Blog

Stelling

Het Parool heeft vandaag in de stelling van Amsterdam de kwestie van verbod op grootschalige festivals in parken aan de orde gesteld. Invullen dus.

shot 0657


Maak bezwaar tegen Open Air

shot 0540


Gaasperdam laat van je horen!

Geen grootschalige evenementen in Gaasperplaspark,
zeker niet in het vogelbroedseizoen.

Zo begonnen we ons verzet in  2011!

Ruim 320 mensen ondertekenden dit standpunt! 

Open Air 2015 op 6 en 7 juni en op de camping van 5 tot 8juni.

De evenementenvergunning is bekend gemaakt op 4 mei 2015, de aanvraag van de omgevingsvergunning op 21 mei. Nog geen omgevingsvergunning bekendgemaakt.

Op 30 april 2015 was de behandeling door de Raad van State van de procedures aangespannen door een collectief van bewoners samen met Bewonersvereniging Nellestein, over Open Air 2012 en 2013 en het verzoek om handhaving van het bestemmingsplan. Uitspraak over 6 tot 12 weken.

Die uitspraak heeft geen effect meer op Open Air 2015.

Ontwikkelingen

Inmiddels werkt de gemeente Amsterdam, de commissie evenementen in opdracht van de burgemeester, aan een nieuw evenementen beleidskader dat in 2016 het bestaande vervangt.  Daarin zal waarschijnlijk een verdere spreiding van het toenemende aantal evenementen vanuit het centrum naar de randen van de stad opgenomen worden. 

In de concept Agenda Groen van wethouder Choho komt geld beschikbaar voor investeringen in groengebieden en stadsparken om ze geschikter te maken voor 'intensiever' gebruik. Lees: evenementen! Er zijn voorstellen voor het aanleggen van 'gewapend gras' voor 'intensiever gebruik' gedurende langere tijd. De Agenda noemt wel een aantal 'aandachtspunten' die ingebracht zullen worden bij het nieuwe evenementenbeleid, maar deze Agenda Groen beschermt groengebieden en stadsparken vooralsnog niet tegen de toenemende stroom grootschalige, zwaar belastende evenementen. 

Het Amsterdamse parkenoverleg heeft een Groenmanifest opgesteld uit zorg over de gevolgen van deze ontwikkelingen voor de parken en probeert dit beleid bij te stellen. U kunt het Groenmanifest ondersteunen via deze link.

Wat kunt u doen om dit beleid bij te stellen en onze parken te beschermen tegen grootschalige evenementen?

Dien een bezwaarschrift in tegen vergunningverlening Open Air 2015.

Heeft het zin om een bezwaarschrift in te dienen, dat bijna zeker ongegrond verklaard zal worden door de bezwaarcommissie? 

Ja want:

- dat is een manier om zichtbaar te maken dat er bewoners zijn die bezwaar hebben tegen dit beleid.
– dat er veel bewoners zijn die zich zorgen maken over de aantasting van het aantrekkelijke, groene en relatief rustige woonklimaat in Nellestein en Gaasperdam.
– Er zijn voorstellen om bestuurders te beoordelen aan de hand van het aantal bezwaarschriften dat hun beleid veroorzaakt.
– Het onderzoek naar de bodemverdichting ten gevolge van grootschalige evenementen in parken, toont aan dat deze bodemverdichting een tikkende tijdbom is voor Amsterdamse parken (slappe, venige bodem, hoge grondwaterstand). De schade aan de breed uitwaaierende wortelstelsels (ze kunnen niet de diepte in vanwege hoge grondwater) van bomen en beplanting dreigt onomkeerbaar te worden. Het opnieuw aanleggen van parken wordt onbetaalbaar, nog afgezien van het verlies van oudere bomen en planten.
– Het is een manier om duidelijk te maken dat hoewel dit evenementenbeleid democratisch vastgesteld is (weliswaar zonder rekening te houden met de EHS/NNN-status van het Gaasperpark!) er toch een belangrijke minderheid tegen dit beleid is.
– Het kan meewegen bij het al dan niet helemaal uitvoeren van het oude beleid (we hebben tot nu toe nog steeds maar 1 grootschalig evenement op de Noordoever en geen 3), het vaststellen van nieuw beleid, bij wijzigingen van bestemmingsplannen.
– Het is een democratisch recht van elke burger met een omschreven procedure die uitgevoerd moet worden.
– Het is een mogelijkheid om beleid te laten toetsen door de bestuursrechter en de Raad van State
– Het is een goede generale voor de komende wijzigingen van het bestemmingsplan voor restgebieden en Gaasperdam
– Bewonersvereniging Nellestein en haar bestuursleden mogen op grond van afspraken Mediation tegen vergunningen voor Open Air 2015 geen bezwaarschriften indienen, ook niet op persoonlijke titel. Bezwaarschriften indienen moet nu door anderen – u – gedaan worden.

Hoe dient u en bezwaarschrift in?   

Stuur een brief per post  (afgeven bij de balie van het Stadsdeelkantoor kan ook, vraag om een ontvangstbevestiging) naar het adres bovenaan het voorbeeld bezwaarschrift tegen evenmentenvergunning waarin u uw bezwaren kenbaar maakt. Download hier de voorbeeldbrief als pdf, ook als docx.

U kunt het voorbeeld gebruiken van bovenstaande link:
– Vul achter Van.... uw naam en adres gegevens in,
- Vul eventueel nog eigen bezwaren toe
– Zet uw handtekening onder de brief
– Bewaar zelf een kopie
– Verstuur de brief zo snel mogelijk, (zorg dat hij ruim binnen de 6 weken termijn vanaf 4 mei aankomt)

Vervolg:
– u ontvangt een ontvangst bevestiging
– u ontvangt een uitnodiging voor een hoorzitting, waar u uw bezwaar kunt toelichten voor de bezwaarcommissie. Bezwaarschriften tegen dezelfde vergunningen worden tegelijk in één hoorzitting behandeld.  U mag daar het woord voeren, maar het hoeft niet. Ook heeft u geen verschijningsplicht, u kunt laten weten dat u niet aanwezig zult zijn.
– u ontvangt het besluit op bezwaar.

Voor alles gelden vastgestelde termijnen, die soms nog een keer verlengd kunnen worden met een berichtgeving. Meestal 6 weken voor de hoorzitting en 6 weken voor het besluit op bezwaar. Als de termijnen niet aangehouden worden kunt u aandringen op behandeling van of besluit op uw bezwaar. 

Naast een bezwaarschrift indienen kunt u natuurlijk ook klachten indienen en vragen om uw klacht te registreren. Dan is er meer kans dat klachten geteld worden en ingebracht bij de evaluaties. Ook het aantal klachten kan het beleid beïnvloeden! 

Kent u meer mensen die bezwaar willen maken? Maak een kopie, mail hem verder en geef hem door. Of stuur de link naar deze weblogpost door. 

Wordt vervolgd als de omgevingsvergunning verleend is.

Gaasperdammers, laat nu van je horen. Juist nu, nu er nieuw beleid in de maak is.  

Een aantal bewoners uit Nellestein en Gein:  A. Weller, H. Huberts, D.A. Flikweert, L. Tichelaar, E. Bloeme, P. van Roermund, D. Boscan, A.R. Faber, H. Litjens. E. Trautwein

shot 0541

Invasie van honderden tonnen zwaar vrachtverkeer in het Gaasperpark

shot 0544


shot 0543


shot 0542


Evenementen in parken

Parool: “Morgen is de Dag van het Park. Aanleiding voor het Parkenoverleg om te pleiten voor een verbod op grootschalige evenementen. ‘Het park is een evenement.’

Naar aanleiding van de Dag van het Park, morgen ook in Amsterdam gevierd, pleit het parkenoverleg dan ook voor een rem op de ontwikkeling steeds meer grootschalige evenementen naar de parken te halen.

“Een park is geen evenemententerrein. Het uitgangspunt moet wat ons betreft zijn dat het om rust en groen draait. Een festival zoals keti koti in het Oosterpark past bij het karakter van het park omdat daar ook het slavernijmonument staat. Maar een festival als Appelsap, dat elk jaar groter wordt, kan ook moeiteloos naar een sportcomplex in de stad verhuizen of een parkeerterrein. Er is geen enkele noodzaak om dat in het Oosterpark te houden.”

Evenementen zijn slecht voor het park, is de mening van het Parkenoverleg. “Ze zorgen voor overlast in de vorm van vervuiling, verkeer en lawaai en richten schade aan aan flora en fauna.”

“Een bijzonder probleem zijn de gevolgen van al die bezoekers voor de bodemgesteldheid. Amsterdam heeft een drassige bodem. Als ergens duizenden of tienduizenden festivalbezoekers samenkomen, klinkt de bodem in. Uiteindelijk blijft een harde bodemplaat over. Je krijgt dan ook problemen met de grasmat en de afvoer van regenwater. Wij vinden dat daar onvoldoende rekening mee wordt gehouden bij de afgifte van vergunningen.”

Het bestuur volgt momenteel met argusogen de ontwikkelingen in de Stopera. Wethouder Abdeluheb Choho heeft zijn Agenda Groen in concept klaar. Daarin wordt ook stilgestaan bij het intensieve gebruik van de parken.

“De wethouder noemt werken, barbecueën, wandelen, zonnen, feestjes vieren, sporten als voorbeeld van dat intensievere gebruik. Over evenementen wordt met geen woord gesproken.”"

Het zijn niet alleen de festivalbezoekers die de grond verdichten, maar vooral de zware vrachtwagens die stalen platen, tenten en aggregaten aanvoeren. Die veroorzaken de grootste schade.

Opbouw Amsterdam Open Air

shot 0527


Tijdens de eerste dagen van de opbouw van Amsterdam Open Air in het Gaasperpark vanaf 28 mei zijn alweer een aantal ongeregeldheden gebeurd en is afgeweken van afspraken.

- Er is een schouw gehouden, maar vooraf was er al gemaaid. Die schouw heeft dus weinig nut gehad. Wel duidelijk is dat dit jaar in het park bijzonder weinig nesten van watervogels aanwezig waren, namelijk geen. Dat is een gevolg van eerdere evenementen en de uitdunning van het park door Groengebied Amstelland.

- Er is geen duidelijkheid over de pyro-effecten die tijdens het festival gebruikt zullen worden. Het lijkt mij een extra risico dat onnodig is, en zowel wat betreft geluid, brandgevaar en vervuiling ongewenst is in een park dat behoort tot de EHS/NNN.

- Men is al voor acht uur ’s morgens begonnen met de opbouw.

- De bermen zijn gemaaid, ook in het gedeelte met de oud-Hollandse landschapjes dat niet tot het festivalgebied behoort. Zal daar straks ook een militie van Open Air aanwezig zijn met twee bewakers en honden om dat open gedeelte ook weer illegaal af te sluiten net als verleden jaar? Dat was niet de afspraak.

Er zijn rietorchissen gemaaid, ook de hele habitat van de gewone vogelmelk  en de knikkende vogelmelk. Dat zijn beschermde planten. Ook de aronskelk is flink uitgedund. Daaruit blijkt weer dat het Gaasperpark geen geschikt terrein is voor evenementen omdat de status van EHS/NNN hierdoor sterk aangetast wordt. In de EHS horen geen beschermde planten vernield te worden voor een commercieel evenement van twee dagen.

- De opbouw is pas begonnen en nu blijkt alweer dat het op verschillende punten fout gaat. Het aanbrengen van bescherming aan de bomen gebeurde pas toen de vrachtwagens en trucks al vollop aan het werk waren en op sommige plekken zelfs mekaar behoorlijk in de weg zaten, waardoor weer bomen en struiken zijn beschadigd. Vandaag is het festivalterrein al helemaal afgesloten. Van 28 mei tot en met 11 juni is het park dus niet beschikbaar voor recreatie. De weken daarna is het park niet om aan te zien en wordt maandenlang gemeden als recreatieplek.

- Gezien het natte weer verwacht ik dit jaar meer schade door de zware stalen platen. Dit jaar zijn ze dubbel zo groot en wegen per stuk 1 ton. Een vrachtwagen vervoert 40 platen en weegt zelf 10 ton; totaal 50 ton per vrachtwagen. Hoeveel van deze vrachtwagens zijn er nodig? De afdeling logistiek weet het wel. Er gaan duizenden tonnen materiaal en materieel over het Gaasperpark. Dat betekent dat verdichting van de bodem gegarandeerd is. De schade is niet meteen zichtbaar maar is wel aanwezig en blijkt pas na jaren. Een correct herstel laat niet toe dat er meerdere evenementen van deze grootte en omvang gehouden worden in het park. Het hele evenementenbeleid wankelt op basis van dit uitgangspunt. Dit is niet duurzaam. Op de duur zal grondig en langdurig herstel noodzakelijk zijn met een zeer hoog kostenplaatje. Nog afgezien van de schade aan fauna en flora en de recreatie zoals die in feite bedoeld is, namelijk wandelen en genieten van een park dat er mooi en uitnodigend uitziet. De biodiversiteit die onze stad hoog in het vaandal zegt te hebben staan, verdwijnt en dat is ongehoord in een natuurgebied dat behoort tot de EHS/NNN.

shot 0528

Gemaaide vogelmelk (hier nog in bloei op 27 mei) aan beide kanten
(beschermde planten)

shot 0531

Gemaaide rietorchis
(beschermde planten)

gemaaide knikkende vogelmelk

Gemaaide knikkende vogelmelk (beschermde plant!)

shot 0532

Honderden tonnen materiaal gaan het park in

shot 0537


shot 0538


shot 0536


shot 0533


Hier kunt u een voorbeeld van een bezwaarschrift tegen de vergunning downloaden, als pdf of als docx.

Stilte voor de storm

shot 0522

De rust zal morgen wekenlang verstoord worden

Vandaag was het vrij rustig in het Gaasperpark, afgezien van het maaien van de bermen waar vanaf morgen de stalen platen gedumpt zullen worden om het zware verkeer van de vrachtwagens van Amsterdam Open Air mogelijk te maken. Oud asfalt werd opgeladen en afgevoerd. Op diverse plekken is het asfalt vernieuwd.

shot 0520


shot 0519

Werkzaamheden voor Amsterdam Open Air

a shot 0502


c shot 0505

Verbreding pad voor toegang festival

De werkzaamheden voor Amsterdam Open Air zijn al begonnen. De aanvoerpaden voor het festival worden opgebroken en opnieuw geasfalteerd. Op sommige plekken, zoals bij de ingang van het festival, wordt het pad verbreed. Het park zit nu al weer vol met trucks, graafmachines, opleggers en vrachtwagens. Er is ook al zand gedeponeerd. De overlast begint nu al, terwijl de officiële opbouw pas vrijdag mag beginnen.

Gisteren was er een schouw van het terrein door Open Air, GGA en mensen van Nellestein. Maar vooraf was al gemaaid en waren de werkzaamheden al begonnen. Wat heeft een schouw dan voor zin? De bedoeling van een schouw is te bepalen welke plekken bijzondere bescherming verdienen en aandacht vergen. Open Air heeft lak aan inbreng van omwonenden. En er moet steeds meer wijken voor het festival. Twee dagen leut voor verwende jongeren die elke week wel naar drie andere festivals kunnen, en maandenlang ravage en overlast in het park.

Het zwanennest tegenover Nellestein had zes kuikens. Dat blijkt dit jaar het enige nest in de Gaasperplas te zijn. Geen enkele in het park zelf. Dat is triest. Ook andere nesten van watervogels zijn niet te vinden. De uitdunning door Groengebied Amstelland heeft hard toegeslagen.

d shot 0508


g shot 0511


h shot 0513


i shot 0514


j shot 0516


b shot 0498

Foute visser met motorboot?

e shot 0509

Vogelmelk staat weer in bloei in het park

Bedreiging in de Oeverlanden

parkamsee


Festivalorganisator Daniel van Drunen heeft toegestaan dat een beveiliger een vrouw in de nek greep die wat foto's nam van de opbouw van festival Park am See in de Oeverlanden (op dat moment nog zonder vergunning) en zo langdurig heeft vastgehouden. Dat deze festivalorganisator zich van dreigen begint te bedienen is een teken aan de wand. De vrouw heeft aangifte gedaan van deze gijzeling en wederrechtelijke vrijheidsberoving. Van Drunen organiseert techno- en housefeesten. Tegenwoordig moet dat vooral in natuurgebieden plaatsvinden en onze burgemeester heeft alle registers opengetrokken om dit geweld mogelijk te maken. Aan de ene kant voert van der Laan een keihard drugsbeleid, en aan de andere kant bevordert hij het gebruik van drugs door steeds meer vergunningen voor house- en technofestivals te verlenen.

Elsevier: "'Dancefestivals zonder drugs bestaan niet,' zegt Daniël van Drunen (23), die evenementen organiseert in Amsterdam en industriële vormgeving studeert aan de TU Delft. 'Er is wel beleid, maar festivals en feesten zijn nu eenmaal broedplaatsen van drugsgebruik. Dat is niet te bestrijden.’

In theorie moet iedereen die een 'dealerhoeveelheid' bij zich heeft – in Amsterdam: meer dan vijf pillen of een halve gram – naar de politie. Maar dat gebeurt lang niet altijd."

Breaking news

uspolice

Joe Heller

LATimes: “A bomb squad safely destroyed a pressure cooker found in a "suspicious" vehicle left unattended Sunday afternoon on the National Mall near the U.S. Capitol, and the vehicle's owner was found and arrested, a Capitol Police spokeswoman said.

"Further investigation revealed a pressure cooker, and an odor of gasoline was detected," Schneider said, and a Capitol Police bomb squad was called in because the vehicle was "suspicious in nature.”

She said the squad known as the Hazardous Devices Section destroyed "items of concern in the vehicle including the pressure cooker" about 7:45 p.m. after temporarily closing off the area on the busy Memorial Day holiday weekend. She did not immediately identify the other items but said only that "this safe disruption produced a loud bang.”

Schneider identified the vehicle's owner as Israel Shimeles of the Washington suburb of Alexandria, Va. The statement said Shimeles was arrested by Capitol Police and charged with “operating after revocation” and was being processed Sunday evening at police headquarters.”

Schneider also said the city's Metropolitan Police, U.S. Park Police, the U.S. Secret Service, the FBI Joint Terrorism Task Force were assisting Capitol Police.

The FBI did not immediately return a call for comment."

‘Operating after revocation’ betekent dat iemand gepakt werd terwijl hij aan het rijden was zonder geldig rijbewijs. Wat duidelijk niet het geval was, want de man was nergens te bekennen. Amerikaanse politiemannen zijn net drukkookpannen die elk moment kunnen exploderen. ROFL

Maar het onderstaande geval is werkelijk schrijnend. Een zwarte man heeft een beroerte in zijn auto en rijdt ontredderd aan de verkeerde kant van de weg. Politie komt erbij, tasert hem, spuit hem secondenlang vol met pepper spray en sleurt hem uit zijn auto en op de grond. Wie tegen een stootje kan, bekijkt de video op de link hieronder. Schokkend.

Alternet: "WATCH: Virginia Cop Uses Pepper-Spray, Taser on Unresisting Black Man Having Stroke

He says he did nothing wrong."

March against Monsanto

Dat de berichtgeving van onze mainstream media veel te wensen overlaat werd gisteren ook weer duidelijk. Noch op AT5 noch op de NOS een bericht over de demonstratie tegen TTIP. Op AT5 werd na klachten toch nog een bericht geplaatst op hun website, maar wel in nogal denigrerende bewoordingen.

AT5: "Enkele honderden mensen hebben zaterdagmiddag in verschillende steden geprotesteerd tegen TTIP, het veelbesproken vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. Op de Dam hadden volgens Milieudefensie duizend mensen zich verzameld."

Alleen al op de Dam waren meer dan duizend mensen aanwezig. Het gaat niet best met de berichtgeving in Amsterdam en Nederland. Daarom hier een indruk van de manifestatie. 


Biodiversiteit

Rijksoverheid: "Een gezonde natuur is belangrijk voor maatschappelijk welzijn en voor de economie. Daarom wil de overheid de Nederlandse natuur behouden en versterken. Wereldwijd verslechtert de biodiversiteit. Het aantal verschillende soorten dieren, planten en micro-organismen neemt af. De overheid wil daarom de biodiversiteit nationaal en internationaal behouden en duurzaam gebruiken. In 2020 moeten natuurlijke systemen bijdragen aan biodiversiteit, water- en voedselzekerheid, armoedebestrijding en welzijn.”

Het is bijzonder vreemd dat ondanks bovenstaande woorden onze overheid de natuur en biodiversiteit steeds verder aantast en de economie de voorrang geeft waardoor bijvoorbeeld de land- en tuinbouw zelf in de problemen kan komen. Dit kabinet heeft het mogelijk gemaakt dat op zowat alle beschermende wetten er steeds meer en makkelijker ontheffingen kunnen verleend worden. De rijksoverheid is geneigd de situatie rooskleuriger voor te stellen dan die is en er wat propaganda tegenaan te gooien. Ons wordt een mooi systeem van wetten en regels voorgespiegeld, maar alles kan met ontheffingen tenietgedaan worden en dat gebeurt dan ook op grote schaal. En dat komt eenvoudig door de neoliberale geest die nog steeds in heel Europa en in het bijzonder in Nederland rondwaart en kortzichtig kiest voor de korte-termijnwinst (voor een kleine groep organisatoren).


Biodiversiteit"De wereld kan niet zonder biodiversiteit. Soorten en ecosystemen zorgen bijvoorbeeld voor de productie van zuurstof, afbraak van dode dieren en planten, bestuiving van planten (waaronder landbouwgewassen), waterzuivering en het beheersen van plagen. Biodiversiteit betekent voor de mens voedsel, bouwmateriaal, brandstof (hout) en grondstoffen voor kleding (zoals katoen) en medicijnen. We noemen dit ecosysteemdiensten."

EuropaNu: "Hoewel er ook goed nieuws valt te melden over de natuur in Europa, trekt de intensieve landbouw een zware wissel op de leefgebieden van veel diersoorten. De druk op de natuur en wilde dieren blijft onverminderd hoog. Dat valt op te maken uit het rapport 'Staat van de natuur in de Europese Unie', dat woensdag is gepubliceerd.

De invloed van de landbouw op gras-, duin- en watergebieden pakt in sommige gebieden slecht uit voor de biodiversiteit, die dan ook nog altijd afneemt. Het gaat dan onder meer over overbegrazing en het gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen. Wel beschouwen de onderzoekers van het Europese Milieuagentschap ongeveer de helft van de vogelsoorten in de EU als ‘veilig’, wat inhoudt dat ze niet met uitsterven worden bedreigd.”

Staat van de natuur in de Europese Unie: “De staat van instandhouding van en trends voor habitats  zijn slechter dan voor soorten. Dit is waarschijnlijk te wijten aan de langere traditie van instandhoudingsmaatregelen voor soorten en aan de minder complexe aard en kortere  responstijd voor soorten om te herstellen. In de gehele EU is 16% van de beoordelingen van habitats gunstig, terwijl meer dan drie kwart ongunstig is, waarvan 30% ongunstig-slecht."

Stand van de natuur: "Typen habitats blijken over het geheel genomen in een slechtere staat van instandhouding te zijn en een negatievere trend te vertonen dan soorten, want slechts 16 % van de beoordelingen van habitats zijn gunstig. De overgrote meerderheid van de habitats bevindt zich in een ongunstige staat van instandhouding, waarbij 47 % van de beoordelingen ongunstig-ontoereikend en 30 % ongunstig-slecht is.

De belangrijkste bedreigingen die voor habitats zijn vastgesteld, zijn bepaalde landbouwpraktijken (inclusief veranderingen in de teeltwijze, overbeweiding, stopzetting van beweidingssystemen, bemesting en bestrijdingsmiddelen) en door de mens veroorzaakte "wijzigingen van natuurlijke omstandigheden" (meestal hydrologische veranderingen).”

Schriftelijke vragen van het raadslid Johnas van Lammeren (Partij voor de Dieren) inzake festivals en fauna

Geen wonder dat het slechter gaat met veel parken en natuurgebieden als deze zich in Nederland steeds meer zelf moeten bedruipen en geld genereren met evenementen en festivals. Daardoor wordt flora vertrapt en fauna verdreven. En onze overheid is zeer laks in het handhaven van bestaande wetten en regels. De EHS wordt in Amsterdam op de meest brutale manier met voeten getreden door een burgemeester die het evenementenbeleid naar zich toe getrokken heeft en geen tegenspraak duldt. Ook vorige gemeenteraden en burgemeesters hebben de EHS systematisch taboe verklaard om maar evenementen te kunnen toelaten en nieuwe bouwplekken te kunnen aanwijzen in groengebieden. Het lijkt sterk op neoliberale anarchie, de sterkste, die met het meeste geld krijgt toegang tot het groen. Door het afknijpen van subsidies worden natuurverenigingen gedwongen om zelf evenementen toe te staan en te organiseren. Weg biodiversiteit en recreatie! Onze regenten bepalen wel wie (met subsidie vaak ook nog!) openbare terreinen mag gebruiken en misbruiken. Er worden miljoenen vrijgemaakt voor ‘het groen’, maar dat geld komt dan terecht bij boeren en evenementenorganisatoren. Parken worden opgeknapt, d.w.z. geschikt gemaakt voor meer evenementen en meer bezoekers. Het is misbruik van geld dat is geoormerkt voor groen.

 Doe mee aan het Natuuronderzoek Noord-Holland

Omgevingsvergunning Open Air

Er is een omgevingsvergunning aangevraagd voor het evenement Amsterdam Open Air in het Gaasperpark.

Zuidoost: "Aanvraag omgevingsvergunning voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening (strijd met het bestemmingsplan)” ten behoeve van het evenement “Amsterdam Open Air 2015”.

Het festival wordt in het weekend van 6 en 7 juni 2015 gehouden (Camping 5 t/m 8 juni 2015); Dossiernummer 1771773.

Dit is een kennisgeving. In een latere fase van de procedure kunt u of een zienswijze indienen, of bezwaar maken."

Gemeente trekt subsidies in

Gisteren werd in de vergadering van de Commissie Infrastructuur & Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam inspraak geleverd door vier mensen die allemaal aandacht vroegen voor onderwerpen die sterk verbonden zijn met groen, natuur en milieu. Het is duidelijk dat de huidige coalitie verder gaat op de neoliberale weg van uitholling en afbraak van voorzieningen die een bijdrage leveren aan een gezonde en leefbare stad.

20 mei

Inspraak door J. Rijken van Parkenoverleg Amsterdam

Het Parkenoverleg Amsterdam heeft een Groenmanifest gepubliceerd waarin aandacht en respect wordt gevraagd voor onze parken. De burgemeester heeft het evenementenbeleid naar zich toe getrokken en dramt dit beleid er met de harde hand door zonder rekening te houden met fauna en flora noch de geluidsoverlast voor omwonenden. Mevr. Boerlage waarschuwde de gemeente voor de luchtvervuiling en de kans dat Amsterdam de Europese milieunormen niet haalt. De heren Westering (ANMEC) en Jupijn Haffmans (De Gezonde Stad) pleitten voor behoud van subsidies.

Dit beleid wordt nog aangescherpt door de bezuinigingen die deze coalitie wil doorvoeren. Het is werkelijk absurd, zelfs Artis, de Openbare Bibliotheek, de Hortus en andere nuttige organisaties die de belangen van mensen verdedigen, worden niet gespaard. Bijzonder schrijnend is dat evenementenorganisaties wel en nog steeds subsidies krijgen, terwijl ze gewoon winstgevende organisaties zijn en zichzelf kunnen bedruipen. Onze burgemeester heeft het evenementenbeleid naar zich toegetrokken en zelfs wethouder Choho voegt zich naar zijn bevelen. In deze commissievergadering kraamde Choho in de breedte, de lengte, de diepte en de hoogte, onzinnige antwoorden uit op gestelde vragen. Tja, je wordt pas wethouder als je in staat bent tot zo'n circustrucje. Allez hop, daar gaat Choho weer, applaus! Er moet altijd een antwoord verzonnen worden dat een beetje aannemelijk of onbegrijpelijk klinkt.

Ook ANMEC wordt getroffen door het intrekken van subsidies. En De Gezonde Stad. Absurd!

Parool: “Raadsleden van de Partij van de Arbeid en GroenLinks zijn verontwaardigd: Dennis Boutkan (PvdA) noemt de bezuinigingsplannen 'schaamteloos.' Zijn partijgenoot en mederaadslid noemt de plannen 'zorgelijk' en 'enorm schrikken.' Fractievoorzitter van GroenLinks Rutger Groot Wassink zegt dat 'een kaalslag dreigt voor de sociale voorzieningen. Maar verder gaat alles uitstekend in Amsterdam. Dank u.' 

Jorrit Nuijens (GroenLinks) zegt: 'Hoezo geen neoliberaal college? Amsterdam Dance Event en City Marketing behouden hun subsidie wel.' Ook hij spreekt van een kaalslag. Carolien de Heer wist dat de subsidiebezuinigingen pijnlijk zouden zijn, 'maar dit is wel heel pijnlijk! Zelfs voedselbank!’”

Bizarre bezuinigingen in Amsterdam

GroenLinks: "Fractievoorzitter Rutger Groot Wassink: “De coalitie smijt met geld voor de eigen hobby’s, maar denkt zonder pardon geld weg te kunnen halen bij maatschappelijke organisaties die al jaren de sociale basis vormen van onze stad, zoals de voedselbank en vluchtelingenorganisatie ASKV. Ook voor de huurdersondersteuning dreigt een enorme korting. En dat in een tijd waarin de sociale woningvoorraad in deze stad zo ongelooflijk onder druk staat.”

Roosma: “Deze enorme bezuinigingen zijn vooral nodig om de door de VVD gewenste lastenverlichting van 26,5 miljoen euro te financieren. Ondernemers betalen een paar tientjes aan terrassen en reclamebelasting minder en Amsterdammers krijgen een voordeeltje van 15 euro per jaar voor de afvalstoffenheffing. De sociale kaalslag die hier nu tegenover staat is ongekend. Het is tekenend voor deze coalitie dat de subsidies voor City Marketing, evenementen en Amsterdam Dance Event niet in aanmerking komen voor bezuinigingen.””

Stem voor natuur

Natuurmonumenten

Stem voor natuur!

'De Europese bescherming van onze natuur staat onder druk. De Europese Commissie dreigt de wettelijke bescherming af te zwakken en geboekte vooruitgang voor de natuur teniet te doen.

Dat kunnen we voorkomen. Laat Europa weten dat je om de natuur geeft!”

shot 0457


Mars tegen TTIP

TTIP


Zaterdag 23 mei
Locatie: De Dam

Start 14.00 uur met een aantal sprekers, waaronder Lot van Baaren (FNV), Jasper van Dijk (SP), Tosca Flora (Groene Liefde en Permacultuurcentrum Haarlem), Guus Geurts (Auteur 'Wereldvoedsel - Pleidooi voor een rechtvaardige en ecologische voedselvoorziening' en namens XminY betrokken bij Platform Aarde Boer Consument), Matthijs Pontier (Piratenpartij), Geert Ritsema (Milieudefensie), Karen Soeters (wetenschappelijk bureau Partij voor de Dieren). Om 15.30 uur wordt er gelopen vanaf de Dam via het Rokin terug naar de Dam. Rond 17.30 uur is het programma afgelopen.

PvdD: "Vrijhandelsakkoorden (TTIP, CETA, TISA en andere)

De Partij voor de Dieren wil geen vrijhandel ten koste van milieu, dierenwelzijn, voedselzekerheid, mensenrechten en privacy.

Voor de Partij voor de Dieren is handel ondergeschikt aan moraal. Mensenrechten en duurzaamheid mogen niet wijken voor economische kortetermijnbelangen. De Partij voor de Dieren is tegen vrijhandelsakkoorden omdat deze de democratie ondermijnen en grote negatieve gevolgen kunnen hebben voor het milieu, dierenwelzijn, volksgezondheid en voor de keuzevrijheid en privacy van consumenten.

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over het plan voor een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de VS een vrijhandelsakkoord zal worden afgesloten, het zogenaamde TTIP. Zeker op het gebied van landbouw en voedsel zal dit verstrekkende gevolgen hebben voor milieu, dierenwelzijn, volksgezondheid en de keuzevrijheid van consumenten. De harmonisering van dat productstandaarden en veiligheidsvoorschriften binnen TTIP zal er toe leiden dat de Europese standaarden voor onder andere milieu en dierenwelzijn omlaag gehaald zullen worden.”

Facebook

FNV: "De FNV zegt dus NEE tegen TTIP, CETA en TISA,  WANT:  

1. De voorspelde positieve werkgelegenheidseffecten zijn onrealistisch

2. Bescherming van werknemersrechten is niet gegarandeerd 

3. Het Investor State Dispute Settlement (ISDS) mechanisme is overbodig en bevoordeelt eenzijdig de grote multinationals

4. Er zijn grote risico’s voor publieke dienstverlening, zoals zorg en onderwijs  

5. Er is onvoldoende transparantie en democratische controle op inhoud en totstandkoming"

Voor wie de bel luidt

… dus voor u.

Parool: "De makers van de succesvolle natuurfilm De Nieuwe Wildernis komen naar Amsterdam. Volgende maand beginnen de opnamen van De Wilde Stad, een documentaire over het leven van wilde dieren in de drukke stad.

In de documentaire worden vijf dieren langere tijd gevolgd, vertelt producent Ignas van Schaick van EMS Films. 'We zijn nog bezig met de selectie van de hoofdkarakters. Dat doen we met stadsecoloog Remco Daalder en allerlei andere deskundigen. Op het voorlopige lijstje staan de meerkoet, de vos en de blauwe reiger, en het lijkt ons ook heel spannend om een rat door het riool te volgen als dat technisch haalbaar is.’”

Dit artikeltje staat in de rubriek cultuur van het Parool. En zoals ook cultuur in deze neoliberale maatschappij hoofdzakelijk met geld te maken heeft, valt inderdaad ook natuur nu onder het Ministerie van Economische Zaken.

meerkoet

Stadsmeerkoet tussen het stadsvuil
Foto: Rein Hofman (klik voor meer foto’s)

Hoe de opzet van De Wilde Stad zal zijn weet ik niet, een soort Disneyficatie van het stadsleven voor dieren of een kritische kijk? Ik ben bang dat het toch wordt wat Baudrillard een simulacrum noemt, een vervanging van de werkelijkheid door een visie die zogezegd de echte werkelijkheid moet vervangen omdat de echte werkelijkheid in feite al in de vernieling is gegaan of niet acceptabel of beheersbaar genoeg is. De Nieuwe Wildernis was al zoiets, want er zijn beelden gebruikt die niet de echte situatie weergeven. Maar dat is gebruikelijk voor natuurfilms. Ik hoorde vandaag nog bij VPRO Boeken Johan van de Gronden (directeur WNF) praten over natuur in de Oostvaardersplassen als een verlangen naar dat wat niet meer bestaat. De Verelendung van de fauna zien we in onze stad (zie fotolink hierboven).

Wordt De Wilde Stad ook zoiets? Een laatste poging om te doen alsof de natuur een nieuw leven krijgt in de stad? Als het aanprijzen van een slap aftreksel van natuur om ons in de waan te laten dat het goed gaat? Als DRO-ambtenaar Remco Daalder ermee te maken heeft dan vrees ik het ergste. Hij brak tijdens de discussies over de Structuurvisie Amsterdam 204o een lans voor meer woningbouw in groengebieden, met name de zuidoever van de Gaasperplas. Zijn kijk op natuur wordt vanzelfsprekend bepaald door zijn planologische visie, en die wordt beheerst door verdichting en bebouwing. Daar heb ik drie jaar geleden ook al een stukje over geschreven naar aanleiding van een boek van Daalder.

nest

Meerkoet in het Gaasperpark (2012)

MUGweb: “Gratis op safari in Amsterdam

... er zijn ook dieren dichter bij huis die het platteland verruilen voor de grote stad. ,,De eerste futen en meerkoeten vestigden zich in de jaren tachtig spontaan in Amsterdam. Dat kwam omdat het op de meren, zoals de Vinkeveense Plassen, steeds drukker werd door bootjes en andere recreatie. Toen dachten veel watervogels: Amsterdam is zo gek nog niet!’’"

Dacht ik het niet. Verjaagd door recreatie! Vertrekken heel wat vogels en dieren niet naar de stad omdat ze op het platteland verdreven worden door massale landbouw, verdelgingsstoffen, afschietbeleid en verstoring van foerage- en broedplaatsen? Amsterdam als natuurreservaat … omdat we verder nauwelijks nog iets natuurlijks van waarde hebben. Net zoals de Indianen in de VS in reservaten gestopt werden.

De film zal vast heel mooi worden. Maar ook een vervanging van een werkelijkheid die niet zo fraai is? Ik lijk er alvast heel droevig van te worden. Lepelaars die geen kans meer krijgen omdat ze door festivals verjaagd worden uit het groen, het stadsgroen zelfs! Meerkoeten die het moeten doen met zwerfvuil. De stad als surrogaat voor natuur omdat de fauna en flora steeds meer verdwijnt uit haar natuurlijke habitat. Met de boodschap dat we het daar maar zullen moeten mee doen in de toekomst. Een vergulde pil. Binnenkort kunnen we op safari in Amsterdam. Op jacht naar meerkoeten en andere drijfsijsies, geen zwanen. Want steeds meer zwanen worden gevangen en verkocht aan rijke buitenlanders.

Misschien moeten we hierover eens een alternatieve film maken. Maar ja, dáár krijg je vast geen geld voor.

Migranten

KennisplatformIntegratie&Samenleving: "Gemeenten hebben meer behoefte aan kennis over de leefsituatie van migranten uit Midden-, Oost- en Zuid-Europa. Sinds de uitbreiding van de Europese Unie is het aantal EU-migranten fors toegenomen. Maar liefst zeventig procent van de gemeenten waar EU-migranten wonen, ervaart problemen met deze nieuwkomers. Gericht beleid ontbreekt echter bij een ruime meerderheid. Dat blijkt uit een grootschalige enquête onder Nederlandse gemeenten, uitgevoerd door Kennisplatform Integratie & Samenleving

Een van de grootste problemen is volgens de 161 ondervraagde gemeenten de huisvesting. Voor tijdelijke migranten zijn te weinig woningen beschikbaar. Nieuwkomers wonen bovendien vaak op plaatsen die geen woonfunctie hebben, zoals een pretpark. Overbewoning en de veiligheid en kwaliteit van de leefomgeving, zijn tevens zorgen van de ondervraagde gemeenten.”

Het is een beetje vreemd om meer gericht beleid te eisen als het hele huidige neoliberale systeem erop gericht is om overheidsbeleid, sturing en begeleiding in de hele maatschappij steeds verder af te bouwen. Dat gaat dus op geen enkele manier lukken.

KIS: "Gemeenten hebben sinds een paar jaar steeds meer te maken met de instroom van migranten uit Midden-, Oost- en Zuid-Europese landen. Dit stelt gemeenten voor nieuwe uitdagingen, bijvoorbeeld omdat migranten zich niet altijd (hoeven te) registreren. Wat weten gemeenten over deze recente migranten? Tegen welke problemen lopen ze aan? En ontwikkelen gemeenten beleid om deze het hoofd te bieden? Deze en andere vragen heeft Kennisplatform Integratie & Samenleving in een enquête voorgelegd aan gemeenten in Nederland”

touwtrekkers


Als burger merk je wel een en ander van de EU-migratiegolf. De welgestelde Roemeen met een opvallend grote en jonge aanhang die ineens een eengezinswoning heeft gehuurd. Te koop staande huizen worden door de crisis soms verhuurd aan louche figuren die beschikken over een heel auto- en busjespark en na verloop van tijd met de noorderzon vertrekken en in het huis een wietplantage achterlaten. De Roemeense of Bulgaarse mevrouw die bij de supermarkt haar daklozenkrantje verkoopt is gezien haar omvang nooit hongerig geweest en beschikt over een mobieltje, dus ze heeft wel ergens onderdak. Misschien gaat ze om de paar maanden terug naar haar villa in Boekarest. (Nederlandse daklozen zijn meestal uitgemergeld.) Het is allemaal legaal want het zijn burgers uit de EU.

Aan de andere kant heb je vluchtelingen van buiten de EU die wegens oorlog of armoede naar Europa komen en die misschien meer recht zouden moeten hebben op opvang en bescherming. Zeker als je bedenkt dat Europa zelf veel schuld heeft aan oorlogen en uitbuiting. Hoe kun je ervoor zorgen dat mensen niet massaal emigreren? Gewoon door ze een fatsoenlijk leven te garanderen in hun eigen land. Maar de globalisering is eenrichtingsverkeer. De neoliberale economie maakt gebruik van goedkope arbeidskrachten in arme landen, zendt legers naar gebieden die nog niet in het neoliberale blok zijn opgenomen en veroorzaakt daardoor blijvende armoede en ellende. Geen wonder dat de bevolking daar weg wil. De immigratie is in feite een koekje van eigen deeg. In een wereld waarin fair trade de norm is kunnen mensen blijven waar ze geboren zijn.

Laten we wel wezen, een grote instroom van migranten levert problemen op. Dat wil de geitewollensokkenleftie die overtuigd is van zijn eigen moreel overwicht niet weten natuurlijk. En de anti-buitenlanderdemagoog ziet enkel problemen en is ook niet bereid om de oorzaak van de instroom aan te pakken. We zitten in een patstelling. En het wordt steeds erger. De roep om uitsluiting neemt toe. En in een economie in crisis is er gebrek aan werk en woningen. Dat zorgt voor spanningen. En het is nu eenmaal zo dat veel allochtonen hierheen komen compleet met al hun vooroordelen. Het feit dat men het overwegend heeft over vooroordelen van autochtonen geeft al aan dat er een vooroordeel of vooringenomenheid aan het werk kan zijn ten gunste van allochtonen.

SER: "Vastgesteld kan worden dat er niet alleen bij autochtonen vooroordelen bestaan over bepaalde groepen allochtonen. Omgekeerd worden werkgevers, collega’s of onderwijzend personeel evengoed geconfronteerd met vooroordelen van allochtonen. "

Het is al een heksentoer om de 'andere Nederlanders', met name de Surinamers en Antillianen, te integreren. Er zijn genoeg ‘deskundigen’ die integratie sowieso verwerpelijk vinden. Want elk volk heeft zijn eigen cultuur met het recht op expressie vinden ze. Als gevolg daarvan kun je situaties krijgen die regelrecht indruisen tegen de regels en wetten van dit land. Kijk maar naar de antihomopropaganda bij publieke radio Salto door Carribean FM. Heb je dan als homo tientallen jaren van onbegrip achter de rug en eindelijk erkenning gekregen dan kun je weer aan de slag. Dat levert alleen maar meer polarisatie op. Dan concluderen sommigen dat er sprake is van groeiende discriminatie en het mislukken van de integratie. En probeer dat dan maar eens te weerleggen.

CBS - Jaarrapport integratie 2014: "Door de sterke stijging van het aantal Surinaamse en Antilliaanse werklozen in de afgelopen jaren is ook het aandeel personen met een werkloosheidsuitkering in deze herkomstgroepen sterk toegenomen. Personen van Surinaamse en Antilliaanse herkomst hadden in 2013 vaker een werkloosheidsuitkering dan autochtonen en andere niet-westerse allochtonen."

CBS: "Het afgelopen jaar kwamen ruim 40 procent meer asielzoekers naar de Europese Unie dan in 2013. In Nederland vroegen bijna 22 duizend mensen asiel aan. Dit is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2013.”

HumanistischVerbond: "Wie kernwaarden als vrijheid en gelijkwaardigheid lief is, zal zowel nieuwkomers als mensen die gevestigd zijn concrete normen moeten opleggen, vertelde Paul Scheffer in een lezing op 25 april aan Haarlemse humanisten. Scheffer is vóór de wederkerigheid en tegen de vrijblijvendheid.”

Heavy Load


Het probleem is altijd, zowel van de kant van de geitewollensokkenlefties als van de rechtse migrantenhaters, dat men meet met twee maten. Aan de ene kant de rechtsextremisten die vinden dat zij alle rechten hebben en aan de andere kant de naïeve lefties die nog in sprookjes geloven en net als hun tegenhangers de werkelijkheid niet onder ogen willen zien. Misschien is de leftie nog het lastigst aan te pakken. Rechtsextremisten hebben wel een mening maar geen steekhoudende argumenten, lefties zijn er in allerlei kleuren en het is veel moeilijker om die onderuit te halen. Moraalridders als Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn, zijn een extreem voorbeeld van waar het totaal verkeerd gaat. Mohammed Bouyeri, de moordenaar van Theo van Gogh, is dan weer een voorbeeld van waar het totaal verkeerd gaat bij allochtonen.

De sprookjesleftie gelooft in de edele wilde, de ongekunstelde, arme, eerlijke allochtoon die in opstand komt tegen onderdrukking en armoede. Dat gaat samen met een onwankelbaar geloof in eigen moraal en ethiek. Het verhoogt de eigenwaarde van een edel mens altijd om een situatie aan te treffen die rechtgezet moet worden. Sommige Nederlanders voelen zich zeer aangetrokken tot armoede en ellende. Dat geeft ze zelf een goed gevoel want zij hebben het beter, en het spreekt hen ethisch aan, want hier kan goed werk verricht worden. Dat is prima, tot op zekere hoogte. Maar tegenwoordig wordt iedereen die maar even iets kritisch laat vallen over situaties of mensen meteen koudgesteld met de beschuldiging van ‘racist’. Ook dat verhoogt de eigenwaarde van de naïeve sprookjesleftie. Ondertussen accepteren ze gewoon de onderdrukking van de derde wereld, steunen ze de economische oorlogen van de VS en de NAVO en laten ze de hulpbehoevende buitenlander dus doodgewoon in de steek.

Op lokaal vlak speelt zich hetzelfde af. Elke allochtoon wordt ofwel weggeschopt of doodgeknuffeld. Beide stellingen worden steeds agressiever. Het meten met twee maten is zeer in trek. De leftie doet dat zeer gewiekst. Onder het mom van tolerantie wordt discriminatie in feite bevorderd. Buitenlanders kunnen voor deze softies geen kwaad doen. Ja, ze zijn net kinderen, is hun redenering dan, ze zijn soms achterlijk, maar het is onze taak om ze een kans te geven. Wij, Nederlanders, vertegenwoordigen tenslotte de beschaving en al haar heerlijkheden. Je moet die buitenlanders daarom gul tegemoet treden en hun fouten met de mantel der liefde bedekken. De reactie van rechts is natuurlijk furieus. De PVV doet goede zaken. De lefties zorgen ervoor dat wantoestanden (als criminaliteit, frauderen met uitkeringen e.d.) niet fatsoenlijk aangepakt worden. De allochtoon voelt meteen waar zijn voordeel ligt en kan gewoon zijn gang gaan. In noodgevallen gewoon schreeuwen: ‘racist!’ Integratie hoeft niet want ze hebben hun eigen cultuur; terwijl intussen wel duidelijk is dat het vaak om gebrek aan cultuur gaat. Geweldcultuur is geen cultuur. Van sociale controle en aanpassing is vaak weinig sprake. Integratie krijgt een slechte naam. Allochtonen leven al te vaak in hun eigen wereldje. Er wordt niets aan misstanden gedaan want tolerantie staat voorop, en daarom blijven ze ook vaak achtergesteld. Ze krijgen geen feedback, zoeken de grenzen van de legaliteit op en kennen die grenzen meestal ook niet als ze nooit terechtgewezen worden.

In een eerlijke wereld wordt niet met twee maten gemeten. Iedereen is gelijk. Het probleem is dat sommigen meer gelijk zijn dan anderen. Moeten we daarvoor dan weer een revolutie ontketenen om dat weer recht te zetten?

Misbruikte Randdebielen (lees wel het hele stukje van Youp): “… terwijl Peter van der Vorst zich een uurtje later liefdevol ontfermt over trillende en huilende verslaafden die hij oh zo graag helpt afkicken. Peter is te goed voor deze wereld. En het miljonairsvrouwtje Lieke van Lexmond doolt rond in tokkiehuizen waar zielenpoten tien jaar lang vuilnis verzameld hebben. Moeten we allemaal zien. Is goed voor het Lourdes-gevoel. Dat je buurman gehandicapter is dan jijzelf."

Dijksma op drift

Je zou bijna tranen in je ogen krijgen van de betrokkenheid van mevrouw Dijksma bij de misstanden in de dierenbescherming. Nee, ik bedoel niet hoe diep Dijksma meevoelt met het dierenleed, maar dat Dijksma en dit kabinet zelf de oorzaak zijn van al het huidige dierenleed. Als Dijksma al een traantje plengt dan een enkel krokodillentraantje voor de media. Het is momenteel zo dat zowat alle beperkingen die in de Nederlandse wet zijn opgenomen ter bescherming van fauna en flora omzeild kunnen worden met een ontheffing. En daar wordt dus heel vaak gebruik of misbruik van gemaakt. Dijksma heeft dit in feite gefaciliteerd. En gehandhaafd wordt er ook niet op dit gebied. In Nederland wordt geregeerd met ontheffingen.

EenVandaag: "Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken trekt per direct de ontheffing in van twee families die als enigen ontheffing hebben voor het ringen van zwanen waarbij strafbare feiten worden begaan en ernstige misstanden zijn geconstateerd."


Saskia van Rooy: "E-mail van Saskia van Rooy, dierenarts/jurist, 1 mei 2015

Vanaf 2013 t/m heden heb ik een grondig feitenonderzoek gedaan naar de activiteiten van zwanendrifters Piet Oostveen en zijn zonen alsook zwanendrifters Sjoerd Van der Stok en Herman van Elten. Ik heb hierbij - immer met gevaar voor eigen leven - vele ernstige strafbare feiten (o.a. grootschalige wildvang en illegale handel in wilde knobbelzwanen, illegaal leewieken van jonge knobbelzwanen op hoge leeftijd) ontdekt en op film vast gelegd. Ik heb honderden knobbelzwanen gefilmd die door de zwanendrifters Piet Oostveen en zijn zonen zwaar mishandeld waren. Ik legde vast dat zij bij honderden zwanen de slagpennen uit het bot van de vleugels trokken, vaak meerdere malen per jaar bij dezelfde zwanen. Ze gebruikten daarbij dusdanig grof geweld dat de vleugels van deze zwanen braken. Ik legde vast dat zij de vleugels van jonge knobbelzwanen zelfs nog op een leeftijd van 4 tot 5 maanden afknipten (leewiekten), terwijl het leewieken hen al vanaf 1996 verboden was. Het leewieken van jonge knobbelzwanen is alleen aan een dierenarts toegestaan en wel enkel tot een leeftijd van 2 dagen.

Ik ontdekte dat alle eerdere rechterlijke uitspraken die in het verleden over het zwanendriften gewezen waren op feitelijk onjuiste gronden berusten, waardoor de legitimiteit van het zwanendriften als geheel is komen te vervallen. Ik legde daarnaast corruptie bij ambtenaren van het ministerie van EZ vast, die jarenlang alles in het werk stelden om de zwanendrifters ongemoeid hun illegale activiteiten voort te laten zetten en zelfs - hangende een strafrechtelijk onderzoek - regelgeving aanpasten zodat de zwanendrifters alsnog hun straffen zouden ontlopen. 

Ik ontdekte dat Staatssecretaris Bleker, Staatssecretaris Dijksma en oud minister Opstelten de Tweede Kamer 3x onjuist hadden geinformeerd over de zgn. "controles" die de NVWA de afgelopen jaren t.a.v. het zwanendriften had uitgevoerd. Ik ontdekte dat de voormalige AID en NVWA gedurende circa 50 jaar de zwanendrifters nimmer deugdelijk hadden gecontroleerd. Bij de weinige aangekondigde controles die de NVWA in 2012 en in 2013 wel uitvoerde, constateerde de NVWA vele ernstige strafbare feiten. De NVWA trad hiertegen echter niet op. Op grond van deze geconstateerde strafbare feiten had Staatssecretaris Dijksma de toenmalige ontheffingen direct dienen in te trekken, hetgeen zij naliet. Nog erger, zij verleende in oktober 2013 opnieuw nieuwe ontheffingen aan de zwanendrifters, zodat zij tot 2018 ongemoeid verder konden gaan met hun illegale praktijken. Ik deed in 2013 t/m heden vele tevergeefse meldingen van ernstige strafbare feiten bij de NVWA, locale politie en een handhaver van de provincie, die niets met deze meldingen deden. In 2014 belden Piet Oostveen en zijn zoon Bep Oostveen zelf een aantal malen de politie toen ik hen had gefilmd bij het plegen van strafbare feiten. De locale politie kwam ter plaatse en zei dat zij geen kennis, ervaring, tijd, capaciteit en middelen had om te handhaven. De politie weigerde om - op grond van de door mij vastgelegde beelden - direct handhavend op te treden en weigerde de zwanendrifters zelf in de gaten te houden, zodat zij 50 m verderop weer de jongen van wilde zwanen ongemoeid illegaal konden vangen en leewieken.”

Stop het zwanendriften

StopHetZwanendriften: "Vanaf 2018 is is het leewieken verboden. Veel mensen gaan er van uit dat er dan automatisch een einde zal komen aan het zwanendriften.

Niets is echter minder waar.

Zwanendrifters hebben al aangekondigd dat ze vanaf die tijd de dieren gaan kortwieken en hun bedrijf verder gewoon voortzetten.

Ook na 2018 zal het onaanvaardbare dierenleed, dat onlosmakelijk met het zwanendriften is verbonden, gewoon blijven bestaan als het zwanendriften niet snel verboden wordt.”

shot 0447


Het huidige kabinet gaat ook zeer brutaal om met andere dieren. Er worden ontheffingen verleend om festivals plaats te laten vinden in EHS-gebieden. Er mag geschoten worden op vossen en herten. Ganzen mogen vergast worden. Begrijpt de overheid dan niet dat overal waar op grote schaal dieren vermoord worden deze ruimte meteen ingenomen wordt door hun soortgenoten die hier nu de ruimte krijgen? Men is dus in feite bezig met massamoord op wereldschaal, want dieren kennen nu eenmaal geen grenzen en bordjes met ‘verboden voor buitenlandse ganzen’ kunnen ze niet lezen.

NoordHolland: "Gedeputeerde Staten van Noord-Holland maken bekend dat zij op grond van artikel 67 en 68 van de Flora- en faunawet met ontheffingnummer 20 (2015) ontheffing hebben verleend aan Stichting Faunabeheereenheid Noord-Holland te Haarlem, van het verbod tot het vangen en met CO2 doden van nijlganzen, brandganzen, kolganzen, Canadese ganzen, Indische ganzen binnen de 10 kilometerzone en het vangen en met CO2 doden van grauwe ganzen en verwilderde gedomesticeerde en of hybride ganzen in de 20 kilometer zone rondom de Luchthaven Schiphol.

De ontheffing wordt verleend in het belang van de veiligheid van het luchtverkeer en is van kracht vanaf 11 mei tot en met 5 juli 2015.”

Trouw: "Ganzen mogen vanaf 1 juni in heel Nederland gedood worden door middel van vergassing. Tot voor kort was dit alleen toegestaan in een straal van 20 kilometer rondom Schiphol, omdat de dieren daar een gevaar voor het vliegverkeer vormen. Nu kunnen de ganzen ook elders met gas bestreden worden, vanwege de landbouwschade die zij veroorzaken."

Faunabescherming: "Hoewel het in strijd is met internationale regelgeving en uiterst schadelijk voor de natuur, blijven provincies ontheffingen afgeven voor het ’s nachts bejagen van vossen. Volgende in de rij is Gelderland. Uiteraard diende ook De Faunabescherming haar zienswijze in over het ontwerpbesluit, in de hoop dit uiterst dier- en natuuronvriendelijke plan van tafel te krijgen.”

GroeneRuimte: "De Dierenbescherming vindt dat in de wet Natuurbescherming, die binnenkort in de Tweede Kamer besproken wordt, een doden via vergassing als methode voor aanpak van overlast niet gelegitimeerd zou moeten worden. De dieren moeten bij vergassing te lang lijden voordat ze daadwerkelijk sterven. Doding van dieren biedt geen structurele oplossing en bovendien is het gebruik van CO2 omstreden, aldus de Dierenbescherming.”

Naast vele andere vogels zijn de fluitzwaan, de knobbelzwaan en de wilde zwaan beschermde, inheemse diersoorten. Evenals een groot aantal andere dieren die, door het houden van festivals in parken en EHS-gebieden, niet kunnen broeden, foereren, gedood en verjaagd worden. In de Staatscourant van de Overheid is de lijst met honderden beschermde dieren terug te vinden. Het is wettelijk niet toegestaan in EHS gebieden festivals te houden, zeker niet gedurende het broedseizoen, aangezien de Flora- en faunawet daarin niet voorziet. Jammer genoeg wordt er door mevr. Dijksma niet gehandhaafd. Het aantal aanvragen voor ontheffingen is met 25% toegenomen. Daarmee heeft Dijksma de Flora- en faunawet en de EHS (NNN) zo goed als uitgeschakeld. Nederland heeft mooie wetten maar die zijn met ontheffingen zowat allemaal te omzeilen. Steeds meer natuur verdwijnt. Een trieste ontwikkeling.

GroeneRuimte: "Het Netwerk Groene Bureaus heeft in een brief aan staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken zorgen geuit over de ontheffingverlening in het kader van de Flora- en faunawet en de overdracht van die taak naar de provincies. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) verzorgt de ontheffingverlening in het kader van de Flora- en faunawet. In 2014 is doorloopsnelheid van de aanvragen afgenomen. Volgens Dijksma komt enerzijds door de toename van 25% in het aantal ingediende aanvragen en anderzijds door het indienen van onvolledige of kwalitatief onvoldoende aanvragen. Zij verwacht dat de huidige knelpunten in de ontheffingverlening door RVO.nl binnen korte tijd zijn opgelost en ook voor de langere termijn voorziet zij geen stagnatie in de ontheffingverlening."

Bekend bij de politie

parkeren


Het wordt dit keer een blogpost met een hoog Dominee-Gremdaatgehalte. ‘Bekend bij de politie’. Kent u die uitdrukking? De media staan er vol mee. Het is ongelooflijk hoeveel mensen er bekend zijn bij de politie. Dat lijkt geruststellend, maar is het dat wel? Deze uitdrukking lezen of horen we meestal als er al wat gebeurd is, meestal een dooie. In de getroffen buurt is het dan gebruikelijk om Miep en Bram te interviewen en die vertellen dan wat een goeie jongen het toch was geweest. Jawel, hij liep midden in de nacht nog rond in de stad, maar het was een goeie jongen. Altijd een vriendelijk woord voor je. Had altijd wat leuke artikelen in de verkoop. We wisten dat hij met zijn uitkering fraudeerde/wat aan de rand van de wet rommelde/wat kwajongensstreken had, maar dat was allemaal goed bedoeld. Hij was echt een goeie jongen.

Vooral niet moeilijk doen om wat kleine criminaliteit, want tja, die mensen hebben het ook moeilijk, zij zijn niet erg intelligent, hebben een kort lontje, zijn agressief en kunnen gevaarlijk zijn als je er iets van zegt, het zijn net kinderen en je weet, als kinderen met vuur willen spelen dan moet je ze gewoon hun gang laten gaan. Want anders gooien ze bij jou een bommetje het raam in of erger nog. Maar het zijn hardstikke goeie jongens. Goed, ze zijn gewapend, maar dat is om zich te beschermen. Het is een harde wereld, meneer. Nee, we zeggen er verder niets van. Het was een goeie jongen. Ja, er waren geruchten en mensen die zijn manier van leven afkeurden, maar dat zijn gewoon vuile racisten. Die jongens hebben hun eigen cultuur en die is wat ruwer, moet kunnen toch, niet dan? Het zijn kinderen en zo moet je ze ook behandelen, ze zijn niet verantwoordelijk voor hun daden. En voor je het weet, heb je zelf een kogel tussen je ribben. Dus, meneer, het was een hardstikke goeie jongen. Een goeie bekende van de politie. Ik ga meteen een bloemetje neerleggen.

De Sloterpark lepelaars

De lepelaars in de ochtend van 12 mei 2015 in het 'reigersbosje' van het Sloterpark.


Nieuw geldsysteem

bankinginstitutions


PlatformDSE: "Stichting Ons Geld en het Platform Duurzame en Solidaire Economie hebben mede in het kader van het Burgerinitiatief Ons Geld een ebook uitgebracht: Ons Geld: Naar Een Nieuw Geldsysteem.

Het ebook, geschreven door Platformlid Frans Doorman, is gericht op een breed publiek en analyseert de problemen gekoppeld aan het huidige systeem. Het stelt dat de baten van geldcreatie, die nu voor private banken zijn, ten goede moeten komen aan de gehele samenleving. Dat kan door private banken het recht op geldcreatie te ontnemen en het daar te leggen waar het hoort: bij een onafhankelijke publieke instantie. Dat dient een vierde macht binnen de overheid te zijn. Naast de Rechterlijke, Wetgevende en Uitvoerende macht wordt dat dan de Geldscheppende macht.

Publieke geldcreatie zorgt voor schuldvrij geld en geeft de overheid veel meer dan nu de mogelijkheid om maatschappelijke problemen op de benodigde schaal aan te pakken zonder de staatsschuld te vergroten. Ook burgers en bedrijven hebben er enorm baat bij om veel minder dan nu in de schulden te belanden. Tot slot leidt het tot een sterke afname van economische pieken, dalen en crises. Het zal niet langer nodig zijn banken te redden op kosten van de belastingbetaler, en door het wegnemen van groeidwang maakt het de overgang mogelijk naar een ecologisch duurzamer en sociaal rechtvaardiger economie en maatschappij.

Het streven van dit ebook om bij te dragen aan de totstandkoming van een nieuw geldsysteem past in een reeks initiatieven, nationaal en internationaal, om het huidige geldsysteem ter discussie te stellen en te vervangen door een beter werkend, rechtvaardiger en duurzamer systeem. Het ebook sluit aan bij het Burgerinitiatief Ons Geld van toneelgroep De Verleiders, de Stichting Ons Geld en financieel specialist Ad Broere. Dit initiatief ging begin dit jaar van start om het onderwerp geldcreatie op de parlementaire agenda te krijgen. Daarvoor waren 40.000 handtekeningen nodig, inmiddels is men de 114.000 ruim gepasseerd. Tv-programma’s als De Wereld Draait Door, RTLZ en TROS Radar besteedden aandacht aan het initiatief. Maar er is nog meer nodig om de discussie over het huidige geldsysteem en een beter alternatief stevig op de politieke en publieke agenda te krijgen."

Gaasperpark wordt opgemeten

Amsterdam Open Air is al bezig met het opmeten van het Gaasperpark voor de komende editie van het festival. Het grote speelveld ligt er groen en vredig bij. Voor hoelang nog? Ik heb in de buurt van het Gaasperpark maar één zwanennest gezien. In het park geen enkele. Een nest dat midden in het park lag is na een vorig  festival door GGA vernield. Het lijkt erop alsof men ook dit jaar alle mogelijke broedplaatsen en nesten heeft verwijderd of onmogelijk gemaakt. Het is wel bijzonder vreemd dat in een park als dit geen zwanen meer broeden.

AOA opmeten


klaar voor AOA


Spaarnwoude

Als men dacht dat er veel geld te verdienen was met het exploiteren van recreatiegebieden, met name door festivals te organiseren, dan zal men toch van een koude kermis thuiskomen. Want zoals ik al ettelijke malen hier heb geschreven, het op grote schaal exploiteren van recreatiegebieden vernietigt die gebieden ecologisch, maakt er particuliere terreinen van die voor het grootste deel van het jaar afgesloten zijn, en roept steeds meer weerstand op, niet in het minst van de ondernemers die al in de omgeving gevestigd zijn. Recreatie Noord-Holland N.V. is gewoon bezig met het vernietigen van de groengebieden in Noord-Holland.

En dat Spaarnwoude tot de Ecologische Hoofdstructuur (NNN) behoort is voor de bestuurders geen reden om het recreatiegebied ecologisch te beheren of om de biodiversiteit te beschermen. Natuur in Nederland wordt steeds verder vernietigd en misbruikt voor evenementen. Er worden miljoenen euro's in recreatiegebieden gestoken, maar niet in ecologisch beheer of biodiversiteit, wel in het faciliteren van nog meer evenementen en horeca.

RTV-NH: “Angst voor festivaltsunami in Spaarnwoude - Straks staan er 220 dagen per jaar hekken

Bewoners en gebruikers van het recreatiegebied Spaarnwoude maken zich grote zorgen. Er zijn plannen om nog meer festivals in het recreatiegebied te houden. "De hele zomer, de mooiste periode om hier te wonen, wordt het hier omgetoverd tot één groot evenemententerrein.”

Nu zijn er nog maar vier festivals in het recreatiegebied. Maar er zijn nu plannen om er 32 meer toe te laten. Een nachtmerrie voor bewoner Erik Koning. "Je kan slecht bij je huis komen, er is veel lawaai en er zijn dolende festivalgangers in de buurt."”


Lepelaars in Sloterpark

lepelaar7

Foto: Rene Smits
De Wereld door mijn Lenzen

Bericht ontvangen van een verontruste vogelliefhebber:

"Opnieuw hebben Lepelaars de reigerkolonie in het Sloterplaspark uitgekozen als nestplaats om er jongen groot te brengen. Zie hier. Dit is een uitzonderlijke en unieke broedpoging in een park, dat zorgvuldige bescherming verdient.

Nu wil het geval dat er dichtbij deze reigerkolonie op 20 juni en 8 augustus tweemaal een dance-festival gehouden gaat worden (Mystic Garden op 20 juni en Loveland op 8 augustus). Toen de Lepelaars daar in 2013 ook broedden heeft dat tot een ernstige verstoring van deze broedpogingen geleid, met de dood van jongen tot gevolg, omdat de oudervogels niet bij hun nesten durfden te landen met voedsel.

Dit is niet voor herhaling vatbaar. Er dient deze keer een veel ruimer gebied rond de kolonie afgezet te worden tegen de verstoring door de festivals. Lepelaars en Blauwe Reigers zijn beschermde vogels, waarvan de verstoring van broedgevallen een overtreding is van de Flora en Faunawet. Daar kan het Stadsdeel Nieuw-West als vergunningverlener en de festival-organisatie dus op aangesproken worden. 

Festivals in het broedseizoen in parken zijn sowieso een aantasting van de broedomstandigheden van veel vogels, maar hier gaat het ook nog om een unieke te beschermen nieuwe broedvogel van het Sloterpplaspark.”

Foto’s van de lepelaars in het Sloterpark.

Het Gaasperpark uitgekleed

De uitdunning van het Gaasperpark heeft ervoor gezorgd dat er overal gaten in het park zijn ontstaan. Dat noemt de schandlaparchitect doorkijkjes. Nuttig voor als je de weg kwijt bent, maar nefast voor de biodiversiteit en de groenbeleving. De meeste oevers zijn kaalgesnoeid. Dat betekent in de praktijk dat meer dan 80% van de populaties libellen en juffers is uitgeroeid. Geen mens die zich dat realiseert. Het zal wel tot gevolg hebben dat er meer andere insecten zullen komen, vliegen, muggen en het is afwachten welke exotische insecten binnenkort hun entree zullen maken door de klimaatverandering. De Gaaspersingel is nog grotendeels onbegroeid. Dus daar moet dringend wat aan gedaan worden. Riet langs de oevers. Zo kan de populatie libellen weer aangroeien. By the way, de Aziatische escort services doen het goed in het park.

daslook

Daslook

variabele waterjuffers

Variabele waterjuffers

karper

Karper

shot 0439

Gaaspersingel

Oorlog en vrede

Amerikaanse presidenten profileren zich meestal met oorlogen. En als Hillary 'Pillory' ooit president wordt (God forbid!) zal ze zeker proberen haar mannetje te staan. Amerika is nog steeds de grootste exporteur van staatsgrepen, revoluties en oorlog. Maar het land zelf is een zooitje. Racisme tiert er nog steeds welig, ook onder een zwarte president. The American Way is going down, going down. The American Way of Poverty is een feit.

VoltaireNet: "Landmark research proves that the US-led ‘war on terror’ has killed as many as 2 million people, but this is a fraction of Western responsibility for deaths in Iraq and Afghanistan over the last two decades.”

En is het er beter op geworden? On the contrary! De oorlogszucht neem alleen maar toe. Sleutelwoorden: hybris (overmoed) en nemesis (vergelding). Dat was duidelijk te merken de voorbij dagen. De gespletenheid tijdens de viering van het einde van WO II kan niet groter zijn. Het Westen lijkt zich weer te scharen achter rechtsextremisten en neo-nazi’s, op aandringen van Obama. De tactiek van het financieren en bewapenen van de vijanden van Rusland gaat gewoon door ook al zijn dat ook de vijanden van het westen. Zo gaat de ondergang in zijn werk van wat we eens de westerse beschaving noemden.

US in Ukr


Salon: "U.S. troops are now operating openly in Ukraine. The "paper of record's" "coverage" is an embarrassment, per usual

There is one fact now, and it is this: Americans are being led blindfolded very near the brink of war with Russia.

One cannot predict there will be one. And, of course, right-thinking people hope things will never come to one. In March, President Obama dismissed any such idea as if to suggest it was silly. “They’re not interested in a military confrontation with us,” Obama said of the Russians—wisely. Then he added, unwisely: “We don’t need a war.”

Don’t need a war to get what done, Mr. President? This is our question. Then this one: Washington is going to stop at exactly what as it manipulates its latest set of puppets in disadvantaged countries, this time pretending there is absolutely nothing thoughtless or miscalculated about doing so on Russia’s historically sensitive western border?

The project is plain: Advance NATO the rest of the way through Eastern Europe, probably with the intent of eventually destabilizing Moscow. The stooges now installed in Kiev are getting everything ready for the corporations eager to exploit Ukrainian resources and labor.

And our policy cliques are willing to go all the way to war for this? As of mid-April, when the 173rd Airborne Brigade started arriving in Ukraine, it looks as if we are on notice in this respect.”

StrategicCultureFoundation: "The reckless American leaders are putting in place incendiary elements that heighten the risk of all-out war with Russia."

Het gaat niet alleen om het destabiliseren van Rusland, maar ook om de onderwerping van Europa aan de VS. We weten nu dat Angela Merkel’s BND samenwerkt met de NSA. Zij wordt zelf ook bespionneerd door de NSA. Obama wist nergens van natuurlijk. Obama wil geen machtig Europa. Fuck the EU is zijn motto. Vanzelfsprekend is dit voor onze media taboe. En wie uit de school klapt … krijgt klappen.

SputnikNews: "Former Romanian President Ion Iliescu allowed the Central Intelligence Agency (CIA) to operate torture sites within his country because he was the leader of a puppet state whose marching orders came from Washington, former CIA analyst Raymond McGovern told Sputnik."

The Choice Before Europe — Paul Craig Roberts: "Washington continues to drive Europe toward one or the other of the two most likely outcomes of the orchestrated conflict with Russia. Either Europe or some European Union member government will break from Washington over the issue of Russian sanctions, thereby forcing the EU off of the path of conflict with Russia, or Europe will be pushed into military conflict with Russia.

Europe has to consider the strength of Washington’s threat of retribution against the cost of a continuing and worsening conflict with Russia. This conflict is not in Europe’s economic or political interest, and the conflict has the risk of breaking out into war that would destroy Europe.

By hyping a “Russian threat,” Washington is hoping to keep Europe under Washington’s protective wing."

Napoleon verslagen

Hybris en nemesis spelen ook vandaag de dag een grote rol, net als toen Napoleon Rusland binnenviel. Hitler kwam ook van een koude kermis thuis. Toch zijn er nog steeds presidenten en politici die hun lesje niet geleerd willen hebben.

Het is Rusland dat Europa bevrijd heeft van de nazi’s en daar de meeste offers voor gebracht heeft. Maar dat wil het westen niet horen, zeker niet als een nieuwe drang naar het oosten gepland wordt. Ook de nederlaag van Napoleon in Rusland is iets waar men het niet over wil hebben. Beethoven heeft niet voor niets in zijn derde symfonie, de Eroïca, oorspronkelijk geschreven als eerbetoon aan Napoleon, de naam Napoleon zo driftig uitgekrast dat er een gat in het manuscript kwam. Het was Napoleon naar de bol gestegen toen hij zich tot keizer uitriep. Hybris en nemesis.

Dominic Lieven — Russia against Napoleon: “Napoleons eerste Grande Armée werd vernietigd in Rusland in 1812. Zijn tweede grote leger werd in 1813 op Duitse slagvelden verslagen. De Russen dreven de Fransen van Moskou tot Parijs voor zich uit gedurende de langste militaire campagne in de Europese geschiedenis en trokken op 31 maart 1814 aan het hoofd van de zegevierende coalitie de vijandelijke hoofdstad binnen.”

Vergeet ook niet dat de VS is losing on all counts, all over the world. De VS is niet meer in staat om vrede te brengen. Een oorlog beginnen is net iets makkelijker en profijtelijker (voor de oorlogsindustrie). Maar het zal uitlopen op weer een fiasco.

Hangouderen

Het is weer zover. Gesteggel over hangouderen, in de 'politiek correcte' waanwereld ‘hangvolwassenen’ genoemd. Welke oen heeft dit nou weer aangezwengeld? Het is toch zoiets stupieds. Als mensen naar een pleintje komen om even te praten en wat te drinken, dan is dat toch mooi. En zorg daarbij dan voor voldoende prullebakken om de afval in te droppen.

hangjongeren

Hangjongeren op Amsterdam Open Air 2014

Zuidoost kwakt er zelfs weer wat geld tegenaan om het fenomeen (dat zo oud is als de wereld) te onderzoeken. Niet dat dit wat zal helpen om wat ook voor mekaar te krijgen. Maar geld moet rollen natuurlijk.

Zuidoost: "Op 30 april, 14 en 15 mei staat in de drie winkelcentra in Amsterdam Zuidoost een Billboard House. In dit unieke object kunnen mensen hun mening geven over de term hangvolwassenen en in gesprek gaan over in hoeverre men overlast ervaart of waarom men zich op bepaalde plekken in de openbare ruimte verzamelt. De meningen, gedachten en ervaringen van de bezoekers worden verzameld en verwerkt in een poster die op een billboard wordt geplaatst. De uitkomsten van de gesprekken maken deel uit van het omgevingsonderzoek dat het stadsdeel doet naar hangvolwassenen.”

Binnenkort krijgen we weer te maken met tienduizenden hangjongeren in het Gaasperpark. Hangen en af en toe even met de heupen wippen, lekker consumeren zodat de vuilniscontainers goed gevuld raken. En flink veel lawaai maken natuurlijk, want waar die hangouderen zich vrij rustig gedragen, moeten de jongeren het hebben van 115 dB. De meeste overlast komt van hangjongeren. Dat is pas overlast.

Parool: "De politie in Nederland kreeg vorig jaar 86.460 meldingen binnen van jeugdoverlast, daarmee is het aantal iets gestegen ten opzichte van 2013. Een tendens die ook te zien is in Amsterdam."

FUBAR

FUBAR is militaire slang en betekent ‘fucked up beyond all recognition’. Het zou afkomstig zijn van het Duitse ‘furchtbar’ en voor het eerst gebruikt zijn door Amerikaanse soldaten aan het eind van WO II. Een paar dagen geleden kreeg ik nog van een ambtenaar te horen dat de klimaatverandering niet zou bestaan. Hij vond zichzelf een hele piet. Met zo’n mentaliteit hebben we het we inderdaad ‘onherkenbaar verknald’.


Dit is een animatie van CO2 bewegingen voor het jaar 2006. Nu is de kleur niet rood meer maar paars, dus weer een stuk erger.

CommonDreams: "It's Official: Global Carbon Levels Surpassed 400 ppm for Entire Month

Marking yet another grim milestone for an ever-warming planet, the National Oceanic and Atmospheric Administration revealed on Wednesday that, for the first time in recorded history, global levels of carbon dioxide in the atmosphere averaged over 400 parts per million (ppm) for an entire month—in March 2015.

"This marks the fact that humans burning fossil fuels have caused global carbon dioxide concentrations to rise more than 120 parts per million since pre-industrial times," said Pieter Tans, lead scientist of NOAA’s Global Greenhouse Gas Reference Network, in a press statement. "Half of that rise has occurred since 1980."

This is not the first time the benchmark of 400 ppm has been reached.

"We first reported 400 ppm when all of our Arctic sites reached that value in the spring of 2012," explained Tans. "In 2013 the record at NOAA’s Mauna Loa Observatory first crossed the 400 ppm threshold."

However, Tans said that reaching 400 ppm across the planet for an entire month is a "significant milestone.””

Commentaar op CommonDreams: "Humanity is FUBAR. Even if the world magically woke up tomorrow, (not going to happen) and decided to collectively tackle fossil fuel burning with an all out "Manhattan Project" effort, feedback loops have already engaged.

Quite the opposite, the psychopaths in power are doubling down on fossil fuel extraction and increasing the carbon load on the biosphere. Wouldn't surprise me if we hit 500ppm within a decade.

Sadly, a lot of innocent creatures will be taken out along with the naked ape. But Earth will win out in the end. It will be a different planet, one that we might not recognize.

The next 20 years are going to be a descent into hell. Worldwide militarization and surveillance are happening for a reason. It will be in place and ready to quell domestic upheavals, food riots, and desperate migrations.

Gather your loved ones and keep them close and as safe as you can. Love, family, and community will be key to survival.”

co2 trend gl

DeWereldMorgen: "Onderzoekers hebben voor het eerst de werking van CO2 op het klimaat in real time kunnen volgen. Ze vonden zo het directe bewijs dat menselijke activiteit het klimaat in gevaar brengt. De studie die dit vaststelt werd op 25 februari 2014 gepubliceerd in het gezaghebbende tijdschrift Nature.

De studie Observational determination of surface radiative forcing by CO2 from 2000 to 2010 in het wetenschappelijk tijdschift Nature is uniek omdat ze de werking van CO2 rechtstreeks kon vastleggen in metingen.

Het aantal hittegolven zal wereldwijd blijven toenemen als gevolg van de menselijke uitstoot van CO2 in de atmosfeer "

Belangenverstrengeling

AOA 2014

The beauty and the beast - Open Air 2014

Dichtbij: "Het Amsterdamse festivalseizoen is weer begonnen. Er worden gemiddeld zestien festivals per weekend druk bezocht door duizenden jongeren uit binnen- en buitenland. Buurtbewoners rond festivallocaties delen niet altijd in de feestvreugde. In Pretpark Mokum gaan jongeren, organisatoren en wetenschappers hierover bij Imagine IC met elkaar in gesprek.

'Normale' uitgaansgelegenheden blijven tijdens de festivals nagenoeg leeg. Waarom is het festival onder jongeren zo populair? Wat en wie zoeken ze daar? Welke ervaringen en rituelen willen ze er massaal delen? En hoe kijken buitenstaanders - van clubeigenaren tot niet-feestende gebruikers van pleinen en parken - aan tegen de festivalisering van de stad? Het zijn vragen die tijdens deze bijeenkomst aan de orde komen.

De bijeenkomst is op donderdag 21 mei om 17.30 uur bij Imagine IC, Frankemaheerd 2. Aanmelden kan via info@imagineic.nl. de toegang is gratis.

Onder de titel Club Party koppelt Imagine IC jongerendebatten aan expo Let's Party. Club Party wordt georganiseerd in samenwerking met party-makers en mede gefinancierd door Stadsdeel Zuidoost. De tweede Club Party op 28 mei gaat over feesten als verlengstuk van de lifestyle.”

Stadsdeel Zuidoost verleent subsidie aan promotie van festivals en festivals. Dat is concurrentievervalsing want andere uitgaansgelegenheden lopen daardoor opbrengsten mis. Bovendien zijn openluchtfestivals schadelijk voor onze parken. Als er al opbrengsten zijn voor Groengebied Amstelland dan zeer miniem. Wij mogen trouwens nog steeds niet weten wat de verhuurprijs is van het Gaasperpark voor Amsterdam Open Air; dus het kan nooit veel zijn, zeker niet voldoende om het park ecologisch te beheren. Intussen wordt er veel geld besteed aan het aanpassen van het park aan evenementen. Bomen en struiken worden gekapt en daar heeft de biodiversiteit sterk onder te lijden. En dan is er nog de geluidsoverlast en andere ongemakken tijdens het festival. Dat kost zeer veel geld aan begeleiding door politie, brandweer, ambulance enz. Veel festivalgangers gaan naar huis met gehoorschade en door het drugs- en drankmisbruik komen daar nog ergere problemen bij. Het is onbegrijpelijk dat ons gemeentebestuur dit soort dingen faciliteert. De burgemeester is blijkbaar ook al doof geworden, in elk geval voor de geluiden van verontruste omwonenden.

U kunt vandaag nog stemmen over de vraag of barbecues in het Vondelpark verboden moeten worden. Volgens mij wel en wel hierom: ze zorgen voor veel overlast, stank, rook, zwerfvuil en zijn onhygiënisch. Ze vergen veel handhaving, onderhoud en schoonmaak, en dus ook veel geld dat beter gebruikt had kunnen worden.

Van bossen en muizen

GroenLinks is in de val van ‘duurzaamheid’ gevallen. Alles moet tegenwoordig duurzaam zijn. In principe leuk en aardig, maar wat bedoelt men er eigenlijk mee? Veel van wat onder duurzaamheid verkocht wordt is helemaal niet duurzaam. Dit is tenslotte Nederland, het land van de arithmétique hollandaise, van het gerommel met definities en woorden (bijvoorbeeld de definitie van ‘recreatie’ schijnt tegenwoordig ook grote festivals te omvatten; en gezien het beleid van de gemeente straks ook bordelen?).

boskap


NieuweWildernis: "Sinds de herfst van dit jaar (2014) ontvingen wij opvallend meer meldingen van verontrustende mensen uit het land die klaagden over ogenschijnlijk onnodige boskap. Wij constateren dat er veranderingen in de bosbouw gaande zijn. Dat er een hogere druk staat op natuurbeheerders om meer inkomsten te generen. Dat ook steeds meer gekapt wordt voor duurzame energie.

Bosbouw is in Nederland al decennia structureel verliesgevend. Dat lijkt te veranderen. Door duurzame energie. De werkkosten voor het oogsten van brandhout zijn aanzienlijk goedkoper dan van gebruikshout. Rijp en groen behoeft slechts verzameld en versnipperd te worden. Inladen en rijden maar. Niet kwaliteit maar kwantiteit is gevraagd.

Door hout te verbranden verkleuren de klimaat-spreadsheets op slag een stuk groener. Hout bevat immers per kilo een zekere hoeveelheid CO². Dit wordt afgeboekt op de landelijke hoeveelheid CO²-uitstoot. Dat maakt het voor de overheid zo interessant om hout te verbranden. Dat er per saldo CO² uit het hout aan de atmosfeer wordt toegevoegd, is volgens de rekenwonders geen groot probleem. Want hout groeit immers vanzelf (?) bij. Na 20, 50 of 100 jaar is de balans weer in evenwicht? Men neemt aldus toch op zijn minst een voorschot - een hypotheek - op de wens dat het hout dat zojuist werd verstookt ook inderdaad weer bijgroeit. Zou kunnen. Het zou ook niet kunnen. De bosbouwer op zijn beurt kan met de geringste inspanning ooit per kuub toch de volle prijs incasseren. Ook hij is er blij mee.

Dat vers hout 50 tot 60 procent water bevat deert de spreadsheets niet. Wel de hoeveelheid daaruit te onttrekken energie. Want dat daalt doordat nat hout helemaal niet zo best brand. Versnipperd hout vooraf drogen kan technisch gezien wel, maar daarvoor is dezelfde hoeveelheid energie nodig als je er mee wint.

Er zijn twee grote voordelen aan het bijstoken van hout. De bosbouwer kan met de minst mogelijke investering ooit, toch de hoogste prijs per kuub hout vragen. En de overheid verschijnt aanzienlijk groener op de internationale CO²-lijstjes. Zij zegt dat het aandeel duurzame energie in Nederland nu bijna 4,5% [*] bedraagt . Zo’n 3,15% komt voor rekening van het meeverbranden van hout - een aanzienlijk deel van dit hout is overigens afkomstig uit Canadese bossen… Men spreekt liever van biomassa, want bij dat hout zitten ook vogelgriepkippen, Q-koortsgeiten, MKZ-koeien, vergaste ganzen, rioolslib, huisvuil uit buiten- en binnenland, palmolie en aanverwanten. Daarom subsidieert onze overheid deze vorm van duurzame energie. Maar hoe duurzaam is duurzaam? 

Het kost onze samenleving veel geld en de natuur een verliesrekening. Vergis u niet, in een natuurlijk bos zijn 40 tot 60 procent van de daar aanwezige organismen betrokken bij de afbraak van organisch materiaal. Bij de oogst van hout blijven alle beestjes, schimmels en insecten, de paddenstoelen en tal van andere organismen die in of van hout leven werkloos in het bos achter. Dat veroorzaakt onderbroken of verstoorde voedselketens met negatieve gevolgen voor de biodiversiteit. De natuurwaarden nemen af. Dat is in de kern waarom wij niet gelukkig zijn met deze vorm van duurzame energie. Het is roofbouw en het is niet duurzaam. Het is symboolpolitiek. Wij vinden dan ook dat zeker natuurbeschermingsorganisaties daar niet aan moeten meewerken.

Dit jaar hebben wij een onderzoek naar de houtkap in een natuurgebied op Veluwezoom afgesloten. Het gaat om Hof te Dieren. Dat onderzoek duurde twee jaar. Het is een zeer uitputtende studie geworden. De resultaten uit dat onderzoek zijn schokkend. Het draaide om een hele laan die inclusief een paar duizend vleermuizen verloren is gegaan. Versnipperd en als kachelhout… De praktijk is vaak complexer dan het wat kappen van bomen. Zo ook hier. Bij het kappen van de bomen baseerde men zich op een bomenlaan als ’cultuurhistorisch erfgoed’. Wat is cultuurhistorisch erfgoed? Maar ook jacht en andere verborgen belangen komen uitgebreid in dit werk aan bod. Natuurlijk is er ook aandacht voor de beheerder, de overheid en zowaar de advieswereld komt er niet zonder kleerscheuren van af… Als tegenwicht worden onze echte historische cultuurlandschappen belicht. Deze behoren naar onze mening tot de mooiste cultuurlandschappen die de mens op deze breedtegraad heeft voortgebracht. Langs die weg is er kansrijk herstel mogelijk. En dat met relatief weinig investeringen en inspanningen. Deze landschappen draaien niet op subsidies maar op natuurlijke processen.”

Wat zijn de gevolgen van massale bomenkap? Onder andere klimaatverandering en ecologische instorting gevolgd door plagen.

muis-203714 med

NieuweWildernis: "In de Volkskrant van 24-01-2015 vernemen wij de volgende interessante mededeling: “Zo'n 150 kilo muis per hectare grond. Door een ongekende muizenplaag is een groot deel van het Friese grasland veranderd in een soort woestijn. De schade wordt geschat op 80 miljoen euro. Wie gaat dat betalen? En hoe is het muizenleger te stoppen?”

De titel en de inleidende paragraaf bevatten in de kern de aanklacht, de daaruit voorkomende schade en wie daarvoor zou moeten opdraaien. Stichting Kritisch Bosbeheer heeft bezwaar tegen deze simpele analyse en de niet minder simpele ‘oplossing’ die geen oplossing zal blijken te zijn maar symptoombestrijding, zoals door de Volkskrant aan ons medegedeeld.

Volgens onze waarneming is de “ongekende muizenplaag” een natuurlijke reactie op een ongekende door boeren aangerichte verwoestijning. Niet de muisjes vervaardigden deze woestijn, zij zijn er het gevolg van. Alleen de arbeidende boer is daarvoor verantwoordelijk. Er is niemand die hem dwingt tot het aanrichten van extreme monoculturele begroeiingen bestaande uit één grassoort op schrikwekkend grote arealen en met onnatuurlijk grote hoeveelheden toegevoegde synthetische kunstmestgiften. In een normaal en gevarieerd landschap, dat kan beslist ook een boerenlandschapje zijn, zijn massale plagen als de bovenstaande uitgesloten.

De verwoestijningen zoals wij die helaas steeds vaker op landerijen aantreffen, zijn een ramp voor de natuur. Hij, de natuur, zal dat ongerief terecht altijd proberen te bestrijden en terug streven naar een natuurlijke ordening en binnen het abiotische kader streven naar de grootst mogelijke variatie. Op een massale woestijnakker vaak ook massaal. Daar passen die “150’ kilo muis per hectare dus uitstekend bij. Muizen zijn prima toegerust om op alleen grasworteltjes te overleven. Als daar ook alléén grasworteltjes groeien, verkrijgt men dus als vanzelf ook alléén grasworteltjesetende dieren. Ziedaar dat op de Friese graswoestijnen nu alleen massaal grasworteltjesetende muizen verschijnen. En dat is maar goed ook. 

Dit is geen moreel oordeel. Dit is een ecologisch oordeel, dat wij ecologen een natuurlijk proces noemen. Welke boer van bovengenoemd proces hinder ondervind kan het resultaat dat daaruit verschijnt proberen te bestrijden of beter, de oorzaak waarvan hij volgens ons de aanstichter is, wegnemen. Indien hij daaruit schade lijdt, dient ook uitsluitend hij uit eigen middelen deze te bestrijden. Immers alleen hij is verantwoordelijk voor deze massale monoculturele graswoestijn en de massaal op deze dis verschijnende grasworteltjesetende ‘plaag’ muizen. Het zou waarlijk bizar zijn om daarvoor aan anderen de rekening te presenteren."

Evenementenvergunning Open Air

StadsdeelZuidoost: "Namens de Burgemeester van Amsterdam heeft de voorzitter van het algemeen bestuur van de bestuurscommissie van stadsdeel Zuidoost op 23 april 2015 aan Amsterdam Open Air BV een vergunning verleend voor het organiseren van een evenement genaamd “Amsterdam Open Air 2015” en “Camping Amsterdam Open Air”.

Data van het evenement:

  • Festival: zaterdag 6 en zondag 7 juni 2015;
  • Camping: vrijdag 5 tot en met maandag 8 juni 2015.

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u via 14020 een afspraak maken met het loket van stadsdeel Zuidoost.

Niet mee eens?

Informatie over bezwaar maken.

Niet mee eens?
Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u als u belanghebbende bent bij het besluit binnen zes weken na de dag van bekendmaking daarvan bezwaar maken. Als datum van uw bezwaar geldt het poststempel op uw bezwaarschrift.

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie stadsdeel Zuidoost

T.a.v. de afdeling POJZ
Postbus 12491, 1100 AL AMSTERDAM

Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres en telefoonnummer;
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening;
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, datum en referentienummer/kenmerk van het besluit;
- waarom u bezwaar maakt.

Na ontvangst informeren wij u over de afhandeling van uw bezwaarschrift.

Schorsende werking
Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat wil zeggen, dat het besluit waartegen u bezwaar maakt geldig blijft totdat over uw bezwaar is beslist.

Spoed? Voorlopige voorziening
Bij grote spoed kunt u (tegen kosten) een zogeheten voorlopige voorziening aanvragen. Dat is een spoedprocedure waarmee het genomen besluit tijdelijk kan worden ingetrokken en/of andere maatregelen kunnen worden getroffen. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij:

De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam
sector Bestuursrecht Algemeen
Postbus 75850
1070 AW AMSTERDAM

Dat kan ook via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor heeft u een DigiD nodig. Op deze site vindt u ook meer informatie.”

Er is ook een omgevingsvergunning aangevraagd. Die wordt neem ik aan binnenkort bekendgemaakt. Zoals dat gebruikelijk is zal de hoorzitting over alle bezwaren gehouden worden na het evenement. Deze absurde vertoning blijft een kastrekker in deze contreien.

Verzet

Dokwerker

De Dokwerker - Mari Andriessen

(Foto: P.H. Louw)

Schuld en boete?

greek-marathon

Bas van der Schot

AnderEuropa: "Moet Griekenland zijn schuld terugbetalen ?

Financiële speculanten vragen zich zenuwachtig af of Griekenland zijn schuld zal betalen of verstek geeft. Politieke leiders in Europa, de V.S. en tot het IMF toe zeggen dat de Griekse regering haar democratisch mandaat ter zijde moet schuiven en nog meer soberheid moet aanvaarden als voorwaarde voor het verkrijgen van kredieten voor de terugbetaling van haar schuld. De correcte politieke vraag is echter: moet Griekenland deze schuld betalen?

Op 4 april installeerde Zoë Konstantopoulou, voorzitster van het Griekse parlement het Waarheidscomité over de Schuld, een bijzondere commissie van het Parlement om de waarheid over de aangroei van de Griekse openbare schuld te achterhalen. Eric Toussaint van het Comité voor de opheffing van de Derde Wereldschuld is wetenschappelijk coördinator van het team. Het Waarheidscomité over de schuld omvat momenteel 35 internationale en Griekse deskundigen op het gebied van recht, economie, boekhouden en bankwezen zowel uit Europa, Zambia, Ecuador als Brazilië.

Er bestaan gevestigde begrippen van internationaal recht, die de wettigheid, rechtmatigheid, houdbaarheid of het kwaadaardig opzet van een leenovereenkomst kunnen betwisten, indien en wanneer deze een Staat ervan zou weerhouden om zijn verplichtingen jegens haar burgers na te komen om te voorzien in een ​​adequate toegang tot gezondheidszorg, onderwijs, een waardig leven en het recht zich te organiseren. Er is al een lange geschiedenis van Staten die deze juridische begrippen inroepen om hun soevereine schuld bij hun schuldeisers te betwisten, te beginnen met Cuba in 1898, maar ook de VS in Irak in 2003 en Ecuador in 2007.

Werd bij het aangaan van schulden door de regering al dan niet in overweging genomen of het algemeen en openbaar belang wel gewaarborgd was? Werden gedeelten van de schuld in strijd met het huidige wettelijke of grondwettelijk stelsel aangegaan? Zijn er gedeelten van de schuld aangegaan op voorwaarden die de sociale, economische, culturele, burgerlijke en politieke rechten van de mensen schenden? Waren de leningen bedoeld om Griekenland te redden of veeleer de Franse en Duitse banken?

In het geval van Griekenland heeft het toezichthoudend orgaan van de IAO, samen met andere controleorganen van de Europese sociale zekerheidscode, van de Verenigde Naties en de Europese instellingen voor mensenrechten herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit dat het voortzetten van het proces van begrotingsconsolidatie zoals voorzien door de Memoranda(MoU) de “capaciteit van het nationale sociale zekerheidsstelsel ondermijnde om de bevolking ‘in gezondheid en fatsoen’ en boven de armoedegrens te houden”.

Als gevolg van dit beleid en de ontmanteling van de collectieve onderhandelingen daalden de reële uurlonen in Griekenland met 25% tegen 2014. Het minimumloon is gedaald tot het niveau van de jaren 1970. Het minimumpensioen viel onder de armoededrempel. Maar liefst 35,7% van de bevolking en 44,1% van de kinderen van 11 tot 15 jaar lopen het risico op armoede of sociale uitsluiting.

De economische depressie werd een volwaardige reproductiecrisis met een daling van het bevolkingsaantal, tegelijk met stijgende emigratie en afnemende vruchtbaarheid.

De voorwaarden van de leningscontracten sinds 2010 hebben niet alleen de economie en de samenleving gedestabiliseerd, bovendien maakten zij de overheidsschuld nog onhoudbaarder. Onderzoek door Gechert en Rannenberg van de Hans Böckler-Stichting in Duitsland toont aan dat zonder bezuinigingen de Griekse economie enkel zou gestagneerd hebben in plaats van 25% van haar BBP te verliezen. Het louter toepassen van belastingverhogingen zonder bezuinigingen zou veel effectiever geweest zijn voo het verlagen van de schuld-BBP-verhouding. Bij het ontwerpen van haar programma voor Griekenland heeft de Trojka onvoldoende rekening gehouden met de hoger dan gemiddelde multipliereffecten van bezuinigingen tijdens recessies.

Uit ons werk in Greenwich van de Stichting voor Europees Progressief Onderzoek blijkt dat de daling van de lonen alleen al 4,5 procentpunt van de daling van het Griekse BBP verklaart. In strijd met de uitgangspunten van de Europese Commissie (EC) en het IMF, betekenen dalende lonen evenmin een betekenisvolle stimulans voor de nettouitvoer.

Het aanpakken van de depressie en humanitaire crisis in Griekenland vereist maatregelen om zowel ongelijkheid als soberheid te keren, het minimumloon te verhogen, het herstel van de instellingen voor collectieve onderhandelingen en van de verzorgingsstaat en het opdrijven van openbare investeringen in sociale en fysieke infrastructuur door middel van een gezond en progressief belastingstelsel. Dit is helaas niet wat de crediteurinstellingen verstaan onder structurele veranderingen.”

Web.de: "Zum 70. Jahrestag der Befreiung vom Nationalsozialismus hat Bundespräsident Joachim Gauck eine Wiedergutmachung für deutsche Kriegsverbrechen in Griechenland angeregt.

"Wir sind ja nicht nur die, die wir heute sind, sondern auch die Nachfahren derer, die im Zweiten Weltkrieg eine Spur der Verwüstung in Europa gelegt haben - unter anderem in Griechenland, worüber wir beschämend lange wenig wussten", sagte Gauck der "Süddeutschen Zeitung" (Samstag). "Es ist richtig, wenn ein geschichtsbewusstes Land wie unseres auslotet, welche Möglichkeiten von Wiedergutmachung es geben könnte."

Veb.net: "Het is formeel onbespreekbaar, maar de roep om een serieuze afschrijving van Griekse schulden neemt toe. De angst voor precedentwerking lijkt overdreven gezien de unieke situatie van Griekenland.

Dit weekend schreef de Duitse krant Die Welt dat er in hoge kringen in de Europese Unie vanuit wordt gegaan dat een omvangrijke schuldenverlichting onvermijdelijk is.”


Waarom vinden westerse politici het gerechtvaardigd om banken te redden met miljarden, maar vinden ze het geen punt om daarvoor mensen in armoede te storten, hen gezondheidszorg te ontzeggen en hen aan hun lot en onrechtvaardige bezuinigingen over te laten? De houding van het IMF is moreel onhoudbaar. We zien nu het onmenselijke, totalitaire gezicht van de trojka. De trojka veroorzaakt en bevordert juist de crisis.

Veb.net: "Winst boekt Nederland nog steeds op de leningen aan Griekenland want ‘wij' kunnen voor een lager bedrag geld lenen op de kapitaalmarkt en dit hoger uitzetten in Griekenland.”

Je kunt het vergelijken met de oorlogsspeculanten die misbruik maakten van de ellende om hoge winsten te maken. Het is moreel verwerpelijk.

The Costs of Greece’s Fiscal Consolidation: "We find that austerity in Greece almost exclusively explains the decline of Greek GDP since 2009 and actually increased the government debt-to-GDP ratio somewhat as compared to a no-austerity scenario. We also estimate that most of the costs of fiscal consolidation could have been avoided by postponing and gradually implementing it after the recovery of the Greek economy, due to the lower expenditure multipliers during normal times. Finally, a much lower path of the Greek debt-to-GDP ratio could have been achieved by implementing only the revenue increases but not the expenditure cuts which were part of the consolidation package. It appears that those who warned against the Greek austerity experiment early on (e.g. Horn et al 2011) were right."

Luchtvervuiling

GroeneRuimte: "Luchtvervuiling kost Europa 1500 miljard euro per jaar door vroegtijdige overlijdens en ziekte. Dat is bijna 10% van het bruto binnenlands product van de Europese Unie. De cijfers staan in een rapport dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) deze week publiceerden. Binnen Europa wordt ruim 90% van de inwoners blootgesteld aan luchtvervuiling boven de normen ligt die de WHO veilig acht. Volgens de organisatie heeft dat in 2012 tot 482.000 vroegtijdige overlijdens door hart-, vaat- en longziekten geleid."

Floriade 1982

In 1982 woonde ik in Grubbehoeve. Voor de Floriade had ik een abonnement. Het was maar een paar metrohaltes verder. Er zijn nu nog overblijfselen te vinden van de verschillende exposanten, landen en tuinbedrijven. Jammer genoeg is Groengebied Amstelland bezig met het uitroeien van alle bloeiende elementen in het Gaasperpark. Het park moest zonodig geëxploiteerd worden. De regenten maken er een festivalterrein van. En dat is nooit de bedoeling geweest.

Uit het Amsterdamse Bomenboek (p. 225): "Een van de doelstellingen van de Floriade was om zogenaamde bedreigde flora een plek te geven - net als tien jaar eerder in het Amstelpark in de vorm van heemtuinen."

Floriade2


Floriade

Uitgeverij Helmond/Standaard Uitgeverij,1982

Amsterdam Zuidoost 1982

Bij de totstandkoming van dit boek werkten de samenstellers nauw samen met de Stichting Floriade.

p. 9: Een belangrijke trend, die ook uit dit Floriadeboek blijkt, is de groeiende betekenis van het ‘groen’ in onze samenleving.

p. 11: Het moest een park worden om te flaneren, te genieten van een enkel ‘wild’ plantje, te spelen, te zonnen en te ruiken aan een roos.

p. 13: In het noordelijke gebied van het regionale park zou de internationale tuinbouwtentoonstelling plaatsvinden. De basisopdracht voor de ontwerpers was daarnaast het maken van het regionale park zelf. Al voordat de tentoonstelling werd geopend, stond vast hoe het park er uit moest gaan zien nadat de hekken definitief zouden zijn dicht gegaan.

p. 15: Basis voor de detaillering van het Gaasperplaspark is geweest het zoneringsplan, dat in hoge mate het karakter van de verschillende parkonderdelen bepaalde.

p. 17: Al tijdens het bewuste bezoek aan het gebied eind ’76 kwam vast te staan dat die voorgestelde openheid naar het water toe een onhoudbaar uitgangspunt was. Wat de vele duizenden bezoekers nodig hadden, was beschutting. En die was juist te vinden in een zware beplanting aan de waterkant. Een dergelijke groene gordel zou ook luwte en bescherming opleveren voor de meer windgevoelige en tere gewassen ...

Voor de verdere inrichting van het park kozen de ontwerpers voor een manier van werken die we ‘zonering’ noemen, het aanbrengen van verschillende delen met een eigen karakter. De ontwerpers zelf spreken ook van ‘compartimentering’. De tuinarchitect Zocher paste het principe meer dan honderd jaar geleden al toe. Het ontwerp voor het Amsterdamse Vondelpark is geïnspireerd op deze gedachte.

Amsterdam-Gaasperplaspark-floriade-91


p. 18: Als regionaal park aan de oevers van de Gaasperplas is in het ontwerp grote nadruk gelegd op het recreëren op een oever aan het water. De bereikbaarheid en bruikbaarheid van die oevers is daarbij een zeer belangrijk uitgangspunt geweest.

Vlonders zorgen voor oeverrecreatie in optima forma: bootjes afmeren, hengelen, genieten van het spelevaren van anderen of het in gemijmer verzonken staren over het water. De ... vlonder biedt ook gehandicapten vrij toegang.

Bomen leveren een belangrijke bijdrage aan het karakter van het park. Door ook in het beplantingsplan een zekere zonering aan te brengen, wordt de herkenbaarheid van de verschillende parkonderdelen versterkt.

p. 19: Een eigen wereldje tussen de verschillende vegetatietypen vormt de duinpan met de omringende hoger gelegen duinflora.

Duizenden kilometers dijk komen in Nederland voor. Ze hebben echter per streek een karakteristieke vegetatie. In de zuidoostelijke hoek van het Gaasperplaspark is zo’n dijkflora tot ontwikkeling gebracht.

p. 20: Het overvloeien van de ene ruimte in de andere of het op een andere manier aan mekaar koppelen ervan geeft de bezoekers een steeds wisselend beeld. Het roept een gevoel van ruimte op, van meer ruimte dan er in werkelijkheid is. Vele bezoekers zouden, toen het park eenmaal werd opengesteld, beamen hoe juist deze effecten waren ingeschat.

Het karakter van het park gaat dan via een halfnatuurlijk gebied over in een natuurlijke zone. Hier, in de zuidoosthoek van het terrein, ruimden de ontwerpers een plaats in voor enkele aangelegde, natuurlijke vegetatietypen. De nog aanwezige, maar door een zandlaag afgedekte oorspronkelijke grondslag bood voldoende mogelijkheden voor onder meer droge en natte duinen, een dijkflora, een laagveengebied en grienden.

p. 21: In de vallei maakte het werken met hoogteverschillen het mogelijk een aaneenschakeling van tuinen te maken zoals Azaleatuin, heidetuin, coniferentuin, rotstuin en grassentuin.

Amsterdam-Gaasperplaspark-floriade-41


De grassentuin, ontworpen om er een Japanse tuin in aan te leggen, heeft een zeer eigentijds karakter. Het ontstaat door het samenspel van land en water met moerascypressen tot in het water, door veel grind, keien en de lichtgebogen brug.

p. 22: Recreatieve functie voor later

Menige ‘toevallige’ bezoeker van de tentoonstelling zal zich bij het gretig in zich opnemen van de aangeboden schoonheid en bij het genieten van de recreatieve mogelijkheden, wellicht niet hebben gerealiseerd, dat hij in een blijvend stuk natuurgebied liep. Diezelfde bezoeker zal misschien wel de wenkbrauwen fronsen als hij hoort dat het park, ontwerptechnisch gezien, belangrijker was dan de tentoonstelling.

Nog afgezien van het feit dat het ene geprofiteerd heeft van het andere, ... zijn de ontwerpers er altijd vanuit gegaan, dat het terrein niet in de eerste plaats als tentoonstellingspark is opgezet. Steeds heeft het toekomstige recreatiegebied Gaasperplaspark voor ogen gestaan. In die visie was de Floriade slechts een, maar dan wel een fraai ‘incident’. Hun grootste zorg was hoe de in het park geïnvesteerde kapitalen het groen op lange termijn ten goede kwam. Daarom is tijdens de hele voorbereidingsfase voortdurend gekeken naar de dagen van na 10 oktober 1982 toen de Floriade de poorten voorgoed sloot en het gebied als Gaasperpark vast onderdeel werd van het hoofdstedelijk groen.

Toen werd een begin gemaakt met de werkelijke gedaante van het park door bijvoorbeeld het omspitten van de kleurenwaaier en het inzaaien van gras op dezelfde plaats ten behoeve van speel- en ligweiden voor de bevolking van de hoofdstad en zijn bezoekers; door het lichten van de rails van het treintje ten behoeve van een ruiterpad.

p. 24: De watersport met de grote W zal de Gaasperplas links laten liggen. Er is geen directe verbinding met de Gaasp.

Dit alles bracht de ontwerpers ertoe het accent te leggen op de mogelijkheden voor de zogenoemde amfibische recreatie: het verpozen in het overgangsgebied tussen land en water. Een eerste vereiste was de oevers op een voor de recreant plezierige wijze in te richten. Om meer mensen de mogelijkheid te geven van het water te genieten, moest de oever als het ware worden verlengd. Deze uitgangspunten leidden tot sterk gelede oevers waar het water op veel verschillende manieren het park binnenkomt.

De waterlopen doorsnijden het park en bepalen de sfeer ervan. Ze zijn echter ook puur funktioneel. Afgezien van de wel zeer regenachtige aanzet van het tuinbouwevenement, heeft het weer de bezoekers de overige maanden nauwelijks aanleiding gegeven zich te verdiepen in het waterbergende werk van de sloten. Maar allicht hebben de sloten op het moment dat u dit leest, hun reservoirwerking inmiddels al bewezen. Eén ding is zeker: zonder deze waterlopen zou het park bij zware regenval blank komen te staan.

Amsterdam-Gaasperplaspark-floriade-121


De toren

In het verhaal van de ‘compartimentering’ paste de uitkijktoren niet zo bijzonder. Het uitgangspunt in het ontwerp was toch het park groter te laten lijken dan het in werkelijkheid is. Bovenin de toren had je het eerlijke spel van de ontwerpers met lijnen en vlakken onmiddellijk door. Iets anders was dat de trekpleister op elke plaats de aandacht van de toeschouwer trok. Zoiets komt het ruimtelijk effect niet ten goede.

Inmiddels is dit zoevende geval ... verleden tijd. ... Nu werkt het ruimtelijke beeld dat de makers voor ogen hadden op zijn best. Een oplettende bezoeker zal dit bij een nieuwe wandeling in het park onmiddellijk kunnen beamen.

p. 38: De narcissenhelling vormt een blijvende voorjaarsbode in het Gaasperplaspark.

p. 39: De tentoonstellingsonderdelen thematuinen in de vallei die ook na de Floriade nog te bewonderen zullen zijn, vormen mede door de inrichting van het terrein met grillig aangelegde grondwallen, een aantrekkelijke verfijning van het park.

Aansluitend op de sterk met onze cultuur verbonden thematuinen zou het bosgedeelte eigenlijk een (al te) groot contrast geven. Dat dit niet gebeurt, is alleen te danken aan het geleidelijk in elkaar overlopen van de zones.

De aangrenzende parkonderdelen zijn namelijk het rosarium en de rotstuin. Een groter contrast met een bos zou men zich nauwelijks kunnen voorstellen. Door echter gebruik te maken van botanische rozen, besheesters en bodembedekkende houtige gewassen als wingerd is deze overgang veel minder opmerkelijk. De besheesters in het bosgebied hebben naast hun grote sierwaarde aan het einde van de zomer en in de herfst ook het doel om de vogels tot voedsel te dienen. Vooral meidoorn en lijsterbes vallen in deze tijd van het jaar op door hun grote hoeveelheden bessen.

Amsterdam-Gaasperplaspark-floriade-101


p. 40: De keuze van de kruidenlaag

Een derde onderdeel van de beplanting komt op naam van een bodembedekking van voornamelijk kruidachtige planten. Uitgangspunt van het ontwerpteam is geweest een volgens plan bedekken van de bodem en een evenwichtig opgebouwde beplanting.

Als aanvulling op de kruidenlaag dienen vele soorten bloeiende planten, waaronder ook in een dergelijke omgeving passende bol- en knolgewassen: bostulp, daslook, lelietje-der-dalen en bosanemoon.

Als onderdeel van de vallei geeft de varentuin een goed beeld wat we in een half natuurlijk gebied met een kruidenvegetatie kunnen bereiken. Want ook elders in het Gaasperplaspark werd in de halfnatuurlijke zone aandacht besteed aan een kruidenlaag onder de heesters. De eerste aanzet vinden we in smalle stroken langs de verschillende hoofdpaden Zo kan er gesproken worden van een fluitekruidpad, een lieve-vrouwe-bedstropad en een toortsenpad, om maar enkele voorbeelden in de verschillende parkgedeelten te noemen.

p. 43: Het intensiefst is er met de kruidenlaag gewerkt in het zuidoostelijke deel van het Gaasperplaspark. De kruiden vormen hier namelijk een essentieel onderdeel van de verschillende aangelegde vegetatietypen. Zonder dat er sprake is van een heemtuin, zijn hier onder meer een dijkflora, een duin- en duinpanflora, een laagveenflora, een elzenbroekbos en grienden bijeen gebracht.

Vegetatietypen: waarom?

Tien jaar geleden werden verschillende vegetatietypen getoond onder het thema ‘bedreigde flora’. Zij zijn in het Amstelpark nog altijd aanwezig. Indertijd werden zij echter ten behoeve van de tentoonstelling rechtstreeks in afgeplagde zoden vanuit natuurgebieden naar Amsterdam overgebracht. Er was dus sprake van een collectie, een staalkaart van wat er in de Nederlandse natuurgebieden nog aanwezig is, maar door toedoen van de mens wordt bedreigd.

Het Gaasperplaspark bracht iets wezenlijks anders tot stand, al ziet het resultaat er misschien bij een oppervlakkige bezichtiging hetzelfde uit. Maar dit is schijn. Niet van elders aangevoerde zoden vormden hier het uitgangsmateriaal, maar uit zaad voorgekweekte wilde planten en ter plaatse uitgezaaide soorten moeten samen de vegetatie vormen. Dit is dus een opbouwen vanaf de basis: na het vormgeven van het terrein tot ontwikkeling brengen van de verschillende vegetaties als schaalmodel van de flora van Nederlandse natuurgebieden.

Vóór de aanleg van het park bestond dit terrein uit een honderd meter brede zandvlakte. Dit zand, aangebracht op de aanwezige slappe veenbodem, moest voor een versteviging van de oeverzone langs de Gaasperplas zorgen. Om die reden was langs de hele oever een vrij zware beschoeiing noodzakelijk.

p. 181: Een pretpark is de Floriade niet geworden. Dat mócht ook niet.

Zitting Raad van State

Gisteren was er een zitting van de Raad van State over het bestemmingsplan van stadsdeel Zuidoost dat geen grote evenementen toestaat en de handhaving daarvan. Het ging om de vergunning die de stad verleent aan Amsterdam Open Air.

Raad van State


De partijen hebben hun standpunten nog eens voorgedragen. De advocaat van de stad nam ruim meer dan de toegestane 5 minuten in beslag (dat was blijkbaar nodig om iets van een acceptabele verdediging op te bouwen), ook de advocaat van Amsterdam Open Air; de advocaat van stadsdeel Zuidoost zat af en toe te wapperen met een document (o.a. het feit dat Ballorig al in de EHS stond moest aantonen dat het mocht, terwijl hij er niet bijvertelde dat Ballorig in feite illegaal is neergezet, er kwam toen ook een rechtszaak, maar het kreng stond er intussen al). De uitspraak komt over 6 weken (of  mogelijk 12 weken - wegens vakantie).

We wachten af. De Bewonersvereniging Nellestein die deze zaak aanspande mag nog steeds geen bezwaren indienen tegen het komende festival. Maar die bezwaren komen er toch, van anderen en liefst ook van u, namelijk tegen de evenementenvergunning die al is aangevraagd en tegen de omgevingsvergunning. Het wordt steeds duidelijker dat de burgemeester het koste wat het kost een evenementenbeleid wil doordrukken dat enkel de belangen van de festivalorganisatoren behartigt en daarvoor zelfs bereid is om als een olifant over de EHS heen te walsen.

Al is de rechtspraak nog zo snel, de politiek achterhaalt haar wel. Ook de leugen tiert nog welig. De advocaat van de stad bestond het om te jokken over de bestemming van het Gaasperpark, dat zou volgens haar recreatie in de zin van evenementen zijn. De afspraken tussen de stad en GGA na de Floriade in 1982 stelden dat het een wandel/flaneerpark zou worden (met bloemperken, een rosarium, narcissenhelling enzovoort). Zie bovenstaande weblogpost. GGA zwijgt hier natuurlijk over. Er werd gezegd door de advocaat van de stad dat het park werd beheerd als recreatiegebied (in de zin van evenementen) en dat klopt, maar dat is juist in strijd met de oorspronkelijke opzet, het bestemmingsplan en de EHS. Het park wordt niet ecologisch beheerd maar wordt als evenemententerrein ingericht, wat wil zeggen: bomen kappen op grote schaal, het vernietigen van de habitats van diverse fauna- en florasoorten, onherstelbare schade aan het park en belemmering van de eigenlijke recreatiefunctie (wandelen, fietsen, zonnebaden, genieten van natuur, enz.), schade aan biodiversiteit, aan natuur- en landschapselementen.


Zolang er geen uitspraak is, en AOA krijgt van de RvS de gelegenheid om het festival dit jaar door te laten gaan, moeten we weer de procedure volgen. Mijn zienswijze is al ingediend. De vergunning had al verleend moeten zijn, maar zal weer zoals gebruikelijk even voor het evenement bekendgemaakt worden, waardoor ook de stap naar de rechter zo goed als onmogelijk wordt. De mediatie als juridisch middel heeft er enkel voor gezorgd dat veel bezwaarmakers monddood zijn gemaakt.

Nog een sappige anecdote: na de zitting liet dhr. Gerben Houtkamp, de programmamanager van Recreatie Noord-Holland N.V., die in feite alle groengebieden en EHS (NNN) van Groengebied Amstelland in erfpacht en beheer heeft, aan mevr. Flora te Riet weten dat een bodemonderzoek in het Gaasperpark niet zomaar toegestaan is. Het is duidelijk dat GGA niet blij is met het gedane bodemonderzoek. En het is ook duidelijk waarom GGA liever geen bodemonderzoek wil. Dit onderzoek toonde namelijk aan dat er wel degelijk schade is ontstaan door Amsterdam Open Air aan het Gaasperpark. Zelfs een boer op klompen kan aanvoelen dat tientallen zware vrachtwagens die stalen platen en ander zwaar materiaal aanvoeren de bodem doen inklinken. En GGA is altijd zeer laks qua handhaving; de mudrum heeft oevers beschadigd zonder dat GGA daar een probleem mee had. Maar een bodemonderzoek, ho maar! GGA is gewoon een ondemocratisch regentenclubje dat geen kritiek en tegenstand duldt. Zij willen ook geen inzage geven in de opbrengsten uit evenementen voor het recreatieschap.

Het is ook bijzonder vreemd dat in een democratisch bestel dit soort regentenclubs in deze tijd nog steeds opgericht mogen worden door een klein groepje bestuurders, waaronder de burgemeester van Amsterdam en gewillige wethouders van andere gemeenten. Het doel van deze bestuursvorm is het onttrekken van de besluitvorming aan de gemeenteraden en deze onder te brengen bij een N.V. die meerdere recreatieschappen onder zich heeft. Er is nauwelijks controle en de N.V. gedraagt zich inderdaad als een particulier bedrijf waar burgers geen invloed meer op hebben. Maar het hele circus wordt vanzelfsprekend nog steeds door de belastingbetalers betaald. Wat wordt het volgende stadium in het beleid van GGA? Knokploegen die recalcitrante en kritische burgers de mond snoeren? Amsterdam Open Air had verleden jaar ook al een beveiligingsbusje met honden en twee bewakers ingehuurd om een gedeelte van het park af te grendelen dat open had moeten blijven voor wandelaars. De evenementenmaffia regeert. En GGA houdt hen de hand boven het hoofd.

De Europese Internationale

Sinds Wim Kok de Internationale niet meer door zijn strot kreeg loop je kans om gelyncht te worden als je de Internationale ten gehore brengt. Daarom hier de Ode aan de Vreugde, uit Beethoven’s Negende. Goed, veel reden voor vreugde is er in Europa niet. Maar daarom juist.


© 2015