Volkstuinen moeten wijken voor woningbouw

Het was eind vorig jaar al bekendgemaakt door de oude garde van de bestuurscommissie Zuidoost: de volkstuinen in De Nieuwe Kern, vlakbij de Arena zouden moeten verdwijnen voor woningbouw.

Parool: "Eind vorige week [begin november 2017] meldde Amsterdam dat er nu serieus werk zal worden gemaakt van de oude plannen om woningen te bouwen in De Nieuwe Kern, zoals de grond tussen het Arenagebied, station Duivendrecht en de A2 wordt genoemd.

Dat was slecht nieuws voor de gebruikers van de vier tuinparken in het gebied: Dijkzicht, Ons Lustoord, De Federatie en Nieuw Vredelust.

Met name voor het laatste, vertelt bestuurder Leo Douw. "Ons park ligt in het deel waar de gemeente de werkzaamheden wil beginnen. Volgens de brief moeten wij mogelijk al in 2020 het park verlaten. De andere drie parken komen in een latere fase ook in de knel te zitten."

"Dat maakt het ook zo ingewikkeld," legt Douw uit. "De grond is eigendom van Amsterdam, maar ligt in Ouder-Amstel. Als je bij de een aanklopt, is het verhaal vaak dat je bij het andere loket moet zijn.”

"Voorop staat dat de tuinparken samen een groene long vormen in een gebied waar de verstedelijking steeds verder oprukt. Een long van hoge kwaliteit. Dijkzicht bijvoorbeeld is dit jaar nog door de Bond van Volkstuinders uitgeroepen tot mooiste tuinpark van het land. Dat mag niet verloren gaan.””

EenVandaag: "De economie is booming. Dus wordt er veel gebouwd. De behoefte aan woningen is enorm. En de grond is schaars. Daarom moeten de volkstuintjes wijken voor kantoren, sportvelden en crematoria. Terwijl de behoefte aan groen in de steden juist groot is.

Reintje Gianotten heeft al ruim 25 jaar haar tuin op Park Nieuw Vredelust. Dit Amsterdamse volkstuinencomplex loopt nu als eerste gevaar voor 1 januari 2020 te moeten verdwijnen. Ruim 100 tuinen moeten wijken voor woningen. In de plannen van de gemeente Ouderamstel dreigen in de volgende fase nog eens zo’n 880 huisjes tussen Zuidoost en Ouderamstel in het nauw te komen. Een keiharde klap voor de tuinders. “Ik kan in de stad blijven wonen door mijn buitentje. Ik kan genieten van het stadse leven, maar tegelijkertijd de drukte ontvluchten. De volkstuin maakt van stadse bewoners sociale mensen.”

Ralf Gevelink van De Bond van Volkstuinders geeft aan dat er in 2005 zo’n 1500 mensen op de wachtlijst stonden voor volkstuinen, in 2017 waren er dat 3000 en in dit jaar is het aantal wachtenden al toegenomen naar 4000. Hij wil daarom uitbreiding van het aantal volkstuinen. Maar in ieder geval de bestaande parken handhaven.

De afgelopen jaren werden volkstuin-complexen nog wel verplaatst naar een alternatieve locatie ter compensatie, meestal minder fraai gelegen en ver weggestopt. In het geval van de Amsterdamse volkstuinen lijkt dat niet mogelijk simpelweg omdat er geen ruimte is.

© Natuurbescherming ZO 2015