Weblog Archive februari 2014

Shocktherapie voor Oekraïne

Victoria 'Fuck the EU' Nuland, Amerikaans onderminister, heeft met haar 5 miljard dollar steun aan de oppositie in Oekraïne weer een fraaie revolutie aangezwengeld. Een van de gewapende rebellen zei tegen een westers reporter dat hij nu tenminste werk had. De rebellen werden dus betaald voor het schieten en gooien met molotovcocktails. De chaos is compleet. Men heeft wel het 'goede' moment gekozen, juist tijdens de Olympische winterspelen in Sotsji.

nulandFTEU

Terwijl eerder de sextremisten van Femen ook Timosjenko (ja, de vrouw met de eeuwige pretzel op haar hoofd) aanvielen, lijken de neonazi's het in Oekraïne nu voor het zeggen te hebben. Zich baserend op de terechte onlustgevoelens van de bevolking maken ze misbruik van de situatie om hun bruine macht te verspreiden. Het zou allemaal zijn begonnen om de wens om bij de EU te horen. Vreemd om daarvoor een revolutie te beginnen. Rusland had al miljarden steun aan Oekraïne gegeven, een totale bailout van $15 miljard gepland, kredieten verleend en goedkoop gas. Maar raar maar waar, dat werd niet geapprecieerd door een deel van de Oekraïeners.

Nu kloppen de nieuwe machthebbers, de coupleiders, aan bij het IMF voor steun. Shocktherapie voor Oekraïne, dat was het uiteindelijke doel van de revolutie dus. De kosten gemaakt door de VS, de 5 miljard, moeten natuurlijk terugverdiend worden. Oekraïne als het nieuwe Griekenland. Gezondheidszorg, pensioenen, banen, allemaal op de schop, volgens de aloude Amerikaanse shockdoctrine.

EUObserver: "Inside Ukraine, parliament nominated a new unity government on Wednesday.
It named Arseniy Yatsenyuk, the joint leader of former PM Yulia Tymoshenko’s Batkivshchyna party, as the interim prime minister, consolidating the group’s hold on power after another Tymoshenko loyalist, Olexander Turchynov, was named interim president.
With the Ukrainian economy in need of deep reform, both men warned they will have to take unpopular decisions."

Niet alleen is dit een rechtstreekse bedreiging voor Rusland maar ook en niet in het minst voor de hele Oekraïense bevolking die teruggeslagen zal worden in nog ergere toestanden en diepe armoede en ellende. Het kan nog erger dan onder de verjaagde vorige leider. Het lijkt onwaarschijnlijk dat Rusland nog langer bereid zal zijn om kredieten te verlenen en goedkoop gas te leveren aan een vijandige regering, maar de nieuwe Oekraïense leiders zullen het zoals in het verleden wel eisen.

Het ziet ernaar uit dat een splitsing van Oekraïne nog de beste oplossing is om een verdere burgeroorlog te vermijden. Dan kan het westerse deel met hulp van de EU er zelf voor zorgen dat hun neonazi-hooligans onder controle blijven, of laat de VS het probleem dat ze ook hier zelf hebben gecreëerd gewoon bestaan. Leuk voor de EU om weer te maken te krijgen met een rechtsextremistische regering. Fuck the EU! Mevrouw Nuland heeft waar voor haar geld gekregen. Het is niet alleen een oorlog van de VS tegen Rusland, maar ook tegen Europa. Ik denk dat Femen, Pussy Riot of de homobeweging geen poot meer aan de grond zullen krijgen in het nieuwe Oekraïne.

lure

Een deel van het Oekraïense volk heeft zich door emoties en versleten koude-oorlogpropaganda mee laten slepen in een bekend Amerikaans experiment, de shockdoctrine die al heel wat landen tot de bedelstaf heeft gebracht. Join the club, join the EU! Griekenland staat dan niet meer alleen. Ik hoop dat Rusland het oosten van Oekraïne bezet om de Russisch sprekende bevolking daar te vrijwaren van de shocktherapie. Amerika heeft lang genoeg de wereld geterroriseerd, revoluties verspreid en chaos veroorzaakt. Rusland heeft orde op zaken gesteld in Zuid-Ossetië. De westerse stroman Saakasjvili was Zuid-Ossetië binnengevallen. Rusland heeft de Russisch sprekende bevolking daar terecht beschermd. Misschien gebeurt hetzelfde in het oosten van Oekraïne.

21CenturyManifesto: "One would think that frequent pictures of opposition thugs hurling Molotov cocktails and other potentially lethal weapons, of the destruction of public property, and the disruption of services might restrain the zeal of Western journalists and politicians; they certainly never identify with anarchists in their own countries!

One would think that the exposure of one-third of the oppositional leadership triumvirate, Oleg Tyagnibok, head of the fascistic Svoboda Party, would disconcert Western liberals. But they seem comfortable with the party’s antisemitism, anti-abortion stance, “pro-family” conservatism, and xenophobia.

Even with the biased picture one gets from the opposition-fawning media, it should be clear that the street fighters’ democratic credentials are slender. It is equally clear that the “struggle for democracy” masks another agenda.

Western Leftists must be reminded of what the battle is over. Ukraine was once an industrial powerhouse with 90% of its enterprises publicly owned. Today all but 12% of those enterprises are in private hands. That fact is not lost on the capitalists in the US and the EU; it shouldn’t be lost on anyone who says that they are opposed to imperialism. All of us who live under governments with designs on Ukraine’s future have a duty to stand against interference in Ukrainian Affairs. They must stand with the interests of the Ukrainian people."

De ellende die Oekraïners de voorbije jaren ervaarden werd veroorzaakt door het fatale recept van privatisering en deregulering. Dat zal nu alleen maar erger worden. Het lijkt een beetje op de verdwazing van Solidarnosc in Polen. De vakbond kreeg uiteindelijk invloed, maar het resultaat was dat alle scheepswerven gesloten werden en Solidarnosc nu niet meer is dan een politiek museum. De Polen moeten voor werk naar het buitenland. Mensen laten zich veel te makkelijk misleiden. Hier in Nederland is de verdwazing niet minder. De media barsten nu los met berichten over de schandalige 'collaboratie' van onze regering en Shell met de vorige leiding van Oekraïne. Ergens hebben ze wel een beetje gelijk. Maar het kan nu alleen maar erger worden als het IMF en de multinationals daar de dienst gaan uitmaken. Op dat moment zullen onze media ineens zwijgen.

Er openen zich wijde politieke perspectieven als de molotovcocktailgooiers in het internationaal recht gelijk krijgen en staatsleiders aangeklaagd kunnen worden voor het uitoefenen van het staatsgeweld dat in hun taak is vastgelegd. Kunnen we dan over een paar jaar in alle 'failed' Europese landen opstanden verwachten, uitgebrande centrale banken en geblakerde metro- en megapolen? Ik mag hopen van niet.

Libië, onder Khaddafi een van de landen met de hoogste welvaart in Afrika, moest zonodig 'bevrijd' worden. Nu is het er een chaos. De multinationals hebben wat ze wilden; dat is door de westerse regeringen, dus de belastingbetalers, met miljarden en veel oorlogsgeweld voor mekaar gekregen. Syrië ligt nog steeds onder vuur, ook weer zo'n land met een hoge welvaart vergeleken bij de omgevende landen. Nu wordt Oekraïne aangepakt door het IMF en de Wereldbank, de werkelijke heersers van deze wereld. Leren wij ooit iets uit de geschiedenis?

Kaalslag in Zuidoost

Screen Shot 2014-02-23 at 20.44.42

Screen Shot 2014-02-23 at 20.45.42

Screen Shot 2014-02-23 at 20.47.00

Screen Shot 2014-02-23 at 20.49.39
Bomenkap voor de Gaaspersingel

Screen Shot 2014-02-23 at 20.50.39
Sneeuwklokjes in de verdrukking

Overal in Zuidoost worden op grote schaal bomen gekapt. Er is in de eerste plaatst de Gaaspersingel die aangelegd wordt, waardoor de waterstroom van de wijken naar de Gaasperplas omgelegd wordt naar het gemaal aan de noordkant van de Gaasperplas. Dat levert zuiverder water op, maar kost wel zeer veel bomen. Die zullen toch herplaatst moeten worden in de omgeving.

gekandelaberd
Gekandelaberd d.w.z. vernield

Er is ook veel schade aangericht aan het park en de bomen in de wijken door de storm een tijd geleden. Het stadsdeel maakt misbruik van de gelegenheid door ook heel wat gezonde bomen te kappen. Het landschap rond Nellestein is zwaar aangetast. Er zullen daar 11 populieren gekapt worden. Het is wel de bedoeling dat ze vervangen worden door eiken. Deze populieren waren al gekandelaberd en zijn daardoor niet alleen lelijk maar ook een gevaar voor de omgeving omdat de nieuwe takken, op een kluitje rond de stompen groeiend, makkelijk kunnen afbreken.

shot_1561 copy
De nieuwe cactuswoestijn bij Nellestein

shot_1581 copy

Aan de zuidoever, het Oranjebos, is ook flink huisgehouden en veel bomen zijn onnodig gekapt. De natuurbarbaren van Zuidoost willen vrij uitzicht, want dat schijnt zo te moeten in een toekomstige 'metropool'. Vanaf de weg wil men de Gaasperplas kunnen zien; zo'n kaal en oersaai landschap als rond de Ouderkerkerplas, een geschikt evenemententerrein, dat is wat men wil.

shot_1583 copy

shot_1582 copy

shot_1556 copy

shot_1557 copy
Enorme kaalslag aan de zuidoever!

shot_1559 copy
Alle grauwe abelen gekapt, terwijl er maar één was omgewaaid!!!

abelen bij fietspad
Hier staan alle abelen nog, behalve één!

Het is ronduit schandalig dat men alle abelen langs het fietspad heeft gekapt terwijl er maar één door de storm was omgewaaid!!!

Wat de verantwoordelijken betreft: 

"God zal ze eeuwig gloeiend, nakend in de hel sansodemirakelen." (Nescio)

Het Gaasperpark gaat de vernieling in. Bloemen heeft 'men' (het DB van Zuidoost en het bestuur van Groengebied Amstelland en vooral Recreatie Noord-Holland NV, die dit gebied zien als een evenemententerrein!) liever niet in Gaasperdam. Want die worden ervaren als een belemmering voor mogelijke evenementen. En bomen dienen enkel als decor voor muziekevenementen.

Er zijn ook bomen gekapt in de Bijlmerweide. Voor het grootonderhoud in een aantal wijken is de vlindercorridor vernield (die net was ingezaaid). Het Grasplan heeft duizenden bomen en struiken weggevaagd zodat parkeerterreinen en muren met graffiti in de omgeving volop zichtbaar zijn en de buurten verloederen, om niet te spreken van de aanslag op het milieu en de luchtkwaliteit in onze wijken.

Binnenkort treedt de gemeentelijke Bomenverordening in werking. Op grond van deze verordening dienen bij het weghalen van bomen altijd bomen in de omgeving terug geplaatst te worden.
Verklaart dit misschien de gigantische bomenkap die nu aan de gang is in de wijken en het EHS-gebied van Zuidoost?

Binnenkort staat onze natuur in Zuidoost enkel nog op papier, in mooie Natuurplannen, Bomenplannen, Waterplannen, Grasplannen en wat dies meer zij. Misschien kunt u straks nog een mooi boek kopen met alle bloemen en bomen die ooit in Zuidoost te vinden waren en stelselmatig worden uitgeroeid. Want laat er geen twijfel over bestaan, de heersende nomenklatura denkt nu al aan bouwen aan de zuidoever van de Gaasperplas, in het Oranjebos dus, en het Gaasperpark moet in hun ogen een 'metropolitane' evenementenafwerkplek worden. Zuidoost wordt enkel gezien als vervelend wingewest. Dat zal met de komende bestuurscommissies waarschijnlijk alleen maar erger worden.

Weet op welke partij u gaat stemmen over een paar weken. Het huidige politburo van Zuidoost heeft geen respect voor groen, enkel voor geld (dat natuurlijk alleen terecht mag komen bij private ondernemingen als Amsterdam Open Air en Ballorig). Het openbaar bezit wordt verkwanseld. De opbrengst voor de gemeenschap is nihil. Het schaarse geld dat is verdiend met evenementen is al geheel opgegaan aan het kappen van bomen. De belastingbetalers hebben daar nog tienduizenden euro's aan toe moeten voegen. Het DB geeft in deze bezuinigingstijd subsidie aan particuliere bedrijven die evenementen willen organiseren in ons groen. De winst vloeit af. Onze bestuurders zijn stromannen van de evenementenindustrie. Het groenbeheer bestaat enkel uit het kappen van bomen en struiken. Portefeuillehouder Jaensch heeft ons groen erfgoed verkwanseld aan de Noord-Hollandse Recreatie NV en de stadsdeelraad heeft het laten gebeuren.

Zie ook het weblog van Henk de Boer.

Wat de bomenkap voor de overkapping van de Gaasperdammerweg betreft:

Rijkswaterstaat: "Op donderdag 6 maart en vrijdag 7 maart organiseert Rijkswaterstaat inloopavonden over de voorbereidende werkzaamheden. De avonden zijn van 18.00 uur tot 21.30 uur in het Planetarium, Kromwijkdreef 11, Amsterdam Zuidoost.

U kunt de hele avond terecht bij deskundigen voor informatie over de precieze boorlocaties, de werkzaamheden en de hinder in uw directe omgeving. Ook informeert Rijkswaterstaat over de begroeiing en de herplant en over de inrichting van het grote park dat op het dak van de tunnel komt."

Steun juridisch verzet tegen Open Air

BVNellestein: "Steun het juridisch verzet tegen het evenementenbeleid van stadsdeel Zuidoost en de gemeente Amsterdam voor het Gaasperpark

Kom op 6 maart 2014, om 9 uur, naar Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220, toren F

Verzamelen om 8.00 uur metrostation Gaasperplas

Een meervoudige kamer behandelt het beroep tegen de vergunningverlening voor Open Air 2012 en 2013. 

De advocaat van de gemeente Amsterdam vroeg uitstel, maar alleen het beroep over de handhaving van het bestemmingsplan is door de rechter uitgesteld en wordt op later tijdstip behandeld. 

Belangrijk punt op 6 maart, de vaststelling van de normen voor geluid in de vergunning en de handhaving van die normen.

Schade aan het park en de invulling van het begrip 'recreatie' zal vermoedelijk  minder aandacht krijgen door dit uitstel.

Ga mee naar de rechtszaak op donderdag 6 maart

Maak zichtbaar dat er ruim 300 bewoners tegen dit evenementenbeleid zijn en ondersteun zo het collectief van bewoners dat deze procedures samen met de bewonersvereniging Nellestein voert.

De aanwezigheid van meer bewoners maakt verschil.

Er is een strenge toegangscontrole met detectiepoortjes dus om op tijd aanwezig te zijn, moet je ruim van te voren in het gebouw zijn.

Verzamelen bij  metrostation Gaasperplas om 8.00 uur. Metro tot Van der Made weg, daar overstappen op metro 50 (zelfde perron) richting Isolatorweg. Uitstappen Zuid WTC dan ca. 10 minuten lopen naar Parnassusweg 220, toren F. 

In de rechtbank mag je niet demonstreren, maar we kunnen wel iets fleurigs aantrekken (kleurige das/sjaal) en allemaal een bosje narcissen meenemen. Dat nemen we gewoon ook weer mee naar huis. 

Dit ter herinnering aan de narcissen die tot 2011 bloeiden aan de rand van het grote glooiende grasveld. Na de eerste Open Air in 2011, 1 dag met 10.000 bezoekers, zijn ze voorgoed verdwenen.

speelweide
Gaasperpark april 2011
vóór Amsterdam Open Air

Evaluatie geen agendapunt bij commissievergadering

Omdat geen van de deelraadsleden het als agendapunt op een commissievergadering gezet heeft, was het niet mogelijk om de resultaten van de in 2013 gehouden enquête over Open Air aan te bieden aan de deelraadsleden en daarbij een toelichting te geven met een groep bewoners.

De deelraadsleden hebben bericht gekregen dat de enquête ter inzage ligt op het stadsdeelkantoor. Daarbij zit ook een samenvatting van de resultaten en een begeleidend schrijven. Die laatste zijn ook per email aan alle deelraadsleden verzonden.

Tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen kunt u de kandidaten (zeker die van de bestuurscoalitie partijen: PvdA, VVD en GroenLinks) voor de bestuurscommissie aanspreken over hun inzet om bewoners te betrekken bij de evaluatie van het evenementenbeleid.

Of de schade aan het park bij de rechters zwaar mee zal tellen ?

Helaas staan natuur en groenvoorzieningen niet erg hoog op de agenda en wordt er aan alle kanten op bezuinigd. Door afstoten van overheidstaken op dit terrein hebben andere ‘gebruikers’ heel veel kansen gekregen, wordt alles geëxploiteerd en vercommercialiseerd. Een park mag niet meer gewoon een park zijn, natuur niet meer gewoon natuur en groen niet meer gewoon groen.

Help mee hier tegen te strijden, laat een park weer park zijn
en geen evenemententerrein.

Aanmelden om mee te gaan naar de rechtbank en/of reacties via info@bvnellestein.nl "

Laatste raadsvergadering

win mos raad

De laatste raadsvergadering van stadsdeel Zuidoost is geschiedenis. Wim Mos sprak gisteravond van een 'eigenaardige deelraad', wat door voorzitter Herrema (na een paar glazen wijn?) werd opgevangen als 'buitenaardige deelraad'. Dezelfde spraakverwarring typeerde de voorbije jaren de beraadslagingen. De heer Mos was duidelijk, maar wat Herrema onder 'buitenaardig' verstaat blijft in nevelen gehuld. Bedoelt hij buitenaards of bovenmatig aardig? Ik denk het eerste.

eind stadsdeelraad

Er was nog een motie van OZO over het organiseren van een informatie-avond over het grootonderhoud in Gein. Mevr. Tineke de Boer van OZO vond dat er veel behoefte was aan meer informatie over de werkzaamheden en wat er precies gaat gebeuren, met name met de gekapte en omgewaaide bomen. Portefeuillehouder Vyent zei dat alle gekapte en omgewaaide bomen vervangen zouden worden, terwijl de bewoners van de medewerkers in de informatiekeet te horen kregen dat er maar 13 teruggeplant zouden worden. Vyent raadde de motie af, die daarna ook niet werd aangenomen. Mevr. Saranjam zei dat de heer Vyent al meerdere keren in de fout is gegaan door moties niet uit te voeren.

OZO was mijns inziens de meest strijdlustige partij in de raad. Mevr. Saranjam verdient een prijs voor haar persoonlijke inzet. En Henk de Boer is een categorie op zichzelf. Voorzitter Herrema heeft Kwaku weer opgestoten in de vaart der volkeren. Over een paar weken zijn er verkiezingen. Van alle kanten is ons verzekerd dat de bewoners meer inspraak krijgen. Ik mag het van harte hopen.

Hier Emile Jaensch over deze vergadering.

Henk de Boer: "In een zinderende slotakkoord van de laatste raadsvergadering kwam de raad niet opdagen, opende CDA de vergadering, 'naaide' de stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema Tante Bep, riepen Driemonders 'zo zijn we niet getrouwd', kreeg ph Jaensch van de VVD een motie van treurnis aan zijn broek,  keek Emile Jaensch van de VVD drie keer sip, en kregen we aan het eind van de vergadering uit handen van de kordate stadsdeelvoorzitter Herrema in een glimmende pak een 'Tilia cordata' in het lindelaantje. Hoe zout wilt u het hebben.

... Daarvoor had de fractievoorzitter van het CDA onder grote hilariteit van de vele aanwezigen, de raadsvergadering om kwartover acht geopend, omdat de raaadsleden op een paar na, niet aanwezig waren. Ze zaten te schransen in de kantine en slobberden wijn in grote fonkelende glazen.

De tribune zat helemaal vol. Het was al tien voor half negen. Bacchus regeerde. Op de tribune werd gevraagd of ze niet gehaald konden worden, en toog de 'voorzitter' op hoge poten naar de kantine om te zetten dat we reeds bij de rondvraag zijn. Dat viel als een natte lendedoek op de in lichtroze geklede voorzitter Eckhardt, die het zeer onbeleefd van mij vond dat ik als een botte bijl in het vijfsterrendiner viel. Maar ze kwamen. Bedremmeld. En om half negen begon de raad en gingen de bewoners er recht voorzitten."

De toekomst van de 'metropool'

buurthuis holendrecht

De toekomst van Gaasperdam werd gisteravond besproken in buurthuis Holendrecht. Ik was daar nog nooit binnen geweest. Het is ruim en functioneert beter als buurthuis dan buurthuis Gein. Het probleem met de geluidsinstallatie is echter overal hetzelfde. De equalizer instellingen zijn die voor muziek met veel bassen. Dat is minder geschikt voor spraak. Soms is het moeilijk om alles te verstaan. Mogelijk ligt dat mede aan mijn gehoor. Mijn eigen stereo-installatie is precies afgesteld met bijzondere aandacht voor de spraakfrequenties.

Henk de Boer was razensnel met zijn bericht op zijn weblog. Henk (CDA) was er dus, ook een paar mensen van andere partijen, de heer Jaensch natuurlijk (hilariteit toen iemand vroeg wie hij was), GroenLinks, de SP. Van de PvdA en de andere partijen zag ik jammer genoeg geen bekende gezichten uit de stadsdeelraad, maar ik ken ook niet iedereen.

Het taalgebruik van deze bijeenkomsten is al een stuk verbeterd, maar ik weet nog steeds niet precies wat 'zichtbaarheid van Gaasperdam' betekent. Iemand van het stadsdeel bracht dat in verband met de huizenprijzen, die wel wat hoger mochten zijn volgens hem. En dat terwijl de huizenprijzen nog steeds veel te hoog zijn. De redenering die bestuurders vaak volgen is dat stijgende huizenprijzen goed zijn voor de economie. Voor sommige mensen wel, ja, maar voor de overgrote meerderheid niet. Zeker als je denkt aan jonge gezinnen die wel een huis zouden willen kopen en de hoge prijs niet op kunnen hoesten. Het grote probleem van de voorbije jaren was precies de prijzenbubbel, de systematische en kunstmatige verhoging van huizenprijzen, een bubbel die tenslotte moest barsten, waardoor veel huizenbezitters in de problemen zijn gekomen. De schuld van particulieren in hypotheken is vergeleken bij omringende landen zeer hoog wat volgens sommige economen een gevaar is. Niet de staatsschuld is een probleem, maar de particuliere schuld. Als steeds meer mensen niet aan hun verplichtingen kunnen voldoen dan lopen de banken ook gevaar. Dus, stijgende huizenprijzen zijn geen goede zaak, dat is kortzichtig denken. Men denkt ook aan het bouwen van meer hotels. De heer Jaensch had het plan om buurtagenda's op te stellen. Daar zit misschien wel wat in.

Het woordje 'metropolitaan' verdwijnt gelukkig steeds meer uit de teksten. Het betekent gewoon 'stedelijk'. Een stad heeft ook grote nadelen, waarvan milieuvervuiling een van de grootste is. En als je denkt aan een 'metropool' als Parijs dan zie je dat daar een groot deel van het budget besteed wordt aan handhaving en onderhoud, met name schoonmaak. Is daar geen geld voor dan krijgt het woord 'metropool' een puur negatieve klank. Iemand bracht het probleem van de slechte bewegwijzering ter sprake. Het is inderdaad soms moeilijk om bijvoorbeeld in Holendrecht een bepaald adres te vinden omdat er geen aanduiding van straat of nummers te vinden is, vooral in de dwarsstraten. Een echte metropool doet daar wat aan. We moeten niet de stad naar het groen brengen, maar het groen naar de stad.

plas
Heerlijk wandelen langs de Gaasperplas

Wat nieuwbouw betreft denkt men enkel aan nieuwe woningen op en langs de overkapping van de Gaasperdammerweg. De waterspeelplaats in het Gaasperpark zou gerenoveerd worden. Belangrijk daarbij is dat niet bezuinigd wordt op onderhoud en handhaving. Laten we hopen dat er niet weer honderden bomen moeten sneuvelen voor de plannen. Want zo onderhand lijkt het een kwestie van een stap vooruit en twee achteruit; duizend bomen planten en tweeduizend kappen.

De Gaasperplas hoeft echt niet zichtbaar te zijn vanaf de dreven. Wandel er toch gewoon naartoe langs ontelbare paadjes en bosjes. Het kappen van bomen voor de 'zichtbaarheid' maakt het landschap saai en voorspelbaar. Er is niets aan een open plas zonder bomen op de oevers. Hou de Gaasperplas spannend met honderden verschillende zichthoeken en perspectieven. Elke tien meter een nieuw uitzicht, dat maakt een omgeving pas mooi en boeiend om te ontdekken. Haal je de bomen weg dan heb je alles in één oogopslag bekeken en kun je weer weg. Ik vermoed dat de zichtbaarheidswaan vooral ingegeven is door de wens van sommige bestuurders om zoveel mogelijk kale plekken te maken om daar later makkelijker evenementen te kunnen organiseren en nieuwbouw te plegen. 'Zichtbaarheid' is een gruwel en een voorwendsel voor een ongewenste agenda. Waar bij Wisseloord bomen zijn gekapt is een lelijk stuk wijk ontstaan. Waar boschages zijn verwijderd, ligt nu het zwerfafval zichtbaar de omgeving te verloederen. Een voorbeeld van een bijzonder saai 'zichtbaar' plaslandschap is de Ouderkerkerplas.

Er was ook een workshop duurzaamheid. Ik zat in de 'internet van de toekomst' groep, maar ik had eigenlijk ook nog iets over het milieu in bijvoorbeeld Gein kwijt gewild. In Gein staan ook koophuizen, met elk hun eigen verwarming. Sommige huizen waren al milieuvriendelijk toen ze werden gebouwd (houtskelet met luchtverwarming), maar andere weer niet. Het is opvallend dat in deze wijken bij windstil weer in de winter vaak een ongezonde lucht hangt, koolmonoxide denk ik, het is in elk geval niet helemaal reukloos en het slaat op je longen. Daar mag ook wat meer aandacht aan besteed worden.

In de internetgroep kwam glasvezel naar voren als een groeiende noodzaak. Dat is duurzamer dan wifi. Het kost aanvankelijk iets meer bij de aanleg, maar dan is een glasvezelnet ideaal omdat het meer keuzemogelijkheid biedt wat betreft providers. Trouwens, het toenemende wifiverkeer wordt een steeds groter probleem; storing door buren met Dect, Wii en lekkende magnetrons. De grote multinationals zijn te gauw geneigd om wifi als norm te stellen. Dat is om verschillende redenen niet zo verstandig. Waarom zou je iPad en/of laptop niet ook een ethernetaansluiting mogen hebben? Het is een kwalijke ontwikkeling dat die steeds meer worden weggelaten ten voordele van wifi. 's Nachts staat mijn wifi helemaal uit en die gebruik ik ook enkel voor mijn iPad - mijn andere apparaten (radio en laptop) hangen aan een powerline; het automatisch uitschakelen kan gewoon ingesteld worden op het modem. Dat spaart electriciteit (want wifi is tenslotte het constant uitzenden van een draaggolf; dat is geen 24 uur per dag nodig). Het zou me ook niet verbazen als over enige tijd steeds meer studies verschijnen over de schadelijke gevolgen van wifi voor de gezondheid, vooral die van kinderen. En wifi in parken is al helemaal onzinnig. Hou het groen tenminste wifivrij.

Nieuws

The Intercept: "The Intercept, a publication of First Look Media, was created by Glenn Greenwald, Laura Poitras, and Jeremy Scahill. It has a two-fold mission: one short-term, the other long-term.

Our short-term mission is to provide a platform to report on the documents previously provided by NSA whistleblower Edward Snowden. Although we are still building our infrastructure and larger vision, we are launching now because we believe we have a vital obligation to this ongoing and evolving story, to these documents, and to the public.

Our NSA coverage will be comprehensive, innovative and multi-faceted. We have a team of experienced editors and journalists devoted to the story. We will use all forms of digital media for our reporting. In addition, we will publish primary source documents on which our reporting is based. We will also invite outside experts with area knowledge to contribute to our reporting, and provide a platform for commentary and reader engagement.

Our long-term mission is to produce fearless, adversarial journalism across a wide range of issues. The editorial independence of our journalists will be guaranteed. They will be encouraged to pursue their passions, cultivate a unique voice, and publish stories without regard to whom they might anger or alienate. We believe the prime value of journalism is its power to impose transparency, and thus accountability, on the most powerful governmental and corporate bodies, and our journalists will be provided the full resources and support required to do this.

While our initial focus will be the critical work surrounding the NSA story, we are excited by the opportunity to grow with our readers into the broader and more comprehensive news outlet that the The Intercept will become."

Anarcho-liberalisme

anarchocapitalism

Het anarcho-liberalisme tiert welig in Nederland. In Amsterdam zijn we dit al langer gewend. Ex-krakers werkzaam bij de Dienst Ruimtelijke Ordening, we kijken er niet meer van op. Maar wat erger is, de liberalen hebben het anarchisme ook ontdekt als winstgevend beleid. Niet voor niets hameren neoliberalen voortdurend op de verstikkende regelgeving. Dat de huidige crisis vooral veroorzaakt is door deregulering en privatisering mag de pret niet drukken. De propagandamachine davert gestaag door. Weg met de regels. Leve de vrijheid (eh... niet voor iedereen weliswaar, alleen voor de neoliberale nomenklatura - de burger moet nog steeds goed in de gaten en vooral aan het lijntje gehouden worden).

Volkskrant: "De rechter heeft het verboden, maar Amsterdam staat het toe: tijdelijk je etage verhuren aan toeristen. Al zitten er risico's aan, de trend is toch niet meer te stoppen.

In Berlijn is het illegaal, in New York is het verboden, maar Amsterdam zou Amsterdam niet zijn als de wetgevers niet een oogje toeknijpen. Sinds gisteren is het tijdelijk verhuren van huizen en appartementen via onlinemarktplaatsen namelijk officieel toegestaan in de stad. Of zoals de meest populaire van die marktplaatsen, de website Airbnb, het verwoordt: 'Deze regelgeving maakt van Amsterdam een wereldwijde voorloper.'

Die nieuwe regels in een notedop: de verhuurder mag geen huurtoeslag ontvangen, moet zelf in de woning wonen, is verplicht toeristenbelasting af te dragen en heeft toestemming nodig van de huiseigenaar. Ook moet de brandweer groen licht geven, mogen er maximaal vier personen tegelijkertijd overnachten en geldt er een jaarlijks verhuurquotum van twee maanden.

'Maar', zo zegt Ossel, 'die twee maanden zijn vooral een indicatie. Als iemand tweeënhalve maand in het buitenland zit en toch graag zijn huis wil verhuren, dan zullen we daar echt niet moeilijk over doen.'"

De heer Ossel zit ik ook het regentenclubje Groengebied Amstelland (maar laat zich daar meestal vertegenwoordigen) waar hij onze parken en recreatiegebieden te grabbel gooit voor de evenementenindustrie. Ook daar heerst anarchie. Bestemmingsplannen worden met voeten getreden. Inspraak is puur proforma. De Ecologische Hoofdstructuur telt niet mee. Al jaren doet Amsterdam alsof de EHS niet bestaat en ermee rekening houden is er helemaal niet bij. In het Natuurplan van stadsdeel Zuidoost staat geen kaart van de EHS. Men is nu bezig met de Toekomstagenda Gaasperdam waarin weer geen rekening gehouden wordt met de EHS. Men wil een megalomaan groot metropolitaan Gaasperpark, met veel grote evenementen dus, die in strijd zijn met het bestemmingsplan. De anarchie tiert ook welig in Zuidoost.

De VOC-mentaliteit is weer in. We weten allemaal dat de VOC geleid werd door regenten. Groengebied Amstelland zit momenteel in een prachtig historisch regentenpandje en gedraagt zich ook als een regentenclub.

FreeMarkets

Vrijstaat Amsterdam: "De handelsgeest, van oudsher in de VOC-stad aanwezig, is weer helemaal in haar bewoners gevaren. Het gekanker lijkt verstomd. Weet u wat het is? Wat tegenwoordig met een vreemd woord ‘bottom-up’ wordt genoemd is gewoon iets van alle tijden: om de zoveel jaren moet een stad zichzelf opnieuw uitvinden, dan gaat ze alles grondig vernieuwen. Dan moeten alle bewoners aan de bak om hun lokale producten en diensten bij te slijpen. Zonder die optelsom van hele kleine lokale vernieuwingen in korte tijd zou de stad op den duur stagneren. En het bijzondere eraan is, is dat die lokale economische en technologische vernieuwing steeds met golven verloopt. Amsterdam heeft er in haar geschiedenis vele gekend, want naast die eerste en tweede Gouden Eeuw waren er vele episodes in haar stedelijke geschiedenis waarin de stad een groeispurt maakte. En telkens werd zo’n groeispurt voorafgegaan door een verwarrende, aarzelende tijd.

Toch is er een gevaar. Dat gevaar schuilt in onszelf. De Amerikaanse historicus Barbara Tuchman heeft daar ooit in ‘The March of Folly’ (1984) op gewezen: samenlevingen zijn in staat zichzelf te gronde te richten. Er bestaat namelijk de mogelijkheid dat de burgers van Amsterdam het plaatselijk bestuur zullen kapen met het oogmerk om zonder innovatie winst te maken. Dat hebben de Amsterdammers tenminste één keer eerder gedaan: in de achttiende eeuw weigerden de rijk geworden kooplieden op de grachten nog langer in hun eigen stad te investeren. In plaats daarvan investeerden ze in het Silicon Valley van de achttiende eeuw: Manchester, Liverpool en Londen. Alle winsten uit onze Gouden Eeuw lieten zij wegvloeien naar het buitenland. Diezelfde kooplieden verboden het plaatselijk bestuur om de infrastructuur van Amsterdam te verbeteren. Ze benoemden lieden die het mes zetten in de grootschalige plannen, alles moest zuiniger en goedkoper. De Plantage werd niet meer bebouwd, maar in plots als privé-tuinen tijdelijk verhuurd. Wie talent had vertrok naar Londen of Parijs. Het zou de stad twee eeuwen kosten om die enorme klap weer te boven te komen."

Globalinfo: "Nederland huisvest bedrijven die wereldwijd betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek getiteld Private Gain, Public Loss van Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) naar de relatie tussen het Nederlandse vestigingsklimaat en mensenrechten."

De markt erodeert morele waarden: "Waarom zijn we in markttransacties minder moreel gemotiveerd dan wanneer we individueel beslissen? Falk en Szech noemen drie mogelijke verklaringen. Ten eerste kan het zijn dat we ons minder persoonlijk verantwoordelijk en dus minder schuldig voelen. Maar het kan ook zijn dat de markt ons informatie verschaft over wat anderen doen. Als er blijkbaar anderen zijn die zich zo gedragen, dan is de morele belasting minder zwaar. En tenslotte kan het zijn dat de markt ons aanzet tot denken in termen van individuele, materiële opbrengsten, zonder aandacht te hebben voor de gevolgen voor anderen."

EU has no corruption-free zone: "Corruption across the EU bloc is costing taxpayers billions, as member states fail to tackle the problem head on, according to the European Commission."

Het wordt schrijnend wanneer overheden erop aansturen om burgers in hun verweer tegen ambtelijke beslissingen enkel nog  naar de rechter te verwijzen en als deze juridische weg ook nog eens bemoeilijkt wordt door bijvoorbeeld een hoge eigen bijdrage en drastische bezuinigingen.

SCOnline: "Er wordt meer en meer wetgeving ontwikkeld waarmee de positie van de onafhankelijke rechter wordt uitgehold. Die constatering doet rechter Maria van de Schepop, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak (NVvR)."

En de toestand wordt nog vreemder als advocaten menen te mogen liegen in de rechtszaal en daarbij een essentiële gedragsregel aan hun laars lappen waardoor het algemeen belang in de knel kan komen.

Het plukken van de burgers is schering en inslag.

Cursus pluk de burger

Tandartsen declareren te veel - gemiddeld 4.000 euro per tandarts

LeidschDagblad: "Bahattin Erbas, in 2012 veroordeeld wegens fraude, heeft zich woensdag ondanks fel protest van zijn partij PvdA opnieuw laten installeren als statenlid van Zuid-Holland."

Nederland bestelt een nog verboden spionagesysteem

Satire: ‘AIVD handelde binnen toekomstige wetgeving’

Voor dove oren

In de media presenteert de heer Jaensch zich momenteel als portefeuillehouder voor milieu. Dat klinkt wat beter dan Ruimtelijke Ontwikkeling, Milieu & water en Sport & recreatie, zeker in verkiezingstijd. Ik hoop dat het volgende bericht hier niet voor dove oren staat.

power

Rijksoverheid: "Van 810.500 Nederlanders is bij de huisarts bekend dat zij problemen hebben met hun gehoor. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Daaruit blijken ook signalen dat gehoorschade door harde muziek onder jongeren een groeiend probleem is. Het vermoeden bestaat dat jongeren meer worden blootgesteld aan hard geluid, bijvoorbeeld via persoonlijke muziekspelers en uitgaan. Tot 60% van jongeren die mee hebben gedaan aan een zelftest geven aan dat ze weleens een piep horen na het uitgaan. Zo'n 20% heeft die piep zelfs permanent. Dat wijst op een onherstelbare gehoorbeschadiging.

Staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) neemt deze waarschuwingssignalen serieus. Hij pakt het probleem aan bij de bron, omdat je gehoorschade door harde muziek alleen kunt voorkomen, niet genezen.

Concerten en dancefeesten

Een belangrijke bron is de muziek tijdens concerten en dancefeesten. Met de organisatoren van muziekevenementen en poppodia sluit hij daarom een convenant op vrijdag 14 februari 2014. Het convenant moet er toe leiden dat de muziek zachter wordt gezet en bezoekers actief worden voorgelicht over de risico's van harde muziek voor hun oren, zodat zij zich daar tegen kunnen beschermen."

Het huidige kabinet wil zich weer positief profileren, maar zo'n convenant bestaat al sinds mei 2011, toen verschillende brancheorganisaties hadden afgesproken dat het geluid gemiddeld over een kwartier gemeten niet meer dan 103 decibel mag zijn. De geluidsoverlast van Amsterdam Open Air gaat zelfs voortdurend over de 115dB, dat is ongeveer vijf keer zo hard. Het geluidsplan van Open Air is erop gericht om het geluid zo hard mogelijk te zetten en alle mogelijkheden van de afspraken maximaal uit te buiten. Tien minuten 115 dB en dan 5 minuten op 95dB, iets van dien aard. Zo'n convenant is veel geblaat en weinig wol. Er verandert niets. Want de afspraken werden al die tijd al geschonden. De geluidsmetingen worden betaald door de festivalorganisatoren. Weer wat loze verkiezingspropaganda en een convenant voor dove oren?

Een absoluut maximale grens van 100dB zou de norm moeten zijn. Dat komt overeen met het geluid van een kettingzaag en dat is toch al een aardig oorverdovend lawaai. Onze overheid is nog steeds zeer laks met het handhaven en dat zal met dit kabinet weinig veranderen. Onze portefeuillehouders 'van milieu' en vergunningverleners leggen wat dit betreft totaal geen beperkingen op aan muziekfestivals.

Toekomst van Gaasperdam

shot_1590

Sommige bestuurders doen alsof het huidige Gaasperdam geen toekomst heeft, daarom ontwikkelen zij plannen om Gaasperdam op te stoten in de vaart der volkeren en van Gaasperdam een heuse metropolitane dingsbums of zoiets te maken. Om de kassa te laten rinkelen natuurlijk. De ambities gieren de pan uit. De metropolitane plannen zijn megalomaan. Een Groot Metropolitaan Gaasperpark, met veel evenementen, lees overlast, vervuiling en criminaliteit. Want laten we eerlijk wezen, waardoor onderscheiden metropolitane gebieden zich? Inderdaad, door overlast, vervuiling en criminaliteit. Wifi in onze parken zal deze een ideaal werkterrein maken voor overvallers die het gemunt hebben op uw mobieltje (met bankgegevens) en iPads. Er is weinig begrip voor de wensen van de omwonenden. Wat internet betreft, wat Gaasperdam nodig heeft is een goed glasvezelnet en een eigen internetcentrale. Dat zou Gaasperdam opstoten in de vaart der volkeren. (Geen 4G wifi, want dat stoort verschrikkelijk, is duur en levert mogelijk gezondheidsschade op.)

ZO: "Sinds de zomer van 2012 heeft de Dienst Ruimtelijke Ordening in samenwerking met stadsdeel Zuidoost gewerkt aan een toekomstvisie voor Gaasperdam. Een jaar lang is gesproken met diverse partijen en betrokkenen. Zo is een beeld ontstaan van de sterke en zwakke kanten van Gaasperdam en de kansen om de wijk beter voor de toekomst toe te rusten. Dit is verwoord in de ‘Toekomstagenda Gaasperdam', een boekje met vier thema's die verder ontwikkeld zullen worden.

    Gaasperdam modern en duurzaam

    Groot Gaasperpark als metropolitane Plek

    Ruimte voor woonwensen

    Versterken centrum Reigersbos

Op maandag 17 februari 2014 wordt de Toekomstagenda Gaasperdam gepresenteerd, gevolgd door een workshop over duurzaamheid. U bent vanaf 18.30 uur welkom in het BuurtHuis Holendrecht, Holendrechtplein 37, 1106 LP Amsterdam. De presentatie duurt van 19.00 tot 20.00 uur, de workshop Duurzaamheid van 20.15 tot 21.30 uur

Wilt u graag bij de bijeenkomst aanwezig zijn? Meldt u dan aan bij M. Boon via m.boon@zuidoost.amsterdam.nl of 020 2525241."

Download Slimweg gelukkig in Gaasperdam (De Toekomstagenda)

gaasperplas

Er zullen vast wel goede ideeën bij zijn, maar tijdens de eerdere bijeenkomsten is telkens verzwegen dat het Gaasperpark behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur en de Hoofdgroenstructuur en dat er een bestemmingsplan is dat grote beperkingen stelt aan wat is toegestaan in het Gaasperpark. Groengebied Amstelland beheert het park en is in feite een clubje regenten die eigenzinnig hun eigen plannen willen doordrukken, d.w.z. exploitatie en horeca in het park. Duurzaam is een modewoord en betekent tegenwoordig weinig meer. Er zit altijd een verdienmodel achter, geld dus. En wat betekent 'ruimte voor woonwensen'? DE woonwens van 99% van de bevolking is een betaalbare woning in een groene omgeving, en zeker niet verdichting of meer evenementen.

Henk de Boer: "Bewonerscollectief Nellestein heeft met ondersteuning van de Bewonersvereniging Nellestein een enquete gehouden in april 2013 over Open Air in Gaasperpark. Per appartement hebben bewoners gereageerd en elk formulier staat dus vaak voor meerdere bewoners. Je zou de aantallen met ca. 1,5 moeten vermenigvuldigen. Na drie jaar blijkt dat een groter wordende groep bewoners ernstige bezwaren heeft tegen het evenementenbeleid.

Een meerderheid van 66% is 'absoluut tegen'.

Bewoners die neutraal tegenover Open Air staan verbinden daaraan wel allerlei voorwaarden, zoals het niet beschadigen van het park, mits 1 dag, mits niet nog een groter festival, mits er goed opgeruimd wordt.

De enquete is aangeboden aan bestuur van het Groengebied Amstelland en onlangs aan de raadsleden.

Op 6 maart is er een rechtzaak van het Bewonerscollectief, gesteund door de Bewonersvereniging Nellestein over de vergunningverlening van 2012 en 2013 en de strijdigheid met het bestemmingsplan."

Hierbij stel ik mij de vraag: Hoe groen is GroenLinks tegenwoordig nog als zij achter een 'metropolitaan' Gaasperpark staan met grote evenementen? De toekomst van Gaasperdam is in gevaar als de metropolitane plannen doorgaan.

We fight back!

TDWFBAvatar

BitsOfFreedom: "Vandaag is wereldwijd uitgeroepen tot The Day We Fight Back: in allerlei landen wordt er geprotesteerd tegen massale surveillance. Wij doen mee namens Nederland."

we fight back

NRC LIVE: "Plasterk biedt excuses aan, maar Kamer nog niet tevreden"

Bespied ons niet

We merken het wel wat vanavond het resultaat is in de Kamer.

Politieke muizenissen

Byob
Klik voor vergroting

Een paar dagen geleden zag ik op Salto TV het programma Calypso TV, het programma voor Hindoestanen in Amsterdam. In de uitzending zaten mevrouw Mala Eckhardt, de heer Narish Parsan, en een lijstduwer. De eerste twee zijn hier breed bekend in Zuidoost als raadsleden. Wat ik in de uitzending hoorde deed mijn oren flapperen. De heer Parsan gaf mensen die niet gingen stemmen het advies om hun stembiljet niet weg te gooien. De lijstduwer zei het nog duidelijker; wie niet ging stemmen moest het stembiljet doorgeven en anderen machtigen. Betekent dat dat straks twee groepen Surinamers (de fractie Parsan en de fractie Dalgliesh) de Bijlmer gaan afschuimen om stemmen te ronselen? Wat zou dan de prijs zijn waartegen een stembiljet van eigenaar wisselt? Onverkwikkelijke ontwikkelingen?

Er zijn ook verschillende meningen in omloop over de bevoegdheden van de komende bestuurscommissies. De stad meent dat veel bevoegdheden teruggaan naar de stad, maar hier in Zuidoost hoor ik precies het tegenovergestelde. Dat wordt nog wat. En als straks voorzitter Herrema er niet meer is om orde op zaken te stellen in het bestuur dan vrees ik het ergste. Laten we eerlijk wezen een bestuur met overwegend Surinamers zal er niet veel van terecht brengen. Dat gaat fout. Er lopen hier in Zuidoost veel te veel Zurinamers, u weet wel, het soort dat enkel en alleen zijn eigen achterban (financieel) opstuwt in de vaart der volkeren. Laatst zat ik in een bewonersoverleg waar zoals gebruikelijk zeer weinig Surinamers belangstelling voor hebben; er zat ook één Surinaamse mevrouw bij (op enige meters afstand van de groep weliswaar) die pontificaal verklaarde dat zij hier niet bijhoorde (maar ze bleef er wel bij zitten). Vreemd allemaal. En u kent zeker wel Surinamers die er openlijk voor uitkomen dat zij enkel opkomen voor Surinamers (en hun eigenbelang natuurlijk) en dat Surinamers voorgetrokken moeten worden. Dat riekt al aardig naar discriminatie. Dat is een reëel gevaar hier in Zuidoost, waardoor het samenleven hier ernstig belemmerd kan worden. Van de Surinamers die zich verwaardigen om contacten te onderhouden met witte mensen is Roy Ristie een welkom voorbeeld. De rest reageert niet op e-mails.

Volgens de heer Parsan krijgen de bestuurscommissies meer taken. Luistert u zelf. Hoe zit dat nu eigenlijk?


Veel bezoekers heeft hij nog niet gehad. Eén like. De politieke partijen zijn niet erg in trek meer bij de kiezers. De PvdA kan een flinke klap verwachten bij de verkiezingen. De VVD ook. Hier in Zuidoost is het een zooitje. Maar is het in de centrale stad beter? Ik denk het niet. Gemeenteraadsleden zijn ervan overtuigd dat het hier een zooitje is. Dat is het enige wat ze dan van Zuidoost weten. Maar hier in Zuidoost heb je toch contact met raadsleden en bestuurders op een manier die af en toe toch problemen kan oplossen. We hebben hier ook een app (iPad) om de beraadslagingen te kunnen volgen. Documenten staan op het internet. Inzage in stukken ter plekke op het stadsdeelkantoor is inderdaad (en nog steeds) een groot probleem. Men ziet liever geen mensen die inzage vragen; dat is blijkbaar ongebruikelijk voor Surinamers en andere ambtenaren. Maar de stad heeft geen app en ik vraag me ernstig af of de gemeenteraadsleden enig idee hebben van wat zich hier in Zuidoost allemaal afspeelt. De hoorcommissies zijn een lachertje. Het resultaat is zowat altijd dat de burgemeester gelijk krijgt. Hij had zich voor zijn burgemeesterschap als advocaat al heel verdienstelijk gemaakt als verdediger van de belangen van de dubieuze kunsthandel Gmurzynka. Gewoon afschaffen die hoorcommissies. In Amsterdam heerst nog steeds een regentesk bestuur, dat vaak lak heeft aan afspraken en regels die provinciaal of nationaal gelden. En dat jammer genoeg niet ten gunste van de bewoners maar van een bemiddelde nomenklatura.

Door een opeenvolging van fouten is de SP in Zuidoost uitgeschakeld. Zeer jammer, want een sterke oppositie is er niet. Henk de Boer is door zijn partij, het CDA, teruggefloten. GroenLinks heeft zich laten inkapselen met een zetel in het bestuur. Urwin Vyent kreeg laatst nog van Henk de Boer het stempel 'onschuldig' opgedrukt, maar hij bedoelt waarschijnlijk 'onnozel', zoals in de bijbelse term 'onnozele kinderen'. En OZO, ja die zien ook niet echt de noodzaak om de raad te houden aan bestemmingsplannen. Noush Saranjam van Nieuwe Stijl Socialisme heeft een voorzitterschapje van een commissie gekregen en weert zich kranig om zich duidelijk te maken in de raad. De heer Bissesar catert enkel voor de Bijlmer. De ongekroonde prins van de raad is nog steeds de heer Jaensch. Mijn politieke overtuiging staat diametraal tegenover die van dhr. Jaensch, maar het moet gezegd, hij is een rasechte politicus. Hij is bereikbaar en is zeer actief. Het is alleen jammer dat ook hij enkel catert voor zijn eigen neoliberale achterban. Vriendjespolitiek alom dus hier in Zuidoost. Bestuurders die het belang van de hele bevolking voor ogen hebben moeten nog geboren worden. Intussen stijgt de armoede.

wildersnexit

Als we de landelijke politiek bekijken dan worden de problemen nog groter. Geert Wilders wil Nederland uit de EU want ons geld zou verdwijnen naar de Grieken. Dat is onzin natuurlijk. Dat zoveel mensen achter de onzinnige ideeën van Wilders aanlopen is verbijsterend. Wilders kent de feiten niet. Er gaat geen geld naar de Grieken, die worden juist op allerlei manieren kaalgeplukt. Het geld gaat naar de banken, meneer Wilders, en niet de Griekse banken, maar de buitenlandse, onder andere de Nederlandse, die flink veel geld verdiend hebben met de crisis in Griekenland. Als het geld naar de Grieken ging om hun economie op te peppen zou dat nog zin hebben, maar niet als het geld verdwijnt in de bodemloze put van insolvente buitenlandse banken. Realiseert Wilders zich wel dat als de buitenlandse schuldeisers van Griekenland geen geld meer krijgen ook Nederland en de hele EU over de kop gaat? Overigens is het immigrantenbeleid van Wilders nogal bekrompen. Hij gooit alle kommer en kwel op de immigranten, maar hij doet niets voor een eerlijk globaliseringsbeleid dat ervoor kan zorgen dat alle landen in staat worden gesteld hun eigen economie op te bouwen waarbij uitbuiting en speculatie door andere landen wordt verboden. Ja natuurlijk dat in die uitgebuite landen de bevolking weg wil. Hou die mensen in hun eigen land door het scheppen van een faire handelspolitiek.

Nederlandse banken duwden Griekenland dieper in crisis.

We zijn nu toch met internationale politiek bezig, dus nog even dit. In Nederland is iedereen homo. Dus wij zijn erg voorop met tolerantie wat dit betreft. In Rusland zijn ze nog niet zover. Maar ja, hoe komt dat zo? De Russen moesten zonodig democratisch worden en vrij zijn. Poetin heeft ervoor gezorgd dat de oligarchen die de grondstoffen van Rusland van een bezopen Russische regering hadden gekregen en ingepalmd weer ten goede kwamen aan de hele bevolking. Dat is wat een goed staatsman moet doen. Nederland, en daarmee bedoel ik de Royal Dutch Shell en de Unilever, zagen hun buit al verdwijnen, en de hele koude oorlogsmachine werd weer in gang gezet. Van de Telegraaf tot VN werd Rusland weer de vijand. Het handvat daarvoor was zeer welkom het Russische homobeleid.

Mogen de Russen eindelijk hun eigen mening kenbaar maken dan is het weer niet goed. De Russische Orthodoxe Kerk heeft nu weer de vrijheid om zijn macht uit te breiden en fundamentalistisch tekeer te gaan tegen homo's. De bevolking heeft ook de vrijheid gekregen om zich hierover te uiten. En wat gebeurt er? Die is ook tegen homo's. Dat mag natuurlijk niet volgens het Westen dat nog steeds niet begrijpt dat heel Rusland zich belazerd heeft gevoeld door de kapitalistische ravage en shocktherapie die het Westen in Rusland aan het uitwerken was. De reactie liet niet op zich wachten. Rusland heeft terecht een hekel gekregen aan de tirannieke inval van het Westerse kapitalisme dat het land bijna tot de bedelstaf had gekregen. Poetin handelt gewoon democratisch door te luisteren naar het volk en dat heeft momenteel een hekel aan homo's. Zoveel inzicht in het land hadden we niet dat we doorhadden wat dreigde te gebeuren. Rutte volgt de wens van het Nederlandse volk door de homorechten ter sprake te brengen. Poetin doet hetzelfde maar volgt zijn eigen volk. En laten we wel wezen, die man doet echt moeite om sympathiek over te komen. De protesten zullen zeker wel invloed hebben.

Maar de hetze tegen Rusland zal zeker niet helpem. Die wordt nog steeds gestuurd door extremistische elementen in de Nederlandse nomenklatura, met name de AIVD en MID die nog steeds volzitten met anti-sovjet opgeleide ambtenaren die eindelijk weer flink tekeer kunnen gaan en het Nederlandse volk bovendien bespioneren als een super-KGB. De Bataafse volksstammen die nog steeds vinden dat de oorlog tegen Vietnam en de politionele acties in Indonesië te rechtvaardigen zijn bestaan altijd nog, ook de homohaters. Zuidoost moet nog altijd moeite doen om homogezinnetjes hier te laten integreren. Sommige allochtonen hier maken er ook een potje van. En hoe is het homobeleid in delen van de VS en elders? Nog veel en veel erger dan in Rusland. 

Hoe was de toestand vroeger in de Sovjet-Unie? Van homohaat was weinig sprake. Op het Rode Plein zag je jonge soldaten gearmd lopen. Mannen- en vrouwenvriendschap was een gewone zaak, niet zozeer een kwestie van sex maar van vriendschap. De zware nadruk op sex is een typisch Westerse uitvinding. Die uitvinding wordt nu geëxporteerd naar Rusland. De Engelsman Guy Burgess vluchtte tijdens de Koude Oorlog naar Moskou net voor hij als spion werd ontdekt. Daar woonde hij als homo openlijk met een vriend samen, beschermd door de Sovjetstaat. Het is maar hoe je het bekijkt. Het Westen moet eens leren wat bescheidener en menselijker te zijn. En wat minder oorlogszuchtig zou ook helpen.

Ik ben twee keer een maand in Moskou geweest om de taal te leren, dus ik ken de stad en de mensen wel een beetje. De eerste keer kregen we les aan de Universtiteit voor Bestuurskunde (Государственный университет управления). Dat was vlakbij metro- en treinstation Vychino, toen het eindpunt van de lijn (5 kopeke per rit - elke 20 seconden een metro); nu zijn er nog drie stations verder. Onze leraar nam ons mee op excursies en ook filmbezoek. Een van de films die we zagen ging over een zigeunerfamilie die het land doortrekt. Een van de jongens had een voorkeur voor vrouwenkleren, en leefde uiteindelijk verder in vrouwenkleren. Niet echt iets wat je in de Sovjet Unie zou verwachten. Maar er was daar wel meer wat hier niet bekend was. Die film heb ik hier nooit te zien gekregen. Belangstelling en vrijheid van literatuur en film uit Rusland was niet erg ontwikkeld in het Westen. Tot de dag van vandaag zoekt men hier voortdurend naar negatieve dingen.

Net lees ik dat de 'democratische' opstand in Kiev betaald wordt door de Verenigde Staten. Mevrouw Victoria Nuland - US Assistant Secretary of State - schreef in een e-mail 'Fuck the EU' en geeft 5 miljard dollar voor het ontwikkelen van 'democratische' organisaties (lees het aanwakkeren van een opstand) in Oekraïne. Ook weer een schoffering van Rusland. Ik zou zeggen, geef Rusland de tijd en wees een beetje geduldig. Het zijn ook maar mensen.

Wat de verkiezingen betreft, laat u niet gek maken. Wie beweert dat wie niet stemt geen recht meer heeft op spreken, vertelt onzin. Niet stemmen kan ook een signaal zijn voor de politiek. Men kan best politiek actief zijn en participeren zonder te stemmen. Waarom zou je stemmen op zakkenwassers die hun idealen te grabbel gooien op het moment dat ze in de raad zitten?

Yes!

antidote

Kalfje in Gaasperzoom

kalfje

Vanmiddag fietste ik door de Gaasperzoom. Ik had ook een leuk gesprek met twee mensen van Lindenhoff. Men was net bezig met het oprullen en egaliseren van het ruiterpad. Er liepen negen koeien, waarvan één kalfje. Dat genoot duidelijk van de zon, net als ik.

kalfje2

Project Gaaspersingel

Gisteren kreeg ik van stadsdeel Zuidoost de melding dat Ballorig en het grasveld ervoor NIET behoren tot het plangebied. Zie ook dit bericht. De uitbouw van Ballorig of nieuwbouw op het terrein van Ballorig worden dus NIET vergund.

plangebied arch

Het bestand 'Archeologie' op de website van Zuidoost is nu weer in orde en kan gedownload worden. De kaart daarin geeft de precieze omvang van het plangebied weer. De weiden langs de Gaasp staan daar niet op, dus vallen ze eigenlijk ook niet onder dit project. De status van deze weiden is geen EHS, dus daar gelden andere normen en regels voor.

Blijft dus nog het probleem van de weiden langs de Gaasp. Voor de Gaaspersingel wordt grond weggegraven en die zou dan op die weiden gestort worden. Maar die weiden maken deel uit van een oud veenweidelandschap en zouden behouden moeten worden. Op die weiden staan nu paarden van Stichting Springtalent. Het is een stukje veenweide waar veel watervogels zitten en dat ook als landschap met de paarden en andere dieren zeer mooi en aantrekkelijk is. Als die weiden opgehoogd worden dan is het geen veenweide meer en verdwijnt de natuurwaarde.

mogelijk parkeerterrein
De weiden die opgehoogd zouden worden

naar Gaasp
Fietspad naar de Gaasp langs de weiden

veenweiden

paarden

jong paard

Uit de stukken betreffende de Gaaspersingel:

"Voor ontgronding is een ontheffingsaanvraag bij de provincie Noord Holland nodig. De ontgronding wordt geraamd op 25.000m2. Een deel van de vrijgekomen grond zal hergebruikt worden om de nieuwe paden aan de oostoever van de Gaasperplas op te hogen. Omdat niet alle vrijgekomen grond hier verwerkt zal worden de grond ook worden gebruikt voor het ophogen van een perceel dat bij evenementen als parkeerterrein wordt gebruikt."

weiden

"Ten oosten van de Gaaspersingel liggen een aantal weilandpercelen, waar vrijgekomen grond uit het projectgebied permanent opgebracht gaat worden ter verhoging van deze percelen (zie figuur 1.1, lichtgroene vlakken). Naast deze percelen is sprake van omliggende percelen die mogelijk ook opgehoogd worden. Tijdens het schrijven van deze Nee, tenzij-toets is nog niet definitief bekend welke percelen opgehoogd zullen worden. In figuur 1.2 zijn wel de locaties van de potentieel op te hogen percelen weergegeven."

De bewering die in de stukken te lezen is dat deze weiden 'worden' gebruikt als parkeergelegenheid klopt niet. Zij zouden mogelijk in de toekomst wel gebruikt kunnen worden als parkeerterrein voor evenementen. Dat is echt geen goed idee. Daarmee verdwijnt ook de natuurwaarde en verdwijnt een stuk authentiek Hollands landschap. Mijn standpunt is dat evenementen niet in dit gebied thuishoren, dus ook geen parkeerterreinen.

ZO: "Tijdens de periode van ter inzage legging [tot en met 26 februari 2014] kunnen schriftelijk zienswijzen worden ingebracht. Zij moeten worden gericht aan het dagelijks bestuur van stadsdeel Zuidoost, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost. In deze periode kunnen ook zienswijzen mondeling worden ingebracht. U kunt hiervoor een afspraak maken met afdeling Juridische zaken, Directie Bedrijfsvoering, Stadsdeel Zuidoost op telefoonnummer 020-2525253, bereikbaar van maandag t/m vrijdag tussen 16:00 en 17:00. Wij maken u erop attent dat slechts beroep tegen de uiteindelijke beschikking kan worden ingediend als ook een zienswijze is ingebracht tegen de ontwerpbeschikking en men belanghebbende is."

© 2009