Blog

Richtlijn geluidshinder

richtlijn geluid


Telegraaf: “Buren van horecabedrijven en GGD zijn razend enthousiast over een nieuwe richtlijn om geluidsoverlast door bastonen tegen te gaan. Juist die lage tonen die soms tot in de diepe uurtjes door blijven gaan, dringen eenvoudig woonhuizen binnen.

Het pakket aan adviezen is gemaakt door de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG). Niet hoge tonen maar juist doffe stampende bassen uit kroegen en concertzalen drijven omwonenden tot wanhoop. Het geluid dreunt door tot in woon- en slaapkamers en laat zich niet tegenhouden door dubbelglas of een redelijke isolatie. Slecht slapen, stress en zelfs gezondheidsklachten zijn het gevolg.

Zwollenaar Eko Huisman woont naast een evenemententerrein en vecht al jaren tegen de stampende basgeluiden. „Het servies in de kast trilt er van en het levert enorm veel stress op.” Huisman en zijn buren hebben de zaak onlangs voor laten komen bij de Raad van State.

Een andere bewoner van de binnenstad van Zwolle heeft elk weekend last van geluidshinder door naastgelegen horecabedrijven.
De Zwollenaar stapte naar de gemeente, maar die kon niets doen. „Dat is het frustrerende. Ze meten alleen het aantal decibellen. Naar hoever die basdreunen reiken, wordt niet gekeken.”"

Richtlijn: "De 31,5 Hertz octaafband is niet in de spectra opgenomen. Metingen en berekeningen zijn bij deze frequentieband niet betrouwbaar. Om hinder te voorkomen is het raadzaam de 31,5 Hz octaafband wel in ogenschouw te nemen.

Voor veel reguliere horecabedrijven geldt dat tonen lager dan 50 Hz geen relevante rol spelen. Ze kunnen fors of helemaal worden gereduceerd in de instellingen van het geluidssysteem.

In clubs en bij poppodia waar heel lage tonen geproduceerd worden en relevant zijn, kan het geluidsniveau van frequenties lager dan 50 Hz dusdanig worden gereduceerd dat deze geen invloed meer hebben op het totale C-gewogen geluidsniveau. In overlastsituaties dienen deze frequenties nog verder in niveau teruggebracht te worden.

Een mogelijk hulpmiddel is het C-gewogen geluidsniveau. In de C-weging worden de lage tonen zwaarder beoordeeld. Het verschil tussen het A- en C-gewogen geluidsniveau zegt daardoor iets over de mate van lage tonen. Hieronder is weergegeven wat het verschil is tussen het A- en C-gewogen geluidsniveau per muziekspectrum:

dB(C)


Het verdient aanbeveling in het akoestisch onderzoek aan te geven wat het effect is op het moment dat meer of minder lage tonen geproduceerd worden. Eventueel kunnen de berekeningen met meerdere spectra uitgevoerd worden. Het verdient aanbeveling het toelaatbare geluidsniveau ook in dB(C) op te nemen in een uit te brengen akoestisch advies.”

Wythmen: "De Overijsselse rechtbank oordeelde dat de gemeente Zwolle in 2013 ten onrechte een vergunning heeft af gegeven voor het Hardshock Festival rond de Wijthmenerplas.

‘Het hardcore-festival’, stelde de rechter, ‘veroorzaakt ontoelaatbaar veel geluidsoverlast voor omwonenden.

De gemeente heeft daar bij het afgeven van de vergunning onvoldoende rekening mee gehouden’.”

AT5: "Straatmuzikanten die toestemming willen krijgen om op te treden op populaire locaties, zoals bij het Rijksmuseum of het Anne Frankhuis, moeten in de toekomst eerst op auditie komen.”

Maar de kakofonisten van Amsterdam Open Air mogen van de burgemeester twee dagen lang optreden in het Gaasperpark en dat met een volume van 115 dB(C). Sommige muzikanten zijn meer gelijk dan anderen.

Mobiele controle

Tijdens de stroomstoring waren heel wat mobiele providers uit de lucht. Mijn vaste telefoon werkte nog zodat ik toch kon bellen. Elke moderne ontwikkeling heeft ook zijn nadelen. De spitsburger van vandaag wil tegenwoordig zelfs in natuurgebieden wifi ter beschikking hebben. De gekte kent geen grenzen. Gisteren kreeg ik van mijn zorgverzekeraar een mailtje met het bericht dat ik vanaf 1 april een sms-controle in moest stellen om inzage te kunnen krijgen in mijn zorgverbruik, eigen risico, status van mijn declaraties, financiëel overzicht en ontvangen berichten. Ja, potverdriedubbeltjes nog an toe, wat is dat voor onzin. Ik dacht meteen aan een 1 aprilgrap. Maar ik ken onze instellingen beter dan dat, dus heb ik meteen mijn protest hierover laten horen. DigiD hoort al een superveilige verbinding te  verzekeren; een sms-controle zal daar weinig of niets aan toevoegen. Die extra controle kan ook via de pc of vaste telefoon (die is stukken veiliger dan een mobieltje). Mijn zorgverzekeraar vond het zelfs niet nodig om mij een nieuwe polis te sturen; dat werd waarschijnlijk gezien als een veiligheidsrisico. Ik moest er nog uitdrukkelijk om vragen. Zo heb je als burger al gauw geen enkele controle en bewijs meer, en wordt inzage in je eigen gegevens een probleem als je niet over de nodige apparatuur beschikt.

Zilverenkruis: "We gaan uw gegevens nog beter beschermen. Daarom heeft u vanaf 1 april een extra code nodig om uw zorgverbruik, eigen risico, status van uw declaraties, financiëel overzicht en ontvangen berichten in te zien. Dit is zo afgesproken in de nieuwe gedragscode van Zorgverzekeraars Nederland. Deze afspraak geldt voor alle zorgverzekeraars in Nederland. We houden ons hiermee aan de verplichtingen die staan in de Wet bescherming persoonsgegevens.”

Beter beschermen? Het hele wifi- en sms-gebeuren is zo lek als een mandje. Ik ben op mijn computer beter beschermd dan op een mobieltje. En ik hoef geen mobieltje. Mijn zorgverzekeraar heeft ervoor te zorgen dat ik al mijn gegevens kan bereiken en wijzigen. Als zij dat via een mobieltje willen ‘beveiligen’ dan sturen ze mij maar een gratis mobieltje met abonnement.

Hieronder de oplossing van Menzis:

shot 0299

Veilig? Super deluxe onveilig!

Juridische vraag: mag verzekeraar DigiD met sms verplichten?

SMS verplicht?

De kans dat zorgverzekeraars zelf kunnen frauderen als een groot aantal mensen geen toegang meer krijgt tot hun eigen gegevens, groeit in een situatie als deze.

Bovendien is het wifinet zelf een bron van storingen en onveiligheid. Ik gebruik in huis zo weinig mogelijk wifi. Er is een goed alternatief: powerline. En mijn wifi wordt ’s nachts automatisch uitgeschakeld. Dat is veiliger en gezonder.

NRC: "Nederlanders die draadloos internet gebruiken, hebben massaal last van haperende verbindingen doordat er teveel netwerken in de lucht zijn.”

handy

Klik voor video

Bovendien is nu definitief bewezen dat mobieltjes de groei van kankercellen bevorderen bij muizen. Niet voor niets onderzoekt men dit soort dingen eerst bij muizen. En vanzelfsprekend zegt men erbij dat er geen reden is voor paniek, want dat mensen geen muizen zijn. Maar neem voor de zekerheid maar aan dat langdurig en regelmatig gebruik van een mobieltje, zeker voor kinderen, kwalijke gevolgen kan hebben. Ik zit regelmatig in het openbaar vervoer en soms hoor je mensen heel lange gesprekken voeren met hun mobieltje tegen hun hoofd. Dat kan nooit goed zijn. Neem dan tenminste een oortelefoontje.

RadioBremen: "Forscher der Jacobs University haben jetzt zweifelsfrei bewiesen, dass elektromagnetische Felder von Handys zu einer 50 Prozent höheren Tumorrate führen – zumindest bei Mäusen. Was bedeutet das für den Menschen?”

Dat alleen al is voor mij voldoende om geen mobieltje aan te schaffen. Als de zorgverzekeraars mensen willen verplichten de sms-controle uit te voeren via een mobieltje dan sturen ze mijn maar zo’n ding voor mijn contacten met hen. Of hebben de verzekeraars een lucratieve deal gesloten met de mobiele providers? Het zou zo mogelijk kunnen zijn. Zorgverzekeraars willen op alle mogelijke manieren geld verdienen. Is er een fianciële deal tussen de mobiele providers en de zorgverzekeraars? Dat zal onderzocht moeten worden. Is het wellicht de bedoeling van zorgverzekeraars om meer kankergevallen te creëren? Waarschijnlijk niet, maar het zou hun omzet wel doen stijgen en in elk geval zijn mobieltjes in sommige gevallen een reëel gevaar voor de volkgsgezondheid. Stuur uw protesten naar uw zorgverzekeraar als u geen mobieltje heeft. Het is opvallend dat ze voor een klacht ook al uw gegevens, geboortedatum, enz. enz. willen hebben, daarbij werken ze ook op uw computer met cookies en is hun site https beveiligd. En dan zijn we nog steeds niet voldoende beveiligd. Het grootste veiligheidsgevaar komt nu van mobieltjes. Ik noem het debiele controle.

Stroomstoring

Het was me wat vanmorgen. Een knoeperd van een stroomstoring. Er was niet door te komen bij het storingsnummer. Dus ik heb AT5 maar gebeld en die wisten dat er een grote storing aan de hand was. Wachten dus. Een dik uur later was hier in Gaasperdam alles weer in orde. Er piepte hier en daar wat dat om aandacht vroeg. Mijn usb-hubbetje heeft een luidsprekertje en meldt telkens wanneer er een apparaat aangesloten wordt. Dat stemmetje was danig van slag, maar ook weer snel in orde gemaakt.

Wie een verwarmingsketel heeft met een waakvlam zal meestal na een stroomstoring te maken krijgen met een gedoofde waakvlam. Recentere ketels hebben geen waakvlam meer en gaan meestal automatisch weer aan na een storing. Soms is een reset nodig. Maar een waakvlam moet je wel zelf weer aanmaken. Het is een werkje van twee minuten, maar je moet het wel doorhebben. Snoer uittrekken, aansteekstand instellen, aansteekknop 30 seconden ingedrukt houden, vonkknop indrukken, aansteekknop op 'in bedrijf’ zetten, en dan weer de ketel aansluiten op het net. Ik zag dat er toch een verwarmingsmonteur in de straat stond. Maar zo’n klusje kan iedereen zelf doen zonder kosten.

Nationale Geluidshinderdag

stilte

NationaleGeluidshinderdag: "Muziek in horecabedrijven bevat vandaag de dag veel lage tonen. Omwonenden klagen steeds vaker over het aanhoudende muziekgedreun dat gemakkelijk hun woningen binnendringt. Vergunningverleners, handhavers en akoestisch adviseurs worstelen met haperende verouderde onderzoeksmethoden. Een nieuwe richtlijn van de Nederlandse Stichting Geluidshinder (NSG) biedt uitkomst. Hij werd gepresenteerd op de Nationale Geluidshinderdag 2015, een jaarlijks terugkerend geluidcongres, deze keer met als thema ‘Horecageluid, tijd voor nieuwe spectra’

Van belang zijn factoren als hoe goed (of slecht) het betreffende horecapand geïsoleerd is en waar zich woningen bevinden. Daarnaast speelt het karakter van het geluid een grote rol. Lage tonen worden door bouwkundige constructies minder goed tegengehouden dan midden- en hoge tonen. Meer bassen in muziekgeluid kan daarom resulteren in meer overlast voor de omgeving.”

Vanaf minuut 42:14 kunt u luisteren naar een radio-uitzending over festivals en geluidsoverlast.

NRC - 5 febr. 2015: "Natuur is een goede remedie tegen stress. Dat vinden jongeren zelf, blijkt uit onderzoek.
Jongeren willen graag meer „groene, gezonde plekken” rondom de stad met liefst veel wandelpaden, mooie planten, bloemen en bomen, plekken om te kletsen, open grasvelden, fietspaden en picknickplekken. Waar jongeren niet op zitten te wachten, is het inrichten van plekken voor het houden van feestjes of het uitlaten van honden, sportgelegenheden zoals trimbanen, of stiltezones waar je bijvoorbeeld niet mag bellen.

Directeur Thomas van Slobbe van stichting wAarde: „Er moeten veel meer plekken worden ingericht door en voor jongeren, vooral bij de steden, met simpele middelen. Het is een goedkope manier van preventie van gezondheidsklachten. De toekomst van de natuur ligt in de gezondheid.”"

De oase van Matisse

Het scheelt niet veel of we moeten voor een echte oase in Amsterdam naar een museum. Een oase is een plek in een woestijn waar plantengroei mogelijk is door toevoer van voldoende water. Aan water geen gebrek in Amsterdam, aan echt groen steeds meer. De woestenij van de MRA, de MetropoolRegio Amsterdam, trekt onze groengebieden in en installeert daar de laatste neoliberale hype, de festivalindustrie. Maar terug naar Matisse nu, over twee dagen begint de tentoonstelling De Oase van Matisse in het Stedelijk. Er wordt hier in Amsterdam nogal veel nadruk gelegd op die blaadjes van zijn laatste jaren. Mooi en decoratief, maar niet zijn beste werk. Amsterdam toont en promoot natuurlijk het liefst wat het in huis heeft. Maar als design er bezit van neemt, dan gaat het mis. Van Gogh is ook zo goed als om zeep geholpen door de verkitsching van zijn werk in de museumwinkel. Ik krijg soms de indruk dat het Van Gogh Museum zijn werk niet echt begrijpt en het museum enkel ziet als het beheren van een kapitaal.

Matisse en design

Design in het Stedelijk

Stedelijk: "De oase van Matisse is de grootste tentoonstelling van Henri Matisse ooit in Nederland. Met meer dan 100 werken is het bovendien een van de meest omvangrijke tentoonstellingen in de geschiedenis van het Stedelijk.

De tentoonstelling De Oase van Matisse kent een unieke opzet: een selectie topwerken van Matisse wordt samen met werk van leermeesters, tijdgenoten en latere navolgers uit de eigen collectie gepresenteerd.”

In 1993 was ik in Parijs voor de grote Matisse-tentoonstelling in het Centre Pompidou. Dat was pas een evenement. Maar liefst 140 werken, allemaal van Matisse. Het Stedelijk heeft een catalogusje van 288 pagina’s, het Centre Pompidou had een catalogus met 752 pagina’s. Maar goed, Amsterdam is en blijft een groot dorp en dat is goed zo. Op het plein voor het Centre Pompidou gaf een zwarte man een kleine voorstelling voor de lange rij wachtenden. Hij noemde zichzelf Monsieur Banane. Hij stelde een soort ijskarretje op, met een ophangsysteem waar hij een sok aan vastmaakte, een banaan en nog wat andere dingen. Dat nam zijn tijd in beslag, ondertussen vertelde hij de meest onbegrijpelijke dingen. Als alles klaar was nam hij twee trommelstokken en begon te musiceren op de voorwerpen die aan zijn ophanglijst hingen. Dat maakte geen geluid natuurlijk. Even later maakte hij een rondje en zegende iedereen die hem een centje gaf. Toch een leuke manier om een lange wachttijd wat op te fleuren.

titiaan-zelfportret

Zelfportret Titiaan

Trouwens, de tentoonstelling Le Siècle de Titien, die ook in 1993, in het Grand Palais, plaatsvond was voor mij een openbaring. Kijk naar de plaatjes van schilderijen van Titiaan op het internet en je denkt, fraai, maar ouwe koek. Maar de eeuw van Titiaan was de eeuw waarin het zelfstandige portret werd ontdekt. In Titiaan (1487-1576) ligt al de ontwikkeling van Rembrandt (1606-1669) besloten. De late Titiaan en de late Rembrandt hebben veel gemeen. Je kijkt niet meer naar een schilderij met een afbeelding van een mens, maar je kijkt naar een mens.

Zuidoost op de kaart

BlogEmileJaensch: "Het aantal evenementen in de stad groeit. … In totaal bedroeg het aantal bezoekers voor festivals in Zuidoost, 400.000.

Het aantal geregistreerde klagers nam in 2014 af ten opzichte van het jaar daarvoor. Zo waren er minder klachten voor Open Air en Kwaku. Daar uit leid ik overigens niet af dat veel bewoners het wel prima vinden. Maar het kan betekenen dat de acceptatie ervan is toegenomen.

Evenementen kunnen ook een bijdrage leveren aan de lokale economie en werkgelegenheid. Tot slot levert de terreinverhuur inkomsten op die weer terug kunnen vloeien in het gebied. Aan de andere kant staat de overlast en het ongemak van het tijdelijk niet bereikbaar zijn van een gebied alsmede het geluid dat wordt geproduceerd.”

ingang

Gaasperpark na Amsterdam Open Air

Tja, alles kan in Zuidoost. Dat er minder klachten kwamen over Open Air ligt gewoon aan het feit dat de rechtszaak tegen de vergunning voor Amsterdam Open Air nog steeds aan de gang is. Deze zaak komt op 30 april voor de Raad van State. De groep bewoners van Nellestein die bij deze rechtszaak betrokken zijn zaten in een mediatietraject en mochten voor vorig jaar en dit jaar geen bezwaren insturen. Dat verklaart dus het kleinere aantal klachten. Dat weet dhr. Jaensch maar al te goed.

De weerstand tegen dit soort evenementen groeit in feite elk jaar. En hoe meer evenementen er plaats zullen vinden in dit EHS-gebied (Ecologische Hoofdstructuur), hoe meer klachten er zullen komen. Als men daarbij ook nog overal in de wijken nog honderden bomen gaat kappen, dan zal de geluidsoverlast alleen maar toenemen. En ook de klachten. Vertier dat valt onder KakoKult (kakofonische kultuur - meer dan 10 podia die tegelijk dreunende deuntjes ten gehore brengen) hoort binnen te gebeuren. Zuidoost heeft daarvoor al genoeg grote zalen en ruimten. 

Dat evenementen een bijdrage leveren aan lokale economie en werkgelegenheid en dat de terreinverhuur inkomsten oplevert die terug kunnen vloeien naar dit gebied, dat kan inderdaad. Alles kan, vooral in Zuidoost. Maar ik heb nog geen cijfers gezien van die opbrengst die terugvloeit. Dhr. Jaensch en Groengebied Amstelland weigeren nog steeds inzage te geven in de cijfers. Daaruit concludeer ik dat die inkomsten miniem zijn. Ze worden in elk geval niet gebruikt om het Gaasperpark ecologisch te beheren. Enkel om het park uit te dunnen. Er gaan weer honderden bomen en duizenden struiken tegen de vlakte. Het is een schande dat de PvdA en GroenLinks dit over zich heen laten gaan.

kap


Amsterdam Open Air hoort niet in een natuurgebied thuis. Het is tegen het bestemmingsplan. Het park wordt jaar na jaar steeds verder vernield. De kosten die over een paar jaar gemaakt zullen moeten worden zullen zeer hoog zijn. De grond zal weer omgeploegd moeten worden en dat betekent dat herstel minstens een jaar zal duren. Mogelijk is de schade al zo groot dat herstel meerdere jaren zal vergen. Het is noodzakelijk om de toestand van het park te onderzoeken op schade die is veroorzaakt door Amsterdam Open Air.

Vreemd genoeg is er voor evenementen in Zuidoost ruimte beschikbaar die veel geld kost maar nauwelijks gebruikt wordt. Maar er komt weerstand in de PvdA.

AT5: "De PvdA weigerde onlangs, samen met enkele andere partijen, om een onderzoek te doen naar de situatie rond cultuurcentrum ZO. Parsan stemde vóór dit onderzoek en kreeg hierop de wind van voren van zijn eigen partij. 'Ik ben stijf gescholden door de bestuurscommissievoorzitter', stelt Parsan in gesprek met De Telegraaf. 'Ik voelde me onveilig in het klimaat van de fractie'.

'De weigering om onderzoek te doen naar de verdwenen subsidie in Podium ZO was voor mij de climax', vervolgt hij. 'Je kunt toch niet een miljoen stukslaan en dan wegkomen zonder verantwoording af te leggen en onderzoek te doen waar het fout is gegaan?' Parsan blijft wel lid van de bestuurscommissie in Zuidoost.”

And now...

for something completely different:

katenkleuter

Klik voor vergroting

Al jaren ben ik in mijn nieuwslezer geabonneerd op Naked Capitalism, een weblog met zeer goede links over heel wat dingen. Elke dag staat er ook een mooie, leuke of pakkende dierenfoto bij. Die hierboven vind ik bijzonder leuk. Die twee begrijpen mekaar.

SFX miljoenenverlies

EntertainmentBusiness: "Dance-eventorganisator SFX Entertainment heeft over 2014 een verlies van ruim 130 miljoen US dollar geleden. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers die onlangs werden gepresenteerd. SFX Entertainment is het Amerikaanse moederbedrijf van onder meer ID&T, en Awakenings.

Volgens de pro forma omzetcijfers, is de omzet gestegen met ruim 8% ten opzichte van 2013.

Voor 2015 verwacht de onderneming een omzet van meer dan 500 miljoen US$, en een stijging in de sponsordeals en brand partnerships van 35 miljoen US$ in 2014 tot ruim 100 miljoen US$. Ook verwacht SFX weer zwarte cijfers te kunnen schrijven met een winst voor belasting van 60 tot 70 miljoen US$.”

SFX entert


Parool: “SFX ging in 2013 naar de Amerikaanse beurs, voor 13 dollar per aandeel. De koers is inmiddels gezakt tot vlak boven de 4 dollar. Vorige maand maakte Sillerman bekend dat hij onverweegt SFX weer van de beurs te halen. Hij zou alle aandelen waarvan hij op dit moment nog geen eigenaar is op willen kopen voor 4,75 dollar. Ook wordt de mogelijkheid gezocht SFX aan een andere partij van de hand te doen."

ID&T zit in Zuidoost. Ook AIR is in handen van SFX Entertainment. Het Amsterdam Open Air festival kunnen ze nu wel omdopen tot SFX Open Air. In verband met het festival dit jaar heb ik Sjoerd Wynia verzocht om meer informatie over dit festival, maar geen antwoord gehad. Ook het dagelijks bestuur en de vergunningverlenende ambtenaar geven geen informatie. Omertà alom.

Quotenet: "De honger van de Amerikaanse miljardair Robert Sillerman, eigenaar van SFX Entertainment, in Nederlandse bedrijven is nog altijd niet gestild. Dit keer valt organisator van dancefestivals AIR (onder andere bekend van Amsterdam Open Air, Buiten Westen en Valhalla) ten prooi aan de koopbeluste Amerikaan. 

Uit een recent bericht gedeponeerd bij beurswaakhond SEC blijkt dat de Amerikanen nog voordat ze eerder deze maand Awakenings overnamen op 4 september al een contract tekenden met de aandeelhouders van AIR, Sjoerd Wynia, Niels de Geus en Sander Groet. SFX gireert in totaal €4,15 miljoen in cash en daarnaast ook nog eens €1,35 miljoen aan aandelen. Daarmee wordt opnieuw een forse premium betaald voor Nederlands bedrijf gespecialiseerd in stampmuziek, in 2012 bedroeg het ingehouden deel van het resultaat van AIR Events BV nog geen €150,000. Opvallend is dat meerdere van de festivals waar AIR bij betrokken is ook mede-georganiseerd of geproduceerd worden door The Good Guyz, een ander bedrijf van Wynia en De Geus dat ook in dreunende deuntjes handelt."

Hoe zit het nu met winst en verlies? De opbrengst uit Amsterdam Open Air voor Recreatie Noord-Holland N.V., dus in principe - maar niet heus - ook voor het Gaasperpark, blijft geheim. Ik schat dat de verhuur van het park in voorgaande jaren zo’n luttele 75.000 euro heeft opgebracht. Een zakcentje vergeleken bij de miljoenen winst die de organisatoren ermee maken. Met deze opbrengst zou in principe - maar niet heus - het groenbeheer van het Gaasperpark betaald moeten worden. Wat er gebeurt is dat er enkel en alleen voor het festival weer meer bomen en struiken gekapt worden. De EHS wordt kapotgemaakt.  De winsten verdwijnen naar Murka.

En die aandelen die Sillerman terug wil kopen met verlies, ja dat zou echt een mooie deal zijn. Kan hij weer aftrekken van zijn belastingen want dit is een grote verliespost. Door zo’n ingreep heeft hij de prijs van zijn aandelen weer opgekrikt zodat hij op papier weer meer geld waard is en dus kredietwaardiger. Daarna zou hij kunnen proberen om zijn bedrijf voor deze hogere waarde te verkopen. Dit is echt geen handel in cultuur, maar speculeren met bedrijven. Eind verleden jaar was er sprake van herstructurering en mogelijke ontslagen bij SFX.

Een Amerikaanse multinational maakt per definitie nooit winst. Dat is niet goed voor zo’n bedrijf. Want dan moeten er teveel belastingen betaald worden. Dus wat doe je? Je koopt her en der het hele evenementengebeuren op, en dat kost geld. Die ‘investering’ kun je als multinat gewoon aftrekken van je belastingen. Katsjinggg! Dhr. Sillerman is niet voor niets miljardair. Onze sullen van ambtenaren, noem ze maar sillymannetjes, vinden het natuurlijk zo belangrijk om buitenlandse multinationals aan te trekken in het kader van de nieuwe kakofonische kultuur (KakoKult) dat men er zelfs subsidies voor over heeft. De meeste Amsterdamse parken worden voor een symbolische euro te grabbel gegooid voor festivalorganisatoren.

Groet en burgemeester

Sander Groet & Co. en de burgemeester

Al die verhalen over dit prachtige verdienmodel zijn lariekoek. Dat moet verdoezelen dat de bevolking en de parken er weinig of niets aan overhouden. Er is geen verdienmodel. Er is enkel sprake van een destructiemodel voor onze parken. De winst is inderdaad groot, maar die gaat naar de multinational in het buitenland, naar de eigenaar van de multinational om precies te zijn.

Ik zou toch eens graag willen weten hoeveel douceurtjes en voordeeltjes de organisatoren van Amsterdam Open Air al hebben opgestreken en nog zullen opstrijken; faciliteiten, voorzieningen, opstartkorting (dit laatste weet ik toevallig, dat was 20.000 euro projectbegeleidingskosten die door Recreatie Noord-Holland N.V. werden kwijtgescholden; de borg voor eventuele schade was 15.000 euro, en die zal waarschijnlijk wel gedeeltelijk terug zijn betaald aan Open Air; het parkherstel wordt tegenwoordig openbaar aanbesteed — het goedkoopste bedrijfje krijgt de herstelklus, die op deze manier natuurlijk stukken slechter uitgevoerd wordt). De burgemeester hoopt natuurlijk dat Sander Groet & Co. zijn winst uit de verkoop van AIR zal investeren in het opknappen van de Shelltoren om Amsterdam op te stuwen in de vaart der jongere volkeren. Tot zolang mogen zij zich tegoed doen aan onze natuurgebieden. Daar zorgen onze regenten wel voor. Weg met de duckies en drijfsijssies in onze parken, weg met de recreanten. Leve de KakoKult. De Sillies van Open Air zullen na de ravage wel weer een blommetje gaan aanbieden in Zorgcentrum Nellestein. ’t Zijn zo’n schatten.

Amsterdam Age Friendly City?

GemeenteAmsterdam: "De gemeente Amsterdam dient een aanvraag in bij de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voor deelname aan het Age Friendly City concept. Deelname betekent dat Amsterdamse bewoners van alle leeftijden deel kunnen nemen aan activiteiten, elkaar met respect behandelen en vol in het leven staan.

Amsterdam moet een stad zijn waarin het voor ouderen makkelijker is om in contact te blijven met mensen die belangrijk voor ze zijn. We helpen ze om gezond en actief te blijven en geven ondersteuning aan bewoners die niet meer voor zichzelf kunnen zorgen.

Een van de redenen voor de aanvraag is een flinke stijging van de groep 65‐jarigen in Amsterdam in 2030. Tussen 2012 en 2030 stijgt het aantal 65‐jarigen in Amsterdam met 55%.”

Dus, burgemeester, zorg er maar voor dat WIJ, binnenkort de meerderheid in Amsterdam, groene parken hebben waar wij gezond kunnen blijven — iedereen trouwens — en waar wij kunnen genieten van een groene omgeving. Momenteel wordt het Gaasperpark uitgedund. En dat betekent dat honderden bomen gekapt worden, dat duizenden struiken gerooid worden en dat de habitat van honderden soorten, fauna en flora, kapotgemaakt wordt. En dat in de EHS, de Ecologische HoofdStructuur!!! Al meer dan twee weken is Groengebied Amstelland bezig met het ‘uitdunnen'. Kun je nagaan wat een gigantische onderneming dat is.

Het is al jaren zo dat in Amsterdam de ouderen uit de parken verjaagd worden om plaats te maken voor de verwende jongeren (de jeugd is de toekomst — de jeugd heeft geen toekomst, twee kanten van dezelfde medaille) die zich te buiten gaan aan drank, drugs, dance, decibels, en een doppie, en na twee dagen feesten een ravage achterlaten. De moderne jeugd heeft vast een hekel aan fauna en flora.

shot 0242
shot 0245

Is hiervoor een omgevingsvergunning aangevraagd? Ik dacht het niet!
Amsterdam Zuidoost - Nergens Anders!

shot 0247

Tijdens de werkzaamheden worden ook de eerste lenteplanten verbrijzeld

shot 0249

Oevers worden geruïneerd om festivalgangers meer ruimte te geven
95% van al het riet uit het hele park weg!!!

shot 0250

De hele heg van links naar rechts is gerooid om Amsterdam Open Air te gerieven

shot 0253

Worden hier nu bloemen geplant? GGA en pfh Jaensch houden niet van bloemen!

shot 0254

Gezonde bomen, gewoon gekapt!

Boomfeestdag

kiezen

NationaleBoomfeestdag: "Op woensdag 18 maart 2015 wordt in ons land de 59ste editie van de Boomfeestdag gevierd met als thema ‘Bomen & Water’. Een meer dan actueel thema en dat niet alleen vanwege de Waterschaps-verkiezingen die ook op deze datum worden gehouden. Daarbij is water niet alleen de eerste levensbehoefte voor mensen, maar ook voor de natuur: zonder water is er namelijk geen leven. In een gezonde natuur spelen bomen een belangrijke rol, omdat zij met haar wortels namelijk de grond vasthouden. En in onze volgebouwde steden zorgen ze ervoor dat het overtollig hemelwater wordt opgenomen. Het planten van bomen komt dus ten goede aan een goede waterberging en waterbeheersing.

boomfeestdag logo

Water speelt een steeds belangrijkere rol in onze maatschappij en de politiek: denk hierbij aan de klimaatveranderingen in relatie tot het steeds hoger worden van de zeespiegel. Dit komt mede door mondiale problemen rondom grootscheepse bomenkap, dat haar effect ook op ons land heeft.”

Het stadsdeel wil 101 bomen kappen in de J.Krüsestraat en de C. Aarnoutsstraat. Honderd en één! En dat vindt GroenLinks ok? Hoeveel bomen zijn er verleden jaar al gekapt in Zuidoost, inclusief voor de Gaaspersingel, de overkapping van de A9 en in onze wijken? Ik denk dat een aantal van 100.000 gekapte bomen een zeer lage schatting is en dat als je de struiken erbij telt we ruim de 150.000 halen. Het Bijlmerpark is al geruïneerd; het is een lelijke doorkijkdoos geworden met wat sportterreinen en wat water. De ijsvogel zal nu wel verdwenen zijn daar. Het resultaat is dat Zuidoost steeds minder groen wordt en ook te maken zal krijgen met grotere milieuproblemen.

Geldverspilling

AT5: “Stadsdeel Zuidoost zit in zijn maag met Podium ZO! Er is meer dan een miljoen euro in het cultuurpaleis gestoken, maar ondanks dat is op een mislukking uitgelopen.

Ook inwoners van Zuidoost snappen niks van het podium. Vooral de twee directeuren, die beiden een riant salaris opstreken, zorgen voor gefronste wenkbrauwen. 'Twéé directeuren, het is schandalig!' Stelt een buurtbewoner."


Festivalisering van parken


De festivalisering van parken neemt steeds verder toe. In elk park wil men meerdere dance events of andere evenementen per jaar, en dat in de mooiste tijd van het jaar zodat ook de recreatie daar onder lijdt. De schade neemt met elk evenement toe. Onze Amsterdamse parken worden al geteisterd door een hoog niveau van grondwater waardoor de wortels oppervlakkig gaan groeien. De bovenlaag van de parken wordt ingedrukt door de zware lasten van tenten, stalen platen en zwaar vrachtverkeer voor festivals. Daardoor onstaat onherstelbare schade aan de bomen, schade die pas na jaren zichtbaar wordt en dan vaak onherstelbaar is. Een natte grond die tijdens festivals belopen wordt vergt 4 tot 7 jaar herstel.

Natuurmonumenten: "Uit een TNS NIPO-onderzoek blijkt dat 7 op de 10 Zuid-Hollanders de aanwezigheid van natuur en groen in hun directe woonomgeving belangrijk vinden."

Ja, dat vinden wij in Noord-Holland ook! Maar dan wel echt GROEN, niet bruin!

Niet parkeren in parken

natuur SP

DiemerparkGroen: "“Auto’s horen niet in een park. Wij zijn tegen de aanleg van een parkeerterrein voor bezoekers van de sportvelden in het Diemerpark.” Meteen tijdens de allereerste vergadering over de mogelijke aanleg van een parkeerterrein in het Diemerpark nam de SP dit heldere standpunt in. De partij is daar nooit van afgeweken.

De SP heeft zich laten kennen als een partij die echt luistert naar de bevolking. “Op de brug tussen het park en de Oeverzeggestraat op IJburg ontstaan onveilige situaties als daar auto’s in twee richtingen tussen fietsende kinderen door moeten rijden.” Deze noodkreet, door diverse bewoners uitgesproken tijdens commissie- en raadsvergaderingen, werd door de SP als één van de weinige fracties serieus genomen.”

DiemerparkGroen: "De partij [Partij voor de Dieren] verzet zich actief tegen “verpretparkizering” van parken en natuur.

“De kwetsbare natuur in en rond de stad moet beschermd worden. ... En autoverkeer hoort natuurlijk al helemaal niet in een natuurpark.””

Nieuwe vorm van verloedering van groengebieden: kofferbakverkoop op de Ouderkerkerplas. Groengebied Amstelland, nergens anders!

Mico-event: "Onze eerste nieuwe plek heeft gelijk ruim 120 plaatsen, ruime parkeergelegenheid en voor onze gasten is ook de ruimte voor recreatie. Dus gelijk wandelen met de hond is een van de mogelijkheden, snuffelen op de markt, een consumptie nuttigen bij een van onze stalletjes, de kinderen laten spelen op het kunstmatige strandje of op de speelrekken.”

Volgens GGA is de Ouderkerkerplas een oase van rust en natuur. Ja, dat hebben kofferbakverkopers echt wel nodig. Rust en geen toezicht. Ook ideaal om gestolen waar wit te wassen. De Ouderkerkerplas wast witter dan wit. En wat je niet kwijt kunt gewoon achter de rododendrons flikkeren. Wat levert het op? Een paar honderd euro en duizenden euro aan herstelkosten voor het groen na een paar kofferbakverkoopdagen. Of je kunt het terrein alvast betonneren. Het belangrijkste voor de bestuurders van GGA blijft dat de EHS daar om zeep geholpen wordt, want daar hebben regenten een hekel aan.

Zwolle

Met een boekenweekgeschenk kom je nog eens ergens. Verleden jaar was ik ook naar Zwolle gereisd, maar heb toen enkel tot de stadsgracht gewandeld. Dit jaar heb ik twee musea bezocht. En onderweg zag ik ook veulens van de konikpaarden, eigenlijk koniks, want konik betekent al paard. In de Oostvaardersplassen ook veel edelhertroedels, zeer veel. Binnenkort loopt daar ook een bijzondere soort, de toeristen. In de binnenstad een paar leuke tafereeltjes gespot, een mooie wand die zo in een museum zou kunnen en een kanon met een fietspomp eronder (zeer betekenisvol!). Alleen, het station is daar nog steeds een totale chaos.

zwolle steeg
zwolle kanon


GroenLinks perikelen

DiemerparkGroen: "“Parkeren voor de sportvelden kan in de parkeergarage onder het winkelcentrum.”

Dat was de aanvankelijke duidelijke stellingname van GroenLinks: gezien het verkiezingsprogramma van deze partij, begrijpelijk en logisch. Maar toen er een besluit genomen moest worden, begon de partij te zwalken.

Voornaamste probleem waren de PvdA en D66, die met GroenLinks het dagelijks bestuur van het stadsdeel vormden. Eerstgenoemde twee partijen waren vóór de aanleg van een parkeerterrein in het Diemerpark, net als oppositiepartij VVD. Samen hadden die drie partijen een (kleine) meerderheid in de raad.

Er bleken er forse meningsverschillen in de partij te bestaan. Drie raadsleden stapten uit de zeven personen tellende fractie. Eén daarvan bleef in de raad en vormde een éénvrouwsfractie. Zij spande zich tot het uiterste in om de aanleg van een parkeerterrein in het park tegen te houden.

Alle fractieleden – op één na, die de aanleg van een nieuw parkeerterrein onnodig vond – kozen uiteindelijk voor aanleg van een parkeerterrein net buiten het park.

Onze conclusie: GroenLinks, je weet niet wat je er aan hebt.”

Hetzelfde geldt voor Zuidoost, erger nog, je hebt hier niets aan GroenLinks. Het groenbeleid van Urwin Vyent is samen te vatten tot ‘1000 bomen planten, 10.000 kappen’.

Festivalhype woekert verder

Er zal in Amsterdam geen enkel plekje onbezet blijven. Overal moeten er festivals georganiseerd worden. Ook cultureel erfgoed moet wijken voor de evenementenmaffia. De gekte is losgeslagen. Wanneer gaan we barbecues organiseren in de Stopera of in de tuin van het mooie VOC-pandje van Groengebied Amstelland? Nog een leuk idee: alle stadsdeelkantoren worden feestlocaties tot laat in de nacht. Kermis in het Rijksmuseum en in het Paleis op de Dam. Moet kunnen. Aat Veldhoen had daar al mooie ideeën over.

festivalitis


AT5: "De van oorsprong Amsterdamse online muziekdienst 22tracks.com wordt dit jaar voor het eerst een festival.

Op zaterdag 18 juli moet de eerste editie van 22fest worden georganiseerd in het Diemerbos. Het is volgens de organisatoren 'een intiem festival waarbij het draait om het ontdekken van nieuwe muziek (...) Het festival richt zich op een grote verscheidenheid aan stijlen die ook op het online platform te beluisteren zijn. Van hiphop, R&B en funk tot beats, disco en house, van indie naar tropical en zelfs een klassiek orkest: alles krijgt een plek op 22fest’.”

IJburgTV: "Het historische forteiland Pampus bij Muiden wordt omgetoverd tot een heus partyeiland. Als het aan de beheerder ligt, worden er deze zomer al grote feesten gegeven.

Het gaat het om festivals met meer dan duizend bezoekers per keer. Op 13 juni staat het eerste evenement gepland. De plannen blijven niet bij feesten organiseren alleen. Zo moet er ook een partystrand komen, zodat het eiland Ibiza-achtige allures krijgt. Pampus is in 1895 geopend en is onderdeel van de Stelling van Amsterdam. Het voormalige legerfort staat op de werelderfgoedlijst.”

Dan vraag ik mij toch af: Wordt het misschien toch weer oorlog?

Autisme in de politiek

Er gaat geen week voorbij of de VVD komt weer in opspraak voor fraude, corruptie of eindeloos gesjoemel. Gelukkig zijn we Teeven en Opstelten nu kwijt. En de bewaarplicht voor internetproviders is afgeschaft. Dat is een goede zaak. Jammer genoeg zit de politiek in Zuidoost potdicht. Van opstappen van de raad verkeerd informerende portefeuillehouders is geen sprake. De PvdA en de meeste andere partijtjes steunen meestal om redenen van vriendjespolitiek de VVD. En wat natuur en groengebieden betreft is er nog de medeplichtigheid van stad en provincie. Maar het is een zielloze bedoening hier. De VVD gaat autistisch verder op de foute weg. Of er sprake is van echte corruptie is in zo’n geval niet na te gaan. Maar er is wel degelijk sprake van belangenverstrengeling en onbehoorlijk bestuur en het doelbewust bevoordelen van bepaalde groepen, met name de organisatoren van evenementen. Onze politici vertrouwen op het populistische gevoel van hebzucht en baldadigheid van hun kiezers.

VVDBulgarije

Cartoon: Jochem Coenen

Zo heeft men jarenlang de bouw van kantoorpanden gesubsidieerd. Veel van die panden staan nu leeg en vormen een grote belasting. Hetzelfde gebeurt met de inplanting van horeca. Een World of Food, rijdende voedselkeukens, alsof er nog niet genoeg concurrentie is voor de kleinere ondernemer die gebonden is aan een dure huurprijs voor zijn winkelpand. Dat gaat op een gegeven moment goed mis. Het winkelpandje in Wisseloord waar Boedapest inzat heeft nu een andere huurder. Het was van begin af aan duidelijk dat Boedapest het niet zou redden. Waarschijnlijk ben ik de enige klant geweest. Met een Hongaarse worst en een pot honing hou je geen bedrijf boven water. Hoelang de voedselsupplementenwinkel het zal uithouden is nog de vraag. Het is in feite windhandel.

Quest: "Onderzoek Quest en VU Amsterdam: rechtse mensen zijn oneerlijker

Hoe rechtser je politieke opvattingen, hoe oneerlijker je gemiddeld bent in het dagelijks leven. Dat blijkt een onderzoek dat wij uitvoerden in samenwerking met psychologen van de Vrije Universiteit Amsterdam.

Psycholoog Jan-Willem van Prooijen van de Vrije Universiteit Amsterdam: ‘Uit eerder onderzoek was al gebleken dat rechtse mensen vaak individualistischer zijn. Daardoor maken ze eerder keuzes die gericht zijn op het eigenbelang, ook als die ten koste gaan aan het belang van anderen. Wat opviel in de resultaten van het Quest-onderzoek is dat het vooral extreem-rechtse mensen waren die oneerlijke keuzes maakten. Rechts-extremisme lijkt dus een goede voorspeller te zijn van de mate waarin mensen oneerlijk gedrag vertonen.’"

Volkskrant: "De liberalen laten het belang van bestuurlijke integriteit maar moeizaam tot zich doordringen.

Het is een klassiek voorbeeld van 'neerwaartse jaloezie': die uitkeringstrekkers hebben het veel te goed, vinden veel VVD'ers klaarblijkelijk, terwijl ze zich onbegrepen wanen in hun ijver om de 'BV Nederland' er weer bovenop te helpen.”

Zeker wat natuur betreft, is de VVD (met zijn meelopers van de PvdA) ronduit schadelijk voor dit land. Jammer genoeg is er nog al te veel populistische steun voor dit afbraakbeleid.

DiemerparkGroen: "“We kunnen het sportveldbezoekers niet aandoen om 12 minuten te lopen tussen de parkeergarage onder het winkelcentrum van IJburg en het sportterrein”. Dit was de mening van de PvdA in vergaderingen die gingen over de aanleg van een parkeerterrein in het Diemerpark. “Vlak naast sportvelden hóórt een parkeerterrein, ook als dat in een park is”. Dat de beleving van de natuur in het park en de veiligheid van met name fietsers door autoverkeer bedreigd wordt, speelde voor de partij geen rol.”

spechten


HerstelInheemsDuin: "Waternet, de beheerder van de Amsterdamse Waterleidingduinen, heeft deze winter honderden dode bomen - zo kenmerkend voor het natuurlijke bos - plompverloren omgezaagd.”

HerstelInheemsDuin: "Dood hout wordt wel de ”rijkste habitat in een gezond bos genoemd. Ruim een derde van alle biodiversiteit en naar schatting 50 procent van de totale bosfauna is afhankelijk van dood hout”, zo vermeldt het boek Bosbeheer en Biodiversiteit.

Dus vroeg ik me af, wat bracht de beheerder er in godsnaam toe om in een wettelijk beschermd natuurmonument, tevens Natura 2000-gebied -onderdeel van ‘n stelsel door Europa waardevolle geachte natuurgebieden- al het staande dode hout te vellen? Dat dode hout blijft weliswaar op de grond achter, -als dood hout. Maar is dit gezien de natuurbehoudsdoelstelling wel in de haak?

Zeker niet! Hier volgen veelzeggende citaten uit het wetenschappelijke werk Bosecologie en Bosbeheer:

”Voor het optimaal functioneren van het bosecosysteem is het van belang dat zowel staand als liggend dood hout in verschillende verteringsstadia min of meer permanent beschikbaar is in ruimte en tijd.”

“Een staande dode boom heeft als bijkomend voordeel dat deze geschikt kan zijn voor holenbroeders.” 

Recreantensentiment stellen boven verantwoord natuurbeheer in een beschermd natuurmonument. Dat is toch de omgekeerde wereld.”

Ook in Zuidoost is GGA nu bezig met het ‘uitdunnen’ van het park. Dat betekent dat er overal doorheen gebanjerd kan worden. Dat er steeds minder schuilplekken overblijven voor dieren en insecten. De EHS wordt vernield. Er is altijd wel een bioloog te vinden die voor een paar zilverlingen wil aangeven waar gekapt en gesnoeid zou mogen worden. Daarmee is aan de schone schijn van professioneel toezicht voldaan. Intussen verdwijnt steeds meer bijzondere fauna en flora. Waternet doet vrolijk mee met mudruns in de EHS.

Op autistische manier wordt een politiek doorgedrukt gebaseerd op bewezen falende dogma’s. Nadenken en visie is er bij de nomenklatura tegenwoordig niet meer bij, laat staan het verdedigen van de belangen van alle bewoners en het belang van natuur en fauna en flora.

Wildgroei festivals


Zienswijze Amsterdam Open Air 2015

U kunt nog tot 12 maart uw zienswijze indienen bij stadsdeel Zuidoost over de aanvraag voor een vergunning voor Amsterdam Open Air 2015. Hieronder ziet u een presentatie van de ravage in 2013.


Waterschapsverkiezingen

Pas op! De grote boze wolf, de wolf is weer in het land. De gevaren zijn niet te overzien. De ene dag zijn het de Russen die eraan komen, nu weer de wolf. Maar het gevaar komt meestal van binnen. Neem nu de waterschapsverkiezingen. Water Natuurlijk is opgericht door o.a. Natuurmonumenten. Maar het natuurgehalte van allerlei natuurorganisaties is danig aan het dalen. Dit lees ik in het programma van Water Natuurlijk: "Water Natuurlijk combineert veiliger met mooier en leuker. De inrichting en het (ecologisch) beheer van dijken en waterkeringen moet daarop aangepast worden. Dit betekent openstelling voor recreatief medegebruik, aandacht voor behoud van cultuurhistorisch erfgoed en beplanting waar het kan.”

Ja, ja, recreatief medegebruik. En het moet natuurlijk ook leuker. Want natuur op zich is niks, natuurlijk. Tenminste dat maak ik op uit dat programma van Water Natuurlijk. Behoud van beplanting enkel waar het kan! Dat komt in feite neer op het misbruik van de EHS (NNN) voor evenementen als mudruns en Amsterdam Open Air. Daarom kunt u beter op de PvdD stemmen voor de waterschapsverkiezingen Amstel, Gooi en Vecht. Natuurmonumenten laat zich dirigeren door staatssecretaris Dijksma en dat deugt van geen kanten. Water Natuurlijk behoort tot de politieke nomenklatura.

De PvdD daarentegen stelt in haar programma: "Recreatie mag niet ten koste gaan van natuur en landschappelijke waarden.

idealen


De Partij voor de Dieren wil de Ecologische Hoofdstructuur 
(EHS of het Nationale Natuur Netwerk) zo snel mogelijk realiseren en in stand houden. Ook andere groengebieden dienen planologisch afdoende beschermd te worden door de provincie.

De Partij voor de Dieren geeft natuur de prioriteit die zij verdient. Natuur heeft een eigen waarde en verdient alleen al om die reden onze bescherming. Bovendien vormt zij met haar diversiteit aan planten, dieren en ecosystemen de basis voor onze voedselproductie en onze maatschappij. Het behoud en herstel van onze natuur is een kerntaak voor de provincie. Natuur is geen luxe, maar het fundament van ons bestaan."

De groeten van Jaap

CDAprop

U moet de groeten van Jaap hebben, Jaap Bond is de naam. Gedeputeerde van de provincie Noord-Holland. Een zwaar opgekleurde kitscherige prentbriefkaart van het CDA werd vanmorgen in mijn brievenbus gedeponeerd, met de belofte dat het CDA iets gaat doen aan de overlast van grote aantallen toeristen in Amsterdam. Men wil spreiding over de provincie. Maar over de overlast door evenementen en festivals in alle parken van Amsterdam geen woord. Jaap Bond is namelijk voorzitter van Groengebied Amstelland en samen met Emile Jaensch (VVD) van Zuidoost, D66 van de stad en GroenLinks (met name dhr. Grondel van Diemen) terroriseren zij onze Ecologische Hoofdstructuur (EHS, NNN). Steeds meer en grotere festivals moeten er in al onze parken gepropt worden. Is er eentje al helemaal uitgeleefd, zoals het Bijlmerpark, dan gaan ze gewoon een ander park onder de voet lopen. Met spreiding bedoelt het CDA dat de evenementen uit het centrum van Amsterdam naar de periferie verhuisd moeten worden. Dus meer overlast in Zuidoost. Stem als natuurliefhebber vooral niet op CDA, VVD, PvdA, D66 of GroenLinks.

jaap bond

Jamie Oliver en TTIP


TTIP horse


DailyMail: "New trade deal with U.S. will open the door to inferior food pumped with growth hormones and pesticides warns Jamie Oliver 

There are also concerns that GM crops and food produced in the USA, which have not been through more strict vetting procedures in Europe, could be forced on to dinner plates.

The campaigner and chef held talks this week with Business Secretary Vince Cable to outline his ‘massive concerns’ that the deal could seriously undermine British food and farming.

The EU and the US government are negotiating a new free trade pact – known as TTIP – which will lift barriers to trade in key sectors of the economy across the Atlantic.

The deal will make it easier for companies on both sides of the Atlantic to access each other’s markets, affecting pharmaceuticals, cars, energy, finance, chemicals, clothing, food and drink.

jhcover LONDON

However critics like the chef fear it will expose British families to inferior food and drink which does not meet the higher health and welfare standards that exist in this country and Europe.”

WarOnWant: "War on Want together with major UK trade unions and other campaigns groups has released figures showing that the Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) currently under negotiation between the EU and USA will cost at least one million jobs if it is negotiated to its conclusion.”

Kaalslag in Gaasperpark

Volkshelden Eerste Klas van de KapArbeid Emile Jaensch en Jaap Bond van regentenclub Groengebied Amstelland zijn weer druk bezig met ‘uitdunningswerkzaamheden’ in het Gaasperpark. Dat moet om meer ruimte te creëren voor evenementen. Overal gaten in de begroeiing. Het park wordt een doorkijkdoos. Na een paar jaar zal het eruitzien als het Bijlmerpark, een grote woestenij met doorkijk van snelweg naar flats en v.v. Langs de meeste oevers is de begroeiing weggemaaid. Het is kaal, lelijk en saai. Biodiversiteit wordt stelselmatig kapotgemaakt. De ruige ruimtes waar kleine dieren hun nest kunnen maken en ongestoord leven worden steeds kleiner. Dat krijg je als de ecoloog van GGA weinig weet van de natuur hier en niet eens weet dat libellen vleeseters zijn. En dat alles om ruimte te maken voor feestbeesten die graag de rustige natuur vertrappelen en onderdompelen in een kakofonie vanaf 11 podia. Ze brengen meestal ook hun eigen palmboompjes mee want aan de bestaande natuur hebben ze natuurlijk te weinig. De ecologische waarde van dit park wordt op deze manier grondig uitgeroeid.

shot 0182
shot 0184
shot 0185
shot 0186
shot 0187
shot 0189
shot 0190
shot 0191
shot 0192
shot 0194

Gelukkig zie je hier en daar nog natuurlijk leven

shot 0180
shot 0181

Overlast door auto's

BNR: "De luchtkwaliteit moet verbeteren door het invoeren van meer trajectcontroles en het duurder maken van parkeren. In een brief aan staatssecretaris Mansveld van Milieu vragen de wethouders van de vier grote steden vandaag om verregaande maatregelen. 

"Het is vooral een aanval op de gezondheidseffecten van luchtkwaliteit", wil de Amsterdamse milieuwethouder Choho op BNR kwijt. "Namens de G4 hebben we bij de staatssecretaris aangegeven dat dat niet alleen een verantwoordelijkheid van de steden is, maar ook van het Rijk.”

RTVNH: "Veel gemeenten hebben hun parkeertarieven verhoogd, gemiddeld met 6 procent. In Haarlem is parkeren op straat zelfs 20 procent duurder geworden, meldt de belangenbehartiger van winkeliers Detailhandel Nederland.”

De auto is een zeer zware belasting voor onze overheid. Het inrichten van parkeergelegenheid is zeer duur. Ik vind dat de autobezitter daar zelf voor moet betalen. Amsterdam voldoet niet aan de Europese milieuregels en het enige middel dat zal werken is betaald parkeren, overal, ook in Zuidoost. Het zal een paar jaar duren, maar ooit wordt dit realiteit. Het kan niet zo zijn dat de doorsnee spitsburger voor al zijn gezinsleden een onbeperkt aantal nog net rijdende wrakken kan aanschaffen en die voor zijn deur deponeren.

Luchtvervuiling Amsterdam overschrijdt Europese norm

Bomen-overlast

Ill. Sandra de Haan

De gemiddelde autogebruiker denkt niet na over de luchtvervuiling die hij zelf veroorzaakt en zal ook geen maatregelen nemen om die te verminderen. Er zijn al te veel autogebruikers die als Tokkies door de straten scheuren en tot overmaat van ramp ook nog voortdurend zeuren over de overlast door bomen. Als er bomen gekapt worden in een stad betekent dat dat de vervuiling die auto's produceren nog erger wordt. Baasjes van honden moeten de uitwerpselen van hun huisdier van de straat verwijderen, maar de autobezitter mag onbelemmerd zijn uitlaatgassen de straat in spuien. Bij de basisschool hier in de buurt parkeren de ouders meestal achterstevoren, met hun achterwerk naar de stoep gekeerd, zodat de kinderen die naar school lopen de volle laag uitlaatgassen binnenkrijgen. Asociaal!

OnlineTheorieles: "Eén van de grootste oorzaken van de milieuvervuiling is het autoverkeer. Door de uitstoot van schadelijke gassen terug te dringen, kan je deze vorm van milieuvervuiling tegen gaan. Dat kan vooral door zuiniger te rijden. Je kan dit bereiken door:

* de motor niet onnodig stationair te laten lopen;

* na het starten van de motor, direct en rustig weg te rijden;

* je motor af te zetten als je langer dan 30 sec. moet wachten;

* de motor in optimale conditie te houden;

* niet te snel te rijden, en niet onnodig in te halen;

* met de juiste bandenspanning te rijden;

* voor een bocht, tijdig gas terug te nemen;

* files te vermijden;

* onnodige weerstand als ski-box of fietsenrekken te vermijden;

* voldoende afstand met een voorliggende auto te houden, zodat je niet onnodig hoeft te remmen en op te trekken;

* cruise-control te gebruiken of een zo constant mogelijke snelheid te houden;

* Raadplaag de econometer;

* niet onnodig met in werking zijnde airco of achteruitverwarming te rijden;

* niet met open ramen te houden;

* niet altijd de auto te gebruiken. Voor korte afstanden kan je ook de fiets of het openbaar vervoer nemen.”

Newsmonkey: "Luchtvervuiling door verkeer vertraagt cognitieve ontwikkeling bij kinderen”

Parkeren als levensbehoefte

Vervolg op het vorige bericht.

vvd cartoon

DiemerparkGroen: "VVD: “PARKEREN IS PRIMAIRE LEVENSBEHOEFTE”

“Zo veel mogelijk parkeerplaatsen en zo snel mogelijk aanleggen”. Dat was bij alle discussies over de aanleg van een parkeerterrein in het Diemerpark de insteek van de VVD. De VVD had aanvankelijk wel problemen met auto’s in het park: “Auto’s in het Diemerpark toelaten op de fietspaden is vanuit verkeersveiligheidsoogpunt niet wenselijk.” De partij pleitte daarom in een persbericht voor de aanleg van een parkeerterrein bij het Amsterdam-Rijnkanaal.

Daar bleek zich echter een belangrijke ecologische verbindingszone te bevinden.

Toen duidelijk werd dat in verband met milieuwetgeving, de realisatie van een parkeerterrein op die plek daarom wel eens lang zou kunnen duren, werd die oplossing schielijk losgelaten en ging de partij toch zonder bedenkingen akkoord met de aanleg van een parkeerterrein in het park.

De zorg van de VVD is vooral dat 42 parkeerplaatsen niet genoeg zijn. Bij de laatste openbare vergadering over dit onderwerp stelde de woordvoerder daarom voor om het bestemmingsplan open te breken om een groter parkeerterrein mogelijk te maken.

Voor het beschermen van de natuur, natuurparkbeleving en verkeersveiligheid moet je niet bij de VVD zijn.”

Als de VVD nu eens een paar van die nodeloos aangelegde en gefaciliteerde bedrijfsterreinen zou omzetten in groengebieden speciaal ingericht voor evenementen, dan zou er tenminste doorstroming en reuring zijn. Lege bedrijfsterreinen en kantoorpanden, dat is het resultaat van de bouwwoede van de VVD en meeloper PvdA.

BinnenlandsBestuur: "De planambities van gemeenten op het gebied van bedrijfsterreinen stijgen nog steeds ver uit boven de vraagverwachting. Er is de komende vijf jaar sprake van tweemaal zoveel aanbod dan vraagvoorspellingen doen verwachten.

Dat blijkt uit het onderzoek Toekomstige verliezen van gemeentelijke grondbedrijven van EY en Fakton in opdracht van de ministeries van Binnenlandse Zaken en Infrastructuur en Milieu. De vertraging in de afzet van het geplande aanbod leidt voor gemeenten tot aanzienlijke renteverliezen van 0,2 tot 0,9 miljard euro. De onderzoekers gaan uit van een potentiële prijsafslag van minimaal 20 procent op de grondprijzen van bedrijfsterreinen.

De conclusie is dat het overaanbod op de bedrijfsterreinenmarkt circa 100 procent bedraagt. ‘Alle partijen op de markt voor bedrijventerreinen bieden dus circa tweemaal zoveel grond aan dan dat er verwachte vraag is’, leggen de onderzoekers uit. De onderzoekers constateren ook dat de diverse aanbiedende partijen op de markt voor bedrijventerreinen ‘nog geen duidelijke keuze hebben gemaakt om het aanbod meer in lijn te brengen met de verwachte vraag.’

Als ook de mismatch op de woning- en kantorenmarkt wordt meegenomen, komen de onderzoekers voor de komende vijf jaar uit op een verlies van 0,3 tot  2,1 miljard euro voor gemeenten. De potentiële verliezen ontstaan met name op de woningmarkt en bedrijfsterreinenmarkt. Samen bepalen die 85 tot 90 procent van het totale verwachte verlies van de gemeentelijke grondbedrijven."

DB blundert in Gein 3

We kennen dhr. Jaensch van het Dagelijks bestuur van Zuidoost al langer dan vandaag, maar nu blijkt het grootonderhoud Gein 3, fase 2, ook tot zijn palmares van klinkende blunders te gaan behoren. U heeft net kunnen lezen over de hoorzitting hierover. Maar er valt nog meer over te zeggen.

kapvergunning

Ill. Sandra de Haan

Er was al geruime tijd geleden een Definitief Ontwerp waarop geen bezwaren zijn ingediend. Het plan werd goedgekeurd door het Dagelijks bestuur en ging van start. 76% van de bewoners waren voor behoud van de bomen volgens een enquête van het stadsdeel. De meeste wijken hier hebben al grootonderhoud gehad. Behalve hier in de J. Krüsestraat, W. Gerresepad en C. Aarnoutsstraat. Eind 2013 hebben een aantal mensen een enquête gehouden onder de bewoners van J. Krüsestraat en W. Gerresepad. Zij wilden de overlast van de bomen tegengaan en dus bomen laten kappen. (Nu is het zo dat de overlast door auto’s veel groter is dan die van stuifmeel en meeldauw. Dat er mensen zijn die dat niet willen begrijpen vind ik schandalig.) En het probleem van opstuwende wortels wordt juist aangepakt door het grootonderhoud. Katjes en bladeren van de elzen kunnen voor een probleem zorgen, maar alleen als het stadsdeel nalatig is in onderhoud en reiniging. Enkel als die katjes en bladeren niet geveegd worden dan kan er een probleem ontstaan met de afvoer en de riolering. Het stadsdeel heeft inderdaad deze wijk jarenlang verwaarloosd waardoor terecht veel irritatie is ontstaan. Maar om de schuld op de bomen te schuiven gaat mij veel te ver. Het DB is hiervoor verantwoordelijk en heeft de plicht om de straten schoon te houden.

Het bestaand Definitief ontwerp dat al in uitvoering was, werd toch gewijzigd en er had hierover een bewonersbijeenkomst plaats in basisschool het Gein. Ook de bewoners van de C. Aarnoutsstraat waren uitgenodigd, hoewel nu blijkt dat niet iedereen een uitnodiging heeft gekregen. Uit de uitnodiging van 10 juni 2014: “Bewoners van de J. Krüsestraat en W. Gerresepad hebben een handtekeningenactie gehouden waarin zij aan het stadsdeel vragen meer bomen te kappen in de Jacob Krüsestraat.” Het ging dus niet over de C. Aarnoutsstraat. Daarom waren maar weinig bewoners van deze straat aanwezig op deze bijeenkomst. Het ging gewoon om een andere straat. Op deze vergadering heb ik ook de vraag gesteld aan dhr. Kapiteijn van het stadsdeel om welke bomen in welke straten het ging. Hij antwoordde dat het niet ging om de C. Aarnoutsstraat. De afspraak was ook dat waar bomen gekapt zouden worden ze allemaal vervangen zouden worden door een soort die beter geschikt was en minder overlast veroorzaakte. Men heeft nu als vervanging de Quercus robur fastigiate Koster op het oog. Dat is een zuileik. En die heeft eikeltjes! Eikeltjes? Dat kan leuk worden als die eikeltjes op de oh zo fraaie motorkappen van de heilige koetjes van de autobezitters zullen neerploffen. Ik vrees dat de bomenhaters uit J.K. en W.G. meteen zullen ontploffen, zeker als ze een eikel op hun raap krijgen. Dan kunnen we protestslogans verwachten als ‘Geen Eikels in de J. Krüsestraat!!!’ Je hoeft niet aan een boom te hangen om een eikel te zijn. 

Even later liggen de stukken en de kaart hierover ter inzage. En wat blijkt? Er worden 101 bomen gekapt in de J. Krüsestraat en C. Aarnoutsstraat. Dat was niet afgesproken. Bovendien heb ik de indruk dat er in W. Gerresepad een aantal bomenhaters wonen die zelfs de bomen in hun pad weg willen (terwijl dat nergens voor nodig is, zeker niet voor het grootonderhoud of om meer parkeerplekken te creëren) en er geen been in zien om maar alles te laten kappen in de C. Aarnoutsstraat. Lekker asociaal bezig. Hoewel het stadsdeel beweert dat er 64 bomen terugkomen (ergens, maar daar is nauwelijks of geen controle op), komen er in de J.K en W.G maar 13 per straat terug. Dat is bijzonder weinig. Daar zijn heel wat mensen het niet mee eens. Misschien kunnen die 13 bomen in de J.K. wel weg en kunnen alle bomen in de C.A. gewoon blijven. Misschien kan er parkeerplek gecreëerd worden in het W.G.

Het is ook zo dat er steeds meer mensen komen die twee, drie en zelfs vier auto’s in gebruik hebben. Er komen ook steeds vaker bedrijfs- en vakantiewagens te staan. De parkeernorm hier wordt al overschreden. Wij hadden al meer parkeergelegenheid per woning dan elders in de stad. Er komt dus ook meer aanzuigwerking en negatieve voorbeeldwerking.

zieke bomen

Ill. Sandra de Haan

Wat het stadsdeel geflikt heeft is het indienen van een nieuw voorlopig ontwerp waarin de bewoners van de C. Aarnoutsstraat geen inspraak kregen. Er is een omgevingsvergunning verleend (twee zelfs, de eerste werd ingetrokken en een nieuwe verleend) voor de drie genoemde straten. Ook al heel vreemd, want volgens de kaart wordt er niets gekapt in W. Gerresepad. Of toch wel? Het gaat hier namelijk om een voorlopig ontwerp, een Definitief ontwerp bestaat er nog niet. Bijzonder vreemd. Men wil bomen kappen om het grootonderhoud te kunnen uitvoeren, en meer parkeerplek te creëren, maar wat er precies aan grootonderhoud plaats zal vinden ligt nog niet vast. Maar men heeft alvast een omgevingsvergunning verleend om alle bomen te kappen terwijl nog niet eens vaststaat of er wel gekapt mag of moet worden. Het is duidelijk dat het stadsdeel weer flink aan het rommelen is. Het grootonderhoud kan gewoon plaatsvinden zoals dat in het oude Definitieve ontwerp was vastgelegd zonder de bomen te kappen. Er is trouwens bij de basisschool al een stuk grootonderhoud gepleegd. Waarom dan niet nu meteen ook voor de omliggende straten?

Blijkbaar heeft het stadsdeel andere plannen, nog niet bekende plannen. Bestaat er misschien een geheime afspraak met de actievoerders uit de J.K. en W.G.? Hebben zij stiekem toch voor mekaar gekregen dat er een omgevingsvergunning is afgegeven waarin ook impliciet bomen gekapt kunnen worden in W.G. zodat ze bijvoorbeeld een jeu-de-boulesbaan kunnen aanleggen? Ik hoor ook geruchten en geluiden over betaald parkeren. Vier auto’s per woning is natuurlijk onacceptabel en asociaal. Die eigenaars zouden flink moeten betalen voor die extra parkeerplekken die in deze fase 232.000 euro kosten voor het kappen van de bomen.

Duidelijk is dat het stadsdeel ineens zonder daarover openlijk en democratisch overleg te hebben gevoerd, een nieuw plan heeft opgesteld. Het is duidelijk dat geen enkele rechter dit zal accepteren. Er is een verzoek voor een voorlopige voorziening ingediend bij de bestuursrechter om de omgevingsvergunning voor het kappen van de bomen op te schorten. Maar de advocaat van het stadsdeel had al door dat er een kink in de kabel was gekomen en heeft in de hoorzitting verklaard: “Het streven is de bomen in augustus/september 2015 te vellen, omdat dan het advies [van de bezwarencommissie], het besluit op bezwaar en het Definitief ontwerp bekend zijn.”

Dat had men ook eerder kunnen weten. Bijzonder vreemd is het aanhouden van het plan om 101 bomen te vellen. Men is blijkbaar bereid om het grootonderhoud stop te zetten tot de bomen gekapt kunnen worden. Maar het is zeer goed mogelijk om het dringend noodzakelijke grootonderhoud nu te beginnen. Door deze koppeling van kappen en grootonderhoud wordt het grootonderhoud voor de zoveelste keer vertraagd. En later kan ook nog blijken dat de bestuursrechter besluit dat de bomen niet gekapt mogen worden. Dat is dan het gevolg van gerommel met de procedure en het bewust belemmeren van de mogelijkheid voor bewoners van de C. Aarnoutsstraat om nog invloed te kunnen uitoefenen op het bestaande voorlopige ontwerp. Terwijl bewoners van de twee andere straten de mogelijkheid kregen om een bestaand goedgekeurd Definitief ontwerp nog te wijzigen. Wie zijn die mensen die een streepje voor hebben bij dhr. Jaensch? Wat heeft dhr. Jaensch afgesproken met hen in zijn achterkamertje? Is er een deal gesloten met een van de (voormalige) raadsleden wonende in de J.K. of anderen? Zo ja, wat was dan de tegenprestatie? Of is het een ordinaire wraakoefening?

We weten het niet. Ik noem het onbehoorlijk bestuur. Maar gezien de huidige toestand in de bestuurscommissie met een meerderheid van de PvdA, zal het regentenbeleid van Jaensch altijd goedgekeurd worden door het Algemeen bestuur. En waarom Urwin Vyent van GroenLinks dit over zich heen laat gaan is mij een raadsel. Dhr. Jaensch kan als machiavelliaanse evil genius doen wat hij wil, hij krijgt de goedkeuring van de andere coalitiepartijen. De PvdA krijgt als grootste partij terecht de schuld in de schoenen geschoven. En Vyent heet nu "de man van 1000-bomen-planten-10.000-bomen kappen”. Zuidoost nergens anders!

Er is vast crisisberaad bij het DB. Dhr. Jaensch zal weer een ander regentesk plan moeten bedenken, want kappen wil hij. Hij is de kapkoning van Zuidoost.

Groen verkiezingsdebat

Milieufederatie

"Groen verkiezingsdebat op 4 maart

Kom op 4 maart  om 19.30 uur naar het Verkiezingsdebat Natuur en Recreatie om daar alles over te horen!

Wat zijn de ambities rondom de afronding van het Natuur Netwerk (NNN), het stimuleren van de biodiversiteit en welke rol zien de partijen voor de Provincie? Wie wil bijdragen aan versterking van natuur en mensen in en om de stad en ‘Betrekken bij Groen’? Willen we een mooier en groener Noord-Holland? Wat moet of kan anders?

De Terreinbeherende organisaties in Noord-Holland (TBO), waaronder Milieufederatie Noord-Holland, nodigen u van harte uit om mee te debatteren.

Wie gaan er in debat?

Jaap Bond (CDA), Alwin Hietbrink (Groen Links), Bram van Liere (Partij voor de Dieren), Tjeerd Talsma (PvdA), Ilse Zaal (D66), Marnix Bruggeman (SP), Michel Klein (CU/SGP) en Jeff Leever (Ouderenpartij).

Locatie

Podium Mozaiek
Bos en Lommerweg 191
Amsterdam

routebeschrijving

Aanmelding via de website van IVN”

DiemerparkGroen: "Er komen weer verkiezingen (18 maart): een goed moment voor bezinning over onze politieke keuze. In een reeks van 6 berichten beschrijven wij de standpunten van landelijke politieke partijen waarvan vertegenwoordigers een mening hebben uitgesproken over de aanleg van een parkeerterrein in het Diemerpark.

Van de 29 stadsdeelraadsleden stemden daar 17 vóór. We beginnen met de opstelling van D66.

D66 Amsterdam ziet parken primair als een uitgelezen plek voor festivals en evenementen. Kort samengevat: “Parken moeten zoveel mogelijk economisch uitgebuit worden.” Dat er ook waardevolle en gewaardeerde natuur in parken voorkomt, beschouwt D66 als een hinderlijk obstakel."

Hoorzitting Gein 3, fase 2

CAarnoutsstr

Haal je in de C. Aarnoutsstraat de meeste bomen weg
dan hou je enkel een lelijke parkeergoot over.

Vanmorgen vond een hoorzitting plaats over het nieuwe inrichtingsplan voor Gein 3, fase 2. De bewoners van de C. Aarnoutsstraat waren buiten de besluitvorming gehouden en dat wreekt zich nu. Er waren tijdens de laatste bijeenkomst hierover in basisschool Gein afspraken gemaakt en die werden niet nageleefd door het stadsdeel. Na deze bijeenkomst werd een plan ter inzage gelegd waarin alle bomen in de J. Krüsestraat en de C. Aarnoutsstraat gekapt zouden worden. In de twee straten zelf zouden maar 13 bomen terugkomen. Hiertegen waren in totaal 11 bezwaren ingediend. Drie bezwaarmakers hebben een toelichting gegeven.

Er is nu een voorlopige voorziening aangevraagd bij de bestuursrechtbank om de bomenkap op te schorten tot er een besluit is van het Dagelijks bestuur. Eventueel kan daarna i.g.v. een negatief besluit van het DB een beroep en een nieuwe voorlopige voorziening ingediend worden bij de bestuursrechtbank.

Of het stadsdeel meteen begint met het grootonderhoud zonder de bomen te kappen is zeer de vraag. Het zou volgens mij dom zijn om alles uit te stellen en het aan te laten lopen op een rechtszitting. Opvallend detail is dat er nog steeds tijd is tot 13 maart om een bezwaar in te dienen. Grijp uw kans. Dus die bezwaren zouden dan ook nog meegenomen moeten worden door de commissie. Het streven van het stadsdeel is om de bomen in augustus/september van dit jaar te vellen omdat dan het besluit op bezwaar en het Definitief ontwerp bekend zijn. Zolang zou het grootonderhoud moeten wachten. Dat is niet erg verstandig.

De advocaat van het stadsdeel verzocht de bezwarencommissie om een van de bezwaren niet ontvankelijk te verklaren, en alle andere ongegrond te verklaren. Mijn indruk is dat de commissie dit niet zal doen.

Voorlopig wordt er niet gekapt. Het is aan het stadsdeel om de keuze te maken tussen weer dwarsliggen en het grootonderhoud weer uit te stellen of meteen het grootonderhoud aan te pakken waar we allemaal dringend op zitten te wachten. Het grootonderhoud kan meteen plaatsvinden zonder de bomen te kappen. Er kan een moratorium ingesteld worden van een paar jaar zodat bekeken kan worden of het inderdaad noodzakelijk is om bomen te kappen als de wortels voor problemen zorgen. Maar dat is een probleem dat juist opgelost zou worden door het grootonderhoud. Er kan ook bekeken worden of de parkeersituatie zodanig is dat er echt meer parkeerruimte nodig is. Er zijn mensen die 3, 4 of meer auto’s of parkeerplekken in gebruik hebben. De gemeente is echt niet verplicht om deze onredelijke wensen in te willigen. Wie meer ruimte wil gaat maar een huis met carport en/of garage kopen in Almere. Almere houdt van jou!

© 2015