Blog

IMF: Neoliberalisme heeft gefaald

neoliberalism


IMF: "Instead of delivering growth, some neoliberal policies have increased inequality, in turn jeopardizing durable expansion

Milton Friedman in 1982 hailed Chile as an “economic miracle.” Nearly a decade earlier, Chile had turned to policies that have since been widely emulated across the globe. The neoliberal agenda—a label used more by critics than by the architects of the policies—rests on two main planks. The first is increased competition—achieved through deregulation and the opening up of domestic markets, including financial markets, to foreign competition. The second is a smaller role for the state, achieved through privatization and limits on the ability of governments to run fiscal deficits and accumulate debt.­

However, there are aspects of the neoliberal agenda that have not delivered as expected. Our assessment of the agenda is confined to the effects of two policies: removing restrictions on the movement of capital across a country’s borders (so-called capital account liberalization); and fiscal consolidation, sometimes called “austerity,” which is shorthand for policies to reduce fiscal deficits and debt levels. An assessment of these specific policies (rather than the broad neoliberal agenda) reaches three disquieting conclusions:

•The benefits in terms of increased growth seem fairly difficult to establish when looking at a broad group of countries.­

•The costs in terms of increased inequality are prominent. Such costs epitomize the trade-off between the growth and equity effects of some aspects of the neoliberal agenda.­

•Increased inequality in turn hurts the level and sustainability of growth. Even if growth is the sole or main purpose of the neoliberal agenda, advocates of that agenda still need to pay attention to the distributional effects.­”

IMF Disavows Neoliberalism

The IMF Confronts Its N-Word

En hier past een uittreksel uit Carnaval et cannibale van Jean Baudrillard:

“Le véritable scandale n’est pas tant dans le cynisme technocratique que dans la rupture d’une règle de notre jeu social et politique: aux uns la corruption, aux autres la contestation. Si les corrumpus ne respectent plus ce protocole, s’ils étalent ouvertement leur jeu, sans même nous faire la grâce de l’hypocrisie, alors le mécanisme rituel de la dénonciation nous échappe – le capital mis a nu par les capitalistes mêmes.”

Vertaling: “Het echte schandaal berust niet zozeer op het technocratische cynisme als in de breuk met de sociale en politieke spelregel: de ene zijde is corrupt, de andere protesteert daartegen. Als de corrupten dit protocol niet meer respecteren, als ze hun spel openlijk uitleggen, zonder ons zelfs hun hyprocrisie te gunnen, dan missen we het rituele mechanisme van de beschuldiging - het kapitaal wordt door de kapitalisten zelf blootgelegd.”

Nog anders gezegd, het IMF geeft een fout toe, en schakelt daardoor alle kritiek uit. Onze mainstream media hebben bovenstaand bericht van het IMF niet eens gemeld. Men wist het al lang, en het toegeven van de fout zal geen enkele wijziging in het beleid van het IMF veroorzaken. Het IMF is corrupt en de neoliberale maatschappij heeft dit altijd al geaccepteerd, ja zelfs geëist. Het is alleen nooit met zoveel woorden gezegd. Nu veroorzaakt deze schuldbekentenis geen enkele reactie. Men is de hypocrisie voorbij, men kan nu openlijk zeggen dat het beleid van het IMF fout was. Men kan gewoon doorgaan met het maken van dezelfde fout. Elke vorm van protest is daarmee uitgeschakeld. Onze media en politici slapen verder, zonder gewetenswroeging; nee, het is beter om het eigen mediatieke en politieke falen en verzwijgen te verhullen in nog meer zwijgen.

Turkije

De coup van Erdogan

Toen Erdogan met zijn repressie begon, dacht ik 'dit kan niet lang meer duren'. Ik ging ervanuit dat hij wel ‘uitgeschakeld’ zou worden door een of andere geheime dienst. Dat de coup van gisteren onverwacht was, is ongelooflijk. Dat een oud CIA-medewerker verklaart dat de CIA dit niet had zien aankomen is nog ongeloofwaardiger. Een spionagebedrijf dat Merkel en Cameron afluistert zou Erdogan & co. niet afluisteren? No way. De coup leek mij vrij ‘burgervriendelijk' op gang te komen, voor zover je dit woord kunt gebruiken. Maar al snel bleek dat Erdogan alles onder controle had. Alles was geregeld om Erdogan binnen de kortste keren weer in Istanbul te laten landen. Het waren volgens mij geen Turkse burgers die het vliegveld bestormden waar de coupplegers bevel voerden, maar militairen in burger en Erdogangetrouwe knokploegen die in een minimum van tijd de macht weer in handen hadden. Dit lijkt op een goed uitgedokterd plan van Erdogan om een zuivering in het leger te rechtvaardigen en de totale macht te grijpen. Dit is geen coup van een aantal generalen, maar van Erdogan himself. Dat de CIA hier niets van wist is absurd. Dat een groep generalen een plan had voor een coup is aannemelijk. Een dictator als Erdogan weet dit soort plannen voor eigen doel te gebruiken. Je laat de coupplegers hun gang gaan, je weet dat ze nauwelijks geweld zullen gebruiken, dan laat je je eigen veiligheidstroepen in burger de strategische plaatsen bevolken om de coupplegers tot overgave te dwingen. Et voilà, meneer Erdogan komt de eer toe het land gered te hebben van de militairen, en vestigt zijn dictatoriale regime nog steviger als voorheen. Indien Erdogan niets wist van een aanstaande coup dan zou hij na zo’n plots bericht niet meteen zijn teruggekeerd naar Istanboel als hij er niet zeker van was geweest dat hij daar veilig zou zijn. Hij is vrijwel onmiddellijk naar zijn land teruggekeerd. Dus wist hij dat hem niets zou gebeuren.

denk

Benjamin Kikkert

Geslaagde operatie vanuit CIA standpunt. Erdogan steunt samen met de VS, de terroristen van ISIS/Daesch en al-Qaeda, tegen democratisch gekozen regeringen als die van Syrië. Zelfs de koning van Jordanië had zijn mening hierover. Het volk, ook in het Westen, wordt met een mooi en geloofwaardig verhaal voorgelogen en de dictatuur van Erdogan wordt gelegitimeerd. Een knappe coup van Erdogan. Turkije blijft voorlopig een gevaarlijk land voor vrede en veiligheid in Europa. Het land is zeker niet geschikt om toe te treden tot de EU. Erdogan is weer zo’n dictator die door de VS en het Westen (noodgedwongen) gedoogd wordt, net als Saddam Hoessein, en later een gigantisch probleem zal vormen als hij nog strakker zijn eigen weg zal gaan volgen en zijn buurlanden zal binnenvallen met zijn gezuiverde leger. Turkije heeft lak aan Europa en manipuleert iedereen. Mind my words! 

[Update: Ik lees net dat de ontwikkelingen ook bij anderen twijfels over de coup hebben opgeroepen. Volgens mij werd de geplande coup gemonitord en wist men op voorhand dat de coupplegers de burgers met rust wilden laten. Toen stuurde Erdogan zijn ‘burgers’ en was de coup verleden tijd. Het ging allemaal veel te vlotjes. Ook bijzonder vreemd is dat de ‘burgers’ bij de luchthaven van Istanboel de  ISIS-wijsvinger opstaken. De uitzending van CNN waarop dit te zien was is van hun site afgehaald. Op onderstaande video is het nog te zien, en dit zijn geen seculiere Turken. En we weten allang dat Erdogan ISIS in Syrië steunt. Het zou me echt niet verbazen als Erdogan in een situatie waarin zijn steun bij het leger en het volk aan het tanen is ISIS-terroristen ter hulp roept die voor hem al in Syrië gewerkt hebben. De Incirlik luchtmachtbasis die door de VS gebruikt wordt voor aanvallen op ISIS is afgesloten en de stroom is afgesneden.]


De Turken die nu in Europese landen wonen, zijn maar al te gauw bereid om hun ideale beeld van Turkije als een machtig land herkend te zien in de machinaties van Erdogan. Daarmee heb je weer tienduizenden reactionaire fundamentalisten erbij, die geen boodschap hebben aan integratie in Europa. De AIVD heeft er weer een zorg bij.

Bijzonder vreemd is het dat de tweede kamer vindt dat het ondemocratische beleid (lees repressie) van Erdogan geen excuus is voor een coup, terwijl Nederland het wel acceptabel vond en vindt dat landen in het Midden-Oosten binnengevallen worden met shock and awe zonder een resolutie van de VN en zelfs mee gaat doen. Daarbij worden ook terroristische groeperingen gesteund die juist de meest progressieve en geëmancipeerde landen aanvallen. Daarmee zijn ook de Westerse normen en waarden geen knip voor de neus waard. Als een haai die bloed ruikt stevent Erdogan onafwendbaar op zijn prooi af. Zo wordt aan de grens van Europa weer een toekomstige oorlogshaard gecreëerd. Europa is machteloos en redeloos, mogelijk zelfs reddeloos. Na één dag coup werd de roep om herinvoering van de doodstraf weer gehoord. Duizenden rechters zijn ontslagen. Dat komt Erdogan zeer goed van pas. (Frans Timmermans meent dat zo de grondwettelijke orde in Turkije snel wordt hersteld.) Erdogan haalt zijn slag thuis. Dit is de coup van Erdogan.

Nice is overal

De laffe aanval op burgers in Nice is iets dat overal kan gebeuren. Het hoeven niet altijd de moordenaars van Daesh en alQaeda te zijn die terreur uitoefenen. De grote instroom van immigranten zal voor nog veel meer problemen zorgen. De Tunesiër die de aanslag pleegde had al een criminele voorgeschiedenis. Migranten komen naar Westerse landen vaak omdat ze geen toekomst hebben daar, vaak ook omdat mede door de belangen van het Westen er oorlog gevoerd wordt in hun land. Maar ook dat hoeft geen reden te zijn voor aanslagen van deze omvang. De wandaden van Daesh worden soms als voorbeeld en aansporing gezien door criminelen en verwarde geesten om mensen te vermoorden als ze grieven hebben tegen de maatschappij waar ze noodgedwongen of uit eigen beweging in terecht zijn gekomen. Het kan al volstaan dat die moordenaars hier goed ontvangen en verwelkomd worden om dit al op te vatten als hoon en bespotting van hun eigen afkomst. Zij waren gewend aan harde omstandigheden en armoede en krijgen in het Westen te horen dat ze recht hebben op veel meer. Dat valt dan vaak toch tegen. Eenvoudige en primitieve geesten (zonder opleiding of normen en waarden die ze ook nooit geleerd hebben) zien dat makkelijk als een affront voor hun eigen herkomst en ideeënwereld. Integratie is iets dat enkel goed gaat voor een klein aantal, al intelligente en goed opgeleide mensen. De rest rommelt voort in een verwarde geestestoestand met veel rancune tegen alles wat niet overeenkomt met hun oude normen en waarden voor zover die als dusdanig bestempeld kunnen worden.

Ook de normen en waarden van het Westen, vooral die normen en waarden die met wapengeweld en door georganiseerde armoede, uitgedragen worden naar de primitievere landen, deugen van geen kanten. Het geld regeert. Mensen tellen sowieso niet meer mee. Terroristen doen gewoon mee met dit onmenselijke gedrag. Ook het Westen zal niet in staat zijn om hier veel aan te doen. Triest!

Wat nu weer?

shots 2699


shots 2700
© 2015