GGA verjaagt spechten

Zo beheert recreatieschap Groengebied Amstelland het NNN-gebied (NatuurNetwerk Nederland) rond de Gaasperplas. Kappen en rooien. Fauna verjagen en flora vernietigen. Spechten die een broedplaats willen uithakken krijgen geen kans.

(Kies voor bovenstaand fimpje de schermvullende versie - 1080p.)

Gisteravond was er een extra vergadering van de raadscommissie AZ (Algemene Zaken) van de gemeente Amsterdam, waarin de burgemeester meldde dat het voorstel voor een nieuw evenementenbeleid van de gemeente in zijn geheel te accepteren is. Moties zouden niet uitgevoerd worden. B&W gaan door met dit evenementenbeleid dat voor de omwonenden geen verbetering inhoudt, maar aan de festivalorganisatoren alle mogelijkheden geeft om door te gaan met de terreur van de bassen, ook in het NNN, het NatuurNetwerk Nederland. Democratie in Amsterdam? Als dat zou kunnen!

DSC01272 copy 2

Verleden week was er een bijeenkomst in het Planetarium over de toekomst van het Gaasperpark en de zuidoever. Hoe hadden wij het gehad willen hebben? In feite is er maar één mogelijkheid, GGA stelt plannen op, het stadsdeelbestuur en GGA doen alsof wij mee mogen praten, maar intussen is GGA al druk bezig met het uitvoeren van de plannen. Op een van de vertoonde diabeelden was al een en ander te zien. GGA wil de entree van het park weghebben en vervangen door een verkeersweg zodat auto’s (en festivalverkeer) makkelijk toegang krijgen tot het park. Er zou een parkeerterrein komen vlakbij een restaurant dat gepland is bovenop het heuveltje, op het bastion. Of is dit een oud plan dat nu weer tevoorschijn gehaald wordt om uitgevoerd te worden? We weten het niet. Even verderop komen dan 'dagrecreatieve voorzieningen’; zo te zien komt daar het strandje. GGA is, zie bovenstaand filmpje, deze plek al aan het voorbereiden. Met andere woorden ons natuurgebied, het NNN, verdwijnt, en het park wordt een evenemententerrein. GGA is bezig het afwaarderen van de natuurwaarden. Een gotspe!!!

We krijgen van het stadsdeel bitter weinig informatie. Het schijnt dat Fiesta Macumba naar de Ouderkerkerplas zou verhuizen en dus niet in het Gaasperpark komt. Maar gisteren had men het in de raadscommissie nog steeds over drie grote festivals en in totaal negen evenementen rond de Gaasperplas.

Wat er dan nog van onze natuur overblijft is miniem. Ik schat dat zowat een derde van de biodiversiteit is vernietigd door deze ‘lichte uitdunning’, want het zijn vooral de oevers die van belang zijn en daar heeft een slachting plaatsgevonden. In elk geval verjaagt GGA nu al de spechten die dachten te kunnen beginnen met het maken van hun broedplaats. Spechten zijn beschermde vogels. Ook al worden de bomen daar niet gekapt, toch zullen deze niet lang overleven. Toppen veroorzaakt rot en de nieuwe takken breken makkelijk af waardoor ze een gevaar vormen. Toppen is de hedendaagse manier om even later zonder al te veel gedoe bomen te kunnen kappen. GGA moet zich diep schamen voor deze charade.

DSC01921 copy 2

Protesteer tegen deze gang van zaken bij Recreatie Noord-Holland en Groengebied Amstelland. Ook bij de gemeenteraadsleden en de burgemeester.

© Natuurbescherming ZO 2015