Blog

Erdowie, Erdowo, Erdogan

Erdogan is gebelgd door deze Duitse satire. Dictatoren hebben geen gevoel voor humor.


Van Wolferen over Oekraïne

CafeWeltschmerz: "Van Wolferen verwerpt de wereldwijde politieke rol van de VS sinds de jaren 90 en bekritiseert – vooral in de Oekraïne crisis – het gebrek aan objectiviteit en onafhankelijkheid van de Europese landen en de coördinatie van de media in hun aanpassing aan de politieke doelstellingen van de Verenigde Staten.”


Stem Nee tegen Oekraïne

Nee


PvdD: "Het associatieakkoord met Oekraïne gaat over handel en is te vergelijken met vrijhandelsverdragen als TTIP. Door het verdrag worden EU-landen verplicht om Oekraïense goederen binnen te laten zonder importheffing. Goederen van een land dat produceert met gebruikmaking van kinderarbeid en barbaars dierenleed van kolossale proporties en waar corruptie nog altijd aanwezig is. Door Oekraïense producten toe te laten, maakt Europa zich dus mede schuldig aan schending van mensen- en dierenrechten. Daarnaast vormt de import van Oekraïense producten oneerlijke concurrentie voor Europese producenten die zich wél aan de EU regels houden.

Volgens onderzoek van United States Department of Labor (2014) is in Oekraïne een op de twintig kinderen tussen 5 en 14 jaar betrokken bij kinderarbeid in met name de agrarische sector en de mijnbouw. Tot voor kort waarschuwde de rijksoverheid Nederlandse ondernemers die activiteiten in of met Oekraïne willen ontplooien hiertegen. Op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, RVO.nl, stond: "vooral als u in de agrarische sector of in de bouw onderneemt, is de kans aanmerkelijk dat een productiebedrijf of onderaannemer gebruik maakt van kinderarbeid." Deze waarschuwing is recentelijk van de website verwijderd.

Ook Clingendael expert Peter van Ham adviseert om NEE te stemmen op 6 april.


Narciseitje

narcisei


A future to believe in


Remco van Dijk bestuurslid

Parool: “Van Dijk (31) was in de afgelopen weken niet geselecteerd door de adviseurs Guus Borger en Amy Koopmanschap. Zij stelden aan het begin van de avond Hans Res (CDA) en Jude Kehla (Platform Zuidoost) voor als meest geschikte kandidaten om de plek in te nemen van VVD'er Emile Jaensch, tegenwoordig burgemeester van Oegstgeest.

Tijdens de vergadering meldden zich nog drie kandidaten aan, onder wie Van Dijk. In de eerste stemronden voerden Kehla en Res het peloton met respectievelijk vier en drie van de twaalf stemmen. Druk overleg in de pauze leidde ertoe dat in stemronde twee Van Dijk met zeven stemmen de absolute meerderheid behaalde.

De verkiezing van Van Dijk zal mogelijk spanning geven binnen de coalitie. De PvdA had een voorkeur voor Kehla, in de vorige termijn nog deelraadslid voor de partij. Het heeft er de schijn van dat coalitiepartner GroenLinks tijdens de geheime stemming voor Van Dijk heeft gestemd, evenals de voormalige coalitiegenoot VVD.

Dat was de beste keuze die gemaakt kon worden. Van Emile Jaensch kan van alles gezegd worden, maar hij had toch nog een essentieel respect voor wetten en regels. Ik hoop dat Remco van Dijk net als Emile aanspreekbaar en toegankelijk blijft voor bewoners van Zuidoost. Van de andere kandidaten was Jude Kehla de minst geschikte. De heer Kehla mist een democratische instelling. Alle succes toegewenst aan Remco van Dijk en sterkte in deze belangrijke functie voor ons stadsdeel.

Aanslagen in Brussel

rouw in Brussel


Waardering voor grootonderhoud

DSC00518

Anderhalve meter over de stoep heen

Het moet gezegd, het grootonderhoud van Gein 3, fase 2, valt bij sommigen, vooral de autobezitters in goede aarde. Volgens mij is het een troosteloze boel geworden. Wel netjes allemaal. De kinderen van de basisschool kunnen straks netjes in de walm van de uitlaatgassen van weer meer auto’s naar school, de foutparkeerders kunnen straks weer netjes de wortels van de bomen en de stoepranden kapotrijden. Daar is men in straten die eerder werden gerenoveerd al druk mee bezig. En de eerste kritiek komt ook al los.

DSC00526

Foutparkeerders

De punten die sommige bewoners willen aankaarten zijn (lees de Geind3dorper, jg. 31, voorjaar 2016):

“Er zijn wel een aantal aandachtspunten die het bestuur [van de Vereniging GeinDrieDorp] bij de gemeente gaat aankaarten:

- Parkeervakken

De parkeervakken zijn uitgevoerd in uiteenlopende breedtes. Her en der zijn er vakken met een breedte van 2.10m, o.a. in de Hendrik Veldhuishof. 
De vraag is welk beleid er heeft gezeten achter de keuze van de breedte en of aanpassing (tot 2.40m) bespreekbaar is.

Waterplassen

Op sommige plaatsen blijven na regen plassen achter op het trottoir. De vraag is of aanpassing van de bestrating bespreekbaar is (zodanige aanpassing dat regenwater afstroomt naar de kolken).

Aard van de nieuwe tegels

De nieuwe tegels zijn niet van hetzelfde type als de oude tegels. De nieuwe tegels bleken deze winter glad te zijn: water blijft er op liggen en vriest snel aan. Ook zijn er al tegels gesignaleerd met groene uitslag en er zijn tegels waarvan hoeken zijn afgebroken. De vraag is welk beleid er zat achter de keuze van de tegels en of in bijzondere gevallen (gevaar) aanpassing of vervanging mogelijk is en of er periodiek reiniging plaatsvindt?
Op sommige plaatsen piept er nu al onkruid tussen de nieuwe stoeptegels vandaan.”

DSC00527

Lekker op de nieuwe stoep

Waar niet over geklaagd wordt is dat sommige autobezitters weer net als voorheen de stoepen en boomwortels aan het kapotrijden zijn. En dan maar klagen dat (door de druk van de auto’s) de wortels ingedrukt en aan hun uiteinden opgedrukt worden. Schuld zijn natuurlijk altijd de bomen, nooit de foutparkeerders.

Parkeervakken: als de klagers hadden opgelet, dan hadden ze moeten weten dat er sinds kort nieuwe regels zijn, waardoor een breedte van 2.40m de norm is. Voorheen was de norm 2.10m. Nu alweer beginnen te zeuren over verbreding is te gek voor woorden. De normen zijn hier in Gaasperdam al ruimer dan elders in de stad. Dus een aanpassing tot 2.40m is NIET bespreekbaar. Bovendien kunnen er bij die grotere breedte minder auto’s parkeren in dezelfde ruimte. Het is of het een of het ander.

DSC00528


Waterplassen: Daar heb ik tijdens de hoorzittingen al voor gewaarschuwd, bijzonder in de buurt van de houtskelethuizen. Als daar problemen door ontstaan kan het stadsdeeel een schadeclaim tegemoet zien. Men was gewaarschuwd dat door het kappen van een groot aantal bomen de opvang van water door bomen veel minder zou zijn waardoor het mogelijk kan zijn dat de riolering overstroomt tijdens stortregens. Maar ja, de autobezitters wilden koste wat het kost meer parkeerplekken.

DSC00529


Aard van de tegels: sommige bewoners hebben nadat er al een definitief plan was dat was goedgekeurd door het dagelijks bestuur en waarop geen bezwaren waren ingediend, toch nog een wijziging geëist van het ontwerp. Sommigen hebben blijkbaar meer invloed dan anderen. Zij wilden ook nieuwe tegels, geen gezandstraalde oude tegels. Tja, dan krijg je natuurlijk gladdere tegels. Dat had men op voorhand ook kunnen weten. Maar als verwende kinderen wilden sommigen toch nieuwe tegels, want hullie van de andere straat hadden ook nieuwe tegels.

DSC00530


In deze blogpost foto’s van de situatie nu: foutparkeren, stoepen en boomwortels weer in de verdrukking, zodat binnen de kortste keren het er weer belabberd uitziet. Maar dat is niet de schuld van de autobezitters natuurlijk. Dan gaan ze weer zeuren dat alle bomen wegmoeten. Er zijn mensen die nooit genoeg hebben en ook de straat als hun eigendom zien. Aan milieu, luchtvervuiling en overlast door auto’s denken ze nooit. Het ontbreken van volwassen bomen zal tijdens evenementen aan de overkant van de Gaasperplas ook zorgen voor meer geluidsoverlast. Maar ja, dat zijn kleine ongemakken vergeleken bij die verschrikkelijke meeldauw en stuifmeel van de elzen waar de heilige koe bijzonder veel last van had. Het kleine aantal vervangende bomen zullen eiken zijn voor zover ik weet en iedereen, behalve de ‘boomdeskundigen' van Zuidoost, weet ook dat eiken eikels dragen. Binnenkort is weer flink veel geklaag te verwachten over op motorkappen denderende eikels natuurlijk. En een groot gevaar voor Gein 3 is natuurlijk het eeuwige onkruid. Het zou verboden moeten worden!

Handhaven van parkeerregels is tegenwoordig geen prioriteit meer voor de politie. Dus autobezitters kunnen rustig hun gang gaan.

DSC00531
shots 2129


Voor de bewoners van de C. Aarnoutsstraat en de J. Krüsestraat: de geveltuintjes mogen behouden blijven, maar als de planten hoog opgegroeid zijn dan moeten ze wel eerst weggehaald worden, want men moet de erfgrensbanden ook vernieuwen. Dat wordt gratis gedaan door de straatwerkers. Daarna kun je het geveltuintje weer inrichten. Er worden betonnen banden omheen gelegd als extra service.

Landmacht oefent in Zuidoost

Ouder-Amstel: "Van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 maart 2016 wordt er door militairen van de Koninklijke Landmacht geoefend in Amsterdam-Zuidoost.

Het betreft een oefening van 20 Nationale Reserve bataljon. Enkele militaire voertuigen die voor deze oefening worden ingezet worden in deze periode tijdelijk geparkeerd op de parkeerplaats bij de Ouderkerkerplas, langs de Middenweg."

Associatieverdrag met Oekraïne

banner-referendum

Burgercomité EU

Amsterdam: "De burgemeester van Amsterdam maakt bekend dat de tekst van de goedkeuringswet en van de Associatieovereenkomst waar het referendum op 6 april 2016 over gaat, vanaf 9 maart 2016 verkrijgbaar zijn en ter inzage liggen bij ieder Stadsloket van de gemeente.

De tekst van de goedkeuringswet en van de Associatieovereenkomst is ook te lezen op internet.

Nadere inlichtingen worden verstrekt door Bureau Verkiezingen van de afdeling Basisinformatie, bereikbaar per e-mail: verkiezingen@amsterdam.nl of telefoon: 020 253 9148, en bij de Stadsloketten.

Zie ook: www.amsterdam.nl/referendum

U kunt de teksten van de wet en de associatieovereenkomst als pdf downloaden.

Kaas en mensenrechten? Ik dacht niet dat het daarom gaat. Nederland is niet in staat om in eigen land het rechtsextremisme in te tomen, Europa evenmin, dus waarom zou dat in de modderpoel van een ultrarechts Oekraïne wel lukken? De economie van Oekraïne ligt plat. Er zullen miljarden naar Oekraïne moeten om het land van zijn schulden te verlossen. Daar wil ik niet voor betalen. Militaire samenwerking met een rabiaat rechtsextremistisch land kan alleen maar leiden tot een oorlog in Europa. Als Oekraïne bij de EU komt, en het associatieverdrag is daarvoor de beginfase, dan hebben we weer een gevaarlijk blok aan ons been. Het associatieverdrag was ook de aanleiding voor de burgeroorlog daar, en die kan weer opflakkeren.

ukraineright


Volkskrant: "Verdrag met Oekraïne bewijst niemand een dienst

Oekraïne is in een totale economische meltdown terechtgekomen. Het land is compleet bankroet met een door het IMF voorspelde inflatie van 46 procent, een economische krimp van 9 procent en niets minder dan een burgeroorlog in het oosten - een deel van het land dat niets voelt voor aansluiting bij Europa omdat het economisch, cultureel, politiek en geostrategisch kiest voor Rusland.

Het verdrag is dus niet alleen slecht voor Nederland en Europa - het is ook slecht voor Oekraïne zelf. Het verdrag drijft een wig in het land - het is een splijtzwam, een bron van conflict.

En bewijs Nederland, Europa én Oekraïne een grote dienst door dit uiterst onverstandige verdrag op 6 april tegen te houden.”

Elsevier: "Nog voordat in Nederland een referendum over het EU-associatieverdrag met Oekraïne is gehouden, zijn op 1 januari al delen van het verdrag in werking getreden.”

Jort Kelder over associatieverdrag Oekraïne: ‘We worden verkocht waar we bij staan’

Spanning 1/2016 • Nee tegen het associatieverdrag met Oekraïne

Vier redenen waarom EU-verdrag met Oekraïne vraagt om een referendum

PvdD: "Dit verdrag gaat niet over geopolitiek, maar over handel, liet Eurocommissaris Frans Timmermans al duidelijk weten. Er is geld te verdienen! Dat het handel betreft met het corruptste land van het Europese continent; een land dat produceert met kinderarbeid en barbaars dierenleed van kolossale proporties; dat vormt kennelijk geen beletsel.

Onbelemmerd

Het veelbesproken associatieverdrag zorgt ervoor dat Nederland en andere EU-landen goederen uit Oekraïne onbelemmerd moeten binnen laten. Europa mag geen importbelasting meer heffen aan de grens.

Problematisch is dat Oekraïne structureel mensenrechten, dierenwelzijn en milieuregels aan zijn laars lapt bij de productie van die goederen. Door Oekraïense producten toe te laten, maakt Europa zich dus mede schuldig aan schending van mensen- en dierenrechten.

Drogreden

Voorstanders schermen ermee dat het associatieverdrag Oekraïne verplicht om bepaalde wetten en productiestandaarden op den duur te verbeteren. Dat is echter een drogreden. Zelfs bestaande regels worden nauwelijks gecontroleerd en gehandhaafd in Oekraïne. Oorzaak daarvan is de heersende corruptie; ook dit jaar riep Transparency International Oekraïne uit tot corruptste land op het Europese continent. Dat geeft papieren regels erg weinig waarde."

De klacht van de Vrede

Vanavond hoorde ik weer een van de vertegenwoordigers van onze intelligentsia aan het woord in DWDD. Veel gepraat om de pot heen door Geert Mak. Het woord oorlog is niet eens gevallen. Want laten we wel wezen, wat is potverdriedubbeltjes de oorzaak van de vluchtelingenstroom? OORLOG!

Mensen vluchten als er geen toekomst meer voor hen is, als ze verdreven worden door oorlog. Dus stop dan toch in godsnaam met die oorlogen, ook en vooral die in naam van de mensheid. Stop met de regime changes die zoveel ellende hebben veroorzaakt. Maar geen mens denkt eraan om daarmee  te stoppen. Het heeft niet geholpen in Irak, niet in Afghanistan, niet in Libië en niet in Syrië. Stop met het steunen van war bitches als Hillary Clinton, die dreigt president van de VS te worden. Als zij aan de macht komt zal er nog meer oorlog komen. En Europa loopt nog steeds aan de leiband van de VS. Men moest zo nodig Libië zuiveren van Ghadaffi, het resultaat was dat Daesh, al-Qaeda en andere moorddadige groepen aan de macht kwamen. Hetzelfde in Syrië.

Het Westen heeft oorlog altijd als een politiek machtsmiddel gebruikt en voert nog steeds een veroverings- en machtspolitiek. Dat begint nu averechts uit te pakken.

Het avondland is aan zijn ondergang toe. Net als ten tijde van het Romeinse Rijk. Men denkt oplossingen te vinden door als één blok het vluchtelingenvraagstuk aan te pakken, maar vergeet daarbij de oorzaak aan te pakken: de export van oorlog door het westen. Het is triest als je je eigen volk zo verdwaasd ziet en niet in staat om het grote probleem onder ogen te zien dat onze politici zelf veroorzaakt hebben. Men gaat rustig door met de neoliberale wereldbevrijdingsoorlog en vernietigt daarbij de hele beschaving. De doos van Pandora is geopend en men is niet meer in staat het zelf veroorzaakte onheil te stoppen. Turkije en Saoedi-Arabië steunen Daesh of ISIS en stellen hun eisen aan Europa. Europa weet zich geen raad meer. Europa durft Daesh ook eigenlijk niet rigoureus aan te pakken. Weet niet meer wanneer je je met alle macht moet verzetten. Zo Mak als een lammetje. Roepen om een sterk Europa. Maar Europa bestaat niet. Er is nergens zoveel onenigheid als in Europa, dat nog steeds overschaduwd wordt door een racistisch Amerika, dat allang geen voorbeeld voor de wereld genoemd mag worden. Als je oorlog voert dan moet je het goed en kort doen, niet uit permanent economisch belang.

Erasmus zei het al: “Zoet is de oorlog voor wie hem niet kennen.” Uit een oorlog komen alleen maar verliezers. Als de vluchtelingen een probleem zijn, zoek dan de oorzaak van de vlucht en hou op met het ontwrichten van de wereld. Maar ik vrees dat het al te laat is. Waar staat dit ook al weer ‘wie het zwaard opneemt zal door het zwaard vergaan’?

Vrouwendag

vrouwendag


© 2015