Blog

Kandidaten voor het DB

Parool: "De zoektocht naar een opvolger van dagelijks bestuurder Emile Jaensch in Zuidoost gaat langer duren dan voorzien. De voorgenomen installatie van een nieuwe bestuurder op 8 maart zal zeker niet worden gehaald.

Dat zegt emeritus hoogleraar Guus Borger, die samen met waarnemend burgemeester Amy Koopmanschap van Velsen sinds begin deze maand gesprekken voert met de leden van de bestuurscommissie over de vorming van een nieuw dagelijks bestuur.

Het grote probleem is het versnipperde politieke landschap in Zuidoost, vertelt Borger over de stand van zaken. "De bestuurscommissie telt dertien leden, verdeeld over tien fracties. Vijf leden hebben zich kandidaat gesteld, en mogelijk worden dat er nog meer."

Borger wil geen namen noemen, maar een rondgang leert dat in elk geval Hans Res (CDA), Tineke de Boer (OZO), John Olsen (CU), Roy Ristie en Remco van Dijk (D66) zich hebben aangemeld als kandidaat. Andro Bottse van de VVD zegt de optie open te houden.

Ook over de samenstelling van de coalitie bestaat verschil van mening. Enkele fracties dringen erop aan dat ook GroenLinks uit het dagelijks bestuur stapt, zodat er twee portefeuilles te vergeven zijn. De adviseurs zien daar geen aanleiding toe, vertelt Borger.

Binnen de bestuurscommissie is afgesproken dat, mochten de adviseurs er niet uitkomen, de dertien leden gaan stemmen over de kandidaten. Als geen van de kandidaten een meerderheid krijgt, volgt een nieuwe ronde over de twee kandidaten met de meeste stemmen."

Glyfosaat of Roundup


Zembla: "Nederland is recordhouder in het gebruik van landbouwgif. Maar er zijn groeiende zorgen over de gevolgen hiervan voor mens, dier en milieu. Onder wetenschappers is ophef ontstaan over het veel gebruikte onkruidmiddel glyfosaat. Ook in Nederland wordt het in grote hoeveelheden over de akkers en tuinen gesproeid, onder meer onder de naam Roundup van producent Monsanto, die tot 2000 het patent had op het middel."

Volgens de Europese instanties BFR en EFSA is het gebruik van het middel volkomen veilig. Maar afgelopen jaar komt de Wereldgezondheidsorganisatie WHO met een alarmerend rapport. Glyfosaat is waarschijnlijk kankerverwekkend."

Foodwatch: "Glyfosaat is het meest gebruikte onkruidbestrijdingsmiddel ter wereld. Er zijn aanwijzingen dat mensen, ook in stedelijke omgevingen, de stof regelmatig binnen krijgen. Uit steekproeven van Milieudefensie in 18 Europese landen blijkt bijvoorbeeld dat glyfosaat is aangetroffen in de urine van vierenveertig procent van mensen die wonen in stedelijke omgevingen. In Nederland werden er resten van het onkruidbestrijdingsmiddel gevonden in de urine van 5 van de 8 geteste personen. Ook zijn er aanwijzingen dat glyfosaat is aangetroffen in de moedermelk van vrouwen in stedelijke omgevingen. Wij weten nog onvoldoende over hoe deze resten in ons lichaam terecht komen, en wat dit inhoudt voor de volksgezondheid. Toch zegt de Europese Commissie, door te besluiten tot toelating hierover: geen probleem, zolang de grenswaarden niet worden overschreden. De gevolgen voor de gezondheid van de chemische stof zijn echter al sinds tientallen jaren controversieel, en er bestaan grote twijfels over de vorige toelatingsbeoordeling van de EFSA.

In Nederland nam de Tweede Kamer in 2013 een motie aan om de verkoop van Roundup en glyfosaat aan particulieren te verbieden. Hierop volgende het besluit om gewasbeschermingsmiddelen en biociden buiten de landbouw te verbieden. Na een vertrouwelijk (en dus niet openbaar) advies van de Raad van State besloot Staatssecretaris Dijksma in februari 2016 om dit besluit niet geheel uit te voeren. In maart 2016 zal wel een verbod in werking treden voor het professioneel gebruik van glyfosaat op verhardingen (stoepen, enz.), maar een algemeen verkoopverbod lijkt voorlopig nog niet in zicht. Het gebruik van glyfosaat door particulieren en in de landbouw blijft daarmee toegestaan. Landbouwkundig wordt glyfosaat in Nederland dan ook op grote schaal ingezet.“

E-mailactie: "We hebben nog maar een paar dagen!! Begin maart beslist de Europese Unie of zij de toelating voor het omstreden onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat, het actieve bestanddeel van Monsanto’s Roundup, voor nog eens tien jaar zal verlengen. Het kankeronderzoekscentrum (IARC) van de Werelgezondheidsorganisatie (WHO) classificeerde glyfosaat eerder vorig jaar als "waarschijnlijk kankerverwekkend“ voor de mens. Doe met ons mee en roep de Europese Commissie op het voorzorgsbeginsel in acht te nemen: zo lang er wetenschappelijke twijfel bestaat over de veiligheid van glyfosaat mag het niet opnieuw worden toegelaten!”

Onderteken nu

Voortgang grootonderhoud Gein 3

Communicatie tussen bestuur en bewoners is nooit bijzonder goed geweest in Zuidoost. Zo ook de communicatie over het grootonderhoud in Gein 3. De bomen zijn nu allemaal gekapt. Het renoveren kan beginnen. Bel je het stadsdeel op via het telefoonnummer dat is opgegeven in de bewonersbrief dan krijg je te horen dat de projectleider Rutha Fessehaye de hele week niet aanwezig is. De andere medewerkers beweren dat het grootonderhoud gepland is vóór de zomervakantie. Volgens de opzichter die gisteren in de J. Krüsestraat rondliep beginnen de straatwerkzaamheden komende maandag bij basisschool Gein in de C. Aarnoutsstraat. De herplant van de bomen zal in de herfst gebeuren.

In de lunchpauze van de chauffeurs van trucks en graafmachines bleven de vrachtwagens en machines onbeheerd stationair draaien. Achteraf werd dit van alle kanten ontkend.

Tijdens de rechtszitting over de voorlopige voorziening ging de discussie over de vervangende bomen, de Quercus robur fastigiate Koster, de piramidale eik. Van diverse kanten wordt nu beweerd dat het geen eiken worden. Volledige onduidelijkheid van de kant van de ‘boomdeskundige’ van Zuidoost.

Het stadsdeel schept door de bewering dat de straatwerkzaamheden pas voor de zomer aanvangen bewust verwarring. De aannemer geeft aan dat de werkzaamheden volgende maandag, begin week 9, aanvangen. Het stadsdeel heeft deze opdracht aan de aannemer gegeven, maar communiceert dat niet naar bewoners toe. Intussen zijn de verantwoordelijke medewerkers nergens te vinden.

Zuidoost Nergens Anders!

De “vooruitgang"

Vandaag is men begonnen met het kappen van de bomen in de C. Aarnoutsstraat. Volgende week gaat men verder in de J. Krüsestraat. Er waren mensen die zich ineens onprettig realiseerden dat alle bomen gekapt werden. Sommigen verkeren nog in de veronderstelling dat ze allemaal gecompenseerd worden. Niet dus.

Sommige bewoners kwamen haast juichend de kap bekijken. Sigaret in de mond natuurlijk en blij voor het autootje, nou zeg maar twee, drie of vier auto’s die nu meer plek krijgen. Klimaatverandering is nog niet tot hen doorgedrongen. En het loopt allemaal los natuurlijk met de opvang van hemelwater. De riolering kan dat allemaal wel aan. Hopen ze. Een van de bewoners kwam witheet aankakken en moest even kwijt dat het zo geweldig was dat die schijtbomen eindelijk weg waren. Luchtvervuiling door auto’s? Nooit van gehoord. Hij had gisteren de uitzending van Keuringsdienst van Waarde gezien over dadels, en daar mevrouwtje, daar van die rotte dadels met beestjes in, daar komt de kanker vandaan. Een ander had het over de ‘vooruitgang’. Steeds meer auto’s, dat was vooruitgang. Inderdaad, we hebben nu gespecialiseerde kinderziekenhuizen die kleine kankerpatiëntjes verzorgen. Dat is vooruitgang … of toch niet? Kleine kinderen zijn bijzonder gevoelig voor luchtvervuiling. In Gein 3 parkeren veel ouders die hun kinderen naar basisschool Gein brengen hun auto achterstevoren. De kinderen lopen dan net op het drukste moment in de straat door de uitlaatgassen, want fietsen langs een autovrij fietspad is veel ouders te lastig. Sommigen noemen dat vooruitgang. Het dagelijks bestuur en vooral de verantwoordelijke ambtenaren zagen dit niet als een argument om vijf bomen extra te laten staan of te herplanten. Ik kan dit geen vooruitgang noemen.

En er was een democratisch besluit gevallen, zei een grapjas. Dat slechts 43 % van de geënquêteerde woningen een handtekening had gezet voor ‘meer voorzieningen’ (wat ze daar toen onder verstonden is niet duidelijk) en dat dus in 57 % van de huizen die gevraagd werden te ondertekenen geweigerd werd, geeft al aan dat de meerderheid voor behoud van de bomen was. Als we de niet-geënquêteerde straat, de C. Aarnoutsstraat, erbij nemen, en dat zou in feite toch moeten, dan was de overgrote meerderheid van alle betrokken bewoners tegen meer parkeerplekken en tegen het kappen van alle bomen. Er was drie jaar geleden al een definitief ontwerp, goedgekeurd door het Dagelijks bestuur, en waarop geen enkel bezwaar is binnengekomen. In dit definitieve plan zouden alle, ALLE, bomen behouden blijven. De meerderheid van bewoners van Gein 3 hadden in een eerdere stadsdeelenquête al gekozen voor behoud van alle bomen.

Maar dit definitieve, goedgekeurde ontwerp werd onderuit gehaald door Urwin Vyent. Andere bewoners die bezwaren hadden over het achteraf gewijzigde plan werden niet eens tewoord gestaan door de portefeuillehouder. Vriendjespolitiek? Wie zal het zeggen. Dit is dan weer de zoveelste flater van het DB. De argumenten van het stadsdeel, of beter gezegd van de ‘boomdeskundige’ van het stadsdeel, werden in de rechtszaak weerlegd en moesten teruggetrokken worden. Maar net als bij de commentaren van sommige omwonenden gaat het nooit om argumenten. De ambtenaren willen niet toegeven omdat ze dat nu eenmaal een blamage zouden vinden, het dagelijks bestuur durft de ambtenaren niet terecht te wijzen, en zo rommelt Zuidoost verder. Dan heb je nog de jaknikkers, die menen dat een bestuur altijd gelijk heeft, en zelfs bereid zijn om (ondeugdelijke) argumenten te verzinnen om de bomen toch te kappen. Dat ze ziek zouden zijn is onzin.

Intussen houden de meeste bewoners van de straat zich gedeisd en zijn ontstemd over het kappen van alle bomen. Naar de bezwaarmakers tegen deze bomenkap werd niet geluisterd. Overigens denk ik niet dat de enquêteurs die meer parkeerplek wilden bewust de bewoners van de C. Aarnoutsstraat buitenspel gezet hebben, daar is een ambtenaar verantwoordelijk voor, heel waarschijnlijk een ‘deskundige’. Drie jaar lang hebben de parkeerfanaten het grootonderhoud opgehouden. Twee keer heeft het stadsdeelbestuur geprobeerd om de bomen alvast te kappen voordat er een besluit was en de bezwarenprocedure was afgehandeld. 'Deskundig gekluns' zou je het kunnen noemen. Tijdens de hele procedure werden foute beweringen gedaan, tot voor de rechter.

Wat ik ook vandaag hoorde is dat bewoners van omliggende straten hun auto’s parkeerden/parkeren in de C. Aarnoutsstraat omdat in deze straat door buurtbewoners wordt gepatrouilleerd tegen inbraken in auto’s. Dus er stonden en staan auto’s die eigenlijk in andere straten thuishoren. Vandaar de parkeerdruk in deze straat. Vanzelfsprekend zal geen enkele autobezitter zich vanaf nu netjes gedragen. Het foutparkeren zal gewoon doorgaan. Het stallen van voertuigen waarvoor geen wegenbelasting is betaald zal doorgaan. Het stallen van vakantievoertuigen zal gewoon doorgaan. Want de portefeuillehouder van Zuidoost heeft mij weken geleden al laten weten dat handhaving geen prioriteit is. Het is niet alleen geen prioriteit, er wordt gewoon NIET gehandhaafd. Ook niet bij de basisschool waar de rijrichting niet gerespecteerd wordt en waar ouders hun kinderen naar school brengen, achterstevoren parkeren en dan de kids in de uitlaatgassen laten lopen.

Zo, ik heb even mijn hart gelucht. Ik ben benieuwd wanneer er weer een enquête komt van bewoners die de nieuwe eiken ook weg willen, want die beschadigen hun auto’s natuurlijk. Het is gewoon zo dat sommige bewoners een hekel hebben aan bomen. Het zijn altijd de bomen die schade aanrichten, nooit auto’s, en zeker niet de autobezitters. Die gaan graag mee met de ‘vooruitgang’, mee in de vaart der volkeren met hun diesel suv die enkel gebruikt wordt ’s zondags voor het ritje naar de voetbalmatch in de Arena. Daar kun je niet aankomen met een smart autootje.

Update 21 februari: het waait al twee dagen flink hard, 45 km/h, 7 Bft. Het rammelt langs de gevel. Het moet niet harder gaan waaien. Als aan de kop van de straat ook nog eens 67 bomen gekapt worden dan heeft lokaal de wind vrij spel vanaf de gracht bij de basisschool tot aan de Gaasperplas. De ‘deskundigen’ van stadsdeel Zuidoost houden daar totaal geen rekening mee.

Where to invade next

MichaelMoore: "Academy Award®-winning director Michael Moore is back with WHERE TO INVADE NEXT: a provocative and hilarious comedy in which Moore will stop at nothing to figure out how to actually make America great again.”


Liegende Hillary Clinton


En als Hillary de kans krijgt dan zoekt zij meteen naar een nieuw land om binnen te vallen. Die landen heeft zij heel waarschijnlijk al op haar lijstje staan. Oorlog is tenslotte een Amerikaans exportproduct.

AGV tegen TTIP

Parool: "Het bestuur van het waterschap Amstel, Gooi en Vecht heeft donderdagavond een motie aangenomen waarin stelling wordt genomen tegen het omstreden vrijhandelsverdrag TTIP.

Een motie die was ingediend door de gezamenlijke fractie van De Groenen en de Piratenpartij kreeg steun van de fracties van PvdA, Water Natuurlijk, de Partij voor de Dieren en Natuurterreinen. Dat was voldoende voor een ruime meerderheid. 

De voorstemmers vrezen voor de gevolgen van het handelsverdrag tussen Europa en de Verenigde Staten. De ondertekening van het verdrag zou onder meer kunnen betekenen dat de waterschappen gedwongen worden tot een privatisering. 

Eerste waterschap

Over TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) wordt op dit moment nog druk onderhandeld. Het verdrag moet belemmeringen voor producenten wegnemen. Tegenstanders vrezen dat daarmee echter ook de kwaliteit en veiligheid van producten in het gedrang komen.

Amstel, Gooi en Vecht is het eerste waterschap dat zich tot TTIP-vrij waterschap uitroept. Vorig jaar keerde ook de gemeenteraad van Amsterdam zich tegen het handelsverdrag.”

P.S.: Ik vind het nieuwe Parool er knap uitzien.

Jeroen Bosch jaar

2016 is het jaar van Jeroen Bosch. Vroeger had je nog schilders die tegen alle verdrukking in een ongezouten kijk gaven op de wereld om hen heen. Ze hadden te maken met rijke en heerszuchtige vorsten, oorlogen, ziekten en armoede. Toch kregen velen van hen het voor mekaar om ook bij de monsterlijke machthebbers (te herkennen aan hun dure kleding) aanzien te verwerven. Jeroen Bosch maakte ketterkunst die werd verzameld door de christenfundamentalist Filips II.

muziek

De tuin der aardse lusten

Wilhelm Fraenger schrijft in zijn studie over Hieronymus Bosch dat het onmogelijk zou zijn geweest dat ketterse werken als deze door de kerkelijke hiërarchie geaccepteerd zouden zijn. Hij meent daarom dat de werken met een ketterse inhoud, namelijk de drie triptieken, De tuin der lusten, De verzoeking van de heilige Antonius, en De hooiwagen, nooit in een kerk of klooster als altaarstuk zouden zijn getoond, en dat die enkel bedoeld waren voor een geheim of ketters genootschap waar ze geen controverse konden veroorzaken. Maar dat lijkt mij een fout inzicht. Er heerste in die tijd veel tegenstand tegen een kerk die steeds absurder werd; misbruiken waren schering en inslag. De katholieke bevolking, zeker de geletterde, kwam steeds meer in opstand tegen de machthebbers, de katholieke kerk die met wapengeweld over Europa (en elders) probeerde te heersen.

De eigenlijke ketters waren de katholieke fundamentalisten die net als Daesh tegenwoordig een godsdienstig regime in stand hielden door terreur en moord. Daesh maakt propaganda met moord en geweld, vindt dat zelfs geweldig en helemaal in orde. Zo ook de Spaanse monarchen die overal ter wereld dood en verderf zaaiden, van Zuid-Amerika tot Europa. Ik kan me voorstellen dat een vorst als Filips II, die Fernando Álvarez de Toledo y Pimentel, beter bekend als Alva, naar Antwerpen stuurde om daar als landvoogd van de Nederlanden de ketters aan te pakken die een beeldenstorm hadden veroorzaakt, niet vies was van wat geweld en de werkelijkheid goed genoeg kende. Dus de beelden van de hel die Bosch schilderde waren een bestaande werkelijkheid van oorlog en vernieling. De weergave van kerkelijke hoogwaardigheidsbekleders als monsters kan Filips II best geïnterpreteerd hebben als zijnde afvallige christenen. Hij verzamelde de werken van Bosch zonder schroom. De kerk was haar gezag aan het verliezen. Enkel met geweld kon het regime gered worden. Uit Antwerpen vluchtten na de aankomst van Alva veel rijke Vlamingen naar het noorden.

De intelligentsia van Vlaanderen die bleef moest zich wel schikken naar machthebbers als Filips II en Alva. Zo heeft ook Rubens een portret geschilderd van Alva. Zo heeft de Antwerpse drukker Plantijn zijn beroemde Polyglotbijbel of Koningsbijbel (verwijzend naar de heerser van de dag) gedrukt met de (soms nogal wankele steun) van Filips II. Deze Polyglotbijbel bevatte naast de Vulgaat (de volkse versie van de Bijbel in het Latijn) ook de oudere teksten in andere talen die een andere bijbeluitleg toelieten. Deze Polyglotbijbel was toch bedreigend voor een fundamentalistisch katholiek regime. Plantijn drukte ook wel eens geschriften die de kerkelijke censuur niet doorstonden. Op zijn drukkerij werd eens beslag gelegd. Bosch zelf dateert van iets vroeger, van voor de tijd van Filips II. Hij kreeg ook opdrachten van bijvoorbeeld Filips de Schone. Het katholieke geloof van die tijd was helemaal niet wars van sensatie, overdrijving en hel en verdoemenis. Het was eigen aan de tijdgeest, zelfs aan de geloofsverspreiding.

De tuin der lusten


De wereld was duidelijk aan het veranderen en dat was overal zichtbaar. Er was geen geheim genootschap nodig om andere ideeën de wereld in te brengen. Wat het regime bestempelde als ketters waren misschien wel heel fatsoenlijke christelijke mensen. Jeroen Bosch was waarschijnlijk een heel gelovig mens, maar met de ogen wijd open. Ook de heersers moesten wel erkennen dat de hoge kunst en academische wereld van die tijd zijn waarde had en dat ze daar deel van wilden uitmaken, zij het met hun duidelijk stempel en censuur. De werken van Bosch waren niet bedoeld voor geheime genootschappen, maar waren onderdeel van een algemene culturele wereld die vroeg om gehoord en gezien te worden en waren bedoeld als altaarstukken voor kerken en kloosters. Tenminste, daar ga ik van uit. Misschien dat bij Filips II in zijn verzameldrift voor werken van Bosch ook meespeelde dat hij die werken uit de kerken wilde halen zodat ze niet anders geïnterpreteerd konden worden dan vanuit zijn eigen visie. Een persoonlijke, misschien wat perverse manier om zijn gevoel als heerser te bevestigen. Wat hij zag in de schilderwerken van Bosch was het geweld dat hij veroorzaakte in de wereld en dat deed hij in zijn eigen visie volkomen terecht ten gunste van de hemel die werd afgebeeld in een ander paneel van de triptieken, en dat beviel hem bovenmate.

Fraenger heeft volgens mij wel gelijk als hij beweert dat het middenpaneel van De tuin der lusten geen voorstelling is van zedelijke ontucht maar van idyllische onschuld. Het middenpaneel van De hooiwagen toont de wereld zoals die is, tussen hemel en hel in, wel op weg naar de hel. Zo moeilijk te begrijpen is Bosch nou ook weer niet. De indruk van rust en vrede in De tuin der lusten kan niet misverstaan worden.

Het Prado Museum heeft een virtuele tour beschikbaar van De tuin der lusten, in hoge resolutie. Je weet niet wat je ziet.

Bosch500: "Zanger/rapper Ali B treedt tijdens de opening van de Jheronimus Bosch-tentoonstelling op vrijdag 12 februari op in ‘s-Hertogenbosch. Die dag start het programma op de Parade met allerlei muzikale optredens vanaf 12.30 uur. Publiek kan vanaf de Parade en de Verwersstraat de speciale Bosch-wandeling met Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander zien. De NOS zendt de opening van de tentoonstelling live uit vanaf 13.00 uur."

Uitspraak rechter

Verleden vrijdag deed de voorzieningenrechter uitspraak over de bomenkap in Gein 3. De bestuursrechter concludeert als volgt:

“Gelet op het voorgaande zal het bestreden besluit in beroep naar verwachting standhouden. Daar komt bij dat het broedseizoen in maart begint en verweerder, gezien de vergunningsvoorwaarden, in die periode niet tot kap kan overgaan. In dit geval gaat daarom verweerders belang als vergunninghouder bij de onmiddellijke uitvoering van het bestreden besluit boven het belang van verzoekster tot behoud van de bomen tot op het beroep is beslist. De voorzieningenrechter ziet daarom ook geen grond voor het treffen van een voorlopige voorziening.”

De bestuursrechter wilde de zaak kortsluiten, d.w.z. het verzoek om een voorlopige voorziening samen behandelen met het beroep tegen het besluit van stadsdeel Zuidoost. Maar voor het betalen van de griffierechten voor het beroep heb je vier weken de tijd en die waren nog lang niet afgelopen. De griffierechten voor het beroep waren nog niet betaald op het moment van de rechtszitting. De rechter kon dus de zaak niet kortsluiten, maar was dat wel van plan. De verweerder had geen pleitnotitie, wat al bijzonder vreemd is. Dat kan erop wijzen dat de zaak al was afgesproken tussen rechtbank en bestuur. De eerste zin van de conclusie van de rechter wijst erop dat zij haar oordeel over een beroep al klaarhad. Zij was van plan om in een kortsluiting het beroep te verwerpen. Omdat zij het beroep niet mocht behandelen heeft zij dan maar de voorlopige voorziening afgewezen. Wat zeer vreemd is in een zaak als deze. De bestuursrechter speelt hierbij voor bestuursorgaan en dat is in de rechtspraak ongewenst.

Bovendien bleken veel onwaarheden, zeg maar leugens, van het bestuur gewoon overgenomen te worden door de rechter. Een aantal werden vergoelijkt. De afstand van twee meter van de boom tot de leidingen werd door de verweerder al toegegeven als zijnde onjuist. Dat de vervangende eiken – zoals de ‘boomdeskundige’ van stadsdeel Zuidoost had beweerd – niet vatbaar zouden zijn voor de eikenprocessierupsenplaag bleek ook niet te kloppen. Op de foto’s die aantoonden dat er geen sprake was van een ziekte maar van beschadiging door auto’s reageerde de rechter met de vraag: “Wat garandeert mij dat deze foto’s zijn opgenomen op de plek die u aangeeft?” Als dat een retorische vraag was, dan bedoelde zij ‘ik vertrouw u niet’ en dat is een zeer ongewenste houding van een rechter. Overduidelijke leugens van de verweerder werden voor zoete koek aangenomen of vergoelijkt, maar foto’s worden betwijfeld. Bijzonder vreemd.

De constatering van een boomziekte bij de elzen (visueel) door Groenadvies Amsterdam is op basis van foto's toegestuurd aan de bomen- en ziektespecialist van Nederland haast zeker onbetrouwbaar. Het is niet mogelijk om alleen visueel de ziekte vast te stellen. Dat moet en kan enkel door professioneel onderzoek. De boomspecialist van Nederland, dhr. van Prooijen, was bereid om een onderzoek in te stellen. Hij schreef: “Op de foto's te zien zitten de bloedingsplekken direct bij de beschadigde plekken. Er is dan een directe relatie tussen bastschade en het lekken van (suikerhoudende) bastsappen uit dat beschadigde weefsel.  Dan is er vrijwel zeker geen sprake van Phytophthora. Op zich is dat voor een boom geen groot probleem. Voorkomen van nieuwe schade is dan de remedie. Mochten er echter ook uit ogenschijnlijk onbeschadigde plaatsen op de stam lekplekken aanwezig zijn dan is er wel een mogelijkheid van Phytophthora. Ik heb een testkit waarmee Phytophthora is aan te tonen.”

Om ervoor te zorgen dat nieuwe aanplant van andere bomen geen schade zou lijden door een mogelijk aanwezige ziekte zou onderzoek noodzakelijk zijn geweest. Dat is nu door de rechter de grond in geboord. Ondanks het oordeel van de boomspecialist geloofde de rechter de onbevestigde bewering van Groenadvies Amsterdam. Een echt onderzoek van een specialist zou maar € 50 hebben gekost; de kosten die het stadsdeel zal betalen aan Groenadvies Amsterdam voor een ondeugdelijk en ontoereikend ‘onderzoek’ zullen minstens honderden euro’s bedragen. Want hoe dubieuzer een onderzoek hoe duurder. Ook als alle bomen gezond zouden verklaard worden zouden alle bomen toch gekapt worden.

Mijn indruk is dat de rechter zeer partijdig heeft geoordeeld. Maar er is geen beroep mogelijk tegen de bomenkap. De rechter heeft daarmee ook een beleid goedgekeurd dat wordt gekenmerkt door vriendjespolitiek. Er zijn personen die een bestaand, door het Dagelijks bestuur goedgekeurd definitief ontwerp waarop geen bezwaren waren ingediend, te laten wijzigen, terwijl onderbouwde bezwaren tegen het kappen van 101 bomen niet gehonoreerd werden.

Een verzoek aan het DB om toch nog een kleine toegeving te verkrijgen en een aantal bomen te sparen, werd afgewimpeld met het argument dat het mogelijk na de uitspraak van de rechter niet meer hoefde. Men had dus duidelijk al de indruk welke kant de rechter op zou gaan. Het is een trieste werkelijkheid. Rechters zullen de overheid in de meeste gevallen toch het voordeel van de twijfel geven. Dat bevordert willekeur en misbruik.

Boomkruiper

De boomkruiper doet zijn naam eer aan, hij kruipt inderdaad langs bomen omhoog op zoek naar insecten. Het is een vrij kleine vogel, net als het winterkoninkje.

boomkruiper

boomkruiper

winterkoning

winterkoning

De visie van Bernie Sanders

Bernie Sanders


ChelseaGreenPublishing: "In this short, accessible book, author Jonathan Tasini draws heavily from Sanders’ ample public record of speeches, statements, and interviews, and couples his working-class spirit with specific legislation he has championed on a number of core proposals that comprise a broader people’s agenda for America, including:

    A national, single-payer health care system;

    Free public higher education;

    Taking on wealth and income inequality;

    Preserving Social Security;

    Caring for our veterans;

    Ensuring civil rights for all;

    Combatting climate change;

    Reforming Wall Street, and much more."

Eikels in J. Krüsestraat

De uitspraak van de voorzieningenrechter over het verzoek om het kappen van de bomen in Gein 3 op te schorten tot er een uitspraak is van de beroepsrechter komt vrijdag. Het stadsdeel heeft er meer dan 14 weken over gedaan om met een besluit te komen waartegen men in beroep kon gaan. Er moest zelfs een ingebrekestelling aan te pas komen. Twee hoorzittingen werden gehouden omdat het stadsdeel zijn zaken niet op orde had. Allemaal vertraging veroorzaakt door het stadsdeel. Als het stadsdeel na de uitspraak weer niet bereid is om een toegeving te doen voor de bewoners die bezwaar maakten tegen het kappen van alle bomen dan zal het tot de herfst kunnen duren voor de werkzaamheden kunnen beginnen.

quercus r f k


Het is nergens voor nodig om alle bomen te kappen. Dat zouden de rabiate bomenhaters wel graag willen. Maar dan zullen ze van een koude kermis thuiskomen. Want de vervangende bomen zijn eiken, en die produceren ondanks wat de (on)deskundige ambtenaren van Zuidoost ook mogen beweren … eikels, ja zelfs 2 tot 6 stuks aan één trosje. Dat is was anders dan meeldauw, stuifmeel en katjes – wat die eiken overigens ook produceren. En de eikenprocessierupsenplaag. De ‘boomdeskundige’ van Zuidoost beweert dat deze soort geen eikels heeft en niet gevoelig is voor de eikenprocessierupsenplaag. Maar er zijn in de loop van de jaren al meer dingen beweert die niet bleken te kloppen. Vlak voor de rechtszitting werd beweerd dat 16 bomen ziek zouden zijn. Dat is enkel te constateren door een degelijk onderzoek met een testkit. De ‘onderzoekers’ die het stadsdeel aantrok hebben enkel visueel gecontroleerd en zijn natuurlijk bang om hun lucratieve contracten met Zuidoost kwijt te raken als ze het stadsdeel niet naar de mond praten. Het is een trieste bedoening in Zuidoost. Je kunt hier vier en meer wrakken van auto’s neerzetten, moet kunnen, ook het hele jaar door vakantievoertuigen de stoepen laten blokkeren, moet allemaal kunnen, maar die bomen … die verdomde bomen die zouden verboden moeten worden, volgens sommigen.

op vakantie thuis

Gedoogbeleid van Zuidoost

Ik ben benieuwd wat de bewoners zullen zeggen als over een paar jaar de eikels de riolering hier verstoppen en de auto’s beschadigen. Sommige mensen hebben geen benul van wat er eigenlijk precies gaat gebeuren, houden een enquête nadat er al een definitief ontwerp is goedgekeurd door het dagelijks bestuur, waarop ze geen bezwaren hebben ingestuurd, en nu lopen ze vrolijk te verkondigen dat de eiken geen eikels dragen en ook niet vatbaar zijn voor de eikenprocessierupsenplaag. En zal W. Gerresepad blij zijn met de negen extra eiken voor hun neus?

Door al dat gerommel en gedogen van ontoelaatbaar parkeren zal betaald parkeren gauw op de agenda van Zuidoost komen te staan.

© 2015