Blog

Nieuw besluit omgevingsvergunning

Stadsdeel Zuidoost heeft de verleende omgevingsvergunning om bomen te kappen voor de laatste fase van het grootonderhoud Gein 3 zojuist ingetrokken en een nieuwe vergunning verleend. Deze ligt weer ter inzage en iedereen kan hiertegen bezwaren indienen. Wie daaraan mee wil doen, kan van mij een concept bezwaar krijgen. Want er zullen volgens het plan nog steeds 1o1 bomen gekapt worden in de drie (?) hieronder genoemde straten.

Ik heb geen bezwaar tegen het kappen van bomen in Willem Gerresepad en/of Jacob Krüsestraat als alle bewoners dat daar willen, maar wel tegen het kappen van bomen in de C. Aarnoutsstraat om de eenvoudige reden dat de besluitvorming daarover grotendeels niet volgens een correcte procedure is verlopen. Ik vraag mij ook af waarom W. Gerresepad waarin geen parkeerplaatsen zijn voorzien is betrokken bij een omgevingsvergunning voor het kappen van bomen daar. Worden er misschien ook bomen gekapt in W. Gerresepad? Ik ga in elk geval weer naar het stadsdeelkantoor voor inzage in het voorlopige ontwerp. En ik kan u verzekeren dat dat hier in Zuidoost geen pretje is. Dit zou de tweede keer zijn in deze kwestie dat ik inzage ‘pleeg’. Maar te zijner tijd krijgt u hier te lezen hoe het zit.

gein 3 onderhoud


De inwoners van de C. Aarnoutsstraat zijn buiten de enquête gehouden en voor de laatste vergadering in de basisschool zijn de bewoners van deze straat wel uitgenodigd maar uitdrukkelijk voor een bijeenkomst waarin het zou gaan om het kappen van meer bomen in de J. Krüsestraat. Daarom heeft de grote meerderheid van bewoners van de C. Aarnoutsstraat niet de moeite genomen om op deze bijeenkomst te verschijnen. Zij zijn op het verkeerde been gezet. Even later werd een voorlopig ontwerp gemaakt waarin plots wel bomen gekapt zouden worden in de C. Aarnoutsstraat. Nu er een nieuwe omgevingsvergunning is verleend kan hiertegen bezwaar gemaakt worden. Maar feit is dat de actievoerders die meer parkeerplekken wilden wel in hun wensen werden gehonoreerd terwijl de bewoners van de C. Aarnoutsstraat buitengesloten werden en verkeerd geïnformeerd. Dat komt neer op onbehoorlijk bestuur. Dus als u niet wil dat alle bomen in de C. Aarnoutsstraat gekapt worden en er maar 13 in de lengte van de straat terugkomen dan is het verstandig om nu een bezwaar in te dienen.

ZO: "Cornelis Aarnoutsstraat 1 t/m 193, Willem Gerresepad 1 t/m 88 en Jacob Krüsestraat 1 t/m 194, 1106 ZE: de op 22-10-2014 verleende omgevingsvergunning voor het kappen van 101 bomen in te trekken, en opnieuw een omgevingsvergunning te verlenen voor het kappen van 101 bomen conform het voorlopig ontwerp Gein III, fase 2, om en nabij de genoemde locatie(s), Datum verzending besluit 29-01-2015; Dossiernummer 1457337. “

Bovenstaande pagina van stadsdeel Zuidoost vermeldt de onderstaande belangrijke informatie er niet bij. Er is op dit moment nog steeds geen Definitief Ontwerp. In principe moet het nog mogelijk zijn om het bestaande voorlopige ontwerp nog te veranderen. Het was een paar jaar geleden zelfs mogelijk om een in februari 2013 goedgekeurd Definitief Ontwerp Gein 3 waarop geen bezwaren zijn ingediend, nog te veranderen op verzoek van een groep actievoerders. Dus waarom zou dat dan niet kunnen met dit voorlopige ontwerp? Maar dit is Zuidoost, Nergens Anders. Dus...

"Niet mee eens?

Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u als u belanghebbende bent bij het besluit binnen zes weken na de dag van bekendmaking daarvan bezwaar maken. Als datum van uw bezwaar geldt het poststempel op uw bezwaarschrift.

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Algemeen bestuur van Stadsdeel Zuidoost 
T.a.v. Afdeling Juridische Zaken
Postbus 12491
1100 AL Amsterdam

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd: uw naam, adres en telefoonnummer; de datum waarop u het bezwaarschnft schrijft en uw handtekening; het besluit waartegen u bezwaar maakt, datum en referentienummer/kenmerk van het besluit; waarom u bezwaar maakt.

Na ontvangst informeren wij u over de afhandeling van uw bezwaarschrift.

Schorsende werking

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat wil zeggen, dat het be- sluit waartegen u bezwaar maakt geldig blijft totdat over uw bezwaar is beslist.

Spoed? Voorlopige voorziening

Bij grote spoed kunt u (tegen kosten) een zogeheten voodopige voorziening aanvragen. Dat is een spoedprocedure waarmee het genomen besluit tijdelijk kan worden ingetrokken en/of andere maatregelen kunnen worden getroffen. Een voodopige voorziening vraagt u aan bij:

Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam
sector Bestuursrecht Algemeen
Postbus 75850
1070 AW Amsterdam

Dat kan ook via de website http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor heeft u een DigiD nodig. Op deze website vindt u ook meer informatie.

Inwerkingtreding beschikking

De beschikking treedt in werking met ingang van de dag na afloop van de termijn zoals bedoeld in artikel 6:7 van de Algemene wet bestuursrecht (zes weken na de datum bekendmaking van de vergunning), voor het indienen van een bezwaarschrift, indien deze betrekking heeft op een activi- teit zoals bedoeld in artikel 2.1,eerste lid, onder b, f, g of h, of artikel 2.2, eerste lid, onder b, c of g van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht, of betrekking heeft op een wijziging van de voorschriften van de vergunning die betrekking hebben op een activiteit als hiervoor genoemd (artikel 6.1, tweede lid, onder a van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht).

Bovenstaande betekent dat er pas zes weken na datum van dit besluit mag beginnen met de uitvoering van de aangevraagde werkzaamheden.

Bij voorlopige voorziening

Indien in gevallen, zoals bedoeld in artikel 6.1, tweede lid van de Wet algemene bepalingen omge- vingsrecht, gedurende de daar bedoelde termijn bij de bevoegde rechter een verzoek om voorlo- pige voorziening is gedaan, treedt de beschikking niet eerder in werking voordat op dat verzoek is beslist (artikel 6.1,derde lid van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht).

Wijziging ten op zichte van het vorige besluit

Het huidige besluit is ten opzichte van het ingetrokken besluit op enkele aspecten gewijzigd, na-melijk:

• de overwegingen zijn aangevuld met o.a. de hoofdredenen voor het kappen van de 101 houtopstanden en;

• de aantal te herplanten bomen zijn expliciet benoemd"

Occupy the ring A10

Academie van Bouwkunst: "Van 19 tot en met 30 januari werken 19 studententeams tijdens de Winter School 2015 aan strategische ontwerpoplossingen voor het 'vergeten land' langs de Ringweg A10. De ontwerpen worden op 30 januari gepresenteerd in één grote maquette. De Academie stelt een prijs ter beschikking voor het team dat het beste ontwerp presenteert.

Terwijl het centrum van Amsterdam vol loopt en steeds duurder wordt, is er langs de A10 veel vrije ruimte beschikbaar. De Ring A10 is 32 kilometer lang en meet 11 kilometer in diameter. De enorme hoeveelheid leegstaande kantoorruimte langs de snelweg biedt volop ruimte voor nieuwe en unieke activiteiten, zoals WOW en het Zuidpark. De A10 is omzoomd door 64 kilometer grond dat in eigendom is van Rijkswaterstaat, grond die niet toegankelijk is voor publiek en aldus is uitgegroeid tot een ring van vergeten land. 

Wat zou er gebeuren als Rijkswaterstaat deze grond overhandigt aan de stad Amsterdam voor lokale experimenten? Zou de Ring A10 een iconische groene ruimte voor de stad Amsterdam kunnen worden, iets wat lijkt op de High Line in New York? Wat als mensen, dieren, insecten en planten samen dit vergeten land bezetten? Tijdens de Winter School werken studenten in teams aan nieuwe ideeën voor dit vergeten land. Ze krijgen de gelegenheid om adviseurs uit het professionale werkveld te raadplegen en hun ideeën te toetsen. Een onafhankelijke jury zal alle inzendingen beoordelen. Het beste ontwerp krijgt een prijs uitgereikt door landschapsarchitecte Maike van Stiphout, curator van de Winter School 2015."

Zie ook hier en hier.

Misschien kan daar een mooi groen park gecreëerd worden speciaal ingericht voor grote evenementen als Amsterdam Open Air. Ik zou Open Air alvast willen adviseren er bij de stad op aan te dringen hier werk van te maken en meteen een optie te nemen op een leuk plekje. Er is ook genoeg ruimte voor meer biodiversiteit en meer groen. Doen!


AHK: "Landschapsarchitecte Maike van Stiphout is het nieuwe hoofd van de masteropleiding Landschapsarchitectuur. Op 4 september 2014 sprak zij haar intreerede 'Together/Samen' uit. Hiervan is een digitale publicatie beschikbaar via de website van de Academie. In de Academiebibliotheek en bij de receptie is een gratis exemplaar verkrijgbaar. 

Maike van Stiphout gaat in haar intreerede in op mondiale ontwikkelingen die een nieuwe houding van delen en zorgen tot stand brengt.”

Amsterdam waterstad

wateroverlast

Een paar weken geleden heb ik het Meldpunt Openbare Ruimte gemeld dat er een probleem was onder het viaduct op het fietspad van Wisseloord (Wilnisgracht) naar Gein3. Tot de dag van vandaag bleef de helft van het fietspad onder water. Van MORA kreeg ik het bericht dat ik binnen vijf werkdagen zou horen wat men met mijn melding zou doen. Dat vond ik toch wat lang duren en heb daarom een nieuwe melding gestuurd waarop ik een antwoord kreeg niet van MORA maar van het stadsdeel.

"Meldingen over verstopte kolken worden door onze wijkopzichters direct doorgezet naar Waternet om de kolken door te spuiten en weer werkbaar te maken. Op de overvloedige regenval van de afgelopen tijd zijn deze kolken niet berekend. Zowel de wijkopzichters als de medewerkers van Waternet doen op professionele wijze hun werk.

Het probleem met afvoer van overvloedig regenwater geldt voor heel Amsterdam. Zie ook de informatie op de website van de gemeente Amsterdam via deze link. Hier is ook het document te downloaden dat ik u als bijlage stuur.”

Zeer attent. Toevallig zag ik dat Waternet vandaag bezig was met het doorspuiten op diverse plekken. Vlakbij de bewuste plek heb ik de man van Waternet aangesproken en heb hem gewezen op dit specifieke probleem. Hij stond met zijn wagen maar ongeveer 15 meter van deze plek vandaan. Hij heeft me beloofd er werk van te maken. Toen ik terugkwam van mijn boodschappenronde was de situatie nog niet veranderd. Maar er is goede hoop dat er vandaag of morgen toch iets aan gedaan wordt. Zoniet, dan hoort u het hier wel.

Als u de brochure downloadt en leest ziet u dat het probleem van wateroverlast steeds groter wordt in Amsterdam. "Als gevolg van klimaatverandering komen hevige buien vaker voor, terwijl tegelijkertijd de stad verdicht: hoe rainproof – oftewel regenbestendig – is de stad dan? Moeten burgers accepteren dat zij vaker natte voeten krijgen of kan Amsterdam zich aanpassen?”

Het is vreemd dat in Zuidoost ondanks dit klimaatprobleem steeds meer bomen gekapt worden. Dat gebeurt soms noodzakelijk, zoals voor de Gaaspersingel en de overkapping van de A9. Maar er worden ook ontzettend veel bomen gekapt tijdens het grootonderhoud dat nog steeds aan de gang is in Gein 3. Bomen nemen ontzettend veel regenwater op en zorgen ervoor dat het water niet onze huizen instroomt. In de C. Aarnoutsstraat en omgeving is het de bedoeling dat er 101 bomen gekapt worden, waarvan er maar 64 zouden vervangen worden. Dat vervangen gebeurt niet in de straat zelf (die maar 13 kleine boompjes terugkrijgt) maar aan de kop bij het bosje. Bovendien is in dit bosje ook al flink gekapt. Hoeveel bomen er al zijn gekapt weet ik niet precies, maar het loopt wel in de tientallen. Dat betekent dat de som anders gemaakt moet worden. Er worden dus meer dan 101 bomen gekapt en het uiteindelijke resultaat is dat er totaal maar een paar bomen bijkomen, minder dan 64 in elk geval. Het stadsdeel rommelt graag met cijfers. Maar heeft er wel 250.000 euro extra voor over om deze bomen te kappen.

Ik vind het onverantwoord om 101 bomen te kappen enkel en alleen om meer parkeerplekken te creëren voor een aantal mensen die meer plek willen voor extra auto’s en indien mogelijk een stallings- of reparatieplekje. Hoe meer parkeergelegenheid er is hoe meer auto’s dat aantrekt en hoe meer vervuiling. Vlakbij een basisschool horen meer bomen te staan om de luchtvervuiling veroorzaakt door de onverantwoordelijke ouders van basisschoolkinderen zoveel mogelijk te beperken. Het stadsdeel bevordert met dit parkeerplan het autorijden. Basisscholen zijn bedoeld voor kinderen in de onmiddellijke omgeving zodat de kinderen niet met de auto gebracht hoeven te worden. Het is de taak van het stadsdeel om de belangen te behartigen van alle inwoners en niet enkel van rabiate autobezitters die meer parkeerplek opeisen dan wettelijk vereist is. 

Bomen kappen in een tijd van klimaatverandering is zeer schadelijk voor het milieu. Dat dat ook nog eens gerealiseerd wordt door een portefeuillehouder van GroenLinks is een gotspe. Ik kan me voorstellen dat als er zoals verwacht kan worden wateroverlast ontstaat in onze straten na de bomenkap veel bewoners naar de rechter zullen stappen om schadevergoeding te eisen. Heeft u al een rechtsbijstandverzekering? In elk geval doe ikzelf mijn uiterste best om de bomenkap in de C. Aarnoutsstraat tegen te houden. De bewoners van deze straat zijn niet fatsoenlijk geconsulteerd door het stadsdeel. Er bestond al een Definitief Ontwerp Grootonderhoud Gein 3 dat geruime tijd geleden was goedgekeurd en waarin alle bomen behouden zouden worden (76% van de bewoners was voor behoud van bomen). Nu worden de bewoners van de C. Aarnoutsstraat voor het blok gezet zonder de kans te hebben gekregen voor reglementaire inspraak.

Update 3 februari: zoals te verwachten was, is het probleem nog steeds niet verholpen. Waternet heeft een rondje gemaakt, maar vond het niet nodig om onder het viaduct de riolering schoon te spuiten. Als Waternet ook zo zal reageren na het grootonderhoud in Gein 3 dan kunnen we regelmatig wateroverlast verwachten in onze straten. Het lijkt erop alsof onze overheid zich er nu al bij heeft neergelegd dat wateroverlast tot de dagelijkse realiteit gaat behoren. Men heeft wel geld voor wifi in parken maar niet voor fatsoenlijk onderhoud.

Bijeenkomst Nellestein

Uitnodiging bijeenkomst op Zondag 1 februari 2015 van Bewonersvereniging Nellestein

"Plaats: Woon-zorg centrum Nellestein  om 14.00uur 

Voor bewoners van Nellestein; zowel leden BVN als bewoners die mee hebben gedaan aan de enquête in 2013 over het  Open Air festival in het Gaasperplaspark. Belangstellenden zijn ook welkom!

Link naar: Uitslag enquête 2013 [zie ook tabel hieronder]

Link naar: Geschiedenis verzet tegen  Open Air in Gaasperplaspark

Wat komt er aan de orde?

Opening door de voorzitter 

1. Toelichting door Flora te Riet over de juridische stappen die in de afgelopen jaren zijn ondernomen; richting de Overheid en het Open Air festival.  

2. Toelichting op resultaten van 3 mediationbijeenkomsten in 2014 door de deelnemers aan de bijeenkomsten: Flora te Riet en Marijke de Nie. De tekst van de resultaten, Afsprakenlijst, kunt u lezen op de website BVN (www.bvnellestein.nl) en de Nellesteiner; evenals de tekst die is uitgesproken voorafgaand aan de ondertekening op vrijdag 9 Januari jl. 

3. Gelegenheid  om vragen te stellen en van gedachte te wisselen over de volgende stappen

4. Voorlopig voorstel: Een werkgroep samen te stellen van bewoners, die willen participeren in de gemaakte afspraken en die actief willen zijn om voorafgaand, tijdens en na het festival de overlast voor bewoners en in de wijk te signaleren.  

Het festival vindt dit jaar plaats op 6 en 7 Juni 2015 met mogelijk 20.000 bezoekers per dag! (de politie had vorig jaar bezwaar tegen de gevraagde 25.000 bezoekers per dag  vanwege de werkzaamheden aan de A9.)

Het (eigen) verslag van deze werkgroep wordt ingebracht bij de evaluatiebijeenkomst na de zomer. 

5. Voortgang Juridische stappen in 2015.  Hierover zullen bestuur BVN en Flora te Riet nadere info geven."

enqueteresultaat


Groenlingen

Het was de voorbije dagen een drukte van jewelste bij mijn voederbakjes en -silo’s. Een paar dagen geleden waren het vooral groenlingen die bij bosjes neerstreken. Soms vinken, regelmatig roodborstjes en meesjes natuurlijk, en een paar spreeuwen. Naast mijn vaste bezoekers, een paartje Turkse tortels, zie ik nu ook vaak groepjes houtduiven. Het is boeiend te zien hoe ze mekaar in de gaten houden, in mijn berk zitten te wachten tot de grotere vogels vertrokken zijn om dan naar het voer te duiken.

Drukte
Groenlingen


De autobaan is van iedereen

Jazeker. De autobaan is van iedereen. Kraftwerk is weer de stad uit, maar hun oeuvre blijft. Ik heb alle acht cd's van Kraftwerk. Geweldige muziek. Ik hou ook van Philip Glass. Alleen heeft deze laatste zijn concerten in de Stopera. De boodschap is duidelijk: de autobaan is van iedereen! Concerten op de snelweg, dat zou de nieuwe rage moeten zijn. Ga toch weg uit onze parken en donder er op los op de autobaan op autoloze zondagen. Die moeten weer ingevoerd worden. Want Amsterdam voldoet nog steeds niet aan de Europese milieunormen. Er kunnen heel ludieke festivals georganiseerd worden op rotondes, klaverbladen en op viaducten. Snelwegen zijn speciaal uitgerust om geluidsoverlast in de woonwijken te vermijden. Er is ook geen probleem met parkeren als er dance events op georganiseerd worden. Ambulance, brandweer en politie zijn zo ter plekke indien nodig. Onze autobanen zijn techno en daarom bijzonder geschikt voor de dance freaks. De autobaan is van iedereen!


Kraftwerk is cultuur. Je kunt deze band niet vergelijken met de kakofonisten van Amsterdam Open Air, die op tien tot twaalf podia tegelijk ons park vervuilen met een oorverdovend gedreun waar zelfs olifanten geen brood van lusten. Kraftwerk is moderne cultuur. Open Air is DDDDD, Decibels, Dance, Drank, Drugs, en mogelijk een Doppie. Een combinatie die ideaal tot zijn recht komt op snelwegen.

De autobaan is van iedereen!

Einde aan onmin?

Nee. Wat u gelezen heeft over de overeenkomst tussen het bestuur van Bewonersvereniging Nellestein en een paar bewoners van Nellestein, en Amsterdam Open Air in de Echo die u gisteren ontving klopt niet helemaal. Vanzelfsprekend maken Amsterdam Open Air en het stadsdeel misbruik van de gelegenheid om te beweren dat er geen onmin meer en alles peis en vree is. Maar de gesloten overeenkomst geldt natuurlijk niet voor andere bezwaarmakers. Iedereen (behalve de deelnemers die deze overeenkomst hebben ondertekend) kan nog steeds bezwaren indienen tegen het komende festival als de vergunning weer verleend zal zijn (zowel tegen de evenementenvergunning als tegen de omgevingsvergunning). En ik roep iedereen op dit ook te doen. Bovendien loopt er nog steeds een rechtszaak bij de Raad van State hierover. Het is heel goed mogelijk dat de rechters beslissen dat Amsterdam Open Air niets te zoeken heeft in dit natuurgebied.

De nachtegaal die er vorig jaar zat zal het zeker voor gezien houden. Helaas is voor het plekje in het park waar de nachtegaal zat (zelfs genoemd in emailverkeer met Bureau Waardenburg in de evaluatie Open Air; "hij zong knetterhard" volgens de onderzoekster) nu een omgevingsvergunning afgegeven, waarbij ook 'onderhoudswerkzaamheden’ (het kappen van bomen en struiken) uitgevoerd gaan worden. Het feit dat men het nodig vond om toch een omgevingsvergunning te verlenen zegt al voldoende, namelijk dat er een inbreuk wordt gepleegd waarvoor een extra vergunning noodzakelijk was. Maar ook die omgevingsvergunning kan betwist worden. Daar ging het Amsterdam Open Air dan ook om, om de bezwaarmakers van Nellestein te verplichten hun bezwaar tegen de omgevingsvergunning in te trekken.


Dichtbij: "Terwijl de organisator altijd uiterst tevreden is over de locatie, laten omwonenden al jaren weten het niet eens te zijn over dat het festival in het park wordt gehouden. Geluidsoverlast en het feit dat de natuur in het park teveel heeft te lijden, zijn hun grootste bezwaren. De twee leefden dan ook tot voor kort in onmin met elkaar.

Daar is vorige week een einde aangekomen. Amsterdam Open Air en omwonenden gaan nauw samenwerken om overlast verder te beperken. Hiervoor ondertekenden Sjoerd Wynia (Amsterdam Air), het stadsdeel, Groengebied Amstelland en bewoners een samenwerkingsovereenkomst.”

Twee dagen na het ondertekenen van de overeenkomst (zie ook hier) had Amsterdam Open Air de overeenkomst al geschonden. Op de website van stadsdeel Zuidoost werd een verklaring gepubliceerd die de bewoners eerder hadden afgekeurd. Dit is de heersende mentaliteit onder de vrije jongens van de evenementenindustrie gefaciliteerd door onze locale overheid. Ondertussen maakt men alvast wat reclame voor het festival dit jaar.

Deze overeenkomst is een pure propagandaslag voor Open Air. Veel balblabla van de kant van Amsterdam Open Air die dit en dat zou doen en luisteren en inspraak geven. Ik moet het nog zien. De afsprakenlijst doet weinig aan de overlast en als er weer meer bezoekers komen dan kun je ervan op aan dat er meer overlast zal zijn. De geluidsbeperkingen zijn een lachertje. Een norm van 100 dB(A) en 115 dB(C) is veel te hoog. Jongeren gaan niet naar een festival om dB(A) te horen maar om te deinen en te dreunen in de golven van 115 dB(C), jawel de bassen. Het maakt niet uit of je de dB(A) tot 85 dB verlaagt, het gaat om de dB(C), de diepe bassen, daar kickt men op. 115 dB(C) is nog steeds letterlijk misselijkmakend, hersen- en oorbeschadigend en zeer schadelijk voor broednesten in de hele omgeving.

Deze overeenkomst was het resultaat van besprekingen tussen het bestuur van Bewonersvereniging Nellestein en enkele bewoners van Nellestein, en Amsterdam Open Air. Tijdens een rechtszaak had de rechter de partijen verzocht om in te stemmen met een mediatietraject. Dit is een gevolg van deze mediatie. Maar er zijn nog steeds andere bewoners die niets met deze rechtszaak en mediatie te maken hebben en hun bezwaren tegen de verleende evenementenvergunning en de omgevingsvergunning aanhouden. De deelnemers aan de mediatie hebben jammer genoeg hun bezwaren tegen de omgevingsvergunning in moeten trekken. Daar was het Open Air om te doen. Want men voelde al nattigheid. Het stadsdeel noch de gemeente hadden een omgevingsvergunning af mogen geven. Dit festival heeft plaats in een EHS-gebied (nu NNN) en grote festivals hebben daar niets te zoeken. Het huidige kabinet, ook de provincie onder wie de EHS nu valt, hebben duidelijk vastgelegd dat de EHS behouden, gerespecteerd en uitgebouwd zal worden. Een evenement als Amsterdam Open Air is in strijd met de EHS. Het Gaasperpark is een natuurgebied.

EHS Zuidoost

EHS Zuidoost


GroeneRuimte: "De EHS betreft een netwerk van zowel grote als kleine gebieden in Nederland waar de natuur (flora en fauna) in feite voorrang heeft. De EHS is bedoeld om natuurgebieden te vergroten en met elkaar te verbinden. Door verbindingen tussen natuurgebieden te maken, kunnen planten en dieren zich makkelijker verspreiden over meergebieden. Hierdoor zijn deze gebieden beter bestand tegen negatieve milieu-invloeden. Grotere natuurgebieden zijn gevarieerder en er kunnen meer soorten planten en dieren leven.”

In het Gaasperpark heeft de evenementenindustrie momenteel voorrang en dat hoort niet. De belangenverstrengeling tussen evenementenorganisatoren en diverse overheden als stadsdeel Zuidoost en Groengebied Amstelland (gedirigeerd door Recreatie Noord-Holland NV) is overduidelijk. Twee handen op één vette buik.

Tijdens de vergadering van 12 januari van de Commissie Ruimte & Milieu van de Provincie Noord-Holland stond de Verkenning Toekomstperspectieven Recreatiebeleid op de agenda.

Belangrijkste was daarbij dat gedeputeerde Bond zich op zeker moment liet ontvallen dat Groengebied Amstelland niet geschikt is voor festivals zoals Spaarnwoude dat wel is. In een interruptie vroeg dhr. Bruggeman (SP) tot twee maal toe of hij het goed had verstaan en dat er dus geen dance events meer in GGA komen. Bond zei dat hij dat ook weer niet had bedoeld, maar wel dat GGA in elk geval niet geschikt is voor grote evenementen. Bond gaf in elk geval ook toe dat er in het toekomstig recreatieschappenbeleid per gebied gekeken en bepaald gaat worden wat er wel en niet kan.

Bond was ook dubbelzinnig. Aan de ene kant zei hij dat de bestemming van recreatiegebieden altijd recreatie is geweest - "Dat het vervolgens ook natuur werd is mooi meegenomen." Aan de andere kant zei hij ook dat waar nu natuur is in recreatiegebieden, deze natuur ook moet worden beschermd.”

Wat de oorspronkelijke bedoeling was met het Gaasperpark kunt u lezen in dit uittreksel uit het boek Floriade dat de opzet en uitwerking van het Gaasperpark in 1982 uiteenzet. Het mocht nooit een pretpark worden.

Nieuw park op A9

Zuidoost krijgt er binnenkort een park(je) bij. Bovenop de overkapping van de A9. Nadat het Bijlmerpark, nu Mandelapark, danig was uitgedund (in ambtelijke taal heet dat ‘opgewaardeerd’) en ontdaan van zoveel mogelijk bomen (de ravage kunt u hier bekijken), worden er straks weer bomen geplant bovenop de overkapping, vanzelfsprekend niet de tienduizenden die er gekapt zullen worden en al gekapt zijn, maar ja, ook stadsdeel Zuidoost doet aan arithmétique hollandaise, in dit geval duizend bomen planten en vijfduizend kappen. Duizend betalen en vijfduizend halen. Zuidoost nergens anders. Er is dinsdag nog een informatiebijeenkomst over de werkzaamheden rond de Gaasperdammerweg.


Rijkswaterstaat: "Op 27 januari organiseren we een informatiebijeenkomst over de werkzaamheden rond de A9 Gaasperdammerweg.

Omwonenden en andere geïnteresseerden kunnen met vragen terecht bij deskundigen. Daarnaast stelt consortium IXAS Zuid-Oost zich voor. IXAS is de aannemerscombinatie die de weg gaat uitbreiden, de tunnel bouwt en het park op de tunnel aanlegt. Tijdens de bijeenkomsten vertellen ze wat ze de komende tijd gaan doen en hoe. Daarnaast informeren we u onder andere over hoe het met de werkzaamheden aan de kabels en leidingen staat en hoe u de komende tijd op de hoogte blijft van de werkzaamheden.

Wilt u alvast meer lezen over IXAS en de planning van de werkzaamheden? Bekijk dan deze pdf.

Waar: Planetarium, Kromwijkdreef 11, Amsterdam Zuidoost.

Wanneer: Dinsdagavond 27 januari van 19.30 uur tot 21.30 uur.

De plenaire presentatie start om 20.00 uur."

Hoorzitting Oosterpark

Ondersteun verzet tegen festivalisering van parken

festival oosterpark


Kom maandag 19 januari 2015 van 18:30 tot 20:00 uur naar Stadsdeelkantoor Oost: Hoorzitting tegen massale bomenkap in het Oosterpark.

(Met bus 41 van Gaasperplas busstation, of Frissenstein, of Anton de Komplein, bij de Amsterdamse Poort, rij je in 30 minuten naar Stadsdeelkantoor Oost, Oranje-Vrijstaatplein 2.)

Omsingeling Oosterpark heeft een bezwaarprocedure tegen de gemeente Amsterdam ingediend inzake haar weigering de Flora- en faunawet te handhaven. 

In de Hoorzitting zal Omsingeling Oosterpark met nieuwe feiten komen waaruit zal blijken dat de kapvergunning onterecht door vm bestuur stadsdeel Oost is vergeven. 

Sinds de verkiezingen van 2014 is de gemeenteraad en B&W verantwoordelijk voor het gemeentelijk beleid. 

De gemeenteraad van Amsterdam heeft in haar eerste gemeenteraadsvergadering na de zomer concrete aanwijzingen, dat er zaken in Oost zowel civiel- als strafrechtelijk niet deugen, in de wind geslagen. 
Op de Hoorzitting zal blijken dat gemeenteraad en B&W zich heeft vergist. 
Enkele gemeenteraadsleden, wethouders en (ex)bestuurders van BC Oost zullen die avond in filmbeelden herinnerd worden aan hun uitspraken en beloftes. 

We memoreren de eerder ingediende 153 ontvankelijk verklaarde bezwaarschriften en de vele duizenden ondertekende petities inzake de grootschalige bomen- en struikenkap in het Oosterpark. 

Hoe groot is het draagvlak onder de bevolking inzake het project Verdubbeling Oosterpark? 

We verzetten ons tegen de afbraak van parken en haar flora en fauna ten gunste van mega-evenementen en horeca.
 Komt allen en zeg het voort!  

Oosterpark festivals


Nieuwjaarsreceptie Gaasperdam

Het schijnt weer een klinkend (drankjes en hapjes en harde decibels) succes te zijn geweest, de nieuwjaarsreceptie van stadsdeel Zuidoost voor Gaasperdam. Mijn vliegende reporters waren aanwezig. Ook het Parool heeft er heel wat foto’s over gepubliceerd in hun rubriek Schuim (krant van vandaag). Zie een ervan hieronder.

receptie2015
Jaensch met demos

Dhr. Jaensch, als bestuurslid van  regentenclubje GGA
mede-verantwoordelijk voor de ravage van Open Air in het Gaasperpark

Het Parool geeft momenteel aan nieuwe abonnees ook gratis een stadsgidsje Amsterdam, winkelen, cultuur, eten & drinken. Het is alleen jammer dat Zuidoost, dé capital of entertainment, er niet in staat.

ADAM-sttadsgids-300x270

Tout est pardonné

Om te verhinderen dat mannetjes van niks als Giel Beelen weer de media vervuilen met hun oordelen over iets waarvan ze zeggen dat ze het niet gelezen hebben, hierbij de link naar een kopie van dé Charlie Hebdo (Scribd) die waarschijnlijk weinig mensen zal bereiken in dit polderlandje. Het zal wel niet helemaal kosher zijn, maar alla, nood breekt wet.

charlie hebdo

Update: Jammer genoeg is het document inmiddels verwijderd wegens inbreuk op copyrightregels. Begrijpelijk. Maar niet getreurd, er is een iPad app, ook voor Android en windows phone. Voor de iPad is er naast de Franse editie, ook een Spaanse en Engelse. De app is gratis, het nummer kost maar 2,99 €. En de kwaliteit is stukken beter dan de piraatversie. Kopen dus.

Persbericht BV Nellestein

BVNellestein: "Vrijdag 9 januari 2015 is het mediation traject, opgelegd door de bestuursrechter, met het ondertekenen van de afsprakenlijst afgesloten.

De betrokken partijen gaven te kennen met een gemeenschappelijke persverklaring naar buiten te willen treden en daartoe werden ter plekke afspraken gemaakt.

Helaas heeft het stadsdeel zich niet gehouden aan de gemaakte afspraken.
Op 13 januari is een foto met tekst op de website van Zuidoost geplaatst.

De vertegenwoordigers van de Bewonersvereniging Nellestein  nemen afstand van deze tekst en komen met een eigen persverklaring.

Binnenkort meer informatie over mediation traject en vervolg.

Link naar persverklaring bewonersvereniging Nellestein. : Persbericht 

Naar Afsprakenlijst mediation. : afsprakenlijst"

Hieronder het persbericht van Bewonersvereniging Nellestein over de mediatie en het ‘gesloten akkoord’ met Amsterdam Open Air:

"Toelichting op  de resultaten van de mediation bijeenkomsten

Hier ligt het resultaat van 3 mediation bijeenkomsten tussen 3 partijen: De Overheid, deelname vanuit het stadsdeel Zuidoost, de centrale stad en het Groengebied Amstelland (GGA), de directie van het Open Air festival, en een delegatie vanuit de bewonersvereniging van Nellestein (BVN) te weten Flora te Riet en Marijke de Nie 

Inleiding
De aanleiding was de uitspraak begin 2014 van de bestuursrechter waarin werd vastgesteld dat de Bewonersvereniging Nellestein gelijk had met haar protesten tegen de onwettige dance-evenementen in het Gaasperplaspark. Er zijn is echter wettelijke toegestane uitzonderingen mogelijk om toch via ontheffingen, zoals de kruimelregeling, vergunningen te verlenen voor dergelijke evenementen. Ook de Algemene Politie Verordening (APV) heeft zo'n mogelijkheid voor uitzonderingsgevallen. Het stadsdeel heeft tijdens de rechtszaak aangegeven van die uitzonderingsmogelijkheid gebruik te willen maken om Open Air een evenementenvergunning te verlenen. 

Het Beroep bij de Raad van State over bovengenoemde rechtszaak wordt dit voorjaar behandeld. 

De Mediation/bemiddeling  had  als doel om:
- nadere afspraken te maken om de overlast voor bewoners te beperken
- nadere afspraken te maken om de schade aan het park voorafgaand, tijdens en na beëindiging  van het festival te beperken
- nadere afspraken te maken over handhaving door het Stadsdeel van in vergunning opgelegde voorwaarden, handhaving bij overtredingen op het gebied van geluidsoverlast en bij overlast door bezoekers 

Enige ervaringen onzerzijds over het verloop van het onderhandelingsproces:
– De overheid  kon zelf  niet als zelfstandige partij optreden.
– Het beleid is al democratisch vastgesteld; dus veranderen was in deze mediation niet mogelijk.
– Voorstellen die inzet van mensen of middelen betroffen moesten eerst op “Gemeentelijke burelen”  worden besproken en kwamen meestal in afgezwakte vorm terug
– De aanwezige ambtenaren konden geen toezeggingen of beslissingen nemen
– Bestuurders die verantwoordelijk zijn, waren niet aanwezig

Wat wilden de bewoners eigenlijk bereiken?
– Het Open Air festival verplaatsen naar een geschikte locatie met voldoende isolatie en zonder schade aan de natuur.
– Het Open Air festival verplaatsen naar ander tijdstip, b.v. nazomer of najaar, om het park juist tijdens het groei- en bloeiseizoen gewoon park te laten zijn, zonder belasting door grootschalige evenementen en gewoon toegankelijk. Eindelijk weer eens van de bloeiende blauwe regen genieten…
– Een kleiner festival: bijvoorbeeld max. 1000 bezoekers met minder materiaal en transporten; minder podia, minder geluidsbronnen, minder geluidsvolume, minder impact door afsluiting, schade aan het gras en de bomen.

Die wensen konden niet worden vervuld omdat de festivaldirectie niet wil of kan schuiven en de overheid toch een vergunning geeft voor een voorjaarsfestival met de grote aantallen bezoekers, de harde muziek etc. 

Wat is er wel bereikt?
Afspraken die gericht zijn op beperking van overlast op het gebied van het geluid en bezoekersoverlast in de wijk.

Een evaluatie, waarbij naast Open Air en de gemeente ook vertegenwoordigers van de Bewonersvereniging uitgenodigd worden.

OPEN Air  zal het initiatief nemen om enige weken voor de start van het festival in 2015 samen met  de bewonersvereniging te werken aan maatregelen die overlast zullen voorkomen.  

Tenslotte merken we nog op dat de bewoners van Nellestein niet de enigen zijn die heftig bezwaar maken tegen dergelijke festivals in het Gaasperplaspark. In vele parken in Amsterdam worden in de zomer festivals gehouden, maar we zien ook een groeiend verzet van gebruikers en omwonenden tegen dergelijke feesten. Wij volgen die beweging op de voet en waar mogelijk nemen wij deel aan de discussie. 

De toekomst
Wij zouden het een goede ontwikkeling vinden als er door 2 partijen, 1 de overheid en 2 de gebruikers en omwonenden, zonder de evenementen organisatoren, normen worden ontwikkeld over welke soorten festivals in de openbare parken wel of niet worden toegestaan."

Mediatie-afspraken al gebroken?

Zojuist heeft stadsdeel Zuidoost een bericht geplaatst over het zogeheten akkoord dat is bereikt tussen bewoners van Nellestein en Amsterdam Open Air na een zeer lange mediatieprocedure die door de rechter was voorgesteld. Met de tekst van dit bericht zijn de betrokken bewoners van Nellestein nog niet akkoord gegaan. Het stadsdeel zou de tekst eerst aan deze bewoners voorleggen en dat is nog steeds niet gebeurd.

mediatie

Bovenstaande foto (hier geposteriseerd) had nog niet gepubliceerd mogen worden door stadsdeel Zuidoost en de Nellesteiner, die ook nog eens de afsprakenlijst alvast heeft gepubliceerd compleet met alle namen en handtekeningen erop terwijl dat (nog) niet mocht. De afspraken zijn al geschonden. Volgens de site Nellesteiner is "deze afsprakenlijst ontvangen van Amsterdam Open Air en met hun toestemming op de site geplaatst". De overeenkomst lijkt hiermee nietig te zijn gemaakt.

ZO: "De organisator van het jaarlijkse tweedaagse dancefestival Amsterdam Open Air en omwonenden gaan nauw samenwerken om overlast verder te beperken. Hiervoor ondertekenden Sjoerd Wynia (Amsterdam Air), het stadsdeel, Groengebied Amstelland en bewoners een samenwerkingsovereenkomst.

Vertegenwoordigers van de bewonersvereniging Nellestein, enkele individuele bewoners, de gemeente, parkbeheerder Groengebied Amstelland en de organisator zijn met elkaar in gesprek gegaan. Dit heeft bij de organisator en de gemeente geleid tot meer begrip voor de klachten van omwonenden. De omwonenden hebben inzicht gekregen in de moeite die de festivalorganisator doet om die overlast zoveel mogelijk te beperken. Naar aanleiding van de gesprekken is een reeks afspraken gemaakt, die onder andere hebben geresulteerd in een pakket aan overlast beperkende maatregelen van de kant van de organisator. Tevens krijgen omwonenden inspraak in de aard van de te nemen maatregelen. Afgesproken is dat partijen met elkaar in contact blijven en dat de volgende editie gezamenlijk wordt geëvalueerd.

De dialoog die partijen met elkaar zijn aangegaan betekent een doorbraak in de impasse waarin partijen terecht waren gekomen. Partijen zijn nu in constructief overleg en kijken samen naar oplossingen voor problemen. Dat is voor alle betrokkenen, de bewoners, stadsdeel Zuidoost en het festival winst.”

De bewoners die bij de mediatie betrokken waren vinden dat de tegenpartij zich nu al niet gehouden heeft aan de afspraken.

"Vrijdag 9 januari 2015 is het mediation traject, opgelegd door de bestuursrechter, met het ondertekenen van de afsprakenlijst afgesloten.
De betrokken partijen gaven te kennen met een gemeenschappelijke persverklaring naar buiten te willen treden en daartoe werden ter plekke afspraken gemaakt.

Helaas heeft het stadsdeel zich niet gehouden aan de gemaakte afspraken.
Op  13 januari is een foto met tekst op de website van Zuidoost geplaatst. 

De vertegenwoordigers van de Bewonersvereniging Nellestein nemen afstand van deze tekst en komen met een eigen persverklaring.
Binnenkort meer informatie over mediation traject en vervolg.”

Zo gauw er meer bekend is wordt dit hier gepubliceerd. Voorlopig kan vermeld worden dat er nog steeds een rechtszaak loopt bij de Raad van State tegen de verleende vergunningen en dat die gewoon doorgaat.

Er staat in de afsprakenlijst dat alle andere bezwaarmakers, waaronder ikzelf, verzocht zou worden om alle bezwaren tegen het festival in te trekken. Mij is dat al maanden geleden herhaaldelijk gevraagd. Mijn antwoord was telkens dat ik dat niet van plan was. Voor alle duidelijkheid: mijn bezwaren blijven geldig, zowel tegen de verleende vergunning voor het evenement als die tegen de omgevingsvergunning. Het was te verwachten dat de tegenpartij misbruik zou maken van deze mediatieprocedure. Ik maakte zelf geen deel uit van de mediatie. De deelnemers aan de mediatie kunnen anderen nooit verplichten om zich te voegen naar de bepalingen van deze mediatie. En wat het festival voor dit jaar betreft, daar kan men van diverse kanten nog steeds bezwaren tegen verwachten.

Provinciale plannen

Morgen is er weer een vergadering van de Commissie Ruimte en Milieu van de Provincie Noord-Holland in Haarlem. Er kan sinds kort ingesproken worden. Op de agenda staat ook de brief van mevr. Flora te Riet met een aantal bijlagen over de toestanden in Amsterdam Zuidoost. Zie punt 3 Inloophalfuur van de agenda. De vergadering gaat ook over de toekomst van de recreatieschappen, waaronder Groengebied Amstelland, en dus ook de EHS (Ecologische Hoofdstructuur, nu NNN, Natuurnetwerk Nederland) van ons stadsdeel. Deze vergadering is niet besluitvormend. Een groot deel van het natuurbeleid is gedecentraliseerd van het Rijk naar de provincies.

PG AGV

Gerealiseerde EHS (NNN) in Amsterdam Zuidoost

Uit de documentenbundel:

Verkenning Toekomstperspectieven Recreatiebeleid
Met deze bespreking willen GS kennisnemen van de overwegingen van Provinciale Staten over waar de nadruk in het recreatiebeleid komende jaren op zou moeten komen te liggen. Dit draagt bij aan het vormen van een inhoudelijke visie die de basis vormt voor de actuele discussie over de toekomst van de recreatieschappen.”

Ook de luchtkwaltiteit en het terugdringen van omgevingslawaai in het kader van de EU komt aan de orde. Maar vreemd genoeg tref je in de officiële documenten voor elke 10 pagina’s degelijk gefundeerd beleid 100 pagina’s aan ontheffingen, ontwijkingsmogelijkheden en compensaties voor inbreuken op wat zo mooi in wetten en regels is opgenomen. In de stukken voor deze vergadering staan weinig verwijzingen naar de drieste plannen voor het vermarkten en exploiteren van onze natuur. Maar de werkelijkheid toont aan wat men werkelijk van plan is: steeds meer evenementen die schadelijk zijn voor natuur en bovendien het omgevingslawaai ook flink verhogen. Niet voor niets heeft men het over ‘natuurwaarden die verloren gaan’. Compensatiemaatregelen zijn later makkelijk te omzeilen en onder de ambtelijke mat te schuiven.

"Natuurwaarden die verloren gaan, moet de initiatiefnemer fysiek compenseren, door realisatie van vervangend areaal bij NNN of door het nemen van inrichtingsmaatregelen bij de natuurverbinding. Als vuistregel geldt dat de oppervlak van het compensatiegebied minimaal gelijk is aan het vernietigde oppervlak.”

Onder de stukken treffen we ook aan: "ZWIJNERIJEN MET ONZE FAUNA
Een dozijn inhoudelijke pleitschriften voor een verantwoord natuur- en faunabeleid

Wij leven thans immers in een zich beschaafd noemend land, waarin confessionele en neoliberale natuurhaters vanuit het regeringspluche de strijd aan kunnen binden tegen de natuur en al wat daarin leeft Natuurlijk leven, dat in hun verblinde ogen niet anders kan renderen dan wanneer het vermoord en als wildbraad vermarkt en opgevreten kan worden.

Omdat de reguliere natuurbescherming vanuit die beide kwade machten, via infiltratie op bestuursniveau en de wurggreep van dreigend subsidieverlies, gemuilkorfd aan de korte lijn wordt gehouden en onze volksvertegenwoordiging de natuur en fauna – nota bene een Maatschappelijk Belang van enorme waarde – niet van voldoende gewicht acht om er de tijd en energie aan te besteden waarvoor men door de Nederlandse samenleving wordt betaald, zagen wij geen andere mogelijkheid dan het samenstellen van een overzichtelijk feitendossier over deze vernederende verwording van onze civilisatie.”

Een pittig stuk. In andere stukken (van Alterra) lezen we:

"Beleid voor behoud en herstel van biodiversiteit werkt en vergt nog veel inspanning.
Alterra concludeert dat van behoud van biodiversiteit nog geen sprake is. Wel neemt, door het beleid voor de aanleg van het Natuurnetwerk Nederland (NNN), het natuurareaal weer toe.”

"De Nederlandse overheid heeft diverse internationale verdragen voor behoud en herstel van biodiversiteit geratificeerd.”

Toch gaat die biodiversiteit verder achteruit. Geen wonder met zo’n natuurexploitatiebeleid.

NNN


"Op basis van graadmeters ontwikkeld voor de provincie Noord-Holland zijn de volgende conclusies te trekken:

1. Ondanks het ontbreken van duidelijke doelen kan wel worden gesteld dat er een achteruitgang in biodiversiteit heeft plaats gevonden in de provincie Noord-Holland, net als in de rest van Nederland. Het doel van behoud en herstel van biodiversiteit wordt niet gehaald.
2. De negatieve trend lijkt de laatste tijd te zijn doorbroken. Daarbij neemt het oppervlak natuur weer toe.
3. De natuurkwaliteit, gebaseerd op oppervlak en kwaliteit, bedraagt 15% ten opzichte van een ongestoorde referentie.
4. De populatieomvang van Rode Lijstsoorten is ten opzichte van 1990 tot 22% gedaald, dit is een sterkere daling dan de landelijke daling. Ook hier lijkt er een voorzichtige kentering te komen de laatste jaren.
5. Sinds 1970 is er ook een afname van de natuurkwaliteit te zien in het agrarisch gebied. Als er voldoende data zou zijn voor een vergelijking met de situatie in 1900 dan zou de achteruitgang groter blijken.
6. Zowel soorten als ecosystemen ondervinden negatieve invloeden van ongunstige ruimtelijke (tekort aan geschikt leefgebied en versnippering) en milieucondities (stikstofdepositie en grondwaterstand).
7. Verbetering is mogelijk door het ontsnipperen van natuurgebieden, het verhogen van de grondwaterstanden en het terugdringen van de stikstofdepositie.
8. Voor het opstellen van de graadmeters voor trendberekening in de toekomst zal de monitoring in Noord-Holland moeten worden aangepast en geïntensifieerd.”

Elders lezen we dan weer:

"Groen - Natuurnetwerk Nederland

Voor het PG is de belangrijkste groenopgave het veiligstellen, inrichten en duurzaam beheren van het Natuurnetwerk Nederland (NNN voorheen EHS). Hierbij zetten wij in op het verwerven en inrichten van gronden, die nog niet als NNN gerealiseerd zijn.

Een groen Noord-Holland wordt niet alleen bereikt met natuurgebieden, maar ook landschappelijke kwaliteiten zijn van groot belang. Om het landschap te behouden moeten we het landschap beschermen, maar ook ontwikkelen. Daartoe werken we aan de ontwikkelstrategieën voor de Metropoolregio Amsterdam (MRA). Daarnaast investeren we, bijvoorbeeld in Laag Holland, in projecten die bodemdaling tegengaan waarmee het landschap kan worden behouden.”

“* Er is geen politiek draagvlak voor een kaderstellende rol van de overheid voor behoud kwaliteit landschap.

* Het landschap is in de eerste plaats productielandschap, economie (landbouw, toeristische verblijfseconomie) en duurzame energie krijgen zoveel mogelijk de ruimte.”

"Toename van marktwerking bij de financiering van het beheer en onderhoud van recreatieve voorzieningen en natuur kan leiden tot verminderde fysieke toegankelijkheid of beprijzing van recreatieve mogelijkheden.”

"Het agrarisch gebied vormt een steeds belangrijkere component van groenblauwe recreatie.”

"Belevenismaatschappij

Er is sprake van ‘spectacularisering’ van de maatschappij: we hoppen van evenement naar attractie, we moeten bijzondere dingen doen en een ‘ervaring’ maken van ons leven. Over de belevenissen kan men dan vervolgens twitteren/facebooken etc.

Dit heeft invloed op de vraag naar recreatie. Een bezoek moet een beleving worden, zelfs een boerderijbezoek, vaartocht of wandeltocht. Een recreatiegebied met alleen een strandje en een grasveldje is niet meer genoeg. De actieradius voor belevenissen zal door deze ontwikkeling groter worden. Evenementen leiden tot kortdurend zeer intensief gebruik van gebieden, in welke gebieden wil je dit toelaten. Afstand tot bebouwing in verband met mogelijke overlast wordt een pré. Mensen willen steeds nieuwe dingen, dus het aanbod moet in beweging blijven. Deze ontwikkeling is aanvullend op die van onthaasting: versnellen en vertragen, vaak op dezelfde dag.”

Mooi gevonden, ‘belevenismaatschappij’, ik noem het sensatiemaatschappij. De natuur wordt intussen al op grote schaal vertrappeld door dance events, mud runs en ander ongevoeg. DDDDD - decibels, dance, drank, drugs en een doppie.

Toekomst Gaasperpark

BVNellestein:

Gaasperplaspark, plannen en ontwikkelingen
van Groengebied Amstelland

Uit agenda 4 december 2014 algemene bestuursvergadering GGA, punt 7 en 12.

 – tweede, naast Open Air 2015 6 en 7 juni, groot festival op de noordoever, Live at the Park. Een soort Gaasperpleasures in vermomming, naast elektronische muziek ook live optredens.
Geld wat met evenementen verdiend is door GGA, wordt gebruikt om park meer geschikt te maken voor evenementen. (Opwaardering Gaasperplas)
– Aanleg van brede multifunctionele route voor evenementen verkeer van metro naar Langerlust:
Evenementen Boulevard .
– voor 20.000 euro onderzoek naar vervanging van bruggen door duikers!
– uitstel van onderhoud aan door evenementen beschadigde paden, minimaal veiligheid garanderen, dus hopelijk geen omvallende scootmobiels!
– afwaarderen van sommige paden (bezuiniging)
– kano's alleen nog op de plas
– verder omvormen van restanten van cultuurtuinen Floriade tot grasvelden (weg biodiversiteit)
– een aantal zullen worden opgewaardeerd, onduidelijk welke en hoe!
– rekening houden met bijzondere planten en kwetsbare plekken, maar alleen voor zover evenementen dat toelaten. Samengevat: meer evenement, minder bijzondere planten!
– wandelpaden paden geleidelijk omvormen in halfverharde en mogelijk struinpaden (was een wens van iemand bij een sessie opwaardering Gaasperplas van iemand die dacht dat er alleen maar verharde wandelpaden waren! Ook bezuiniging)
– aanleggen van een doolhof, stenen in een grasveld (was ook een wens van iemand en gaat goed samen met evenementen)
– horeca plannen zowel voor noordoever, als west oever, plek zomerrestaurant. Onduidelijk wat precies.

 Kijk en lees de stukken bij de agenda van 4 december 2014, die zijn allemaal als hamerstukken aangenomen, conform advies DB. Kijk vooral ook naar de 2 zeer onduidelijke kaarten pg 8 en 9 onderaan het stuk bij punt 12 quickscans beheer en inrichting Gaasperplas

Link:
http://www.groengebied-amstelland.nl/content/content_beleid.asp?menu=03100845_000000

link naar mijn inspreekreactie :  brief bestuur GGA 4 december 2014(1)

en bijlage daarbij: bijlage bestuursleden GGA 4 december 2014

Opwaardering van de Waterspeelplaats, grotendeels betaald door gemeente Amsterdam

– struiken achter kiosk worden verwijderd, daar komt 'ontdeknaturspeeltuin', zo te zien nog al brandbaar.
– nieuwe route door kappen van struiken naar parkeerplaats.
– aanleg nieuwe zandbak en zitje bij Kiosk, is al in aanleg.
– herstel bestrating en stenen rond voormalige zwembad
– nieuwe speeltoestellen
– rooien heggen en aanleg van evenemententerrein voor buurtbewoners , stuk naast pergola.

 Naar conceptplan: Gaasperpark_Concept 26-06 (2) DRO

 Enquête over handhaving en meer van GGA: 

Link naar enquête: ENQUETE BEZOEKERS GAASPERPLAS ONDERWERP

 Voor wat betreft de Oostkant van de plas, de aanleg van de bypass, het vuilwater kanaal met de mooie nieuwe bruggetjes, nieuwe bomen en ecologische oevers, die is grotendeels aangelegd als verplichte watercompensatie voor tunnel A9 en grotendeels, zo niet geheel betaald door Rijkswaterstaat en Waternet. 

Flora te Riet

Wat nu?

We zijn nu een paar dagen verder. Iedereen heeft zijn zegje gedaan over Charlie Hebdo. Ook Youp. Ik mag Youp graag lezen en zien. Hij heeft een mooi, ‘genuanceerd' stukje geschreven in de NRC. Lees ‘Cartoontje lager zingen' zelf maar eens. Er is eigenlijk weinig op aan te merken. Youp behoort nog tot het beste dat onze maatschappij te bieden heeft op het gebied van satire. Laten we dat nu eens als uitgangspunt nemen om verder te kijken.

Het stukje van Youp toont wel aan wat er rammelt in onze media. Het is natuurlijk makkelijk om in deze kwestie een dictator als Fidel Castro eens goed door het stof te sleuren. Het vergt zeker geen moed om een achtentachtig jaar oude man even de jas uit te vegen, vooral niet in dit verband. Ben je een dictator omdat je een halve eeuw lang gratis gezondheidszorg leverde aan je bevolking? Goed, er zullen daar wat ‘vrijheidjes’ gesneuveld zijn, maar die sneuvelen in onze maatschappij tegenwoordig bij bosjes. In elk geval worden zwarten in Cuba niet zo hardhandig aangepakt zoals dat in de 'vrije, democratische' VS onder Obama het geval is.

Wat ontbreekt in het stukje van Youp is perspectief en kritiek waar kritiek thuishoort. Want laten we wel wezen, de terreur van individuële jihadstrijders die we tegenwoordig meemaken heeft niets te maken met godsdienst of de islam. De islam wordt misbruikt voor politieke doeleinden. Dat heeft te maken met de politiek van het westen, met name de VS, die overal waar maar olie te vinden is meent dat het westen daar recht op heeft. Als daar geen kritiek over komt dan zie ik het heel somber in. Dan gaat deze ellende voortduren. Onze gelijkgeschakelde media zullen eindelijk eens moed moeten vatten en duidelijk maken dat wat het westen nu uitvreet over heel de wereld niet deugt

waronterror


George W. Bush begon de ‘war on terror’. Die heeft aantoonbaar niet geholpen. Integendeel, het wordt met de dag erger en erger. We weten nu dat de Taliban is bevoorraad en gefinancierd door de VS, om tegen de Russen te vechten. We weten dat de VS en andere NAVO-landen islamitische rebellen steunen in diverse landen. In Syrië wordt een cynische en brutale oorlog gevoerd tegen de regering van Assad. Het zou een lange oorlog worden, zei Obama. Het doel is naar alle waarschijnlijkheid om ISIS de verdrijving van Assad te laten klaren. Brutaler en cynischer kan niet. Er zijn berichten dat de VS rebellen van ISIS traint en voorziet van wapens. Of die berichten kloppen valt nog te bezien, maar dit zou in elk geval zeer en zeer grondig onderzocht moeten worden. Is het ondenkbaar? Nee, het is juist zeer aannemelijk. Het past in het huidige beleid van Obama.

NRC: "De islamitische terreurbeweging IS is niet het grootste kwaad in Syrië – dat is Bashar al-Assad. Dat schrijft diplomaat, arabist en Midden-Oostenkenner Marcel Kurpershoek vandaag in de bijlage Opinie & Debat van NRC Weekend."

Tja, als ik dat lees dan rijzen de haren mij te berge. Dat is wel de officiële mentaliteit van onze westerse nomenklatura. Daarom steunt het westen de rebellen tegen Assad. Daarom bevordert het westen moord en doodslag en spoort het gewild of ongewild jihadisten aan om de wapens op te nemen. Absurder kan niet. Met cartoons alleen komen we er niet. Die sussen op zijn best het geweten van de westmens. Wij moeten zonder grapjes te maken ook nadenken over het beleid dat het westen, vooral de VS, maar ook de EU in het buitenland voert en uitvoert. Dat beleid deugt van geen kanten. Er is moed voor nodig om dit te erkennen en te zeggen. Maar het zal wel moeten als we serieus zijn met ons ‘Je suis Charlie’.

LandDestroyer: "While baseless claims leveled against Russia have served as ample justification for the West to continue leveling sanctions against Moscow, no sanctions have as of yet been leveled against the overt sponsors of militancy and, in fact, terrorism in Syria. So widespread has state-sponsored terrorism become in the Middle East that what began as a limited proxy war against Syria has transformed into an immense regional army with tens of thousands of paid soldiers requiring millions of dollars a day to operate across multiple borders and confounding the forces of Iraq, Syria, and Lebanon combined.”


TheAtlantic: "The Tragedy of the American Military

The American public and its political leadership will do anything for the military except take it seriously. The result is a chickenhawk nation in which careless spending and strategic folly combine to lure America into endless wars it can’t win.

I. Chickenhawk Nation

If I were writing such a history now, I would call it Chickenhawk Nation, based on the derisive term for those eager to go to war, as long as someone else is going. It would be the story of a country willing to do anything for its military except take it seriously. As a result, what happens to all institutions that escape serious external scrutiny and engagement has happened to our military.

II. Chickenhawk Economy

America’s distance from the military makes the country too willing to go to war, and too callous about the damage warfare inflicts.

III. Chickenhawk Politics

Politicians say that national security is their first and most sacred duty, but they do not act as if this is so.

A man who worked for decades overseeing Pentagon contracts told me this past summer, “The system is based on lies and self-interest, purely toward the end of keeping money moving.” What kept the system running, he said, was that “the services get their budgets, the contractors get their deals, the congressmen get jobs in their districts, and no one who’s not part of the deal bothers to find out what is going on.””

Je suis Charlie

Toen ik gisteren de massale verontwaardiging merkte over de brutale terreurdaad tegen de redacteurs van Charlie Hebdo dacht ik dat het niet meer nodig zou zijn om hier nog aandacht aan deze barbarij te besteden. Maar toen ik las dat Persbureau AP de covers van Charlie Hebdo had verwijderd waarop de profeet Mohammed is afgebeeld en ook andere mainstream media nogal terughoudend waren vond ik het weer wel zinvol om ook mijn protest te laten horen. Juist nu. Hieronder de beste cartoons over deze zinloze daad.

B6wjWW6CQAEBXdu

Latuff

elatik


charliehebdocartoon32


charliehebdo58-1024x936

Rubin Oppenheimer

Nog meer cartoons hier en hier.

Bond maakt het bont

Bericht van de PvdD: "Dit nieuwe jaar wordt weer een belangrijk verkiezingsjaar: op 18 maart zijn er verkiezingen voor de Provinciale Staten en voor de waterschappen. De Partij voor de Dieren doet deze keer mee in tien provincies en acht waterschappen, zo ook in Noord-Holland voor de Provinciale Staten, het waterschap Amstel, Gooi en Vecht en het hoogheemraadschap Rijnland.

De verkiezingen voor de Provinciale Staten en de waterschappen zijn doorgaans de minst populaire verkiezingen. Toch is de provincie een belangrijk orgaan waar veel wordt bepaald op het gebied van dierenwelzijn, natuur en milieu. Zo is het de provincie die gaat over het afgeven van ontheffingen om dieren als vossen, konijnen, damherten en ganzen te doden. Daarnaast zijn recentelijk belangrijke taken van het Rijk overgeheveld naar de provincie om de regionale natuur te beheren en de Ecologische Hoofdstructuur te realiseren. Verder neemt de provincie ingrijpende beslissingen over de aanleg van asfalt en heeft zij een flinke vinger in de pap bij het inrichten van het landschap en de keuze om wel of niet megastallen toe te staan.

Ook in de waterschappen wordt er veel besloten wat onze leefomgeving direct raakt. De waterschappen gaan onder meer over het schoonhouden van ons drinkwater en over bescherming tegen de toenemende wateroverlast als gevolg van klimaatverandering. Daarnaast hebben de waterschappen belangrijke invloed bij het beschermen van dieren en de natuur.

Kortom, de Provinciale Staten en de waterschappen zijn van groot belang als je geeft om dieren, natuur en milieu.”

jbond


Op bovenstaande foto ziet u rechts de heer J. Bond, gedeputeerde van de Provincie Noord-Holland, bij de overhandiging van duizenden handtekeningen tegen de bezuinigingen op Landschap Noord-Holland. Hij heeft onder andere natuur, fauna en flora, en recreatie in zijn portefeuille. Dhr. Bond is ook voorzitter van Groengebied Amstelland. Vorige maand tijdens de vergadering van GGA maakte hij het bijzonder bont. Hij bestond het om mijn inspraakverzoek te negeren (dat was geheel reglementair een paar dagen tevoren aangevraagd). Een paar dagen daarvoor was ik opgeroepen voor een hoorzitting over mijn WOB-verzoek om inzage te krijgen in een aantal financiële cijfers over de opbrengsten van GGA. Die inzage was geweigerd. In de vergadering van GGA wilde ik hierover inspreken om aan te tonen dat de hoorcommissie niet onafhankelijk was. Dhr. Bond heeft het niet zo begrepen op kritische toehoorders en insprekers. Hij heeft onterecht mijn inspraak geweigerd, maar wel toegestaan dat ik de tekst onder de bestuursleden van GGA verdeelde. Bond beloofde de tekst ook op te nemen in de notulen, iets wat niet al te vaak gebeurt in dit bestuur. Tijdens deze vergadering werd wel zeer ruimhartig geluisterd naar de inspraak en inbreng van een aantal evenementenorganisatoren die alle tijd en ruimte kregen om hun plannen voor te leggen.

Waar ging mijn inspraak over? Over de niet-bestaande onafhankelijkheid van de hoorcommissie ingesteld door GGA betreffende mijn WOB-verzoek. Tegenover mijzelf en een medestaander zat de locatiebeheerder van GGA, als voorzitter, en dhr. T.D., meester in de rechten, die zichzelf in dit geval ‘notulist’ noemde. Dhr. T.D. is dezelfde die bij een vorige rechtszaak mijn tegenpartij was bij de rechter te Haarlem. Dezelfde T.D. zal als ik in beroep ga tegen de negatieve beslissing die vanzelfsprekend volgde uit deze hoorzitting, weer mijn tegenpartij zijn. Dhr. T.D. heeft twee petten op, maar niet heus, want hij verdedigde tijdens de hoorzitting gewoon het standpunt van GGA, of beter gezegd van Recreatie Noord-Holland NV, de moedermaatschappij van een aantal Noord-Hollandse recreatieschappen. Hij heeft toen wel toegegeven dat hij daarom inderdaad niet onafhankelijk was. Maar daarna beweerde hij dat het volstond dat de voorzitter onafhankelijk is. Die voorzitter werkt voor GGA als locatiebeheerder en beweerde zelf ook dat het zijn taak was om in deze zitting het standpunt van GGA te verdedigen. Van onafhankelijkheid was dus totaal geen sprake. Dat is een ernstige zaak en dat had ik willen aankaarten in mijn inspraak op de vergadering van 4 december j.l. Maar daar stak dhr. Bond een stokje voor.

Dus is GGA toch een regentenclubje, met superregent Bond als voorzitter. Democratisch is GGA niet en dat kan niet langer. Elke vergadering heeft een besloten gedeelte, over de financiën werd mij gemeld. Wat daarin bekokstoofd wordt mogen burgers blijkbaar niet weten. De vergaderingen van het Dagelijks bestuur van GGA zijn al helemaal ontoegankelijk voor burgers. Groengebied Amstelland is een club regenten die lak hebben aan wetten en regels. Want waar gaat het om? Ook het huidige kabinet staat achter het voltooien en respecteren van de EHS, Ecologische Hoofdstructuur (nu NNN, Natuurnetwerk Nederland genoemd). Daarmee gaat dhr. Bond en het hele clubje regenten van GGA in tegen de taakstelling van de EHS. Het organiseren van grote luidruchtige dance evenementen (met tienduizenden bezoekers) en mudruns brengt schade toe aan de EHS en dergelijke evenementen horen niet thuis in het Gaasperpark en het hele EHS-gebied van Zuidoost.

Dit probleem doet zich voor in heel Noord-Holland. Het geplande adventurepark in het EHS-gebied van Geestmerambacht is nog een voorbeeld uit de vele ongewenste plannen en inbreuken op de EHS.

Adventurepark in het geestmerambacht, Nee! niet hier!

Een nieuw begin

Vandaag, Driekoningen, eindigt de kerstperiode. De epifanie is een mooie dag voor een openbaring als deze.

Dit is de eerste blogpost op deze nieuwe site die gewoon een vervolg is op de oude site waar u nog steeds terecht kunt voor informatie van 2009 tot en met 2014. Alle pagina’s zijn nog beschikbaar, ook de fotoalbums. In de rechterkolom bovenaan ziet u de links naar de oude site, de albums en andere pagina’s.

oude site


De app waarmee dit weblog gemaakt wordt is ook een nieuwe versie. Het is dus mogelijk dat een en ander nog niet helemaal goed overkomt. Ook voor mij is het even wennen. Het ziet er vrijwel hetzelfde uit, maar er zijn duidelijk verschillen. Er zal nog wat gesleuteld worden aan de inrichting. Merkt u fouten of dingen die niet kloppen laat het mij weten via de contactmodule in de rechterkolom.

Rechts bovenaan ziet u de rss-feed (subscribe to rss feed). Hierop klikken voert deze site in in uw rss-nieuwslezer, zodat u alle nieuwe berichten weer automatisch op kunt halen.

Heeft u nog interessante of leuke links laat het mij weten. We maken er wat van.

© 2015