Weblog Archive september 2013

De Nieuwe Wildernis

De Nieuwe Wildernis is net uit. Hij draait onder andere in de Pathé Arena. Zeer mooie film. Aan te raden. Ik heb ervan genoten.
Na een paar oorverdovende trailers met rampen, dinosauriërs en turboslakken begon de hoofdfilm met een citaat "De stilte van de natuur kent vele geluiden. H.R.Holst"

DeNieuweWildernis: "In één van ‘s werelds dichtst bevolkte landen heeft zich een natuurgebied ontwikkeld van internationale allure: de Oostvaardersplassen. Hier bepaalt de natuur het ritme. Twee jaar lang volgde een aantal filmteams de vossen, ganzen, ijsvogels, herten en de grootste kudde wilde paarden van Europa. Het resultaat is een natuurfilm zoals die nog nooit eerder in Nederland is gemaakt. De expressieve konikpaarden werpen hun veulens tussen de kalveren van de majestueuze edelherten en heckrunderen."


Jammer genoeg wordt het groengebied van Zuidoost steeds verder uitgehold. Het Bijlmerpark is een overwegend kaal sportpark en evenementenpark. Je kan er dwars doorheen kijken, volgens de laatste schandlapse waan van de dag. Zeer overzichtelijk voor de controlfreak. Ook het Gaasperpark wordt misbruikt voor evenementen. En als lapmiddeltje gaat men van de 10.000 gekapte bomen in het Bijlmerpark er 1000 met veel tamtam terugplaatsen. Eigenlijk hadden alle tienduizend bomen gecompenseerd moeten worden. Maar ja, wie houdt zich tegenwoordig nog aan reglementen en afspraken?

Het 1000 bomenplan ligt tot donderdag 31 oktober 2013 ter inzage in het stadsdeelkantoor aan het Anton de Komplein 150. Maar beter nog is het downloaden van het plan. Nog steeds denken de zuidoostelijke schandlaparchitecten en twintigjaarplanologen aan het opengooien van de Gaasperplas, d.w.z. het kappen van zoveel mogelijk bomen en struiken van de zuidoever zodat automobilisten vanaf de Valburgdreef de plas kunnen bewonderen en tegelijk de economie aan kunnen drijven door het veroorzaken van botsingen wegens onoplettendheid. Het 'openmaken van het zicht' is duidelijk een smoes. Het zou me niet verbazen als dit al de stiekeme voorbereiding was voor een nieuwe structuurvisie waarin men de zuidoever van de Gaasperplas toch wil bebouwen. Het vastgoedtuig heeft zo zijn eigen normen en waarden en die zijn niet groen. Sommigen kunnen niet wachten tot 2020.

Zuidoost: "Stadsdeel Zuidoost plant tot en met maart 2014 minimaal 1000 nieuwe bomen. Zuidoost wil met dit 1000 bomenplan buurten mooier en leefbaarder te maken. De plekken waar de bomen geplant worden, zijn mee bepaald door bewoners."

Ook heel mooi is onderstaand filmpje:

Dankzij cameraman Clemens Jansen kon er in slechts 90 seconden over de zuidpunt van Texel (De Hors) worden gevlogen.
Het fascinerende verhaal van samenspel van de hier zeer wilde natuur en de dijkenleggende en natuurbeherende mens.
Informatie over boeken en project Duinen en Mensen.
Boek is hier verkrijgbaar
3 boeken met actiekorting voor leden

Oktoberfeesten

De Oktoberfeesten komen eraan, ja, zijn her en der al begonnen. De techniek staat nergens voor. Een gratis biertje? Daar is een appje voor.


Ist er wieder da?


Je kunt inschrijven op de verfilming van de Adolf-comics van Walter Moers.
Dan is er ook nog een bestseller op de markt. Maar voor ik zo'n boek koop moet ik wel zeker weten dat het geen verkapt neonazigeleuter is. Dus zocht ik naar recensies. Maar daar werd ik niet veel wijzer van. Het boek is intussen overal te downloaden. Rechtstreekse pdf download (zolang beschikbaar). Is het een goed boek dan koop ik het alsnog.

Paddestoelenexcursie

paddestoelen
Paddestoelen voor mijn deur

Nee, geen excursie voor paddestoelen, natuurlijk. Haha. Ik kan nog steeds niet wennen aan de 'nieuwe' spelling. 'Paddenstoelen' uitspreken met alle n's klinkt als een gebarsten klok. Dus ik blijf paddestoelen zeggen en schrijven. Trouwens, voor elke pad één stoel is mijn principe, dus geen stoelendans van meerdere padden op één stoel. Sorry voor dit melig geintje.

padd
Paddestoelen in de Riethoek

Zaterdag 28 september 10.30 uur - Paddenstoelenexcursie in en om de Riethoek

Excursie in en om de Riethoek in het Centrale Park Gaasperdam met Platte Tonders, Berkenboleten, Zwavelzwammen en nog veel meer. Kom alles te weten over het langdradige sexleven van de 'kinderen der duisternis', maar ook over de belangrijke rol van de paddenstoel in de natuur. Geschikt voor jong en oud.

De tocht duurt ongeveer 1 1/2 uur. Kosten € 6 voor volwassenen, € 3 voor kinderen (tot 16 jaar). Kleintjes t/m 5 jaar gratis. Aanmelden via dit mailadres. Als het erg slecht weer is verhuist de excursie naar zondag.

Plattegrond Adidas

iOS 7

screenIOS7
iOS 7 iconen (bovenste en onderste rij Apple)

iOS 6
iOS 6 (zonder opgefokte kleurtjes en leesbaar)

Apple heeft weer met veel tamtam een nieuw iOS verspreid voor de iPhones en iPads. De gadget freaks gaan tegenwoordig op de vuist in de rij naar de Apple tempel. Apple is Apple niet meer. Het gaat bergaf met de vroegere gebruiksvriendelijkheid. Apple is a fat, mean, moneymaking machine.

IOS7
Apple iconen met giftig likstokgehalte

And iOS 7 stinks. Het ziet eruit als een snoepwinkel op steroïden, met gifkleurtjes en nauwelijks leesbare teksten, die soms nog lichtgrijs zijn voor nog slechtere leesbaarheid. Sommige app-verkopers hebben hun icoon al aangepast aan de nieuwe gifkleurige trend. Je schaamt je toch suf als je met zo'n iPad de straat op loopt. Wil Apple daarmee nieuwe gebruikers aantrekken? Kleuters en basisscholen? En om het nog meer ADHD te maken hebben ze ook bewegende wallpapers.

balk
Safari: geen duidelijke iconen meer, maar iele tekens

Maar het ergste is dat heel wat teksten die je niet kunt veranderen/vergroten in iOS 7 zo klein zijn dat ze onleesbaar zijn geworden. Op mijn iPad mini moet ik over mijn bril heenkijken en op een afstand van 5 cm naar het scherm turen om te zien wat er staat. Voor mensen met een bril is dit dus een grote achteruitgang. Bovendien zijn op heel wat plekken de volle blokjes van de iconen vervangen door iele leestekens. De camera icoon is zwart en vloekt dus met de felle kleuren van de andere iconen. Ook de schaduw onder de iconen is verdwenen. Zelfs een goedziende moet vaak herhaaldelijk drukken op het kruisje van bovenstaand plaatje om effect te sorteren. Het zoemt van de protesten op de Apple gebruikerssite. Apple heeft zelfs een bericht van mij met het verzoek om grotere lettertypes van hun site verwijderd, omdat het speculeerde over een mogelijk toekomstige update. En op de iPad pagina van hun site werkt de 'more' knop niet meer. Je ziet dus enkel de laatste berichten. Waarschijnlijk stroomden er teveel klachten binnen en probeert Apple zo de omvang van dit debacle te verdoezelen.

Bijzonder erg vind ik dat gehandicapten nu met moeite nog met de iPads kunnen werken. Een vader schreef dat zijn spastisch kind dat voor de update naar iOS 7 met redelijk gemak nog de knoppen op het scherm kon raken, daar nu grote problemen mee had. Dit 'superdesign' is voor spastische mensen een zeer slechte ontwikkeling. Met mij vinden heel wat mensen dat dit design stinkt zoals de Amerikanen het zo plastisch zeggen. En Apple heeft het ook nog onmogelijk gemaakt om terug te keren naar het oude iOS 6. Nee, Apple is Apple niet meer.

Stop de bezuinigingen

stop bezuinigingen

StopBezuinigingen: "Het kabinet Rutte-2 heeft opnieuw miljarden aan bezuinigingen aangekondigd. Er wordt bezuinigd op de (thuis)zorg en kinderopvang, de huren gaan omhoog en de lonen en uitkeringen liggen onder vuur. Bovendien nemen (jeugd)werkloosheid en armoede toe. Daarmee worden de kosten van de door de banken veroorzaakte crisis afgewenteld op kwetsbare groepen in de samenleving. Ondertussen worden bonussen, belastingontwijking en topinkomens niet aangepakt door het kabinet. Onder Rutte-1 was het resultaat hiervan dat werkelijk iedereen er op achteruit ging behalve de rijkste 10 procent van de bevolking, die werden alleen maar nog rijker.

De Nederlandse bevolking pikt dit niet langer en wendt zich nu massaal af van dit kabinet. Nog maar 18 procent heeft vertrouwen in deze VVD/PvdA-coalitie. Het is tijd om het tij te keren en te kiezen voor een progressief alternatief waarin solidariteit tussen bevolkingsgroepen voorop staat. Jong en oud, migrant, vluchteling en autochtoon, schouder aan schouder in het verzet tegen de asociale plannen van dit kabinet.

Stop de bezuinigingen, haal het geld waar het zit!

Start demonstratie: 13 uur Beursplein, Amsterdam. De demonstratie loopt via Dam, Muntplein en Waterlooplein naar de Dokwerker."


SP: "Tientallen organisaties hebben het initiatief genomen om samen duidelijk te maken dat het anders kan en anders moet. Dat is heel waardevol. Hoop, verandering en optimisme is wat we nodig hebben om een einde te maken aan het cynisme en negativisme van VVD en PvdA.

Het kabinet lijkt aan een wanhoopsoffensief begonnen. Het draagvlak voor deze coalitie verdampt als sneeuw voor de zon. Dat is ook niet zo gek. Jonggehandicapten in een instelling leveren volgend jaar bijna 2000 euro in. Alleenstaanden met een klein pensioentje worden volgend jaar meer dan 1600 euro armer. Gemeenten komen zes miljard euro te kort om hun voorzieningen op peil te houden. De kinderbijslag, de kinderopvang en de zorg: dit kabinet spaart niks of niemand."

En voor wie niet kan komen morgen, schrijf een brief of mailtje aan Rutte en Samson.

Bezuinigingsgekte

siegfried_samsom
Samsom als Siegfried

De enige bezuinigingen die nog te billijken zijn hebben betrekking op het leger. Want Nederland wordt niet bedreigd (Nederland is eerder een bedreiging voor andere landen). Maar zelfs op dit punt wordt, wat met de ene hand wordt weggenomen, teruggeven met de andere hand. Ontslagen onder het personeel, maar wel dure en ondeugdelijke gevechtsvliegtuigen aanschaffen. Als Samsom nu ook de aanschaf van de JSF doordrukt dan is de PvdA geen knip voor de neus meer waard. Dan is het afgelopen met de PvdA. En Samsom zelf, ja die man krijgt mythische trekjes. Men denke aan Samson, de tempelverwoester die verliefd wordt op een Filistijns meisje en tenslotte zelf de dood vindt in zijn verwoestend werk. Of aan Siegfried, de man die niet weet wat angst is; rücksichtslos, meedogenloos grijpt hij de macht; met zijn corrupte ziel gaat hij uiteindelijk zelf na allerlei machinaties en geweld te gronde. Het zal vrees ik slecht aflopen met Samsom. De enige bedreiging die Nederland kan aantasten komt van binnenuit. Dit kabinet, met Rutte en Samsom voorop, is een bedreiging voor Nederland.

shot_1371

JSFNee: "De regering maakt plannen voor de aanschaf van nieuwe wapens voor de JSF. Het betreft stand-off wapens, een soort kruisraketten waarmee over zeer lange afstand de aanval op een goedbewapende vijand kan worden geopend. Nederland heeft zulke  wapens nu nog niet. En waarom zou Nederland ze moeten hebben? Willen we aanvalsoorlogen kunnen voeren tegen, bijvoorbeeld, China?

Over de kernwapentaak van de JSF horen we ook nog steeds niemand in Den Haag. Zou het afschaffen van de F-16 niet een uitgelezen moment zijn om ook de laatste 20 kernbommen die in Nederland liggen te ontmantelen?

De regering is uiterst zwijgzaam over de kernwapentaak van de JSF. Op een vraag uit de Tweede Kamer "Ligt het in de bedoeling om de JSF de huidige NAVO nucleaire taak van de F-16 over te laten nemen?" antwoordde de minister in 2002 alleen met "Ja." Dat is alles wat er op dit moment officieel over bekend is."

Wapenfeiten: "Een keuze voor een niet-Amerikaans toestel zou de facto het einde van de Nederlandse kernwapentaak betekenen. In Duitsland speelde dit element een belangrijke rol in de politieke discussie over de vervanging van de Duitse jachtvliegtuigen. De Duitse Tornado’s zijn net als de F16’s aan vervanging toe, maar Duitsland koos voor de Eurofighter en niet voor een Amerikaans toestel. Daarmee maakt Merkel impliciet duidelijk niet verder te willen met de Duitse kernwapentaak. In Nederland is dit aspect nauwelijks aan de orde gekomen."

Vanity Fair: "The Joint Strike Fighter is the most expensive weapons system ever developed. It is plagued by design flaws and cost overruns. It flies only in good weather. The computers that run it lack the software they need for combat. No one can say for certain when the plane will work as advertised. Until recently, the prime contractor, Lockheed Martin, was operating with a free hand—paid handsomely for its own mistakes. Looking back, even the general now in charge of the program can’t believe how we got to this point. In sum: all systems go!"

Zal Samsom kiezen voor de wil tot macht en net als Obama zijn gezicht willen redden als alpha mannetje of kiest hij voor een menselijk, redelijk alternatief? Het kost moed om nu te durven zeggen dat het fout was van de PvdA om in zee te gaan met Rutte, maar het is wel de enige redding van Nederland 0m maar eens hoog van de toren te blazen.

VN: "Bezuinigen en lasten verhogen is het enige wat dit kabinet kan verzinnen. Rutte meent dat de oplopende staatsschuld ons grootste probleem is en dat dit is te bestrijden door te snijden. Het verkeerde medicijn, de foute diagnose, met alle nacht­merrieachtige effecten van dien.

Foute diagnose: de Nederlandse staatsschuld is geen acute kwaal, want ze is op termijn prima houdbaar. Kijk de site van het Centraal Plan­bureau (CPB) er maar op na. In 2014 betaalt Nederland zelfs minder rente over de staatsschuld dan dit jaar.

Verkeerd medicijn: onze economie is zo fragiel dat extra snijden en extra belasting haar meer kwaad doen dan ze de schatkist opleveren, zo calculeerde de Rotterdamse economie­pro­fessor Bas Jacobs afgelopen week. Van het CPB weten we nu dat het vermaarde 6-miljard-pakket – een verdubbeling van de voor 2014 ingeplande ombuigingen – in het allergunstigste scenario al een kwart procentpunt economische groei kost en een terugval in de belastinginkomsten, terwijl het op termijn niets verandert aan de overheidsuitgaven. Rutte lijkt het niet te willen zien, maar met zijn miljarden aan lastenverzwaringen en bezuinigingen duwt hij Nederland bergafwaarts. Met de miljoenennota 2014 zit dit kabinet verkeerd. Rutte veroorzaakt nachtmerries, voor koning én vaderland."

Bas Jacobs: "Als zowel de publieke sector als de private sector gaan sparen, wat bovenstaande Ministers en beleidsadviseurs allemaal willen, dan gaat het dus mis: dood door boekhouden. Zonder een mirakel bij de exporten kunnen niet alle sectoren van de economie tegelijkertijd gaan sparen. Het enige dat gebeurt als je dat wel probeert, is een daling van het inkomen, meer werkloosheid en meer bedrijven die failliet gaan. En allemaal zonder dat de Nederlandse schulden, publiek of privaat kleiner worden, want dat lukt alleen als het inkomen op peil blijft.

Aangezien de private schulden een veel belangrijker probleem voor de Nederlandse economie zijn dan de publieke schulden, moet de overheid gewoon een groter tekort aanvaarden. In ‘slands belang. Andere smaken zijn er niet, tenminste als we uit de crisis willen komen."

dijsselbloem
Klik voor vergroting

Wouter Bos: 'PvdA steunt participatie-samenleving? Zeg me dat het niet zo is!'

Johannes Witteveen (VVD) is kritisch over zijn partij: ‘Rutte begrijpt het niet’ 
Een interview met de oud-vicepremier door Map Oberndorff

Vrijspreker: "Ze plunderen de pensioenkassen!
Het echt beroerde nieuws is dat de belasting- en premiedruk niet omlaag gaat, maar omhoog. Met andere woorden, de Nederlander betaalt alsof hij in een verzorgingsstaat naar Scandinavisch model leeft, alleen dan zonder verzorgingsstaat."

VK: "'Samen participerend naar de voedselbank, want failure is fun'

Ik vind het prachtig, die participatiesamenleving. Wel jammer dat koning en kabinet daar pas over beginnen als je mag participeren in het verdelen van tekorten, maar vooruit. Keep smiling! Samen participerend naar de voedselbank schept een band en is best leuk. Je leert allemaal nieuwe mensen kennen - netwerken! - met allemaal nieuwe problemen, waar er heus wel een paar bij zijn die je kunt verzachten of verhelpen. En dat is hartstikke goed voor je zelfrespect.

Inmiddels is de armoede niet meer stil, en malen politici er ook niet meer om. Zo verwees staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma zaterdag in de Volkskrant naar de voedselbanken, weggeefwinkels en schuldhulpverlening toen haar werd gevraagd of de overheid wel genoeg doet om armoede te bestrijden. Ze vindt dat 'mensen die de tering naar de nering moeten zetten ook een verantwoordelijkheid hebben. Haal diep adem en vraag hulp. We moeten af van de schaamte.'

 Nee, mevrouw Klijnsma. Er is veel meer schaamte nodig. Niet bij arme mensen, maar bij politici zoals u."

Het woord 'participeringssamenleving' is gewoon een gigantische leugen, verlakkerij van de koude grond. Het betekent precies het tegenovergestelde, namelijk het splijten van de samenleving in rijken en armen, het ontzeggen van participatie aan de onderste lagen, inclusief de middenstand en de zzp-ers. De PvdA gaat zeer creatief om met woorden. Creatief omgaan met onze economie en samenleving is er niet meer bij. De VVD is een criminele organisatie, dat moeten we keer op keer constateren, maar dat de PvdA zich zo heeft verlaagd is een gotspe. Ogenschijnlijk is Samsom een sterke man die van geen wijken wil weten, maar het enige waar hij mee bezig is is het redden van zijn gezicht. Op een dag komt er een barst in zijn harnas.

Terwijl in Nederland de paranoia toeslaat wat de komst van wolven en vossen betreft, hebben de gevaarlijkste wolven, de geldwolven vrij spel. De laagste inkomens moeten de peperdure en ongeschikte JSF betalen. 

O Nederland, let op u saeck!

Geen bezuinigingen op natuur!

bezuinigingenmet

VroegeVogels: "Nieuwe bezuinigingen op natuur zijn onacceptabel. Het plan om het budget voor natuur in 2014 en 2015 van 200 miljoen terug te brengen naar 100 miljoen moet dan ook van tafel. Wij begrijpen dat in tijden van crisis de bomen niet tot in de hemel kunnen groeien, maar op natuur is al fors bezuinigd: het kabinet Rutte I voerde een bezuiniging van 600 miljoen euro door. Het Kabinet Rutte II draaide deze bezuiniging voor 200 miljoen terug, maar hier dreigt nu dus weer 100 miljoen van te verdwijnen. 

Dit mag vanwege onder andere de volgende redenen niet gebeuren:
- Het gaat niet goed met de natuur in Nederland (zie hier). Om deze achteruitgang tegen te gaan, is een robuust netwerk van natuur nodig. Instandhouding van natuur is van groot belang om welvaart en welzijn in de toekomst te behouden. Nu bezuinigen op natuur is geen stilstand, maar achteruitgang.
- Een robuuste natuur is een voorwaarde voor een goed investeringsklimaat en een goede economie. Bezuinigen op natuur totdat de crisis voorbij is en de fabrieken weer roken is daarom zeer onverstandig en kortzichtig. Uiteindelijk kan de economie niet zonder natuur: denk bijvoorbeeld aan het belang van natuur voor ons voedsel, waterveiligheid, de opvang van CO2 en vele andere toepassingen.
- In 2011 heeft Nederland samen met andere Europese landen afgesproken dat we de achteruitgang van de natuur en de biodiversiteit willen stoppen (in de Europese Biodiversiteitsstrategie 2020). Er moet dus ook naar deze afspraken gehandeld worden en nog meer bezuinigingen op natuur passen daar niet bij.
- De natuur is prachtig! Als we willen dat ook onze kinderen en kleinkinderen nog van de natuur kunnen genieten, dan moeten we nu niet nog meer bezuinigen op natuur. Genieten van grutto’s in de weilanden, een mooie boswandeling, het zien van een ree in de duinen of een veld vol wilde bloemen en vlinders moet ook in de toekomst nog kunnen.
- Staatssecretaris Dijksma gaf deze zomer tijdens een officiële Natuurtop nog aan een nieuwe koers te willen varen en afstand te willen nemen van het anti-natuurbeleid van haar voorganger Bleker. Dijksma gaf aan vooruit te willen met de natuur, in plaats van achteruit. Dat was een positief signaal, maar met nieuwe bezuinigingen op natuur gaat de natuur alleen maar achteruit en niet vooruit. Dijksma zal haar nieuwe koers van het natuurbeleid waar moeten maken, dat kan niet door te bezuinigen.

Laat het Kabinet en de Tweede Kamer daarom weten dat nieuwe bezuinigingen op natuur niet mogen!

Petitie Oosterpark

parkweerpark

VriendenVanHetOosterpark: "Met de leus: Laat het park weer park zijn! voert de Vereniging van Vrienden van het Oosterpark actie vóór kleinschalige evenementen en tegen grootschalige en besloten evenementen.

Op 2 oktober a.s. buigt de commissie Algemene en Sociale Zaken van de Deelraad Oost zich over het evenementenbeleid. Dan wordt beslist over wat voortaan mag en wat niet in het Oosterpark. Een belangrijk moment voor de hele buurt. Als de Deelraad NU niet beslist dat het anders moet zal de overlast en schade nog jaren doorgaan.

Teken onze petitie aan de politieke partijen van Oost vóór 2 oktober.

Als het park je lief is, teken zo spoedig mogelijk en vraag ook aan andere parkliefhebbers om te tekenen. Alvast dank!

Petitie en ondertekeningen bieden we op woensdagavond 2 oktober aan in het stadsdeelhuis als de evenementen in het Oosterpark op de agenda staan."

De doos van Pandora

... oftewel: De Russen komen!

In de wetenschappelijke bibliotheek waar ik vroeger werkte had ik ook de Russische boeken onder mijn hoede, voor controle van de titelbeschrijving. Als er weer computeruitdraaien verwacht werden dan hing ik altijd een bordje op met de woorden "De Russen komen! Stuur ze naar mij." Die uitdraaien hadden nog wel eens de neiging om stiefmoederlijk behandeld te worden en zonder correcties doorgestuurd te worden wat heel wat fouten in de catalogus opleverde. Mijn grapje werd door sommigen niet erg geapprecieerd.

shot_1367Maar het is weer zover. De Russen komen. De doos van Pandora is geopend. De Russen hebben het kapitalistische systeem opgedrongen gekregen met shocktherapie en dat zullen we nu merken ook. De Russische beer is los. Onderstaande site biedt informatie aan en hulp voor offshore arrangementen.

Offshorewealth: "Хотите второй паспорт Европейской страны без натурализации и законно? Кипр ждет Вас!

... правительство Кипра разработало шесть предложений, как вы можете стать владельцем Кипрского паспорта. Все эти способы непосредственно требуют определенных инвестиций в экономику страны, которая сейчас отчаянно нуждается в иностранных инвесторах, в принципе, как и большинство европейских стран, и продает самое дорогое и ценное для любой страны – свои паспорта."

shot_1368Vertaling: "Wil u een tweede Europees paspoort zonder naturalisatie maar legaal? Cyprus wacht op u!
Cyprus heeft zes voorstellen uitgewerkt om u in staat te stellen in het bezit te komen van een Cypriotisch paspoort. Al deze mogelijkheden vereisen wel vaste investeringen in de economie van het land, dat nu wanhopig buitenlandse investeerders zoekt, zoals eigenlijk het merendeel van de Europese landen, en het meest dierbare en waardevolle voor elk land 
verkoopt - zijn paspoort."

Update 20/9: De inkt van deze blogpost was bij wijze van spreken nog niet droog of Teeven komt al met een slap aftreksel van bovenstaande vriendjespolitiek.

NRC: ""Zuur", "cru" en "klasseburgerschap". Zo classificeert de oppositie de plannen van staatssecretaris Teeven om vreemdelingen met een grote portemonnee vanaf 1 oktober makkelijker een tijdelijke verblijfsvergunning te geven."

Asielzoekers komen meestal in Teeven's gevangenissen terecht. Teeven ziet liever zwart geld dan zwarte mensen.

Duurzame festivals?

woestpopOneWorld: "Zucht, wéér een duurzaam festival… Maar het nieuwe Zwolse Woestpop belooft iets anders dan recyclebare bekertjes. Je wekt zelf een deel van de energie op, je eet van de nabijgelegen tuin en volgt workshops. OneWorld onderzocht afgelopen weekend of de beloftes werden nagekomen.

Je zou zeggen dat helemaal geen festival duurzamer is dan wel een festival. Maar de organisatie wil de bezoekers laten ervaren hoe ze duurzamer kunnen leven en volgens Yannick is een festival daar een goede vorm voor."

Op een terrein dat anders voor een schaapskudde gebruikt wordt, kun je zoiets wel organiseren. En die recycleerbare bekertjes... die zijn enkel zinnig als ze ook allemaal weer verzameld en gerecycleerd worden; ze composteren niet op het veld. Zo'n festival is in elk geval meer verantwoord dan een Amsterdam Open Air dat veel schade aanricht en enkel gericht is op consumptie.

De gelaarsde kat

le_chat_botteIk had een nare droom vannacht. Ik zag in de nauwe straatjes van Den Haag een gelaarsde kat sluiks achter een begrafenisstoet geleid door een gouden koets aan lopen. Stealth gevechtsvliegtuigen dropten een tricoloor spoor in de lucht waarvan de kleuren samenvloeiden tot een miezerig grijs dat neerkwam als een koude regen. De stoet verdween al gauw in de donkerte. Wakker geworden keek ik met opluchting naar de sprookjesbeelden van prinsjesdag. Eindelijk mogen wij als burgers participeren. Waarin? De kat mag het weten.

Behoorlijk bestuur

lastig

Dat er een Commissie Behoorlijk Bestuur is ingesteld om een rapport op te stellen duidt erop dat er een en ander mis met onze besturen en dat al te vaak sprake is van onbehoorlijk bestuur. Een groot deel daarvan kunnen we (negatief) op het conto schrijven van de privatiserings- en dereguleringswoede van de laatste decennia.

Een lastig gesprek - Advies Commissie Behoorlijk Bestuur (pdf)

Rijksoverheid: "Semipublieke organisaties opereren op het snijvlak tussen overheid en het bedrijfsleven. Voorbeelden van dit soort organisaties zijn woningbouwcorporaties, scholen en zorginstellingen. Veelal functioneren deze organisaties als een bedrijf, maar worden ze (deels) gefinancierd met publieke middelen.

Het moet voor bestuurders in semipublieke sectoren vanzelfsprekend worden om kritische vragen te beantwoorden. Ook moet meer verantwoording worden afgelegd over de manier waarop men invulling geeft aan hun maatschappelijke opdracht."

Met een grimlach kunnen we de volgende beschouwing lezen:

Huizenmarkt-Zeepbel: "De rechtbank heeft het verzoek van het Openbaar Ministerie om de VVD verboden te verklaren en te ontbinden afgewezen. ‘Veel VVD-ers hebben een crimineel karakter, maar ze vormen geen samenhangende, criminele organisatie. Daarom kan de VVD niet worden verboden’"

Ook wat de huizenmarkt betreft kunnen we zeggen dat de huizenbubbel mede veroorzaakt is door onze overheid die gretig de WOZ waarde van huizen heeft opgedreven waardoor nu heel wat mensen in de problemen komen. Kortgeleden las ik op het weblog van portefeuillehouder Jaensch waarin hij zich beschikbaar stelde voor de bestuurscommissie Zuidoost nog het volgende: "Ik wil mij blijven inzetten voor het deel van Amsterdam waar steeds jongeren kiezen voor een wooncarriere, waar de objectieve veiligheid met sprongen vooruit is gegaan en een hoge waardering wordt gegeven voor de sportaccommodaties." Wat sport betreft, er is geen betere sportpromotor dan dhr. Jaensch. Maar die wooncarrière is juist net de nek omgedraaid door de huizenbubbel en de bankencrisis. Het is weer hetzelfde liedje van woningen die misbruikt worden als speculatieobject. Koop een huis om het later met winst te verkopen en hoger te stijgen op de woonladder. Maar het is juist de VVD (samen met de PvdA jammer genoeg!) die dergelijke vooruitzichten voor tientallen jaren de kop indrukt. Er is momenteel geen redelijk vooruitzicht op een opleving van de woningmarkt. Zeker niet als de bezuinigingen die morgen aangekondigd worden doorgaan.

Ondanks de in het verleden gemaakte en erkende fouten gaat men stug door met het creëren van bubbels. Nu weer met een woningmarkt voor studenten. Alsof er geen crisis is. De Bijenkorf gaat zich nu alleen richten op de rijken. Die studentenflats zijn eigenlijk ook alleen maar bedoeld voor studenten van rijke ouders. Net als de kantorenbubbel zal ook de studentenflatbubbel eens leeglopen. En dat terwijl er nog ontelbare kantoorgebouwen leegstaan. Het geloof in een glorieuze toekomst wordt zo onderhand een gevaarlijk sprookje, een desastreuze mythe. De werkelijkheid is geen toetssteen meer. En het vervelende is dat er weer veel geld verdwijnt in het bouwen van straks leegstaande studentenflats.

Maar goed, ik dwaal een beetje af. Het gaat om behoorlijk bestuur. Het begint bij goede intenties en het loopt uit op ontoelaatbare toestanden. Haast onmerkbaar glijdt het af van goede bedoelingen naar corruptie.

Commissie Behoorlijk Bestuur: "Onderzoek laat zien dat zelfs integriteitschendingen lang niet altijd ontstaan door opzettelijk falen; dingen gaan onder andere mis doordat bestuurders verstrikt raken in de uiteenlopende eisen die aan hen worden gesteld. Ze staan voor morele dilemma’s omdat ze moeten kiezen tussen de waarden van de markt, de overheid, de maatschappij en hun beroepsgroep; ze worden geacht bedrijfsmatig te werken en tegelijk de publieke belangen te dienen, ze hebben te stellen met maatschappelijke verwachtingen en professionele verplichtingen, met tijdgebrek en perverse prikkels, en al met al gaan dingen veelal fout in ‘situaties waar gekozen moet worden tussen verschillende loyaliteiten.’

Als wanbestuur het gevolg is van bewuste integriteitschending of flagrante verwaarlozing van het publieke belang, is streng optreden tegen schuldigen vereist.

Het is in deze context dat de vraag opkomt hoe je de behoorlijkheid van het bestuur bevordert in de semipublieke sector. In de huidige situatie dreigt verantwoording afleggen de plaats in te nemen van verantwoordelijkheid nemen.

Hier zijn we bij het cruciale punt van de verantwoordelijkheid beland. De instellingen in de sector zijn in belangrijke mate autonoom. Dat betekent niet dat ze ontslagen zijn van alle verantwoording; autonoom handelen en verantwoording afleggen horen bij elkaar. Het betekent wel dat de overheid in de semipublieke sector op enige afstand staat: ze neemt de verantwoordelijkheid voor het systeem, niet voor de individuele instelling. Aan de instellingen zelf legt dit een zware verantwoordelijkheid op voor de kwaliteit en de dienstverlening. Ze moeten zelf zorgen hun huis op orde te hebben.

Spreken in termen van een ‘moreel kompas’ van leidinggevenden in de semipublieke sector zou ook ten onrechte de indruk kunnen wekken dat de grote incidenten van de afgelopen jaren alleen het effect zijn van het immorele gedrag van bestuurders. De Commissie concludeert op basis van haar analyse dat er meer aan de hand is dan problemen met individueel bestuurlijk gedrag. Onmiskenbaar mag een aantal bestuurders en toezichthouders de ontsporing van hun instelling zwaar worden aangerekend maar de semipublieke sector kent ook weeffouten in de (politiek-)bestuurlijke ordening, in de sturingsmechanismen en de verantwoordelijkheidsverdeling. Door deze weeffouten neemt het gevaar van immoreel en bestuurlijk onbehoorlijk gedrag toe, en wordt de kwetsbaarheid voor incidenten groter.

Behoorlijk bestuur is per slot van rekening geen resultaat van procedures of protocollen, maar van het feitelijk handelen van mensen. 

Organisaties richtten zich vooral op inkomsten; bestuurders raakten verleid sterker te denken in financiële termen als omzet en bezettingsgraad dan in termen van kwaliteit en optimale dienstverlening.

Semipublieke organisaties hebben geen aandeelhouders. Overstapmogelijkheden voor consumenten zijn er niet, of anders is het proces van overstappen wel zo tijdrovend of informatie-intensief dat het voor een individuele burger niet lonend is. Ook kan schaalvergroting de overstapmogelijkheden danig inperken. Hierdoor hebben burgers weinig instrumenten om druk uit te oefenen op de instelling zodra die onwelgevallige praktijken onderneemt. De vatbaarheid van de instellingen voor incidenten neemt zo toe, niet alleen omdat er geen (werkelijke) dreiging is van klantenverlies maar omdat niemand echt verantwoordelijk lijkt of is voor de ontstane problemen. Bij een aantal geruchtmakende incidenten van de afgelopen jaren werd de verantwoordelijkheid net zolang heen en weer geschoven totdat deze uiteindelijk in een zwart gat dreigde te verdwijnen. 

De grootste incidenten de afgelopen jaren draaiden om geld.

Burgers zijn voor hun welzijn afhankelijk van een goede uitoefening van publieke taken en zij mogen daarop ook rekenen. Publieke dienstverlening staat ten dienste van hen; burgers zijn, zoals eerder opgemerkt, de eigenaars van de publieke en semipublieke sfeer.

Het aandringen op tegenspraak en zelfkritiek vraagt om het voeren van lastige gesprekken. Tussen bestuurders onderling, tussen toezichthouders en bestuurders, en tussen toezichthouders en alle mogelijke stakeholders die feedback op gedrag kunnen geven. Die lastige gesprekken hoeven niet steeds lastig van toon te zijn – een goede eerste lastige vraag is ‘hoe gaat het eigenlijk?’ 

Een professionele bestuurder is dienend aan de professional en de publieke dienstverlening en is eindverantwoordelijk voor de dienstverlening. Het bestuur gaat regelmatig in gesprek met de verschillende stakeholders (leidinggevenden, medewerkers, interne en externe toezichthouders, cliëntenraden en anderen) over het handelen in relatie tot de afgesproken waarden en de prestaties. Bij belangrijke besluiten worden stakeholders betrokken in het besluitvormingsproces."

NicolaesPancras1
Terug naar de regententijd?
Nicolaes Pancras, ooit burgemeester van Amsterdam
en eigenaar van Wester-Amstel, nu kantoor van GGA

Van stakeholder naar steakholder?

Het probleem van onbehoorlijk bestuur bestaat dus vooral in de semipublieke sfeer, en die wordt ondanks het falen van de neoliberale politiek, nog steeds uitgebreid. Onder andere op het gebied van natuur en groengebieden. Een frappant voorbeeld is Groengebied Amstelland (waaronder vallen het Gaasperpark, de zuidoever van de Gaasperplas, de Ouderkerkerplas, De Hoge Dijk en de Middelpolder) dat in een samenwerkingsverband zit met de provincie Noord-Holland, de gemeenten Amstelveen, Amsterdam (de gemeente en de stadsdelen Zuidoost en Oost), Ouder-Amstel en Diemen.

Theoretisch is er inspraak mogelijk in de bestuursvergaderingen van GGA, maar kritiek van insprekers wordt meestal terzijde gelegd. In de praktijk zijn de verschillende bestuursleden ook niet altijd aanwezig op de vergaderingen. De communicatie tussen de  vertegenwoordigers van stadsdelen/gemeente en hun  raden is vaak niet optimaal. Soms worden raadsleden zelfs verkeerd geïnformeerd over kwesties van groenbeheer. Voor Zuidoost zit dhr. Jaensch in het bestuur van GGA. De laatste vergadering is niet doorgegaan en de bestuursleden hebben schriftelijk 'vergaderd', nota bene over een zeer belangrijke kwestie als de verlenging van het contract met Amsterdam Open Air, waardoor meerdere insprekers/toehoorders onverrichterzake weer naar huis moesten. De financiële besprekingen vinden trouwens altijd plaats in een besloten vergadering. GGA heeft liever geen pottenkijkers.

GGA lijkt een onderafdeling te zijn geworden van Recreatie Noord-Holland N.V. De voorzitter van GGA is een gedelegeerde van de Provincie Noord-Holland; zijn naam is Bond, Jaap Bond. Recreatieschap Noord-Holland heeft een N.V. opgericht, Recreatie Noord-Holland N.V. (100% van de aandelen is in handen van de overheid - maar hoelang nog?). Amsterdam draagt voor het overgrote deel bij aan de financiën van GGA. Wie communiceert met GGA krijgt briefwisseling van Recreatie Noord-Holland N.V., ondertekend door de programmamanager van dezelfde N.V. Dhr. Jaensch heeft ooit een slinkse poging gewaagd om de burgers ervan te overtuigen dat het contract, de gebruiksovereenkomst met Sky Concepts & Events B.V. (Amsterdam Open Air) een privaatrechtelijk contract was waar de burger niets mee te maken had. Het contract is nochtans opgesteld tussen Sky Concepts & Events en Groengebied Amstelland, een overheidsorganisatie, en is dus volgens mij bestuursrechtelijk. Dhr. Jaensch zelf beweerde ooit dat hij de voorwaarden van de gebruiksovereenkomst tussen GGA en de organisatoren van Amsterdam Open Air niet kende. Dat is wel een heel vreemde uitspraak voor een vertegenwoordiger van Zuidoost bij GGA.

Corporate brochure Recreatie Noord-Holland N.V. (pdf)

Recreatie Noord-Holland N.V. heeft de touwtjes in handen. Van transparantie is nauwelijks sprake. Als stadsdeelraden al correct geïnformeerd worden over de toedracht wat beheer van groengebieden betreft dan spelen ze nauwelijks een rol in het beheer. Inkomsten komen niet noodzakelijk ten goede van het gebied waarin ze zijn gegenereerd. Inwoners van de bewuste gebieden komen vaak voor een muur van onbegrip te staan; hun enige vorm van 'inspraak' loopt via de rechter. Burgers moeten een beroep doen op de WOB om informatie te krijgen en zelfs dat loopt soms uit op een rechtszaak. Dat is toch een heel vreemde situatie voor een publiek domein.

De N.V. heeft zo zijn eigen visie en die is momenteel: geld verdienen met natuur. Om dat te bereiken worden democratie en inspraak zoveel mogelijk terzijde geschoven en worden herhaaldelijk wetten, reglementen, bestemmingsplannen en afspraken met voeten getreden. De EHS, de ecologische hoofdstructuur, telt niet meer mee. Men verstoort fauna en flora met grootschalige evenementen. Beschermde planten als de rietorchis worden gemaaid door GGA. Het Gaasperpark wordt onder de voet gelopen door festivalgangers en heeft maanden herstel nodig. De kosten voor herstel zijn niet bekend, noch de opbrengsten. Wat was de opbrengst voor GGA of de N.V. uit Amsterdam Open Air? Dat mag de burger niet weten. Een evaluatie van Amsterdam Open Air dit jaar is volgens mij nog niet opgesteld. Op deze manier krijgen willekeur en corruptie vrij spel. Ook hier is sprake van onbehoorlijk bestuur. Wij betalen als inwoners van Zuidoost wel flink mee aan onze groengebieden en die worden dan op ondemocratische wijze verhuurd aan de commercie die er een puinhoop van maakt. Zelfs 'verantwoording afleggen' hoort niet meer tot de taken waartoe recreatieschappen zich verplicht voelen.

En laat ik er meteen nog een ander belangrijk punt aan vastknopen. Het is belangrijk dat overheden zich zelf strict houden aan de wet. Daar mankeert het in grote mate aan. Overheden tolereren vaak illegale toestanden, maar slaan soms ongemeen hard toe wat vermeende overtredingen door individuen betreft. De kwestie Amsterdam Open Air is een goed voorbeeld, overtreding van bestemmingsplan, belemmering van inzage van documenten, en arrestatie van een protesterende burger. Maar er is meer.

Nellestein heeft al een tijd last van illegale bed & breakfast bedrijfjes. Die zijn daar niet toegestaan. Toch willen een aantal calculerende ondernemers woongebieden tot commerciële gebieden maken. Stadsdeel Zuidoost heeft hiertegen actie gevoerd, maar lijkt bezweken onder de druk. Het gaat altijd om geld. De heersende mentaliteit bij sommige portefeuillehouders is 'als het maar geld oplevert dan is het goed', geld niet ten gunste van de gemeenschap maar van een aantal ondernemers. Het stadsdeel heeft ondanks de illegaliteit van deze b&b's een exploitatievergunning verleend, en zelfs verlengd. De omgeving van Nellestein heeft nu te maken met toenemende overlast. Als dit vast beleid wordt dan wordt de overlast steeds erger. Deze b&b's palmen de hallen en trapportalen van flats in. Er is voortdurend geloop, trammelant en tierelier. Toeristen bellen herhaaldelijk bij de buren van de b&b's aan als er op het adres waar ze heen moeten niemand aanwezig is. Met andere woorden, de belangen van de omwonenden worden genegeerd voor het financieel belang van een paar illegale ondernemers.

Emile Jaensch in Dichtbij: "Het stadsdeel heeft de afgelopen jaren fors ingezet op het terugdringen van woonoverlast."

Maar als er geld mee verdiend wordt, dan is overlast gewoon toegestaan door onze plaatselijke overheid. De stakeholders zijn steakholders geworden en ook het barbecuegebeuren verpest onze parken, want handhaving en schoonhouden blijft een zorgenkindje (nog verergerd door alle bezuinigingen). Het huidige beleid in Zuidoost is zeer kortzichtig en bevordert illegaliteit, dat is het minste wat ervan gezegd kan worden. Laten we hopen dat voorzitter Herrema ook in deze kwestie de integriteit van het stadsdeel kan bewaren, want dat is dringend nodig.

De Baviaen van Schurhoff

shot_1364

Bewonersvereniging Nellestein en de commissie Nellestein terras nodigen alle buurtbewoners uit op het 

Nellestein terras voor een 

Muziekmiddag, van 14:00 tot 16:00 uur op

Zaterdag 14 september 2013

De Baviaen van Schurhoff

speelt op concertina en viool 'hits' uit het Amsterdam van de Gouden Eeuw.

Zij beginnen met een 'concert' van een half uur, waarbij ze iets vertellen over de muziek, en daarna spelen ze verder zoals er ooit in de herbergen in Amsterdam gespeeld werd.

Kijk en luister onder andere naar De speelman met één oog, De schele knopenmaker, De bedroefde princes, Floris ben je daar, De drie lichte meisjiens, De duivel op één been, De Poolse scheet, Het gekroonde wijnvat, Koolslae, De dronken glazenier en de Franse slag. 

Het Nellesteinterras is toegankelijk via de hoofdingang van Woon-Zorgcentrum Nellestein op Lopikhof 1. Doorlopen naar achteren langs het restaurant, aan het einde rechts door automatische klapdeuren.

De commissie Nellesteinterras bestaat nu uit: Henk Postma, die de betere buurtprijs van IJmere heeft gekregen. Wilt u ook meehelpen, meldt u ter plekke aan of via info@bvnellestein.nl 

Toegang gratis!

Bij slecht weer binnen in het restaurant.

www.bvnellestein.nl

De Ster
De Ster tijdens het optreden van het Ricciotti Ensemble

De Baviaen van Schurhoff is het huisorkest van molenerf De Ster in Utrecht.

Bij De Ster

Boom!

gUndHA1378980588

AmsterdamIsEenOpera: "Breng samen met De Nederlandse Opera een ode aan de natuur.

Koppel jouw groene wens aan een boom in Amsterdam. En wie weet is er dit najaar een One Minute Opera met jouw wens in de hoofdrol.

Doe een wens!

Amsterdam houdt van haar bomen. En dat wil Amsterdam laten zien. Daarom doen Amsterdammers een wens. Een wens voor de bomen, voor de natuur, voor Amsterdam.

Elke week zijn er wensen te horen bij een boom in Amsterdam. Een koor zingt daarbij bijzondere muziek. Het wordt een mini-opera, een ‘One Minute Opera’. En de bomen van Amsterdam zijn het decor. BOOM! Amsterdam is een opera!

Wil jij met je klas ook een One Minute Opera maken? Kijk vanaf oktober op de website!"

De Nederlandse Opera

Waterlooplein 22
1011 PG Amsterdam

boom@dno.nl

020-551 8307

Amsterdam is een opera

Het Decoratelier van De Nederlandse Opera is gevestigd in Amsterdam-Zuidoost. Dat is iets waar we trots op kunnen zijn.

Odeon: "Weet u bijvoorbeeld dat ons Decoratelier in Amsterdam-Zuidoost geheel vernieuwd is? Dit ambachtelijke topcentrum voor het vervaardigen van decors en rekwisieten is uniek in de wereld qua omvang en technische mogelijkheden. Topkwaliteit en vakmanschap in de puurste vorm. Dit seizoen is het Decoratelier exclusief te bezoeken voor donateurs van onze organisatie. Een extra reden om ons huis te steunen!"

DNO publikaties

Vanavond gaat de nieuwe website www.amsterdamiseenopera.nl de lucht in (niet à la Jan van Speijk, maar op het ethernet). Lees verder in het najaarsnummer van Odeon.

boom!

"Geïnspireerd op Der Ring des Nibelungen van Richard Wagner daagt De Nederlandse Opera van oktober 2013 tot en met februari 2014 een ieder uit om na te denken over de toekomst van de natuur en de aarde. Wagners Ring-cyclus laat in vier opera’s een wereld zien die vanaf het begin gedoemd is ten onder te gaan. Nadat Wotan de tak van de wereld-es in het begin van de cyclus heeft afgebroken verdort de boom aan het eind van de cyclus totaal.

Met BOOM! Amsterdam is een opera brengt De Nederlandse Opera dit najaar met de stad Amsterdam een ode aan de natuur en aan Richard Wagner. Op verrassende locaties zijn bijzondere — vaak speciaal voor het project gecomponeerde — muziekstukken te horen: van One minute opera’s bij Amsterdamse bomen tot melodrama’s in het Muziektheater en van koorstukken door scholieren op IJburg tot korte persoonlijke opera’s in Bos en Lommer."

"Met indringende voordrachten en gepassioneerde zangers, met muziek uit het repertoire van Wagner en uit recycling, met voorstellingen binnen het Muziektheater en op locatie in Amsterdam – BOOM! Amsterdam is een opera heeft de ambitie om een ander licht op de natuur en de kunstvorm opera te richten. Het project wil niet alleen de actualiteit van Wagner duidelijk aantonen maar ook een sociaal en ecologisch duurzaam creatieproces ontwikkelen. Het idee van de sociale duurzaamheid baseert zich op het langetermijndenken en bestendige menselijke relaties."

Met de interpretatie van Wagner en in het bijzonder Der Ring des Nibelungen kun je verschillende kanten op. Misschien wordt het tijd om de besmette interpretatie ervan voorgoed vaarwel te zeggen en terug te gaan naar de inhoud van de opera, het verhaal zelf. Er is altijd ruimte voor verschillende invalshoeken in de appreciatie.

"De Nibelung is bang voor de natuur, is van haar vervreemd geraakt."

Dat geldt inderdaad voor veel van onze huidige politici. Natuur moet zonodig onderworpen worden en te gelde gemaakt ter meerdere eer en glorie van het ego van het individu.

"Siegfried is een rebellerende puber? Niet helemaal, meent Stephen Gould: ‘Tieners proberen vaak hun leeftijdgenoten na te doen of te overtreffen en zo te rebelleren tegen de autoriteit. Siegfried rebelleert echter zonder meer. Zijn leraar en vriend is de natuur zelf, waarvan we weten dat zij meedogenloos kan zijn. Ik denk niet dat Siegfried ruw en wreed wil zijn, hij ís het gewoon. Aan Mime vertelt hij hoe hij leerde wat liefde is: dat hij een moeder met haar jongen zag en toen besloot haar niet te doden omdat hij begreep dat de jongen haar nodig hadden. Daardoor weten we dat Siegfried geen problemen heeft met het doden; hij heeft er geen morele gevoelens over. Hij vindt het niet moeilijk om hard te zijn, maar het is geen hardheid op zichzelf, die je bij rebellerende jongeren soms wel tegenkomt. Siegfried is deel van de natuur: de natuur kan zowel wreed als mooi zijn.’

...

‘Siegfried is in Siegfried vrij van alle conventies: hij is niet goed, hij is niet slecht, hij is wat hij is."

Goed en kwaad ontstaan op het moment dat het individu in aanraking komt met de anderen. Een volkomen zelfstandig, autonoom individu bestaat niet, tenzij er maar één persoon op de aarde zou leven. Op het moment dat er twee mensen bestaan begint de moraal. Er is geen Jenseits von Gut und Böse (Voorbij Goed en Kwaad). Wie zichzelf boven goed en kwaad verheven voelt stelt zich buiten de mensheid en gaat ten onder. Dat is duidelijk gebleken toen de wil tot macht de overhand kreeg in Nazi-Duitsland.

"In zijn revolutionaire geschriften rond 1850 typeert Wagner de conventionele opera als onderdeel van een huichelachtige maatschappij waarin geld, geweld en macht de dienst uitmaken. Het hof van de Gibichungen waar Siegfried en Brünnhilde verzeild raken is precies zo’n maatschappij.

...

In Wagners allereerste versie uit 1848, wanneer het werk nog Siegfrieds Tod heet, stijgen Siegfried en Brünnhilde aan het slot samen op richting Walhalla. Als een Germaanse Christusfiguur neemt de geofferde Siegfried de verantwoordelijkheid voor de zonden van de godenfamilie. Walhalla en de Goden worden in die versie niet vernietigd. In de verschillende versies die Wagner na 1852 overwoog, gaat de godenburcht wel in vlammen op. En in de uiteindelijke variant verschuift de rol van verlosser in zekere zin van Siegfried naar Brünnhilde. ‘De trouwste moest mij verraden, opdat een vrouw wetend werd,’ laat Wagner haar aan het slot van Götterdämmerung zeggen. Brünnhilde heeft verschillende stadia moeten doorlopen om de verlossing te kunnen bewerkstelligen. Haar wijsheid verloor ze met haar menswording. Haar liefde maakt plaats voor haat wanneer ze ontdekt dat Siegfried haar ontrouw is, en hun verbintenis ontkent. Nadat ze echter de ware toedracht van Siegfrieds verraad leert kennen en hem vergeeft, is ze liefdevol en wijs tegelijk. Pas nu kan ze de Ring teruggeven aan de Rijndochters, en daarmee de balans tussen mens en natuur herstellen.

...

Tot op de dag van vandaag kruisen wetenschappers de degens over de vraag, hoe we Wagners vierluik nu eigenlijk moeten interpreteren.

Ook Wotans strijd tegen Alberich heeft actualiteitswaarde. Hij confronteert ons met het dilemma hoe een vrije, westerse samenleving zich op een ethisch aanvaardbare wijze kan beschermen tegen de woede van onderdrukten die eveneens aanspraak willen maken op de rijkdom van de aarde. Wagners in de Ring verwerkte gedachte dat we zuinig moeten zijn op deze aarde, haar iets terug moeten geven in plaats van telkens te nemen, verdient het eveneens meer dan ooit om nageleefd te worden."

Wagnerjaar

DNO: "De 200ste geboortedag van Richard Wagner (1813-1883) wordt wereldwijd groots gevierd. Zo ook in Amsterdam. Op 28, 29, 30 november en 1 december organiseert De Nederlandse Opera samen met het Wagnergenootschap Nederland, de Universiteit van Amsterdam en het Goethe-Institut een congres geheel gewijd aan Wagner. Het is de eerste keer dat in Nederland een dergelijk evenement plaatsvindt. "

In het Vondelpark

Vondelpark

InHetVondelpark: "Om het oude boekje ‘In het Vondelpark’ van E. Heimans en Jac. P. Thijsse uit 1901 onder de aandacht te brengen, is een digitaal boekje gemaakt in samenwerking met de Heimans en Thijsse Stichting én is deze website gemaakt. In deze heruitgave is ook een plattegrond van 2013 opgenomen met informatie over bomen en andere wetenswaardigheden. Op deze website vindt u informatie over de inhoud van het boekje en kunt u de vernieuwde plattegrond 2013 met 141 boomsoorten inzien of downloaden.

Het boekje is via de App iBooks op de iPad te verkrijgen in de iBookstore van Apple.

Hoe ziet het boekje eruit? De kaft en de hoofdstukken staan op de pagina boekje.

De route naar de iBookstore vanaf de iPad staat op de pagina downloads.

De route naar de bomenkaart 2013 staat op de pagina downloads.

Het boekje is ook beschikbaar als ePub-bestand (zonder en mét illustraties) voor de eReader en als PDF-bestand (zonder en mét woordenlijst) via downloads.

Via contact een e-mail aan mij [Hans Homburg] sturen, naar de website van de Heimans en Thijsse Stichting gaan
of het laatste NIEUWS lezen."

Downloadspagina

Cornelis Vreeswijk

C Vreeswijk

EenVandaag: "De geboren IJmuidenaar, bon vivant, zanger, liedmaker en dichter Cornelis Vreeswijk (1937-1987) is nog steeds een grote ster in Zweden. In Stockholm zijn net de Cornelis Vreeswijk dagen georganiseerd met dit jaar wel heel speciale gasten; de Nederlandse Anna Ågren die in Nederland met de Andersons in het theater staat met een Vreeswijk repertoire."

Verleden jaar stonden de Andersons in Bellevue met een prachtige voorstelling.

Cornelis Vreeswijk Genootschap


GGA heeft een hekel aan orchideeën

SP: "De betwiste bomenkap in het Oosterpark wordt uitgesteld. Dat bleek tijdens de commissievergadering van afgelopen dinsdag. Op verzoek van de deelraad moet stadsdeelwethouder Özütok (GroenLinks) de grootschalige bomenkap in het Oosterpark eerst motiveren. SP-deelraadslid in Oost Geert Ritsema: "Goed nieuws want nu ontstaat de ruimte om de plannen voor de bomenkap bij te stellen. Wij willen de mooie en beeldbepalende bomen redden van de kettingzaag.""

Dat is weer een positief bericht. Maar ondertussen...

NOS: "In Nederland voldoet tweederde van de natuurgebieden niet aan de Europese eisen. De gebieden hebben volgens onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit te maken met verzuring, verdroging, vermesting of versnippering.

Volgens Alterra-onderzoeker Wieger Wamelink zijn die factoren bepalend voor de kwaliteit van natuurgebieden."

fcp1c
Orchideeënstrook onder fout groenbeheer
Liever een kale vlakte dan een bloeiend park

En dan is er nog een apart geval, Groengebied Amstelland. Een paar dagen geleden is er weer gemaaid in het Gaasperpark. De orchideeënstrook langs de waterrand bij de grote speelweide moet eens per jaar gemaaid worden. Dat is ook gebeurd, maar men laat systematisch het gemaaide groen liggen. Zo komt er een dikke laag composterend gras te liggen die de grond daar verrijkt waardoor er geen orchideeën meer zullen groeien. GGA doet dat systematisch. Waarschijnlijk om te verhinderen dat beschermde planten een belemmering opleveren voor komende festivals daar. De grote speelweide wordt in zijn geheel om de paar weken gemaaid, zodat bloemen er nooit meer zullen bloeien. GGA houdt niet van bloemen. GGA heeft een hekel aan bloemen, vooral beschermde bloemen. GGA doet enkel aan evenementenbeheer, geleid door de NV Recreatie Noord-Holland, zij doen niet meer aan groenbeheer. De aandelen van deze NV zijn weliswaar voor 100% in handen van Recreatieschap Noord-Holland maar gezien de regentenmentaliteit onder de recreatiebonzen zal het niet lang duren voor die aandelen verkocht worden. En wie zou daarvoor belangstelling kunnen hebben? Amsterdam Open Air, natuurlijk. Eerst voor een appel en een ei het terrein huren en later met de winst wat aandelen Gaasperpark kopen.

rietorchis
Rietorchis, doorn in het oog van GGA

Dat GGA niet meer aan groenbeheer doet maar zich volledig richt op evenementen en daarom beschermde bloemen zoveel mogelijk wil uitroeien getuigt van een gruwelijke platheid, arrogantie en bizarre hubris. Op deze manier wordt de Ecologische Hoofdstructuur zwaar aangetast. En de stadsdeelraad laat het maar gebeuren. Zuidoost is sowieso een wingewest voor de provincie. De minachting voor ons stadsdeel is duidelijk merkbaar. Een voorstel om de opbrengst gemaakt in de diverse groengebieden ook te besteden in die specifieke groengebieden is door het bestuur van GGA verworpen. Dus kan de opbrengst van Amsterdam Open Air net zo goed terecht komen in Amstelveen of in particuliere projecten van de directie van de NV Recreatie Noord-Holland. En GGA weigert nog steeds inzage in de cijfers van de huuropbrengst uit Open Air. Ook de stadsdeelraad lijkt er geen belangstelling voor te hebben. Voor een beroep tegen hun weigering kun je dan weer naar de rechter stappen; een duidelijk bewijs van de VOC-mentaliteit van het GGA-bestuur.

Natuurbericht: "De Werkgroep Europese Orchideeën wil mensen stimuleren zelf orchideeënbiotopen te beheren. Daarom geeft de WEO binnenkort een cursus en een boekje uit dat specifiek in gaat op het beheer van biotopen buiten natuurgebieden.

Sinds haar oprichting heeft de WEO zich onder andere ingezet voor de bescherming van orchideeën en biotopen. Met name buiten natuurgebieden is deze extra aandacht geen luxe. Middels het Nationale Meldpunt Orchideeënverstoring heeft de werkgroep meldingen verzameld van situaties waar het fout ging. De verstoring varieert van maaien tijdens de bloeitijd tot het compleet afgraven van de groeiplaats. Reden om zelf de handen uit de mouwen te steken."

Maar wat heb je daar aan als onze overheden al laks optreden tegen inbreuken op de Flora- en faunawet, en zelfs actief beschermde planten uitroeien?

De commercialisering van onze overheid neemt verregaande vormen aan. Wist u dat ook de bewonersoverleggen van Zuidoost uitbesteed zijn aan een particulier bedrijf, B&A? Dan vraag ik me toch af wat de taakstelling is van de participatiemedewerkers van POZO (Participatie en Opbouwwerk Zuidoost, onderdeel van B&A). Een particulier bedrijf moet winst maken, dus kost zoiets voor stadsdeel Zuidoost veel meer dan gebruik maken van de eigen ambtenaren, of in het andere geval als de kosten laag zijn krijg je daar weinig voor terug. Dit is een heel rare ontwikkeling. Misschien kunnen we Zuidoost t.z.t. outsourcen aan Verwegistan. Zo wordt de transparantie en toegankelijkheid van onze bestuurders en administratie er niet beter op. De relatie tussen burger en bestuur wordt zo alleen maar lastiger. Misschien is dat wel de bedoeling. De burger mag nog wel, ja moet zoveel mogelijk naar de festivals toe en moet daar veel consumeren van onze politici. De burger als consumptievee. GGA zorgt voor veel gemaaid gras.

Grote korting

shot_1353

Wie de set van drie prachtige boeken over Duinen en Mensen nog niet in bezit heeft (of een of twee boeken nog mist) kan deze nu kopen met een forse korting. Leden van natuurverenigingen betalen maar €65 voor de drie delen.

Luchtvervuiling

Milieudefensie: "Vooral rond drukke verkeersaders in grote steden is de lucht vies en ongezond, blijkt uit de halfjaarrapportage van de meetcampagne Samen voor Gezonde Lucht. Samen met bewonersgroepen hebben wij op 101 locaties momenteel al een half jaar lang de luchtkwaliteit gemeten. De twintig meest vervuilde plekken liggen rond drukke verkeersaders in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Maastricht.

De Javastraat in Den Haag voert de lijst met vuile plekken aan. De gemiddeld gemeten concentratie stikstofdioxide ligt daar met 51,3 microgram per kubieke meter ver boven de Europese norm (veertig microgram per kubieke meter). De 's Gravendijkwal in Rotterdam staat met 46,9 microgram op de tweede plaats. In totaal is er in elf procent van de metingen sprake van een overschrijding van de Europese norm."

shot_1355
Stikstofdioxideconcentratie

Halfjaarrapport meetcampagne Hoe gezond is onze lucht sept2013.pdf

Presidenten

Jaren geleden heb ik president George Dubya Bush twee keer een e-mail gestuurd en telkens kreeg ik netjes een antwoord terug. De eerste keer had ik hem een stuk uit The War Prayer van Mark Twain opgestuurd. Vanzelfsprekend leest geen enkele president de e-mails die het Witte Huis toegestuurd krijgt. Ik kreeg een serieus antwoord op mijn eerste e-mail. Men dacht in het Witte Huis dat ik steun betuigde aan zijn oorlogspolitiek. Het Witte Huis kwam er gauw achter dat The War Prayer een sarcastisch stuk was.

The red line
Cartoon in The Times, Londen

Brutality of Syrian Rebels Posing Dilemma in West

The War Prayer - Mark Twain: "It was a time of great and exalting excitement. The country was up in arms, the war was on, in every breast burned the holy fire of patriotism; the drums were beating, the bands playing, the toy pistols popping, the bunched firecrackers hissing and spluttering; on every hand and far down the receding and fading spread of roofs and balconies a fulttering wilderness of flags flashed in the sun; daily the young volunteers marched down the wide avenue gay and fine in their new uniforms, the proud fathers and mothers and sisters and sweethearts cheering them with voices choked with happy emotion as they swung by; nightly the packed mass meetings listened, panting, to patriot oratory with stirred the deepest deeps of their hearts, and which they interrupted at briefest intervals with cyclones of applause, the tears running down their cheeks the while; in the churches the pastors preached devotion to flag and country, and invoked the God of Battles beseeching His aid in our good cause in outpourings of fervid eloquence which moved every listener.

...

O Lord our God, help us tear their soldiers to bloody shreds with our shells; help us to cover their smiling fields with the pale forms of their patriot dead; help us to drown the thunder of the guns with the shrieks of their wounded, writhing in pain; help us to lay waste their humble homes with a hurricane of fire; help us to wring the hearts of their unoffending widows with unavailing grief; help us to turn them out roofless with their little children to wander unfriended in the wastes of their desolated land in rags and hunger and thirst, sports of the sun flames in summer and the icy winds of winter, broken in spirit, worn with travail, imploring thee for the refuge of the grave and denied it — 

For our sakes who adore Thee, Lord, blast their hopes, blight their lives, protract their bitter pilgrimmage, make heavy their steps, water their way with their tears, stain the white snow with the blood of their wounded feet! "

Bij mijn tweede e-mail hadden ze al door dat het kritiek op zijn beleid was. Maar ik kreeg toch netjes een antwoord met uitleg waarom Bush ten oorlog trok. Mijn e-mails hebben niet veel geholpen. Intussen blijkt dat ik, jammer genoeg, toch gelijk had gehad. De ellende is nog steeds niet te overzien.

Ik heb ook twee e-mails aan Obama gestuurd. Een antwoord kreeg ik niet, en de tweede keer heb ik het verzoek om een antwoord ook niet meer aangevinkt. In mijn eerste e-mail in zijn eerste ambtsperiode gaf ik hem de raad om Hillary Clinton uit zijn regering te zetten. Vanzelfsprekend deed hij dat niet. Maar in zijn tweede ambtstermijn was Hillary geen Secretary of State meer. Niet dat Obama naar mij geluisterd zou hebben, dat zou al te overtrokken zijn, maar het geeft wel aan dat mijn advies niet zo dom was.

De komende dagen zijn beslissend voor Obama. Een paar weken geleden stuurde ik hem een tweede e-mail met het verzoek 'to avail himself of this window of opportunity to make a change', om van de huidige mogelijkheden in de situatie gebruik te maken om een ander beleid te voeren. Ik ben benieuwd. Aan de ene kant denk en verwacht ik van hem dat hij het beroep op het Congres om te beslissen over zijn aanvalsplan heeft uitgewerkt om mogelijk net als Cameron onder de persoonlijke verplichting uit te komen om Syrië aan te vallen. Dat zou een mooie verandering van koers zijn en een zeer slimme zet. Als hij de stemming verliest, dan is het de schuld van het Congres, wint hij dan heeft hij de toestemming om oorlog te voeren en wast hij ook zijn handen in onschuld. Mijn inschatting is dat hij zo zonder kleerscheuren uit dit dilemma denkt te kunnen komen. Maar het is ook mogelijk dat hij zelfs als het Congres tegen zijn plan stemt hij toch een aanval uitvoert en hij met zijn hele optreden de kluit slim heeft belazerd. In dat geval schaart hij zich onder de rij presidenten die oorlogsmisdadigers genoemd kunnen worden. Ik schat hem zo in dat hij de 'koninklijke weg' zal bewandelen, het Congres nee zal laten zeggen (als echte democraat) om zo wellicht voor de lange toekomst Amerika op een nieuwe koers te zetten zonder zijn gezicht te verliezen als sterke man. Ik ben benieuwd of hij dit 'window of opportunity' aangrijpt. Het zou hem zonder meer een van de grootste Amerikaanse presidenten maken. Men heeft altijd hoop, nietwaar?

first as tragedyFirst as Tragedy - then as Farce – Slavoj Žižek: "The pressure to “do something” here is like the superstitious compulsion to make some gesture when we are observing a process over which we have no real influence. Are not our acts often such gestures? The old saying, “Don’t just talk, do something!” is one of the most stupid things one can say, even measured by the low standards of common sense. Perhaps, rather, the problem lately has been that we have been doing too much, such as intervening in nature, destroying the environment, and so forth . . . Perhaps it is time to step back, think and say the right thing. True we often talk about something instead of doing it; but sometimes we also do things in order to avoid talking and thinking about them.”

Monsieur le président


LeMondeDiplomatique: "Une guerre par an

On remarquera que la France a eu tendance, ces dernières années, à enquiller les guerres les unes après les autres : Tchad, 2008 ; Afghanistan, 2009 ; Côte d’Ivoire, 2010 ; Libye, 2011 ; Mali, 2012-… et maintenant la Syrie. Comme si le système politique hexagonal, mais aussi son armée, son industrie de la défense, et jusqu’à un certain point son opinion, avaient besoin d’une guerre annuelle pour «tourner» correctement… ou pour oublier le reste."

navy fight

Spelletje oorlog

nobelprijs
Nobelprijs 2009
Klik voor vergroting

John McCain speelt een spelletje poker tijdens de discussie over een aanval op Syrië. Ook voor Obama is het een spel, van arrogantie en zelfoverschatting. Vooral wil hij zijn gezicht redden. Maar hij spreekt zichzelf voortdurend tegen over zijn werkelijke bedoelingen. Die bedoelingen zijn duidelijk: het omverwerpen van de Syrische regering en daarvoor is hij bereid al-Qaeda te steunen. Dat maakt hem zonder meer een terrorist. Obama is een veel en veel groter misdadiger dan Assad; op dagelijkse basis geeft hij zijn drones operators de opdracht om mensen zonder enige vorm van proces te vermoorden. Het gestuntel en de leugens van Obama liggen er deze keer vingerdik op.

Telegraph: "During a marathon three-hour appearance before the Senate, Mr Kerry at first said US ground forces could be deployed if "Syria imploded" but later insisted there "will be not be American boots on the ground".

The US secretary of state also drew bewildered responses from both parties as he insisted that President Barack Obama was "not asking America to go to war", a claim that not even America's top general seemed prepared to endorse.

However, Mr Kerry soon struggled to answer whether he was prepared to accept a resolution authorising the use of force that explicitly banned deployment of US ground forces."

Kerry en Obama zeggen dat het Syrische regime over de schreef gaat en dat dit niet te tolereren is. Dat is precies wat de VS wil doen, over de schreef gaan en voor de zoveelste keer een ontoelaatbare grens over gaan. Het Westen en de NAVO zijn al decennia lang verantwoordelijk voor terroristische aanvallen (denk aan de aanslagen door Gladio waarvoor onterecht linkse groeperingen verantwoordelijk werden gesteld). Dit zou er weer een zijn. Een aanval door de VS is niet te tolereren.

Feit is dat de meerderheid van de Syrische bevolking achter Assad staat. Ook daarover liegt Obama. En de meerderheid van de westerse bevolking wil geen aanval op Syrië. Alleen de meest doortrapte leugenaars en oorlogshaviken schreeuwen om oorlog. Bovendien is de kans dat het de rebellen zijn die chemische wapens hebben gebruikt volgens mij hoger dan 90%. Er is geen bewijs voor de schuld van Assad.

AIVD en MIVD: geen hard bewijs voor gifgasaanval Syrië

Obama heeft een slaaf nodig die achter hem steeds blijft herhalen "memento homo, je bent een sterveling, geen god". Zullen we dat straks moeten veranderen in "je bent een oorlogsmisdadiger"?

© 2009