Festivals moeten belasting betalen

Festivalorganisatoren hebben jarenlang geparasiteerd op de gemeenschap. Ze worden soms zelfs gesubsidieerd of gematst. Op festivals wordt handel gedreven waarvan de opbrengsten schimmig blijven. Festivals veroorzaken heel veel overlast en schade en het wordt tijd dat daar iets aan gedaan wordt.

clips 4523

Parool: "Commerciële festivals moeten vanaf 2020 een festivalbelasting van 66 cent per bezoeker gaan afdragen.

Dat schrijft demissionair wethouder Udo Kock (Financiën) aan de gemeenteraad. Het idee komt uit de koker van de Partij voor de Dieren, Kock heeft de haalbaarheid onderzocht en concludeert dat de invoering van zo'n taks succesvol kan zijn.
Naar schatting tussen de 100 en 300 grotere festivals vallen binnen de belastbare categorie, denk aan danceevenementen of foodfestivals. De belasting moet een maand na het plaatsvinden van het evenement worden afgedragen aan de gemeente.

Schade herstellen
Als de heffing in 2020 wordt ingevoerd, levert die ongeveer 450.000 euro op, die volgens Johnas Van Lammeren (Partij voor de Dieren) gebruikt kan worden om de overlast te beperken en de schade aan groengebieden te herstellen.
Gratis evenementen vallen buiten de heffing, ook evenementen met minder dan 500 bezoekers worden waarschijnlijk niet belast.
De kosten voor festivalorganisaties kunnen de komende jaren nog verder oplopen, want Kock denkt ook na over een andere manier om het gebruik van de openbare ruimte te beprijzen."

© Natuurbescherming ZO 2015