Amsterdam Open Air vannacht

Gisteren kwam ik langs de open route in het Gaasperpark een moeder tegen met haar twee kleuters, een op een stepje en de ander op een klein fietsje. Ze had twee motoragenten aangehouden die daar kwamen aanrijden om haar klacht kenbaar te maken over een scooter die daar met hoge snelheid over het wandelpad, tijdelijk fietspad, reed. Zij kreeg te horen dat zij hier niet mocht komen, want dat het nu een fietspad was. Zij had geen bericht gehad over wat er in het park gebeurde, en wist niet van de tijdelijke regeling.
Er komen behoorlijk veel mensen het park in, wandelend en fietsend, zonder op de hoogte te zijn wat wat er aan de hand is. Die worden vanzelfsprekend boos. De normale recreatie wordt sterk beperkt, en parkbezoekers staan ineens voor een onverwachte situatie. Recreatie in de parkgebieden die nog ’open’ zijn is in feite niet meer mogelijk. De ingangen naar het festivalterrein zijn een onderdeel van het festivalgebeuren en de impact daarvan wordt steeds groter, schadelijker, hinderlijker en onprettiger.
Dit park is niet bedoeld en niet geschikt voor grote evenementen.

Wat gebeurde er intussen in het park? Wegens een storing van de metro was er veel onrust en chaos rond station Gaasperpark de vorige avond. Het kabaal werd voortgezet tot tegen twaalf uur ’s nachts. Waarschijnlijk om de festivalbezoekers in het park nog even koest te houden tot de metro het weer deed.

Er was vanzelfsprekend in en rond Nellestein veel onrustig geloop, wildplassen, foutparkeren, verkoop van lachgas en langs de Driemondweg werden veel bloeiende planten platgetrapt. Het fietspad bij Nellestein was afgezet en fietsers kregen onzinnige richtingen aangewezen. Mensen liepen door bloeiende bermen heen. De grootste chaos heerste langs de provinciale weg. Langs de hele weg files aan beide kanten.

Het begin van de nieuwe oostelijke entree was afgelopen nacht na twaalven erg donker. Op de boom met de broedende spechten stonden rode lampen gericht. In de donkere grienden stonden hier en daar  felwitte lampen. Daar vond je ook lachgasverkopers, die aardig wat klandizie hadden. Toen ze merkten dat er gefilmd werd begonnen ze te dreigen. Begeleiders voor de veiligheid van festivalbezoekers waren er niet meer. 

Ik vraag me af wat voor chaos we vanavond krijgen, als het gaat regenen en bliksemen. De KNMI heeft code geel afgegeven. Vanmorgen heb ik aan de burgemeester nog een aantal foto’s gestuurd uit de filmclips die ik toegestuurd kreeg van mijn verslaggever in Nellestein. Neemt de burgemeester in deze situatie het risico om dit festival door te laten gaan tot laat in de nacht? Het is haar verantwoordelijkheid en als het mis gaat zal ze daar verantwoording over moeten afleggen. Zij weet in elk geval wat er aan de hand is.

Bovenstaand filmpje zal nog aangevuld worden met andere en nieuwe beelden.

© Natuurbescherming ZO 2015