Minder groen in de stad!

Parool: "Hoeveelheid groen in de stad is afgenomen

Voor het eerst in jaren is de hoeveelheid groen in Amsterdam afgenomen: Per inwoner had de stad in 2016 zelfs 2 procent minder groen dan in het jaar daarvoor.
In 2015 telde Amsterdam nog 71,4 vierkante meter groen en agrarisch terrein per inwoner. In 2016 was dat teruggelopen naar 70,0 vierkante meter per Amsterdammer. Dat blijkt uit jaarlijks onderzoek van duurzaamheidsorganisatie De Gezonde Stad.

In totaal verdween tussen 2015 en 2016 285.000 vierkante meter groen en agrarisch terrein, 28,5 hectare. Dat concludeert de jaarlijkse Gezonde Stad Monitor uit gegevens over het bodemgebruik van het gemeentelijk statistiek­bureau OIS.
Vergeleken met een jaar eerder telde OIS in 2016 7,5 hectare minder park en plantsoen, 7 hectare sportterrein minder en 6 hectare minder 'open droog natuurlijk terrein’.

Koortsachtige bouw
Dat het groen in de verdrukking is geraakt, kan niet los worden gezien van de snelle groei van de stad, die al tot hoog opgelopen discussies over drukte heeft geleid.

Uitgedrukt in hectares gaat het om een relatief kleine teruggang, maar omgerekend per Amsterdammer gaat het verdwijnen van groen met procenten tegelijk, door de groei van het aantal inwoners. Het roept ook de vraag op hoeveel ruimte er overblijft voor groen nu Amsterdam de komende jaren koortsachtig doorgaat met de bouw van nieuwe woningen.
Daar komt bij dat we ons nader beschouwd rijk rekenen met 70 vierkante meter groen per Amsterdammer. Als het agrarisch gebied, Landelijk Noord met name, niet meetelt, blijft per inwoner nog minder groen over.

Verder vraagt De Gezonde Stad zich hardop af of sportterrein nog mag meetellen nu kunstgras snel oprukt.

Warmer dan platteland
Groen verkoelt, benadrukt De Gezonde Stad. Ook kan groen wateroverlast voorkomen, nu stortbuien vaker optreden door klimaatverandering. Omdat steen de warmte lang vasthoudt, kunnen de temperaturen in de stad 's zomers 7 graden hoger oplopen dan op het platteland.

En als naast de woningbouw ook nog eens de festivalindustrie ruimte opeist dan komen we van de regen in de drup. Festivals moeten niet de natuur in maar naar binnen, bijvoorbeeld naar stadsdeel Zuidoost waar grote zalen beschikbaar voor tienduizenden festivalbezoekers, AFAS live, ZiggoDome, en de Arena. Natuur en festivals gaan niet samen. Een gezonde stad is geworteld in een groene stad.

Hoe duurzaam is Amsterdam in 2018?

Parool: “'Geef stiltezoekers én partygangers wat ze willen'

Terwijl de gemeenteraden in de regio druk colleges aan het vormen zijn, is in de stad en de groengebieden eromheen het festivalseizoen weer begonnen.
De eerste tweets en berichten over geluidsoverlast en overlast van bezoekers zijn al rondgegaan en wethouder Udo Kock heeft net voor zijn termijn is afgelopen nog aangekondigd dat een taks voor commer­ciële festivals haalbaar kan zijn. Hierdoor zou er meer geld beschikbaar zijn om natuuroverlast te bestrijden.

Groene scheggen
Het is belangrijk om het daar in regionaal verband wel over te hebben. Amsterdam heeft ooit bewust gekozen voor het behoud van de groene scheggen, zodat iedereen toegang had tot natuur, groen, rust en stilte. Een belangrijke voorziening voor stadsbewoners, die positief is voor hun gezondheid en het klimaat in de stad.

Nu is er een situatie gecreëerd waarbij de groengebieden hun onderhoud deels moeten bekostigen door grote festivals te faciliteren, terwijl de mogelijkheden voor festivals daar juist vanwege de natuur beperkt zijn.
Het festivalbeleid laten rusten op het incidenteel toestaan van festivals in groengebieden is geen oplossing: niet voor stiltezoekers en niet voor fes­tivalgangers.

DeGezondeStad: "De stad staat steeds vaker onder water

Door klimaatverandering worden, volgens het KNMI, de regenbuien steeds heviger. Deze hoosbuien zetten de stad letterlijk onder water, doordat de afvoersystemen van de stad het overtollige water niet aan kunnen. “Help, de stad verzuipt” kopte de Telegraaf nog onlangs.

Groen maakt de stad klimaatbestending
Groen zorgt voor een betere wateropvang en waterafwatering. Bomen, parken en tuinen werken als een spons, die al dit water letterlijk opslurpen. Groen maakt bovendien de stad vrolijk en maakt ons stadsbewoners gelukkiger en minder gestresst."

© Natuurbescherming ZO 2015