Wie is belanghebbende en ontvankelijk?

In zaken als bezwaren tegen geluidsoverlast van evenementen willen besturen zich soms nogal makkelijk van een aantal bezwaarmakers ontdoen door eenvoudigweg te stellen dat hun bezwaren niet ontvankelijk zijn omdat ze geen belanghebbenden zijn, want dat ze te ver van de geluidsbron wonen.

De maximale afstand voor ontvankelijkheid en de status van belanghebbende kan best 900 meter bedragen. Zeker als er een waterpartij ligt tussen het evenemententerrein en de woningen waardoor het geluid bijna ongehinderd en mogelijk zelfs door wind nog verder gedreven kan worden. Dat geldt dus ook voor de zuidoever van de Gaasperplas. Reken 900 meter vanaf de noordoever van de Gaasperplas in vogelvlucht; het hele gebied dat zich binnen deze afstand bevind is ontvankelijk en belanghebbende. Er zijn zelfs uitspraken van rechtbanken die bewoners op een afstand van 2,5 tot 3,5 kilometer van festivals als belanghebbenden hebben verklaard. Wie ramen en deuren dicht moet houden vanwege geluidsoverlast is in elk geval belanghebbende want er zijn 'gevolgen van enige betekenis'.

Stadsdeel Zuidoost gaat dus weer zijn boekje te buiten als de adviseurs vergunningen en de juridische dienst bewoners op de zuidoever van de Gaasperplas bestempelen als niet-belanghebbenden. Wie toch wegens de afstand onontvankelijk verklaard wordt heeft een zeer goede kans om door de rechtbank toch als belanghebbende aangemerkt te worden. Dat stadsdeel Zuidoost het recht wel vaker in eigen hand neemt en eigenzinnig meent de wet te mogen stellen is al langer bekend.

© Natuurbescherming ZO 2015