Weblog Archive januari 2013

Geluidsnormen De Hoge Dijk

Zuidoost: "Het Dagelijks Bestuur van het Stadsdeel Zuidoost van de gemeente Amsterdam maakt ter voldoening aan het bepaalde ex artikel 3.8 Wet ruimtelijke ordening bekend dat met ingang van donderdag 31 januari 2013 het ontwerpbestemmingsplan “De Hoge Dijk” voor een periode van 6 weken (dus tot en met woensdag 13 maart 2013) voor een ieder ter inzage ligt in:

   het Informatiecentrum Amsterdam Zuidoost, Anton de Komplein 150.

    de openbare bibliotheek Reigersbos, Rossumplein 1

Voor de bouw van een dienstwoning aan de Abcouderstraatweg 79 moet voor de Abcouderstraatweg en de spoorbaan Amsterdam-Utrecht een hogere waarde conform de Wet geluidhinder worden vastgesteld.

Een ieder kan gedurende de termijn van terinzagelegging schriftelijke zienswijzen indienen over het ontwerpbestemmingsplan en het ontwerpbesluit hogere waarden. Deze schriftelijke zienswijzen dienen te worden gericht aan de Stadsdeelraad van het Stadsdeel Zuidoost, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost."

hogedijkplangrens

Onderbouwing Hogere Waarden Wet Geluidhinder: "Door stadsdeel Zuidoost wordt gewerkt aan het bestemmingsplan De Hoge Dijk. Het bestemmingsplan is voor het grootste gedeelte gericht op beheer, uitsluitend voor de Abcouderstraatweg 79 wordt uitgegaan van herontwikkeling, waarbij horeca met bijbehorende dienstwoning wordt gerealiseerd. De dienstwoning is gelet op het afgelegen karakter van het gebied gewenst.

Door het Groengebied Amstelland zijn twee potentiële uitbaters geselecteerd. Een definitieve keuze van één van de uitbaters moet nog worden gedaan. Een definitief plan is nog niet voorhanden.

De geluidbelasting van de Abcouderstraatweg bedraagt maximaal 58 dB. Dit is lager dan de maximale ontheffingswaarde van 63 dB, zodat voor de dienstwoning een hogere waarde van 58 dB voor het wegverkeer wordt vastgesteld.

De geluidbelasting van het spoor bedraagt 58 dB. Dit is lager dan de maximale ontheffingswaarde van 68 dB, zodat voor de dienstwoning een hogere waarde van 58 dB voor het spoorweglawaai wordt vastgesteld."

Dat is raar. Als de belasting maximaal 58 dB is waarom dan die waarde verhogen voor de dienstwoning? Is dit een verkapte manier om de geluidsnorm te verhogen voor de horecagelegenheid die daar komt? Wil men een zekere reserve inbouwen? Of verwacht men hogere waarden afkomstig van meer verkeer op de Abcouderstraatweg of de spoorbaan? Dus straks zal de geluidsbelasting in die horecagelegenheid ook hoger zijn. Lijkt mij niet leuk voor bezoekers. Heel vreemd. Ik heb het vermoeden dat deze hogere geluidsnorm nodig is om de horecazaak in de gelegenheid te stellen hogere waarden te produceren. Nog vreemder is dat de nieuwe hogere geluidsnorm niet genoemd wordt.

Feit is dat er weer aan het bestemmingsplan gesleuteld wordt. Het DB van Zuidoost regeert in heel wat kwesties met ontheffingen.

Duurzame energie

Grist: "A clever new study [PDF] from the World Future Council attempts to do something I haven’t seen before: quantify the cost of not using renewables.

Here’s the conclusion:

    Protecting the use of increasingly valuable fossil raw materials for the future is possible by substituting these materials with renewables. Every day that this is delayed and fossil raw materials are consumed as one-time energy creates a future usage loss of between 8.8 and 9.3 billion US Dollars. Not just the current cost of various renewable energies, but also the costs of not using them need to be taken into account. [my emphasis]"

A Renewable World: Energy, Ecology, Equality (pdf)

Petitie tegen bijengif

bijengif

Avaaz: "24 uur om het bijengif te stoppen

In alle stilte sterven er miljarden bijen, waardoor onze gewassen en voedsel in gevaar komen. Binnen 24 uur kan de Europese Unie de meest giftige pesticiden in de ban doen en de weg vrijmaken voor een wereldwijd verbod dat de bijen voor uitsterven behoedt.

Vier Europese landen hebben een verbod op deze giftige stoffen ingesteld en sommige bijenpopulaties laten alweer een goed herstel zien. Enkele dagen geleden meldde de Europese voedselveiligheid waakhond voor het eerst dat specifieke pesticiden dodelijk zijn voor bijen. Nu roepen juridische experts en Europese politici om een acuut verbod. Maar Bayer en andere grote pesticideproducenten doen er alles aan om op de markt te blijven. Als wij een zwerm van publieke verontwaardiging creëren, dan kunnen wij de Europese Commissie bewegen milieu en gezondheid zwaarder te laten wegen dan de winst van enkele bedrijven.

Wij weten dat onze stem telt! Vorig jaar zorgde een petitie met meer dan 1,2 miljoen ondertekenaars voor de openstelling van het formele consultatieproces over pesticiden in Amerika. Als wij nu het aantal van 2 miljoen bereiken, dan kunnen wij de EU ertoe bewegen om deze giffen te verbieden en de weg vrij te maken voor een wereldwijd verbod. Teken deze petitie en stuur deze naar iedereen door – Avaaz en Europarlementariërs zullen de boodschap doorgeven aan het begin van de belangrijke bijeenkomsten deze week in Brussel."

Teken de petitie

Pesticiden schadelijk voor bijen (MO magazine)

Nederland eist Europees verbod op gif dat bijensterfte veroorzaakt (duurzaam nieuws)

(In het Engels:)

Pesticiden vormen een bedreiging voor bijen(European Voice)

‘Gewaspesticiden doden onze bijen’ – zegt Europarlementariër

Doodsklok voor zenuwgaspesticiden (Independent)

Geef Bijen een Kans! (The Greens European Free Alliance)

Studies wijzen naar Bayer voor bijensterfte (Christian Science Monitor)

All we are saying is, give bees a chance!

De arrogantie van de macht

Laat ik beginnen met te stellen dat het werk van raadsleden zeer ondergewaardeerd en ondankbaar kan zijn. Raadsleden besteden veel tijd en moeite aan het beoordelen van plannen en indienen van moties, en dat terwijl ze daarnaast ook nog een baan hebben. Niet altijd levert dat iets op, zeker in een stadsdeel als Zuidoost waar de PvdA de dienst uitmaakt. Gisteravond had er een flinke botsing plaats tussen dhr. Mos van D66-OZO en het bestuur.

Mos

In de Stadsdeelraad van gisteravond zou Zelfbeheer Openbaar Groen besproken worden. Dat wordt nu verschoven op verzoek van D66-OZO en andere fracties naar maart.

Dan werden er nog een paar moties ingediend. Een kwam van de VVD die een 'kroningslinde' wilde planten ter gelegenheid van de kroning van Willem-Alexander. Zoals altijd is de VVD erg zuinig met groen. Je wordt deze dagen niet goed van de royale kitsch die je te verwerken krijgt van onze media, maar een enkel boompje voor deze gelegenheid is wel erg mager. Maar ja, wie weet dat Willem-Alexander al gauw zijn biezen moet pakken naar Argentinië en dan is een heel bosje misschien te veel eer.

D66-OZO had een motie ingediend over het te laat krijgen van stukken voor een bespreking. Ingekomen stukken die ter kennisneming werden ingediend, worden als afgehandeld beschouwd, waardoor moties soms zinloos worden. Dat hoort niet.

Het Natuurplan is met algemene stemmen aangenomen. Er is geen gewag meer gemaakt van de aantasting van het Natuurplan door evenementen als Amsterdam Open Air. Dat is een gemiste kans. Want duidelijk is gebleken dat het Dagelijks Bestuur herhaaldelijk in de fout is gegaan, door het schenden van de Flora- en faunawet, het maaien van orchideeën, door het foutief voorlichten van de raad over het bestemmingsplan dat muziekevenementen niet toestaat. Dhr. Jaensch heeft meermaals de raad fout geïnformeerd, dat het Gaasperpark niet tot de EHS zou behoren, dat men orchideeën mocht maaien, dat het bestemmingsplan muziekevenementen toestaat. Ook heeft men aanbevelingen van de Quickscan in de wind geslagen. Men houdt zich niet aan de gebruikersovereenkomst met Open Air dat het park in de oorspronkelijke staat hersteld moet worden. Het festivalterrein wordt ook stiekem uitgebreid. Dat betekent dat het DB feitelijk tegen de wetten en reglementen heeft gehandeld. Dat zou voldoende moeten zijn voor een motie van wantrouwen. Maar gezien het politbureaugehalte van de PvdA en VVD kan de wetteloosheid gewoon voortduren. Dat GroenLinks zich hiervoor leent is een zeer kwalijke zaak.

Dhr. Mos vroeg om een inventarisatie van de beschermde fauna- en flora om behoud ervan te verzekeren. Een zeer zinvolle vraag. Dhr. Jaensch antwoordde daarop dat de natuur in beweging is en dhr. Geenen wilde dat er aangegeven werd waar die bijzondere soorten zich bevinden zodat er rekening mee gehouden kan worden. In het boek Bloemen in Amsterdam Zuidoost is al een inventarisatie gemaakt, maar er ontbreken nog planten als de ruige anjer en paddestoelen als de kegelmorielje.  De praktijk is dat de natuur in Zuidoost inderdaad zoals Jaensch zegt 'in beweging' is, namelijk dat er teveel gemaaid wordt en dat het beheer rammelt. Daardoor verdwijnen er beschermde planten. Er zijn al vaker orchideeën gemaaid, ook de rode ogentroost is op sommige plekken uitgeroeid. Soms lijkt het erop alsof het doorgeven van vindplaatsen leidt tot het verdwijnen van beschermde soorten. Zeker in een stadsdeel als Zuidoost waar de muziekevenementen voorrang hebben op de natuur, kun je vrezen dat met kwalijke bedoelingen populaties planten verwijderd zouden kunnen worden. Ik vertrouw dit bestuur voor geen cent.

Overigens is Jaensch weer bezig met het aantasten van het groen door het plannen van een rouwcentrum in gebieden die tot de EHS behoren of waar dan weer groen moet verdwijnen, en waarvoor het bestemmingsplan aangepast moet worden.

Een belangrijk punt dat werd ingebracht door dhr. Mos was het ontbreken van een antwoord van het bestuur op verzoeken om inzage in de geluidsmetingen die zijn gedaan tijdens Amsterdam Open Air. Dhr. Herrema antwoordde dat er een 'geluidsprotocol' was toegezegd, en geen 'geluidsmetingen'. Hij opperde dat die geluidsmetingen mogelijk 'vertrouwelijk' zouden kunnen zijn als 'bedrijfsinformatie'. Kul natuurlijk! Dit soort uitspraken kun je gewoon opvatten als een poging om onwelvallige informatie geheim te houden en de boel te belazeren. Ja, je kunt er zelfs vanuit gaan dat in dit geval de geluidsmetingen van dien aard waren dat ze de normen overschreden en daarom geheim moeten blijven. Weer zo'n punt waarop het DB zich onbetrouwbaar toont.

Dhr. Mos had het over een 'schijnvertoning die het DB opvoert' betreffende de vragen die het DB niet of te laat beantwoordt, en de minachting die zou blijken in de raad voor de andere fracties. Het werd een flinke woordenwisseling waarbij herhaaldelijk om schorsing gevraagd werd en sommige PvdA raadsleden al de figuurlijke messen aan het slijpen waren. Haaibaai Carr vond het zelfs nodig een persoonlijke aanval tegen de heer Mos te beginnen. Dat getuigt weer van dezelfde minachting van de heersende coalitie voor de andere partijen, daarom aarzel ik ook niet om Carr een haaibaai te noemen. Herrema heeft eerder al eens gezegd dat hij geschrokken was van de sfeer in de stadsdeelraad.

Zelfs de VVD was aardiger tegenover de motie van Wim Mos dan de PvdA. Dhr. Meyer stemde in met het signaal dat dhr. Mos gaf over vragen en toezeggingen die gehonoreerd moeten worden. Dat minimale gevoel van respect ontbreekt grotendeels bij de PvdA-raadsleden die vaak riposteerden met honend gelach. De PvdA moet zich schamen.

Ondertussen is ook weer heibel ontstaan over mogelijke fraude bij de afdeling Uitvoering van stadsdeel Zuidoost. Het verbaast me niet. Ook wat betreft de vergunningen zou men eens een onderzoek moeten uitvoeren. Het intimiderend gedrag (zie ook hier) is onderhand het kenmerk geworden van het DB en de administratie van Zuidoost.

Abdicatie

Nog gauw even nu het nog kan voor de vorst weer intreedt (meer bij de Volkskrant):

abdicatie

Clouds zo lek als een mandje

EUObserver: "An obscure section in a US law is said to entitle authorities to access, without a warrant, data stored by any EU citizen on clouds run by American companies.

Although highly controversial for its indirect effects on Americans, the impact of the law appears to have been overlooked by its intended target - everyone else.

Rather than case-by-case snooping, the law authorises mass-surveillance of non-Americans, for purely political purposes, said Caspar Bowden who is the former chief privacy adviser to Microsoft, at a panel on cyber security organised by the CPDP conference in Brussels on Friday (25 January).

“It intentionally targets only non-US persons located outside the US and provides for a blanket authorisation to this for one year at a time. There is no individual warranty,” said Bowden, who is now an independent advocate for information rights.

The section in the so-called Foreign Intelligence Amendments Act (FISAAA) grants the US government sweeping powers to collect foreign intelligence information stored in US Cloud computing providers like Amazon or Dropbox.

The European Commission, for its part, was unable to provide a comment on FISAAA.

But the section in FISAAA that is generating controversy is filed under 1881a.

The section expanded in 2008 on a 27-year old definition on “remote computing services” to include any providers of public cloud computing.

The amendment specifically targets data of non-Americans located outside the US and removes previous constraints which hindered continuous data collection and mass-surveillance.

But a US judiciary subcommittee on FISAAA in 2008 stated that the Fourth Amendment has no relevance to non-US persons.

FISAAA also forces US Internet giants and other tech companies operating clouds in the EU to hand over the data or face sanctions, says Bowden."

cloudcomputing
Randy Glasbergen

Webwereld: "Het gevaar dat buitenlandse overheid- en opsporingsinstanties de handen kunnen leggen op data van onderwijs- en onderzoekinstellingen die in de cloud is opgeslagen, is reëel. Juridisch gezien kan niets worden ondernomen om dergelijk gegraai tegen te gaan. Ook contractuele afspraken met cloudleveranciers zijn in deze slechts papieren tijgers. De academische sector moet duidelijke risicoanalyses maken en waar mogelijk technische belemmeringen inbouwen, zoals versleuteling.

Dat schrijft het Instituut voor Informatierecht in een nieuw en omvattend rapport in opdracht van onderwijs-ICT-instantie SURF waarin onder meer de rol van de Amerikaanse Patriot Act wordt belicht bij het gebruik van cloudcomputing.

"Ten aanzien van buitenlandse (lees Nederlandse) gebruikers in de cloud bestaan ruime mogelijkheden voor de Amerikaanse overheid om gegevens op te vragen", zo stelt het rapport.

Nederlandse juridische bescherming is er niet. Europese en Nederlandse privacyregels (zoals de Wbp) kunnen uiteindelijk de uitoefening van deze bevoegdheden door de Amerikaanse overheid niet in de weg kunnen staan, schrijft het IvIR.

De onderzoekers hebben een poging gedaan het aantal bevragingen van overheden bij cloudleveranciers in kaart te brengen, maar dat is een doodlopende weg. "Er is weinig tot geen transparantie over het gebruik van de betreffende bevoegdheden en er zal vaak een geheimhoudingsverplichting gelden voor betreffende cloud aanbieders, ook richting de direct betrokkenen.

Het onderbrengen van data in een puur Nederlandse cloud is overigens geen ultieme oplossing hiervoor. De Amerikanen zijn dan nog steeds in staat via de Nederlandse opsporingsdiensten aan de data te komen."

In Nederland wordt niet alleen door Heineken veel getapt.

Webwereld: "Het simlockvrij maken van telefoons om die geschikt te maken voor het netwerk van een andere provider, is een overtreding van de copyrightwet en daarom sinds zaterdag verboden in de Verenigde Staten."

Vroeger, ja vroeger, kocht je iets en dat was dan je volledige eigendom, je kon het aanpassen, uitlenen, weggeven, whatever. Dat kan niet meer in deze digitale tijd. In de computerwereld blijft alles tegenwoordig het bezit van corporaties, multinationals. Natuurlijk is het een geldkwestie. De grootgraaiers willen steeds meer geld zien.

TheAtlantic: "BY DECREE OF THE LIBRARIAN OF CONGRESS

IT SHALL HENCEFORCE BE ORDERED THAT AMERICANS SHALL NOT UNLOCK THEIR OWN SMARTPHONES.

PENALTY: In some situations, first time offenders may be fined up to $500,000, imprisoned for five years, or both. For repeat offenders, the maximum penalty increases to a fine of $1,000,000, imprisonment for up to ten years, or both."

Make Unlocking Cell Phones Legal 

Freedom? No longer in the US of A!

Een taart van Abel

Als ik 's avonds aan het koken ga, dan zet ik meestal de tv even aan, om wat heen en weer te surfen tot ik er iets leuks op vind. Vanavond viel ik met mijn neus in een taart van Abel.  Rohan (toen 9 jaar) uit Driemond wilde een taart bakken voor zijn moeder. Ik ben vanzelfsprekend even blijven hangen, want Driemond is Zuidoost. Gewoon een leuke uitzending. Het is een programma voor kinderen maar ik denk dat ook veel ouderen er van zullen genieten. Klik op de foto hieronder voor de video.

driemond
Abel op weg naar Driemond

Facebook tegen vakbonden

facebookMark Zuckerberg, de baas van Facebook, gaat fondsen werven voor Chris Christie, republikeins gouverneur van New Jersey, die in zijn eigen staat anti-vakbondswetten heeft ingevoerd.

AmericaBlog: "When you’re wasting time on Facebook, don’t forget that the boss of the company, Mark Zuckerberg, is funding the destruction of teacher’s unions, and supporting a politician who is strongly against marriage equality.

After registering with Facebook years ago (was it 2007?), I quickly became annoyed, then disgusted with its constant policy changes. Following multiple attempts to take ownership of user photos, I finally said “enough” and closed my account. That was around the time Zuckerberg hired a former Bush attorney, which also bothered me.

Provided you’re okay with pumping big money into destroying teachers and promoting hateful politics, go ahead and keep using Facebook. But don’t act surprised or outraged when he keeps dumping money into the hands of jerks like Christie."

IJsland en de banken

ZeroHedge: ""Why do we consider banks to be like holy churches?" is the rhetorical question that Iceland's President Olafur Ragnar Grimson asks (and answers) in this truly epic three minutes of truthiness from the farce that is the World Economic Forum in Davos."



President Ólafur Ragnar Grímsson: "We didn't follow the traditional prevailing orthodoxies of the Western world in the last thirty years. We introduced currency controls, we let the banks fail, we provided support for the poor, we didn't introduce austerity measures on the scale you are seeing in Europe. And the end result four years later is that Iceland is enjoying progress and recovery, very differrent from the European countries that suffered from the financial crisis.

The theory that you have to bail out banks is a theory about bankers enjoying for their own profit the success and then letting ordinary people bear the failure through taxes and austerity; and people in enlightened democracies are not going to accept that in the long run."

De Europese Unie heeft door zijn eenheidsmunt interne muntaanpassingen onmogelijk gemaakt. We zijn tot mekaar veroordeeld in Europa door de gemeenschappelijke euro. En dat was een foute keuze, zeker in een regime waarin de banken en financiële instellingen, de banksters, bonusjagers en hedge funds de dienst uitmaken en lak hebben aan nationale welvaart en zelfbeschikking. Het resultaat na verloop van tijd zal zijn dat een deel van de Europese Unie zich afscheidt van de 'lastige' landen, waarna muntaanpassingen weer wel mogelijk worden.

Guardian: "Five years on from the Wall Street crash, the world economy is still palsied. The GDP report released in the UK this Friday will underline the mess made by the austerity-pushers, just as much as the economic wreckage on show in Greece, Spain and Portugal. And the latest indicators of slowing expansion in China should put paid to any vain hopes that other cylinders in the world economy would kick in. The only way out of the doldrums will be for the west to accept that this is a crisis of demand, rather than supply – one that can only be countered by big spending on jobs and raising wages. Again, there is little chance of such solutions emerging from the Davos set, or of serious proposals for real industrial policies.

The programme of corporate-led globalisation pushed by multinationals is surely also exhausted. The term "Davos man" was coined by the political scientist Samuel Huntington. According to him, the members of this global elite have "little need for national loyalty, view national boundaries as obstacles that thankfully are vanishing, and see national governments as residues from the past whose only useful function is to facilitate the elite's global operations". Yet in the crash, it was governments that had to step in and bail out their national banking systems – and then try to reflate their domestic economies."

Uw eigen boom

zilveresdoorn

U kunt bij stadsdeel Zuidoost aangeven waar u graag een boom gezien had willen hebben. Er zijn al een aantal bomen aangevraagd.

Er is ook een boek met monumentale bomen in Zuidoost dat u kunt downloaden.

Bijensterfte neemt toe

bijensterfte
Klik voor video

Zembla: "Maart 2011 liet ZEMBLA in haar uitzending ‘Moord op de honingbij’ zien dat van alle Europese landen Nederland de grootste bijensterfte heeft. Wetenschappers en imkers uit de hele wereld zien landbouwgif als de belangrijkste oorzaak van de sterfte.

De producenten van landbouwgif ontkennen ieder causaal verband. In Nederland ziet de belangrijkste adviseur van de overheid op dit gebied, Wageningen Universiteit en Research-centre (WUR), de pesticiden ook niet als grootste probleem van de bijensterfte.

Vanwege de grote economische belangen is een verband tussen de dood van de bijen en het gebruik van het landbouwgif een gevoelig onderwerp op de Haagse politieke agenda. Onderzoek van ZEMBLA toonde aan dat de adviseur van staatssecretaris Bleker van Landbouw, Universiteit Wageningen, financiële banden heeft met producenten van landbouwgif, bijvoorbeeld de firma Bayer.

De massale bijensterfte is een grote bedreiging voor onze voedselvoorziening. Zonder bijen geen groenten, geen noten, geen chocolade, geen koffie en geen fruit. Tachtig procent van alle planten op aarde zijn voor de voortplanting of evolutie afhankelijk van de bestuiving van de bij.

De sterfte-explosie loopt gelijk met de invoering van een nieuw type insecticide, imidacloprid, dat in de jaren negentig op de markt kwam. Het middel werkt continu, omdat het preventief op de zaden is aangebracht waardoor de hele plant giftig wordt. Bijen die in aanraking komen met de pollen en het stuifmeel, nemen het gif mee naar de bijenkorf. De bijen worden dan ziek en gaan dood."

In haar boek Hamburgers in het Paradijs heeft Louise Fresco het ook over bijen. Maar zij behoort tot de nomenklatura die vooral oog heeft voor de economie en zij vindt de bijensterfte blijkbaar vrij normaal, ondanks dat ze zich terdege realiseert dat er problemen zijn. Ze negeert de onderzoeken hierover en vindt de sterfte geen probleem. Ze zaait twijfel over de schadelijke gevolgen van chemische middelen, maar geeft wel schoorvoetend toe dat afwezigheid van bestrijdingsmiddelen gunstig is. Dat is nogal stuitend voor een hoogleraar en internationaal voedingsdeskundige. Schizofreen zou je dit kunnen noemen, of anders is het gewoon een kwestie van financiële belangen, want zij is ook commissaris bij Unilever en de Rabobank. Haar tactiek is het zwaar overdrijven van de bezorgdheid van de  milieubeweging (die het over de 'ondergang van de aarde' zou hebben) en het bagatelliseren van de reëel bestaande problemen. Haar boek is een aanfluiting, een propaganda-offensief ten gunste van de chemische industrie die zich door de milieubeweging in zijn winsten bedreigd voelt.

Louise Fresco: "De afwezigheid van bestrijdingsmiddelen heeft gunstige effecten op insecten, met name bijen en hommels (waarvan om nog onbekende redenen de populaties teruglopen), vogels en kleine dieren.
Toch is de boodschap duidelijk: hoe minder chemicaliën – zeker als ze moeilijk afbreekbaar zijn – hoe meer soorten, ook nuttige soorten, zoals bijen, die bij enkele gewassen voor bestuiving zorgen. (p. 241)

Ziekten en insectenplagen zouden toenemen, terwijl tegelijk nuttige insecten als bijen het loodje zouden leggen door het gebruik van allesvernietigende chemische middelen. (p. 378)

Het beeld doemt op van een wereld zonder bossen en bijen... Toch blijkt in de daaropvolgende decennia telkens weer dat sombere berichten over bevolkingsdruk en de ondergang van de aarde overdreven zijn. (p. 387)

Houden we voldoende insecten over die voor de bestuiving zorgen, of komt door de verdwijning van bijen [hier heeft ze het zelf over de verdwijning van bijen!] de productie van landbouwgewassen ernstig in gevaar? Er is hier wel enige reden tot zorg. Zelfs de chronische blootstelling van insecten aan lage doseringen van neonicotinoïde insecticiden (een vervanger voor nog schadelijker stoffen) [hier geeft ze dus toch toe dat ze het probleem kent en dat deze middelen schadelijk zijn] is vergelijkbaar met die aan kankerverwekkende stoffen. Vele biociden zijn oplosbaar in water, met ernstige gevolgen in natte gebieden. Maar ook hier is de uiteindelijke balans niet zo negatief als de schaduwdenkers het voorstellen. Andere insecten kunnen de bestuiversrol overnemen. En nog belangrijker: veel landbouwgewassen zijn zelfbestuivers, bijvoorbeeld rijst, of vermeerderen zich vegetatief, zoals aardappel, en hebben dus geen bijen nodig om zaad te produceren. Het probleem kan wel spelen bij fruitbomen en een aantal tuinbouwgewassen die afhankelijk zijn van bestuiving. Als dat niet door insecten gebeurt, moet dat handmatig gedaan worden. Maar fruit, hoe nuttig en lekker ook, is niet het meest doorslaggevend om de wereld te voeden. (p. 393)"

Wat Fresco hier zegt is 'laat de bijen maar uitsterven, er zijn nog andere insecten, en die gewassen die afhankelijk zijn van bestuiving zijn te verwaarlozen, desnoods moet bestuiving maar door de mens gebeuren (zoals in China)'. Het is toch onvoorstelbaar dat iemand dat zo uit haar pen durft te laten vloeien. Niet alleen bijen sterven uit, maar ook andere insecten. En het zou me niet verbazen als toekomstig onderzoek ook schadelijke effecten voor de mens zou uitwijzen; dat lijkt mij logisch. Wat tot nog toe gratis werd gedaan door de bijen zou volgens Fresco door de mens weer gedaan moeten worden. Dat is in deze crisistijd een inefficiënt en absurd voorstel.

In Zuidoost wil men meer fruitbomen planten en iets doen met tuinbouw. Daar heb je gezonde bijen voor nodig. Voormalig staatssecretaris Bleker kunnen we gewoon een milieucrimineel noemen. En mevrouw Fresco is de spreekbuis van een milieuonvriendelijke industrie. Wij kunnen deze dure en schadelijke soorten van de Homo Neoliberalis missen als kiespijn. De ontkenningsindustrie heerst over Nederland. Het gaat zoals altijd weer om de financiële belangen van een beperkte maar machtige groep voedingsconcerns tegen de belangen van de tuinbouw in.

Koos van Zomeren – Naar de Natuur: "... dat verdomde CDA altijd, nergens heerst een grotere aversie tegen Gods schepping dan in het CDA."




PartijVoorDeDieren: "Staatssecretaris Dijksma moet zich gaan inzetten voor een Europees moratorium op de giftige bestrijdingsmiddelen neonicotinoїden en fipronil. Vandaag heeft de Tweede Kamer de motie van Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) aangenomen die hierom vroeg. Ouwehand wil dat deze middelen zo snel mogelijk van de markt worden gehaald omdat het landbouwgif een ernstig gevaar vormt voor de gezondheid van bijen.

Na een vorige week verschenen rapport van de European Food Safety Authority (EFSA) heeft staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) zich bereid verklaard om twee toepassingen van dit landbouwgif van de markt te halen. De Partij voor de Dieren vond dat echter onvoldoende en heeft een motie ingediend voor een Europees moratorium op alle toepassingen van neonicotinoïden en fipronil.

Deze motie is vandaag gesteund door een Kamermeerderheid van PvdA, SP, GroenLinks, D66, 50plus en de ChristenUnie. Staatssecretaris Dijksma moet zich nu sterk gaan maken voor een Europees verbod op deze gevaarlijke soorten landbouwgif."

Public Eye Awards voor Goldman Sachs en Shell

public-eye-spoof-medium-700x447_0004_goldmansachs_thumb_700x1000
Klik voor vergroting

Jaarlijks deelt Public Eye als tegenhanger van de jaarlijkse vergaderingen van het World Economic Forum de Public Eye Awards uit aan bedrijven die zich hebben onderscheiden door hun uitzonderlijke hebzucht en de schade die ze toebrachten aan het milieu. Dit jaar vallen Goldman Sachs en Shell onder de prijzen. De Majesteit zal haar investeringen bij beide bedrijven toch eens moeten herzien. De publieksprijs ging naar Shell.

PublicEye: "Today, within eyeshot of the World Economic Forum (WEF), Greenpeace Switzerland and the Berne Declaration (BD) presented the Public Eye Awards, thus denouncing particularly glaring cases of companies' greed for profit and environmental sins. The US bank Goldman Sachs receives this year's jury award. The public award goes, with a large winning margin, to the oil corporation Shell, in accordance with the wishes of 41,800 online voters."

public-eye-orginal-file-2013-shell-02web_thumb_700x1000
Klik voor vergroting

Bijen in Zuidoost

Natuurvereniging De Ruige Hof organiseert een serie van vier bijeenkomsten over bijen. Vandaag was de eerste. AmsterdamFM was erbij voor een korte impressie.

Er staat ook een bijenkorf op het terrein van De Ruige Hof. In het Gaasperpark is er een heuse bijenstal, waar bij gelegenheid ook Bijlmerhoning te koop is.

bijlmerhoning

Wie zich wil verdiepen in de bijen, hun honing, het belang van de bij in onze samenleving en veel meer informatie onder andere over de verschillende soorten honing, kan best het boekje Nederland: land van melk en honing, Over bijen, baten en samenleving, aanschaffen.

landvanmelkenhoning

Ik hou zelf erg van klaverhoning. Die is meestal wittig, want die kristalliseert zeer snel. Het voordeel is dat deze honing niet van je mes afdruipt als je je boterham smeert. Hij is zacht van smaak. Honing blijft heel lang goed. Op de boerenmarkt in de Bijlmer een tijd geleden heb ik een voorraadje ingeslagen bij de Groene Hart marktwagen. Zuivere honing, puur Nederlandse honing. De Bijlmerhoning is bloemenhoning, vloeibaar, ook heel lekker.

Zembla: "In maart 2011 liet Zembla in haar uitzending 'Moord op de honingbij' zien dat het gebruik van bepaalde insecticiden tot grote sterfte onder de honingbijen leidt. Sindsdien is in verschillende nieuwe wetenschappelijke publicaties bevestigd dat deze zogenaamde 'neonicotoïden' inderdaad schadelijk zijn voor bijen. Maar nog steeds worden deze producten op grote schaal in de Nederlandse landbouw gebruikt. Onderzoek naar waarom er door de politiek niet wordt ingegrepen."

ZEMBLA - Moord op de honingbij II - donderdag 24 januari 21.10 uur op Nederland 2

Stadspas

11-12-12-consumentenvertrouwen
Joep Bertrams
Mugmagazine

De georganiseerde crisis waar onze vorige en huidige kabinetten medeverantwoordelijk voor zijn slaat flink om zich heen. De graaiende bestuurders en directeuren halen de schade wel weer in, zij graaien gewoon wat meer en een kleinigheid minder deert hen totaal niet. Een 'kleinigheid' minder voor de minima veroorzaakt wel grote schade. De georganiseerde armoede doet zijn intrede.

Dat geldt vooral voor de gepensioneerden die op allerlei gebied gekort worden. Ook met de stadspas. Ik krijg dit jaar voor het eerst mijn stadspas, dus het viel mij op dat dit jaar de criteria zijn aangescherpt. Dat betekent ook dat culturele evenementen nu nog minder bezocht zullen worden.

Stadspas: "In 2013 is er sprake van een verandering t.a.v. de kortingsbonnen van de Stadspas.

De economische crisis is voor iedereen voelbaar, ook voor de gemeente. Daarom heeft de gemeente besloten dat in 2013 de maandelijkse kortingsbonnen alleen zijn voor Amsterdammers met een minimuminkomen.

Zij hebben deze extra steun nodig. Dat betekent dat de Amsterdammers van 65 jaar en ouder die boven het minimum inkomen uitkomen niet meer in aanmerking komen voor de kortingsbonnen. Zij behouden wel de Stadspas en de voordelen die de Stadspas biedt. Korting op ruim 350 adressen, zoals theaters, musea, rondvaart en bioscopen. En bovendien gratis toegang tot 12 musea.

De Stadspas is ook beschikbaar voor bewoners van de gemeenten: Ouder-Amstel, Diemen en Landsmeer."

De neoliberale politiek van VVD en PvdA treft de lagere inkomens het hardst. Dit kabinet is een grote leugen. Er wordt niet genivelleerd, maar gewoon geld weggehaald bij de zwaksten. De veroorzakers van de crisis hebben hun graaigedrag niet vaarwel gezegd, sommigen (waaronder ministers!) hebben het graaien zelfs een tandje hoger gezet. De salarissen en vergoedingen van de ministers blijven natuurlijk geheim. De nomenklatura ontvangt zeer fraaie pensioenregelingen. De gewone burger moet het gelag betalen. De PvdA moet zich diep en diep schamen. Met Kok begon de afgang. De PvdA doet nu het vuile werk van de VVD.

Groene buurten

Oranjetipje

Tuin&Landschap: "Mensen die in een groene buurt wonen, voelen zich een stuk beter dan mensen in een minder groene buurt. Dat blijkt uit onderzoek van het Belgische Instituut voor Natuur en Bosonderzoek (INBO).

Bovendien zijn de bewoners van de groenere buurt meer tevreden over hun buurt. Een verdere analyse geeft aan dat buurttevredenheid de factor is die het verband tussen een groene omgeving en geluk verklaart.

Bovendien is hierbij de dagelijkse waarneming van groen, letterlijk door het raam van de woonkamer, van doorslaggevend belang. Dit geeft aan dat bij het plannen van parken en groenelementen niet alleen gekeken moet worden naar de nabijheid tot de huizen, maar ook naar onmiddellijke zichtbaarheid van het groen."

Dat geldt neem ik aan ook voor Nederland, hoewel ik soms denk dat de gemiddelde Nederlandse spitsburger liever zijn twee auto's voor de deur ziet staan dan een boom. Je treft hier ook de meest fanatieke ontkenners van klimaatverandering aan, en dat heeft mogelijk te maken met belangen als auto's en geld.

Tuin&Landschap: "Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken stelt in 2013 200 miljoen euro beschikbaar om de natuur een nieuwe impuls te geven. Dit staat in een brief van staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer is verstuurd.

200 miljoen euro voor natuurgebiedenVoor de ontwikkeling van de robuuste Ecologische Hoofdstructuur (EHS) in 2013 is ruim 126 miljoen euro beschikbaar. Met de provincies is afgesproken dat zij met voorstellen komen voor natuurprojecten die bijdragen aan een robuuste EHS. Daarbij moeten deze projecten snel starten en ook snel klaar zijn.

Daarnaast wordt 65 miljoen ingezet om de natuurgebieden goed te kunnen beheren. Een voorbeeld is het verminderen van de grote schommelingen van de grondwaterstanden in en rond natuurgebieden.

Ook is er afgesproken eenmalig in deze kabinetsperiode 7,5 miljoen euro vrij te maken voor de natuur op Caribisch Nederland."

Er is nog hoop ... na de opheffing van stadsdeel Zuidoost.

CO2 niet schadelijk?

Tijdens de ROVB raadscommissievergadering van gisteravond werd het Natuurplan besproken. Dat plan is in zijn algemeenheid (ik begin de terminologie al aardig onder de knie te krijgen) een goed plan met goede voornemens. Maar wij weten ook dat de weg naar de hel geplaveid is met goede voornemens. Oppassen geblazen dus.

Het gedeelte over het Natuurplan kunt u indien gewenst beluisteren op de site van Zuidoost, maar ook hier downloaden.

shot_661

GroenLinks vond dat er geen ecologische overtredingen plaats hadden gevonden de laatste twee jaren. Een punt dat even later door dhr. Jaensch zelf onderuit werd gehaald toen hij toegaf dat het met het maaien van orchideeën niet helemaal goed is gegaan en dat hij daar een vervelend gevoel aan over had gehouden. GL wilde wel een evenwicht tussen ecologie en evenementen, verklaarde zelfs kleinschalige horeca in het Gaasperpark goed te vinden, maar Amsterdam Open Air moest mogelijk blijven. GL had een probleem met de Riethoek die niet te vinden zou zijn op de kaarten in het Natuurplan en in de tekst. Volgens portefeuillehouder Jaensch was de Riethoek wel degelijk ingepast in dit plan.

De NSS van mevr. Saranjam (deze avond voorzitter en zeer professioneel bezig) maakte zich terecht zorgen over muziekevenementen tijdens het broedseizoen. Een natuurplan kan mooi zijn in visie, maar de praktijk is tot nog toe slecht.

Dhr. Geenen van de PvdA had zoals gewoonlijk enkel een paar platitudes te melden, de evaluatie van de evenementen was altijd gunstig, de kaders waren gevolgd volgens hem. Wat pertinent onjuist is. Er is door het DB toegegeven dat er overtredingen zijn gebeurd. Maar Geenen walst daar als een rechtgeaard lid van het politbureau overheen. Die jongen zal het nog ver schoppen in de politiek.

Mevr. van den Brink van Politieke Partij Bijlmer zei het heel duidelijk. Evenementen zijn enkel toegestaaan op incidentele basis. De evenementennota is dus in strijd met de reglementen en wet. Jammer genoeg is dit punt door de andere partijen niet opgepakt. Een gemiste kans.

Dhr. Mos van D66-OZO had het over de schaal van natuurwaarden die is gebruikt en signaleert dat deze schaal arbitrair is en dat het niet de bedoeling kan en mag zijn dat deze schaal ooit gebruikt zou worden voor politieke doeleinden. Terecht punt, dat door dhr. Jaensch in zijn antwoord ook werd bevestigd: het is niet de bedoeling van het DB om deze schaal te misbruiken voor politieke doeleinden. Dhr. Mos miste ook een lijst van doelsoorten in het plan. Jaensch zou daarvoor zorgen. Dhr. Mos meldde ook dat zijn schriftelijke vragen over de orchideeën geen kristalhelder en eerlijk antwoord hebben opgeleverd van portefeuillehouder Jaensch.

Frapant in deze bespreking is dat dhr. Mos beweerde dat CO2 niet schadelijk is. Ook dhr. Jaensch vindt dat CO2 een gunstige invloed heeft. In zijn algemeenheid is dit een onjuiste formulering, ja zelfs een bewust misleidende formulering. Want CO2 wordt weliswaar door planten gebruikt om te groeien, maar in het ecologische systeem van Zuidoost wonen ook mensen. Het is vanzelfsprekend bon ton bij neoliberale partijen om de factor 'mens' waar mogelijk te negeren of te ontkennen, maar CO2 is wel degelijk schadelijk voor de mens en het milieu. "CO2 is in de atmosfeer de grote drijfveer van de klimaatverandering, maar ook binnenskamers vormt het gas een probleem. De hoge CO2-concentratie in veel gebouwen kan de mentale prestatie van personen in die ruimtes aantasten, zo blijkt uit nieuw onderzoek." Dhr. Mos bestond het zelfs om een schampere opmerking te plaatsen over de hype over de klimaatsverandering.

Tja, hier komt D66-OZO met de billetjes bloot te staan. Dhr. Mos heeft ook geen woord gezegd over dit punt in de beantwoording door het DB van zienswijzen:

"In het bestemmingsplan Gaasperdam is het recreatiegebied Gaasperplas bestemd als Recreatiegebied. Een muziekevenement valt inderdaad niet binnen de definitie van deze bestemming. Echter indien een evenement op Incidentele basis plaats vindt kan worden afgeweken van bestemmingsplan. Indien in de toekomst op regelmatige basis vaker evenementen zullen plaatsvinden, zal dit geregeld worden via een ontheffing van het bestemmingsplan."

Ik kan me niet aan de indruk onttrekken dat D66-OZO geen bezwaar heeft tegen muziekevenementen als Amsterdam Open Air. Maar dat is duidelijk in strijd met de ecologie en het Natuurplan. Ook de mededeling van dhr. Mos dat we ons niet teveel moeten focussen op de HoofdGroenStructuur klinkt me raar in de oren.

Volgens dhr. Jaensch biedt de evenementennota ruimte voor de keuze van evenemententerrein door organisatoren. Het stadsdeel kan die keuze niet verbieden, zegt hij. Daarop kwam enkel van Mevr. van den Brink van PPB een weerwoord.

De CU en het CDA schitterden door afwezigheid.

Deze raadsvoordracht gaat nu als akkoord naar de Raad.

Het probleem met de natuur in Zuidoost is dat het DB jaren geleden al begonnen is met fouten maken, anderen zouden zeggen bewust hun natuuronvriendlijke visie door te drijven. Men heeft een evenementennota opgesteld met de bedoeling om andere nota's en regels te overtreden. Dhr. Mos drukt niet voor niets zijn onrust uit over de natuurwaardenschaal en het mogelijke politieke ge- of misbruik daarvan. En niet voor niets vraagt GL duidelijkheid over de Riethoek. Jaensch is al vaker gierend uit de bocht gevlogen en heeft de raadsleden en de bewoners van Zuidoost vaker verkeerd geïnformeerd. Groengebied Amstelland heeft de regie over ons groen overgenomen en die is door Jaensch's optreden ontglipt aan de controle van het stadsdeel. Daarna zijn keer op keer nog meer 'fouten' gemaakt. Met heeft lak aan de EHS, men heeft de Fauna- en florawet overtreden. En wat erger is de controle-instanties hebben het tot nog toe laten afweten. Daardoor hebben we nu de situatie dat er mega-evenementen plaatsvinden in een ecologisch gebied, terwijl er wel degelijk alternatieven zijn.

Als we niet oppassen wordt dit Natuurplan gebruikt of misbruikt als een schaamlapje en zullen net als met de QuickScans de overtredingen met de mantel der liefde en het geld bedekt worden. De voorbije jaren heeft het DB in strijd gehandeld met het bestemmingsplan. Dat dit niet is opgepakt door partijen als GroenLinks en D66-OZO is een gotspe.

Op zoek naar voedsel

turksetortel
Turkse tortel

roodborst
Roodborst

pimpelmeesje
Pimpelmees

De gecreveerde tube van Lance

In 2007 schreef ik in mijn oude Engelstalige weblog al (waar is de tijd? ook Adam Curry zat bij Radio Userland) dat ik dacht dat Armstrong doping gebruikte, maar dat het gewoon niet traceerbaar was en daarom de zaak gesloten kon worden. Nu zou blijken dat doping wel degelijk getraceerd was en dat de instanties verantwoordelijk voor de controles (UCI) ervan afwisten. Dat maakt het natuurlijk bijzonder pijnlijk voor de hele wielersport. Alle topsporters zullen wel onder de doping gezeten hebben. Maar goed, daarmee is niet gezegd dat je met doping een wedstrijd altijd zou winnen. Het lijkt een haast onoplosbaar probleem. Maar dat de top van de UCI hierbij betrokken zou zijn is nog veel erger dan de doping zelf.
Quis custodiet ipsos custodes?


De Nieuwe Wildernis




De Nieuwe Wildernis: "Onder de rook van Amsterdam bevinden zich de Oostvaardersplassen. Een natuurgebied van slechts 6000 hectare en toch uniek binnen Europa. Niet voor niets draagt het de bijnaam ‘Serengeti in de polder’. De natuur bepaalt hier het ritme en het resultaat is een ongerept stuk wildernis met een ongekende biodiversiteit in de Hollandse Flevopolder. Voor de meeste mensen is deze natuurrijkdom onbekend terrein, het gebied is namelijk nagenoeg ontoegankelijk. Daar komt in september 2013 verandering in als de film ‘De Nieuwe Wildernis’ in premiere gaat."



De vervolging van Aaron Swartz

Aaron Swartz had voor zijn zelfmoord een groot aantal studiedocumenten, artikelen, van de MIT servers gedownload. Hij vond dat universitair onderzoek vrij beschikbaar hoorde te zijn. Nu blijkt dat er meer loos is.

TechDirt: "Many have noted that the US Attorneys had made a new filing on the day that Aaron Swartz committed suicide. While the filing may look like just a standard procedural filing, some are pointing out that it highlights some highly unusual activity in the case. It had to do with Swartz's motion to get some of the evidence blocked from being used in the case, over questions concerning how it was collected. But one of the key things that come out is that, for unexplained reasons, the Secret Service took over the case just two days before Aaron was arrested.

As Emptywheel points out, it doesn't make any sense for the Secret Service to be involved in such an issue:

        According to the Secret Service, they get involved in investigations with:

              Significant economic or community impact
       Participation of organized criminal groups involving multiple districts or transnational organizations
              Use of schemes involving new technology

              Downloading scholarly articles is none of those things."

Was Aaron een samenwerking op het spoor tussen MIT en de Geheime Dienst? Bezit het MIT geheime documenten? Werkt het MIT aan geheime projecten? Of is dit gewoon een geval van intimidatie van kritische burgers en machtsmisbruik?

CrooksAndLiars: "The Secret Service developed a multifaceted approach to combating cyber crime by: expanding our Electronic Crimes Special Agent Program; expanding our network of Electronic Crimes Task Forces; creating a Cyber Intelligence Section; expanding our presence overseas; forming partnerships with academic institutions focusing on cybersecurity; ...

Could one of those partners have been MIT? Did the Secret Service and FBI fear that their partnership work in the area of combating computer crime and online fraud would be revealed?

   MIT, of course, is the source of one of the great national-security collaborations, in the form of the Lincoln Laboratory, which currently works with DHS on several projects.

The problem I see is that Aaron Swartz didn't touch any data from those partnerships, yet from investigator to prosecutor, they treated him as though he were the modern-day Rosenberg spy team rolled up in one really, really smart young guy. Instead of reading what he wrote in the Guerrilla Open Access Manifesto, where he clearly said that he believed information should be free, and he intended to free it, they leapt to a conclusion and then reached for every fragment they could find to support it.

Now that the government has dropped the charges against him posthumously, I am hoping his attorneys will release all of the pleadings and documents related to his case. It's time to have an honest conversation about this notion of "homeland security", who exactly is being protected (besides banks, of course), and how it can come to pass that the full force of the FBI and Secret Service came down on the head of a smart, passionate person who simply wanted to publish academic papers for everyone to access."

im

TheTech: "MIT’s network fell to a denial-of-service attack Sunday evening, allegedly by the Internet activist group called Anonymous, cutting campus users off from Internet access to most websites for nearly three hours. The attack came in the wake of accusations that MIT’s role in the pending litigation against Internet activist Aaron Swartz contributed to his Friday suicide."

Gizmodo: "In Memoriam, Aaron Swartz, November 8, 1986 – January 11, 2013, Requiescat in pace.

A brief message from Anonymous.

Whether or not the government contributed to his suicide, the government's prosecution of Swartz was a grotesque miscarriage of justice, a distorted and perverse shadow of the justice that Aaron died fighting for - freeing the publicly-funded scientific literature from a publishing system that makes it inaccessible to most of those who paid for it - enabling the collective betterment of the world through the facilitation of sharing - an ideal that we should all support.

Moreover, the situation Aaron found himself in highlights the injustice of U.S. computer crime laws, particularly their punishment regimes, and the highly-questionable justice of pre-trial bargaining. Aaron's act was undoubtedly political activism; it had tragic consequences.

Our wishes

        We call for this tragedy to be a basis for reform of computer crime laws, and the overzealous prosecutors who use them.

        We call for this tragedy to be a basis for reform of copyright and intellectual property law, returning it to the proper principles of common good to the many, rather than private gain to the few.

        We call for this tragedy to be a basis for greater recognition of the oppression and injustices heaped daily by certain persons and institutions of authority upon anyone who dares to stand up and be counted for their beliefs, and for greater solidarity and mutual aid in response.

        We call for this tragedy to be a basis for a renewed and unwavering commitment to a free and unfettered internet, spared from censorship with equality of access and franchise for all."

HuffingtonPost: "Over the weekend, Swartz' family issued a statement pointing blame at MIT:

    "It is the product of a criminal justice system rife with intimidation and prosecutorial overreach. Decisions made by officials in the Massachusetts U.S. Attorney’s office and at MIT contributed to his death. The US Attorney's office pursued an exceptionally harsh array of charges, carrying potentially over 30 years in prison, to punish an alleged crime that had no victims.""

Anonymous Netherlands is intussen van het internet gehaald. Ik kan me voorstellen wie daar achter zit. Of had Sony misschien een copyright claim ingediend? (Grapje.) Maar het zou me ook niet verbazen als AN was opgericht door een of andere geheime dienst. Vergeet de Stasi of de geheime dienst van China of welk ander land ook, het westen is één gigantisch geheim bolwerk. Universiteiten werken samen met Homeland Security, dat doen ook Apple en Microsoft, Facebook en Twitter. En dat terwijl de dreiging in de wereld juist uitgaat van het westen, in het bijzonder de VS. Duidelijk is wel dat overheden veel zaken geheim willen houden omdat die in feite illegaal zijn, of de 'vijand' (en dit woord omvat iedereen tegenwoordig) kunnen helpen. Intimidatie en aantasting van de vrijheid van meningsuiting en controle van het internet behoren tot de vaste activiteiten van geheime diensten.

Julian Assange (in Cypherpunks): "If you look at the expansion in the military contractor sector in the West over the past ten years, the NSA, which was the biggest spy agency in the world, had ten primary contractors on its books that it worked with. Two years ago it had over 1,000. So there is a smearing out of the border between what is government and what is the private sector."

Vreemd genoeg blijkt al die controle totaal niet in staat om de misdaad uit te roeien. De overheidscomputers zijn zo lek als een mandje en de privacy van de burger is een lachertje.

Volkskrant: "De Belastingdienst waarschuwt burgers en bedrijven voor valse e-mails waarin gesuggereerd wordt dat ze van haar of van het ministerie van Financiën afkomstig zijn. Deze mails proberen de geadresseerden te verleiden op een link te klikken, waarna ze worden doorgeleid naar een website die sterk lijkt op die van de Belastingdienst. Daar krijgen ze het verzoek privégegevens, zoals hun DigiD, in te voeren."

Het opsporen en uitschakelen van dergelijke fraude behoort niet meer tot de taken van onze overheid, men heeft het te druk met andere zaken, te druk met het sturen van Patriots naar Turkije om al-Qaeda te ondersteunen. Zelfs het alarmnummer van de politie is niet betrouwbaar; geen garantie voor tijdige hulp. Maar elke e-mail en elk telefoongesprek wordt ondertussen wel vastgelegd. Daar is altijd geld voor. Wat beschermt men? Niet de burgers, maar het kapitalistische staatsbestel.

Winterkoninkje

drukte2

Het is weer druk in mijn voederhoekje. Veel vinken en spreeuwen, ook tortelduifjes, kauwen, merels, pimpelmeesjes, koolmeesjes, roodborstjes, en een enkel winterkoninkje. De grote vogels kliederen meestal met de zaadjes, wat ze niet lekker vinden gooien ze met hun bek gewoon eruit.

vinkje
Vink
vink


 winterkoning
Winterkoninkje

shot_646 copy
Kraai

Misdaad en geweld

Waar komen misdaad en geweld toch vandaan? Sommigen zoeken de oorzaak bij verval van normen en waarden, anderen bij sociale ongelijkheid, weer anderen vinden dat chemische vervuiling verantwoordelijk is. Feit is dat onze maatschappij doordrongen lijkt van misdaad. Van frauderende vastgoedhandelaren en banksters tot Kutmarokkanen. Maar geldt dat niet voor alle tijden en maatschappijen? Het is in elk geval een goed teken dat we onszelf de vraag stellen wat we eraan kunnen doen. Wat goed is en wat kwaad is varieert wel eens in de loop der tijden en in diverse landen. Politiek is in veel gevallen een kwestie van recht praten wat krom is.

Volkskrant: "De muziek die uit de kamer van een 12-jarige klinkt, zegt veel over de kans dat het kind de komende jaren probleemgedrag gaat vertonen. Kinderen die naar 'onconventionele' muziek als metal, gothic, harde house of hiphop luisteren, hebben een grotere kans om later betrokken te raken bij vandalisme, winkeldiefstallen of vechtpartijen dan beginnende pubers bij wie hitparademuziek, klassiek, jazz of singersongwritermuziek op de stereo staat."

Was het maar zo eenvoudig of onschuldig. Misschien is het consumeren van Cola en Pepsi ook verantwoordelijk voor de verloedering, want Cola en Pepsi zijn eigenlijk pesticiden.

MotherJones: "New research finds Pb is the hidden villain behind violent crime, lower IQs, and even the ADHD epidemic. And fixing the problem is a lot cheaper than doing nothing.

In 1994, Rick Nevin was a consultant working for the US Department of Housing and Urban Development on the costs and benefits of removing lead paint from old houses. This has been a topic of intense study because of the growing body of research linking lead exposure in small children with a whole raft of complications later in life, including lower IQ, hyperactivity, behavioral problems, and learning disabilities.

But as Nevin was working on that assignment, his client suggested they might be missing something. A recent study had suggested a link between childhood lead exposure and juvenile delinquency later on. Maybe reducing lead exposure had an effect on violent crime too?

gasolineThat tip took Nevin in a different direction. The biggest source of lead in the postwar era, it turns out, wasn't paint. It was leaded gasoline. And if you chart the rise and fall of atmospheric lead caused by the rise and fall of leaded gasoline consumption, you get a pretty simple upside-down U: Lead emissions from tailpipes rose steadily from the early '40s through the early '70s, nearly quadrupling over that period. Then, as unleaded gasoline began to replace leaded gasoline, emissions plummeted.

Intriguingly, violent crime rates followed the same upside-down U pattern. The only thing different was the time period: Crime rates rose dramatically in the '60s through the '80s, and then began dropping steadily starting in the early '90s. The two curves looked eerily identical, but were offset by about 20 years.

Put all this together and you have an astonishing body of evidence. We now have studies at the international level, the national level, the state level, the city level, and even the individual level. Groups of children have been followed from the womb to adulthood, and higher childhood blood lead levels are consistently associated with higher adult arrest rates for violent crimes. All of these studies tell the same story: Gasoline lead is responsible for a good share of the rise and fall of violent crime over the past half century."

cheeseguns

Voeg daarbij een maatschappij met veel overheidsgeweld als de nog steeds 'leading' VS, die in de hele wereld oorlogen voert, miljoenen mensen uitmoordt en in eigen land een florerende wapenhandel bevordert, en waar kinderen 'opgevoed' worden met gewelddadige videospelletjes, dan heb je al een situatie waarin Sandy Hook tot de dagelijkse mogelijkheden behoort.

Er werd en wordt nog steeds beweerd dat geweldspellen geen invloed hebben op de jeugd. Dat is in zijn algemeenheid een foute bewering. Dat geweldspellen zijn toegelaten is al een teken dat geweld in grote mate geaccepteerd is en normaal wordt gevonden als amusement. Als kinderen dan ook nog elke dag mediabeelden te zien krijgen van oorlogen en rebellie dan hoort het bij de dagelijkse gang van zaken. Als diezelfde jeugd, geïndoctrineerd met een 'Amerikaanse droom' die hun alle vrijheid garandeert, in zijn persoonlijke wensen gefrustreerd wordt dan heb je alle voorwaarden bij mekaar voor brisante uitspattingen. Jongeren die hun eigen moreel besef hebben ontwikkeld zijn niet gevoelig voor geweldspellen, maar anderen die dat moreel besef missen, door wat voor oorzaken ook, falend onderwijs, nationalisme, armoede, psychologische of psychiatrische problemen, op hun beurt mogelijk veroorzaakt door luchtvervuiling, sociale achterstanden of nationalisme, kunnen makkelijk ontsporen.

AngryBlackLadyChronicles: "The facts should speak for themselves, and what the facts say with regard to violent video game usage is the same thing they say with regard to violent movies and violent television: that such exposure is linked to desensitization, increased aggression, and anti-social behavior. These effects occur on a measurable, neural level, and thirty-plus years of scientific research have confirmed it."

Onze maatschappij is doordrongen van geweld. De neoliberale ideologie is een van de motoren van misdaad en fraude. Er worden miljarden verdiend aan geweldamusement. Zelfs in onze gezondheidszorg gaat het niet meer om mensen maar om geld. Zo eenvoudig sluipt geweld naar binnen, de normen zijn verlegd, men houdt simpelweg geen rekening meer met mensen. Oorlogen worden gevoerd om economisch gewin. Dat vereist meestal een sterk nationalisme om die oorlogen te rechtvaardigen. De vreemde andere verdient geen leven. Het resultaat van recente westerse oorlogen is verschrikkelijk. En er komt maar geen eind aan die waanzin.

RUVR: 'Kosovo is a criminal-controled zone'.

Big-oil

HangTheBankers: "If you’ve ever suspected politics is increasingly being run in the interests of big business, I have news: Jeffrey Sachs, a highly respected economist from Columbia University, agrees with you – at least in respect of the United States.

Sachs says four key sectors of US business exemplify this feedback loop and the takeover of political power in America by the ”corporatocracy”.

First is the well-known military-industrial complex. ”As [President] Eisenhower famously warned in his farewell address in January 1961, the linkage of the military and private industry created a political power so pervasive that America has been condemned to militarisation, useless wars and fiscal waste on a scale of many tens of trillions of dollars since then,” he says.

Second is the Wall Street-Washington complex, which has steered the financial system towards control by a few politically powerful Wall Street firms, notably Goldman Sachs, JPMorgan Chase, Citigroup, Morgan Stanley and a handful of other financial firms.

Third is the Big Oil-transport-military complex, which has put the US on the trajectory of heavy oil-imports dependence and a deepening military trap in the Middle East, he says.

Big-Pharma

Fourth is the healthcare industry, America’s largest industry, absorbing no less than 17 per cent of US gross domestic product."

The Price of Civilisation - Jeffrey Sachs

TheAge: "The four business gangs that run the US"

AlterNet: "There's a Violent World War Going On, with Millions of Casualties -- Oligarchs vs. Everyone Else

Democracy is being replaced by plutocracy.  Modern oligarchs are richer than the kings of old.  And, still not content, they’re amping up the war with a coming July 4th attempt to amend the US Constitution so the wealthy need never again fear tax increases.  It’s being led by the Goldwater Institute with its “Compact For America.”"

Guardian: "Revealed: how the FBI coordinated the crackdown on Occupy

New documents prove what was once dismissed as paranoid fantasy: totally integrated corporate-state repression of dissent."

Biflatie: "Griekse maatschappij staat op instorten"

We hebben te maken met heel wat factoren die ervoor zorgen dat onze maatschappij verloedert: het neoliberale marktdenken, de politieke macht die in handen is van multinationals en banksters die nauwelijks bijdragen aan de welvaart van burgers, economische uitbuiting en Verelendung, milieuvervuiling en nationalisme, en niet te vergeten  de gelijkgeschakelde media.

So tief darfst Du nie sinken, den Kakao, durch den man Dich zieht auch noch zu trinken.

(Erich Kästner)

Aaron Swartz

aaron swartz
Aaron Swartz

Aaron Swartz is overleden. Op 26-jarige leeftijd koos hij zijn eigen dood. Daar ben ik even heel stil van. Aaron was een internet activist en blogger van het eerste uur. Samen met anderen ontwikkelde hij RSS 1.0, de basis van de nieuwsgaring op internet. Via rss verneem ik zijn dood.

blogs

Aaron Swartz staat met zijn weblog na vele jaren nog steeds in mijn nieuwslezer. Hij was iemand. Bloggers citeerden hem. Hij was een autoriteit. Zijn laatste blogpost dateert van 1 november verleden jaar.

Guardian: "Swartz dedicated much of his time to fighting internet censorship and his court case had become a cause célèbre for many similar-minded figures. A social-justice lawyer, Bettina Neuefeind, had established a website to raise money for his defence."

Aaron Swartz: "Words of Advice

What's the secret? How can I boil down things I do into pithy sentences that make myself sound as good as possible? Here goes:

Be curious. Read widely. Try new things. I think a lot of what people call intelligence just boils down to curiosity.

Say yes to everything. I have a lot of trouble saying no, to an pathological degree -- whether to projects or to interviews or to friends. As a result, I attempt a lot and even if most of it fails, I've still done something.

Assume nobody else has any idea what they're doing either. A lot of people refuse to try something because they feel they don't know enough about it or they assume other people must have already tried everything they could have thought of. Well, few people really have any idea how to do things right and even fewer are to try new things, so usually if you give your best shot at something you'll do pretty well.

I followed these rules. And here I am today, with a dozen projects on my plate and my stress level through the roof once again.

Every morning I wake up and check my email to see which one of my projects has imploded today, which deadlines I'm behind on, which talks I need to write, and which articles I need to edit.

Maybe, one day, you too can be in the same position. If so, I hope I've done something to help."

Het voelt alsof er een zwart gat geslagen is in de internet gemeenschap.

Natuur CD

Mijnnatuur

Natuurmonumenten: "Vijftien Nederlandse artiesten hebben voor Natuurmonumenten een muzikale bijdrage geleverd aan de CD ‘Mijn natuur’. De nummers gaan over de betekenis die de natuur voor de artiesten heeft. Daarmee vragen zij aandacht voor het belang van natuurbescherming in Nederland.

Onder andere Roosbeef, Jeroen van Merwijk, Ricky Koole, Lenny Kuhr en Gerard van Maasakkers hebben meegewerkt aan de CD. Onder supervisie van multi-instrumentalist, singer/songwriter en producer BJ Baartmans ontstond een prachtig muzikaal landschap. Alle tracks zijn niet eerder uitgebracht en de meeste nummers zijn speciaal voor Natuurmonumenten geschreven."

Voor leden: €13,45 (incl. verzending), voor niet-leden €14,90.

Google, YouTube en Facebook

Google, YouTube en Facebook zijn multinationals. YouTube is eigendom van Google. Facebook is voor een deel in handen van Microsoft en ook Goldman Sachs (the boys who brought you the crisis) zit er voor een paar procenten in, en zelfs Bono, dus een lean, mean money making machine. Grote jongens allemaal met veel macht en dus ook machtsmisbruik. Over Facebook kan ik kort zijn, het is een onoverzichtelijk systeem, ik heb het een tijd gebruikt, maar het heeft niet eens een rss feed. Belangrijke informatie die ik wil lezen krijg ik al via e-mail en mijn nieuwslezer. Dus heb ik Facebook gisteren tabee gezegd. Toedeledokie! Ik heb een hekel aan al die ongevraagde reclame. Ook Google en YouTube achtervolgen je waar mogelijk met reclame, ook als je outopt. De voorbije dagen werd ik achtervolgd door een koopwens die ik had achtergelaten op Amazon; de reclame daarvoor verscheen op heel wat sites die ik bezocht. En hup, daar ga je weer, outopten voor deze bedrijven en dat kost weer tijd en moeite. 'Social media' als Google, YouTube en Facebook zijn niet meer dan 'commercial media'; het gaat om geld verdienen met de informatie van gebruikers, de rest is bijzaak.

Google, YouTube en Facebook ge- of misbruiken en verkopen de informatie die zij verzamelen over hun gebruikers. Hun tactieken zijn soms in strijd met bestaande wetten. Hoe groter hun macht hoe groter hun arrogantie en misbruik. Ook hun beleid en producten staan aan veel kritiek bloot. Het aanbod aan zoekresultaten door Google is gecensureerd, men noemt dat 'aangepast aan de wensen van de gebruiker'. Maar iemand die objectieve informatie zoekt over een bepaald onderwerp wil alle informatie, niet een politiek, ideologisch of commercieel bepaalde keuze.




Hoe je het ook draait of keert, iedereen krijgt ermee te maken. De domme internetgebruiker is sowieso tevreden met wat hij aangeleverd krijgt. Maar de vrije expressie en meningsuiting komen door het beleid van deze moguls verder onder druk. De 'geïnformeerde' burger wordt niet goed geïnformeerd en wordt dus dommer en onredelijker, een speelbal voor manipulatie.

Volkskrant: "Zoekmachine Google moet de manier waarop het zijn zoekresultaten presenteert veranderen. Doet het dat niet, dan kan het bedrijf een forse boete tegemoet zien van de Europese Commissie.

Dat stelde eurocommissaris Joaquín Almunia (Mededinging) vrijdag in een interview met de Financial Times. Met zijn uitlatingen loopt de eurocommissaris vooruit op een officieel besluit dat hij naar verwachting later deze maand of anders volgende maand bekend zal maken."

Een paar weken geleden schreef ik over machtsmisbruik door YouTube. Muziek die je zelf maakt kan door YouTube en/of een muzieklabel geblokkeerd worden. Mijn eigen versie van Jingle Bells (een song in het openbaar domein) kreeg een claim van Warner Chappell (HongKong). Dat heb ik vanzelfsprekend betwist, maar Warner Chappell heeft het geschil verworpen en hun rechten bevestigd. Dat is de omgekeerde wereld. YouTube dreigt dan met het sluiten van je kanaal. En dit kan er dan gebeuren. Gezien het grote aantal gevallen van misbruik van copyright claims door Warner Chappell is het onbegonnen werk om dit weer te betwisten. Warner Chappell kan ongestoord de wet overtreden omdat ze nu eenmaal een multinational zijn. Er is mij niet meegedeeld op welke Jingle Bell song van W.C. ik dan een inbreuk zou hebben gepleegd.

false claim

"Your video may include a song owned by a third party. For example, this might be a song playing in the background or someone performing a song." Dat is duidelijk geen steekhoudende claim. "Het zou kunnen... Het is mogelijk...". Wat wel duidelijk is is dat dit een vunzig gevalletje van machtsmisbruik is. En Warner Chappell is een van de grootste boosdoeners. Met een vestiging in HongKong kunnen ze zowat alle internationale wetten ontduiken. Ik heb deze video zelf verwijderd om te verhinderen dat YouTube weer reclame over mijn video's heen zet.

Maar ik vind het een hele eer dat mijn song verboden is in een aantal landen, ik neem aan vooral China. Een eenvoudig publiek domein deuntje door mij met GarageBand in mekaar geflanst is een bedreiging voor de Chinese muziekindustrie. Mijn ego is zeer gestreeld. Ja, stel je voor dat die gigantische winkelcentra in China tijdens de kerstperiode mijn gratis versie van Jingle Bells zouden spelen en daarmee de miljoenenwinst van Warner Chappell met hun versie zouden torpederen. Het zou verboden moeten worden!

De komende weken ga ik misschien weer aan de slag met een video waarin dit verhaal zo'n beetje samengevat wordt, en dat upload ik naar YouTube. Het is het enige verweer dat je hebt, en dat is al vaker gebeurd.

PublicDomainSherpa: "False copyright claims made through misleading copyright notices and exaggerated copyright warnings are, basically, copyright abuse. And once you start looking, you’ll see it everywhere.

Anyone can slap a copyright notice on a work. And most publishers do. In fact, they often use a blanket copyright notice, even when all or part of the work is in the public domain."

Waxy: "The problem is that media companies and scammers are using Content ID as an end run around the DMCA [Digital Millennium Copyright Act].

With the DMCA, the process works like this. A rightsholder could file a claim against a video with YouTube, and YouTube would immediately take the video offline. If there was a mistake, the uploader could file a counter-notice. The video would then be restored by YouTube within 10-14 business days of the counter-notice, unless it went to court.

The current system, led by Content ID, tips the balance far in favor of the claimant.

The solution is simple: if a copyright holder wants to pursue a disputed Content ID match, they should file a DMCA claim. That's the only way to guarantee their rights, and make the copyright holder legally responsible for telling the truth.

In fact, this is exactly how YouTube says that Content ID "fair use" claims should work. In practice, this doesn't appear to be true any longer. Content ID partners, of course, can file a DMCA notice at any time, but why bother if they can reject the counter-claims themselves?

(Preferred partners like Universal Music Group can go a step further and block videos directly without filing a claim.)

This problem has been on YouTube's radar for at least two years, but it's only getting worse as unsavory companies discover this nascent business model. Claim copyright on media you may or may not own, and let Content ID do the rest."

Met andere woorden de muziekmaffia slaat toe want er zit geld in. Iedereen die zelf muziek maakt en bekende partituren speelt uit het openbare domein zullen van YouTube en/of een van de grote labels een claim aan hun broek krijgen.

BoingBoing: "Universal Music claims it has a private deal with Google to take down YouTube videos it doesn't own"

Het internet gonst van inbreuken door Warner Chappell en andere bedrijven, hier, hier, hier, hier, en hier. Geen wonder dat muziekliefhebbers een grote hekel krijgen aan deze graaiende muzieklabels.

TechDirt: "Major Labels Claim Copyright Over Public Domain Songs; YouTube Punishes Musician"

TechDirt: "Copyright Killbots Strike Again: Official DNC Livestream Taken Down By Just About Every Copyright Holder"

Als een livestream van de Democratische Conventie uitgeschakeld wordt door killbots dan hebben we al te maken met politieke censuur.

FairUseTube: "Over the last few months, I have become increasingly aware of a fatal flaw in YouTube’s copyright enforcement regime, which frequently leaves non-infringing videos blocked for supposed copyright reasons with literally no recourse for the user and no way to dispute the copyright block.

YouTube’s copyright policies are confusing enough to begin with, as unlike most other video sharing sites, YouTube has not one but TWO overlapping copyright enforcement systems–it’s automated Content ID system, and the regular DMCA takedown regime that all content hosting sites are required to follow by the Digital Millennium Copyright Act.

Contrary to both the takedown process established by law and YouTube’s own stated policy, the condition at the end of the process is that the user’s video remains blocked, rather than remaining up unless notice is given of pending legal action over the video.

This situation is frankly outrageous."

Ik zag gisteren dat mijn Lentekriebels video ook een claim had gekregen, terwijl ik daar expliciet een Creative Commons license 2.5 voor had, dat wil zeggen "by-nc-nd", dus met bronvermelding, niet-commercieel en geen bewerkingen. Die claim is inmiddels weer verwijderd door YouTube.

Wie legaal muziek wil downloaden of voor persoonlijk gebruik wil toevoegen aan eigen video's, kan het best naar Jamendo gaan, daar vind je duizenden songs. En voor de muziek die ik gebruikte voor Lentekriebels, kijk even bij Galdson. Vrijheid, blijheid! En nu ga ik een gogol-mogol klaarmaken, ik noem het een Google mogul.

Stilte voor de storm

aoa2012june

Amsterdam Open Air maakt al reclame voor zijn drank- en dancefestijn in het Gaasperpark. Hun aanvraag voor een vergunning had op 1 december door het stadsdeel ontvangen moeten zijn. Maar er heerst overal stilte. Is er een aanvraag ingediend? Waarom is dat dan niet te vinden op de site van Zuidoost? Is deze aanvraag in te zien of houdt men hem geheim? Heeft het DB bedenkingen bij de organisatie van Amsterdam Open Air dit jaar? Wordt het een geheim festival voor de crème de la crème van de dancescene? Komt er nog een schouw om vast te stellen of het terrein intussen al geschikt is? Wanneer mogen de inwoners van Zuidoost hier iets over vernemen? Liefst voor het festival zelf graag. Nog even en de kaarten zijn alweer te koop. De organisatoren van Open Air hebben een wit voetje bij ons stadsdeel en Groengebied Amstelland.

Kwakoerel

AT5: "De organisatie van Kwakoe hoeft niet van Surinaamse afkomst te zijn. Dat zegt stadsdeelvoorzitter van Zuidoost Tjeerd Herrema.
Hij vindt het veel belangrijker dat er een gedegen zomerfestival wordt neergezet door een betrouwbare, professionele organisatie. Dit tot woede van Emile Esajas, oud-Kwakoebestuurder en één van de kandidaten voor de vergunning van het festival. Een blanke kan zich volgens Esajas niet inleven in de Surinaamse cultuur. En dus is de eerste Kwakoerel van 2013 een feit."

Waterkant: "Er dingen zes organisaties naar de vergunning van het Kwakoe festival 2013. Twee daarvan willen het festival koste wat het kost in Afro-Surinaamse handen houden. Dat schrijft Het Parool. Volgens de krant noemen de organisaties het ontoelaatbaar dat het festival als cultureel erfgoed van de Afro-Surinaamse gemeenschap in handen komt van de nazaten van slavenhouders."



Tut tut, kom kom, ho ho, poe poe, nou nou, meneer Esajas! Een beetje inleving in de Nederlandse cultuur zou u sieren. Dacht u dat tijdens de slaventijd alle Nederlanders slavenhandelaren waren? En dat alle Nederlanders vandaag de dag nog steeds zo denken? De grote meerderheid van de Nederlanders leefde toen ook zo goed als slaven. Er heerste toen ook grote armoede in Nederland, enkel een aantal rijke families die in de West Indische Compagnie zaten hadden veel profijt van de slavenhandel. En Zuidoost hier en nu is geen apartheidsgebied waar enkel zwarten wonen.

Maar mijn indruk is dat de heer Esajas in de eerste plaats denkt aan zijn mogelijk financieel gewin, en daarvoor sluw de rassenkaart trekt. Zo gaan we in Zuidoost niet met mekaar om, meneer Esajas. Herrema heeft gelijk. De laatste Kwakoes waren geen fraaie ervaring. En dat is een Surinaams pakkie-an. Dat kan niet langer zo. We hebben wel andere katjes te geselen in deze crisistijd, en dat hebben we samen te doen.

Esajas
Dhr. Esajas voor het geruïneerde Kwakoeterrein

Trouwens, het park ziet er nog behoorlijk belabberd uit. Gaat het weer een modderbad worden? En moet achteraf het hele terrein weer omgeploegd en ingezaaid? En wie zal dat betalen, zoete lieve Emileke? Laten we het erop houden dat dit niet meer was dan een storm in een glas Parbo bier (met een wit schuimkraagje).

Natuurplan in de ROVB commissie

Op 17 januari wordt het Natuurplan besproken in de Raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling, Verkeer en Beheer. Er zijn zienswijzen ingediend en beantwoord. Op de site van Zuidoost zijn alle stukken te vinden. En er is iets raars met de Beantwoording die oorspronkelijk is verstuurd en die welke nu aan de Raad wordt aangeboden, het zijn namelijk twee verschillende versies op sommige punten en wel essentiële punten. Het is mogelijk dat het stadsdeel zich daarmee juridisch wil indekken voor de rechtszaak die is aangespannen.

Commissieflap: "Met dit natuurplan geeft het stadsdeel invulling aan de ambities van de provincie, centrale stad en zichzelf op het gebied van natuur. Als uitwerking van de structuurvisie slaat het natuurplan een brug tussen de reguliere plannen en taken zoals beschreven in het programma Groen & Blauw van het stadsdeel en de Ecologische HoofdStructuur (EHS) van de provincie en de ecologische visie van Amsterdam."

Het is duidelijk dat dit Natuurplan valt of staat met de implementatie van het evenementenbeleid, d.w.z. muziekfestivals zijn niet te verenigen met ecologische doelstellingen.

aoadansje
Amsterdam Open Air dansje

In de beantwoording van de zienswijzen staan een paar opmerkelijke dingen en is een rare wijziging ingeslopen:

Dit staat in de beantwoording die ik heb ontvangen:

"2d

V: U stelt dat Muziekevenementen niet vallen onder het bestemmingsplan en de ruimtelijke ontwikkeling en inrichting van natuurgebieden.

A: In het bestemmingsplan Gaasperdam is het recreatiegebied Gaasperplas bestemd als Recreatiegebied. Een muziekevenement valt inderdaad niet binnen de definitie van deze bestemming. Echter indien een evenement op Incidentele basis plaats vindt kan worden afgeweken van bestemmingsplan. Indien in de toekomst op regelmatige basis vaker evenementen zullen plaatsvinden, zal dit geregeld worden via een ontheffing van het bestemmingsplan.
Dit doen wij overigens alleen omdat wij menen dat de voornoemde evenementen wel degelijk een plaats kunnen hebben binnen de ontwikkeling en inrichting van recreatiegebied Gaasperplas.
"

En dit staat in hetzelfde stuk dat nu beschikbaar is op de website van Zuidoost:

"2d

V: U stelt dat Muziekevenementen niet vallen onder het bestemmingsplan en de ruimtelijke ontwikkeling en inrichting van natuurgebieden.

A: Evenementen worden wel geregeld in een bestemmingsplan en zijn voor het Gaasperpark toegestaan op grond van het vigerende bestemmingsplan Gaasperdam (artikel algemene vrijstellingen). Het stadsdeel is voor wat betreft de mogelijkheden tot ruimtelijke ontwikkelingen gebonden aan hetgeen in de Structuurvisie van de gemeente Amsterdam is vastgelegd. Het Gaasperpark is aangewezen als “Stadspark” waarbij een kwaliteitsimpuls als metropolitane plek wordt nagestreefd. Recreatieve voorzieningen en muziekevenementen zijn daarbij toegestaan."

Met andere woorden het bestuur van Zuidoost heeft gerommeld met de Beantwoording. Het was al langer bekend dat ze ook rommelen met terminologie. Het woord 'stadspark' heeft geen juridische waarde. Wat wel waarde heeft zijn de termen 'EHS' en 'HGS'. En met deze laatste heeft het bestuur duidelijk een probleem en is niet bereid hier rekening mee te houden. Dit lijkt heel sterk op onbehoorlijk bestuur. Men past documenten aan zodat er verschillende versies in omloop zijn, een die gestuurd wordt aan de betrokken indieners van zienswijzen en een andere voor de raadsleden die blijkbaar andere informatie voorgeschoteld dienen te krijgen dan de betrokkenen in de visie van het bestuur.

Ik ga ervan uit dat de Beantwoording die ikzelf van de heer Straver heb ontvangen de juiste versie is. Het is van belang dat de raad zich hiervan bewust is. Het bestuur verstrekt in dit geval foutieve informatie aan de raad. Een zeer kwalijke zaak!

Tijdens een recente oudejaarsconferentie hoorde ik ergens de satirische lamentatie dat er in dit land plekken zijn waar gedurende langer dan twee en een half uur geen muziekfestival plaatsvindt, schande! (woorden van die strekking).

Lichtelijk overdreven, maar de werkelijkheid is deze: "Frenk Wiersma van A day at the park spreekt van een moordende concurrentie. 'Soms zijn er in één weekend alleen al in Amsterdam vier of vijf festivals. Het is te veel.'"

Het Gaasperpark is nog steeds niet volledig hersteld van de ravage met Pinksteren verleden jaar.

Update 10 januari: Van dhr. Straver ontving ik vandaag het bericht dat de versie van de Beantwoording die ik heb ontvangen en die door het DB is vastgesteld de juiste is. Het lag niet in de bedoeling om de Raad verkeerd te informeren. Er is een oudere versie van de beantwoording foutievelijk aan de Raadsleden gestuurd en op de website van Zuidoost geplaatst. Dat wordt nu rechtgezet.

Als de appels blozen

malus

Mag ik even lyrisch worden? Daar is namelijk alle reden toe. Dus hier een gedicht van Jan Engelman, uit Tuin van Eros.

Vera Janacopoulos
cantilene

 Ambrosia, wat vloeit mij aan?
uw schedelveld is koeler maan
en alle appels blozen

 de klankgazelle die ik vond
hoe zoete zoele kindermond
van zeeschuim en van rozen

 o muze in het morgenlicht
o minnares en slank gedicht
er is een god verscholen

 violen vlagen op het mos
elysium, de vlinders los
en duizendjarig dolen

Vandaag worden er op diverse plekken van Gaasperdam bomen geplant. Dat gebeurt ook op het grasveldje bij de Anne Kooistrahof langs de Wageningendreef. Daar worden nu veertien appelbomen geplant. Terwijl de bomen nog niet in de grond zaten, zag ik het eerste hondje al gretig aan de lijn trekken om als eerste een plasje tegen de bast van een appelboom te doen. Het kan nog gaan vriezen, en dan zouden de appelbloesems kapot kunnen vriezen, maar een boom moet toch altijd even wennen en wortel schieten voordat er vruchten op komen. Maar binnen afzienbare tijd zullen we de appels daar zien blozen.

appelboomplant

Natuur in Bijlmerbuzzz

melchersm

AT5 heeft zes aflevering van Bijlmerbuzzz gemaakt die af en toe herhaald worden. De natuuritems zijn hier verzameld. Er is ook een link in de rechterkolom naar deze afleveringen van Bijlmerbuzzz Natuur.

vijgenboom

Natuurbericht: "Op zoek naar een efficiënte manier om je creativiteit te stimuleren en je brein opnieuw op te laden? Wat schilders en schrijvers al eeuwen weten, is nu voor het eerst wetenschappelijk vastgesteld. Ondergedompeld worden in wilde natuur zorgt ervoor dat je veel inventiever wordt. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Kansas en de Universiteit van Utah in de VS dat werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift PLOSONE.

Eerder onderzoek heeft al uitgewezen dat een wandeling in de natuur het leesvermogen en het kortetermijngeheugen van mensen verbetert. Maar effecten op creatieve vaardigheden werden nog nooit gemeten. Tot nu.

Uit hersenonderzoek blijkt dat ons brein overschakelt op een soort standaard modus wanneer we ons nergens specifieks mee bezig houden. Dagdromen of wandelen, bijvoorbeeld. Die standaard modus is betrokken bij het creatief denkproces. Door je brein de vrije loop te laten, kom je vaak tot onverwachte oplossingen, zo blijkt. Pas als we ons gaan concentreren, wordt er overgeschakeld naar een andere modus. Daarbij komt de focus te liggen op afhandelen van concrete taken, maar is er minder ruimte voor creatieve oplossingen. Beide processen spelen zich af in de prefrontale cortex, waar het gros van ons denkvermogen huist.

Telefoons, tv, radio, toeterende wagens kapen onze aandacht voortdurend. Ook door multitasking en het toegenomen gebruik van moderne communicatietechnologie krijgt ons brein het moeilijk om terug te schakelen naar de standaard modus, zo stellen de wetenschappers. Waarom blootstelling aan de natuur daaraan verhelpt, is nog niet opgehelderd. Maar volgens de onderzoekers is dat het gevolg van de positieve emotionele invloed en de rust die we krijgen van een natuurlijke omgeving. Door het ontbreken van stresserende stimuli wordt de prefrontale cortex opnieuw opgeladen. Natuur brengt rust in het hoofd."

IVN: "Ga de natuur in. Groen is gezond!  Steeds meer onderzoeken onderstrepen de positieve invloed van natuur op de gezondheid."

Bloemen in Zuidoost

bloemeninzo

Het boek Bloemen in Amsterdam Zuidoost is vers van de pers.

Het bevat 208 pagina’s met meer dan 550 soorten bloemen uit Zuidoost, 300 kleurenfoto’s  en het nut ervan als voedsel en medicijn.

Het boek kost 39,95 euro. Dit bedrag kunt u overmaken op ING rekeningnummer 2493721 t.n.v. E. Roetman, A’dam betreffende Boek Bloemen Z.O. met duidelijke vermelding van uw naam en adres.  Na ontvangst van uw betaling wordt het boek in januari bij u bezorgd.

Voor mensen buiten Zuidoost komt er nog 5 euro verzendkosten bij.  In dit geval maakt u 44,95 euro (39,95 + 5, - euro) over.

Hebt u nog vragen, dan kunt u Tet Roetman altijd bereiken onder e.roetman@planet.nl.

bloemenzo

Huishoudelijk

desktop

Even een leuke huishoudelijke mededeling. Sinds 1 januari woont dit blog in deze Japanse tuin. De rooie kat waakt over mijn bestanden op dit bureaublad.  ;^)

kat

Opgeschrikte vogels

Voor wie de eerdere link gemist heeft, hier nog een keer de site met radarbeelden van de opgeschrikte vogels tijdens de jaarwisseling. Donkerrood geeft een hoge dichtheid van opgeschrikte en opvliegende vogels weer.

vogelradar

Voor het geld

marselis
Gabriël Marcelis
Klik voor video
De Gouden Eeuw, aflevering 4

nazaat
Nazaat van Marselis

Vanavond waren er twee zeer interessante uitzendingen op NL2, aflevering 4 van De Gouden EeuwMarkt en moraal, gevolgd door Tegenlicht met Het brein van de bankier. Deze twee programma's achter mekaar geven een duidelijk beeld van de mentaliteit van de 'captains of industry', toen en nu. Het is zeker aan te raden ze achter mekaar te bekijken. Er zijn gelijkenissen tussen vroeger en nu, maar er zijn ook grote verschillen. De wereld van de gouden eeuw was kleiner dan de huidige, d.w.z. er waren toen veel minder mensen, oorlogen zagen er anders uit, maar hebzucht tierde en tiert nog steeds welig. Alleen een begenadigd kunstenaar als Rembrandt zag naast de rijkdom ook de armoede. De Gouden Eeuw van de een is de levende hel van de ander. Het ging in de Gouden Eeuw om geld, en niet iedereen deelde mee in de rijkdom.

Nog steeds wordt de wereld geleid door psychopaten, mensen zonder geweten, zonder empathie, zonder medeleven met anderen. Dat is een geestelijke stoornis. Maar is ook soms de bron van rijkdom en macht. De gewetenloze heeft het veel makkelijker, hij hoeft geen rekening te houden met anderen. De nazaat van Marselis in Denemarken komt openlijk uit voor zijn graaizucht, niet alleen die van de oude Marsalis die rijkdom en macht verwierf maar ook die van hemzelf. De familie De Geer beheerste de koper- en ijzerhandel, en dus ook de oorlogshandel (kanonnen). Gabriël Marcelis staat op de 29e plaats in de lijst van de 250 rijksten van de Gouden Eeuw, Louis De Geer staat op nr. 4 (en de Oranjes staan natuurlijk op de eerste plaats). Zij hadden de macht om de geschiedenis hun eigen richting te geven. Nederlandse handelaars steunden in oorlogen de zwakste partij om de macht van de sterkste te beperken en er zelf beter van te worden. Hetzelfde zien we nu nog in de buitenlandse politiek van de VS, waarvan Hillary Clinton een goed voorbeeld is: het veroorzaken van regime change door rebellen te steunen, bijvoorbeeld die in Syrië, en hen te voorzien van geld en wapens om de macht van de legale regering in Syrië te breken. Cynischer en immoreler kan niet. Dat cynisme zorgt voor miljoenen slachtoffers, en winsten bij een kleine kliek gewetenloze profiteurs. Dat was vroeger zo en dat is nu nog zo; de aantallen slachtoffers waren vroeger misschien wat kleiner. Het gaat nu in grote mate om olie. De schaal van de ellende is tegenwoordig veel groter geworden. Oorlogen maken geen tien- of honderdduizenden doden, maar miljoenen slachtoffers. Dat noemt men vooruitgang.

breinbankier
Klik voor video

De macht in onze huidige tijd wordt ook niet uitgeoefend door regeringen of staten, maar door particulieren; nu zijn het de bankiers, of tenminste de handelaars in derivaten. In feite gewetenloze psychopaten die met niemand rekening houden, maar wel de toekomst bepalen van instellingen (bvb pensioenfondsen), bedrijven, regeringen en staten. Ook in dit opzicht is de schaal van de ravage gigantisch toegenomen. Het is dus zaak voor het behoud van een leefbare samenleving om hier dringend iets aan te doen. Jammer genoeg lopen onze politici nog steeds als schoothondjes achter de bankiers aan. Maar het grote woord is gevallen: 2013 wordt het jaar van de grote verandering. Omdat het moet om te overleven! Wij moeten onze samenleving heroveren op de markt die in handen is van gewetenloze psychopaten!

Voltaire

voltaire

Voltaire is nog steeds mijn favoriete schrijver/historicus/filosoof. Zijn sarcastische stijl is altijd een oppepper. Mijn goede voornemen voor dit jaar is het herlezen van Voltaire. Hij is overal verkrijgbaar, in alle talen, in verschillende uitgaven, ook digitaal. Persoonlijk vind ik een digitale versie handiger dan een gedrukte, want je kan er aantekeningen in maken, paragrafen markeren en virtuele bladwijzers toevoegen zonder je boek te abimeren.

Wie het complete werk wil hebben voor tablet bijvoorbeeld, kan terecht bij Amazon (Kindle), iBook of Kobo. Het volledige werk, het hele literaire leven van deze buitengewone man voor een spotprijs! Hij is nog steeds even actueel. Bij Amazon.com heb je hem voor $4.59 (jammer genoeg niet te downloaden van Amazon.fr waar hetzelfde werk te vinden is voor €1,79 maar waar wij niet terechtkunnen wegens de rare verkooplicentie). Maar je kan het ook als iBook voor de iPad downloaden voor €2,99 (zie ook iTunes voor meer mogelijkheden), en bij Kobo voor €2,69. En ook gratis natuurlijk bij Gutenberg onder andere. On n'a que l'embarras du choix.

Ik ben al beginnen lezen. Aan allen, een kritisch en strijdbaar 2013 toegewenst!

Een nieuw jaar

gelukkig-nieuwjaar

© 2009