Bestuurscommissies verdwijnen

Parool: "Amper twee jaar na de start valt het doek voor de Amsterdamse bestuurscommissies. Het college lanceert donderdag plannen voor een nieuw bestuurlijk stelsel, waarin een streep wordt gehaald door het huidige systeem van gekozen bestuurders in de stadsdelen.

In plaats daarvan zal het nieuwe college na de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 in elk stadsdeel zelf drie bestuurders benoemen. Zij worden ondersteund door een adviescommissie met gekozen vertegenwoordigers uit de wijken. De leden van de adviescommissie moeten zich persoonlijk verkiesbaar stellen voor de verkiezingen die tegelijk met de raadsverkiezingen worden gehouden.

In alle 22 gebieden van de stad kiezen de bewoners vier vertegenwoordigers. Het college hoopt dat in de adviescommissies niet alleen vertegenwoordigers van politieke partijen zitting krijgen, maar ook actieve buurtbewoners en vertegenwoordigers van actiecomités.

Met het voorstel reageert het college op het rapport van de commissie onder voorzitterschap van oud-ombudsman Alex Brenninkmeijer die op verzoek van de gemeente het bestuurlijk stelsel in de stad tegen het licht hield.”

Zie ook hier. De bijdragen van heel wat Amsterdammers zijn door de Commissie Brenninkmeijer en nu door de gemeente Amsterdam serieus genomen. Ook de Stichting Natuurbescherming ZO heeft daar een steentje aan bijgedragen. Misschien stel ik me wel kandidaat voor de adviescommissie van Zuidoost.

AT5

© Natuurbescherming ZO 2015