Gevaarlijke bomen?

Het stadsbestuur lijkt achter elke boom een vijand te zoeken.
Amsterdam vervangt 1796 bomen: "Bomen in de stad zijn mooi en waardevol. Amsterdam is zuinig op haar bomen. Maar ook op haar inwoners. Daarom moeten er soms bomen sneuvelen die een risico voor de bewoners vormen. Ze worden zo veel mogelijk vervangen door andere bomen. Bomen die gezond zijn en waarvan het risico op vallende takken of zelfs omvallen minimaal is. Amsterdam heeft recent de helft van haar bomen onderzocht. Vanwege de veiligheid moeten er 1796 bomen vervangen worden.”

Beste kindertjes, het is voor jullie eigen veiligheid! Dus niet zeuren.

Amsterdam prijst zichzelf rijk als een van de groenste steden van Europa.
Bomen: het groene sieraad voor de stad: "Met ruim een miljoen bomen behoort Amsterdam tot een van de groenste steden van Europa. Veel straten en grachten zijn beplant met bomen. In 2010 heeft de UNESCO mede om die reden de historische binnenstad van Amsterdam uitgeroepen tot Werelderfgoed. Amsterdam heeft ongeveer 300.000 laan- en straatbomen in haar beheer. Uitgaande van dit aantal betekent dat er ongeveer 1 boom per 3 inwoners is.”

Bomen zijn geen sieraad, maar een onmisbaar orgaan voor ons voortbestaan, beste burgemeester en wethouders.
Men schijnt de Bomenverordening Amsterdam te interpreteren als ‘kappen mag altijd, zolang maar herplant wordt'. HGS (Hoofdgroenstructuur) of geen HGS. Het uitgangspunt is niet ‘niet kappen, tenzij er een zeer dringende reden is om wel te kappen'. ‘Dat maakt de bomen ook figuurlijk vogelvrij’ schrijft de indiener van een zienswijze.
In de Hoofdgroenstructuur mag niet gekapt worden, tenzij daar een zeer dringende reden voor is.
Inzake het VHT-beleid, Vergunningverlening, Handhaving & Toezicht, de zienswijze ingebracht voor de raadsvergadering van 8-9 mei j.l.: 

clips 5109

Amsterdam is helemaal niet de groenste stad van Europa, ook niet van Nederland. Er is weer wat arithmétique hollandaise toegepast, vrees ik. Misschien wordt de hashteelt meegerekend, en de sportvelden met kunstgras.

clips 5108

Groen in de bebouwde kom per gemeente

Op de satellietbeelden is ook te zien dat Amsterdam slechts op de 32e plaats staat in Europa.

Maar terug naar de bomenkap. Hier vindt u de kaart met de te kappen bomen.

Hier staat informatie over bezwaar maken. De bekendmakingen staan hier.

Onbekend is of er voor elke boom apart een bekendmaking en/of omgevingsvergunning verleend wordt of is. Het schijnt te gaan om bekendmakingen van 16 mei 2019.
Ik zie het al voor me: Amsterdammers gaan zich nu het rambam zoeken naar hun bomen.

Parool - 11 april 2018: "Hoeveelheid groen in de stad is afgenomen

clips 5119

Voor het eerst in jaren is de hoeveelheid groen in Amsterdam afgenomen: Per inwoner had de stad in 2016 zelfs 2 procent minder groen dan in het jaar daarvoor.

Koortsachtige bouw
Dat het groen in de verdrukking is geraakt, kan niet los worden gezien van de snelle groei van de stad, die al tot hoog opgelopen discussies over drukte heeft geleid.”

rietorchis gemaaid

Gemaaide rietorchis

Als we ook nog eens het misbruik van parken en natuurgebieden voor festivals meerekenen en de daardoor opgelopen schade aan natuur en biodiversiteit dan stevent Amsterdam op een fiasco af.
Voor het ‘idyllische’ Amsterdam Open Air festival zijn de rietorchissen al gemaaid. De ‘collaboratie van vrienden’ moet zijn fietsen en scooters kwijt natuurlijk; de auto’s worden in de weiden in de omtrek geparkeerd, waardoor ook een extra looproute door het ecologische meest waardevolle deel van het park in gebruik genomen wordt. Fuck a duck!

© Natuurbescherming ZO 2015