Blog

Onder regenten

Oopjen Coppit was de dochter van Hendrik Coppit wiens vader lid was van de vroedschap (de gemeenteraad van die tijd) en die zijn kapitaal had verdiend met de handel in buskruit. Er was ‘eer’ te behalen met buskruit, het was een ‘Nobele’ negotie, want er werd zeer goed aan verdiend. Oopjen’s tweede man was legercommandant Marten Daey. Hendrik Coppit staat met zijn vermogen van ƒ200.000 als nummer 230 op de lijst van 250 rijksten van de Gouden Eeuw. Oopjen’s eerste man was Maerten Soolmans, zoon van een Vlaamse vluchteling (voor de Spaanse troepen die Antwerpen binnentrokken) die zijn geld verdiende in de suikerraffinaderij en -bakkerij. De verworven rijkdom moest ter gelegenheid van het huwelijk van Oopjen Coppit en Maerten Soolmans geëtaleerd worden door het laten portretteren van beiden door de duurste schilder van het moment, Rembrandt. Het moest natuurlijk levensgroot. Het zijn prachtige schilderijen. Maar ook en vooral een afbeelding van rijkdom en macht.

OopjenCoppit
maerten


Waarom zijn juist beide schilderijen nu zo belangrijk voor Nederland? Omdat ze rijkdom en macht als onderwerp hebben. Laat er geen twijfel over bestaan, het zijn wondermooi geschilderde portretten. Maar ik schaam me een beetje over het gedoe rond de aankoop. In de eerste plaats hoort in tijden van crisis geen bedrag van 160 miljoen euro uitgegeven te worden aan twee portretten. Het Rijksmuseum is al genoeg gedisneyficeerd, daar hoeven we niet nog een schepje bovenop te doen. Als mensen naar het Rijks gaan om geld te aanschouwen dan pas ik. Ik zet er voorlopig geen voet meer in huis. Ik ga wel naar het Rembrandthuis. Laat die schilderijen maar in Frankrijk. We gaan toch geen Rothschildt bankiers financieren hier in Nederland?

NOS: "De 160 miljoen euro die het Rijks wil neerleggen voor de Rembrandts is een veel hoger bedrag dan het vorige record. In 1997 betaalde De Nederlandsche Bank via een stichting omgerekend 37 miljoen euro aan een Amerikaanse particulier voor het schilderij Victory Boogie Woogie van Piet Mondriaan. Dat is in langdurige bruikleen gegeven aan het Gemeentemuseum in Den Haag. “

De Franse regering zou een van de doeken willen kopen voor 80 miljoen euro, dankzij een schenking van 80 miljoen euro van de Banque de France, de centrale bank van Frankrijk. Tja, de centrale banken zijn onafhankelijk, maar geven wel heel veel geld uit aan kunst. Dat is hun taak niet. Zeker als het hen ook nog eens verboden is om geld te pompen in nijverheid en sociale zaken. De kopstukken van Frankrijk en Nederland, met de hotemetoten (die zich weer een heerlijk regent kunnen voelen) van het Rijks en het Louvre voorop, weten zich van opwinding geen raad.

Dat centrale banken zich in tijden van crisis, veroorzaakt door banken, onledig houden met het financieren van dure kunst is een gotspe. Sommige toezichthouders van de Nederlandsche Bank houden er ook bijzondere hobbies op na. De kas van centrale banken is niet gebaat bij het aantasten van de financiële stabiliteit (het bewaken van de financiële stabiliteit is hun hoofdtaak) door aankopen van peperdure kunstwerken. Wie houdt er toezicht op de financiële uitgaven van DNB die zelf de toezichthouder is van de financiële sector van Nederland? Het zou Rothschildt sieren als hij de werken in bruikleen zou geven aan het Rijks, of het Louvre.

De behandeling van de aankoop in de Tweede Kamer getuigt van kneuterpolitiek. Gaan we straks met z’n allen die 160 miljoen staan aangapen? Ooh, wat mooi! Kassa!

Ik lees net dat er een deal is: Nederland en Frankrijk gaan de werken samen kopen en samen (om de beurt) tentoonstellen.

Update 2 oktober 2015: 

"Pijbes herhaalt: Rijksmuseum kán niet meebetalen aan Rembrandts

Nee, natuurlijk niet. Pijbes wil zijn eigen kapitaal in huis houden. Het Rijksmuseum is een commerciële instelling geworden en maakt behoorlijk veel winst, terwijl het Rijk een aardig centje bijdraagt aan verbouwing en tientallen miljoenen aan subsidie verstrekt aan het Rijks. Pijbes kent geen grenzen. Voor je het weet gaat ie weer een ander duur kunstwerk aankopen. Ondertussen wordt de gezondheidszorg en de ouderenzorg uitgekleed en verloedert de stad.

VK: "De Nederlandse overheid en het Rijksmuseum hebben nodeloos haastig gehandeld bij de aanschaf van Rothschilds Rembrandts. Ook zou het geplande voortdurende transport tussen Amsterdam en Parijs 'destructief' zijn voor de werken. Dit betoogt kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six (1978) vandaag in de Volkskrant."

Hutje op de hei

Parool: ”Nieuw hotel moet van station Muiderpoort levendige plek maken”

AT5: "Hoteldirecteur Roberto Payer: Amsterdam moet speciale toerisme-wethouder krijgen”

hutje


AmsterdamCentraal: "Geachte burgemeester,

De dagelijks stroom berichten over de groeiende overlast die vele Amsterdammers ervaren is u genoegzaam bekend. Wij waren daarom positief gestemd uw verklaring te horen „De stad is van Amsterdammers”. Maar het beleid van uw wethouders steekt hier schril tegen af. Wethouder Choho typeert het als perceptie. Het beleid van wethouder Olongren is gericht op het verder aanjagen van toerisme, is voorstander van Airbnb en verklaart dat toeristen die er komen onderdeel worden van de buurt. Dat getuigt van een totaal onbegrip, want vele van die short-stay toeristen tonen weinig begrip voor de sociale cohesie van een buurt. Meer en meer Amsterdammers ervaren dat zij bitter weinig inspraak hebben wat er met hun stad gebeurt. Dat geldt bv bij forse infrastructurele ingrepen in hun buurt. Terwijl de gemeente zelf zegt dat bewoners hun buurt het beste kennen.

Ook wij maken ons zorgen over de afnemende leefbaarheid van de stad. Met name veroorzaakt door de groeiende stroom toeristen. Hoewel Centrum een hotelstop invoerde rijzen de nieuwe hotels als paddenstoelen uit de grond. De gemeente blijkt onmachtig de controle op Airbnb, short-stays, B&B etc. adequaat uit te voeren.

In Nederland hebben wij een zogenoemde representatieve democratie. Wij kiezen onze vertegenwoordigers en geven hen het vertrouwen het publiek belang te dienen. Voorbeelden te over dat de politiek hier vaak faalt. Het publiek belang kan en mag niet langer de exclusiviteit zijn van de overheid. Zeker niet in Amsterdam.

Ik volg momenteel de Raadsenquête verhoren: nuff said!

Het wordt tijd voor een deliberatieve (in plaats van representatieve) democratie. U prijst zich gelukkig dat het aantal inwoners stijgt. Maar die mensen weten nog niet wat hen mogelijk te wachten staat. En wat de uitstroom betreft zou een exit interview op z’n plaats zijn. Dat kan gegevens opleveren om wellicht uw aller beleid aan te passen.

Wij gaan verhuizen naar dat 'hutje op de hei' en wensen alle Amsterdammers van harte een leefbare stad.

Met vriendelijke groet,

Arie van Staveren”

Volgende raadsenquête: het evenementenbeleid (en de aantasting van rust, biodiversiteit en natuur in onze parken en natuurgebieden).

Agenda Groen

Gemeenteraad: "Hierbij wordt u uitgenodigd voor de openbare vergadering van de gemeenteraad

Datum: woensdag 30 september 2015
Aanvang: 13:00 en 19.30 uur tevens donderdag 1 oktober 2015 om 13.00 en 19.30 uur
Locatie: Raadzaal”

Aan de orde komen onder andere:

- Vaststellen van de Verordening tot wijziging van de Verordening op de bestuurscommissies
- Instemmen met de Agenda Groen
- Vaststellen van het bestemmingsplan eerste herziening Bijlmerweide
- Vaststellen van het bestemmingsplan ArenAPoort West
- Vaststellen van het bestemmingsplan Oosterpark

TTIP

TTIP alarm


STOP TTIP: "Beste ondertekenaar van Stop TTIP,

Op 7 oktober overhandigen we het Europese Burgerinitiatief Stop TTIP, dat jij het afgelopen jaar ook hebt ondertekend. De dagen erna organiseren we in heel Europa demonstraties en acties. Op 10 oktober lopen we met duizenden door Amsterdam. Het moment om te laten zien dat we niet alleen handtekeningen zetten tegen TTIP, maar er ook de straat voor op gaan!

Stop TTIP heeft tot nu toe door heel Europa 2,9 miljoen handtekeningen verzameld. In Nederland zitten we nu op meer dan 80.000 handtekeningen. We zouden het geweldig vinden als je ons kunt helpen 100.000 handtekeningen te verzamelen voor 6 oktober: deel https://stop-ttip.org/nl/ op facebook en twitter (met hashtag: #TTIPalarm) en vraag je vrienden ook te tekenen. Als we allemaal een extra persoon vragen om te tekenen gaan we het halen!

TTIP is er niet voor ons

Wat wij nodig hebben is een economie in balans met de grenzen van onze planeet, waarin we zelf beslissen over ons leven en onze wereld en waarin de rijkdom van de wereld eerlijk wordt verdeeld.

 Onze rechten, onze gezondheid en ons milieu zijn belangrijker dan handelsbelangen! Daarom slaan we op 10 oktober TTIP-alarm. Verhef je stem en stop TTIP! 10 oktober 2015 om 13:00 in Amsterdam. Start: Johan Daniël Meijerplein. Meer informatie: www.stopttip.nl en https://www.facebook.com/events/807044286082700/."

STOP TIPP 

Wijs kind

Vergeet paus Franciscus, vergeet de aanbevelingen van mediators, maar luister naar dit kind dat haar moeder even vertelt wat ze denkt van de scheiding van haar mama en papa en hoe het anders moet. Een wijs kind.


Copyright claims

LosAngelesTimes: “None of the companies that have collected royalties on the "Happy Birthday" song for the past 80 years held a valid copyright claim to one of the most popular songs in history, a federal judge in Los Angeles ruled on Tuesday.

In a stunning reversal of decades of copyright claims, the judge ruled that Warner/Chappell never had the right to charge for the use of the "Happy Birthday To You" song. Warner had been enforcing a copyright since 1988, when it bought Birch Tree Group, the successor to Clayton F. Summy Co., which claimed the original disputed copyright.

Judge George H. King ruled that a copyright filed by the Summy Co. in 1935 granted only the rights to specific piano arrangements of the music, not the actual song.

Until now, Warner has asked for royalties from anyone who wanted to sing or play “Happy Birthday to You” -- with the lyrics -- as part of a profit-making enterprise. The song brings in about $2 million a year in royalties for Warner, according to some estimates.

Warner and the plaintiffs both agreed that the melody of the familiar song, first written as "Good Morning To All," had entered the public domain decades ago. But Warner claimed it still owned the rights to the "Happy Birthday" lyrics, leaning on the 1935 copyright claim.

Tuesday's ruling means that the song is now considered a public work and is free for everyone to use without fear of having to pay for it, according to a statement from the plaintiffs' attorneys.”

De VS is een knotsgek land waar winst de hoofdrol speelt in la comédie humaine, de wereldse commercie en comedie. Deze uitspraak is duidelijk en zal gevolgen hebben voor duizenden andere liedjes die in het openbare domein liggen en toch door Warner Chappell geclaimd worden en van YouTube een copyright claim krijgen. Toch is deze uitspraak nog niet helemaal correct, want arrangementen van dergelijke populiere liedjes zijn er bij de tienduizenden. Het spreekt dat sommige arrangementen sterk op elkaar zullen lijken, ook al hadden de arrangeurs geen weet van arrangementen die op die van hen lijken. Arrangementen staan niet los van het oorspronkelijke werk. Voor elk arrangement van een stuk waar een copyright op ligt, is de toestemming nodig van de eigenaar van het copyright. In het geval van muziek in het publiek domein is geen toestemming nodig en mag iedereen vrij arrangeren. Als muziek uit het openbare domein niet is veranderd qua noten, enkel met andere en meer instrumenten is gespeeld en enkel het tempo is gewijzigd dan is er sprake van muziek die vrij is van copyright. Zeker in deze tijd waarin iedereen muziek kan maken, bewerken en op YouTube zetten zijn bedrijven als WC de dinosaurussen van de eeuw.

Neem nu Jingle Bells. Daarvan had ik zelf een paar ‘arrangementen' gemaakt en op YouTube gezet, en jawel hoor, daar kwam WC (vestiging HongKong, of all places) met een copyright claim. Zie mijn hele verhaal hier en hier. In elk geval neemt WC mijn eigen arrangement zeer serieus als mogelijke concurrent van hun eigen versie (die mij overigens nooit is voorgesteld of aangewezen).

Het is een beetje vroeg, maar Sinterklaas ligt ook al in de schappen van de winkels vandaag de dag, dus hier gaat ie. Geniet ervan.


Kafka aan de Amstel

noise


Met verbazing gelezen in een ontwerp bestemmingsplan :

Staatscourant: "Burgemeester en wethouders van Amsterdam maken ingevolge artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening en artikel 110c van de Wet geluidhinder het volgende bekend.

Om de beoogde transformatie van het Havenstraatterrein naar gemengd woon-werkgebied juridisch planologisch mogelijk te maken is een nieuw bestemmingsplan nodig.

De voorkeursgrenswaarden voor geluid voor geluidsgevoelige functies zoals aangegeven in de Wet geluidhinder, zullen door het wegverkeersgeluid worden overschreden. Omdat bron- of afschermende maatregelen onvoldoende doeltreffend dan wel bezwaarlijk zijn, is het noodzakelijk om hogere waarden vast te stellen.”

Only in Emsterdem in ze Nedderlens, folks, only in Emsterdem.

Bestemmingsplan restgebieden

Het ontwerp wijziging bestemmingsplan voor de restgebieden ligt nu ter inzage to zes weken na 27 augustus. Zie eerder bericht hierover. U kunt hierover uw zienswijze insturen of doorgeven aan de gemeente.

restgebiedGaasperrdam


Het ontwerpbestemmingsplan Restgebieden is digitaal in te zien.
Het planidentificatienummer (ID) is NL.IMRO.0363.T1404BPSTD-OW02.

Staatscourant: "Schriftelijke zienswijzen kunnen naar voren worden gebracht bij de gemeenteraad van Amsterdam, per adres; de directeur van de RVE Ruimte en Duurzaamheid, t.a.v. stadsdeel Zuidoost, dhr. E.J. Hetebrij, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam. Voor het naar voren brengen van mondelinge zienswijzen kan contact worden opgenomen met de dhr. E.J. Hetebrij, 0610676440 of dhr. K Veenendaal 020 25 25253."

Er schuilt wel een flinke adder onder het gras. In de toelichting staat over de Gaasper camping dat "het maximum aantal bezoekers voor het evenement [is] vastgesteld op maximaal 3.000 bezoekers per dag". Maar voor de camping is er een bestemming evenementen (categorie 2) opgenomen in de regels. Dat betekent dat het maximum aantal bezoekers van 3000 een wassen neus is, geen juridische waarde heeft. Het worden er dus maximaal 10.000 en dat betekent dat er op de camping grote evenementen georganiseerd kunnen worden.

In dit licht moeten we mijns inziens ook de gevraagde uitbreiding zien van de camping met extra toiletvoorzieningen. Die zijn bedoeld om grotere evenementen mogelijk te maken. Het stadsdeel is nog steeds verplicht om een hoorzitting te plannen over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air. De verleende vergunning is volgens mij in strijd met de voorwaarden voor een kruimelregeling of omgevingsvergunning. Het is heel goed mogelijk dat de bestuursrechter ook deze vergunning strijdig vindt met de regels en de EHS. Dat zou ook gevolgen hebben voor de camping.

Op pagina 3 van de laatste Amsterdam krant van 17/9/15 lees ik “Grote evenementen (2.000 of meer bezoekers/deelnemers op het hoogtepunt) op zowel de openbare weg als in gebouwen, moet u vóór 1 december 2015 aanmelden.”

Ik ben benieuwd wanneer Amsterdam Open Air 2016 wordt aangemeld. Daarvoor moet nog een contract worden opgesteld met Groengebied Amstelland.

Daarbij moeten we ons ook realiseren dat de geluidsnormen naar boven zijn bijgesteld. De geluidsnormen genoemd voor de evenementenlocaties zijn verhoogd als volgt:

ArenaPark: van 65 dB(A) naar 70 dB(A)
Gaasperpark noordoever: va 63 dB(A) naar 68 dB(A)

Algemeen kader m.b.t. geluid op de locatie zuidoever Gaasperplas:
medium profiel: 85-90 dB(A) / 100-105 dB(C) op 25 meter podium of geluidsbron

We krijgen dus meer geluidsoverlast te verduren. Daar komt nog bij dat stadsdeel Zuidoost her en der flink veel bomen aan het kappen is en dat er in de EHS regelmatig ‘uitdunningswerkzaamheden’ plaatsvinden. Daardoor wordt het geluid nog verder gedragen dan voorheen. We kunnen dus als deze wijziging van bestemmingsplan doorgaat nog veel meer geluidsoverlast verwachten. Stuur daarom uw zienswijze hierover in.

RCO Editions

Evenveel muziek in RCO Editions nu voor slechts 2 euro

"Op basis van gebruikersfeedback is RCO Editions dit seizoen iets veranderd. U krijgt vanaf het septembernummer slankere edities met meer nadruk op muziek en minder tekst. Tevens bieden wij nu ook een desktop applicatie waarmee u ook op uw pc of android-tablet de ruim vijftig concertvideos uit RCO Editions kunt bekijken. En dat alles voor de gereduceerde prijs van €2 per maand.

De nieuwe prijs is geldig vanaf september. Bent u al abonnee, dan wordt het af te schrijven bedrag automatisch aangepast naar de nieuwe prijs.”

RCO editions vernieuwd

rco


Toen RCO Editions als app voor de iPad verscheen was ik bij de eerste gebruikers. De opzet was van aanvang aan prachtig: volledige concerten van het Koninklijk Concertgebouworkest op de iPad. Het was wel vrij duur vergeleken bij de Digital Concert Hall van de Berliner Philharmoniker, waarvoor een abonnement wel duurder was maar veel meer aanbood. Nu is er dus bovenstaand aanbod (ook op iTunes - je betaalt €1,99 per maand - de afleveringen komen tweemaandelijks). Dat is een flinke korting op de oorspronkelijke prijs. Iedereen kan nu voor weinig geld de mooiste concerten bekijken en beluisteren. Met een Apple TV krijg je via wifi de concerten op je tv in HD.

Toen de app er net was waren er wat moeilijkheden, vooral bij verbindingen die niet veel aankonden, rond de 7000 kbits/s. Hier in de buurt is volgens de beweringen van de installateurs intussen glasvezel aangelegd, maar die loopt (nog) niet naar de woonhuizen. In principe kun je hier nu VDSL krijgen, maar daar zijn providers voorzichtig mee; de internetsnelheid kan bij VDSL zelfs nog teruglopen vooral als er meer gebruikers op VDSL overschakelen en dat kan nooit de bedoeling zijn. In het begin had ik wat problemen met de lage snelheid. Maar nu is de app een stuk beter. Ik ben er weer bij en hoop dat grote storingen uitblijven. Als we nu echt glasvezel zouden krijgen dan was dat helemaal mooi. Het uitrollen van het glasvezelnet in heel Amsterdam is nog niet erg gelukt. Als de KPN nog een staatsbedrijf was geweest dan hadden we al een paar jaar glasvezel in heel Amsterdam, ja zelfs heel Nederland, maar alles moest zonodig gesplitst en geprivatiseerd worden. Dat remt de technologische ontwikkeling.

"Het Koninklijk Concertgebouworkest heeft zich de afgelopen jaren steeds verder ontwikkeld als producent van mediaproducties rond de eigen concerten. Zo is er het cd-label RCO Live, maar ook op het gebied van TV-producties wordt het orkest de laatste jaren steeds actiever. De komende jaren zal de aandacht van het orkest verschuiven van de traditionele media naar op internet gebaseerde nieuwe media. Deze bieden veel mogelijkheden om mediaproducties  – of zelfs live-concerten - te verrijken met aanvullende informatie. Zo hopen wij nieuwe concertervaringen te creëren voor bestaande én nieuwe doelgroepen.

Dankzij het Europese onderzoeksproject ‘PHENICX’ heeft het KCO de afgelopen twee jaar op dit gebied kunnen samenwerken met een aantal onderzoeksinstituten, waaronder de TU Delft, de Universiteit van Linz, het Oostenrijks instituut voor Cybernetika in Wenen en de Universiteit Pompeu Fabra in Barcelona.

Een van de resultaten van deze samenwerking is een toepassing die bedoeld is voor gebruik voorafgaand aan, tijdens en na een klassiek concert. Deze nieuwe digitale concertervaring-applicatie is nog volop in ontwikkeling en we vinden het belangrijk dat potentiële gebruikers er hun mening over kunnen geven."

Aan de testsessie heb ik een paar dagen geleden mee mogen doen. We kregen een testapplicatie voorgeschoteld die we konden uitproberen. Ik kan en mag er nog niets over zeggen, maar naast de partituur die je al eerder kon volgen tijdens het beluisteren van muziek, komen er nu nog meer toeters en bellen bij. Ik hoop dat het niet te zwaar wordt voor minder snelle internetverbindingen. In elk geval wens ik RCO alle succes met de ontwikkeling van de nieuwe app. Eerlijk gezegd weet ik niet of het wel leuk zal zijn om iedereen in de concertzaal te zien zitten met een iPad (of ander tablet). Ik kan me voorstellen dat dirigenten daar ook hun mening over hebben. Vooraf en erna hiervoor een tablet gebruiken (thuis) heeft wel mogelijkheden. Maar hoe gaat dat werken als de voorstelling nog moet plaatsvinden, plaatsvindt en heeft plaatsgevonden? Op de iPad heb je dan niet het concert waar je voor naar het KCO bent gegaan, want dat wordt pas later gemonteerd en uitgezonden.

Obesitas en tuinen

vette baby


GroeneRuimte: "Kinderen van 3-5 jaar die geen toegang hebben tot een tuin of groene omgeving, met laag opgeleide ouders, lopen een verhoogd risico op obesitas op 7-jarige leeftijd. Dit blijkt uit een onderzoek dat is uitgevoerd door Annemarie Schalkwijk, promovenda en huisarts in opleiding, en collega’s van VUmc.

Belangrijkste conclusie is dat als peuters uit laag opgeleide gezinnen geen toegang hebben tot een tuin ze 38% meer kans hebben (ten opzichte van laag opgeleide gezinnen met tuin) op overgewicht of obesitas op 7-jarige leeftijd.”

FysioHolland: "Maar liefst 30.000 kinderen en jongeren in Amsterdam hebben overgewicht of obesitas. Dit kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen. De fysiotherapeuten van FysioHolland Amsterdam Oosterpark en Zuidoost, waaronder Carina Kooijman, helpen mee om overgewicht in de regio terug te brengen.”

Bij gebrek aan een tuin lijkt mij een stadspark waar kinderen kunnen ravotten ook uitermate geschikt om obesitas tegen te gaan.


TheAtlantic: "Children with ADHD who regularly play in parks have been found to have milder symptoms than those who spend more time indoors, for example, and therapeutic-camping programs have been found to decrease relapse rates in substance addicts. Such findings generally have more to do with mood and behavior than basic biology—but mood and behavior are intimately tied to physical well-being. Social connection, for instance, is one of the most important factors in human health. And communal green spaces foster that."

The Donald

Ja, het gaat over Donald Trump, het grote Republikeinse kanon en mascotte van the Grand Old Party. Woorden schieten tekort.

Trump

Klik voor vergroting


Amsterdammers willen gehoord worden

stopera


Enige tijd geleden heeft D66, met name de heer van den Heuvel, een initiatiefvoorstel ingediend betreffende bezwaar- en beroepsprocedure. Dat vond ik een zeer zinnig initiatief. Dat was al aangekaart tijdens een bijeenkomst in de Stopera met de fractie van D66 en een aantal uitgenodigde Amsterdammers. Want er heerst veel onduidelijkheid en verwarring. Daarover had ik al een stuk opgesteld ‘Kafka aan de Amstel’ voor de raadsleden, gebaseerd op de praktijk van alledag.

Donderdag wordt dit initiatiefvoorstel van D66 en de collegereactie hierop behandeld in de Commissie AZ (punt 13-15).
Zie ook:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2015-83730.html

Ik ben geen jurist maar deze aanvullende nieuwe regeling komt op mij over als weinig hoopgevend. Deze regeling zou aanvullend zijn. In hoeverre verandert dit besluit de regeling waar dit een aanvulling op is? Het lijkt mij dat een interne bezwarencommissie (en daar komt het in de meeste gevallen op neer) de gemeente altijd het voordeel zal geven om eigen besluiten door te drukken. Hoorzittingen zullen mijns inziens eerlijker verlopen als de bezwarencommissie extern is, bestaat uit juristen en onafhankelijk is.

Ik constateer ook dat er geen verduidelijking is opgenomen over inzage- en bezwarentermijn. Bovendien is de informatie die de gemeente tegenwoordig verstrekt nog steeds onduidelijk. De dag waarop een besluit is bekendgemaakt aan aanvrager wordt nu helemaal weggelaten in ‘bekendmakingen'. Dat betekent dat je om precies te weten tot wanneer je een bezwaar kunt indienen je een verzoek moet richten aan de gemeente om die datum  aangeleverd te krijgen. Daarmee wordt de hele bezwaarprocedure weer vertraagd. Het komt erop neer dat we eigenlijk ook elke dag de pagina’s met bekendmakingen zouden moeten opzoeken om tijdig geïnformeerd te zijn. Dat lijkt mij een bewuste bemoeilijking van de procedure voor inzage en bezwaarmaken.

Een externe commissie die bestaat uit juristen kan in elk geval een advies uitbrengen aan het bestuur dat gebaseerd is op een professioneel oordeel over de kansen van een bezwaar bij een rechter. Dat kan ervoor zorgen dat overheden zorgvuldiger te werk gaan en zowel de burger als de overheid zelf niet nodeloos naar de rechter sturen.

Hieronder de mening van een professional die gisteren al een ingezonden brief stuurde aan het Parool.

Sebastiaan Levelt - Wieringa Advocaten: “In een recent blogartikel en mijn bijdrage in het Parool van 14 september jl. (p. 27) beschreef ik kritisch het voornemen van het college de behandeling van bezwaarschriften met externe commissies te verlaten en de interne commissie voor de gehele stad tot uitgangspunt te maken.

De gezamenlijke conclusie van de diverse wetenschappelijke onderzoeken is dat meer ruimte en aandacht moet worden besteed aan een informele aanpak. Niet is geconcludeerd dat bij de informele aanpak beter een interne adviescommissie past. Integendeel, in de onderzoeken is expliciet gesteld dat de informele aanpak goed kan worden gecombineerd met beide varianten.

In géén van de onderzoeken is een onderbouwde conclusie neergelegd dat de interne adviescommissie het beste past bij de bezwaarschriftenprocedure in het algemeen. Er is al helemaal niet geconcludeerd dat de interne adviescommissie de voorkeur verdient boven een externe commissie.

Het door de voorstanders van de interne commissie aangevoerde bezwaar dat de externe commissie in veel gevallen uit juristen bestaat, is juist geen bezwaar maar staat er garant voor dat tenminste de rechtmatigheidstoets correct wordt uitgevoerd. De praktijk van vele rechtsbeoefenaren leert dat interne commissies meer geneigd zijn het in bezwaar aangevochten besluit hoe dan ook, dus ook indien het juridisch niet houdbaar is, toch overeind te houden. De rechtbank moet er dan aan te pas komen. Een externe commissie voert de rechtmatigheidstoets indringend en zorgvuldig uit. De bescherming van de rechten van de betrokken natuurlijke personen en rechtspersonen ten opzichte van het bestuursorgaan zijn daarmee het best gediend.

Het is een illusie aan te nemen dat een interne commissie de belangenafweging indringender toetst, alleen al vanwege het feit dat - anders dan bij een externe commissie - hiërarchische en/of collegiale belangen een rol kunnen spelen bij de beoordeling van het bezwaarschrift. Wel is zeker dat de interne commissie de rechtmatigheidstoets minder onafhankelijk, partijdiger en minder deskundig verricht.

Het is een illusie aan te nemen dat het belang van de burger beter is gediend met een interne commissie en de burger zich meer gekend zal voelen. De huidige externe commissies bestaan uit deskundigen, die zich tegen een geringe vergoeding inzetten voor de stad en afkomstig zijn uit bedrijfsleven, wetenschap, rechtsspraak, advocatuur, centrale of decentrale overheid, of anders. De kennis en kunde, rechtstreeks uit de samenleving, die deze verschillende achtergronden met zich meebrengen, zijn zowel voor de burger als voor het bestuursorgaan c.q. de ambtelijke organisatie van toegevoegde waarde bij de behandeling van bezwaren en biedt een garantie op het voorkomen of doorbreken van tunnelvisie.

Indien het werkelijk zou gaan om het belang van de burger, dan zou tenminste moeten worden voorzien in de keuzemogelijkheid voor de burger. Indien deze in het bezwaarschrift de voorkeur uitspreekt voor een externe commissie, dient daarin te worden voorzien."

Zie ook: 

SCOnline: "De rechtsbescherming van de burger is ‘onderbelicht geraakt’ bij het almaar uitdijende arsenaal van bestuurlijke sancties. Dat stelt de Raad van State in een kritisch, ongevraagd advies."

Een zakelijk hoofd

corporate head

Beeld: Terry Allen
Gedicht: Philip Levine

Yes they can!

Als we Maarten van Rossem kunnen geloven dan valt het allemaal best mee met oorlogen in onze wereld. Ik ben daar niet zo zeker van. Er wordt wat afgemoord tegenwoordig. En vaak ook nog met 'de beste bedoelingen'. Miljoenen vluchtelingen willen weg uit oorlogsgebieden. En de haat wordt door onze westerse media met genoegen wijd en zijd verspreid. Daarbij moet je ook rekening houden met de mogelijkheid van nieuwe oorlogen en denken aan de toekomst. Maar Maarten is ook een realist. Laten we hopen dat in Europa het gezond verstand het wint van oorlogszucht. Nederland behoort jammer genoeg tot de meest reactionaire landen die achter de VS aanlopen. Het beeld van Timmermans die de neo-nazi’s in Kiev aan het aanmoedigen is zal altijd op mijn netvlies blijven. Daarbij komen nog de salonhaviken en mega-idioten, Roel van Duijn en Jelle Brandt Corstius. Triest. Als zelfs de VPRO aan het haatzaaien meedoet, dan wordt het tijd om na te denken (en je lidmaatschap op te zeggen). Maar zelfs Rutte heeft nu door dat het meedogenloos bezuinigen grenzen heeft.

Maarten van Rossem: "Niemand heeft het terrorisme de afgelopen jaren zo gestimuleerd als de Verenigde Staten. IS bloeit door de gewelddadige stompzinnigheid van de Amerikanen.”

VeteransToday: "Germany is surprisingly quitting the anti-Putin Alliance created by the United States: Germany now officially welcomes Moscow’s readiness to engage with Syria and launches an initiative to end the war with the Russians and the French. Thus, the stream of refugees is to be stopped. Germany put thousands of soldiers on standby.”

Dat de Oost-Europese landen geen vluchtelingen willen opnemen is normaal, zij waren niet schuldig aan de oorlogen in het Midden-Oosten, hoewel ze tegenwoordig helemaal niet meer te vertrouwen zijn. Turkije is in oorlog met de Koerden en dat heeft weer gevolgen in Europa en Nederland. De ongebreidelde uitbreiding van Europa blijkt een doos van Pandora.

DissidentVoice: "The real tragedy is the refusal of Western leaders to acknowledge the cause of the refugee crisis: Western imperialism’s genocidal and never ending wars on the people of the Middle East, Central Asia, and Africa.”

Het gaat steeds verder bergaf met de VS. Freedom? No longer for sale in the USA.

CommonDreams: "When the U.S. Department of Defense published a new Law of War Manual (LOW) this past summer, editorialists at the New York Times sat up and took notice. Their concern was that the manual stated that journalists could be deemed “unprivileged belligerents.” The editorial explained that as a legal term “that applies to fighters that are afforded fewer protections than the declared combatants in a war.” In fact, it is far more insidious than that innocuous description.”

Maar er is hoop. Terwijl de PvdA in Nederland het socialisme zo goed als afgeschreven heeft, noemt Bernie Sanders zich trots in het hol van de leeuw een democratische socialist. In Engeland is Jeremy Corbyn met een overweldigende meerderheid van bijna 60% gekozen tot leider van Labour. Wij moeten het doen met Samsom, en de cynische Eurofundamentalisten Jeroen Dijsselbloem en Frans Timmermans. Beide laatsten werden door de schapen en runderen in Nederland nog verkozen tot beste dit of dat. 

Amerika heeft tenminste Michael Moore nog.


Natuur is overal en nergens

Reiger
shots 1713

Reiger op het Bijlmerplein
met een stuk Kentucky fried chicken in zijn snavel

De ambtenaren van DRO (Dienst Ruimtelijke Ordening) van de gemeente Amsterdam hebben weer een hiephiephoeraboek geschreven, Het Amsterdamse Beestenboek. Het moest natuurlijk een beetje joviaal, gekscherend, prettig gestoord boek worden. Want het gaat niet best met het milieu en de natuur in Amsterdam. We leven in de Amsterdamse Brezhnev-jaren en af en toe moet de pil verguld worden met wat positieve agitprop in Pravda-stijl. Niks aan de hand, piepel, het gaat goed met de ‘beesten' in Amsterdam. De boodschap is: wij, Amsterdammers, hebben geen behoefte aan meer fauna en flora, want die is er potverdriedubbeltjes zowaar al in grote mate. Nee, die zie je niet, natuurlijk, maar je moet ze weten te vinden volgens Remco Daalder en Geert Timmermans. Over Remco Daalder heb ik al eerder geschreven, een aparte vogel. In de stal van Jos Gadet, de hoofdplanoloog en verdichtingsgoeroe van DRO (leve de gentrificatie en verdichting), is ex-kraker Daalder zijn daalder waard. Leve de stad is hun motto.

Beide ecologen zijn in dienst van DRO en zijn zeer gedienstig in het propageren van het gemeentebeleid dat vooral veel wil bouwen. Timmermans is verantwoordelijk voor de kaarten die Amsterdam maakt van onze natuur en ecologische structuur. Systematisch werd daarbij de EHS, de Ecologische Hoofdstructuur onder de mat geschoven. Want de EHS heeft spelregels die niet overtreden mogen worden. En Amsterdam overtreedt al jaren de regels. Daarom weg met die EHS. In de plaats daarvan kwam een skelet, genoemd de ecologische structuur die enkel bestaat uit smalle verbindingsstroken. Wat verbinden die? Ja, daar willen de heren ecologen het niet over hebben. Die verbinden de EHS-gebieden, en die zijn nog steeds taboe in Amsterdam. Want in EHS-gebied mag niet gebouwd worden. In de EHS heeft natuur voorrang. En dat kunnen we in de MetropoolRegio Amsterdam niet hebben natuurlijk. De stadsecologen moeten gewoon het gemeentebeleid aan de burger brengen (doen ze dat niet dan worden ze ontslagen), en dat doen ze door boekjes te schrijven waarin staat dat de hele stad vol zit met beesten, vol met fauna en flora. Je ziet ze niet, maar… je moet ze weten te vinden. Is het nu de bedoeling van de heren ecologen dat wij, Amsterdammers, ze met zijn allen gaan opzoeken? Dat zal dan wel voor heel wat verstoring zorgen. Er is nu het Het Amsterdamse Beestenboek. Nu weet je waar je ze kunt vinden.

BasLubberhuizen: "In Amsterdam zitten werkelijk overal dieren, ook al zie je ze niet direct. Als je eenmaal weet op welke plekken je moet zoeken en waar je op moet letten, ontdek je een ongekend dierenuniversum.”

Athenaeum: "'Meerkoeten eten in Amsterdam uit de hand – buiten de stad laten ze dat wel uit hun hoofd.”
Een redenering van de koude grond, maar zeer suggestief. Stadspromotie zonder weerga. Volgens Daalder en co. vinden de beesten het fijn in Amsterdam. Nee, meneer Daalder, ze willen voedsel dat ze steeds minder vinden buiten de stad waar ze niet gewenst zijn, verjaagd worden en te lijden hebben van insecticiden en andere gifstoffen gebruikt door de landbouw. Bovendien worden ze nu ook verjaagd uit onze parken en natuurgebieden waar juist tijdens de broedtijd festivals georganiseerd worden. Dan is de binnenstad nog te verkiezen. Nee, de stadsecologen verdraaien de feiten en stellen wat negatief is, voor als positief. Er is in de stad voedsel in overvloed. Dat ze daarvan ook vroegtijdig sterven mag de pret niet drukken.

Parool: "Ontelbare gierzwaluwen naderen Amsterdam

Ontelbaar

Overigens is onbekend hoeveel gierzwaluwen Amsterdam telt. Verwoede pogingen van vogelaars strandden in schattingen die uiteen lopen tussen de vijftienhonderd en de 45.000 broedparen. 'Ze zijn niet te tellen. Ze kruipen achter de dakpannen. Daar kan dus één koppeltje achter zitten, maar ook twintig.’”

Er valt bij DRO aardig wat te knutselen met mussen, gierzwaluwen en spreeuwen. Eén vogel zo groot als een hele wijk maakt indruk op een kaart. Met de diverse betekenissen van ontelbaar kun je ook aardig wat bereiken.

shots 1704

Wow!
Kaart broedplaatsen mus, gierzwaluw, spreeuw

shots 1705

Goeie grutjes, een ware plaag!

shots 1708

Een van de drukste plekken
Oef! U kunt nog veilig over straat.

shots 1711

28 mussen maar?!?
(14 in parkeergarage stadsdeelkantoor)

shots 1712

Geen mussen, gierzwaluwen en spreeuwen
’t Is een kwestie van perceptie

De mus is zo goed als verdwenen in Amsterdam. Vroeger was dat dé stadsvogel. Mijn buren hebben ervoor gezorgd dat de egels verdwenen zijn uit onze tuinen door diepgeslagen schuttingen. De vleermuizen hier in de buurt zijn vakkundig (maar illegaal) verwijderd door buren die de Flora- en faunawet niet (willen) kennen. Het kappen van bomen gaat gestaag door, ook in het Gaasperpark en langs de zuidoever van de Gaasperplas. Al te veel Amsterdammers hebben een hekel aan beesten. Vogels zijn behalve bij een paar liefhebbers niet welkom. Bij de eerste brandnetels die verschijnen wordt al geschreeuwd om ingrijpen. Amsterdam zit te azen op gebieden waar nog gebouwd kan worden en waar festivals plaats kunnen vinden. Ideaal daarbij zijn vanzelfsprekend de groene gebieden. De festivalmanie is al jaren aan de gang. Alle Amsterdamse parken zijn het doelwit van het Amsterdamse evenementenbeleid. In al die groengebieden krijgen fauna en flora het zwaar te verduren. De beroemde groene scheggen rondom Amsterdam zijn landbouwgebieden, van weinig nut voor de fauna (het gaat niet goed met de weidevogels). De enige bron van biodiversiteit is te vinden in onze parken en EHS.

Vreemd genoeg zie je dat ongekende dierenuniversum niet terug op de kaart van beschermda fauna en flora. En die bescherming bestaat nauwelijks. Het zijn dus vooral de gewone dieren, die zogoed als gedomesticeerd zijn omdat ze elders verdreven worden, die we aantreffen in steden. En als zwaluwen geen onderdak meer vinden in boerderijen dan kunnen ze enkel naar steden uitwijken. Onze parken en groengebieden zijn geen plekken van rust meer. De stad komt naar het groen toe. Daar krijgen fauna en flora het zwaar te verduren tegen alle regels in.

GGA: ”In de gebieden van GGA liggen terreinen waar de natuur voorrang heeft en waar alleen rustige vormen van recreatie, zoals wandelen of fietsen, plaatsvinden. Bijvoorbeeld in de Ouderkerkerplas, het Diemerbos, De Hoge Dijk en de Gaasperplas.”

Alterra: “Nederland heeft zich verbonden aan internationaal overeengekomen natuurdoelen. Het Natuurnetwerk Nederland (de voormalige Ecologische Hoofdstructuur, EHS) is opgezet om deze beleidsdoelen te bereiken. Dit natuurnetwerk wordt – zoals in het Natuurpact met de provincies is afgesproken – zonder oponthoud gerealiseerd. Het rijk stelt in haar natuurvisie echter dat op langere termijn de beleidsdoelen op het gebied van het behoud van biodiversiteit alleen kunnen worden gehaald als daarbij ‘meer bronnen van biodiversiteit’ kunnen worden aangesproken dan het Natuurnetwerk biedt.”
Alterra Wageningen, juni 2015

Om natuur te beleven zullen we het in toenemende mate moeten hebben van films. Binnenkort komt Holland - Natuur in de delta uit. Als de natuur steeds verder verdwijnt dan is de enige uitkomst een mooie film. De Nieuwe Wildernis kennen we al. De Wilde Stad is in de maak. De wilde stad? Je ziet het niet, maar het is er wel hoor, echt wel, geloof me nou, heus wel. Er is één voordeel van de klimaatverandering en dat is dat we nu meer exotische fauna hierheen zien komen dan ooit. Het ‘wemelt' in de Gaasperplas van de rode rivierkreeften. Andere soorten verdwijnen jammer genoeg.

rode rivierkreeft

Rode (Amerikaanse) rivierkreeft

De Natuur, ha, die film heb ik al, roept de spitsburger uit.

Wie alvast stiekem een kijkje wil nemen in het werk van de maker van De Wilde Stad, hier klikken. Ik verheug me al op de stadskraaien die hun roep veranderd hebben in een beltoon. Er zit er eentje hier in de straat.

Schade door vogels

shots 1703


BlogOmgevingsrecht: "De rechtbank Overijssel heeft op 28 augustus jl. een interessante uitspraak gewezen over afschot van ganzen ter bestrijding van belangrijke schade aan gewassen.

Een groot aantal in Nederland voorkomende diersoorten is op grond van de Flora- en faunawet aangemerkt als beschermde inheemse soort. Het is onder meer verboden om deze diersoorten te doden, te verwonden, te vangen, te bemachtigen of met het oog daarop op te sporen. Artikel 68, eerste lid, aanhef en onder c, van de Flora- en faunawet biedt een uitzondering op dit verbod: Gedeputeerde Staten kunnen een ontheffing verlenen ter voorkoming van belangrijke schade aan gewassen. Een ontheffing kan worden verleend als is voldaan aan een drietal voorwaarden:

  • Er moet sprake zijn van (een concrete dreiging voor) belangrijke schade aan gewassen;
  • Er dient geen andere bevredigende oplossing te bestaan;
  • De ontheffing dient geen afbreuk te doen aan een gunstige staat van instandhouding van de soort.

De Flora- en faunawet implementeert de Europese Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn. Uit jurisprudentie van het Europese Hof van Justitie blijkt dat de bevoegdheid om af te wijken van de beschermingsregels voor soorten strikt moet worden uitgelegd. Lidstaten moeten waarborgen dat elke ingreep die de beschermde soorten raakt slechts wordt toegestaan op basis van besluiten die steunen op een nauwkeurige en treffende motivering (EHvJ 8 juni 2006 en EHvJ 7 maart 1996).

Gedeputeerde Staten van de provincie Overijssel hebben een ontheffing verleend voor de afschot van drie soorten ganzen omdat deze soorten ernstige schade aan gewassen toebrengen.

De rechtbank oordeelt dat wanneer de ontheffing wordt verleend vanwege historische schade, voor iedere wildbeheereenheid apart moet zijn aangetoond dat daadwerkelijk sprake is geweest van historische schade of een eerdere ontheffing. In de onderhavige zaak is daar geen sprake van.

Deze uitspraak volgt op een uitspraak van de rechtbank Noord-Holland van 22 april 2015 omtrent een ontheffing voor het doden van hazen ter bestrijding van gewasschade. De rechtbank oordeelde in deze uitspraak ook dat onvoldoende was gemotiveerd dat door toedoen van hazen belangrijke schade dreigde.

De uitspraken van de rechtbank Overijssel en Noord-Holland zijn een belangrijke waarschuwing voor het bevoegd gezag. Om beschermde soorten aan te kunnen pakken vanwege de (dreigende) veroorzaking van schade, moet de gestelde noodzaak wel voldoende nauwkeurig en treffend zijn onderbouwd. Deze soorten zijn in beginsel immers beschermd op grond van de Flora- en faunawet. Op dit beschermingsregime kan alleen dan een uitzondering worden gemaakt als de noodzaak daartoe ook is aangetoond. Voor een ecoloog is het argument dat ganzen een actieradius hebben van 30 km en daarom schade kunnen veroorzaken in de gebieden van alle binnen die radius gelegen wildbeheereenheden wellicht voldoende om dreigende schade aan te nemen. Een voldoende juridische onderbouwing vormt het volgens de rechtbank echter niet.”

Vogelbescherming: "Rechter verbiedt afschot ganzen in delen van Overijssel"

Een rondje Baambrugge

Zie voor het verslagje hier.


De stilte van het licht

Vandaag is het World Suicide Prevention Day.

Los Angeles Times: California Assembly approves right-to-die legislation

Trouw: "Joost Zwagerman: Zelfmoord moet moeilijk blijven”

HPDeTijd: "De dinsdag overleden Joost Zwagerman leed aan de ziekte van Bechterew."

stilte van het licht

Blz: "Anno nu krijgt een mens op één dag meer beelden te verwerken dan iemand in de middeleeuwen gedurende zijn hele leven. Als reactie op deze `hyperventilerende samenleving klinkt de oproep tot rust, bezinning en stilte. Steeds meer mensen vinden die verstilling door naar kunst te kijken. Joost Zwagerman gaat in De stilte van het licht op bevlogen wijze op zoek naar de facetten van deze 'intensiteit van de stilte' . Van de religieus geïnspireerde stilte bij Jan van Eyck en Zurbarán, via de abstracte stilte van Mark Rothko en Malevich, tot de stilte als suspense bij Edward Hopper. Bij alle kunstenaars is licht een belangrijk middel om de sfeer van de stilte uit te drukken.”

LiterairNederland: "Volgens Carel Peeters in Vrij Nederland van vorige week staat in dit boek ‘alles in het teken van niets of weinig: Het gaat over stilte, over het niets, over het wit, over de leegte, het ontbrekende en het verdwijnen."

Vals licht of stilte? Zwagerman heeft zijn moment opvallend en zelf gekozen bij het verschijnen van zijn laatste boek. Hij is de hemel in geprezen. Hier past enkel stilte.

Amsterdam Jazz Festival


Zondag 6 september: Amsterdam Jazz Festival. Een bescheiden festival in de ArenA. Geen geluidsoverlast voor de omgeving, wel leuke muziek met heel wat artiesten. Bezoekers werden als VIPs verwelkomd. Deuren werden voor je opengemaakt. De stewards stonden paraat om informatie te geven. Voortreffelijk geregeld. Er stond een podium op het veld en verder waren er nog twee zalen met een wat intiemere sfeer.

Michiel Borstlap was een openbaring voor mij. Hij speelde meer dan een halfuur lang zijn fascinerend pianospel. Er staan al verschillende cd’s van hem op mijn iPad nu. Daarna kwam het Ruud Jacobs Trio met (een zwangere) Trijntje Oosterhuis. Ook Ntjam Rosie had veel bewonderaars.

Het filmpje is opgenomen uit de losse hand met mijn oude FlipMino cameraatje, het is maar een impressie.

Geluidsoverlast tot in Weesp

shots 1702


Diemernieuws: "Veel klachten van geluidsoverlast van de festivals in het Diemerbos. Gek genoeg niet zo veel uit Diemen zelf, maar vooral in Weesp regende het klachten.

Na het feest ZeeZout en Klamme Handjes, afgelopen zaterdag en zondag, regent het klachten bij het WeesperNieuws, de zusterkrant van het DiemerNieuws. Opvallend veel bewoners van flats in de Weesper wijk Noord-West melden zich. Deze liggen ook het dichtst bij het festivalterrein en met de wind uit het noordwesten horen zij het meest. "Ik ben binnen gaan zitten met alles dicht en de radio keihard aan, ik word er gek van", zo vertelt een flatbewoonster.

De gemeente Diemen laat weten dat er inderdaad klachten uit Weesp zijn binnengekomen. Uit Diemen zelf is tot nu toe maar een enkele klacht bekend bij de gemeente over het afgelopen weekeinde. De redactie van het DiemerNieuws ontving dit weekeinde één klacht over geluidsoverlast. Uit Amsterdam-Zuidoost.

Later dit jaar zullen bij de evaluatie van de festivals in het Diemerbos de geluidsoverlast/normen een belangrijk aandachtspunt zijn, zo liet burgemeester Boog weten in reactie op zijn tweet over het bezoek aan het festival.

Gaasperplas
Eerder nam het aantal klachten van geluidsoverlast van feesten bij de Gaasperplas ook toe. Ook daar worden meer feesten toegestaan. 

Aan banden

De klagers hopen dat het aantal feesten in Diemen aan banden wordt gelegd. Het zijn er te veel en ze zijn te kort achter elkaar, zo zeggen ze.”

Weespernieuws - 9 juni 2015: "Er zijn bij de politie veel klachten binnengekomen van geluidsoverlast van het festival Amsterdam Open Air, dit weekend bij de Gaasperplas."

Bodemverdichting

Bodemambities Rijksoverheid:

“Verdichting
Bodemverdichting is het compacter worden van de bodem. Dit ontstaat doordat de bodem fysiek belast wordt.

Risico’s
Verdichting veroorzaakt minder infiltratie van water en verlies van het waterbufferende vermogen. Verdichting heeft negatief effect op wortelgroei van planten en het bodemleven. Door minder infiltratie van water is minder grondwater beschikbaar voor waterwinning.”

Bodemverdichting is een gevaar in steden, waar door woonbelasting de grond inklinkt. Het is een gevaar in parken en natuurgebieden als daar grote (en veel kleine) evenementen plaatsvinden. Zie de toestand in onze Amsterdamse parken. Maar het blijkt nu ook toe te slaan in landbouwgebieden. Als het daar al kritisch begint te worden, dan zeker in de parken waar regelmatig festivals gehouden worden en nog zwaardere vrachtwagens, tenten en podia op het terrein komen te staan.


Waterforum: "Na de risicokaart voor ondergrondverdichting is er nu ook een film over dit thema. CLM, Alterra, IPO en Rijkswaterstaat brengen hiermee het probleem van verdichting van de bodem in de landbouw in kaart en laten oplossingen zien. Ondergrondverdichting is onomkeerbaar en leidt ondermeer tot verminderde infiltratie van water."

ProvincieDrenthe: "In de landbouw vindt net onder de laag die geploegd is de sterkste ondergrondverdichting plaats, de ploegzool op circa 30 cm diepte. Bij grasland zit deze sterk verdichte laag onder de zodelaag. Echter ook onder de ploegzool wordt ondergrondverdichting steeds problematischer. Het risico op ondergrondverdichting neemt toe. De toename is een gevolg van het gebruik van steeds zwaardere machines en machines die grotere lasten kunnen dragen (toename wiellast) en beperkte aandacht voor de bodemkwaliteit bij kortdurend verhuurd land.

Gevolg is dat groeiomstandigheden voor het gewas verslechteren. Daarnaast heeft de bodem een verminderde bufferende werking bij extreme weersomstandigheden als gevolg van klimaatverandering. Meer wateroverlast betekent ook een risico voor het milieu vanwege het verhoogde risico op uit- en afspoeling van gewasbeschermingsmiddelen en stikstof naar het grond- en oppervlaktewater.”

Bodemverdichting is een groeiend probleem in de parken en natuurgebieden waar steeds meer en grotere evenementen georganiseerd worden.


Beleidsregels "Compensatie verhardingstoename" en "Alternatieve vormen van waterberging” vastgesteld

Externe bijlagen

Een rondje Gaasperzoom

De Gaasperzoom is een natuurgebied ten oosten van de wijk Gein, lopend langs de grens met de provincie Utrecht en de Ruwelswal. Het verbindt de EHS rond de Gaasperplas met die van De Hoge Dijk.


Metropool Amsterdam

De MetropoolRegio Amsterdam, MRA, grijpt om zich heen als een ziekenhuisbacterie. Ook de Provincie Staten van Noord-Holland heeft het er druk mee. Onderstaande foto wordt opgevoerd als reclame voor de MRA. De baksteenkleurige fraudepanden (Symphony) staan er pontificaal op. Als ik het goed heb en de panden niet weer zijn verkocht dan zijn ze nu in handen van het Duits bedrijf Deka Immobilien. Neerlands hoop in bange dagen?

MRA

Amsterdam Zuid

MRA: "De Metropoolregio Amsterdam behoort tot de Europese top vijf van economisch sterke regio’s. Rode draad van de samenwerking is het behouden en versterken van die internationale concurrentiepositie.

De Metropoolregio Amsterdam - kortweg MRA - is het informele samenwerkingsverband van 36 gemeenten, de provincies Noord-Holland en Flevoland en de Stadsregio Amsterdam. Het metropoolgebied omvat het grondgebied van het noordelijk deel van de Randstad: de MRA strekt zich uit van IJmuiden tot Lelystad en van Purmerend tot de Haarlemmermeer.”

Er is bijvoorbeeld ontzettend veel hoogbouw uit de grond gestampt in Zuid. In 2009 meldde Quote al dat het vastgoedfraudecomplex Zuidas draait als een tierelier. Maar fraude tiert nog welig. Pensioenfondsen zijn meestal de dupe. Ondanks alles gaat het goed met de MRA. Zolang er maar met geld geschoven wordt en dat is precies het trucje, gaat het op papier goed met de MRA. Bouwen met gemeenschapsgeld, dan verkopen en prijs opdrijven, weer verkopen en prijs opdrijven. Zo zijn stadsdelen volgeplempt met hoge en dure kantoren, die enkel zijn gebouwd om winst te maken en van hand tot hand te gaan. Een bacterie die zichzelf vermenigvuldigt.

VN: "Vastgoed speelde een cruciale rol in affaires rond wethouders, gedeputeerden en bestuurders van woningbouwcorporaties. Ze bleken zichzelf te hebben verrijkt, vaak in een-tweetjes met spelers uit de vastgoedmarkt.

Niet alleen de vastgoedmarkt leidde aan goudkoorts, ook de overheid. ‘Er werd alleen maar gedacht aan meer, meer, meer,’ vertelt Ruud de Wit, oud-hoofdredacteur van het tijdschrift Vastgoedmarkt. ‘Kantoorruimte, winkelruimte, recreatiegebieden, de gemeenten wilden dat allemaal. Iedereen dacht dat de werkgelegenheid maar zou blijven stijgen.’”

Sommige affaires hadden zelfs met zware criminaliteit te maken, de moord op vastgoedbaas Willem Endstra.

De ambitie van vastgoedmakelaars en bestuurders kent geen grenzen. Maar de realiteit stelt zijn eigen grenzen.

VN: "Dat het neoliberalisme met het veroorzaken van de financiële crisis zijn Waterloo heeft bereikt is zelfs doorgedrongen tot de beheerders van de grootste kapitalen op de wereld.”

De MRA is in feite een papieren tijger. Maar de verdwazing en misleiding gaan gewoon door. Het is makkelijk om een gebied op papier om te toveren tot MRA van IJmuiden tot Haarlemmermeer, een sommetje te maken van alle activa daarin aanwezig en jezelf op te voeren als metropool van jewelste. Zelfs de hoogste torens zijn gebouwd op inklinkende veengrond en dat is niet zo best in een tijd van klimaatverandering.

De realiteit dringt zich gewoon op. Een breuk in de waterleiding leidt tot een catastroofje. Gelukkig nog geen zware slachtoffers, maar de schade is enorm. Het lijkt mij niet toevallig dat dit juist ontstaat in het gebied waar de laatste tijd ontzettend veel en hoog is gebouwd. Deze keer is de VU het tafereel van een scheurtje in de metropool.

Wat zijn metropolen? In feite zijn ze het theater van allerlei ongewenste ontwikkelingen: zware criminaliteit, fraude op grote schaal, onleefbaarheid, aftakeling van het landschap en de natuur, en op gezette tijden rellen en opstanden van raciale aard. Ik hoop dat de ambities van onze bestuurders tijdig getemperd zullen worden door realiteitszin.

Hoe ziet de metropolitane bestuurder graag zijn onderdanen? Als domweg gelukkig, in de Dapperstraat. Dapper (want dat is echt wel nodig) en dom. 
Alles van waarde is weerloos, schreef Lucebert. 

Nieuwe partydrug: melatonine

Waarschuwing: Satire!

shots 1691


DeSpeld: "De bekende partydrugs kennen we inmiddels wel. Wij hadden behoefte aan iets nieuws en kwamen uit bij het zogenaamde ‘melatonine’. We waren nieuwsgierig naar de precieze effecten van dit pilletje en testten het op festival Into The Great Wide Open. Wat denk je? We hebben heerlijk geslapen!

Omdat we nog relatief onbekend waren met het middel, begonnen we met een kwartje. Je wilt immers niet in een bad REM-slaap belanden, en al helemaal niet op een festival. Toch kickte dat kleine beetje meteen stevig in. Toen we merkten dat de rush onschuldig was, durfden we er nog een paar te nemen. Nou, we gingen het hele weekend tot het randje plat! Ondanks de herrie om ons heen sliepen we als marmotten. Het is moeilijk uit te leggen aan iemand die het nog nooit gebruikt heeft, maar wij snappen niet waarom deze drug nog geen vaste plek heeft veroverd in de Nederlandse partyscene.

Er kleeft wel één klein nadeel aan het gebruik van dit wondermiddeltje: onze vrienden vonden ons tijdens het hele weekend fakking afwezig. Een bijwerking die wij voor lief nemen, want de heerlijke roes gaat boven wat sociale ongemakken.”

DeSpeld: "Dit weekend zijn er weer veel mensen niet op een festival. Zeven sfeervolle foto’s van dit prachtige evenement.”

Helemaal mooi zou het zijn als ook de DJ’s een melatoninetje zouden innemen. Daar zou de hele omgeving van opknappen. Je ware Mystic Garden, Loveland, Dreamfields, A Day at the Park, en geen PleinVrees meer, geen StrafWerk en een heerlijke Awakenings.

Wonen in Zuidoost

Denkt u erover om in Zuidoost te komen wonen? Niet doen! Elk weekend is er tegenwoordig geluidsoverlast vanaf de Gaasperplas. Groengebied Amstelland ziet dit gebied als een afwerkplek voor festivals, feesten en barbecues. Elk weekend hoor je boem boem boem boem boem, de eentonige dreun van wat je geen muziek meer kunt noemen. Ik hoor steeds meer mensen zeggen dat ze zouden willen verhuizen. Nee, ik ga Zuidoost niet meer aanprijzen als mooi woongebied.

De 10 van MAX

OmroepMAX:

"De 10vanMAX: de tien inspirerendste ouderen van Nederland

De jury heeft de 10vanMAX samengesteld, de lijst met de 10 meest inspirerende ouderen van Nederland. Vanaf maandag 31 augustus vindt u de 10vanMAX op deze pagina. U kunt dan stemmen op wie u het meest inspirerend vindt. De stemperiode sluit op donderdag 10 september 23.00 uur. Op vrijdag 11 september 2015 maakt juryvoorzitter Tania Kross bekend wie de aanvoerder is van de 10vanMAX.”

Toon Borst, bekend van zijn jarenlange muntenactie en als oprichter van kinderboerderij ’t Brinkie, is genomineerd. Wij stemmen op hem natuurlijk. Je ontmoet hem regelmatig op zijn bakfiets in Gaasperdam.

Toon Borst


"Toon is de oprichter en drijvende kracht achter de ‘muntenactie’. Hij haalt buitenlands geld op bij de mensen en wisselt dat in voor euro’s. In de afgelopen 14 jaar heeft hij met de opbrengst al heel veel goede doelen kunnen steunen.”

Europa bestaat niet

De vluchtelingencrisis heeft aangetoond dat Europa niet bestaat. Opgericht om een eenvormig beleid te ontwikkelen voor welvaart in alle Europese landen, is het een toonbeeld geworden voor onenigheid en machteloosheid. In plaats van welvaart komen bezuinigingen. De nieuwe Europese aanwinsten blijken wolven in schaapskleren.

EUObserver: "The four Visegrad Group states - the Czech Republic, Poland, Hungary and Slovakia - reaffirmed Friday (4 September) their opposition to quotas of refugee relocation between EU countries.

"Any proposal leading to [the] introduction of mandatory and permanent quotas as solidarity measures would be unacceptable”, the four prime ministers said in a statement after meeting in Prague.”

wikileaks files

CommonDreams: "Policy director at Just Foreign Policy, Naiman wrote a chapter in the new book The WikiLeaks Files: The World According to U.S. Empire. He wrote: “By 2014, the sectarian Sunni-Shia character of the civil war in Syria was bemoaned in the United States as an unfortunate development. But in December 2006, the man heading the U.S. embassy in Syria advocated in a cable to the Secretary of State and the White House that the U.S. government collaborate with Saudi Arabia and Egypt to promote sectarian conflict in Syria between Sunni and Shia as a means of destabilizing the Syrian government. … No one working for the U.S. government on foreign policy at the time could have been unaware of the implications of promoting Sunni-Shia sectarianism.”

Het belangrijkste dat men vergeet is de oorzaak van deze volksverhuizing. Waarom vluchten mensen weg? Voor oorlog en ellende. Het enige dat effect kan hebben is het vermorzelen van IS en vrede in de hele regio. Maar dat lijkt zo goed als onmogelijk. Europa huppelt vrolijk achter de oorlogsmisdadigers aan, met name de VS die overal ter wereld zijn belangen wil vestigen en manu militari doordrukt. Dat zien we in Oekraïne en in het Midden-Oosten. De VS wil het koste van het kost (aan buitenlandse slachtoffers) regeringen omverwerpen. Dat gebeurde in Afghanistan, Libië, Joegoslavië, Oekraïne en nu Syrië. Daarvoor bewapent men zelfs rebellen. Dat zagen we in Afghanistan waar de Taliban werd bevoorraad door de VS, en dat zien we nu ook in Syrië en omgeving waar rebellen van allerlei slag bewapend worden. Saudi-Arabië heeft IS voorzien van de laatste modellen oorlogstuig. Maar Saudi-Arabië is een westerse bondgenoot, en zelfs ons koningshuis heeft nauwe (financiële) banden met de dictatuur daar. Gevolg: oorlog en ellende om ideologische, economische belangen, en een volksverhuizing die Europa destabiliseert.

Het westen heeft deze gigantische crisis aan zichzelf te danken. Europa ruziet onder mekaar en brengt geen verlichting. Ook de VS is niet meer in staat om vrede te brengen, ja heeft het zelfs opgegeven om dit na te streven. De VS leeft en bestaat van de oorlog.

En wat de crisis in Griekenland betreft, de banken hebben het voor het zeggen, niet de bevolking van de Europese landen. Europa deugt niet. Het klakkeloos volgen van het Amerikaanse beleid is schadelijk voor Europa en de wereld. “Fuck the EU” zei mevr. Nuland. Inderdaad, we are screwed!

"Wat is er zotter dan om welke redenen ook een strijd aan te gaan van dien aard dat beide partijen er meer nadeel dan voordeel van ondervinden?”
Desiderius Erasmus in Lof der Zotheid

Uit in Zuidoost

dvdc


Dag van 1000 Culturen

Zuidoost: "Zaterdag 5 september wordt het één groot sportief en cultureel feest op het Anton de Komplein tijdens de Dag van 1000 Culturen. De Dag van 1000 Culturen staat in het teken van de opening van het cultuur- en sportseizoen in Amsterdam Zuidoost. Er zijn workshops, sport, spellen en heel veel lekker eten. En er zijn diverse optredens van onder andere Nastyplay, Corona band, Untold, Black Harmony, TOCSICK, Lina Ice, Bijlmer Boekt en OSB Leerorkest Zuidoost. De toegang is gratis!

De Dag van 1000 Culturen vindt plaats op meerdere podia en locaties op het Anton de Komplein en in CBK Zuidoost en het Bijlmer Parktheater. Het programma-aanbod op de dag is enorm. Hier alvast enkele hoogtepunten om je in de stemming te krijgen."

AJF Header Logo

ZONDAG 6 september 2015 – 14.00 / 20.00

Trijntje Oosterhuis Hans Dulfer Candy Dulfer Ntjam Rosie Sherry Dyanne Licks & Brains Joseph Bowie New Cool Collective Manu Dibango De Deeldeliers & vele anderen

Een miljoen bomen

Terwijl Zuidoost het moest doen met een 1000-bomenplan dat intussen nergens meer is te vinden en het aantal gekapte bomen dit aantal ver overschreed (en voor de overkapping van de A9 een gigantisch aantal bomen gekapt werd/wordt), is New York bezig met een MillionTrees project. Een miljoen bomen. Kijk, dat is nou een metropool. Nog een kleine tienduizend bomen en New York heeft er een miljoen bomen bij. Amsterdam doet precies het tegenovergestelde: bomen kappen op grote schaal.

MTNYC


MillionTreesNYC: "It will take a lot of hard work - and a lot of outdoor fun - but we plan to achieve this goal in the next decade. The City will plant 70% of trees along streets, in parks, and in other public spaces. The other 30% will come from homeowners, the business community, and non-profit organizations.”

Festivalitis

Een festival in het groen lijkt zo mooi en idyllisch, maar de werkelijkheid is anders. De omwonenden zijn verplicht te ‘genieten’ van een kakofonie en de natuur blijft achter als een uitgeleefde sofa. Maar de feestbeesten genieten, van DDDDD, dance, decibels, drugs, drank en een doppie.


Landje van Geijsel in verkoop?

Het Landje van Geijsel is vanuit Zuidoost makkelijk te bereiken met de fiets. Het is vooral een bezoek waard als het landje onder water staat, plasdras wordt, en daar tienduizenden vogels van half februari tot half mei foerageren. Boer Geijsel zet zijn landje elke winter onder water. Daarmee helpt hij tienduizenden vogels, waaronder onze nationale vogel, de grutto. Groengebied Amstelland heeft daar een vogelkijkschuurtje ingericht. Dit Landje komt mogelijk in de verkoop.



Landschap Noord-Holland: “Af en toe ontstaat er een juweel van een kans om de natuur in onze prachtige provincie te redden. Zoals nu het Landje van Geijsel bij Ouderkerk aan de Amstel. Duizenden trekvogels komen er op krachten na hun uitputtende reis vanuit Afrika. Elk voorjaar zet veehouder Jan Geijsel het gebied onder water. Grutto’s, kemphanen, tureluurs, wintertalingen, wulpen en kieviten rusten in het water en foerageren in de drassige randen. Het land is binnenkort mogelijk te koop. Daar willen we graag een bod op doen. Als het in andere handen valt, verdwijnt deze veilige haven misschien.”

U kunt een bijdrage sturen aan Landschap Noord-Holland en/of beschermer worden van Landschap Noord-Holland.



Vreemd genoeg is het Landje van Geijsel niet eens met naam genoemd op de kaart van Groengebied Amstelland. Er staat enkel een icoon met verrekijker. Verder hoofdzakelijk horeca. Vreemd is ook dat GGA het omringende gebied aanprijst als een ‘terrein’ waarin de natuur voorrang heeft. Dat is inderdaad zo volgens de regels van de EHS (Ecologische Hoofdstructuur) waartoe de natuurgebieden van GGA behoren. De praktijk is dat in de EHS, zowel langs de Ouderkerkerplas als de Gaasperplas, in het Diemerbos en elders, de natuurgebieden gezien en geëxploiteerd worden als evenemententerreinen.

LandjevanGeijsel


GGA: "In de gebieden van Groengebied Amstelland liggen terreinen waar de natuur voorrang heeft en waar alleen rustige vormen van recreatie, zoals wandelen of fietsen, plaatsvinden. Bijvoorbeeld in de Ouderkerkerplas, het Diemerbos, De Hoge Dijk en de Gaasperplas.”

Maar GGA houdt zich hier niet aan!!!

LandjevGeijsel


In Groengebied Amstelland vinden we inderdaad het hele jaar veel soorten vogels. Maar GGA zorgt ervoor dat er steeds meer verdwijnen wegens geluids- en andere overlast van festivals. Het Landje van Geijsel behoort niet tot de EHS maar is veel waardevoller dan omringende EHS-gebiedjes. Het is nu particulier bezit, landbouwgrond, maar zou aangekocht moeten worden als natuurgebied en binnen de EHS moeten vallen.

Natuurmonumenten: "Het Nederlandse landschap is de afgelopen decennia hard achteruit gegaan. 

Landschap vervult belangrijke functies

Nederland wordt drukker, het groen in ons land steeds schaarser. Daarom moeten we zuinig zijn op de bijzondere natuur en het mooie landschap dat we hebben.

Natuurmonumenten komt op voor het landschap

Helaas gaat steeds meer eigens verloren in Nederland. Wie door ons land wandelt of rijdt ziet steeds meer van hetzelfde.”

Bomen gekapt voor A9


Het kappen van bomen voor de A9 is al meer dan een jaar aan de gang en gaat nog steeds door. Het totale aantal bomen die weg moeten is enorm. Hieronder een filmpje dat een recent kort stukje weergeeft bij Kantershof (ook een paar keer herhaald). Het hele A9 tracé in Zuidoost is meer dan 4 km lang. Aan beide kanten van de A9 worden bomen gekapt, totaal meer dan 9 km. Ik ben benieuwd hoeveel van die bomen gecompenseerd zullen worden en bovenop de overkapping en in de omgeving teruggeplant zullen worden. Ik vrees dat we tienduizenden bomen zullen verliezen. En wie houdt bij hoeveel bomen er al gekapt zijn en in totaal gekapt zullen worden?


Stadsdeelvergaderingen

shots 1567

De stadsdeelvergaderingen worden nu doorgegeven op een andere site. Daar kunt u ook de uitzendingen volgen. Nu had ik toch verwacht dat iedereen die aanwezig was op de buurtbijeenkomsten in buurthuis Holendrecht op de hoogte zou zijn gesteld van deze verandering. Nee dus. In de werkgroep communicatie tussen bestuur en buurten had ik het over de websites die toegankelijker zouden moeten zijn. Waarop mevr. Souad Habyby (gebiedsmakelaar voor Nellestein) gevat vroeg of ik van plan was om de gebiedsmakelaars werkeloos te maken. Nou, gebiedsmakelaars kosten een centje en de bestuurscommissie zelf is al de ‘ogen en oren’ van het stadsdeel. Ik begrijp inderdaad niet waarom er nu ineens gebiedsmakelaar nodig waren. De term ‘makelaar’ lijkt erop te wijzen dat zij enkel zullen dienen om commerciële plannen door te geven. Het hangt ervan af hoe de gebiedsmakelaars hun taak opvatten natuurlijk. Dat kan best positief zijn, maar ook het tegendeel. Mensen hebben in de eerste plaats behoefte aan een toegankelijke website van het stadsdeel, waar informatie makkelijk te vinden is.

De wijziging van de vergaderpagina’s had aangekondigd moeten worden. Dat doe ik dus bij deze. Waarmee is aangetoond dat Zuidoost zonder participerende weblogs en websites van burgers niet efficiënt functioneert. Het kostte mij veel tijd om achter de juiste pagina te komen waar deze vergaderingen nu staan. Het is allemaal nieuw, begrijp ik, maar het minste wat men had kunnen doen was het plaatsen van een link van de oude site naar de nieuwe. In de rechterkolom vindt u de link naar de nieuwe site (stadsdeel vergaderingen). Ook de site met de bekendmakingen is er niet beter op geworden sinds die in handen is van de centrale stad. Je kunt niet meer zoeken op stadsdeel, maar moet dat doen op postcode. Gelukkig is er nog een bekendmakingenkaart.

Daarmee heb ik mij weer als onbezoldigd participerend ambtenaar in buitengewone dienst behoorlijk uitgesloofd en de gebiedsmakelaars heel wat werk uit handen genomen. Dit weblog is nog steeds gratis en werkt zonder subsidie.

Bijlmerpark

shots 1566

Bijlmerpark kaalslag

MetroInDeBijlmer: “Kwakoe sloopt Bijlmerpark

Als het om ons geliefde Kwakoe-festival gaat, weten wij dat het bij dit evenement altijd vooral om geld heeft gedraaid. Tot een paar jaar geleden vooral om zwart en grijs geld en bijvoorbeeld oninbare schulden bij het Stadsdeel, de laatste jaren als een keurig verdienmodel voor een nette bv. Een andere constante was, dat het festival in de ogen van ons stadsdeel bij het uitstek het vehikel was om zichzelf te promoten als een bruisende zwarte stad en het voorbeeld van een geslaagde, op integratie en emancipatie gerichte politiek. City-marketing dus, met uiteraard als mededoel: het wegpoetsen van alle negativiteit, die zo gemakkelijk de krantenkolommen haalde. Vandaar ook dat in het verleden de organisatie ongelooflijk kon sjoemelen, tot dat het festival zelf het beroerde imago van de Bijlmer versterkte, en er dus voor een keurige organisatie werd gekozen.

Het politieke belang van het festival uitte zich ook bij de herinrichting van het Bijlmerpark. In alle plannen die voor het park werden bedacht, stond altijd een eis voorop: zoveel mogelijk ruimte voor het Kwakoe-festival. En die kwam er ook, in een park, dat zich zelfs onlangs mocht tooien met de naam van werelds meest geliefde leider. Zo hebben we nu een enorme lap grond, dat vanwege zijn grootte en leegte nauwelijks gebruikt wordt, behalve voor Kwakoe-time, dit jaar met op- en afbouw van het evenement zo’n zes weken. Voor de rest rust het uit en probeert het te herstellen van de jaarlijkse aanslag op het gras en op grond, die door de massa’s volk jaarlijks meer inklinkt.

We hebben het sterke vermoeden dat voor het gebruik van de grond en het herstel daarvan geen geld wordt betaald, zoals bijvoorbeeld wel gebeurt bij de house-festivals rond de Gaasperplas. Het stadsdeel geeft hierover geen enkele informatie, wel kunnen we in de besluitenlijst van de bestuurscommissie lezen, dat het festival ook dit jaar weer subsidie heeft gekregen: 40.000,00 voor zijn belang als instrument van citymarketing en cultureel evenement, en 10.000,00 voor zijn bijdrage aan de sociale samenhang.”

Er zijn in het Bijlmerpark meer dan 10.000 bomen en boompjes gekapt. Wat overbleef was een kale woestenij. Het moest een festivalterrein worden. Nu wil men ook het Gaasperpark inrichten als evenemententerrein. Want elke zich respecterende festivalboer wil zijn eigen grond natuurlijk. Daarom moeten al onze parken eraan geloven, zelfs de EHS. Zie het Gaasperparkplan van Groengebied Amstelland.

Een van de mogelijkheden om het Nelson Mandelapark op te waarderen tot ecologisch park te vergelijken met het Landje van Geijsel is het gewoon onder water te laten staan. Je ziet dan meteen dat de vogels er neerstrijken. Het kost geen geld. Kwakoe zetten we op drijvende vlonders. Na de feesten stapelen we de vlonders als sportheuvel voor de kids. Het festival kunnen we dan Floatland noemen. Dan is tenminste voor meer dan de helft van het jaar het park een natuurpark. Het spaart ook hoge kosten uit voor herstel van het park na Kwakoe.

shots 1661

Nelson Mandelapark

shots 1654
shots 1655
shots 1656
shots 1657

Foto’s: Flora te Riet

© 2015