Blog

Climate change


TheGuardian: "The floods in the north of England are a tragedy. It is indeed time for a Delta plan as radical as the Dutch response to the 1953 North Sea storm surge. … But a growing number of hydrologists and ecologists now argue that this doesn’t necessarily mean big engineering to hurry flood waters away downstream. Rather we should allow nature a freer hand to slow flood waters upstream of urban areas. In the north of England this might mean devoting less of our upland landscape to grouse shooting and sheep farming, and more to replanted native woodlands and reintroduced keystone species, such as beavers."

Prettige feestdagen

Voor al mijn lezers een vrolijke kerst en een gezond en gelukkig nieuw jaar!

feestdagen


Door de bank genomen

In mijn voorgaande blogpost leest u hoe onze democratie langzaam maar zeker wordt afgebroken, boom voor boom, in onze parken en natuurgebieden die steeds verder vercommercialiseerd worden en in handen komen van festivalorganisatoren. De gemeenschap zal later op moeten draaien voor de schade aangericht in onze parken door de genotszoekers die lak hebben aan omwonenden en natuur.

Maar dit is enkel één aspect van de aanval op onze democratie. Onder het mom van het brengen van democratie is de VS al decennia bezig met oorlogen en regime changes die niets anders dan ellende, miljoenen doden en nog steeds geen democratie hebben opgeleverd. Het is duidelijk dat het neoliberalisme, de macht van de markt (waarmee bedoeld wordt de multinationals en de banken) de politiek sturen.

Het meest flagrante voorbeeld is de crisis waar zowat de hele wereld in verkeert door het onverantwoord handelen en speculeren van banken. Het gaat om megamiljarden fraude. Hedge funds zijn in staat hele landen de afgrond in te storten, met geld of aandelen die ze niet eens in handen hebben. Speculeren op de daling van valuta’s en aandelen is schering en inslag. Going short heet dat. Het is gewoon fraude, het is crimineel, het benadeelt mensen en regeringen, het is inhumaan.

KillingThe Host


Een zeer goed boek over de dictatuur van de banken is dat van Michael Hudson Killing the Host. Een must voor iedereen die wil begrijpen wat er aan de hand is. Het komt in feite neer op wat Varoufakis net zei: een staatsgreep door banken die de soevereiniteit van de meeste landen de facto heeft opgeheven. De meeste politieke partijen werken daaraan mee. Ook de PvdA, New Labour, enz. Wij worden belazerd en bestolen door onze eigen regering.

Staatssecretaris Klijnsma heeft nog meer plannen om de burgers te beroven van wat hen toekomt. Zij wil dat de huidige gepensioneerden nog meer van hun pensioen afstaan. De huidige gepensioneerden hebben al betaald voor de vorige generatie, zij hebben vanzelfsprekend ook betaald voor hun eigen pensioenen, zij werden een paar jaar geleden bestolen door een kabinet dat een paar miljard uit de pensioenkassen haalde, en nu zouden de gepensioneerden ook nog eens moeten betalen voor de jongeren. We zijn al flink gekort. Dus wat zeurt Klijnsma toch! Lijdt ze aan dementie wellicht? Trouwens, als de jongeren van vandaag denken dat ze nog een pensioen zullen hebben over 40 jaar dan geloven ze nog in sprookjes. Wat er nu afgaat, gaat er ook af voor hen en in stijgende lijn. De huidige gepensioneerden worden op grote schaal bestolen.

NederlandseBondVoorPensioenbelangen: "Iets van haar ware aard verraadt de PvdA-diva in het Financieel Dagblad van deze week. Belastinggeld of pensioengeld, het blijft gemeenschapsgeld zegt ze. Horen we dit nu goed? Kent de bewindsvrouwe niet het verschil tussen mijn en dijn? Pensioen is UITGESTELD loon. Een deel daarvan wordt belasting als dat uitgestelde loon als pensioen wordt uitbetaald. Vóór die tijd is die spaarpot volgens de geldende afspraken dus gewoon van de pensioendeelnemers. Klijnsma toont met deze uitspraak iets van haar heimelijke zieleroerselen.

Juridische deskundigen hebben Klijnsma er al op gewezen dat leeftijdsdiscriminatie wettelijk verboden is en ze dus helemaal geen onderscheid mag maken tussen jong en oud. Dat is in strijd met EU-regels. Waar Klijnsma verschijnt, gerechtigheid en realiteitszin verdwijnt.

Ze legt met haar hervormingen de basis voor een puinhoop, waarvan de omvang pas zichtbaar is als ze zelf alweer lang van haar pensioen geniet. O ja: dat wordt wel betaald door ONS burgers, want de dames en heren politici zijn vergeten om voor hun eigen pensioen premie te betalen. Dat geld moet dus straks onttrokken worden aan de rijksbegroting… Het gaat om 500 miljoen tot 1 miljard. Het is maar dat u het weet….Bij de aankomende “hervormingen” zal dat bedragje wel subtiel worden weggemoffeld.’”

Pensioenleugen: "De DNB verplicht de pensioenfondsen steeds meer te beleggen in staatsleningen. Die beleggingen leveren heel weinig op. De enige lachende is de overheid die haar geld wel heel goedkoop kan lenen.”

Volkskrant: "'Het was een pure staatsgreep, één grote staatsgreep. En die is geslaagd', zegt Varoufakis over de onderhandelingen begin dit jaar over het derde reddingspakket voor Griekenland van 86 miljard euro. 'De Eurogroep zou nooit een regering tolereren die was verkozen op basis van een programma dat haar uitdaagde.'

Volgens de Griekse oud-minister waren Dijsselbloem en zijn collega's volstrekt niet geïnteresseerd in de hervormingen die Athene aanbood. 'Ik wist zeker dat, welke concessies we ook weggaven, het nooit genoeg zou zijn. De trojka wilde de Griekse regering door de modder sleuren, compleet vernederen met een banksluiting.’”

Website van Varoufakis


De Verleiders: door de bank genomen: "Wegens succes in juni/juli 2016 nogmaals te zien in Rotterdam en Amsterdam. Check de nieuwe speellijst en bestel je kaarten nu al!

Speelperiode: 24-10-2014 t/m 31-03-2015 en 28-06 t/m 23-07-2016

DE VERLEIDERS zijn back in business! Door de bank genomen is opnieuw een subtiele samensmelting van fictie en werkelijkheid. Om zowel van te smullen als te gruwelen. De voorstelling gaat over de wereld van ons geld en het beheer ervan. Na twee jaar research in de bankensector blijkt de uitkomst nog verbijsterender dan gevreesd. Door de bank genomen is een achtbaan aan informatie, sketches en monologen: een gitzwarte komedie, recht vanuit de hel. Het zou verschrikkelijk om te lachen zijn als het tegelijkertijd niet zo schrijnend was.”

Alles wordt de burgers afgenomen, beetje bij beetje. In Griekenland is het volk tot de bedelstaf veroordeeld. Het geld dat aan Griekenland geleend is moet volledig terugbetaald worden. Zo wordt de schuld alleen maar groter. Ons huidig neoliberaal regime is gebaseerd op schuld. Iedereen moet maar veel schulden maken, d.w.z veel geld lenen bij banken. De banken creëren dat geld uit het niets, want ze hebben het in feite niet, ze creëren het in hun boeken. De macht om geld te creëren is onttrokken aan onze nationale banken, ook de ECB. Regeringen mogen geen geld van de nationale banken gebruiken voor het steunen van de economie, zij zijn verplicht om geld te lenen van commerciële banken (die zoals gezegd in feite geen geld hebben). Die leningen moet terugbetaald worden, met belastinggeld. Op deze manier zorgt de staat ervoor dat de banken de geldcreatie in hun macht hebben en zich pas ‘gezond’ mogen rekenen als de schulden van de burgers en staten torenhoog zijn. Dat kan enkel uitlopen op een gigantische crisis of revolutie. De echte crisis komt nog.

In Killing the Host lezen we: “We weten dat er 120 miljard van Grieken in Zwitserland zit. Natuurlijk vrijgesteld van belastingen. Als je die 120 miljard belast met 40% dan krijg je 48 miljard. Dat zou volstaan hebben voor het betalen van de buitenlandse schuld van Griekenland. Maar niets werd gedaan, behalve het arresteren van dhr. Vaxevanis die de lijst publiceerde, op beschuldiging van schending van privacy!”

Lagarde (IMF) gaf aan Venizelos, Grieks minister van financiën, in 2010 een lijst met 2000 Griekse belastingontduikers, een  lijst die hij prompt kwijtraakte.

Intussen wordt het geld dat aan Griekenland is geleend niet besteed aan het in stand houden van zorg, infrastructuur, economie, maar aan het terugbetalen van de leningen van banken, het IMF en de ECB. Zo komt het land er nooit bovenop. De schuld blijft stijgen. De banken eisen van Griekenland dat er fors bezuinigd wordt op alles wat een staat de taak en plicht heeft te verzorgen in een land. Mensen ontberen noodzakelijke gezondheidszorg, infrastructuur takelt af, lonen dalen, pensioenen dalen, de koopkracht daalt, de economie zakt verder in het moeras, en zo wordt een land overgenomen door banken die flink profiteren van de crisis in Griekenland. Dat is inhumaan. De soevereiniteit van de Europese landen verdwijnt steeds verder. De politiek wordt beheerst door de banken. Stemmen heeft weinig zin meer. Europa wordt zo een totalitaire staat met een groeiende verarming van grote delen van de bevolking. Diegenen die de oorzaak waren van de bankencrisis krijgen nu de garantie dat al hun leningen terugbetaald worden. Bovendien wordt tegelijk beweerd dat deze leningen risicovol zijn en dus een hoge intrest moeten opbrengen. Daardoor wordt de schuld nog groter. En toch eisen de banken de volledige terugbetaling, waarmee vaststaat dat de hoge intrest onrechtvaardig is want er wordt volledige terugbetaling verwacht. Hoe cynisch kunnen ze het maken? Indien banken speculeren en dus risico’s nemen dan moeten ze die risico’s ook zelf dragen en niet de belastingbetalers ervoor laten opdraaien. Dat is het criminele in het systeem. De banksters hebben onze regeringen overgenomen. Democratie wordt stap voor stap afgeschaft.

Raadsadres aan burgemeester et al.

Na het besluit van Groengebied Amstelland over verbreding van de hoofdroute in het Gaasperpark heb ik een zienswijze/raadsadres/visie/klacht/bezwaar/verzoek ingediend bij alle verantwoordelijken. Het ziet ernaar uit dat inspraak of bezwaren over het Gaasperplasplan ontweken worden. Het plan is in strijd met het bestemmingsplan en er loopt nog een procedure over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air in het Gaasperpark. Als het festival wegens zijn omvang niet voldoet aan de regels voor een omgevingsvergunning dan is het ook niet toegestaan om de infrastructuur nu al aan te passen aan nieuwe evenementen waarvan er uiteindelijk drie per jaar zouden kunnen plaatsvinden in het park. Het minste wat de verantwoordelijken kunnen doen is wachten tot er een uitspraak is van de bestuursrechters en mogelijk ook de Raad van State. De Raad van State heeft al duidelijk gemaakt dat het evenement in strijd is met het bestemmingsplan. Nu staat de omgevingsvergunning voor het festival ter discussie.

Hier kunt u mijn zienswijze/raadsadres downloaden.

Verpretparkisering

Parool: "De strijd tegen de pretparkisering van Amsterdam heeft het afgelopen jaar de wind in de rug gekregen. Er is verzet en hoe langer hoe meer wordt paal en perk gesteld aan de ongein.”

overdaad

Overdaad aan festivals

Nou, de strekking van bovenstaand artikel in het Parool is toch dat er meer zou moeten kunnen. Inwoners van Amsterdam die protesteren tegen de festivalisering van de stad en omstreken worden nog steeds hardhandig in een hoekje gezet. De festivalterroristen krijgen nog steeds het laatste woord. De gemeente, met name de burgemeester en wethouder Choho gaan gewoon door met een Agenda Groen die niet meer blijkt te zijn dan een financieel project om festivals te faciliteren en te subsidiëren met dure infrastructuur als parkeerplaatsen en aanleg van brede wegen in groengebieden. Dat een rechter een festival zou verbieden dat al in opbouw is, is ondenkbaar, en de gemeente zorgt er wel voor dat de vergunningen op het laatste moment worden verleend, zodat er nauwelijks tijd is voor omwonenden om zich te organiseren en een voorlopige voorziening aan te vragen. Dat is bewust beleid van de gemeente. Zo verzekert de burgemeester zich van het doorgaan van de feesten. De rechtszaak ten gronde komt meestal pas jaren later.

Het populisme van festivalorganisatoren als Sjoerd Wynia kent geen grenzen. Men liegt de sterren uit de hemel. De schade aan parken is intussen al aardig aangetoond. Toch blijven hardliners als Wynia geloven in hun idylle die van begin tot eind vals is, te beginnen bij de overlast en schade door opbouw en afbraak en de kakofonie die over de omwonenden wordt uitgestrooid.

Sjoerd Wynia: “Wat je ook doet, dat kleine groepje met brandende toortsen en hooivorken roept overal schande over.”

verschroeide aarde

Verschroeid gras

Wynia werkt zelf niet met brandende toortsen en hooivorken, maar met vorkheftrucks en luidsprekers die een kakofonie verspreiden van meer dan 110 dB en sub-bassen die de grond doen trillen. De schade is hier te zien.

Ook de hypocrisie en het cynisme tieren welig als het om festivals gaat.

Dichtbij: "De Amstelveense gemeenteraad heeft de nieuwe Algemene Plaatselijke Verordening vastgesteld. In de nieuwe APV staat onder meer dat bezoekers van festivals in het Amsterdamse Bos softdrugs mogen gebruiken.

In de nieuwe APV is ondertussen wel een algemeen verbod opgenomen rondom de handel in en gebruik van alle drugs in Amstelveen. De raad wil dat dit alleen gehandhaafd moet worden als er sprake is van verstoring van de openbare orde.”

Keiharde aanpak van alle soorten drugsgebruik, maar wel gedogen op festivals. Het kan allemaal. DDDDD, drugs, drank, decibels, dance en een doppie. Tot er doden bij vallen. En zelfs dan mogen de festivals doorgaan. Ik vraag me af wanneer de festivals in Amsterdam het lachgas gaan ontdekken. Dat is een broeikasgas, distikstofmonoxide, of nitrous oxide. Lekker veel vervuilen, ook in groengebieden. Ook lachgas behoort tot de bedwelmende middelen, men kan gaan hallucineren en er duizelig van worden, precies de kick die velen zoeken op festivals. Handhaving is er niet of nauwelijks op Nederlandse festivals. Onze overheid werkt mee aan het aantasten van de volksgezondheid. Maar als het ergens geld opbrengt, dan verdwijnen de bezwaren van de overheid. We leven tenslotte in een maatschappij waarin het individu bepaalt wat hij doet en niet doet, en de rest kan stikken.

bezoekers

De beauty en de beast?

TheGuardian: "“Nitrous oxide is also dangerous: an exploding canister was the source of a major injury at last year’s Glastonbury,” she said, adding that two tonnes of canisters had been picked up by hand after last year’s festival.

The festivals’ websites will highlight the unpredictable effects of many legal highs and emphasise that the risks can be even greater than traditional illegal drugs as far less is known about them.”

Onze groengebieden worden steeds verder aangetast. De vervuiling van Amsterdam gaat gewoon door. De dubbele moraal tiert welig.

PartijVoorDeDieren: "In Amsterdam bestaan nog steeds knelpunten op het gebied van luchtkwaliteit. Europese normen worden nog niet overal gehaald. Daarnaast blijkt uit een conceptrapport van de Gezondheidsraad dat dieseldampen nog schadelijker zijn dan gedacht. De gemeente krijgt nu een bijdrage van 8 miljoen van het Rijk om de luchtkwaliteit te verbeteren. De Partij voor de Dieren heeft daarom gevraagd naar nieuwe plannen voor het schoner maken van de Amsterdamse lucht met deze extra 8 miljoen.”

tonnen

Honderdduizenden tonnen het park in

Faunabescherming: "De Faunabescherming verwacht geen verbetering voor de fauna

Op 15 december heeft de Eerste Kamer het wetsvoorstel natuurbescherming goedgekeurd. Deze wet vervangt onder andere de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet en zal naar verwachting op 1 juli 2016 van kracht worden.

Het uitgangspunt van de Flora- en faunawet is dat in het wild levende dieren met rust worden gelaten. Daar kan een uitzondering op worden gemaakt bijvoorbeeld als er sprake is van belangrijke schade aan landbouwgewassen of als de openbare veiligheid of de volksgezondheid in het geding zijn. In dat geval kan er door de provincie (of de minister) onder voorwaarden toestemming worden gegeven om beschermde dieren te doden. Uit de praktijk van de afgelopen jaren blijkt dat provincies hier ruimschoots gebruik van maken en dat veel diersoorten gedurende een groot deel van het jaar of zelfs het gehele jaar beschoten kunnen worden."

Gedeputeerde Tjeerd Talsma: "Tegenover de geluidshinder probeert de provincie ook gebieden te bewaken waar het stil is. De mogelijkheid om stilte te vinden en dus rust vinden wij in Noord-Holland erg belangrijk. Op dit moment vindt er een onderzoek plaats over de beleving van stiltegebieden door de Noord-Hollanders, zodat we ons beleid verder kunnen aanscherpen. Volgens de gezondheidsraad en de GGD Amsterdam helpt stilte tegen stress en is dus beter voor je gezondheid. Nog meer redenen om stiltegebieden te behouden en te bewaken.”

Tja, waar zijn die stiltegebieden dan? In de EHS, Natuurnetwerk Nederland? Ik dacht het niet, want elk groengbiedje heeft tegenwoordig minstens één festival. In Zuidoost wil men er drie in het Gaasperpark. En dan is er nog Kwakoe en de talrijke festivals in het Diemerbos. De politiek spuit propaganda. De werkelijkheid is anders.

politie

CO2 neutraal? Dacht het niet!

GemeenteAmsterdam: "Het uitgangspunt is dat de gemeente inspraak verleent, tenzij er redenen zijn om van inspraak af te zien.”

Dit is poldertaal. Je kan er alle kanten mee op. Alle gaten zijn gestopt, alle mogelijkheden open. Democratie en inspraak zijn daarmee in feite afgeschaft of sterk verwaterd. Alle Nederlandse wetten zijn te omzeilen met ontheffingen en vrijstellingen. Ze zijn er voor de schone schijn. De burger bekijkt het maar. Choho heeft al aangekondigd dat er meer en grotere evenementen plaats zullen vinden in Amsterdam. Dat kan de burger alvast in zijn pijp stoppen en oproken zoals de Engelsen zeggen. Daar heb je mee te leren leven. Over tien jaar heeft Nederland geen groengebieden meer maar evenemententerreinen met plastic bomen en gewapend gras. Brave New World, soma, universeel geluk, gevoel van gemeenschap (maar niet heus, want door de decibels kun je niet praten), een consumptieparadijs. De natte droom van elke burgemeester en regent.

A love of nature keeps no factories busy     

Open Air Highway

Flora


Open Air High Way

2 brede asfalt rijbanen door Gaasperplaspark

Inspreek reacties op voorstel 'Hoofdroute Noordoever Gaasperplas', agenda punt 08 vergadering algemeen bestuur Groengebied Amstelland op 17 december 2015

Zie hier en hier.

1. Namens het bestuur van bewonersvereniging Nellestein is een brief voor gelezen waarin het bestuur bezwaar aantekent tegen de het feit dat de bewonersvereniging als externe partij betrokken is bij de besluitvorming rondom het voorstel Hoofdroute Noord oever Gaasperplas. Het bestuur maakt haar standpunt over dit voorstel nog eens duidelijk: het gaat uitsluitend om het aanleggen van verkeersroutes ten behoeve van de evenementen en/of festivals die in het park gehouden worden. Dit voorstel tast het karakter van het park aan vernietigd het unieke karakter.

De brief is overhandigd aan de voorzitter van de vergadering.

2. Open Air High Way, omdat in dit voorstel op verschillende plaatsen naar Open Air verwezen wordt; beperken van de schade aan het terrein (park) bij op en afbouw verkeer, veiligheid bij Open Air. Niet genoemd het grote financiële voordeel voor Open Air van aanleg van deze High Way; veel minder rijplaten nodig, rondje park voor vrachtverkeer waardoor verhoging snelheid bij aan en afvoer van materialen, minder dagen nodig voor op en af bouw, enorm kosten besparing. (Daar kan Open Air weer jarenlang haar advocaten kosten van betalen. Of staan ze dit voordeel af aan GGA, die daarmee het park verder transformeert tot all weather evenementen terrein: aanleg krachtstroom, water, riolering, verwarming, gewapend gras etc. )

Verbindingen door deze Open Air High Way die ca. 1 miljoen kost:

– geen directe verbinding met nieuw aan te leggen fietsbrug (voor 2 miljoen euro kosten grotendeels Rijkswaterstaat, 200.000 voor GGA) parallel aan de A9 brug. Dit is de vierde brug over de Gaasp tussen Diemen en Driemond een afstand van ca. 2,5 km.

– geen directe aansluiting op electric High way op Zuidoever

– lange oprit van Nellestein naar Langerlust?

– op ca. 1,5 km van elkaar liggen er straks 3 parallelle hoofdroutes: 1 vernieuwd fietspad langs de Gaasp (aangelegd door provincie) 2 verkeersroute Noordoever Gaasperplaspark en 3 electric High way op Zuidoever

– op een kaart is een pad naar het Rosarium als fietspad aangegeven. Een fout of een aftakking van de hoofdroute voor het evenementenverkeer?

De breedte van deze verkeersroutes:

fietspad ca. 3,5 m en voetpad 4,5m, waarvan 1 m honingraat. Om deze brede paden aan te kunnen leggen binnen de regels die gelden, moeten andere verharde paadjes verdwijnen. Dit tast het ontwerp en het karakter van het park onherstelbaar aan. Het Park is zo ontworpen dat je via smalle kronkelige paden van de ene 'ruimte/kamer' naar de volgende geleid wordt. Deze brede boulevards vernietigen dit karakter.

Het tijdstip en het tempo van deze plannen.

– pas over 2 of 3 jaar is de vervanging gepland van veel infra structuur in het park, dus geen reden om in 2016 deze plannen al uit te gaan voeren.

– Open Air heeft veel schade veroorzaakt aan de paden.

– er lopen nog veel procedures tegen omgevingsvergunning Open Air 2014 en 2015. Die vergunning zijn nog niet door en rechter getoetst. In 2016 moet het bestemmingsplan Gaasperdam geactualiseerd worden. Willen GGA en Amsterdam met dit voorstel het bestemmingsplan alvast in een bepaalde richting duwen?

Op voorhand wordt het park al aangepast aan evenementen. In plaats van de evenementen aanpassen aan het karakter en draagkracht van het park!

Zijn er nog niet genoeg werkzaamheden in en rondom Nellestein door de A9? Moet daar het verharden van het park ook nog bij?

Financiering

Voor deze ca. 1 miljoen euro doet GGA in 2016 een beroep op de 20 miljoen van de Agenda Groen, bedoeld voor een extra impuls voor vergroening van de stad. Daarmee wordt die groene 20 miljoen wel heel erg grijs!

De bestuurders hadden geen enkele vraag aan de insprekers, die strikt aan de drie minuten gehouden werden. Ze aten hun broodjes.

Jaensch die GGA gaat verlaten om burgemeester te worden in Oegstgeest kreeg van de inspreker een bosje hazelaarkatjes met Open Air afzet lint en onderstaande brief aan geboden.

“Geachte meneer Jaensch/ Beste Emile,

Afscheid van het groengebied Amstelland kan natuurlijk niet zonder een bloemetje aan te bieden. Deze Hazelaar takjes komen uit het Gaasperplaspark. Niet van de Hazelaars die nog steeds een prachtig tunneltje vormen boven het voetpad ter hoogte van de Tjasker richting Langerlust. Er onder bloeit in het voorjaar een tapijt van blauwe Bos Hyacinten, gelijk een Engels Hazelwood met Bluebells. Waar tot vorig jaar de Ransuilen broedden. Een heel bijzonder stukje van het park. Ook de vluchtelingen die ik tijdens een wandeling kennis liet maken met het park, vonden dit een hele mooie plek.

Helaas zal het voorstel Hoofdroute Noordoever Gaasperplas/ Open Air High Way ook dit mooie plekje vernietigen.

Deze takjes zijn geknipt van het snoeihout in het deel van het gebied waar geplande woningbouwlocatie ontwikkelingen het einde van deze beplanting zullen veroorzaken. Het lintje is een Open Air original 2015.

Emile, hoewel te begrijpen dat je vertrekt, toch jammer en een verlies en zeer zorgelijk voor de BC Zuidoost, wens ik je veel succes in Oegstgeest.

Nog een vraagje:

Er is in Oegstgeest vast nog wel ergens een parkje, oever terrein of grasveld dat dringend opgewaardeerd moet worden om Oegstgeest op de kaart te zetten. Zou je Open Air niet mee willen nemen? En Cirque du Soleil in 2018?

Flora te Riet“

Bespreking en besluitvorming

Jaensch merkte op namens Amsterdam (Choho en zijn eerst vervanger Marijn Bosman waren verhinderd) dat dit voorstel past in het huidige bestemmingsplan en binnen het nieuwe evenementenbeleid van Amsterdam. (Aan nieuwe evenementenbeleidskader van Amsterdam wordt nog hard gewerkt en de burgemeester heeft daarin de lead weer genomen en wil eerst een bredere consultatie ronde.) De breedte van de paden is nodig, omdat door afwaardering en opheffing van veel kleinere paden de drukte op de hoofdroute zal toenemen. Daardoor is die breedte noodzakelijk! (een schoolvoorbeeld van een cirkelredenering!)

Talsma namens de provincie steunde dit voorstel: de recreatieve bestemming wordt versterkt en ook de bewoners kunnen hier gebruik van maken!

In minder dan 2 minuten werd dit voorstel aangenomen en is er weer 1 miljoen besteed.

Blijft nog afwachten of de hier genoemde vervangen van bruggen door bredere bruggen overeind blijft in de volgende fases of dat het toch gewoon duikers worden.

Andere agenda punten

3. Insprekers Over ontwikkelingen Ouderkerkerplas.

Ze maken kritische opmerking bij de evaluatie van van het 'mud run trainingscentrum' OCTC. Ze spreken hun verbazing uit over het standpunt van GGA dat hoewel er van alles heel erg mis ging (bomen gekapt, oevers vernield, gifbelt, honderden autobanden, geen communicatie, afsluitingen etc.) ze de ondernemer toch nog een tweede jaar een kans gegeven zouden hebben als hij zich niet zelf teruggetrokken had. Ook over gevolgen van het convenant met Cirque du Soleil dat een verharding (Skate baan) gaat aanleggen voor haar komst in 2018 naar de Ouderkerkerplas maken ze zich grote zorgen. Er wordt uitgebreid de tijd genomen om met deze inspreker in gesprek te gaan, de 3 minuten grens blijkt zeer rekbaar.

4. Bijdragen gemeenten aan GGA

Wat betreft de financiële bijdrage van de omliggende gemeentes. Hoewel het eigenlijk een probleem is om het financiële plaatje passend te maken (zie grove onderhoudsmethoden in Gaasperplaspark, waar nog steeds overal geklepeld wordt, tegen de uitdrukkelijke afspraken van de gemeente Amsterdam in ; maaien in EHS gebieden) stelt zowel Amsterdam als Amstelveen voor om hun bijdrage niet te indexeren. (het percentage is al extreem laag en dan nog zo'n opstelling!)

5. Metropolitane Landschap

Rond Amsterdam praten wethouders en burgemeesters van omliggende gemeenten met elkaar, denktank, over hoe ze dat gebied kunnen beschermen tegen verstedelijking en aanleggen van wegen (Zijn paden van 3,5 m en 4,5 m breed zoals Open Air High Way eigenlijk geen wegen?)

Ze zoeken nog een aansprekender naam voor metropolitane landschap.

(Hof van Amsterdam, de entertainment weiden van Amsterdam, de amusements- terreinen van Amsterdam, het dance industrie landschap, de gouden grasvelden, het lawaai landschap, de decibel es, de pillen prairie, het pilletjes paradijs.....)

De klankbord groep is stuurgroep geworden. De recreatieschappen zijn via hun voorzitters of vice voorzitters een harde kern in deze groep. Onduidelijk is nog met welk mandaat en of vertegenwoordiging deze personen daar deelnemen.

(de omwonenden zijn op geen enkele manier partij bij deze overleggen, het democratisch gehalte van deze gezelschappen is zeer laag, drie minuten spreektijd tijdens 3 algemene vergaderingen per jaar van de recreatieschappen!)

Jaensch vindt dat dit onderwerp nog te weinig besproken is in het db. En hoe zit het AB hierin? Er moet voor de voorjaars- of zomervergadering een stuk gemaakt worden waarin we aangeven hoe we rigoureus kunnen afwaarderen en welke voorzieningen we minimaal overeind willen houden, waarbij het uitgangspunt moet zijn duurzaam financieel beleid. Rigoureuze besluiten nemen! (Gaat hij zich nog even opwerpen als strenge saneerder nu hij toch weggaat? Wie gaat hij daarmee een dienst bewijzen? Waar blijven de belangen van de omwonenden bij deze rigoureuze besluiten?)

6. Evaluatie evenementen

Jaensch heeft behoefte aan een met de benen op tafel sessie in het DB over evaluatie evenementen. Criteria ontwikkelen voor draagvlak etc. (Een voorzetje: bezwaarschriften alleen mee laten wegen als ze gegrond verklaard worden? Enquêtes gehouden door bewoners negeren omdat die oncontroleerbaar zouden zijn? Enquêtes en gegevens van evenementen organisatoren gewoon overnemen als ze het beleid ondersteunen? Bewoners niet informeren over incidenten, risico's, miskleunen? Een keuze presenteren als een vast staand feit? Een evenement wat er is is er, dat is de werkelijkheid en daar wordt alles aan aangepast: De bomen , de grasvelden, de wegbermen, de planten, de dieren, de broedplaatsen, het bodemleven, de waterkwaliteit, de diversiteit, de paden, de infrastructuur, het woonklimaat van de omwonenden, de locatie profielen, de bestemmingsplannen? Het begrip recreatie rekken we op van hier tot de maan en het begrip recreatiegebied plakken we op elk terrein met gras sprieten, bomen en struiken en natuurterrein wordt ingeperkt tot terreinen in bezit van Natuurmonumenten, natuurgebieden liggen alleen buiten Nederland, evenals natuurreservaten?)

Na 55 minuten sloot de voorzitter de vergadering.

17 december 2015, Flora te Riet

Een rondje Recreatie Noord-Holland

RNH

Aankomst delegatie van BV Nellestein bij RNH NV, Spaarnwoude

De vergadering van Groengebied Amstelland werd deze keer om zoveel mogelijk toehoorders en insprekers te ontmoedigen, gehouden in Spaarnwoude en om 12 uur. Kom je met het openbaar vervoer dan moet je nog meer dan twintig minuten lopen vanaf de dichtstbijzijnde bushalte. De regenten van GGA werden verzorgd met drank en broodjes. En om duidelijk te maken dat er een verschil moet zijn, kregen de toehoorders/insprekers ... geen broodjes. Dat zou ook bijzonder bezwaarlijk zijn geweest voor het budget van Recreatie Noord-Holland. Ik heb de directeur van Recreatie Noord-Holland NV, de heer J. Hylkema, gezegd dat we de volgende keer onze bammetjes zelf mee zullen nemen om het schap te sparen. Als ik hem goed verstaan heb dan mompelde hij iets van ‘waar ze nu weer over zeuren’. Zo’n man heeft het moeilijk natuurlijk om zijn budget in toom te houden. Er moet weer zwaar geïnvesteerd worden in de infrastructuur van het Gaasperpark. Er komt namelijk een bredere weg door het park om Amsterdam Open Air te gerieven, de Open Air highway. En het geld moet ergens vandaan komen. Goed, Choho heeft 20 miljoen beschikbaar gesteld voor infrastructuur, hij zegt ‘voor het groen’, maar hij is denk ik een beetje kleurenblind. Intussen speelt hij de kerstman voor het Gaasperpark. ChoHoHo! Geld strooien en opwaarderen maar! Daarom moest Hylkema vast bezuinigen op broodjes voor bezoekers. Het moet tenslotte uit de lengte of de breedte komen. En vijf bezoekers voorzien van elk een broodje à 1,50 € per kop zou werkelijk exorbitant zijn geweest. Dat begrijpen wij helemaal. Hoewel, na afloop waren er nog zo’n tien broodjes over. Voor de eendjes in Spaarnwoude natuurlijk.

Maar genoeg gezeurd over broodjes. Ik ga verder ook geen zoete broodjes bakken. Het voorstel voor het aanleggen van een brede weg door het Gaasperpark werd goedgekeurd natuurlijk. En hoe! De voorzitter, mevr. Blankers, burgemeester van Ouder-Amstel, kijkt naar zijne eminentie dhr. Jaensch, ook gedeputeerde Talsma plaatst een woordje, de overige bestuursleden kijken zich suf op hun iPad of zijn druk met hun broodjes, geven geen kik, en dat is voldoende voor mevr. Blankers om te besluiten dat er een akkoord is. Het Gaasperplasplan is aangenomen. Zo doen regenten dat onder mekaar. Dat was tenslotte eerder al afgesproken. Hoe dan ook, je wordt geen burgemeester zonder een beetje gerommel met de EHS (tegenwoordig NNN, NatuurNetwerk Nederland) en het eigenzinnig interpreteren van bestemmingsplannen, laten we eerlijk zijn. Voor wat hoort wat. En indien noodzakelijk om je zin door te drukken ga je vanzelfsprekend meteen aan de slag met het wijzigen van bestemmingsplannen.

aanbieding

Overhandiging Gaasperparkboeket aan Emile Jaensch

Mevr. Flora te Riet overhandigde aan het scheidende bestuurslid, dhr. Jaensch, een herfstboeket. Leest u hieronder het ontroerende begeleidende schrijven.

afscheid


"Geachte meneer Jaensch
Beste Emile,

Afscheid van het groengebied Amstelland kan natuurlijk niet zonder een bloemetje aan te bieden.

Deze Hazelaar takjes komen uit het Gaasperplaspark. Niet van de Hazelaars die  nog steeds een prachtig tunneltje vormen boven het voetpad ter hoogte van de Tjasker richting Langerlust. Er onder bloeit in het voorjaar een tapijt van  blauwe Bos Hyacinten, gelijk een Engels Hazelwood met Bluebells. Waar tot vorig jaar de Ransuilen broedden. Een heel bijzonder stukje van het park. Ook de vluchtelingen die ik tijdens een wandeling kennis liet maken met het park, vonden dit een hele mooie plek.   

Helaas zal het voorstel Hoofdroute Noordoever Gaasperplas / Open Air High Way ook dit mooie plekje vernietigen.

Deze takjes zijn geknipt van het snoeihout in het deel van het gebied waar geplande woningbouwlocatie ontwikkelingen het einde van deze beplanting  zullen veroorzaken. Het lintje is een Open Air original 2015.

Emile, hoewel te begrijpen dat je vertrekt, toch jammer en een verlies en zeer zorgelijk voor de BC Zuidoost, wens ik je veel succes in Oegstgeest.

Nog een vraagje:

Er is in Oegstgeest vast nog wel ergens een parkje, oever terrein of grasveld dat dringend opgewaardeerd moet worden om Oegstgeest op de kaart te zetten. Zou je Open Air niet mee willen nemen? En Cirque du Soleil in 2018?

Flora te Riet”

Er werd ook ingesproken door bewoners van Ouder-Amstel over de Ouderkerkerplas, ook zo’n gebied waar flink gerommeld wordt met de Ecologische Hoofdstructuur. Voor het Cirque du Soleil zou een grote parkeerplaats aangelegd moeten worden in de plaatselijke EHS. De term EHS zul je deze bestuursleden nooit horen noemen, men heeft het over recreatiegebieden, en recreatiegebieden in het woordenboek van de neoliberale politicus zijn evenemententerreinen.

Het probleem is dat de recreatieschappen nu zijn ingericht om democratische besluitvorming te omzeilen. Het zijn gebieden die allemaal vallen onder de verantwoordelijkheid van diverse gemeenten en die investeren nog steeds, vooral Amsterdam, flink veel geld in deze gebieden. Nee, niet in ecologisch beheer natuurlijk, maar in infrastructuur, bijvoorbeeld het aanleggen van parkeerterreinen en wegen voor vrachtverkeer door parken om festivals te faciliteren. Men weeft er wat blabla omheen om de burger koest te houden (park op de kaart zetten, metropolitaan landschap, bereikbaarheid, meer bezoekers enz.) maar verder is deze hele exercitie een kwestie van het geld laten rollen in de richting van de neoliberale achterban. Duurzaamheid en groenbeleid hebben meestal te maken met geld, subsidies voor projecten die de economie weer uit de modder moeten trekken. Dat geld wordt dan wel gehaald uit sociale voorzieningen voor ouderen, zwakken, en zieken. Het brood moet wel érgens uit iemands mond gestoten worden. En festivals zijn vanzelfsprekend broodnodig in de huidige maatschappij. Die gaan als warme broodjes over de toonbank.

broodjes van Hylkema

Dhr. Hylkema, directeur RNH NV, met de doos broodjes op de achtergrond

Groengebied Amstelland laat er geen gras over groeien, ook niet in onze parken. Men gaat voortvarend tewerk. En bestemmingsplannen, dat zijn van die vervelende dingen, die zouden verboden moeten worden.

In de stukken van de vergadering werd de indruk gewekt dat de bewonersvereniging Nellestein betrokken was bij de besluitvorming over het Gaasperparkplan. Het gerommel bij GGA is schering en inslag. En eerlijk is eerlijk, dhr. Jaensch heeft daar meestal wel de hand in gehad. Zie onderstaande brief die tijdens de vergadering werd voorgelezen en overhandigd aan het bestuur van GGA. Maar onder regenten onder mekaar wordt dan even snaaks gelachen en wordt dit voor kennisgeving aangenomen, d.w.z. dat men er verder niets mee doet.

brief


De partij die bijzonder nauw betrokken was bij de besluitvorming was natuurlijk Amsterdam Open Air. Die hoeven nooit in te komen spreken, die onderhandelen gewoon in kantoortijd. Besluitvorming handelt Recreatie Noord-Holland het liefst tijdens de lunch af. Bezoekers kunnen niet geweerd worden, maar hen wordt duidelijk gemaakt dat zij in feite ongewenst zijn. Het was me het dagje wel weer in Groen Glamourland.

Brekend nieuws

AT5: "Emile Jaensch, dagelijks bestuurder van stadsdeel Zuidoost is voorgedragen als burgemeester in Oegstgeest. De VVD'er is voorgedragen door de gemeenteraad van de Zuid-Hollandse gemeente.

Onder andere wethouder Pieter Litjens feliciteert Jaensch met de voordracht. Volgens Litjens is Jaensch een 'ontzettende goede nieuwe burgemeester'. Het is nog niet duidelijk wie Jaensch in Zuidoost gaat opvolgen.

'Ik ben vereerd met mijn voordracht. Oegstgeest is een aantrekkelijke gemeente met betrokken bewoners. Ik vind het een prachtige uitdaging om hier als burgemeester aan de slag te gaan', zegt Jaensch over zijn voordracht tegen Omroep West.”

Ik heb Emile ooit een politicus pur sang genoemd en daarbij nog een aimabel man. Dat vind ik nog steeds. Hij was de enige van het dagelijks bestuur die het fatsoen had te antwoorden op mijn e-mails. Dat zal ik wel missen. Ik denk ook dat hij in een functie van burgemeester waarbij hij de belangen van alle bewoners zou moeten vertegenwoordigen beter tot zijn recht komt dan in het bestuur van Zuidoost. Hij was zonder meer de actiefste bestuurder van Zuidoost. We hadden onze meningsverschillen, maar ik wens hem alle succes toe.

EmileJaensch: "De afgelopen 8 jaar heb ik gedreven en met plezier gewerkt met en voor onze bewoners en organisaties aan de opgaven voor ons stadsdeel. Na benoeming door de Koning is mijn beëdiging in Oegstgeest voorzien in februari 2016. Tot die tijd zal ik mij met volle energie inzetten voor de belangen van Amsterdam Zuidoost."

Rondje Gaasperplas

Op zondag 20 december kan iedereen meedoen met een winterwandeling door het Gaasperpark met uitleg over alles wat er ooit was, wat er is, wat er moet komen. Onderbreking halverwege bij de horeca om op te warmen, verzamelen bij de metrohalte Gaasperplas om 13.30 uur.

shots 1979


In de vergadering van Groengebied Amstelland op 17 december op het kantoor van Recreatie Noord-Holland NV in recreatieschap Spaarnwoude, Genieweg 46, 1981 LN Velsen-Zuid, is een van de besluitvormende onderdelen het vastleggen van de hoofdroute door het park voor gebruik door Amsterdam Open Air. Dat plan is in zeer kleine kring bekendgemaakt; 99% van de omwonenden hebben hier nog niets over vernomen. Er waren een aantal mogelijkheden aangegeven in het Gaasperparkplan, en het lijkt erop dat er nu een keuze is gemaakt. Door wie? Niet door de bestuurscommissie natuurlijk, het zou me verbazen als zij hier alles over wisten, maar door dhr. Jaensch, lid van het dagelijks bestuur van Zuidoost en ook vertegenwoordiger van de gemeente (naast gemeenteraadslid Bosman) in het bestuur van GGA. Het plan is hoofdzakelijk bedoeld om grote evenementen te faciliteren. De 20 miljoen die de gemeente Amsterdam heeft uitgetrokken voor de Agenda Groen is niets anders dan subsidie voor de evenementenorganisatoren.

Kleine paden in het Gaasperpark zullen afgewaardeerd worden (lees verdwijnen), de grote moeten de toegang tot het park voor zware vrachtwagens en trucks van Amsterdam Open Air en andere festivals verbeteren. Dat betekent de afwaardering van het Gaasperpark tot evenemententerrein. Daarmee wordt de ecologische functie en status van het park met voeten getreden. Dan is er geen sprake meer van EHS (Ecologische Hoofdstructuur) of NNN (NatuurNetwerk Nederland), want een evenemententerrein is per definitie geen natuurgebied. Voor die brede weg door het park zullen weer veel bomen gekapt worden, waardoor het park weer minder park wordt. Het is niet uit te sluiten dat deze weg als sluipweg misbruikt zal worden naar de Provincialeweg. Men heeft het ook over vervanging van bruggetjes, maar niet duidelijk is of die vervangen worden door nieuwe bruggetjes of door duikers. Als het duikers zijn dan verdwijnt het meest pittoreske deel van het park.

bruggetje


Het is duidelijk dat dit een aantasting is van het bestemmingsplan en dat het bestuur alvast vooruit wil lopen en de nog door bestuur en rechters te behandelen kwestie van de betwiste omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air voor wil zijn en zo een voldongen feit wil creëren voordat er op democratische manier inspraak is geweest. Het bestuur van GGA, dus ook het bestuur van Zuidoost en de gemeente Amsterdam, proberen voor de zoveelste keer de regels te omzeilen. In het verleden werd beweerd dat het Gaasperpark niet tot de EHS zou behoren. Een flagrante leugen. Men gaat gewoon door op dezelfde ondemocratische manier om natuuronvriendelijke plannen door te drukken.

Ga indien mogelijk naar de bovengenoemde vergadering van GGA om in te spreken en uw ongenoegen te laten merken over deze gang van zaken.

Hier kunt u de tekst van het voorstel met commentaar (in het rood) downloaden.

Hartverwarmend

Het is al een oud verhaal maar toch de moeite waard om even stil bij te blijven staan. Shirley en Jenny zijn twee gehandicapte oudere olifanten die mekaar na meer dan 20 jaar terugzien. Ze herkennen mekaar meteen en het is duidelijk dat ze nog steeds dezelfde genegenheid voor mekaar voelen.


Sinterklaas op basisschool Gein

Vanmorgen stonden de kinderen te wachten op Sinterklaas en zijn pieten. Nog altijd een leuk evenement.

op basisschool
sint
zwarte piet

Dit is een bijzonder mooie Piet

maan

Zie de maan schijnt door de bomen
(bomen)kappers staakt uw wild geraas

Grootonderhoud Gein 3 fase 2

Dit is onderhand de zoveelste fase in het hoofdstuk grootonderhoud Gein 3. Er is op 28 augustus een tweede hoorzitting gehouden over de bomenkap in de C. Aarnoutsstraat en de J. Krüsestraat nadat tijdens de eerste hoorzitting bleek dat er nog geen definitief ontwerp was en de bezwarencommissie oordeelde dat er eerst een definititef ontwerp moest zijn voordat men een besluit kon nemen. Het bestuur had zes weken de tijd om met een besluit te komen, maar dat was al meteen eenmalig verlengd met zes weken. De 12 weken waren om op 20 november en er was nog geen besluit. Ook nu is er nog steeds geen besluit bekendgemaakt over deze kwestie. Daarmee is het bestuur in gebreke gebleven. Er is een ingebrekestelling gestuurd aan het bestuur. Het lijkt mij belangrijk dat het grootonderhoud zo spoedig mogelijk plaatsvindt en dat bewoners zo snel mogelijk weten wat besloten is.

bij basisschool

Bij de basisschool

Bij de basisschool Het Gein is al een klein deel grootonderhoud gedaan, maar er ligt daar al dagen, zoniet weken, een grote plas (en dat ligt niet aan de bladeren die de riolering zouden verstoppen). Het water wordt niet afgevoerd. Je kunt je voorstellen wat dat gaat worden als bijna alle bomen bij de basisschool zijn gekapt en er bij gebrek aan bomen nog minder water opgenomen wordt. Dat zou heel gemakkelijk kunnen leiden tot overstrominkjes in onze straten. De bewoners van W. Gerresepad die hun auto’s parkeren (meestal is het ergens neerkwakken - kijkt u maar eens hoe en wat men allemaal parkeert in de omliggende straten!) in de C. Aarnoutsstraat hebben natuurlijk weinig begrip voor de situatie in deze straat. Bovendien willen sommigen steeds meer auto’s voor hun deur kunnen parkeren; sommige gezinnen hebben vier of zelfs vijf auto’s. Misschien wordt het tijd om betaald parkeren in te stellen voor elke auto boven twee per woning.

Het grootonderhoud had al meer dan twee jaar geleden plaats moeten vinden, toen er al een definitief ontwerp was waarop geen bezwaren zijn ingestuurd en dat goedgekeurd was door het dagelijks bestuur. Er zouden geen bomen gekapt worden. Geruime tijd later organiseren een aantal bewoners van W. Gerresepad een enquête om meer parkeerplekken. Dat zijn vooral diegenen die meer dan twee auto’s bezitten. De bewoners van de C. Aarnoutsstraat zijn bij deze enquête niet betrokken. Dat was een onverantwoordelijke actie die jarenlange vertraging veroorzaakt heeft. Het kappen van 101 bomen zou wegens klimaatverandering ook voor grote problemen in de wijk kunnen zorgen. Maar ja, daar denken grootautobezitters niet aan. Als ze hun megajumbocamper maar voor de deur kunnen parkeren. Nu zal de rechter moeten beslissen over dit hele onverkwikkelijke gedoe. Misschien wordt dan eindelijk de reden duidelijk waarom het dagelijks bestuur een goedgekeurd definitief ontwerp heeft omgezet in een voorlopig ontwerp met een totaal andere inrichting van de straat.

© 2015