Stand van de natuur

Volkskrant: "De stand van de natuur in Nederland: bijna alle seinen staan op rood

clips 5422

(op het plaatje staat niet de huismus maar de ringmus)

Vooral langs de rivieren is de natuur de laatste jaren aanzienlijk opgeveerd. ‘Daar kunnen we trots op zijn.’ Met de bossen gaat het redelijk tot goed.

Maar in de rest van het land staan alle seinen op rood, benadrukt Olff. Het bodemleven in de Noordzee daalt schrikbarend. In heide- en duingebieden is de afname van soorten dramatisch, het aantal broedvogels in stedelijk gebied is gekelderd, in het boerenlandschap is sprake van regelrechte kaalslag.

Naar de belangrijkste oorzaak hoeven we volgens Olff niet lang te zoeken: dat is vooral de agrarische sector met zijn intensieve grondgebruik.”

clips 5421

Maar wat telkens weer onder het tapijt geschoven wordt is het gebrek aan bescherming van de fauna en flora in steden als Amsterdam. Het barst van de natuurpropaganda. Onze stadsecologen staan te trappelen om de stad aan te bevelen als natuurparadijsjes. De werkelijkheid is anders. Onze parken worden rigoureus aangepakt om ruimte te maken voor evenementen. Zelfs natuurgebieden zijn niet veilig voor de horden festivalbezoekers. En allemaal met de zegen van stadsecologen en burgemeester en wethouders.

Daarom is het zo belangrijk dat bewoners in een eigen tuin zorgen voor voldoende voedsel voor onze vogels. Ik doe zelf ook mijn best, en elke dag zie ik weer diverse soorten mussen, huismussen (zelfs een jonkie) en heggenmussen, mezen, roodborsten en andere vogels in mijn tuin verschijnen.

screenshot 888
screenshot 889
screenshot 892
screenshot 890
screenshot 887
screenshot 886

Europese parlementsleden vragen om wettelijk bindende doelstellingen voor de biodiversiteit, net als voor de klimaatsverandering.

EuropeesParlement: "Legally binding global targets

The Environment Committee believes the upcoming COP15 conference on biodiversity should be the biodiversity equivalent of the Paris agreement on climate change and they want the EU to lead the way. In this context, they call for legally binding targets at global and EU level to increase ambition and ensure that post-2020 action on global biodiversity will be effective. Specifically, they want 30 % of the EU territory to consist of natural areas by 2030 and 30 % of degraded ecosystems to be restored.”

Stadsecologen en bestuurders die hun goedkeuring geven aan festivals in het NatuurNetwerk Nederland zouden strafrechtelijk vervolgd moeten kunnen worden. Dat is mijn standpunt.

© Natuurbescherming ZO 2015