Weblog Archive februari 2012

Nieuw privacybeleid Google

Webwereld: "De nieuwe privacyvoorwaarden van Google, die op 1 maart ingaan, voldoen niet aan de Europese richtlijn voor databescherming. Google voert de nieuwe regels toch door.

De Franse privacywaakhond CNIL, die namens alle Europese privacytoezichthouders onderzoek doet, concludeert dat het nieuwe privacybeleid van Google in strijd is met de Europese privacyrichtlijn.

De nieuwe, geconsolideerde voorwaarden zijn te vaag, waardoor gebruikers niet weten waar ze aan toe zijn. Bovendien maakt Google niet duidelijk wat het precies allemaal wel en niet met verzamelde data doet.

In januari kondigde Google aan nieuwe privacyvoorwaarden in te stellen. Per 1 maart krijgen alle geregistreerde Google-gebruikers nieuwe gebruikers- en privacyvoorwaarden. De belangrijkste verandering is een enorme consolidatie van de versnipperde voorwaarden die Google tot op heden hanteert over zijn tientallen verschillende diensten."



How to remove your Google Web History

De burger als melkkoe

eind

Veel mensen zullen de voorbije dagen een brief gehad hebben van hun pensioenfonds. Het ABP stuurde onder andere deze mededeling:

"Pensioenfondsen zijn verplicht om een minimale dekkingsgraad van 105% te hebben.

Het vermogen van ABP groeide in 2011 van € 237 naar € 246 miljard. De waardering van onze verplichtingen is echter veel forser gestegen. DNB heeft bepaald dat pensioenfondsen met een te lage dekkingsgraad op 31 december 2011 extra maatregelen moeten nemen. Die maatregelen moeten ervoor zorgen dat de dekkingsgraad verbetert. Ze bestaan uit het verhogen van de premie en - in het uiterste geval - het verlagen van de pensioenuitkering."

Diefstal bij klaarlichte dag. Het is duidelijk dat de burger moet voldoen aan veel striktere normen dan de bankiers. Hoe zit het met de dekkingsgraad van de banken? Dat was vroeger 3% en zou nu tegen de 10% aan moeten zitten als de maatregelen om de crisis te beheersen ook echt zijn uitgevoerd. Er is dus sprake van dubbele normen, van twee maten, enerzijds de pensioenfondsen die 105% van hun te verwachten uitbetalingen moeten dekken met echt geld, en anderzijds de banken die niet meer dan 10% van hun transacties gedekt moeten hebben met echt geld. Dat is heel vreemd. Terwijl juist die lage dekking van de banken de oorzaak is van de hele financiële crisis. En onze politici maken nog steeds weinig aanstalten om de dekkingsgraad van de banken te verhogen naar 105%. Intussen geven de banken nog steeds geld uit dat ze niet hebben. De staat en de burgers moeten wel de tering naar de nering zetten. Want je kunt niet meer uitgeven dan je hebt, toch, niet dan? Maar waarom geven banken dan zo'n 90% meer uit dan ze hebben?

Zo wordt het insolvente banksysteem gefinancieerd met het geld van de burgers. De banken zijn tegenwoordig grote subsidietrekkers. De miljarden vloeien van de zwaar beproefde burger die steeds meer last krijgt van bezuinigingen naar de boven hun stand levende banksters.

Een andere kwestie waarbij de burger flink in de portemonnee getast wordt zijn de belastingen, met name de gecombineerde aanslag en kennisgeving waardebeschikking die veel burgers ook in de bus zullen hebben gehad. Let wel, ik heb geen bezwaar tegen het betalen van belastingen. Als er zinnige dingen mee gedaan worden dan doe ik het zelfs graag.

Recent heeft de Dienst Belastingen van stadsdeel Zuidoost de huizenbezitters weer een aanslag toegestuurd. Vreemd genoeg is de WOZ waarde in veel gevallen verhoogd, terwijl iedereen weet dat de huizen hier nauwelijks verkocht kunnen worden en dat de prijzen dus drastisch gezakt zijn. Waarschijnlijk om dat te verdoezelen heeft de Dienst Belastingen geen taxatieverslag meer meegestuurd, want daarin staan normaal drie voorbeelden van huizen die in de recente tijd zijn verkocht in je buurt. Als je die taxatie toch wil hebben dan kun je die met je DigiD downloaden. Maar als je je DigiD in een jaar tijd niet tenminste één keer hebt gebruikt dan is die vervallen. Je kan ook schriftelijk een taxatie aanvragen, met een kopie van je identiteitsbewijs natuurlijk, want elke burger is een potentiële fraudeur. Moeilijker kunnen ze het niet maken.

Daarom ga ik ondanks het feit dat ik de OZBE (onroerende zaakbelasting) vrij redelijk vind toch een bezwaar en klacht indienen. Als ze moeilijk gaan doen, ga ik ook moeilijk doen. Wat ik wel buitensporig hoog vind, is de afvalstoffenheffing en rioolheffing. Als je nagaat dat hier in de straat nauwelijks werd geveegd en schoongemaakt (tot ik daar over schreef en protesteerde) en zelfs de rioolheffing hoger is dan de onroerende zaakbelasting, dan krijg je toch grote bedenkingen. De afvalstoffenheffing is dubbel zo hoog als de rioolheffing. Het eenpersoonstarief per jaar is € 306,60 (meerpersoons € 360,60). Niet alleen worden alleenstaanden veel zwaarder belast dan gezinnen, maar deze bedragen zijn ook het hoogste van heel Amsterdam. In Westpoort is dat € 198,24 (respectievelijk 264).

De stadsreiniging doet zijn werk goed in Zuidoost, daar heb ik geen klagen over, maar we betalen wel mee voor de etterbakken die hun rotzooi maar overal laten rondslingeren en extra werk veroorzaken.

Parool: "De VVD-gemeenteraadsfractie vindt dat de Amsterdamse afvalstoffenheffing omlaag moet. Amsterdammers betalen niet alleen voor hun eigen afval, maar ook voor dat van stadsgenoten die de heffing niet kunnen betalen. De VVD stelt de kwestie ... aan de orde bij het college van b&w.

De zogenaamde 'solidariteitsheffing' bedraagt 50 euro en komt bovenop de eigen afvalstoffenheffing.

De VVD vindt ook dat de heffing per stadsdeel gelijk zou moeten zijn.

De kosten voor het inzamelen en verwerken van het huisvuil verschillen nu sterk per stadsdeel. De verschillen worden deels verklaard door de voorzieningen (wel of geen inzamelcontainers), maar grotendeels door het verschil tussen wat stadsdelen wel doorrekenen en wat niet."

De nieuwe heersers

WelingelichteKringen: "Van de redding van Griekenland komt niets terecht en Jan Kees de Jager en zijn collega's weten dat. Bij hun vergaderstukken zat gisteravond een 10 pagina's tellend memo dat gaat over de houdbaarheid van de schuld. Conclusie: het huidige steunpakket - nog eens 130 miljard - houdt de Grieken een paar jaar op de been, maar het is uitstel van executie. Nog voor het einde van het decennium zal het land weer bankroet dreigen te gaan en zullen er weer tientallen miljarden nodig zijn. Bodemloze put dus."

Trouw: "Bij de bezuinigingen in Griekenland speelt het milieu geen rol. Sterker nog: de maatregelen mikken op overconsumptie en de bruinkoolindustrie."

Fondsnieuws: "De vermogensbeheertak van Goldman Sachs heeft toestemming gekregen van de Nederlandse toezichthouder om een kantoor te openen in Amsterdam.

Goldman Sachs Asset Management kwam naar aanleiding van de kredietcrisis negatief in het nieuws. Nederlandse pensioenfondsen klaagden over de onbereikbaarheid van Goldman Sachs op het moment dat zij de asset manager het hardst nodig hadden.

Zo werd de zakenbank aangeklaagd voor fraude bij de verkoop van hypotheekportefeuilles waar beleggers 1 miljard dollar schade op leden. Ook de rol die de bank speelde bij het verbloemen van het Griekse begrotingstekort deed het imago geen goed."

Goldman Sachs met een eigen kantoor in Amsterdam, dat is hetzelfde als een paard van Troje in Griekenland. Het doelwit zijn onze pensioenfondsen. Hoe krijg je Nederland onderuit? Door een aanval op onze pensioenfondsen eenvoudigweg. Daar is heel veel geld te halen. Duidelijk moet onderhand wel zijn, behalve voor Wammes Waggeltypes als Mark Rutte, dat het de bedoeling is om Europa onderuit te halen. Europa is allang een doorn in het oog van de asociale Verenigde Staten. Waarom moeten Europeanen het tenslotte beter hebben dan hun eigen Amerikaanse onderbetaalde en onderverzekerde onderdanen? Dat is nergens voor nodig in een neoliberaal imperium waarin mensen niets meer te zeggen hebben.

Door voortdurend en herhaaldelijk een beroep te doen op alle Europese landen om Griekenland in staat te stellen de criminele banken terug te betalen die flink veel geld verdienden met de stijgende rentes en waardeloze derivaten (vooral in het bezit van pensioenfondsen), zullen ook alle andere Europese landen leeggezogen worden. Zo is het maar een kwestie van een paar jaren voor ook Nederland in de klauwen van het IMF terecht komt. We kennen de verhalen uit Chili en Argentinië. Of niet, want de Europese burger heeft meestal geen benul van wat er zich toen afspeelde. Voor alle duidelijkheid: Europa moet onderworpen worden, er is geen plaats meer voor een sociale verzorgingsstaat. Het gaat om het in stand houden van de grote banken. De maffia regeert. Van democratie is geen sprake meer.

ForeignPolicyJournal: "Who will rule the New Europe?  Obviously, the private European banks and Goldman Sachs."

Petitie: "In Duitsland is veel ophef ontstaan over het ESM verdrag, dat op 11 juli 2011 door 17 ministers van financiën van de Europese lidstaten, die de euro als valuta hebben, werd ondertekend. Het verdrag volgt op een resolutie, aangenomen door het Europees Parlement op 25 maart 2011. De parlementen van de Euro lidstaten moeten het verdrag nog ratificeren. Dit houdt in, dat onder andere de Tweede Kamer in Nederland haar goedkeuring nog moet geven aan het verdrag.

Op basis van voortschrijdend inzicht werd het ESM verdrag gewijzigd en opnieuw getekend door vertegenwoordigers (niet de Ministers van Financiën) van de zeventien Eurolanden op 2 februari 2012. Dit verdrag wordt op korte termijn aangeboden aan de Tweede Kamer ter ratificatie. De belangrijkste bezwaren tegen het ESM betreffen het ondemocratische karakter van het instituut, de prominente rol die ECB en IMF hierin gaan spelen en voor Nederland de volstrekt marginale positie. Door 5,7% van de stemrechten te hebben, speelt Nederland geen rol van betekenis, want vrijwel alle besluiten kunnen met 80% van de stemmen worden genomen. Er is geen sprake van een vetorecht voor het Nederlandse parlement, want Nederland kan vrijwel geen enkele beslissing zelfstandig tegenhouden, zelfs niet versnelling van de afdracht aan het ESM!

'Towards a stronger European economic governance' stelt de Europese Commissie. Binnen het kader van een goed functionerende democratie en uitgevoerd door democratische instituten zou hiervoor wat te zeggen zijn. Maar daarvan is weinig te merken in de EU. Alleen al het ontbreken van een publiek debat in de eurolanden over de komst van een instituut dat zich rechtstreeks gaat bemoeien met begrotingen, belastingen en bezuinigingen van de eurolanden en dus alle burgers van deze landen treft, bewijst dat.

PETITIE

Wij

verontruste burgers van Nederland

constateren

Dat in het ESM-verdrag, waarvoor een ontwerp resolutie werd aangenomen door het Europees Parlement op 25 maart 2011 en dat op 11 juli 2011 werd ondertekend door de ministers van de 17 euro landen een aantal elementen zitten, die ons grote zorgen baren met betrekking tot de soevereiniteit van Nederland en het ondemocratisch gehalte van de organisatie die het ESM-verdrag met ingang van 2013 gaat uitvoeren. Wij refereren hierbij aan de informatie die wordt gegeven op de Youtube video over het ESM-verdrag

en verzoeken

Wij vragen de leden van de fracties in de Tweede Kamer om het ESM-verdrag niet te ratificeren."




WelingelichteKringen: ""Het Europese sociale model is dood!", zei de de topman van de Economisch Centrale Bank Mario Draghi in een interview met de Wall Street Journal. Niet eerder sprak een centrale bankier zo  meedogenloos over de crisis."

Het Europese sociale model is niet dood, het wordt doelbewust doodgemaakt. Deze Draghi was ooit vice-voorzitter en managing director bij Goldman Sachs. Deze maffiabaas heeft nu de leiding over Europa. Wij leven de facto in een staat van beleg. Het wordt tijd voor verzet.

Counterpunch: "Draghi’s real goal is to implement the labor reforms and “adjustments” that big finance demands. He’s already succeeded in deposing two democratically elected leaders in Greece and Italy and replacing them with bank-friendly stooges that will carry out his diktats. Now, he’s on to bigger things, like slashing the social safety net, crushing the unions, and reducing the eurozone to third world poverty."

Griekenland redt Europa

Mikis Theodorakis: "There is an international conspiracy whose target is the complete destruction of my country. They began in 1975 aiming at Modern Greek civilization, continued with the distortion of our modern history and our national identity and they are now trying to eliminate us biologically as well through unemployment, hunger and impoverishment. If Greek people don’t rise as one in order to prevent them, the danger of Greece becoming extinct is evident. I place it within the next ten years. There will be nothing left of us but the memory of our civilization and our battles for freedom.

Until 2009, there was no serious economic problem. The major wounds of our economy were the enormous expenses related to the purchase of war material and the corruption of a part of the political and economic-journalistic sector. For both of these wounds, foreigners are jointly responsible. Germans, for instance, as well as French, English and Americans, earned billions of Euros from annual sales of war material, to the detriment of our national wealth. That continuous hemorrhage brought us to our knees and did not permit us to move forward, while at the same time it made foreign nations prosperous.

Mr. Papandreou had already begun his conspiracy against the Greek people since the summer of 2009, when he secretly met with Strauss-Kahn, with the objective of driving Greece under the domination of the IMF. The information concerning this meeting was released by the former President of the IMF himself.

For the situation to reach that end, the country’s real financial status had to be distorted, so that foreign Banks would become nervous and raise the loan interest rates to prohibitive figures. That odious project began with the phony raising of the Public Deficit from 9,2% to 15%.

In May 2010 a single Minister signed the notorious Memorandum, our complete subservience to our lenders. Greek law stipulates, in such situations, that the adoption of such an important agreement must be decided by three fifths of the Parliament. Therefore, in essence, the Memorandum and the Troika that essentially govern us today, operate illegally not only under Greek but also under European law.

Production has come to a standstill, the unemployment rate has reached 18%, 80.000 shops have closed down, along with thousands of small businesses and hundreds of industries. In total, 432.000 enterprises have shut down. Tens of thousands of young scientists are abandoning the country, which is every day sinking into medieval darkness. Thousands formerly wealthy citizens are scavenging on rubbish heaps and sleeping on the pavement.

In the meantime, we are supposed to be surviving thanks to the magnanimity of our lenders, the Europe of the Banks and the IMF. In reality, every package deal which charges Greece with tens of billions of Euros is repaid in full, while we are burdened with new unbearable interest rates. And since it is necessary to maintain the State, the Hospitals and the Schools, the Troika is burdening the middle and lower economic strata of society with excessive taxes, leading directly to starvation."


Zoals Zapruder het schrijft: "Griekenland redt Europese banken".

Schiphol-Amsterdam-Almere

A1logo

A1-A10 Oost: "Rijkswaterstaat mag beginnen met de uitbreiding van het wegennet in de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere. Dit project is één van de grootste wegprojecten van de afgelopen tien jaar in Nederland. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag (4 januari 2012) alle bezwaren tegen het tracébesluit van de minister van Infrastructuur en Milieu ongegrond verklaard. In totaal hadden 41 particulieren, bedrijven en organisaties de Raad van State gevraagd het tracébesluit te vernietigen. Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk.

Tegenstanders van het project hebben tal van bezwaren aangevoerd. Zo zijn de bezwaarmakers niet overtuigd van de noodzaak van alle infrastructurele maatregelen, omdat de prognoses over de toename van het aantal inwoners en de groei van Almere in de loop der tijd zijn gewijzigd. Verder vinden zij dat de minister een nieuw milieueffectrapport had moeten opstellen, omdat het project uit zou gaan van verouderde verkeersgegevens. Ook vrezen zij dat de luchtkwaliteit door de weguitbreiding zal verslechteren."

The Global Intelligence Files

YesMen: "Today, Monday 27 February, WikiLeaks began publishing The Global Intelligence Files – more than five million emails from the Texas-headquartered "global intelligence" company Stratfor. The emails date from between July 2004 and late December 2011. They reveal the inner workings of a company that fronts as an intelligence publisher, but provides confidential intelligence services to large corporations, such as Bhopal’s Dow Chemical Co., Lockheed Martin, Northrop Grumman, Raytheon and government agencies, including the US Department of Homeland Security, the US Marines and the US Defense Intelligence Agency. The emails show Stratfor’s web of informers, pay-off structure, payment-laundering techniques and psychological methods."

De waarheid in het gedrang

Hoe meer een natie geïndoctrineerd is, hoe minder zij zich daar zelf van bewust is. Want het gesunde Volksempfinden vind zichzelf altijd het beste. Maar ondanks de toename van informatie is de waarheid soms ver te zoeken; misschien juist daarom, omdat er zoveel informatie wordt verspreid dat de waarheid in de verdrukking komt. De waarheid is meestal eenduidig en lastig, de leugen is menigvuldig. Hoe meer informatie (inclusief desinformatie) er is, hoe relatief kleiner het volume dat de waarheid inneemt in de media. Onze gelijkgeschakelde media weten dat. Het is niet eens nodig om de waarheid te verbieden, die valt toch in het niet bij de onwaarheid die verspreid wordt. En het is zo gemakkelijk om leugens te verspreiden of de realiteit te verdraaien, dat kan op duizenden manieren. Een van de beste is nog altijd het weglaten van een deel van de ware informatie, van de realiteit.

Zo ging dat ook met de burgeroorlog die door het westen is aangestoken in Joegoslavië. Zo ging het in Libië, zo zal het ook in Syrië gaan. Het stramien is bekend. Maar toch even for the record, om iets recht te zetten, tegen de verdrukking in, hieronder een relaas over hoe wij werden bedrogen werden door onze media en regeringen over Kosovo.

Dertien jaar geleden werden beelden getoond over de verschrikkingen in Kosovo. Wat niet werd getoond was dat het ging om een gevecht tussen milities, tussen militairen, dat wil zeggen soldaten in uniform. Door de beelden van de uniformen van de gevallenen weg te laten, kun je suggereren dat de slachtoffers burgers zijn. Daarmee krijg je weer de 'idealistische' idioten aan je kant, die kunnen weer gaan schreeuwen om 'humanitaire interventie', want dit kan niet langer. Bekijk de uitzending van de NDR, met een getuigenis van een waarnemer ter plaatse, Henning Hensch.


NDR: " Die Bilder aus Rugovo schienen zu zeigen, was die deutsche Öffentlichkeit dringend brauchte: Sie erbrachten den Beweis dafür, dass die Nato-Luftschläge gegen die Serben unbedingt sein müssten. Es soll auch Bilder gegeben haben, die Rudolf Scharping nicht zeigte - zum Beispiel Fotos, auf denen die Waffen der Albaner zu erkennen waren. Ebenfalls nicht zu sehen: die Abzeichen der UCK, die Mitgliedsausweise dieser Organisation, die Munition. Der Verteidigungsminister machte mit den Bildern nicht deutlich, dass es hier offenbar ein Gefecht gegeben hatte."

Met andere woorden, er is stemming gemaakt voor oorlog, er is 'haat gezaaid' met een duidelijke ideologische bedoeling, om geopolitieke redenen. De NAVO is een illegale aanvalsorganisatie die niets meer te maken heeft met verdediging van het eigen grondgebied, maar alles met uitbreiding van de westerse macht over andere staten.

Hier kunt u nog een lezing volgen over de NAVO gehouden aan de Universiteit van Basel.

Het ergste is dat zogezegde linkse mensen ook in de val trappen van de 'humanitaire interventie'. In de eerste plaats zijn die burgeroorlogen aangewakkerd en betaald door het westen, in de tweede plaats gaat het om het legitimeren van de zoveelste militaire ingreep, dus van humaniteit is geen sprake, wel van bommen, ten derde worden telkens oncontroleerbare gewapende groepen als 'legitieme' heersers gezien nog voor er goed en wel een regime change is voltrokken, dus van democratie is geen sprake. Het gaat dus altijd om een vulgaire oorlog om een bestaande legitieme regering omver te werpen. Wat er tenslotte in de plaats komt is een nieuw regime dat gaat folteren en iedereen opsluit die het niet met hen eens is. Jaren laten is dat weer de oorzaak van een opstand.

Men leert niets uit onze recente geschiedenis. De illuminati, de 'verlichte geesten', onze regeringen, onze media, weten precies hoe de vork in de steel zit, maar doen er alles aan om de waarheid een draai te geven in de goede ideologische richting.

LandDestroyer: "An effort to impose the sort of “humanitarian aid” on Syria that ultimately killed around 30,000 people in Libya is underway in Tunisia.

On Thursday, Secretary of State Clinton gave her blessing to a move to arm the Syrian opposition. CNN attempted to soften the deadly impact of Clinton’s move to initiate a fresh round of terror and murder by stating that “the opposition will find willing sources to supply them with munitions to counter the Syrian government onslaught blamed for thousands of deaths.”"

Het aantal doden stijgt door de 'humanitaire interventie' en het idee van geweldloze omwenteling of democratie wordt geweld aangedaan. Dat er nog lieden zijn die openlijk uit durven te komen voor een 'humanitaire interventie' tergt het voorstellingsvermogen. Als er maar ergens een twitter berichtje verschijnt over kwalijke toestanden dan loopt de goegemeente van de grachtengordel te hoop om hun verontwaardiging duidelijk te maken. Het zoeken naar de juiste informatie is er niet meer bij tegenwoordig. Als het maar getwitterd wordt, dan is het waar.

Hoe gaat het intussen in Afghanistan? Daar is vooral behoefte aan grotere gevangenissen, gebouwd door de bezettende macht.

CommonDreams: "Despite claims to hand over control of the main U.S. detention center in Afghanistan to the Afghans, the U.S. military is instead investing millions to double the size of the facility.

Whether the U.S. military will still be in Afghanistan in five or 10 years remains to be seen, but steps are currently being taken to make that possible. U.S. military publications, plans and schematics, contracting documents, and other official data examined by TomDispatch catalog hundreds of construction projects worth billions of dollars slated to begin, continue, or conclude in 2012."

En in Kosovo, is de toestand daar nu stabiel? Zeker niet, als er geen militair toezicht is wordt er weer gemoord. Dat geldt ook voor Irak, Afghanistan, Libië en straks ook Syrië. Wat een hoogstaande beschaving kunnen wij westerlingen toch tentoon spreiden!

Emigratie naar Suriname

emigreren-naar-surinameVoor diegenen voor wie Paramaribo aan de Amstel te klein is geworden, hier een boek dat je wegwijs maakt in je emigratie naar Suriname.

Emigratieboek: "Emigreren is populair. Veel mensen lopen met de gedachte rond om hun dromen elders waar te maken. Een emigratie organiseer je echter niet even snel op een zondagmiddag. Er zijn duizend en een dingen waar u aan moet denken. Dit boek geeft u een duidelijk inzicht in alles wat er om de hoek komt kijken bij een emigratie naar Suriname."

PvdA weer rechts door de bocht

wimmos

Gisteravond was er een vergadering van de stadsdeelraad van Zuidoost waarin een aantal moties werden ingediend, onder andere om Amsterdam Open Air op de agenda te zetten van een volgende vergadering, maar die motie werd met 6 tegen 21 stemmen verworpen. Ik heb begrepen dat dhr. Wim Mos van D66/OZO een voordracht heeft geschreven zodat de kwestie Open Air toch nog behandeld kan worden in de volgende raadsvergadering. Van enig begrip voor klachten van bewoners is bij het politbureau van de coalitie geen sprake. Bestaat GroenLinks eigenlijk nog wel? Of is  het een kwestie van omertà (zwijgplicht onder maffiosi)?

De PvdA vergewaardigde zich zelfs niet om hun eigen partijleden een antwoord te sturen op hun klachten. Over arrogantie gesproken.

Leve de demotatuur

pavelconstantin

Haast ongemerkt is er een diepgrijpende verandering aan de gang in Europa. Er wordt nu 'onderhandeld' (d.w.z. eisen gesteld) met 'Griekenland' (d.w.z. de huidige nomenklatura) over bezuinigingen en 'financiële hulp' (d.w.z. leningen om de banken terug te betalen). Niets is wat het lijkt.

In Griekenland en Italië zijn regeringen aan de macht die niet zijn gekozen, maar ten gevolge van de crisis werden opgelegd aan het land. Niet erg democratisch. Die nieuwe leiders hebben nauwe banden met de financiële wereld. Het volk van Griekenland is totaal buitenspel gezet. De wil van het volk is van nul en gener waarde. De trojka, de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het International Monetair Fonds, bepaalt de politiek van Griekenland.

Om de Europese en andere banken niet in te laten storten moet Griekenland boeten en bezuinigen, en niet alleen Griekenland. Het geld dat nodig is om Griekenland te 'helpen', lees 'de banken te helpen', moet opgebracht worden met bezuinigingen in heel Europa. Het is eigenlijk steun aan de banken. Die steun komt van het Europese volk. Nu worden de Grieken de duimschroeven aangedraaid. Het gevolg is dat de bedragen die aan Griekenland geleend zullen worden, nooit ofte nimmer terugbetaald zullen kunnen worden. De economie van Griekenland zal wegkwijnen, voor zover dat niet al gebeurd is. Tegelijk is dit een financiële aderlating voor de andere Europese landen die dit geld moeten opbrengen. De banken zullen een klein veertje moeten laten, maar dat wordt natuurlijk gecompenseerd door hogere lasten voor de burgers.

Het uiteindelijke resultaat zal zijn dat niet alleen Griekenland tot de bedelstaf wordt veroordeeld, maar ook heel Europa. Om de banken overeind te houden wordt de burger volkomen uitgekleed. Je krijgt een diepe crisis. Griekenland gaat uiteindelijk toch failliet. Dus in plaats van miljarden in Griekenland (lees 'de Europese banken' want het gaat om geld dat Griekenland schuldig is aan banken) te stoppen, hou daarmee op en laat Griekenland nu failliet gaan zodat de rest van Europa nog te redden is. Pak de banksters en de hedge funds aan. Pak de kredietbeoordelaars zoals S&P en Moody's aan die de rotzooiderivaten van Goldman Sachs een zeer goede beoordeling gaven en nu hele landen in de ellende storten.

Europa glijdt af naar een dictatuur, de dictatuur van het banksteriaat.

Een gelijkaardige ontwikkeling zie je ook in de rest van de wereld. De buitenlandse politiek van het westen is gericht op het creëren van dictatoren die het westen gunstig gezind zijn. Regimes die het westen een doorn in het oog zijn worden omvergeworpen. In Libië werd een nieuw regime aan de macht geholpen dat nauwe banden heeft met al-Qaeda. Er wordt weer gefolterd en gemoord. Onze idealistische idioten kijken wel even de andere kant op. Dezelfde illegale regime change dreigt georganiseerd te worden tegen Syrië. En de idealistische idioten die dit land rijk is staan al te schreeuwen om ingrijpen in Syrië. Eerst veroorzaakt het westen een burgeroorlog (het stramien is al bekend sinds Joegoslavië), en dan roepen ze om 'humanitaire interventie'. Na de slachting wordt weer een dictatoriaal regime aangesteld, dat natuurlijk het westen (lees 'de oliemaatschappijen') gunstig gezind is. Zo ging het met het aan de macht brengen van Saddam Hoessein in Irak, zo ging het met het aan de macht brengen van de Taliban in Afghanistan (want die moesten de Russen eruit werken). Het westen werkt met een heilige tweedeling: enerzijds onze regeringen die een neoliberale machtspolitiek uitwerken en collaboreren met Big Brother voor een imperialistische machtspolitiek, en aan de andere kant de idealistische, vaak ook linkse, naïevelingen die roepen om 'humanitaire interventie' en niet eens doorhebben dat ze gemanipuleerd worden en enkel dienen om de heilige hypocrisie en de vlag van 'humanisme' (niets is wat het lijkt) overeind te houden. De nieuwe regimes zijn weer landen met een regering die niet door het volk is gekozen maar door geweld aan de macht is gekomen. De oude tegenstanders worden een kopje kleiner gemaakt zodat die niet meer mee kunnen spelen in het politieke spel.

Met andere woorden, de democratie is zo goed als afgeschaft.

Hyde Park stelt grenzen

hplondon
Hyde Park concert

BBC: "The number of concerts held at London's Hyde Park every year has been cut from 13 to nine after complaints from residents.

Westminster Council has also decided to reduce the number of people who can attend the events, from 80,000 to 65,000, in some cases to 50,000 people.

Hyde Park's licence to host events came under review after complaints about noise have risen by 50%, since 2009.

The changes will come into effect from 2013, the council said.

However, some measures will come into effect immediately, including trials of a new noise-reduction system along with the monitoring of sound levels in music with a repetitive bass beat subject to reassessment."

BBC: "Westminster City Council will review the number of concerts and the level music can be played at.

It said residents sent 130 noise complaints this year and said there had been problems with people "urinating in the street and littering pavements as they leave the venue".

A spokesman for Royal Parks, which manages 5,000 acres of London parkland, said if the council recommended cutting noise levels from the current 75 to 73 decibels, it would make it an "unviable concert venue"."

Vergeleken bij de plannen voor evenementen in het Gaasperpark vallen een aantal dingen op.

screenshot_31
Boven Hyde Park, onder Gaasperpark e.o.
(beide foto's op dezelfde schaal, festivalterrein groen omlijnd)

1. Hyde Park (samen met Kensington Gardens één groot park) is veel groter, zeker zes keer groter dan het Gaasperpark. De totale lengte van Hyde Park en Kensington Gardens is bijna 2,5 km.

2. Het eigenlijke festivalterrein in het Hyde Park is maar een vijfde van het hele park en speciaal ingericht voor festivals, terwijl het festivalterrein in het Gaasperpark ongeveer een derde tot de helft van het park beslaat en vol staat met bomen, struiken, tuinen, bosjes, struweel en waterpartijen. Het Hyde Park festivalterrein is ongeveer 1 km lang, dat is in het Gaasperpark 395 meter.

3. Het festivalterrein van Hyde Park is open en makkelijk bereikbaar van diverse kanten, het Gaasperpark is een gevarieerd en onoverzichtelijk terrein met smalle doorgangen en toegangen, waaronder smalle bruggetjes.

4. Het toegestane geluidsniveau in Hyde Park is veel lager dan dat toegelaten in het Gaasperpark. Men gaat het geluid in Londen zelfs terugbrengen van 75 naar 73 dB. In het Gaasperpark zijn geluidsniveaus toegestaan van om en nabij de 115 dB, terwijl een niveau van 85 dB al schadelijk is. Een geluidsniveau waarvoor oordoppen nodig zijn is waanzin.

5. Het aantal podia in Hyde Park is zegge en schrijve één. Het aantal podia in het Gaasperpark is acht! Ook volkomen absurd.

6. Het aantal klachten over Hyde Park concerten was maar 130, terwijl dat aantal in Zuidoost over Amsterdam Open Air in 2011 meer dan 300 bedroeg.

hydeparkthumb
Hyde Park, rechts festivalterrein
(klik foto voor vergroting)

Gaasperparkthumb
Festivalterrein in Gaasperpark
(klik foto voor vergroting)

Met andere woorden, de overlast in het Gaasperpark is van veel groter omvang dan die in Hyde Park. Het Gaasperpark is niet geschikt voor een dance event als Amsterdam Open Air. Bij onverwachte omstandigheden in het Gaasperpark is de kans op calamiteiten stukken groter. Blijkbaar luistert Westminster Council toch beter naar de omwonenden dan het stadsdeelbestuur van Zuidoost. 

I.M. Anil Ramdas

anilramdas
Anil Ramdas

Zijn overlijden is onbegrijpelijk, schokkend, triest.

We zullen hem zeer missen.

Buurtgenoten

10842

Swazoom: "Gein 2012

De activiteiten van Buurtgenoten zijn voor alle volwassen buurtbewoners die gezamenlijk willen knutselen, kennis met elkaar willen delen of tips willen krijgen om hun vaardigheden te vergroten. Het programma varieert van voorlichting over zaken als veiligheid of assertiviteit, tot kook- en bakmiddagen en van allerhande creatieve workshops tot bingo's. Soms wordt er incidenteel overwogen om bepaalde activiteiten naar een ander dag te verplaatsen. Informeer daarom altijd bij Swazoom."

Het einde van het Amerikaanse Rijk

Ooit ben ik begonnen aan het eerste deel van Gibbon's The History of the Decline and Fall of the Roman Empire. Het is een omvangrijk werk, dus ik ben er nog lang niet klaar mee. Maar duidelijk is wel dat er een gelijkenis bestaat tussen het Romeinse Rijk en het Amerikaanse Rijk, ook in hun verval. Decadentie, corruptie, outsourcing, militarisme en het verval van de civiele consensus, het verdwijnen van de morele basis die elke beschaving als rechtvaardiging nodig heeft. Al deze elementen zien we nu terug. Maar zo'n tijd van verval kan honderden jaren duren voor er weer een evenwicht is ingetreden. Intussen groeit simultaan ook het economische verval en de armoede.


Deze uitzending van de VPRO was vanavond te zien en is op hun website in zijn geheel nog te bekijken.

VPRO: "Wordt het een dieprode maandag? Omstreeks 13 februari verwacht het Griekse Ministerie van Financiën uitsluitsel over een staatsschuld-deal. Maar ondertussen lijkt het bankroet van Griekenland onafwendbaar. In de afgelopen tien jaar blijkt de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs de Griekse overheid te hebben voorzien van riskante financiële constructies die de schuld van het land lager lieten uitvallen dan ze in werkelijkheid was. Daarmee hielp Goldman Sachs Griekenland om boven zijn stand te leven en zich steeds dieper in de schuld te steken. Het leverde Goldman Sachs honderden miljoenen op en het was het begin van de structurele ondermijning van de euro."

We hebben het net op het nieuws gehoord: Griekenland gaat nog meer bezuinigen. In de VPRO uitzending zei iemand dat Griekenland maar beter failliet kan gaan. Jammer voor de banken. Het probleem is dat de verliezen van de banken dan afgewenteld zullen worden op de Europese burgers, zoals dat ook in Nederland het geval is. Desnoods dan maar allemaal failliet gaan. Want het systeem is door en door rot en onrechtvaardig. Beginnen met een schone lei. Geen computers op scholen, maar weer de ouwe trouwe lei met griffel. Heb ik nog meegemaakt.

"Twee dingen", zou Joop den Uyl vanuit zijn graf kunnen zeggen:

1. Elsevier: "Beurzen optimistisch na akkoord parlement Griekenland

De Europese beurzen sloten maandag met winst nadat het Griekse parlement heeft ingestemd met extra bezuinigingsmaatregelen. Vooral financiële aandelen presteerden sterk."

2. Greanvillepost: "A Death Sentence for Greece

On Sunday, the Greek parliament approved a new round of austerity measures that will further deepen the 5-year depression and sever the last fraying threads of social cohesion. In order to secure a 130 billion euro loan, Greek political leaders agreed to comply with a “Memorandum of Understanding” (MOU) that will not only intensify the sacrifices of ordinary working people, but also effectively hand the control of the nation’s economy over to foreign banks and corporations."

Die twee dingen maken al duidelijk hoe ver de financiële wereld en de werkelijke wereld uit mekaar gegroeid zijn. Het fundament van onze beschaving wordt letterlijk onderuit geslagen. Het begin van het einde. Onvermijdelijk. Mogelijk dat het mijn tijd wel uit zal dienen, maar het begin is er.

In Griekenland botsen twee werelden met elkaar.

En die twee werelden zullen de komende jaren steeds verder uit mekaar groeien, soms met heel kwalijke gevolgen. Alvast een voorproefje:

greece-anonymous

AnonOpsCommunications: "Just a week after the Web site of the Greek Ministry of Justice was defaced by Anonymous in a protest against the signing of the controversial ACTA treaty by the Greek government, the online activist group has reportedly taken down a number of government-run Web sites in response to the people-powered uprising in Athens.

Taken down: Major TV channel, the Greek Prime Minister, the National Police, the Ministry of Finance, the Greek Parliament and the Minister of finance Evangelos Venizelos (personal site)."

NewYorkTimes: "As the United States turns increasingly to Special Operations forces to confront developing threats scattered around the world, the nation’s top Special Operations officer, a member of the Navy Seals who oversaw the raid that killed Osama bin Laden, is seeking new authority to move his forces faster and outside of normal Pentagon deployment channels."

Dit laatste kan vergeleken worden met het oversteken van de Rubicon door Julius Caesar. En dan hebben we nog een heerser nodig die een drastische omwenteling teweeg brengt zoals Constantinus I die als eerst het christendom propageerde. Als Ron Paul als Republikein de Amerikaanse verkiezingen wint, dan komt er misschien een omwenteling in de Amerikaanse buitenlandse politiek en dat is precies wat de wereld nodig heeft. Er zou ook een omwenteling plaatsvinden in de binnenlandse politiek van de VS, maar als ik even cynisch mag zijn, dat is dan hun eigen schuld.

This weblog endorses Ron Paul for president. Het is een zwaktebod, ik weet het. Maar er is jammer genoeg niets beters.

Oproep ivm Amsterdam Open Air

Met Pinksteren, die periode van het jaar dat mensen er eens op uit trekken in de natuur, wordt in het Gaasperpark een mega-evenement gehouden. Amsterdam Open Air zal twee dagen lang met 8 podia met een geluidsvolume van meer dan 100dB elk het Gaasperpark en omstreken teisteren. De opbouw en afbraak neemt wel twee weken in beslag. Er moeten zelfs parkeerterreinen geïmproviseerd worden aan de zuidoever en de oostoever van de Gaasperplas.

parkerenAOA
Geplande parkeerterreinen (rood) aan de zuid- en oostoever

Voor zo'n week of twee zal het park grotendeels afgesloten zijn voor de gewone recreatie. Op het 'dance event' zelf zullen 8 podia voor een kakofonie van jewelste zorgen. De natuur, fauna en flora, komen in de verdrukking. Wie dat niet wil wordt aangeraden om, zeker als u lid bent van de volgende partijen die in de bestuurscoalitie zitten en dus de macht hebben om een vergunning te weigeren of in elk geval aan te passen, te schrijven of te mailen met uw mening en bezwaren.

PvdA: - mevr. Augustina Osei - augustinaosei@hotmail.com
             - dhr. Narish Parsan - geerdink162@hotmail.com
             - mevr. Mala Eckhardt - malaeckhardt@chello.nl
             - afdelingsbestuur: zuidoost.amsterdam@pvda.nl

VVD: - dhr. Eddy Meijer - meyer12311@planet.nl
           - dhr. Andro Bottse - androbottse@gmail.com
           - dhr. Radboud van Casteren - idn.radboud@gmx.net

GroenLinks: - dhr. Iwan Leeuwin - iwan.leeuwin@gmail.com
                           - mevr. Elly Muller - elly.muller@wolmail.nl
                           - dhr. S. Blom - simionblom@gmail.com

Mooie jongens en toffe meiden

mainstream-mediaOnze mainstream media hebben een voorkeur voor mooie jongens en toffe meiden. Die brengen blijkbaar de boodschap beter over. Want boodschap zit er altijd wel in. Noem het indoctrinatie, beïnvloeding, whatever. Onze media worden geregisseerd en goed geregisseerd. Af en toe mag er een kritisch geluidje te horen zijn, maar meestal is dat kritiek op een kabinet dat niet rechts genoeg zou zijn.

Zo ook Eva Jinek laatst in haar programma. Deze keer niet over boobies. Mooie jongen Dick Berlijn zat erbij. Zeg, zou dat niet wat zijn, Eva en Dick, Dick en Eva? Eva's Berlijn, klinkt goed. De banden tussen nieuws, show, amusement en politiek zijn nauwelijks noch te ontwarren. Bij Eva's partner is er ook al nauwelijks onderscheid te maken tussen showman en advocaat. Het is onmogelijk vast te stellen waar het ene ophoudt en het andere begint. Dat zag je ook in Eva's commentaar over de ontwikkelingen in Syrië. Ze vond dat dat maar eens aangepakt moest worden. Want wij zijn toch zo humaan.

Eerder had Adriaan van Dis al reklame gemaakt voor een volgens hem goed blad, 360, dat artikelen uit de hele wereld vertaalde en publiceerde. Dat Nederland een provinciaal land is is duidelijk, men leest niet over de grens, zoals dat heet. Maar goed, 360 of zijn Franse tegenhanger, Courrier International, blijven toch de spreekbuis van de mainstream politiek en zullen kwalitatief wel hoger staan dan onze Nederlandse gelijkgeschakelde pers, maar van essentiële kritiek op het systeem is geen sprake. Echte alternatieve standpunten vind je enkel op het internet, vooral bij bloggers. Als klein voorbeeldje mag dienen mijn eigen Engelstalige weblog - nu afgesloten, dat ik gedurende de hele machtsperiode van Dubya Bush heb volgeschreven met kritische noten. Vanzelfsprekend citeerde ik voortdurend uit buitenlandse media, maar ook alternatieve bronnen. Toen de Georgische machthebber Saakashvili (ja, die met een Nederlandse vrouw) Zuid-Ossetië binnenviel en de mainstream media, waaronder de New York Times geen duidelijk standpunt durfden in te nemen, is er in eerste instantie zware druk op de media uitgeoefend om Rusland verantwoordelijk te stellen voor de aanval. Het waren de bloggers die door de leugens heen prikten. De NYTimes was nog zo fair om wekenlang op hun buitenlandpagina met berichten over Georgië links te zetten naar mijn weblogposts, om tenminste de schijn van onpartijdigheid op te houden. Maar het heeft weken geduurd voor de media eindelijk wilden toegeven dat Saakashvili de blitzkrieg begonnen was.

Neem nu Syrië. De Europese goegemeente vindt dat het toch te bar is in Syrië en dat ingegrepen moet worden. Eén essentieel ding blijft daarbij buiten beschouwing, namelijk dat de burgeroorlog in Syrië is aangestoken is door het westen. CIA en SAS vechten daar momenteel. Zonder democratisch mandaat van hun eigen regering of de VN. Net als in Libië is er geen sprake van een opstand die het zou redden zonder buitenlandse interventie. Het resultaat van zo'n interventie is altijd dat er een oppositie kunstmatig aan de macht gebracht wordt die niet de meerderheid vertegenwoordigt en geen oplossing biedt voor het land, maar enkel de belangen dient van de westerse machthebbers die liever een land in chaos zien voor hun commerciële belangen dan een rustig, welvarend land. Verdeel en heers. Er zijn altijd groeperingen die voor een paar miljoen en de macht een opstand willen forceren. Tenslotte zijn zowat alle dictatoren, inclusief de Egyptische Mubarak, door de VS aangesteld.

mainstream

Maar ja, er is nauwelijks een mens in dit medialand die de waarheid durft te vertellen, die de heersende politieke visie aan de kaak wil stellen. Het aanwakkeren van een burgeroorlog is een misdrijf tegen de mensheid. Dat dan ook nog eens een militaire interventie (vooral door mooie jongens van het type Berlijn) voorgesteld wordt als een humanitaire interventie is een gotspe. Maar dat is wel de hypocriete stand van zaken in medialand.

In Libië werd de opstand gedragen door al-Qaeda strijders. Hetzelfde zie je nu in Syrië. Het journaille, inclusief Eva Jinek, bien étonnés de se trouver ensemble, één van geest met al-Qaeda. Voerden wij niet een oorlog tegen de terroristen van al-Qaeda? 't Kan verkeren!

VK: "Al-Qaeda roept moslims in de Arabische wereld en daarbuiten op zich te scharen achter de opstandelingen in Syrië. De opstandelingen hoeven namelijk niet te rekenen op de steun van het Westen, zegt Al-Qaeda-leider Ayman al-Zawahri in een nieuwe audioboodschap die gisteren op extremistische websites is geplaatst."

De achtergronden van het nieuws zijn zelden transparant. Wie is verantwoordelijk voor wat is een van de moeilijkste vragen. Vaak wordt die vraag beantwoord vanuit het heersende politieke standpunt, hier dus het neoliberale militaristische westen. Russen, Chinezen en Arabieren en andere oosterse volken zijn altijd fout. Onze troepen zijn jongens die vechten voor democratie en vrijheid. Een gevaarlijker vorm van indoctrinatie die de feiten ontkent bestaat er niet. De mooie jongens en meiden moeten de boodschap overbrengen.

En wat te denken van de hack van KPN? Die blijkt nu toch niet bij KPN plaats te hebben gevonden. Maar wie zit daar dan achter? Het lijkt wel uitgevoerd door professionals. Cui bono? Hackers of een afdeling van de AIVD? En dan de hack van de CIA, door Anonymous? Of de CIA zelf? Het zou kunnen. Je weet het niet. Het is de taak van onze media om daar achteraan te gaan. In een tijd waarin de overheid steeds meer macht over de burger uitoefent (om de commercie en de banken te gerieven) is een beetje druk in de richting van repressieve wetgeving uitgelokt door zogezegde inbreuken op de macht van staat en commercie, best mogelijk. Het behoort gewoon tot de mogelijkheden. Je weet het niet. Maar het is de taak van de pers als waakhond van de democratie om een en ander te onderzoeken. Het spuien van propaganda door mooie jongens en toffe meiden is een aanfluiting. Dan krijg je weer toestanden dat GroenLinks voor een militaire interventie in Afghanistan is. Trouwens, volgens mij zaten er bij de CPN die deel uitmaakte van de partijen die opgingen in GroenLinks vooral BVDers. Van groen en links is al lang geen sprake meer bij GroenLinks.

Zo, nu heeft u eens een blik geworpen achter de coulissen van het nieuws. Tuitende oortjes? Uitpuilende oogjes? Get real!

Awick van AT5 stelde een dag of zo geleden een vraag aan Bram Moszkowicz over zijn voorkeur voor 'slim of mooi'. Bram antwoordde: 'mooi, want ik vind sex belangrijk'. Zijn vriendinnetje Eva zit er inderdaad altijd sexy bij, de zwoele blik op het nieuws en de mooie jongens en toffe meiden gericht. Zij is erg goed in masseren. The medium is the massage.

Mosterd na de maaltijd

flora
Mevr. Flora te Riet spreekt in

Het houden van een evaluatie van het Amsterdam Open Air evenement van 2011 op een moment dat de kaarten al verkocht worden voor het evenement van dit jaar is op z'n zachtst gezegd mosterd na de maaltijd. De vergunning is nog niet verleend en wellicht zal die net als vorig jaar een paar dagen vóór het evenement zelf uitgegeven worden terwijl de opbouw in volle gang is. Tja, dat lijkt erg op een doelbewuste actie om inspraak en tegenspraak zoveel mogelijk uit de weg te gaan. We zijn al bekend met de perikelen over de inzage van de aanvraag en nasleep.

De vergadering van de raadscommissie Middelen en Veiligheid van gisteravond was weer een staaltje van de gebruikelijke Zuidoostpolitiek. Opmerkelijk blijft nog steeds dat de PvdA de VVD de kastanjes uit het vuur laat halen. De heer La Rose was niet aanwezig. En mevr. Osei had van de PvdA het hoogste woord. Ondanks het feit dat er duidelijke aanwijzingen zijn dat een vergunning zo goed als afgesproken is, bestond Osei het om dit tegen te spreken. De verontwaardigde onschuld van Osei is typisch voor een partij die haar neoliberale standpunten nog steeds in ere houdt en niet van wijken weet. Van de PvdA is geen enkel woord gehoord dat mogelijk duidt op enig begrip voor de zorgen van de omwonenden, voor natuur, fauna en flora of van enige wil voor het stellen van grenzen aan mega-evenementen in het Gaasperpark. Het gevaar voor de veiligheid van de bezoekers is even genoemd in een vraag, maar verder niet uitgewerkt. Mevr. Osei bestond het zelfs om af en toe de regie van de voorzitter van de vergadering over te nemen. Zelfs de VVD kwam genuanceerder over dan de PvdA. De heren Meyer en Jaensch van de VVD hebben wel hun begrip uitgesproken voor de bezwaren die er leven en zelfs laten doorschemeren dat de normen mogelijk wel aangepast kunnen worden. Dat kon er bij de PvdA niet van af. Maar ook de VVD weet donders goed dat hun 'toegeeflijkheid' niets voorstelt, het zijn loze woorden, want de coalitie heeft al besloten een vergunning af te geven, en er zullen geen beperkingen noch nieuwe eisen gesteld worden aan de organisatoren.

buttengroen
Dhr. Asger Butt, achter hem Sander Groet van Open Air

Dat mevr. Osei zeer teleurstellend was mag duidelijk zijn. Ondanks haar 'overtuiging' dat een vergunning nog niet vaststaat, was overduidelijk dat de PvdA al beslist heeft dat de vergunning er komt. Ook een teleurstelling was GroenLinks bij monde van Iwan Leeuwin. Hij haalde foute cijfers aan en stelde enkel een vraag over het landelijke karakter van dit evenement; hij zei wel dat er naar de bewoners geluisterd moet worden, wat dat ook moge inhouden. De bijdrage van het CDA was matig, had beter gekund. Goede interpellaties en vragen kwamen van de SP en OZO. De CU bij monde van Asger Butt was voortreffelijk. Dhr. Butt heeft geen woord teveel gezegd en zijn vragen brachten meerdere coalitiesprekers in verlegenheid. De inspraak van Flora te Riet van Bewonersvereniging Nellestein was bijzonder. Zij heeft indruk gemaakt, onder andere door tijdens haar betoog harde muziek ten gehore te brengen zodat de raadsleden een idee kregen van de overlast waar omwonenden steeds meer mee te maken zullen krijgen in het hoogseizoen. U kunt de vergadering nog bekijken en beluisteren op deze pagina.

Over cijfers gesproken, van dhr. Jaensch hoorden we dat het aantal bezoekers wel 15.000 tot 25.000 per dag zou kunnen zijn. Totaal 35.000 in 2 dagen? Maar hoe ga je dat controleren? Er is blijkbaar geen limiet van 17.500 bezoekers per dag. Mogelijk kunnen dat wel 35.000 bezoekers per dag worden. Dat een deel van die bezoekers mogelijk geïnteresseerd zouden kunnen zijn in een woninkje hier is een veronderstelling van Jaensch die hij nergens onderbouwt. Dat argument vervalt dus. Dhr. Jaensch zei ook de overeenkomst en de afgesproken bedragen tussen Groengebied Amstelland en Amsterdam Open Air niet te kennen. Hij refereerde aan het privaatrechtelijke karakter van deze overeenkomst en de geheimhouding om commerciële redenen, waarmee dhr. Jaensch weer aangeeft dat Groengebied Amstelland de facto een private onderneming is waar het stadsdeel nauwelijks nog zeggenschap over heeft, ja zelfs de kennis over overeenkomsten ontbreekt bij de dhr. Jaensch zelf als afgevaardigde van het stadsdeel in het algemeen bestuur van GGA. Zoals terecht door dhr. Asger Butt van de CU werd opgemerkt is hier mogelijk sprake van belangenverstrengeling. Het gaat hier om een openbaar terrein dat nu gedurende de mooiste tijd van het jaar langdurig onttrokken wordt aan zijn eigenlijke recreatiefunctie en voor een grijpstuiver ter beschikking gesteld wordt van de commercie. Het is de bedoeling om drie festivals te organiseren. Als je rekent op een week voor en een week na het evenement voor opbouw en aan/afvoer, dan kom je al gauw op een week of zes dat het Gaasperpark buiten gebruik gesteld is voor alle soorten recreatie. Ook fauna en flora zullen daarvan permanente schade ondervinden.

Jaensch moest op een gegeven moment zijn toevlucht nemen tot de door de PvdA vaak gebruikte tactiek van het omkeren van de bewijslast (is mevr. Osei ook goed in, in navolging van mevr. Dalgliesh) en kwam helemaal in het nauw, toen dhr. Butt hem vroeg wat de baten waren voor het stadsdeel of GGA. Daar kon Jaensch niet op antwoorden, dus de veronderstelling dat er nauwelijks baten zijn blijft bestaan en is een redelijke veronderstelling die van wezenlijk belang is voor het stadsdeel want de belangrijkste reden voor het GGA om dergelijke evenementen te organiseren is het bekostigen van het onderhoud van het groen ("behoud door ontwikkeling" is hun slogan, die niet waargemaakt kan worden). De omzet (kaarten en catering) voor de organisatoren kan wel tegen de twee miljoen bedragen, daarom is het redelijk dat het stadsdeel daar ook wat aan verdient. Nu is dat helemaal niet gegarandeerd.

EHS
Ecologische Hoofdstructuur

Ook de antwoorden van dhr. Jaensch op een aantal vragen klopte niet. Het is pertinent onjuist dat het Gaasperpark niet tot de Ecologische Hoofdstructuur behoort. Het Gaasperpark maakt onderdeel uit van de EHS en de HGS. Verder was het ook zo dat het gedoe om inzage te krijgen in de aanvraag niet te wijten was aan de private gegevens die op de aanvraag stonden. Toen ik om inzage vroeg waren die privégegevens al onleesbaar gemaakt. Toch werd mij door de medewerkers van het Informatiecentrum verboden om een kopie te maken, te fotograferen of over te schrijven. Lastig aan te tonen als je geen kopie mag maken. Anderzijds was het wel zo dat dhr. Jaensch toen hij hierover hoorde meteen alles in het werk heeft gesteld om ons een kopie van de aanvraag te bezorgen, zoals het hoort trouwens. Dhr. Jaensch heeft ook beloofd om de vergunning nu sneller te verlenen (ha, daar hebben we het al, er is dus inderdaad geen sprake van het niet verlenen van de vergunningen, zelfs niet van het stellen van beperkingen aan het evenement!). Mevr. Osei zou zich moeten schamen om zo de vermoorde onschuld te spelen. Een grote mond verdoezelt vaak een gebrek aan argumenten. Het omkeren van de bewijslast is een politieke truc die niet geloofwaardig meer is. Als bewoners uit de gang van zaken kunnen opmaken dat er dingen niet in orde zijn, dan is het de taak van het bestuur om die veronderstellingen uit de wereld te helpen met feiten en cijfers.

Men schermt tegenwoordig veel met woorden als 'stadspark', maar dat is een term die geen juridische status heeft, die EHS en HGS wel hebben. Ik zeg altijd 'een stadpark is een hondenpoeppark'. In elk geval is door een aantal partijen aangegeven dat de normen qua geluid onder andere niet deugen en aangepast moeten worden. Dat dit evenement schadelijk is voor het Gaasperpark is zelfs door de VVD toegegeven. Het wordt tijd dat de PvdA haar verantwoordelijkheid neemt en ophoudt met het negeren van bewoners, het saboteren van een mooi natuurpark en het voeren van een stugge politbureaupolitiek gedreven door apparatchiks als mevr. Osei.

Straks als de conceptvergunning er is kunnen bewoners hun officiële bezwaren en zienswijzen indienen bij het stadsdeel.

Evaluatie Open Air

Vanavond (de vergadering begint om 20.00 uur) is er een evaluatie van het 'dance event' Amsterdam Open Air in de Raadscommissie Middelen & Veiligheid van stadsdeel Zuidoost.

AOAniet

Warme truiendag

logoWT2012.thumbnail

WarmeTruienDag: "Op Warme Truiendag vieren we jaarlijks de verjaardag van het Kyotoprotocol. We gaan zelf aan de slag voor het klimaat. Dat doen we door een trui aan te trekken, de verwarming één of twee graden lager te zetten, en door zoveel mogelijk andere mensen op het belang van energie besparen te attenderen."

Maximum 80

ringwegGroenLinks: "GroenLinks is verbijsterd dat minister Schultz bereid is de gezondheid van Amsterdammers op het spel te zetten voor enkele seconden tijdwinst op de A10 West. GroenLinks heeft de actiesite max80.nl weer online gezet als reactie op de brief die de minister woensdag 8 februari aan de gemeente Amsterdam heeft gestuurd, waarin ze schrijft toch de maximumsnelheid op de A10 West te willen verhogen. Amsterdammers kunnen op de actiesite hun handtekening zetten tegen de snelheidsverhoging en actieposters bestellen."

max80: "In 2005 is de maximumsnelheid op stadssnelwegen in Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht verlaagd van 100 naar 80 km/uur. Het aantal ongelukken is daardoor fors verminderd en de luchtkwaliteit is met sprongen vooruitgegaan. Het kabinet wil nu echter de maximumsnelheid weer verhogen. GroenLinks voert in Rotterdam en in Amsterdam samen met bewoners actie voor een gezonde en veilige ring."

Gewoon lekker doodgaan

spigtDat de Elfstedentocht nu niet door zou gaan wist ieder die het weerbericht en de ijsrapporten had gelezen. Maar niet getreurd, Yvonne Spigt heeft het NK Schaatsen gewonnen. En hoe! Magistraal. Ze eindigt met een brede lach met de woorden: "Gewoon lekker doodgaan." Kijk dat is de spirit, dat is Nederland op z'n best. Wat een prachtige uitspraak. Yvonne made my day.

Joiken in Jokkmokk

crisis

Het wordt niks met de Elfstedentocht dit jaar, tenzij door het ijs zakken tot de ijspret gerekend mag worden. Nee, het wordt joiken in Jokkmokk om nog enigszins van de winter te genieten.

Het valt allemaal niet mee op dees kille aardkloot. Een grote stroomstoring trof zondag een deel van Diemen, Abcoude en Amsterdam-Zuidoost. Volgens netbeheerder Liander waren er zo'n 15.000 huishoudens getroffen. De oorzaak is nog niet bekend. Als de oorzaak niet bekend is dan mag je veronderstellen dat er geknoeid is, dat was ook zo bij de 'stroomstoringen' in Californië jaren geleden. Ergens is gewoon een hendel naar beneden gehaald. Mogelijk moesten ze extra investeren voor een nieuwe levering en vonden ze het makkelijker om de stroom uit te schakelen. Van gelijke aard zijn de 'storingen' bij de ING. Groningen lag plat door een ict-storing. Laten we maar zwijgen over de toestand bij het spoor en al helemaal over de OV-chipkaart.

AmsterdamInc: "Door privatisering van onder meer onderwijs, zorg en openbaar vervoer zijn gemeenten verantwoordelijk voor steeds minder belangrijke taken."

En dan onze pensioenen. Nederlands pensioenfondsen bulken van het geld, maar onze neoliberale nomenklatura wil alvast de pensioenen korten en de premies verhogen. De maffia regeert.

SocialismeNu: "Eind 2011 is het gemeenschappelijk vermogen van de pensioenfondsen 875 miljard euro.

Als je naar de rendementen kijkt, in het voor beleggers moeilijke jaar 2011, van de 5 grootste pensioenfondsen dan zie je de volgende percentages: PME (Groot Metaal) 9.4%, PMT (Klein Metaal) 6.9%, ABP 4.6%, Zorg en Welzijn 9.1% en Bouw 10%. Een fonds als PMT moet ondanks dat hun vermogen groter is dan ooit en het rendement over 2011 6.9% is, begin 2013 6% korten op de pensioenen als de financiële markt voor eind 2012 niet is hersteld. Waarom is dan de grote vraag?"

Met andere woorden: we worden belazerd, we worden bedonderd!

Goed, het ABP daagt Goldman Sachs voor de rechter in verband met de 'rommelhypotheken' die het pensioenfonds van deze bank heeft gekocht. Maar of dat resultaat gaat opleveren is nog de vraag, want wie heeft de financiële macht in handen, nog steeds? Dat zijn de grote criminele banken als Goldman Sachs.

In Europa onstaan twee groepen, de landen die het moeilijk hebben en de landen die profiteren van de crisis. Nederland profiteert op verschillende manieren, onder andere door de lage rente die onze regering moet betalen voor onze eigen leningen, ook door de hoge rente die we krijgen van landen die veel hogere rentes moeten betalen omdat ze niet 'kredietwaardig' zijn, en door het faciliteren van geldstromen uit de armlastige landen wat meteen de ellende daar nog verergert.

SCOnline: "Griekse multinationals mogen hun internationale geldstromen via Nederland laten lopen, ook al verdwijnt daardoor veel geld uit Griekenland.

Dit heeft staatssecretaris Weekers van Financiën geantwoord op vragen van GroenLinks-Kamerlid Braakhuis. Griekenland is niet het enige land dat gebruik maakt van zogenaamde ‘Dutch sandwich-constructies’, aldus Weekers.

Bij een ‘Dutch sandwich’ wordt gebruik gemaakt van een belastingstructuur waarin, binnen een internationaal opererend concern, geldstromen van een deel van het concern via Nederland naar andere delen van het concern lopen.

Nederland wordt vanwege het uitgebreide verdragennetwerk al jaren intensief als tussenstation gebruikt waardoor multinationals hun verdiensten moeiteloos naar belastingparadijzen kunnen doorsluizen.

Jersey, de Kaaimaneilanden, Mauritius, Ierland en Hongkong bijvorbeeld, brengen aan multinationals nauwelijks vennootschapsbelasting in rekening. Soms hoeft er zelfs helemaal geen belasting te worden betaald.

Weekers is van mening dat er niks mis is met het opnemen van Nederlandse vennootschappen in internationale structuren. Dat geldt wat hem betreft ook in relatie tot Griekse bedrijven."

Een 'Dutch sandwich' van eigen deeg krijgen ze in Griekenland. Het is toch ongelofelijk hoe onze witgekalkte graven, onze hypocriete, asociale bestuurders misbruik maken van de toestand en liegen alsof het gedrukt staat. Het is ook duidelijk waarom Nederland niet voor een belasting op financiële transacties is en niet bij de landen behoort die dit eisen.

EUObserver: "A group of nine euro-countries led by France and Germany on Tuesday (7 February) asked the Danish EU presidency to fast-track plans for a financial transactions tax - a move indicating they will forge ahead on their own in the absence of an EU-wide consensus.

"We strongly believe in the need for a financial transactions tax implemented at European level as a crucial instrument to secure a fair contribution from the financial sector to the costs of the financial crisis and to better regulate European financial markets," the letter says.

The nine signatories are the finance ministers of France, Germany, Austria, Belgium, Finland, Greece, Spain, Portugal and the Prime Minister of Italy, Mario Monti, who also holds the finance portfolio."

Maar ook Duitsland heeft boter op het hoofd.

EUObserver: "The European Commission has blocked a merger between Deutsche Boerse and the New York Stock Exchange, the two largest players in trading of derivatives - a financial product said to have helped cause the 2008 financial crisis.

"The merger would have led to the worsening of conditions for companies trying to access financial instruments and would have harmed the European economy as a whole ... In the end, we had no alternative but to prohibit the merger," EU anti-trust commissioner Joaquin Almunia told press in Brussels on Wednesday (1 February)."

Het eigenlijke probleem met Europa is dat nationalisme nog steeds een grote rol speelt. Griekenland moet gewoon failliet gaan. Hun schulden zijn overgewaardeerd en oneerlijk. Daarom moet die schuld afgeboekt worden. Too bad voor de banken. Griekenland moet weigeren te bezuinigen. Want bezuinigen helpt toch niet als de financiële aasgieren 'are going for the kill'. Als Europa is opgericht om weerstand te bieden tegen druk van buitenaf, dan moeten ze zich daar ook op richten, d.w.z. samen optrekken tegen de Amerikaanse en Britse hedgefondsen en speculanten. De vijand is vooral de VS, het Trojaanse paard is Engeland.

Een van de grote aasgieren (het IMF) zelf aan het woord: "Budget cuts alone will not save the Greek economy as the country is reaching the "limit" of what society can endure, the International Monetary Fund's point-man for Athens has said, in a departure from the institution's traditionally more technocratic communiques."

Zolang het land waar Ayn Rand nog als heilige wordt vereerd zijn gore gang kan gaan, zal er niets veranderen. Dit land voert sinds zijn ontstaan al oorlogen over de hele wereld. Libië was een fiasco. Er wordt ook in dit 'bevrijde' land weer gefolterd, door de nieuwe regering. De internationale gemeenschap zwijgt deze keer.

Het is absurd (maar wel te verwachten) dat de hetze (en de geheime oorlog) tegen Syrië gevoerd wordt door landen die zelf jaar in jaar uit landen op alle continenten bombarderen dag in dag uit. De hypocrisie rijst ten top. En de ongeïnformeerde, domme en/of criminele internationale goegemeente loopt nog steeds achter deze big brother aan. Als het Amerikaanse Rijk voorbij is dan roepen ze allemaal: "Wir haben es nicht gewusst".

Let'sTryDemocracy: "President Obama has accumulated his own massive list of high crimes and misdemeanors that were unavailable for Bush's list (thing's like openly murdering U.S. citizens, launching massive drone wars, selectively and abusively prosecuting numerous whistleblowers as spies, holding Bradley Manning naked in isolation, attacking Libya without so much as bothering to lie to Congress, etc.).

Nonetheless, it is instructive to review the 35 Bush articles in the Obama age.  It quickly becomes apparent that Obama has either exactly duplicated or closely paralleled most of the 35."

CommonDreams: "Nobel Peace Prize Jury Under Investigation

Today marks the 2012 deadline for nominations for this year's Nobel Peace Prize, but as the prize committee meets this year to discuss what individual or group has "done the most or the best work for fraternity between nations, for the abolition or reduction of standing armies and for the holding and promotion of peace," they will be under heightened scrutiny to be sure their choice fulfills the original intent of its founder, Alfred Nobel.

The reason for the heightened pressure rests on an investigation by the Stockholm County Administrative Board of the committee's recent choices prompted by 'persistent complaints' by author and peace researcher, Fredrik Heffermehl, and roundly criticized choices by the committee in recent years -- most notably US President Barack Obama, a war commander governing over numerous military conflicts at the time he was awarded the auspicious "peace" prize in 2009."

HuffingtonPost: "Attorneys have filed a civil lawsuit in Belgium accusing NATO of killing 13 civilians, including 3 children, by bombing a residential compound of a former government official in Libya."

RT: "The American Civil Liberties Union is taking the FBI, Department of Justice and CIA to court over information relating to a US-conducted killing of three of its own citizens abroad last year, including one 16-year-old boy."

CommonDreams: "The American Civil Liberties Union on Wednesday filed a lawsuit under the Freedom of Information Act to demand that the US government release basic — and accurate — information about the government’s targeted killing program."

CommonDreams: "Oscar-nominated documentary filmmaker Josh Fox was handcuffed and led away Wednesday while attempting to film a House Science Committee hearing on fracking."

peace365-468x60

Peace365: "Our mission is to petition the United Nations for the extension of the existing Resolution Adopted by the General Assembly 55/282, International Day of Peace to include the remaining 365 days of the year."

Of gaan we met z'n allen zitten mokken omdat de Elfstedentocht niet doorgaat? Ga toch joiken in Jokkmokk!

Valentijn voor Mark

greenvday

MNH: "Op 14 februari is het valentijnsdag. Geliefden sturen elkaar bloemen, cadeautjes, kaarten en sms-jes. Wij grijpen deze mooie dag aan om Mark Rutte te verrassen met heel veel valentijnskaarten. Doe ook mee!

Stuur Mark Rutte een valentijnskaart en vertel hem in een paar zinnen over uw liefde voor een speciaal natuurgebied, een bijzondere plant of dier. Natuurlijk kunt u daar ook een oproep aan koppelen dat dit gebied of deze soort snakt naar meer liefde, aandacht en bescherming van de overheid. Milieufederatie Noord-Holland organiseert deze Valentijnsactie samen met ten minste twaalf andere landelijke organisaties, dus dat kunnen heel veel groene liefdesbetuigingen opleveren!"

Raadscommissie M&V 9 februari

Op donderdag 9 februari 2012 om 20.00 uur staat de evaluatie van het Open Air festival op de agenda van de stadsdeelraad Commissie Middelen en Veiligheid.

Eerder is door de portefeuillehouder al een bijeenkomst in de manege georganiseerd over de evaluatie van Open Air waarvoor alle raadsleden uitgenodigd waren. Hier waren ook de organisatoren van Open Air en bestuursleden en medewerkers van Groengebied Amstelland aanwezig. De status van deze bijeenkomst was onduidelijk. Omwonenden waren niet uitgenodigd. Nu staat het punt op de agenda van deze raadscommissie vergadering.

Hier kunt u de agenda en de stukken inzien of downloaden, o.a. een brief van Open Air aan Groengebied Amstelland waarin ideeën staan hoe een betere verhouding met de omwonenden te krijgen! Op deze site kunt u de bespreking volgen.

Bij deze vergadering kunt u inspreken, een paar minuten. U kunt u daarvoor aanmelden bij de griffie van het stadsdeel:

tel. 020 2525022

per e-mail: m.plet@zuidoost.amsterdam.nl

dat moet 1 dag van te voren!

Een aantal raadsleden wil proberen om het festival te verplaatsen naar een andere plek, b.v. Arena park, Bijlmerpark of parkeerterrein Arena.

Winter

gein1
Het Gein

watervogels
Bonte verzameling watervogels

vogels

sneeuwsporen
Sneeuwsporen

Uitverkoop Gaasperpark gestart

De verkoop van kaarten voor het Amsterdam Open Air 'dance event' gaat dinsdag 7 februari van start. De kaarten kosten € 57,50 voor een weekendticket, € 99,50 voor een camping combiticket en € 37,50 voor een dayticket.

thuAOAEr is nog steeds geen conceptvergunning opgesteld waarover omwonenden hun officieel bezwaar/zienswijze kunnen indienen. De kaartverkoop gaat alvast van start voordat die vergunning goed en wel is afgegeven. Maar dat schijnt in deze vrijbuitersrepubliek normaal te zijn. Dat daarmee de hele inspraakprocedure een wassen neus wordt mag de pret niet drukken. Voor een grijpstuivertje wordt het Gaasperpark onttrokken aan zijn recreatieve functie en haast compleet ter beschikking gesteld van de commercie. Het particuliere bedrijf Groengebied Amstelland heeft het park in 'exploitatie'. Hun financiële cijfers zijn geheim, maar hun kosten (dus de kosten voor de gemeenschap) zijn naar schatting veel hoger dan hun opbrengsten. Met andere woorden, dit is misbruik van openbaar terrein voor de belangen van een paar individuen. Op een verzoek om vrijgave van de cijfers gebaseerd op de Wet Openbaarheid van Bestuur wordt door GGA niet gereageerd. Op deze manier onttrekt het beheer van het groen in Zuidoost zich volledig aan democratische controle en invloed. Diegene die door stadsdeel Zuidoost naar het bestuur van GGA is afgevaardigd is dhr Jaensch, VVD.  We weten allemaal dat de VVD natuur enkel ziet als een geschikte entourage voor commercie, parkeerplekken, asfalt en beton.  Natuur, fauna en flora komen niet voor in de overwegingen van deze partij. Men stoort zich niet aan de Ecologische Hoofdstructuur en de Hoofdgroenstructuur die voortdurend aangepast en aangetast wordt. Dat andere partijen zich dit laten welgevallen is een grote schande.

Acht podia heeft men gepland in het Gaasperpark. Stel je een gezin voor met acht kinderen die elk op hun eigen kamer (hypothetisch natuurlijk in deze crisistijd) hun boomboxen maximaal opendraaien en tegen mekaar op loeien. Dat is pure waanzin. Toch schijnen heel wat mensen dat normaal te vinden in een natuurpark. Hun oordoppen maken het voor hen waarschijnlijk onmogelijk om kritische geluiden op te vangen. En ja, er is het grote geld natuurlijk. Reken maar uit, 35.000 x € 45 (gemiddeld) = € 1.575.000. Daarvoor wil je de broedtijd van vogels wel graag verstoren en desnoods ook een orchideetje plattrappen.

ZOzonië, nergens anders.

Hou Diemerpark groen

STOP_Hou_het_Diemerpark_groen

HouDiemerparkGroen: "STOP! Geen auto's in het Diemerpark!

Het bestuur van stadsdeel Amsterdam Oost overweegt auto's te laten rijden in het Diemerpark bij Amsterdam IJburg, in verband met uitbreiding van het aantal sportvelden aldaar.

Een park is er voor ontspanning, rust en natuurbeleving.

Daar horen geen auto's bij."

De overbodige mens in ZOzonië

held

In de literatuur tref je bijzondere personages aan. In de Russische literatuur heb je bijvoorbeeld de 'overbodige mens' (лишний человек) in 'Een Held van onze Tijd' van Lermontov (door de Tsaar verbannen naar de Kaukasus) over de getalenteerde Pechorin (de overbodige man) die niet in staat is iets van zijn leven te maken en model staat voor een hele generatie gemankeerde en arrogante helden die een hekel hebben aan de wereld en anderen minachten en manipuleren. Het is de mens die kwaliteiten heeft, maar totaal geen verschil maakt in de maatschappij, hij had er net zo goed niet kunnen zijn. Dan heb je nog Ulrich uit De Man Zonder Eigenschappen van Musil, een man die nergens de zin van zijn bestaan vindt en zijn karakter daarom laat vormen door de buitenwereld. Zie ook het begrip 'de zinloze daad' (l'acte gratuit) van Gide, nog steeds erg in zwang in onze moderne wereld, de zinloze daad die voltrokken wordt zonder reden, motivatie of aanleiding, door iemand die zijn individuele vrijheid absoluut wil uitoefenen, zo'n beetje de neoliberaal van dit moment, de man die floreert door anderen te kleineren.

In Zuidoost hebben wij ook zo'n held, iemand die veel van bovenstaande 'eigenschappen' in zich verenigt. Hij noemt zich Adviseur Vergunningen en zwaait de plak over heel wat afdelingen en personeelsleden van stadsdeel Zuidoost. U kent al het verhaal van de inzage op het InformatieCentrum, nu neemt het verhaal nog absurder vormen aan. Wat Nescio 'correct onbeschoft' noemt is hem nog te veel eer.

Het is namelijk zo. Ga even lekker zitten. Neem een glaasje wijn erbij indien u dat nog niet wegbezuinigd heeft ... en huiver.

Zoals bekend kunnen inwoners van Zuidoost reageren op de aanvraag van Amsterdam Open Air en hun mening hierover inleveren bij de Afdeling Vergunningen. Dat hebben meerdere mensen inmiddels gedaan. Maar nu begint de nachtmerrie. U denkt aan Kafka? Ik toevallig ook.

Het verhaal gaat als volgt. De heer Adviseur Vergunningen (u herinnert zich, Ulrich, de man zonder eigenschappen, was Adviseur van de Parallelaktie in Kakanië) ontvangt een brief met een mening over de aanvraag van Amsterdam Open Air ondertekend door diverse mensen en organisaties. Een van de mensen die zouden ondertekenen heeft toevallig haar handtekening er niet onder kunnen zetten omdat zij in het ziekenhuis ligt en niet in staat was om dat te doen. Daar heeft de heer Adviseur Vergunningen moeite mee, zeer veel moeite mee. Maar ook van de andere ondertekenaars die wel degelijk hun handtekening onder de brief gezet hebben eist de heer Adviseur Vergunningen duidelijkheid. De heer Adviseur Vergunningen eist de adressen op van de rechtspersonen en wil de vertegenwoordigende bevoegdheden kennen van de opstellers van de brieven (opdat de juiste adressering kan worden genoteerd). De heer Adviseur Vergunningen eist ook de machtigingen op van de in de brief vermelde besturen. De heer Adviseur Vergunningen betwijfelt ook de status van genoemde besturen als geregistreerde rechtspersonen. De heer Adviseur Vergunningen eist ook de uittreksels van de Kamer van Koophandel of de betreffende KvK-nummers.

Met andere woorden, de heer Adviseur Vergunningen is confuus en wil opheldering. Ordnung muss sein! La loi c'est la loi, verdulleme nog an toe! Ausweis, bitte!

Eigenlijk had ik liever een overbodige man van het slag van Oblomov als Adviseur Vergunningen van ZOzonië gezien. Wij houden u op de hoogte van de verdere ontwikkelingen in deze hoogst verkwikkelijke zaak.

Staatskapitalisme

cover_ww_4

De opkomst van het staatskapitalisme? Tja, het is maar hoe je het bekijkt. En welke kant het uitgaat, natuurlijk. Zolang een staat nog kan bepalen waar de economie heengaat en de belangen van de hele bevolking voor ogen heeft, zou een staatskapitalistisch systeem best kunnen voldoen. Maar een systeem waarin de economie, of erger nog de financiële markt, bepaalt wat de staat mag en niet mag is een zeer kwalijke vorm van kapitalisme waarin de staat enkel de belangen van de financiële nomenklatura dient en zijn macht met dat doel moet uitoefenen over de bevolking. Vandaag hoorde ik nog een van de neoliberale propagandisten bij RTL erop hameren dat de ECB vooral niet staten mag ondersteunen, maar enkel de financiële sector. Ja, dat is corporatief kapitalisme. In wezen een vorm van fascisme. Het lijkt mij dat het ontstaan van staatskapitalisme buiten de westerse wereld een rechtstreeks gevolg is van het fascistisch kapitalisme dat een kleine groep bevoordeelt en de meerderheid ziet als loonslaven. Het is tenslotte de taak van de staat te zorgen voor welvaart, gelijkheid en democratie voor de hele bevolking. Dat doen onze westerse staten in steeds mindere mate.

Economist: "State-directed capitalism is not a new idea: witness the East India Company. But as our special report this week points out, it has undergone a dramatic revival. In the 1990s most state-owned companies were little more than government departments in emerging markets; the assumption was that, as the economy matured, the government would close or privatise them. Yet they show no signs of relinquishing the commanding heights, whether in major industries (the world’s ten biggest oil-and-gas firms, measured by reserves, are all state-owned) or major markets (state-backed companies account for 80% of the value of China’s stockmarket and 62% of Russia’s). And they are on the offensive. Look at almost any new industry and a giant is emerging: China Mobile, for example, has 600m customers. State-backed firms accounted for a third of the emerging world’s foreign direct investment in 2003-10.

Virtually all of the specific economic policies advocated by the Italian and German fascists of the 1930s have also been adopted in the United States in some form, and continue to be adopted to this day."

Dat dat 'staatskapitalisme' gezien wordt als een gevaar voor het corporatief kapitalisme mag duidelijk zijn, want dit laatste floreert enkel met goedkope arbeidskrachten en een zwakke staat die de banksters en de privateers geen strobreed in de weg legt. Staatskapitalisme heeft de mogelijkheid om de belangen van de hele bevolking te dienen; het corporatief kapitalisme dient enkel de belangen van een kleine minderheid en is schadelijk voor de belangen van de meerderheid.

Het is duidelijk dat het huidige kapitalisme in crisis is. De westerse politiek heeft het kapitalisme geïntroduceerd in het oosten, en ze krijgen er 'staatskapitalisme' voor terug. Jammer toch dat ze niet meteen na de val van het communisme hun grijpgrage tentakels konden uitspreiden over de rijkdommen in het oosten. De oude VOC mentaliteit heeft het deksel op zijn neus gekregen. Eigen schuld. Hebzucht is de wortel van alle kwaad.

Ook de Financial Times kan de crisis niet meer ontkennen.

atlmonth
Klik voor artikel oktober 1995

AtlanticMonthly: "So while social conservatives like Bennett are rightly deploring the nation's social decline, their free-marketeer counterparts are looking at the same phenomena through the lens of the GDP and breaking out the champagne. 

Something similar happens with the natural habitat. The more the nation depletes its natural resources, the more the GDP increases. This violates basic accounting principles, in that it portrays the depletion of capital as current income. No businessperson would make such a fundamental error."

Onze economieën en staten concurreren met mekaar en maken elkaar kapot waar en wanneeer ze maar kunnen. Allemaal proberen ze het BNP, het bruto nationaal product, of het BBP, het bruto binnenlands product, op te krikken. Want het BBP zou aangeven hoe goed het met een land en zijn economie gaat. Dat BBP wordt eigenlijk op grote schaal vervalst, door het bijtellen van transacties die thuishoren in het rijk van de fictie en het creatief boekhouden.

Als een pand van 2 miljoen euro in korte tijd verschillende keren verkocht wordt voor een steeds hogere prijs dan kun je een fictieve waarde van misschien wel 20 miljoen toevoegen aan het BBP. Dat is goed voor het vertrouwen in de economie, zeggen ze. De cijfers op papier zijn geweldig. Maar de eigenlijke waarde van het pand blijft hetzelfde. Onze huizen zijn de voorbije decennia flink in waarde gestegen. Raar toch voor iets dat enkel met de jaren door ouderdom in waarde achteruit gaat. Maar het is goed voor de creative boekhouding. Een stijging van de huizenprijs in 15 jaar met 400% is een kunstmatige stijging. Nergens wordt de prijs van een huis bij de inflatie-index gerekend, terwijl de prijs van een woning toch een essentieel onderdeel is van onze persoonlijke boekhouding. We zien nu dat de vrije-marktbubbels openbarsten. De meeste landen, vooral de VS en Engeland hebben een opgeklopt BBP. En de kredietbeoordelaars kijken enkel naar cijfers, niet naar de werkelijkheid. Het BBP heeft niets te maken met vooruitgang en verbetering.

Demos: "While GDP has been steadily increasing, indicating a growing economy, other metrics of progress show a very different picture. Demos’ report, Beyond GDP, makes the case for why GDP is an incomplete measure and explains in depth what is missing from GDP that prevents it from measuring progress."

Het ergste is dat steeds meer bedrijven geen of veel te weinig belastingen betalen, terwijl ze wel de diensten van de staat aanspreken, de staat gebruiken om hun lasten te dragen en bij te springen als het slecht gaat met hun bedrijf. De meeste bedrijven leveren dan ook geen bijdrage aan de welvaart van de grote meerderheid van de bevolking. Hun cijfers zijn geen maat voor de economische gezondheid van een land. En de toekomst van bedrijven hangt niet langer af van hun reële economische waarde, maar van hun aandelen op de beurs.

HuffingtonPost: "In 1986, about 24 percent of corporations were what's known as nontaxable businesses -- meaning the companies themselves pay no federal income taxes -- instead passing on the earnings to individual investors to pay taxes on. By 2008, these businesses accounted for about 69 percent of all corporations, a designation that can save companies hundreds of millions of dollars in a single year."

Het wordt tijd om het BBP te vervangen door het BBG, het bruto binnenlands geluk. Misschien dat staatskapitalisme, indien geleid door de belangen van de hele bevolking, een stapje in de goede richting is. Het huidige kapitalisme heeft in elk geval geen enkel recht meer te blijven bestaan.

De zure appel

poison-apple

Steve Jobs heeft een enorme prestatie geleverd met Apple. Nog steeds zijn de macs de beste computers die leverbaar zijn uit het oogpunt van gebruiksvriendelijkheid. Als gebruiker van een mac ben jij diegene die je mac beheert en bestuurt en niet andersom. Maar hoelang nog? Er zijn signalen dat Apple aan het veranderen is. Mijn indruk is dat Apple zo snel is met innovaties dat de gebruiksvriendelijkheid en efficiëntie in gevaar komen. Als je om de paar jaar een drastische wijziging te verwerken krijgt als macgebruiker, zoals bijvoorbeeld de afschaffing van de homepages en de invoering van galleries, en later weer de afschaffing van de galleries en de hele MobileMe waar je je websites gemaakt met iWeb en iPhoto en iMovie, iDVD, kon hosten, dan kost dat tijd en geld. Als je Final Cut Pro 7 (waarmee de Coen Bros hun films monteerden) dreigt te verliezen, en het nieuwe FCP X is eigenlijk nog niet af en niet geschikt voor professioneel gebruik, dan kost je dat nog meer tijd en geld. Want laten we wel wezen FCP leren gebruiken kost je al maanden studie.

En die iCloud? Die lijkt me meer ingegeven door een Big Bro mentaliteit. Waarom zou een fotograaf die 50.000 foto's op zijn schijven heeft opgeslagen, die ineens allemaal op een iCloud zetten? Dat is nergens voor nodig. Je hebt je foto's meteen beschikbaar op je eigen computer en je hebt een backup. Het opzetten van een iCloud met een gigantische opslagcapaciteit voor dat soort dingen en het heen en weer sluizen over het internet en het syncen van al die files is pure waanzin. Het is nodeloze verspilling. En gezien de geschiedenis van Apple met zijn voortdurende innovatie, die in veel gevallen bestaat uit het laten vallen van oudere apps en faciliteiten, is de toekomst van de iCloud meteen ook een kwestie van wachten tot ook die wordt vervangen.

Nee, Apple is geen betrouwbaar bedrijf meer voor de trouwe gebruikers van Apple apps. Maar zolang hun computers (en niet langer!) mij toelaten met de kleinst mogelijke moeite het grootst mogelijk effect te bereiken, blijft de mac mijn maatje. Ik hoop dat dat nog minstens zes jaar het geval is. Daarna... who knows! Misschien staat er over enige jaren een nieuwe jonge computerwizard op, een nieuwe Steve Jobs, die de gebruiker weer het beheer en de macht over zijn eigen computer teruggeeft. Apple heeft gekozen voor de winst, de gebruiker moet zich maar aanpassen. $46 miljard dollar omzet, maar de gebruikers van MobileMe worden de laan uitgestuurd. Een iCloud met een gigantische opslagcapaciteit waar je u tegen zegt, maar waar je niet eens je met Apple apps gemaakte websites en foto's kunt hosten. It does not make any sense! 

BoomBustBlog: "Apple's primary profit machine sales were off the charts. Apple is, from a revenue and profit perspective, essentially a smartphone company."

Nog erger zou het worden als Apple zich profileert als een filiaal van Homeland Security.

ArsTechnica: "Six months after the launch of Final Cut Pro X (FCPX), Apple's major overhaul to its professional video editing software Final Cut Pro, video pros find themselves increasingly looking at other software options. The new version of Final Cut Pro was controversial—there were significant changes to the Final Cut interface, a plethora of editing features were taken away, and worst of all, Final Cut Pro X was rendered unable to import projects from previous versions of the software. For video editors and producers with years of work using Final Cut Pro, the launch of Final Cut Pro X made it seem like Apple no longer cared for its market of creative professionals."

En dan heb ik het nog niet eens hier over.

© 2009