De seizoenen

Vanavond had Pakhuis de Zwijger weer een interessante vertoning, de film Les Saisons, ter viering van de Dag van de Aarde. Vier sprekers vooraf, dan de film met een drankje en popcorn. Wat wil je nog meer. De film was machtig mooi, met een stukje geschiedenis en met een boodschap. De film is  anderhalf uur lang en dat is geen minuut teveel. De film komt hier pas in september in Pathé.

Een politica van de Europese Commissie, mevr. Gatta, hield een verhaal over hoe goed het in Nederland ging met Natura 2000. Mevr. Blokker, stadsecoloog, loog over de bijzonder grote biodiversiteit in Amsterdam. Misschien is Artis daar bijgeteld. Zij is een van de auteurs van Het Amsterdamse Beestenboek, waar ik ook al eens een boekje over heb opengedaan. Zoals dat gebruikelijk is bij Amsterdamse stadsecologen sprak ze met geen woord over het NatuurNetwerk Nederland, de voormalige EHS van Amsterdam. Het NNN bestaat nog steeds niet volgens onze Amsterdamse bestuurders, daarom wordt er zo krampachtig de nadruk gelegd op de zogezegd uitbundige aanwezigheid van natuur in de stad. Want stel dat de Amsterdammers zich eens gingen afvragen waar de natuur blijft in het NNN, nee, dat wil de gemeente vooral vermijden. De Amsterdamse natuurgebieden zijn bestemd voor evenementen, zo heeft het college bepaald; de fauna en flora krijgt daarom een eigen plekje op daken, in goten en tussen de stoepranden. Politiek en overheid zijn voor geen cent meer te vertrouwen. Het gaat helemaal niet goed met de fauna in Amsterdam.

shots 2236
shots 2235

LPI: Living Planet Index

natura 2000

De Natura 2000-gebieden bestaan voor het grootste deel uit watergebieden, kustgebieden, het IJsselmeer en het Markermeer. Zeer slim bedacht van de overheid. Daar heb je minder onderhoud aan. Het is ook zeer slecht gesteld met het beheer van deze Natura 2000-gebieden. Voeg daar de EHS (nu NNN) aan toe en je hebt het hele natuurgebied van Nederland. En zoals we allemaal weten worden de NNN-gebieden tegenwoordig in toenemende mate misbruikt als evenemententerreinen.

Natura2000EHS

Zie interactieve kaart

Prof. Theunis Piersma, hoogleraar trekvogelecologie, had een interessant verhaal over de grutto. Natasha Oerlemans, hoofdredacteur van het Living Planet Report van het WNF, vertelde over de werkelijke toestand van de natuur in Nederland (zie bovenstaande LPI-grafiek). En die is volgens deze beide laatste sprekers niet best. We kregen een exemplaar van het Living Planet Report - Natuur in Nederland mee naar huis. U kunt het ook hier downloaden. De film zelf was een vurig pleidooi om de dieren ook een plek te gunnen op deze aarde. Een bijzonder mooie film. Pakhuis de Zwijger verdient ook alle lof als makelaar in meningen. Van Mountgreen kregen we nog wat zaadjes van de zonnebloem in een mooi doosje mee, om direct te planten in de tuin. De zonnebloem levert veel nectar voor bijen en vlinders.

Klimaatverdrag Parijs vandaag ondertekend, maar wat nu?

Vogelbescherming: "Nergens in Europa gaat de natuur zo hard achteruit als in Nederland

Nederland kan een voorbeeld worden van een dichtbevolkte, vruchtbare delta waar natuur en mensen floreren. Een land met een gezonde leefomgeving, een aantrekkelijk vestigingsklimaat en een rijke natuur, waar meer dier- en plantsoorten leven dan nu het geval is. Dat stellen 9 Natuurorganisaties in het woensdag 13 april aan het kabinet aangeboden actieplan Natuurbescherming in Nederland, op volle kracht vooruit.

Nederland loopt ver achter als het aankomt op de uitvoering van het natuurbeleid. Voor veel natura 2000-natuurgebieden, zowel op land als zee, ontbreken de beheerplannen die zorgdragen voor behoud en herstel. Daarbij moet veel meer werk gemaakt worden van toezicht en handhaving. Zo dient een overtreder niet alleen een boete te betalen, maar ook beschadigde natuur te herstellen.
Veranker natuur in ander beleid en pak kansen voor herstel.

Het actieplan Natuurbescherming in Nederland, op volle kracht vooruit is woensdag 13 april aangeboden aan het kabinet en de Europese Commissie door 9 natuurorganisaties, waaronder Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten en het Wereld Natuur Fonds. Dit gebeurde tijdens het symposium 'Biodiversity in The Netherlands, one step beyond' in Eemland.”

© Natuurbescherming ZO 2015