Weblog Archive mei 2012

De maffia regeert

christine lagarde
Christine Lagarde: "Ja... de Grieken moeten hun belastingen betalen!
Wat ik zeker weet is dat IK geen Griek ben."

Guardian: "Christine Lagarde, the IMF boss who caused international outrage after she suggested in an interview with the Guardian on Friday that beleaguered Greeks might do well to pay their taxes, pays no taxes, it has emerged.

As an official of an international institution, her salary of $467,940 (£298,675) a year plus $83,760 additional allowance a year is not subject to any taxes."

WelingelichteKringen: "De directeur van het IMF joeg dit weekeinde heel Griekenland in de gordijnen: de Grieken moeten niet zeuren, maar belasting  betalen. Dat maakt de onthulling van de Guardian bijzonder. Zij zelf betaalt immers geen stuiver belasting.  De baas van de IMF heeft recht op een salaris van een half miljoen en dat wordt belastingvrij uitgekeerd.

Daarnaast zijn er nog talrijke vergoedingen in natura. Ook belastingvrij. Het bericht heeft in Griekenland veel aandacht getrokken."

Parakalo: "Het grootste deel van de Europese noodhulp aan Griekenland, wordt niet gebruikt om de Griekse economie er bovenop te helpen, maar stroomt direct weer terug in de zakken van de EU. IMF en ECB.

De 130 miljard euro van de Europese reddingsoperatie wordt voornamelijk gebruikt om de rente op de Griekse staatsschuld af te lossen, terwijl de Griekse economie blijft worstelen."

NYTimes: "Its membership in the euro currency union hanging in the balance, Greece continues to receive billions of euros in emergency assistance from a so-called troika of lenders overseeing its bailout.

But almost none of the money is going to the Greek government to pay for vital public services. Instead, it is flowing directly back into the troika’s pockets.

As they pay themselves, though, the troika members are also withholding other funds intended to keep the Greek government in operation.

Last week, the Athens office that tracks revenue said Greece could run out of money by July. If so, Greece could default on its debts — except those due to the central bank, the monetary fund and the European Union.

“Greece will not default on the troika because the troika is paying themselves,” said Thomas Mayer, a senior adviser at Deutsche Bank in Frankfurt."

Ongelooflijk! Een roof van een dergelijke omvang is nog nooit vertoond in de hele wereldgeschiedenis.

Maar ook in Nederland regeert de maffia.

CBS: "Binnen de eurozone houdt Nederland met afstand het meeste over aan de goederenhandel met andere eurolanden (147 miljard euro in 2011)."

3620g1

Niettemin wil Rutte dat de Nederlandse regering tientallen miljarden gaat bezuinigen. Waarom? Om de miljarden die in de bodemloze put vloeien als 'hulp' aan andere landen (dus om het geld dat is geleend door de troika en andere banken als de Deutsche Bank) terug te kunnen betalen natuurlijk. De belastingbetaler moet opdraaien voor de woekerleningen van de banken. De belastingbetaler moet de banksters, de financiële maffia, onderhouden.

Intussen is het CDA al aan het bedenken hoe je een bevolking die steeds opstandiger dreigt te worden, het best (dus met illegale middelen) onder de duim kunt houden. Schunniger kunnen ze het niet maken. Het CDA gaat voor gestapomethoden.

NRC: "De militaire inlichtingendienst MIVD overtreedt soms de wet bij het verzamelen van informatie met behulp van internettaps. Dat erkende demissionair-minister Hillen (Defensie, CDA) vanmiddag in een Kamerdebat. Hij wil de wet aanpassen om de bevoegdheden van de dienst uit te breiden.

Door die uitbreiding moeten de inlichtingendiensten meer gegevens via kabel- en ADSL-aansluitingen kunnen aftappen, en niet alleen draadloze communicatie onderscheppen. De Commissie van Toezicht betreffende de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten gaf in een eerder rapport aan dat de bevoegdheden nu worden opgerekt."

Met andere woorden, onze overheid is nu al bezig met illegale activiteiten. Van democratie is nauwelijks meer sprake. Democratie is een kwestie van een net pak aantrekken en een leuk woordje in de media ventileren, en vooral 'als je haar maar goed zit'. Achter de schermen regeert de maffia.

Indienen bezwaren Open Air

Wie na het Amsterdam Open Air van Pinksteren geluidsoverlast of een andere vorm van overlast heeft ondervonden gedurende het festival en/of de opbouw en afbraak, kan alsnog een bezwaar indienen.

Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om binnen 6 weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt [27 april is de vergunning ondertekend en even later bekendgemaakt] een bezwaarschrift in te dienen bij de Burgemeester van Amsterdam, Amstel 1, 1011 PN Amsterdam.

Er zijn intussen al heel wat klachten bij de politie gedeponeerd over geluidsoverlast. Studenten konden zich door het kabaal niet voorbereiden op hun examens. Voor het festival is geconstateerd dat nog meer takken van bomen zijn gesnoeid, mogelijk door de organisatoren van Open Air. Na het festival lagen plaskruisen omvergeduwd in het gras. De algemene verontwaardiging is groot. Bruggen zijn beschadigd en de brandweer heeft pas meerdere dagen na de melding een bericht gestuurd dat dit niet hun probleem was. Wiens probleem dan wel? Stel je voor dat de veiligheid toch in het gedrang was geweest. In elk geval moeten alle bruggen langs de aanvoerroute grondig geïnspecteerd worden. Vlonders zijn verschoven. Er zit een ruime speling tussen het plankier en de bevestiging van de brugonderdelen. Is de brandweer van Zuidoost misschien gepaaid met het brandweerfeest dat ze mochten organiseren in het Gaasperpark en is men daarom zo coulant met de veiligheidsvoorschriften? Is er na de melding van een aanrijding tegen de railing van een brug überhaupt iemand deze brug gaan inspecteren?

vlonders

Opruimen

stof maaien
Stof maaien

In Gein is al wat afval van Open Air opgeruimd. Ook de tweede maaiploeg voor het fijnere werk deed hier veel stof opwaaien. Ik hoop dat ze niet de wortels van de bomen aan het maaien zijn. Nu nog een ploeg voor het wegblazen van het gras dat op fiets- en voetpaden is terechtgekomen.

blikjes
Rosarium, Gaasperpark

Elders ligt het vuil nog volop, ook in het Gaasperpark. Daar staan nog steeds dezelfde eco-toiletten en plaskruisen die ook door de filmploeg werden gebruikt. De plaskruisen lagen omgekieperd.

wc

Maar ik heb aan de zuidoever van de Gaasperplas ook één exemplaar van de Sint-jacobsvlinder gezien. Bijzonder vlindertje. En toen ik ergens een bochtje om een bosje maakte stond ik ineens vlak voor een prachtige fazant. Hij stond met zijn staart naar mij toe, draaide zijn kopje naar me toe en vloog toen met ferme vleugelslagen en een schor geroep het bos in.

st-jacobsvlinder

Reigersbos

Boodschapjes gedaan in Reigersbos. Waternet was druk bezig met waterbezigheden. Lantaarnpalen worden geverfd. Op Reigersbos aangekomen hoor ik iemand mijn naam roepen. Zij bleek een thuiszorgkracht geweest te zijn die zo'n acht jaar geleden mijn moeder kwam verzorgen. We kregen tientallen mensen over de vloer in de loop van een paar jaar, 's morgens en 's avonds, zeven dagen in de week. Zij had het nog voor mij opgenomen toen ik een conflict had met thuiszorg. Daarvoor werd ze berispt, want personeelsleden van de thuiszorg werden geacht altijd partij te kiezen voor het bedrijf, niet voor de mensen. Nu rijdt ze zelf in een scootmobiel wegens MS. Zij kende me nog goed en zei 'Je hebt goed voor je moeder gezorgd.' Het doet deugd dat te horen. In die jaren hebben we vreemde toestanden meegemaakt met de thuiszorg, de toeleveringsbedrijven en het ziekenfonds. De weblogs die ik daarover volschreef zijn al van het internet verdwenen. Intussen is het alleen maar slechter geworden. Soms waande je je in Absurdistan. Het hing echt van een paar goeie mensen van de thuiszorg af of je nog een leven had of niet. Als die mensen er niet waren geweest dan was de thuiszorg een hel geweest.

reigers
Reigers in Reigersbos

Dat is het leuke van wonen in Gaasperdam. Het is net een dorp. Iedereen kent elkaar. Zelfs de reigers vinden het hier gezellig. Of ze zijn uit op lekkere hapjes als het water in de grachten te warm of te vies wordt om vissen in leven te kunnen houden. Ik vrees dat we straks weer dode vissen kunnen zien drijven in onze grachten. Waternet heeft nooit een reden daarvoor kunnen achterhalen of meegedeeld. Misschien hebben hun werkzaamheden nu toch te maken met het schoonzuigen van de grachten, want de algengroei nam door de warmte flink toe.

reigertje
Had je wat?

Op mijn terugweg zag ik dat het gras langs het Jan Schaeferpad weer gemaaid was. Maakt u zich geen zorgen, alle madeliefjes zijn weggemaaid. Daar zult u geen last meer van ondervinden. Een bijzondere hobby van groenvoorziening Zuidoost is het maaien van voetpaden. Heel apart. Zuidoost nergens anders.

voetpadmaaien

Kastanjebloesem

Een paar dagen geleden zijn volgens ooggetuigen uit Nellestein in het Gaasperpark kastanjes gesnoeid. Doorheen de hekken is een pickup-truck gezien die een bos afgezaagde takken met kastanjebloesem vervoerde. Die werden toen het donker was afgevoerd. Deze truck reed zo snel dat hij bijna twee wandelaars aanreed.

Van anderen kreeg ik te horen dat de politie duizenden klachten heeft ontvangen over geluidsoverlast, zodat de wachttijd aan de telefoon daardoor 20 minuten was. Komt zelden voor, zei de telefonist nog. "We konden elkaar slecht verstaan door de herrie, hij wilde eerst niet geloven dat we hemelsbreed 3 kilometer van het terrein wonen."

Wie ziet dat stadsdeel Zuidoost of Groengebied Amstelland weer orchideeën aan het maaien is, noteer en/of fotografeer alles en geef de melding door aan het Nationaal Meldpunt Orchideeënverstoring. De link staat ook in de rechterkolom van dit weblog.

Langs de routes naar het Open Air festival is veel afval neergegooid. Ik vraag me af wanneer dat opgeruimd gaat worden.

rotzooi

Langs de zuidoever zijn de libellen weer zeer actief met dit mooie weer. De meeste mensen zien ze niet eens. Daarom hier een vroege glazenmaker, vandaag gefilmd.

vroege glazenmaker c
Vroege glazenmaker - Aeshna isosceles

Het ontbreekt in dit land aan sensibilisering voor natuur. Veel mensen weten niet wat er om hen heen groeit en bloeit. Vandaag heb ik nog de zwartkop toegevoegd aan mijn fauna.

Vandaag is ook de BBC weer gestart met Springwatch. Een aanrader.

Eurobonds

eurobonds

Eurobonds! Ja, dat is volgens de banksters zoiets ongehoords, het zou verboden moeten worden! Ondertussen zijn de banksters en de partijen die zich gedragen als stromannen van deze banksters al jaren bezig met de grootste geldroof ooit. Waarom willen sommige Europese landen eurobonds tegenhouden? Amerika heeft zijn eigen equivalent in de US Treasury bonds. Japan heeft iets gelijkaardigs. Die hebben het land al diverse keren gered van de ondergang. Het punt is dat die Europese landen die tegen zijn, puur nationalistisch denken, vanuit hun eigen banksysteem dan, niet met het volk op het oog. Duitsland en Nederland beschermen hun eigen banksters en zijn niet bereid om ook maar een kleine bijdrage te leveren aan een redelijk rentesysteem in Europa. De eurobonds zouden het uiteenvallen van Europa kunnen verhinderen. Duitsland en Nederland zijn kortzichtig en willen hun financiële macht behouden. De miljarden die als 'hulp' aan noodlijdende landen geleend worden is geld dat die landen meteen terug moeten betalen aan de grote Europese banken; de steeds stijgende risico's van deze leningen komen ten laste van de Europese belastingbetalers. Eurobonds zijn ook beter opgewassen tegen de aanvallen van kredietbeoordelaars en hedge fondsen.

RTL: "De invoering van euro-obligaties kan door Nederland tegengehouden worden. Van de druk van onder meer Frankrijk om de gezamenlijke leningen in te voeren, voelt minister-president Mark Rutte naar eigen zeggen niets. ,,Dit is echt iets wat Nederland kan tegenhouden. Wij zien niets in eurobonds en het leidt niet tot groei.''"

Het probleem van Rutte is dat eurobonds wel degelijk naar groei leiden. Groei voor Europa. Maar dat zint hem niet. Hij heeft lak aan Europa. Hij heeft ook lak aan de Nederlandse bevolking. Rutte wil een neoliberale heilsstaat met lage lonen, geen uitkeringen en alle winst voor het grootkapitaal. Rutte is een nostalgicus en wil terug naar 1900. Rutte is een neoliberale asociale hooligan. Net als Duitsland hebben de Nederlandse banksters vele miljarden verdiend aan de ellende in andere Europese landen en dat willen ze zo lang mogelijk houden zo. Tot de kruik barst... en de Europese burger met de brokken zit en de banksters met het geld.

Volkskrant: "De invoering van euro-obligaties blijft in Berlijn op grote weerstand stuiten. De fractievoorzitter van regeringspartij FDP, Rainer Brüderle, gaf in de Duitse krant Die Welt aan waarom hij eurobonds absoluut niet ziet zitten.

'Eurobonds zijn rentesocialisme, omdat Duitsland en andere succesvolle landen meer moeten betalen. Daar gaan wij niet in mee. Het kan niet zo zijn dat slechts enkele betalen en alle profiteren.' De nieuwe Franse president François Hollande is juist groot voorstander van eurobonds."

Rentesocialisme! Dat is toch verschrikkelijk, dat is het einde van de wereld ... voor de banksters dan. Deutsche Bank is een van de grote criminele banken. En Merkel en Rutte beschermen deze banksters.

BBC: "Deutsche Bank admits US mortgage fraud

Germany's Deutsche Bank has agreed to pay $202m (£125m) to settle charges it defrauded the US government over the resale of risky mortgages.

The bank admitted responsibility, which cost the federal government $386m when the mortgages defaulted."

Businessweek: "Unitech Ltd. (UT), an Indian property developer, accused Deutsche Bank AG of selling it an interest- rate swap that wasn’t suitable and wasn’t properly explained, according to a London lawsuit over a $150 million loan deal.

Unitech filed a counterclaim in May arguing Deutsche Bank was negligent to sell an unsuitable hedging agreement, and owed damages that canceled out its debt, according to court documents. Germany’s biggest bank had earlier sued Unitech saying a unit of the company owes $11 million under the swap contract and has missed payments.

Deutsche Bank “knew, or must have appreciated, that it was likely to make significant amounts of money” from the contract at Unitech’s expense, the Indian company said in its lawsuit."

Toen men in Duitsland omstreeks 2003 doorhad hoe de scam met derivaten in mekaar zat, hebben de banksters er met hulp van de Duitse regering (SPD en Groenen!) alles aan gedaan om de Duitse banken te ontdoen van deze waardeloze derivaten door ze zelf op de markt te gooien, te verkopen aan goedgelovige investeerders, zodat Duitsland de risico's kwijt was en nog eens miljarden verdiende aan deze verkoop. De mentaliteit van de voormalige SPD-Grünen coalitie komt overeen met die van de PvdA en GroenLinks vandaag. Een dergelijke politiek van dansen naar de pijpen van de banksters is gedoemd te mislukken. Misschien maakt Samsom er nog wat van, maar Sap is een vogel voor de neoliberale kat. 

Sahra  Wagenknecht: "„Dass die Deutsche Bank im letzten Jahr 5 Milliarden Euro verdienen konnte, verdankt sie den Steuerzahlerinnen und Steuerzahlern", erklärt Sahra Wagenknecht zu den heute veröffentlichten Zahlen der Deutschen Bank. Die wirtschaftspolitische Sprecherin der Fraktion DIE LINKE weiter:

„Nicht nur, dass die Deutsche Bank erheblich von der Bankenrettung profitiert hat, die ihr z.B. bei der Hypo Real Estate das Abschreiben milliardenschwerer Forderungen erspart hat. Auch über das boomende Anleihegeschäft verdient die Deutsche Bank prächtig an der wachsenden Staatsverschuldung. Wie lange will die Bundesregierung noch dulden, dass Kommunen verarmen und öffentliche Dienstleistungen kaputt gespart werden, während sich die Banken auf Staatskosten bereichern? Wieso werden die Gewinne der Deutschen Bank aus dem Investmentbanking in Höhe von 4,3 Milliarden Euro nicht herangezogen, um die Kreditklemme zu bekämpfen, unter der immer mehr Unternehmen zu leiden haben?"


De vier seizoenen

Na de kakofoniekermis van de voorbije dagen in het Gaasperpark die ook Gein onder geluidsvervuiling bedolf had ik vanochtend een diepe behoefte aan harmonieuze muziek. Een internetradio geeft je een geweldige keuze. Maar ook op YouTube is heel wat te vinden. Heerlijk genieten.


AOA op AT5

AT5 had inderdaad zoals beloofd het itempje over Amsterdam Open Air met de actie van Flora te Riet. Open Air valt volgens AT5 onder 'cultuur'. Tja, 't is maar wat je gewend bent. Persoonlijk vind ik acht podia die tegen mekaar opboksen een kakofonie. Een kermis was het, niets anders. En eerlijk gezegd, qua muziek hoor ik hier in huis - de kakofonie is weer duidelijk te horen - ook alleen maar kermismuziek. Boem de boemboem, boem de boemboem, boem de boemboem, enfin je kent dat wel. En dan zo'n opkloppresentator erbij met OKE, HEJ HEJ HEJ HEJ... Eclectisch noemen de gestudeerde koppen zo'n muziekgebeuren, wij noemen het een bij mekaar geraapt rommeltje.


Een paar commentaren van bezoekers: "helemaal gezellig", "ontzattend leuk", "best wel rustig", "lekkah muziek", "moet nog een beetje loskomen". Wat ik net op AT5 hoorde was dat het festival geslaagd was, en er 17.500 bezoekers waren, ook vandaag. Dat lijkt mij toch enigszins overdreven. Op de AT5 film is duidelijk te zien dat er overal veel ruimte open was, zeer veel ruimte over. Ieder had zijn eigen danspodiumpje kunnen hebben van 10 bij 10 meter.

We gaan de komende dagen inspecteren wat voor rotzooi er is gemaakt en wat er vernield is. Nog een goeie vijf uur voor de kermis over is.

Amsterdam Open Air flopt

Vanmiddag heb ik nog een rondje Gaasperpark gefietst, voor zover er nog te fietsen viel. Mogelijk waren er meer beveiligers dan bezoekers vandaag op het Open Air festival. De extra parkeerplekken voorzien voor auto's waren eigenlijk helemaal niet nodig. De bezoekersaantallen zijn duidelijk lager dan de geplande 17.500 volgens mij. Maar ik heb ze niet staan tellen.

Ik zag dat inderdaad wat ik vreesde de grienden ook afgesloten waren voor recreanten. Het bruggetje naar de grienden bij het festivalterrein was al afgezet, dus waarom ook nog eens dit mooie stukje park voor bezoekers verboden terrein verklaren?

grienden1

Er stonden twee beveiligers met hun auto. Eentje was duidelijk van het type dat Nescio 'correct onbeschoft' zou noemen. Op een gegeven moment dacht ik dat ie ging blaffen. Op mijn vraag waarom dit was afgezet zei hij dat sommige jongelui probeerden het festivalterrein binnen te dringen. Maar dat kan dus overal. Met zijn tweeën stonden ze daar te 'beveiligen'. Even later zei hij dat men dit stukje natuur wilde beschermen. Zoals altijd gaat het hoofdzakelijk om geld, om te verhinderen dat een onverlaat zonder kaartje het terrein op komt. Natuur beschermen! Laat me niet lachen!

dw

Feit is dat dit niet in de plannen of de vergunning stond, en dat dus weer een stuk park onbeschikbaar was voor recreatie. Als je daarbij nog de toevoerweg zou rekenen die te gevaarlijk is voor ouderen, fietsers en wandelaars tijdens de twee weken dat Open Air daar huis houdt, dan kun je het hele park wel afsluiten. Met drie van deze evenementen moet je dan het park anderhalve maand tot twee maand voor iedereen sluiten. Dat is ontoelaatbaar.

Alles bij mekaar denk ik dat dit festival een behoorlijke flop was. Straks hoor je natuurlijk weer de jubelberichten dat het een bijzonder geslaagd festival was. De jeugd heeft weer leut gehad en heeft nergens weet van. Begrip voor de omwonenden bestaat niet bij deze jongelui, van natuur, fauna en flora hebben ze nog nooit gehoord. Maar goed, nu weten ze tenminste van het bestaan van bomen af. Nu moet stadsdeel Zuidoost nog schadevergoeding zien te krijgen voor de beschadigde brug. Voorlopig gaat het gedreun nog door tot vanavond. Ik ben benieuwd of AT5 vanavond nog een itempje over dit festival heeft zoals dat volgens hun medewerkers de bedoeling was.

honden
Gezellie? Dacht het niet!

Flower power?

No way! Als je de affiches bekijkt van Amsterdam Open Air en een paar andere muziekfestivals dan lijkt het alsof men van de natuur houdt en het liefst tussen fauna en flora van muziek wil genieten. Dat is maar schijn. De natuur wordt misbruikt als entourage voor commerciële activiteiten die heel veel geld opleveren, voor de organisatoren dan, niet voor de gemeenschap. Eén podium is de muziekyup veel te weinig. Hij wil acht podia waar dus acht keer zoveel bezoekers voor kunnen aangetrokken worden. Men zoekt een mooi terrein waar men ook geen hoge huur voor hoeft te betalen. Zuidoost is bereid om voor deze kakofonie een natuurpark dat behoort tot de EHS aan te passen en gedeeltelijk te vernielen, en zelfs orchideeën te maaien om de muziekgasten te gerieven.

protest
Protest bij de ingang van het festival

protesttekst

Gisteren had ik in het open gedeelte van het park een gesprekje met een van de jonge bezoekers. De jonge vrouw in kwestie was stoned als een garnaal. Even dacht ik terug aan de flowerpower-tijd, maar dat werd meteen uit mijn gedachten gedrukt. De jonge dame, Marion of Marlon heette ze dacht ik, zei dat ze het leuk vond om in dit open groene deel van het park te kunnen zijn. Ik heb haar gewezen op de fauna en flora waar ze hier van kan genieten. Maar het gleed als water op een eend van haar af. Totaal geen interesse. Ik had een grote zonnebril op, maar Marion of Marlon wilde me zo nodig een zonnebril verkopen. Ze had ook bij haar thuis een reigertje, dat ik beslist eens moest bekijken. Het feest was nog maar net begonnen maar sommigen waren al flink beneveld. Want daar gaat het bij zo'n feest natuurlijk om, de verdoving van de zintuigen door zon, drank en muziek, nou ja, gedram van bassen die diep in je 'ziel' natrillen. Lekker uit je bol gaan, dus. Consumptie. Kassa. Dat daarvoor een aantal orchideeën moesten sneuvelen vonden een paar organisatoren best te rechtvaardigen. Het gaat bij deze muziekjunks helemaal niet om natuurbeleving.

Dat het Gaasperpark totaal niet geschikt is voor dergelijke grote festivals blijkt duidelijk uit onderstaand filmpje. Ook het niet afgesloten gedeelte wordt door aanvoerverkeer danig onveilig gemaakt en bijna onbruikbaar voor scootmobiels. Heel veel mensen uit de bejaardenhuizen en verzorgingshuizen in de buurt maken dagelijks gebruik van dit park voor hun broodnodige recreatie. Gedurende de twee weken van opbouw en afbraak van het festival ondervinden zij heel veel overlast van dat verkeer. In het filmpje ziet u ook dat ongelukken niet ondenkbaar zijn. Een vorkheftruck ramde een bruggetje. Als er meer van deze festivals gehouden worden dan is de overlast navenant en kun je wel stellen dat het park de gehele zomerperiode, de recreatieperiode bij uitstek, niet voor omwonenden beschikbaar is. En hoe lang houden de bruggetjes al dat verkeer vol? Na een paar jaar moeten die vervangen worden. En dat gaat heel veel geld kosten. Ik denk niet dat het stadsdeel of Groengebied Amstelland hier voldoende aan verdienen om dit allemaal te kunnen bekostigen. Er was zeer veel politie, security, enz. aanwezig. Dat zijn kosten die de gemeenschap moet dragen.



Van een paar mensen kreeg ik al een mailtje waarin ze hun ongenoegen over dit festival kenbaar maakten. Er zullen er nog meer volgen. In mijn straat was de geluidsoverlast minder dan verleden jaar, maar dat ligt aan de windrichting. Het geluid werd richting Nellestein geblazen. Maar ook in sommige delen van Gein, Reigersbos en zelfs verderop tegen Abcoude aan werd geluidsoverlast gemeld. 
Een familiefeest dat plaats had in Langerlust ondervond veel overlast van het festivalverkeer.

Van de voorziene parkeerterreinen is betrekkelijk weinig gebruik gemaakt. Ik heb de indruk dat het festival niet echt aan de verwachtingen van de organisatoren voldeed. Op AT5 werd eergisteren al gezegd dat er nog kaartjes waren voor zondag. Straks gaat de kakofonie weer van start. Misschien dat veel jongeren door dat gedram van de weeromstuit naar drugs toe gedreven worden, anders is het niet te harden.

Aanlevering voor Open Air

mastodont

Gisteren heb ik twee uurtjes postgevat bij het bruggetje in het Gaasperpark waar alle toeleveringen voor het Amsterdam Open Air festival over moeten. Die twee uurtjes zijn maar een steekproef. Maar toch is tijdens die korte tijd een van de vorkheftrucks die hekken en betonnen staanders vervoerde tegen de brug gebotst waardoor de railing zo'n tien tot vijftien centimeter is ontzet. Drie of vier betonnen staanders denderden op de brug. Dit voorval is aan de brandweer gemeld.

mastodont2

mobiel
Deze mevrouw moest opzij voor de bestelwagen

botsing4 copy
Op ramkoers

Het is niet alleen dat dit ongelukje de veiligheid in gevaar kan brengen, maar hoeveel andere vrachtwagens zijn al eerder tegen de railing aan gestoten en hoeveel is het bruggetje inmiddels doorgezakt? Hetzelfde aantal trucks moet straks weer terug over dit bruggetje. Mijn standpunt is duidelijk: dit soort verkeer hoort niet in het Gaasperpark thuis. En dan heb ik het nog niet eens over de ouderen die met hun mobiele wagentjes de berm in gereden worden.

voor
Truck rijdt op de brug af

ontzet
Railing ontzet

betonnenstaanders copy
Betonblokken vallen op de brug

Een paar leveranciers hadden blijkbaar wat moeite met mijn aanwezigheid en filmen en een ervan reed zelfs ostentatief de berm op in mijn richting, mogelijk in de veronderstelling dat ik dan wel weg zou gaan. Lekker niet. Bij deze 'leveranciers' heb ik zo mijn bedenkingen. Geen afgeplakte nummerborden zoals verleden jaar, maar hun gedrag kan wijzen op hun behoefte om pottenkijkers te verwijderen. In elk geval doet de security man bij de ingang van het park zijn werk goed. Hij controleert iedereen en wie niet is aangemeld wordt genoteerd en geïdentificeerd. Maar van controle van de inhoud van de rare karretjes en wagens is geen sprake. Er was geen snuffelhond aanwezig. Dus drugs kunnen nog steeds heel makkelijk naar binnen gesmokkeld worden. Het is zelfs zonder meer aan te nemen dat dat inderdaad is gebeurd, ook al is de politie op het terrein aanwezig. Door al die hoekjes en kantjes in het park is controle niet te garanderen. Het festival in het Gaasperpark is een ideale plek voor dealers.

ambulance
Controle van vintage 'Ambulance'

paknbak1
Poging om mij weg te krijgen? Pak je weg!

Op dit moment hoor ik de geluidstests van Open Air. Ik kan duidelijk alles verstaan hier aan de overkant van de Gaasperplas. Wie controleert eigenlijk of de organisatoren zich hebben gehouden aan alle afspraken?

Terwijl ik daar stond kreeg ik heel wat kritiek te horen over Open Air van de ouderen vooral. Een meneer klaagde erover dat hij zijn hond wilde laten zwemmen en hijzelf lekker wilde genieten van het groen, maar dat dat nu niet kon, alles was afgesperd.

Tentendorp Open Air

keet c

heinekenclub copy

Het is toch vreemd dat wat nu wordt opgebouwd in het Gaasperpark allemaal tenten zijn. Die hadden ze dan toch ergens anders neer kunnen zetten, niet in het park. Want uitzicht op het groen heb je helemaal niet vanuit die tenten. En uitzicht op het park wordt verhinderd door de zwarte en blauwe afzetting rond het terrein. Maar goed, je hebt wat groen binnen het festivalterrein nodig om in te kotsen, te pissen en drugs te dealen, natuurlijk. Ook de grienden lijken afgesloten te gaan worden. Er staat alvast een hek. Het hele park is werkelijk volgeplempt met tenten. De ecologische vervuiling door Amsterdam Open Air zal zeer groot zijn. Daar maken VVD, PvdA en GroenLinks zich blijkbaar geen zorgen om.

grienden copy

bruggetje c

Wijze woorden

Abraham Lincoln: “The Government should create, issue, and circulate all the currency and credits needed to satisfy the spending power of the Government and the buying power of consumers. By the adoption of these principles, the taxpayers will be saved immense sums of interest. Money will cease to be master and become the servant of humanity.”

Henry Ford: “It is well enough that people of the nation do not understand our banking and monetary system, for if they did, I believe there would be a revolution before tomorrow morning.”

Ongemak

ongemak copy

Rutte is een neoliberaal fundamentalist

RTL: "De Duitse industrie is in mei in het hoogste tempo in 3 jaar gekrompen."

RTL Z: "De winstgevendheid van het Nederlandse bedrijfsleven is met een afname van 20% gedaald tot het laagste niveau sinds het begin van de recessie."

Volkskrant: "De werkloosheid in Nederland is in april gestegen tot 489.000. Dat is 6,2 procent van de beroepsbevolking, maakte het CBS vandaag bekend. Het is ruim 6 jaar geleden dat het werkloosheidspercentage hoger was dan 6 procent. Het aantal werklozen nam in april bij zowel mannen als vrouwen toe.

Het pessimisme onder ondernemers is in mei verder gegroeid, onder meer door achterblijvende consumentenbestedingen en de invloed van de schuldencrisis."

Hoe is dat nou zo gekomen? Heel eenvoudig, dat is een gevolg van de harde bezuinigingspolitiek die de crisis niet oplost maar verergert. Duitsland en Nederland behoren tot de hardvochtige landen die afstevenen op een totale crisis.

Rutte extreem
Klik foto voor videopagina

Bekijk bovenstaande video met het optreden van Rutte en het wordt duidelijk wat Rutte op het oog heeft, en dat is niet fraai. Rutte gaat voor 'broodnodige hervormingen' en dat houdt niet in een hervorming van de financiële wereld. Hij weigert zelfs de oplossing van de crisis door eurobonds waarbij de EU samen leningen aangaat waardoor de renten wat beter verdeeld worden, want zegt hij 'eurobonds zijn er niet voor de groei, en dat zou uitstel betekenen van broodnodige hervormingen'. De renteverschillen zijn volgens hem te groot tussen de Europese landen, waardoor 'onze renten en lasten enorm zouden oplopen'.

RTL: "''Stel dat de rente op eurobonds precies het gewogen gemiddelde zal zijn, dan kom je uit op 3,7%. Je hebt dan winnaars en verliezers. Nederland en Duitsland behoren tot de verliezers, die meer rente zullen moeten gaan betalen. Voor Nederland komen de extra rentekosten uiteindelijk (als de gehele staatschuld opnieuw gefinancierd is) op 7 miljard euro per jaar. Het veel grotere Duitsland zal uiteindelijk zelfs 47 miljard euro extra kwijt zijn aan rentekosten.''

Sommige economen denken juist dat de rente lager zal uitkomen, omdat er meer stabiliteit en zekerheid is. Jacob voegt daar echter aan toe dat het ook de andere kant kan opwerken. ''Waarom zou een land nog bezuinigen, dat doe je voor andere landen.''"

Het uitgangspunt van de neoliberale extremisten is dus dat er bezuinigd moet worden, het koste wat het kost. En bezuinigingen is een ander woord voor recessie.

Als je met eurobonds ervoor kan zorgen dat de rente lager is dan komt er meer stabiliteit en kan de economie weer groeien. Dus Rutte kletst uit zijn neoliberale nek. Bovendien heeft hij het over 'onze' renten en lasten. Wat is 7 miljard vergeleken met de tientallen, ja honderden miljarden, die weggegooid worden voor 'hulp' aan landen? Want zeker is, zie bovenstaande berichten over de Europese economie, dat bezuinigen zeer slecht is voor de economie, en dat kan alleen maar slechter worden als Rutte en Merkel verder doorgaan met hun asociale en bedrijsvernietigende koers. Rutte kan niet rekenen. Hij is een neoliberale fundamentalist.

Waar het om draait is dat Duitsland en Nederland, de banken dus, niet wij - belastingbetalers, ontzettend profiteren van de hoge rentes die andere landen moeten betalen. Rutte beschermt dus enkel de belangen van die banken. Als hij het heeft over 'onze renten' dan zijn dat de renten van de banken in de eerste plaats, want wij, het volk, moeten bezuinigen. Wat de staat aan voordeel heeft van lage rente wordt niet gebruikt om onze reële economie in stand te houden. Maar tegelijk staat hij pal achter een 'oplossing' die tientallen miljarden uit onze, en daarmee bedoel ik de belastingbetaler, kas haalt om die in de bodemloze put te laten verdwijnen van landen die nooit ofte nimmer die schulden en hoge renten terug zullen kunnen betalen. Dat is Ruttes 'oplossing', het overhevelen van de lasten van de banken naar de belastingbetaler, en dat alleen maar om te komen tot een neoliberale heilsstaat die enkel kan eindigen in een gigantische economische catastrofe. Een rentelast van in het slechtste geval 7 miljard (wat in werkelijkheid veel minder kan zijn) weegt voor Rutte zwaarder dan de tientallen miljarden die hij zonder kans op succes weggooit en die ten laste komen van de belastingbetaler.

rutteillusie

Rutte zegt ook impliciet dat er geen solidariteit in Europa is. Er zijn landen die profiteren, Nederland en Duitsland, en er zijn landen die te lijden hebben van de crisis. Nederland en Duitsland blijven pal achter hun eigenbelang staan (let wel: dat is het belang van hun banken, niet het volk). Bij een dergelijk gebrek aan solidariteit is het een gotspe om te pleiten voor nog meer eenmaking in Europa. Het enige doel is dan het creëren van een totalitair Europa waarin de soevereiniteit en democratie in elke lidstaat is opgeheven. Het zal een Europa zijn waarin de kleine staten niets meer te zeggen hebben. Als de Jager en Rutte menen dat het parlementair overdragen van beslissingsmacht een democratische daad is dan hebben ze het deerlijk mis. Het is in strijd met de Nederlandse grondwet. Misschien wordt het tijd dat de AIVD ons kabinet eens gaat afluisteren of er niet sprake is van landverraad. Of zijn het alleen de tegenstanders van de neoliberale praktijken die worden afgeluisterd?

EUObserver: "EU leaders have tasked council chief Herman Van Rompuy with drafting a plan on deepening the eurozone's economic union, potentially via an inter-governmental treaty."

EUObserver: "European Parliament chief Martin Schulz has launched a scathing attack on the German chancellor for promoting policies he says drive up the borrowing costs of other euro-countries, while Germany has just hit a record zero-percent interest rate on its bonds.

"Germany sold €4.6 billion worth of bonds at a record 0.0 percent interest rate today. Meanwhile, borrowing costs for other countries are soaring. This imbalance is destroying Europe," Schulz said on his way into the EU summit on Wednesday (23 May).

The record rate reflects increased market fears that the eurozone crisis will spin out of control if Greece leaves the euro-area, with German bunds considered a safe haven.

The German politician put the blame on Chancellor Angela Merkel for allowing policies that fuel this imbalance and warned that this will eventually backfire against Germany as well."

NYTimes: "At a summit meeting in Brussels on Wednesday, regional leaders failed to signal any significant new steps to stimulate the sputtering regional economy or resolve the competing agendas of President François Hollande of France, who favors stronger action to spur growth, and his German counterpart, Chancellor Angela Merkel, who has opposed aggressive moves to ease the pressure on Europe’s weakest economies.

Yet, the urgency for a solution to the region’s debt crisis, now in its third year, may never have been greater."

Een echte oplossing wordt met alle macht tegengehouden door de rijkere landen. En zelfs in die rijkere landen is het de bevolking die op moet draaien voor de honderden miljarden 'steun', bedragen die niet de noodlijdende bevolking ten goede komen, maar enkel de grote banken die hun leningen en woekerrentes terug willen hebben, en die hun positie het koste wat het kost willen versterken en daarmee de hele Europese integratie en ontwikkeling doelbewust tot een totalitair project verklaren dat gedoemd is te mislukken.

Alle maatregelen en bezuinigingen hebben tot nog toe niet geholpen, integendeel, die hebben de crisis verergerd. Daarvoor is in ons land Rutte verantwoordelijk.

Europa zal sociaal zijn, of het zal niet zijn.

GGA berispt door Handhaving Flora/Faunawet

meerkoet

Dit bericht zult u niet aantreffen in de nieuwskrant van Zuidoost. Daar komt alleen mooie prietpraat in.
Na klachten van meerdere inwoners bij de inspectiedienst (vroeger AID, nu NVWA en DR-loket) heeft Handhaving Flora- en faunawet er bij Groengebied Amstelland op aangedrongen zich te houden aan de geldende regels en wetten. Die wetten werden op verschillende punten overtreden. Orchideeën werden gemaaid terwijl de gedragscode Recreatie door GGA niet was verlengd. GGA en stadsdeel Zuidoost zijn nu dus verplicht te werken volgens de gedragscode Onderhoud Groenvoorzieningen. Trouwens stadsdeel Zuidoost en GGA hebben lak aan de status van Ecologische Hoofdstructuur die het Gaasperpark en omstreken hebben.

Gedragscode Beheer Groenvoorzieningen: "Iedere Nederlander heeft een algemene zorgplicht aangaande de bescherming en instandhouding van wilde flora en fauna. Dit geldt voor alle soorten en specifiek voor beschermde soorten zoals verwoord in de Flora- en faunawet.

Het bewust of onbewust verontrusten, beschadigen of doden van beschermde flora en fauna (verwoord in de artikelen 8 t/m 14 van de Flora- en Faunawet) kan tot vervolging leiden.

ALGEMENE ZORGPLICHT

Artikel 2

Een ieder neemt voldoende zorg in acht voor de in het wild levende dieren en planten, alsmede voor hun directe leefomgeving. De zorg houdt in ieder geval in dat een ieder die weet of redelijkerwijs kan vermoeden dat door zijn handelen of nalaten nadelige gevolgen voor flora of fauna kunnen worden veroorzaakt, verplicht is dergelijke handelingen achterwege te laten voor zover zulks in redelijkheid kan worden gevergd, dan wel alle maatregelen te nemen die redelijkerwijs van hem kunnen worden gevergd teneinde die gevolgen te voorkomen of, voor zover die gevolgen niet kunnen worden voorkomen, deze zoveel mogelijk te beperken of ongedaan te maken.

Geluidsoverlast

Om verstoring van aanwezige fauna tegen te gaan dient geluidsoverlast als gevolg van werktuigen tot een minimum beperkt te worden. Hiervoor gelden de volgende richtlijnen:

• beperk het aantal piekmomenten qua geluid;

• beperk verrassingen en laat gewenning optreden (dus niet de motorzaag starten onder een boom met een bewoond nest)."

Het is duidelijk dat GGA bezig is met wat in de gedragscode heet 'niet bestendig beheer', zoals het omvormen van heestervakken naar gazon, het kappen van laanbeplanting, het klepelen van terreinen zodat het groeien van wilde en beschermde planten onmogelijk gemaakt wordt, enz. Voor niet bestendig beheer zijn meer regels aan te houden en moet ontheffing aangevraagd worden. Dat heeft GGA niet gedaan.

Wie zich de komende tijd in het overblijvende deel van het Gaasperpark begeeft dat niet is afgezet voor het kakofonie-evenement Open Air, raden wij aan met foto- en filmcamera alles op te nemen wat mogelijk een overtreding is. Dat GGA zich nu helemaal aan de regels zal houden is een veronderstelling die twijfelachtig is. Het is de burger die moet controleren of zij zich aan de regels houden.

DSC07333

De recreanten ondervinden intussen tijdens deze mooie dagen al flink veel hinder van het aanvoerverkeer voor het festival, ook in het gedeelte dat niet is afgezet. In feite is het Gaasperpark voor het overgrote deel in beslag genomen door festivalwerkzaamheden. Gehandicapten worden gewoon de berm ingedrukt. En dat enkel voor de miljoenenwinst van een paar vrije jongens die geld zien in de kakofonie-industrie. Het stadsdeelbestuur moet zich diep schamen voor deze schoffering van omwonenden. Amsterdam Open Air gaat voor het grote geld. Het zijn gewoon natuurbarbaren.

Meer info en foto's over Open Air.

Mooi vs. lelijk

gewoneoeverlibel copy

bl-tailed skimmer copy
Vrouwtje gewone oeverlibel

Vanmiddag was ik op mijn favoriete stekje aan de zuidoever van de Gaasperplas. Er zaten weer volop libellen. Onder andere een gewone oeverlibel. Toen ik terugkwam langs het Jan Schaeferpad zag ik dat het gras weer gemaaid was. Ik zie toch liever een veld vol met bloemetjes, en ik weet zeker dat Jan dat ook zo had gevoeld. Maar we krijgen daar een vlindercorridor is ons beloofd, dus binnenkort zien we bloemen en vlinders daar. Minder maaien kost ook minder geld, en het is stukken mooier. Die bloemetjes bloeien daar nog gratis ook.

metbloemen
Madeliefjes langs het Jan Schaeferpad

gemaaid3
Bloemen gemaaid en gras op voetpad - geen gezicht

Intussen, in het Gaasperpark...

DSC07328k
Opbouw in meerdere etages van de Heineken club

DSC07349
De Heineken rotzooi in het Gaasperpark

Uitverkoop van Nederland

We_build_Europe

Wat stelt Nederland nog voor? Niets, nada, niente, ничего! Alles wat ons dierbaar is wordt voor een appel en een ei te grabbel gegooid, of het onze natuur betreft of onze staatskas, het is niet het volk dat daarover beschikt en beslist. Onze nomenklatura staat in dienst van vreemde naties en belangen. Men kan zonder meer spreken van landsverraad en fraude op gigantische schaal.

De soevereiniteit van Nederland is in het geding.

De democratie is in het geding.

Gisteren zei Plasterk in de Tweede Kamer: "Als de schuldencrisis overslaat naar andere landen zonder dat er een goede ‘brandgang’ is aangelegd, dan is de ellende ‘niet te overzien’". Die crisis is allang overgeslagen naar andere landen. Miljarden van ons belastinggeld werden verpand aan een instantie die nog steeds geen oplossing heeft bedacht voor de Europese crisis, ja, men gaat zelfs met alle macht een echte oplossing uit de weg. Want stel je voor dat de banken (zoals de Deutsche Bank) die miljarden hebben verdiend aan de problemen van Griekenland en andere Zuid-Europese landen het risico van hun casinotransacties nu zelf zouden moeten dragen. Dat zou toch ongehoord zijn! Nee, dat zou rechtvaardig zijn. Wie welbewust risico's aangaat moet die ook zelf dragen en niet de lasten neerleggen bij de Europese belastingbetalers. Veel beslissingen die de EU neemt worden onttrokken aan democratische controle en sommige stukken worden zelfs geheim gehouden.

Van eenheid is geen sprake meer in Europa. Duitsland dient uitsluitend de belangen van de Duitse banken. Europa zal hen worst wezen. Eindelijk revanche voor Duitsland dat nu toch zijn wil kan opleggen. Economie is oorlog en oorlog is economie.

EUObserver: "Negotiators remain far apart on new rules to govern which internal EU documents can be released for public scrutiny.

EU countries agreed their position earlier this month in a paper leaked and denounced by the London-based pro-transparency NGO Statewatch.

Its most controversial provisions include: restricting the definition of what is an official EU document; giving member states the right to veto disclosure on the basis of national legislation; excluding legal advice given by EU institutions to their own policy makers; and giving "block exemption" to papers in ongoing infringement procedures against EU countries or competition cases.

Meanwhile, a group of member states, including Denmark in its non-EU-presidency hat, as well as Estonia, Finland, Slovenia and Sweden, have said they would vote against the reforms as they stand.

The group represents a small minority against the 22-country-strong pro-secrecy camp."

Statewatch Analysis: "...the draft position of the Council would, taken as a whole, constitute a significant overall reduction in the level of access to documents."

Ook de Verenigde Staten ziet Europa als een melkkoe. Naarmate de VS zelf niet meer in staat is om zijn illegale oorlogen te blijven voeren, verwachten ze meer geld en collaboratie van Europese staten. Onze nomenklatura is altijd bereid tot collaboratie, zelfs als dat in strijd is met de mensenrechten en internationale en nationale wetten.

ICH: "NATO's Core Function is to Advance US Global Interests and Foreign Policy Goals"

Het Westen verspreidt de ideologie dat ondemocratische regimes omver geworpen mogen worden en voert die politiek te vuur en te zwaard ook daadwerkelijk uit. Het Westen steunt ontelbare revoluties. Laten we datzelfde principe ook op het Westen toepassen, dan is revolutie een rechtvaardig en zelfs na te streven doel van elke integere burger.

Beautiful Trouble

Een van de basisprincipes in een eerlijke economie is dat financiële instellingen die doelbewust risico's nemen die risico's ook zelf moeten dragen.

FT: "Regulators and central bankers in the US and UK are crafting the world’s first concrete plans to protect the broader financial system in the event that any of seven leading cross-border banks were to collapse.

The “resolution plans”, being worked on by the Bank of England and the Financial Services Authority in the UK and the Federal Deposit Insurance Corporation in the US, have focused on “top-down bail-in” measures.

These would see the authorities take over a failing group and force its shareholders and bondholders to take losses while keeping critical operating companies open."

Maar ook in de VS en Engeland is de band tussen regering en casinobankieren erg dun:

FT: "Sir David Cooksey, the former chairman of UK Financial Investments, the vehicle that holds the government’s stake in bailed-out banks, has joined the advisory board of Strategic Value Partners (SVP), a hedge fund, according to a person familiar with the matter.

Sir David headed UKFI from 2009 until his retirement in January 2012, during which he shepherded the reprivatisation of Northern Rock through a sale to Virgin Money. UKFI still holds large stakes in Royal Bank of Scotland, Lloyds Banking Group and Bradford & Bingley.

The fund focuses on snapping up the debts of struggling companies at a discount, either with an eye to turning a profit from the discount or to take them over in a restructuring – a strategy known as distressed debt investing."

Paartjes

vrwaoa

Juist nu het zo'n mooi weer is en iedereen het Gaasperpark in wil om te picknicken, te wandelen of te zwemmen, is het grootste en recreatiefste deel van het park afgesloten voor recreanten. Bouwvakkers zijn al twee dagen bezig met het opbouwen van het Open Air festival. Security is al aanwezig. Tot een week na Pinksteren is het park verboden terrein voor het publiek. En mogelijk is het daarna nog weken onbruikbaar voor recreatie. Dat hebben we te danken aan de coalitie van PvdA, VVD en GroenLinks van dit stadsdeel. Het zijn niet alleen natuurbarbaren, maar ook cultuurbarbaren want zij staan toe dat op dit festival acht podia tegen mekaar optetteren de wijde omtrek in tot in Abcoude. Misschien is het handig om ook oordoppen uit te reiken aan alle omwonenden.

aoatent

Het schildpadje dat een tehuis gevonden heeft in het park zal zijn ogen niet geloven als het festival van start gaat. We noemen hem Emiel. Gelukkig hebben schildpadden een slecht gehoor, maar ze reageren wel op trillingen. En die zullen er genoeg zijn in het park, ook in het water. Misschien moet Emiel wel zolang ergens anders ondergebracht worden.

schildpad
Schildpad Emiel

gew vogelmelk
Gewone vogelmelk

Elders in het park bloeit het knikkend nagelkruid en de gewone vogelmelk. Knikkend nagelkruid staat op de Nederlandse Rode Lijst van planten als zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. De gewone vogelmelk is in Nederland beschermd. Vandaag ook veel paarvorming aan de zuidoever van de Gaasperplas. Ontelbare juffers en libellen zijn nu aan het paren en ook al hun eitjes aan het leggen.

lantpaar
Parende lantaarntjes

parvuurj
Vuurjuffers

varwatparing
Variabele waterjuffers

varwatjufleg
Variabele waterjuffers leggen hun eitjes in tandem

Noodfonds ESM

esm-verdrag
Klik voor meer info

NRC: "De Tweede Kamer debatteert en stemt vanavond over de ratificatie van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM), het permanente noodfonds dat een vangnet moet vormen voor probleemlanden in de eurozone. In de Kamer en op internet is veel te doen over het ESM. Vier vragen over waarom het ESM belangrijk en omstreden is.

Wat is het permanente Europese noodfonds ESM en waarom is het er?

Het Europees Stabiliteitsmechanisme is een fonds dat ervoor moet zorgen dat Europa voldoende geld beschikbaar heeft om probleemlanden binnen de eurozone voor een desastreus faillissement te behoeden. Het ESM is de opvolger van het tijdelijke noodfonds EFSF (Europese Financiële Stabiliteitsfaciliteit), dat twee jaar geleden werd opgericht en volgend jaar ophoudt te bestaan.

In het nieuwe permanente fonds, dat zou kunnen worden ingezet als het helemaal mis gaat in bijvoorbeeld Portugal of Spanje, wordt door de eurolanden 700 miljard euro gestort. Van dat bedrag kan 500 miljard worden uitgeleend aan landen die in de problemen komen. Het ESM krijgt van Nederland in zijn eerste jaar – het streven is dat het fonds in juli operationeel wordt – 4,6 miljard euro. Ook staat Nederland nog voor 35 miljard euro garant.

Waarom is de oprichting van het ESM zo omstreden?

Hoewel er in Nederland tot nu toe niet erg veel over het ESM is gesproken in het publieke debat, is de ophef over het fonds op internet de laatste weken sterk gegroeid. Een professioneel ogend filmpje van tegenstanders op YouTube (zie hieronder) hint op een Europese samenzwering. Het vertelt onder meer dat bestuurders immuniteit genieten, dat parlementen buitenspel staan en dat het vangnet met honderden miljarden kan worden uitgebreid.

Bezorgdheid en vragen zijn er ook over de positie van Duitsland, Frankrijk en Italië, de enige drie landen binnen de eurozone die beslissingen kunnen tegenhouden over de besteding van de ESM-gelden. Meer dan 10.000 mensen, waaronder velen anoniem, hebben bijvoorbeeld een digitale petitie ondertekend die de Kamer oproept tegen ratificatie te stemmen. Via het ESM zou Nederland zijn greep op de eigen begroting verliezen.

Theorieën over samenzweringen zijn lastig tegen te spreken, maar een aantal door critici genoemde bezwaren zijn niet op onjuistheden gebaseerd, zegt onze politiek redacteur Erik van der Walle.

Hoewel ook in de Kamer kritiek klinkt, stemt een grote meerderheid van het parlement vanavond naar verwachting in met ratificatie van het ESM.

De SP is tegen het noodfonds, dat volgens de partij gekoppeld is aan “een bezuinigingspolitiek die niet werkt”. Ook heeft SP-Kamerlid Irrgang moeite met de procedures rond de ratificatie van het fonds:

    “Het ESM is illustratief voor de manier waarop Europa met zijn burgers omgaat. De burger is weer niets gevraagd. Zo is de hele euro tot stand gekomen.”

De ChristenUnie liet vanochtend ook weten het “onverantwoord te vinden” om op dit moment akkoord te gaan met het ESM. Verder stemmen ook de Partij voor de Dieren en de PVV tegen ratificatie. PVV-leider Wilders probeert via een kort geding tegen de Nederlandse Staat te voorkomen dat het kabinet het ESM kan doordrukken. Een kansloze missie volgens deskundigen."


Lezers van dit weblog hebben hier al maanden geleden over het ESM gelezen en de kans gekregen de petitie in te vullen. Ook gisteren had ik een bericht hierover. Als de NRC woorden als 'samenzwering' gebruikt dan toont ze weer aan in de pas te lopen met de gelijkgeschakelde pers. En dan tegelijk vermelden dat de kritiek 'niet op onjuistheden is gebaseerd', is van twee walletjes willen eten. Een samenzwering is gewoon een onderneming die volgens de normen en waarden van een natie slechte bedoelingen en gevolgen heeft. Indien regeringen de democratie omzeilen en liegen en bedriegen dan kan men inderdaad spreken van een samenzwering.

De Nederlandse mainstream media hebben weer een steek laten vallen. Als we geen weblogs en kritische organisaties hadden, dan was deze kwestie nauwelijks aan bod gekomen. Een samenzwering? Ach, noem het maar gewoon 'gelijkgeschakeld'.

De PvdA gaat vandaag met de billen bloot. Is de PvdA in staat tot een linkse politiek of is ze VVD-light? Het lijkt erop alsof de PvdA nog steeds op de foute neoliberale koers zit. De kiezers kunnen daar binnenkort over stemmen. Stemt de PvdA vandaag voor het ESM, kies dan maar in september op een echt linkse partij.

SCOnline: "De onafhankelijke controle op de rechtmatigheid en de doelmatigheid van het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) moet beter gewaarborgd worden. De Algemene Rekenkamer roept regering en parlement daarom opnieuw op om bij de totstandkoming van onderliggende regelgeving van het Europese akkoord – de by-laws – extra aandacht te besteden aan het mandaat van de board of auditors.

Volgens collegelid Kees Vendrik van de Algemene Rekenkamer ‘zitten er gaten’ in de manier waarop het onafhankelijke toezicht op de uitgaven van het Europese structurele noodfonds, nu 1000 miljard euro, geregeld is. De bezwaren van de rekenkamer richten zich op het gebrek aan onafhankelijkheid van de board of auditors, die toezicht uitoefent op de uitgaven van het fonds. Het verdrag, dat vermoedelijk deze week door Nederland geratificeerd wordt, biedt de board of auditors evenmin ruimte om eigenstandig te publiceren over zijn bevindingen, zegt Vendrik. Als dat niet gerepareerd wordt, kost het niet alleen extra geld, maar leidt het ook tot negatieve gevolgen voor het draagvlak onder burgers en bedrijfsleven."

Ierland en bezuinigingen

pm21

Ook Ierland heeft zwaar te lijden onder de bezuinigingswoede van een asociale overheid en een EU die liever de banken steunt dan de mensen. Het verdrag van Lissabon is onrechtvaardig en ondemocratisch.


GGA en stadsdeel verwaarlozen EHS

doorgang

Met honderden stalen rijplaten en stalen vlonders beschermen Groengebied Amstelland en Stadsdeel Zuidoost het Gaasperpark, gelegen in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), tegen hun eigen evenementen beleid.

GGA en Stadsdeel Zuidoost hebben het Gaasperpark, de Noordoever van de Gaasperplas (EHS gebied), in hun evenementen beleid aangewezen als locatie voor  jaarlijks 3 grootschalige, mogelijk meerdaagse evenementen. Waaronder maximaal 1 dance evenement. Grootschalig is vanaf 3000 bezoekers.

Waarom wordt dit EHS gebied evenement terrein? GGA heeft geld nodig en wil meer jongeren naar dit gebied halen. (Dit gebied heeft de meeste bezoekers van alle gebieden van GGA: meer dan 1 miljoen!)

Het stadsdeel heeft de ambitie om Capital of Entertainment te worden en Festival ‘stad’, ook buiten het Arena gebied. Het wil andere doelgroepen naar Zuidoost halen, jongeren die nog nooit met  metro 53 gereisd hebben, om te laten zien hoe mooi Zuidoost is…, zodat ze over 10 jaar hier misschien komen wonen…. werkgelegenheid, economische spin-off… en nog wat meer moeilijk concreet te onderbouwen uitspraken.  

Open Air mag midden in het broed- en bloeiseizoen, voor een commercieel dance festival op 26 en 27 mei met 35.000 bezoekers een groot deel van het park ruim 14 dagen afsluiten. 

Omdat er geen enkele voorzienig in het Gaasperpark is, zelfs geen drinkwater, moet voor dit festival met 8 podia al het materiaal voor het vermaak en gemak van 35.000 bezoekers over fiets en voetpaden door het hele park aangevoerd worden.

Na het festival zijn de grasvelden van het park weken niet te gebruiken voor recreanten. Misschien zelfs de rest van het seizoen, wanneer de grasvelden, die nu zeer nat zijn, door het festival zo beschadigd worden, dat ze weer opnieuw ingezaaid moeten worden. 

Het GGA heeft de mogelijkheid om wegens terreinomstandigheden het festival te verplaatsen naar andere locaties of af te gelasten. 

GGA lijkt geen gebruik te gaan maken van die mogelijkheid om het park te beschermen. Bij de voorbereidende werkzaamheden zijn grote stukken kruidenlagen en gras tot op de zwarte aarde gemaaid en diepe bandensporen gemaakt. Op sommige plaatsen is weinig groen over in het Groengebied. 

De bloeiende weiden, vlakbij de bijenstal in het park, zijn geklepeld, omdat het GGA en het Stadsdeel het verkeersplan van Open Air hebben overgenomen. In het park zelf, op die weiden, gratis parkeerplaatsen voor de crew. (De bestuurders van GGA hebben maatregelen aangekondigd om minder auto’s door het park te laten rijden en in het park te laten parkeren!)

Langs de oostkant en de zuidoever van de Gaasperplas (ook EHS) zijn ca. 700 gratis parkeer plaatsen voor bezoekers, ook op de grasvelden van de dagcamping en het grasveld langs de oever van de plas. 

Het voorbereidende onderhoud voor het festival zou worden aangepast: niet meer robuust kappen en snoeien in het broedseizoen na 15 maart, voorkomen dat bloeiende planten te vroeg gemaaid worden, beschermde planten zoveel mogelijk ontzien….

Tot begin mei zijn de orchideeën in het park intensief gemaaid, zonder vergunning. De Gedragscode, die ontheffing regelt voor de Flora en Fauna wet is in februari verlopen!

Groengebied Amstelland  en ook andere recreatieschappen lijken weinig aandacht en tijd te besteden aan het ontwikkelen, beschermen en instandhouden van de ‘natuur’ in hun met publiek geld ontwikkelde openbare groene gebieden. 

Kennelijk zijn ze te druk bezig als recreatie makelaar. 

20 mei 2012 

Amsterdam, Flora te Riet 

Actie tegen aantasting natuur

BVNellestein: "Open Air organiseert op 26 en 27 mei  Open Air dance festival in Gaasperpark met 35.000 bezoekers. Het Gaasperpark ligt in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en in de Hoofd Groenstructuur Amsterdam (HGS). Het gebied is onderdeel van de ecologische verbindingszone die Waterland via IJmeer, Diemerpark, Diemerbos verbindt met Amstelland en Gooi en Vechtstreek. In de groei en bloei periode broeden hier verschillen soorten (water)vogels, komen hier vleermuizen, insecten en amfibieën voor, groeien en bloeien er beschermde planten, zoals orchideeën. De Flora en Fauna wet (Ffwet) beschermt deze natuur.

Open Air moet maatregelen nemen om te voorkomen dat Ffwet overtreden wordt.

orchideen

De orchideeën zijn zo stom geweest om op het Open Air festival terrein te groeien. In een strook langs de waterkant van ca. 20 vierkante meter staan ruim 50 orchideeën. Groengebied Amstelland, de beheerder van het park, heeft zelf de Ffwet overtreden door ze tot begin mei zonder ontheffing intensief te maaien. Een groot deel van deze 50 orchideeën heeft door dat maaien beschadigde bladeren. Op de informatie bijeenkomst van Open Air op 3 mei beweerden de bestuurders en de beheerder van het Groengebied: ‘Wij mogen orchideeën maaien’. Zie  Orchideeënmaaiers. 

Open Air doet zich zelf voor als een duurzaam, groen festival. Ze kiezen juist voor het park van vanwege de mooie groene omgeving.

Voor hun festival worden de bomen en struiken langs de paden en de grasvelden robuust  gesnoeid, de kruiden lagen en het gras tot op het zwarte zand gemaaid, bloeiende weilanden geklepeld. Voor gratis parkeergelegenheid voor medewerkers en bezoekers zijn de afgelopen week bloeiende weiden en bermen gemaaid in het park en langs  de oostkant van het park. Ook de grasvelden van de dagcamping en langs de oever aan de zuidkant van de Gaasperplas,(ook EHS en HGS) zijn als parkeerterrein bestempeld.( voor ca. 700 auto’s)

Er worden vrachtwagens vol materiaal (rijplaten, hekken, generatoren, tenten, vlonders, toiletten, koelcontainers, lockers, visitatie poortjes, lampen etc) door het hele park aangevoerd om 35.000 feestgangers in een EHS gebied van vermaak en gemak te voorzien.

En de orchideeën….?

Open Air heeft met 3 lullige houten paaltjes en twee linten 2 vierkante meter van haar festival terrein (29.500 m2) afgezet en beschermt zo 10 orchideeën van de 50 die er nu groeien.  (zie foto boven)

Open Air mag het ietsje meer zijn?

Flora te Riet, 20 mei 2012"

stalenplaten

BVNellestein: "Bewonersvereniging nellestein ondersteunt samen met het Wijk Overleg Gaasperdam een grote groep bewoners  die bezwaar willen maken tegen evenementen beleid  van Stadsdeel en Groengebied Amstelland in het Gaasperpark, Noordoever Gaasperplas. Dit gebied ligt in de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) en is onderdeel van de Hoofd Groenstructuur Amsterdam (HGS) 

Het bezwaar geldt  met name grootschalige evenementen in het broedseizoen, waarbij een groot aantal  objecten met grote vrachtauto’s over de smalle voet/fietspaden door het park vervoerd en op de grasvelden geplaatst worden. Dit veroorzaakt  aanzienlijke schade. Leidt tot afsluiting van een druk bezocht deel van het park gedurende zeker 2 weken in één van de mooiste tijden van het jaar. Daarna is dat deel van het park voor een aantal weken onbruikbaar voor recreatie. Bovendien veroorzaken de grootschalige dance evenementen veel geluidoverlast voor de bewoners van de nabijgelegen woonwijken. Open Air, vorig jaar 1 dag, was tot in Abcoude goed te horen. Dit jaar 2 dagen, de toegestane geluidslimieten zijn hetzelfde, soms zelf hoger dan vorig jaar en er zijn nu 8 podia, er komen 35.000 bezoekers.

Wij hebben contact gezocht met een advocaat, die bezwaar gaat maken tegen deze vergunningverlening. Mogelijk wordt er ook nog een voorziening gevraagd.

Na het bezwaar zal een gang naar de rechter mogelijk zijn, gevolgd door hoger beroep. Een lang en kostbare weg. Voor de start dragen de Bewonersvereniging Nellestein en het W.O.G. bij in de kosten, maar voor een vervolg is vorming van een collectief een goede vorm.

Vorming collectief.

Om de financiële risico’s te dekken proberen we een collectief te vormen met een aantal bewoners die een rechtsbijstandsverzekering hebben waarin veranderingen in woonomgeving en waarde vermindering  woning  door omgevingsbesluiten etc. opgenomen zijn.

De advocaat zal na aanmelding de vorming van het collectief begeleiden.

Op onderstaand formulieren kunt u aangeven of u mee wilt doen.

Link naar HABITAT - COLLECTIEF

Het gaat om juridisch bezwaar maken tegen grootschalige  evenementen in het Gaasperpark, zeker in de broedtijd.

Verzoek om zo snel mogelijk te reageren en formulieren in te leveren bij Liendenhof 62, of via email: info@bvnellestein.nl  gegevens door te geven."

Ein Volk, ein Reich, ein Merkel?

Eerder deze week schreef ik: "Maar de ECB en de Duitse regering blijven op ramkoers. Bij hen heerst nog de inflatiehysterie. Het is de taak van de ECB om de inflatie onder de 2% te houden. Vreemd genoeg is het de ECB verboden om een dreigende instorting van de Europese economie te voorkomen door het inpompen van geld en het verlenen van leningen aan Europese staten (waarmee meteen het hele crisisprobleem opgelost zou zijn: geen hoge renten te betalen die niet meer terugbetaald kunnen worden, en dus ook geen bezuinigingen, waardoor de economie niet verder in recessie gaat). Nog vreemder is het dat het de ECB wel toegestaan is om geld te pompen in de Europese banken, die te belazerd zijn om dat geld beschikbaar te stellen aan de economie en uit te lenen aan bedrijven. Waarom zou er geen inflatie ontstaan als het geld naar de banken vloeit en wel inflatie als het geld naar de staten stroomt? Het antwoord is: de angst voor inflatie is een fabeltje, de banken hebben de echte macht in handen en zij varen zeer wel bij deze steun; zij krijgen goedkope leningen waarmee ze naar hartelust kunnen speculeren en gokken. De burgers zijn de slaven van de banken. Het is zo goed als afgelopen met de democratie in Europa."

hogegr

Er zijn talrijke economen en politici die dit ook vinden. François Hollande kan hopelijk een gezonde beweging in gang zetten. Rutte is nog steeds aan het tutten. Van zo'n extreem-ontwortelde neoliberaal valt niets te verwachten. Hij is ontzettend in de weer met zijn imago van Jan Stavast, maar lijkt eerder op een Jan Salie.

Beursgorilla: "De Franse president François Hollande gaat in Europa opnieuw pleiten voor de uitgifte van euro-obligaties. Hollande kondigde zaterdag aan dat hij op een aankomende top van EU-landen met voorstellen komt.

Hollande wil euro-obligaties ,,Ik zal alle voorstellen voor economische groei schetsen op deze informele bijeenkomst op 23 mei'', zei Hollande aan het slot van de G8-top in Camp David tegen journalisten. ,,Van dit pakket zullen euro-obligaties deel uitmaken en ik zal niet de enige zijn met dat voorstel. Ik kreeg hiervan bevestiging op de G8.''

Hollande zei dat hij druk zal uitoefenen op Berlijn om het Duitse veto tegen de uitgifte van euro-obligaties op te heffen, of om de Europese Centrale Bank rechtstreeks geld te laten lenen aan landen uit de eurozone.

Door de zogenoemde eurobonds zouden landen die nu moeilijk kunnen lenen op de financiële markten goedkoper aan geld kunnen komen. Hollande denkt dat het een middel tegen de economische crisis kan zijn.

Maar voor een rijk land als Duitsland zou de rente in een gezamenlijke 'pool' van obligaties sterk kunnen oplopen. Daarnaast zouden probleemlanden te makkelijk toegang tot te veel kredieten kunnen krijgen."

Indien er van Duitsland in dit opzicht geen solidariteit te verwachten is, dan kun je van de Europese bevolking niet verwachten dat ze solidair kiest voor een eengemaakt Europa dat danst naar de pijpen van een Duitse economie die sinds de jaren dertig van de vorige eeuw foute keuzes heeft gemaakt. Ook de Anschluss van de DDR was in exercitie van een ongekende roofzucht. En nu als revanche op het verliezen van WO II alsnog de zuidelijke Europese landen even onder druk te zetten en te commanderen alsof Griekenland nog steeds bezet is? Wat Frau Merkel nodig heeft is een flinke schop onder haar gelardeerde derrière.

De enige oplossing voor Europa is een complete hervorming van het financieel stelsel; faliekant fout is het consolideren van de macht van de falende financiële instellingen over heel Europa middels ondemocratische en ongrondwettelijke maatregelen. De ECB moet als taak krijgen het ondersteunen van de nationale economieën en moet in staat gesteld worden om geld te lenen aan staten. Zolang dat niet gebeurt moddert de crisis maar door tot er een uitbarsting komt die Europa weer honderd jaar terug de geschiedenis in kan bombarderen. Als Duitsland het extreemrechtse gedachtengoed wil bevorderen dan moeten ze vooral doorgaan op de ingeslagen weg. Het lijkt erop alsof Duitsland nog steeds geen lessen geleerd heeft uit de geschiedenis en zowel in eigen land als bijvoorbeeld in Griekenland erop gebrand is om neonazis meer wind in de zeilen te geven.

Europa dreigt een totalitair project te worden. Daar zijn genoeg signalen voor. Rutte is hierin een vulgaire collaborateur.

Statewatch: "On 10 May 2012, the Danish Presidency of the Council put on the agenda of Coreper (the EU body consisting of Member States' representatives to the EU) a draft deal on the proposed Regulation on access to documents. This deal, if agreed, would constitute the Council's position for negotiations with the European Parliament (EP), which has joint decision-making powers on this proposal. This analysis examines the draft deal on an article-by-article basis and concludes:

- The draft position of the Council constitutes a significant overall reduction in the level of access to documents.

- In particular, the council's definition of a 'document' is of doubtful legality and would exclude massive numbers of documents from the scope of the rules."

Ongemakken

DSC07155

De tijd van de georganiseerde ongemakken is weer aangebroken. De voorbereidingen voor de Amsterdam Open Air kakofonie zijn begonnen. Tijdens het weekend was de brandweer aan het keten langs het Gaasperpark. Aan de zuidoever van de Gaasperplas kon je letterlijk horen wat door de luidsprekers omgeroepen werd. Nederland is toch een raar landje. Wat een barbaren zijn we toch! Het is toch nergens voor nodig om een geluidsinstallatie zo hard te zetten dat je in een omgeving van honderd nauwelijks een woord kan verstaan door de herrie. In dit landje zit het algemeen volksemfinden zo in mekaar dat leut alleen ervaren wordt als er zinloos geld tegenaan gesmeten wordt, in de vorm van een 115 dB geluidsinstallatie. In het Gaasperpark staan nog steeds de plas- en poepbakken die meer dan twee weken geleden zijn neergezet voor de filmcrew van Bowy is binnen. Bowy is met de noorderzon vertrokken. Het stadsdeel zal wel op moeten draaien voor de kosten van het legen en verwijderen van deze kunstobjecten.

gaasperplassen

geblokkeerd

Rolstoelgebruikers die het park aandoen zullen nu vaker voor een  probleem komen te staan.

Het jaar van de Liefdadigers

Dit is het jaar van de Liefdadigers. Je vindt ze overal. Je struikelt erover. Marc 'Wammes Waggel' Rutte, Jan Kees 'Dorknoper' de Jager, 'Brekel' Bleker, 'Doddeltje' Sap, 'De Canteclaer' Pechtold. Op lokale schaal heb je Marcel la Rose, Emile Jaensch, de voltallige Afdeling Vergunningen, en nog veel meer luitjes van pak-an. Het land bulkt van de Liefdadigers. Zijn staan pal voor 's lands belang, voor de toekomst van de natie, zij stoten het land op in de vaart der volkeren, Amsterdam wordt een Metropool, het Gaasperpark wordt een circusterrein. De gemoederen zijn flink opgeklopt. Het schuimt al bij Ballorig. Goed doen is een behoefte voor al deze lieden. En wat zo mooi is, zij blijven lachen. Enigjes!

Liefdadiger
Rommeldammers op weg naar pretpark Gaasperpark

De Gaasperparkse grasvelden zijn bedekt met een plantensoort die hier bij voorkeur groeit : de Dactylorhiza majalis subsp. praetermissa, oftewel de rietorchis, en het is dan ook geen wonder dat deze streek zeer gezocht wordt voor het genieten van een picknick in de vrije natuur. De heer Jaensch had er, om nog meer lichtpuntjes in het leven van de bezoekers te brengen, een Open Air muziekevenement doen optrekken, dat veel natuurminnaars trok. Om te verhinderen dat de rietorchissen vertrapt worden door het natuurminnende volk, heeft GrootGroenGebied Rommelland in zijn wijsheid besloten om alvast alle orchideeën te maaien. We blijven lachen!

Terwijl Demissionair Premier Rutte het sado-masochistisch staatsapparaat heeft aangezwengeld en een beroep doet op de diepste roerselen van kapitalistisch calvinistisch Nederland ("In het zweet uws aanschijns zult gij uw brood verdienen"), mag ik mij graag verstouten te verwijzen naar een enig boek waarin ene heer O.B.B. te R. onder het lezen van zijn ochtendblad verzucht: "Zijn er nog heren? vraag ik me in arren moede af, terwijl de ene schuinsmarcherende politicus na de andere verkeersvlegel mijn pagina's vult."

Wees gerust, als ik zo astrant mag zijn, heer Bommel zet misstanden weer recht. De overheid schudt heer Bommel uiteindelijk de hand.
"Namens de gemeente zeg ik je dank, Bommel. Ik geef toe dat ik je voor een zuurpruim heb versleten, toen je geen lichtpuntjes wilde verspreiden en toen je niet wilde blijven lachen. Maar je had het bij het rechte einde; dat zie ik nu in. Deze stad gaat aan het lachen ten onder. Wat valt er eigenlijk te lachen, vraag ik me af? We beleven ernstige tijden; zo is het."

Met deze stichtende woorden wil ik de lezer op het goede pad zetten. De aristocratie, voor wie geld geen rol speelt, verwijs ik naar de geletterde middenstand, waar Dat spreekt te betrekken is (een kortingsbon is aldaar te vinden voor de noodlijdende gegoede burger). Het grauw kan zijn gading vinden alhier:

Hoorspel Heer Bommel en de Liefdadiger

Plakboek Heer Bommel en de Liefdadiger

Financieel nieuws

occupy22

Het gaat goed met Europa en de VS, zelfs zeer goed, maar verwacht niet dat u dat zal horen in onze mainstream media:

DeBeurs: "De 17 eurolanden hadden in maart een extern handelsoverschot van 8,6 miljard euro. Dat blijkt uit cijfers die het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag heeft gepubliceerd. In februari overtrof de export naar landen buiten de eurozone de import met 2,3 miljard euro.

De voltallige Europese Unie had in maart een handelstekort van 6,7 miljard euro. Een maand eerder was het tekort nog 12 miljard euro."

WSWS: "Amid deepening poverty and unemployment for masses of American working people, the largest US corporations once again posted record profits last year.

Fortune magazine released its ranking of the 500 biggest US corporations Monday, which showed that they received a record-breaking $824 billion in combined profits in 2011, up 16 percent from 2010.

But despite having more money than ever, companies are refusing to invest and hire. Instead, they are paying out record bonuses to executives and hoarding what remains in cash."

Spiegel: "Die Mitglieder der Bundesregierung können sich über mehr Geld freuen - die Kabinettsrunde selbst hat eine Gehaltserhöhung von 5,7 Prozent für Kanzlerin, Minister und Parlamentarische Staatssekretäre beschlossen."

Hieronder staat het verhaal dat u wordt verteld om u ervan te overtuigen dat het goed voor u is dat u werkloos wordt, meer moet betalen voor gezondheidszorg, meer btw moet betalen, dat uw koopkracht daalt, enz.

NRC: "Eurozone in recessie – Brussel zeer somber over Nederlandse economie"

De extra bezuinigingen zorgen wel voor een nog veel diepere recessie.

Het welzijn van de Europese bevolking is niet langer de zorg van de EU, wel bijvoorbeeld de veiligheid van de EU-missie in Afghanistan. Trouwens, wat moet de EU in Afghanistan, daar hebben we toch de NAVO voor? Of  gaat het om bescherming van de Europese ondernemingen die het land weer 'opbouwen' nadat het is vernietigd door de NAVO?

EUObserver: "The EU's external action service (EEAS) plans to spend up to €50 million on private security guards for its Afghanistan mission over the next four years.

It unveiled the tender on Thursday (10 May), saying the money would be spent on "protection of staff, their families in the country, visitors from headquarters or other EU institutions, the premises and the goods of the EU delegation in Afghanistan.""

Ondertussen neemt de chaos in de Europese bankwereld zienderogen toe. Zelfs het IMF roept op om de lonen te laten stijgen en meer uit te geven.

EUObserver: "In a marked shift from its age-old taboo of accepting higher inflation, the German Bundesbank on Wednesday (10 May) said it may tolerate a devaluation of the common currency to help out crisis-hit countries suffering under a strong euro.

He added however, that as "periphery" countries face economic restructuring - decreasing labour costs and making it easier for employers to hire and fire - Germany might have to live with a higher inflation rate.

The International Monetary Fund on Tuesday joined a chorus of economists calling for Germany to spend more and allow for higher wages so as to shrink the big gap that exists between the southern, crisis-hit euro countries and the economic powerhouse of Europe."

Maar de ECB en de Duitse regering blijven op ramkoers. Bij hen heerst nog de inflatiehysterie. Het is de taak van de ECB om de inflatie onder de 2% te houden. Vreemd genoeg is het de ECB verboden om een dreigende instorting van de Europese economie te voorkomen door het inpompen van geld en het verlenen van leningen aan Europese staten (waarmee meteen het hele crisisprobleem opgelost zou zijn: geen hoge renten te betalen die niet meer terugbetaald kunnen worden, en dus ook geen bezuinigingen, waardoor de economie niet verder in recessie gaat). Nog vreemder is het dat het de ECB wel toegestaan is om geld te pompen in de Europese banken, die te belazerd zijn om dat geld beschikbaar te stellen aan de economie en uit te lenen aan bedrijven. Waarom zou er geen inflatie ontstaan als het geld naar de banken vloeit en wel inflatie als het geld naar de staten stroomt? Het antwoord is: de angst voor inflatie is een fabeltje, de banken hebben de echte macht in handen en zij varen zeer wel bij deze steun; zij krijgen goedkope leningen waarmee ze naar hartelust kunnen speculeren en gokken. De burgers zijn de slaven van de banken. Het is zo goed als afgelopen met de democratie in Europa.

ECB inflation island game

TJ

De banken gaan intussen stug door met hun desastreuze gokverslaving en worden steeds groter. Regeringen worden gedwongen de criminele activiteiten van deze banken toe te laten en zelfs te bevorderen.

RollingStone: "The lawyers for Goldman and Bank of America/Merrill Lynch have been involved in a legal battle for some time – primarily with the retail giant Overstock.com, but also with Rolling Stone, the Economist, Bloomberg, and the New York Times. The banks have been fighting us to keep sealed certain documents that surfaced in the discovery process of an ultimately unsuccessful lawsuit filed by Overstock against the banks.

Last week, in response to an Overstock.com motion to unseal certain documents, the banks’ lawyers, apparently accidentally, filed an unredacted version of Overstock’s motion as an exhibit in their declaration of opposition to that motion.

... the document is full of other interesting disclosures. Among the more compelling is the specter of executives from numerous companies admitting openly to engaging in naked short selling, a practice that, again, was often dismissed as mythical or unimportant.

If this sounds complicated, just focus on this: naked short selling, in essence, is selling stock you do not have. If you don’t have to actually locate and borrow stock before you short it, you’re creating an artificial supply of stock shares.

In this case, that resulted in absurdities like the following disclosure in this document, in which a Goldman executive admits in a 2006 email that just a little bit too much trading in Overstock was going on: “Two months ago 107% of the floating was short!”

In other words, 107% of all Overstock shares available for trade were short – a physical impossibility, unless someone was somehow creating artificial supply in the stock."

TheAtlantic: "Late Thursday, JPMorgan CEO Jamie Dimon announced a surprise $2 billion trading loss and stocks swooned. Dimon insisted, though, that there was no need for a Volcker Rule that would ban big banks from risky trading.

Last week, a Reuters investigation revealed that HSBC, the world's fifth-largest bank, failed to review thousands of internal anti-money-laundering alerts. The bank did not file legally required "suspicious activity reports" to U.S. law enforcement officials. It hired "gullible, poorly trained, and otherwise incompetent personnel" to run its anti-money-laundering effort. Each year, hundreds of billions of dollars flowed through the bank without being properly monitored.

Five U.S. banks - JPMorgan Chase, Bank of America, Citigroup, Wells Fargo and Goldman Sachs - held $8.5 trillion in assets at the end of 2011, equal to 56 percent of the country's economy, according to Bloomberg Businessweek. Five years earlier, before the financial crisis, the biggest banks' holdings amounted to 43 percent of U.S. output. Today, they are roughly twice as large as they were a decade ago relative to the economy.

Who, then, is happy with the state of America's banks? Apparently, the two men running for president. So far, both Barack Obama and Mitt Romney have steered clear of calls from the left and right to break up the big banks.
Our largest banks remain "too big to fail," defy regulation and have paid too small a price for a financial crisis that decimated the middle class. The U.S.'s big banks should be broken up. Smaller banks will be easier to regulate - and foster more competition."

De volgende president van Amerika wordt gekozen door de grote Amerikaanse banken.

Ook de vrijheid van meningsuiting is niet in goede handen bij Obama, die net weer een presidentieel decreet heeft uitgevaardigd dat bepaalt dat alle Amerikaanse bezittingen in beslag worden genomen van ieder die de uitvoering van de regimewisseling in Jemen tegenwerkt.

Gevaarlijke uitstoot

bargerveen

StichtingBargerveen: "In eieren van zangvogels zijn embryonale afwijkingen vastgesteld. Een ernstige dioxine blootstelling lijkt hiervoor verantwoordelijk te zijn.

Het onderzoek heeft zich toegespitst op twee Nederlandse natuurgebieden, het Noord-Hollands Duinreservaat en het Aekingerzand, een stuifzandgebied in Drenthe. De dioxines in de eieren zijn vermoedelijk afkomstig van insecten die deze gifstoffen opnemen uit de bodem.

Uit ecologisch onderzoek naar de achteruitgang van de diversiteit van fauna in de Nederlandse duinen blijkt dat dioxines in zeer hoge concentraties voorkomen in eieren van insectenetende zangvogels. Naast hoge dioxinegehalten zijn er ook embryonale afwijkingen vastgesteld die wijzen op dioxinevergiftiging. Zo is onder andere veergroei op het vruchtvlies vastgesteld. Omdat dioxines wijd verbreid zijn in Nederlandse bodems, verwachten de onderzoekers dat zangvogels op veel grotere schaal blootstaan aan de gevolgen van dioxinevergiftiging dan tot nu toe werd aangenomen.

Dioxines komen vooral vrij bij verbrandingsprocessen uit bijvoorbeeld industrie en verkeer. Eenmaal neergeslagen in de bodem binden dioxines sterk aan bodemdeeltjes en hopen daardoor op in de bovenste bodemlagen. Doordat dioxines nauwelijks afbreken, kan een vervuiling die in het verleden is veroorzaakt nu nog steeds grote gevolgen hebben. De zorg bestaat dat zelfs bij een lage uitstoot van dioxines de concentraties in de bodem hoger worden. Vermoed wordt dat bodembewonende insecten deze dioxines opnemen en vervolgens in hun vetweefsel ophopen. Zangvogels die van deze insecten eten worden op deze manier via het voedsel besmet."

Veel wordt er niet gedaan aan de luchtvervuiling in Nederland. Daar moet snel en drastisch een eind aan komen. Het gaat ook om de volksgezondheid, niet alleen die van de fauna.

Trouw: "In Nederland draaien de meest vervuilende kolengestookte elektriciteitscentrales op topcapaciteit omdat de prijs voor uitstoot van CO2 'belachelijk' laag is.

De minder vervuilende nieuwe gascentrales staan daarentegen stil of draaien op lagere capaciteit, en dat omdat gas op dit moment aanmerkelijk duurder is dan kolenstook.

Den Haag moet op korte termijn de prijs voor emissierechten verhogen, zegt Jeroen de Haas, bestuursvoorzitter van Eneco.

Maar De Haas is bang dat Nederland de doelstellingen voor het terugdringen van de CO2-emissies op langere termijn niet zal halen als de emissierechten laag blijven. "Als dit te lang duurt krijgt de markt voor schone technieken, dus ook die van wind- en zonne-energie, een opdonder." Het Verenigd Koninkrijk is inmiddels al bezig de prijzen omhoog te brengen."

Als Amsterdam de Floriade van 2022 hier naartoe wil krijgen dan moet het bidboek duidelijk maken en moet het stadsdeel garanderen dat er ook voldoende groen bijgeplant wordt, naast andere maatregelen, dat ervoor kan zorgen dat de toenemende vervuiling teruggedrongen wordt. Want tuinbouw bovenop een overkapte snelweg is gedoemd te mislukken en zal te boek te staan als gevaarlijk voor de gezondheid van de consumenten, als er niet voldoende maatregelen genomen worden om de vervuiling drastisch te verminderen. Alleen op deze manier heeft het zin om een Floriade naar Amsterdam te halen. Amsterdam Zuidoost heeft in dit opzicht veel te bieden, meer dan andere stadsdelen, maar de grondvoorwaarde is: meer ruig groen en geen verdere aantasting van het groen door het aantrekken van meer verkeer en evenementen in het Gaasperpark en omstreken. Heel Amsterdam kan daar wel bij varen en zelfs een voorbeeldfunctie gaan vervullen. Het bidboek zal dus veel aandacht moeten besteden aan ecologisch verantwoorde tuinbouw en aan het milieu. Zuidoost is de groene long van Amsterdam en dat is ons sterke punt.

Meer natuur is een noodzaak

RTL: "Nederlanders leven op veel te grote voet. Als iedereen in de wereld net zoveel zou consumeren als de gemiddelde Nederlander in 2008, zou er 3,5 aarde nodig zijn om dit mogelijk te maken.

Dat blijkt uit het tweejaarlijks verschijnende Living Planet Report van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Nederland staat op de negende plaats van landen die de aarde het meest uitwonen. Twee jaar geleden stond Nederland nog op plek 11.

Nederlanders stoten vooral veel CO2 uit omdat ze erg veel energie verbruiken, aldus Natasja Oerlemans (WNF). Zij is deskundige op het terrein van de ecologische voetafdruk. Nederlanders reizen relatief veel met de auto en het vliegtuig en ook huizen zijn lang niet altijd goed geïsoleerd. Ook eten Nederlanders veel vlees en zuivel, waar veel landbouwgrond voor nodig is. "Voor de productie van vlees en zuivel is veel meer grond nodig dan voor de productie van graan.""

Bij het bestuur van Amsterdam Zuidoost staat commercialisering van de natuurterreinen nog steeds hoog op de agenda. Orchideeën worden gemaaid om evenementen in het Gaasperpark mogelijk te maken. Wat een verspilling van energie als acht podia tegelijk op volle kracht hun kakofonie ten gehore brengen.

Nederlandse samenvatting Living Planet Report


Natuurmonumenten: "De groene organisaties van Nederland hebben 14 mei een 10 puntenplan voor nieuw natuurbeleid gepresenteerd, vooruitlopend op de verkiezingen in september. Onderdeel daarvan is een effectieve natuurwet.

De organisaties maken zich niet alleen sterk voor ‘pure natuurbescherming’, maar juist ook voor  het belang van groen en natuur voor de mens, zowel in de stad als op het platteland en in de ‘echte’ natuurgebieden. Het broodnodige natuurherstel, gecombineerd met toegankelijk groen voor alle Nederlanders, van jong tot oud, is goed voor de leefbaarheid en de economie."

Ruttes recessie

Nederland is in recessie en dat is te wijten aan de bezuinigingen van Rutte. Nog verder bezuinigen betekent een diepere recessie. Alle landen die bezuinigen gaan in recessie. Zelfs het machtige Engeland, te wijten aan de bezuinigingen van Cameron.

In Duitsland waar nog een kleine groei waar te nemen is (of is dit ook een leugentje om bestwil?), zet men zich al schrap. Ook daar zal de recessie toenemen, en de repressie.

blockupy

Blockupy-Frankfurt: "Das Blockupy-Bündnis hat vor Gericht einen Teilerfolg errungen: Wie aus einer Pressemitteilung des Verwaltungsgerichts Frankfurt hervorgeht, hat das Gericht das von der Stadt verfügte Verbot der Blockupy-Demonstration am Samstag aufgehoben. Auch der "Rave against the Troika" des Jugendbündnisses am Mittwochabend kann stattfinden, ebenso die für Mittwochmittag geplante Kundgebung vor der Europäischen Zentralbank aus Anlass der EZB-Ratssitzung. Alle anderen Blockupy-Veranstaltungen sollen verboten bleiben."

De roof van Europa

In DWDD vanavond weer een item over Griekenland met onder andere professor Barbara Baarsma, Mathijs Bouman (RTL) en Marike Stellinga (NRC). Er werd gezegd dat jammer genoeg van begin af aan toen Griekenland in de problemen kwam, niet meteen alle Griekse schulden werden kwijtgescholden. Zeer juist. En ook Wilders had op zijn manier gelijk toen hij zei dat het geven van 'hulp' (voor alle duidelijkheid, dat was geen hulp maar leningen tegen woekerrente) een slechte zaak was. 

crisis1
crisis2

Laten we het even helder en klaar op een rijtje zetten. De indruk bestaat dat iedereen er slecht vanaf komt in deze Griekse kwestie. Dat is niet zo. En dat is het criminele van de hele zaak. De schulden van Griekenland hadden inderdaad kwijtgescholden moeten worden, waarna Griekenland een nieuw begin had kunnen maken zonder al te zwaar te moeten lijden onder bezuinigingen of nieuwe leningen. Maar men koos in Europa voor de oplossing van het verlenen van nieuwe leningen. De bestaande leningen kon Griekenland niet meer afbetalen. Dat waren leningen vooral van de kapitaalmarkt, de banken, hedge funds en speculanten. Eigenlijk privaat kapitaal dus. Als die schulden kwijt waren gescholden dan zouden enkel die bedrijven ervan te lijden hebben gehad. No big deal. Een bank is geen persoon die honger kan lijden, en een hedge fund is in feite een criminele organisatie die speculeert met geld dat ze niet hebben. Het privaatkapitaal heeft tenslotte miljarden verdient aan Griekenland.

Maar wat deed de EU? Men koos voor een andere opzet. Men zou Griekenland geld lenen om die bestaande schulden af te betalen. Tegen een hogere rente natuurlijk, maar dat zou later wel opgelost worden zei men. Het geld dat Griekenland 'kreeg' kon enkel besteed worden aan het aflossen van die leningen. Het ging dus niet naar het land, niet naar de economie van Griekenland zelf. Met de nieuwe leningen werd het geleend geld van de private geldmarkt terugbetaald plus de vette intresten. De particuliere banken verdienden er zeer goed aan. Naarmate het steeds slechter ging met Griekenland en de rente die betaald moest worden steeds hoger werd (hedge funds speculeren namelijk op het instorten van landen), waar de private geldmarkt handig op insprong, werden de schulden van Griekenland toch steeds hoger, en moest de EU nog meer leningen verstrekken, tot de private geldmarkt door 'hulpleningen' zowat volledig was terugbetaald en de schulden geen schulden aan het privaatkapitaal meer waren, maar schulden aan Europese staten. Griekenland heeft niets aan dat geld gehad, want het ging regelrecht terug naar de Europese banken en financiële bedrijven. De oude schulden van Griekenland aan het privaatkapitaal zijn op deze manier omgezet in schulden aan de EU, schulden aan Europese landen die samen het geld voor de leningen moesten opbrengen. Wie staat daar nu garant voor? De Europese belastingbetaler. Dus als het nu fout gaat, en dat zal het ook want Griekenland heeft eigenlijk helemaal geen hulp gehad, dan moet de Europese burger daarvoor opdraaien. Eigenlijk een gigantische vorm van fraude. Wat er is gebeurt is het redden van het privaatkapitaal, niet het redden van Griekenland. Zowel de Griekse burgers als de Europese burgers zijn de pineut. Ofwel moet Griekenland zo drastisch bezuinigen dat het volk in armoede en ellende leeft, als er nog sprake is van leven, ofwel gaat Griekenland failliet, iets wat uiteindelijk toch zal gebeuren, en dan moet de hele Europese bevolking opdraaien voor het geleende kapitaal dat nooit terugbetaald kan worden aan onze regeringen.

Dat valt Griekenland niet te verwijten, ook niet de Europese burgers, maar enkel onze Europese nomenklatura. Zij hebben voor deze optie gekozen die de kapitaalmarkt bevoordeelt en de bevolking benadeelt, en die enkel kan leiden tot een financiële catastrofe. Of zal de EU een leger naar Griekenland sturen om de bevolking daar dwangarbeid op te leggen om de leningen terug te betalen? Noch de Griekse bevolking, noch de Europese bevolking zijn op welke manier dan ook schuldig aan deze crisis. De EU heeft ervoor gekozen het privaatkapitaal te redden, en de rekening neer te leggen bij de Europese burgers. Nog nooit is een roofoverval op deze gigantische schaal uitgevoerd. Er zijn dus wel degelijk verliezers en winnaars. De banken, hedge funds en speculanten hebben hun geld en woekerrentes terug en blaken weer van rijkdom, en wij, het volk, hebben dat niet alleen betaald, maar moeten volgens het Europese oppercommando nu ook nog eens gaan bezuinigen en vaarwel zeggen tegen onze welvaart omdat het privaatkapitaal zonodig gered moest worden.

Een roofoverval van deze gigantische omvang is eerder enkel beraamd door nazi-Duitsland. Veel Europese burgers beseffen het nog niet. Maar eens dringt het besef door. Prepare yourself!

Rekening houden met natuur

gp

SP: "De SP vindt dat er bij de organisatie van grote evenementen meer rekening moet worden gehouden met de natuur. SP-fractievoorzitter Laurens Ivens: "Wij vinden festivals hartstikke leuk, maar het is niet goed als het ten koste gaat van de natuur. Als blijkt dat een festival ernstige schade aanbrengt aan de natuur is het verstandig een betere plek te zoeken." Wethouder Gehrels is het hiermee eens en zegde donderdag toe hierover in gesprek te gaan met de stadsdelen.

Tot onvrede van veel bewoners van Zuid-Oost wordt dit jaar bij de Gaasperplas opnieuw het Open Air festival georganiseerd. Dit gebeurt midden in het broedseizoen en op een plek met veel bijzondere flora en fauna. Hiervoor zijn dit jaar beschermde orchideeën weggemaaid terwijl de broedplaats van kleine zangvogels, het rosarium, is gedecimeerd voor één van de 8 podia. Vorig jaar bleek al dat het festival desastreuze gevolgen had voor de natuur.

De SP zet zich ervoor in dat er voor volgend jaar een andere locatie wordt gevonden. SP-fractievoorzitter Ivens: "Op die manier kan het festival doorgaan en de kwetsbare natuur worden gespaard." "

Liebe Angela...

merkel

... wir sind das Volk!

Gelijkgeschakeld

syrie

Dat onze mainstream tv-media gelijkgeschakeld zijn, d.w.z. bedoeld ter indoctrinatie van de burgers, is duidelijk. Jammer genoeg is de doorsnee burger niet voldoende geïnformeerd en gaat uit van wat bijvoorbeeld in het NOS-journaal gezegd wordt. Dat geldt vooral voor onderwerpen als opstanden, nu weer in Syrië. Ook Karin Spaink brak een tijd geleden een lans voor interventie in Syrië. Ik had beter van haar verwacht. Maar zo werkt indoctrinatie. Sluipend en haast ongemerkt. Inspelend op de 'humane' (en hypocriete) gevoelens van de kijkers. Dat de kijker grondig belazerd en belogen wordt hoor je pas als alles achter de rug is en blijkt dat de rebellie is betaald en georganiseerd door de VS en de NATO.

De laatste dagen kregen we op het NOS-journaal voortdurend berichten over aanslagen in Syrië. Er werd gezegd dat de Syrische regering de rebellen verantwoordelijk stelde. Nogal logisch, een ravage van die orde is gewoon een harde klap voor de regering. Maar het NOS-journaal bestond het om dagenlang het journaille te laten verkondigen dat de rebellen de regering verantwoordelijk stellen. Een bron werd niet vermeld. Maar telkens kregen we dit te horen bij elke aanslag. Heel subtiel werd dus twijfel gezaaid over de daders. Het is zo goed als zeker dan de NOS redactie geen contact had met de rebellen en niets vernomen had van hen over het toekennen van de verantwoordelijkheid. Dat heeft de NOS redactie er zelf bij verzonnen of overgenomen van bronnen in de VS met goede contacten met de rebellen (hun sponsors). Dat hoort bij de indoctrinatie die wil dat de Syrische regering de boosdoener is, ook al is allang duidelijk dat er weer zoals in Libië terroristische groeperingen aan de gang zijn gesteund door het terroristische Westen.

Maar zelfs dat wordt subtiel door de NRC in twijfel getrokken. Zo wordt de Nederlandse bevolking voorgelogen en geïndoctrineerd. De NRC is nog vrij redelijk, want deze krant vermeldt nog wel dat volgens Westers inlichtingediensten het zou gaan om al-Qaeda. Maar de wens om de feiten een andere draai te geven overheerst ook hier.

NRC: "Het schimmige Al-Nusra Front heeft in een online videoboodschap de verantwoordelijkheid opgeëist voor de twee zelfmoordaanslagen in Damascus van afgelopen donderdag. Bij die beide aanslagen, de bloedigste sinds de opstand in maart vorig jaar begon, lieten 55 mensen het leven en raakten er honderden gewond.

Of de online beelden inderdaad afkomstig zijn van de schimmige groepering is onmogelijk vast te stellen. Het Al-Nusra Front beweerde eerder op radicale websites de hand te hebben gehad in een aantal andere bomaanslagen.

De jihadisten-groepering werd vorig jaar gevormd nadat de opstand tegen Assad begon en riep op tot een gewapende strijd tegen het regime. Veel is er niet bekend over het Al-Nusra Front, Westerse inlichtingendiensten zouden vermoeden dat het gaat om een divisie van de Iraakse Al-Qaeda."

LandDestroyer: "However, not even a day passed before another AP report has now confirmed that the terrorist Al-Nusra Front has claimed responsibility for the deadly blasts that ripped through Damascus this week, killing scores and injuring hundreds, and shattering opposition claims that the Syrian government was behind them. The Al-Nusra Front has been at the center of several acts of violence across Syria, as part of a wider Sunni-extremist led, NATO and Gulf State-backed, militant campaign to destabilize and overthrow the Syrian government.

AP's "Militant video claims responsibility for deadly Syria blasts," also states that, "Western officials say there is little doubt that Islamist extremists, some associated with al-Qaida, have made inroads in Syria as instability has spread since the start of the uprising against President Bashar Assad 14 months ago." What AP fails to mention is that the West, in coordination with Israel and Saudi Arabia, have been building up an extremist, militant Sunni front since at least 2007, according to a 2007 New Yorker report by renowned journalist Seymour Hersh titled, "The Redirection: Is the Administration's new policy benefiting our enemies in the war on terrorism?.""

Het is duidelijk dat het Westen de val van de Syrische regering nastreeft. Dat is een illegale actie, in strijd met de internationale wetten. Om interventie te rechtvaardigen is het voor het Westen noodzakelijk om een noodtoestand te creëren en dus aanslagen te plegen waar de Syrische regering volgens legaal mandaat op reageert, wat dan weer als reden aangevoerd kan worden om militair in te grijpen. We kennen dit patroon van jaren her. Dus passen onze media de berichten aan aan de ideologie van het Westen en dat houdt in dat er één boeman aangeduid wordt. De wandaden van de rebellen worden gebagatelliseerd met de mededeling dat mogelijk de regering hier zelf voor verantwoordelijk is. Heel subtiel wordt alle blaam naar één richting geschoven. Intussen wordt het terrorisme in al zijn vormen bevorderd en dat terwijl het Westen zogezegd een 'oorlog tegen het terrorisme' aan het voeren is. Het Westen voert een terroristische oorlog. Hillary Clinton zelf heeft toegegeven dat het steunen van terroristische bewegingen een onderdeel is van de Amerikaanse politiek, en zij is er nog trots op ook, zij vindt die succesvol. Kijk, dat is nu een typisch voorbeeld van de ondergang van een beschaving. Goebbels had het niet beter kunnen doen.

Intussen groeit de chaos en het geweld, en het terrorisme, courtesy of the US of A.

TPP


YesLab: "Two dozen rogue "delegates" disrupted the corporate-sponsored welcome gala for the high-stakes Trans-Pacific Partnership (TPP) trade negotiations yesterday with a fake award ceremony and "mic check." Other activists, meanwhile, replaced hundreds of rolls of toilet paper (TP) throughout the conference venue with more informative versions, and projected a message on the venue's facade.

The first action began when a smartly-dressed man approached the podium immediately after the gala's keynote speech by Ron Kirk, U.S. Trade Representative and former mayor of Dallas. The man (local puppeteer David Goodwin) introduced himself as "Git Haversall," president of the "Texas Corporate Power Partnership," and announced he was giving Kirk and other U.S. trade negotiators the "2012 Corporate Power Tool Award", which "Haversall's" partner held aloft.

The crowd of negotiators and corporate representatives applauded, and "Haversall" continued: "I'd like to personally thank the negotiators for their relentless efforts. The TPP agreement is shaping up to be a fantastic way for us to maximize profits, regardless of what the public of this nation—or any other nation—thinks is right."

At that point, the host of the reception took the microphone back and announced that the evening's formal programming had concluded. But Mr. Haversall confidently re-took the microphone and warmly invited Kirk to accept the award.

Kirk moved towards the stage, but federal agents blocked his path to protect him from further embarrassment. At that point, a dozen well-dressed "delegates" (local activists, some from Occupy Dallas) broke into ecstatic dance and chanted "TPP! TPP! TPP!" for several minutes until Dallas police arrived."

The activists disrupted the gala to protest the hijacking of trade negotiations by an extreme pro-corporate agenda. "The public and the media are locked out of these meetings," said Kristi Lara from Occupy Dallas, one of the infiltrators. "We can't let U.S. trade officials get away with secretly limiting Internet freedoms, restricting financial regulation, extending medicine patents, and giving corporations other a whole host of other powers allowing them to quash the rights of people and democracies, for example by offshoring jobs in ever new ways. Trade officials know the public won't stand for this, which is why they try to keep their work secret—and that's why we had to crash their party."

There is mounting criticism of the U.S. role in pushing the negotiations forward in secrecy, despite the public's overwhelming disagreement with TPP goals. ("Buy American" procurement preferences are supported by over 85% of Americans, but U.S. trade negotiators are preparing to accept a ban on such preferences. Two weeks ago, 69 members of Congress sent a letter to President Obama asking him not to accept that ban.)

Many are calling the Obama administration duplicitous: while the administration publicly hypes a plan to revitalize American manufacturing and create jobs in the U.S., U.S. trade officials push for new "investor rights" that would make it easier for American companies to lay off domestic workers and open plants overseas.

"The TPP has been branded as a trade 'negotiation' by its corporate proponents, but in reality it's a place for big business to get its way behind closed doors," said Pete Rokicki of Occupy Dallas. "This anti-democratic maneuver can be stopped if the public gets active—just look at the movement that killed the ill-advised SOPA (Stop Online Piracy Act) law a few months ago. That's why Obama's trade officials lock the public, the press and even members of Congress from the trade negotiation process."

"We're really happy to know that even in their most private moments, US trade reps are reminded that a vast majority of the public stands opposed to corporate-friendly, closed-door trade deals like the TPP," said Sean Dagohoy from the Yes Lab, who assisted in the actions."

NAVO

NATO-60YearsTooMany

NATOProtest: "For the first time in more than a decade, representatives from NATO's 28 member nations will meet in Chicago on May 21 for a two day conference.

The twenty-first century is shaping up right now largely as a confrontation between the U.S./NATO and the BRICS -- Brazil, Russia, India, China, South Africa -- with the danger that somewhere down the line these competing economic and political interests turn into a full scale military confrontation."

TheNation: "For much of the post–cold war era, NATO has been a military alliance in search of a reason to exist. When ministers from the alliance’s twenty-eight member nations meet in Chicago in May, the question Why NATO? will once again hang over the proceedings.

The alliance has twice been reinvented since the Berlin Wall came down in 1989. In the decade after the cold war, membership in or partnership with NATO was seen as a way to stabilize the transitional nations of Central and Eastern Europe, including the Balkans. “NATO 3.0,” as US Permanent Representative Ivo Daalder calls it, expanded the alliance’s mission far beyond Europe, remaking it into a quasi‑global-security and crisis-management organization with partnerships beyond its core members.

In each case, NATO’s efforts to redefine its mission have done great harm. Extending membership to Central and Eastern Europe may have helped pull those nations toward the West, but it also alienated Russia and deepened divisions in Ukraine and the Caucasus. NATO’s involvement in Afghanistan has enabled the United States to distribute some of the war’s burdens to its allies, thus helping to prolong the military presence beyond the original mission of destroying Al Qaeda. This has stoked anti-Western sentiment and diverted precious European resources from other international development efforts."

Het is een feit dat sinds de koerswijziging van de NAVO er overal ter wereld oorlogen gevoerd worden. De NAVO heeft niets meer te maken met defensie maar alles met agressie. Van vrede stichten is geen sprake, hoewel men het wel heeft over 'vredesmissies'. Het leugenachtig taalgebruik moet oorlogsmisdaden verhullen. Een aantal Europese landen hebben bloed aan hun handen door mee te werken aan illegale acties als uitlevering van gevangenen en militaire acties. Ook Nederland is zeer actief van Afghanistan tot Afrika. De situatie in alle oorlogsgebieden wordt alleen maar verwarrender en onmenselijker. De VS creëert zijn eigen vijanden, rechtse regimes worden eerst bewapend, denk maar aan Saddam Hoessein en al Qaeda, en moeten later op beestachtige manier weer bestreden worden met miljoenen doden tot gevolg. De NAVO is in strijd met alle fundamentale beginselen van een vreedzame samenleving, is een totaal fiasco, en moet opgeheven worden.

LandDestroyer: "A 2007 New Yorker article written by renowned journalist Seymour Hersh revealed a plan under the Bush Administration to organize, arm, train, and deploy a regional army of Sunni terrorists, many with ties directly to Al Qaeda, in a bid to destabilize and overthrow both Syria and Iran. The plan consisted of US and Israeli backing, covertly funneled through Saudi proxies to conceal Washington and Tel Aviv's role, in building the Sunni extremist front."

7130080_origPeoplesSummitChicago: "NATO war makers are preparing to meet in Chicago on May 20-21 following the meeting of the G8 heads of state behind the fortified walls of Camp David.

By contrast, the People's Summit invites community groups, labor unions, anti-racist organizers, Occupy activists, environmentalists, faith leaders, immigrant rights activists and anyone else committed to social justice to a grassroots, bottom-up forum of, by and for the 99 percent."

Open Dag Watersport

13 mei
Klik voor programma

Morgen 13 mei wordt er een Open Dag georganiseerd door de vier watersportverenigingen die bij elkaar aan de westkant van de Gaasperplas huizen. De dag begint om 11.oo uur en vanaf 12.00 uur begint het programma, met een spoedcursus zeiltheorie, kanoparade, dragon-trek, en nog veel meer.

AOA bankje

Een tijdje geleden vertelde Kunna Haan van de organisatie van Amsterdam Open Air in de Echo dat ze iets wilden schenken aan het Gaasperpark. De bewoners mochten een suggestie doen. Hierbij dan het Open Air bankje voor mensen met een kleine blaas.

KunnaHaanbankje
Open Air bankje voor mensen met een kleine blaas

Nog meer kennisgevingen

banner gp

Zuidoost: "Pruijs Advies & Event heeft een aanvraag ingediend voor: Het organiseren van een dancefestival genaamd "Gaasper Pleasure 2012". Voor dit festival zullen er diverse objecten worden geplaatst en muziek ten gehore worden gebracht.

Data en tijdsduur van het evenement:

Zaterdag 11 augustus 2012 van 12.00 uur tot 23.00 uur;

Zondag 12 augustus 2012 van 13.00 uur tot 23.00 uur;

Locatie:

Groengebied Amstelland in het recreatiegebied Gaasperplas Zuid ter hoogte van het dagkampeerterrein nabij de Driemondweg."

Als dit festival op dezelfde manier plaatsvindt als vorig jaar dan zie ik geen problemen. Er was weinig of geen overlast verleden jaar en de locatie is prima. In elk geval wordt door Gaasper Pleasure het Gaasperpark niet onder de voet gelopen. Het kan een probleem worden wat geluid betreft. Het stadsdeel heeft tegenwoordig de hebbelijkheid om de oevers van de Gaasperplas vrij te maken en zoveel mogelijk bomen te kappen. Wat in de eerste plaats esthetisch en qua landschap een gruwel is, maar het zorgt er ook voor dat geluid zonder hindernis over de plas gedragen wordt. Dat kan in Nellestein bijvoorbeeld voor meer geluidsoverlast zorgen.

Zuidoost: "Stichting Weyu heeft een aanvraag ingediend voor:

Het organiseren van een cultuurevenement genaamd "Nationale dag der Inheemsen Amsterdam 2012". Voor dit festival zullen er diverse objecten worden geplaatst en muziek ten gehore worden gebracht.

Data en tijdsduur van het evenement:

Zaterdag 4 augustus 2012 van 10.00 uur tot 22.00 uur;

Zondag 5 augustus 2012 van 10.00 uur tot 22.00 uur (na 13.00 uur het ten gehore brengen van muziek);

Locatie:

Groengebied Amstelland in het recreatiegebied Gaasperplas Noordoever.

Deze aanvraag, ligt met ingang van 11 mei 2012 ter inzage bij het Informatiecentrum Amsterdam Zuidoost, Anton de Komplein 150, 1102 CW Amsterdam. Het informatiecentrum is geopend op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur."

weyu
Foto Weyu

Wat dit laatste evenement van Stichting Weyu betreft geldt hezelfde als voor Amsterdam Open Air, het hoort niet in een EHS natuurgebied thuis. Met Open Air is afgesproken dat er na afloop grondig schoongemaakt en hersteld wordt en dat alle kosten betaald worden, van Stichting Weyu is dat niet zo zeker. Zelfs bij Open Air ging het behoorlijk mis met de toiletten. We hebben genoeg ervaring met Kwakoe. Het heeft een week geduurd voor het vuil van de laatst georganiseerde Kwakoe was afgevoerd. Als het Milieutechnisch Bedrijf met hun grote containerwagens het Gaasperpark in moet voorzie ik grote problemen en vernieling van het groen. Ongetwijfeld blijft nog veel vuil achter. Het park is geen straat die schoongeveegd kan worden. Gaat Weyu deze opruimkosten betalen? Ik denk het niet. Ook voor dit evenement lijkt mij het Bijlmerpark de enige geschikte locatie.

Op zich is Weyu een leuke en zinnige vereniging. Vooral het aspect van de Indiaanse cultuur spreekt me wel aan. Die komt haast nooit aan bod in Zuidoost. Dus in principe ben ik voor een feest als dit. Maar het gaat om wat dit evenement aan kan richten in het Gaasperpark. Daarom graag een andere locatie.

Bezwaar tegen vergunning

orchisgemaaid
Door maaien toegetakelde orchidee

Op zaterdag 26 mei en zondag 27 mei vindt bij de Gaasperplas in Amsterdam-Zuidoost voor de tweede keer  het openluchtfestival Amsterdam Open Air plaats. Daarvoor is door stadsdeel Zuidoost een vergunning verleend.

Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om binnen 6 weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt een bezwaarschrift in te dienen bij de Burgemeester van Amsterdam, Amstel 1, 1011 PN Amsterdam. Het maken van bezwaar schorst de werking van deze beslissing niet.

Tevens kan de belanghebbende, die een bezwaarschrift heeft ingediend en die meent een spoedeisend belang te hebben, aan de voorzieningenrechter verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoekschrift dient te worden gericht aan de rechtbank Amsterdam, sector Bestuursrecht Algemeen, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Voor het indienen van het bezwaarschrift is griffiegeld verschuldigd.

Voor meer informatie naar aanleiding van deze publicatie kan contact worden opgenomen met de afdeling Vergunningen, telefoon 2525 444 van 9.00 uur tot 12.00 uur.

Bovenstaande informatie (in het rood) heeft Afd. Vergunningen niet vermeld op de website van stadsdeel Zuidoost. Daarom hier. Ik heb op de website van ZO ook geen kennisgeving kunnen vinden waarin bovenstaande informatie is opgenomen. Dat ervaar ik als obstructie van de democratische gang van zaken. Het is de zoveelste poging van het stadsdeelbestuur om inspraak en invloed door omwonenden grondig te saboteren.

Het is zelfs zo dat op de informatieavond van 3 mei door de organisatoren van Amsterdam Open Air (Sjoerd Wynia) is verzekerd dat het naakteiland niet tot het festivalterrein behoort. Zij houden zich aan de kaart die bij de vergunning hoort en waarop het naakteiland niet is aangeduid als festivalterrein. De tekst van de vergunning is hiermee in strijd. Er is vergunning verleend voor kwadraat W25 en dat is het naakteiland. Afd. Vergunningen verleent dus een vergunning voor meer dan nodig is. Zo groot is de gulheid van Afd. Vergunningen. Men gaat zelfs zover dat alle orchideeën op het festivalterrein systematisch gemaaid worden. GGA maait orchideeën maar heeft daarvoor geen vergunning.

Daarom roep ik iedereen die het niet eens is met het verlenen van deze vergunning op bezwaar te maken tegen deze vergunning en een bezwaarschrift in te dienen bij de Burgemeester van de Stad Amsterdam.

Update: de heer Gossink van Afd. Vergunningen deelt mij mee dat op pagina 14 van de vergunning zelf de bezwaarprocedure is vermeld.

Dat staat daar inderdaad goed verscholen (na de bijlagen en afschriftenvermelding) in kleine lettertjes:

"Belanghebbenden kunnen binnen zes weken na de datum van toezending of uitreiking van dit besluit, daartegen op grond van artikel 7:1 van de Algemene wet bestuursrecht een gemotiveerd bezwaarschrift indienen bij de Burgemeester van Amsterdam, Postbus 202, 1000 AE Amsterdam.
Het indienen van een bezwaarschrift heeft geen schorsende werking van dit besluit. Tevens kan de belanghebbende, die een bezwaarschrift heeft ingediend, en die meent een spoedeisend belang te hebben, aan de voorzieningenrechter verzoeken een voorlopige voorziening te treffen. Het verzoekschrift dient te worden gericht aan de rechtbank Amsterdam, Sector Bestuursrecht Algemeen, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Voor het indienen van het verzoekschrift is griffiegeld verschuldigd."

Fiore over bezuinigen

austerity
Fiore - Assaulting Austerity
(klik op plaatje)

De uitweg uit de depressie

endthisdepressionIn Nederland is de waan van de dag nog steeds vol van bezuinigingen. Veel inzicht in economie is er bij onze partijen of regering niet. Feit is wel dat steeds meer economen gaan inzien dat de Euro een foute keuze was. Hou daar rekening mee bij de volgende verkiezingen. Kies een partij die dit zag aankomen en ook een gezond begrip heeft van waar het om gaat om de economie in stand te houden, de SP dus.

Nog erger is het gesteld met sommige andere Europese landen. In Engeland wijt Cameron de dubbele dip aan de eurozone, terwijl hij die zelf veroorzaakt heeft door zijn drastische bezuinigingen. Duitsland en de EU weten van geen wijken en houden hardnekkig vast aan de 3% limiet. Geen groei door nieuwe schulden, zegt Merkel. Dat is het domste wat ooit is verkondigd. Bezuinigingen verhinderen de groei en als Merkel het geld van de Duitse leningen aan andere Europese landen ooit terug wil zien, dan zal ze wel voor groei moeten gaan, want anders kunnen de landen in last hun leningen nooit terugbetalen. Als Nederland doorgaat met bezuinigen net als Engeland dan krijgen we ook een dubbele dip.

Een land dat kreunt onder groeiende werkloosheid zal op een gegeven moment failliet gaan, en dan is Merkel nog verder van huis. Griekenland gaat failliet en weigert zijn leningen af te betalen. Ze krijgen hun eigen drachme weer terug en devalueren. De Duitse banken zakken als een baksteen. Trouwens waarom zouden die probleemlanden zoveel moeite moeten doen om Duitse leningen terug te betalen die Duitsland zelf enkel kon verlenen omdat de Duitse banken dat geld veel goedkoper of zelfs zonder rente konden lenen? Duitsland verdient geld aan die probleemlanden omdat de rente die die landen betalen veel hoger is dan de rente die Duitse banken betalen. Europese eenheid en solidariteit? Bestaat niet. Daarom wil Merkel vasthouden aan het terugbetalen van alle leningen verleend door Duitse banken, ook al betekent dat grote werkloosheid en armoede in Griekenland en elders, maar als het 'misgaat' dan krijgt Duitsland het deksel op zijn vette neus.

Laten we voor Griekenland hopen dat het 'mis' gaat zoals het in IJsland 'mis' ging. Dat is heus niet zo erg. Griekenland gaat failliet. De meeste leningen moeten kwijtgescholden worden. De drachme wordt weer ingevoerd, en Griekenland devalueert zijn munt. Daarmee dalen ook de schulden en kan misschien nog een deel daarvan later afbetaald worden. IJsland doet het momenteel vrij goed. Griekenland zal ook weer opkrabbelen.

Het probleem in Europa is anders dan dat van Engeland of de VS. Deze beide landen hebben hun eigen munt en indien de nood aan de man komt dan kunnen ze altijd nog devalueren. De schulden dalen daardoor, maar in het binnenland blijven de prijzen en lonen gelijk. De uitvoer van producten en de inkomsten daarvan groeien omdat hun producten voor het buitenland goedkoper zijn geworden. Dat kan binnen Europa niet. Er is ongelijkheid tussen noord en zuid in Europa. Door de Europese eenheidsmunt is devaluatie als redmiddel uitgesloten. En de hoogte van de rente die ook een middel is om de economie te stimuleren is al gedaald tot bijna 0%. Lager kan niet. Dus stimulatie via deze weg is ook onmogelijk.

greatdepression

De oplossing van het probleem wordt door Paul Krugman in zijn nieuwe boek End This Depression Now! aangegeven. Dit stukje geeft de ideeën van Krugman weer.

De reden die aangevoerd wordt om te blijven bezuinigen is het herstel van het Vertrouwen van de financiële markten. Dat is een rare term. Wat men bedoelt is dat de verwachtingen van deze markten positief moeten zijn, d.w.z. dat men winst in het vooruitzicht heeft. Vertrouwen betekent eigenlijk niets anders dan winstbejag. De heilige kaste van financiële hogepriesters, de speculanten dus, moeten tegemoetkomend behandeld worden. De veronderstelling is dat de speculanten vertrouwen krijgen in de economie en geld gaan spenderen als alle landen hun begrotingsbalans op orde hebben. Maar dat is volgens Krugman een sprookje. Als voorbeeld geeft hij Engeland aan. Cameron bezuinigt al enige tijd zeer drastisch. Heeft dat het vertrouwen van de financiële markten verbeterd? Helemaal niet, het vertrouwen daalde! De schuld en het tekort van het Verenigd Koninkrijk zijn groter dan die van Spanje. Spanje betaalt 5 procent rente op leningen, en het VK maar 2%. Maar het VK heeft nog zijn eigen centrale bank die maatregelen kan nemen. In de EU is de ECB, de Europese Centrale Bank, gebonden aan een rigoureus mandaat en mag enkel ingrijpen om inflatie tegen te gaan. Geld drukken is er niet bij. De VS, ook met een gigantische schuld, drukt lustig geld (tenminste een procédé dat er op lijkt – quantitative easing). Europa heeft zichzelf aan banden gelegd. Dat is de oorzaak van de Europese crisis. Engeland stevent door de bezuinigingen af op een nog diepere depressie. Europa gaat dezelfde weg op als we blijven bezuinigen.

Maar – en dat vertelt Krugman als integer econoom er niet bij, hij bespreekt enkel de economie zoals die theoretisch werkt – is er nog de aanval op de euro. De grote hedge funds zitten in de VS en het VK. Die verdienden en verdienen zeer veel geld met speculeren. De winst van Amerikaanse en Britse banken is het verlies van Europese banken, de winst van Duitse banken is het verlies van Griekenland, Ierland, Spanje, Italië. Mede daarom betaalt Spanje meer rente dan Engeland voor zijn leningen. Spanje hoort niet bij de grote spelers in het casino. De huidige financiële markten verdienen geld aan de ellende in sommige landen.

De hele bezuinigingswoede, het gefixeerd zijn op schulden en niet op werkgelegenheid, wat in feite een wrede oplossing is, moet dienen als rechtvaardiging voor sociale onrechtvaardigheid. Het is een exercitie ten voordele van diegenen die geld uitlenen ten nadele van diegenen die geld geleend hebben. Het voldoen van schulden is hoofdzaak geworden en alle maatregelen die de opbrengsten van de machtige banken verminderen, zoals lage rente en inflatie, zijn uit den boze. De vrees dat de inflatie de pan uit zal rijzen door overheidsinvesteringen is trouwens ook een mythe. Dat kan niet in een economie in depressie. Zie hoofdstuk 9: Inflation; the Phantom Menace.

Paul Krugman: "What’s wrong with the prescription of spending cuts as the remedy for Europe’s ills? One answer is that the confidence fairy doesn’t exist — that is, claims that slashing government spending would somehow encourage consumers and businesses to spend more have been overwhelmingly refuted by the experience of the past two years. So spending cuts in a depressed economy just make the depression deeper."

Dat is de hele boodschap van dit boek: bezuinigingen maken de depressie nog dieper. En dat is ook logisch. Er komt meer werkloosheid, minder inkomsten voor de staat, meer uitgaven voor sociale zekerheid, minder bestedingen door de consumenten, minder winsten voor ondernemingen, meer ontslagen, lagere lonen, minder koopkracht, en zo gaat de spiraal steeds verder naar beneden. Tot na jaren en jaren ellende de bom barst.

Dus de oplossing is meer investeren door de overheid, niet minder! Investeren in dingen die noodzakelijk zijn om onze maatschappij draaiende te houden en te behoeden voor toekomstige gevaren, zoals de klimaatverandering. Investeren in ecologie is weg om uit de impasse te komen. Er komt meer werkgelegenheid, de economie trekt aan en het vertrouwen van de investeerders komt weer terug. Wat ook helpt is loonsverhoging. Loonsverhogingen, vooral voor de gewone arbeiders en werknemers, stimuleren de economie omdat dit geld haast volledig en vrij snel weer de economie in gaat en meteen de handel bevordert. Een klein beetje inflatie helpt ook, omdat daardoor de schulden ook dalen. Als de privésector niet wil of kan investeren, dan moet de regering dat doen. Als het beter gaat dan kun je je schulden gaan afbetalen of drastisch verminderen door een kleine, beheerste mate van inflatie.

Spanjerellen

Alle Europese politici moeten dit boek van Krugman lezen, vooral hoofdstuk 10 Eurodämmerung. En vooral de aangedragen oplossing toepassen. Anders gaat Europa de verdoemenis in, samen met Merkel en de EU.

De crisis is niet veroorzaakt door te veel overheidsuitgaven. Die is overgewaaid uit de VS met zijn waardeloze waardepapieren. De oprichting van de EU met een eenheidsmunt heeft gezorgd voor nog meer problemen, omdat de gebruikelijke middelen nu niet meer werken. De ECB moet zoals de FED in Amerika staatsaandelen van eurolanden opkopen. Dat is een vorm van geldcreatie. Ook moeten landen die het beter hebben niet de probleemlanden uitzuigen, maar steunen met extra invoer uit deze landen en investeringen. Zolang er geen sprake is van solidariteit in Europa, is het ook onzinnig om verder te gaan met verdere integratie, waarmee men enkel bedoelt het creëren van een Europese staat met een eigen Europese regering die de wetgeving en soevereiniteit van alle Europese landen buiten werking stelt. Dat is een totalitair en onwenselijk, ja zelfs onmenselijk project.

John Maynard Keynes: " The outstanding faults of the economic society in which we live are its failure to provide for full employment and its arbitrary and inequitable distribution of wealth and incomes."

Paul Krugman: "As it was in 1936, so it is today.

All that is blocking recovery is a lack of intellectual clarity and political will."

Lees chapter one: How bad things are.

Onleefbaar Amsterdam

In Nederland en vooral Amsterdam zijn een lichting bestuurders en planologen aan het rommelen alsof hun zielezaligheid ervan afhangt. De waan van de dag is 'overzichtelijkheid' en 'bezuinigen'. En raar maar waar, het kost ook nog eens veel geld. Daarvoor moet al wat ons lief is wijken. In de eerste plaats de natuur. In Zuidoost hebben onze natuurbarbaren meer dan 10.000 bomen gekapt om er een afschuwelijk Bijlmerpark neer te zetten. Dat is ingericht voor grote evenementen. Maar toch wil men nu ook het Gaasperpark voor evenementen reserveren. Daarvoor gaat men zelfs beschermde planten uitroeien. Als je een park hebt met een bijzondere flora dan zou je daar normaal gesproken blij mee zijn. Niet zo in Zuidoost, daar worden orchideeën gemaaid om plaats te maken voor Amsterdam Open Air. Het zou een kleine moeite zijn als Amsterdam Open Air zich zou aanpassen aan het park, en niet andersom. Eén podium zou kunnen volstaan. Dat zou tenminste niet zo'n schade aan het park aanrichten als acht podia.

Maar ook elders in de stad woedt de kapwoede.

collage1

250bomenweg: "De overheid wil 250 bomen op de Ringvaartdijk-Oost kappen. Wij vinden dit onacceptabel."

Onderteken de petitie.

Windmolens geen goed idee

Windmolens zijn eigenlijk toch geen goed idee voor energiewinning in Amsterdam. Ze zijn niet alleen lawaaierig en lelijk in het landschap, maar ook zeer gevaarlijk voor vogels. Zelfs vogels met zeer scherpe ogen kunnen de wieken niet ontwijken. In mijn zienswijze over de Windvisie geef ik mijn voorkeur voor zonnepanelen.


Zie ook hier.

Tegen de grondwet

Sahra-WagenknechtSahra Wagenknecht: "Die Linksfraktion will den europäischen Fiskalpakt mit einer Klage vor dem Bundesverfassungsgericht stoppen. Der Vertrag komme einer "Außerkraftsetzung der Demokratie" gleich, sagte Fraktionsvize Sahra Wagenknecht bei einer Pressekonferenz am Dienstag in Berlin zur Begründung. Die Wahlen in Frankreich und Griechenland hätten gezeigt, dass die Leute genug hätten von Spardiktaten und permanenter Bankenrettung. Nun seien SPD und Grüne gefragt, gemeinsam mit der Linken den verfassungswidrigen Fiskalvertrag zu verhindern und stattdessen den Wahlsieg Hollandes für einen Neustart in Europa zu nutzen. Der Bundestag wird voraussichtlich am 25. Mai über den Fiskalvertrag abstimmen. Sollte er mit der nötigen Zweidrittelmehrheit verabschiedet werden, wird die Linksfraktion gegen diesen Knebelvertrag Klage einreichen. Wie der von der Linksfraktion beauftragte Jurist Andreas Fisahn betonte, seien die mit dem Fiskalvertrag verbundenen Eingriffe in die Haushaltshoheit des Bundestages nicht mehr vereinbar mit der Verfassung."

De Duitse partij Die Linke is van plan een klacht in te dienen over het Europese fiscale verdrag (met de 3%-limiet) bij het Constitutioneel Hof (ter bescherming van de grondwet). Het verdrag komt overeen met het buiten werking stellen van de democratie, zegt Sahra Wagenknecht. Op 25 mei zal de Bondsdag stemmen over het fiscaal verdrag. Als dat aanvaard wordt, zal Die Linke een klacht indienen bij het Hof omdat de financiële ingrepen niet te verenigen zijn met de grondwet.

Sahra Wagenknecht heeft een briljante analyse geschreven over de huidige crisis, Freiheit statt Kapitalismus: Über vergessene Ideale, die Eurokrise und unsere Zukunft.

Vragen aan het DB

wijmogenorchideeenmaaien

Wim Mos van D66/OZO gaat schriftelijke vragen stellen aan het Dagelijks Bestuur van Zuidoost over het maaien van orchideeën in het Gaasperpark.

"1. Op donderdagavond 3 mei jl. heeft in het Planetarium een voorlichtingsavond voor bewoners plaatsgevonden inzake het binnenkort in het Gaasperplaspark te houden dance-festival.  Naar verluidt hebben portefeuillehouder Jaensch en de beheerder namens GGA tijdens deze avond aangegeven dat de orchideeën in het park gemaaid mochten worden.

a) Heeft de beheerder van het park inderdaad verklaard dat stukken in het park waar orchideeën groeien gemaaid mogen worden? 

b) Heeft de beheerder daarbij in enigerlei bewoording aangegeven of gesuggereerd dat door regelmatig te maaien ervoor gezorgd wordt dat er geen orchideeën kunnen groeien?

c) Heeft portefeuillehouder Jaensch verklaard dat de orchideeën gemaaid mogen worden, omdat ze niet alleen dit gebied als habitat hebben, maar ook voorkomen in de rest van het gebied (d.w.z. op andere plekken in het Gaasperplaspark), dus dat we in die zin, ook omdat het gewoon een recreatiegebied is, de orchideeën mogen maaien?

2. Zijn orchideeën volgens de Flora- en faunawet beschermd in die zin dat het verboden is ze te plukken, te verzamelen, af te snijden, uit te steken, te vernielen, te beschadigen, te ontwortelen of op enigerlei andere wijze van hun groeiplaats te verwijderen?

3. Is er aan GGA dan wel het stadsdeel vrijstelling of ontheffing t.a.v. de bepalingen in de Flora- en faunawet verleend ten behoeve van het maaien van die gebieden in het Gaasperplaspark waar orchideeën groeien?"

Stadsdeel Zuidoost heeft een zeer actieve afdeling Vergunningen, dus ik neem aan dat men wel voorzien is van een orchideeënmaaivergunning in drievoud. Of niet dan?

Eerst als tragedie, dan als klucht

De gelijkenis van het Amerikaanse Rijk met het Romeinse Rijk, de ondergang en val ervan, wordt steeds duidelijk. Corruptie, militarisme, zinloos geweld, economisch verval, moreel verval, ecologisch verval, ongelijkheid, armoede, niemand kan dit nog ontkennen. Alleen de Wammes Waggels van deze tijd, de Ruttes, Blekers, staan nog pal achter de falende ideologie of dogmatische religie van het neoliberalisme. Ook het CDA keert verdwaasd weer terug naar de verbleekte en aangevreten kapitalistische roots van het calvinisme.

Atheneum: "Hegel stelde dat de geschiedenis zich steeds herhaalt. Marx beaamde dit, maar verbeterde hem op een essentieel punt. Historische gebeurtenissen vinden eerst plaats als tragedie, maar keren vervolgens terug als klucht. In Slavoj Žižeks kernachtige nieuwe boek is dit gegeven het uitgangspunt voor een messcherpe analyse van de situatie anno nu.

Eerst als tragedie, dan als klucht kijkt terug op de eerste tien jaar van de eenentwintigste eeuw. In 2001 begonnen deze met een tragedie: de aanslagen op 11 september. Zeven jaar later eindigen ze met een klucht: de economische crisis. In die twee momenten stierf het liberalisme feitelijk twee keer: als politieke theorie en als economisch systeem. Toch houdt het lijk van deze ideologie niet op ons op allerlei manieren te bespoken. Een bijzonder ernstige zaak, omdat het verhindert de kritieke staat van de wereld adequaat aan te pakken. Volgens Žižek staat de apocalyps op de stoep, niet alleen in ecomomische zin, maar ook ecologisch, biogenetisch en sociaal. Het is de hoogste tijd dat progressievelingen en vemeend ‘links’ ophouden met navelstaren en serieus over de revolutie gaan nadenken!"


Zie ook ICH

NYTimes: "The suicide bomber dispatched by the Yemen branch of Al Qaeda last month to blow up a United States-bound airliner was actually an intelligence agent for Saudi Arabia who infiltrated the terrorist group and volunteered for the mission, American and foreign officials said Tuesday.

Officials said the agent, whose identity they would not disclose, works for the Saudi intelligence service, which has cooperated closely with the C.I.A. for several years against the terrorist group in Yemen. He operated in Yemen with the full knowledge of the C.I.A. but not under its direct supervision, the officials said. "

De CIA sponsort al-Qaeda, now in a theater near you De Onderbroekenbomklucht.

Maar ook de economie wordt een klucht:

RTL: "Willem Middelkoop en Mathijs Bouman zijn toonaangevend op tv, maar zijn in het echt nóg leuker en scherper. U kunt er bij zijn! De eerste 3 shows zijn in Leiden, Eindhoven en Zeist. Een kaartje kost slechts 29,50 euro en zijn nu beschikbaar."

Gekker moeten ze het niet maken. Straks gaat de penose aan wellustige kijkers kaartjes verkopen als ze bedrijven overvallen. Voorlopig zijn het nog de 'hoeders van recht en orde' die op RTL de kassa doen rinkelen, met programma's als Operation Repo: Payback Time of De Politie op je Hielen. RTL financialiseert de ellende. Wat is het verschil tussen werkelijkheid en klucht? Dat is de tragedie van deze tijd.

Windvisie

De stad Amsterdam heeft een windambitie. Dat is tenminste een positieve ontwikkeling wat schone energie betreft. Maar de manier waarop is van groot belang en daar schort het een en ander aan.

Amsterdam: "De Windvisie laat zien dat er op dit moment in de stad kansen zijn om genoeg windmolens te realiseren om een derde van de Amsterdamse huishoudens van duurzaam opgewekte elektriciteit te voorzien. Bewoners en (lokale) ondernemers worden de komende zes weken uitgenodigd om een reactie op deze Windvisie te geven.

kansrijk
Kansrijke gebieden

Iedereen kan met ingang van vrijdag 6 april 2012 gedurende zes weken een schriftelijke zienswijze indienen bij het college van Burgemeester en Wethouders van Amsterdam o.v.v. Zienswijze Ontwerp Windvisie en MER Windvisie Amsterdam, per adres de directeur van de Dienst Ruimtelijke Ordening, team Juridische en Milieuzaken, Postbus 2758, 1000 CT Amsterdam."

voorstel
Voorstel

De bovenstaande kaartjes geven al aan dat Amsterdam weer fout bezig is. Gebieden 7-onder en 8-onder (respectievelijk 16 en 19) behoren tot de EHS en de Hoofdgroenstructuur. Windenergie is een industrie en hoort dus per definitie niet in een groengebied thuis, zeker niet in de EHS. Het is ook zo dat veel vogel een treurig einde vinden als ze tegen de draaiende wieken aanvliegen. Ik kan me nog voorstellen dat er een paar windmolens langs de Gaasp of langs het Amsterdam Rijnkanaal gepland worden, maar niet in de EHS, niet in het Gaasperpark, niet in De Hoge Dijk. Gebieden 12 en 18 zijn de enige die volgens mij in aanmerking komen. Bij de Arena en het kantorengebied lijkt mij een uiterst geschikt gebied.

AmsterdamInc: "De Amsterdam Arena gaat proberen het 'groenste' stadion van Nederland te worden. De CO2-uitstoot moet flink omlaag en dit moet gebeuren door, onder meer, een eigen windmolen te krijgen.

Dinsdag ondertekent de Arena een 'Green Deal' met de gemeente Amsterdam. Hierin maken beide partijen afspraken over het 'verduurzamen' van het Arenagebied. Een van de ambities die in het plan staat is het terugdringen van de CO2-uitstoot van de Arena met 100% voor 2015.  Dat betekent dat het energieverbruik gehalveerd wordt, en de rest van de energie duurzaam wordt opgewekt."

Milieucentrum: "De Hoofdgroenstructuur, de verzameling van alle belangrijke groene gebieden in Amsterdam zoals parken en scheggen, neemt in het windplan een opmerkelijke positie in. Windmolens zijn hier in principe niet inpasbaar. Uitzonderingen zullen, wat betreft de gemeente, de regel gaan vormen. Met de andere lokale overheden in de regio bekijkt de gemeente of er mogelijkheden zijn voor de ontwikkeling van windenergie in een aantal scheggen rond Amsterdam. Het Diemerpark, de Amstelscheg, de Oeverlanden, de Brettenzone, de Gaasperplas en de Noorder IJplas zijn aangemerkt als locaties waar onderzocht moet worden of windmolens kunnen worden gebouwd."

Bowy is weg

DSC06842 (1)

De filmploeg die een paar dagen geleden in het Gaasperpark opnamen gemaakt heeft voor de film Bowy is binnen, heeft zijn biezen gepakt. Wat in die paar dagen is aangericht is niet fraai. Zie de bijgevoegde foto's van Flora te Riet.

DSC06847 (1)

Straks krijgen we duizend keer meer vernieling en overlast van Amsterdam Open Air, dus je kunt je al indenken wat het resultaat daarvan voor het Gaasperpark zal zijn.

Groen goud


VPRO: "Als ecosystemen zoveel waard zijn, waarom is deze waarde dan niet weerspiegeld in onze huidige economie?

Dat is te wijten aan ons Westers denkbeeld. In de loop der eeuwen is er een dominante filosofie ontstaan die de mens boven alles heeft geplaatst. Onze monotheïstische godsdiensten hebben dat beeld overgenomen: de aarde is geschapen voor de mens, en alle andere wezens zijn er slechts om de mens te dienen.

Heel lang ging dat goed: mensen trokken van plek naar plek, waar ze alles opgebruikten en het uitgeputte land achterlieten om een volgende plaats te vinden. Na verloop van tijd was zo´n uitgewoonde plek dan weer hersteld. Maar sinds de vorige eeuw is de wereld bevolking zo explosief gegroeid dat deze methode niet meer werkt – daarvoor zijn we nu met teveel.

Ook zorgde de opkomst van het aandeelhouderskapitalisme ervoor dat kapitaalkrachtige aandeelhouders zeggenschap kregen over grote, invloedrijke bedrijven. Die aandeelhouders willen snelle winst, wat het denken in langere termijnen niet ten goede komt. En zo raakte de ecologie losgekoppeld van onze economie.

Voor het eerst in de geschienis is overtuigend aan economen laten zien dat de vernietiging van ecosystemen burgers, bedrijven en overheden heel veel geld kost. Dat die laatste twee er nu aan werken, mag revolutionair heten.

Van onze aarde is twee miljard hectare van de bodem zwaar gedegradeerd, staat in een rapport van het United Nations Environmental Programme (UNEP).

Als we dat megaproject, die twee miljard hectare, onder handen nemen – zoals het Löss-plateau in Groen Goud – wordt het wereldwijde ‘business as usual’ omgekeerd. Dan dringt het wereldwijd door bij bedrijven, overheden en consumenten dat ecologie een onderdeel is van onze economische ontwikkeling."

Ron Paul for president

Ron Paul is een verademing in de Amerikaanse politiek, de buitenlandse politiek dan. Zijn binnenlands economisch programma heeft nogal wat nare kanten. Maar stel je voor: Ron Paul als president haalt de VS uit alle oorlogsgebieden weg, dat spaart miljarden uit. Zijn economisch plan kan daardoor ofwel een stuk menselijker omdat er nu geld genoeg is om de armoede te bestrijden, of het Amerikaanse volk komt eindelijk in opstand tegen de neoliberale dictatuur. Het kan fout gaan, maar mogelijk gaat dat ook goed. Ron Paul zou in elk geval voor de rest van de wereld een gigantische verbetering betekenen. De Europese Unie kan dan eindelijk eens 100% opkomen voor de mensenrechten in de Verenigde Staten.


In een paar Europese landen zijn positieve ontwikkelingen aan de gang. Merkel moet zich eens realiseren dat het uit is met de Duitse dwingelandij. De Bondsrepubliek heeft in 1989 zijn eigen crisis kunnen verhinderen door de Anschluss van de DDR. Oost-Duitsland is volledig leeggeplunderd. Alle volkseigendommen werden geannexeerd en dat bracht voor de noodlijdende Bondsrepubliek miljarden op. Bovendien werd de concurrentie uit Oost-Duitsland de kop omgedraaid; zowat alle DDR bedrijven werden geliquideerd en de opbrengst of de bedrijven zelf kwamen in West-Duitse handen. De Duitse markt werd uitgebreid naar het oosten. Tel uit je winst! Nu doet Merkel alsof Duitsland het aan zichzelf te danken heeft dat het land het beter doet dan andere Europese landen. Niets is minder waar. De Bondsrepubliek heeft de DDR-economie die honderden miljarden waard was in bezit genomen.

In Rusland is Poetin weer aan de macht. Dat is ook een goede zaak. Hij is de enige die Rusland kan behoeden voor een overname door het westen. De Russische grondstoffen behoren aan het Russische volk, niet aan de westerse multinationals. Sinds een paar maanden heeft Rusland een nieuwe Amerikaanse ambassadeur, Michael McFaul, die banden heeft met de NED, National Endowment for Democracy, een zogezegd private organisatie ter verbreiding van democratie. We weten allemaal wat de VS bedoeld met 'democratie' (bekijk hierboven het filmpje over Ron Paul).

De Russische oppositie die zo tegen de inauguratie van Poetin is en dus weinig opheeft met democratie, stond kortgeleden in de rij voor de Amerikaanse ambassade in Moskou, voor besprekingen met de ambassadeur over de te voeren acties tegen Poetin en om hun oppositiegeld in ontvangst te nemen. De VS betaalt gewoon de oppositie in Rusland, zoals dat in meerdere landen gebeurt. De gewone Rus staat achter Poetin.

USEmbassyMoscowJan2012Confab
Russische oppositie voor VS Ambassade

LandDestroyer: "In mid-January 2012, just days after Michael McFaul arrived in Moscow to begin his stint as US Ambassador to Russia, Russian opposition leaders lined up outside the US Embassy (Russian) to meet him in a bizarre confab that reeked of both treason and duplicity."

Doden door luchtvervuiling

doden1
Vroegtijdige sterfte in de EU door luchtvervuiling

ACS: "Combustion emissions are a major contributor to degradation of air quality and pose a risk to human health. We evaluate and apply a multiscale air quality modeling system to assess the impact of combustion emissions on UK air quality. Epidemiological evidence is used to quantitatively relate PM2.5 exposure to risk of early death.

We find that UK combustion emissions cause 13,000 premature deaths in the UK per year, while an additional 6000 deaths in the UK are caused by non-UK European Union (EU) combustion emissions. The leading domestic contributor is transport, which causes 7500 early deaths per year, while power generation and industrial emissions result in 2500 and 830 early deaths per year, respectively. 

The total monetized life loss in the UK is estimated at £6–62bn/year or 0.4–3.5% of gross domestic product. In Greater London, where PM concentrations are highest and are currently in exceedance of EU standards, we estimate that non-UK EU emissions account for 30% of the 3200 air quality-related deaths per year."

In Engeland heeft men 13.000 vroegtijdige overlijdens per jaar tengevolge van uitlaatgassen. Daarbij komen nog 6000 doden veroorzaakt door vervuiling uit de EU, onder andere Nederland. De grootste vervuiling wordt geleverd door transport (7500 doden), daarna komen energieproductie (2500 doden) en industriële vervuiling (830 doden). De PM concentraties in Londen overschrijden de Europese norm. Vervuiling in Londen vanuit de EU draagt voor 30% bij aan de 3200 sterfgevallen tengevolge van vervuilde lucht.

In Nederland hebben we dus ook een zeer groot probleem. Wij exporteren zelfs onze vervuiling.

euvuil

Natuur&Milieu: "Nederlandse lucht, water en bodem zijn de vieste van heel Europa. Ondanks dat Nederland tot de rijkste landen van Europa behoort, beschermen we onze leefomgeving minder goed dan andere EU-landen. Dit blijkt uit de vandaag gepubliceerde analyse Ranking the stars van Natuur & Milieu waarin Nederland wordt vergeleken met de andere Europese lidstaten op het gebied van klimaat, milieu en natuur."

MilieufederatieNoordHolland: "Hoewel op veel plekken aan de wettelijke Europese normen wordt voldaan, is de lucht ook op die plekken vaak niet gezond. Zelfs binnen deze normen lopen in 2012 honderdduizenden mensen in Nederland gezondheidsschade op door het inademen van vervuilde lucht. Vooral roet van verkeer in de steden is een grote boosdoener. Luchtvervuiling veroorzaakt astma en COPD (chronische bronchitis en longemfyseem), hartenvaatziekten en zelfs vroegtijdige sterfte. De lucht moet - en kan - dus nog veel schoner!"

SCOnline: "In 166 gemeenten in Nederland vormt het verkeer de grootste bron van CO2-uitstoot."

De verkeerde oplossing

austerity

DeBeurs: "De industrie in de eurozone is in april in het sterkste tempo gekrompen in bijna 3 jaar."

DeBeurs: "De werkloosheid in de eurozone is in maart opgelopen naar het recordniveau van 10,9 procent, tegen 10,8 procent een maand eerder.

Volgens Eurostat waren in maart in de eurozone 17,4 miljoen mannen en vrouwen werkloos. Dat is een toename van 169.000 personen in vergelijking met een maand eerder. Op jaarbasis groeide de werkloosheid in het eurogebied met 1,7 miljoen personen, aldus Eurostat.

Het aantal werklozen in de EU bedroeg 24,8 miljoen personen.

Econoom Martin van Vliet van ING verwacht dat de werkloosheid in de eurozone dit jaar kan pieken op 11,5 procent, onder voorbehoud dat de economie van het eurogebied in de tweede helft van het jaar uit de recessie gaat klimmen."

DeBeurs: "De werkloosheid in Italië is in maart naar het hoogste niveau gestegen sinds de maandelijkse metingen begonnen in 2004. De werkloosheid bedroeg 9,8 procent van de Italiaanse beroepsbevolking.

Woensdag werd ook bekend dat de industrie in Italië in april sterker is gekrompen dan verwacht. De krimp in de Italiaanse industrie duurt nu al 9 maanden op rij."

Het is vrij simpel. De werkloosheid wordt veroorzaakt door de bezuinigingen. Banken lenen geen geld uit, bedrijven ontslaan werknemers, de staat bezuinigt, de koopkracht van de burgers daalt, de consumptie daalt, de bedrijven komen in moeilijkheden, de staat doet niets aan werkgelegenheid, integendeel ontslaat zelf ook duizenden mensen. Dat is een vicieuze cirkel die de crisis steeds erger maakt. De neoliberale dogma's werken niet. Sommige neoliberalen willen inderdaad terug naar de toestand van 100 jaar geleden, hoge werkloosheid, veel armoede. Men denkt daarmee goedkope arbeidskrachten te hebben. Maar het leidt tot de totale instorting van ons economisch systeem. Er bestaat geen groter en gevaarlijker idioot dan een neoliberaal.

CorporateEurope: "European Union uses eurocrisis as alibi to push privatisation of water services

In response to the eurocrisis, most EU countries are imposing austerity policies designed to reduce public deficits and bring down state debts by cutting down public spending on health care, education, social services, nature preservation, development aid and more.

The policies pursued by the ECB and the European Commission to force privatisation on countries in economic difficulties are not only economically wrong but morally wrong because they only privilege the few."

FoodAndWaterWatch: "With climate change now a harsh reality, it’s already having a profound impact on the availability of the natural resources from which all human beings benefit. Along with the challenge of meeting the needs of a growing global population with potentially fewer resources is the threat of losing control over those resources to private interests.

Multi-national corporations have been positioning themselves to strategically cast monetary value onto shared natural resources for years. But this time, they are putting a new spin on old tricks. Where private investors once collaborated with governments and international agencies to create new markets for things like food and energy, they are now focused on doing so for water, land, carbon, species, habitats and biodiversity—so called “ecosystem services”.

Brace yourselves, and prepare to defend your public resources against major financial institutions as they seek to take advantage of the scarcity of such resources by profiting from them in new markets. This commodification of things that we often take for granted—resources that sustain life—is taking place throughout the world, and major investors have already gotten started on convincing the public that it’s acceptable to put a market price on resources that currently exist in the public domain. Just take a look at the bottled water industry for a great example."

Het is de bedoeling om alle bronnen van inkomsten, ook alle bezit van grondstoffen en de natuur, over te dragen van de staat naar de particuliere ondernemingen. Het is niet meer en niet minder een reactionnaire revolutie die een eind maakt aan democratie en welvaart, en een heersende klasse creëert van rijke industriëlen. In de verte gloort een maffiastaat of een corporatistisch fascistische staat: er zijn uitverkorenen, een kleine minderheid, en underdogs, de meerderheid. De financialisering van de natuur is begonnen. De grootste roof ooit wordt nu georganiseerd.

Gekvandebezuinigingen

AlJazeera: "A little less than two years ago, the people of the United Kingdom made an implicit deal with the people of the United States. They installed a government that committed itself to an austerity package as the best way to deal with the ongoing effects of the recession.

Rather than trying to boost demand with increased spending or lower taxes, the Conservative-led coalition government committed itself to an agenda of spending cuts and tax increases. The argument was that the financial markets would be impressed by the UK's commitment to reducing its budget deficit.

We have now had almost two years to evaluate the effects of the UK's austerity policy, which is longer than most governments get to test the results of their policy experiments.

If austerity boosted business leaders' animal spirits, it is not showing up in the data. Nearly every component of the private sector has contracted over the past two quarters with construction leading the way, falling at a 0.8 per cent annual rate in the fourth quarter of 2011 and a 12.0 per cent rate in the first quarter of this year.

The economy shrank for the second consecutive quarter, pushing it back into recession.

There has been no job growth since the summer of 2010 and the unemployment rate has risen from 7.7 per cent to 8.1 per cent in the most recent data. It seems certain to rise more in the months ahead. If anything, the situation is likely to worsen over the course of the year as more of the spending cuts take effect.

In addition, we could witness the eurozone countries throwing themselves into recession at the behest of the European Central Bank and the International Monetary Fund. First Greece, and now Spain, Portugal and Italy seem all but certain to join the double-dip club.

But there are many people in positions of power who want to push austerity for reasons that have nothing to do with economic growth - and they are prepared to lie, cheat, and steal to advance this agenda. For this reason, however much we may sympathise with the people of the UK for their suffering, we should be thankful that they have given us such a beautiful example of how austerity wrecks an economy."

Dat concurrentie in een neoliberale economie de prijzen verlaagt is een pertinente leugen. De werkelijkheid is dat de prijzen gestegen zijn en blijven stijgen. In Nederland is al aangekondigd dat de kosten voor gezondheidszorg verder zullen stijgen. Een cadeautje van kabinet Rutte. Het gevolg is dat gezondheidszorg voor sommigen onbetaalbaar wordt.

WashingtonPost: "No matter how much sense competition makes in theory, no matter how obvious it is that it will drive down the price of health care, the fact is that it keeps failing when we put it into practice."

Het is ook nooit de bedoeling geweest dat de kosten zouden dalen. Dat was enkel de verkooptruc om het hele idee te verkopen. De particuliere gezondheidsbedrijven hebben als enige zorg het voortdurend verhogen van hun winsten. Deze bedrijven vinden niet dat ze een maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen.

AlterNet: "Noam Chomsky on America's Economic Suicide

We’re a nation whose leaders are pursuing policies that amount to economic “suicide” Chomsky says. But there are glimmers of possibility – in worker co-operatives, and other spaces where people get a taste of a different way of living."

WashingtonPost: "Thus far, the continent’s response to its financial woes has been a frontal attack on budget deficits, not only in deeply troubled countries such as Italy and Spain but also in financially sound ones, such as Germany. Indeed, Berlin is pushing a balanced-budget treaty on every member of the European common currency. As recent events in France and the Netherlands demonstrate, a backlash against this approach is hurting incumbent governments even in countries with strong credit ratings. The bond markets are souring on austerity as well.

Indeed, this is a lesson that Germany and the Netherlands should take to heart themselves; it makes little sense for these highly competitive countries to hold the line on wages or to tighten their budgets at a time when the euro zone’s periphery could benefit from extra demand in the center for their products."

geld

Wat nu nodig is is investeren in milieuverbeterende technologie. Dat brengt de economie weer op gang en levert oplossingen voor het steeds groter wordende probleem van de klimaatverandering. Hogere lonen gevolgd door iets hogere prijzen zouden ook gunstig uitpakken. Het zou de armoede verminderen en de handel weer optrekken.

OneindigNoordHolland: "Als er een gestuurde kustverdediging doorgevoerd zou worden zouden de zandstromen in noordelijke richting vertraagd worden. Door deze vertraging komt het zand tot rust en kan het beter verstuiven tot hogere duinen. Een trager lopende zandstroom hoeft minder snel aangevuld te worden zodat er geld over blijft om andere zaken mogelijk te maken. Op de sturingselementen, die voor een trager lopende zandstroom zorgen, is uitbreiding van recreatie en natuur te realiseren. Windmolens kunnen zorgen voor schone energie en er kan meer zoet water worden opgevangen. Voorbeelden hiervan zijn: de Eijerlandsedam op Texel en het Kennemerstrand. De zandmotor van Delfland is een tijdelijk sturingselement omdat het de bedoeling is dat al dit zand wegspoelt in noordelijke richting. Op Harde Kustverdediging is hierover wat te lezen. Nog mooier is Haakse Zeedijk. Een echt Deltawerk dat veiligheid, werkgelegenheid en energieopwekking als doel heeft. De keus is aan Den Haag. Misschien dat uw mening wel doorslaggevend is. Ik ben voor vermindering van onnodige zandsuppleties ten voordelen van natuur, milieu, recreatie, zoetwateropvang en schone energieopwekking."

The times they are a changing

Orchideeënmaaiers zijn het!

Stadsdeel Zuidoost en Groengebied Amstelland hebben het op de informatieavond gisteren duidelijk te verstaan gegeven: men gaat orchideeën maaien en men vindt dat men het recht heeft dat te doen.


Het zijn vulgaire orchideeënmaaiers. God zal ze eeuwig gloeiend nakend in de hel sansodemirakelen! Portefeuillehouder Jaensch begon zijn beantwoording van vragen met "Wij...". Dat leek wel een pluralis majestatis. Even had hij het, bijna binnensmonds, over de Europese Unie. Hij houdt wel een beetje van bluffen en imponeren. Maar zijn redenering is flinterdun. Jaensch houdt zich aan geen enkele wet of reglement wat natuur betreft. Die rietorchissen die systematisch gemaaid worden horen hier van natura thuis. Maar daar heeft Jaensch geen boodschap aan. Hij vindt duidelijk dat ze hier niet thuis horen, zeker als ze een neoliberaal project als Amsterdam Open Air in het Gaasperpark in de weg staan. Natuurbarbaar is een nog veel te vriendelijk woord. Het Gaasperpark is in zijn ogen een evenemententerrein. Als men hem zijn gang laat gaan dan betonneert hij de hele zoom van de Gaasperplas voor een rollerskatebaan. Hij heeft dat plan al eens geopperd.

rietorchis2a
Top van rietorchis afgemaaid

De groenbeheerder van GGA vertelde met enige trots dat het beleid inhield dat zoveel mogelijk orchideeën gemaaid worden, dat men probeert te verhinderen dat er beschermde planten gaan groeien in het Gaasperpark. Hij had het ook over de grotere biodiversiteit die zou zijn ontstaan. Maar dat is lariekoek. Sinds een aantal jaren gaat de biodiversiteit constant achteruit tengevolge van het groenbeleid van GGA en van sommige individuen in het stadsdeelbestuur. De commercialisering van het park heeft voorrang. Recreatie betekent voor deze natuurbarbaren enkel evenementen die geld opbrengen. Geld opbrengen niet voor het stadsdeel wel te verstaan, oh nee, gruwel, gruwel, maar voor de ondernemers die hier miljoenen aan gaan verdienen. Het is gewoon het onttrekken van openbaar bezit aan publiek gebruik ten gunste van een kleine groep winstbeluste ondernemers. Zeven of acht podia tegelijk in actie geven al aan dat het gaat om het aantrekken van zoveel mogelijk bezoekers, niet om een culturele muziekbelevenis. Men had kunnen volstaan met één podium, zoals dat in culturele kringen gebruikelijk is. Nee, Sky Concepts & Events wil alles eruithalen. The sky is the limit. En de zuidoostelijke natuurbarbaren laten dat toe, faciliteren het zelfs.

rietorchis3a
Afgemaaide topjes van rietorchis
(foto's Flora te Riet)

Het is een schande dat dit mogelijk is. Het is een schoffering van de omwonenden. Het is rechts hobbyisme. Het is diefstal van publiek eigendom. Dat ambtenaren van Zuidoost GGA zich lenen voor deze aanval op de natuur van Zuidoost is een gotspe. Wat de heer Jaensch betreft, zijn positie als portefeuillehouder van Zuidoost en bestuurder van GGA en zijn totale inzet voor het vergroten van de winstmogelijkheden van Sky Concepts & Events inclusief schoffering van recreanten, wekken een sterke indruk van belangenverstrengeling. Het is niet de taak van ambtenaren om de winst van bedrijven te maximaliseren, maar te waken voor het welzijn en de welbevinden van de inwoners van Zuidoost, en het beheer van het groen uit te voeren volgens de heersende wetgeving en ten gunste van alle omwonenden en Amsterdammers. Daar past het vernielen van natuur niet in, zeker niet het vernielen van beschermde planten.

Jaensch, Zonnekoning van Zuidoost

infoverg
Kunna Haan, Groengebied Amstelland, Zuidoost met o.a. Jaensch

Ik ben net terug van de informatieavond die was georganiseerd in het Planetarium over het komende Open Air evenement met Pinksteren. Marcel la Rose liet deze keer verstek gaan. Hij had waarschijnlijk al genoeg zorgen aan zijn hoofd met de organisatie van het Zomerfestival (voorheen Kwakoe). Henk de Boer heeft meer hierover op zijn weblog. Van de politieke partijen heb ik voorzover ik goed gekeken heb enkel de SP vertegenwoordigd gezien.

Maar goed, Amsterdam Open Air. Zoals te verwachten kregen we vanavond weer veel blabla te horen. Hoera, hoera, de jongeren waren vorige keer zeer enthousiast. Maar met zeven podia (?) gaat het gewoon om de produktie van lawaai dat de oren indendert met vooral veel bassen, want daar gaat het om, de oerdreun die je hele lijf doortrilt. En het geld natuurlijk. Want daar draait, vooral bij de VVD, alles om. De tegeldemaking van natuur voor particuliere ondernemingen als Sky Concepts & Events. Volgens portefeuillehouder Jaensch verdient stadsdeel Zuidoost er ook deze keer niets aan (dat past ook niet in een liberale politiek!), wel Groengebied Amstelland dat een geheime som geld voor onderhoud van het park zou ontvangen. Dat geld wordt volgens mij enkel gebruikt om het park aan te passen aan de eisen van muziekevenementen, d.w.z. voor het verwijderen van bloemperken en struiken. De PvdA hangt er bij alle besluitvorming maar voor piet snot bij. Jaensch is Zonnekoning van Zuidoost. Hij heeft de feitelijk leiding van dit politburo. Hij stelt en interpreteert de wet. De PvdA buigt het hoofd.

Tussen neus en lippen door werd nog even vermeld dat verleden jaar niet de speciale afschermdoeken werden gebruikt die het geluid moesten dempen. Op het laatste moment had men beslist om die maar weg te laten. Maar dat zou dit jaar wél gebeuren werd ons verzekerd. Wie gaat dit controleren? Zeker niet het stadsdeelbestuur. In elk geval werd hiermee vastgesteld dat men weinig aan het milderen van de geluidsoverlast had gedaan en dat we verleden jaar een verkeerde voorstelling van zaken voorgeschoteld kregen.

We kregen ook te horen dat er parkeergelegenheid zou komen op het groene gedeelte van de zuidoever van de Gaasperplas. Dit stuk groen is volgens mij in de laatste Structuurvisie Amsterdam zelfs benoemd als verbindingsgebied van de Ecologische Hoofdstructuur. Maar het ergste is dat de ambtenaren van Zuidoost niet eens op de hoogte zijn van het feit dat dit tot de EHS behoort. Men beschouwt het gewoon als parkeerplek. De Zonnekoning van Zuidoost, dhr. Jaensch, bestond het zelfs een paar maanden geleden om ook te ontkennen dat het Gaasperpark behoorde tot de EHS. Van domheid kun je dhr. Jaensch niet beschuldigen, in mijn ogen wel van verregaande bestuurlijke onbeschoftheid. Later moest Jaensch zijn bewering intrekken.

Het overkomt de heer Jaensch wel vaker dat hij de wet in zijn voordeel uitlegt en beweringen doet die nergens op slaan. Dat is geen toeval. Ook vergat de heer Jaensch te vermelden dat het stadsdeelbestuur en Groengebied Amstelland vorig jaar telefonisch zijn gewaarschuwd voor het illegaal maaien van beschermde planten door de AID, de Algemene Inspectiedienst, nu de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, die de natuurwetgeving handhaaft. Ook vergat de heer Jaensch erbij te zeggen dat ook dit jaar de meldingen van het illegaal maaien van orchideeën door GGA en stadsdeel Zuidoost de volle aandacht hebben bij de NVWA en DR. De heer Jaensch is een paternalist die een leugentje om bestwil niet schuwt. Het getuigt zeker van grote minachting voor de bewoners om zo de wet te verkrachten.

Het hoofd Beheer en Onderhoud van het groen in stadsdeel Zuidoost beweert zonder blikken of blozen dat men orchideeën mag maaien. Hij meent dat de zuidoever geen natuurgebied is, en dus ook niet tot de EHS behoort. Dat orchideeën gemaaid mogen worden beweert ook dhr. Jaensch. Met andere woorden stadsdeel Zuidoost heeft maling aan wetten en reglementen. Zonnekoning Jaensch beslist, en wat hij doet is goed gedaan. Denkt hij tenminste. Vandaar het parkeerterrein op EHS grond. Nee, onbeschofter en dictatorialer kan het niet. Ambtenaren die dergelijke onzin vertellen, horen niet in een administratie thuis. Die kunnen zich beter verdienstelijk maken bij het particulier bedrijfsleven dat het niet zo nauw neemt met natuurbescherming. Maar bij deze werd dus indirect toegegeven dat er orchideeën door GGA gemaaid worden, sterker nog dat deze administratie vindt dat men dat recht heeft. De beheerder zei zelfs dat men ervoor zorgt dat er geen orchideeën kunnen groeien door regelmatig te maaien. Waarvan akte. Wij geven het door aan de bevoegde instanties. Dat is inderdaad precies waar men mee bezig is, namelijk het verhinderen dat er beschermde planten gaan groeien, want die zijn in hun mening van geen nut op een evenemententerrein, ja zelfs schadelijk. Voor hen is het Gaasperpark geen park maar een evenemententerrein.

Hierboven had ik het over zeven podia (met vraagtekentje erachter). In de vergunning uitgegeven door de ons reeds bekende Adviseur Vergunningen, de heer Gossink, staat namelijk iets merkwaardigs. Er staan meer dan zeven podia vermeld. Vanavond kregen we van Sjoerd Wynia van Open Air te horen dat er geen vergunning was verleend voor het naakteiland. Dat werd door hem ook op de kaart aangeduid, er komt geen podium op het naakteiland. Maar in de vergunning opgesteld door de hooggeëerde heer Adviseur Vergunningen staat wel kwadraat W25 vermeld als plek vallende onder de vergunning, en dat is het naakteiland. Afdeling Vergunningen moet dus weer aan het werk en een nieuwe vergunning maken met de juiste informatie.

De heer Jaensch en zijn satrapen maken de dienst uit in dit bananenstadsdeel. Als verstokte natuurbarbaren hebben zijn niet alleen een hartgrondige hekel aan fauna en flora, maar ook aan mensen die van die fauna en flora willen genieten. Van mij mag dit stadsdeel morgen al opgeheven worden.

Uitgeslopen libellen

grote roodoogjuffer
Verse  Grote roodoogjuffer

viervlek2
Verse Viervlek

Gisteren was het vrij mooi weer. Als er weinig wind is en de zon schijnt dan sluipen de libellen uit in deze tijd van het jaar. Verse libellen herken je aan de typische glans op hun vleugels en de wilde beharing. Het wemelde van de lantaarntjes en de variabele waterjuffers; ook veel grote roodoogjuffers (met nog maar weinig rood in de ogen). Ik zag ook een paar viervlekken. Een lantaarntje zat vast in een loshangende draad van een spinneweb en tolde rond als in een carrousel om zich los te rukken, wat niet lukte. Ik heb hem bij de vleugels vastgepakt en de draad losgemaakt. Dan heb ik hem bij een rietstengel gehouden en hij klampte zich daar meteen aan vast. Even later was hij weer aan het vliegen.

lantaarntje
Lantaarntje gevangen in spinnewebdraad

Vergunning verleend

De vergunning voor het Amsterdam Open Air evenement is verleden vrijdag verleend en vandaag bekendgemaakt. Sinds vanmiddag 17.00 uur staat de vergunning met 4 bijlagen  waaronder de beantwoording van de zienswijze op de site van het stadsdeel. Op dezelfde pagina staan ook de evaluaties en het meetrapport van 2011.

idylNa een vluchtige lezing zie ik dat er acht podia komen. Het stadsdeelbestuur en GGA hebben dus de aanvraag van AOA in zijn geheel zonder wijzigingen overgenomen en goedgekeurd. Aan de bezwaren van belanghebbenden is zoals gebruikelijk geen gehoor gegeven. Er wordt een idylle in het groen gesuggereerd, terwijl het park, de fauna en flora in de verdrukking komen.

Morgenavond 3 mei is er een informatieavond in het Planetarium op de Kromwijkdreef 11 van 20.00 tot 21.30. Daar kunt u nog protesteren.

Op zaterdag 26 mei en zondag 27 mei kan de kakofonie het Gaasperpark weer teisteren. In stadsdeel Zuidoost heerst de natuurbarbarij. De dance freak wil elke week een dance festijn, het liefst op een plek waar de overlast het grootst is. Zij komen toch niet meer terug voor het park zelf.

Wint het gezond verstand?

Merkelferkel
Het satirisch blad Titanic

Wint eindelijk het gezond verstand en krijgt men in Europa oog voor een reële en positieve economische politiek? Is het nu over met de bezuinigingswoede van Ferkelchen Merkel en haar apocalyptische neoliberale aanhang in Europa? Ik wil het graag hopen. Het conservatieve economieblad The Economist laat ook al alternatieve geluiden horen. Jolande Sap heeft zich intussen zwaar gecompromitteerd. Als er bezuinigd moet worden in Nederland dan moet dat op de aankoop en subsidiëring van de Joint Strike Fighter, het voeren van militaire acties in het buitenland en de hypotheekrenteaftrek.

Economist: "For months, if not years, complaints have grown that the euro-zone's austerity-first approach to the crisis is somewhere between inadequate and counterproductive. That message now seems to be winning converts across Europe. Euro-zone leaders are increasingly acknowledging the need for a growth agenda, and the success of François Hollande in the first round of the French election is being hailed as a decisive blow against austerity. Perhaps predictably, the pushback is on.

The point is that the economy that matters is that of the euro zone as a whole. And when one steps back and looks at the dynamics in play, it becomes clear that the robotic push for national-level austerity across the euro zone is undermining integration and thereby exacerbating the crisis.

Now of course, long-run euro-zone success depends on institutions that limit the impact of moral hazard on national budgets. No part of that sentence implies that Spain must embrace crash austerity now. Quite the opposite; crash austerity now is the best way to ensure that in the long run, the euro zone is dead."

1 mei

forward

De neoliberalen met hun wereldcrisis hebben erom gevraagd. Zij terug naar het liberalisme van honderd jaar geleden? Wij riposteren met onze oude parolen! The times they are a-changing. Vorwärts und nicht vergessen!
Obama zegt het ook: 'Forward!'. Maar hij heeft nog een heel lange weg af te leggen.


Oranjetipjes

De oranjetipjes vliegen weer volop. Vandaag verschillende exemplaren gezien. De vrouwtjes zijn wit aan de bovenkant met een zwart randje, alleen het mannetje heeft een oranje tipje. Ik kwam thuis met een paar rupsjes op mijn schouder. Die heb ik in mijn tuin gezet. Mogelijk waren dat rupsjes van het oranjetipje.

oranjetipje2

Bowy is binnen...

... maar de recreanten en omwonenden van het Gaasperplaspark staan er weer buiten.

autos c
Filmactiviteiten

Het Gaasperpark was weer in rep en roer vandaag. Er werden twee tenten opgebouwd en een looproute afgezet met zwarte doeken zoals we die kennen van Amsterdam Open Air. Maar het gaat niet om voorbereidingen voor het Open Air festival, wel om filmopnamen voor een one night stand speelfilm met als titel 'Bowy is binnen'. Dat was volgens mijn gesprekspartner een 'keyfilm' wat dat ook moge zijn. Het gaat over feest en dood. Het verhaal zou gaan over een muziekfestival waarbij honderden jongeren mekaar vertrappen in de looproute die in het Gaasperpark is opgebouwd als decor. Of een moord. We zien wel. Maar de film zou niets te maken hebben met Amsterdam Open Air. Het is geen reklamefilm. De festivalopnamen voor de film gebeuren elders. Stel je voor dat het verhaal van de film werkelijkheid wordt tijdens het Amsterdam Open Air festival. Het zou niet ondenkbaar zijn. Acht podia op een onoverzichtelijk terrein. 35.000 bezoekers, mogelijk per dag. Er moet maar één idioot aan het flippen slaan en de stampede wordt werkelijkheid. Een vergunning voor Amsterdam Open Air is er nog steeds niet.

tent1 c
Tent 1

De kongsi Stadsdeel ZO / Groengebied Amstelland heeft volgens mij hiervan nog geen mededeling gedaan. Een aantal woonblokken bij de ingang van het Gaasperpark zijn vandaag met een flyertje op de hoogte gebracht, maar verder ontbreekt elke informatie. Omdat het hier gaat om een culturele activiteit heeft men besloten om alleen leges te heffen. De vergunning hiervoor is verleend door het stadsdeel. Maar het is intussen wel zo dat het Gaasperpark weer een week bezet is en minder toegankelijk voor recreanten. Het levert ook overlast op. Op diverse plekken is het natte gras al in de vernieling gedraaid door de tractoren en wagens die over het terrein moeten. Morgen beginnen de opnamen die een paar dagen zullen duren. Dan wordt alles weer afgebroken. Er worden ook nachtopnamen gemaakt. Dat betekent dat ook de vleermuizen met overlast te maken krijgen.

bowy is binnen
Opbouw van het decor

Een park is bedoeld voor fauna en flora en voor mensen die daar plezier in vinden. Dit soort evenementen horen elders thuis.

tent2 c
Tent 2

tractor c

afval c

De opnamen zijn gepland op 2, 3 en 4 mei. Op 4 mei zijn er nachtopnamen van 21.00 tot 06.00.

decor

voorbereiding

vrachtwagens

© 2009