De Amsterdamse scheggen

Als landschaparchitecten of schandlaparchitecten, laat staan gewone architecten, zich moeien met het landschap dan is het om erin te bouwen. Natuurinclusief bouwen is niets anders dan bouwinclusieve natuur. Dan gaat er weer natuur naar de gallemiezen.

clips 5420

ARCAM: "Lancering Manifest en Opening De Amsterdamse Scheggen

Een stad die groeit moet kunnen ademen. Amsterdam staat voor een kolossale bouwopgave van 75.000 woningen de komende tien jaar. Wij denken dat de Amsterdamse scheggen meer gewicht verdienen in deze opgave en dat hun potentiële waarde voor de toekomst nog veel groter is dan vaak wordt gedacht. De stadsuitbreiding is al volle gang: tijd om de toekomst van de scheggen serieus te nemen!

Op vrijdag 13 december lanceren we het Manifest van de Scheggen en overhandigen we het eerste exemplaar aan wethouder Marieke van Doorninck, Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid van Amsterdam.

Openingsprogramma

16.00 uur Inloop
16.15 – 16.30 uur Welkom + terugblik op jaarprogramma door directeur Indira van ’t Klooster
16.30 – 17.00 uur Interview met de ontwerpteams door Dirk Sijmons, voorzitter van het Parlement van de Scheggen
17.00 – 17.30 uur Overhandiging eerste exemplaar Manifest van de Scheggen aan wethouder Marieke van Doorninck, Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid
17.30 uur Tentoonstelling (en bar) geopend!

Lancering Manifest plus Opening Tentoonstelling
Datum: vrijdag 13 december 2019
Tijd: 16.00 uur Lancering Manifest / 17.30 uur Opening Tentoonstelling
Locatie: Architectuurcentrum Amsterdam, Prins Hendrikkade 600
Taal: Nederlands
Entree: Gelieve aan te melden voor het lanceringsprogramma. De opening van de tentoonstelling vanaf 17.30 uur is vrij toegankelijk.”

ARCAM: "Amsterdam kent een geweldige traditie van flink investeren in groene gebieden bij grote stadsuitbreidingen. Zo verrezen er in de jaren veertig en vijftig van de vorige eeuw 50.000 woningen in wijken als Bos en Lommer en Buitenveldert, met daar tussenin omvangrijke parklandschappen: de scheggen van de stad. Nu, ruim 70 jaar later, staan de scheggen steeds meer onder druk vanwege de kolossale bouwopgave en de klimaatproblematiek. In de tentoonstelling ‘De Amsterdamse Scheggen’ ontdek je radicaal nieuwe mogelijkheden voor deze parklandschappen, voorbij de functie van weidegronden, recreatiegebieden en bouwterreinen.”

Alles mooi verpakt in verhullend en misleidend woordgebruik.

© Natuurbescherming ZO 2015