Blog

Trump en Macron

Wat hebben Trump en Macron gemeen? Dezelfde medaille, met elk zijn eigen kant. Trump is een gevolg, Macron is een oorzaak. Bekijk onderstaand fragment uit Buitenhof. Thomas Frank geeft een zeer verhelderend inzicht in wat er gebeurt in de VS. Er zijn parallellen met Europa.


Listen Liberal

Lees het boek van Thomas Frank. Het is voor zover ik weet nog niet in vertaling uitgebracht. De vertaling zal niet lang op zich laten wachten. Dit boek kan ook de toestand in Europa verklaren. De Westerse nomenklatura, de banksters, hebben een crisis veroorzaakt die pas mogelijk werd gemaakt door deregulering en privatisering. Bill Clinton is verantwoordelijk voor het afbreken van de regels voor veilig financieel verkeer die het gewone (spaar)bankieren apart hielden van het investeringsbankieren (lees speculeren). Wie weet in welke oorlog we nu verstrikt zouden zijn als Hillary president was geworden.

Het falen van de Democraten heeft de gewone man en vrouw buitenspel gezet; zij moesten de crisis betalen. De banksters gingen gewoon door met speculeren en bonussen vergaren. En in plaats van Bernie als kandidaat te kiezen hebben de Democraten voor een 'war bitch' als Hillary gekozen. Het werd even spannend met Trump en Noord-Korea, maar hij wordt heus wel in de gaten gehouden door zijn administratie en generaals. Dus zijn slagschepen bleven voorlopig veilig uit de buurt van Noord-Korea. Trumps pre is dat iedereen de noodzaak ervan inziet om hem in de gaten te houden.

Hetzelfde dreigt te gebeuren als voormalig investeringsbankier Macron in Frankrijk aan de macht komt. Hij is als bankier en minister mede verantwoordelijk geweest voor de crisis in Frankrijk. Is het dan verwonderlijk dat iemand als Le Pen meer stemmen krijgt? Het is laveren tussen Scylla en Charybdis voor de bevolking. Dat maakt de toekomst erg onzeker. Maar wie zou erger zijn voor Frankrijk? Dat zou best Macron kunnen zijn. Net als Trump in de VS, zou een gekozen Le Pen wel water in de wijn moeten doen, omdat er nu eenmaal wetten en regels zijn waar zij niet omheen kan. De Macrons zijn in staat om alle wetten te omzeilen en de gewone burger ervoor te laten opdraaien. Dat is duidelijk genoeg aangetoond.

cjones cartoon

 

Mensen als Macron hebben de crisis gebracht. Mensen als Dijsselbloem hebben Europa tot een farce gemaakt. Landen als Griekenland werden helemaal uitgeperst, om de banken niet in gevaar brengen die hun woekerwinsten op wilden strijken. Macron is voor Europa, maar geen Europa van mensen maar van banken. Het probleem is dat overal in deze wereld de bevolking gewoon vergeten wordt. Dus die komt in opstand. En dat loopt meestal nogal bloederig af.

Met boekenweekgeschenk naar Haarlem

Het was prachtig weer vandaag. In de zalen van het Frans Hals Museum in Haarlem stond moderne keramiek geïnspireerd op de oude tulpenvazen, gevuld met tulpen en andere bloemen.

clips 3436
clips 3420
clips 3421
clips 3422
clips 3423
clips 3424
clips 3426
clips 3428
clips 3429
clips 3430
clips 3434


© 2015