Reggae Lake trekt het park in

Het voordeel en voor natuurliefhebbers misschien het nadeel van het Reggae Lake festival is dat het valt onder cultuur. Zelf zie ik dance events als evenementen waarvan er 12.000 in een dozijn zijn. Dance events zijn niet origineel, het is gerommel met muziek, het is kakofonie. Reggae is gewoon een wel van cultuur (voor zover het niet te maken heeft met anti-homopropaganda), en er wordt echt gezongen en muziek gemaakt. Maar het is en blijft niet geschikt voor een natuurgebied als het Gaasperpark. 

Vanmorgen had ik in het park een goed gesprek met een van de organisatoren, dhr. Vincent Soekra. De vergunningenkwestie blijft een kafkaiaans gegeven. Zuidoost nergens anders! Nou ja, Amsterdam nergens anders! Want de burgemeester heeft als ouderwetse potentaat een vette vinger in de pap ook al wast hij zijn handen in de onschuld van de Algemene Plaatselijke Verordening. Hij hobbyt er evenementbeleidsmatig lustig op los in recreatieschap Groengebied Amstelland gedirigeerd vanuit een fraai oud VOC-pandje langs de Amstel en vanuit Recreatie Noord-Holland NV in Velsen-Zuid. Het is de bedoeling dat dit evenement niet bij één aflevering blijft, maar volgend jaar terugkomt in het park. Toch niet zo best voor een natuurgebied. De schade aan het park zal alleen maar toenemen. De recreatie wordt nog verder bemoeilijkt omdat vanaf morgen het park weer gedeeltelijk is afgesloten. Dat is niet fraai! Waarom niet georganiseerd in het Nelson Mandelapark? Dat is een evenemententerrein waar speciaal voor dit doel zo’n tienduizend bomen zijn gekapt. Het is van de zotte dat men nu weer een ander park onder de voet loopt met allerlei festivals die ook elders ruimte kunnen vinden.

Bovendien zijn er een paar ongerijmdheden in de verhalen van verschillende mensen. De organisator vertelt me dat de King Shiloh installatie niet over een hele cirkel zal uitgebouwd worden, terwijl de mensen van GGA me vertellen dat er een scherm achter wordt geplaatst zodat het geluid aan de achterkant weerkaatst wordt naar voren toe. Het geluid zou onder de 40 Hz afgefilterd worden, omdat - zei men - het om opnamen gaat. Dus toch geen origineel akoestisch geluid? Men is nogal makkelijk in het beweren dat alles volgens de regels gaat, maar er is nauwelijks controle en geen adequate handhaving.

Vandaag zijn de stalen platen gelegd. De obligate poepdozen zijn er weer in groten getale. Het vrachtverkeer dendert weer door het park dat daar niet is voor bedoeld. De generatoren rollen weer het park in om de rust te verstoren. De omgeving krijgt weer te maken met overlast. De bruggetjes worden steeds verder afgetakeld. GGA was aanwezig. Maar er is nog steeds geen omgevingsvergunning, ook geen besluit tot uitstel van verlening. Tja, als je dan toch illegaal bezig bent, dan kun je net zo goed de boel voor 200% belazeren. Het ontbreken van een omgevingsvergunning heb ik doorgegeven aan een postende politieauto, maar de verwachting is dat handhaving gedirigeerd wordt door stadsdeel Zuidoost die dit vergunningscircus in beheer heeft. Mevr. Dalgliesh is denk ik trots op hoe daadkrachtig zij als bestuurder meent over te komen, maar het is een trieste vertoning, een bestuur dat de belangen van omwonenden en de ambtelijke en juridische procedures blijft dwarsbomen. Niet fraai! Een blamage, zeker voor een PvdA bestuurder.

Je maintiendrai!
Moi non plus!

DSC03590
DSC03594
DSC03601
DSC03605
DSC03610
DSC03616
DSC03619
DSC03644
DSC04101
DSC04135
© Natuurbescherming ZO 2015