Blog

Pippi Ollongren och ryssarna

Kajsa Ollongren

Ons aller Kajsa Ollongren waarschuwt als versgebakken vice en minbiza voor de Russen. Origineler kon ze het niet maken. Altijd leuk die Zweden met hun fantasieën over Russische duikboten

Samen met dakbewoner F.B.J. Karlsson Grapperhaus zal zij het rode gevaar tegemoet treden. Ze moet alleen nog duidelijk maken wie ‘de Russen’ zijn en wat ‘ze’ gedaan hebben. Het is altijd handig om anderen te beschuldigen van wat ze zelf doet, namelijk dubieuze beïnvloeding van de bevolking en angst aanjagen. Dat Nederland in het vizier is van Russische inlichtingsdiensten spreekt voor zich - dat is een boutade of platitude, maar natuurlijk ook in het vizier van die van de VS en elk groot Europees land, en andersom. Er is geen land dat zoveel in de VS spioneert en manipuleert als Israël. Er is geen land dat zoveel in Rusland spioneert als Nederland. Daar zijn inlichtingendiensten (en journalisten) voor. Zij heeft het voorlopig waarschijnlijk erg druk met de Russische duikboten voor de kust van Nederland, en daarvoor moet nog een sleepnet klaargestoomd worden. Maar dan, misschien is Kajsa wel een slapende Russische spionne.

Als ik eerlijk ben dan moet ik zeggen dat ze het waarschijnlijk niet zal redden in dit kabinet. Ze heeft nu al wallen onder haar ogen. Zij is geen staatsvrouw, maar een carrièrejager.

Even serieus nu, al dit gedoe over inmenging van Rusland is gewoon bedoeld om kritiek op het reilen en zeilen in Europa en de VS de kop in te drukken en zelf door te kunnen gaan met het misleiden van de eigen bevolking. Het is een bedreiging van de vrije pers en meningsuiting, een uiterste poging om eigen falen te verdoezelen. Vroeger waren het de joden die geviseerd werden, nu zijn het de Russen. En dan maar zeuren over haatzaaien. Terwijl Frans Timmermans (PvdA) en Hans van Baalen (VVD) in Kiev de gewelddadige revolutie aan het aanmoedigen waren.

Zie ook Trouw.

Het is alles hupsafladder

Wat de media dagelijks over ons uitstorten is soms overweldigend en verwarrend. Wat is fake en wat is hype? De waarheid en het gezond verstand hebben het intussen maar moeilijk. Hieronder een paar ‘gevalletjes’.

1. We hebben een nieuw kabinet. Met hetzelfde opperhoofd, nog steeds Mark Wammes Waggel Rutte. Maar nu met een ander clubje, waarvan nog niet duidelijk is of het liefdadigers, maanblaffers, ombrengers, kwanten of blijdschappers zijn. Het schijnt voor dit kabinet te gaan om de normale, gewone burger. Ook weer onduidelijk. Is dat de sjoemelende grootgrutter, de werkeloze allochtoon, de winstjagende speculant, de gepensioneerde ouderling (nee, deze is het zeker niet), de calculerende spitsburger, de jonge melomaan, de homo festivus, het makke burgerschaap, de overbelaste kleuterdocent, of de manipulerende bestuurder? Wordt het een surplace of een rondje ‘om de tuin’? Ik heb de indruk dat we dat over vier jaar nog niet zullen weten.

2. Ex-staatssecretaris Dijksma heeft jarenlang de kluit belazerd met foute meetmodellen over geluidsoverlast. Foute meetmodellen zijn de gebruikelijke truc om burgers een fout beleid op te dringen. Vooral niet meten!

3. Nou hadden we eindelijk eens een vreedzame rebellie, in Catalonië, is het weer niet goed. Frans Timmermans stond een paar jaar geleden de gewelddadige revolutie in Oekraïne nog aan te moedigen staande tussen de rechtsextremisten en neonazi’s en nu houden Europa en ook Nederland zich gedeisd (0f gedijsselbloemd?) over de kwestie Catalonië. Had men dan liever een gewelddadige revolutie gewenst in Spanje?

4. Facebookberichten schijnen tegenwoordig zeer serieus genomen te worden. Maar kunnen zij verkiezingen breken of maken? Natuurlijk niet. En mag Trump en zijn aanhang niet met Russen praten? Mag er niet met modder gegooid worden naar politici? Dat is toch al jaren vast gebruik in de VS. De VS bemoeit zich overigens niet alleen met de buitenlandse media, maar ook met buitenlandse regeringen. Is een regering niet naar de zin van Grote Broer, dan sturen ze toch gewoon een legertje voor wat shock and awe. Wat overblijft is een nog grotere chaos en ellende. Geen westerse regering of medium dat daar een probleem in ziet. En nu zouden de Amerikaanse verkiezingen door Russisch facebookgerommel beïnvloed zijn?

5. Dan de #metoo kwestie tussen Jelle en Gijs. Wat moet ik daarmee? Wat moeten wij daarmee? Want nu wordt de zaak eigenlijk wel voorgelegd aan de hele bevolking. Daarna wordt het later mogelijk een gevecht voor de rechtbank. Dat wordt waarschijnlijk behoorlijk lastig. En dan komt er minstens één persoon slecht vanaf.  Of beiden. Was het niet veel beter geweest om in elk geval dit geval eerst in alle rust te bespreken met vertrouwenspersonen en een gesprek tussen beiden waarbij duidelijk gemaakt kan worden hoe een en dezelfde gebeurtenis totaal verschillend is ervaren. Dan kan altijd nog gekozen worden voor een rechterlijke uitspraak.
Toevallig zie ik een aflevering van de sitcom How I Met Your Mother waarin letterlijk gezegd werd dat misbruik maken van iemand die dronken is moet kunnen.

6. De daklozen willen een standbeeld voor de overleden burgemeester van der Laan omdat hij veel heeft gedaan voor de stad. Maar ook voor de daklozen dan? Hoe komt het dan dat er nog steeds daklozen zijn in de stad? Of was het een bedankje van de daklozenvoorzitter voor het schouderklopje (en voor het dineetje) van de burgemeester tijdens een kerstdiner? Amsterdammers zijn zo gauw tevreden.

iPhuck 10

7. Vroeger gaven wij, macgebruikers, af op de windowsfans. De rollen lijken nu omgekeerd. Wie staan er tegenwoordig urenlang in de rij om een veel te dure en over een jaar alweer verouderde iPhone te kopen? De macfreak! De iPhone X kost in Europa € 1159,- en in de VS $ 999,-. Omgerekend in euro’s is de Amerikaanse prijs maar € 860,-, dat is een verschil van 299,- euro. Dat je hier dus teveel betaalt. Bovendien ontduikt Apple belastingen. Als je een goede computer nodig hebt dan koop je een mac. OK. Maar je gaat jezelf toch niet etaleren als een domme iPhonefreak die urenlang in de rij staat voor een prijzig mobieltje.
De laatste bestseller van Viktor Pelevin, de Russische auteur van Generatie P, heet iPhuck 10. Beter kun je het niet zeggen.


Tot zover de zondagpreek.

© 2015