Vergadering Natuur & Milieu NH

Vanmiddag is via internet vergaderd over de RES-plannen, de regionale energiestrategieën, voor Noord-Holland in een groep met leden van Natuur & Milieu Noord-Holland, waaronder de stichting Natuurbescherming ZO.

NM NH

Ik heb gewezen op het feit dat in het natuurgebied rond de Gaasperplas nogal wat windturbines gepland zijn en dat daar aandacht voor en kritiek op moet komen omdat het gaat om een gebied dat samen met de Amstelscheg en de Aetsveldsepolder zeer belangrijk is qua landschap, natuur en biodiversiteit.
Er werd ook gewezen op de vogeltrekroutes waar geen windturbines geplaatst zouden mogen worden. Dat moeten we aan het college van Amsterdam nog duidelijk maken.
Er is jammer genoeg door N&M NH geen alternatieve RES opgesteld voor Noord-Holland Zuid. Er is geen draagvlak voor windturbines in dit gebied. Zuidoost lijkt weer de pisang te worden, want daar dumpt men graag wat men elders niet wenst.

wind

Op bovenstaande kaart, een voorstel van de natuur- en milieuorganisaties is ons gebied - midden onderaan - rood gearceerd, wat betekent: “gebieden waar geen ruimte is voor windmolens, onder andere Natura2000, NatuurNetwerk Nederland, weidevogelgebieden, trekvogelroutes en bijzonder landschappen”.

Er is nog gelegenheid om tot 1 oktober in te spreken bij gemeente, RES en stadsdeel hierover. Zie ook hier en hier. Laten we ervoor zorgen dat er moties komen die windturbines in en om het NNN verbieden. Die turbines zouden ook het landschap langs het Gein verpesten, en daar zullen de bewoners van Abcoude en de provincie Utrecht ook niet blij mee zijn.

clips 5632

Duurzame energie? Ja!
Maar een uniek natuur- en cultuurlandschap kan je maar één keer vernietigen (Nescio).
Dus mega-windmolens in 't Gein? Nee!

© Natuurbescherming ZO 2015