Blog

Over onzin gesproken

ROmagazine - Jos Gadet (Hoofdplanoloog Amsterdam):

Over zin en onzin van een groene stad

Het belang dat het Amsterdamse gemeentebestuur hecht aan groen in de stad en de daadkracht die hierop volgt mag als een groot voorbeeld voor andere Nederlandse gemeenten gezien worden. Dat belang komt niet alleen voort uit verwijzingen naar gezondheid en natuur, maar de laatste jaren met name vanwege het feit dat groen een noodzakelijke voorwaarde voor het economisch succes van een kennisstad is.

Maar: bald himmelhoch jauchzend, bald zu Tode betrübt….. Want wat is er aan de hand? Ik schrok diezelfde week van een presentatie over participatie van de lokale bevolking bij de ondertunneling van de Gaasperdammerweg in het roemruchte zuidoostelijke deel van Amsterdam. Met die presentatie was niks mis, integendeel, maar en passant werd vermeld dat er boven op de tunnel een nieuw park komt. EEN NIEUW PARK??!!

Is het wel verstandig dat in een gebied dat drie grote parken kent die marginaal bezocht worden (het Bijlmerpark kende ondanks een forse opknapbeurt een dalend bezoekersaantal), omgeven is door maar liefst twee regionale groengebieden en dooraderd met ontelbare lege groenstroken, een extra park wordt aangelegd? Zit Zuid-Oost daar op te wachten? Tsja, al ruim tien jaar geleden besloten….. Waar Zuid-Oost juist mee geholpen is, is schaarste te creëren in groen. Hoe schaarser een product, hoe groter de waarde ervan. Bovendien, de kwaliteit van het groen wordt mede bepaald door de kwaliteit van de directe omgeving. En niet andersom. Dat leerde Jane Jacobs ons in 1961 al, en dat is de strekking van de drie Grote Groenonderzoeken die we sinds 1996 gehouden hebben. Het is allemaal keurig beschreven en gerapporteerd, en bovendien gepubliceerd in talloze vakbladen. Het succes van het Westerpark en Vondelpark is een gevolg van het succes van de verdichtende stad, waar verschillende soorten mensen om verschillende redenen en op verschillende momenten van de dag gebruik maken van de openbare ruimte. Dus stevige verdichting lijkt meer op zijn plaats.

Hoe kan het dan dat er nog steeds planologen, stedenbouwkundigen en ontwerpers zijn die openbare ruimte als een tweedimensionaal vlak zien dat je ‘leuk’ moet inrichten? Openbare ruimte is veel meer dan dat. Het gaat om mensen die functies dragen die gehuisvest zijn in panden die de wanden van plein, straat of park vormen. Kortom, openbare ruimte is de optelsom van mensen, functies, vastgoed en open ruimte. In die volgorde! De economische en sociale componenten van de openbare ruimte zijn belangrijker dan de fysieke inrichtingselementen. Hoe groter de variatie in groepen mensen en hoe groter de verscheidenheid in functies, des te succesvoller de openbare ruimte zal zijn.

Met het toevoegen van een groene vlakte aan een uitgestrekte groene vlakte voeg je allesbehalve kwaliteit toe aan Zuid-Oost, laat staan het Amsterdamse groen. Zuid-Oost heeft veel meer mensen nodig, geen parken.”


Leven en werken - VPRO

"In 'Leven en werken' van Bregtje van der Haak zien we bewoners van een yuppenwijk, het KNSM-eiland in Amsterdam, die het maximale uit hun leven willen halen. In de eerste plaats op het gebied van werk, maar de nieuwe waarden uit de werksfeer dringen ook door in de privésfeer. Het krijgen van kinderen wordt uitgesteld en relaties met een partner duren zolang ze maximale voldoening schenken."

Jos Gadet is hoofdplanoloog van de gemeente Amsterdam. En hij loog wat af. Planologen als Gadet proberen al jaren de verdichting van de stad te verkopen als een positief iets. Dat is klinklare onzin. Verdichting zorgt voor toestanden zoals Baltimore die nu beleeft. Verdichting is het bijeenpersen van steeds meer mensen op een steeds kleiner oppervlak. Groen kun je daarbij niet gebruiken, tenzij als bouwterrein. Haal nog meer groen uit de Bijlmer weg en je krijgt Amerikaanse reltoestanden. Heel eenvoudig. Openbare ruimte is geen optelsom. En als je daarbij het vastgoed optelt dan komt de verhouding al helemaal scheef te liggen, want bij vastgoed gaat het om geld, nooit om mensen.

Gadet wil ook niet weten dat de parken in Zuidoost al jarenlang geteisterd worden door gigantische bomenkap. In het Bijlmerpark werden meer dan 10.000 bomen gekapt, wat overbleef was een duur en kaal sportpark. Nu is men bezig met het ruïneren van het Gaasperpark. En Godet vindt groen bovenop de overkapping van de A9 geen goed idee. Ik zou haast naar ons Dagelijks bestuur toerennen om ze alle drie een flinke knuffel te geven omdat ze toch voor een groen parkJE hebben gekozen bovenop de Gaasperdammerweg. Ik heb nog nooit zoveel onzin gelezen over groen dan van Gadet. Schaarste creëren in het groen. Dit is super-neoliberalisme van de koude grond. Griezeliger kan niet. Nu begin ik te begrijpen waarom in Amsterdam de EHS (NNN) al jaren in het verdomhoekje is gedrongen. Dat komt door planologen als Gadet. Sinds een paar jaar heeft men de festivals ontdekt om ook onze parken vol te stouwen met jong volk dat ergens in hoge flats woont in een verdichte stad waar ze als konijnen opgestapeld zitten.

Is deze onzin van Gadet weer zo’n voorbeeld van minachting voor ons stadsdeel? Ik mag hopen van niet. Die duistere Bijlmerbewoners hebben zeker geen groen nodig? Bij mekaar proppen dan maar. We zitten hier niet te wachten op Godot, eh … ik bedoel Gadet. Een stadsplanoloog die nu in deze tijd nog durft te pleiten voor meer verdichting en zijn afkeer van tuinsteden nog steeds laat blijken heeft volgens mij een hekel aan mensen. Gadet zwelgt nog steeds in de verouderde ideeën van urbanisten van een halve eeuw geleden in een totaal andere wereld, ook nog een Amerikaanse. De Stalinistische architectuur is weer in. Alles volplempen met hoogbouw, zo goedkoop en efficiënt mogelijk, net als de megastallen. Gadet wil massa’s, het liefst zo dicht mogelijk bij mekaar. Ook de parken moeten zo vol mogelijk gepropt worden volgens Gadet en daarom zijn natuurlijk ‘voorzieningen’ nodig om het volk te trekken, d.w.z. horeca. 

Gadet is voor hautain metropolitain. Het KNSM-Eiland is een voorbeeld van de afschuwelijke architectuur die dit oplevert. Het Piraeusgebouw lijkt wel een gevangenis. Een gruwel. Plantaardig of menselijk leven lijkt er niet gewenst. Stalen platen op de binnenplaats om menselijke contacten zoveel mogelijk te ontmoedigen.

Piraeusgebouw

Piraeusgebouw - KNSM Eiland
Detail

NieuwsUitAmsterdam: "Jos Gadet, hoofdplanoloog bij de gemeente Amsterdam, pleit voor veelzijdige buurten met een hoge bevolkingsdichtheid. Monotone, ruim opgezette wijken als Julianapark en de Westelijke Tuinsteden verhinderen dat Amsterdam zich ontwikkelt tot metropool. Tegen de aanhangers van de tuinstad kan niet vaak genoeg gefulmineerd worden, vindt hij. Die taak neemt hij op zich in zijn onlangs verschenen boek Terug naar de stad.

Gadet richt zijn pijlen op het idee van de functionele stad, ‘een stad waarin de functies wonen, werken, verkeer en vrije tijd strikt gescheiden zijn en waar licht, lucht en ruimte overheersen’. Dit idee, geïnspireerd door de architect Le Corbusier, werd in Amsterdam in de praktijk gebracht in de Bijlmer en in de Westelijke Tuinsteden.

Gadet pleit ervoor dat het stedelijk gebied wordt ‘uitgerold’ tot buiten de Ring. Dat vereist een hogere woningdichtheid, meer voorzieningen en beter openbaar vervoer.

Verder pleit hij voor hoogbouw, bijvoorbeeld aan de rand van park Frankendael in Oost.”

Het is opvallend dat mensen als Gadet, metropolitanen, grootstedelijke planologen met grootse plannen, het hebben over ‘een uitgestrekte groene vlakte' als het Bijlmerpark en het Gaasperpark, parken waar je in een paar minuten doorheen loopt, en die dus kleine parkjes zijn (en in het Gaasperpark is al helemaal niets vlak). Alles waar zo’n planoloog een hekel aan heeft is teveel en te groot. Maar de stad, het beton kan niet uitgestrekt genoeg zijn. Hoe groter hoe beter. Maar de menselijke maat ontbreekt. Geef deze planologen de kans en ze maken van elk paradijsje een uitgestrekte betonnen vlakte. Kritische reacties op dit artikel van Gadet worden trouwens op ROmagazine niet geplaatst. Ook censuur is weer in in dit land.

Hieronder staat de reactie van de Vrienden van het Diemerpark op het artikel van Jos Gadet:

"Jos Gadet beschouwt een park kennelijk alleen als 'succesvol' als het hoge bezoekersaantallen (mensen) heeft. Zuid-Oost zou "schaarste in groen" moeten creëren, omdat dit de "waarde" van het groen zou vergroten. De "waarde" van het groen lijkt voor Gadet uitsluitend bepaald te worden door de hoeveelheid bezoekers van dat groen. "Het succes van Westerpark en Vondelpark is een gevolg van het succes van de verdichtende stad." 

Veel woningen rondom het groen vergroten volgens Gadet de waarde van het groen, omdat er dan meer mensen zijn die het groen bezoeken. Dat is een eenzijdige benadering. Er zijn mensen die van een 'rustig' park houden (weinig bezoekers), maar zenuwachtig worden van een 'druk' park (veel bezoekers). Een park dat mensen veel gelegenheid biedt om kennis te maken en/of te genieten van de natuur (die rijk en gevarieerd kan zijn omdat er weinig mensen komen) kan als 'succesvol' beschouwd worden. 

Een park, ook al zou daar geen mens komen, kan óók 'succesvol' zijn als het een onmiskenbare heldere structuur aanbrengt in een stad of woonwijk, waardoor mensen minder 'op elkaar gepropt' wonen en/of als het park een grote hoeveelheid verschillende dieren en soorten planten huisvest (grote biodiversiteit). 

En zo zijn er nog diverse andere parameters om het 'succes' van een park te beoordelen.  Het groenmanifest van het Parkenoverleg geeft daarvan voorbeelden. 

Jos Gadet verbaast zich erover dat er ("nog steeds") planologen, stedenbouwkundigen en ontwerpers zijn "die openbare ruimte als een tweedimensionaal vlak zien dat je ‘leuk’ moet inrichten”.  
Het is betreurenswaardig dat er ("nog steeds") toonaangevende ambtenaren zijn met een eendimensionale visie als die van Jos Gadet. 'Leuk inrichten' is trouwens ook iets waarover verschillende opvattingen bestaan."

Het raadsel van de verdwijnende boterkoek


StichtingGroeneHart - Sjoerd Veerman: "Bij ons thuis hebben we regelmatig boterkoek. Iedereen krijgt een stukje geserveerd bij de koffie, gezellig. Maar de rest van de koek verdwijnt zonder dat iemand er nog wat van krijgt. Ingewijden weten dat iedere keer een klein stukje stiekem wordt opgesnoept. Niemand ziet echter dat het afgesneden puntje opgegeten wordt, maar ondertussen is aan het eind van de dag de hele boterkoek verdwenen…

De Randstad met daarbinnen het Groene Hart als ‘contramal’ vormt al decennialang het meest centrale en constante ruimtelijke concept in de nationale ruimtelijke ordening.

We slaan ons als Nederlanders op de borst dat we het land grotendeels zelf gemaakt hebben. Bij ruimtegebrek leggen we water droog, breiden we het land uit in de zee. Geen uitdaging te groot, geen zee te hoog.

Maar wie de achtereenvolgende nota’s voor ruimtelijke ordening naslaat op het formaat van het Groene Hart, ziet dit open gebied steeds kleiner worden. Het rood van de verstedelijking verdringt het groen van gras(land). Het lukt de overheid maar moeilijk om een constant beleid [volgehouden eenheid van handelen] te voeren en de handen op de rug te houden. Moest er wat gedaan worden, dan zou het als een uitdaging gezien worden, maar juist nu er iets niet moet, valt dat zwaar.

Mede om te voorkomen dat het Groene Hart door het rood zou worden opgeslokt zijn de precieze grenzen van het Groene Hart voor het eerst in 1993 vastgelegd. Ook sindsdien is er aan het gebied geknabbeld. In 2003 werden drie grote polders aan het Groene hart onttrokken, ondermeer de Bloemendaler polder, de polder Rijnenburg en Zuidplaspolder. De ruim zeven kilometer lange HSL-tunnel tussen Hoogmade en Hazerswoude is een opvallend compromis om het Groene Hart zoveel mogelijk open te houden.

Het Groene Hart is gaan lijken op mijn boterkoek. Niemand wil het Groene Hart verstenen en verkleinen, ieder onderschrijft het groene beleid – maar iedere gemeente wil nog één klein stukje (afrondende) woningbouw . Reden voor de provincies om een restrictief beleid te formuleren, waarbij gemeenten uitsluitend nog voor eigen inwoners mogen bouwen.

Ik voorzie, voor de komende tien jaar een onverminderde druk op het open polderlandschap. Drie vraagstukken spelen daarbij een belangrijk rol: 1) van leegstand, krimp en omvorming, 2) veranderende agrarische bedrijfsvoering en 3) de waterhuishouding en daarmee samenhangende bodemgesteldheid.

Om te voorkomen dat de vraagstukken die spelen ook leiden tot onherstelbare schade aan het Nationaal Landschap Groene Hart, is het essentieel dat beleid en plannen die worden ontwikkeld voor het Groene Hart transparant te volgen zijn. Deze zouden ook getoetst moeten worden aan een breed kwaliteitskader: De Kwaliteitsatlas is hiervoor een goed hulpmiddel. Alleen zo krijgt ieder zijn deel van de boterkoek en blijft er nog iets over voor de kinderen van onze kleinkinderen.”

Diezelfde knelpunten spelen ook binnen onze steden. Onze bestuurders zeggen het belang van groen en parken te beseffen, maar knabbelen er steeds meer vanaf. Meer bomen worden gekapt, meer groen verdwijnt. De ambities verschuiven naar postzegelparkjes, dak- en geveltuintjes en kaboutergroen. Sommige bestuurders wilden zelfs het kunstgras van sportpleinen bij de hoofdgroenstructuur onderbrengen. Steeds meer activiteiten verhuizen naar de parken, onder andere festivals, barbecues en mudruns.

Onze bestuurders menen het land vol te moeten bouwen (en waar anders vindt men nog plek dan in parken en natuurgebieden?) en vinden dat de economie steeds verder moet groeien. Maar dat belemmert wel zeer drastisch het groeien van datgene dat voorbestemd is om uit zichzelf en gratis te groeien, namelijk ons groen en onze bomen, onze parken. De festivalisering maakt meer kapot dan ons lief is. Ons landschap wordt onleefbaar, niet alleen voor fauna en flora, maar ook voor mensen. Nederland behoort tot de dichtst bevolkte landen ter wereld. Als we de stadsstaten en kleine eilanden weglaten, dan komt Nederland op de 4e plaats in de wereldranglijst met 400 mensen per km2.

Metropolisering betekent toenemende onleefbaarheid en onlusten. Dat zagen we al in Parijs en London. Steeds meer Amerikaanse metropolen krijgen te maken met zware onlusten en oproer. En dan wil ik het qua leefbaarheid nog niet eens hebben over de onleefbaarheid en gevaren van steeds meer megastallen in het groene areaal dat Nederland nog heeft.

EHS = NNN

Omdat er nog heel veel verwarring bestaat over de EHS, de Ecologische Hoofdstructuur, nu de NNN, NatuurNetwerk Nederland genoemd, hier een presentatie waarin alles uitgelegd wordt. Een aantal van onze Amsterdamse parken behoren tot de EHS, waaronder het Gaasperpark. In deze natuurgebieden hoort de natuur voorrang te hebben.


Camelia

Nog nooit heeft mijn camelia zo uitbundig gebloeid als dit jaar. Sommige jaren had ze maar één bloem. Dit jaar zijn het er tientallen. Men noemt haar ook wel de Japanse roos. Wanneer ik haar geplant heb weet ik niet precies meer, maar ze staat misschien wel al twintig jaar in mijn tuin, naast mijn Japanse esdoorn, een acer palmatum atropurpureum, met zo’n prachtige donkerrode kleur.

Camelia


Help! Onze parken verzuipen

Nu ook op Issuu beschikbaar:


Help! Onze parken verzuipen!

Parken special

Natuur&MilieuTeamZuid: Buurtmarkt met allerlei leuke buurtinitiatieven

Olympiaplein en Amstelpark (zaterdag 25 april)
Sarphatipark (zondag 26 april)

Met o.a.
– planten en kruidenverkoop
– informatie en doeactiviteiten van groene en duurzame buurtinitiatieven
– gratis snoei- en bloei en plantadvies en over geveltuin, tuin, balkon en ander groen.
– kinderactiviteiten…

Het centrale thema van onze 3 Natuur&Milieumarkten en het magazine is dit jaar Parken in de stad. Op elke locatie wordt aandacht besteed aan het nut en het belang van parken. Aan hun vrienden verenigingen en anderen die parken belangrijk vinden. We hebben ze in de stad echt nodig tenslotte om te kunnen ademen. Voor iedereen, die op een bovenwoning woont en ook wel eens lekker buiten wil zijn of werken. Voor iedereen die in zijn pauze even de rust opzoekt. Voor iedereen met een hondje of kleinkinderen die willen hollen.”


http://issuu.com/lilianvoshaar/docs/natuur_milieumagazine_2015/1

Parken als festivalterrein

AT5: "Het Vondelpark ziet er na een fraaie lentedag al snel uit als een vuilnisbelt. Daarnaast zijn er in veel parken zoals het Oosterpark en binnenkort het Flevopark ook steeds meer muziekfestivals.

Worden stadsparken niet te vaak als festivalterrein gebruikt? Daarover gaat het vanavond in Park Politiek. Een discussie met Paul Slettenhaar (bestuurder in Zuid voor de VVD), Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren en Marijn Bosman van D66.”


Sorry


Een verontschuldiging aan komende generaties voor de milieuvervuiling die wij veroorzaken door onze hang naar ‘vooruitgang’, hebzucht en onverantwoordelijkheid. Het kappen van bomen overal in de wereld veroorzaakt samen met vervuilende industrie en verkeer de klimaatverandering met steeds meer overstromingen, tsunami’s en rampen.

Wildlife crime

WildlifeCrime: "Het meldpunt van wildlife crime is bedoeld voor meldingen over in het wild levende dieren. Wil je iets melden over gehouden dieren (bijvoorbeeld huisdieren, productiedieren of circusdieren) neem dan contact op met 144 red een dier.”

Hier ziet u het aantal meldingen en kunt u zelf een melding doen.

petitiewlc


Groenmanifest

Ecovisie


VondelparkNet: "Sinds ongeveer een jaar of twintig zijn de groengroepen van Amsterdam verenigd in een overkoepelende organisatie, het Parkenoverleg Amsterdam. Dit Parkenoverleg functioneert als een soort van denktank voor de deelnemers. Het komt meerdere keren per jaar samen, en tijdens deze vergaderingen wordt besproken hoe men het hoofd kan bieden aan de diverse plannen van ambitieuze bestuurders die de groengebieden bedreigen. Ook worden regelmatig lezingen gehouden door juridische- en natuurexperts om deskundigheid te bevorderen van de deelnemende groengroepen. Voor het Vondelpark is in het Parkenoverleg de redactie van hetVondelpark.net vertegenwoordigd. Door de activiteiten van het Parkenoverleg hebben veel groengroepen grote successen weten te behalen met hun acties, desondanks is deze organisatie voor buitenstaanders vrijwel onbekend.

De laatste tijd constateert het Parkenoverleg dat de druk op het groen in Amsterdam enorm toeneemt. Niet alleen nemen de bezoekersaantallen toe, ook door de manier van recreatie zien wij dat de aangerichte schade toeneemt. Daartegenover zien wij dat op het groenonderhoud enorm wordt bezuinigd. Parken en plantsoenen worden heringericht en verschraald zodat het onderhoud goedkoper wordt, en er wordt naar andere inkomstenbronnen gezocht bij commerciële ondernemers, zodat je overal in de stad festivals in kwetsbare groengebieden georganiseerd ziet worden. Ook voor het Vondelpark is men op zoek naar sponsors.

Het Parkenoverleg is vastberaden daar een halt aan toe te roepen, en heeft besloten vaker naar buiten te treden, ook direct met de Amsterdamse politiek contacten te leggen. Om niet iedere keer onze standpunten te moeten formuleren hebben wij een Groenmanifest opgesteld, dat als leidraad dient voor standpunten die het Parkenoverleg en de aangesloten groepen innemen. Het Groenmanifest bestaat uit tien essentiële punten voor stadsgroen, en is hieronder te lezen. Inmiddels hebben alle parken- en groengroepen dit manifest ondertekend, waaronder namens het Vondelpark ook de Vrienden van het Vondelpark.

Op zaterdag, 25 april 2015 is er op het Olympiaplein een Natuur- en Milieumarkt met een tafel van hetVondelpark.net waar er voor iedereen gelegenheid is dit manifest te ondertekenen. U bent welkom op de stand van hetVondelpark.net om ook kennis te maken met de andere activiteiten van de personen achter deze webstek!”

Download het Groenmanifest

Onderteken dit manifest

Onze parken verzuipen


De presentatie
 Help! Onze parken verzuipen kunt u hier downloaden.

Zie ook De festivalisering van parken.

Groenmanifest

1. Stadsgroen en parken zijn en maken gezond

2. Stadsgroen en parken zijn zélf een evenement

3. Stadsgroen en parken zijn natuur en verdienen bescherming

4. Stadsgroen en parken zijn van alle Amsterdammers

5. Stadsgroen en parken spelen in op uiteenlopende gebruikers

6. Stadsgroen en parken zijn een belangrijke economische factor

7. Stadsgroen en parken onderwijzen

8. Stadsgroen en parken zijn deel van verkeersverbindingen

9. Stadsgroen en parken voorzien in behoefte bij waterberging

10. Stadsgroen en parken hebben historie

Ecologische Visie – Gemeente Amsterdam: "Het beleidsuitgangspunt van deze ecovisie is: “de ecologische hoofdstructuur wordt gerespecteerd, knelpunten worden aangepakt en voor wijzigingen is, vergelijkbaar met de hoofdgroenstructuur, een besluit van de gemeenteraad nodig.”

Een afgeleefd festivalterrein


Parool: "De Vereniging Vrienden van het Vondelpark (VVVP) wil een algeheel barbecueverbod in het Vondelpark. Daartoe heeft de belangenvereniging een oproep gedaan aan Paul Slettenhaar, wethouder bij Stadsdeel Zuid.

De vereniging denkt dat de vervuiling in het Vondelpark flink zal afnemen na een barbecueverbod. In een brief vraagt de VVVP aan de wethouder om het 'tolerante barbecue-experiment' te stoppen.

Sinds 2011 mag op een beperkt aantal plaatsen in het park worden gebarbecued. Na de eerste warme dag van het jaar, vorige week, bleek dat het Vondelpark flink te lijden had onder de drukte: er bleef een grote hoeveelheid afval achter. Recentelijk pleitte de Partij voor de Ouderen al voor een verdubbeling van de boetes voor het achterlaten van zwerfvuil.

Beperkte mogelijkheden
Volgens de VVVP loopt het Vondelpark schade op door 'de massale eet- en drinkpartijen'. 'Planten en grasvelden gaan kapot, huis- en parkdieren eten van de ongezonde vette restjes, kinderen en honden lopen gevaar door glasscherven. Op sommige plekken lijkt het monumentale Vondelpark 's ochtends op een afgeleefd festivalterrein,' aldus de vereniging." 

Gepensioneerden worden belazerd

pensioenalarm


Pensioenbelangen: "Op 4 maart heeft De Actuaris een artikel gepubliceerd dat is geschreven door de actuarissen René van der Meer en Rajish Sagoenie met de uitkomst van een onderzoek in andere landen naar de ook bij ons gebruikelijke Defined Benefit pensioenregelingen voor het ouderdomspensioen en dan in het bijzonder naar de rekenrente die moet worden gehanteerd voor de berekening van de pensioenverplichtingen van een pensioenfonds.

Daarvoor hebben zij een voorbeeld Nederlands pensioenfonds genomen met een gemiddelde verdeling in actieven, slapers en gepensioneerden met een meerderheid van mannen van gemiddeld 48 jaar.

Volgens hun berekeningen is de dekkingsgraad van dit voorbeeld pensioenfonds:

dekkingsgraad-voorbeeld-pensioenfonds


In het artikel wordt dan ook geconcludeerd “In het (n)FTK worden (kunstmatig) maatregelen genomen om de volatiliteit in de premie en voorzieningen (en dus dekkingsgraad) te beperken. Het rigide toepassen van ‘one size fits all’ in Nederland kan leiden tot ongewenste situaties (zoals bijvoorbeeld korten van opgebouwde rechten). Hoewel duidelijk is dat de juiste rentecurve niet bestaat (onderstrepingen ED) zou het hanteren van gepast maatwerk – zoals in enkele andere landen wordt gedaan – welkom zijn in Nederland.

Het is dus duidelijk dat de bepaling van een reeële waarde van de pensioenverplichtingen voor pensioenfondsen vele mogelijkheden kent. Waarom zou de door onze wetgever gekozen methode de enige goede methode moeten zijn die door DNB met kracht is geadviseerd? Tenminste zou twijfel hier op zijn plaats zijn, maar beter is het om alsnog de huidige regels voor de rekenrente pensioenfondsen aan te passen. Zoals beschreven in onze nieuwsbrief van 9 maart wilde dit kabinet dat niet omdat zij als werkgever ruim € 2 miljard aan te betalen herstelpremie voor het ABP zelf wilden houden om een begrotingsgat te dichten en daarmee de gehele pensioensector opzadelde met deze veel te strenge en dus onjuiste rekenregels. Dus verboden détournement de pouvoir, art. 3:3 Awb.

Volgens sommige pensioenwetenschappers kan deze laatste wetswijziging die leidt tot een aantasting van een bestaand eigendomsrecht op pensioen, wel eens in strijd zijn met artikel 17 van het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie. Het wachten is op een procedure hierover door de KNVG, NVOG, ANBO, vakbond of gepensioneerden."

Ziek van verkeerslawaai

geluidshinder


Metro: "We zullen in Nederland steeds zieker worden van verkeersgeluiden en er gaan zelfs meer doden vallen als rechtstreeks gevolg van het lawaai van auto’s en andere vervoersmiddelen. Vooral in de landelijke gebieden krijgen de trommelvliezen het zwaarder te verduren dan nu het geval is.

Uit een groot onderzoek van kennisinstituut CROW-KpVV blijkt dat in 2020 de schade aan mensen door geluidhinder ongeveer even groot zal zijn als de schade door verkeersongevallen. De belangrijkste bronnen van geluidshinder in de woonomgeving zijn personen- en vrachtauto’s en brom- en snorfietsen.

Langdurige blootstelling aan geluid kan volgens de Wereldgezondheidsorganisatie dus leiden tot hart- en vaatziekten door onder meer stress.

Ernstige hinder door het geluid van wegverkeer neemt al sinds 1993 toe, terwijl het lawaai door treinen en vliegtuigen ongeveer gelijk blijft. Vooral in de gebieden waar het nu relatief rustiger is, zal de overlast van wegverkeer voorlopig nog verder toenemen doordat het simpelweg drukker wordt.”

Maar het is niet alleen de verkeersherrie die schadelijk is, er komen steeds meer lawaaifestivals overal in de stad, plus meer horeca en evenementen. Daarbij wordt geen rekening gehouden met de burgers die overlast ondervinden van het lawaai. In heel wat wijken worden op grote schaal bomen gekapt die het geluid nog een beetje kunnen dempen. Men kapt bomen om meer parkeergelegenheid te scheppen wat nog meer verkeerslawaai en milieuvervuiling veroorzaakt. Want wat het verkeer betreft, het is niet alleen het lawaai dat de gezondheid schaadt, maar ook de uitlaatgassen. Een overheid die geen rekening met de factor gezondheid is asociaal en gevaarlijk bezig.

KennisplatformCROW: "Nederland voldoet voor een groot deel aan de Europese normen voor fijn stof en voor NO2. Het halen van de normen is echter maar een deel van het verhaal rond luchtkwaliteit.

Ook de effecten van de luchtkwaliteit op de gezondheid zijn belangrijk. Voor fijn stof is er geen drempelwaarde waaronder geen gezondheidsschade wordt aangericht. Studies wijzen uit dat in Nederland jaarlijks duizenden mensen zo’n 10 jaar eerder overlijden door langdurige blootstelling aan fijn stof. Terwijl de concentratie fijn stof in de lucht door de normen is afgenomen, is het nog maar de vraag in hoeverre dit het geval is voor de zeer schadelijke fractie ultrafijn stof in fijn stof.

Nederland lijkt niet overal de Europese normen voor fijn stofconcentratie (PM10en PM2.5) te gaan halen. Voor de concentratie ultrafijnstof (PM0,1) bestaan geen expliciete normen. Deze deeltjes zijn veel schadelijker maar het is niet duidelijk of deze door de PM10- en de PM2.5-normen zijn afgenomen.”

Milieudefensie: "De overheid verwacht op basis van de modelberekeningen de EU-normen te halen. De metingen laten zien dat dit hoogstwaarschijnlijk niet het geval is.

grafiek NO2 Amsterdam

In deze grafiek zie je hiervan een voorbeeld. Hier staan de resultaten van een willekeurige week in 2012 van het meetstation van de GGD naast de A10 in Amsterdam-West. Hieruit blijkt dat dag én nacht de norm van 40 microgram NO2 wordt overschreden. Volgens de rekenmodellen blijft de luchtkwaliteit wel onder de norm.”

KpVVCROW: "In veel gemeenten zijn er klachten over de mobiliteit rond basisscholen. Hoewel er vaak geen objectief veiligheidsprobleem is, ervaren ouders dit wel. Daardoor durven veel ouders hun kinderen niet zelfstandig naar school te laten gaan. Oplossingen worden vaak gezocht in de inrichting van de schoolomgeving en de schoolroute. Maar dat lost niet altijd het werkelijke probleem op: het gedrag van ouders.

Uit cijfers van het KpVV blijkt dat 1 op de 3 basisschoolleerlingen met de auto wordt gebracht, terwijl 90 procent op loopafstand (< 1 kilometer) woont en 97 procent op fietsafstand (< 2 kilometer). Slechts 17 procent gaat zelfstandig naar school. De cijfers zijn gebaseerd op onderzoek onder leerlingen van 180 basisscholen."

Gelukkig stijgt de waardering voor het openbaar vervoer, zodat daar tenminste nog wat hoop gloort.

OVMagazine: "De waardering van de reizigers voor het regionaal openbaar vervoer is de afgelopen zes jaar nog nooit zo hoog geweest: het gemiddelde rapportcijfer steeg van een 7,0 in 2007 naar een 7,4 in 2012. Vorig jaar was dat nog een 7,2. Grootste stijger is de Amsterdamse stadsbus: van een 6,9 in 2011 naar een 7,5 in 2012.”

Stand van zaken evenementen Gaasperpark

BVNellestein

"Lopende juridische procedures:

Op 30 april 2015, om 13.30 uur Den Haag, Kneuterdijk 22, behandelt de Raad van State de hoger beroepszaken over de bezwaren tegen evenementen vergunning Open Air 2012/2013 en het verzoek om handhaving van het Bestemmingsplan.

Ter onderbouwing van het niet geschikt zijn van dit park voor deze evenementen, heeft het juridisch collectief van bewoners en Bewonersvereniging Nellestein een onderzoek naar bodemverdichting laten doen  door een bodemdeskundige. Het onderzoeksrapport geeft een helder beeld van bodemverdichting ten gevolge van de zware belasting van deze evenementen.

De zitting is openbaar en u kunt de zitting bijwonen als toehoorder.

Evenementen  2015

De vergunning aanvraag voor Open Air en Open Air camping is 26 februari gepubliceerd bij Bekendmakingen op de website van gemeente Amsterdam. De camping is van vrijdag 5 juni t/m 8 juni en Open Air op 6 en 7 juni 2015. Tijden camping van 20.00 uur tot 04.00 uur en AOA van 12.00 uur tot 23.00 uur (Zondag geluid vanaf 13.00 uur)

Er zijn weer 11 podia met geluidsbronnen en 1 op de camping. De meeste met 'gewenst geluidsniveau' van max. 100 dB(A)- 115dB(C) op 25 meter van geluidsbron.

De opbouw (afsluiting van groot deel van het park) begint op vrijdag 29 mei en het afbouwen duurt t/m donderdag 11 juni.

Nieuw t.o.v. 2014:  het hele gebied vanaf het pleintje bij de metro tot aan de ingang van het festival terrein voor bezoekers bij  het bolwerk, is geheel roze  gekleurd op de plattegrond. De plek naast de kiosk bij de waterspeelplaats waar de fietsenstalling gepland is is ook roze. Open Air betitelt dit als entree terrein, maar wat dat exact inhoud is onduidelijk. Op het grasveld tussen het bolwerk en de azalea tuin is naast een afgesloten deel voor de lockers ook  een niet afgezet deel als fietsen/ scooter stalling gepland. Toch uitbreiding van het evenementen terrein?

Mediation afspraken voor evenement Open Air in 2015 

Bezwaar procedures: Het bezwaar tegen de verleende omgevingsvergunning ingediend door mij op persoonlijke titel is ingetrokken na ondertekening afspraken, zoals afgesproken. Door andere bewoners ingediende bezwaarprocedure tegen omgevingsvergunning is nog steeds niet afgehandeld en er is een forse dwangsom toegekend wegens overschrijding  van wettelijk vastgestelde afhandelingstermijnen. 

Bezwaren tegen evenementenvergunning Open Air 2014 zijn behandeld en ongegrond verklaard. Ik weet niet of er iemand in beroep gegaan is. 

Afspraak om ruim voor vergunningverlening met delegatie leden Bewonersvereniging Nellestein, stadsdeel ZO, Groengebied Amstelland en Open Air te overleggen over maatregeling om schade aan het park en overlast voor de bewoners zoveel mogelijk te beperken. Op 7 april is er een bijeenkomst gehouden in Langerlust, waarbij een delegatie van leden van de Bewonersvereniging (leden van de commissie Gaasperplaspark, commissie Woonomgeving, bestuurslid BVN, bewoners die bij mediation betrokken waren) vragen en voorstellen besproken hebben met andere partijen. Ook waren een Statenlid van de provincie Noord Holland en activiste voor bescherming van Amsterdamse parken aanwezig als belangstellenden. 

Link: Lijst met vragen en voorstellen ingebracht voor dit overleg.

Sommige vragen/voorstellen werden ter plekke afgehandeld, andere werden meegenomen en zouden later beantwoord worden. Open Air zou zorg dragen voor een verslag. Dat is nog niet ontvangen.

Afgesproken is dat voorafgaand aan afzetting voor opbouw nog een schouw gehouden zal worden afzetten van te beschermen delen van het park.

De buurtcoördinator zal ook dit jaar weer in gezet worden, zo mogelijk op een elektrisch voertuig.

Er zullen houten plankieren op het gras gelegd worden waar gedanst wordt en in de tenten.

Volgens Geluidbureau Westerveld is norm max. dB(A) 67 op de gevel, gemeten op 1,5 m absoluut. Die kan dus niet hoger worden door correctie toe te passen!

Open Air zegt ook dat verschil tussen dB(A) en dB(C) tussen 10-15 dB zal zijn.

(In evenementen draaiboek van gemeente staat 75 dB(A) als gevel norm en wordt verschil mogelijk 15-17 dB)

Open Air zegt dat er nergens infra sound wordt gebruikt.

Ook wordt geluidnorm per blok langzaam opgevoerd tot vanaf 18.00 uur hele vergunde norm gebruikt wordt. 

Afgewezen:

- verzoek om vooraf en achteraf bodemonderzoek te laten doen door bodemexpert naar effect van evenementen op verder gaande bodemverdichting en effect op bodemleven.

– verzoek om lijst te plaatsen zware objecten, b.v. > 100kg, met de exacte locatie, ca. gewicht en oppervlakte, zodat bijvoorbeeld uitgerekend kan worden hoeveel druk door die objecten op de bodem drukt. Daarbij ook aanduiding van gewicht transporten door het park.

– verzoek om maatregelen te nemen dat er geen scooters en fietsen in het park op kwetsbare wortelstelsels van bomen,  buiten de stallingen geplaatst worden. b.v. wegslepen verkeerd geplaatste scooters. Daar hadden de beveiligers van AOA geen bevoegdheid voor. Gevraagd of stadsdeel via tijdelijke verkeersmaatregel dat wel kan regelen. Nog geen antwoord.

– verzoek om geen zware objecten (aggregaten, 10.000 liter biertanks etc.) te plaatsen in de buurt van bomen (kwetsbare wortelstelsels) ook niet op zware rijplaten. De projectleider die namens GGA is aangesteld, beweerde dat dat geen kwaad kon... (Alle bomenexperts waarschuwen juist voor die 'langzame schade, door hoge grondwaterstand wordt zuurstof in de bodem door deze druk steeds schaarser met als gevolg afsterven haarwortels en instabiele bomen. Bij het Rosarium zijn vanwege het risico van instabiele bomen voor dicht opeen gepakte menigten, dit voorjaar een aantal grote bomen gekapt.)

– Advies uit 2012 van bureau Waardenburg, die Quicscan  voor Flora en Fauna wet op ferstivalterreinen en directe omgeving doet, om inventarisatie  van hele park te doen om iets over effecten van evenementen te kunnen zeggen.

– verzoek om podium area 4 (onderaan de helling op glooiende grasveld) 30 graden oostwaarts te draaien, van Nellestein af. Was geen ruimte voor.

Van de andere voorstellen is nog niet duidelijk wat het antwoord zal worden.

(b.v. Nog niet besloten welke grote tenten neergezet worden, of geluidsbron in area 1, het dichts bij Nellestein, oostwaarts gedraaid kan worden.)

Andere evenementen 2015

Het tweede grootschalige evenement op de noord oever van de Gaasperplas, Live at the park lijkt niet door te gaan. De organisator krijgt de artiesten niet bij elkaar.

Nog te komen op 15 en 16 augustus Gaasper Pleasure.  Bekendmaking van vergunning aanvraag nog niet gezien. 

Verwachting is dat vergunning Open Air 2015 eind april verleend zal worden om de 6 weken termijn aan te kunnen houden.

Dan ligt de vergunning ter inzage op het stadsdeelkantoor en kunnen bezwaarschriften ingediend worden. De bewonersvereniging Nellestein, en haar bestuurders, ook op persoonlijke titel, kunnen voor 2015 geen nieuwe bezwaarprocedures indienen. Afspraak in mediation. Alle andere bewoners en organisatie staat het vrij om bezwaarschriften in te dienen. 

Ontwikkelingen in de stedelijke politiek met betrekking tot parken en evenementenbeleid

De gemeente Amsterdam heeft een concept van Agenda Groen vrij gegeven voor publicatie.

Daarin wordt het groen beleid vastgesteld, ook voor de parken en groengebieden. Naast een aantal 'oude' functies van groen: biodiversiteit, recreatie en gezondheid (bewegen, rust) worden een aantal nieuwe opgesomd:  goed voor vestigingsklimaat, toenemende drukte (meer bezoekers in parken), effecten voor klimaatverandering (afkoeling, waterberging, spons werking).

Wat nu wel en wat niet valt onder recreatie zal na de uitspraak van de Raad van State hopelijk wat duidelijker worden. In hoeverre deze met elkaar in conflict zijn en hoe dat op een goede manier op te lossen is zou veel breder onderzocht moeten worden. Is de toenemende drukte, meer bezoekers die zich zo gedragen dat er geen conflicten met biodiversiteit ontstaan? Is recreatie zodanig ingevuld (op paden wandelen en fietsen, op speel en ligweiden spelen en liggen zonder een geweldige rotzooi en veel lawaai te maken) dat het niet strijdig is met biodiversiteit en rust? Of worden de parken, de tuin van alle Amsterdammers, een voortuin bedekt met grindtegels (gewapend gras), die als een verlengde buiten huiskamer ingericht wordt voor luidruchtige feesten en partijen?   

Een intensiever gebruik moet worden gefaciliteerd, de parken worden nadrukkelijk gezien als een plek voor reuring. Ook voor evenementen, hoewel nadrukkelijk aangegeven wordt dat de Amsterdamse parkenbodem niet geschikt is voor een dergelijke zware belasting. Daarom wordt voorgesteld maatregelen te treffen: gewapend gras, verhogen draagkracht grasvelden, drainage. Of het vooral gaat om meer op de grasvelden zitten groepjes die een geweldige rotzooi achter laten (Vondelpark na eerste warme dag) of om het faciliteren van dance industrie is niet helemaal duidelijk. Maar beeld lijkt wel om drukte naar alle parken te verspreiden.  

Dit beleidsplan gaat ook naar de stadsdelen en voor de zomer zal dit beleidsplan in de gemeenteraad komen.

Link: concept Agenda Groen

In de maak een nieuw beleidskader evenementen op te stellen door evenementen bureau van gemeente Amsterdam. Dat zal na de zomer in de gemeenteraad komen.

Uitgangspunten daarbij: een gemelleerd gebruik van parken, parken zijn goede plek voor evenementen, we willen niks verbieden, evenementen zijn goed voor de stad en de stad is goed voor evenementen, groei aantal en omvang evenementen.

Wel is bij het vergunningverlening traject opgenomen dat naast alle huidige diensten die advies moeten geven ook advies van de stads- ecoloog gevraagd moet worden. De vraag blijft hoe zwaar dat advies gaat wegen tegen over veiligheid en openbare orde. Testcase is evenement Appelsap, dat niet in het Oosterpark kan wegens de werkzaamheden aan het park en uit wil wijken naar het Flevopark, terwijl het niet in het evenementen locatieprofiel past en de stads- ecoloog een negatief advies heeft uitgebracht! 

Wijzigingen Bestemmingsplannen

Stadsdeel Zuidoost wijzigt de komende tijd een aantal bestemmingsplannen.

Voor de restgebieden is de procedure al gestart. Daarin valt ook de strook van de metro Gaasperplas naar de Gaasp met daarin de Gaaspercamping. Voor de camping is in het voorontwerp een evenementen bestemming opgenomen, waarbij de situatie Open Air camping als uitgangspunt genomen is. Bij de wijziging wordt echter geen koppeling gemaakt naar Open Air in het Gaasperplaspark. De inspraak fase is inmiddels voorbij (ik heb een inspraakreactie ingediend) en het is wachten op de volgende fase waarin zienswijzen ingediend kunnen worden, dat is nodig om later bezwaarschriften in te kunnen dienen en eventueel in beroep te kunnen gaan bij de bestuursrechter. 

Voor Gaasperdam, waaronder ook het hele Gaasperplas gebied valt, komt in 2016 een wijziging van het bestemmingsplan. Het zal dan ook gaan om evenementen op te nemen in het bestemmingsplan. Daarnaast komt de woningbouw locatie op de zuidoever van de plas waarschijnlijk aan de orde. Tot 2020 mag daar niet gebouwd worden, zie Structuurvisie Amsterdam 2040. Maar wat er na 2020 gebeurt moet nog ingevuld worden. De bijeenkomsten over de toekomst visie Gaasperdam en gebiedsontwikkeling Gaasperdam  zijn voorbereidingen daarvoor. Ook de bijeenkomsten over opwaardering/ontwikkeling Gaasperplasgebied hebben daar mee te maken.

Nog onduidelijk is of het tunneldak en welk deel van het talud van de A9 hier binnen valt.

De uitbreiding/bouwplannen van Ballorig met horeca en mogelijk een terras op de eerste verdieping zouden bij deze wijziging meegenomen kunnen worden. 

Volg de Bekendmakingen op de website van de gemeente Amsterdam en het nieuws op de site van stadsdeel zuidoost.

(Wordt vervolgd)

20 april 2015 Flora te Riet, commissie Gaasperplas, Bewonersvereniging Nellestein

Yosemite

Al een paar maanden werk ik op mijn mac met operating system Yosemite (uitspraak: jossemitie, klemtoon op de tweede lettergreep). Dat is de naam ook van een groot nationaal park in de VS. Reden genoeg om even een kijkje te nemen in dat park. Nogal wat anders dan de kabouterparkjes in Nederland.

Yosemite HD II from Project Yosemite on Vimeo.

A 200+ mile backpacking experience through Yosemite National Park captured by Colin Delehanty and Sheldon Neill. This project was filmed over the course of 10 months. We spent a combined 45 days in the park capturing the images in this video.

To view the entire story, please visit http://www.projectyose.com or http://www.facebook.com/projectyose

Een nieuw park

Dichtbij: "Het college van Amsterdam maakte donderdag al bekend dat er 20 miljoen wordt geïnvesteerd in het groen in de stad. Naast het opknappen van de bestaande parken wordt er ook een locatie voor een nieuw stadspark gezocht. Waar in Amsterdam zou volgens jou een nieuw stadspark moeten komen?

Het idee van de Groen Agenda is dat elke Amsterdammer binnen een paar minuten in een groene omgeving moet kunnen zijn. Wethouder Choho (Openbare Ruimte): “Drie stadsparken worden als eerste aangepakt om de kwaliteit flink te verbeteren. En de groengebieden om de stad heen worden beter bereikbaar door meer fietspaden en hardlooproutes”.”

Ik stel voor het hele stuk achter de Durgerdammerdijk in te richten als nieuw park. Op onderstaande foto het gedeelte binnen de oranje lijn. Lekker dicht bij de stad. Behoud een paar weiden voor de vogels. Maak er een aardige waterpartij in. Ach, doe dat stuk tot de Weersloot er ook maar bij, voor wat actiever recreëren, waarmee ik bedoel, lichte sport- en speelplaatsen, barbecueterrein, pannekoekenhuisje, en reserveer het oranje gedeelte voor uitsluitend natuurliefhebbers en wandelaars.

shot 0401


Een beetje natuur

Mag het een onsje meer zijn?

camelia


IVN: "Bomen, tuinen en parken zijn onmisbaar in een verstedelijkte omgeving. Een huis met uitzicht in het groen is veel geliefder dan zonder.  Waarom? Wat is de invloed van groen op de menselijke hersenen? IVN vroeg wetenschapsjournalist Mark Mieras om het onderzoek op een rijtje te zetten.

Een klein beetje groen blijkt al verrassend veel invloed te hebben. Natuur werkt als een vluchtheuvel voor de geest.”

wilde tulp


Beetje natuur, grote invloed: "Burgers betalen dus voor verstedelijking een prijs. Opgroeien en leven in een ‘versteende’ omgeving trekt een wissel op de vitaliteit van mensen. Hoe komt dat? Wat is het effect van stad en natuur op onze hersenen?

De verstedelijking maakt ons dus tot stadsmensen die heel goed op een kluitje kunnen leven. De keerzijde is dat stedelingen meer last hebben van sociale stress. Krijgt dit een chronisch karakter dan heeft dat ingrijpende gevolgen voor de gezondheid: stress verandert het eetpatroon waardoor gemakkelijk overgewicht ontstaat, het afweersysteem gaat op een lager pitje waardoor ziekte een kans krijgt, hart en vaatziekten liggen op de loer en ook de hersenen zelf hebben te lijden. Sociale stress speelt een rol bij het ontstaan van burnout, angst, depressie en schizofrenie.

Reflectie speelt een sleutelrol om sociale stress op te lossen. Daarom waarschijnlijk kunnen mensen die uitkijken op kale straten en gebouwen minder goed met hun sociale stress omgaan dan mensen die een boom of bloemenperk in hun uitzicht hebben: hun geest heeft minder ruimte om de ervaringen te verwerken.

Een natuurlijke omgeving vormt een vluchtheuvel voor de overbelaste geest. Bomen en planten zijn niet alleen prikkelarm, ze roepen ook een milde fascinatie op. Fascinatie dimt de onvrijwillige aandacht. Zo ontstaat er rust en kunnen gerichte aandacht, werkgeheugen en zelfbeheersing zich herstellen.

Natuurgebieden, parken, bomen en tuinen vormen een vluchtheuvel voor de geest. Er is robuuste wetenschappelijke steun voor deze veronderstelling. Ook kleine beetjes natuur dragen bij aan overprikkeling van ons aandachtssysteem en helpen om sociale stress het hoofd te bieden. Een korte wandeling of een uitzicht op een groen bladerdak helpt reeds om cognitieve functies te herstellen en sociaal te functioneren."

Fiasco na fiasco

Pristina

Klik voor vergroting

William Jefferson ‘Blowjob Bill’ Clinton en Hillary Diane Rodham Clinton doen het goed in Kosovo. Bill heeft zijn standbeeld op de Bill Clinton Boulevard van Pristina, de hoofdstad van Kosovo. En Hillary wordt daar geëerd met een kledingzaak. Hillary zei dat de onafhankelijkheid van Kosovo haar ding was.

shop in pristina


Het zoveelste corrupte regime werd daar geïnstalleerd door de Coalition of the Willing.

UNODC: "Corruption is often reported in the international community to be an area of vulnerability in the western Balkans and it appears that the people of Kosovo would tend to agree. Results presented in this report show that they rank corruption as the most important problem facing them after unemployment.”

Zo’n bevolkingsonderzoek kan natuurlijk nooit een juist beeld geven van de mate van corruptie in een land. Hoe meer corruptie er is, hoe meer corrupten dat zullen ontkennen. Je krijgt enkel een afkeuring van corruptie van de kleine minderheid van moreel zuivere inwoners, die meestal geen macht hebben.

EUObserver: "The EU has just published an independent report on its rule of law mission in Kosovo, Eulex.
It concerns a scandal which erupted last year, when an official of the mission publicly accused it of having covered up a case of judicial corruption within its ranks.

The rationale of these choices is that political corruption, organised crime, and poor governance are so pervasive in Kosovo that they threaten the stability of the Balkans and Europe’s internal security. 

In 2008, when Kosovo became independent and the EU deployed Eulex, the new state risked being captured by a largely unaccountable political-economic elite, which partly overlaps with Kosovo’s criminal elite.

To avert this outcome and to allow reform, the administration of justice in the most delicate sectors was entrusted to Eulex.

But, as I argue in a book which came out just a couple of weeks ago, the international community has failed to prevent this state capture.”

En het trieste is dat een gelijkaardig patroon te vinden is in al die landen waarvan het westen vond dat ze met shock and awe aangepakt moesten worden (meestal nadat een aantal westerse landen de boel daar al flink hadden verstoord).

Wat Obama er nu van bakt is ook niet bijzonder fraai. Hij liet zijn landgenoten die in Jemen vastzaten gewoon stikken. Poetin moest Amerikanen en Engelsen uit hun netelige positie daar bevrijden. Obama kon het niet of wilde het niet. Kies zelf maar uit wat erger is.

RT: "The British Foreign Office, as well as the US Secretary of State, have thanked Moscow for the evacuation of their citizens from war-torn Yemen, as Russian planes and ships take hundreds of Russian and foreign nationals from the conflict zone.”

Zelfs Maarten van Rossem vindt dat Poetin in sommige dingen wel gelijk heeft. Maar een westerling kan het toch nooit laten om het eigendom van anderen te beschouwen als zijn eigen eigendom. ‘Laten we de Krim aan de Russen cadeau doen’ zegt Maarten, alsof de Krim van ons was. Als er een land is dat recht heeft op de Krim dan is het Rusland.


Russian President Vladimir Putin is the winner of this year’s TIME 100 reader’s poll.

Lentesneeuw


Springsnow: "De iep is al eeuwenlang dé boom van Amsterdam. Meer dan 75.000 iepen brengen ’t groen op de grachten, de natuur in de stad én elk jaar het feest van die wervelende iepenzaadjes. Met Springsnow vieren we jaarlijks van 21 april – 21 mei de lente in Amsterdam, geïnspireerd op dit unieke natuurverschijnsel. En met Eau d’Amsterdam is er nu zelfs een parfum van deze boom!

Iedereen kan meedoen aan Springsnow: door het volgen van de IEPENROUTE,  zelf de lentesneeuw te vangen, of deel te nemen aan één van onze activiteiten.

In 2015 vieren we de 4e editie van het Springsnow Festival o.a. met een Springsnow Art Expositie in de Amstelkerk: een Lente-expositie waar alle zintuigen bediend worden! Hoor de ode aan de iep van Fay Lovsky & Reinier Sijpkens, ruik The Scent of the Canal Trees, ontdek het verhaal achter de Stadsplank, sta op een Kijkplank en raak betoverd door de kunstwerken van 10x10artists! Opening: 21 april van 18.00 – 20.00 uur. ”

springsnow


AmsterdamMuseum: "Het is sinds afgelopen winter op de markt: Eau d’Amsterdam, een Amsterdamse iepenparfum. Het is ontwikkeld door Lieuwe Martijn Wijnands en Saskia Hoogendoorn, samenwerkend onder de naam creatief bureau Tijdmakers. Eén van hun andere projecten is het jaarlijkse Springsnow Festival (21 april t/m 21 mei) met festiviteiten rond de dwarrelende iepenzaadjes.”

Eau d'Amsterdam

Hiphoppen in Flevopark

appelsap

IJopener: "Op 8 augustus stroomt het Flevopark vol met duizenden mensen als Appelsap Fresh Music Festival zijn vijftienjarig bestaan viert. De organisatie van het grootste outdoor Hiphopfestival in Nederland pakt dit jaar uit met een extra bijzondere programmering. De bassen gaan los, maar zorgelijke geluiden zijn er ook.

'Het Appelsapfestival valt nog net in de periode van het broedseizoen. Volgens de ecologen van de Dienst Ruimtelijke Ordening is dat onwenselijk’, zegt Goos van der Sijde, voorzitter van de Vrienden van het Flevopark. ‘Ivar Manuel, zowel stadsdeelvoorzitter als bioloog, drukte er niet alleen door dat het druk bezochte festival in strijd met het huidige evenementenbeleid naar ons mooie park komt, maar ook dat het broedseizoen met een week is ingekort’, aldus Van der Sijde.

Op internet is een filmpje te bekijken, getiteld Festivalisering van parken. Een greep uit de beelden die voorbijkomen. Diepe met water volgelopen sporen van zwaar vrachtverkeer. Een beschadigde boom. Vergeeld gras. Modderige afdrukken van inmiddels verwijderde rijplaten.

Niet alleen Goos van der Sijde, ook secretaris Lia de Lange, houdt het hart vast voor de dingen die komen gaan. ‘Uit onderzoek door Arcadis over de wateroverlast is geconcludeerd dat terughoudendheid geboden is met grote evenementen’, zegt ze. ‘Als we een droge augustusmaand hebben is het risico minder, maar als het veel regent, verandert het grote veld in een zwembad, ondanks drainage.’ Haar collega-bestuurslid vult aan: ‘Bij veel nattigheid groeien boomwortels breeduit. Dat maakt ze extra gevoelig voor inklinking. Er ontstaat zuurstofgebrek in de wortelzone. Gevolg is dat de wortels afsterven en de boom doodgaat.’

De reactie van het bestuur van de Vrienden van het Flevopark is dat het park zo’n enorme toestroom van mensen niet aankan. ‘Wij willen de natuur hier juist versterken’, zegt Van der Sijde. 'Maar zware bassen passen niet bij het wezen van een park.'

‘Er zijn voorbeelden van festivals die niet in een park plaatsvinden en die toch succesvol zijn. Denk aan Lowlands, ADE of Valtifest. Het is echt een gemiste kans dat het bestuur van Stadsdeel Oost totaal geen inspanningen heeft gedaan om juist nu het Oosterpark wordt gerenoveerd, Appelsap bij wijze van experiment op een andere plek dan in een kwetsbaar park te laten plaatsvinden.’ Haar collega herinnert eraan dat voor het festival € 22.500 aan subsidie is verstrekt, met daar bovenop nog eens alle kosten van de onderzoeken en ingrepen om het park ‘geschikt’ te maken. ‘In het najaar van 2014 hebben we actie gevoerd tegen de dreigende komst van grote festivals. Daarbij hebben we 1200 handtekeningen opgehaald’, aldus Goos van der Sijde."

Discriminatie?

AT5: "De politie heeft de tenten die asielzoekers aan de Tolstraat in De Pijp gisteravond hebben opgezet, weggehaald. Rond 15.30 uur kwam de politie naar het braakliggend terrein waar de tenten stonden. De vluchtelingen hebben tot 13.30 uur de tijd gehad om de boel af te breken."

asielzoekers


Vreemd genoeg is de burgemeester zeer soepel voor de buurtcampings in onze Amsterdamse parken. Waarschijnlijk gaat er zelfs een aardig centje subsidie naar deze buurtcampings. Het is trouwens een belachelijk initiatief.

buurtcamping


Misschien kunnen de vluchtelingen zich als buurtcamping manifesteren. Kan de burgemeester aangeklaagd worden voor discriminatie in dit geval? 

Dierenambulance

Tja, onze burgemeester heeft het maar druk met ontruimingen en bezuinigingen. Ook het voortbestaan van de Dierenambulance Amsterdam is in gevaar doordat ze twee ton minder subsidie van de gemeente Amsterdam krijgen en minder nalatenschappen en minder giften. Maar de dieren hebben hen nog steeds hard nodig! Er lopen momenteel vrijwilligers langs de deuren in Amsterdam om mensen op te roepen een donatie te storten.

Vergroening of schaamgroen?


De stad Amsterdam wil zich nog steeds voordoen als een groene stad, terwijl dat eigenlijk niet echt het geval is en het stadsbestuur bezig is om onze parken zoveel mogelijk geschikt te maken voor festivals, en dat betekent eenvoudig het kappen van bomen. Weg vergroening! Wat groen op daken is aardig, maar het zal altijd symbolisch blijven. En op deze manier een paar hectare ‘groen’ toevoegen aan de stad is niet erg realistisch. Er wordt weer gerommeld met cijfers in de Stopera.

BinnenlandsBestuur: "Het gaat niet altijd goed met de uitvoering van plannen voor nieuwe natuur, die nodig is als oude, beschermde natuur door bouwactiviteiten verdwijnt. Geen enkele overheid controleert op dit moment of nieuw aangelegde natuur zich wel ontwikkelt zoals de bedoeling was. De Algemene Rekenkamer vindt dat daarin verandering moet komen en dat de provincies de aangewezen instanties zijn om hiervoor de verantwoordelijkheid te krijgen.

Wanneer bijvoorbeeld door de aanleg van een nieuwe weg schade aan beschermde natuur ontstaat, moet die worden gecompenseerd door aanleg van nieuwe natuur elders.

Om ervoor te zorgen dat iedereen weet waar hij bij bouwprojecten aan toe is, heeft de Rekenkamer een landelijke kaart met beschermde natuurgebieden samengesteld. Zo’n kaart zou actueel moeten worden gehouden en te zien moeten zijn op internet, ook voor burgers. ,,Mensen willen eenvoudig kunnen checken of het natuurgebied dat bij hen in de buurt ligt, beschermd is. Want veel activiteiten zijn in zo'n gebied niet zonder meer toegestaan.’’ Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken onderschrijft de conclusies uit het rapport. De Rekenkamer verwacht daarom dat zij de Tweede Kamer snel zal informeren hoe zij een en ander gaat invullen.”

BinnenlandsBestuur: "Provincies slagen er hoogstwaarschijnlijk niet in om de opgelegde natuurdoelstellingen te halen in het afgesproken tempo. Het rijk bezuinigt en geld uit de markt halen blijkt lastiger dan gedacht. De nieuwe colleges van Gedeputeerde Staten zullen hier meer aandacht en expertise in moeten steken. Dat stelt Cees Veerman, voorzitter van het Nationaal Groenfonds, dat met een beheerportefeuille van 1,3 miljard euro geldschieters en geldzoekers voor groene projecten aan elkaar verbindt.

Markt kan gat niet dichten

Bij de overheveling van natuurtaken van rijk naar provincies is een fikse bezuiniging op natuurbudget doorgevoerd. Op verzoek van de Tweede Kamer stelde staatssecretaris Dijksma in het natuurakkoord twee jaar geleden alsnog tweehonderd miljoen euro extra ter beschikking, maar per saldo moeten provincies de taken met minder geld uitvoeren. De veronderstelling was dat marktpartijen zouden kunnen bijdragen aan kosten voor natuurbeheer en –onderhoud. Dat blijkt tegen te vallen, toonden al diverse onderzoeken aan. Zo becijferde het Innovatienetwerk eerder dat in theorie maximaal vijftig miljoen euro uit de markt gehaald kan worden om de huidige bezuinigingen van tachtig miljoen euro te compenseren. Een tekort van dertig miljoen euro op jaarbasis.

Gemeenten en provincies kunnen zelf ook nog wel wat doen om het private investeerders makkelijker te maken, vooral door flexibeler te zijn met vergunningverlening, stelt Veerman. ‘In de Natura-2000gebieden mag niks in Nederland, we zijn daarin strikter dan Europese regels voorschrijven. Je kunt ook zeggen: het mag onder voorwaarden. Het is linksom of rechtsom: als de overheid niet meer geld in natuur wil investeren, moet je een verdedigbaar compromis vinden met marktpartijen die willen investeren in een gebied. We kunnen de natuur niet laten verkommeren.’”

Natura 2000


Maak je borst maar nat. De Natura-2000gebieden gaan er ook aan als het aan Veerman ligt. Dat is het voorgoed gedaan met natuur in Nederland, dan moeten we het doen met dak- en geveltuintjes, met kaboutertuintjes. Het vermarkten van natuur is een politieke keuze, en daarbij een foute keuze. De natuur is geen markt! Wat je nu in Nederland geleidelijk ziet gebeuren is de totale afbraak van onze natuur. De falende neoliberale dogma’s tieren nog welig. Het probleem is dat natuur nog steeds niet op haar waarde geschat wordt. Minstens acht miljard wordt er per jaar verdiend aan natuurgerichte recreatie. En voor de bestuurder die geneigd is alles verkeerd te verstaan en uit te leggen: natuurrecreatie is niet hetzelfde als festivals en evenementenindustrie. De provincies missen de expertise, maar we hebben toch grote en professionele natuurverenigingen die wel veel expertise hebben! Die zouden meer geld moeten krijgen om hun taak, het beschermen van onze natuur, fatsoenlijk uit te voeren. Onze bestuurders zijn bezig met het slachten van de kip met de gouden eieren. De neoliberale ondernemer wil alles; elk gebied dat hem niet toebehoort ziet hij als een inbreuk op zijn eigen rechten. We zien nu hetzelfde proces aan de gang dat de oorzaak was van de ondergang van heel wat oudere beschavingen. Zij bleven maar doordrammen over hun eigen particuliere rechten. De gemeenschap kon de pot op. Intussen gaat de agrarische ondernemer door met het verzieken van dit land en schaadt door zijn onverantwoordelijkheid zelfs zijn eigen toekomst.

WageningenUR: "De Academies van Wetenschappen in de lidstaten van de EU concluderen in een gezamenlijk rapport aan de Europese Commissie dat er snel toenemend wetenschappelijk bewijs is dat neonicotinoïden belangrijke negatieve effecten hebben op de natuur. Het gaat daarbij onder andere om organismen die belangrijke functies vervullen in het landbouwgebied, zoals wilde bestuivers en roofinsecten die een belangrijke rol kunnen spelen bij de biologische bestrijding van plagen.

De wetenschappers concluderen ook dat zelfs zeer lage concentraties van neonicotinoïden belangrijke effecten kunnen hebben, wanneer deze gedurende langere periodes in het milieu aanwezig zijn. Het gaat daarbij om significant negatieve invloeden op oriëntatievermogen, voedselzoekgedrag en weerbaarheid tegen virusziektes en parasieten die uiteindelijk tot het verdwijnen van soorten kunnen leiden.

Er wordt in Europa veel geïnvesteerd om in het buitengebied de verloren gegane natuur te herstellen. Er zijn inmiddels sterke aanwijzingen dat het gebruik van neonicotinoïden de mogelijkheden daartoe sterk beperkt. Samenvattend is het toestaan van het grootschalig gebruik van deze verbindingen niet in overeenstemming met eerder uitgezet EU-beleid.”

Hillary Pillory

hillarypillory700


TheOnion: “After several seconds spent sitting motionless and glaring directly into the camera, former Secretary of State Hillary Clinton reportedly began Sunday’s video announcing her 2016 presidential bid by warning the nation not to fuck this up for her. “Listen up, assholes, ’cause I’m only saying this once: I’ve worked way too goddamn hard to let you morons blow this thing for me,” said Clinton, repeatedly jabbing her index finger toward the viewers at home while adding that if they thought she was going to simply sit back and watch them dick her over like they did in 2008, they were out of their fucking minds. “Seriously, don’t you dare even think about it. If you shitheads can just get in line, we can breeze through this whole campaign in 19 months and be done with it. Or, if you really want, we can do this the hard way. Because make no mistake, I’m not fucking around. Got it?” Clinton then ended her announcement by vowing to fight for a better future for all working-class families like the one she grew up in.”

hillaryactionfigure


‘She’s a toy for all ages. And genders.’ Just don’t call her ‘doll’.

Günter Grass

Hahn und Grass


Günter Grass is overleden. Hij was niet alleen een groot schrijver, maar ook kunstenaar, vooral graficus en beeldhouwer. En hij durfde zijn nek uit te steken.

Toerisme en parkbezoek

Het Vondelpark als vuilnisbak

Parool: "De gemeente moet nu het toerisme indammen, anders wordt de situatie voor inwoners van de binnenstad onhoudbaar, schrijven Jos Otten en Fred Kramer in een opiniestuk.

Ruim een maand geleden was burgemeester Eberhard van Der Laan één van de ondertekenaars van een convenant om meer Chinese toeristen naar Amsterdam te halen. In vijf jaar tijd meer dan drie keer zoveel als vorig jaar.

Zo is de burgemeester druk met het 'verkopen' van de stad, maar voor wie? Voor de burgers? Terwijl woningzoekenden in Amsterdam meer dan tien jaar op een woning wachten, vindt een toerist met een paar muisklikken binnen een uur onderdak in onze stad. Airbnb, Wimdu en dergelijke hebben hun aanbod het laatste jaar verdubbeld. Het aantal hotelbedden is sinds 2000 ruim verdubbeld. De hotelstop blijkt boterzacht te zijn, terwijl het aantal hotelovernachtingen per inwoner in Amsterdam nu al groter is dan waar ook in Europa.”

Volkskrant: “Amsterdamse pandjesbazen maken misbruik van huizenverhuursites als Booking.com en Airbnb. Ze verhuren appartementen in de binnenstad het hele jaar aan toeristen, vaak met hulp van bemiddelaars. Daarbij omzeilen ze de regels voor verhuur en brandveiligheid en runnen ze in feite een illegaal hotel.

Dat blijkt uit een deel van de administratie van vastgoedbedrijf Living Capital, die in handen is van de Volkskrant. Deze bemiddelaar verhuurt zeker 803 bedden verspreid over 86 appartementen in de stad, blijkt uit nader onderzoek op verhuursites. De gemeente heeft al meerdere waarschuwingen en boetes aan het bedrijf uitgedeeld en timmerde ten minste drie panden dicht omdat er sprake was van een brandonveilig, illegaal hotel.”

Wat festivals betreft, toch een beetje vreemd dat onze burgemeester moeite heeft met het science festival van studenten in het Maagdenhuis. Veel onnodig geweld. Tientallen stille agenten voor het afvoeren van arrestanten. Onverkwikkelijk allemaal. Voor festivals in onze parken is hij bereid om een aantal regels met voeten te treden om daar evenementen mogelijk te maken.

science festival


shot 0346


shot 0340

Festivals voor melkmuilen

chocomel


De klad zit in de festivals. Burgemeesters en Chocomel zetten hun schouders eronder en proberen de naïeve jongere jongeren naar de honderden festivals te slepen. Je krijgt korting van Chocomel. Festivals zijn voor melkmuilen, voor doetjes, voor onnozele halzen die graag de natuur willen vertrappelen. Bij de aanvoer naar Amsterdam Open Air hoor je de meiden schattige gilletjes slaken en hupjes maken als ze een bereden politieman en zijn paard zien. ‘Oh, leukie, leukie, een paard, hoi, hoi.’ Stadsmeiden! Lekker veel Chocomel codes sparen, hoor!

Gehoorschade

gehoorschade


NOS: "Jongeren zijn zich onvoldoende bewust van de risico's van te hard geluid als ze uitgaan. Als muziek in uitgaansgelegenheden te hard staat, moet er daarom strenger worden opgetreden. Dat zegt Tweede Kamerlid Wolbert van de PvdA. Gemeenten moeten veel vaker dan nu boetes uitdelen of vergunningen intrekken. Wolbert zegt dat in reactie op een onderzoek waaruit blijkt dat één op de vier jongeren kampt met blijvende gehoorproblemen.”

En ik dacht nog dat veiligheid een van de belangrijke punten was om in het oog te houden voor onze burgemeester bij het verlenen van vergunningen.

Burgemeester onder vuur

AmsterdamseBinnenstad: “Open brief aan de burgemeester

Geachte heer Van der Laan,

Op 2 maart jongstleden medeondertekende u een convenant tussen KLM en Xiamen Airlines om meer (Chinese) toeristen naar Amsterdam te halen. In vijf jaar tijd meer dan drie keer zoveel als vorig jaar. We vragen ons af wat u bedoelde toen u het in uw nieuwjaarstoespraak had over het op zoek gaan naar een balans tussen economische groei en leefbaarheid in Amsterdam. U wilt dat Amsterdam in de top vijf staat van meest concurrerende steden in de wereld, u wilt meer toeristen/bezoekers én aandacht voor de drukte in de stad. Er staat ook een balansnota op stapel, die wordt opgesteld door Economische Zaken. Waar zal het ‘balanspunt’ komen te liggen?

Burgemeester, u bent druk met het ‘verkopen’ van de stad, maar voor wie doet u dat eigenlijk? Voor uw burgers? Terwijl woningzoekenden in Amsterdam meer dan tien jaar op een woning wachten, vindt een toerist met een paar muisklikken binnen een uur onderdak in onze stad. Airbnb, Wimdu, etc. hebben hun aanbod het laatste jaar verdubbeld; zij hebben, veelal in reguliere woningen, nu bijna 13.000 adressen met ruim 25.000 bedden in Amsterdam en hebben geen boodschap aan illegale verhuur. Het aantal hotelbedden is sinds 2000 ruim verdubbeld. De hotelstop is er niet voor niets, maar blijkt boterzacht. Het einde van de ongebreidelde hotelgroei is nog niet in zicht terwijl het aantal hotelovernachtingen per inwoner in Amsterdam nu al hoger is dan waar ook in Europa. Zelfs Barcelona, Praag, Parijs en Rome komen niet zo hoog op deze ranglijst, die in feite aangeeft hoe ver de balans zoek is."

Zoekmodule

Tower in city

Vanmorgen heb ik een zoekmodule toegevoegd aan dit weblog. Daarmee kan gezocht worden op termen en woorden in alle eerdere berichten. Zie de kolom rechts (onder het weer). Laat het even weten als het niet helemaal correct werkt.

Regenten en hun kuiperijen

In de Raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid  van de Gemeente gisteren werd door een paar insprekers een duidelijk standpunt ingenomen en een verzoek aan wethouder Choho gericht om onderzoek te doen naar de bodemgesteldheid van parken waar festivals gehouden worden. Daarmee kan de schade vastgesteld worden en kan men hiermee rekening houden als er terreinen belast worden door evenementen. Het gaat niet aan om onze parken het ene na het andere de vernieling in te helpen en dat te verdonkeremanen.

comm ID


Het antwoord van wethouder Choho op dit verzoek valt onder de categorie klinkklare onzin. Letterlijk zei hij over het verband tussen bodemverdichting, tussen schade en festivals, “wat betreft het meten, ik ben altijd voor meer meten, maar ik ben niet voor een direct causaal verband te leggen tussen deze twee zaken zonder dat we vooraf weten of daar ook daadwerkelijk sprake van is.”

Dit is duidelijk geen stijlfiguur maar een bewuste denkfout, dus ambtelijk gewauwel. Dhr. Choho weigert namelijk te meten omdat hij er vooraf eerst zeker van wil zijn dat er een causaal verband is tussen schade en festivals. En wie niet meet, niet weet. En omdat hij niet weet, ziet hij geen reden om te meten. Nu schiet het me te binnen, dit is een catch 22. Als bestuurders de fout in gaan en het onredelijke nastreven dan moeten ze zich in allerlei bochten wringen om zich enigszins te rechtvaardigen. Waar het op neerkomt is gewoon dat Choho wel degelijk weet dat er schade is aan parken door festivals, daarom weigert hij juist om dat te onderzoeken. Een handige jongen, die Choho, maar wat hij zegt slaat als een tiet op een stoeprand.

En dhr. Toonk (VVD) liet weten ergens geen drol mee te maken te hebben. Ik ben heel wat gewend hier in Zuidoost, maar bij de gemeente lijkt het gerommel nog erger te kunnen zijn dan hiero. We houden Choho in de gaten. Hij zit volgens mij barstensvol met dit soort redeneringen. Maar dat is het geval voor alle bestuurders die bezig zijn met kuiperijen en op zijn best enkel holle vaten produceren. Jammer genoeg is het zo dat bestuurders zich meestal weinig gelegen laten liggen aan degelijke argumenten of de feiten. Zij hebben een beleid vastgelegd waar ze niet vanaf willen wijken; zij dienen de belangen van hun kleine, rijke achterban. Dat was vroeger zo in de regententijd, dat is nog steeds zo. Dacht u dat onze bestuurders zich iets gelegen zullen laten liggen aan de onderstaande feiten en ontwikkelingen? Daar hebben zij geen drol mee te maken.

Parool: "Amsterdam moet extra bezuinigen om de gevolgen van de decentralisaties op te vangen. Als de gemeente niets doet, dreigt in 2020 een tekort te ontstaan van 15 miljoen euro. Dat zegt wethouder Udo Kock.

Uit een kosten-batenanalyse die de wethouder Financiën heeft laten uitvoeren, blijkt dat de decentralisaties veel duurder uitpakken voor de gemeente dan werd gedacht. Daarom moet Amsterdam de komende jaren 'aanvullende keuzes maken om de decentralisaties betaalbaar te houden', laat hij weten. Dit betekent niet dat er minder zorg geleverd wordt; Kock hoopt vooral geld te besparen door efficiënter werken.

Gemeenten zijn sinds dit jaar verantwoordelijk voor de uitvoering van de Jeugdwet, de AWBZ en de Participatiewet. Voorheen lagen die taken bij de rijksoverheid. In het coalitieakkoord is al vastgelegd dat Amsterdam 70 miljoen euro extra beschikbaar stelt om de effecten van de operatie het hoofd te bieden."

Natuurlijk zullen de zorgkosten toenemen. Dat is zo bedoeld door de heersende neoliberale nomenklatura. Het gaat tenslotte om de achterban, nee, dat zijn niet de mensen, maar de zorgverzekeraars die meer omzet willen hebben, meer geld en winst. Het maakt hen niets uit of de premies daardoor moeten stijgen. Het neoliberaal beleid is onmenselijk en onze bestuurders horen zich daar diep voor te schamen. Zeker als we lezen hoe er op andere gebieden met geld gesmeten wordt.

festivus


Parool: "De gemeente trekt 20 miljoen uit voor het aantrekkelijker maken van parken, ook minder geliefde, en wellicht komt er eentje bij. Dat moet leiden tot een betere spreiding van publiek. Maar echt rustig zal het Vondelpark niet worden.

Op warme dagen puilen de populaire parken uit en dat gaat niet veranderen. Ook aan het toenemende aantal festivals komt geen einde. Dat valt op te maken uit de Agenda Groen die wethouder Abdeluheb Choho vandaag presenteert. Hij trekt 20 miljoen euro uit voor een upgrade.

Veel parken zijn op dit moment drassig, als gevolg van het steeds verder zakken van de bodem. Dit heeft te maken met de ondergrond. De meeste stadsparken zijn aangelegd op plekken waar de grond te slecht was om te bebouwen. Het gaat om veengrond en die klinkt in door het gewicht van mensen. Door goede drainage en goede beplanting kan dit enigszins worden opgevangen.”

Ha, dat heeft Choho alvast toch door, dat onze parken drassiger worden. En hoe komt dat, meneer Choho? Dat komt door de zware belasting van onze parken door steeds meer en steeds grotere evenementen. Maar dat wil Choho niet weten en ook niet meten. Het geld voor parken gaat besteed worden niet aan groenbeheer, maar aan het lokken van meer bezoekers naar parken aan de periferie van Amsterdam, onder andere Zuidoost. En dat doen onze bestuurders niet door de parken daar aantrekkelijker te maken, met aanplant, bloemperken (zoals bijvoorbeeld de binnenstad er honderdduizenden tulpen bijkrijgt) en fraaie plantsoenen, maar door het faciliteren van festivals en mudruns die onze parken nog verder de grond in stampen. De gemeente gaat 20 miljoen uitgeven om daarmee de organisatoren van evenementen te spekken. De gevolgen voor onze parken zullen over een paar jaar pas tevoorschijn komen en tegen die tijd zijn onze huidige burgemeester en Choho reeds lang elders ondergebracht. Dan komen er nog een paar tientallen miljoenen bij om onze parken te herstellen, voor zover dat dan nog mogelijk zal zijn met een paar miljoen.

Stop de festivalisering

StopFestivalisering: "Vanmiddag in de raadscommissie Algemene Zaken spreken de commissieleden over festivalisering van parken, natuurgebieden en het Amsterdamse bos”

Schriftelijke vragen: "Het festivalseizoen 2014 is ten einde. Gedurende deze zomer hebben ons diverse klachten bereikt over overlast van deze festivals, met name festivals in het groen, zoals parken en het Amsterdamse Bos. De fractie van de Partij voor de Dieren is van mening dat parken, natuurgebieden en het Amsterdamse Bos vooral zijn voor ontspanning en rust. Waarin mensen kunnen recreëren , sporten, tot rust komen. Festivals met luide muziek horen daar niet, of slechts voor een heel klein deel bij.”

Dichtbij-StadsbladDeEcho: "Het stadsdeel Zuidoost is nog steeds een interessant gebied om eens een kijkje te komen nemen. Vorige week kwamen 55 internationale studenten landschapsarchitectuur & planning van de Universiteit Wageningen naar Zuidoost. Zij hebben de opdracht om een visie, ontwikkelingsstrategie en uitwerking te maken voor de Gaasperdammerwegzone, inclusief het Gaasperpark.”

NieuwsbriefZO: "Hoe kun je op een creatieve manier het gebied rond de A9 – de Gaasperdammerwegzone, inclusief het Gaasperpark - interessanter en spannender maken? Over die vraag buigen 55 studenten van de Universiteit Wageningen zich de komende maanden. Op woensdag 18 maart kwamen ze voor het eerst kijken in Zuidoost. In opdracht van de gemeente Amsterdam ontwerpen ze een visie, een strategie en een uitwerking voor het gebied. Het resultaat is te zien op donderdag 4 juni in het nieuwe instituut Amsterdam Metropolitan Solutions (AMS), in het Tropeninstituut.”

Spannender kun je het altijd maken, door meer horeca en dus meer criminaliteit aan te trekken. Het Gaasperpark is een natuurgebied, geen exploitatieterrein.

Gaasperplas


Zoals dat gebruikelijk is in Zuidoost zullen die studenten waarschijnlijk niet op de hoogte zijn gesteld van het feit dat het Gaasperpark tot de EHS (NNN) behoort. Pfh Emile Jaensch heeft zelfs jarenlang beweerd dat het park niet tot de EHS behoorde terwijl hij wist dat dat wel het geval was. Het is duidelijk dat het dagelijks bestuur van Zuidoost het evenementenbeleid koste wat het kost door wil drammen. Dus als u het park wil behouden en geen exploitatieterrein wil zien vul dan onderstaande enquête in en maak die studenten duidelijk dat dit een natuurgebied is en geen afwerkterrein voor festivals.

NellesteinFacebook: "Enquête Gaasperdammertunnel project: Wij zijn studenten van de Wageningen Universiteit en we zijn momenteel bezig met het afnemen van enquêtes met betrekking tot de Gaasperdammertunnel en omliggend gebied. Onze invalshoek is gezien vanuit burgerparticipatie. Ons onderzoeksdoel is het creëeren van een duurzaam ontwerp voor de Gaasperdammertunnel waarbij alle meningen van de verschillende actoren zijn betrokken. We proberen verschillende groepen en meningen bij elkaar te brengen en de levensstandaard binnen wijken te verhogen en daarbij bestaande fysieke problemen te verhelpen. De gemeente zal naar onze resultaten gaan kijken en misschien gebruiken voor verdere ontwikkelingen. Dus, we zouden graag uw mening willen weten over uw wijk/buurt, het project en uw betrekking bij het plannings proces aan de hand van deze enquête.

De antwoorden door u gegeven zullen beschouwd worden als vertrouwelijke informatie en zullen niet voor andere doeleinden dan dit onderzoek worden gebruikt.

Met vriendelijke groeten,

Agnieta, Alexandra, Anna-Jet, Carst, Jorne, Karin, Ni, Roel, Rosanne, Ruben, Thuis, Veronika, Wiard, Xiao"

Start de enquête

Stop grootschalige evenementen en festivals @Gaasperplas

Onderteken de petitie

De stand van Nederland

Het gaat goed met Nederland. Daarmee bedoelt men meestal de financiële balans. Maar het gaat steeds slechter met de politiek, het bestuur en de mensen in Nederland. Ik begin me soms te schamen voor dit land. Regenten leggen onzinnige plannen op aan de bevolking, maar zijn niet te vinden als er beslissingen genomen moeten worden waar zij voor ingehuurd werden, namelijk het uitvoeren van de wil van het volk en het beschermen van iedereen ongeacht stand of rijkdom.

je maintiendrai


Karin Spaink: "De reorganisatie van de zorg is nu aardig op gang gekomen. En wat een mooie resultaten hebben we geboekt!

Tienduizend bejaarden van wie is vastgesteld dat ze dringend behoefte hebben aan opname in een verpleeg- of verzorgingstehuis, omdat het thuis absoluut niet meer gaat, wachten op een plaats. Vijfduizend van hen wachten al meer dan een jaar. Maar daar hebben we de participatiemaatschappij voor. Meer mantelzorg, meer aandacht voor elkaar, en we moeten echt niet denken dat we alles zomaar op het bordje van de overheid kunnen schuiven. Ach, dat die oudjes een serieuze zorgindicatie hebben zegt toch niets?

Eigen bijdrages stijgen of worden onverwacht ingevoerd. Amsterdam gaat bijvoorbeeld vanaf mei dit jaar een eigen bijdrage voor hulpmiddelen hanteren, die – afhankelijk van het inkomen – kan oplopen tot 99 euro voor een scootmobiel tot 369 euro voor een Canta per vier weken. (Dat je op die manier al na drie jaar ruim de kostprijs van zo’n vervoermiddel hebt opgebracht, betrekt de gemeente niet in haar rekensommen. De gehandicapte als melkkoe voor de WMO, waarlijk, een innovatief concept!

De zorgverzekeraars zelf maken intussen een imposante winst op hun nering. Vorig jaar boekten de vier grootsten samen liefst anderhalf miljard euro, dus dat halve miljard dat ze jaarlijks besteden aan reclames voor zichzelf zijn verhoudingsgewijs een schijntje. Niettemin verhoogden ze de zorgpremies voor dit jaar met liefst tien procent. Of nou ja, eigenlijk wel begrijpelijk: die marketing- en acquisitiekosten moeten per slot van rekening ergens uit gefinancierd worden, daar kun je toch moeilijk je eigen winst voor laten leegbloeden?

Hoe ver willen we gaan? Wanneer is het concept van onderlinge verzekering, van solidariteit, van zorg voor zieken en zwakken definitief door zulke maatregelen uitgehold? Hoe kan het dat zorg iets is geworden waarop we menen winst te moeten maken?”

Je zou onze neoliberale bestuurders toch met hun koppen in de Amstel moeten duwen tot ze beloven zich te zullen gedragen als mensen. Ons leger is altijd al een reactionair zootje geweest. Maar onze NOS maakt het wel erg bont. Die wordt tegenwoordig aangestuurd door de AIVD en de MIVD. Haast elke dag een bericht in de zin van ‘we weten het niet, maar duidelijk is wel: Poetin en de Russen hebben het gedaan’. Het gesol met lijken voor propagandistische doeleinden neemt geen einde. Dat het hele buitenlandse beleid van Nederland niet deugde, noch in Irak, Afghanistan, Joegoslavië, Libië, Syrië of waar ook, zal geen enkele zichzelf respecterende journalist nog ontkennen. Zelfs Halbe Zijlstra moest dat in Buitenhof toegeven. Ophef hierover natuurlijk bij de hypocriete nomenklatura. Want naïef Nederland is zeer gesteld op zijn ethische dogma’s die Nederland altijd op de eerste plaats stellen in de ranglijst van 'humaniteit’.

OneWorld: "De wereld op z'n kop. Al voor de politieke besluitvorming stelde de Nederlandse militaire top de inzet van Nederlandse militairen in Uruzgan vast. En alles werd daaraan ondergeschikt gemaakt, inclusief de politieke sturing en besluitvorming. Promovenda Mirjam Grandia schetst volgens algemeen directeur Gruiters van Pax een ontluisterend beeld van de besluitvorming die ruim 20.000 Nederlandse militairen naar de Afghaanse provincie bracht.

Er wordt vaak gezegd dat de uitzending van militairen naar oorlogsgebieden de meest zwaarwegende beslissing is in de politiek. Als dat zo is moeten zij alles weten over de wijze waarop de besluitvorming tot militaire missies tot stand komt en zich inspannen voor verbetering van dat besluitvormingsproces.”

Nog een staaltje militarisme: Nederlandse militair roept Hennis op tot gewapende actie in Oekraïne

WantToKnow: "Nederland is bezig een heel eng land te worden, dat vinden wij bij WanttoKnow niet alleen; dat vinden steeds meer mensen.. Het propaganda-verhaal van de ontwikkelingen rondom het MH17-onderzoek is ZO verschrikkelijk doorzichtig EN adembenemend kortzichtig, dat je welhaast een hart én hersenen van eelt moet hebben, om niet te doorzien wat hier gebeurt. Het is zelfs de nationale omroep, ‘onze’ NOS, die het voorbereidende werk voor Mark Rutte en het OM aan het doen is.. Want als de NOS volledig ongenuanceerd het verhaal van het OM in beeld brengt als ‘de schuldige is gevonden’, dan spreken we niet meer van onafhankelijke journalistiek..

Ook het onlangs verschenen boek van Joost Niemöller spreekt al van een ‘doofpot’.. Waar gaan we naar toe met kapitein Rutte en de morele en ethische koers van het MH17-onderzoek??

CONCLUSIE: Er heeft met één (of meerdere) Su-25 M1-gevechtsvliegtuig(en), een aanval plaatsgevonden op de MH 17. De eerste aanval van de straaljager van het Oekraïense leger Su-25M1 wordt gepleegd als een straaljager achter het vliegtuig aanvliegt, waarschijnlijk aan de rechterkant naast de staart, naar de rechter motor vurend; in deze richting schiet deze straaljager verschillende keren met 23 mm of 30 mm kogels.

De piloten zijn meteen dood. In de cabine vindt direct decompressie plaats en de elektronica stopt ermee. Het vliegtuig maakt een bocht naar rechts door de uitgevallen motor; het valt uit de lucht. Hierna wordt MH 17 waarschijnlijk weer beschoten door (een van) deze straaljager(s), nu aan de linkerkant, met boordmitrailleur en shrapnelraket (type R60). Met kogels aan de linkerkant van de cockpit en de sporen van staafvormige objecten van de R-60-raket zichtbaar in het gebied van de linkermotor en linker deur…”

En om het nog erger te maken:

NOS - november 2014: "Nederland gaat het leger van Oekraïne helpen om de koude winter door te komen. Dat zei minister Koenders van Buitenlandse Zaken na overleg met zijn Oekraïense collega Klimkin. 
Nederland trekt 400.000 euro uit voor de hulp. Er worden onder meer generatoren en winterkleding naar Oekraïne gestuurd. Koenders benadrukte dat het niet gaat om wapens of ander gevechtsmaterieel.”

DeWereldMorgen: "Dmytro Yarosh, leider van de extreem-rechtse organisatie Pravy Sektor, werd op 5 april 2015 benoemd tot adviseur van de opperbevelhebber van het Oekraïense leger. Zijn organisatie wordt volledig geïntegreerd in het leger.”

Volkskrant: "Er gaan geen leden van het Nederlandse kabinet naar Moskou om op 9 mei de herdenking van de Tweede Wereldoorlog bij te wonen. Dat zei minister-president Mark Rutte vandaag tijdens een debat in de Tweede Kamer.”

Pasteurella: "De top van de Amsterdamse rechtbank wordt beschuldigd van sjoemelen met declaraties en het zichzelf royaal trakteren op VVV-bonnen.

Dit zou blijken uit vertrouwelijk mailverkeer tussen bestuursleden van de rechtbank, die is overhandigd aan het Openbaar Ministerie.

De Raad van de Rechtspraak overweegt een integriteitsonderzoek te starten naar de vermeende misstanden in Amsterdam, ongeacht wie dat betreft, aldus een woordvoerster."

Herstelbetalingen

Joop: "De Griekse regering heeft voor het eerst een bedrag genoemd voor de herstelbetalingen die Duitsland zou moeten doen: bijna 279 miljard euro. Het gros daarvan is bestemd voor de slachtoffers, 10 miljard moet naar de Centrale Bank.

De eis van de Grieken komt voor uit diepe woede. De nazi's hebben in Griekenland ongekend hard huisgehouden met een lange nasleep, de bezetters zijn verdreven door het Griekse - veelal linkse - verzet en vervolgens is met steun van de collaborateurs in het land een rechtse dictatuur gevestigd om de linkse beweging onder de duim te houden. Voeg daarbij dat Duitsland zelf na de oorlog grote schulden had die door het Westen werden kwijtgescholden en dat de Duitse regering nu juist iedere versoepeling van de Griekse schuldenlast blokkeert.”

Daar heeft Griekenland groot gelijk in. Bovendien deugt de eis van Duitsland en andere Europese landen aan Griekenland om zijn schulden van recente leningen terug te betalen van geen kanten. De Europese banken eisen geld terug dat ze niet eens in kas hadden, bovendien tegen renten die veel te hoog waren. Als landen met een groot risico voor hun leningen hoge renten moeten betalen dan is dat wegens het verhoogde risico dat ze niet terugbetaald kunnen worden. Maar dat risico is daarmee ook een reële mogelijkheid waar de geldverlenende banken rekening mee moeten houden. Als Griekenland het geld niet terug kan betalen, dan is dat risico voor de banken. De banken kunnen niet een hoge rente eisen en tegelijk eisen dat alles terugbetaald wordt. Men moet kiezen.

Hieronder wordt het gelijk van Griekenland nog eens op een leuke manier uitgelegd in een uitzending van ZDF - Die Anstalt.


Na de tulpengekte de festivalgekte

Allemaal tekenen dat onze maatschappij aan het doldraaien is. Met z’n allen op de mallemolen en de rest gewoon vergeten. Van de ene gekte de andere in. Edith Piaf kon het zo mooi zingen. Elke dag feest.

Tu me fais tourner la tête
Mon manège à moi, c'est toi
Je suis toujours à la fête
Quand tu me tiens dans tes bras

1913


We beleven weer les années folles, de dolle jaren; de jaren tussen 1920 en 1929, tussen de gruwelen van de eerste wereldoorlog en de komende crisis met beurskrach en de voorbode van een nieuwe wereldoorlog. De dolle jaren begonnen zelfs al tijdens de eerste wereldoorlog. Geen wonder dat er na zo’n gruwelijke oorlog een economische opleving kwam. Een groot deel van Europa lag uitgeput in de modder, slechter kon het niet worden. Het cabaret leefde op. Maar de volgende ravage diende zich alweer aan. Leven we vandaag de dag ook niet in een wereld vol geweld en waanzin? Maar een beetje vertier moet kunnen toch, niet dan, weet je wel, weet je niet? Of is het toch een beetje teveel?

Parool: "Het aantal festivals in Amsterdam is dit jaar opnieuw toegenomen. Dit weekend begint het seizoen met DGTL op het NDSM-terrein in Noord, de eerste van zo'n 350 grote feesten. Maar niet iedereen is in feeststemming.

De komende vijf maanden is het aan alle kanten raak. In Noord, de stadsparken, het Amsterdamse Bos, op diverse sportvelden en ook in de natuurgebieden zullen honderden, soms duizenden jongeren losgaan op voornamelijk house en techno. Zo'n 350 festivals zijn er dit jaar, verdeeld over 22 weekenden. Een gemiddelde van zestien per weekeinde.

Hiermee overtreft de agenda die van vorig jaar. Toen telde de stad circa driehonderd evenementen. Met het aanbreken van het seizoen, dit weekeinde met DGTL (house, techno en electro) op het NDSM-terrein, komt ook de stroom aan klachten los. Het gebonk en gedreun is lang niet voor alle Amsterdammers een genoegen.

Eén groot pretpark

Die 'festivalisering' is in de gemeenteraad aangekaart door Johnas van Lammeren van de Partij voor de Dieren. Hij wil een verordening waarbij evenementen strenger worden getoetst op overlast van sub-bassen en langdurige schade aan de natuur. Ook wil hij de festivals beter verspreiden over de stad.

Doorgeslagen festivalcultuur

Deze mening delen CDA-raadslid Marijke Shahsavari en Wil van Soest, fractievoorzitter van de Partij voor de Ouderen. Zij pleiten voor een bewonersenquête over drukte in de stad om onder andere de 'doorgeslagen festivalcultuur' aan te tonen. De uitkomsten moeten zwaar meewegen in toekomstig beleid.

Sjoerd Wynia, organisator van onder andere Amsterdam Open Air (6 en 7 juni): 'Zodra bewoners het ergens niet mee eens zijn, gaan we daarmee in gesprek.' Volgens Wynia heeft slechts een paar procent van de betrokkenen problemen met de festivals. 'Voor ons is het de plaag van de minderheid.’”

Wat Sjoerd Wynia betreft, ik stuur hem meteen een mailtje met de vraag waarom hij dan niet met mij in gesprek wil. Ik heb hem een paar weken geleden om meer informatie gevraagd over Amsterdam Open Air 2015 en hij weigert ook maar één woord terug te schrijven. Het is allemaal blablabla wat Sjoerd vertelt. Hij ziet de ransuilen bij bosjes in het Gaasperpark vliegen. Volgens mij is hij intussen van al zijn geluidsgeweld zelf doof geworden voor andere geluiden. En de burgemeester en ons dagelijks bestuur willen ook geen bezwaren meer horen. Tijdens de mediatieprocedure is geen enkele serieus te nemen toegeving gedaan aan de bezwaarmakers. Volkomen radiostilte op deze frequentie. 115 dB(C) de lucht in, en iedereen, mond houden, ja! Het is inderdaad de dictatuur van de meerderheid zoals Jacques Attali schrijft in ‘Bruits - Essai sur l’économie politique de la musique. De meerderheid in het kleine commerciële wereldje van Sjoerd Wynia.

Bruits: "De hitlijst geeft niet weer wat de consumenten goed vinden, maar wat de producenten willen. Het is de dictatuur van de markt. En omdat niemand iets meer wil dan wat in hun eigen netwerk norm is, betekent dit ook de dictatuur van de meerderheid."

Wie een verzameling citaten wil lezen van Attali en wat commentaar hierover, zie hier.

intonarumori


Lawaaikunst: "Het leven in de oudheid was volledige stilte’, verklaarde in 1913 Luigi Russolo, ‘maar in de negentiende eeuw is dankzij de uitvinding van de machine het lawaai geboren. Dit triomfeert nu en heerst over de gewaarwordingen van de mens.’

In juni 1913 lanceerde Russolo zijn ‘ontploffer’ (scoppiatore): dit eerste specimen van de intonarumori kon het geluid van een verbrandingsmotor nabootsen in een ‘toonladder’ van tien hele tonen. Samen met Ugo Piatti bouwde Russolo nog een reeks andere herriemakers, zoals gorgelaars (gorgoliatori), knetteraars (crepitatori), loeiers (ululatori), dreuners (rombatori), gonzers (ronzatori), sissers (sibilatori) en wrijvers (stropicciatori)."

Luigi Russolo publiceerde in 1913 zijn L’Arte dei Rumori, het futuristisch manifest van de lawaaikunst. Hij bouwde speciale lawaaimachines, de intonarumori, waaronder een instrument dat gelijktijdig zeven verschillende geluiden produceert gebaseerd op industrieel geluid, in 12 geluidsterkten. Het heeft een goede eeuw geduurd, maar eindelijk is Amsterdam ook ingetreden in de wereld van de 'lawaaikunst'; voor het vijfde jaar nu al zullen 11 podia met lawaaimachines in juni van dit jaar de hele omgeving van het Gaasperpark teisteren met een futuristische, beter gezegd, retrodestructieve kakofonische uitvoering. Back to the future! Wie een paar originele opnames van Russolo wil beluisteren kan hier terecht voor een sample. Ik kan Risveglio di una Città (het ontwaken van een stad) aanraden. Wie de modernere versies wil genieten, gaat naar Amsterdam Open Air (allemaal dikke vrienden onder mekaar) en kan daar de dolle jaren weer beleven. Mindblowing, mozeskriebel groovy mindblowing, dude! Russolo was gewoon een voorloper van techno of deep house, whatever. Alsof je de granaten over je hoofd hoort gieren en ontploffen.

Since 1913 - Pepper (IT), re-UP - We are under siege, man.

Eén podium met bovenstaande muziek kun je - als je ervan houdt - nog zien als cultuur, maar 11 podia naast mekaar in de openlucht waarbij dergelijke muziek nog op allerlei manieren vervormd en geradbraakt wordt, is lawaai en heeft niets meer met cultuur te maken, enkel met maximalisering van winsten. Het is terreur en zo is het ook bedoeld voor de hele wijde omgeving. Muziek zoals de god van de eenentwintigste eeuw - het Geld - dat bedoeld heeft, als geweld. Bij dance events draait het om de vervorming van geluid en de dreun van de bassen, het oergeluid van de gedomesticeerde moderne neanderthaler. Verstand op nul, en stampen maar.

Ook het 1913 T-shirt is verbonden met een oorlog, de Spaans-Amerikaanse oorlog. Het werd in 1913 voor het eerst als ondergoed verstrekt aan de soldaten.

Tulpen in Amsterdam

GemeenteAmsterdam: "Abdeluheb Choho, wethouder Openbare Ruimte en Groen, plantte dinsdagmiddag 31 maart samen met Saskia Albrecht, de initiatiefnemer van het Tulp Festival en Erik de Jong, Artis-professor, de laatste van ruim 54.000 tulpen op het Artisplein, en opende daarmee de eerste editie van het Amsterdamse Tulp Festival. In totaal zijn er straks 540.000 tulpen in Amsterdam te bewonderen.”

Tulpen uit Amsterdam

Leuk initiatief. Jammer genoeg wordt er in onze stadsparken en groengebieden driftig gekapt, gesnoeid en gerooid en er blijft nauwelijks nog een bloemetje over. Ik neem aan de deelnemende hotels en musea voor een deel deze tulpen zelf bekostigen. Maar ik vrees dat er aardig wat subsidie heen is gegaan.

TulpFestival"Van oudsher is Amsterdam verbonden met de legendarische tulp, maar de laatste decennia is de bol steeds meer uit het straatbeeld verdwenen. Het Tulp Festival stelt zich daarom ten doel de tulp weer zichtbaar te maken in de stad met de wens uiteindelijk voor iedere Amsterdammer een tulp te planten. Dat zijn ruim 800.000 tulpen, een droom die ooit werkelijkheid moet worden.”

Bij tulpen moet ik altijd denken aan de tulpenmanie in de zeventiende eeuw. Dat is een stuk vermakelijke geschiedenis. Een infoboekje hierover zou zeker in deze tijd van hypes en instortende beurzen heel leerzaam zijn zowel voor toeristen als inwoners. Ter leering ende vermaeck.

Persiflage auf die Tulpomanie

Satire op de tulpomanie - Jan Brueghel de Jonge (Frans Hals Museum)
Klik voor vergroting

Nog een andere versie

shot 0314


flora23

Flora’s mallewagen - Hendrik Pot
Klik voor vergroting

Het is alweer een paar jaartjes geleden, maar tijdens de Floriade 1982, nu het Gaasperpark, liep ik achter een gezet Amerikaans echtpaar waarvan de man uitriep ‘if you’ve seen one flower, you’ve seen them all’. Overdaad schaadt, inderdaad. Maar intussen zijn in het Gaasperpark zowat alle bloemen vogelvrij verklaard.

© 2015