Blog

Op naar Weesp

WeesperNieuws: "Meer dan een kwart van de verkochte huizen in Weesp werd vorig jaar gekocht door een Amsterdammer. Dat is 30 procent meer dan het jaar daarvoor. De Amsterdamse woningmarkt wordt als 'oververhit' omschreven, de huizenprijzen vliegen omhoog. Daardoor trekken veel hoofdstedelingen weg.

Weesp is geliefd door de goede bereikbaarheid met Amsterdam. Vooral de nieuwe wijk Leeuwenveld 3 is in trek.”

Dat is een prima ontwikkeling. Er hoeft hier in Zuidoost in elk geval niet meer bijgebouwd te worden. Vol is vol.

Amerikaanse toestanden

The show must go on. De Amerikaanse presidentsverkiezingen geven weer een bijzonder vertekend beeld van Amerika. Trump hier en Trump daar. Je zou denken dat daar alleen maar gekken en dolgedraaide hotemetoten rondlopen. Die zijn er natuurlijk wel en zelfs in overvloed, maar mogen we af en toe ook de fatsoenlijke mensen even aan het werk zien?

Nee, ik ben geen fan van Hillary Clinton. En wel hierom:

TheNation: "As first lady of Arkansas, she led the efforts by her husband’s administration to weaken teachers’ unions and scapegoat teachers—most of them women, large numbers of them black—for problems in the education system, implementing performance measures and firings that set a punitive tone for education reform nationwide. Rather than trying to walk this back, Clinton recently said that as president, she would close any public school “that wasn’t doing a better than average job.”

 Abroad, socialist feminists oppose imperial adventures because war makes life hell for the majority of women, tending to exacerbate whatever material inequalities already existed. Yet Clinton, as secretary of state, went so far as to claim that wars could help liberate women—for example, by making the Taliban respect human rights in Afghanistan. During her tenure as secretary of state, rape and femicide increased in Honduras, Iraq, and Libya, due to the interventionist policies that she nurtured and executed.

 Clinton was honest about how deeply at odds with any democratic-socialist movement she is. “We’re not Denmark,” she said, praising the “opportunity” and “freedom” of American capitalism. With this bit of frankness, Clinton helpfully explained why no socialist—indeed, no non-millionaire—should support her. She is smart enough to know that women in the United States endure far more poverty, unemployment, and food insecurity than women in Denmark—yet she shamelessly made clear that she was happy to keep it that way.”

This blog endorses Bernie Sanders for president!

American Earth


Amerika heeft ook cultuur, hoewel we daar nooit veel over horen in onze media. Voor literatuur kan iedereen terecht bij de betaalbare Library of America, een uitgeverij die alle Amerikaanse schrijvers uitgeeft in mooie verzamelbanden.

Hier is een kort essay van John Burroughs uit de verzamelbundel American Earth: Nature Near Home.

“After long experience I am convinced that the best place to study nature is at one’s own home, — on the farm, in the mountains, on the plains, by the sea, — no matter where that may be. One has it all about him then. The seasons bring to his door the great revolving cycle of wild life, floral and faunal, and he need miss no part of the show.
At home one should see and hear with more fondness and sympathy. Nature should touch him a little more closely there than anywhere else.”

Trump kan de boom in.

Oprichting Stichting

Met vreugde en nieuw enthousiasme open ik hierbij een nieuwe website voor de Stichting Natuurbescherming ZO die zich bezig zal houden met de instandhouding en bescherming van het NatuurNetwerk Nederland en de Hoofdgroenstructuur.

De nieuwe site gaat vandaag voor het eerst het internet op en is nog in opbouw. Ook de Stichting is nog in de oprichtingsfase.

website stichting SNZO


Geen afschot herten

damhert


PvdD: "Actie tegen afschot damhert

De Partij voor de Dieren verwerpt de provinciale goedkeuring voor het doodschieten van damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen en zal deze aanvechten. De partij roept iedereen op maandagmiddag 25 januari 2016 om 13.00uur naar het provinciehuis in Haarlem te komen als het onderwerp door Provinciale Staten wordt behandeld. 

De vergadering begint om 13.15uur en wij nodigen u van harte uit bij deze vergadering aanwezig te zijn. Hoe meer mensen, hoe krachtiger het protest en hoe duidelijker het signaal richting Provinciale Staten.”

Als ingekomen stuk staat op de C-agenda voor de commissie NLM (document 10h) van 25 januari ook mijn zienswijze over het Gaasperplasplan.

Aan de commissie wordt het voorstel gedaan om deze zienswijze in handen te stellen van het college van Gedeputeerde Staten voor een reactie op de in de zienswijze opgenomen vragen.

Bomenkap kop Jan Schaeferpad

bomenkap


GemeenteAmsterdam: "Cornelis Aarnoutsstraat t.h.v. huisnummer 1, langs het Jan Schaeferpad, 1106 ZE: het kappen van 67 bomen i.v.m. slechte conditie door o.a. de wilgenhoutrups, takbreuk en weinig groeiruimte en tevens "uitdunning", om de achterste rij bomen meer ruimte te geven om in de toekomst uit te groeien tot volwassen bomen, datum ontvangst 15-01-2016

Dossiernummer 2085301

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u of een zienswijze indienen, of bezwaar maken.”

Met ‘uitdunning’ bedoelt men eigenlijk het alvast een stukje bouwklaar maken van een stuk groen dat volgens de gemeente Amsterdam behoort tot de kansrijke gebieden in Zuidoost om bebouwd te worden. Steeds verder uitdunnen tot er langs de zuidoever geen groen meer overblijft. Een slechte conditie is een nogal ruime en nietszeggende kwalificatie. De bomen zijn gewoon gezond. En hoe wilder een stuk groen is, hoe hoger de biodiversiteit en de ecologische waarde ervan is. De groenbeleving van onze wijken wordt zo stelselmatig afgebroken. Als er een officiële bekendmaking of aanvraag is hierover waartegen bezwaren kunnen ingediend worden dan zal dat ook op dit weblog bekendgemaakt worden.

Niet alleen is men van plan om 101 bomen te kappen in de C. Aarnoutsstraat en J. Krüsestraat maar nog eens 67 aan de kop ervan. Er komt een klein aantal bomen terug, bijvoorbeeld komen er in W. Gerrespad ter compensatie voor de kap voor het ‘grootonderhoud’ (lees: herinrichting) 9 bomen, eiken, bij (met dubbele eikels en vatbaar voor de eikenprocessierupsenplaag). Ik vraag me af waar deze 67 bomen gecompenseerd zullen worden.

Politiek in Zuidoost

AT5 (ParkPolitiek) had een gesprek met Emile Jaensch lid van het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost. Scroll naar minuut 12:38.


Parool: "Het debat in de bestuurscommissie over de komst van een grote feestzaal in Zuidoost eindigde deze week tumultueus, als een goed rockconcert. Narish Parsan van de Burger Beweging Amsterdam riep tegen middernacht dat het allemaal één grote poppenkast was, dagelijks bestuurder Emile Jaensch gooide zijn papieren neer en zei dat hij er geen zin meer in had, waarop voorzitter Urwin Vyent ogenblikkelijk de vergadering afhamerde en de vier verbouwereerde aanwezigen op de publieke tribune bedankte voor hun komst naar het stadsdeelkantoor.

Hete aardappel
In werkelijkheid gaat het om een hete aardappel die al jaren op het bord van het bestuur ligt. Hoewel daar openlijk met geen woord over wordt gerept, draait de kwestie om het inlossen van een politieke schuld aan de Ghanese gemeenschap. Tijdens de campagne voor de verkiezingen van 2010 haalde de PvdA veel Afrikaanse stemmen binnen met de belofte van een eigen ruimte. In 2014 herhaalde het inmiddels uit de fractie getreden deelraadslid Jude Kehla als voorman van Platform Zuidoost de toezegging aan zijn achterban.

De gemeenschap heeft grote behoefte aan een plek waar zij kan samenkomen voor bruiloften, feesten en uitvaarten, plechtigheden waarbij volgens goed Afrikaans gebruik niet al te streng wordt gekeken naar honderd bezoekers meer of minder, sluitingstijden en geproduceerde decibellen.

Het steekt de Afrikanen dat zij nog steeds op zoek zijn naar onderdak, terwijl de Afro-Surinaamse en Hindoestaanse gemeenschappen wel onder de pannen zijn. Via een sluiproute, dat wel, want het stadsdeel voert formeel geen etnisch beleid meer. Het voormalige Hindoestaanse bolwerk Vikaash heet nu een wijkcentrum voor alle bewoners te zijn, maar legt bij de organisatie van de activiteiten wel een opvallende interesse voor Bollywoodmuziek, roti en de bestrijding van diabetes aan de dag. Hetzelfde geldt voor Podium ZO!, voorheen de informele Afro-Surinaamse ambassade Podium Kwakoe."

Bouwplannen zuidoever Gaasperplas


bouwplekken


Parool: "Op deze locaties wil Amsterdam 12.000 nieuwe woningen bouwen

Het college heeft twaalf locaties in de stad aangewezen voor mogelijke woningbouw in 2016. Vinden de projecten doorgang, dan kunnen verspreid over de stad in totaal 12.000 nieuwe woningen gerealiseerd worden.

De locaties vormen een eerste stap in de ontwikkeling van in totaal 50.000 woningen die de gemeente in 2025 gerealiseerd wil hebben. Aan de Dienst Ruimte en Duurzaamheid nu de taak de definitieve plannen voor de bouw vorm te geven. Dezelfde dienst wees de twaalf locaties aan en oriënteert zich op andere plekken in de stad waar bouw nog mogelijk is.

Koers 2025, de inventarisatie waaruit de locaties zijn voortgekomen, is flexibel en kan waar nodig bijgestuurd worden door de ontwikkeling van locaties te versnellen of juist te vertragen. Bestuurscommissies van de betrokken stadsdelen hebben tot 11 maart de tijd om een reactie op de plannen te formuleren.”

De vraag is of onze bestuurscommissie hierover wil discussiëren en de burgers inspraak wil geven. Of gaat het net als met de Agenda Groen, die niet eens op de agenda is gezet? Het is duidelijk dat de zuidoever van de Gaasperplas ook is aangewezen als een van de plekken waar gebouwd kan worden. De structuurvisie Amsterdam 2040 heeft tot 2020 de zuidoever gevrijwaard van bebouwing. De ‘verkenningen’ die zijn gehouden door het stadsdeel over ondere andere de woonomgeving gingen nooit over deze bouwplannen. Tijdens een van deze bijeenkomsten, in de tijd toen de stadsdelen nog een eigen bestuur hadden, heeft van Poelgeest mij persoonlijk verzekerd dat de verkenningen niet gingen over bouwen aan de zuidoever. Dat is ook in andere bijeenkomsten nooit als plan voorgesteld. Dat was bij de consultatie voor de structuurvisie een paar jaar geleden ook door de bewoners resoluut afgewezen.

Het is ook zo dat de zuidoever behoort tot het Natuurnetwerk Nederland (NNN), voorheen de EHS, Ecologische Hoofdstructuur, waarbinnen geen woningen gebouwd mogen worden. Er is dus een wijziging van het bestemmingsplan voor nodig en ook een wijziging van de NNN. Om dat voor mekaar te krijgen zullen heel wat jaartjes nodig zijn. Het NNN valt onder provincie Noord-Holland, niet onder de gemeente Amsterdam. De kans dat hier gebouwd zal worden is daarom ook erg klein. Mevr. de Boer van OZO, bestuurscommissielid van de partij die zo tegen bebouwing van de zuidoever was in het verleden, heeft een tijd geleden verklaard dat ze bereid is mee te werken aan wijziging van bestemmingsplannen. Mogelijk bedoelde ze wijzigingen die festivals in ons natuurgebied mogelijk zouden moeten maken, maar als men daar aan begint, dan is het hek van de dam en is de volgende stap woningbouw. Daarmee zou Gein zijn uitloopmogelijkheid kwijt raken. Weg wandelgebied voor bewoners en hun viervoeters, weg natuur en recreatie aan de zuidoever.

Parool: "Amsterdam wil vijftigduizend woningen bouwen in acht jaar. Die ambitieuze plannen leiden wel weer tot een nieuw probleem: over een paar jaar is de bouwrijpe grond op.”

Het was de bedoeling dat Almere de woningdruk van Amsterdam zou opvangen. Blijkbaar zijn de stadsplanologen tot een ander inzicht gekomen en wil men Amsterdam zoveel mogelijk verdichten. Dat is een zeer kwalijke ontwikkeling. Flats langs de zuidoever, verpesting van het landschap en het NNN, meer verkeer (daarom maar alle bomen in de wijken kappen? want carports en oprijlaantjes bij huizen bestaan enkel in Almere), het is een onwenselijke toekomst voor Gein. Dan zouden ze vanaf Nellestein uitkijken op flats aan de overkant van de Gaasperplas.

Het is natuurlijk belachelijk dat men nu met deze plannen komt en de stadsdelen maar tot 11 maart de tijd geeft voor een reactie. Onze bestuurscommissieleden zijn waarschijnlijk nog onder de invloed van de rijkelijk gevloeide spiritualiën tijdens de voorbije feestdagen.

Voor een grotere kaart en de intenties en voorstellen van de gemeente Amsterdam zie Koers 2025.

The man who fell to earth


Waarover men niet spreekt

Een speciaal nummer van Charlie Hebdo is net uit. Het is een herdenking van het drama een jaar geleden. Het verhaal en de visie van de overlevenden op het gebeurde. Een aanrader. Er zijn nog steeds genoeg idioten die het ziekelijk gedachtengoed van Daesh verder uitvoeren. Aloha Akbar! schrijft Charlie Hebdo.

assassin


Wim van Rooy kreeg in de uitzending van 1 november van Buitenhof de gelegenheid om zijn weerzin tegen de islam te verkondigen bij het verschijnen van zijn boek, Waarover men niet spreekt, bezonken gedachten over postmodernisme, Europa, islam

Het is een dik boek, een erudiet boek, maar het is wel geschreven door een aartsreactionair, iemand die terug wil naar een toestand in het verleden die volgens hem zoveel beter was. Het is prettig om een boek in handen te hebben geschreven door iemand die zijn vakliteratuur kent en een degelijke opleiding heeft genoten. Maar het etaleren van kennis op allerlei gebied is nog geen garantie voor een eerlijk boek. De honnête homme van vandaag heeft weinig van doen met een betrouwbaar mens. Politieke correctheid en politieke incorrectheid kunnen net zo goed allebei verwerpelijk zijn. 

Wim van Rooy ‘wil de wereld echt niet verbeteren’, zijn boek is in feite niet alleen een aanval op de islam maar vooral op alles wat links en groen is. Ambitie heeft hij wel. En meteen trekt hij fel van leer tegen het communisme. Nou dacht ik dat het communisme in de hele wereld zo goed als uitgestorven is en enkel nog in naam bestaat. Maar het komt van Rooy goed van pas om te pas en te onpas te kankeren over het communisme, dat zoveel propaganda verkondigde over vrede maar zo suggereert van Rooy, helemaal niet vredelievend was. Daarmee gaat hij al flink kort door de bocht. Als er ooit een ideologie bestond die de vrede over de hele wereld aantastte dan was (en is) het wel het kapitalisme van het westen. Van Rooy beweert keihard dat het hem om de waarheid gaat. Dat was ook de kop van de Pravda. Van Rooy is dus zeer propagandistisch bezig. Van Rooy noemt zich ‘een atheïst met een groot hart voor het christendom en jodendom’. Daar kunnen we ook een boekje over opendoen. Het christendom was ook niet mals tegenover andersdenkenden, en ook vandaag de dag is het behoorlijk reactionair, discriminerend en vol met wantoestanden. Het Amerikaanse christendom is al helemaal van god los. Het jodendom van vandaag in Israël kun je ook niet erg tolerant noemen als je ziet wat er in Palestina gebeurt.

Daar komt de aap al uit de mouw. Die andere waarheid weigert van Rooy te zien. Hij schiet al gauw zijn doel, het wijzen op de misbruiken en wantoestanden in de islam, grootsprakerig voorbij, waarbij hijzelf in de val van de overdreven propaganda en de leugen trapt. Zeker, ‘links’ heeft zich veel te verwijten. Maar de PvdA kun je niet meer socialistisch noemen; de PvdA staat aan de kant van het neoliberalisme; de PvdA is niet links meer. Toch houdt van Rooy vast aan zijn vastgeroeste terminologie die niet meer overkomt met de werkelijkheid. 

Van Rooy heeft wel gelijk als hij protesteert tegen het verdoezelen van onprettige ontwikkelingen en de uitwassen van de islam door de gevestigde partijen. Maar daar is geen brallerig en over het paard getild boek als dit voor nodig. De schrijver zit nog vast in zijn ouderwets idee van christendom en jodendom, van links en rechts, en gebruikt zijn tirade tegen de islam, de fundamentalistische islam om de westerse maatschappij aan te vallen die hij godbetert zo links vindt. Maar hij wil de wereld niet verbeteren. Dus hij wil enkel kankeren om te kankeren. Als dat goed en smeuïg geschreven is, is dat de moeite van het lezen wel waard, hoewel het boek wel errug lang is (645 pagina’s).

De titel van het boek klopt eigenlijk ook al niet erg. Men spreekt er al jaren over. Dat de gevestigde orde niet al te veel trammelant wenste is duidelijk, en dat zijn boek enkel in Groningen uitgegeven kon worden is een schande voor andere uitgeverijen, maar het is uitgegeven. Het boek teert, net als bij de schrijver Houellebecq, op rancune en haat. Maar het is wel goed dat het boek er is, al is het een opgeblazen reactionair schotschrift dat alle kommer op de islam werpt. Laat ‘links’ maar eens een potig antwoord verwoorden. Laten we eerlijk wezen, het verdoezelen en goedpraten van het feit dat de VS en de NAVO al decennia bezig zijn met shock and awe en het binnenvallen van andere landen, zou voor elke schrijver met enig gevoel voor de werkelijkheid toch moeten zijn opgevallen. Van Rooy is een ideoloog van de oude stempel. Hij ziet links als het grootste gevaar, terwijl je tegenwoordig nauwelijks nog kunt spreken van links in Nederland of in Europa. Het is rechts, fundamentalistisch rechts, neoliberaal rechts dat de touwtjes in handen heeft en de nieuwe wereldorde heeft ingericht. Het gevolg was chaos en ellende in het Midden- en Verre Oosten en afbraak van alles van waarde in het Westen. Maar daar spreekt van Rooy niet over. En daar gaat het nu juist om.

Al die goedmensen die de instroom van vluchtelingen toejuichen worden misschien wel gedreven door hun schuldgevoel. Het is tenslotte het westen, de VS met zijn bondgenoten, dat overal regime changes aan het doorvoeren is, met het enige doel om de Amerikaanse economische belangen te dienen. Dat is misdadig. Dat moet stoppen. Dan hoeven er ook geen miljoenen vluchtelingen naar Europa te komen. Het beschuldigen van de islam (waarvan de fundamentalistische vleugel inderdaad moorddadig is) is een poging om de schuld van het westen van tafel te vegen. De enige oplossing die kan werken is het stopzetten van de imperialistische politiek van de VS en de NAVO. Het geweld van de VS overtreft het geweld van de extremisten in zeer grote mate. Bovendien steunt de VS overal dictatoren, als die van Saoedi-Arabië en Turkije, die Daesh steunen. Het westen heeft zichzelf in een chaos van ellende gestort. Turkije en Oekraïne zijn landen die het niet verdienen om tot de Europese Unie toe te treden. Turkije en Oekraïne horen zeker niet in de NAVO, want zij veroorzaken juist oorlog en geweld.

Gezonde lucht

vuile lucht

Autoblog

Milieudefensie: "Vraag de Tweede Kamer te zorgen voor gezonde lucht in Nederland, want:

Luchtvervuiling staat in de top 3 van veroorzakers van ziekte en sterfte in Nederland, net als roken en overgewicht;

Door het inademen van vervuilde lucht heb je meer kans op ernstige ziektes zoals: longaandoeningen, kanker en hart- en vaatziekten;

Vooral kinderen én oudere mensen zijn extra kwetsbaar.”

Meer info hierover.

Nederland als paradijs

Nee, ik zal het voorlopig niet hebben over de vluchtelingen die Nederland zien als het paradijs waar ze kunnen doen en laten wat ze willen. Het gaat nu om Nederland als belastingparadijs voor multinationals die liefst zo weinig mogelijk belastingen willen betalen.

belastingparadijs


AnderEuropa: "Terwijl financieminister Jeroen Dijsselbloem, beter bekend als hoofd van de Eurogroep, “de onwil” van Griekenland routinematig aanklaagt opdat het zijn belastingsysteem zou hervormen ontwijkt de Canadese mijnmaatschappij Gold Eldorado via Dijsselbloems eigen land het betalen van belastingen in Griekenland. Terwijl Nederland in 2013 de Cypriotische banken nog uitkafferde voor het witwassen van (Russisch) geld werden oligarchen in 2013 en 2014 uitgenodigd op de Nederlandse ambassade in Oekraïne op een seminarie van private Nederlandse advocatenkantoren over hoe belastingen te ontlopen via Nederland. Onlangs nog besloot de Europese Commissie dat de speciale Nederlandse belastingvoordelen voor Starbucks illegaal zijn onder de Europese regelgeving over staatshulp.

Dit zijn geen geïsoleerde gebeurtenissen. Een belangrijke pijler van het Nederlandse financieel-politieke complex is het aantrekken van buitenlands kapitaal door een rijkelijk menu van belastingvoordelen en subsidies. Nederland heeft belastingakkoorden met vele landen. Het zijn in het bijzonder de binnenkomende royalty’s, die niet worden getaxeerd. Vennootschappen betalen verzonnen royaltykosten aan tax shelter-maatschappijen en kunnen zo hun winsten kunstmatig verlagen. De royalty’s blijven virtueel onbelast en worden evenmin belast in het land van oorsprong als zij terugkeren naar hun moedermaatschappij, omdat zij al eens belast werden (zij het aan een nultarief). Omgekeerd blijven winsten van naar de vorm buitenlandse dochtermaatschappijen onbelast als zij naar hun Nederlands hoofdkwartier terugkeren.

Het is in Nederland betrekkelijk makkelijk een shelter-bedrijf op te starten. Al wat je nodig hebt is een postbus. (De Rolling Stones en U2 houden kantoor op de Amsterdamse Herengracht, hoewel zij daar nooit werden gezien). Tax shelter-maatschappijen zijn ook handig voor arbitrage over regelgeving. Vele buitenbalansvehikels (SPV’s)  van Lehman Brothers konden teruggeleid worden naar Nederland.

Voor alle duidelijkheid, Nederland is een schoolvoorbeeld van een belastingparadijs. Er zijn 12.000 postbusbedrijven, die 4 miljard Euro afleiden, een wereldrecord. Tachtig van de honderd grootste bedrijven ter wereld hebben een Nederlands postbusbedrijf, 48 procent van de Fortune 500-bedrijven hebben een lege vennootschap in Nederland. Negentien van de twintig grootste Portugese bedrijven ontwijken belastingen via Nederland. Griekenland verliest elk jaar miljoenen door belastingontwijking via Nederland.”

De vraag is hoelang dit nog kan duren. Onze economie en handel worden steeds verder uitgehold. Zelfs onze evenementenindustrie werd verkocht aan het buitenland.

FtM: "Vijf mythes over handel en de toekomst van Nederland als handelsland:

Uit dit rapport van het CBS blijkt dat 20 jaar geleden bedrijven uit Nederland nog zo’n 6 procent van het staal en onderdelen leverden voor de Duitse auto-industrie. Maar we zijn sindsdien voorbijgestreefd door landen als Polen, Hongarije en Tsjechië. En hou je vast: tegenwoordig komt elektrische en optische apparatuur die in Duitse auto’s worden ingebouwd vooral uit… China.”

Beurs: “Meeste steekpenningen in rijke landen volgens OESO

In opkomende economieën wordt de strijd tegen corruptie volop aangescherpt maar helaas blijven veel Europese bedrijven nog steeds dit financieel risico negeren en zelfs dit systeem in leven houden. Dit heeft een grotere impact dan men soms denkt. Dit heeft op lange termijn dan ook dramatische gevolgen welke in een land als Griekenland vandaag reeds heel duidelijk zichtbaar is.

Wat ook pijnlijk duidelijk is met bovenstaande data, is het grote verschil binnen de Eurozone. Hieruit kan men enkel afleiden dat één economische zone met dergelijke grote verschillend amper werkbaar is. Zuiver strategisch bekeken zou de Eurozone een combinatie moeten zijn van de Scandinavische landen, de Benelux, Duitsland, Oostenrijk. Dit eventueel aangevuld met Zwitserland en IJsland. Economisch gezien liggen ook de belangen van deze landen vrij dicht bij elkaar waarbij een sterke munt zonder problemen kan gedragen worden. In het verleden is er geen enkel economisch blok blijven overleven met dergelijke grote verschillen, de vraag is enkel nog wanneer de huidige eurozone ten einde zal lopen."

De natuur op de schop

Trouw: "Natuurorganisaties zijn bang dat de Nederlandse kust straks vol staat met hotels en vakantiewoningen nu het kabinet bouwen in de duinen makkelijker heeft gemaakt. Zes organisaties, waaronder Natuurmonumenten en Stichting Duinbehoud, roepen op hun website actievoerders op de kust te beschermen."

BeschermDeKust: "De plannen voor bouwprojecten op de stranden en duinen van de Zeeuwse en Zuid-Hollandse eilanden schieten als paddenstoelen uit de grond. Zo liggen er plannen voor duizenden vakantiewoningen, duinlodges en appartementen. Het prachtige, ongeschonden landschap van zee, strand en duinen, de gouden rand van de Zuidwestelijke Delta, dreigt zo verloren te gaan. Lees meer onderbouwing in ons onderzoek Kustanalyse.

Ons schrikbeeld is een veel te vol gebouwde kust. Samen met provincies, gemeenten en ondernemers kunnen we ervoor zorgen dat dit NIET bij ons gebeurt. Wil jij ook blijven genieten van rust en ruimte aan de kust? Word Baywatcher en moedig provincies, gemeenten en het bedrijfsleven aan onze prachtige kust te behouden!”


ROmagazine: "Angst voor massale recreatiebebouwing in de Nederlandse kuststrook is onnodig. De waterschappen blijven terughoudend met het toestaan van bouwwerken op en aan het strand. Dat is enkel mogelijk wanneer de waterkerende functie van de kust niet in het geding komt. Ook het Europese natuurbeleid werpt een drempel op voor bouwen langs de kust.

Zorgen over Beleidslijn kust

Dat stelt de Unie van Waterschappen in reactie op angst van Tweede Kamerleden en natuurorganisaties voor grootschalige ontwikkelingen in strand- en duingebieden. Hun zorgen komen voort uit een besluit dat de ministerraad kort voor het kerstreces nam. In de nieuwe Beleidslijn kust biedt het rijk meer ruimte voor initiatieven in het kustgebied. Daartoe komt het algemeen geldende verbod op nieuwe bebouwing buiten de bebouwde kom in het kustgebied te vervallen, zo meldde het ministerie van Infrastructuur en Milieu."

Maar veel vertrouwen kun we niet hebben in dit kabinet. De decentralisering voorspelt niets goeds.

ROmagazine: "Je zal maar minister van Ruimtelijke Ordening zijn. Dan neem je dus de ene week het Manifest 20 40 aan, waarin je wordt opgeroepen om van Nederland het gaafste land van de wereld te maken en amper twee weken later vernachel je de kust van datzelfde Nederland door je handen er van af te trekken en gemeenten en provincies verantwoordelijk te maken voor het behoud daarvan. Het lijken mij moeilijk te verenigen grootheden, maar Minister Schultz van Haegen kan het blijkbaar wel rijmen.

Ik ben ook niet bang dat onze kust verbelgt, dat is alleen al vanuit waterveiligheid totaal onwenselijk. De stad Oostende heeft bijvoorbeeld veel moeite om de zeedijken op te hogen, omdat er hotels en appartementencomplexen in de weg staan.

    Nee, onze kust zal niet verbelgen, maar langzaam verrommelen.

Zoals onze hele land langzaam verrommelt. Wie wil weten hoe dat er uitziet, hoeft alleen maar naar de rand van de gemiddelde Nederlandse stad te gaan en te genieten van het zoveelste lege bedrijventerrein. Of, beter nog, naar het platteland in Overijssel of Gelderland, waar het vrije uitzicht steeds vaker verpest wordt door grote boerderijen.

De Nederlandse kust zal niet worden volgebouwd zoals in België. Het zal niet één groot Scheveningen of Zandvoort worden. Het wordt veel erger, het wordt een verzameling van zogenaamd bij de omgeving passende hotels en appartementencomplexen.

De Nederlandse kust wordt een smurrie van goede bedoelingen, waar je nergens meer ongezien kan rondstruinen. Dat is het ergste van het voornemen van de Minister, dat het geheel zoveel minder is dan de som der delen. En dat daar straks niemand voor verantwoordelijk is.”

GroenOntwikkelfondsBrabant: "Vanaf 24-12-2015 zijn er twee stukken grond binnen het Natuurnetwerk Brabant beschikbaar gekomen voor verkoop, en één pand met omliggende percelen.”

Veel natuur wordt in de verkoop gegooid en na verloop van tijd is de natuurfunctie danig aangetast. Ook de Oostvaardersplassen dreigen door drooglegging een kale plek te worden die uitermate geschikt is als onstaansplek voor tornado’s.

DeStentor: "Natuurkenner en oud-beheerder van de Oostvaardersplassen Nico Dijkshoorn stapt toch naar de Raad van State in een uiterste poging het droogleggen van het moerasdeel van het natuurgebied te voorkomen.

Waarschuwingen

Het stoort Dijkshoorn dat "alle waarschuwingen van deskundigen'' het ministerie van Economische Zaken vasthoudt aan het plan het gehele moeras in één keer droog te zetten. "Dit zal funest zijn voor de moerasvogels waarvoor de Oostvaardersplassen destijds als natuurterrein is aangewezen.’'

Definitieve Natura 2000-beheerplan Oostvaardersplassen

© 2015