Blog

Geen natuurverschijnsel

AOA 2015

Amsterdam Open Air 2015
Privatisering van openbare ruimte

Parool: "Er zijn belangrijker zaken op de wereld, maar toch goed dat Het Parool regelmatig aandacht besteedt aan de overlast in de stad die is ontstaan door de groeiende toeristenindustrie en nieuwe trends als Airbnb. Wel jammer dat dit proces te vaak neergezet wordt als een ontwikkeling die ons overkomt.

Want al die overlast door toerisme, 'yuppificering' en 'verpretparking' van Amsterdam is immers geen natuurverschijnsel. Het is een gebeuren dat in verleden en heden door beleid van ons stadsbestuur wordt aangestuurd. Dat gekenmerkt wordt door maatregelen die de groei van toerisme, horeca, festivals, evenementen et cetera bevorderen, terwijl er tegelijkertijd wordt bezuinigd op het beheer van de publieke ruimte. Als gevolg daarvan worden schoonmaak, politie en handhaving niet proportioneel 'opgeschaald' en worden de belangen van Amsterdammers onvoldoende behartigd.

(Door: J.L. Van den Elsen)"

The Clinton Clan

De deplorabele toestand van de Republikeinse partij in de VS maakt de keuze voor Amerikanen bij de komende presidentsverkiezingen bijzonder klein. Gelijk hebben en een goed programma ontwikkelen zijn geen garantie voor een overwinning. Dus Hillary Clinton maakt jammer genoeg een goede kans op het presidentschap, ondanks het feit dat ze gewoon een war bitch is en de gewone burger naar de mond praat.

De Clintons vragen gigantische bedragen voor hun toespraken. Hillary ontving meer dan $ 16 miljoen voor 72 speeches, dat is  $ 226.000 per speech. Ook Tony Blair wist er weg mee. Voor een speech op een wereld honger conferentie vroeg Blair £ 330.000, maar dat werd gelukkig afgeblazen. Hij kreeg € 200.000 voor een speech van een half uur op de Filipijnen. Maar dat was nooit een punt. Wel natuurlijk als Varoufakis € 24.000 vraagt voor een toespraak. Dan breekt de hel los. Het is maar een kwestie van perspectief voor de NOS. Objectief zijn onze media nooit geweest.

Veel hebben de Clintons niet bereikt toen ze aan de macht waren. Hillarycare, Hillary’s gezondheidsplan voor de VS, kwam niet van de grond. Obama kreeg het wel voor mekaar. Maar zo erg goed was dit nou ook weer niet.

The Daily Show heeft een interessant item over Hillary, een kort interview met presidentskandidaat Martin O’Malley waarin hij precies zegt wat er mis is met de Clintons. Tussen alle lachsalvo’s door hoor je af en toe grote waarheden die je in onze media meestal niet hoort. O’Malley heeft vanzelfsprekend nauwelijks een kans om de verkiezingen te winnen.

    
Bill Clinton was verantwoordelijk voor de deregulering van Wall Street, voor het afschaffen van de Glass Seagel Act (een wet die het depositobankieren, de spaarbanken, scheidde van de ‘investeringsbanken’, lees speculatiebanken). Dat was de wet die de oorzaak was van de bankcrisis in 2008. Het werk van Bill Clinton. Martin O’Malley wil de Glass Seagel Act weer in werking stellen.

Dat kunt u ook lezen in het boek van Michael Hudson, Killing the Host.

killing-the-host

Michael Hudson: "KILLING THE HOST exposes how finance, insurance, and real estate (the FIRE sector) have gained control of the global economy at the expense of industrial capitalism and governments.

The Great 2008 Bailout saved the banks but not the economy, and plunged the U.S., Irish, Latvian and Greek economies into debt deflation and austerity.

This book describes how the phenomenon of debt deflation imposes austerity on the U.S. and European economies, siphoning wealth and income upward to the financial sector while impoverishing the middle class."http://www.comedycentral.nl/shows/2711-the-daily-show?video=9352f25dce710b5e2996

Bosatlas Amsterdam

Adam

De Bosatlas van Amsterdam is uit. Mooi boekwerk. Fraai uitgegeven. Een must voor elke Amsterdammer. Eigenlijk is het een summiere samenvatting van de stad van vandaag. Middeleeuws Amsterdam krijgt een magere twee pagina’s. Het boek is hoofdzakelijk een weergave van een aantal statistieken.

In de inleiding lezen we:

“Uittocht
Veel Amsterdammers trokken naar de nieuwe ‘slaapsteden’. Maar de beloofde renovaties lieten op zich wachten. Veel af te breken huizen stonden leeg, terwijl de woningnood hoog was. Ontevreden jongeren begonnen deze panden te kraken. De afkeer van de modernisering van het centrum van de stad groeide.

Verdichting
Met deze omslag van de publieke opinie veranderde ook het bestuurlijk inzicht: wonen in een stad bleek toch zo gek nog niet. In plaats van uitbreiding werd ‘verdichting’ het devies: het vullen van gaten in de stad en het ontwikkelen van nieuwbouwwijken dicht bij het centrum, zoals KNSM-eiland en IJburg.
De komende decennia zal deze verdichting doorgaan. Amsterdam wordt voller en compacter. Een afschrikwekkende werking lijkt daar echter niet van uit te gaan: de Amsterdamse huizenprijzen stijgen bovengemiddeld snel.”

Ik durf te stellen dat ondanks het vele gemopper over Zuidoost, het juist dit stadsdeel is dat enorm veel bijgedragen heeft aan de ontwikkeling van Amsterdam. Maar in Zuidoost zit Amsterdam wel aan zijn grenzen, letterlijk, tegen de provincie Utrecht aan. Ondanks het gemetropolitiseer van onze bestuurders en ambtenaren ligt de charme van Amsterdam in zijn kleinschaligheid, ja zelfs dorpsheid. Maar ja, het geld van de Zuidas drukt natuurlijk zwaar op de stad. Het is in feite de gigafraudebuurt van Amsterdam. Niet iets om echt trots op te zijn. De prijzen van kantoren werden de hemel in gestuwd, net als de huizenprijzen. Wie enkel naar de waarde van het vastgoed kijkt, verkeert in een roes. Geld is ook een drug. De werkelijkheid is toch een andere kwestie.

Almere is gebouwd om de woondruk van Amsterdam af te halen. Dat was een goed idee. Want de drukte in Amsterdam overtreft die in Shanghai. De laatste lichting bestuurders is als een blad omgeslagen en preekt de verdere verdichting. Dat zal een grote fout blijken. De metropolisering van steden heeft meer nadelen dan voordelen. De huidige nomenklatura bekijkt alles vanuit de bril van de makelaar en bankier. De stad stuwt de kantoren- en huizenprijzen kunstmatig de hoogte in. De penose die geld wit wil wassen doet daar nog een schepje bovenop. Er is weer een bubbel aan het ontstaan. Onze bestuurders denken niet aan de bewoners van Amsterdam, maar aan de waarde van de gebouwen. Dat zal weer mis gaan. De charme en aantrekkingskracht van Amsterdam is zijn kleinstedelijkheid. Wij hoeven geen Metropolis.

bubble index


Parool: "De Zwitserse bank UBS merkt Amsterdam aan als een van de steden met een grote kans op een daling van de huizenprijzen. De Nederlandse hoofdstad staat op de zesde plaats van steden met een overspannen woningmarkt.

Dit blijkt uit de zogeheten 'Bubble Index' die UBS heeft opgesteld. Bovenaan de lijst staat Londen, direct gevolgd door Hongkong.

De prijsstijging in Amsterdam wijkt, signaleert ook UBS, behoorlijk af van de eveneens herstellende woningmarkt in de rest van Nederland. Volgens UBS zijn er elf landen die wereldwijd kampen met een zodanig overspannen woningmarkt, dat er risico's op zeepbellen optreden. Nadrukkelijk noemt UBS in het rapport behalve Amsterdam, ook nog Sydney, Vancouver en San Francisco.

De onderzoekers leggen uit dat de huizenprijzen op lange termijn niet sneller kunnen stijgen dan de inkomens van de kopers. Als dat wel gebeurt, is sprake van bubbelvorming en wordt uiteindelijk een prijscorrectie onvermijdelijk.”

Global Bubble Index: "Amsterdam 1.07 – overvalued

Real house prices corrected 25% between 2008 and 2013. The market started to rebound last year. Prices have risen 11% while earnings have stagnated. The city‘s rebound outpaced the recovery at the national level. Historically low refinancing costs have stopped the deleveraging that began in 2008.”

Als huizenprijzen stijgen en de salarissen niet, wie kan dan nog een huis kopen? De penose, de banksters en de fraudeurs. Ook huren stijgen te hard. Dan groeit ook weer de schuldenlast van de burgers. Als onze binnenstad volgebouwd wordt, dan wordt ze nog krapper en onleefbaarder. Als onze groengebieden volgeplempt worden met horeca en festivals, dan worden ook daar burgers verdreven die juist rust zoeken vanuit een steeds hectischer stad. Nee, verdichting is een zeer slechte zaak. Een eerdere verdichting met nu leegstaande kantoren is ook al op een fiasco uitgelopen. Amsterdam faalt nog steeds wat betaalbare woningen betreft. Huren stijgen dramatisch. The sky is the limit. Dat zal slecht aflopen. We wachten gewoon op de Bosatlas van Amsterdam voor 2025 die zal melden dat de verdichting van 2015 voor grote problemen heeft gezorgd en verlaten werd. Utrecht, Hilversum, Haarlem en Zaandam zullen dan ook Amsterdam heten, maar de groene zones ertussenin zullen behouden blijven en waar mogelijk zelfs uitgebreid ten gunste van de volksgezondheid en het milieu. De buitenlandse multinationals worden op een nieuw te maken eiland voor de kust gedumpt waar ze vallen onder de financiële verantwoordelijkheid van de EU die hen ook belast.

Klimaatmars

Urgenda: “De tijd is rijp om te laten zien dat wij het echt anders willen. Een circulaire economie die draait op 100% duurzame energie. Steeds meer mensen nemen deel aan die omslag in onze maatschappij. Door werk te maken van duurzaam wonen, andere mobiliteit, beter voedsel, nieuwe productie en anders consumeren. Door nieuwe verbanden aan te gaan en met in plaats van tegen elkaar te werken."


Natuur dramatisch verslechterd

nederland


Trouw: "Alleen invoering van een duurzame landbouw kan het tij nog keren voor de dramatisch verslechterde natuur op het platteland en in de open natuurgebieden van Nederland. Die conclusie trekt WNF-directeur Johan van de Gronden uit het eerste Living Planet Report - Natuur in Nederland, dat het Wereld Natuur Fonds vandaag publiceert.

Met de Nederlandse natuur als geheel gaat het iets beter dan in 1990, zo blijkt uit het rapport. Er zijn nu 15 procent meer zoogdieren, broedvogels, reptielen, amfibieën, vissen, libellen en vlinders dan 25 jaar geleden. Maar de verschillen per leefgebied zijn erg groot.

De winst is vooral geboekt door diersoorten in en om het water - zoet en zout. Op het platteland en in aangrenzende open natuurgebieden, zoals hei en duinen, is de fauna daarentegen met respectievelijk 40 en 50 procent populatieverlies vrijwel gehalveerd. Met vermesting, verzuring en pesticiden uit de intensieve landbouw als grote boosdoeners.

Wat er nu in Nederland gebeurt, kun je geen serieus natuurbeleid noemen, vindt Van de Gronden. Visie en centrale regie ontbreken volledig. "De inrichting en zorg voor de natuur moet op een andere leest worden geschoeid. Dat komt spijkerhard uit dit rapport naar voren. Er zou een minister voor de leefomgeving moeten komen, met in elk geval natuur en milieu in zijn portefeuille, die een integrale visie ontwikkelt op natuurherstel.”

CompendiumVoorDeLeefomgeving: "Trend fauna alle natuurgebieden

De indicator Trend alle natuurgebieden is onderdeel van de Nederlandse Living Planet Index en betreft alle soortgroepen dieren in natuurgebieden op het land De indicator geeft de gemiddelde trend weer van 84 soorten zoogdieren, broedvogels, reptielen en vlinders. Sinds 1990 laat deze indicator een matige afname zien, waarbij de populaties sinds 1990 gemiddeld zijn afgenomen met 25 procent. De laatste tien jaar is deze trend omgebogen in een matige toename. Als er naar individuele soorten wordt gekeken, blijkt dat er over de gehele tijdsspanne 37 soorten zijn achteruitgaan en 27 vooruit.”

Ondanks de prachtige film van Merel Westrik en Martin Melchers over fauna in de stad Amsterdam, Amsterdam Wildlife, is de trend dalende.

trend fauna stad


CompendiumVoorDeLeefomgeving: "Gemiddelde afname per soort 30 %

Terwijl het Nederlandse bebouwde landoppervlak toeneemt, gingen tussen 1990 en 2014 de broedvogels en dagvlinders in de bebouwde kom erop achteruit met een gemiddelde afname van 30 procent. Vlinderpopulaties gingen gedurende de hele periode achteruit, terwijl bij vogels de situatie de laatste tien jaar stabiel bleef.

Hoewel er een toenemende aandacht is voor de stad als biotoop en voor groen in de stad, profiteren de soorten nog niet. Een belangrijke oorzaak daarvan is de voortschrijdende verdichting van de bebouwing waardoor braakliggende landjes met onkruid en ruigtes verdwijnen. Daarnaast vervangen tuinbezitters steeds vaker het groen voor tegels en worden plantsoenen aangeharkt. Zo worden de voedselbronnen (zaden, insecten) voor vogels minder en is het aanbod van nectarplanten en waardplanten voor vlinders kleiner.

Bij ecologisch beheer wordt pas na de bloei van planten eenmaal gemaaid en blijft een deel van de vegetatie staan. Eitjes, rupsen en poppen blijven dan gespaard. Ook wordt het maaisel afgevoerd waardoor de bodem niet verder verrijkt. Als het groen ecologisch wordt beheerd, nemen sommige vlinders weer toe.”

CvdL: "Trend fauna agrarisch

De indicator Trend vogels, zoogdieren en dagvlinders agrarisch betreft 48 inheemse soorten dieren en geeft de gemiddelde trend weer van diersoorten voorkomend in het agrarisch gebied. Sinds 1990 laat deze indicator een matige afname zien, waarbij de trend de laatste tien jaar gestabiliseerd is. Als er naar individuele soorten wordt gekeken, blijkt dat er over de gehele tijdsspanne 23 soorten achteruitgaan en 15 vooruit. Met name de dagvlinders en de broedvogels zijn als groep achteruitgegaan.”

Het zal er de komende jaren niet beter op worden. Voor de winst van de voedselindustrie sterven een groot aantal mensen voortijdig. En in Zuidoost worden steeds meer bomen gekapt om steeds meer en grotere auto’s te kunnen parkeren. Zit GroenLinks eigenlijk nog in het dagelijks bestuur van Zuidoost? 

Trouw: "Dieselauto's mogen vanaf 2017 ruim twee keer zoveel stikstof uitstoten als de geldende norm van 80 milligram per kilometer. Vanaf 2021 wordt de norm 120 milligram. Daarover hebben de lidstaten van de Europese Unie woensdag een akkoord bereikt, zo laat de Europese Commissie weten.”

VW diesel


EUObserver: "The decision, taken just over a month after it emerged Volkswagen had carried out widespread cheating on lab tests, was heavily criticised by several members of the European Parliament and civil society.

"This is a shockingly cynical move. Car manufacturers have failed to hit air pollution limits on diesel cars and instead of trying to sort the problem, they have been told: 'that's alright, we'll just lower the bar'", said ClientEarth, a British non-profit law organisation that focuses on air quality.

Greenpeace noted in a statement: "European governments are effectively rewarding the cheaters. Have they been on another planet these last few weeks?"

"This is a shameful stitch-up which once again puts the interests of carmakers ahead of people's health", said British MEP Catherine Bearder.

Dutch Green MEP Bas Eickhout called it a "scandalous and cynical decision".

"This new test is being marketed as a 'real driving emissions' test but it is a sham. It is instead a gift to car manufacturers who have made no effort to meet the EU's car pollution rules", noted Eickhout.”

EUObserver: "Nearly all ammonia emissions in the EU are caused by agriculture, while the sector is responsible for the production of 40 percent of methane emissions.

And the stakes are high: an estimated 400,000 people die prematurely every year due to air pollution.

“Air pollution causes ten times more deaths each year than traffic accidents”, noted British Liberal Democrat MEP Catherine Bearder. “The long-term benefits of improving air quality will far outweigh the short-term costs.”"

Evenementen bij Ouderkerkerplas

Ouderkerkerplas zomer

Ouderkerkerplas

Voor de vergadering van de Commissie Infrastructuur en Duurzaamheid van de gemeente Amsterdam stond een stuk ter kennisname over het verplaatsen van Cirque du Soleil van Zuidoost naar de Ouderkerkerplas. Het evenement komt blijkbaar om de twee jaar naar Amsterdam. Het stond altijd op P2 in Zuidoost, maar moet daar weg wegens te veel beslag op parkeervoorzieningen i.v.m. toegenomen evenementenverkeer in het Arenagebied. Maar het gebied rond de Ouderkerkerplas maakt deel uit van de Ecologische Hoofdstructuur, de EHS.

Cirque du Soleil heeft een verharde ondergrond nodig en is bereid te investeren als ze daar langere tijd terug mogen komen. Volgend jaar staan ze nog bij de Arena. In 2018 de Ouderkerkerplas! Er zal met toestemming van GGA een skatebaan door hen aangelegd worden. (Er was ooit - 2013 of 2014? - een ondernemer die horeca en een wedstrijdskatebaan wilde aanleggen als inspreker, dat is toen niet toegestaan!) Hiervoor moet het bestemmingsplan worden gewijzigd! 

Waarschijnlijk zal het geen baantje, maar een asfaltvlakte worden, mogelijk met verplaatsbare halfpipes etc., ook heel geschikt voor andere evenementen.... 

Zo gaan onze openbaar toegankelijke groengebieden, aangelegd met publiek geld, om iedere burger op 10 minuten fietsafstand een groene en rustige uitloop te bieden, naar de knoppen. Waarom niet de ruimte verslindende parkeerplaatsen voor evenementen in het Arenagebied anders inrichten (extra dekken de hoogte in) of slimmere OV-koppeling in kaartverkoop?

Cirque du Soleil  begint met de opbouw half februari en vertrekt pas weer half mei. Het afgelopen jaar werd de rustperiode (van de winter tot 15 mei) en de gedeeltelijke afsluiting van het Ouderkerkerplasgebied i.v.m. de vogeltrek eerder dan gebruikelijk opgeheven. Er stond een mudrun gepland en de vogels waren toch al eerder vertrokken! De gemeente Amsterdam en Ouderamstel en GGA  bieden nu dus zelfs evenementen aan voor de trekvogels en wintergasten op de Ouderkerkerplas!

Benieuwd of de smienten in 2018 langer blijven vanwege Cirque du Soleil. En of dit vertier past bij de voorkeur van de grutto's en andere trekvogels op het Landje van Geijsel. Dat staat al onder druk: er is een actie van het Noord-Hollands Landschap om geld in te zamelen om het te kunnen kopen, als het verkocht wordt.

Er zijn inmiddels problemen met Dirt Maniacs en de Obstacle Course Training Centre aan de Ouderkerkerplas. Lars Vreugdenhil van OCTC klaagt steen en been. Respect voor de EHS en de gezondheid van zijn deelnemers heeft hij niet, ook de burgemeester niet.

Opheffen immuniteit staat

rechter


SCOnline: "De Staat kan straks worden vervolgd voor strafbare feiten. Voor lagere overheden worden de mogelijkheden hiertoe verruimd. Die uitkomst ligt na een wetgevingstraject van bijna tien jaar eindelijk binnen handbereik. Vandaag, 27 oktober, debatteert de Eerste Kamer over het voorstel.

‘Uiteraard dienen burgers en bedrijven hun verantwoordelijkheden ten aanzien van wetten en regels niet te ontlopen. Maar dit moet evenzeer gelden voor de overheid zelf. Hoe kan die overheid immers wetten en regels handhaven als zij zelf ook niet de verantwoordelijkheid op zich neemt die na te komen en daarvoor rekenschap af te leggen?’

Bovenstaand citaat komt uit de oorspronkelijke toelichting bij het initiatiefwetsvoorstel voor het opheffen van de strafrechtelijke immuniteit van publiekrechtelijke rechtspersonen. Ingediend in 2006, door toenmalig PvdA-Kamerlid Aleid Wolfsen. Over de achtergrond van het voorstel schreef hij: ‘De vuurwerkramp in Enschede en de brand in Volendam hebben de vraag over de eventuele strafrechtelijke aansprakelijkheid van de overheid weer volop in het publieke debat onder de aandacht gebracht.’

De VVD is niet gecharmeerd van het wetsvoorstel om de strafrechtelijke immuniteit van de staat en lagere overheden op te heffen. De grootste regeringspartij stemde net als D66 in de Tweede Kamer tegen het voorstel. Daarmee zou een meerderheid in de Eerste Kamer nog geen probleem moeten vormen eind deze maand. Toch kan het spannend worden. Hoe succesvol is bijvoorbeeld de lobby die de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) nog op de valreep tegen het voorstel voert? ”

Parool: “GroenLinks wil burgerjury die oordeelt over beleid stadsbestuur

Amsterdammers moeten veel meer te zeggen krijgen over hun stad. De drie linkse partijen buitelen over elkaar heen met voorstellen om de participatie en lokale inspraak te verbeteren.

Deze week kwamen zowel de SP als GroenLinks met een eigen vijfpuntenplan met voorstellen. Beide partijen willen dat burgers zich in referenda op buurt-, wijk- en stadsdeelniveau uitspreken over lokale onderwerpen. SP-raadslid Tiers Bakker wil dat een 'bewonersloket' bewoners gaat informeren over plannen voor, en ontwikkelingen in de buurt. Ook moeten bewoners en buurtondernemers de mogelijkheid krijgen om een gezamenlijke buurtvereniging op te richten.

Onlangs pleitte de PvdA ook al voor een burgerforum dat kan meedenken over hoe de opkomst bij de komende gemeenteraadsverkiezingen beter kan. Dit forum zou samengesteld moeten worden door middel van een loting.”

Een burgerjury of een forum samengesteld door loting lijkt mij in deze tijd niet aan te raden. Dat kan uitmonden in een posse of een lynch mob. Je hebt tegenwoordig straten vol met spitsburgers, tokkies, die alleen maar meer parkeerplekken willen, alle bomen willen kappen en het liefst de katten van de buren en alles wat leeft in parken om zeep willen helpen. Maar in een andere vorm zou er zeker toezicht op onze overheid moeten komen. Nu kan het gewoon gebeuren dat een stadsdeelraad met een meerderheid een illegale ingreep goedkeurt. Het moet bij burgerzaken overduidelijk altijd gaan om het algemeen belang. Het algemeen belang is een norm die weer in ere hersteld moet worden. Natuur en milieu zijn van levensbelang.

Natuurbericht: "Natuurbehoud is cruciaal voor de mens

Voor haar voortbestaan is de mens afhankelijk van natuur, in de zin van productie (bijvoorbeeld hout en vis), regulatie (bijvoorbeeld waterveiligheid en klimaatregulatie), culturele diensten (bijvoorbeeld toerisme en recreatie) en diensten die de bovenstaande diensten ondersteunen (denk aan bodemvruchtbaarheid).

EU-natuurdoelen niet behaald
De Nederlandse natuur staat er slecht voor, de afgelopen 15 jaar is er veel natuur verdwenen of in kwaliteit achteruit gegaan. Die slechte staat heeft een ongunstig effect op de Nederlandse economie, denk aan zaken als drinkwatervoorziening en plaagonderdrukking. De urgentie van goede natuurbescherming is daarom groot, maar Nederland loopt op dit punt ver achter. Volgens de doelstellingen moesten in 2013 voor alle 162 Natura 2000-gebieden beheerplannen klaar zijn, in augustus 2015 waren dat er slechts 6.

Landbouw is het grootste probleem
De landbouw is de sector met zowel de meest frequente als meest negatieve effecten op natuurgebieden en soorten, voornamelijk ten gevolge van intensivering en schaalvergroting. In Nederland speelt dit nog meer dan in Europa: tweederde van onze grond is in gebruik voor de landbouw. Europese natuurdoelen vereisen daarom natuurvriendelijkere landbouw.

Het rapport ‘Topsector Natuur’ (pdf; 3,0 MB) van bureau Ulucus is maandag in Den Haag aangeboden aan de Tweede Kamerleden Leenders (PvdA) en Heerema (VVD). Dit rapport is een synthese van onderzoeken die zijn gedaan naar nut en noodzaak van Europese natuurbeschermingsregels. De Europese Unie evalueert momenteel de natuurwetgeving via de zogenoemde Fitness Check. Vogelbescherming vreest dat deze evaluatie leidt tot het uitkleden van deze wetten.”

In het rapport lezen we: "Recreatie is één van de sectoren die in de rapportages van de Europese lidstaten (EU, 2015) frequent wordt genoemd als bedreigend voor de natuur. Maar in tegenstelling tot de landbouw worden deze bedreigingen meestal niet als zeer ernstig aangemerkt. De mate waarin recreatie verstoort verschilt per soort en is verder afhankelijk van o.a. de hoeveelheid geluid, de snelheid van de verstoringsbron, de plek van de verstoring (verstoring op land is meestal minder ernstig dan vanuit de lucht of vanaf het water) en de voorspelbaar- heid van de route van de verstoringsbron (Krijgsveld et al, 2008).

Recreatie betekent niet per definitie een bedreiging voor de natuur. Het kan ook een sterke bondgenoot zijn. Van de Laar en Lycklama (2012) vergeleken drie uiterwaardengebieden: het Natura 2000-gebied de Gelderse Poort en de meer agrarische uiterwaarden de Midden-IJssel en de Brabantse Bedijkte Maas. Natura 2000-gebied Gelderse Poort is als enige volledig toegankelijk en combineert deze toegankelijkheid zowel met de hoogste natuurwaarden als met de hoogste waarde van de vrijetijdseconomie. Een duidelijke win-winsituatie dus, waar natuur, ondernemers en recreanten allen baat bij hebben.”

Men heeft het in dit rapport over recreatie in de vorm van wandelen, fietsen, brommeren, varen, sporten, enz. in de natuur, samengevat de aanwezigheid van loslopende bezoekers in groengebieden. Met heeft het niet over evenementen en festivals. Maar deze laatste worden tegenwoordig ook gezien als ‘recreatie’, door de recreatie-industrie natuurlijk, vanzelfsprekend omdat het woord verhullend is en traditioneel niets te maken had met evenementen. Als alleen al de aanwezigheid van natuurliefhebbers schadelijk kan zijn, dan zijn festivals zeker schadelijk.

FrontiersInPsychology: "Contact with nature has been tied to health in a plenitude of studies. Time spent in and around tree-lined streets, gardens, parks, and forested and agricultural lands is consistently linked to objective, long-term health outcomes. The less green a person’s surroundings, the higher their risk of morbidity and mortality – even when controlling for socioeconomic status and other possible confounding variables. The range of specific health outcomes tied to nature is startling, including depression and anxiety disorder, diabetes mellitus, attention deficit/hyperactivity disorder (ADHD), various infectious diseases, cancer, healing from surgery, obesity, birth outcomes, cardiovascular disease, musculoskeletal complaints, migraines, respiratory disease, and others, reviewed below. Finally, neighborhood greenness has been consistently tied to life expectancy and all-cause mortality."

Wanneer kunnen we onze bestuurders voor de rechter slepen als zij regels en wetten overtreden als bijvoorbeeld die van de EHS (NNN), de Flora- en faunawet, enz.? Het bestuur van Groengebied Amstelland voor de rechter gesleept als criminele organisatie? Dat zou de burger weer moed geven. Een interessante vraag in dit opzicht: Over hoeveel lijken (zie ADE) mag de burgemeester gaan met zijn evenementenbeleid?

Hamsterdam Hopen Hair


Parool: "Wonen aan het Westerpark wordt hoog gewaardeerd. Wel geven de bewoners aan regelmatig last te hebben van de drukte in het park. Bijna zestig procent stoort zich aan grote buitenevenementen.

De overlast wordt veroorzaakt door harde muziek, luidruchtige bezoekers en parkeeroverlast door auto's van bezoekers. Een derde van de respondenten ergert zich aan het feit dat het grasveld niet toegankelijk is vanwege op- of afbouw van evenementen. Andere vormen van overlast die worden genoemd zijn: wegafzettingen, loslopende honden en hondenpoep, wildplassen, kotsen en poepen, barbecues en volle afvalbakken."

Slecht natuurbeleid

WeesperNieuws: "De provinciale fractie van de Partij voor de Dieren is geschrokken van de vergunning die is verleend om ganzen in het Naardermeer te vergassen. "Dit is verschrikkelijk voor de dieren. Slecht natuurbeleid", zo zegt fractievoorzitter Bram van Liere.

De Partij voor de Dieren stelt dat het hele provinciale beleid voor de ganzen verkeerd is. Het besluit om ganzen in het Naardermeer te vergassen komt voort uit een provinciaal akkoord. "Het is slecht dat Natuurmonumenten meewerkt aan dat akkoord. Het gaat ook niet werken", zo zegt Van Liere.

Provinciaal wil de partij het ganzenbeleid dan ook gaan veranderen. Van Liere wijst op de alternatieven die er zijn. "Ik pleit voor een proef met groene lasers. Dan worden de weilanden beschenen met lasers die ganzen zien en daardoor wegblijven.””

De nieuwe Argus van de Faunabescherming is uit. 

Folder over de onzin van ganzenbestrijding

stop vergassingen


Onderteken de petitie

Losers en profiteurs

IrishTimes: "The Irish lost more of their personal wealth than any other euro zone country in the aftermath of the financial crash while Germany and the Netherlands gained the most, fresh data from the European Central Bank shows.

In an analysis of the years between 2009 and 2013, ECB experts discovered that Ireland lost more than €18,000 per person, while Spaniards saw wealth dwindle by almost €13,000 as property in both nations plummeted.

Greeks saw their notional wealth decline by almost €17,000 for the same reason.

In the Netherlands and Germany, by contrast, the wealth per capita grew by roughly €33,000 and €19,000 respectively, due in part to a boost to financial investments over that time.”

ECB analyse


IrishTimes: "In 2008, Irish pension funds lost one third of their value, and delivered the worst performance – among pension funds – in the developed world that year.

The collapse in property prices, unsurprisingly, was another wealth destroyer. House prices fell by some 50 per cent from peak to trough when the property bubble burst, leaving many households in negative equity, and with loans they could not repay.”

In Nederland werd ons wijsgemaakt dat onze economie kreunde onder de crisis. Het tegendeel was waar. Onze banken hadden weliswaar te lijden onder hun eigen falend beleid, maar dat werd gauw aangevuld met geld van de belastingsbetalers. De pensioenkas werd geplunderd en de crisis werd overgeheveld van de banken naar de burgers. Pensioenen werden geknepen en bezuinigingen hadden enkel gevolgen voor de kleine burger, en die telt per definitie niet mee. De huizenprijzen werden kunstmatig hoog gehouden o.a. door het opkloppen van de WOZ-waarde van huizen. Het zwarte geld deed ook een duit in het zakje. De boom-bust cyclus was en is aardig in de hand gehouden in Nederland. De PvdA zette zijn hele gewicht achter een nieuwe boom. De exorbitante schulden van andere Europese landen aan Europese banken, waaronder vooral de Duitse en Nederlandse, moesten helemaal terugbetaald worden. Geen genade voor landen die het al zo moeilijk hadden. Zo kwam het dat Duitsland en Nederland er zo goed voorstonden … en waarom andere landen er zo slecht uitkwamen. De winst van de een is het verlies van een ander. En die mooie grafiek hierboven gaat natuurlijk niet over ons, de gewone burgers, maar over 'ondernemend Nederland’. Ik heb in elk geval geen 33.621 euro verdiend aan de crisis, maar er wel geld aan verloren.

De Nederlandse bevolking werd onder het mom van de aanpak van de crisis tot grote offers gebracht. Wij zijn belogen en bedrogen. De cijfers van de banken zien er weer (redelijk) gezond uit. De banken zijn gered, de burgers moet zelf maar aanmodderen. Zelfredzaamheid noemt men dat. De banken kunnen zich natuurlijk nooit zelf redden met een kapitaal dat nooit voldoende zal zijn om een bankrun te doorstaan. Nederland is goed in cijfers. Sinds de arithmétique hollandaise en de VOC-mentaliteit is er weinig veranderd. En wie zal de kosten moeten dragen van de vluchtelingenstroom, denkt u? Jawel, de gewone burgers. Onze politici propageren weer meer oorlog en veroorzaken dus ook meer vluchtelingen. Straks gaan de vluchtelingen morren omdat ze geen geld hebben voor hun iPhone-abonnement om naar hun familie in eigen land te bellen en zullen de nationalisten daar weer schande van roepen. Maar Samsom vindt dat Nederland de vluchtelingenstroom aan kan. Met hangen en wurgen zal dat zeker lukken. Het is maar de vraag hoever dat hangen en wurgen zal gaan. Het zijn weer de armste landen die de meeste hulp moeten bieden. Hoelang kan Europa onder dergelijke druk voortbestaan?

Festival overlast zeikjournaal

Gisteravond was op de VARA in Kanniewaarzijn een fragment Festival Overlast Zeikjournaal. Gisteren heb ik niet toevallig ook gemeld tijdens de hoorzitting over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air in het Gaasperpark dat eigenaars van tuinhuisjes in Driemond tussen verschillende evenementen in zitten en de volle laag aan geluidsoverlast te verwerken krijgen.

Te horen is dhr. Ruud Grondel, wethouder van Diemen en bestuurslid van Recreatieschap Groengebied Amstelland, waar hij als GroenLinkser van alle groengebieden evenemententerreinen wil maken. Naast hem zit dhr. Jan Hylkema, directeur van Recreatie Noord-Holland N.V., inderdaad een naamloze vennootschap, weliswaar een overheidsorganisatie (alle aandelen in handen van de overheid, maar hoelang nog?), een n.v. die meerdere recreatieschappen verenigt, o.a. Groengebied Amstelland, waarin de deelnemende gemeenten vertegenwoordigd zijn en waar onze burgemeester middels wethouder Choho (vertegenwoordigd door dhr. Jaensch, VVD, van stadsdeel Zuidoost en mevr. M. Bosman, D66, gemeenteraadslid Amsterdam) lekker ondemocratisch in een fraai VOC-pandje, de regels van de EHS kunnen omzeilen. De EHS wordt door dit illuster regentenclubje totaal genegeerd. Want geld gaat voor, nou ja, geld … niet voor de gemeenschap natuurlijk, maar voor de organisatoren van Amsterdam Open Air, onderdeel van een vrij dubieuze Amerikaanse multinational, SFX Entertainment. Dus het geld verdwijnt in de lekke zakken van dhr. Sillerman.


Hoorzitting vandaag

De zitting van de bezwarencommissie die de bezwaren tegen de omgevingsvergunning verleend aan Amsterdam Open Air zal behandelen, is

vandaag 23 oktober om 14:00 uur in de raadszaal op de eerste etage van het stadsdeelkantoor.

De indieners van bezwaren mogen een toelichting op hun bezwaren geven. Iedereen kan als toehoorder aanwezig zijn op deze openbare zitting.

Herfst

acer palm atropurp

Momiji - 紅葉

spinner

Plakker (Lymantria dispar)

In Holendrecht en elders liggen de voet- en fietspaden nu vol met eikels, die als ze niet tijdig weggeruimd worden ook nog eens de riolering kunnen verstoppen. Het stadsdeelbestuur van zuidoost is tegenwoordig dol op eiken. De eikels kletteren zo lekker bovenop auto’s en voor fietsers is het een kunst om op zo’n manier het tipje van de eikels te raken dat ze meters ver springen. De herfst heeft zo zijn stiekeme genoegens.

Drugsdode

Het was te verwachten, weer een drugsdode op ADE. Daarvoor hoefde je geen helderziende te zijn. De burgemeester komt met zijn trieste hondekop op AT5. Maar wat hij zou moeten doen is aftreden. Orde en veiligheid zijn bij hem niet in goede handen. Zijn evenementenbeleid ontspoort. Of moeten we eerst wachten op de volgende dode? “Dit nooit meer”, maar het aantal xtc-pillen dat festivalgangers bij zich mochten hebben werd verhoogd tot vier. De burgemeester is redelijk populair, D66 steunt hem in elk geval. Maar D66 gaat wat het evenementenbeleid betreft over lijken en de burgemeester en het college lijken daarin mee te gaan.

burgemeester


Parool: "Een aangedane burgemeester Van der Laan heeft in het tv-programma van AT5 Het Gesprek met de Burgemeester gezegd dat er vandaag een drugsdode is gevallen. De dood van de persoon is volgens hem mogelijk te relateren aan het Amsterdam Dance Event, dat momenteel plaatsvindt in de stad.”

Parool: "Volgens landelijke wetgeving is één xtc-pil de maximale hoeveelheid die iemand op zak mag hebben zonder daarvoor te worden gestraft. In Amsterdam is dat vijf keer meer. De Amsterdamse VVD zette daar in aanloop naar Amsterdam Dance Event vraagtekens bij. De grens in de stad moet wat de partij betreft gelijk getrokken worden met die van de rest van het land. 

'Het is raar dat we in Amsterdam dus veel ruimhartiger zijn in dat beleid. Vijf pillen, ik vind het heel veel voor één persoon. (..) Met één zou je misschien ook wel goed uit kunnen', zei fractievoorzitter Marja Ruigrok in het AT5-programma Park Politiek

Volgens de Amsterdamse JOVD is het niet aan de partij om dit te bepalen. Het is ieders eigen verantwoordelijk, zegt JOVD-voorzitter Anouk van Brug. 'De VVD verslikt zich voor de zoveelste keer in het anti-liberale beleid wat zij voert over drugs. Als de VVD zich gaat bemoeien met ons drugsgebruik, gaan wij ons bemoeien met het drugsgebruik van VVD'ers.’

De jongerentak nodigt daarom de VVD uit om tijdens ADE 'de realiteit onder ogen te zien'. De JOVD is voorstander van het legaliseren van alle harddrugs en softdrugs behalve heroïne, crack en crystal meth.”

NU: "D66 streeft op lange termijn naar het legaliseren van alle soorten drugs.

De leden van de partij hebben vrijdagavond op een congres in Den Haag ingestemd met een voorstel om dit in het verkiezingsprogramma op te nemen.

"Productie, handel en verkoop dienen op verstandige wijze gereguleerd te worden", staat in het voorstel, afkomstig van de jongerenafdeling Jonge Democraten. Wel moet er rekening worden gehouden met de verschillen tussen soorten drugs.

Volgens de Jonge Democraten leidt het verbieden van drugs niet tot minder drugsgebruik. Ook staat het goede zorg aan verslaafden in de weg.

In het verkiezingsprogramma van D66 stond al dat wiet legaal moest worden.”

We kunnen dus nog meer doden verwachten tijdens festivals, want bij wiet zal het zeker niet blijven.

Een tikkende tijdbom

Parool: "De politie heeft afgelopen nacht tijdens Amsterdam Dance Event ruim honderd mensen aangehouden voor het bezit van drugs, bijvoorbeeld meer dan vijf xtc-pillen. Ook werden er zeker 16 mensen onwel."

Sheherazade.2

Gisteravond was ik aanwezig bij de Nederlandse première van Sheherazade.2 van John Adams. Dit werk verwijst naar de bekende Sheherazade van Rimskij-Korsakov, gebaseerd op het boek Duizend en één nacht. Maar de Sheherazade.2 van Adams gaat over het moderne Midden Oosten en vooral de rol van de vrouw daar. Ik had het geluk een vrijkaartje te krijgen in verband met mijn (bescheiden) diensten verleend aan het Concertgebouw. Dat kaartje was voor rang 1 plus, de beste plaatsen in de zaal. Het luisteren naar een concert in het Concertgebouw zelf is toch een heel andere ervaring dan via de iPad of tv. Het was zonder overdrijving een historisch moment en een indrukwekkend concert.


Het was een fenomenaal concert: een première voor Nederland met de (beroemde) componist als dirigent en de violiste voor wie het geschreven was. Daarbij nog een fototentoonstelling; vooraf een kort concert door een Syrisch ensemble van drie musici en een verhaal over Syrië door de schrijfster Lieve Joris. Jammer genoeg was de lieve mevrouw Joris verbonden met een wifi luidsprekertje zodat ik nauwelijks iets heb opgevangen van wat ze verteld heeft; alle medeklinkers waren onverstaanbaar. Dat zal voor een deel wel liggen aan mijn aftakelend gehoor, maar de geluidsinstelling en/of haar te zachte en binnensmondse spreektoon waren ook deels schuld hieraan. De microfoons van Adams en anderen werkten stukken beter. Misschien was het toch maar beter dat zij niet te verstaan was, je weet tegenwoordig niet meer waar een verhaal ophoudt en de propaganda begint. Alle Syrische vluchtelingen hebben intussen waarschijnlijk al  openlijk of verbloemd het consigne gekregen om Assad als dé schuldige te zien, niet ISIL. Anders krijgen ze geen verblijfsvergunning. Wiens brood men eet, diens woord men spreekt. De gevolgen zijn weer niet te overzien. De beste keuze is nog altijd die die als de minst slechte ervaren wordt. De Westerse neoliberale ideologie stinkt inmiddels ten hemel. De echte oplossing is het stoppen met regime changes en het binnenvallen van andere landen. Maar dat is in het Westen onbespreekbaar. Daarom hebben wij het zo broodnodig om onszelf ervan te overtuigen dat we een goedmens zijn. Het voeren van oorlogen en de voorgewende bezorgheid voor slachtoffers zijn jammer genoeg de twee zijden van één en dezelfde medaille. Je moet tenslotte je geweten ergens mee sussen.

Er waren vierhonderd Syrische vluchtelingen uitgenodigd. Eh, hoofdzakelijk mannen, ik heb geen Syrische vrouwen gezien, maar ik ben dan ook niet actief gaan rondspeuren. Terwijl Syrië onder Assad toch een van de weinige landen in het Midden Oosten is waar vrouwen veel geëmancipeerder zijn dan in omringende landen. Vreemd toch dat het westen ook daar de verkeerde weg bewandelt, net als in Afghanistan - waar de Russen ervoor hadden gezorgd dat de meisjes ook naar school konden - waar de Taliban door de VS werd voorzien van wapens om de Russen te verdrijven; met de chaos van nu tot gevolg. Nu lijkt de VS al-Qaeda van wapens te voorzien. Dat kan je gerust de neergang van een beschaving noemen. Gebrek aan moreel overwicht voor puur agressief geopolitiek ‘gewin'. Het resultaat is een stroom van vluchtelingen. Ook Europa heeft geen normen meer. De Russen zouden moeten stoppen met het aanvallen van de rebellen. Een gotspe! De VS koos voor een lange oorlog om Assad uit te putten. Saudi-Arabië en de VS leveren zware wapens aan de rebellen, aan losgeslagen massamoordenaars. Waarom kiest het Westen voor het ondersteunen van de brutaliteit van al-Qaeda en ISIL, en dat niet alleen tegen vrouwen? Beleven we inderdaad nu de ondergang van het avondland? Een overdaad aan naïeve eigendunk en gebrek aan werkelijkheidszin. Hubris dus.

moderate terr

Cartoon van Natalia Forcat

Concertgebouw: "Componist en dirigent John Adams is wereldberoemd als pionier van op actuele of recente historische gebeurtenissen gebaseerde opera’s. Ook in zijn instrumentale werk laat hij zich door de actualiteit inspireren, zoals in zijn nieuwe vioolconcert Scheherazade.2, geschreven voor Leila Josefowicz. Getroffen door televisiebeelden van onderdrukte en mishandelde vrouwen, stelt hij tegenover de masculiene kracht van het orkest een sterke vrouw. Een ‘empowered Sheherazade: deze slaat terug!’”

Concertgebouworkest: "Vierhonderd Syrische vluchtelingen die verblijven in Zwolle zijn uitgenodigd om het concert op donderdag 15 oktober van het Koninklijk Concertgebouworkest bij te wonen. Vluchtelingen laten kennismaken met Het Concertgebouw en het Concertgebouworkest is een initiatief van jongerenvereniging Entrée. 

Het concert maakt deel uit van het AAA Festival met als thema Breaking News.

Een ensemble van drie musici uit Syrië zal optreden tijdens het Voorprogramma, dat verzorgd wordt door Lieve Joris. De musici waren in Syrië en tijdens hun vlucht hun instrumenten kwijtgeraakt, maar kunnen nu dankzij een inzamelingsactie in Nederland weer musiceren. De Vlaamse schrijfster en journaliste Lieve Joris baseert zich op haar boek De poorten van Damascus, dat zich afspeelt in Syrië.”

Cincinnati: "You can tell your grandchildren you were at the premiere – plus one," John Adams said, before conducting his newest piece, "Scheherazade.2," with the Cincinnati Symphony Orchestra on Friday night.

It was an historic moment. Adams wrote the work for the CSO's soloist, violinist Leila Josefowicz, who also performed the world premiere two weeks ago with the New York Philharmonic. Although the Music Hall performance was its second, Adams was conducting it for the first time.”

Backtrack: "Mr Adams explained at the piece’s world première on Thursday that he had been rereading the Nights and was “shocked by how casual the brutality towards women was”, but also by how prevalent this brutality is even now, in the Middle East, in India, and “even here, on Rush Limbaugh”. So his work, a dramatic symphony for violin and orchestra, offers an updated Scheherazade, an empowered woman here embodied by Leila Josefowicz on the violin. “She’s utterly fearless,” Mr Adams said, “Words fail. That’s why I’m a composer.”

NewYorker: "Adams’s interest in the “Arabian Nights” story has little to do with Rimsky-Korsakov; his creative impetus was triggered by the brutality that confronts modern women in the Middle East, and elsewhere. The symphony’s four movements are guided by powerful images. “A beautiful young woman with grit and personal power,” as Adams puts it, is pursued by male “true believers”; then there’s a love scene in which the imagined lover just might be another woman; the woman is tried by a group of zealous “men with beards”; and, in the conclusion, “Escape, Flight, and Sanctuary,” the woman may or may not have evaded the clutches of her killers. Josefowicz sees the piece as “theatre with sound, unlike any other piece written for the violin,” in which her role as a musician transcends that of a typical concerto soloist. “What does it sound like to be condemned to death? I have to make that known to the audience.””

NYTimes: “John Adams Unveils ‘Scheherazade.2,’ an Answer to Male Brutality"

Tyfushard

DeSpeld: "Jarenlang heeft de muziek op festivals tyfushard gestaan. Dat moest ook wel, want anders konden de mensen die oordoppen droegen het niet horen. Dat zegt KNO-arts Eeldert Vlok. Hij denkt dat met het verwijderen van de oordoppen de muziek een stuk minder hard hoeft te staan.

Vlok heeft het vermoeden dat oordoppen dempend werken: “Volgens mijn onderzoek hoor je met oordoppen een stuk minder dan zonder. Als je ze dus niet in doet, hoeft die muziek een stuk minder hard te staan om het fatsoenlijk te kunnen horen. En dat komt dan weer goed uit, want met minder harde muziek krijg je ook minder snel een gehoorbeschadiging.””

Hoorzitting omgevingsvergunning

Het stadsdeelbestuur heeft, hoewel rijkelijk laat, toch besloten om dit jaar wel een hoorzitting te houden over de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air. Die wordt gehouden op vrijdag 23 oktober 2015 om 14:00 uur in de raadszaal van het stadsdeelkantoor. De beslistermijn is alvast opgeschort met zes weken, zoals gebruikelijk. Dat betekent dat pas na 12 weken een besluit bekendgemaakt zal worden. Ik neem aan dat alle bezwaarmakers, in elk geval allen die een ingebrekestelling hebben ingestuurd, toch recht hebben op een dwangsom voor alle dagen dat het bestuur te laat was met een besluit. De zitting is openbaar. Hoe meer mensen, hoe beter.

Evaluatie festivals Diemerbos

DSC02502k

Diemerbos na festival

VriendenVanHetDiemerbos: "In 2015 zijn voor de tweede maal festivals georganiseerd in het Diemerbos. Ging het in 2014 om 4 festivals geconcentreerd in 2 opeenvolgende weekeinden, in 2015 werden 8 festivals georganiseerd in 2 paren van opeenvolgende weekeinden. Eén van deze festivals kon door weersomstandigheden geen doorgang vinden op het geplande moment en heeft op een later tijdstip alsnog plaatsgevonden. In 2015 lag een door de raad van de gemeente Diemen vastgesteld beleidskader ten grondslag aan de festivals.

Het gebruik van het bos

Eén van de doelstellingen van onze Stichting is het versterken van het natuurvriendelijk gebruik van het bos.

Door de festivals is de toegang tot het bos voor de vaste bezoekers lange tijd beperkt mogelijk. De hoofdroute is tijdens de festivals voor de gebruikers afgesloten. Rekening houdend met op- en afbouw van het festivalterrein neemt dit bij elkaar 6 weken in beslag. Dit vindt plaats in de periode - de zomermaanden - dat de behoefte aan recreatiegroen het grootst is. Het nieuwe gebruik - de festivals - verdringt in sterke mate de betekenis van het bos voor ontspanning en recreatie door de omwonenden. Dit jaar was dit nog sterker het geval omdat één van de festivals op een later tijdstip werd gehouden, waardoor de toegankelijkheid nog langer beperkt werd.

Overlast

Niet alleen is de beperkte toegankelijkheid van het bos door de festivals een probleem voor de reguliere gebruikers. De festivals veroorzaken ook veel hinder en overlast.

De meest in het oor springende overlast wordt veroorzaakt door het geluid. Per definitie wordt tijdens de festivals geluid geproduceerd. Volgens de beleidsnota van de gemeente wordt deze begrensd tot 90 dBa. Door de opstelling van de podia op het evenemententerrein wordt de overlast zoveel als mogelijk beperkt. Dit heeft niet kunnen voorkomen, dat bij ons veel signalen zijn binnengekomen, dat de overlast tijdens de evenementen aanzienlijk is geweest. Niet eens zozeer van de kant van de omwonenden in Diemen als wel van de omwonenden in Amsterdam Zuidoost (m.n. Driemond, Geerdinkhof en Kantershof) en in Weesp. Dit was met name het geval tijdens het inhaalfestival.

Het stadsdeel Amsterdam Zuidoost heeft de 90 dBa grens voor evenementen in dat stadsdeel verlaagd naar 70 dBa. Gezien de ervaringen in het afgelopen jaar bevelen wij de gemeente Diemen aan om ook een dergelijke reductie van toegestane geluidbelasting in hun evenementen nota op te nemen.

Wat opvalt is dat bij de op- en afbouw (wederom) de fietspaden aan de randen zijn beschadigd door het werkverkeer.

Aantasting flora en fauna

Wij zijn ervan op de hoogte, dat de effecten van de festivals op de flora en de fauna worden gemonitord. Het resultaat daarvan is ons niet bekend. Wij gaan ervan uit, dat de verzamelde gegevens openbaar zullen worden gemaakt.

Wel wijzen wij op de resultaten van door het Hoogheemraadschap Amstel Gooi en Vecht (AGV) uitgevoerd onderzoek naar festivals voor de waterbeheersing. AGV merkt op, dat door intensief gebruik van terreinen voor grote zich sterk bewegende massa's, de ondergrond tot ondoordringbare lagen wordt samengeperst. Gesproken wordt van 'onherstelbare' schade. De doorlaatbaarheid voor de afvoer van hemelwater stagneert. Drassig gebied ontstaat, waar begroeiing problematisch wordt. Wij vernemen graag wat de gevolgen van de festivals geweest zijn voor het betreffende grasland in het Diemerbos.

DSC02497k


Opbrengsten

Een belangrijk doel, dat met het faciliteren van de festivals wordt beoogd is om op die manier te kunnen voorzien in de financiële middelen die nodig zijn voor het beheer en de ontwikkeling van het bos. In 2014 werden volgens aan ons verstrekte informatie alle opbrengsten besteed aan beheersing van de festivals. In financiële zin waren de resterende opbrengsten voor beheer en ontwikkeling van het bos dus nihil.

Voor 2015 zijn de resterende opbrengsten voor beheer en ontwikkeling van het bos ons niet bekend. Wij zijn van mening, dat de opbrengsten proportioneel dienen te zijn, om de aantasting van de gebruiksmogelijkheden voor de reguliere bezoekers van het bos te kunnen rechtvaardigen. In 2014 was die rechtvaardiging afwezig.

Conclusies

Op grond van onze bovenstaande waarnemingen komen wij tot de volgende conclusies. Wij verwachten, dat de gemeente deze conclusies verwerkt in een bijstelling van haar evenementenbeleid.

1.         Weerstand

Meer dan in 2014 hebben mensen zich bij ons beklaagd over de gehouden festivals. Deze klachten betroffen vooral de lange tijd, dat het bos niet als gebruikelijk beschikbaar was, De grotere mate waarin het terrein aangetast leek te zijn, de trage verwijdering van festivalmateriaal van het terrein. Met name het laatste festival heeft veel geluidhinder opgeleverd.

2.         Minder weken, meer compact.

De ervaring van dit jaar geven aanleiding het aantal festivals te heroverwegen. Overlast en beperking van de gebruiksmogelijkheden voor de reguliere bezoekers van het bos leggen een te zware claim op de waarde die het bos voor de omwonenden heeft. Wat ons betreft geeft de situatie uit 2014 met 4 festivals voldoende faciliteit aan de festivalbezoekers. De scheiding van de festivals over de perioden van 2 weekeinden leidt ertoe, dat het bos 2 weken extra overlast heeft van op- en afbouw. Een compactere organisatie kan deze overlast dus beperken.

3.         Samenwerking met omliggende besturen

De effecten van de festivals overschrijden de grenzen van de gemeente Diemen. De betrokkenheid van de bewoners van deze omliggende gemeenten noodzaakt samenwerking tussen het bestuur van de gemeente Diemen met die van de omliggende gemeenten.

4.         Klachten

De klachtprocedures zijn voor de bewoners niet transparante en zelfs dikwijls onbekend. De afwikkeling van de klachten zal beter met organisator, politie en gemeente gecoördineerd moeten worden.

5.         Meervoudig gebruik van de locatie

De voor de festivals aanwezige infrastructuur maakt het mogelijk tegen relatief lage kosten een waaier van cultureel aanbod aan de bewoners aan te kunnen bieden. Dit moet leiden tot gebruik van het terrein door een bredere groep bewoners en een versterking van de opbrengsten tijdens de weken, dat het terrein als festivalterrein is ingericht. Wij verwachten tevens dat een dergelijke verbreding van het aanbod kan helpen de bij veel van de Vrienden van het Diemerbos heersende weerstanden tegen de festivals te verminderen.

11 oktober 2015

Lourens Burgers, voorzitter a.i.”

Het Diemerbos behoort tot de EHS, de Ecologische Hoofdstructuur, en is daarom geen evenemententerrein. Daar horen geen festivals thuis. In de EHS hoort natuur voorrang te hebben. Een kleine evenementje moet kunnen, maar geen evenementen van meer dan 2000 personen.

Werkzaamheden Gaasperdammerweg

KantershofenZo: "In een spoedvergadering van Belangenvereniging Nieuw Kempering (BNK) is op 7 oktober afgesproken om de onvrede over de overlast van de bouwwerkzaamheden te laten weten aan de gemeenteraad. BNK wil hiermee vooral bereiken dat meer rekening met omwonenden wordt gehouden.

Afgezien van de hinder overdag krijgt men nog zeker 3 keer – en misschien vaker – met ernstige overlast ‘s nachts te maken. Met name de sloop van de viaducten (gebeurt ook in 2 fases) zal nog meer lawaaioverlast geven, aldus Rijkswaterstaat tijdens de voorlichtingsavonden.

Oproep voor ondersteuning

Bewoners(verenigingen) in aanlggende wijken, waaronder Kantershof en Kelbergen, worden opgeroepen om woensdagmorgen 14 oktober de BNK te ondersteunen op het stadhuis. Hoe meer mensen, hoe luid en duidelijker de boodschap overkomt.

Twee bewoners en de BNK gaan inspreken in de vergadering van de Raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid over de overlast van de bouwwerkzaamheden.”

KantershofenZo: "Op verzoek van initiatiefnemers voetgangers- en fietsverbinding G- en K-buurten en Gaasperpark vond dit overleg plaats vanwege het bezwaar van betrokkenen tegen de gevolgen van de overkapping van de A9 ter hoogte van het Geerdinkhofpad, namelijk: de definitieve afsluiting van het tunneltje en geen echt alternatief.

In het Tracébesluit van de wegverbreding Schiphol-Amsterdam-Almere is de onderdoorgang tussen Kantershof en het Gaasperpark niet meegenomen!

Aan het eind van het gesprek gaf Litjens te kennen dat bij indiening van een brief aan B&W hij, op basis van de uitwisseling van standpunten, de initiatiefnemers geen valse hoop wil geven. De initiatiefnemers beraden zich nu welke stappen verder te ondernemen."

KantershofenZo: "Op vrijdag 23 oktober besteedt het programma Kanniewaarzijn aandacht aan de ‘Festivallisering’ van (onder meer) het Diemerbos en het Gaasperpark. Er worden in de zomer veel festivals gehouden die voor geluidsoverlast zorgen. Ook zijn de parken voor en na een festival deels afgesloten voor bezoekers. Enkele inwoners van Kantershof hebben aan deze uitzending meegewerkt.  De uitzending is op NPO1 om 22.30 uur."

The fucking news

Eindelijk een eerlijke kijk op het nieuws van spoof reporter Jonathan Pie.


Stop TTIP

Het was een mooie demonstratie vanmiddag vanaf het Jonas Daniël Meijerplein naar het Museumplein. Duizenden mensen, jong, oud, een goede afspiegeling van de Nederlandse maatschappij.


Wikileaks over TTIP

WikiLeaks-TPP-IP-Chapter

Wikileaks: "Today, 9 October, 2015 WikiLeaks releases the final negotiated text for the TPP (Trans-Pacific Partnership) Intellectual Property Rights Chapter. The TPP encompasses 12 nations representing more than 40 per cent of global GDP. Despite a final agreement, the text is still being withheld from the public, notably until after the Canadian election on October 19.

The IP Chapter of the TPP has perhaps been the most controversial chapter due to its wide-ranging effects on internet services, medicines, publishers, civil liberties and biological patents. “If TPP is ratified, people in the Pacific-Rim countries would have to live by the rules in this leaked text,” said Peter Maybarduk, Public Citizen’s Global Access to Medicines Program Director. “The new monopoly rights for big pharmaceutical firms would compromise access to medicines in TPP countries. The TPP would cost lives.”

Hundreds of representatives from large corporations had direct access to the negotiations whereas elected officials had limited or no access. Political opposition to the TPP in the United States, the dominant member of the 12 negotiating nations, has increased over time as details have emerged through previous WikiLeaks disclosures. Notably, the Democratic front runner, Hillary Clinton, came out against the TPP on Wednesday saying: “Based on what I know so far, I can´t support this agreement.” This is a populist reversal by Hillary Clinton as earlier she has hailed the TPP as “the gold standard in trade agreements”.”

"TPP Treaty: Intellectual Property Rights Chapter, Consolidated Text" (PDF, HTML)

Ingebrekestelling ivm omgevingsvergunning

Tegen de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air 2015 zijn door meerdere mensen bezwaren ingediend. Hoeveel is onbekend. Hoeveel bezwaren te laat zijn ingediend is ook onbekend. Voor de evenementenvergunning voor AOA 2015 werd al een hoorzitting gehouden en waren 147 bezwaarschriften ingediend. Maar deze zaak over de evenementenvergunning is nu van weinig belang, omdat er al een uitspraak is van de Raad van State over de evenementenvergunningen voor voorgaande jaren. Het evenement was in strijd met het bestemmingsplan. Dat is duidelijk. Daarvoor hoeven we niet meer naar de rechter. Wel voor de omgevingsvergunning, want die zou volgens de gemeente als kruimelregeling een kleine uitzondering of overtreding toestaan op het bestemmingsplan. De bezwaarschriften tegen de evenementenvergunning hebben wel aangetoond dat er nog steeds en massaal bezwaren bestaan tegen grote evenementen in het Gaasperpark.

Een hoorzitting over de omgevingsvergunning heeft nog niet plaatsgevonden. Ook nog niet voor het jaar 2014. Er is ook voor 2015 van de bezwarencommissie nog geen beslissing over onze bezwaren bekend. Ook niet hoeveel bezwaren onontvankelijk zijn verklaard wegens te laat insturen. Deze wettelijke termijn van bezwaarmaken is op zich al een heel probleem. Lees het hele verhaal hier. Aan deze rammelende procedure en in feite misleiding van burgers moet eens een eind komen. Als er staat ‘u heeft zes weken de tijd om uw bezwaren in te dienen’ dan zou dat ook zes weken moeten zijn. Maar dat is niet zo. Om dat uit te zoeken was veel speurwerk nodig. Ook meesters in de rechten bleken niet meteen te weten hoe de vork in de steel zit. Dat leest u in Kafka aan de Amstel.

Deze omgevingsvergunning is op 28 mei 2015 bekendgemaakt. Tot zes weken na 29 mei, dus tot 10 juli kon u een bezwaar insturen. Wie dat heeft gedaan (poststempel is doorslaggevend) kan een ingebrekestelling insturen, want stadsdeel zuidoost is in gebreke gebleven: er is geen hoorzitting gehouden en ook geen beslissing bekendgemaakt door de bezwarencommissie. De opvatting van iedereen, ook mijzelf, dat de zes weken begonnen op 4 juni was fout. De indruk werd gewekt op de site van de gemeente dat de datum van bekendmaking de datum van publikatie was (3 juni). De dag van bekendmaking is juridisch de dag waarop het besluit verzonden wordt aan de aanvrager, in dit geval Amsterdam Open Air. Er stond nergens duidelijke uitleg hierover.

Deze commissie had zes weken de tijd om tot een besluit te komen, die termijn is verlengd met nog eens zes weken en dat is de maximale tijd dat zo’n besluit op zich kan laten wachten. De wettelijke termijn is ruim verstreken. Een voorbeeld van een ingebrekestelling kunt u hier downloaden en aanvullen met uw eigen gegevens. Indien na twee weken nog geen besluit is bekendgemaakt dan kunt u een dwangsom eisen. Ik heb zelf al een ingebrekestelling ingestuurd en ik neem aan dat dat in principe maar één keer hoeft te gebeuren. Als op deze ingebrekestelling niet geantwoord wordt, dan veronderstel ik dat iedereen die een geldig bezwaar heeft ingediend recht heeft op een dwangsom wegens verzuim door het stadsdeelbestuur van het behandelen van bezwaren. Verzuim is in dit geval al aangetoond door een eerdere ingebrekestelling en uitblijven van het besluit.

Trammelant in Zuidoost

Het Dossier Kansrijk is een paar dagen geleden in de bestuurscommissie Zuidoost besproken. Emile Jaensch doet daar op zijn manier en met zijn eigen uitleg uitvoerig verslag van. Zes leden waren voor een motie van wantrouwen, en zeven tegen. Het gerommel kan dus gewoon doorgaan. Bijzonder opvallend is het feit dat D66 gespleten stelling heeft gekozen. Ik vind dat voor Roy Ristie een gemiste kans. In feite zou de stemming niet over mannetjes of vrouwtjes, zwart of wit, moeten gaan, maar over het vertrouwen in het bestuur. Fraude hoort aangepakt te worden. Subsidies worden tenslotte verleend met belastinggeld.

Parool: "De bestuurscommissie in Zuidoost wil dat er snel een einde komt aan de gebrekkige live-verbinding tijdens vergaderingen.

Deze week was van een ruim zeven uur durende vergadering over het voortbestaan van het dagelijks bestuur op internet slechts het eerste uur te volgen. De afhandeling van een met zeven stemmen tegen zes verworpen motie van wantrouwen was daardoor door volgers op afstand niet te zien.

'Het komt te vaak voor dat de verbinding uitvalt,' zegt Hans Res van het CDA. 'En het gebeurt te vaak tijdens spannende vergaderingen. Tijdens het vooroverleg over de motie van wantrouwen zeiden we nog tegen elkaar: je zult zien dat vanavond de verbinding wegvalt.'

Snelheid internetverbinding

John Olsen van de Christen-Unie: 'Ik wordt nu door mensen aangesproken met de opmerking dat elke keer als er een belangrijke vergadering is, de livestream niet werkt. Er wordt zelf gesproken over het bewust saboteren van de vergadering. Dit tast onze geloofwaardigheid aan.'

Het stadsdeel laat weten dat de mankementen te maken hebben met de snelheid van de internetverbinding. Er wordt hard gewerkt om het euvel te verhelpen.  Volgens het stadsdeel zal de dienst ICT op korte termijn zorgen voor een nieuwe zakelijke lijn met een hogere internetsnelheid.”

Een reden temeer om in heel Zuidoost te zorgen voor een degelijk glasvezelnet.

Gedragsbeïnvloeding

rattenvanger

Parool: "Ze zijn mesjogge geworden. In paniek. Totaal de weg kwijt! Ik bedoel natuurlijk de overheid en met name de ambtenarij. Ik kwam terecht op de website van de Algemene Bestuursdienst van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en stuitte bij de afdeling 'Actueel' op een cursus die volgende maand, op 3 november, gegeven gaat worden: 'Effectief omgaan met motivatie en weerstand'. 

Leest u even mee met deze cursus onder leiding van dr. Matthijs van Leeuwen en prof. dr. Rick van Baaren van de Radboud Universiteit Nijmegen: 'De theorie en toepassing van gedragsbeïnvloeding. Hoe kun je burgers beter aanzetten tot gewenst gedrag? Hoe kan gedragsbeïnvloeding gebruikt worden om veranderprocessen soepeler te laten lopen?'

U gelooft het niet, hè? Maar het is echt zo. Ambtenaren wordt geleerd uw gedrag te beïnvloeden tot... GEWENST GEDRAG! De dictatuur van de ambtenarij. De genoemde hooggeleerde functionarissen zijn specialist in: 'vormen van bewuste en onbewuste beïnvloeding'. Voor de dubbelcheck, klik dan even hierop.”

We worden overspoeld met psychologisch uitgedokterde reclame door bedrijven. Maar ook instellingen brainwashen hun personeel en de burgers. Zeg maar dag met je handje tegen de democratie. Vroeger hadden we de Wet die dingen verbood, maar nu de politie zo goed als is ontdaan van haar maatschappelijke taken, zal het anders moeten: psychologische beïnvloeding, hersenmassage, indoctrinatie en misleiding worden schering en inslag. De overheid liegt en bedriegt. Newspeak. Het verdraaien van de waarheid of het mooier doen voorkomen door middel van eufemismen van gebeurtenissen door politici of anderen wordt, naar analogie, vaak Newspeak genoemd. Voorbeelden: participatie = werkplicht, vrije markt = multinationals, vredesmissie = oorlog.

TNS Nipo: "Het succes van elk idee staat of valt bij het antwoord op één vraag: zijn we in staat het gedrag van burgers of medewerkers daadwerkelijk te beïnvloeden? Dat is geen eenvoudige missie. Want wat mensen zeggen, is meestal iets anders dan wat ze voelen of bedoelen. Mensen handelen vaak onbewust. Hoe is dat gedrag te sturen?”

Stok achter de deur

NHlogo


Provincie Noord-Holland - Johan Remkes: "Johan Remkes vindt het gewenst een wettelijke stok achter de deur te hebben als de lokale democratie wanpresteert en er sprake is van taakverwaarlozing.

De commissaris van de Koning pleitte hiervoor in zijn toespraak tijdens het najaarscongres van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters op 1 oktober 2015 in Amsterdam.

Volgens Remkes zijn er 3 mogelijkheden bij wanprestatie: herindeling, de aanstelling van een regeringscommissaris of waarnemend burgemeester met een bepaalde wettelijk ondersteunende opdracht, of tussentijdse ontbinding van de Raad met nieuwe verkiezingen.”

Toespraak Johan Remkes tijdens het najaarscongres van de NGB op 1 oktober 2015 in Amsterdam:

"Als in een gemeente - los van inhoudelijke verschillen van mening - de bestuurlijke verhoudingen goed zijn, het dienen van het algemeen belang van de gemeente in de raadsdebatten en in het college van B en W voorop staat, er op de bal en niet op de man gespeeld wordt en de Raad rolvast is, hoeft de burgemeester niet eenzaam te zijn.

In ieder geval  is het mijns inziens gewenst - welke kant de discussie over de benoemingswijze van de burgemeester ook uitvalt - een wettelijke stok achter de deur te zetten als de lokale democratie wanpresteert en er sprake is van taakverwaarlozing.”

Burgemeester van der Laan ambieert een nieuwe ambtsperiode. Als bij hem het dienen van het algemeen belang voorop staat dan kan Amsterdam rustig slapen. Maar het is de vraag of dat wel het geval is. De Amsterdammer voelt zich in de steek gelaten door de burgemeester en zijn evenementenbeleid (waar hij zich eigenlijk niet mee mag bemoeien, maar dat toch doet); meer festivals en grotere evenementen, een ruimer gedoogbeleid voor drugs op festivals terwijl elders voor soft drugs de duimschroeven hard aangedraaid worden, en niet te vergeten de doden tijdens festivals, daar zou de burgemeester zich toch zorgen over moeten maken als hij het als zijn taak ziet om de openbare orde en veiligheid te waarborgen. Zijn evenementenbeleid kan haaks op deze essentiële taken komen te staan.

Het is zeker geen kwestie van eenzaamheid, want onze burgemeester weet zich gedekt door horden festivalfanaten in het bestuur. Choho vecht als een panter om het Amsterdamse groen vol te proppen met evenementen. Van eenzaamheid is geen sprake in het Amsterdamse bestuur, want de nomenklatura kan liegen in commissie. Het regentengevoel, de ouwe-jongens-krentenbrood VOC-mentaliteit doet weer opgeld en tiert nog welig. Het neoliberalisme heeft bezit genomen van de Amsterdamse anarchistische geest, nu vol met pleidooien voor een Groot-Amsterdamse metropool, verdichting en festivalisering. Voor een deel zitten ook nog de nu oudere krakers van weleer in de ambtenarij. Dat kan makkelijk uitgroeien tot een ongeregeld zooitje. Is Amsterdam niet weer het toneel van een Enquêtecommissie Financiële functie Amsterdam 2002-2014? O, Burgemeester, let op u saeck! Vergeet niet: Wij zijn het volk!

Agenda Groen goedgekeurd

e.vanderlaan


Parkenoverleg: "De Agenda groen waarin de koers wordt uitgezet voor investeringen in het groen in Amsterdam tussen 2015 en 2018 is aangenomen en vastgesteld in de gemeenteraad van Amsterdam in de gemeenteraadsvergadering van 30 september jl. (Via deze link kunt u bekijken hoe de stemming daarover in de gemeenteraadsvergadering van 30 september is verlopen.)

Enkele leden van het Parkenoverleg hebben zich intensief bemoeid met de aanloop naar dit besluit, door gesprekken te voeren met de woordvoerders van de meeste politieke fracties, door te overleggen met wethouder Choho, en door suggesties te doen voor amendementen en moties.

De inspanningen zijn gedeeltelijk succesvol geweest. Ze waren gericht op vijf punten:

1. Evenementen in stadsparken moeten passen bij het park (zie punt 7 hieronder);

2. Tijdens evenementen in stadsparken moet een groot deel van het park open blijven voor andere gebruikers (zie punt 9 hieronder);

3. De impact van evenementen op stadsparken moet breed worden onderzocht, inclusief onderzoek naar bodemverdichting, zowel vóór als ná een evenement (zie punt 3 hieronder);

4. Het Parkenoverleg moet mee kunnen praten over de opzet en uitvoering van dat onderzoek (niet expliciet besloten; wel bevestigde de wethouder herhaaldelijk dat hij in overleg was en wil blijven met het Parkenoverleg);

5. Het Parkenoverleg moet mee kunnen praten over de actualisering van het Amsterdamse evenementenbeleid (idem).

Vooraf aan de stemming van de gemeenteraad over de Agenda groen, ontving de gemeenteraad de aanbiedingsbrief van de Wethouder Openbare ruimte en Groen, meneer Choho. En de adviezen van de diverse bestuurscommissies van de stad, van de TAC (Technische Advies Commissie) en van de ‘stakeholders’, waarvan het Parkenoverleg een was.

De notulen van de raadsvergadering zijn nog niet beschikbaar, en ook de tekst van alle 27 moties en amendementen is nog niet op de website van de gemeente Amsterdam te vinden. Maar een behulpzame ambtenaar heeft ze voor ons gescand. 

In het licht van de aandachtspunten van het Parkenoverleg zijn vooral de onderstaande moties en amendementen (kort weergegeven) van belang. De letters corresponderen met de letters (handgeschreven) op de moties en amendementen:

1. Parkenoverleg betrekken bij convenant van de gemeente met evenementen- en festivalorganisatoren (E, van Partij van de Arbeid = PvdA): verworpen.

2. Zones aanbrengen in parken, en daarin het type ruigtegebied te waarborgen (I, Partij voor de Dieren = PvdD): verworpen.

3. Ecologische impact van evenementen in het groen inzichtelijk maken (J, PvdD): aangenomen.

4. Geluidsnormen herzien met bijzondere aandacht voor infrageluid (K, PvdD): verworpen

5. Per park een profiel opstellen over de toelaatbaarheid van evenementen (M, PvdD): verworpen. Tegenargument van wethouder & raadsmeerderheid: komt aan de orde in de voorbereiding van het evenementenbeleid.

6. In locatieprofielen van stadsparken zones aanwijzen waar geen evenementen en festivals kunnen plaatsvinden (G, GroenLinks = GL): aangenomen.

7. Aan Agenda Groen toevoegen dat voor evenementen in stadsparken het uitgangspunt geldt dat die evenementen moeten aansluiten bij de mogelijkheden, het karakter, de omvang en de opzet van het park (T, GL): unaniem aanvaard. De wethouder bevestigde tijdens de vergadering een aantal malen: “we gaan uit van het park.”

8. Klepelen als vorm van groenbeheer uitfaseren (V, GL): verworpen.

9. Bij een evenement in een park waarborgen dat er in dat park tijdens het evenement (ook vooraf en erna) voldoende ruimte overblijft voor regulier gebruik (W, GL): aangenomen.

10. Bij voorbereiding evenementenbeleid inbrengen: mogelijkheid onderzoeken van speciaal ingerichte groene festivalterreinen, en ook mogelijkheden inventariseren om sportparken als zodanig aan te bieden (Z, GL): aangenomen.

11. Als er een convenant komt met de festivalbranche, dan twee uitgangspunten inbrengen:

- Kosten voor herstel van door evenement veroorzaakte schade wordt betaald door de organisatie; en

- Wederkerigheid, d.w.z. de festivalorganisator geeft een bijdrage, gerelateerd aan het bezoekersaantal, aan groeninvesteringen in het park. (AA, GL): aangenomen.

12. Een duurzame bonus-malus regeling voor festivalorganisatoren (hoe duurzamer en groener georganiseerd, hoe meer kans op toewijzing) (AE, D66): verworpen."

TTIP demonstratie

VPRO: "Het voorgenomen vrijhandelsverdrag tussen de VS en Europa (TTIP) leidt tot zorgen over het Europese zelfbeschikkingsrecht. Zijn de claimbeluste investeringsadvocaten een bescherming van onze handelsbelangen of een bedreiging voor onze democratie? Bekijk de aflevering TTIP: Recht van de sterkste.”

TTIP demo


VPRO: "Sinds begin jaren negentig -ingegeven door het NAFTA-verdrag van 1992 en de toen startende onderhandelingen over de euro- wordt al gesproken over een vrijhandelszone tussen de VS en de EU. Dat het ISDS mechanisme tot nu nog niet besproken werd, zegt eigenlijk genoeg: in onderhandelingen wacht je immers met de meest heikele punten tot het allerlaatst.

Overigens meldde Roosdorp ook (op een vraag uit de zaal naar 'waarom is er zo weinig transparantie?') dat de geheimhouding van de tussenstand van de onderhandelingstekst een uitdrukkelijke eis is van de Amerikanen. Niet echt een geruststellende constatering. 

Volgende ronde

Wanneer vindt dan die volgende, de elfde, onderhandelingsronde plaats? Dat is rond 20 oktober. In de herfstvakantie spreken Amerikaanse en Europese onderhandelaars opnieuw met elkaar. Van die gesprekken hangt af of de verdragtekst al in 2016 áf komt of dat het later wordt.”

GlobalInfo: “In Nederland is zojuist de 100.000ste ondertekening binnen van de petitie tegen TTIP. En in heel Europa hebben nu meer dan 3 miljoen mensen getekend.”

Platform TTIP referendum: "Red de democratie. Teken voor een referendum over TTIP en CETA!

Aan de Nederlandse regering en de Tweede Kamer:

“Ik ben deel van een groeiende groep ongeruste burgers die kritisch is over het TTIP- en CETA-verdrag.

Deze verdragen bedreigen de democratie, geven te veel macht aan grote bedrijven en hebben grote gevolgen voor de nationale arbeids-, sociale, milieu-, privacy- en consumentenstandaarden. Ik als burger heb het nakijken.

Ik vraag u met klem TTIP en CETA drastisch te herzien of van tafel te halen. Mocht dat niet gebeuren, wil ik het laatste woord. Da​n wil ik een referendum.”

Vrijstaat Amsterdam

Dat Amsterdam zichzelf beschouwt als een vrijstaat waar regels van buitenaf niet gelden hebben we al geconstateerd met de EHS, de Ecologische Hoofdstructuur. Die werd tot nog toe gewoon genegeerd. Grote festivals mochten van de burgemeester (die ook is vertegenwoordigd in Recreatieschap Groengebied Amstelland) plaatsvinden in de EHS, tegen bestemmingsplannen in, tegen de regels in en dat werd nog eens goed benadrukt door het negeren van procedureregels. Bezwaren werden pas na het evenement behandeld in hoorzittingen en soms vinden hoorzittingen niet eens plaats. Zolang het geld maar rolt vindt de burgemeester het allemaal goed. Meer en grotere festivals. D66, nog meer geldbelust voor de achterban, is zelfs voor liberalisering van de drugshandel. Een paar doden bij ADE verleden jaar? Moet kunnen volgens D66 en de burgemeester wiens beleid ook behoorlijk neoliberaal is.

ADE


AT5: "Het ruime Amsterdamse gedoogbeleid voor drugs tijdens festivals, zoals volgende week op het ADE, is 'een ondermijning van de rechtsgelijkheid'.

Dat zegt CDA-fractievoorzitter Marijke Shahsavari. Bij festivals buiten Amsterdam, zoals Lowlands, word je vervolgd bij het bezit van meer dan één pil. Op Amsterdamse festivals is dat pas bij meer dan vijf pillen.

Tijdens het ADE worden feestgangers die zijn betrapt op het bezit van meer dan vijf pillen of een halve gram drugs direct berecht in een strafrechtstraat bij de Amsterdam Arena. De feestganger krijgt een boete en ook een strafblad. Het CDA vindt het een slechte zaak dat Amsterdam hiermee afwijkt van de landelijke wetgeving waar het bezit van meer dan één pil al wordt beboet.

'Dit is toch ook Nederland?'
'We zijn gewoon onderdeel van Nederland?' Stelt Shahsavari. 'De rechtspraak in een land is voor iedereen hetzelfde. Een strafbaar feit hier, is hetzelfde als een strafbaar feit elders. Als het OM zegt je krijgt hier géén strafblad voor een paar pillen en elders wel. Dan vind ik dat heel gek dat je die rechtsgelijkheid in Nederland daarmee ondermijnt.

'Lowlands in Amsterdam'
'Dit is juist een goede ontwikkeling, omdat je recreatieve drugsgebruikers hiermee uit het strafrecht trekt', meent advocaat Juriaan de Vries. 'Aan de andere kant kan ik me goed voorstellen dat er mensen zijn die LowLands hebben bezocht die zich afvragen; 'waarom heb ik, terwijl ik twee pillen bij me had, wel een boete of een strafblad gekregen? Met deze grens verwacht ik dat Lowlands in 2016 wel op Amsterdams grondgebied zal gaan plaatsvinden, nu Amsterdam lichtvaardiger omgaat met het voorhanden hebben van verdovende middelen.’

OM: Vijf pillen is géén handel
Het Openbaar Ministerie stelt dat, samen met de gemeente, is gekozen voor een ruimer gedoogbeleid omdat ze niet primair in willen zetten op het tegengaan van drugsgebruik, maar juist de handel in drugs aan willen pakken. Vijf pillen worden door het OM niet als handelsvoorraad gezien. Volgens de gemeente is er géén verband tussen de gestage toename van het aantal festivals in Amsterdam en het ruimere gedoogbeleid.”

Laten we wel wezen, festivals bevorderen drugsgebruik, en dat zal nu nog verder toenemen. Kassa!

De ontheffing van de openingstijden voor de horeca tijdens ADE is een ander voorbeeld van de neoliberale anarchie die er heerst in Amsterdam. 350 evenementen op 90 verschillende locaties met ca. 370.000 bezoekers zullen weer voor veel overlast zorgen. Maar dat is volgens wethouder Choho een kwestie van perceptie. En die paar doden… tja, eigen schuld, dikke bult. En kotsende festivalbezoekers zijn we intussen al gewend, zal het college wel denken.

TrimbosInstituut: "De afgelopen weken zijn bij het DIMS verschillende malen tabletten ingeleverd met een ADE-logo. Deze pillen kunnen levensgevaarlijk hoge doses MDMA bevatten. Omdat de pillen in het hele land gesignaleerd zijn, en vanwege de doseringen met gevaarlijk hoge uitschieters, is besloten tot een landelijke waarschuwingsactie."

Natuurzoom

Natuurzoom


Stuk ter kennisname voor de AB vergadering vanavond:

StadsdeelZuidoost: "De Natuurzoom is onderdeel van de (provinciale) Ecologische Hoofdstructuur, maar lange tijd werd gedacht dat deze niet als zodanig zou functioneren. In een vroeg stadium van het project Natuurzoom is daarom contact gelegd met de provincie Noord-Holland. Ook de provincie zag in dat de Natuurzoom zijn rol als ecologische verbinding onvoldoende vervulde en heeft daarom een actieve rol ingenomen. Zo heeft de provincie N-H in opdracht van stadsdeel Zuidoost de Dienst Landelijk Gebied onderzoek laten te doen naar het functioneren van de Natuurboog. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met stadsdeel Zuidoost en heeft geresulteerd tot een uitvoeringsplan.

Achtergrond

In 2012 heeft Amsterdam haar visie op de ecologie als uitwerking van de structuurvisie Amsterdam vastgesteld. Het beleidsuitgangspunt van deze ‘Ecovisie’ is dat de ecologische hoofdstructuur wordt gerespecteerd en knelpunten worden aangepakt. Het maken van goede groene verbindingen door het oplossen van knelpunten, is in samenhang met toegesneden beheer voor Amsterdam de komende jaren de belangrijkste methode om de leefomstandigheden voor planten en dieren te verbeteren. Het is dus van groot belang dat barrières in de groene verbindingen, zoals wegen en kanalen, in de vorm van faunapassages, vispassages, fauna-uittreedplaatsen (FUP) etc. worden overwonnen. De gemeente Amsterdam wil het stelsel van groene verbindingen goed laten functioneren, daartoe moeten een aantal knelpunten worden opgelost. Het belang van de aanleg van faunapassages wordt in het Uitvoeringsplan Natuurboog Amsterdam Zuidoost nog eens onderstreept, zie paragraaf 3b en bijlage 2.

In Amsterdam Zuidoost is de Natuurzoom een belangrijke groene verbinding voor de ringslang, rugstreeppad, wezel, hermelijn, konijn, vos en verschillende soorten dagvlinders. De op te lossen knelpunten zijn vooral gericht om de verbinding tussen het Diemerbos, de Bijlmerweide en het Gaasperpark te verbeteren. Tevens wordt een verbinding gelegd tussen de Hoge Dijk en het toekomstige Spoorpark in Amstel III. Voor de faunapassages tussen het Diemerbos en de Bijlmerweide / Gaasperpark is het van essentieel belang dat ze functioneren voor ringslangen.”

Jammer genoeg gaat het maar om vier faunapassages waarvan er maar twee verwezenlijkt kunnen worden. Intussen wordt de eigenlijke EHS, het Gaasperpark en de zuidoever, verder uitgekleed en is men aan het onderhandelen over een nieuw contract tussen Groengebied Amstelland en Amsterdam Open Air. De bodemverdichting in het Gaasperpark is inmiddels dusdanig groot dat er van grote schade aan het park gesproken kan worden waardoor zelfs de waterberging in het geding komt.

Obama vs. Poetin

syrië

Cartoon van Latuff

De uitzending van Buitenhof ging vandaag onder andere over Syrië. Sprekers waren Harry van Bommel en Rob de Wijk. Wat essentieel is in deze hele discussie en wat ik wel miste in de uitzending is het internationaal recht. De VS onderneemt al sinds mensenheugenis illegale aanvallen op andere landen. Dat is in strijd met het internationaal recht. Dat geldt des te meer voor het bewapenen van rebellen in andere landen, want dat komt in feite neer op medeplichtigheid aan oorlogsmisdaden.

In het geval van Syrië zijn de bombardementen door de VS en coalitiegenoten illegaal, in strijd met het internationaal recht. Het bevoorraden van rebellen met wapens kan en mag niet. Dat gebeurt al een hele tijd in Syrië. De VS en andere landen kunnen dan wel beweren dat ze daar niet aan mee doen, maar de bondgenoten van de VS, zoals Saudi Arabië, doen dat aantoonbaar wel. De deelname van Rusland aan de gevechten is daarentegen wel legaal, want aangevraagd door de wettelijke regering van Syrië. Zo eenvoudig is het. Maar het Westen is al langer bezig met een puur ideologische oorlog, overal ter wereld, ook in Oekraine en Syrië. Dat is in strijd met het internationaal recht.

De inmenging van Rusland is ook een logisch gevolg van de onhoudbare toestand. Rusland kan zich zelfs beroepen op menselijkheid, op humanitair ingrijpen en op het internationaal recht. Het Westen is al decennialang chaos en ellende aan het veroorzaken. Obama had een langdurige oorlog in Syrië aangekondigd omdat zijn enige doel was het omverwerpen van Assad en vernielen van de infrastructuur van Syrië (dat kost tijd) en hij daarbij ISIL goed kon gebruiken. De chaos achteraf zou te vergelijken zijn met die in Libië. Van freedom and liberty is geen sprake, ik noem het freedumb and libedy. Rob de Wijk wilde zelfs, net als sommige roodaangelopen VVDers, het militair ingrijpen van het Westen nog opvoeren nu Rusland zich actief met Syrië bemoeit. De Westerse indoctrinatie, arrogantie en domheid kent geen grenzen. Want dat gaat weer meer ellende veroorzaken, net als in Irak, Afghanistan, Libië en elders. Het Westen heeft bloed aan zijn handen. Het aantal vluchtelingen zal in zo’n scenario nog verder stijgen. Waarmee ook in Europa een gevaarlijke situatie zal ontstaan. De hypocrisie van de VS is hemeltergend. De barbaarsheid van de leiders van de ‘vrije’ wereld is nog erger.

OrientalReview: "The media frenzy in the countries of the anti-Assad coalition over the Russian air strikes on Al-Qaeda-linked guerrillas in Syria has made one very significant fact quite clear. Along with the nervous reaction of the US, Saudi Arabia, Turkey, and some other countries it is irrefutable proof that the interests of seemingly opposing forces – NATO and radical jihadism – are actually tightly intertwined. And their relations go far beyond the Syrian crisis."

Amsterdam Open Air vernielt Gaasperpark


Parool: "Het park is ontdekt als festivalterrein. Dat blijkt vaak funest voor de kwaliteit van de bodem - die met elk dansfeest verder wordt aangestampt. 'Daar kan een tank rijden zonder weg te zakken.’

Dansen we met z'n allen onze parken naar de knoppen? Het hoogheemraadschap Amstel, Gooi en Vecht maakt zich grote zorgen over de gevolgen van het toenemende aantal festivals en andere massaal bezochte evenementen voor de parken in de stad. Waar vroeger met de hond een ommetje werd gemaakt, staan nu duizenden mensen te feesten.

Met name de kwaliteit van de bodem staat onder druk, schrijft het dagelijks bestuur van het hoogheemraadschap in een brief over de kwestie. Het gebruik van parken voor festivals en evenementen leidt er in veel parken toe dat de toplaag van de bodem wordt aangestampt en een zogenoemde bodemplaat vormt.

Deze keiharde plaat onder het gras verhindert de afvoer van regenwater, met als gevolg dat plassen lang blijven liggen, gras afsterft en ook bomen kunnen worden aangetast. Een bodemplaat is ook funest voor wormen, spinnen, schimmels en andere vormen van bodemleven dat zich juist in de toplaag ophoudt.

Grootschalige evenementen horen bij Amsterdam, schrijft het hoogheemraadschap, en zijn onderdeel van de grootstedelijke cultuur. 'Maar evenementen mogen nooit leiden tot permanente of langdurige schade aan de waterhuishouding van parken. Zeker ook omdat de parken groene sponzen zijn die een belangrijke bijdrage leveren aan de regenbestendigheid van de omgeving.'

Gefundeerd gras

De ernst van de problemen verschillen sterk per park, aldus het hoogheemraadschap. Het stadspark Osdorp bijvoorbeeld beschikt over gefundeerd gras, en ook de gazons in het Westerpark en op het Museumplein zijn robuust genoeg om de klappen op te vangen. Maar het gras en de bomen in het Martin Luther Kingpark hebben door het jaarlijkse bezoek van de Parade permanente schade opgelopen.

In het Gaasperpark heeft boomtechnicus Gerrit-Jan van Prooijen de afgelopen jaren de gevolgen van het festival Open Air in kaart gebracht. Zijn bevindingen sluiten naadloos aan op de zorgen van het hoogheemraadschap. 'Precies op de plekken waar tijdens het festival de grootste drukte was geweest, was de toplaag dramatisch verdicht.'

De boom- en bodemspecialist registreert met zijn metingen de zogenoemde indringingsweerstand, de mate waarin de grond onder de grasmat doordringbaar is voor bij voorbeeld wortels van gras. Die wordt uitgedrukt in eenheden Pascal. Van Prooijen: 'Bij drie Pascal gaan boomspecialisten zich zorgen maken. In het Gaasperpark maten we op sommige plekken zeven, acht en zelfs negen Pascal. In gewoon Nederlands: daar kan een tank rijden zonder weg te zakken.'

Kwetsbaar

Niet alle parken zijn even gevoelig voor massaal bezoek, legt de boomspecialist uit. 'Een park op zandgrond heeft doorgaans weinig problemen. Amsterdam heeft de pech dat de meeste parken zich op veen of kleihoudend veen bevinden. Die zijn kwetsbaar voor verdichting, zeker als een evenemen zich afspeelt op regenachtige dagen. En dan maakt het natuurlijk ook uit of het om een biologische markt of een festival waar duizenden mensen staan te dansen.'

Van Prooijen pleit ervoor de bodem-gesteldheid van de parken in Amsterdam nauwkeurig in kaart te brengen, zodat per park festivalbeleid kan worden gemaakt. Flexibel beleid, waarbij parken die dat nodig hebben ook een half jaar of een jaar rust kunnen krijgen om te herstellen.

'Een gezonde bodem heeft een groot herstelvermogen,' vertelt hij. 'Maar als een bodem eenmaal slecht is, treedt met elk nieuw evenement een verdere verslechtering op.'

Loop- en rijplaten

Het hoogheemraadschap pleit in zijn brief voor een koppeling tussen de afgifte van een vergunning voor een evenement en specifieke herstelmaatregelen door de organisatie. Door bij de opbouw van een evenement loop- en rijplaten te gebruiken, iets wat nu al veel gebeurt, wordt de druk over de bodem verdeeld. Door bomen af te hekken, worden deze beter beschermd. Andere maatregelen die het hoogheemraadschap voorstelt, zijn het spreiden van het publiek en het plaatsen van podia en horeca langs de bestaande verharde paden in plaats van op het gras.

Ook Van Prooijen ziet mogelijkheden om de schade te beperken. 'De tuin achter het Tolhuis heeft bijvoorbeeld een krattenlaag onder de grasmat laten leggen, zodat daar probleemloos activiteiten kunnen worden gehouden. Bij grote parken is zoiets natuurlijk een kostbare zaak, maar het zorgt er wel voor dat de grasmat tot in lengte van jaren gezond blijft.' Bovenal verdienen de parken bescherming, vindt hij. 'Je ziet in heel Nederland een explosie van evenementen in de parken. Dat is hartstikke leuk, maar het gaat om de balans.'

(Door: Patrick Meershoek)"

Duitse eenheid

Vandaag is het de dag van de Duitse eenheid. Veel eenheid is er niet. De Oostduitsers zijn tweederangsburgers en hun nieuw verworven ‘vrijheid' heeft ervoor gezorgd dat rechtsextremisten weer hun stem en vuisten konden verheffen. Dé aanwinst voor de Oostduitsers: werkloosheid.

Tagderdeutscheneinheit

3. Oktober – Tag der deutschen Dummheit

KritischesNetzwerk: "Es kam wie es kommen musste: die Ossis fühlten sich mit dem neuen Phänomen der Arbeitslosigkeit verraten und verkauft. Die Besserwessis fielen wie die Heuschrecken in den Osten ein und wickelten ganze Industrien ab. Ehemalige Flüchtlinge forderten ihre enteigneten Grundstücke zurück und im Westen bürgerte sich das Bild vom "faulen Ossi" ein."

Günter GrassEin Schnäppchen namens DDR

Grass DDR

“… die Einheit ohne Einigkeit, der ein Datum gesetzt ist. Zum 3. Oktober wurde Glockengeläut angesagt als Ersatz für Freude, die vergangen ist; es sei denn, dem Fernsehen, als Erfinder neuer Wirklichkeit, gelingen einige Jubeleinblendungen. So wird Geschichte gemacht. 

Dort, wo jahrzehntelang Schweigen dem sprichwörtlichen Edelmetall gleichwertig zu sein hatte und allenfalls hinter vorgehaltener Hand geklagt wurde, ging das Volk, genauer gesagt, dessen mutiger Teil auf die Straße und sprach auch so, unüberhorbar: „Wir sind das Volk!“

Ein Irrtum, wie sich bald herausstellte, denn ab Ende November letzten Jahres gehörte jenem Teil des Volkes, der vorher geschwiegen hatte, die Straße. Das war der größere Teil. Er rief: „Wir sind ein Volk!“ und ließ, gewalttätig unduldsam wie gelernt, den kleineren Teil nicht mehr zu Wort kommen. 

Unterm Strich gerechnet, bleibt immerhin positiv zu bilanzieren, daß es den westdeutschen Handelsketten gelungen ist, ihren Markt zu erweitern, die Gunst der Stunde flächendeckend zu nutzen, das „drüben“ einheimische, ohnehin minderwertige und schlecht verpackte Produkt zu verdrängen und – ohne investieren zu müssen – ein Schnäppchen zu machen, ein Schnäppchen namens DDR.

Wenn anfangs im Fernsehen Freude abgefragt werden konnte und der vielgehörte Ruf „Is ja Wahnsinn!“ dieser Freude knappen Ausdruck gab, herrschen jetzt im Westen Mißmut und im Osten Ängste vor. Gezänk zieht ein im Doppelhaus. Nur noch von zusätzlichen Milliarden ist die Rede. Schon fehlt es an Platz für weitere Leichen im gesamtdeutschen Keller. Das Schnäppchen DDR kommt teuer zu stehen. 

Nun liegt das Kind im Brunnen und wird obendrein auch noch gescholten: Selber schuld! Habt ja so gewählt! Wolltet doch unbedingt die D-Mark! Da habt ihr sie! 

Schon jetzt ist abzusehen, daß es auf lange Zeit Deutsche erster und zweiter Klasse geben wird. Das neue Unrecht, das auf altem fußt, trifft eine Bevölkerung, die dem anhaltenden Unrecht nach zwölf Jahren nationalsozialistischer Herrschaft weitere vierzig Jahre lang untertan war.

Und nun sind sie abermals zweitklassig. Anstelle kommunistischer Mangelwirtschaft wird ihnen unter dem Etikett „Soziale Marktwirtschaft“ rüde Ausbeutung geboten. Häßlich sieht diese Einheit aus.

Die deutsche Einheit hat sich der Methode Kahlschlag verschrieben. Wer als Maler, Schriftsteller, Musiker, als Theater- oder Filmregisseur, als Zirkusdirektor, Verlagslektor, Archivar oder Bibliothekar das Wagnis eingeht, ein wenig zu klagen, das Wort Verlust zu flüstern oder gar vor kultureller Kolonisierung zu warnen, der wird als wehleidig gescholten, der linken Spinnerei verdächtigt oder mit Ratschlägen dieser Art versorgt: Ihr müßt da raus aus der Jammerecke. Auf dem freien Markt behauptet sich nur, was sich durchsetzt. Auch in der Kunst zählt Leistung nur. Hat alles seinen Preis. Habt ihr doch gewollt, diese Freiheit – oder?!"

De val van het Amerikaanse keizerrijk

enough


De huidige toestand van de wereld wordt wel eens vergeleken met het verval en de ondergang van het Romeinse Rijk. Het Amerikaanse militarisme is overduidelijk; de Amerikaanse staat is een staat in permanente oorlog. Tegenwoordig worden zijn oorlogen steeds minder vaak bekroond met overwinningen. Het ene fiasco komt na het andere, Afghanistan, Irak, Iran, Libië, Syrië, Jemen, Somalië. Amerika is de grootste, ja zelfs enige, exporteur van revoluties. De enigen die daarvan profiteren is de top van het militair-industrieel complex. Bijna elke dag maakt de VS burgerslachtoffers. In eigen land is Obama niet in staat om het racisme te onderdrukken.

WantToKnow: "Waar het geld heen stroomt, daar gaan de mensen heen.

De veel besproken rust en stabiliteit gedurende de Pax Romana

Deze was overigens vrij relatief. De belastingen waren een zware tol voor de bevolking. Er was vaak onvrede, en deze nam toe al naar gelang de decadentie en de belastingen toenamen. De Romeinen hadden hier een typische Romeinse oplossing voor. Dit was het ‘divide et impera’, oftewel de ‘verdeel en heers’ politiek. Via zeer slimme diplomatie zorgde men dat er constante spanning was tussen de volken en stammen onderling. Hiermee voorkwam men dat de volken zich verenigden en zich gezamenlijk tegen het Romeinse gezag zouden keren.

Het decadenter wordende Romeinse Rijk raakte echter zelf steeds meer verdeeld. De ooit zo sterke Romeinse eenheid brokkelde af al naar gelang de decadentie en corruptie toenam. De tekenen van ondergang waren overduidelijk. Het geld devalueerde constant waardoor de handel stagneerde, en de inkomsten omlaag gingen. Soldaten weigerden in het leger te gaan, waardoor men aangewezen was op huursoldaten.

Deze huursoldaten werden gerekruteerd uit de barbarenvolken, die daardoor bekend werden met de Romeinse legervoering, en met deze kennis de Romeinen uiteindelijk konden verslaan.Het Romeinse rijk bleek helemaal niet zo Romeins te zijn toen de klad er in raakte. De volgzame Romeinse burgers in de provincies bleken ineens nog wel een eigen identiteit en cultuur te hebben. Dit sterkte het verzet. De spanning bouwde zich op een klapte als een ballon.

Het Romeinse rijk van Nu…

De overeenkomsten met de situatie waar wij ons nu in bevinden zijn natuurlijk heel duidelijk. De eenzijdige dominante cultuur, het centrale machtscentrum en de nationale schijndemocratieën, de decadentie, de propaganda, het corrupte geldsysteem, de institutionalisering van plundering, en de opstanden van barbaren (terroristen) waarmee men steeds weer oorlogen weet te rechtvaardigen. Het is allemaal zeer herkenbaar. Ook nu maakt het militaire apparaat steeds meer gebruik van huurlegers.

Ook nu wordt de verdeel- en heerspolitiek tot het uiterste gedreven. En ook nu ‘rommelt het in de provincies’. Maar ook nu is er betere toegang tot informatie, en ondanks de niet aflatende stroom van propaganda zijn er steeds meer mensen die zich informeren en zich organiseren. Het huidige machtscentrum ziet natuurlijk goed waar dit heen gaat en zet daarom zwaar geschut in. Men corrumpeert alle gebieden waar de mens zich kan ontwikkelen. Dit gaat via de zogenaamde autoriteiten in de wetenschap, de economie, het onderwijs en de politiek.

Desinformatie, kunstmatige conflicten en angstzaaierij: de instrumenten om het volk nu klein te houden.

Met een stroom van desinformatie, met het aanwakkeren van conflicten en het zaaien van angst probeert men de mens onder de duim te houden. Maar wie er werkelijk bang is, wie werkelijk in staat van absolute paniek is, dat is de elite zelf. We hoeven alleen maar te kijken hoe men zich verschuilt in zwaarbewaakte woningen en beveiligde gebouwen, en hoe wanhopig men men alles en iedereen probeert te controleren. Men is bang voor mensen die zich bewust worden van wat zich werkelijk in de wereld afspeelt, en zich verantwoordelijk zullen voelen.

De westerse beschaving en de dominante Amerikaanse cultuur heeft haar tijd gehad. Iedereen met een beetje heldere kijk kan dit zien. Hervormingen of herstructureringen, en alle mooie praatjes die we daar over horen in de politiek en media zijn slechts afleidingsmanoeuvres. De enige weg is die van werkelijke vernieuwing, van een nieuwe cultuur.

Net zoals bij de val van het Romeinse rijk zijn het ook vandaag de dag de soldaten die de moed hebben in opstand te komen.

shots 1735


De situatie nu is uniek in de zin dat het de volledige wereld aangaat. Verder is de vernietiging van de ecosystemen, van de zeeën en rivieren, van de grond en de lucht, en van de mens zelf, zeer extreem.

Naomi Klein heeft dit in haar boek ‘No Time’ [titel van de Nederlandse vertaling; This Changes Everything in het Engels] duidelijk uiteengezet. De degeneratie van de ecosystemen, van plant, dier en mens, door genetische manipulatie, medicijnen, landbouwgiffen, vervuiling en straling, en wat dies meer zij, is onomkeerbaar. De geschiedenis laat zich hier niet herhalen. We leven in een unieke tijd, maar we hebben ook een unieke kans om de ketting te breken van totalitaire regiems die gebruik maken van fysieke en mentale onderdrukking. We staan hierin niet alleen. Vele grote denkers en doeners uit de geschiedenis zijn ons hier voorgegaan.”

Terwijl onze koning een desperate poging deed om Nederland met een zetel in de VN-Veiligheidsraad te krijgen en de VN feliciteerde met de succesvolle internationale ‘vredes’missies, werd Kunduz door de Taliban onder de voet gelopen. Intussen zouden ze weer grotendeels zijn verdreven, maar vier districten zijn wel in handen gevallen van de Taliban

Wat is op dit moment het resultaat van al die oorlogen? Chaos en menselijke ellende. Geen wonder dat de bevolking daar weg wil.

Wat te doen? Wat nu? Что делать?

LondonReviewOfBooks - Slavoj Žižek: "What should be done? Public opinion is sharply divided. Left liberals express their outrage that Europe is allowing thousands to drown in the Mediterranean: Europe, they say, should show solidarity and throw open its doors. Anti-immigrant populists say we need to protect our way of life: foreigners should solve their own problems. Both solutions sound bad, but which is worse? To paraphrase Stalin, they are both worse. The greatest hypocrites are those who call for open borders. They know very well this will never happen: it would instantly trigger a populist revolt in Europe. They play the beautiful soul, superior to the corrupted world while continuing to get along in it. The anti-immigrant populist also knows very well that, left to themselves, people in Africa and the Middle East will not succeed in solving their own problems and changing their societies. Why not? Because we in Western Europe are preventing them from doing so. It was Western intervention in Libya that threw the country into chaos. It was the US attack on Iraq that created the conditions for the rise of Islamic State. The ongoing civil war in the Central African Republic between the Christian south and the Muslim north is not just an explosion of ethnic hatred, it was triggered by the discovery of oil in the north: France and China are fighting for the control of resources through their proxies. It was a global hunger for minerals, including coltan, cobalt, diamonds and copper, that abetted the ‘warlordism’ in the Democratic Republic of the Congo in the 1990s and early 2000s.

If we really want to stem the flow of refugees, then, it is crucial to recognise that most of them come from ‘failed states’, where public authority is more or less inoperative: Syria, Iraq, Libya, Somalia, DRC and so on. This disintegration of state power is not a local phenomenon but a result of international politics and the global economic system, in some cases – like Libya and Iraq – a direct outcome of Western intervention. (One should also note that the ‘failed states’ of the Middle East were condemned to failure by the boundaries drawn up during the First World War by Britain and France.)

In escaping their war-torn homelands, the refugees are possessed by a dream. Refugees arriving in southern Italy do not want to stay there: many of them are trying to get to Scandinavia. The thousands of migrants in Calais are not satisfied with France: they are ready to risk their lives to enter the UK. Tens of thousands of refugees in Balkan countries are desperate to get to Germany. They assert their dreams as their unconditional right, and demand from the European authorities not only proper food and medical care but also transportation to the destination of their choice. There is something enigmatically utopian in this demand: as if it were the duty of Europe to realise their dreams – dreams which, incidentally, are out of reach of most Europeans (surely a good number of Southern and Eastern Europeans would prefer to live in Norway too?). It is precisely when people find themselves in poverty, distress and danger – when we’d expect them to settle for a minimum of safety and wellbeing – that their utopianism becomes most intransigent. But the hard truth to be faced by the refugees is that ‘there is no Norway,’ even in Norway.

We must abandon the notion that it is inherently racist or proto-fascist for host populations to talk of protecting their ‘way of life’. If we don’t, the way will be clear for the forward march of anti-immigration sentiment in Europe whose latest manifestation is in Sweden, where according to the latest polling the anti-immigrant Sweden Democrats have overtaken the Social Democrats as the country’s most popular party. The standard left-liberal line on this is an arrogant moralism: the moment we give any credence to the idea of ‘protecting our way of life’, we compromise our position, since we’re merely proposing a more modest version of what anti-immigrant populists openly advocate. And this is indeed the cautious approach that centrist parties have adopted in recent years. They reject the open racism of anti-immigrant populists, but at the same time profess that they ‘understand the concerns’ of ordinary people, and so enact a more ‘rational’ anti-immigration policy.

First, in the present moment, Europe must reassert its commitment to provide for the dignified treatment of the refugees.

Second, as a necessary consequence of this commitment, Europe should impose clear rules and regulations. Control of the stream of refugees should be enforced through an administrative network encompassing all of the members of the European Union (to prevent local barbarisms like those of the authorities in Hungary or Slovakia). Refugees should be assured of their safety, but it should also be made clear to them that they must accept the destination allocated to them by European authorities, and that they will have to respect the laws and social norms of European states: no tolerance of religious, sexist or ethnic violence; no right to impose on others one’s own religion or way of life; respect for every individual’s freedom to abandon his or her communal customs, etc. If a woman chooses to cover her face, her choice must be respected; if she chooses not to cover her face, her freedom not to do so must be guaranteed. Such rules privilege the Western European way of life, but that is the price to be paid for European hospitality. These rules should be clearly stated and enforced, by repressive measures – against foreign fundamentalists as well as against our own racists – where necessary.

Third, a new kind of international military and economic intervention will have to be invented – a kind of intervention that avoids the neocolonial traps of the recent past.

Fourth, most important and most difficult of all, there is a need for radical economic change which would abolish the conditions that create refugees. Without a transformation in the workings of global capitalism, non-European refugees will soon be joined by migrants from Greece and other countries within the Union.”

Het verlenen van voordelen aan immigranten zal zeer negatief werken en kan tot opstand leiden. Een paar voorbeelden:

UniversityOfStrathclyde: "The University offers a small number of scholarships to asylum seekers for undergraduate and postgraduate study.”

Als tegelijk de toegang tot universiteiten en studiebeurzen belemmerd wordt voor de eigen bevolking dan is er sprake van ongewenste discriminatie. En wat als de eigen daklozen geen woning toegewezen krijgen?

Tragic two-month-old baby who lived in car with homeless parents dies

DieWelt"Nach 16 Jahren soll Bettina Halbey ihre Wohnung verlassen, weil die Stadt Nieheim sie als Flüchtlingsunterkunft nutzen will. Sie fühlt sich "völlig überrumpelt". Der Bürgermeister sieht sich im Recht.”

Refugee Crisis 2015: Asylum Seekers In Germany Fight Over Food Supply In City Of Calden

Over 200 asylum seekers clash in German refugee center

AT5: "De vluchtelingen die opgevangen worden in de noodopvang aan de Haaksbergweg in Zuidoost zijn gefrustreerd en boos. Ze voelen zich verwaarloosd. 'We krijgen nauwelijks te eten en sommige mensen hebben al wekenlang dezelfde kleding, hetzelfde ondergoed aan’.”

Ja, als je per se Armani ondergoed wil, dan ben je hier aan het verkeerde adres.

Fair trade! Geen TTIP! Geen oorlogen!

no war


Ecosysteemdiensten

CompendiumVoorDeLeefomgeving: "De Nederlandse samenleving maakt gebruik van verschillende goederen en diensten die worden geleverd door ecosystemen - de zogeheten ecosysteemdiensten. Resultaten laten zien dat in geen enkele situatie ecosystemen in Nederland voorzien in de totale vraag. Voor veel ecosysteemdiensten is de trend de afgelopen circa 25 jaar negatief; de vraag neemt sneller toe dan het aanbod van deze diensten. Ook met de inzet van alternatieven zoals techniek en import blijft een deel van de vraag onvervuld. Natuurgebieden leveren, ondanks de beperkte oppervlakte in Nederland, de grootste bijdrage aan een groot aantal ecosysteemdiensten in Nederland.

Ecosysteemdiensten

Natuur en landschap leveren veelal ongemerkt goederen en diensten aan de maatschappij en economie. Voorbeelden hiervan zijn kustbescherming door de duinen, bestuiving van voedselgewassen door insecten en de levering van schoon drinkwater door de bodem. Met de verzamelnaam 'ecosysteemdiensten' bedoelen we het vermogen van ecosystemen om goederen en diensten te leveren. Het is gebruikelijk dit vermogen van ecosystemen onder te verdelen in (1) het voorzien in goederen, zoals hout; (2) het reguleren van processen, zoals het zuiveren van water en (3) het leveren van culturele diensten, zoals ruimte voor groene recreatie.

Omvang ecosysteemdiensten voorziet niet in de vraag en is veelal afgenomen

De beschikbaarheid van goederen en diensten uit Nederlandse ecosystemen en de ontwikkeling daarvan in de afgelopen circa 20-25 jaar verschilt per ecosysteemdienst (zie figuur tabblad 1). In geen enkele situatie wordt voorzien in de totale vraag. Soms slechts voor een klein gedeelte.

Voor veel ecosysteemdiensten is de trend de afgelopen circa 20-25 jaar negatief; de vraag neemt sneller toe dan het aanbod van deze diensten. In de meeste gevallen is de vraag naar de diensten toegenomen. Vooral klimaatverandering blijkt een oorzaak te zijn voor de groeiende vraag naar de ecosysteemdiensten waterberging, kustbescherming, verkoeling in de stad, koolstofvastlegging en erosiebestrijding. De vraag naar erosiebestrijding nam ook toe door de intensiverende landbouw. De vraag naar voedsel is toegenomen door de toename van de bevolking en de verandering in consumptiepatronen. De vraag naar groene recreatie is gegroeid omdat de bevolking is toegenomen en meer vrije tijd tot haar beschikking kreeg als gevolg van vergrijzing.

Natuur, agrarisch en stedelijk gebied dragen in verschillende mate bij aan ecosysteemdiensten. Natuurgebieden leveren het breedste scala aan ecosysteemdiensten. Ook leveren natuurgebieden relatief gezien het grootste aandeel voor een groot aantal ecosysteemdiensten (figuur tabblad 3). Dit ondanks dat de oppervlakte natuur vele malen kleiner is dan de oppervlakte agrarisch gebied of stad. Het huidige agrarisch gebied wordt relatief monofunctioneel beheerd en levert daarom slechts enkele ecosysteemdiensten. Het stedelijk gebied draagt in beperkte mate bij aan het totale aanbod aan ecosysteemdiensten in Nederland."

© 2015