Blog

Demonstratie tegen CETA

Vanmiddag werd op het Museumplein in Amsterdam gedemonstreerd tegen het CETA-verdrag.

shots 2997 med
shots 2998 med
shots 2999 med
shots 3001 med
shots 3003 med


Eerlijke handel

foute verdragen


Milieudefensie: " Grote TTIP en CETA-manifestatie
op 22 oktober in Amsterdam

Milieudefensie organiseert samen met collega-organisaties op zaterdag 22 oktober om 13 uur een grote manifestatie tegen TTIP en CETA op het Museumplein in Amsterdam. Dit is het moment om te laten weten dat ook jij voor een duurzmame en eerlijke economie bent waarin mens en milieu centraal staan.

Hoe erg kan een handelsverdrag met Canada zijn? Ken je CETA eigenlijk al? Dat is de zus van TTIP, het handelsverdrag tussen de EU en de VS. CETA is het handelsverdrag tussen de EU en Canada. En ook CETA geeft multinationals ongekende privileges, waaronder het recht om onze overheid aan te klagen voor beleid dat ongunstig is voor hun winstverwachting. Zelfs Amerikaanse bedrijven zoals Monsanto of ExxonMobil met een Canadese vestiging mogen daar gebruik van maken. De meeste Amerikaanse bedrijven hebben TTIP dus helemaal niet nodig om hun investeringen te beschermen tegen sociaal en milieubeleid.”

Het handelsverdrag is net door het Waalse parlement afgewezen. CETA gaat dus niet door. We kunnen er een feestje van maken op het Museumplein.

FD: "Een meerderheid in het Waalse parlement verzet zich tegen de afspraken die zijn gemaakt op agrarisch gebied. Ook eist ze dat Belgische rechtbanken over investeringsgeschillen kunnen oordelen.

Is het mogelijk dat het verdrag voorlopig in werking kan treden?

Nee. Als er één handtekening mist, gaat het verdrag niet door en is het handelsbeleid van de EU in last."

Regels voor bedrijven

AnderEuropa: "De Europese leiders bewegen hemel en aarde om hun vrijhandelsverdragen toch maar aan ons verkocht te krijgen. Handelscommissaris Malmström pakte verleden jaar uit met “een heel nieuwe strategie in het handelsbeleid, Trade for all, waarmee we niet alleen onze belangen verdedigen, maar ook onze waarden uitdragen”. Wereldwijd zouden door onze ‘handel voor iedereen’  duurzame ontwikkeling, mensenrechten en ethische handel er bij winnen. Nog zo ’n propagandanummertje: verleden week was het haast meelijwekkend als de Commissie in een mum van tijd uitpakte (na jarenlange geheime onderhandelingen) met een paar A4-tjes die ze ‘interpretatieve verklaring’ noemt van het verdrag met Canada (CETA), en daarmee hoopt alle verzet de mond te snoeren. Nee, de EU offert onze rechten niet op aan de bedrijfsbelangen, nee, wij blijven onze hoge normen verdedigen, enzovoort enzoverder.

Er is nochtans een eenvoudig middel waardoor de EU had kunnen aantonen dat het haar menens is met mensenrechten en dergelijke. In juni 2014 keurde een meerderheid van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (UNHRC) een resolutie goed, voorgesteld door Ecuador en Zuid-Afrika, om werk te maken van een bindend verdrag dat ingaat op de problemen in verband met mensenrechten veroorzaakt door transnationale ondernemingen. Het initiatief kreeg de steun van 95 landen (waaronder China en Indië, samen goed voor een derde van de wereldbevolking), 610 organisaties en honderden personaliteiten.
Maar de Verenigde Staten en de EU (Frankrijk, Duitsland, UK, …) waren tegen. Erger nog: ze dreigden met sancties (intrekking ontwikkelingshulp bijvoorbeeld) tegen landen die voor waren…”

KLIK HIER OM DE PETITIE TE ONDERTEKENEN

© 2015