Blog

Hittegolf

Wat tempert een hittegolf? Bomen en water. Als bijna alle bomen gekapt worden in  Gein3 dan zal het hier veel warmer worden, zeker in de houtskelethuizen. Denken de bomenhaters en onze bestuurders daar wel eens over na? Nee, dus. En als onze parken zijn afgesloten voor recreanten omdat er de hele zomer festivals plaatsvinden, waar moeten alle Amsterdammers naartoe voor de broodnodige koelte? Zullen we verhit naar de Stopera moeten, om daar onze klachten te deponeren en de zalen en gangen te bezetten om van de airconditioning daar te genieten?

Kennismontage Hitte en Klimaat in de Stad: "Volgens de KNMI‘06 scenario‘s zal klimaatverandering leiden tot hogere temperaturen en meer hittegolven waardoor een grotere kans op hittestress ontstaat. In het stedelijk gebied speelt daarbij het hitte-eiland effect een versterkende rol. Beschikbare kennis over de ernst van hitteproblematiek in de stad en over de mogelijkheden die steden hebben om hier mee om te gaan is op dit moment versnipperd. De bereidheid om met het onderwerp aan de slag te gaan is in steeds meer gemeenten aanwezig, maar het ontbreekt aan inzicht in beschikbare en toepasbare kennis. Bestuurders vragen zich af in hoeverre hitte in de stad een probleem vormt en welk handelingsperspectief er binnen gemeentes bestaat.”

warmte in Amsterdam


Parool: "In de hittegolf die de komende dagen over Nederland rolt, worden minimumtemperaturen van rond de 20 graden verwacht. Buiten de stad, waar het weerbericht van uitgaat, koelt het 's nachts dus nog wat af. Maar door het harde oppervlak in de stad blijft de warmte hier langer hangen, waardoor de minima tot 7 of 8 graden hoger uitvallen.

Dat wordt het urban heat island effect genoemd. Doordat het weinig waait, komt het kwik overdag bovendien enkele graden hoger uit dan buiten de stad. Zaterdag, als het weerbericht temperaturen tot 36 graden belooft, kan de hitte op een van steen vergeven plek als de Dam dus oplopen tot bijna veertig graden.

Gezondheidsproblemen

Vooral ouderen en chronisch zieken hebben te lijden onder de hitte, en dan vooral in slecht geïsoleerde woningen. Onderzoekers van de TU Delft hebben daarom voor de hittegolf van 2006 de warmte van plek tot plek afgezet tegen de leefbaarheid, het gemiddelde energielabel en het percentage 75-plussers van buurten in Amsterdam (zie kaart onderaan). Daaruit blijkt dat ouderen in delen van Nieuw-West, Noord, Oost en Zuidoost bij een hittegolf verhoogde gezondheidsrisico's lopen.”

GGD

De stadsplanologen (MRA is een virus) zijn nog steeds bezig met het promoten van een metropolitaan Amsterdam. Het moet drukker en voller. Nee, bedankt! Amsterdam zal door de klimaatverandering steeds onleefbaarder worden als er niet drastisch ingegrepen wordt en er niet meer groen komt in de stad, en als onze openbare parken niet de hele zomer openstaan voor alle bezoekers.

De festivals zat

AT5: "Buurtbewoners zijn helemaal klaar met alle festivals die in hun geliefde Diemerbos gehouden worden.

Op Internet zijn ze een petitie gestart tegen de zeven festivals die deze zomer in het bos neerstrijken. Op de site staat geschreven: 'Het Diemerbos is een groene en rustige plek voor mens en dier. Zeven dancefestivals van half juli tot begin september? Het Diemerbos verandert in een festivalterrein met hekken, metalen platen, podia, lege bierflessen, blikjes, afval! Neeeee!'

De festivalreeks in het Diemerbos begint op 18 juli met 22Fest, een dag later wordt het Vunzige Deuntjes Festival gehouden. Op 25 juli is het de beurt aan het Klamme Handjes Festival en weer een dag later het Liquicity Festival. Op 29 augustus neemt het Wonderland Festival bezit van het park, om het stokje een dag later over te dragen aan het Valrave Festival. Het festivalseizoen in het Diemerbos wordt op 5 september afgesloten met het ZeeZout Festival.

Bewoners laten weten dat ze zeven festivals in acht weken veel te veel vinden, zij willen terug naar maximaal twee feesten. 'Vorig jaar is gebleken dat het bos weken lang bezaaid lag met zwerfvuil en er is een hond doodgereden door een vrachtwagen', zo staat in de petitie.”

Diemerbos

Klik voor petitie

Zeven dancefestivals in Diemerbos deze zomer, niet iedereen is blij

Angst voor festivaltsunami in Spaarnwoude “Straks staan er 220 dagen per jaar hekken."

Pampus moet gigantisch feesteiland worden

Vrienden van het Diemerbos

De Hollander

Immanuel Kant - Beobachtungen über das Gefühl des Schönen und Erhabenen:

"Der Holländer ist von einer ordentlichen und emsigen Gemütsart, und indem er lediglich auf das Nützliche sieht, so hat er wenig Gefühl für dasjenige, was im feineren Verstande schön oder erhaben ist. Ein großer Mann bedeutet bei ihm ebensoviel als ein reicher Mann, unter dem Freunde versteht er seinen Korrespondenten, und ein Besuch ist ihm sehr langweilig, der ihm nichts einbringt.”

De Hollander heeft een ordentelijke en ijverige gemoedsgesteldheid en, omdat hij alleen let op het nuttige, heeft hij weinig gevoel voor wat in fijnere zin mooi of verheven is. Een groot man betekent voor hem hetzelfde als een rijk man. Onder zijn vrienden verstaat hij zijn zakelijke relaties en een bezoek dat hem niets oplevert, is voor hem doodsaai.

Een Grieks NEE

Greece-flag

Alleen een Grieks NEE kan Griekenland van de echte ondergang redden, het gaat om het redden van mensen, niet van bankgebouwen. De powers that be willen eigenlijk alleen maar de banken redden, niet de mensen. Dat is inhumaan. Al jaren geleden was duidelijk dat de schuld van Griekenland niet vol te houden is en dat er schulden afgeboekt zullen moeten worden. Het lange talmen heeft de Europese economie veel kwaad gedaan. Dat had allang opgelost moeten zijn. Het probleem is dat het IMF en de ECB (de andere ‘hulpfondsen’ tellen minder mee) coûte que coûte, het koste wat het kost, alle leningen terugbetaald willen zien (geld dat ze in feite uit het niets gecreëerd hebben en in niet geringe mate ook uit het uitzuigen van arme landen). Als er al schulden afgeboekt zullen worden dan niet die van het IMF en de ECB. En dat zijn juist de instellingen die zonder veel pijn het grootste deel van de schulden van Griekenland kunnen afboeken. Dat vergt enkel een kleine ingreep in de computer. De lasten zullen in dit systeem dus heel waarschijnlijk weer gedragen moeten worden door de belastingbetalers. Het is het IMF dat diepgaand hervormd moet worden. Het IMF is een lamme zieltogende dinosaurus die niet dood wil en kunstmatig in leven gehouden wordt door infusen vanuit armere landen.

Het is tijd om even terug te kijken. Er is intussen niets gebeurd dat wijst op een oplossing.

De roof van Europa

De nucleaire optie

Monetisatie van staatsschulden

IMF en hervormingen

Uitstervende dieren

Trouw: "De snelheid waarmee gewervelde dieren afgelopen eeuw uitstierven, is meer dan honderd keer hoger dan wanneer er geen mensen zouden zijn. Dat blijkt uit berekeningen van Mexicaanse en Amerikaanse ecologen. De uitkomst ondersteunt de vaak gehoorde, en bekritiseerde, claim dat de aarde is begonnen aan een zesde uitstervingsgolf, rapporteren ze in Science Advances. 

Sinds het ontstaan van leven op aarde is het vijf keer gebeurd dat in relatief korte tijd veel soorten organismen verdwenen. De laatste massale uitsterving was ongeveer 65 miljoen jaar geleden, toen onder meer alle dinosauriërs het leven lieten. De oorzaak was waarschijnlijk een sterke verandering in het klimaat, teweeggebracht door een meteoriet die op aarde stortte.

Wetenschappers zeggen al langer dat de aarde begonnen is aan een zesde uitstervingsgolf, veroorzaakt door de activiteiten van de mens. De snelheid waarmee soorten tegenwoordig ten onder gaan, is veel hoger dan de 'natuurlijke' snelheid waarmee dat gebeurde voor mensen de aarde domineerden, zeggen ze.

Voor hun onderzoek gebruikten de ecologen de inventaris van de International Union of Conservation of Nature, een lijst waarop staat hoe het met soorten wereldwijd gesteld is. Hoe voorzichtig ook, de gevreesde conclusie kwam toch bovendrijven: de biodiversiteit holt hard achteruit. Zonder mensen zou het aantal gewervelde dieren dat de laatste honderd jaar uitstierf er tussen de 800 en 10.000 jaar over hebben gedaan om van de aarde te verdwijnen. En ja, dat is een aanwijzing dat de zesde massa-uitsterving is begonnen, zegt het team.

Is het nog mogelijk om dit verlies aan biodiversiteit tegen te gaan? Jawel, maar alleen als we ons direct tot het uiterste gaan inspannen om deze te behouden. De mogelijkheid om het scenario af te wenden wordt snel kleiner.”


Grist: "You know how we talk about climate change as an existential threat to human civilization? There are a handful of thought-experimenters who suggest that, when the Antropocene does in all the “Anthro,” other species will inevitably move up into the ecological niches we vacate. The best candidate for the job? Rats.”

Faunabescherming: "Tijdens de behandeling van de wet Natuurbescherming (die als vervanger moet dienen voor onder andere de Flora- en faunawet en de Natuurbeschermingswet) in de 2e Kamer afgelopen maandag werd een amendement ingediend dat typisch is voor het huidige kabinet. Over dit amendement zal op 1 juli worden gestemd. In het amendement krijgen op verzoek van de VVD de jagers en de boeren volledig de vrije hand bij het doden van in het wild levende dieren. En de PvdA neemt in ruil daarvoor genoegen met een dooie mus.”

Trouw: "Rechters kunnen landen dwingen tot een doelmatig klimaatbeleid. Misschien zijn rechtszaken wel de enige manier om de politieke onverschilligheid rond klimaatverandering te doorbreken, zegt Jaap Spier, advocaat-generaal bij de Hoge Raad.”

Ons neoliberaal regime is ook zeer schadelijk voor de mens zelf. Vervuiling is eigen aan industrie. Monopolisten en multinationals beheersen de handel. Oorlog dient vooral de economische belangen en is een typisch menselijke uitvinding. Onze toekomst ziet er niet rooskleurig uit.

Guardian: "The death toll from air pollution, usually put at around 29,000 a year in the UK, could be substantially higher because the lethal effect of nitrogen dioxide (NO2), emitted during fossil fuel burning, has not been taken into account, experts believe.”

ICH: "A new report has found that the Iraq War has killed about one million people. The Nobel Prize-winning International Physicians for the Prevention of Nuclear War and other groups examined the toll from the so-called war on terror in three countries — Iraq, Afghanistan and Pakistan.”

ForeignPolicyInFocus: "U.S. foreign policy is dangerous, undemocratic, and deeply out of sync with real global challenges. Is continuous war inevitable, or can we change course?”

‘De crisis is een bewuste strategie voor sociale afbraak’

En de jongere jongere, ’s lands toekomst, wat doet die? Die doet DDDDD (drank, drugs, decibels, dance en een doppie). Bij voorkeur tijdens festivals. Natuurleuk. Groovy beat (groevie biet) overigens, een geinige demonstructie. Leef met vlag en wimpel, maar hou het simpel is het motto van de vrije jongens.

Grens aan festivals

Parool: "Duncan Stutterheim: grens aan festivals in Amsterdam is bereikt

Amsterdam heeft de limiet bereikt aan festivals in de stad. De gemeente zou eerder moeten streven naar minder dan meer dance-evenementen, maar dan wel van betere kwaliteit.

Dit zegt Duncan Stutterheim, directeur van dancebedrijf ID&T, in een afscheidsinterview in Het Parool. 'Het kraakt,' aldus Stutterheim. 'Bewoners gaan klagen, de politie wordt belast. In sommige weekeinden zijn er vijf festivals, dat zou niet zo moeten zijn.'

Amsterdam telt dit jaar ongeveer 130 festivals, die vooral in de zomerweken plaatsvinden. 'We moeten niet naar 200, maar eerder naar honderd, van betere kwaliteit.’

Vandaag begint Awakenings in Spaarnwoude en Nomads Festival in Riekerhaven. Volgend weekend is volgeboekt met nog meer festivals; Pitch in Westerpark, Verknipt in Riekerhaven, Roots Open Air in Frankendael, Focus in Rijk van de Keizer en Lost in a Moment op Pampus. Zaterdag 4 juli organiseert ID&T in stadion Arena het vijftienjarig jubileum van dancefeest Sensation. Dit is het laatste kunststukje van Stutterheim bij ID&T."

Natuur in Nederland

Natuurmonumenten: “In september komt de film 'Holland, natuur in de delta' in de bioscoop van de makers van de Nieuwe Wildernis.

De adembenemende film 'Holland, natuur in de delta' is een ode aan de rijke natuur van onze delta voor jong en oud. De prachtige beelden nemen je mee naar de grootste onontdekte natuurgebieden in Nederland: de onderwaternatuur. Na het zien van deze film met prachtige beelden, boven- en vooral onderwater, van vele gebieden van Natuurmonumenten heb je Nederland als het ware herontdekt."


Hier kunt u nog een mooi essay over onze duinen downloaden.

Laten we eerlijk zijn, het gaat niet goed met de natuur in Nederland en het gaat niet goed met het beleid dat onze regering uitstippelt.

GroenLinks: "Luchtvervuiling verplaatst zich over grote afstanden en trekt zich niks aan van landsgrenzen. Zo komt 63 procent van de luchtvervuiling in Nederland uit het buitenland (we liggen midden in de driehoek Londen-Parijs-Ruhrgebied), 83 procent van de vervuiling die we in Nederland produceren waait ook weer de grens over. Op de kaarten van de Atlas Leefomgeving kun je de problematische gebieden goed zien. Veel fijnstof blijft hangen in het zuidoosten van Nederland, omdat daar veel megastallen staan.”

PvdD: "Donderdag trokken Kamerleden Marianne Thieme en Esther Ouwehand gezamenlijk ten strijde tegen de nieuwe Wet natuurbescherming en het jachtcompromis van de VVD en PvdA. Als de wet en het amendement aangenomen worden, zet Nederland een stap van 200 jaar terug in de tijd in de bescherming van de natuur en in het wild levende dieren.”

Trouw: "De argumenten die jagers doorgaans aanvoeren voor de plezierjacht deugen niet, stelt milieufilosoof Jozef Keulartz. De jacht is funest voor een duurzaam beheer van de natuur.

Duurzaam natuurbeheer wordt door zo'n grootschalige jacht om zeep geholpen. Dieren in het wild zijn geëvolueerd in een omgeving met periodieke voedseltekorten. Zo hebben herten in de winter een 'verborgen winterslaap', waarin hun energiegebruik daalt naar 13 procent van het jaarlijks gemiddelde. Een ander natuurlijk proces is de vermindering van de vruchtbaarheid van vrouwtjes als gevolg van vermagering.

Ze slaan dan een of twee jaar over met het krijgen van een jong, om aan te sterken. Een pervers gevolg van grootschalige bejaging is de hoge reproductiesnelheid van de dieren. Veluwse herten produceren jaarlijks gemiddeld 1 tot 1,5 kalfje per hinde, tegen 0,6 in de Oostvaardersplassen.

Duurzaam natuurbeheer is dus niet gebaat bij grootschalige jacht. Natuurorganisaties weigeren dan ook terecht om zitting te nemen in fuanabeheereenheden, waar ze niets te zoeken, laat staan te winnen hebben."

Faunabescherming: "Actie: Laat de dieren niet schieten!

Tot driemaal toe beloofde de PvdA een einde te maken aan de plezierjacht, het zonder enig nut of noodzaak schieten van hazen, fazanten, konijnen, wilde eenden en houtduiven.

Het was een harde verkiezingsbelofte in 2012, het was het uitgangspunt van het plan Mooi Nederland waartoe de PvdA het initiatief nam samen met GroenLinks en D66 en het was een harde belofte bij de verkiezingen van 2015 voor de Provinciale Staten.

Maar de PvdA dreigt te zwichten voor de eisen van coalitiepartner VVD, die de jacht niet wil verbieden maar zelfs wil uitbreiden.

Laat de PvdA nu weten dat u het breken van die verkiezingsbeloften onacceptabel vindt."

Ecocheck basisschool Gein

DeGezondeStad: "Afgelopen winter deed ecoloog Maarten Terpstra van Van der Tol Hoveniers (partner van De Gezonde Stad) de EcoCheck op het schoolplein van basisschool Het Gein in Amsterdam-Zuidoost. Het speelplein werd beoordeeld op ecologische waarden: Is er voldoende groen? Zijn er bomen en wordt er gebruik gemaakt van duurzame materialen? Is er voedsel en zijn er schuilplekken voor dieren? Omdat het schoolplein erg versteend is, scoorde de school niet hoog in de EcoCheck. Maar geen nood, er is van alles mogelijk.

Hufterproof groen

In de EcoCheck zijn in totaal 180 punten te behalen. Basisschool Het Gein behaalde er 25 met het schoolplein. Uiteraard is het schoolplein geen tuin en niet bedoeld voor planten en dieren, maar voor kinderen om er te spelen. Niet alleen voor de schoolkinderen, maar buiten schooluren en in vakanties ook voor de buurt. Hygiëne en veiligheid zijn daarom belangrijk als er ecologische aanpassingen aan het speelplein worden gedaan. Daarnaast moeten ze ook hufterproof zijn. Gelukkig is Maarten Terpstra specialist in ‘natuurlijk spelen’. Van der Tol heeft al meerdere schoolpleinen veranderd in een natuurlijke speelplek die fijn is voor kinderen en voor planten en dieren.

Na overleg tussen Van der Tol en de school is een voorstel gekomen voor een aantal oplossingen, voor het voetbalveld en het dak, maar ook voor de kaalgetrapte speelheuvel op het plein. Daarnaast heeft Van der Tol een voorstel gedaan voor een wilgentunnel, die samen met de kinderen gebouwd kan worden. Ook wordt een gesprek gepland met de beheerder van de tuin- en groenstroken op het plein. Hij kan heel eenvoudig de tuin ecologisch beter onderhouden door vooral niet te veel op te ruimen, maar bladeren te laten liggen en snoeiafval onder de struiken op te bergen en niet af te voeren.”

De kleine rakkers hadden zelf al de wilgentenen die in een hoog hek waren gevlochten om het leuker te maken, er tussenuit gehaald. Gewoon de kinderen opleggen om van die wilgentenen af te blijven is er blijkbaar niet meer bij in dit reëel existerende universum.

Maar ondertussen worden in deze omgeving onder druk van een aantal bewoners die meer parkeergelegenheid willen en zeer gedupeerd zijn door de katjes en stuifmeel en luizen die van de bomen op hun auto’s vallen (als je vier auto’s hebt staan en dat is tegenwoordig voor de gemiddelde spitsburger toch een gebruikelijk aantal in deze wijk, dan blijf je natuurlijk aan de gang met wassen en dat zou niet mogen kunnen toch), 101 gezonde bomen gekapt. Men heeft nu een constructie bedacht waarbij er 115 terug zouden komen, in de eerste plaats niet in de beide straten omheen de basisschool en ten tweede niet zoals het hoort, de rekening klopt niet (men heeft in de hele buurt al bomen gekapt en die moeten ook gecompenseerd worden, er is gerommel met cijfers). Het juiste Definitieve ontwerp is nu beschikbaar.

Resultaat is dat er per saldo veel minder bomen in de hele omgeving van de school komen. Er komen negen bomen bij in het W. Gerresepad. In de C. Aarnoutsstraat worden maar 17 bomen vervangen (en verdwijnen er 27 voorgoed) en in de J. Krüsestraat maar 16 (29 verdwijnen er definitief). Dat is een forse ingreep voor een druk verkeerspunt bij de basisschool.

shot 0819 copy


Jaren geleden heb ik in mijn straat, C. Aarnoutsstraat, een van de toevoerstraten naar de school toe, het parkeergedrag van de ouders bekeken en dat is niet fraai. Ouders storen zich niet aan opgegeven rijrichtingen en parkeren hun auto’s overwegend achterstevoren zodat hun uitlaatgassen naar de stoep gericht zijn en de ramen van onze keukens. Deze huizen vlak bij de school zijn houtskelethuizen, bijzonder milieuvriendelijk en energiezuinig. Maar je kunt je keukenraam niet openzetten omdat meerdere keren per dag die parkerende auto’s hun uitlaatgassen je keuken inblazen. Wij hebben ook luchtverwarming en er wordt in deze huizen ook lucht van buiten naar binnen gezogen. Drukker autoverkeer zorgt voor meer vervuiling die ook op deze manier onze huizen kan indringen.

Bovendien en erger nog lopen nu de kinderen vlak achter de uitlaten van de draaiende motoren naar school toe. Je hoeft geen wetenschapper te zijn om te weten dat hierdoor een aantal kinderen al vroegtijdig gezondheidsproblemen zullen krijgen. De kinderen lopen middenin de uitlaatgassen. Een paar jaar geleden heb ik aandacht gevraagd voor deze kwesite en een actie gehouden onder de ouders die hun auto’s achterstevoren parkeerden. Flyertje aan de ouders uitgedeeld, stadsdeel gevraagd om borden te plaatsen die ouders verzoeken niet meer achterstevoren te parkeren. Het liep allemaal op niets uit. De overlast door auto’s wordt jaar na jaar erger. Dan kun je wel een aardige EcoCheck doen en wat meer bomen planten op het schoolplein, maar het milieu in deze straten gaat gewoon achteruit.

Het zal jaren duren voor de nieuwe aanplant zijn zuiverende werking kan ontplooien. Er zijn jammer genoeg teveel autobezitters die lak hebben aan milieu en gezondheid van anderen en zelfs hun eigen kinderen en die liever meer auto’s op straat willen, maar dan zonder het ongerief van katjes, stuifmeel en luisjes, want dat is toch zo errrruuuuuuggggg! Nou, als de nieuwe geplande eiken geplant zullen zijn, dan kan men weer genieten van vallende eikels op de auto’s en de processierups die voor allergische reacties zal zorgen. Ik wens de geplaagde autobezitters alvast veel sterkte toe in hun toekomstige actie om de eiken weer weg te krijgen omdat die hun auto’s beschadigen.

Overlastgebieden Zuidoost

De burgemeester van Amsterdam heeft een paar dagen geleden besloten om het Overlastgebied Zuidoost wederom voor een jaar uit te breiden met het Arena-gebied. Veel zijn we dus niet opgeschoten in voorgaande jaren. Ik kon toch even een grimlach niet onderdrukken toen ik zag dat ook het Anton de Komplein met het stadsdeelkantoor tot het overlastgebied behoort. Zoiets vermoedde ik al, gezien het onbehoorlijk bestuur, vriendjespolitiek en wat dies meer zij. Geintje.

overlastgebied zuidoost


Duurzame festivals

SP: "SP-raadslid Remine Alberts doet een aantal voorstellen om het beleid voor festivals in parken duurzamer te maken. Alberts: “De effecten van alle festivals op de parken en de verdere omgeving moeten beter in kaart worden gebracht. We moeten ervoor zorgen dat we zuinig met ons kostbare groen omspringen. Achteraf spijt hebben is gewoon te laat.”

In het jaar 2015 staan er ongeveer 350 festivals op de agenda voor Amsterdam. Veel festivals vinden plaats in de open lucht, onder meer in Amsterdamse parken, het Amsterdamse Bos, maar ook natuurgebieden als het Twiske.

De SP wil dat de gemeente allereerst zowel voor als na een festival goed onderzoek doet naar de staat van een park. Alberts: “Er zijn al signalen dat de zachte bodem van de parken zwaar te lijden heeft onder al het gewicht. Maar bij duurzaam festivalbeleid hoort ook dat omwonenden ermee kunnen leven. Over deze punten willen we een gedegen onderzoek en passende maatregelen vanuit de gemeente. Zo kunnen we ervoor zorgen dat we niet alleen dit jaar maar ook in de toekomst duurzame en leuke festivals in de stad kunnen hebben.”

Om een voorbeeld te geven van niet-duurzaam gebruik van natuurgebieden: vandaag kwam Dirt Maniacs bij de Ouderkerkerplas ter sprake in de vergadering van GGA. De hele omgeving is EHS/NNN gebied. Toch heeft Dirt Maniacs er al een 'Obstacle Course Training Centre' mogen aanleggen. Er is ingesproken door omwonenden die tegen dit permanent natuurvernietigingsproject zijn.

De bestuurders van GGA vonden dat de gezondheidsrisico’s volledig voor rekening komen van de bootcampers zelf omdat zij door deel te nemen zichzelf verantwoordelijk hebben gesteld voor gebeurlijke ongevallen en infectie door bijvoorbeeld verontreinigde moddergrachten en sloten. Eigen schuld, dikke bult. Dat is onzin natuurlijk. Het is de burgemeester die verantwoordelijk is en blijft voor orde en veiligheid.

Overal zijn rietkragen weggehaald, wat een aantasting betekent van de ecologische waarde van dit gebied. En in de sloten zal aardig wat biologisch leven vertrappeld worden. Het gaat GGA natuurlijk om het geld. Veel zal dat niet zijn, want erg veel vuilmaniakken kun je hiervoor niet warm krijgen. Het probleem is wel dat maniakken nu eenmaal maniakaal hun hobby uitoefenen, al zijn ze maar met een paar honderd. Elke week de modder in. Dus veel zal er niet overblijven van de Ecologische Hoofdstructuur daar. Het zal GGA en Recreatie Noord-Holland NV een zorg zijn.

GGA heeft al aangekondigd/te horen gekregen dat er nog meer bezuinigd zal moeten worden. Dus nog minder ecologisch beheer en meer exploitatie van natuurgebieden. Als de gebruikelijke subsidies van de stad Amsterdam en provincie steeds verder wegvallen en GGA moet steeds meer geld zelf genereren dan zal uiteindelijk de EHS/NNN grotendeels zijn vernietigd, omdat het evenemententerreinen zijn geworden. De biodiversiteit kunnen we dan wel vergeten. Zijn mensen al zo gewend aan milieuvervuiling dat ze zich als hobby als varkens in de modder wentelen?

shot 0810

Dirt Maniacs

shot 0811
shot 0813
shot 0814
shot 0815
shot 0816


Griekenland

Greece-1


Informatie van de overheid

Wie geïnteresseerd is in informatie van de overheid, kan terecht op de website van de overheid. U kunt daar uw e-mailadres invullen en u alle informatie laten toezenden over bekendmakingen, vergunningen e.d. in uw woongebied. De link staat in de rechterkolom (Links) op dit weblog onder Overheid informatie (zie daar het oranje raampje Blijf op de hoogte!)

Dat is belangrijk als u het niet eens bent met een verleende vergunning of wil weten wat er gaat gebeuren in uw wijk. Overigens is het nog steeds zo dat de gemeente/stadsdelen vergunningen verlenen een paar dagen voordat het evenement plaatsvindt. Dat hoort niet. Dat belemmert democratische inspraak en verhindert in veel gevallen ook dat burgers juridische stappen kunnen ondernemen tegen bepaalde vergunningen. In een democratisch bestel horen dit soort onbehoorlijke trucjes niet thuis. Het is belachelijk dat burgers vaak pas bezwaar kunnen maken als het evenement al voorbij is. Hun bezwaren worden soms maanden later in hoorzittingen behandeld. Hieronder een paar voorbeelden.

Verknipt Festival, Overschiestraat 198 (sportpark Riekerhaven), op 4 juli 2015 - Bekendgemaakt op 24 juni

Nomads Festival, Overschiestraat 198 (sportpark Riekerhaven), op 27 juni 2015 - Bekendgemaakt op 24 juni

Dit soort praktijken is nog een overblijfsel van de regentenmentaliteit die decennialang Amsterdam regeerde. Raadsleden doe hier wat aan!

Staat in gebreke

Nederland loopt achter wat milieu en natuur betreft. Geen wonder als je ziet hoe bijvoorbeeld Groengebied Amstelland, stadsdeel Zuidoost en de stad Amsterdam met natuur, parken en bomen omgaan. Maaien en kappen alsof er geen morgen meer komt.

Volkskrant: "Staat moet broeikasgasuitstoot van rechter sterk terugdringen

De rechtbank in Den Haag verplicht de Nederlandse staat om de uitstoot van broeikasgas veel méér te beperken dan de regering van plan is. Actiegroep Urgenda, die de rechtszaak had aangespannen, heeft die woensdag overtuigend gewonnen.

In 2020 moet Nederland de uitstoot van broeikasgas met minstens 25 procent hebben beperkt, in plaats van de 17 procent die met het huidig beleid wordt bereikt. Het is een 'zorgplicht van de staat' om burgers te beschermen tegen het grote gevaar dat klimaatverandering inhoudt, aldus de rechter.”

Dus heren en dames bestuurders: kappen met kappen van bomen!


Natuur&Milieu: "Natuur & Milieu reageert onthutst en zeer teleurgesteld op het voorstel autobelastingen 2017-2021 van het Kabinet. Alle tot nu toe opgebouwde sturing op zuinig rijden wordt met deze plannen teniet gedaan. Het Kabinetsplan legt daarmee een bom onder het Energieakkoord: er zullen 100.000 minder elektrische auto's de weg op gaan dan afgesproken en de gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's zal minstens 10% hoger komen te liggen. Dat betekent niet alleen meer milieuvervuiling, maar ook 10% hogere kosten aan de pomp. Het Kabinet negeert dit deze effecten volkomen, blijkt uit het voorstel.

Tegenstrijdig beleid

Met het voorstel van het Kabinet haalt Nederland de doelstelling zoals afgesproken in het SER Energieakkoord - 200.000 elektrische auto's in 2020 - bij lange niet. Een halvering van deze doelstelling naar slechts 100.000 elektrische auto's is nu zelfs lastig haalbaar. Er wordt door deze plannen vanaf 2017 geen stekker-hybride meer verkocht. Waar het Energieakkoord inzet op snelle afbouw van de vervuiling van mobiliteit en op omschakeling naar elektrisch rijden, stuurt het Kabinetsvoorstel precies de andere kant op. De gemiddelde CO2-uitstoot van nieuwe auto's zal door de plannen met minstens 10% stijgen. Dat kost de autorijder € 400 per jaar extra.”

Stichting Groene Hart: “Op woensdag 24 juni zal om 14:00 uur de petitie ‘Houd het Groene Hart GROEN zonder nieuwe wegen’ door één van de initiatiefnemers aangeboden worden aan de gedeputeerde van Verkeer en Vervoer van de provincie Zuid-Holland, Floor Vermeulen. Dit zal gebeuren op het Provinciehuis in Den Haag."

Het Groene Hart staat voor:

-    Uniek cultuurlandschap
-    Rust en ruimte
-    Flora en fauna
-    Prachtige vergezichten
-    Toerisme en recreatie

Dit willen we behouden en versterken door:

-    Een duurzame visie op het Groene Hart
-    Stimuleren van de beleving van het gebied
-    Efficiënte en milieuvriendelijke oplossingen
-    Gebruik maken van de bestaande wegen

Daarom zijn we tegen:

-    Steeds maar nieuwe wegen, in plaats van het verbeteren van bestaande wegen
-    Het hanteren van achterhaalde groeivoorspellingen
-    Het asfalteren van bijzonder polderlandschap
-    Het overmatig voorrang geven aan zwaar vrachtverkeer"

Orchideeën maaien

Natuurbericht: "De afgelopen twee weken zijn er in Nederland diverse meldingen gedaan van afgemaaide orchideeën in bermen. In sommige gevallen is er zelfs gemaaid ondanks afspraken die er zijn gemaakt. De WEO is een ludieke actie gestart en geeft de betreffende gemeente, provincie of waterschap een exemplaar van haar orchideeënkalender cadeau.

Gemaaide bermen, noodzakelijk kwaad of niet?

Langs veel wegen worden bermen jaarlijks meerdere malen gemaaid. De zogenaamde “zichthoeken” op kruispunten en het wegmeubilair worden vaker gemaaid om de verkeersveiligheid te garanderen. Noodzaak, want verkeersongevallen, al dan niet met dodelijke afloop, wil niemand. Toch is het maaien vaak ten gunste van de bermvegetatie en zeldzame planten, waaronder orchideeën. Juist door het maaibeheer zijn op veel plekken soortenrijke vegetaties ontstaan. Dergelijke vegetaties worden in stand gehouden door het maaibeheer. Hierdoor voelen veel orchideeën zich steeds meer thuis in onze bermen.”

Behalve in Zuidoost waar er bijvoorbeeld aan het eind van het Jan Schaeferpad bij de Gaasperplas zo vaak gemaaid wordt dat er geen bloem meer opkomt.

shot 0806

Kale boel langs het Jan Schaeferpad

In het Gaasperpark worden regelmatig beschermde planten gemaaid. Zie hier. Een schande voor Groengebied Amstelland.

"Mag dat zomaar, orchideeën afmaaien?

Nee, orchideeën afmaaien tijdens de bloei mag niet. Zo oordeelde de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO) vorig jaar in een andere case. Zij gaf de gemeente Almere vorig jaar een waarschuwing.

Alle orchideeën die in Nederland voorkomen zijn beschermd middels de Flora- en faunawet. Zaken die niet worden gezien als een gunstige staat van instandhouding kunnen strafbaar zijn. Wil je toch werkzaamheden uitvoeren dan dien je een ontheffing aan te vragen voor de Flora- en faunawet. Voor reguliere onderhoudswerkzaamheden die soms meerdere malen per jaar plaatsvinden is het ondoenlijk om telkens opnieuw een ontheffing aan te vragen. Daarom kunnen beheerders gebruikmaken van een gedragscode die ervoor zorgt dat, mits aan de voorwaarden wordt voldaan, er geen ontheffing nodig is. Een van de voorwaarden is wel dat het beheer onder de noemer “bestendig beheer en onderhoud” valt. Het moet dus gaan om reguliere onderhoudswerkzaamheden. Een andere voorwaarde is dat in kaart wordt gebracht welke beschermde soorten er voorkomen.”

De kalender is te bestellen bij de Werkgroep Europese Orchideeën.

Honing

Er is weer honing bij de imker van het Gaasperpark te krijgen. Imker Vincent Driest heeft nu twee jonge imkers in opleiding.

shot 0798
shot 0801
shot 0802
shot 0803


Met twee maten meten

Het zal me benieuwen hoe het met Griekenland afloopt. Duidelijk is wel dat het IMF met twee maten meet wat het ‘redden’ van landen betreft. In de eerste plaats kun je beter niet ‘gered’ worden door het IMF, want ze eisen volledige overgave, privatisering (tegen dumpingprijzen) van zowat alle nationale ondernemingen en zware bezuinigingen op bijvoorbeeld pensioenen. En ten tweede is er onder de strenge normen van IMF, ECB en EU geen toekomst voor Griekenland. Het IMF houdt zich ook niet aan zijn eigen regels waar het een niet EU-land als Oekraïne betreft.

greece banks


WashingtonsBlog: "IMF Violates IMF Rules, to Continue Ukraine Bailouts

The IMF, whose bailout operations are absorbed by the taxpayers in the member countries whenever a particular bailed-out nation defaults, announced on Friday, June 19th, that it will “continue to support Ukraine through its Lending-into-Arrears Policy even in the event that a negotiated agreement with creditors in line with the program cannot be reached in a timely manner.” Though this new “Lending-into-Arrears” policy violates two IMF rules, it was justified by the IMF’s Managing Director Christine Lagarde on the basis of the Ukrainian government’s “continued efforts to reach a collaborative agreement with all creditors.”

1: The IMF does not lend to nations at war — but Ukraine continues being at war against its former Donbass region despite the Minsk II ceasefire agreement; ceasefire violations, especially by the Ukrainian side, continue regularly.

2: The IMF does not lend to nations that are likely to default — but every independent source categorizes Ukraine as being virtually certain to default, and the only actual question regarding Ukraine is: when? The IMF’s answer: we’ll keep lending, building Ukraine’s public debt even higher, until our aim is achieved, and then we won’t — and that’s when the default will occur — the default will happen when we decide it will happen. It will happen when we will stop lying and saying that it won’t happen.

Consequently, the IMF’s rules are highly flexible. Those rules actually became even more flexible soon after the U.S. Administration of President Barack Obama succeeded at overthrowing in February 2014 Ukraine’s President Viktor Yanukovych. On 23 June 2014, Brett House at QZ headlined, “A great new way for the IMF to help debt-laden countries without forcing them to default,” and he reported that, “The International Monetary Fund (IMF) is considering a big shift in its lending rules.” it would permit the IMF to allow “reprofiling instead of restructuring” for countries that the IMF is determined to keep going. “Creditors would be asked to defer or ‘reprofile’ their debt-service payments for a number of years, in the expectation that the country’s adjustment program would enable it to return to growth and pick up these payments at a later date.””

greek funding crisis 10.57.07


BBC: "A Greek minister has said new proposals will be put to creditors ahead of an emergency EU summit planned for Monday.

The European Commission, the IMF and the ECB are unwilling to unlock bailout funds until Greece agrees to reforms.”

NYTimes - Paul Krugman: "As many of us have noted, it’s hugely unfair when people claim that Greece has done nothing to adjust. On the contrary, it has imposed incredibly harsh austerity and substantial reforms on other fronts. 

Greece is, by this measure, the most fiscally responsible, indeed crazily austere, nation in Europe.”

Yanis Varoufakis: "That Greece needs to adjust there is no doubt. The question, however, is not how much adjustment Greece needs to make. It is, rather, what kind of adjustment. If by ‘adjustment’ we mean fiscal consolidation, wage and pension cuts, and tax rate increases, it is clear we have done more of that than any other country in peacetime.”

Καλή επιτυχία.

Natuur bloeit weer

Waar geen festival was waar alle bloemen gemaaid en/of platgetrapt werden schieten de bloemen nu op. In het Gaasperpark zul je tot sint-juttemis kunnen wachten op de rietorchis en andere beschermde planten; de weinige bloemen die daar stonden zijn al voor het festival weggemaaid door Groengebied Amstelland. Het lijkt erop alsof GGA het geld ontvangen van Amsterdam Open Air al besteed heeft aan nieuwe toezichtwagens.

shot 0796

Nieuwe GGA auto’s
Verhinderen dat beschermde planten gemaaid worden doen ze niet

shot 0797

Nu in volle bloei langs de Gaaspersingel

shot 0786

Orchideeën

shot 0789

Rietorchis

shot 0787

Gevlekte rietorchis (vergelijk met die erboven)

shot 0788

Gevlekte rietorchis tussen de ratelaars

shot 0791

Nijlgans

shot 0793
shot 0794

Eenzame nijlgans in het Gaasperpark

De kwestie Kansrijk en meer gerommel

shot 0784

Casa Jepie Makandra

Parool: "Het bestuur van buurtkamer Casa Jepie Makandra in Holendrecht heeft de coördinator van het vrijwilligersproject per direct op non-actief gesteld. Zij wordt ervan verdacht enkele duizenden euro's te hebben verduisterd.

De malversaties kwamen vorige week aan het licht tijdens het opmaken van de jaarrekening 2014.

'Het werd duidelijk dat onze coördinator geld van het project heeft gebruikt voor privédoeleinden,' vertelt Gert Dijkstra namens het bestuur. 'Het precieze bedrag moet nog worden vastgesteld, maar de coördinator heeft de diefstal toegegeven.’”

Parool: "Aankopen bij niet-bestaande bedrijven, inkopen die opvallend vaak in andere delen van de stad worden gedaan en voorschotten voor onduidelijke activiteiten: de kleine kas van Kansrijk in Zuidoost was een grote puinhoop.

Dat blijkt uit intern onderzoek dat eind vorig jaar is uitgevoerd naar het kasbeheer van een tiental ambtelijke organisaties in Zuidoost. In de administratie van Kansrijk, dat zich bezighoudt met armoedebestrijding, trof de auditeur bonnen aan voor aankoop van een bruidstaart bij Sugar Jams en vijftien Antilliaanse Johnny Cakes bij Avanis Kitchen in Almere.

Beide bedrijven bleken niet bij de kamer van koophandel ingeschreven. De onderzoeker vermoedt dat het gaat om ondernemers uit het zwarte circuit.

Er werden meer onrechtmatigheden aangetroffen in de boeken van Kansrijk. Zo was voor een etentje van de medewerkers in december 2013 een voorschot opgenomen van 950 euro. Uit de bon van het sushi & grillrestaurant bleek dat van dat geld 22 diners werden betaald, terwijl Kansrijk veertien medewerkers telt. De kosten van het uitje liepen verder op doordat een dag eerder bij drogisterij Douglas voor 216 euro aan cosmetica en sponsen waren aangeschaft.

Het beeld dat in het rapport wordt geschetst van een zorgeloze omgang met belastinggeld bij Kansrijk brengt het stadsdeelbestuur in politieke verlegenheid. In maart van dit jaar drong het dagelijks bestuur aan op een nieuwe bijdrage voor de organisatie van drie ton. Binnen de bestuurscommissie gingen stemmen op om eerst een financiële verantwoording van Kansrijk af te wachten, maar volgens het dagelijks bestuur was dit niet nodig. Onduidelijk is of het dagelijks bestuur op de hoogte was van het rapport, en de inhoud heeft laten meewegen bij het subsidiebesluit.”

Bovenstaande kwestie kwam aan de orde in de vergadering van het Algemeen bestuur op 16 juni.

Het genoemde interne auditierapport was vertrouwelijk en het algemeen bestuur wilde graag inzage in dit rapport. Terecht. Er is nog steeds geen verantwoording van de gemaakte kosten door Casa Jepie Makandra die een subsidie van 80.000 euro per jaar kreeg, voor twee jaar. Dhr. Parsan vond dat Zuidoost hierdoor weer kwalijk in het daglicht kwam te staan. Inderdaad.

Dan bleek er ook een nieuw contract te zijn ondertekend tussen Groengebied Amstelland (dhr. Jaensch zit ook in het bestuur van GGA) en Amsterdam Open Air. En dat terwijl de zaak nog bij de Raad van State in behandeling is vanwege strijdigheid met het bestemmingsplan. Er was al inzage gegeven aan een commissielid en mevr. de Boer wilde dat ook. Zij kon inzage krijgen op de werkkamer van dhr. Jaensch. Het contract blijft dus geheim voor de inwoners van Zuidoost en wij mogen dus ook niet weten hoeveel Amsterdam Open Air betaalt voor de huur van het park. Dat zal denk ik nu wel meer dan 150.000 euro zijn per festival. Maar wie denkt dat daarmee het groenbeheer zal worden bekostigd heeft het mis. Dat geld gaat naar verbreding van paden om ze geschikt te maken voor vrachtverkeer voor festivals. Van respect voor de EHS is op deze manier geen sprake. Dhr. Jaensch schakelt in diverse belangrijke kwesties de bestuurscommissie gewoon uit. Hij is degene die beslist. Het AB mag de besluiten op z’n best goedkeuren, maar waar mogelijk wordt dit bestuur genegeerd. Dat is tegen de letter en de geest van de nieuwe inrichting van de stadsdelen. De bestuurscommissie in zijn geheel bestuurt, niet enkel het DB en zeker niet dhr. Jaensch. Alle lof voor zijn inzet, maar regels zijn regels. We leven nog steeds in een democratie.

Update: achteraf bleek dat het ging om het oude contract tussen GGA en Amsterdam Open Air. Er is geheimhoudingsplicht dus het is niet te controleren of dat werkelijk zo is. Het lijkt mij vreemd dat er ineens belangstelling zou zijn voor een oud contract.

GroenLinks deelde mee dat er nog een intern probleem is. Duidelijk is dat Urwin Vyent niet meer in het Dagelijks bestuur zit. Ik wens GL sterkte en moed.

camping 21.19DSC04778

Vervuiling op de Gaasper Camping en omgeving na het festival
Volgens Idsinga (PvdA) het visitiekaartje van Zuidoost

Ook het bestemmingsplan restgebieden werd behandeld. Er was inspraak door onder andere de eigenaar(s) van de Gaasper Camping die ook in de EHS ligt. Die eigenaar is zeer ongelukkig met de EHS, want men wil meer sanitair, horeca en een vaste woonruimte voor een beheerder op het terrein. De heer Lycklama Nijeholt wil in feite uitbreiden omdat zijn campers 'meer eisen stellen' aan de camping. Hij heeft net flink veel geld verdiend aan zijn deelname aan Amsterdam Open Air met een silent disco op zijn terrein en wil nog meer winst natuurlijk. De middag voor het festival was er al geluidsoverlast op de camping. De jeremiade van dhr. Lycklama werd opgepakt door de meeste commissieleden. Alleen D66 wist het gezond verstand te bewaren en stelde de juiste vragen. Van respect voor de EHS was weinig te merken bij de eigenaar. Het gaat hem uitsluitend om meer plek en faciliteiten, dus meer winst. Zowel de PvdA, OZO, CDA als CU namen hun toevlucht tot de gebruikelijke trucjes: het oprekken van het belang van de eigenaar. Aan de ene kant het bagatelliseren van de omvang van de gewenste uitbreiding en aan de andere kant het aandikken van een dreigend failliet van de eigenaar die brodeloos zou worden en het overdrijven van de zogenaamde voordelen voor Zuidoost ervan. Daarvoor is een groot deel van de bestuurscommissie bereid om ‘met alle respect’ (maar niet heus) voor de EHS, de regels weer eens aan hun laars te lappen.

Dhr. Jaensch heeft over dit onderwerp precies aangegeven wat de grenzen zijn die de EHS nu eenmaal stelt aan bouwen en horeca en aanpassingen. Hij zei ook dat de grenzen van wat kan al maximaal benut werden. Daarin heeft hij groot gelijk. Toen hij zei dat de EHS pas sinds kort is opgelegd door de provincie was hij niet helemaal correct. De EHS bestond al jaren terug, maar zoals mijn lezers intussen weten heeft Amsterdam de EHS altijd genegeerd. Jaensch stelde ook dat de EHS was tot stand gekomen na vaststelling van het huidige bestemmingsplan. In dit bestemmingsplan had de EHS wel degelijk geborgd moeten zijn. Was dat niet het geval dan is ook de evenementennota van Zuidoost niet rechtmatig opgesteld. En dan is aan Amsterdam Open Air onrechtmatig een vergunning verleend.

camping maandag 21.30DSC04775

Gaasper Camping na het festival

Mevr. de Boer van OZO en dhr. Res van het CDA suggereerden in feite dat het sanitair van de camping niet deugde want dat zo’n camping niet zonder een goed sanitair kan. Dat is ontzenuwd door dhr. Jaensch. Er is voldoende en goed sanitair aanwezig. Tijdelijk kunnen mobiele units een uitkomst bieden. Het advies van de TAC was ook negatief tegenover uitbreiding van de camping. Terwijl men eerder in de vergadering vol afschuw was over het gerommel bij Casa Jepie Makandra, zijn PvdA, OZO, CDA en CU nu ineens voor het overtreden van regels en de EHS. Mevr. de Boer maakte het bijzonder bont. Haar voorstel was om toch tegen de regels in een ander advies aan de gemeente te geven en toch een uitbreiding van de camping toe te staan. Blijkbaar leert men hier in Zuidoost nooit. Regels zijn regels. Dhr. Parsan had het over ‘we moeten moedig optreden’. Waarmee hij in feite opriep tot illegaal handelen. Zuidoost nergens anders. Dat ‘moedig optreden' is al jaren schering en inslag in Zuidoost. Ook bij Casa Jepie Makandra toonden ze veel moed. Parsan kan het mooi uitleggen, maar boer pas op je ganzen als de vos de passie preekt.

Chassez le naturel et il revient au galop. Verjaag de natuurlijke neigingen van de mens en ze komen in galop terug. Er komt een ondernemer inspreken die al veel winst maakt en die wordt voorgesteld door de meeste commissieleden als een arme, zielige man die zijn bestaan dreigt te verliezen als er geen uitbreiding komt. Onvoorstelbaar zoals sommige individuen een wit voetje halen bij onze anarcho-liberaal ingestelde commissieleden. Dhr. Parsan wilde voortdurend weten wat de Verkenningen hadden opgeleverd. Nou, mijnheer Parsan, die hebben opgeleverd dat alles kan in het park, ook al is het EHS. Want de ambtenaren van Zuidoost hebben tijdens die Verkenningen nooit aan de stakeholders en omwonenden meegedeeld dat dit gebied tot de EHS behoorde. In feite was alles mogelijk, ook bordelen, horeca, yogabedrijfjes, skatebanen enz (in feite een nieuwe versie van het uitgeklede Mandelapark). The sky was the limit. Die Verkenningen waren de grootste farce ooit vertoond in Zuidoost. Dit webblog is een van de weinige zoniet het enige dat de EHS weer op de kaart heeft gezet. En voor de hardleerse politici, hier nogmaals de presentatie.

De bestuurscommissie blameert zich ook hiermee voor de hele stad door zich weer op de illegale toer te begeven. Je zou tranen in je ogen hebben gekregen van de invoeling van dhr. Parsan, Idsinga, Res, Olson en mevr. de Boer in de behoeften van deze ongelukkige campingeigenaar. Ondertussen vergeten ze maar al te makkelijk de veel dringender behoeften van een veel grotere groep mensen die armoe lijdt in Zuidoost en niet de zorg krijgt die ze nodig hebben. De genoemde politici moeten zich diep en diep schamen als ze Zuidoost op deze manier verder op willen stoten in de vaart van de zich verrijkende individuen. Het was een schaamteloze vertoning. Gelukkig was er nog dhr. Jaensch die hen wees op de regels. Maar zelfs daar hadden ze geen boodschap aan. De enige partij die zich nog enigszins iets gelegen laat liggen aan democratie en regels is D66. Misschien kan GroenLinks zich daar nu bij aansluiten. En als dhr. Jaensch op deze goede weg doorgaat dan kan Zuidoost zich nog rehabiliteren.

Amsterdamse anarchie

soa

SOA

'Stadsdelen houden zich bij evenementen niet aan hun eigen regels

"Vergunningen voor festivals en andere evenementen worden vaak niet volgens de regels verstrekt. De vergunningverleners doen maar wat, stelt journalist Erik Brouwer.

Wie in Amsterdam een evenement wil organiseren, moet een vergunning aanvragen. Grote evenementen met meer dan tweeduizend bezoekers moeten uiterlijk 1 december zijn aangemeld voor het daarop volgende jaar, aldus de website van de gemeente Amsterdam.

Volgens de Algemene Wet Bestuursrecht moet de vergunningverlener burgers in de gelegenheid stellen hun zienswijzen naar voren te brengen, zodat deze eventueel meegenomen kunnen worden in de uiteindelijke vergunning. Voor het indienen van een zienswijze hanteert de gemeente een termijn van zes weken.

Om iedereen te helpen heeft de gemeente een draaiboek voor evenementenvergunningen opgesteld; daarnaast staan op de website zowel aanvragen als verleende vergunningen. Maar wanneer je over de afgelopen zes weken de verleende vergunningen bekijkt, is bij geen van de vergunningsaanvragen de termijn van acht weken vóór het evenement aangehouden. De gemiddelde termijn is elf dagen.

Drie evenementen uit de laatste zes weken hadden een omvang van 5000 à 7500 bezoekers, waarvoor de meeste stadsdelen volgens hun eigen regels een aanvraagtermijn langer dan acht weken hanteren. Twee daarvan werden meer dan een week ná het evenement gegund - met terugwerkende kracht dus. De uitschieter: een evenement waarvoor de vergunning tachtig dagen na het evenement werd aangevraagd. Van de 26 verleende vergunningen zijn er tien die nul tot drie dagen van tevoren werden aangevraagd.

Gevolg is dat ook de tijd tussen vergunningsverlening en het evenement vaak extreem kort is. In geen enkel geval werd de termijn van zes weken gehaald. Bij 12 van 26 evenementen werd de vergunning verleend nadat het evenement had plaatsgevonden. In deze gevallen wordt het voor belanghebbenden (ja, dat kunt u ook zijn) onmogelijk een zienswijze in te dienen of bezwaar aan te tekenen.

De gemeente houdt zich dus niet aan zijn eigen regels, die natuurlijk wel tellen wanneer je als burger je belasting niet op tijd betaalt.

Is dit een nieuw probleem? Zijn de stadsdelen sinds kort overbelast? Nee, al in maart 2012 bracht de gemeentelijke Rekenkamer een rapport uit over de kwaliteit en kosten van de dienstverlening rondom evenementenvergunningen. De Rekenkamer constateerde dat diverse stadsdelen zich vaak (32 tot 53 procent) niet hielden aan de minimale aanvraagperiode van acht weken. Ook bij de vergunningverlening werd de termijn van zes weken vaak (48 tot 100 procent) niet gehaald. Stadsdeel West spande de kroon: twaalf procent van de vergunningen werd verleend nadat het evenement had plaatsgevonden. Het recente Flying Dutch (Olympisch Stadion) is een mooi voorbeeld: gepland op 30 mei, vergunning verleend op 26 mei.

Welkom in Amsterdam, waar iedereen doet waar hij zin in heeft. Ambtenaren zijn daarop geen uitzondering.”

Laatste voorbeelden:

Evenement Spieringhorn Open Air, vergunning is bekendgemaakt op 10 juni 2015 en het evenement had plaats op 30/31 mei 2015.

De vergunning voor het Mystic Garden Festival is bekendgemaakt op 17 juni 2015 en heeft plaats op 20 juni 2015.

Dialoogdag

Dialoogdag label touw


Het Parkenoverleg had een tafeltje gekregen op de Dialoogdag gisteren (rond, erg klein, ±45 cm diameter), en daar hebben we er nog een van georganiseerd voor ons Groenmanifest, handtekeningen en flyertjes met links naar het manifest en de petitie (heeft u deze al ondertekend?) en sites met meer informatie. We hadden onze positie goed uitgekozen, niet in de zaal waar druk gediscussieerd werd, maar voor de ingang van de zalen, zodat we daar mensen uitleg konden geven zonder andere discussies en voordrachten te storen. Onze tafeltjes waren wel dé plek waar iets gebeurde. Er was een grote tafel van de Provincie met onder andere een stuk ter inzage dat ook is opgenomen in onze presentatie EHS/NNN dat gaat over de Ecologische Hoofdstructuur van Noord-Holland. Ik zag geen mensen die daar iets aan het lezen waren. Dat stuk is in feite een propagandastuk van de provincie waar onze overheid zich in feite niet aan stoort. De EHS wordt systematisch tegengewerkt op alle niveau's, stadsdelen, gemeente en provincie. Dat is het hele probleem.

Dhr. Tjeerd Talsma, gedeputeerde van Noord-Holland voor natuur kwam pas op het laatste moment, hield een kort betoog en kreeg een vraag van Flora te Riet, waarop een nogal onbeduidend antwoord kwam. Uit Talsma's woorden werd duidelijk dat hij als gedeputeerde voor natuur de klemtoon legde op de noodzaak van de provincie om woningbouw te realiseren, in het groen dus. Waarmee hij in strijd komt met de doelstellingen en de regels van de EHS. Op ons standje hebben we daarover met allerlei mensen gediscussieerd. De meesten steunden ons standpunt, maar er waren er wel een paar die nogal fel negatief reageerden, en dat waren niet toevallig die mensen die in besturen zaten en op deze dag op de podia stonden. Het is duidelijk dat wie een overheidsfunctie heeft dit foute natuur/evenementenbeleid per definitie moet uitdragen (anders krijgen ze deze overheidsbaan niet) en dat sommige natuurorganisaties onder grote druk staan en zich op zijn best wat afzijdig houden van deze discussie (om subsidies niet in gevaar te brengen). We hadden een printversie van deze EHS/NNN presentatie bij om aan mensen te tonen en te wijzen op de kaarten van de EHS waar onze burgemeester nog steeds niets van wil weten. Duidelijk is waarom: omdat in de EHS er stricte beperkingen zijn aan wat kan en mag, zeker wat betreft bouwactiviteiten en horeca. Daarom heeft dhr. Jaensch (ook bestuurslid van Groengebied Amstelland dat onze EHS in beheer heeft!) in de stadsdeelraaad van Zuidoost jarenlang beweerd dat het Gaasperpark niet tot de EHS behoorde. De EHS van Noord-Holland wordt dan wel uitgebreid met een aantal hectaren, maar als dat evenemententerreinen zijn schieten we daar niets mee op.

Amstelscheg

Amstelscheg

Zelf heb ik tijdens de Dialoogdag dhr. Jan Hylkema, directeur van Recreatie Noord-Holland N.V., kort aangesproken, hem een luchtfoto getoond van de 'beroemde' Amstelscheg (zie bovenstaande foto) waarover zoveel ophef gemaakt wordt in onze gemeente als zijnde een waardevol groengebied. Ik toonde deze foto om aan te tonen dat die scheg in feite voor het overgrote deel agrarisch gebied is en dus niet de ecologische waarde heeft (afgezien van bvb het Landje van Geijsel) die andere stadsdelen met een stuk EHS wel hebben. Het zijn juist deze kleine natuurgebiedjes die van zeer grote waarde zijn, voor natuur, voor fauna en flora en biodiversiteit. Op mijn vraag aan dhr. Hylkema waarom juist in die natuurgebieden zoveel evenementen georganiseerd antwoordde hij: "omdat het onderhoud en beheer daarvan bekostigd moet worden met die evenementen". Dat vond ik een foute politieke keuze. Is ook tegen de regels en bestemmingsplannen. Toen verdween hij snel. Van ecologisch beheer is geen sprake; men stopt de opbrengst in projecten om nog meer evenementen te kunnen organiseren, dwz het verbreden paden om grotere vrachtwagens toe te laten, het geld gaat ook in een dure administratie zitten en directies, en in het groter maken van het terrein voor tenten en kramen. Dat heeft allemaal niets te maken met groenbeheer. Zeker niet als men zoals in het Gaasperpark orchissen en vogelmelksoorten gaat maaien! En als Tjalsma in een discussie over natuur de woningbouw ter sprake brengt dan weten we dat natuur in het verdomhoekje komt. Opvallend was dat de paar mensen die wel voor grote evenementen waren geen argumenten hadden (behalve dat ze geld opbrengen) en ook geen begrip hadden voor de fotomap met schade aan onze parken. Men is in sommige kringen verlegen met en geïrriteerd over deze kwestie. Het is duidelijk waarom: Amsterdam overtreedt zijn eigen regels!

In elk geval hebben we alle bekende mensen voorzien van flyers met links. Ook de filmer van De Wilde Stad was aanwezig. Deze film wordt momenteel opgenomen. Leuke discussie gehad over wat er mogelijk allemaal inkomt. Remco Daalder vind het al jaren geweldig dat meerkoeten 'creatief' omgaan met zwerfvuil als nestmateriaal, maar daar heb ik grote vraagtekens bij. Watervogels kunnen takjes aanpassen door ze te breken, en hebben deze vaardigheid van nature, maar omgaan met allerlei afval als onhandelbaar plastic dat ze niet kunnen aanpassen kan leiden tot ongezonde, vervuilde en gevaarlijke nesten. Zo'n discussie met een filmer is best nuttig, want kan inzichten geven over dingen waar nog niet over nagedacht is. Ben zeer benieuwd naar het resultaat.

We hebben dus aardig gelobbied. Ik was bekaf door zes uur staan achter zo'n tafeltje en het vele praten. Maar we hebben weer handtekeningen verzameld voor het Groenmanifest en hopen dat er nog meer komen als mensen thuis de internetlinks gebruiken.

EHS borgen

kaart ehs

EHS/NNN
Klik voor vergroting

PvdD: "De Partij voor de Dieren wil dat de rijksoverheid verantwoordelijk blijft voor het aanleggen en inrichten van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS). Dit nationale natuurnetwerk, dat natuurgebieden aan elkaar moet verbinden, is te belangrijk om uit handen te geven aan de provincies. Esther Ouwehand wil ook wettelijk vastleggen dat de afgesproken grootte van de EHS daadwerkelijk gerealiseerd wordt.

De Ecologische Hoofdstructuur (EHS) is de basis van het Nederlandse natuurbeleid en essentieel voor het behoud en versterken van natuur. Het doel van de EHS is om de versnippering van natuur gebieden en het grote verlies aan biodiversiteit in Nederland tegen te gaan. Grotere gebieden zijn beter bestand tegen negatieve milieu-invloeden, zoals stikstofstofuitstoot en klimaatverandering. Ook zijn ze gunstiger voor de biodiversiteit, bijvoorbeeld doordat planten en dieren zich makkelijker kunnen verspreiden.

De Partij voor de Dieren hekelt de beslissing van VVD en PvdA om de omvang van de Ecologische Hoofdstructuur fors te beperken. Waar de afspraak altijd is geweest dat de EHS 728.000 hectare zou gaan beslaan, is die ambitie teruggebracht naar 680.000 hectare. Ook op het budget voor de natuur wordt flink gesnoeid. Volstrekt onverantwoord, vindt Tweede Kamerlid Esther Ouwehand van de PvdD.

Ouwehand: “De natuur is de basis van ons bestaan. Wie denkt dat geld belangrijker is dan schone lucht, moet eens proberen zijn geld te tellen terwijl hij onder water zit. Zonder natuur geen schone lucht om in te ademen, geen schoon water om te drinken en geen gezonde bodem om ons voedsel op te verbouwen. Alle reden om de natuur wettelijk te beschermen!”

In de natuurwet van staatssecretaris Dijksma, die vandaag wordt besproken in de Tweede Kamer, staat bovendien dat de provincies verantwoordelijk zijn voor het realiseren van de EHS. De Partij voor de Dieren vindt dat geen goed idee. Een landelijke overkoepelende regie en eindverantwoordelijkheid is nodig om het natuurnetwerk daadwerkelijk te kunnen realiseren.

Esther Ouwehand heeft daarom een amendement op de Wet natuurbescherming ingediend om de verantwoordelijkheid voor de EHS bij de rijksoverheid te houden. Een ander amendement van Ouwehand legt vast dat de EHS in 2027 minimaal 680.000 hectare omvat. Ook wordt daarmee vastgelegd dat de omvang van de EHS na 2027 verder wordt uitgebreid tot ten minste 728.000 hectare, in lijn met de oorspronkelijke opzet.”

EHS/NNN in en om Amsterdam

Hufterigheid

De algemene hufterigheid gaat over de tong. Hufterigheid is in. Dat komt volgens mij door de neoliberale geest die nog steeds in dit land heerst. Dikke Ikke. Jawel. Hoe gaat onze overheid met onze parken om? Gewoon, plattrappen. De jeugd leert tijdens festivals dat natuur enkel een decor is voor amusement. De ravage die achterblijft daar kijkt niemand naar. Er is nu na Amsterdam Open Air een paar kubieke meter aarde hier en daar op verschroeide plekken gestort, maar het mag geen naam hebben. Amsterdam Open Air heeft zich er met een jantje-van-leiden vanaf gemaakt. Meer mag het herstel van het park niet kosten. Wij betalen later wel met onze belastingcenten.

shot 0774
shot 0776
shot 0777

Poging tot herstel van park

shot 0779

De grond is elders sowieso ook aan het verschroeien.
Verleden jaar kreeg ik van de ambtenaar maanden na mijn melding een telefoontje (tijdens zijn happy hour) dat hij het vergeten was.

shot 0780

Nu we het toch over verschroeien hebben… 
Hufterigheid ten top bij Wisseloord

Het lijkt erop alsof na de eindexamens er meer hufterigheid te merken valt. De gesjeesde scholier die zich even moet afreageren. Zou best kunnen. Een van de buurjongens is zich aan het specialiseren in hufterigheid en heeft zich nu een talibanbaardje aangemeten. Schijnt stoer te zijn. Je moet wat tenslotte. Zodra hufters geen steekhoudende argumenten meer hebben grijpen ze naar wat ze in hun kleine wereldje beschouwen als beledigende woorden en agressieve daden.

Parken als afvoerputje van de stad

Oeverlanden als afvoerputje

Klik voor vergroting

Telegraaf: “De Oeverlanden in Nieuw-West dreigt het afvoerputje van de stad te worden. Die noodkreet slaan de beheerders van het gebied.”

Zie ook hier.

Hommage aan Drs. P

Laten we er een goeie draai aan geven. Dit lied is zeer toepasselijk voor de situatie Griekenland - Trojka (IMF, ECB en EC), maar dan met Griekenland in de hachelijke positie. Griekenland moet steeds meer mensen uit de slee werpen om ‘gered' te worden.


Een wereld zonder oorlog

Bestaan er legale oorlogen? Ja, dat zijn verdedigingsoorlogen. Daarom spannen regeringen zich altijd erg in om als ze een illegale oorlog beginnen het te laten lijken op zelfverdediging. Maar het is absurd als landen hun handelsbelangen aan de andere kant van de wereld voorstellen als hun landsbelang. Onder politici heb je altijd genoeg carrièrejagers en militaristen die met rode koppen tot de aanval oproepen. Zeker in een land waar militarisme een industrie is. Nederland weet maar al te goed dat de meeste oorlogen illegaal zijn. Daarom doen wij meestal ook maar schoorvoetend mee. Vaak gaat het ook faliekant mis. Maar ja, als Grote Broer de wet stelt, dan buigen onze politici. Vroeger heetten ministeries van defensie gewoon ministeries van oorlog. Dat zou in elk geval voor de VS een veel betere naam zijn. Indien Nederland echt meent dat vreedzame handel en nijverheid de basis zijn van de maatschappij dan wordt het tijd om oorlog vaarwel te zeggen. Ook Obama maakte geen verschil, hij staat gewoon in de lijst van Amerikaanse oorlogsmisdadigers. Beter is de wereld in elk geval niet geworden van zijn presidentschap. En God Save America als Hillary president wordt. Een tweede Thatcher op wereldschaal kan deze wereld zich niet veroorloven.

DOF Law of War

Klik voor download

WorldBeyondWar: "The Pentagon has just published 1,204 pages on how it thinks you can behave legally during a war. Looking through this “Law of War Manual” at various hot topics, one finds some atrocities excused as acceptable (cluster bombs, nuclear bombs) and others rejected as completely disallowed (torture) even when in reality they are routinely engaged in.

Beginning to wonder what the point is of writing out such a lengthy description of laws when someone could just read the laws themselves in less time, I notice that nowhere does this document strengthen any actual law, while in many places it weakens them. It picks and chooses which laws to mention and which to leave out or marginalize in footnotes. It stresses the supposed right to ignore any international law that a nation objected to while that law was being created. It incorporates into the whole scheme the idea of launching wars not only against nations, but against any other entities, and of launching wars in nations with those nations’ approval. This paper is a sort of enormous signing statement appended retroactively to all existing laws, indicating which will be adhered to and which disregarded, while attempting to advertise a pattern of legal behavior by the U.S. military as a public relations correction to people’s awareness of the actual pattern of lawlessness.

But I think the place to start is with the pretense that war itself is legal. This is what permits three-quarters of this document to exist, devoted as those sections are to proper legal conduct during a war. The Pentagon says that one must fight wars legally whether or not the wars are legal. That is, whether or not you have some legal justification for attacking a country, you must nonetheless meet completely vague standards of proportionality and so forth during the course of the attack — or of the occupation. There’s a large section on the legal conduct of occupations that breezes right past any question of the illegality of maintaining the occupation at all. Here’s a typical passage about legal “proportionality”: “Attacks using nuclear weapons must not be conducted when the expected incidental harm to civilians is excessive compared to the military advantage expected to be gained.” How much “harm” to civilians from nuclear weapons would be “excessive”? The so-called law, once you accept war and then try to regulate its conduct, is in the eye of the sociopathic beholder; there’s nothing empirical or enforceable about it.

The short section of this manual on what makes wars themselves legal is of particular interest, I think, because it — in fact — ends up admitting that they are not. It doesn’t intend to make this point, however. In fact, it goes to every effort to suggest that legality is something murky, almost something aesthetic, laying out a number of “principles” to consider in deciding whether to begin a mass slaughter of human beings. Is a “competent authority” making the decision? Is the action “proportionate”? Have all peaceful alternatives been exhausted? That last one, actually, would ban every war the United States has ever launched, including all current ones, if the facts of each situation were dealt with honestly — but when does that ever happen?

Eventually, the manual comes around to mentioning a law: the U.N. Charter. It gives this tiny part of its text the heading “Prohibition on Certain Uses of Force,” but quotes the Charter: “All Members shall refrain in their international relations from the threat or use of force against the territorial integrity or political independence of any State, or in any other manner inconsistent with the Purposes of the United Nations.” The “purposes” in Chapter I of the Charter are focused on the need “to maintain international peace.”

And the manual notes: “Numerous other treaties also reflect these prohibitions on the threat or use of force.”

WorldBeyondWar: "World Beyond War is pleased to provide the book that everyone has been asking for: A Global Security System: An Alternative to War. It describes the “hardware” of creating a peace system, and the “software” — the values and concepts — necessary to operate a peace system and the means to spread these globally.”

agss

Klik voor download

Executive Summary: "Resting on a convincing body of evidence that violence is not a necessary component of conflict among states and between states and non-state actors, World Beyond War asserts that war itself can be ended. We humans have lived without war for most of our existence and most people live without war most of the time. Warfare arose about 6,000 years ago (less than .5% of our existence as Homo sapiens) and spawned a vicious cycle of warfare as peoples, fearing attack by militarized states found it necessary to imitate them and so began the cycle of violence that has culminated in the last 100 years in a condition of permawar. War now threatens to destroy civilization as weapons have become ever more destructive. However, in the last 150 years, revolutionary new knowledge and methods of nonviolent conflict management have been developing that lead us to assert that it is time to end warfare and that we can do so by mobilizing millions around a global effort.

This report presents a comprehensive blueprint for peace as the basis of an action plan to finally end war.

This report presents a comprehensive blueprint for peace as the basis of an action plan to finally end war.

It begins with a provocative “Vision of Peace” which may seem to some to be utopian until one reads the rest of the report which comprises the means for achieving it. The first two parts of the report present an analysis of how the current war system works, the desirability and necessity of replacing it, and an analysis of why doing this is possible. The next part outlines the Alternative Global Security System, rejecting the failed system of national security and replacing it with the concept of common security (no one is safe until all are safe). This relies on three broad strategies for humanity to end war, including thirteen strategies for 1) demilitarizing security and twenty-one strategies for 2) managing conflicts without violence and 3) creating a culture of peace. The first two are the steps to dismantling the war machine and replacing it with a peace system that will provide a more assured common security. These two comprise the “hardware” of creating a peace system. The next section, eleven strategies for accelerating the already developing Culture of Peace, provides the “software,” that is, the values and concepts necessary to operate a peace system and the means to spread these globally. The remainder of the report addresses reasons for optimism and what the individual can do, and ends with a resource guide for further study.”

Af en toe geeft de CIA documenten vrij waaruit blijkt dat de werkelijkheid toch iets anders in mekaar zat dan men ons wilde doen geloven. Over 9/11 weten we nog heel veel niet. De betrokkenheid van Saoedi-Arabië bij al-Qaeda en ISIS is een onderwerp dat nog taboe is. Het Nederlandse hof heeft veel geld gedeponeerd in Saoedi-Arabië. Tja, hoe zullen we dat varkentje wassen? Wordt het een onderwerp op de Bilderberg conferentie die dit weekend wordt gehouden in Telfs-Buchen, Oostenrijk? Ik denk het niet. Beatrix, Rutte en nog een aantal bobo’s zijn wel aanwezig.

Rusland en Europa

rusland tegen napoleon

Sommige boeken geven je een inzicht in geschiedenis zoals je dat nooit hebt gekregen uit geschiedenisboeken op school of de gebruikelijke mainstream media. De Engelse historicus Dominic Lieven (prof. aan de London School of Economics and Political Science) heeft een dik boek geschreven getiteld Rusland tegen Napoleon - De strijd om Europa (1807-1814). Het boek heeft overal veel lof ontvangen. Zie hier en hier. Je kunt er niet omheen. Rusland heeft Europa al twee gered van een grote dictator. Dat wordt maar schoorvoetend toegegeven. Want er heeft zich weer een imperium, de VS, opgeworpen dat meent Rusland te moeten aanpakken en daarvoor alle propagandaregisters heeft opengetrokken. Rusland heeft onder tsaar Alexander een gigantische inspanning geleverd om het gevaar van een tiran als Napoleon te keren. En dat is ook gelukt. Dat is ook gelukt tegen Hitler. Telkens met zeer grote offers door het Russische volk. Het blijft daarom vreemd dat Rusland nog steeds gezien wordt als een gevaar, terwijl het juist het tegenovergestelde is. Geschiedenis wordt maar al te vaak vervalst. Daarom, lees dit boek als u geïnteresseerd bent in een juiste kijk op de Europese geschiedenis.

Dominic Lieven in Rusland tegen Napoleon: “Het voornaamste punt was dat Alexander ervan overtuigd was dat de Russische en Europese veiligheid afhankelijk van elkander waren. Dat is vandaag de dag nog steeds zo. Maar misschien valt er een beetje inspiratie te putten uit een verhaal waarin het Russische leger terwijl het in 1813-1814 door heel Europa oprukte bijna overal als een bevrijdingsleger werd begroet. De Russische overwinningen verlosten Europa van Napoleons dwingelandij, maakten een einde aan een tijdperk van voortdurende oorlogen en luidden het herstel van de Europese handel en welvaart in.”

Misschien wordt het tijd voor een nieuwe periode zonder oorlogen en welvaart voor iedereen.

Parken worden vogelvrij

Parken worden vogelvrij. Letterlijk en figuurlijk. Vogels beginnen de festivalparken te mijden en de parken zijn buiten de wet geplaatst. Parken gaan door festivals de vernieling in. De EHS/NNN is buiten werking gesteld. Het park is een vrijplaats voor DDDDD, dance, decibels, drank, drugs en een doppie. Het park mag vertrapt worden. Dat is de betekenis van vogelvrij. En ja natuurlijk, cynischer kan het niet, er is ook een festival dat Vogelvrij heet. Moddervette line-up. Nee, dat is ook niet cynisch of satirisch bedoeld. Dat vinden de organisatoren zelf. Dat na het festival het park een modderbad vaak is geworden willen de festivalfreaks natuurlijk niet weten. De feestbeesten zullen het woord vogelvrij niet goed begrepen hebben. Zo vrij als een vogel is een loze kreet geworden. Het betekent dat erop geschoten mag worden.

Het is triest dat zowat alle Amsterdamse en buitengewestse parken eraan moeten geloven. Er schijnt geld mee te verdienen te zijn voor de verhuurder. Amsterdam Open Air zal naar schatting dit jaar aan Groengebied Amstelland een huurprijs betalen van zo’n 150.000 euro. Maar waar wordt dat geld aan besteed? Aan asfaltering om de paden geschikt te maken voor zwaar vrachtverkeer. Aan aanpassing van het park aan de noden van de evenementorganisatoren, d.w.z. snoeien en kappen van bomen. Dat allemaal bij mekaar, asfaltering - 80.000 euro, werkzaamheden t.b.v. festival 50.000, organisatie 30.000 euro, kost al zo’n 160.000 euro en dan heb je nog geen ecologisch groenbeheer uitgevoerd. De organisatie en de directie van Recreatie Noord-Holland N.V. kosten ook een flinke duit. Maar voor fatsoenlijk groenbeheer is geen geld. Groenbeheer betekent enkel het kappen van bomen.

Als na jaren feesten blijkt dat het park is uitgeleefd en gerenoveerd moet worden voor een slordige 500.000 euro dan komen die kosten voor rekening van de belastingsbetaler. De gemeente trekt nu al 20 miljoen uit voor het 'aantrekkelijker maken’ van parken, lees ‘het aanpassen van parken voor evenementen’, d.w.z. aanleggen van bredere wegen en paden en voorzieningen. Later zal blijken dat meer dan 50 miljoen nodig is om de parken die jarenlang geteisterd werden door festivals, weer te herstellen.

Parool: "De gemeente trekt 20 miljoen uit voor het aantrekkelijker maken van parken, ook minder geliefde, en wellicht komt er eentje bij. Dat moet leiden tot een betere spreiding van publiek. Maar echt rustig zal het Vondelpark niet worden."

geluidscontouren van Appelsap

Geluidscontouren van Appelsap

Dichtbij: "Op zaterdag 8 augustus wil het hiphopfestival Appelsap naar het Flevopark komen. De artiesten zijn al ingehuurd en de kaartjes al voor een groot deel verkocht. Maar er is nog geen vergunning.

Het is de bedoeling dat er minstens 15.000 bezoekers komen.Een groot deel van het Flevopark moet een week lang worden afgesloten. Op dedag zelf zit een groot deel van Amsterdam Oost in het lawaai en dedoordringende dreun van zware bassen. Op het kaartje staan de geluidscontouren: hoe roder, hoe harder. Voor de opbouw van het festival zouden 99 grote vrachtwagens en busjes het park moeten binnenrijden.

Natuurlijk zullen veel mensen blij zijn met zo'n festival, maar waarschijnlijk zijn er ook veel mensen die zo'n groot en lawaaiig festival in het Flevopark geen goed idee vinden.

De vrienden sturen hun zienswijze: Appelsap niet in het Flevopark.

De Vrienden van het Flevopark zijn nu druk bezig een zienswijze namens de Vereniging te schrijven. Want zij zijn faliekant tegen zo'n groot festival in het Flevopark. Het past niet bij het karakter van het park, de natuur wordt beschadigd en verstoord en heel veel mensen zullen erg veel last hebben van het lawaai. De Vrienden van het Flevopark zijn niet tegen Appelsap, maar wel tegen Appelsap in het Flevopark. Het festival is ooit klein begonnen in het Oosterpark, maar nu is het veel te groot geworden voor een park. En er zijn genoeg andere, geschiktere plekken te vinden. Zoals op een van de Sportterreinen of het Zeeburgereiland."

Amsterdam Open Air onzin

De hotemetoten en huppeldepupjes van Amsterdam Open Air houden van het groen (maar niet heus), daarom willen ze feesten in het Gaasperpark. Maar ze brengen hun eigen palmen en bloemen mee. Daarvoor moeten dan wel eerst alle bloemen in de weiden in het Gaasperpark weggemaaid worden, want die zijn niet gewenst. Ook niet gewenst door Groengebied Amstelland zijn beschermde planten als rietorchis, gewone en knikkende vogelmelk. Die staan maar in de weg van de festivaltenten, generatoren en bars.

De site van Nellesteine Online heeft een hele reeks foto’s over de opbouw van het festival. Die zijn korte tijd te bekijken tot ze weer verwijderd worden. Deze Nellesteiners zijn wat je noemt embedded, zij mogen het festivalterrein op in ruil voor positieve berichtgeving, of in elk geval in ruil voor geen negatieve berichten.

shot 0760
shot 0761
shot 0762
shot 0763
shot 0764
shot 0765

Bloemen op Amsterdam Open Air
Is 't niet mooij en leujk? Want in een park verwacht je bloemen.
En GGA heeft die systematisch uitgeroeid, vandaar.

Hieronder een impressie gemaakt na het festival door non-embedded omwonenden. Hieruit blijkt dat de huppeldepupjes van AOA ook plastic bloemetjes hadden meegebracht.

shot 0751

Plastic blaadjes

shot 0752


shot 0754

Nepblaadjes waren er nog genoeg te vinden na het festival

shot 0756

Dit zijn echte takjes die de huppeldepupjes hebben afgerukt

shot 0757

Vandaag begonnen de herstelwerkzaamheden
Gaten prikken in de verdichte en verschroeide grond
Dat zal niet veel helpen

shot 0758


shot 0759


De nepnatuurliefhebbers en festivalfreaks zijn gelukkig het park uit en zullen zich hier het hele jaar niet meer laten zien. De freaks komen echt niet voor de natuur. De dieren komen stilaan weer terug naar hun habitats, hun thuis. En het doet verdomd goed om hen weer in het park te zien. De koekoek was al verhuisd naar de zuidoever van de Gaasperplas.

shot 0743

Deze zijn uitgekomen tegenover Nellestein. Nog steeds zes kuikentjes.

shot 0746

"Zijn die lawaaipapegaaien echt allemaal weg?"

shot 0750


Kwaku Zomer Festival

De vergunning voor het Kwaku Zomer Festival is verleend.

Data van het evenement:

  • Zaterdag 18 juli 2015 en zondag 19 juli 2015;
  • Vrijdag 24 juli 2015, zaterdag 25 juli 2015 en zondag 26 juli 2015;
  • Zaterdag 01 augustus 2015 en zondag 02 augustus 2015;
  • Vrijdag 07 augustus 2015, zaterdag 08 augustus 2015 en zondag 09 augustus 2015; 

UWV denkt met u mee

Altijd al een hekel gehad aan werken? Bent u opgeleid bij ROC, InHolland of Hogeschool van Holland en nu als werkloze druk bezig met spammen en phishen? Maak toch iets van uw leven en doe een cursus helderziende.

Er zijn ook andere leuke cursussen met zicht op een mooie toekomst: Obesitas voor Gevorderden, Hufterigheid op Hoog Niveau, Een Tokkie in No Time, Werkloos Duurt een Leven, Ziek Zijn is een Keuze, Winti voor Dummies, Voedoe in de Polder, Klompen Breken - ook op Zondag, Ik Kan Niet Heksen, Feesten als Beesten in het Groen, Calimero in de Dop, of Fietsen Stelen op de Dam.

Opgeruimd staat nog niet netjes

shot 0739

Het Gaasperpark vanavond na het festival

Het Gaasperpark ligt er weer triest bij. Vertrapt en lelijk. En dan mag Amsterdam Open Air weer van geluk spreken dat het niet geregend heeft, wat de ravage nog erger zou hebben gemaakt. Straks komen de Mannetjes van het Herstel weer. Ze gooien wat aarde over het verschroeide gras en strooien er graszaad op. Dat moet verhullen dat de grond nog verder verdicht is en niet meer geschikt voor een normale begroeiing zoals we die zouden moeten aantreffen in een natuurgebied dat behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur.

AOA meisjes


shot 0738

Deze jongedames kunnen hun fotootje nog ophalen in het park

Paleisrevolutie in Zuidoost

De vergadering van de bestuurscommissie is net begonnen. De bespreking van de ontwerpbestemmingsplannen wordt verschoven naar 23 juni. De CU kondigde aan zijn gedoogsteun aan de coalitie in te trekken. Iwan Leeuwin, fractievoorzitter van GroenLinks, kondigde aan dat GroenLinks zich terugtrekt uit de coalitie en geen vertrouwen meer had in het dagelijks bestuur na een schoffering. Een lid van GroenLinks verklaarde wel vertrouwen te hebben in het dagelijks bestuur en dat Iwan Leeuwin was afgezet als fractievoorzitter. Zeer aparte ontwikkeling. Hoe moet het nu verder?

De bespreking begint nu weer met de aansluitende vergadering. Wie interesse heeft, kijkt hier.

http://www.besluitvormingamsterdamzuidoost.nl/Vergaderingen/Algemeen-Bestuur/2015/9-juni/19:00

GroenLinks: "Het bestuur van de afdeling Zuidoost heeft kennis genomen van de verklaring van Iwan Leewin over het niet langer steunen van de coalitie in de bestuurscommissie in Amsterdam Zuidoost.

Het bestuur, de fraktie en de steunfraktie delen deze conclusie niet. Dit is Iwan tijdens de laatste fraktievergadering van maandagavond 8 juni ook duidelijk gemaakt.

Wij betreuren deze gang van zaken en zullen op korte termijn dan ook een ledenvergadering bijeen roepen om over de ontstane situatie met de leden in overleg te treden.

Hans Mooren, voorzitter Groenlinks Zuidoost.”

Het is duidelijk dat er geen sprake meer kan zijn van een ‘coalitie’. Er is een bestuurscommissie en die vergadert en beslist samen met het dagelijks bestuur over de adviezen die doorgestuurd zullen worden aan de gemeente. Zie hierover ook mijn oudere weblogposts van 7 april en 12 april 2014. Dat heb ik de bestuurscommissie ook meerdere keren proberen duidelijk te maken in mijn Berichten uit de Samenleving die ze regelmatig toegestuurd krijgen. Nu pas komt men tot de conclusie dat er inderdaad een monistisch systeem bestaat, en geen apart Dagelijks bestuur en een Bestuurscommissie. De leden van het Dagelijks bestuur zijn gewone leden van de bestuurscommissie, maar met extra taken om het dagelijks bestuur gaande te houden.

Update tijdens de vergadering:

De heer Res (CDA) bracht een motie ter stemming om het dagelijks bestuur op te dragen verder te werken aan een brede basis van vertrouwen om samen voort te gaan, of zoiets. Sommigen vroegen zich af wat een brede basis was. Ook in dit geval zou ik zeggen werkt de democratie gewoon volgens het principe de helft plus 1 is een meerderheid. Zes van dertien is niet voldoende, zeven wel. Eenvoudig.

De motie van dhr. Res werd aangenomen met 8 stemmen voor, 2 tegen en 2 onthoudingen. Maar waar ging deze motie in feite over? Het spreekt toch vanzelf dat een besluit met zoveel mogelijk eenstemmigheid de meeste kans heeft om bij de gemeente goed aan te komen. Het is een open deur intrappen. En trouwens, waarom moet het dagelijks bestuur dat opgedragen worden, het hoort een doel te zijn van de hele bestuurscommissie. Met andere woorden, men gaat gewoon verder op de oude voet. Het woord coalitie zal niet meer vallen, maar men rommelt verder als vanouds. Hieronder een praktisch voorbeeld van hoe het mis gaat.

De Agenda Groen van wethouder Choho is niet besproken in het Algemeen Bestuur. De gemeente heeft het advies gevraagd van de Bestuurscommissie over deze Agenda Groen. Het dagelijks bestuur heeft gewoon een ambtenaar de opdracht gegeven een advies op te stellen voor de gemeente. Dat is ondemocratisch. Dat zijn nou juist de dingen die moeten veranderen. Op mijn verzoek aan de bestuurscommissie om mij te laten weten wat er met de Agenda Groen is gedaan, kreeg ik dit antwoord van een ambtenaar:

"M.b.t de afhandeling van de adviesaanvragen die vanuit het College aan de bestuurscommissies worden gedaan heeft het algemeen bestuur afspraken met het dagelijks bestuur. In principe handelt het dagelijks bestuur deze aanvragen af, het algemeen bestuur wordt hierover geïnformeerd.

Het algemeen bestuur kan – binnen de door het College gestelde deadlines – de adviesaanvragen ‘oppiepen’ ter bespreking. Dat heeft het algemeen bestuur bij deze adviesaanvraag niet gedaan.”

Het dagelijks bestuur handelde daarmee in strijd met de letter en de geest van de opzet van de bestuurscommissie. En dat lijkt na de motie van Res niet te gaan veranderen.

De bestuurscommissie gaat 13 juni op heidag. Ik vroeg me af of ze dan een nieuw stadsdeelkantoor gingen heien, maar een heidag is een bijeenkomst voor leidinggevenden om ergens in een leuke omgeving te proberen om wat meer gemeenschapsgevoel te creëren. De bestuurscommissie gaat daarna over tot de orde van de dag. Er zal weinig veranderen. Want ook deze tumultueuze vergadering heeft tot niets geleid. De 16e en 23e is er weer een vergadering om de draad weer op te pakken.

De Agenda Groen is niet door de bestuurscommissie behandeld en die had wel behandeld moeten worden. In de stukken van deze vergadering stond ook de beantwoording van de Watervisie. De gemeente had aan de bestuurscommissie ook om een advies verzocht over deze Watervisie. Maar het stond niet op de agenda. Geen enkel lid van het algemeen bestuur heeft gevraagd om het op de agenda te zetten. De bestuurscommissie heeft zichzelf daardoor weer buitenspel gezet en het dagelijks bestuur heeft het algemeen bestuur buitenspel gezet door alvast een beantwoording van de Watervisie te sturen aan de gemeente. De bestuurscommissie bestaat in feite uit drie (of twee?) mensen, mevr. Dalgliesh en dhr. Jaensch, en dhr. Vyent (die technisch niet meer in het DB zit, of was de fractievoorzitter van GroenLinks al op 8 juni uit zijn functie als fractievoorzitter gezet?). Door deze dictatoriale aanpak van het DB is ook inspraak door burgers over de uiteindelijke versie van de beantwoording van adviesaanvragen vanuit de gemeente niet meer mogelijk. Daarmee is de bestuurscommissie niet langer ‘de ogen en oren’ van dit stadsdeel. Indien de leden van de BC hun bevoegdheden en taken bewust overdragen aan het DB, dan doen zij er best aan om hun mandaat neer te leggen.

Over dit onbehoorlijke gedrag van het DB ging het in feite op deze vergadering, zowel van de kant van de CU als van Iwan Leeuwin en anderen. Dit is nog steeds geen bestuurscommissie nieuwe stijl, maar een stadsdeelraad oude stijl.

El Capitan

Het was even schrikken vandaag. Apple is van plan om een nieuw OS uit te brengen met de naam El Capitan. Dat moet eigenlijk El Capitán zijn. Ik zag het al voor me, het volgende OS: The General, dan Il Duce, en wie weet opgevolgd door Der Führer. Maar het bleek loos alarm. Het huidige systeem heet Yosemite (spreek uit Jossémitie), en dat is een natuurreservaat in Californië. El Capitán is een rotsformatie in Yosemite. Vandaar dus.

Bomenboekje

monumentale bomen

Bomenstichting: "Langs monumentale bomen in het centrum van Amsterdam

Dit boekje is uitgegeven ter gelegenheid van het online gaan van het Landelijk Register van Monumentale Bomen op 5 juni 2015. Amsterdam telt volgens het register meer dan 160 monumentale bomen. In dit gidsje zijn 30 bomen uit het centrum geselecteerd. De bomen in Artis zijn buiten beschouwing gelaten, ook al staat daar de oudste boom van Amsterdam: een zomereik. Sommige bomen zijn alleen tijdens openingstijden te bezichtigen. Het boekje is ook te downloaden."

Langs_monumentale_bomen_in_het_centrum_van_Amsterdam.pdf

Kajsa Ollongren

parool 5juni 2015 balans in de stad!


2e dag Open Air

Zoals te verwachten was is de geluidsoverlast vandaag wel heel duidelijk aanwezig, zelfs binnen in huis met gesloten ramen en deuren. Ik heb net 85,4 dB(C) gemeten vlak voor mijn deur. Het is de kakofonie die we gewend zijn van Amsterdam Open Air. Maar ik heb echt geen zin om hierover vandaag een klacht in te bellen. Het duurt langer dan een kwartier voor men alles genoteerd heeft, want het schijnt dat men het dubbel moet invoeren om een of andere onbegrijpelijke reden. Ik meld deze klacht wel in mijn bezwaren en tijdens de komende hoorzittingen.

shot 0727

Iedereen werd het bos uitgejaagd door overijverige verkeersregelaar

shot 0728

Nog meer fietsen

De verkeerstoestand werd nog ietsje absurder vandaag. Ergens op het pad in de buurt van het carillon van Nellestein stond een verkeersregelaar in een blauw hesje iedereen van het pad af te dirigeren naar Nellestein toe. Wie naar de oever van de plas wilde mocht niet verder. Iedereen moest omgeleid worden naar metrostation Gaasperplas. Eigenlijk kunnen we van dit simpel mannetje niet verwachten dat hij zelf nadenkt. Daar wordt hij niet voor betaald. Men krijgt een opdracht om alle fiets- en wandelverkeer om te leiden en daarmee basta. Iedereen werd nolens volens richting fietsenstalling van Open Air gedirigeerd. Ik ben ook langs deze route, om weer bij ons protestplekje te komen, diverse keren tegengehouden door beveiligers. Maar met even palaveren en aangeven waar ik precies wilde zijn, mocht ik wel door. Een omweg voor niks. Ook overduidelijke festivalgangers die gewoon door hadden kunnen lopen via de kortste weg werden omgeleid via het metrostation. De fietsenstalling in de buurt van de ingang van het festival was nog steeds een puinhoop. De beveiligers die overal rondliepen hielden je wel vaak tegen maar hadden meer gezond verstand dan de verkeersbegeleiders. Het Parool was aanwezig op het festival en deed verslag.

Shot 2015-06-07 at 16.20.31


Shot 2015-06-07 at 16.21.02

Protest met weer andere mensen, ook van Vrienden van het Beatrixpark

Parool: "Open Air Amsterdam bestrijkt een groot gedeelte van het Gaasperpark, maar van de welige groene natuur is dit weekend weinig te zien. Het gevolg van een massaal festival als deze, maar weinig bezoekers lijken er aanstoot aan te nemen. Twee dames uit de omstreken van het park hebben bij de ingang een tactische positie gekozen en herinneren ons er fijntjes aan dat dit feest en haar tienduizenden bezoekers de natuur jaarlijks 'vertrapt, hindert en schaadt'. De stroom opgewekte jongeren trekt zich, op een wijzende vinger na, niets van de actievoerders aan.

De stoet kenmerkt zich door de schaarste aan diversiteit. Begrijp ons niet verkeerd, het individu mag vandaag geprezen worden. Er is veel tijd in de voorbereiding gestoken. Heren komen voorbij in bijpassende batikblouse en -broek, dames dragen rafelige spijkerbroekjes met opgeknoopte tie-dye shirts.  
Maar wanneer een eenling zich in deze stoet voegt, verandert zelfs de meest curieuze excentriekeling in een stereotiep.

Hoewel het de bezoekers zo nu en dan ontbreekt aan enige vorm van originaliteit, maakt het festival dat gemis ruimschoots goed door een divers en onderscheidend programma te presenteren.
Een festival als Open Air moet je door je wimpers ervaren. De ogen half gesloten en de oren wijd open.”

Van die muziekdiversiteit was buiten het festival niets maar dan ook niets te horen. Wat de omwonenden te horen kregen, was ‘boem, boem, boem, boem, ….’ ad infinitum. Je moet Amsterdam Open Air niet alleen ervaren door je wimpers heen, maar met een bord voor je kop (een bord voor fietsers voldoet uitstekend) en wat speed, acid of een xtc’tje, of alles door mekaar. Er zijn heel wat jongeren gesignaleerd die met schepjes rondliepen en waarschijnlijk wat dope verstopt hebben in het park voordat de hekken werden opgericht.

Ik had de indruk dat er vandaag niet zoveel festivalgangers waren als gisteren. De prijzen voor kaartjes op de markt zakten als een baksteen. Het festival was vandaag ook niet uitverkocht.

shot 0726


In elk geval heeft Amsterdam Open Air weer gemazzeld met het mooie weer. Er was wel één serieus incident, iemand die aan een infuus moest en met grote spoed in een ambulance afgevoerd werd.

NOS: "In Oisterwijk zijn aan het begin van de avond meer dan 2500 bezoekers van een dancefeest geëvacueerd. Vanwege naderende onweersbuien moesten ze tijdelijk uitwijken naar een sporthal."

QNews: "Het Rock am Ring festival in de Duitse stad Mendig werd afgelopen nacht getroffen door twee blikseminslagen. Van tenminste 33 personen is bekend dat zij gewond zijn afgevoerd naar ziekenhuizen in de regio.”

Even wat satire:

TheOnion: "Declaring the event a rousing success so far, organizers confirmed more than 45,000 people turned out Wednesday for the first annual Cavalcade Folk and Roots Festival, a four-day gathering that consists solely of a big empty field to do drugs in.

“We thought it’d be awesome to host a festival that would attract people from all over the country who just want to kick back and ingest narcotics for 96 hours straight,” festival organizer Randy Felder said of the event that takes place on a barren expanse of land with no stages, sound equipment, lighting, art, or vendors.

“I always worry I’ll miss out on something at big festivals like this, because there’s never enough time to do all the drugs,” Steely continued. “I crashed early last night, and I’m still kicking myself for not being there when the nitrous tanks came out.””

Uit PS21 Parool van 6 juni: Festivaljunkies - Elke Week Een Feest - Nooit Meer Naar Huis

“Echte festivaljunkies krijgen er geen genoeg van. Ze doen er minstens vijftien deze zomer, en soms zelfs twee in een weekend.

Kimberley Veerman (27): Ik geef liever geld uit aan ervaringen dan aan spullen
Tessa van Vuuren (26): Ik ben altijd bang dat ik iets mis
Sylvenzo Bijlhout (20): Ik kom daar juist tot rust
Romy van Rooy (23): Het is een wereld die draait om genieten
Kevin Lamers (23): Ik wil ontsnappen aan de dagelijkse realiteit"

Ja, ik zou ook zo graag willen ontsnappen aan die dagelijkse realiteit van een uitgeleefd, platgetrapt, en stinkend park. Voor de omwonenden die regelmatig het park bezoeken is het genieten ervanaf. Onze rust wordt verdreven en we missen na elk festival een heleboel orchideeën en beschermde planten. Het Gaasperpark na een festival is een ervaring die ik graag zou willen missen.

Ons punt is dat Amsterdam Open Air uit het Gaasperpark moet en een ander terrein moet uitzoeken. Open Air heeft ook al het TikTak festival in het ArenaPark. Daar kunnen ze wat mij betreft elke week een festival houden. Dat scheelt een hoop opbouw- en afbraakkosten. Gooi er een paar extra boompjes tegenaan en je hebt een fraai evenementenpark.

Hoe komt het eigenlijk dat de Nederlandse wetgeving en handhaving steeds lakser worden, ontheffingen schering en inslag zijn, en klachten over schade aan fauna en flora haast nooit gegrond worden verklaard? Omdat in de controle- en handhavingsdiensten dezelfde bestuurders zitten die ook zitting hebben in recreatieschappen als Groengebied Amstelland. Bijvoorbeeld in de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied die omgevingsvergunningen verstrekt voor provincie en gemeenten zitten een aantal mensen die ook bestuurslid zijn van Recreatieschap Groengebied Amstelland waar ze zonder democratische besluitvorming een evenementenbeleid opgesteld hebben en al jaren uitvoeren dat lak heeft aan natuurwetten. Wethouder K. Ollongren, ook bestuurder bij de Omgevingsdienst, beheert economie in Amsterdam (en we weten dat natuur onder economische zaken valt); wethouder Grondel van Diemen is niet alleen bestuurder van de Omgevingsdienst, maar ook bestuurder bij Groengebied Amstelland; idem ditto voor mevr. Blankers-Kasbergen; Tjeerd Talsma is gedeputeerde van de provincie Noord-Holland en goede maatjes met Jan Hylkema, de directeur van Recreatie Noord-Holland NV (waaronder GGA valt) en met Jaap Bond, gedeputeerde voor fauna en flora en recreatie in Noord-Holland en voorzitter van GGA. Het zijn allemaal regenten onder mekaar die in strijd met bestemmingsplannen en wetten hun eigen beleid doordrukken. GGA zorgt erg goed voor zijn eigen tuin op Wester-Amstel, maar voor het Gaasperpark is alleen geld beschikbaar om festivals te faciliteren (voor bijvoorbeeld het asfalteren en verbreden van bestaande en nieuwe paden).

Botweg gezegd, de overtreders verlenen zichzelf vergunningen. De takenverstrengeling is overduidelijk. Besturen verlenen zich op deze manier gewoon zelf omgevingsvergunningen voor hun eigen evenemententoko. Van onafhankelijkheid en toetsing aan wetten en regels is geen sprake meer. Wethouder Ollongren van D66 wil alvast alle wetten en regels opschorten; geen inspraak meer, gewoon op de oude regentenmanier de boel forceren. Op deze manier wordt de Ecologische Hoofdstructuur (NatuurNetwerk Nederland) al jaren door de recreatieschappen met voeten getreden.

Update 7 juni 23:01 :

O rust, o zaligheid, hoe heerlijk is het leven zonder de monotone dreun van Amsterdam Open Air

1e dag Open Air

Prachtig weer vandaag, hoewel buiten het Gaasperpark een flink windje stond. De 20.000 bezoekers stroomden binnen. Sommige dingen werden beter georganiseerd, sommige slechter dan vorig jaar. De beveiliging en de fietsenstalling konden beter. De protestdemonstratie bestond uit zes mensen waaronder ook Jasper Groen van GroenLinks.

Positieve punten: de wandelroute naar de oud-Hollandse landschapjes in het park is nu wel bereikbaar voor parkbezoekers; er staan wel beveiligers maar die laten mensen wel door; dus dit jaar geen busje beveiligers met honden. Ik zag elders langs afgesloten nooduitgangen ook geen beveiligers met honden meer. Dat ziet er toch wat beschaafder uit. En ik heb hier in Gein 3 geen geluidsoverlast binnen. Buiten hoor ik het wel, maar een stuk minder dan andere jaren. Dat ligt vast aan de windrichting. Er staat een flinke bries en die waait het geluid elders heen. Maar wie nu geluidsoverlast ervaart weet ik niet. Driemond misschien.

shot 0724


shot 0725

Protestdemonstratie met Jasper Groen en leden van het Parkenoverleg

Screen Shot 2015-06-06 at 16.31.24


Screen Shot 2015-06-06 at 16.32.16


Zoals dat wel vaker voorkomt had een politieman een probleem met onze aanwezigheid. Eerst vertelde hij ons dat dit niet toegestaan was. Trouwens, was dit niet dezelfde agent die Flora twee jaar geleden tegen de grond werkte, in de boeien sloeg en arresteerde? Ik kan me vergissen. In dit geval werd niet meteen de wapenstok getrokken. Om hem heen waren meerdere overtredingen te constateren (wildplassen in de struiken, rijden met scooter) maar daar had hij geen oog voor. Flora liet haar melding zien en na het opbellen van de bevoegde oversten kreeg oom agent te horen dat dit wel degelijk toegestaan was. De wijkagent, heel aardige man, kwam nog een praatje maken.

shot 0715

Er is wat afgezeken in de bosjes!

shot 0717


shot 0722


Ook een sappig verhaal. Er loopt een doorgaande fietsroute van Nellestein naar de Gaasp toe door het park. Daarvoor zijn gisteren borden aangebracht. Zie bovenstaande foto’s. Nochtans stonden er tientallen ‘beveiligers’ mensen tegen te houden, vooral de overduidelijk niet-festivalgangers, die doorwilden naar Nellestein of omgekeerd. Ik heb die beveiligers uitgelegd dat dat niet de bedoeling was. Ik wees ze op bovenstaand bord. Van een van hen kreeg ik te horen dat dat bord er altijd gestaan heeft, en dat we vooral moesten luisteren naar hun aanwijzingen, niet de borden volgen. Bovenstaande foto toont tweee stoere knapen met oranje hesjes die dat bord daar gisteren hebben ingeramd, speciaal om de doorgaande fietsroute aan te geven. Maar de suffies van de beveiliging hadden weer verkeerde instructies gekregen of niet goed geluisterd. Dus stuurden ze mensen kilometers om.

Heel eenvoudig, de ingang van het festival is waar de toegangshokken staan. De ingang van het park bij het metrostation hoort vrij te zijn voor iederen, ook fietsers die door willen naar Nellestein of de zuidoever. Vanaf het metrostration lopen ook de festivalgangers. Amsterdam Open Air had dit gebied op de kaart in het roze gekleurd. Meerdere mensen hadden de organisatoren al gevraagd wat die kleur betekende. Ik neem aan dat Open Air dit gewoon wilde vrijmaken voor festivalbezoekers en alle anderen weren. Dat is weer zo’n gevalletje van illegaal de wet stellen. Wij kregen van Open Air geen antwoord op onze vragen over dit gebied. Wat ze de fietsers wel kunnen vragen is om de fiets aan de hand te nemen op dit traject. Maar het hoort open te zijn voor doorgaand fietsverkeer.

shot 0709


shot 0711


Dit opengebroken pad dat nog geasfalteerd moet worden en waar boomwortels open en bloot liggen, werd vandaag druk gebruikt door allerlei kleine wagens, naast scooters en fietsen. Dat had niet gemogen. Daardoor worden weer wortels van bomen beschadigd.

shot 0713


shot 0716


shot 0714


Daar hadden geen fietsen gestald mogen worden. Te weinig stallingen voor fietsen? Op een open veld kun je moeilijk fietsen stallen.

shot 0712


shot 0720


Deel van doorgaande fietsroute

shot 0719


Doorgaande fietsroute met gevaarlijke platen. Op bovenstaande foto moet je hier vanaf links een bocht van 90° maken. Als je achterwiel tegen de zijkant van zo’n stalen plaat schuurt, kun je vallen. De onderstaande foto geeft een hellinkje weer, ook niet erg veilig. Dit is dus de verbinding naar Nellestein die volgens de beveiligers niet gebruikt mocht worden, terwijl de bordjes hiernaartoe wezen en waarvoor speciaal rubberen platen zijn neergelegd.

shot 0718


Morgen meer. Trouwens, komt u ook morgen naar de protestdemonstratie om te picknicken? Vanaf 1 uur bij de Platanen en de ingang van het park vanaf metrostation Gaasperplas. Er is ruimte genoeg. We maken het gezellig.

Er is jammer genoeg om 17:20 uur al iemand met prioriteit 1 met infuus afgevoerd op een brancard met een Gator Utility Vehicle vanaf het festivalterrein naar de Driemondweg en met spoed opgehaald door een ambulance. 

Mediatie rechtszaak Open Air

BVNellestein: "Informatie over vergunning Open Air 2015, verslag van afspraken uit de mediation. 

Links naar vergunning, model bezwaarschrift, maatregelen beperken overlast, filmpje Bouwplaats Open Air. 

Voor Open Air  en Open Air is een evenementen vergunning verleend, bekendmaking op 4 mei 2015. Bezwaarschriften indienen binnen 6 weken, rekenen een paar dagen voor post verzending en afhandeling ontvangst. (Zie voorbeeld bezwaarschrift op Nellestein online en/of GeinDrie in PDF en DOCX.

Aanvraag omgevingsvergunning, nodig door strijdigheid met bestemmingsplan, bekendmaking op 21 mei. Er is nu, 3 dagen voor start evenement nog geen omgevingsvergunning verleend. Ook tegen deze vergunning kan bezwaar gemaakt worden. (Mogelijk komt er ook een voorbeeld op de eerder genoemde websites) 

Voor de vergunning en een kaart van het festivalterrein zie links hieronder:

Vergunning Open Air en Open Air camping 2015

Kaart terrein

Zoals afgesproken in de mediation is er op 7 april een overleg geweest over maatregelen ter beperking van schade en overlast tussen  bewonersvereniging, Open Air, Groengebied Amstelland en gemeente/stadsdeel. Een lijst met voorstellen gedaan door bewoners:

Lijst met voorstellen

Sommige voorstellen werden ter plekke beantwoord en voor andere zou Open Air een schriftelijke reactie geven. Van vragen aan gemeente (b.v. mogelijke tijdelijke verkeersmaatregel, waardoor het wettelijk mogelijk wordt op te treden tegen het parkeren van scooters op niet verharde stukken en onder bomen in het park, buiten de aangewezen fietsenstalling) en aan Groengebied (zorg dragen dat wortelstelsels van bomen niet zwaar belast worden door geplaatste voorwerpen, niet het hele park te vroeg maaien) is nog geen schriftelijke reactie ontvangen. 

Open Air stuurde onderstaande reactie: Overlast beperkende maatregelen 

Een van de maatregelen was een schouw op 27 mei met bewonersvereniging om kwetsbare plekken aan te wijzen die extra bescherming nodig hebben. Tijdens die schouw bleek dat kort daarvoor de plek waar orchideeën op het festival terrein groeien en die alleen na de zaadvorming in het najaar gemaaid wordt, waarbij het maaisel afgevoerd wordt, vlak daar op een een heel smal strookje na toch gemaaid was. Open Air had meer ruimte nodig. Er stonden geen orchideeën. Ze stonden er wel degelijk! We gaven aan dat er in de berm knikkende vogelmelk stond te bloeien. Dat kon blijven staan, was langs een pad waar geen publiek kwam. Volgende dag toch gemaaid. Ook de gewone vogelmelk in het duinlandschap is gemaaid. Het zijn beide beschermde soorten en dit waren de enige plekken die ik ken in dit park. Ook van de aronskelken die langs bermen groeien op twee plekken zijn brede stroken geheel onnodig gemaaid.

Er zijn plekken aangegeven waar bos plantsoenen zo dun geworden zijn dat publiek er gemakkelijk in kan lopen die goed afgezet zouden moeten worden. Bos plantsoenen dienen als toevluchtsoord voor de dieren die in het park voorkomen. Ook is nog eens nadrukkelijk gevraagd met zware objecten en dicht opeen gepakt dansend publiek heel ver uit de buurt van bomen en beplanting te blijven. Zware objecten b.v. zoveel mogelijk midden op de grasvelden en niet onder de bomen en struiken aan de randen. Dit in verband met extra schade door bodemverdichting.

Helaas kunnen we niet meer controleren hoe en of de voorgestelde maatregelen uitgevoerd zijn. Alleen buiten het terrein. Wat we nog door de hekken en op de foto's van Nellestein online kunnen zien geeft een indruk. Kijk zelf in het filmpje: Bouwplaats Open Air.

(luister ook even naar het nieuwe merel lied van Ellen ten Damme uit Vroege vogels programma!) 

Overigens zingt onze kampioen Nachtegaal, hij zingt het hardst van Nederland denk ik, nog over het bouwlawaai van Open Air heen. Ik hoorde hem op 2 juni ook overdag. Misschien is dat onze metro Nachtegaal uit, die na de 'dunning' van zijn bosje, daar niet meer terug gekomen is. Hij was te horen van het perron van het station tot op het dak van de parkeergarage Liendenhof! Mogelijk was door de kap van het talud van de A9 hij al verhuisd naar zijn metro bosje. Bij de schouw hebben we gevraagd rekening met hem en zijn gezin te houden...... 

wordt vervolgd

Flora te Riet, 3 juni 2015"

Biodiversiteit en natuur

2015 is het jaar van de bodem. Er wordt op z’n best wat karige subsidie aan natuur besteed of een conferentie georganiseerd over natuur en biodiversiteit, maar Juncker is wel bezig met plannen om onze natuur aan te tasten. Onze bodem wordt steeds verder aangetast door groeiende agro-industrie en milieuvervuiling door kunstmest en insecticiden. Zelfs onze watervoorziening wordt bedreigd door steeds meer chemische stoffen waaronder drugs als xtc. Je kunt er donder op zeggen dat na Amsterdam Open Air er ook vervuiling in het Gaasperpark te constateren zal zijn.


JaarVanDeBodem: "Onze bodems zijn bedreigd; we verliezen in rap tempo gezonde vruchtbare grond. We zijn het contact met de grond onder onze voeten verloren, letterlijk. Ook in Nederland geldt dat de bodem niet op een duurzame manier wordt gebruikt, zodat hij zijn vele functies niet goed meer kan vervullen. Door intensieve landbouw is de aandacht voor de bodem de laatste decennia enorm afgenomen.”

Het vervelende is dat het neoliberalisme geen grenzen erkent. Tegenwoordig uit zich dat in het misbruik van natuurgebieden en parken voor grootschalige evenementen. Daarmee wordt de stad naar het groen gehaald. Dat betekent een drastische aanslag op de biodiversiteit. Iedereen, ook het huidige kabinet, zegt voor groen en biodiversiteit te zijn, maar de werkelijkheid is anders. De overheidspropaganda is bijna cynisch te noemen. Er is geen land waar zoveel ontheffingen op natuur- en milieuwetten verleend worden als in Nederland. Pas als mevr. Dijksma met haar neus op ontoelaatbare toestanden als het zwanendriften geduwd wordt, trekt zij ontheffingen in. De hypocrisie van onze overheid is schandelijk. Dat geldt ook voor het milieubeleid van Amsterdam. Nog steeds voldoet Amsterdam niet aan de Europese milieunormen. Het Europese beleid dat al was goedgekeurd komt nu in gevaar.

StemVoorNatuur: "Onze meest waardevolle natuur wordt beschermd door Europese regelgeving. Maar helaas overweegt de Europese Commissie deze regelgeving af te zwakken.  En de vooruitgang die we de afgelopen decennia voor de natuur hebben geboekt teniet te doen.

Maar als we met zijn allen laten weten hoeveel we van de natuur houden, kunnen we voorkomen dat de natuur haar bescherming verliest.”

Het kappen van bomen lijkt wel een nationale sport te zijn geworden.

6000 bermbomen Zuid Holland op kaplijst

Foodlog: "De EU keurde afgelopen vrijdag de import en verkoop van 19 genetisch gemanipuleerde organismen (GGO's) goed. Europarlementariërs en NGO's betichten de Commissie Juncker van 'hypocrisie' in het aanzicht van TTIP. In Nederland bleef het vooralsnog stil.”

De productie van GGO’s is ook een gevaar voor de bodem.

NatuurberichtNederland presteert slecht op natuurgebied

"BirdLife International, de koepelorganisatie waar Vogelbescherming Nederland onderdeel van uitmaakt, publiceerde gisteren een verontrustend rapport waaruit duidelijk wordt dat Europa een groot deel van haar eigen biodiversiteitsdoelstellingen niet gaat halen. Uit het rapport blijkt ook dat Nederland op veel punten nóg slechter presteert dan de andere lidstaten. Vogelbescherming Nederland herkent de harde feiten en pleit met BirdLife voor een betere uitvoering van de Europese natuurregels. In het rapport van BirdLife is te lezen hoe het staat met de realisatie van de biodiversiteitsdoelstellingen die Europa in 2020 behaald moet hebben. Kern van deze in 2011 vast gestelde doelstelling is dat de achteruitgang van de biodiversiteit in 2020 moet zijn gestopt. We zijn nu halverwege en het onderzoek concludeert dat Europa op deze manier haar eigen doelen bij lange na niet gaat halen, omdat lidstaten de afgesproken maatregelen niet doorvoeren. Daar waar de regels wel worden ingevoerd is direct resultaat te zien.”

halfweg


Natuurbericht: "Birdlife, de koepelorganisatie waarvan onder andere Vogelbescherming deel uit maakt, heeft deze week de nieuwe Rode Lijst voor vogels in Europa gepubliceerd. Voor ongeveer 533 vogelsoorten is Europa hun thuis. Hier broeden of overwinteren ze. De Rode Lijst laat zien dat 13%, oftewel 67 soorten, bedreigd is op Europees niveau. Van die 67 zijn er 10 waarvan de status als kritiek kan worden aangemerkt, waaronder wilgengors en dunbekwulp. Daarnaast zijn er 18 ingeschaald als bedreigd en 39 als kwetsbaar.

Als twee grootste veroorzakers van negatieve aantalsveranderingen worden aangewezen het illegaal doden van vogels en verandering in landgebruik, vooral op landbouwgronden. Andere bedreigingen zijn klimaatverandering, vervuiling en invasieve exoten.”

De Europese Rode Lijst is hier te bekijken.

BirdLife: "Biodiversity is the lifeblood of this planet. It’s the variety of life that exists on earth, and each species, no matter how small, plays an important role. Yet many are struggling to survive and face the threat of extinction. The EU’s Biodiversity Strategy to 2020 is the European Commission’s 10 year master plan for taking action against all key drivers of biodiversity loss to protect Europe’s critical habitats and species. Halfway to 2020, BirdLife’s Mid-term Assessment Report takes a very close look at where Europe stands today.

When look at things broadly, the EU doesn’t get a very good grade. It’s true that some species that were disappearing, like beavers, cranes, wolves, and eagles, have started coming back over the last decades. This is largely in thanks to EU nature legislation, called the Birds and Habitats Directives, which are the cornerstone of nature protection in Europe. But it is also clear that we are failing and far from halting biodiversity loss because many plants and animals are still threatened with extinction. More than 20% of the species and more than 30% of the habitats protected under EU nature laws are worse today when compared to the 2010 baseline. What’s going on? Well, it’s certainly not because we don’t have the laws. It’s because like all tools, they just don’t work when not used properly. And this is exactly what has been happening in some Member States, for example, when it comes to the illegal killing of birds or destruction of Natura 2000 sites. These Member States have been ignoring legislation and are not held accountable for this. Another major problem is the lack of financial resources at Member State and EU levels that is absolutely necessary to make the management of Natura 2000 sites happen on the ground.”

Als in Amsterdam bomen gekapt worden, en dat is het geval op grote schaal, dan betekent dat ook minder nestgelegenheid voor vogels. Het lijkt erop dat sommige vogels steeds meer naar woonwijken verhuizen omdat ze uit natuurgebieden en parken waar ze thuishoren, verdreven worden door luidruchtige festivals. Zo zie je de spechten die eerst in het Gaasperpark zaten, verhuizen naar tuinen in Nellestein. Dat is geen goede ontwikkeling, want vogels hebben een beschermde en rustige ruimte nodig om te broeden. Die bescherming vinden ze normaal gesproken enkel in parken en natuurgebieden, maar als hun broedperiode verstoord wordt door festivals dan kiezen ze het mindere kwaad. Dat zal wel gevolgen hebben voor het aantal kuikens dat overleeft. Ook in woonwijken worden steeds meer bomen gekapt. Vogels trekken vaak duizenden kilometers ver en komen dan na een lange reis meestal terug naar hetzelfde nest. Als ze dan bij thuiskomst merken dan hun boom gekapt is dan zitten ze enige tijd ontredderd op de balkons van flats, tot ze weer een geschikt stekkie gevonden hebben, als dat er nog is.

Geheime TISA documenten

WikiLeaks-Global-Trade-Agreement-Triangulation-sm

AlterNet: "WikiLeaks on Wednesday released 17 different documents related to the Trade in Services Agreement (Tisa), a controversial pact currently being hashed out between the US and 23 other countries – most of them in Europe and South America.

Wednesday’s leak is the third time that WikLeaks has published sections from secret trade agreements. In January it leaked a chapter from the TPP related to the environment. In November 2013 it made public a draft of the agreement’s intellectual property chapter, containing proposals that Wikileaks founder Julian Assange said would “trample over individual rights and free expression”.

Unions, which fear heavy job losses once long-standing trade protections are dismantled, reacted with dismay following publication of the previously hidden documents.

Public sector unions have sought protections for state funded services that could be threatened by increased competition. One proposal from Turkey that came to light following a previous leak of documents would endorse health tourism across all the countries covered by the deal.

The TPP has been particularly controversial because of the level of secrecy around it – trade agreements by their nature are negotiated behind closed doors, but restrictions on the TPP are such that elected representatives aren’t allowed to express any specific reservations about its content to their constituents. Moreover, advisers specifically included in the conversation to represent the public say they aren’t being allowed to read the entire document. “Today’s consultations are, in many ways, much more restrictive than those under past administrations,” veteran trade advisor Michael Wessel wrote in Politico last month.”

WikiLeaks-TiSA-cartoon


Wikileaks: Trade in Services Agreement

""Services" now account for nearly 80 per cent of the US and EU economies and even in developing countries like Pakistan account for 53 per cent of the economy. While the proposed Trans-Pacific Partnership (TPP) has become well known in recent months in the United States, the TISA is the larger component of the strategic TPP-TISA-TTIP 'T-treaty trinity'. All parts of the trinity notably exclude the 'BRICS' countries of Brazil, Russia, India, China and South Africa."

Gezeur over namen

Tegenwoordig zeurt men op de meest pietluttige manier over namen die aan festivals gegeven worden. Maar de echte gotspe is de vergunningverlening in Amsterdam. De procedure verloopt in veel stadsdelen nog op zijn Jan-boerenfluitjes, meestal worden vergunningen verleend vlak voor de evenementen. Daarmee drukt de gemeente alvast de evenementen door en worden bezwaren pas achteraf behandeld, ook de gang naar de rechter voor een voorlopige voorziening wordt zo onmogelijk gemaakt. Geen enkele rechter zal een festival waarvan de opbouw miljoenen kost, zoals Amsterdam Open Air, stopzetten in een kortgeding. Deze procedure die de burgemeester ‘gebruikelijk’ vindt behoort tot de trukendoos van regenten. Het wordt tijd dat daar verandering in komt. Maar het ziet daar niet naar uit. Integendeel, de VVD wil nog meer inspraak en overleg saboteren en alvast beginnen met ‘experimenteren’. Nog even en de gemeente Amsterdam overtreft in dictatoriale procedures de overheid van Kaziboelistan. De naam ‘gemeenteraad’ kan misschien ook veranderd worden in ‘regentschap’.

Spotprent op de regenten van Amsterdam
Groothans met de Privilegie-Soeker

Zo wordt in Amsterdam de EHS met voeten getreden
ten behoeve van privilegiezoekers, de festivalorganisatoren

Parool: "Festival Valtifest veranderde de naam van het thema van dit jaar (Hottentottententententoonstelling), omdat het als racistisch zou kunnen worden ervaren. Onder anderen anti-Zwarte Piet-activist Quinsy Gario protesteerde. Maar hoe moet dat met al die andere festivals, vraagt lezer Joke Ferwerda zich af in een ingezonden brief.

Valtifest gaat het thema 'Hottentottententententoonstelling' veranderen. Ik ken dit woord alleen van het spel galgje. Maar als festivalorganisator moet je wel met erg veel zaken rekening houden.

Ik houd mijn hart vast voor het patriottische Dutch Valley en bij de Parade zie ik opeens marcherende Duitsers. Sensation White? Duncan, ik zou vast gaan nadenken over een ander logootje.

'Burning man' kan helemaal wel inpakken met al die suicide bombers en eigenlijk vind ik Open Air ook niet zo heel eerlijk voor hen die, om wat voor reden dan ook, niet meer in hun huis kunnen slapen.”

Wat betreft de voorbarige acties van dit kabinet en vooral de VVD, kunnen we niet anders dan constateren dat zowat alle nieuwe wetten en regels faliekant faalden. Maar de VVD wil nog meer ‘experimenten’. Het is gewoon het invoeren van een nieuw regentschap. De burger wordt monddood gemaakt en de commercie krijgt het voor het zeggen. Geen regels voor de commercie, minder inspraak voor de burgers. De burgemeester kan weer zoals in de goede oude tijd van de regenten zijn belangen verstrengelen met die van de commercie. Ja, het college ziet het als zijn taak om enkel en alleen de commercie te promoten en te subsidiëren. Het volk kan stikken in geluidsoverlast en verkeer.

Parool: "Ook technologische innovaties, bijvoorbeeld apps, kunnen de druk op bepaalde plekken verlichten. Dat blijkt uit het startdocument Stad in Balans, dat wethouder Kajsa Ollongren (Economie) vandaag presenteert.

Volgens Ollongren is het tijd om snel in actie te komen. 'Experimenteren betekent dat de gemeente niet wil wachten tot iedereen het eens is of de analyses voltooid zijn, maar gewoon begint en daarna het gesprek aangaat op basis van ervaringen. Eerst doen, dan leren.’ "

Dat komt gewoon neer op het uitschakelen van de Amsterdamse bewoners in de besluitvorming. D66, zeg er wat van! De stad raakt uit balans. De gemeenteraad raakt uit balans. We gaan terug naar de slaventijd voor alle Amsterdammers.

Omgevingsvergunning Open Air verleend

De omgevingsvergunning voor Amsterdam Open Air is gisteren bekendgemaakt. Vanaf deze datum heeft u zes weken de tijd om hiertegen een bezwaar in te dienen. Dat is van het allergrootste belang omdat de evenementenvergunning die al een aantal weken geleden is verleend pas rechtsgeldig wordt door de omgevingsvergunning. Aan een omgevingsvergunning zijn voorwaarden verbonden. Het mag niet gaan om een zeer grote ingreep in het park. Aan die voorwaarde voldoet de omgevingsvergunning dus al niet. Het Gaasperpark behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur (nu NatuurNetwerk Nederland) waarin zorg voor natuur vooropstaat.

Deze vergunning is verleend vlak voor het evenement. Zaterdag is de eerste dag van het festival. Voor de camping is dat al op vrijdag. Nog steeds rommelt het stadsdeel en de gemeente met de termijnen voor het indienen van bezwaren. Zo probeert men in elk geval het evenement alvast door te laten gaan en bezwaren na het evenement te behandelen.

STUUR DUS OOK EEN BEZWAAR IN TEGEN DEZE OMGEVINGSVERGUNNING

Zuidoost: "Besluit samenvoegingsvergunning Gaasperpark: recreatiegebied t.h.v. de Loosdrechtdreef, Provincialeweg, Driemondweg, Loenendreef, Liendenhof en Gaasperplas te Amsterdam Zuidoost, 1108 AB

Omgevingsvergunning verleend voor de activiteit "handelen in strijd met de regels ruimtelijke ordening (strijd met het bestemmingsplan)” ten behoeve van het evenement “Amsterdam Open Air 2015”. Het festival wordt in het weekend van 6 en 7 juni 2015 gehouden (Camping 5 t/m 8 juni 2015), datum verzending besluit 28-05-2015; Dossiernummer 1771773.

Voor het inzien van het besluit en de stukken, kunt u via 14020 een afspraak maken met het loket van stadsdeel Zuidoost.

Niet mee eens?

Informatie over bezwaar maken.

"Bent u het niet eens met dit besluit? Dan kunt u als u belanghebbende bent bij het besluit binnen zes weken na de dag van bekendmaking daarvan bezwaar maken. Als datum van uw bezwaar geldt het poststempel op uw bezwaarschrift.

Stuur uw bezwaarschrift naar:

Het algemeen bestuur van de bestuurscommissie stadsdeel Zuidoost
T.a.v. de afdeling POJZ
Postbus 12491, 1100 AL AMSTERDAM
Vermeld in uw bezwaarschrift altijd:
- uw naam, adres en telefoonnummer;
- de datum waarop u het bezwaarschrift schrijft en uw handtekening;
- het besluit waartegen u bezwaar maakt, datum en referentienummer/kenmerk van het besluit;
- waarom u bezwaar maakt.

Na ontvangst informeren wij u over de afhandeling van uw bezwaarschrift.

Schorsende werking

Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking. Dat wil zeggen, dat het besluit waartegen u bezwaar maakt geldig blijft totdat over uw bezwaar is beslist.

Spoed? Voorlopige voorziening

Bij grote spoed kunt u (tegen kosten) een zogeheten voorlopige voorziening aanvragen. Dat is een spoedprocedure waarmee het genomen besluit tijdelijk kan worden ingetrokken en/of andere maatregelen kunnen worden getroffen. Een voorlopige voorziening vraagt u aan bij:

De Voorzieningenrechter van de Rechtbank Amsterdam
sector Bestuursrecht Algemeen
Postbus 75850
1070 AW AMSTERDAM

Dat kan ook via http://loket.rechtspraak.nl/bestuursrecht. Daarvoor heeft u een DigiD nodig. Op deze site vindt u ook meer informatie"

Protestdemonstratie

shot 0675


Aankondiging protest tegen grootschalige evenementen
in parken en groengebieden

Op zaterdag 6 en zondag 7 juni 2015 van 13.00 uur tot 15.00 uur protest tegen grootschalige evenementen in parken, ook in het Gaasperplaspark.

Neem picknickkleedje en -mandje mee en kom naar het Gaasperplaspark, (eindpunt Gaasperplas metro 53 of idem bus 41) naar het grasveld in het park voor het Platanenpleintje naast de entreeroute voor Open Air van metro naar festivalterrein. (Gewoon even met de jongelui meelopen en goed naar links kijken dan kom je er vanzelf.) 
Spreid je kleedje uit, zet een protestbord tegen je mandje en ga zitten picknicken, krantje lezen.

Er is een demonstratie aangemeld voor 1 tot 50 personen.

Als individueel persoon valt dit onder de vrijheid van meningsuiting en hoef je ook geen melding te doen, maar niet alle politieagenten weten dat.
Neem in ieder geval een identiteitsbewijs mee.
Afhankelijk van het weer is een zonnehoed of paraplu ook handig.

Mail door naar andere parkliefhebbers

Hier kunnen een paar leuzen op A4 formaat gedownload worden om thuis te printen en mee te nemen naar de demo.

Merellied van Ellen ten Damme

Prachtig mens, die Ellen ten Damme. Nu heeft ze een merellied gemaakt.

VroegeVogels: "Singer-songwriter Ellen ten Damme heeft een speciaal lied gecomponeerd voor de Nederlands kampioen merelzang en voor het eerst voorgedragen in onze jubileumuitzending.”


Bouwplaats Gaasperpark

De eerste dagen van de opbouw van festival Amsterdam Open Air in het Gaasperpark ziet u op onderstaand ‘filmpje’; en dat gaat zo door tot de 6e. Op 8 juni begint de afbraak weer tot 11 juni. Daarna merken we wel hoe groot de ravage dit jaar is.

Ik hoor de organisatoren van dit evenement al denken en tobben over het ongemak om met die grote mastodonten het park in te rijden als daar zoveel ‘vervelende' bomen in de weg staan. De verwachting is dat Groengebied Amstelland al aan het bedenken is waar men bomen wil kappen om de toegang van steeds groter vrachtverkeer mogelijk te maken. Daarmee zou GGA zich degraderen tot een maffiose onderneming die lak heeft aan regels als de EHS/NNN, biodiversiteit en Flora- en faunawet. Het lijkt mij dat een volledig kunstmatig aangelegd park speciaal ingericht als evenemententerrein (met echte en kunstbomen en rieten afscheidingen) beter voldoet en dat evenementen daarin veel goedkoper en sneller opgebouwd kunnen worden.


© 2015