Festivalitis-epidemie

RTL-Nieuws: "Honderd bomen zitten Ed Sheeran dwars

Een concert van de Britse zanger Ed Sheeran in juli zorgt voor het nodige tumult in het Duitse Düsseldorf. Terwijl de organisator de tachtigduizend kaartjes al lang en breed heeft verkocht, zal een raadscommissie woensdag besluiten of het openluchtoptreden wel mag doorgaan.

Het concert staat gepland voor 22 juli op een parkeerplaats bij de Messe Düsseldorf. Om plaats te maken voor het podium en het publiek moeten echter ruim honderd bomen worden gekapt. En daar willen de natuurbescherming en enkele partijen in de gemeenteraad een stokje voor steken. "Elke boom in de stad is nodig'', vinden zij.

Burgemeester Thomas Geisel (SPD) heeft toegezegd de bomenkap ruimhartig te zullen compenseren, maar heeft een probleem. Zijn partij heeft in de gemeenteraad geen meerderheid.
De concertorganisator vreest inmiddels met grote vreze. Er is geen alternatief en als de parkeerplaats niet mag worden gebruikt valt het doek voor het optreden en waarschijnlijk ook voor de promotor.

De brave borst heeft nog meer aan zijn kop, rechtszaken en plannen die niet doorgaanDe kaartjes worden eerst verkocht en dan blijkt dat een en ander niet kan.
Participeren is er tegenwoordig niet meer bij als het om evenementen gaat. Daar moeten burgers vooral hun mond over houden. Amsterdam heeft zijn evenementenbeleid dictatoriaal door B&W opgelegd gekregen. 

buurtje

Maar in Amsterdam staat participatie nu hoog in het vaandel van de nieuwe coalitie geschreven, zegt men. Wie niet woordt, die niet scoort. Zuidoost is meer van de participizza of partichocoladefontein. Zo werden in Zuidoost ROC-jongeren met Segways naar het Gaasperpark gelokt om er een mening over het park uit te wringen, want het stadsdeel en Groengebied Amstelland willen het Gaasperpark ‘renoveren’. Dat renoveren houdt in feite in dat men uit het park meer verdiencapaciteit wil halen, dus meer evenementen en reuring. Heel wat participanten zijn nog nooit in het park geweest en komen met de onzinnigste plannen, zoals een drijvende sauna op de plas, een bibliotheek cum concertgebouw in het park, wat de gek maar roept. Zo’n mate van participatie kost een centje. Niet dat het zinnige ideeën oplevert, maar dat is ook niet de bedoeling. Het gaat erom de omwonenden zover te krijgen (met gratis lunches en dergelijke) dat ze het Gaasperpark niet meer zien als natuurgebied maar als evenemententerrein. Het stadsdeel is dus voor de zoveelste keer bezig met het misleiden van mensen en hen de indruk te geven dat alles kan in het park. Niet dus, het Gaasperpark is een natuurgebied, behoort tot het NNN en dat blijft het ook na een wijziging van het bestemmingsplan.

Parool - Patrick Meershoek: "Het toneelstuk van de burgerparticipatie

Zoals deelnemers aan missverkiezingen koppig blijven hopen op wereldvrede, zo dromen bestuurders volgens eigen zeggen elke nacht van een grotere betrokkenheid van de burger bij het bestuur.
Ook het nieuwe college heeft versterking van de participatieve democratie uitgeroepen tot een prioriteit. Een prachtig voornemen dat rampzalig kan uitpakken, weten de mensen die vorige week een vergadering bijwoonden van de stadsdeelcommissie in Zuidoost. De agenda was helemaal vrijgemaakt om met de bewoners van het stadsdeel van gedachten te wisselen over het onderderwerp participatie. Er waren negen bewoners komen opdraven. Een aantal van hen was op persoonlijke titel uitgenodigd door het stadsdeel, en het was opvallend met hoeveel warmte en enthousiasme deze mensen over bestuurders en ambtenaren spraken. Anders lag dat bij de vertegenwoordigers van de bewonersorganisatie die de moeite hadden genomen om hun verhaal te komen doen. Zij vertelden huiveringwekkende verhalen over de praktijk van de participatie.
 Participatie? Bestuurders en ambtenaren spelen een spelletje en bewoners mogen aanschuiven. Maar ik wil niet aanschuiven. Ik wil meepraten op basis van gelijkwaardigheid.
Daar zit hem de kneep, denk ik. De praktijk wijst uit dat het bestuur zelden met een leeg vel op de burgers afstapt. Er zijn al ideeën, ontwerpen, afspraken met ontwikkelaars soms, en daarna wordt de burger uitgenodigd om zijn of haar mening te geven. Als het niet tot grote veranderingen leidt, wordt de inbreng verwerkt. Als het niet kan, gebeurt dat niet.
Op die manier is participatie geen serieuze zoektocht naar inbreng van de burger, maar een toneelstukje dat vrijwel elke week wel ergens in de stad wordt opgevoerd, in een zaaltje met koekjes en koffie op tafel, een flip-over en een externe deskundige die de opgedraafde bewoners gedurende urenlange en uitputtende sessies naar de gewenste uitkomst boetseert.
Als het nieuwe college werkelijk de democratie wil vernieuwen, lijkt het verstandig als eerste stap meteen deze manier van participeren af te schaffen en te vervangen door een opzet die eerlijk en transparant is. Uiteraard in overleg met de burger.

Voor het Participatietraject Gaasperplas wil het stadsdeelbestuur kennelijk de mening weten over het Gaasperpark van de gekste groepen die nauwelijks op de hoogte zijn van het feit dat er een Gaasperpark bestaat. Ze kun je denken aan daklozen, ijscoventers, potloodventers, gigolos, en niet te vergeten, de Russen! Al moeten ze er met de haren bijgesleurd worden! Maar de ambtenaren hebben toevallig of niet toevallig vergeten de natuurverenigingen te consulteren, die zeker een gefundeerde mening hebben over de toekomst van het Gaasperpark. Nee, het stadsdeel wil blijkbaar de mening horen van de patjepeeër en de spitsburger, waarvan men zeker is dat die een hekel hebben aan natuur. Zeker is intussen wel dat het vorige stadsdeelbestuur een hekel had aan natuur; de vraag is of het nieuwe bestuur en de nieuwe coalitie nog steeds zo denken.

© Natuurbescherming ZO 2015