We Make The City

clips 5105

WeMakeTheCity: "Van een plek die nog niets is, iets maken. Initiatieven als Roest en De Ceuvel, festivalterreinen als N1 en vrijplaatsen als ADM weten als geen ander hoe je stad maakt vanuit creatieve vernieuwing. Plekken die (hidden) gems zijn, waar creatieven elkaar ontmoeten, subculturen gevormd worden en waar ook volop geëxperimenteerd wordt. Maar voor hoe lang nog?

Steeds meer festivals en tijdelijke initiatieven worden uit de stad gedrukt, terwijl ze juist een lab voor innovatie en verduurzaming zijn. Door urban planning, woningnood en marktwerking worden ze met extinctie bedreigd, met als gevolg dat monocultuur de enige cultuur wordt die Amsterdam eigen is. De eigenheid van stad komt juist in vrijplaatsen tot uiting, maar hoe kunnen we deze in Amsterdam behouden?”

Wat is er mis met bovenstaand beweringen? Alles!
In de eerste plaats, er zijn in dit land geen plekken meer die nog niets zijn, en waarvan wat te maken zou zijn; we hebben het over parken en natuurgebieden. Ten tweede, het zijn de festivals die de natuur en biodiversiteit en daarmee ook de leefbaarhheid uit de stad drukken. Ten derde, het gaat hier niet om creatieven en subculturen die gepromoot worden, maar om neoliberale marktwerking die alle ruimte heeft gekregen om heel Amsterdam en omstreken te koloniseren onder de mantel van de Amsterdam Metropolitan Area.

De festivals hebben bezit genomen van de laatste openbare plekken in de stad die nog voor recreatie open staan, onze parken en natuurgebieden. Die worden niet georganiseerd door kleine creatievelingen en kunstenaars, maar door multinationals. Grote evenementen met 20.000 bezoekers per dag zijn geen klein bier. Het gaat hier om een festivalindustrie die alles pakt wat ze maar pakken kan. AIR bijvoorbeeld, kennelijk sponsor van dit programma, zit niet alleen in het Gaasperpark, maar ook bij de Ouderkerkerplas, en elders. AIR is onderdeel van een multinational die onze openbare ruimte wil koloniseren. Dat doen ze niet op braakliggende terreinen, maar in bestaande natuurgebieden die de status van NNN hebben, NatuurNetwerk Nederland, ingesteld voor behoud en versterking van natuur en biodiversiteit.
Festivals zijn op geen enkele manier duurzaam, want de originele natuurlijke staat van parken en natuurgebieden is de enige meest duurzame situatie. Deze festivals verdringen de gewone recreatie, het wandelen, fietsen, genieten van de natuur, en verkoeling zoeken in het groen.

Naast gentrificatie is festivalisering een aanval op Amsterdam als leefbare woonstad. Het is bijzonder vreemd dat een groene en democratische coalitie doorgaat met een neoliberaal beleid van vorige burgemeesters en daarbij zelfs multinationals faciliteert om miljoenenwinsten te maken. Hoe verklaren de wethouders van SP en GroenLinks dat? Onze overheid staat vooral in dienst van grote bedrijven. Het maximaliseren van de winsten van multinationals is niet de taak van b&w en de gemeenteraad.
Kleine en maatschappelijke initiatieven worden aangepakt en moeten verdwijnen om plaats te maken voor de grote jongens die zich tegenwoordig met veel poeha profileren als duurzame ondernemers. De festivalindustrie trekt meteen alle registers open als er een paar minieme regels en normen gesteld worden aan hun kabaal om de overlast die ze veroorzaken tegen te gaan. De arrogantie van de festivalsorganisatoren kent geen grenzen, want ze denken daarbij meteen aan hun winsten. Het zijn juist de kleine creatieve initiatieven met een maatschappelijke functie die verdreven worden, om plaats te maken voor de festivalindustrie. 

Het zijn multinationals die de city maken. De vraag is of een GroenLinkse burgemeester en een groene en democratische coalitie dit vette varkentje willen en kunnen aanpakken.

© Natuurbescherming ZO 2015