Een snuff festivalletje?

je maintiendrai mnp

Bekendmaking: "Amsterdam Zuid Oost verkeersbesluit instellen van diverse tijdelijke verkeersmaatregelen voor het festival Guilty Pleasure 2021

Het College
Besluit
1. Gedurende de periode van zaterdag 10 juli en zondag 11 juli 2021 van 06.00 uur tot 24.00 uur een geslotenverklaring in twee richtingen voor voertuigen, ruiters en geleiders van rij- of trekdieren of vee in te stellen op de volgende (weg)delen: a. Afslagen aan de Valburgdreef naar de Lambert Rimastraat en Jacob Krusestraat; b. Driemondweg vanaf Boerderij Langerlust (Driemondweg 24) richting Ballorig (Valburgdreef 1001);

2. Gedurende de periode van zaterdag 10 juli en zondag 11 juli 2021 van 06.00 uur tot 24.00 uur een parkeerverbodzone in te stellen aan het begin van de Driemondweg vanaf de Provincialeweg door het plaatsen van verkeersborden conform model E1(begin- en einde zone) uit bijlage 1 van het RVV1990.

BIBU02 120320JOHN

Gerrit de Jager

Een besluit over de evenementenvergunning en de omgevingsvergunning is er nog niet. Wel over de verkeersmaatregelen. Daarmee weten de omwonenden dat festival Guilty Pleasure zal doorgaan, en wordt tegelijk verhinderd dat omwonenden effectief kritiek of bezwaren kunnen insturen, want je kunt als burger enkel een bezwaar indienen of in beroep gaan als er een besluit tot verlening van een evenementenvergunning en/of een omgevingsvergunning  is. 

De gemeente kan zoals al zo vaak gebeurde de vergunningen pas na het festival verlenen. Dat heeft in het verleden al  meerdere keren geleid tot het nietig verklaren van de bewuste besluiten door de Bestuursrechtbank Amsterdam en de Raad van State wegens strijdigheid met het bestuursrecht. Nu kan de burgemeester twee dingen doen. Eén: de vergunningen pas na het festival verlenen, wat niet anders uit te leggen zou zijn als onbehoorlijk bestuur, zeker in tijden van crisis als nu, of twee: de vergunningen verlenen vlak vóór het festival, waarmee zij de mogelijkheid tot het aanvragen door omwonenden van een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter (die het festival kan aflasten tot er een uitspraak is van een bestuursrechtbank over het besluit van verlening van een omgevingsvergunning) de facto uitschakelt.

Intussen hebben een aantal bewoners, waaronder ikzelf, een verzoek tot handhaving ingediend bij de burgemeester en de voorzitter van stadsdeel Zuidoost. Het college is dus verplicht om de vergunningen geheel volgens de wet en de regels te verlenen. Maar alle normaal geldende regels zijn al overtreden; de aanvraagprocedure besloeg maar een paar weken; de nodige stukken liggen niet ter inzage; er heeft voor zover ik weet geen overleg plaatsgevonden met de beheerder van het gebied; Groengebied Amstelland (geen melding hiervan in de stukken voor de komende GGA-vergadering van 1 juli); de voorwaarden die gesteld zouden moeten worden door politie, brandweer en ehbo zijn onbekend. Er is behalve de bewonersbrief van Guilty Pleasure en nu dit verkeersbesluit geen enkele informatie beschikbaar voor omwonenden. De organisatoren van Guilty Pleasure waren maanden geleden al bezig met de kaartverkoop en hebben bewust gekozen voor een tweedaags festival dat volgens de regels tot een dag of zo geleden niet toegestaan was. 

Feit is dat volgens de geldende regels van de Rijksoverheid een tweedaags evenement niet toegestaan was. Op deze blogpost leest u wat tot gisteren de regels waren. De tekst van deze site is intussen gewijzigd en geeft geen duidelijke informatie meer. Kennelijk is de burgemeester driftig aan het lobbyen geweest om de beperking tot max. 24 uur uit de voorwaarden te halen. Rechtsonzekerheid overal. De overheid en burgemeester laten zich dus vooral leiden door het onverantwoordelijk en onbeschaamd organiseren en aanvragen van evenementen al geruime tijd voordat de voorwaarden zijn gewijzigd. Daarbij wordt geen rekening gehouden met het nieuwe gevaar van de deltamutant van het virus.

Omwonenden worden buitenspel gezet en de genotszuchtige jeugd krijgt alle mogelijkheden om zich weer eens goed uit te leven in de verschillende geestverdovende middelen als de vijf ds, decibels, drank, drugs, dance en een doppie. Wordt dit het eerste snuff-festivalletje?

Burgemeester Femke Halsema van Amsterdam is bezorgd over het handhaven van de coronamaatregelen tijdens de aankomende festivalzomer.
Dat zijn de opblaaskrokodillentranen van een burgemeester die meegaat in de egoïstische genotszucht en affectieve crisis van de millennials. Ach, zal de burgemeester misschien denken, ‘die gasten in Zuidoost vragen er zelf om’. Orde en veiligheid zijn toch al niet te garanderen, is al te vaak de roep van de burgemeesters. Gooi de rechtsstaat dan ook maar op de vuilnisbelt! Toch, of niet dan? 

Update 29 juni 2021: 

Geen N1 heeft intussen een brief geschreven aan de burgemeester als reactie op haar raadsadres over de heropening van het festivalseizoen:
"
24 juni 2021 - Politie en GGD/GHOR Amsterdam hebben geen capaciteit voor inzet op evenementen aldus burgemeester van Halsema in haar raadsadres over de heropening van het festivalseizoen. De festivalorganisatoren worden daarom deze zomer zelf verantwoordelijk voor de uitvoering en handhaving van de openbare orde en veiligheid. En de termijn van de vergunningverlening wordt korter terwijl er meer georganiseerd moet worden (coronacheck, vervangen politie en GGD/GHOR).”

In deze brief van Geen N1 lezen we het volgende - met weglating van de specifieke situatie in Polderheuvel, N1 en Ruigoord:

"Geachte burgemeester,
Met belangstelling hebben wij kennisgenomen van uw brief van 23 juni jl. aan de leden van de gemeenteraad over de evenementen in de zomer van 2021. U geeft aan dat de politie en GGD/GHOR geen capaciteit vrij kunnen maken voor de inzet op evenementen. Van organisatoren wordt verwacht dat zij meer dan normaal zelf hun verantwoordelijkheid nemen en een ordelijk en veilig verloop van een evenement kunnen waarmaken omwille van de gezondheid van de bezoekers en Amsterdammers.

U geeft aan dat de organisatie zelf verantwoordelijk is voor het in kaart brengen van risico’s, anticiperen daarop en treffen van maatregelen om deze goed af te handelen. Maar ook dat de bedrijven die deze diensten voor hun zouden moeten verzorgen te maken hebben met personeelstekorten. Kortom er is geen capaciteit beschikbaar van politie en GGD/GHOR - die wettelijke bevoegdheden hebben - en dit moet worden opgevangen door commerciële bedrijven - zonder wettelijke bevoegdheden - die eigenlijk/mogelijk ook te weinig of geen capaciteit hiervoor hebben. U vraagt een garantiestelling van de leveranciers die deze diensten gaan leveren voor de organisatoren. Naar onze mening vraagt u het onmogelijke op een moment dat de kaartjes al verkocht zijn en de organisator met de rug tegen de muur staat. En wij zijn bang dat omwonenden hiervan de dupe zullen worden.

U geeft aan dat als de veiligheid of gezondheid van bezoekers niet voldoende kan worden gegarandeerd er geen vergunning zal worden verleend. Hierbij worden omwonenden niet genoemd. Zijn omwonenden wel in beeld als het gaat om veiligheid? Wat betekent dit als er een calamiteit ontstaat op de festival? Er wordt gesproken over lange rijen die kunnen ontstaan bij de ingang.

Wij hebben de volgende vragen:
Wie is hier in de nieuw ontstane situatie verantwoordelijk voor de veiligheid?
Wat gaat de burgemeester precies overlaten aan de festivalorganisatoren?
Hebben de vergunningverleners met de kortere beschikbare tijd wel de ruimte om dit allemaal mee te nemen zodat ze de veiligheid van zowel bezoekers als omwonenden kunnen garanderen?
Kan de organisator op grond van de wet de gevraagde verantwoording wel gegeven worden?
Wat is de waarde van de garantstelling van de leveranciers die de diensten van de politie en GGD/GHOR overnemen?
Gezien de korte tijd die er is om vervolgstappen te nemen verzoek ik om een snelle reactie.

GEEN N1
25 juni 2021”

Precies dezelfde tekst kunnen wij overnemen voor onze standpunten hier in stadsdeel Zuidoost inzake Guilty Pleasure. In de zienswijzen op de aanvraag voor de evenementenvergunning is een en ander al gemeld aan de voorzitter van stadsdeel Zuidoost.
Waar ligt in het NNN de verantwoordelijkheid voor festival Guilty Pleasure vanuit de gemeente, vanuit Groengebied Amstelland en vanuit Recreatie Noord-Holland?

© Natuurbescherming ZO 2015