De Brezjnev-jaren van Nederland

Dat er sprake is van neergang en stagnatie in dit land kun je zien aan hoe dit land beheerd wordt. Alles is tot in de puntjes geregeld, tot en met de tijden dat er gemaaid wordt. Wat voor weer het ook is, er zal en moet gemaaid worden op het moment dat soms jaren geleden is vastgelegd in een contract met een aannemer. Het gevolg is dat geen rekening meer gehouden wordt met de toestand van het gras en de begroeiing. En dat kan schadelijke gevolgen hebben. Het is absurd om in tijden van droogte het gras te maaien. Daardoor droogt de grond nog meer uit en vinden vogels en andere dieren geen voedsel (bvb wormen) meer. Zo ook in Gein3. De appelboomjes van het 1000-bomenplan van Urwin Vyent redden het niet.

NRC: "De lage waterstanden kunnen ertoe leiden dat meer planten en dieren sterven. In Brabant kampt de boomkikker met de droogte, terwijl de beschermde diersoort juist leeft in een natuurgebied dat speciaal is ingericht om extra vochtig te blijven. Omroep Gelderland berichtte dat relatief veel jonge ooievaars overlijden. Door de droge grond zitten regenwormen, de voornaamste voedingsbron van de ooievaarsjongen, te diep voor de moeder om bij te komen.”

ProvincieGroningen: “Vanwege de aanhoudende droogte heeft de provincie Groningen sinds deze week het bermonderhoud aangepast.

Als met deze droogte alles wordt gemaaid en afgevoerd kunnen de insecten nergens meer terecht voor voedsel (nectar) en schaduw. Door de droogte komen het gras en de planten in de bermen niet meer terug of niet tot bloei.
Met mozaïekmaaien laten we plukken en stroken gras staan tussen en achter bomen. Mozaïekmaaien is in principe bedoeld voor het beheer van weidevogelgebieden en is een precies werk. Het gebeurt in fasen en volgens mozaïekpatronen. Met als einddoel meer insecten voor de vogels.
Met sinusmaaien maaien we in slingers en golven. Met de golven en slingers maken we windluwe, vochtigere, koelere en warmere plekken. Dit doen we zowel op vlakke stukken als op taluds.

DSC00101
DSC00102
DSC00104
screenshot 259

Update 5 juli: 

screenshot 260

Het uitgedroogde gras dat al gemillimeterd was wordt vandaag nog een keer gemaaid. Maar er is geen gras meer om te maaien! Deze aardige jonge vrouw heeft natuurlijk een opdracht. Zij sprak geen Nederlands; ik neem aan dat ze uit Polen komt. Haar treft geen blaam, haar opdrachtgevers wel. Stadsdeel Zuidoost heeft ervoor betaald dus zal er gemaaid worden ook als er geen gras is. Het probleem is doorgegeven aan de bestuursondersteuning, en als alles naar behoren werkt dan krijgen zij mijn bericht over een paar weken onder ogen, waarna zij dit probleem gaan onderzoeken. Dan wordt waarschijnlijk een advies aan de gemeente gestuurd, met het verzoek om de commissie te laten weten wat te doen. Over tien dagen wordt er weer lucht gemaaid.

© Natuurbescherming ZO 2015