Blog

Bezwaren

Een paar dagen geleden was er een poststaking waardoor aangetekende stukken niet afgeleverd werden; ik kreeg een gewone brief waarin stond dat ik een aangetekend stuk kon afhalen bij een postagentschap. Voor Wisseloord was dat Primera, maar die waren met vakantie. Dus ik stiefel naar de boekhandel van Reigersbos, waar het stuk ook niet was, wel daartegenover bij de DHZ-zaak. Van de mevrouw van het postagentschap kreeg ik te horen dat er de laatste dagen zeer veel aangetekende stukken waren, zo’n tachtig, zei ze. Waarschijnlijk de meeste met betrekking tot ingediende bezwaren tegen Amsterdam Open Air. Er gaan geruchten dat er nog tientallen bezwaren meer zijn ingediend. Dus dat gaat lekker.

Een aantal bewoners van Nellestein hadden een rechtszaak aangespannen tegen het verlenen van de vergunning aan Amsterdam Open Air omdat het evenement in strijd is met het bestemmingsplan. De Raad van State heeft een paar weken geleden vastgesteld dat het evenement inderdaad in strijd is met het bestemmingsplan. Na de rechtszaak bij de rechtbank in Amsterdam hadden de rechters dit ook al vastgesteld en een mediatietraject aanbevolen tussen de bewoners van Nellestein en Open Air. Dat heeft niets, nada, nichevo opgeleverd.

stadsdeelkantoor ZO


Het was ook een oneerlijke deal: de bij de rechtszaak betrokken Nellesteinbewoners mochten geen bezwaren meer indienen of moesten ze intrekken, waardoor ze de facto hun grondwettelijke recht op verweer voor het evenement dit jaar hebben opgegeven, en als tegenprestatie zou eigenlijk Amsterdam Open Air hebben moeten stoppen met het organiseren van evenementen tot er een uitspraak van de Raad van State zou zijn. Maar zo werkte dat niet. Amsterdam Open Air kon gewoon doorgaan. De afspraken die zijn gemaakt tussen beide partijen voor dit jaar werden niet nageleefd door Open Air. Er werden orchideeën gemaaid, er werd niet voldaan aan de eisen gesteld in de vergunning, met andere woorden Open Air heeft arrogant zijn zin doorgedrukt. Nu heeft Open Air nog veel meer bezwaarschriften binnengekregen. Ja, dat komt ervan als alleen de mediatiepartners mee mochten praten bij de voorbereiding van het festival dit jaar en niet de andere bewoners van Nellestein en omgeving en de zuidoever van de Gaasperplas. Die zijn dit jaar gaan protesteren en hebben volop bezwaren ingestuurd.

Van sommige mensen krijg ik het bericht dat hun bezwaar ongeldig is verklaard wegens te laat insturen. Er is ook gerommel geweest met de termijn van indienen. Dat leg ik hier later nog wel uit. Met de directeur van afd. Vergunningen en toenmalig voorzitter Herrema heb ik ooit nog een persoonlijk gesprek gehad over de kwestie inzage en bezwaren indienen. Zie hier voor de toedracht. De verantwoordelijke directeur lijkt er een eigenzinnige interpretatie van de AWB (Algemene Wet Bestuursrecht) en WABO (Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht) op na te houden. Maar uiteindelijk is het Dagelijks bestuur verantwoordelijk voor de goede gang van zaken. Kunnen we binnenkort in de media weer lezen over een aardig nieuw schandaaltje in Zuidoost? Het zou me niet verbazen. Paniek losgebroken in het stadsdeelkantoor door de toestroom van bezwaren tegen Amsterdam Open Air? Is men daardoor overgegaan tot het kunstmatig reduceren van het aantal bezwaarschriften door te rommelen met de inlevertermijn? Het zou me niet verbazen.

De reguliere termijn voor inzage en het indienen van bezwaren is zegge en schrijve zes, 6 weken. Als het stadsdeel uitgaat van de datum van kennisgeving van de vergunning aan de aanvrager en pas een week (of later nog) de vergunning bekendmaakt op de pagina Bekendmakingen van de gemeente, dan hebben belanghebbenden niet de volle zes weken de tijd meer voor inzage en het insturen van bezwaren. Dat kan en mag dus niet. Daarover zal ik het later nog uitvoerig hebben.

Indien mensen een bezwaar hebben ingestuurd en daarna een bericht van het stadsdeel hebben gekregen dat hun bezwaar ongeldig is wegens te laat insturen, laat het even weten. Dan kan dat op de hoorzitting besproken worden. Het zou niet de eerste keer zijn dat het stadsdeel buiten zijn boekje gaat. De rechter heeft in de kwestie vergunningen het stadsdeel al gekapitteld en de procedure van Zuidoost bestempeld als ‘klunzig’. Het begint meer dan klunzig te worden.

Dus: wie een bezwaar heeft ingestuurd dat is geweigerd, graag melden via de contactmodule hiernaast.

Mikis Theodorakis 90 jaar


Luxortheater: "Muzikale grootheden die de respectabele leeftijd van negentig jaar bereiken, moeten geëerd worden. Zo ook de legendarische componist Mikis Theodorakis. Speciaal vanwege de bijzondere verjaardag van deze Griekse nationale held en schrijver van o.a. het overbekende ‘La Danse de Zorba’ geven de hedentendage zeer befaamde Griekse artiesten Maria Farantouri en George Dalaras een spectaculaire tributeshow, The Best of Mikis Theodorakis 'The 90th Birthday Tribute’.”

Maandag 12 okt 2015 20:00 Nieuwe Luxor

De muziek van Theodorakis behoort tot de mooiste muziek ooit geschreven. En is zeer mooi vertolkt door Maria Farantouri en onze Liesbeth List.

Het einde van het kapitalisme

… en het begin van het postkapitalisme. Het is duidelijk dat het neoliberalisme op alle fronten faalt. Alles wordt duurder en minder. De kloof tussen arm en rijk wordt groter. Het communisme is gevallen. Het is nu de beurt aan het kapitalisme. Het begon met de groei van de informatie- en participatiemaatschappij (niet participatie in de zin van ‘alle Calimero’s moeten aan het werk geschopt worden’, dat moeten ze ook - toch ziet zelfs Rutte geen heil meer in de Dikke Ikke). Ook dit weblog maakt al deel uit van het postkapitalisme. Het geeft informatie, degelijke informatie, informatie die u niet meteen in de mainstream media zult aantreffen en die informatie, inclusief filmpjes en foto’s, is gratis. Het kapitalisme is in zijn destructieve fase. Het is niet duurzaam. Er moet wat nieuws komen.

postcapitalism

Vandaag kwam het boek uit van Paul Mason, PostCapitalism, A guide to our future. Vandaag stond het al op mijn iPad. Ik kan het iedereen aanraden. Het ontbreekt onze hedendaagse politici aan visie en sociaal gevoel. Dat zie je overal. Van stadsdeel Zuidoost tot Den Haag. De crisis wordt afgewenteld op de gewone burgers om de grote boosdoeners, de banken, te redden. Dat is niet houdbaar. De revolutie is begonnen. Zonder wapens. Met woorden en gedachten. Doet u mee? PostKapitalisme is in. De blogs verschijnen overal.

Guardian - Paul Mason: "The end of capitalism has begun 

Almost unnoticed, in the niches and hollows of the market system, whole swaths of economic life are beginning to move to a different rhythm. Parallel currencies, time banks, cooperatives and self-managed spaces have proliferated, barely noticed by the economics profession, and often as a direct result of the shattering of the old structures in the post-2008 crisis.

The 2008 crash wiped 13% off global production and 20% off global trade. Global growth became negative – on a scale where anything below +3% is counted as a recession. It produced, in the west, a depression phase longer than in 1929-33, and even now, amid a pallid recovery, has left mainstream economists terrified about the prospect of long-term stagnation. The aftershocks in Europe are tearing the continent apart.

The solutions have been austerity plus monetary excess. But they are not working. In the worst-hit countries, the pension system has been destroyed, the retirement age is being hiked to 70, and education is being privatised so that graduates now face a lifetime of high debt. Services are being dismantled and infrastructure projects put on hold.

Even now many people fail to grasp the true meaning of the word “austerity”. Austerity is not eight years of spending cuts, as in the UK, or even the social catastrophe inflicted on Greece. It means driving the wages, social wages and living standards in the west down for decades until they meet those of the middle class in China and India on the way up.

Neoliberalism, then, has morphed into a system programmed to inflict recurrent catastrophic failures. Worse than that, it has broken the 200-year pattern of industrial capitalism wherein an economic crisis spurs new forms of technological innovation that benefit everybody.

We need more than just a bunch of utopian dreams and small-scale horizontal projects. We need a project based on reason, evidence and testable designs, that cuts with the grain of history and is sustainable by the planet. And we need to get on with it.”

Post-Capitalism: Rise of the Collaborative Commons

De crisis is een bewuste strategie voor sociale afbraak: "De wereld verkeert vandaag in een diepe crisis. Tegelijk wil men ons doen geloven dat het neoliberale groeimodel het enig mogelijke is. De Portugese socioloog Boaventura de Sousa Santos doorprikt die mythe en maakt er zijn missie van om een kennisleer van alternatieven uit te bouwen. Hoog tijd dat de universiteiten ramen en deuren openen om alternatieve kennis binnen te laten, aldus de Sousa.”

Bezuinigingen vernietigen het belangrijkste wat de menselijke beschaving ooit heeft voortgebracht: de sociale maatschappij, civil society, vrijheid, gelijkheid en broeder/zusterschap. Neoliberalisme is de transfer van geld van de een naar de ander. Dat zie je op alle gebieden, ook in het natuurbeleid. De natuur moet wijken voor de winsten van de multinationals. Onze leiders verworden tot stromannen van de banken. Het gaat om het behoud van banken, niet van mensen.

The Political Roots of Widening Inequality: "The key to understanding the rise in inequality isn’t technology or globalization. It’s the power of the moneyed interests to shape the underlying rules of the market.”

Democratie in Nederland nu ook formeel afgeschaft: "Een meerderheid van de Tweede Kamer gaat akkoord met het vrijhandelsverdrag TTIP, inclusief  het omstreden Investor-State Dispute Settlement (ISDS).  Vóór stemden PvdA, D66, CDA, VVD, PVV en D66. Tegen stemden SP, PvdD, CU, Bontes(!), GL, Kuzu en 50+. Daarmee wordt ook formeel de democratie in Nederland afgeschaft.  Stemmen was al een tamelijk zinloos ritueel, maar is nu vollédig betekenisloos geworden.  Voortaan zijn Shell en IBM de baas in Nederland, het gedoe in het Haagse is voor de bühne.”

nsa-spying

The Denver Post

In de tijd van de koude oorlog was het oostblok het voorbeeld van de hel op aarde. Vreemd toch dat mensen nu steeds meer nostalgie voelen opkomen voor deze regimes. Hun totalitarisme valt tegenwoordig in het niet bij dat van het westen. De Stasi was een keurige organisatie vergeleken bij de NSA en CIA.

IanWelsh: "Today, 20 years after the fall of the Berlin Wall, 57 percent, or an absolute majority, of eastern Germans defend the former East Germany. “The GDR had more good sides than bad sides. There were some problems, but life was good there,” say 49 percent of those polled.

But I’m not surprised, because the happiness and life satisfaction data for East Germany showed a precipitous fall after unification, as it did in Russia after Communism fell there. (That drop has been made up since, but it was huge.)”

SpiegelOnline: Homesick for a Dictatorship: Majority of Eastern Germans Feel Life Better under Communism

"Glorification of the German Democratic Republic is on the rise two decades after the Berlin Wall fell. Young people and the better off are among those rebuffing criticism of East Germany as an "illegitimate state." In a new poll, more than half of former eastern Germans defend the GDR."

In elk geval werden neo-nazi’s in de DDR niet getolereerd, in tegenstelling tot de Bondsrepubliek waar nu nog een gigantisch schandaal woedt over de samenwerking van de BND (Duitse veiligheidsdienst) met neo-nazi’s. In Oekraïne zagen we een opstand die geleid werd door neo-nazi’s, terwijl Timmermans ze stond aan te moedigen. De puinhoop in Oekraïne is niet meer te redden. Met andere woorden het westen heeft magistraal gefaald. Ook de situatie in Griekenland toont aan dat zelfs de EU niet in staat is om een positieve ontwikkeling te garanderen.

Rondje Gaasperplas

De natuur rond de Gaasperplas is altijd anders en nieuw. Altijd goed voor een wandeling.

Een wandeling rond de Gaasperplas op 20 juli 2015.

Grote vuurvlinder

Het gaat niet goed met de grote vuurvlinder. Een paar dagen geleden fotografeerde ik nog de kleine vuurvlinder, die kun je nog overal (in kleine aantallen) aantreffen.

hetveen

Het nieuwste nummer van Vlinders van de Vlinderstichting is een themanummer over de grote vuurvlinder. Wie nu donateur wordt van de Vlinderstichting (minimaal 25 € - voor 65+: 20 € - actiecode GVV100) krijgt het mooie boekje Het Veen, De vlinder en de openbaring gratis.

"Op een mooie zomerdag, honderd jaar geleden, ving een nietsvermoedende schooljongen in Friesland een exemplaar van de uitgestorven gewaande grote vuurvlinder.”


GroteVuurvlinder: "De grote vuurvlinder is de meest karakteristieke vlindersoort van Nederland. Helaas gaat het niet goed met deze mooie moerasvlinder, momenteel is hij in Nederland ernstig bedreigd.”

Vlinderstichting: "Het is in 2015 honderd jaar geleden dat de grote vuurvlinder (Lycaena dispar batava) werd ontdekt in Nederland. Daarvoor was de soort niet bekend van ons land. Dit jubileumjaar wordt gevierd met verschillende activiteiten.”

Storm in het Gaasperpark


De storm van 25 juli 2015 heeft een aantal bomen in het Gaasperpark geveld. Opvallend is dat de bodemlaag waarin deze bomen wortelden extreem dun is, en meestal ook veel zand bevat. Het zware vrachtverkeer dat het park in moest voor festival Amsterdam Open Air (al vijf jaar opeenvolgend!) heeft de wortels ingedrukt zodat er tussen de bodemlaag verzadigd met water en de bovenste bodemlaag waarin de bomen wortelen geen gezonde en ruime grondlaag meer aanwezig was. De wortels rotten weg door belasting door vrachtverkeer, ruimtegebrek en gebrek aan voedzame grond. Door de hoge waterstand wortelen de bomen heel oppervlakkig. Het is vooral aan de randen van paden waar zwaar vrachtverkeer heeft gereden dat de wortels zijn platgedrukt en kapot gemaakt waardoor omvallen mogelijk werd.
Ook een bruggetje is helemaal vernield door een vallende boom.

Hedendaagse verkrotting

Un-camp-de-Roms-sur-une-ancienne-voie-ferree article landscape pm v8

Zie Paris Match

ParisMatch: "A Paris, dans le XVIIIème arrondissement, un nouveau campement de Roms s'est installé Porte des poissonniers, sur l'ancienne voie ferrée.”

In Parijs, in het 18e arrondissement, bij de Porte des poissoniers, is een nieuw kampement onstaan van Roma-zigeuners langs een oude spoorlijn.

Dat ziet er toch een stuk netter uit dan onderstaand rommelige optrekje in Gaasperdam. Het voordeel van die krotjes is dat de bewoners met mekaar zonder mobieltje kunnen communiceren van krotje naar krotje, gewoon door hard genoeg te schreeuwen over de schuttingen heen.

krotje Gaasperdam


Mud run op vuilnisbelt

shot 1131

Vergadering van GGA waarin omwonenden hun protest indienden

Parool: "In de Ouderkerkse vuilstort die werd gebruikt als hindernisbaan voor het evenement Dirt Maniacs, zijn giftige stoffen gevonden. Honderden sporters kropen er overheen. De vuilnisbelt is nooit voldoende gesaneerd.

Honderden sporters hebben over ernstig verontreinigde grond gekropen op een vuilnisbelt in Ouderkerk aan de Amstel. ROC-scholieren hebben de grond onbeschermd opgeruimd, terwijl er sporen van kankerverwekkende stoffen zijn aangetroffen.

Tijdens het evenement Dirt Maniacs, in april dit jaar, zwommen 480 sporters door slootjes en beklommen ze allerlei hindernissen. Onderdeel van het parcours, bij de Ouderkerkerplas, is een voormalige vuilstortplaats. De (betalende) sporters waadden door slootjes aan de voet van de afvalberg en kropen over de modderige heuvel naar de top.

Uit twee provinciale rapporten over de vuilnisbelt uit 2008 blijkt echter dat in de grond de concentratie van het gif arseen veel te hoog is. Ook zijn er vluchtige chloorkoolwaterstoffen gevonden: kankerverwekkende chemische producten.

Volgens oud-inspecteur van de Arbeidsinspectie Wim Scheltema, specialist in saneringswerkzaamheden, is het opruimen in strijd met alle regels gebeurd. 'Alleen een gespecialiseerd en gecertificeerd bedrijf had deze werkzaamheden mogen uitvoeren.’

Vreugdenhil spreekt van 'een heksenjacht ingesteld door boze omwonenden'. 'De grond kan niet gevaarlijk zijn; er lopen daar al jaren mensen. Dat had dan ook niet gemogen. Aan het Groengebied Amstelland heb ik overal toestemming voor gevraagd. Ik was me van geen kwaad bewust.’”

shot 1132

Afgegraven vuilnisberg

Groengebied Amstelland zal ook wel beweren dat men zich van geen kwaad bewust was, maar is wel verantwoordelijk want heeft een contract gesloten met Dirt Maniacs. GGA controleert niet, heeft lak aan regels en heeft ook in het Gaasperpark en het hele EHS-gebied in Amsterdam Zuidoost een in feite illegaal evenement georganiseerd. Het stadsdeel vond het in eerste instantie zelfs niet nodig om de verleende vergunning bekend te maken. Gerommel dus van alle kanten, en onverantwoordelijk optreden van de betrokken overheden. Men is zich bewust van het overtreden van regels, maar toch gaan overheden door met illegale praktijken.

Parool: “… op de plek van het parcours van Dirt Maniacs opende organisator Lars Vreugdenhil begin deze maand een hindernisbaan, het Obstacle Course Training Centre (OCTC). Op 12 september staat opnieuw een Dirt Maniacs gepland. De vergunning voor drieduizend bezoekers heeft Vreugenhil al van de gemeente ontvangen.

Maar Vreugdenhil laat dit voorjaar 24 scholieren van de opleiding Orde en Veiligheid aan het ROC College Amsterdam-Zuidoost onbeschermd werken op het terrein van Dirt Maniacs. Een deel van hen verwijdert de braamstruiken op de vuilstort.

Vreugdenhil: 'Dat heb ik op eigen initiatief gedaan. Toen we dat deden, kwam er allerlei vuil naar de oppervlakte. Hard en zacht plastic, gebroken flessen, hier en daar een stuk metaal. Ik had inderdaad niet verwacht dat het vuilnis zo snel zichtbaar zou worden. Daarop heb ik mijn verantwoordelijkheid genomen: dat vuil hebben we geplukt, opgeruimd.

Daarna heb ik er wegendoek overheen gelegd en heb ik twee dagen lang vrachtwagens vol klei op de berg laten storten. De klei was zeventig centimeter dik, zodat er twee mooie hellingen ontstonden. Daar zag ik totaal geen kwaad in. Pas na afloop heeft de gemeente mij verteld dat saneren van de vuilnisbelt alleen middels strenge regelgeving gedaan mag worden.'

Bij de gemeente Ouder-Amstel is het onduidelijk of Vreugdenhil op de bergwand modderbanen mocht aanleggen. Locoburgemeester Korrel zegt daarover verschillende dingen. Aanvankelijk: 'Vreugdenhil had alleen over de bestaande paden mogen gaan.' Later: 'Hij mocht de vuilnisbelt gebruiken, mits de leeflaag goed was. De slootjes niet. Ik denk dat over het storten van grond met hem afspraken zijn gemaakt, maar daar weet ik weinig van. We hebben in elk geval nooit toestemming gegeven om braamstruiken te verwijderen.'

Na het evenement in april constateert de gemeente dat Vreugdenhil de berg 'veel intensiever' heeft gebruikt dan was overeengekomen. Toch krijgt hij de vergunningen voor het OCTC en de nieuwe editie van Dirt Maniacs in september.”

shot 1133

Verontreinigd water

GroenLinks in Zuidoost

GL: "De ledenvergadering van Groenlinks heeft op 16 juli de situatie in de afdeling Zuidoost en in de fraktie Zuidoost besproken dit n.a.v. het ingezette mediationtraject en het uit de fraktie treden van Iwan Leeuwin.

De leden in vergadering bijeen op 16 juli 2015

Gehoord de discussie: over het conflict in de fractie en met bestuur van de afdeling, de mediation poging die in gang is gezet en niet tot resultaat heeft geleid.

Gelet op de stappen die Iwan Leeuwin heeft gezet ten aanzien van het terugtreden uit de fractie van GroenLinks.

Gelet op het gestelde tijdens de vergadering en de berichtgeving in het Parool van 16 juli j.l. waarin werd gemeld dat Iwan Leeuwin als zelfstandig raadslid door gaat en dus niet de zetel terug geeft aan GroenLinks.

Gezien dat Iwan Leeuwin niet aanwezig was op de ledenvergadering vandaag (16 juli)

Roept Iwan Leeuwin nadrukkelijk op zijn zetel ter beschikking te stellen aan GroenLinks en niet als zelfstandig raadslid door te gaan. Dit conform de spelregels zoals hij die bij de bewilliging als kandidaat voor de verkiezingen is overeengekomen.

Constateert dat, wanneer Iwan niet bereid is deze zetel terug te geven, hij hiermee de partij op onredelijke wijze benadeelt.

Besluit dat Iwan Leeuwin niet meer namens GroenLinks kan spreken,

Eist van Iwan Leeuwin dat hij zich op de eerstvolgende ledenvergadering komt verantwoorden.”

De Oeverlanden schrijft aan de burgemeester

Oeverlanden

De Oeverlanden

Gazet van Oeverlanden en Riekerpolder nummer 14 juli 2015:

Brief aan de burgemeester

Het is geen gewoonte van de vereniging om een open brief aan de burgemeester te sturen. Maar wanneer, met betrekking tot de festivals en evenementen, de normale kanalen verstopt blijken te zitten rest slechts deze uitweg. We hopen op resultaat.

Open brief aan burgemeester E. van der Laan


Burgemeester, verlos ons van de herrie en de schade.

Geachte heer Van der Laan,

Wij richten ons verzoek tot u, Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, burgervader van al haar inwoners. In uw eerdere werkzame leven advocaat en daarmee hoeder van de rechtsstaat. Sinds het aantreden van het huidige college van Burgemeester en Wethouders, na de raadsverkiezingen van maart 2014, worden we op de Noordelijke Oeverlanden van het Nieuwe Meer geconfronteerd met openluchtfestivals en evenementen en met de daarbij optredende overlast en schade. Het lijkt erop dat dit door u of uw college, wordt gefaciliteerd. Aan ons, vereniging De Oeverlanden Blijven als beheerder van het terrein, of aan betrokken gebruikers of omwonenden is niets gevraagd. Mogelijkheden tot beïnvloeding van de besluitvorming ontbraken tot nu toe. 

We hebben gepoogd de overlast te keren op basis van wetten en regels maar bemerkten keer op keer dat onze rechten vertrapt werden door ambtelijke- of bestuurlijke listen of slimmigheden. Bestemmingsplannen die op zeer zorgvuldige wijze tot stand zijn gekomen, een vereiste in een zo volle omgeving als de onze, lijken ineens hun betekenis verloren te hebben. Langzaamaan begon de gedachte post te vatten dat onze gemeentelijke overheid te kwader trouw is, een idee dat we eigenlijk verre van ons willen werpen. 

Als assistent van wethouder Jan Schaefer, begin 80er jaren, bent u op de hoogte van de geschiedenis van de Oeverlanden. Dit gebied is geen park in de gebruikelijke betekenis van door de overheid gerealiseerd groen ter verpozing van de stedelijke bewoners. Na verwerping van de bouwplannen door de raad in 1984 is door tomeloze inzet van vele vrijwilligers gedurende meer dan 30 jaar dit gebied geworden tot een blauw-groene oase aan de zuid-west rand van de stad, tevens buffer tegen Schiphol. De bijdrage van de gemeente hieraan is minimaal geweest, als er al niet sprake van tegenwerking en obstructie was. Eerdaags gaat dit gebied ten zuiden van de A4/A10 tussen Schinkel en Ringvaart deel uitmaken van het beheergebied van het Amsterdamse Bos, wat een erkenning van de kwaliteit inhoudt.

De droom van Jac.P.Thijsse krijgt daarmee gestalte zoals hij in 1908 over de 'Parkenquestie' in het Handelsblad schrijft: "Op deze wijze krijgen wij, zonder grote onkosten, niet een park, maar een landschapspark, met het Nieuwe Meer als centrale waterpartij."

In het zeer gedegen rapport van de commissie voor het Boschplan van 1928 heet het dat de stedeling zich moet kunnen herscheppen in een ongedwongen omgeving vrij van drukte en lawaai. Dat Schiphol hierop inbreuk maakt is een gevolg van een maatschappelijke keuze voor de luchthaven. Over openluchtfestivals en evenementen is echter nooit van gedachten gewisseld door burgers, ondernemers en het gemeentebestuur. Inmiddels heeft de bestuurscommissie van Nieuw West zich unaniem uitgesproken tegen grootschalige evenementen in de Oeverlanden, ook de partijen die in het college zitten. 

Zaterdag 11 juli jl hebben we van 12 uur tot 23 uur het feestje van de week, The Social Garden, aan de oever van het Nieuwe Meer mogen beleven Binnen een straal van zo'n 500 m was, afhankelijk van de windrichting, een continue en onaangename dreun van bassen in de maagstreek voelbaar. Een mooie zomerdag in het weekeinde en de vakantie naar de gallemiezen. De aanvraag voor dit evenement voor 2500 bezoekers werd bekendgemaakt op 7 mei 2015 en op 17 juni 2015 weer ingetrokken. Waarna enkele dagen voor de feitelijke datum plotseling een vergunning werd verstrekt. De excuses van de betrokken jurist van de gemeente lijken ons niet zo geloofwaardig. Het Pinksterweekeinde in mei is ernstig verstoord en de strandjes, bestemd voor kleine kinderen, waren twee weken ontoegankelijk. Rond het weekeinde van 8 en 9 augustus, midden in de zomervakantie, dreigt dit wederom te gebeuren.

Elders in Amsterdam is met succes geprocedeerd tegen dit soort activiteiten die in strijd zijn met het vigerende bestemmingsplan. Wij hopen van ganser harte dat wij niet de juridische weg tot het einde hoeven te belopen en zegt u op basis van onze argumenten, en in navolging van de bestuurscommissie NieuwWest, nee tegen de overlast van lawaai van festivals en evenementen in de Oeverlanden en het Nieuwe Meer. Uw ambtsvoorganger Ed van Thijn beloofde de gemeenteraad in 1983 het milieu van de Oeverlanden te beschermen. 

Hopelijk volgt u in 2015 dezelfde lijn. 

In afwachting van uw antwoord, met vriendelijke groet,

Namens het bestuur van Vereniging De Oeverlanden Blijven!"

Liesbeth Stricker (voorzitter)

Drugs en festivals

Parool: "Honderdduizenden toeristen komen naar Amsterdam voor drugs. Daarvoor betaalt de stad een hoge prijs, schrijft Erik Heijdelberg, bestuurder van de William Schrikker Groep, organisatie voor jeugdbescherming en reclassering.

We maken ons druk over liquidaties op straat, de top duizend van veelplegers, drugsafval in Brabant en tanend gezag van lokale bestuurders tegenover drugscriminelen. Tegelijkertijd profileert Amsterdam zich als dancehoofdstad met 130 festivals per jaar. De stad is daarmee een pillenmarkt zonder weerga, en dus is het niet vreemd dat er een grote drugsindustrie is ontstaan.

Natuurlijk hoeft niemand de illusie te hebben dat drugsgebruik en de handel in drugs met verboden uitgebannen kunnen worden. Maar het gemeentebestuur en tal van bedrijven doen iets anders. Die stimuleren bewust een toerisme dat deels gebaseerd is op drugs en op de uitzonderlijk liberale markt daarvoor die Amsterdam in Europa is. Die markt draait allang niet meer om de coffeeshop met een paar kilo rode Libanon. Het is goed georganiseerde criminaliteit waarin softdrugs, coke en pillen moeiteloos door dezelfde, vaak gewelddadige consortia worden verhandeld.

Wij discussiëren over de talrijke ijswinkels in de binnenstad. Waar komen die plotseling vandaan? De zorgen gaan niet over ijs, maar over het witwassen van drugsinkomsten.”

shot 1088


NPO Radio: "Negen miljoen toeristen bezochten vorig jaar Amsterdam. En die kwamen echt niet allemaal voor het Rijksmuseum of het Anne Frank huis. Volgens schattingen van de gemeente komt ongeveer 30 procent van de toeristen deels voor drugs naar onze hoofdstad. Dat zijn 2,7 miljoen drugstoeristen in één jaar (!). Moet kunnen lijkt het credo. Vergeten wordt dat de totale zorg en gevolgen van dit drugsbeleid, de hoofdstad handenvol geld kost en vele jongeren ellende oplevert. Erik Heijdelberg, bestuurder van de William Schikker Groep wil dat Amsterdam NU haar verantwoordelijkheid neemt.”

Luister naar het korte interview met Erik Heijdelberg op de link van NPO Radio1.

Hier een paar uittreksels: 

Wat Amsterdam ook heel bewust doet is zichzelf afficheren als de dance hoofdstad van de wereld. 
Laat ik u schetsen een jongen, laten we hem Kevin noemen, hij woont in Zuidoost, hij is ongelooflijk beïnvloedbaar, zijn moeder is alleenstaand, hij heeft een IQ van 70, hij heeft geen enkele schoolopleiding, jongens zoals hij zullen de keuze maken om met de scooter van hun oudere broer de pillen te gaan bezorgen bij al die talloze inmiddels 130 festivals die de stad Amsterdam organiseert.
Hoeveel jongens als Kevin hebben we?
Een paar duizend in Amsterdam.
Het is … zo dat de bovenwereld, in dit geval Amsterdam met al zijn trots op de dance events, meedanst op een volkomen goed georganiseerde criminele organisatie.
Als je je als hoofdstad zo inzet voor de economische ontwikkeling of zo’n grote industrie, als we het ADE nemen, dan komen daar 350.000 mensen op af in een paar dagen tijd. Volgens een Engels onderzoek gaat 2/3 van de winsten naar de fun industrie en 1/3 gaat aan pillen op, dat is vijf miljoen euro aan pillen.
De drugs in Brabant waar worden die voor gemaakt dan?
Nou, waarschijnlijk voor de mensen op de dance festivals.
Ja, dat is gewoon een productiestroom die wordt afgezet in Amsterdam.”

Wie aan de ingang van festivals posteert ziet bezoekers al stoned naar binnen gaan, ziet ook jongeren die zich nogal verdacht ophouden bij de ingang. Wat tijdens de opbouw van festivalterreinen aan drugs door standhouders naar binnen gesmokkeld wordt, is onbekend. Er is geen enkele controle op.

shot 1087


Er zijn al vier doden gevallen tijdens ADE alleen al. De vraag is hoelang de burgemeester nog vol kan houden dat dit niet in strijd is met zijn bevoegdheden voor orde en veiligheid als hij vergunningen verleent. De burgemeester beweert altijd dat hij enkel gaat over orde en veiligheid. Maar zelfs dat is bij hem niet in goede handen. Bovendien heeft hij het evenementenbeleid persoonlijk onder zijn hoede genomen en daarmee overschrijdt hij een grens. Er is sprake van belangenverstrengeling. De evenementenindustrie wordt gesponsord en bevorderd door de gemeente Amsterdam, en dat in een tijd van bezuinigingen voor de gewone burgers. Als daar ook nog eens slachtoffers bij vallen dan wordt het imago van de burgemeester en de stad er niet beter op.

Stereogum: "People do drugs at music festivals — no big surprise there. But just which drugs, and at what festivals? A new study from DrugAbuse.com (via Billboard) set out to answer those questions. By analyzing Instagram posts made from 15 major music festivals around the world, and then narrowing those down that mentioned or alluded to a substance, the organization was able to come up with a rough estimation of which drugs were most prevalent at what festivals.”

Forensicon: "Tijdens het festivalseizoen 2013 zijn in Nederland zes mensen overleden door het gebruik van drugs. In april 2014 is ook een jongere overleden na het gebruiken van drugs tijdens het uitgaan."

NRC: "Jongeren die grote evenementen, zoals festivals, bezoeken vinden het steeds normaler om xtc of andere partydrugs te nemen tijdens het uitgaan. De pillen die met name de groep tussen de 16 en 24 jaar gebruikt zijn bovendien steeds zwaarder en worden vaker geslikt, waardoor de gezondheidsrisico’s groter worden. Dat blijkt uit kwalitatief onderzoek van het Trimbos-instituut..."

King of the Meadows

Meer films en muziek hier. Bezoek ook Kening fan ‘e Greide.

Thijsse’s Hof


Een korte wandeling door Jac. P. Thijsse’s Hof in Bloemendaal op 15 juli 2015.

Broedvogels in het boerenland

1479 001g clo 07 nl


CompendiumVanDeLeefomgeving: "De broedvogels die kenmerkend zijn voor het agrarische gebied gaan in Nederland achteruit. Sinds 1990 is de "boerenlandvogel indicator" met ongeveer 30% gedaald (eerste tabblad). Deze indicator is de nationale variant van de "Farmland Bird Indicator" (FBI) van de Europese Unie. Voor de Nederlandse versie van deze indicator zijn 27 soorten gekozen die in Nederland voorkomen; 18 daarvan zijn in aantal achteruitgegaan, 6 zijn toegenomen en 3 zijn gelijk gebleven (zie hieronder de tabel met indexen van de individuele soorten). Sommige van de soorten die achteruit zijn gegaan, zoals de grauwe gors en kemphaan, waren ook in 1990 al zeldzaam. Maar ook veel algemenere soorten als grutto, kievit en scholekster verliezen flink terrein. Roodborsttapuit en putter zijn de soorten die het meest zijn toegenomen.

Ontwikkeling in de Europese Unie

De ontwikkeling van boerenlandvogels in de Europese Unie laat net als in Nederland een neerwaartse trend zien. Sinds 2004 lijkt het Europees minder slecht te gaan dan in Nederland.

Oorzaken achteruitgang Nederland

De achteruitgang van de boerenlandvogels komt vooral door het intensieve gebruik en beheer van bouw- en grasland. Veranderingen in gewaskeuze, bestrijdingsmiddelen-gebruik, mechanisering en schaalvergroting van de landbouw, hebben onder meer geleid tot veranderingen in de voedselsituatie, nestgelegenheid en kuikenoverleving en tot het verdwijnen van kleine landschapselementen als houtwallen en overhoekjes . Ook is broedgebied verloren gegaan door uitbreiding van steden en infrastructuur en door toename van wegverkeer. Afhankelijk van de biotoop-, gedrags- en voedselkeur van de vogels heeft dit verschillende effecten, maar voor het grootste deel van de soorten heeft dit negatieve gevolgen gehad. Het agrarisch natuurbeheer en de maatregelen die in het kader daarvan de afgelopen jaren zijn genomen, zoals akkerrandenbeheer en nestbescherming, hebben deze achteruitgang niet kunnen stoppen.”

Vogelbescherming: "Vogelbescherming Nederland is bezorgd over de effecten op natuur en landschap van de mestplannen van staatssecretaris Dijksma voor de melkveehouderij. Het systeem van verhandelbare fosfaatrechten dat zij voorstelt zal leiden tot verdere intensivering van de melkveehouderij en minder weidevogels. Boeren die nu rekening houden met de natuur worden de dupe."


VrijNederland: "Het verhaal gaat over de intensivering van de landbouw en de funeste gevolgen daarvan voor de grutto-populatie in Nederland. De grutto mag dan wel door het dagblad Trouw zijn uitverkozen zijn tot ‘vogel des vaderlands’,  sinds 1960 is de populatie met 90 procent afgenomen.

‘Ik weet wat jullie denken: móói hier,’ zegt Piersma. ‘Maar ik weet hoe het vroeger was, wat we kwijt zijn geraakt. Het stikte hier van de vogels en de insecten. De velden stonden vol bloemen. Daar is bijna niets van over. En ik maak me grote zorgen dat wat er nu nog is, ook verloren zal gaan.’

Hoewel het er in stadse ogen nog best idyllisch uitziet, is het volgens Piersma in feite een industrielandschap. ‘Alles is groen,’ zegt hij. ‘Gifgroen. Overal staat hetzelfde Engelse raaigras. Dat is eiwitrijk, en zorgt ervoor dat de koeien nog meer melk geven. Maar het is een monocultuur, er groeit niks anders meer.’

‘Vroeger hoorde je hier sprinkhanen, maar die zijn uitgestorven. In de weilanden zitten geen vlinders meer, geen grote insecten. Hun larven zorgden voor het verteren van het organische materiaal. Nu is de bodem levenloos, volgepompt met stikstof en fosfaten, omdat de boeren maar blijven bemesten. Daar bestaat een woord voor: een riool.’

‘Vijfentachtig procent van de grutto’s broedt alleen in Nederland,’ zegt Piersma. ‘Dit is ónze vogel. En als hij uitsterft, is het dus onze schuld.’”

Het hele artikel is hier te lezen.

In zijn boek Wijsgeer in het Wild heeft J0han van de Gronden een paar leesbare stukjes geschreven, onder andere Boeren in Idzinga, Over grutto’s, melk en gras.

“Volgens mij is de grutto de kanarie in de kolenmijn van de intensieve melkveehouderij."

shot 1073

De dode festivalakkers van Spaarnwoude

En er zijn natuurlijk ook de festivals die juist in het broedseizoen de vogels verjagen en de nesten verstoren. Spaarnwoude is zo’n natuurgebied waar je nauwelijks nog watervogels of andere vogels aantreft. Het wordt volledig kapotgefestivald. Daar komt nog bij dat het hele veengebied van het Groene Hart aan het dalen is. In de gebieden waar intensieve festivals gehouden worden is de inklinking van de bodem nog groter. Dat heeft voordelen en nadelen. Een nat veengebied kan mooie natuur en biodiversiteit opleveren. Maar de kosten voor woningbouw en drooghouden van woongebieden nemen drastisch toe. Oplossing: woningbouwstop. Er is nog ruimte genoeg in Almere. De organisatoren van festivals zullen flink moeten bijdragen aan de herstelkosten om het inklinken van parken tegen te gaan. Met andere woorden, we hebben te maken met een zeer complex probleem. Ik zie dit en komende kabinetten nog niet afstevenen op een goede oplossing. Men draaft door, steeds meer woningen, steeds meer festivals, steeds meer verdichting van de grond, steeds meer verdichting van steden. Wie boven in een flat woont, houdt zijn voeten wel droog. En laat genoeg weidegronden maar nat staan voor de broodnodige biodiversiteit.

shot 1074


PlanbureauVoorDeLeefomgeving: "Het Groene Hart is een woon-, recreatie- en leefgebied van de Randstad met belangrijke cultuurhistorie en natuur. Bij ongewijzigd beleid nemen de maatschappelijke kosten echter toe omdat de veenbodem blijft dalen. Daarnaast  veroorzaakt veenoxidatie meer dan 1% van de landelijke CO2 uitstoot en is het veenlandschap kwetsbaar door verstedelijking en intensieve landbouw. In deze studie heeft het PBL een overzicht gemaakt van de opgaven en kansen. Combinaties van oplossingen lijken voor de beste effecten te zorgen.”

shot 1075

Gekke ideeën genoeg

shot 1071


Mooi zo, nu nog 300 festivals to go down, down, baby

Parool: "Door een tegenvallende kaartverkoop hebben organisatoren Jonathan Kraaijeveld (27) en Tom de Kort (29) hun Amsterdam Festival Experience afgelast.

Het was een vernieuwend plan: zestig partytenten zouden op 8 en 9 augustus op De Oeverlanden in Nieuw-West worden gevuld met minifestivals. Aan ideeën leek geen gebrek. Zo zouden er een Holy Moly Aluminiumfolie Festival, een Beerpong Festival, een Repeat Repeat Festival Festival Festival, een Bring Your Own Poolparty Festival, een Tatta's Be Like Festival en een Brabanders in Amsterdamfestival komen. 

Waar ze zich nu op gaan richten? De mannen zijn de oprichters van Club Godverdomme, de club voor dj's die nog nooit eerder draaiden, en organisatoren van festivals als De Zon. '31 juli is er weer een Club Godverdomme in de Chicago Social Club. En op Mysteryland komt er een Club Godverdomme 65+ editie, dan kunnen mensen hun opa of oma meenemen. En we krijgen vast binnenkort weer een gek idee, dat we willen proberen.’”

Sargasso: "Het festivalseizoen is weer begonnen. Fijn voor de muziekliefhebbers. Minder plezierig voor omwonenden in de wijde omtrek die urenlang getrakteerd worden op dreunende bassen. En in deze tijd ook nog schadelijk voor de broedende vogels. Protesten en tegenacties (NDSM-terrein Amsterdam-Noord, Zwolle, Leeuwarden, het Soendafestival in Utrecht/De Bilt) halen doorgaans weinig uit. Gemeentebesturen verlenen gemakkelijk vergunningen, maar de daarin gehanteerde geluidsnormen nemen de klachten niet weg. “Niet zeuren” lijkt het antwoord van de organisatoren van de festivals en de meewerkende autoriteiten. “Het is maar een dagje, we zijn zo weer weg.” Natuurlijk is geluidsoverlast erg subjectief. Maar het aantal luidruchtige festiviteiten in de open lucht neemt toe. En het volume neemt niet af. Tot nu toe zijn er ook geen wettelijk vastgestelde grenzen voor de geluidsoverlast van evenementen.”

Dat het aanvragen van een vergunning geen sinecure is slaat nergens op. De stadsdelen en de gemeenten staan te leuren met vergunningen. Wie maakt mij los? De burgemeester als makelaar van evenementen. Natuurlijk moet er wel wat ingevuld worden op een kladje, maar voor de rest doet de organisator wat hij wil en stoort zich over het algemeen niet aan regels of wetten. Orchideeën in de weg voor een grote tent? Maaien maar. En dan, boem, boem, boem. Op naar het laatste FuckADuckfestival.

De Europese dystopie

shot 1049

Boeckler: "The study finds that the ECB may well stand out positively when compared to other important euro or national authorities involved in managing the euro crisis but that in general the bank did "too little, too late" to prevent the euro area from slipping into recession and protracted stagnation, ending up in its current predicament. The study also finds that expectations regarding the ECB's latest policy initiatives may be excessively optimistic and that proposals featuring the ECB as the euro's savior through even more radical employment of its balance sheet are misplaced hopes. Ultimately the euro's travails can only be ended and the euro crisis resolved by shifting the emphasis towards fiscal policy, by partnering up the ECB with a "Euro Treasury" as a vehicle for the central funding of public investment through common euro treasury debt securities in particular.”

Download rapport

Rapport: "Conclusion and policy recommendations

Contrary to official propaganda, the euro is far from being a success story. The euro area’s performance during its first 10 years was unimpressive, marred with severe divergences and soaring imbalances that remained unaddressed until they unraveled under acute crisis conditions; as they eventually would. Matters got only worse thereafter. Economic performance since 2008 has been outright dismal. By the end of 2014 domestic demand was still some five percent below its 2008 level and HICP inflation entered negative territory. Among the key global players the euro area is the by far worst performer, threatening to undermine the global recovery by its surging current account surplus and plunging currency.

We emphasized that the ECB is a most peculiar central bank. It was modeled after the German Bundesbank and inspired by the “narrow central bank” vision of the Maastricht Treaty. The ECB was granted exclusive responsibility for monetary policy but it was not meant to be much of a bankers’ bank and a government bank not at all. In fact, there was supposed to be a water-tight separation between fiscal and monetary policies in the monetary union. And the ECB was also only granted an ancillary role in financial stability policy beyond the euro payment system. Ultimately this policy structure also stems from the fact that Europe’s currency union is not a fiscal union; the euro lacks a federal fiscal capacity.

As it turned out the legal constraints and uncertainties rooted in this highly abnormal policy structure have also come to hinder the ECB’s conduct of monetary policy and capability to act as lender of last resort in crisis.

Recent developments in Greece provided an urgent wakeup call. Muddling through is becoming more and more risky. At some point dismantling the euro may be perceived as the less damaging option or euro exit/breakup result by accident.”

Maar, eerlijk gezegd, het lijkt mij geen goed idee om een ECB te hebben in een fiscale unie met federale fiscale bevoegdheden. Zeker niet als die ECB onafhankelijk is, enkel gebonden is aan een monetair beleid en totaal niet afhankelijk is van de nationale politiek. Dat zou betekenen dat geld en banken de overhand hebben in het bepalen van het fiscale beleid, en niet het volk. Het probleem wordt ook duidelijk in de recente verlaging door De Nederlandsche Bank van de rekenrente voor de pensioenfondsen. Daardoor komt de dekkingsgraad van de pensioenfondsen onder druk en zullen de pensioenpremies stijgen en mogelijk ook de pensioenen verlaagd worden. Dat is politiek bedrijven zonder het parlement en het volk te consulteren. Dat is de macht van het geld het beleid laten bepalen.

Naast de uitvoerende, de wetgevende en de rechterlijke macht die de basis vormen van onze democratie, bestaat er de facto ook een financiële macht, de nationale banken, die onafhankelijk is van de andere machten. Het handhaven van de prijsstabiliteit is formeel de enige taak van de nationale banken. De ECB moet dus waken over de euro. Ik heb niet de indruk dat dat bijzonder geslaagd is. De ECB waakt in feite over het voortbestaan van de banken. En dat kan inhouden dat de bevolking de armoede in gedreven wordt. Dus is geld de reële vierde macht. 

angie and alexis-Klaus Stuttmann 13-Juli-2015


EUprinciples


Staatsgreep

WWIII


Dat Europa tot dit soort drastische ingrepen in staat zou zijn had ik nooit verwacht. Het is duidelijk dat het ‘akkoord’ met Griekenland dat is ontstaan in een vergadering waarbij één land tegenover heel wat Europese landen en instellingen stond als een arm jongetje tegenover een bende bullies, neerkomt op een staatsgreep. Geen enkel Europees land zou zo’n ingrepen in zijn nationaal beleid toestaan van buitenaf. Het komt neer op het beloven van wat geld aan een patiënt om zijn operatie te betalen als hij zichzelf eerst maar van kant maakt. Daarna moet de patiënt zich melden bij de portier en de sleutels van zijn huis overhandigen. Absurdistan! Mijn geloof in Europa is tot nul gezakt. Zo snel mogelijk dit wangedrocht om zeep helpen graag. Het Trojaanse paard met de drie poten, EC, IMF en ECB, wil terug naar Athene. Europa is niet verenigd, is niet bekwaam, is niet sociaal en heeft op deze manier geen menselijke toekomst. De Griekse tragedie is nog lang niet afgelopen. Europa gaat over lijken.

#thisisacoup

Beurs: “Doodbloeden of sterven

Bij het akkoord gaan van alle eisen die momenteel op tafel liggen komt het er in bijna op neer dat de volledige financiële soevereiniteit wordt afgegeven. Een greep uit de eisen zijn onder andere een hervorming van het BTW-systeem, hervormingen in het pensioensysteem, fundamentele hervormingen van de rechterlijke macht, privatiseringen. Daarnaast zou er activa ter waarde van 50 miljard euro moeten gestort worden in een onafhankelijk orgaan of een fonds dat onder supervisie staat van de Europese instellingen om een eventueel nieuw steunpakket te waarborgen.”

debt


NewYorkTimes - Paul Krugman (Nobelprijswinnaar economie): "This goes beyond harsh into pure vindictiveness, complete destruction of national sovereignty, and no hope of relief. It is, presumably, meant to be an offer Greece can’t accept; but even so, it’s a grotesque betrayal of everything the European project was supposed to stand for.”

De PvdA is opgelucht. Rutte speelde een hoofdrol door zijn verzet tegen een akkoord. Aan de euthanasie van Griekenland wordt nog hard gewerkt. Dan horen we van Samsom: “Het overlijden van de patiënt was een opluchting.” Rutte verklaart dan met tranen in de ogen “Wij hebben er alles aan gedaan, maar de patiënt wilde niet meer leven.”

Het wordt tijd voor de Griekse regering om Goldman Sachs voor de rechter te slepen voor misleiding en het in gevaar brengen van de Griekse economie en de voorzieningen van de Grieken. Misschien kan ook de EU een claim indienen bij Goldman Sachs, of zijn onze politici, machthebbers en bankiers te nauw verbonden met dit banksysteem en durven zij dit niet aan? Als de Europese regels dit gerommel toelieten dan is ook de EU medeschuldig.

Independent: "Goldman Sachs faces the prospect of potential legal action from Greece over the complex financial deals in 2001 that many blame for its subsequent debt crisis.

The Independent has learnt that a former Goldman banker, who has advised indebted governments on recovering losses made from complex transactions with banks, has written to the Greek government to advise that it has a chance of clawing back some of the hundreds of millions of dollars it paid Goldman to secure its position in the single currency.

Goldman Sachs is said to have made as much as $500m from the transactions known as “swaps”. It denies that figure but declines to say what the correct one is.”

greek crisis

Klik voor website

Spiegel - 2010: "Goldman Sachs helped the Greek government to mask the true extent of its deficit with the help of a derivatives deal that legally circumvented the EU Maastricht deficit rules. At some point the so-called cross currency swaps will mature, and swell the country's already bloated deficit.

But in the Greek case the US bankers devised a special kind of swap with fictional exchange rates. That enabled Greece to receive a far higher sum than the actual euro market value of 10 billion dollars or yen. In that way Goldman Sachs secretly arranged additional credit of up to $1 billion for the Greeks.

This credit disguised as a swap didn't show up in the Greek debt statistics. Eurostat's reporting rules don't comprehensively record transactions involving financial derivatives. "The Maastricht rules can be circumvented quite legally through swaps," says a German derivatives dealer. ”

Spiegel: "Im Fall Griechenland bastelten die US-Banker allerdings einen ganz speziellen Swap mit fiktiven Wechselkursen. Griechenland erhielt dadurch nicht den aktuellen Euro-Gegenwert von zehn Milliarden Dollar oder Yen, sondern dank des viel günstigeren Wechselkurses eine deutlich höhere Summe. Goldman Sachs verschaffte den Griechen so heimlich einen zusätzlichen Kredit von schätzungsweise bis zu einer Milliarde Dollar.

In der Athener Schuldenstatistik erschien der als Swap getarnte Zusatzkredit freilich nicht. Die Melderegeln von Eurostat erfassen Transaktionen mit Finanzderivaten nur unzureichend. "Mit Swaps lassen sich die Maastricht-Regeln völlig legal umgehen", sagt ein deutscher Derivatehändler.”

Artikel downloaden.

Hou festivals binnen

De burgemeester van Amsterdam verschuilt zich achter orde en veiligheid als enige criteria voor het verlenen van vergunningen voor evenementen. Geld speelt blijkbaar ook een rol. Maar voor wie? Intussen durft zelfs wethouder Choho ‘de burgemeester niet in de wielen te rijden’ in zijn evenementenbeleid. De burgemeester promoot de evenementen zeer intensief. Hij is bij voorbaat voor meer en grotere evenementen. Dat tekent het evenementenbeleid waar hij zich actief mee bemoeit. Daarmee gaat de burgemeester wel zijn boekje te buiten. Van belangenverstrengeling zou geen sprake mogen zijn. Maar de belangen van de inwoners van Amsterdam worden voortdurend genegeerd en gebagatelliseerd. Amsterdam is een festivalterrein geworden. De meeste festivals zijn in open air. Dat moet veranderen. Amsterdammers willen ook eens gewoon rustig kunnen recreëren in de Amsterdamse parken. Burgemeester, wij zijn het volk!

promised land


Parool: "De gemeente moet haar beleid ten opzichte van festivals opnieuw formuleren, schrijft Coby Vreugdenhil, namens vereniging Beethovenstraat / Parnassusweg en Stichting Overleg RAI-buurten, in een ingezonden brief.

In Amsterdam worden we in toenemende mate geteisterd door de vele dance- en technofestivals in open ruimten verspreid over de stad. Het geluid draagt ver en weerkaatst tegen de hoge gevels. Op kilometers afstand wordt door de bewoners urenlang, ook binnenshuis met alle ramen en deuren dicht, een continu, eentonig, hersenloos gebonk gehoord (zie de vele ingezonden brieven in Het Parool).

Voor de evenementen worden de vergunningen in de regel slechts enkele weken tot drie dagen van tevoren (Flying Dutch in het Olympisch Stadion) aangevraagd. Zo kort van tevoren een aanvraag mogen indienen, terwijl de gemeente de minimumtermijn van zes weken als redelijk beschouwt voor het indienen van een zienswijze, kan niet anders worden geïnterpreteerd dan dat de gemeente er zelf actief aan meewerkt het indienen van bezwaren onmogelijk te maken.

Knoppen weer opengedraaid

Daarbij komt dat bezwaren, die tijdens of na evenementen worden ingediend, worden afgedaan met de melding 'kan niet in behandeling worden genomen' of 'gebleken is dat er aan de vergunningseisen is voldaan' (terwijl allang bekend is dat de normen veel te hoog gesteld zijn).

Dit versterkt het vermoeden dat het ambtelijk apparaat is geïnstrueerd elke vorm van bezwaar tegen de geluidsoverlast af te wijzen. Aan handhaving wordt niet meer gedaan bij festivals met minder dan vijfduizend bezoekers. De meeste festivals blijven daarom onder die grens.

Als er al wordt gehandhaafd, is dit onvoldoende effectief. Handhavingsambtenaren geven zelf aan dat de knoppen, nadat er een controle is geweest, gewoon weer worden opengedraaid.

Hoge boete

Wij stellen voor dat de gemeente zich aan de formele termijn van acht weken voor het indienen van een zienswijze houdt, het aantal toegestane dB(A) en vooral ook de dB(C) (die van de bassen) sterk verlaagt en tijdens de evenementen gedurende meerdere uren geluidsmetingen uitvoert en deze online in realtime publiceert, ook bij de minder omvangrijke festivals.

Daarnaast zou de gemeente daadwerkelijk moeten handhaven op overlast en overschrijding van de normen en sancties gaan opleggen (stilleggen festival; heel hoge boete).

En, last but not least, moet de gemeente haar beleid ten opzichte van festivals opnieuw formuleren, waarbij er adequaat rekening wordt gehouden met de inwoners. Dance- en technofestivals kunnen prima in goed geïsoleerde, afgesloten ruimtes worden gehouden: iedereen blij!"

Overal is een appje voor


AT5: "Het gaat winkeliers in de Amsterdamse Poort in Zuidoost bepaald niet voor de wind. Ze betalen naar eigen zeggen torenhoge huren en dat terwijl het winkelend publiek wegblijft, onder andere vanwege hoge parkeerkosten. Maar: er is licht aan het eind van de tunnel. De verhuurder van de winkelpanden heeft een app gelanceerd die de boel weer vlot moet trekken.

De meeste ondernemers vinden het platform een prima initiatief, maar denken dat er veel meer nodig is om van de Amsterdamse Poort weer een levendig winkelcentrum te maken. Zo laat Kazimhan Akdag, eigenaar van een fietsenwinkel, weten dat de huren veel te hoog zijn. 'Ik betaal 6484 euro in de maand. Netto. Dan blijft er niet veel over', zegt hij. En hij krijgt bijval van andere winkeliers, zoals Rafael van Sornsen de Korte van modezaak Moda di Ricardo. Hij laat weten dat de huurprijzen ongeveer gelijk zijn aan een locatie in het centrum. 'Daar zouden ze iets aan moeten doen’."

Zwanendrifters gaan door

EenVandaag: “Twee maanden na de intrekking van de ontheffing door staatssecretaris Dijksma, en twee maanden na onze eerste uitzending hierover, gaan de zwanendrifters nog gewoon hun gang. Illegaal. De politie doet daar nagenoeg niets aan, zo blijkt uit een reportage van EenVandaag vanavond.

De zwanendrifters zijn zeer agressief en gebruiken geweld tegen dieren, maar ook tegen mensen die hen aan spreken op hun gedrag.

Zwanendriften is het houden van knobbelzwanen in de open natuur, voor de handel en de kweek. Deze zwanen zijn geleewiekt, hebben een ring om hun poot en een tatoeage op de snavel. 

Twee families in Nederland hadden daar een ontheffing voor. Maar in praktijk ontvreemdden de families honderden jonge wilde knobbelzwanen uit de vrije natuur. Dat gebeurt met zeer harde hand. Die zwanen worden doorverkocht aan het buitenland als siervogels. Dat levert soms duizenden euro’s per zwanenpaar op. 

Ze riskeren wel een dwangsom van maximaal vijftigduizend euro als ze doorgaan met deze praktijken. Dat staat in een beschikking van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit die Trouw in handen heeft.

Binnenkort moet de klokkenluider, die de misstanden aan de kaak stelde, dierenarts Saskia van Rooy, voor de strafrechter verschijnen wegens vermeende stalking. De zwanendrifters, die geweld gebruiken tegen mensen en dieren, lijken vrijuit te gaan. In de uitzending van vanavond vertellen mensen dat de politie niet of nauwelijks ingrijpt, en dat er zelfs in één geval werd aangeraden geen aangifte te doen."

Amsterdam als pretpark

De gekte heeft toegeslagen in Amsterdam. I I IAmsterdam! Pretpark Amsterdam! I’ll be Amsterdamned. Trams rijden rond om festivals te promoten, alsof er al niet genoeg evenementen zijn. Zelfs in het openbaar vervoer wordt je lastiggevallen.  Amsterdam is zichzelf kapot aan het promoten. En door de warmte hebben onze recreatiegebieden ook steeds meer te lijden van blauwalg.

Beer floating en springkussenfestivals voor volwassenen. Dementie begint al vroeg in deze stad. Dat komt misschien wel door de festivals met geluidsoverlast en drugsmisbruik. Dat eist zijn tol natuurlijk. Maar et ies wel hajdstikke leujk, toch, niet dan! En voor de liefhebber van modder is er de mud run. Lekker modderen in Amsterdam. Kop het zand in en de blik op oneindig. De student besteedt zijn studielening aan vertier, festivals, reizen en een woning. The sky is the limit! Arm Amsterdam (0ver een paar decennia).



SP: "De SP roept het stadsbestuur op, om op te treden tegen het geplande massa-evenement beer-floating. Het evenement in de Amsterdamse grachten lijkt een te groot risico op overlast te hebben om doorgang te vinden. SP-raadslid Tiers Bakker: “Amsterdam is van iedereen. Dat betekent dat je op zoek bent naar een goede balans tussen bruisend en leefbaar. Daar past ongein als een beer-floating niet bij.””

WegMetDeBierfiets: "De bierfiets is een bron van ergernis voor de bewoners van het centrum van Amsterdam. Al jaren wordt er geklaagd over dit fenomeen. De politiek zegt de bierfiets te willen aanpakken, maar er komen er alleen maar meer bij. Ik vind dat het al druk genoeg is in de binnenstad en dat de leefbaarheid voorop moet staan.”

Indien de geluidsoverlast u teveel wordt stuur dan uw zienswijze over het Ontwerp Actieplan Geluid naar de burgemeester en wethouders.

Evenement Open Air illegaal

ravage Open Air


Parool: "Het dancefestival Open Air aan de Gaasperplas had in 2013 niet gehouden mogen worden. Dit heeft de Raad van State bepaald in een zaak die door omwonenden was aangespannen tegen de gemeente.

De Raad van State stelt vast dat een grootschalig evenement als Open Air in strijd is met het bestemmingsplan voor het gebied dat alleen lichte recreatie toestaat. De gemeente had indertijd gehoor moeten geven aan het verzoek van de omwonenden om het bestemmingsplan te handhaven, aldus de Raad van State.

De organisatie van Open Air heeft in 2014 en 2015 wel gewerkt met een omgevingsvergunning. Er lopen nog procedures tegen de afgifte van deze vergunningen. De uitspraak in deze zaken zal duidelijk moeten maken of recreatiegebieden beschikbaar blijven voor de grote festivals.”

Ook voor het evenement dit jaar is een verzoek tot handhaving ingediend, waarna een omgevingsvergunning is verstrekt. Tegen deze omgevingsvergunning kunnen nu nog bezwaren ingediend worden.


Uitspraak Raad van State

"Uitspraak Raad van State 

over verzoek handhaving bestemmingsplan 2013 en evenementenvergunning 2012 en 2013 Open Air in Gaasperplaspark.

Op 1 juli 2015 heeft de Raad van State uitspraak gedaan in de twee zaken:

1. De Bewonersvereniging en collectief van bewoners is in het gelijk gesteld met haar verzoek om handhaving van het bestemmingsplan. Evenementen als Open Air zijn strijdig met het huidige bestemmingsplan Gaasperdam, waarin de gebruikte gronden de bestemming recreatie hebben. Dergelijke grote dance-evenementen passen niet binnen lichte recreatie en het verzoek om handhaving van bestemmingsplan had gehonoreerd moeten worden, omdat er geen omgevingsvergunning aangevraagd en verleend was in 2013.

2. De bezwaren tegen de evenementenvergunningen 2012/2013 van de Bewonersvereniging zijn ongegrond verklaard. Helaas. De APV maakt afweging over openbare orde en veiligheid en toetst niet aan bestemmingsplan, ruimtelijke inpassing.

De Raad van State heeft geen uitspraak gedaan over of een omgevingsvergunning verleend zou kunnen worden, dat was in deze zaken niet in geding. Er loopt nog een bezwaarprocedure tegen de omgevingsvergunning van 2014, die nog niet behandeld is (en over 2015). Die zouden nog weer de hele gang via bezwaarcommissie – bestuursrechter - Raad van State kunnen maken, waarbij getoetst wordt of die vergunning terecht is verleend. Dat zal weer geruime tijd duren.

Aanpassing Bestemmingsplannen. Ondertussen wordt nu het bestemmingsplan Restgebieden herzien, waarin ook de strook tussen metro station en Gaasp. Daarin wordt een evenementenbestemming aan de Gaaspercamping verleend. Via zienswijzen  en bezwaarschriften kan dit mogelijk nog veranderd worden.

In 2016 wordt het bestemmingsplan Gaasperdam herzien. Daarin komt het Gaasperplaspark aan de orde, de uitbouw van horeca bij Ballorig, de zuidoever van de plas (mogelijke bouwlocatie,  horeca), mogelijk horeca of andere voorzieningen op noordoever, uitbreiding van bouwlocatie kerkgebouw op plaats van voormalige supermarkt in Nellestein. 

Om invloed te kunnen uitoefenen op die wijzigingen zouden de Bewonersverenigingen weer met een aantal bewoners met een rechtsbijstandsverzekering (die veranderingen in de woonomgeving dekt) een juridisch collectief moeten vormen.

Flora te Riet”

Voor evenementen als Amsterdam Open Air zal dus een omgevingsvergunning noodzakelijk zijn. Aan een omgevingsvergunning zijn voorwaarden verbonden. Het is duidelijk dat van een ‘kruimelregeling’, dus een omgevingsvergunning voor een kleine overschrijding van het bestemmingsplan, geen sprake kan zijn als niet aan alle voorwaarden van een kruimelregeling is voldaan en de impact van het festival bijzonder groot is. Het gaat hier tenslotte wel om een EHS/NNN gebied (Ecologische Hoofdstructuur, tegenwoordig NatuurNetwerk Nederland).

De uitspraak kunt u hier lezen en downloaden en is ook hier te lezen.

En wat betreft het wijzigen van bestemmingsplannen: de status van EHS/NNN zal terdege en correct geborgd moeten zijn in elk bestemmingsplan over dit gebied. Het is de intentie geweest van alle vorige kabinetten en ook het huidige om de biodiversiteit te bevorderen en de EHS te respecteren. Ook de gemeente Amsterdam dient hiermee rekening te houden. Ook recreatieschap Groengebied Amstelland. Ook de betrokken gedeputeerden van de Provincie Noord-Holland, de heren Talsma en Bond, onder wie de EHS valt. En ook de directeur van Recreatie Noord-Holland NV (dhr. Hylkema) waaronder GGA valt.

Het gaat nu om de omgevingsvergunningen voor het jaar 2014 en 2015 die beide nog behandeld moeten worden in een hoorzitting. Stuur als omwonende dus vooral een bezwaar in tegen de verleende omgevingsvergunning. Zie hier voor documenten en voorbeelden van bezwaar.

Omgevingsvergunning Open Air 2015

BVNellestein: "Evenals voor 2014 heeft Open Air, onder protest, een omgevingsvergunning aangevraagd, waarmee het een ontheffing voor de strijdigheid met het bestemmingsplan kan krijgen op grond van de 'kruimelregeling'. De uitspraak van de Raad van State zou duidelijkheid moeten geven of er een ontheffing nodig is en onder welke voorwaarden die gegeven kan worden. Bij de oude kruimelregeling waren voorwaarden o.a. impact max. 15 dagen, incidenteel, geen onomkeerbare gevolgen. Inmiddels zijn er wijzigingen in de regeling waarbij evenementen als voorbeeld niet meer genoemd worden en is het de vraag hoe dat opgevat dient te worden.

Op 3 juni is de omgevingsvergunning bekendgemaakt via de website van de gemeente. Bezwaartermijn binnen 6 weken.

Links: 
Omgevingsvergunning en Ruimtelijke motivatie.

Bekijk de video "Bouwplaats Gaasperpark"

Meer stukken zijn HIER te lezen. 


Agenda Groen

Inmiddels hebben Burgemeester en Wethouders(BW) de Agenda Groen vastgesteld.

Op 26 augustus wordt dit stuk behandeld in de raadscommissie I en D, en in september in de gemeenteraad. Er zijn wat kleine wijzigingen, maar de kern blijft grotendeels het zelfde: parken zijn geschikt voor evenementen en worden indien nodig geschikt gemaakt! Aanleg van gewapend gras, ophoging etc.  

Wijzigingen in de Agenda Groen


Hoofdpunten adviesronde Agenda Groen reactie BW

Sommige wijzigingen in de tekst klinken heel erg bekend, ze worden ook gebruikt om het evenementenbeleid van het Groengebied Amstelland en stadsdeel Zuidoost te 'verkopen'. (Naams) bekendheid vergroten, nieuwe doelgroepen naar onbekende  groengebieden trekken, behoefte aan levendigheid.... 

Citaat: ”Verder is er aandacht voor balans in het gebruik van stadsparken door bij de programmering en herinrichtingen aandacht te besteden aan variatie tussen en binnen stadsparken. Daar waar de één behoefte heeft aan rust en natuurbeleving in onze parken is de ander juist op zoek naar levendigheid. Evenementen horen daar ook bij en kunnen de stedelijke levendigheid en de identiteit van parken en landschappen helpen versterken. Een goede balans is nodig, aandachtspunten ten aanzien van evenementen in het groen moeten worden uitgewerkt voor het stedelijk evenementenbeleid. Waar wenselijk en mogelijk worden onderscheidende kwaliteiten van het stadspark (zoals natuur, water, cultuurhistorie) versterkt.”(Zie Samenvatting kopje Stadsparken.) Probleem is natuurlijk dat het woord evenementen met name staat voor grootschalige dance evenementen en dat levendigheid met name staat voor geluidscontouren die meer passen bij Schiphol. 

Toch raar dat er niet zoiets geldt voor het Amsterdamse stads/nachtleven:

“Verder is er aandacht voor balans in het gebruik van de stad en het nachtleven door bij de programmering en herinrichtingen aandacht te besteden aan variatie tussen en binnen wijken en gelegenheden. Daar waar de ene behoefte heeft aan levendigheid in de stad/nachtleven, is de andere juist op zoek naar rust en stilte. Luwte en leegte horen daar ook bij en kunnen de natuurlijke rust en stilte  en de identiteit van stad en nachtleven helpen versterken. Een goede balans is nodig, aandachtspunten ten aanzien van luwte en leegte in de stad en rust en stilte in het nachtleven dienen te worden uitgewerkt voor het stedelijk uitgaansbeleid. Waar wenselijk en mogelijk worden onderscheidende kwaliteiten van de stad en het nachtleven (zoals rust, stilte, leegte, luwte en cultuurhistorie) versterkt“.

Trouwens tijdens het groei en bloei seizoen is het een en al 'levendigheid' in de natuur, ook in de parken; daten, baltsen, paren, baren, jagen, voeren, bouwen, beschermen, bewaken, verleiden, veroveren, verzamelen, groeien, bloeien enz.! En de parken hebben hun eigen vaste programmering: lente, zomer, herfst en winter.
 

Belangrijk is ook de wijziging dat verbindingen naar en in groengebieden verbeterd moeten worden.... De door Groengebied Amstelland te onderzoeken (bestuursbesluit 4 december 2014) 'multifunctionele evenementen verkeersroute' van metrostation Gaasperplas naar Langerlust dwars door het hele park (zal nog meer bomen en planten  doen verdwijnen in het park), past als verbetering padenstructuur/Rondje Gaasperplas  of als verbetering verbinding of verbetering beleving of wat dan ook exact binnen deze formulering.

Er liggen inmiddels voorstellen voor padenstructuur met een 4 meter breed 'fietspad' (op de tekeningen staat ook een vrachtwagen op het pad!) met daarnaast een 2 meter breed voetpad (6 meter breed) al dan niet met een berm er tussen (nog breder). Voor de route worden 3 voorkeur varianten beschrijven waaronder: fiets en voet pad samen over voetpad over de heuvel, fietspad over de heuvel en voet pad over huidige fietspad of  fiets en voet pad samen dwars over eerste ligweide en via oeverterrein naar grote grasveld. Na de brug naar het ronde grasveld met het dakje volgt de route het bestaande fietspad, maar wel een heel stuk breder. Hoe ver het onderzoek (kosten 20.000 euro uit evenementen opbrengsten Open Air) naar het vervangen van de twee bruggen in het fietspad door duikers gevorderd is, is nog niet bekend. Dit zou een besparing in onderhoudskosten voor bruggen opleveren. Ook het uitbreiden van de verharding door deze 'verkeersroute' moet gecompenseerd worden met het opheffen van andere verharde paden, deels als bezuiniging op onderhoudskosten, deels om het vastgestelde (Hoofd Groenstructuur Amsterdam en EHS/NNN) percentage verharde oppervlakte niet te overschrijden. Het is duidelijk dat deze verkeersroute het intieme karakter van het park verder zal aantasten en dat de aanzienlijke kosten van de aanleg via meer evenementen terug 'verdiend'  zullen moeten worden....  

Schade door bodemverdichting zal pas in 2016 onderzocht worden in een groter geheel, waarbij ook naar bodemdaling gekeken wordt. Hiermee zullen de meetgegevens geen rol meer kunnen spelen bij het nieuwe evenementen beleidskader dat in 2016 in werking moet treden. (en eigenlijk dus al voor 1 december 2015 vastgesteld moet zijn. Voor 1 december moeten aanvragen voor grote evenementen gedaan worden.) 

Of deze Agenda Groen ook het bebouwen van de Zuidoever van de Gaasperplas na 2020 tegen kan houden is nog een open vraag.

Groenmanifest

Onderteken het groenmanifest van Parkenoverleg Amsterdam.

Petitie

Ondersteun petitie tegen 7 festivals in Diemerbos"

P.S.: De uitspraak van de Raad van State is net binnen. Bericht hierover volgt zo spoedig mogelijk.

Bezwaarschrift omgevingsvergunning

Er is nog maar weinig tijd om uw bezwaarschrift tegen de omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air in te sturen. Dat is nodig omdat het hier gaat om het behoud van de Ecologische Hoofdstructuur. Indien de EHS in het Gaasperpark aangetast mag worden door grote evenementen dan is het hek van de dam en dan kan straks ook de hele zuidoever van de Gaasperplas volgebouwd worden met flats en zijn wij onze ‘uitloop’ kwijt. Het gaat er niet om Amsterdam Open Air te weren uit Zuidoost. Open Air heeft al meerdere andere festivalmogelijkheden in het ArenaPark (TikTak) en elders. Het gaat hier om behoud van ons natuurgebied.

shot 1038


Het evenement is in strijd met het bestemmingsplan en voldoet niet aan de voorwaarden voor een kruimelregeling die een afwijking van het bestemmingsplan zouden toestaan voor kleine inbreuken. Dit is een grote inbreuk met grote gevolgen voor het Gaasperpark. Zie Bouwplaats Gaasperpark.

U kunt hier een voorbeeld downloaden van een bezwaar dat u kunt kopiëren en insturen. Hier is een docx bestand en hier een pdf bestand. Veel succes.

Middeleeuwse toestanden

Wat er mis is met de PvdA wordt met de dag duidelijker. De kopstukken doen zich voor als het ‘braafste’ (lees ‘meest macho’) jongetje in de klas, maar dan een klas vol bullies. Timmermans moest zonodig tussen de rechts-extremisten om opstand roepen in Kiev, mogelijk om als kandidaat geaccepteerd te worden als NAVO-opperhoofd of iets hoogs in Europa, en Dijsselbloem vond het nodig om Griekenland op de knieën te dwingen om vooral goed over te komen bij de Europese hardliners, met name banken. De PvdA gaat hard retro. Aderlating is niet de manier om een patiënt weer beter te maken. Doek dan de EU maar op.

NOS: "Minister Dijsselbloem moet aftreden als voorzitter van de Eurogroep. Dat vindt SP-leider Roemer. In het NOS Radio 1 Journaal zei Roemer dat Dijsselbloem gefaald heeft in de onderhandelingen met Griekenland.

"Het is bijna onmogelijk voor hem om daar nog aan tafel plaats te nemen", zei Roemer. "Hij heeft keihard, rechts bezuinigingsbeleid opgedrongen aan Griekenland, terwijl dat economisch, maar ook sociaal onverantwoord is.””

Roemer heeft groot gelijk. Dijsselbloem is niet geloofwaardig meer en kan dit probleem niet oplossen. Het draait allemaal om democratie, Jeroentje. δημοκρατία.

Paul Krugman:

Europe Is Acting Like 'Medieval Doctors Bleeding Their Patients’


PvdD - Marianne Thieme: “Voorzitter. Het eerste Grexit uit de geschiedenis vond plaats in 1982, toen Groenland na een referendum vertrok uit de Europese Unie. Dat leverde nauwelijks problemen op. Een land dat over z’n eigen toekomst beslist, was toen niet ongewoon.

De Europese vlag hangt er nu heel anders bij. Inmiddels hebben we één gezamenlijke munt, wat de vrijheden tot zelfbeschikking van landen drastisch inperkt.

Voorzitter, het grote probleem is niet dat de Griekse burgers potverteerders zijn. Banken uit Europese lidstaten hebben onverantwoorde risico’s genomen bij het financieren van Griekse schulden. En toen die onhoudbaar werden, werd niet Griekenland gered, maar met name de Franse en Duitse banken.
Van de honderden miljarden die werd uitgetrokken om Griekenland te redden, kwam er – in ieder geval tot 2013 - niet meer dan 11% bij de Griekse publieke sector terecht. Hoeveel is dat percentage nu?

Er zijn heel veel vragen te stellen over dit Griekse drama, voorzitter. Rutger Bregman deed dat vandaag. Ik noem er enkele.
Het land dat de grootste kwijtschelding van schulden ooit kreeg, Duitsland, wil nu elke cent terug van een debiteur in doodsnood. Met rente. Is dat rechtvaardig?
Het IMF weet dat haar bezuinigingsbeleid Griekenland aan de rand van de afgrond bracht, maar wil het koste wat het kost doorzetten. Waarom, voorzitter?

Jean Claude Juncker beklaagt zich over Griekse belastingontwijking, maar heeft vanuit Luxemburg een compleet fiscaal promotieteam voor ondermeer de allerrijkste Grieken en multinationals.

Voorzitter. 40 procent van de Griekse kinderen leeft onder de armoedegrens. Grieken sterven omdat ze geen toegang meer hebben tot basale medische zorg. Dat maakt het wrang dat voormalig sociaal democraten in Nederland nu opeens hardvochtige deurwaarders blijken te zijn. Dat leden van referendumpartijen het Griekse referendum opeens een “noodsprong” noemen.

Van deze Griekse tragedie zijn we niet alleen toeschouwer, we zijn er onderdeel van. Deze crisis is een volgende stap naar één gezamenlijke financiële en politieke huishouding, onder centrale regie. Soevereine landen onder curatele van Europa.

Het zijn niet alleen de Grieken die hun democratie van de Trojka moesten opheffen. Ook de burgers van de andere Europese landen worden door Brussel keer op keer voor voldongen feiten geplaatst.

En nu de bakermat van de democratie een referendum organiseert komen er vanuit Brussel onverholen stemadviezen en dreigementen. Dat, voorzitter, is een Europa van democratische staten onwaardig.

Voorzitter, Griekenland de grootste hervormer is in de Eurozone. De Grieken hebben meer bezuinigd dan enig ander land in Europa. Ruim een kwart van de Grieken zit al werkloos thuis, 30% van het overheidspersoneel is ontslagen en de lonen zijn met 37% gedaald.

Alles wat we meer vragen van de Grieken, is te veel gevraagd.

En wat de superrijken en de grootbedrijven in Griekenland betreft. Daar heeft Nederland duimendik boter op het hoofd. Griekse grootbedrijven laten hun belastingontwijking via Nederland lopen. Graag een reactie van de minister-president.

Voorzitter, er voltrekt zich een humanitaire ramp in Griekenland en dat maakt het extra pijnlijk om woordvoerders in dit huis zich vooral zorgen te horen maken over ónze export.

De euro is geen bindmiddel, maar een splijtzwam.
Europa heeft geen leiders, maar slechts bedrijfsleiders.
Een Europa met het bedrijfsleven als aandeelhouder en landelijke politici als uitvoerders.

De Partij voor de Dieren zal niet meewerken aan deze heilloze koers. Ik verzoek de regering daarom ook om verdergaande integratie voor dit moment stop te zetten."

Incidenten

Gisteren en vandaag hoorde ik helicopters boven Gein. En jawel hoor, beide keren was het weer raak.

AT5: "Bij een steekpartij op de Wisseloord in Zuidoost is vanavond rond 21.30 uur een man gewond geraakt.”

AT5: "Drie negroïde mannen hebben vanavond rond 19:15 uur een gewapende overval gepleegd op een woning aan het Veenendaalplein in Zuidoost. Met een onbekende buit is het drietal weggevlucht in een onbekende richting. De politie doet onderzoek.”

Update: AT5: "Een woning in de Eerste Kekerstraat in Zuidoost is vanmiddag overvallen. Rond 13.00 drongen meerdere mannen de woning binnen. Zij sloegen twee bewoners met een hamer en gingen er met een onbekende buit vandoor. Het is de tweede gewapende woningoverval in 24 uur tijd in het stadsdeel."

En het Diemerbos wordt geterroriseerd door festivals.


Gaasperpark als bouwplaats

De opbouw/afbraak, de impact van Amsterdam Open Air duurt meer dan 15 dagen. Daarmee wordt niet voldaan aan de voorwaarden voor een kruimelregeling. De omgevingsvergunning die is verleend omdat het evenement in strijd is met het bestemmingsplan is dus onterecht verleend. In feite is men maanden bezig met het voorbereiden van het terrein, het rooien van struiken, kappen van bomen, het maaien van groen, om meer ruimte te creëren voor festivaltenten, en is men ook bezig met afbraak en herstel; in feite voor twee middagen leut voor de verwende jeugd die in de zomer honderden festivals kan bezoeken. Er is geen enkele reden om daarvoor een natuurgebied uit te kiezen dat tot de Ecologische Hoofdstructuur behoort (tegenwoordig NatuurNetwerk Nederland). De firma Air heeft al tientallen locaties en festivals elders in de stad. Dat recreatieschap Groengebied Amstelland dit toelaat is een gotspe. Men heeft al een nieuw contract gesloten met Open Air terwijl dit festival in strijd is met het bestemmingsplan en de zaak nog bij de Raad van State ligt.

U kunt de pdf van de presentatie hier downloaden:


Griekenland and all that

De NOS vandaag. Onze reporter in Griekenland vertelde dat de Grieken zelf niet eens wisten wat het laatste voorstel van de trojka inhield, en dat het ondoenlijk was om dat in dit medium uit de doeken te doen. Een paar dagen geleden hoorde ik Juncker nog zeggen (liegen) dat dat voorstel niet ging over lagere salarissen of pensioenen. Wie het voorstel inziet weet meteen dat het een drastische verslechtering zou inhouden van de dagelijkse situatie in Griekenland. Download hier het voorstel.

greece not finished

Cagle.com

Beursgorilla: "De landen binnen de eurozone hebben geprobeerd het IMF-rapport over de Griekse schulden te blokkeren. Dat meldden ingewijden in Brussel vrijdag."

Overigens de berichtgeving van de NOS kwam vandaag ook in een ander item ter sprake. Men deed alsof het bijzonder absurd was te stellen dat de berichtgeving van de NOS gemanipuleerd was. Natuurlijk wordt die gemanipuleerd. Het item over MH-17 is al een goed voorbeeld. Stel je voor dat de NOS twijfel zou uiten over de daders van de ramp en de suggesties van de regering niet zou overnemen. Net als in de meeste westerse landen wordt de informatie bepaald door de heersende machthebbers.

De Nederlandse schoolboeken zijn intussen ook al berucht geworden in de ons omringende wereld. Indoctrinatie herkent zelf geen indoctrinatie.

Greanvillepost: "Russia the enemy is a tone that seeps from the highest levels to the lowest most innocent. Adapted for schoolchildren Russia a monster with fangs and claws. In one Dutch social studies textbook, students were asked to describe what’s happening in a cartoon. The image shows Russia as a monster trying to swallow Ukraine, while Europe extends a helping hand. Another image in the same textbook also placed Russia among a group of so called ‘non-free’ countries – with the EU and US comfortably resting on the FREE side."

Nog erger maakt Plasterk het.

BitsOfFreedom: "Minister Plasterk wil dat de geheime diensten al onze communicatie kunnen afluisteren – of dat nu een telefoontje is, e-mails, berichten in appjes of een bezoek aan websites – en ons gedrag kunnen analyseren. Dat blijkt uit de consultatie op de Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten die nu online staat. Dit zou de meest vergaande bevoegdheid zijn die de diensten ooit hebben gehad. Bits of Freedom vindt dat onschuldige mensen niet afgetapt mogen worden en wil dat deze bevoegdheid van tafel gaat.”

Wat is het verschil met andere ‘totalitaire’ landen? De stropdas, denk ik.

Maar u kunt uw mening over het wetsvoorstel nog geven. Reken er wel mee dat u mogelijk ‘gevolgd' zult worden als Plasterk zijn zin krijgt.

Internetconsultatie: "Doelgroepen die door de regeling worden geraakt

Burgers, aanbieders van communicatiediensten en postvervoerders, de Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD), de Nationale ombudsman (No), de rechterlijke macht, instanties belast met opsporing en vervolging, de Koninklijke marechaussee (KMar), de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), de Rijksbelastingdienst, de Inspectie SZW.”

Geef uw reactie op deze consultatie

Eikenprocessierupsen in Zuidoost

AT5: "De eikenprocessierups is dit jaar, net als vorig jaar, weer volop aanwezig in de stad. De haartjes van het diertje veroorzaken jeuk en irritatie.

Van april tot begin mei komen de rupsen uit hun eitjes. De GGD had de hoop dat door het koude voorjaar er dit jaar minder eitjes zouden uitkomen, maar na onderzoek blijkt dat er toch weer een hoop nesten op de stammen van eiken zitten. 'Doordat er vorig jaar ook veel rupsen waren, hebben veel vlinders de kans gekregen om eitjes te leggen', aldus bioloog Jan Buijs van de GGD.

Al zes jaar strijdt de gemeente tegen het oprukken van de harige beestjes. De nesten zijn te herkennen als pluizige bollen die vaak aan de onderkant van takken zitten. De eikenprocessierups kan tot twee weken aan jeuk en irritatie geven. 'Helemaal als je direct in aanraking komt met de haartjes van de rups', aldus Buijs.

Zuid en Zuidoost

Op een kaart van de gemeente is duidelijk te zien dat vooral in Zuid en Zuidoost veel rupsennesten te vinden zijn. Dat heeft volgens Buijs een aantal oorzaken. 'Naast dat er veel eiken staan, zijn het relatief gezien ook de warme plekken in de stad. Ook liggen die gebieden in de aanvliegroute van de vlinders vanuit 't Gooi, waardoor er daar mogelijk meer eitjes terecht komen. Binnen in de stad zien we minder rupsen, omdat het voor de vlinders lastiger is om daar te komen. Zo moeten ze onder meer de A10 oversteken.'

Het warme weer van de laatste dagen kan er voor zorgen dat de nesten van de eikenprocessierupsen zullen groeien, weet Buijs. Ook kan het er volgens de bioloog voor zorgen dat de nesten lager op de stam komen te hangen, omdat het bovenin de boom te warm wordt.”

eikenprocessierupsen

Eikenprocessierupsenplaag vooral in Zuidoost

Aha, aha, welke eikel, pardon ambtenaar van Zuidoost is zich te buiten gegaan aan het bestellen van steeds meer eiken voor Zuidoost? Vriendjespolitiek? Goede band met de eikenleverancier? Het is dus niet toevallig dat de bomen die in de plaats komen van de elzen in Gein 3, grootonderhoud fase 2, omdat ze zo schadelijk waren voor auto’s door hun katjes en bladluizen, allemaal vervangen worden door eiken. Eiken die nota bene eikeltjes dragen die met nog meer geweld dan de katjes van de elzen op de auto’s zullen neerdonderen, eiken die ook nog eens vol zullen komen te zitten met eikenprocessierupsen. Heeft deze ambtenaar zo’n hekel aan deze wijk en heel Zuidoost soms? Misschien loont het om het contract eens op te vragen dat gesloten is met de boomleverancier van Zuidoost. Een nieuw schandaaltje in de maak in Zuidoost? En als meer dan de helft van de bomen in Gein 3 gekapt worden dan zal het nog warmer worden en dan zullen nog meer rupsen ons stadsdeel aandoen. Ja, dan hadden die eikels die meer parkeerplekken willen maar niet moeten zeuren om meer bomen te kappen.

Gewapend gras

Apple’s Music app is net uit. Het is geïntegreerd in de nieuwste versie van iTunes, maar op de iPad is het een gewoon een app. Dus even uitkijken, want voor je het weet staan je 100 GB muziek van je computer op de iCloud (waar je dan ook weer voor de extra ingenomen ruimte moet betalen). Maar drie maanden gratis en daarna per maand € 9,99 is niet bijzonder duur, als je regelmatig nieuwe muziek wil beluisteren. Uitproberen gedurende drie maanden kan geen kwaad.

De eerste klachten verschijnen al in de commentaren op het internet: wie zijn iTunes bibliotheek naar de iCloud verhuist kan te maken krijgen met verdwijnende of veranderende bestanden. Niet doen dus. Je Apple muziek op je iPad kun je beperken tot je aankopen bij Apple (de rest staat op je iMac), die staan sowieso ook al op de servers van Apple. Tenminste zo heb ik het voorlopig uitgedokterd. Als je op de iMac de muziek van Music wil beluisteren, dan zoek je die gewoon op met de zoekmodule en dan verschijnt die weer. De zoektermen blijven behouden.

Gisteren had ik een voorstelling bekeken van de Berliner Philharmoniker en die was werkelijk prachtig. Barbara Hannigan en Simon Rattle met Façade van William Walton. Om en om reciteerden ze een gedicht en dirigeerden ze het kamerorkest. Bijzonder. Voor mij een openbaring zelfs. Ik was er zeer van onder de indruk. Dus ik ging meteen kijken waar ik de cd kon kopen. Op iTunes heb ik even een aantal uitvoeringen vergeleken. Deze leek mij nog het mooist en volledigst. En als je dan toch Music op je iPad hebt staan, waarom dan niet even de proef nemen met dit appje? Het lukte meteen om de hele cd op mijn iPad te krijgen. Afspelen via een bluetooth adapter op mijn stereo-installatie en weer heb ik genoten van deze wonderlijke muziek.

Om de gedichten van Sitwell (door Walton op muziek gezet) ten volle te genieten, heb ik de dichtbundel van Edith Sitwell (Dame Commander of the Most Excellent Order of the British Empire) ook maar besteld. Façade bevat parodieën op de maatschappij, satires, hekeldichten. Een must voor elk sociaal en levend mens.

Alleen al de titels van de gedichten/stukken zijn boeiend. Long steel grass’ bijvoorbeeld. Dan denk ik meteen aan 'gewapend gras’, een term die ons Dagelijks bestuur ook af en toe gebruikt. Gierende waanzin. Men bestaat het om zelfs van gras, een gewas dat normaal uit zichzelf groeit, nog een probleem te maken. Het Gaasperpark belegd met ‘gewapend gras’ of lang stalen gras, zou ideaal zijn voor festivals als Amsterdam Open Air, dat zeker. De kolder rijst de polder uit tegenwoordig. Daarom hieronder het stuk Long Steel Grass, dat begint vanaf minuut 5:14 in deze video. Maar het is de moeite waard om de hele video te beluisteren. Denk verder niet teveel na over de woorden. Het volstaat om de absurditeit te smaken en te voelen.

"...The Trumpet and the drum
And the martial cornet come
To make the people dumb..."

"It is about a couple of cats, do you see, having a love affair.” - Edith Sitwell



© 2015