Infobijeenkomst Open Air Highway 

Groengebied Amstelland (Recreatie Noord-Holland NV) heet u van harte welkom op de informatiebijeenkomst op woensdag 13 april in de vergaderzaal van Hotel Campanile Gaasperplas (Loosdrechtdreef 3).

"Als beheerder van recreatiegebied Gaasperplas is Groengebied Amstelland verantwoordelijk voor de wandel- en fietspaden aan de noordoever van de Gaasperplas, het oude Floriadeterrein. Deze paden zijn aan vervanging toe. Samen met bewoners, gebruikers, andere belanghebbenden en de gemeente Amsterdam hebben we hiervoor een plan ontwikkeld, waarover wij u willen informeren.

We starten om 16:00 uur met een korte toelichting op de plannen met behulp van een gedetailleerde kaart. Uiteraard krijgt u daarbij ruim de gelegenheid om vragen te stellen aan de aanwezige vertegenwoordigers van Groengebied Amstelland en de gemeente Amsterdam. Om 17:00 maken we een wandeling over (een deel van) de paden en krijgt u ter plekke toelichting over de geplande veranderingen.”

Tijdens de vergadering van GGA van 17 december 2015 is het besluit genomen om optie 1 voor het tracé van de aanleg/verbreding vast te stellen en dit in samenwerking met de aangesloten partijen verder uit te werken tot een definitief schetsontwerp met dekkingsplan dat ter besluitvorming wordt voorgelegd.

Hoofdroute noordoever Gaasperpark

Verslag vergadering, en ook hier.

optie 1
shots 2190

De paden zijn door het intensieve gebruik door Amsterdam Open Air en bezoekers van dit festival beschadigd en zijn hier en daar ook aan onderhoud toe. Maar dit plan is niet in de eerste plaats bedoeld om de paden beter begaan- en berijdbaar te maken voor wandelaars en fietsers, maar om meer ruimte te maken voor de voertuigen van Amsterdam Open Air die tijdens opbouw- en afbouw van het evenement en tijdens het festival door het park moeten rijden. Onderhoud is nodig, maar een verbreding van de paden is voor wandelaars en fietsers helemaal niet nodig. De verbreding is uitsluitend bedoeld ter facilitering van festivals als Amsterdam Open Air. Voor de verbreding moeten ook heel wat bomen gekapt worden.

Men heeft het oorspronkelijke plan wat aangepast om de link met Amsterdam Open Air te verdoezelen, maar het gaat nog steeds om een poging om infrastructuur aan te leggen voor festivals, iets wat niet kan binnen het huidige bestemmingsplan.

shots 1979 med

Bovenstaande oorspronkelijke tekening maakt al duidelijk wat de bedoeling was. Daarom heeft men in het nieuwe plan de wandel- en fietspaden gescheiden gehouden, maar het blijft een verbreding die bedoeld is om vrachtwagens en trucks van Amsterdam Open Air doorgang te bieden. Het park mag niet aangepast worden aan festivals, maar de festivals moeten zich aanpassen aan het park. Dat wil zeggen dat grote evenementen als Amsterdam Open Air niet plaats mogen vinden in het Gaasperpark.

Tegen het besluit van GGA is geen verweer mogelijk. Er is al inspraak geleverd en dat resulteerde wel in een aanpassing van het oorspronkelijke plan. Ook komende woensdag kunt u uw protesten laten horen. Wel kan de omgevingsvergunning die stadsdeel Zuidoost verplicht is uit te geven, betwist worden. Er zullen natuurlijk heel wat bomen gekapt moeten worden voor de verbreding. Daar kunnen bezwaren tegen ingediend worden. Daar zal waarschijnlijk ook een rechtszaak voor gevoerd moeten worden.

Daarom het dringende verzoek aan allen die deze aantasting van het Gaasperpark willen tegenhouden om uw bijdragen en donaties te storten op de rekening van de Stichting Natuurbescherming ZO. Alleen met veel bijdragen kan gezorgd worden voor een goede aanpak en kunnen we denken aan het aantrekken van een advocaat voor deze zaak en voor de bezwaren tegen de omgevingsvergunningen verleend voor Amsterdam Open Air.

© Natuurbescherming ZO 2015