Weblog Archive september 2011

Wapeninleveractie

StadsdeelZuidoost: "Op zaterdag 1 oktober kunnen wapens zonder straf ingeleverd worden op zeven grote politiebureaus in Amsterdam. Het gaat dan om vuurwapens, steekwapens als messen of boksbeugels. De inleveractie wordt georganiseerd door de Amsterdamse driehoek (gemeente, OM, Politie) om zo veel mogelijk wapens van straat te halen."


Inleverdag: 1 oktober

In een groen groen knollenland

parende paardenbijters
Parende paardenbijters

Het kan niet op. Weer mooi libellenweer vandaag. Drie dagen geleden parende bruinrode heidelibellen gefilmd, gisteren eitjes-afzettende houtpantserjuffers, vandaag parende paardenbijters.

gga 1

gga1a
Wat moet zo'n GGA auto op een wandelpad?

Ook weer de GGA patrouille zien langsrijden op wandelpaden! Ze hebben bijna een Engelse toerist met hondje van de sokken gereden. Wat moeten ze met dit weer in een auto? Ze kunnen met een fiets net zo hard. Ik vraag me af of GGA groene auto's heeft, ik bedoel, hybride of electrisch of zo.

Gisteren scheurde er een witte scooter over datzelfde grindpad langs de zuidoever, bestuurd door een dikke meneer en een dikke mevrouw achterop. Daar moet GGA wat aan doen want iederen loopt daar met loslopende honden en als je gemotoriseerd verkeer hebt daar, dan gaat het op een gegeven moment mis.

groenmaaien
De maaimaniakken

Verder had ik op 20 september geklaagd bij het meldpunt overlast zwerfvuil dat ze na het maaien weer de troep op fiets- en voetpaden lieten liggen.  Vandaag waren ze weer aan het maaien (hoe vaak doen ze dat? is een van de raadsleden wellicht zeer bevriend met de aannemer? het was vandaag echt niet nodig) en omdat ik naar de zuidoever ging om te filmen heb ik langs het Jan Schaefer pad heel opzichtig staan filmen, de troep en de maaiwagentjes. Ik dacht, als ze dit maaigras van de paden niet weghalen dan zwaait er wat, want dat hadden ze dus na mijn klacht helemaal niet gedaan (het vergeelde gras van tien dagen geleden ligt er nu nog gedeeltelijk, want met hun blazers krijgen ze het composterende gras dat vastgeplakt zit op de paden niet weg). Ik kom terug van mijn tochtje en jawel hoor, de boodschap was duidelijk overgekomen: er was een ploeg blazers uitgestuurd. Dat scheelt me toch wat werk, hoef ik hierover tenminste geen filmpje te maken.

blazers
Het blazersensemble

Boeken

Nog tot het eind van dit jaar is de verzending van boeken bij Blz.nl helemaal gratis. U bestelt uw boeken online bij uw plaatselijke boekhandel, voor Gaasperdam is dat Pölki, en de volgende dag heeft u uw boeken in huis.

Libellenweer

Het blijft prachtig libellenweer. Geen wolkje aan de lucht, 22ºC, geen wind. Weinig vlinders meer gezien vandaag, dat komt doordat de foerageerveldjes zijn gemaaid, veel te vroeg natuurlijk. Aan de zuidoever zou het maaien beter uitgesteld kunnen worden tot half oktober. Dan hebben ze tenminste nog voedsel.

De houtpantserjuffers zijn nu bezig hun eitjes te deponeren. Zij doen dat in tandem en in het hout van bomen en struiken, onder andere wilgen.

lestes viridis

Zakkende huizenprijzen

adam

AmsterdamInc: "Huizenprijs Amsterdam zakt flink

De kwakkelende economie zorgt ervoor dat de huizenprijzen in Amsterdam sinds 2008 bijna zeven procent zijn gedaald. Het kan echter nog goedkoper.

Landelijk daalden de huizenprijzen sinds 2008 met 8.5 procent. In de vier grote steden was de daling minder sterk. Utrecht leverde het minst in met 2 procent, in Den Haag zakte de huizenprijs het sterktst met 7 procent.

Amsterdam komt hier met zo'n 6.5 procent dicht in de buurt. Het CBS noemt de prijsdaling in Amsterdam opvallend omdat de prijzen in de hoofdstad doorgaans sterker dalen als het economisch slecht gaat, maar ook weer harder stijgen als de economie aantrekt."

Parool: "Huizenprijzen in Amsterdam dalen gering

De prijzen van bestaande koopwoningen zijn sinds medio 2008 vrijwel onafgebroken gedaald. In augustus 2011 lagen de prijzen 8,5 procent lager dan 3 jaar eerder. In de vier grootste steden was de daling minder sterk dan in de rest van het land, zo blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.

In Amsterdam, waar de huizenprijzen zeer conjunctuurgevoelig bewegen,  viel de prijsdaling nog mee met ongeveer zes procent. Het CBS noemt de beperkte prijsdaling in Amsterdam opmerkelijk. Doorgaans dalen de prijzen in de hoofdstad in economisch slechtere tijden meer dan gemiddeld, maar stijgen zij ook sterker in goede tijden."

Een crimineel kabinet

Ik weet niet precies hoe het komt, maar Bleker is weer eens een keer op de natuurbarbaarse toer. Wellicht komt het doordat zijn plan om ganzen te vergassen voorlopig geen doorgang kan vinden. Een gefrustreerde boer werpt zijn gram toch weer op de natuur. Die man háát de natuur.

PartijVoorDeDieren: "Meer dan 10.000 e-mails zijn in V-formatie binnengevlogen in de e-mailboxen van de landbouwwoordvoerders in de Tweede Kamer. Binnen enkele dagen tijd. En het heeft gewerkt; groenpaarse gedoogsteun voor het vergassen van ganzen is voorlopig van de baan. Een motie om tot 1 januari geen dieren te vergassen is vanmiddag met brede steun aangenomen in de Tweede Kamer. De hele Kamer – met uitzondering van de VVD en de SGP – is inmiddels met de Partij voor de Dieren van mening dat een besluit dat beoogt om in het wild levende dieren vogelvrij te verklaren eerst uitvoerig in het parlement besproken moet worden. Bleker was voornemens om het verbod op het vergassen van alle wilde dieren op te heffen. De Kamer heeft hem nu opgedragen dit verbod tot nader orde te handhaven."

Bekijk de uitzending van Een Vandaag.

sitestat 

1. Ozon leidt tot meer sterfte: "Volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) veroorzaakte klimaatverandering in 2004 al ongeveer 140 duizend extra sterftegevallen per jaar wereldwijd. Opwarming heeft gevolgen voor de luchtkwaliteit, de beschikbaarheid van schoon drinkwater en voedselproductie. Ozonvervuiling tijdens heet zomerweer leidt tot veel ziekenhuisopnames en sterfgevallen wegens luchtwegproblemen. Ook ziekten als malaria en sommige bacteriële darminfecties zijn gevoelig voor warmer weer."

Nederland is één van de meest vervuilde landen in Europa en dat houdt in dat er mensen voortijdig sterven door luchtvervuiling. In de toekomst wordt het nog erger door klimaatverandering. Terzelfdertijd wordt de medische zorg steeds meer onbetaalbaar voor de gewone burger. Aan de ene kant worden we blootgesteld aan grotere gevaren waar dit kabinet niets aan doet, en aan de andere kant moeten we ons nog lam betalen voor minder zorg.

2. Snoeischaar in Nederlandse natuur: "Ook de Nederlandse natuur komt niet onder de bezuinigingen uit. Staatssecretaris Henk Bleker van Economische zaken, Landbouw en Innovatie wil daarom het budget voor de natuur verlagen van achthonderd miljoen naar tweehonderd miljoen. Wat zijn de gevolgen van Blekers drastische bezuinigingen op de natuur? En, komt hij er mee weg?"

Bleker is niet alleen een gevaar voor fauna en flora, maar ook voor mensen. In een tijd waarin veel meer aandacht aan natuur en milieu besteed zou moeten worden, dus ook geld, wil hij het tegenovergestelde. Dat is gezien punt 1 hierboven dubbel crimineel. Zijn plannen zijn niet alleen onbehoorlijk bestuur, maar ook illegaal, want in strijd met Europese wetten en afspraken.

3. Europese schuldencrisis: een oplossing in zicht?: "Hoewel de beurzen enigszins opveren, is de euro nog steeds niet gered. Sterker nog: de Europese schuldencrisis gaat de Nederlandse belastingbetaler mogelijk nog miljarden euro’s extra kosten."

De paniekstemming en indoctrinatie bij sommige sprekers is duidelijk van hetzelfde stempel als die van dit heerschap. De oorzaak van de crisis wordt gelegd bij 'malverserende Griekse politici', terwijl we behoren te weten dat een van de banken die Griekenland aangezet heeft te sjoemelen Goldman Sachs is, een bank die miljarden heeft verdiend met hun hedge fund en waardeloze derivaten. De oorzaak van deze Griekse crisis is het financieel systeem dat van landen in moeilijkheden veel hogere intresten eist. Dat Griekenland (en andere landen) in de problemen zitten is een rechtstreeks gevolg niet van te veel overheidsbestedingen, maar van die stijgende intresten die niet meer op te brengen zijn. Toch bestaan die casino-economen in de uitzending het om de paniekstemming aan te wakkeren en de oorzaken verkeerd neer te leggen. Een oplossing is dus inderdaad niet in zicht, want men weigert dit failliete financiële systeem aan te pakken.

Gezien het bovenstaande kunnen we waarnemen dat Nederland echt op de foute toer aan het gaan is. Dit kabinet is aanwijsbaar crimineel bezig. Voor allerlei subsidies aan de welgestelden is wel geld (zoals de hypotheekrenteaftrek voor dure woningen), en ook voor oorlogvoering. We moeten ver teruggaan in onze geschiedenis voor we een kabinet treffen dat zo onbeschoft bezig is.

NRC: "Nederland gaat bijdragen aan de totstandkoming van het schild van de NAVO dat Europa moet beschermen tegen raketaanvallen vanuit, onder andere, Iran."

Dit zijn voorbereidingen voor een oorlog, niet met Iran, maar met Rusland en China. Wat moet een fregat in de Oostzee als bescherming tegen Iran? De anti-Russische en anti-China propaganda tiert welig in dit land. Beide landen voeren hun eigen politiek en doen het relatief goed, tot ergernis van het kwakkelende westen. Dit kabinet Rutte is één van de kwalijkste in onze geschiedenis. Je zou het failliete Westen kunnen vergelijken met het failliete Duitsland in de jaren dertig. Een land in verval kan rare sprongen maken. De NAVO is een aanvalsorganisatie geworden. Dat kan alleen maar fout aflopen.

GeenStijl: "Gehoord op een spottersheuvel: Deze week gaan alle Europese luchtmachten die Amerikaanse kernbommen op hun grondgebied hebben liggen vanaf Volkel Air Base [Google goes Chinese] oefenen met hun nucleaire speeltjes. Mag u natuurlijk niet weten. Daarom is het ook geheim. Het is namelijk top secret (alleen Harry van Bommel weet er van, hier info) dat er op Volkel twintig nucleaire B61 bommen liggen opgeslagen. Om te voorkomen dat die helemaal onder een dikke laag stof verdwijnen worden ze blijkbaar af en toe onder speciaal geprepareerde F-16's en/of Tornado's gehangen."

Update 28 september: Toeval of niet, de internetverbindingen in Volkel zijn woensdag uitgevallen. Hoort dit bij de oefening, of is dit alvast een voorproefje voor als het volgende week menens wordt? Of hebben ze de communicatieleidingen daar aan willen passen en ging het mis?

Geert, het wordt tijd om de eer van dit land te redden. Laat dit kabinet vallen!

Over de internets

morozov

Tegenlicht: "Sinds de Arabische revoluties wordt aan de bevrijdende rol van het internet een grote rol toegekend. Sociale media worden gezien als het nieuwe wapen bij het omverwerpen van dictaturen. Evgeny Morozov, de 27-jarige Wit-Russische schrijver van "The Net Delusion", bestrijdt dit ongebreidelde cyber-utopisme en laat zien dat autoritaire regimes het internet juist gebruiken om verzet de kop in te drukken."

Een interessante uitzending weer die stof geeft tot nadenken. Wat Morozov zegt over Hillary Clinton is heel juist. Als geen ander bespeelt zij het propaganda-instrument niet in het minst om door haar uitvallen naar andere landen (die daadwerkelijk ook omgezet worden in aanvallen, dus oorlog) haar eigen oorlogszuchtigheid te verhullen en te rechtvaardigen. Ook heel treffend is wat Morozov zegt over Apple tegenwoordig, dat het gaat om gadgets niet om inhoud. En dat is letterlijk wat Steve Jobs gezegd heeft, de toekomst is aan de gadgets. Met andere woorden de Apple filosofie is geruisloos vervangen door zijn tegendeel, consumptie in plaats van inhoud. Al dat twitteren, en facebooken, het is allemaal zo'n oppervlakkig gedoe; het leidt enkel af van degelijke informatie en denkwerk. Als ze op de basisscholen met computers gaan werken dan is het hek van de dam, dan begint het tijdperk van de internetwaan, de wereld als internet. Leven is geen noodzaak, maar surfen is wel een noodzaak (variatie op 'vivere non necesse est, navigare necesse est').

Poort van Waterland

PvanW

MilieucentrumAmsterdam: "De gemeente beslist aanstaande woensdag over de bouw van een omvangrijk bezoekerscentrum met verschillende gebouwen en honderden parkeerplekken in het beschermde groengebied ten noorden van Amsterdam. Milieucentrum Amsterdam pleit voor een alternatieve locatie.

Het toeristische complex Poort van Waterland is omstreden. Een adviescommissie concludeerde al dit voorjaar dat het bezoekerscentrum veel verkeer zal aantrekken en de rust in het gebied zal verstoren. De toegevoegde waarde voor de natuur en het landschap is onduidelijk.

PvdA en GroenLinks maakten bezwaar tegen de aantasting van de groene open ruimte. Raadslid Mulder pleitte voor de Sportdriehoek als alternatief, omdat deze locatie buiten de Hoofdgroenstructuur ligt. De raad eiste een aangepast plan en extra onderzoek naar alternatieve locaties voor het bezoekerscentrum.

Om omzet te genereren moeten per jaar meer dan 190.000 mensen de Poort van Waterland bezoeken. Dit betekent dat er op zomerse vakantiedagen maar liefst 1.500 tot 2.000 mensen naar toe komen. Gevolg is een grote toestroom van dagjesmensen, niet alleen per fiets, maar ook per auto. Dit heeft een ernstige negatieve invloed op deze locatie en de directe omgeving, zoals wildparkeren op de smalle Buikslotermeerdijk."

Het is ronduit schandalig zoals sommige bestuurders en partijen (vooral de VVD) ook de natuur zien als een lucratieve business. Het gevolg is dat weer schaarse natuur verdwijnt. Wat overblijft is een schaamlapje groen, een veredelde hondenpoekplek en parkeerplaats. Natuur heeft in Nederland blijkbaar geen recht meer van bestaan als habitat van fauna en flora. Nog een paar decennia zo doorgaan en Nederland is niet leefbaar meer. En weer gebeurt dit in de Hoofdgroenstructuur. En weer is dit diefstal van een publiek domein dat weer in handen komt van de commercie. Een commerciële idylle waarin natuur enkel getolereerd wordt als entourage, als simulacrum van de echte natuur. Een nieuw VOC-tijdperk treedt aan waarin de natuur gekoloniseerd en uitgebuit wordt. Wat later overblijft is kaalslag. Laten we hopen dat dit plan niet doorgaat.

Be prepared

Een trader, een speculant, geeft op de BBC zijn mening over de financiële crisis en de steunmaatregelen voor de Euro. Vergeet niet dat deze trader (in een commentaar op YouTube noemt iemand hem 'traitor' en volkomen terecht) belang heeft bij een instorting van Griekenland en de Euro. Maar hij geeft wel de situatie weer zoals die is:

"The governments don't rule the world. Goldman Sachs rules the world. Goldman Sachs does not care about this rescue package, neither does the big funds. People can make money from this, it isn't just traders. What they need to do is learn how to make money from a downward market. Be prepared."

Cynischer en crimineler kan het niet. Maar dat is nu eenmaal het huidige financiële systeem. Zolang dat systeem ongehinderd zijn desastreuse werk kan doen, blijft een diepe crisis een mogelijkheid. Voor mijn eerdere posts over Goldman Sachs doe een zoekactie (zie rechterkolom).



Laten we hopen dat zijn voorspelling enkel 'wishful thinking' is; zoals ik al zei bovenstaand heerschap heeft rechtstreeks belang bij een crisis en paniek. Laten we hopen dat hijzelf volledig uit de circulatie gehaald wordt. Hier is het laatste nieuws van de beurs:

BusinessInsider: "Stocks surge on European rumors.

Dow: +272

NASDAQ: +26

S&P 500: +33"

En voor de twijfelaars: het is geen hoax.

Dauwnetel

dauwnetel

Een nieuwe aanwinst voor mijn flora hier: de dauwnetel. Volgens Martin Melchers betreft het toch een zeldzame plant in Groot-Amsterdam. Gezien in de Gaasperzoom.

Bont zandoogje

De nieuwste in de reeks videomonografietjes: het bont zandoogje.


Honden en hun bazen

aeshna mixta 1
Paardenbijter

Het was vanmiddag zo'n mooi weer dat ik ervan overtuigd was dat libellen zeker heel actief zouden zijn. Temperatuur hier en daar boven de 21ºC, blauwe lucht, geen wind. Ideaal voor libellen. En inderdaad aan de zuidoever van de Gaasperplas wemelde het van de libellen: paardenbijters, lantaarntje, houtpantserjuffers, bruinrode heidelibellen. En honden. Met hun vervelende baasjes. Ik stond te filmen bij een beschut inhammetje van de Gaasperplas, veel libellen daar. Komen er twee hondenbezitters met hun loslopende honden langs en die zien mij staan, en irriteren zich blijkbaar mateloos. De honden hebben duidelijk geen zin om in het water te gaan. Maar de bazen vinden dat dat moet, dus de commando's 'ga nou maar', 'vooruit', 'toe maar', zijn niet van de lucht. De honden komen naast me staan, kijken me aan van 'hoor je dat, 'k heb er geen zin an, maar 't mot van die daaro'. Met lange poten en veel aandringen stappen de honden het water in. Een mevrouw komt ook even naast me staan.
– Zij: 'Wat bent u aan het doen?'
– Ik zeg, 'libellen filmen.'
– Zij: 'Ik zie geen libellen.'
– Ik dacht, 'ja, hoe zou dat nou komen.'
– Zij: 'Het is hier een hondenplekje.'
– Ik dacht, 'en een vervelende-bazen plekje.'

Die vervelende mevrouw had nog wat meer commentaar van mij kunnen krijgen (dat paardenbijters heel gevaarlijk kunnen zijn bijvoorbeeld en ook honden bijten – daar weten ze toch niets van), maar voor de honden heb ik mij ingehouden. Eigenaars van honden zijn soms net zo vervelend als eigenaars van auto's. 
Even later gaan de honden het water uit. Ze zijn zo fatsoenlijk om hun vacht niet meteen naast me uit te schudden. Honden zijn beschaafder dan hun bazen. Even verderop richting Ballorig staat nu een bord 'verboden voor honden' (als het nog niet is vernield), duidelijk om het strand te beschermen. Maar dacht je dat hondenbezitters zich daar iets aan gelegen laten liggen? Nog één onvertogen woord van hondenbezitters en ik maak een filmpje over de bazen met hun honden langs de Gaasperplas. Dan kunnen ze lekker zeuren dat het filmpje verwijderd moet worden van YouTube.
Maar ik heb wel genoten van de libellen.

symp strio
Bruinrode heidelibel

Overlast? Dan vergassen!

Tenminste dat is de oplossing van de boeren en met name ook boer Bleker voor overlastveroorzakende ganzen. Ik zou de mening van de ganzen over de overlastgevende heer Bleker wel eens willen horen.

NRC: "Vanaf 1 oktober mogen overlastgevende ganzen vergast worden. Dat maakte staatssecretaris van Landbouw Henk Bleker vandaag bekend. Volgens hem is vergassen een goed alternatief voor het afschieten met hagel, vooral als het gaat om grote aantallen ganzen."

gansPink: "Dinsdag 27 september is het erop of eronder voor de ganzen. Dan stemt de Tweede Kamer over een motie die de regering oproept om het vergassen van ganzen verboden te houden. Geef Bleker tegengas!

Ga niet akkoord met deze marteldood van ganzen die geen enkel nuttig doel dient en niet het beoogde effect zal hebben. De lege plekken van de gedode ganzen zullen snel weer opgevuld worden door nieuwe ganzen. Uit onderzoek van SOVON blijkt namelijk dat het doden van ganzen nauwelijks invloed heeft op de aantallen ganzen. Niet het doden van de ganzen is maatgevend voor de omvang van de populatie, maar het voedselaanbod en dat zal onverminderd groot blijven in ons overbemeste land."

Ik had bijna geschreven over de 'beestachtigheid' van politici, maar die term is totaal ongeschikt, want beesten zijn over het algemeen niet zo kwaadaardig en destructief als onze politici. En dan de boeren, die veroorzaken niet alleen ontzettend veel schade aan ons milieu door overbemesting, maar gebruiken ook massaal gif in de landbouw, waarvan onder andere de bijen veel te lijden hebben, maar ook mensen.

Uit Naar de Natuur – Koos van Zomeren, 2011:

   "En daar liggen ze: al die weilanden die dankzij kunstmest de eeuwige jeugd lijken te hebben, al die gebotoxte weilanden, ideaal voor overwinterende ganzen. Kleine groepen, grote groepen, grauwe ganzen, kolganzen, hier en daar een rietgans, een brandgans. Rotganzen niet, rotganzen blijven aan de kust.
   Zo aan de grond (grazend, dommelend, totaal niet schuw) maken ze een wat gezapige indruk. Maar bij het aanbreken van de dag en het vallen van de avond trekt dat allemaal heen en weer tussen slaapplaatsen en foerageergebieden – duizenden gakkende of juichende ganzen boven je hoofd, dat is toch een enorme, voor je gevoel oer-Hollandse sensatie.
   Hun aantallen nemen toe, ze arriveren steeds vroeger in het seizoen, ze verspreiden zich meer en meer over het land. Maar Bart verzet zich tegen het beeld dat de aanwezigheid van ganzen zo onderhand plaagachtige vormen heeft aangenomen."

Een neoliberale coup

stop-cuts-tax-rich

Eenvoudiger kan het niet uitgelegd worden: er zijn twee manieren om een begrotingstekort aan te pakken, ofwel de belastingen verhogen ofwel de uitgaven verminderen. Belastingen verhogen betekent geld halen waar het zit, namelijk bij de rijken. Uitgaven verminderen betekent geld halen bij de armsten.

George Monbiot in The Guardian: "Debt deal: anger and deceit has led the US into a billionaires' coup
The debt deal will hurt the poorest Americans, convinced by Fox and the Tea Party to act against their own welfare

There are two ways of cutting a deficit: raising taxes or reducing spending. Raising taxes means taking money from the rich. Cutting spending means taking money from the poor. Not in all cases of course: some taxation is regressive; some state spending takes money from ordinary citizens and gives it to banks, arms companies, oil barons and farmers. But in most cases the state transfers wealth from rich to poor, while tax cuts shift it from poor to rich.

So the rich, in a nominal democracy, have a struggle on their hands. Somehow they must persuade the other 99% to vote against their own interests: to shrink the state, supporting spending cuts rather than tax rises. In the US they appear to be succeeding.

As the Nobel laureate Joseph Stiglitz points out, in the past 10 years the income of the top 1% has risen by 18%, while that of blue-collar male workers has fallen by 12%.

... a group called Americans for Prosperity (AFP) set up a Tea Party Facebook page and started organising Tea Party events.

So who or what is Americans for Prosperity? It was founded and is funded by Charles and David Koch. They run what they call "the biggest company you've never heard of", and between them they are worth $43bn. Koch Industries is a massive oil, gas, minerals, timber and chemicals company. In the past 15 years the brothers have poured at least $85m into lobby groups arguing for lower taxes for the rich and weaker regulations for industry. The groups and politicians the Kochs fund also lobby to destroy collective bargaining, to stop laws reducing carbon emissions, to stymie healthcare reform and to hobble attempts to control the banks. During the 2010 election cycle, AFP spent $45m supporting its favoured candidates.

But the Kochs' greatest political triumph is the creation of the Tea Party movement.

AFP mobilised the anger of people who found their conditions of life declining, and channelled it into a campaign to make them worse. Tea Party campaigners take to the streets to demand less tax for billionaires and worse health, education and social insurance for themselves.

Are they stupid? No. They have been misled by another instrument of corporate power: the media. The movement has been relentlessly promoted by Fox News, which belongs to a more familiar billionaire. Like the Kochs, Rupert Murdoch aims to misrepresent the democratic choices we face, in order to persuade us to vote against our own interests and in favour of his.

What's taking place in Congress right now is a kind of political coup. A handful of billionaires have shoved a spanner into the legislative process. Through the candidates they have bought and the movement that supports them, they are now breaking and reshaping the system to serve their interests."

In Europa wordt hetzelfde procédé nog eens dunnetjes overgedaan. Ook hier staan onze media bol van de aansporingen om vooral goed te bezuinigen. Dat een meerderheid van de Amerikanen dom en geïndoctrineerd is dat kun je verwachten, maar dat dezelfde goedgelovigheid in Europa heerst is een teken van uiterste domheid en kwaadaardigheid.

The world today

Hieronder nog wat nieuws dat u niet zo gauw in de massamedia zult aantreffen. De Wall Street bezetting gaat nog steeds verder. Werknemers komen in protest.

CommonDreams: "Nurses in red union shirts carried signs and chanted slogans outside dozens of Northern and Central California hospitals on Thursday as part of a one-day strike over benefit cuts and other concessions sought by hospital management."


Michael Moore: America On The Brink of Revolution

Wall Street protesters go topless.

Occupy Wall Street: the protesters speak

Troy Davis
Troy Davis demo in Parijs

americanjustice
American Justice

corporationsnotpeople

Ondanks alle gezeur over de Euro is er iets van veel groter belang gaande: de afgang van het Amerikaanse imperium. In de VS zelf is de Amerikaanse droom vervlogen. Op internationaal gebied kan de VS zich alleen nog laten gelden met bommen. It's over! In Europa zouden we dat moeten beseffen. Onze politici leven nog steeds in een welgekoesterde droom, een Disneyland. En als het in de VS mis gaat dan moeten we er niet op rekenen dat economisch en financieel rekening gehouden zal worden met Europa. Dan kiest de VS uitsluitend voor zichzelf. Onze goudvoorraad in de VS zijn we dan kwijt. De VS heeft alle geloofwaardigheid verloren zowel in het buitenland als in eigen land. In de Palestinakwestie staat de VS alleen. De Amerikaanse middenklasse is aan het verdwijnen en maakt plaats voor een gigantische onderklasse. Het is een kwestie van tijd voor de bom barst.

Een beeld van de situatie.

ChangeToWin: "The American Dream used to mean that if you put in a hard day's work, you could expect good wages, benefits, and a better life for your kids. But the kinds of jobs that can provide a solid middle-class life in return for hard work are in short supply—unemployment is up, hard-won benefits are being lost, and opportunity and hope are diminishing for ourselves and our children. The future of the middle class, which has been the backbone of Washington’s economy for more than half a century, is at risk."

34 Signs That Point To A Rapidly Shrinking American Middle Class

CO2 uitstoot groeit

co2

VroegeVogels: "Het kabinet doet niet genoeg om haar doelen te halen op het gebied van milieu-, klimaat- en natuur. Dat blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Zo investeert Nederland te weinig in duurzame energie, terwijl de CO2 uitstoot groeit. Verder concludeert het PBL dat ons land voor de lange termijn niet klimaatbestendig is. Zo nemen de risico’s op het verlies van biodiversiteit toe door de klimaatverandering.

De huidige kabinetsplannen, om niet verder te investeren in de Ecologische Hoofdstructuur, zijn achterhaald, aldus het PBL. Klimaatbestendige natuur vraagt om herziening van de visie. Meer robuuste verbindingen bijvoorbeeld.

Tenslotte blijkt uit de notitie ‘effecten van het klimaatbeleid voor milieu en klimaat’ dat Nederland haar doelen op het gebied van duurzame of hernieuwbare energie niet gaat halen. Zo neemt dit aandeel de komende jaren toe van 4% nu tot 9 à 12% in 2020, terwijl Europees 14% is afgesproken."

Volgens het PBL rapport 'Long-term trend in global CO2 emissions' is de CO2 uitstoot het hoogst in China, gevolgd door de VS en de EU. Nederland staat helemaal onderaan, maar wel met een stijgende CO2 uitstoot; bovendien is China immens veel groter dan Nederland. Het zou me niet verbazen als relatief gezien de uitstoot per vierkante kilometer in Nederland groter is dan in China. Nederland overtreft alle andere Europese landen in per capita uitstoot.

Het huidige beleid is ook een aantasting van de gezondheid van de Nederlandse bevolking. Met een boer als Bleker in de regering schieten we niets op. Van subsidies profiteert hij vreemd genoeg wel. Wat hij idealiter op zijn eigen bedrijf aan de natuur zou toevoegen (wat nog moet blijken), haalt hij op grotere schaal elders weer weg. Dan zijn die subsidies gewoon een manier om geld weg te sluizen van de natuurpot naar particulieren.

Trouw: "Hoewel staatssecretaris Henk Bleker (natuur) sceptisch is over het opofferen van landbouwgrond voor de natuur, is hij op eigen erf in Vlagtwedde druk bezig met de herinrichting. Hij ontvangt in totaal 174.372,96 euro natuursubsidie voor de omzetting van 6 hectares."

DeNederlandseGrondwet: "Bedrijven die veel bijdragen aan de luchtvervuiling krijgen onterecht subsidie van de overheid in de vorm van emissierechten. Dat is één van de conclusies uit een analyse van Natuur & Milieu. Vooral staalfabrikant Tata zou erg veel voordeel hebben bij de toekenning van emissierechten."

Veteranen

damage
Gehavend witje

Het was vanmiddag wat zonniger dus waren er aan de zuidoever van de Gaasperplas meer libellen en vlinders te zien dan gisteren. Een erg gehavend witje zat zich tegoed te doen aan de laatste klavers. Die zal een intensief leven gehad hebben. Het was het enige witje in de hele omgeving. Een veteraan dus.  Ik was een rustig paardenbijter mannetje aan het filmen en ineens komt er een veel kleinere houtpantserjuffer aanvliegen die hem om een onbegrijpelijke reden van zijn stekkie afrukt en even later zelf op een ander plekje neerstrijkt. Het mannetje houtpantserjuffer blijkbaar nog zeer vitaal. Langs het pas gemaaide veld zie ik nog een paardenbijter, weer een mannetje, met een gekromde rug en beschadigde onderste aanhangselen. Ook een veteraan. Als ik thuis de clips bekijk zie ik de kleine verschillen in de tekening van segment 2 bij beide libellen en ik zou ze daaraan terug kunnen herkennen. Maar zoals de Engelsen zeggen: "Old soldiers never die, they just fade away."

attack
Houtpantserjuffer zit een paardenbijter op zijn kop


lestesviridis2
De houtpantserjuffer op zijn eigen stekkie

aeshna mixta
Paardenbijter

Koopkracht, daar gaat het om

imf

JOOP: "Het Internationaal Monetair Fonds heeft de groeiverwachting voor 2012 in de eurozone bijgesteld. Eerder verwachtte het IMF nog een groei van 1,7 procent, maar heeft dit cijfer nu bijgesteld naar 1,1 procent.

De groeiverwachting voor Nederland is 1,3 procent. Het IMF roept landen die er relatief goed voor staan als Nederland en Duitsland op om voorzichtig te zijn met bezuinigingen. Deze zouden wel eens ten koste kunnen gaan van de groei op korte termijn.

Het IMF waarschuwt dat de economische groei nog verder kan terugvallen als de schuldencrisis in Europa niet snel wordt opgelost. Ook voor de VS verlaagde het IMF de prognose van 2,7 naar 1,8. Het instituut wijst op de noodzaak van internationale samenwerking om te voorkomen dat de wereldeconomie een 'verloren decennium' tegemoet gaat."

Als een markteconomisch en neoliberaal bolwerk als het IMF oproept niet teveel te bezuinigen dan weet je dat het menens is. En de schuldencrisis is veroorzaakt en wordt steeds erger doordat de leningen steeds duurder worder voor de landen die het het moeilijkst hebben. Zolang er niets wordt gedaan aan dat mechanisme van groeiende intresten voor landen in de problemen, dus zolang de kapitaalmarkt zijn criminele gang kan gaan, is er geen verbetering in zicht.

Telegraph: "The International Monetary Fund claimed that Britain faced a double threat from low growth and high inflation and a one-in-six chance of falling back into recession due to the global economic turmoil.

The watchdog cut the country’s growth forecasts for the second time this year and warned that the Chancellor might have to water down his spending plans even if the economy did not actually contract again.

In the report, the IMF said that if British economic growth was lower than its forecast, the Chancellor should delay spending cuts."

IMF: "What is needed to sustain growth is that households and firms increase their demand as fiscal deficits are being rolled back. And, what we observe is that this is not going well for various reasons, most of them having to do with bad balance sheets, in effect. Tight bank lending, the legacy of the housing boom, high leverage for many households all turn out to be putting stronger brakes on the recovery than we had anticipated."

Christine Lagarde: "In the face of a more uncertain global environment, policymakers in low-income countries—as in many others—should be prepared to adapt policies as needed, according to country-specific circumstances.

In the event of a sharp downturn, the key will be to protect vital spending—to mitigate the impact on growth, and to protect the most vulnerable. Because the scope for countercyclical fiscal policy has become more limited, monetary and exchange rate policy could be used more actively—provided that inflation is moderate."

Als mensen steeds minder te besteden hebben zal de economie daar onder lijden. Ook de huizenmarkt zal verder kelderen. En dan zal Rutte niet anders kunnen dan ook de hypotheekrente-aftrek aan te pakken, en hem kennende zal dat niet gaan over dure villa's van boven de 350.000 Euro maar het hele huizenbestand, bij voorkeur de huizen van de middeninkomens.

Huizenmarkt-zeepbel: "Hans de Geus vertelde vandaag op RTLZ nog maar eens een keer dat de nationale hypotheekschuld een enorm risico voor de Nederlandse economie vormt. Omdat de politiek dit  jarenlang bleef ontkennen gaan we nu zeer grote problemen krijgen."

Huizenmarkt-zeepbel: "De makelaarsbranche moet drastisch inkrimpen. Er zijn zo’n tienduizend makelaarskantoren terwijl er op het moment plaats is voor hoogstens drieduizend."

Met andere woorden, Rutte is verkeerd bezig. Mensen (onder andere huizenkopers) hebben om de verkeerde redenen op de VVD gestemd. Als Rutte zo doorgaat met bezuinigen en weigeren om de juiste maatregelen te nemen, stevenen we af op een diepe recessie. En Wilders zit alleen maar in het wilde weg te schelden en houdt een oplossing nog verder af. De rijken hebben de crisis veroorzaakt, en horen er ook voor te betalen. Anders gaat ook de hele middenklasse eraan.

Bruine winterjuffer

Vandaag tijdens mijn wandeling maar zegge en schrijve één libel gezien, een bruine winterjuffer. Samen met de noordse winterjuffer is dit de enige Europese libel die als imago (volwassen libel) overwintert.

bruinewinterjuffer

Profiteren van koersdaling

koersdaling

Bovenstaande advertentie verscheen op de site van de NRC. Het is kenmerkend voor onze huidige financiële wereld, profiteren van koersdalingen, misbruik maken van de ellende van anderen. Hele landen worden leeggezogen. Aandelen worden door geruchten gekelderd en dan weer goedkoop opgekocht.

Aan de andere kant van het spectrum heb je de stijgende rente voor leningen. Ook in dit verband geruchten en analyses die de kredietwaardigheid van een aantal landen doelgericht in gevaar brengen. Als Griekenland geld leent om zijn schulden aan buitenlandse banken te voldoen dan moeten ze daarvoor geld lenen tegen een hogere rente, waardoor ze later weer nog meer moeten lenen om deze hogere rente te kunnen betalen. Het is een vicieuze cirkel. Het is een aanval van sommige landen, de VS en het Verenigd Koninkrijk, op de Euro, want deze twee landen zitten nog dieper in de schulden dan welk land ook. Zij herbergen de grootste hedge funds die speculeren op dalende koersen, om later de buit binnen te halen voor een appel en een ei en zo hun eigen financiën te spekken. Griekenland wordt zo gedwongen om te privatiseren, d.w.z. hun winstgevende bedrijven en assets die nu het land ten goede komen goedkoop te verkopen aan buitenlandse 'investeerders'. Het gevolg is dat het land nooit meer in staat zal zijn om zelf op eigen benen te staan, maar een kolonie is geworden van de opkopers, voornamelijk uit de VS en Engeland. Er zijn al een paar revoluties geweest in Griekenland, dus het vervolg laat zich raden.

Een fundamentele herstructurering  van de financiële markten zit er niet in. Het failliete systeem dendert gewoon verder. Tot de boel helemaal barst. Er is tot op heden nauwelijks iets gedaan om dit criminele systeem een halt toe te roepen. Wat nu aan de gang is is een financiële oorlog. Er is niets mis met de economie, maar alles is mis met de kapitaalmarkt. En het ergste is dat de Europese regeringen geen vat meer hebben op deze criminele elementen. De kapitaalmarkt parasiteert op de reële economie. Het economisch sadomasochisme tiert welig.

Leve de Republiek!

begrafenis

De begrafenisstoet die vandaag door Den Haag trok, heeft mij van één ding overtuigd: wij moeten zo snel mogelijk van het koningshuis af.

diesirae1
Dies irae, dies illa

Bovenstaande lijkbidders hebben iets ten grave gedragen, of het de democratie is, de welvaartsstaat, de sociale zekerheid, of het vertrouwen in de overheid, zal later blijken. Maar zeker is het dat in de politiek gezond verstand, rede, intelligentie geen plaats hebben. Het gaat om belangen en de indoctrinatie van het volk. Men noemt dit 'democratie'.

Ook al gaat het goed in Nederland, Rutte wil bezuinigen, om later als de echte crisis komt bij te kunnen springen. Dan zou je zeggen dat miljarden onttrekken aan de Nederlandse economie niet de weg is naar een sterke economie later. Als de crisis dan voor de deur staat, dan zal onze regering zeker niet de minima gaan helpen. Dan gaat het geld weer naar het redden van de banken. Dan moeten de bedrijven gesubsidieerd worden en dan zullen er nog meer bezuinigingen aankomen. Nee, dat fabeltje van een appeltje voor de dorst later, daar gelooft niemand in. Dit is gewoon het begin van een shock therapie voor Europa. De rijken zullen nog rijker worden en de armen nog armer, en ook de middenklasse zal verarmen.  Want het gaat enkel om de cijfers, de virtuele cijfers van gigantische financiële transacties, het casino-bankieren, dat parasiteert op onze reële economie.

goudenkoets

Nederland moet vóór de overname door Willem-Alexander een republiek worden. Met dit koningshuis worden alle normen en waarden overtreden.

1. De Majesteit krijgt een uitkering die weer een paar ton meer is dan het jaar ervoor. Een normaal mens zou zich doodschamen voor een dergelijke impertinentie. En dat in een tijd waarin sommige mensen nauwelijks rondkomen van een minimum, hun ziekenfondspremies niet meer kunnen betalen, hun uitkeringen steeds verder zien dalen, terwijl het leven (onder andere de huur van hun woning) steeds duurder wordt.

2. De Majesteit dient in de troonrede als de spreekbuis van een reactionnaire regering. Zij moet als bekende Nederlander de pil vergulden en de pijnlijke boodschap het gewone volk door de strot duwen. Er zijn tegenwoordig genoeg mogelijkheden voor mensen die in sprookjes geloven om aan hun trekken te komen. Er is Disneyland, er is de Efteling. Noem maar op. De Majesteit dient hier ter indoctrinatie van boeren, burgers en buitenlui.

3. De Majesteit krijgt meer geld en belegt veel geld bij de grote banken die de oorzaak zijn van de huidige financiële crisis. Zij bevordert daarmee de crisis en heeft in elk geval met haar miljoenen meegewerkt aan dit debacle. Zij 'investeert' (lees 'speculeert) via onder andere JP Morgan, een van de meest criminele banken. Een paar dagen geleden riep de CEO van JPMorgan Chase de VS op om uit de Basel groep van internationale bankregulering te stappen. JP Morgan heeft lak aan regulering, want als een van de grootste hedge funds verdienen zij miljarden aan speculaties met valuta en aandelen, wat zij overigens doen met geld dat ze niet eens hebben. Het zijn banken als JP Morgan die mede de oorzaak zijn van de financiële crisis (onder andere de val van Lehman), en ook van de huidige problemen in de Eurozone. JP Morgan was ook betrokken bij het wegmoffelen van het Griekse begrotingstekort. JP Morgan maakt zelfs winst op 'food stamps' (de Amerikaanse bijstand). Het wordt tijd dat men hier in Nederland vragen gaat stellen over het vermogen (en de belegging daarvan) van ons koningshuis.

4. Over een toekomst met Willem-Alexander en zijn vrouw zal ik het maar niet hebben. Het moge volstaan om haar vader Jorge Zorreguieta even te vermelden. Geen familie waar je trots op kan zijn. Niet echt een Efteling-gevoel.

Het bedrog

Het gaat hardstikke goed met de economie van Nederland. Niettemin wil Rutte miljarden en nog eens miljarden bezuinigen. Is de crisis dan toch bedrog, volksverlakkerij? Want de rijken worden rijker, de armen worden armer, en ook de middenklasse krijgt nu harde klappen. De Majesteit krijgt weer een paar ton meer. Het gaat ook goed met Dirk Scheringa, de DSB bankster, hij zit niet eens gevangen voor fraude. Misschien is dat de kern van de crisis. Komt er een nieuwe klassemaatschappij aan met mogelijk een wereldrevolutie of gaat de huidige jongere generatie bij de pakken neerzitten? De toekomst ziet er in elk geval niet rooskleurig uit: langer werken, minder gezondheidszorg, hogere premies, onzekere werkgelegenheid, verdere aantasting van het milieu, toenemend geweld, slechter onderwijs, meer oorlogen. Jeetje, ik benijd de jongeren van vandaag niet, maar ik sta wel achter hen als ze in verzet komen.


Manuel Castells: was de crisis een "truc" van bankiers?

VPRO-Tegenlicht: "Hoe kan het dat, drie jaar na het failliet van Lehman Brothers en de daarop volgende redding van banken met overheidsgeld, de publieke sector kreunt onder extreme bezuinigingen terwijl de bankensector grote winsten blijft maken? Wat heeft het één met het ander te maken? Wat is er nu precies aan de hand? Wie zijn de daders en de slachtoffers? Wat zijn de culturele, sociale en politieke consequenties? En is er naast een economische analyse van ‘ups en downs as usual’ niet ook een heel ander verhaal over deze crisis te vertellen?"

Metamorfose van een crisis is morgen op Ned 2 om 10 uur nog een keer te zien en is ook op de website van Tegenlicht te bekijken.

Milieuplannen lopen achter

VK: "De kabinetsplannen op het gebied van milieu-, klimaat- en natuurbeleid zorgen ervoor dat Nederland zijn Europese verplichtingen op dit gebied slechts ten dele kan nakomen. Dat staat in een notitie van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL), die staatssecretaris Joop Atsma van Milieu vandaag naar de Tweede Kamer stuurde.

De rekenmeesters plaatsen ook vraagtekens bij het behalen van het Europese streefpercentage 'hernieuwbare energie' in 2020. Dergelijke energie wordt opgewekt uit bijvoorbeeld zonnestraling, windkracht en aardwarmte."

Het huidige kabinet is zeer negatief bezig met milieu en natuur. Terwijl toch duidelijk is dat meer groen een dringende noodzaak is.

forestclouds

DeGroeneStad: "Verdamping uit bomen en vijvers in stadsparken, zoals Central Park in New York, helpt niet alleen de stad afkoelen, maar ook de hele planeet.

Het was lang onduidelijk wat het effect is van water dat verdampt uit bomen. Onderzoekers van het Ecology Department van Carnegie besluiten in een nieuwe studie dat de verdamping de aarde afkoelt, en dat het effect niet beperkt blijft tot het lokale klimaat."

CarnegieInstitutionForScience: "Evaporative cooling is the process by which a local area is cooled by the energy used in the evaporation process, energy that would have otherwise heated the area’s surface. It is well known that the paving over of urban areas and the clearing of forests can contribute to local warming by decreasing local evaporative cooling, but it was not understood whether this decreased evaporation would also contribute to global warming

The Earth has been getting warmer over at least the past several decades, primarily as a result of the emissions of carbon dioxide from the burning of coal, oil, and gas, as well as the clearing of forests. But because water vapor plays so many roles in the climate system, the global climate effects of changes in evaporation were not well understood.

Increased evaporation tends to cause clouds to form low in the atmosphere, which act to reflect the sun’s warming rays back out into space. This has a cooling influence."

Rutte gaat op de Griekenland toer

28-aaargh-crisis

De Pers komt met een stukje dat weer eens aantoont hoe gelijkgeschakeld onze pers is: "Investeren in wegen is goed voor Nederland. Zo plat is het. Hallo jankerds, er zitten heus wel wat pareltjes tussen hoor [in de miljoenennota]." Zo plat is De Pers. Investeren in oorlog levert zeker nog meer op. Moet je daarom oorlog gaan voeren? De platte toon van de discussie is gezet. Trouwens, als ik mij goed herinner begon Hitler ook met het aanleggen van steeds meer snelwegen.

DePers: "Terwijl in gans het land wordt gesproken over het aanhalen van de broekriem, regelt de CDA-bewindsman miljarden voor investeringen in onderzoek en ondernemingen.
Voor de kosten en investeringen die bedrijven maken bij het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe producten voert het kabinet belastingaftrek in. Kassa! Vanaf 2012 is voor de belastingaftrek 250 miljoen opzijgezet, oplopend naar 500 miljoen in 2014. Vanaf 2013 komt hier nog een extra stimulans voor innovatie bij van 100 miljoen euro.

Zo worden de VROM-inspectie en de inspectie van Verkeer en Waterstaat samengevoegd."

Dat maakt het meteen al duidelijker: dit kabinet gaat met het geld dat bezuinigd wordt op de zwaksten, op gezondheidszorg en cultuur en op de middenklasse, de bedrijven spekken, bedrijven die volgens het heersende neoliberale principe winst maken en dus geen subsidie nodig hebben. En ruimtelijke ordening en milieu worden ondergeschikt gemaakt aan verkeer en waterstaat. Maak je borst maar nat. Meer beton, minder groen. Minder geld voor de middenklasse, meer geld voor de kleine kliek rijken. Dat is precies het scenario dat ervoor zorgde dat Griekenland de ellende instortte. Dat gaat Rutte nog eens overdoen. Want shock therapie is nodig volgens hem. Het bedrijfsleven wordt gestimuleerd, maar de bevolking wordt gekort. Dat rijmt niet, want als het bedrijfsleven wil floreren zal de koopkracht van de bevolking dat waar moeten maken. Het vertrouwen van de consument en de bestedingen zullen dalen. Zo plat is het. De onbekwaamheid van een rechtse overheid wordt ook nog eens gecentraliseerd. Dus nog grotere fiasco's met de IT-projecten. De grimas van Donner kan al niet groter.

credit_crisis_254265

Interessant om te lezen is dit artikel in Klasse:

Griekse Schuld: Verrot land of verrot systeem?

"Onmiddellijk nadat de crisis in Griekenland uitbrak, begon er ook een massale aanval van Westerse media tegen de Griekse bevolking. De staatsschuldcrisis werd voorgesteld als het resultaat van wanbestuur van publieke middelen, corruptie, lage productiviteit, een buitensporig grote publieke sector en een belachelijk genereuze welvaartsstaat. Daarnaast benadrukken de media - waarbij de Nederlandse media voorlopers geweest zijn - de verantwoordelijkheid van de 'gewone' Griekse burger voor de crisis. Plotseling gingen alle kranten verhalen afdrukken over Grieken die handig belasting zouden weten te ontwijken, hoge lonen ontvangen voor weinig werk, uitkeringen ontvangen waar ze geen recht op hebben en al op 53-jarige leeftijd met pensioen zouden gaan.

Geen enkele van die verhalen is waar. Een snelle blik in de officiële cijfers van EUROSTAT of de OESO leert al dat Grieken gemiddeld 2120 uur per jaar werken (de Nederlanders 1389) en ze gaan gemiddeld met pensioen als ze 61.9 jaar zijn (de Nederlanders 62.1). Belastingontduiking bestaat alleen voor rijken. Er zijn 4000 offshore bedrijven actief in Griekenland, die helemaal geen belastingen betalen. Wat de ambtenaren betreft: die beslaan 22.6 procent van de totale arbeidskracht (22.7 procent in Nederland) (cijfers ILO 2006). In 2009 bedroeg het totaal aan uitgaven aan lonen en pensioenen voor ambtenaren 10.3 procent van het BBP en sociale uitgaven 15 procent.

Volgens het Global Wealth Databook (Oktober 2010) hebben 60.000 Grieken - in land en onroerend goed - bezit ter waarde van ongeveer $736 miljard, met nog eens $340 miljard aan 'mobiel' bezit. Hoe hebben ze dit bij elkaar kunnen krijgen? De Griekse staat was niet bezig met het subsidiëren van de bevolking, zoals de Europese media beweren, maar was vooral bezig de grote Griekse ondernemingen te spekken. De Olympische spelen waren het toppunt van dit subsidiebeleid. Bedrijven kregen enorme bouwopdrachten toegespeeld tegen bedragen die drie keer hoger waren dan de marktprijzen. De Spelen kostten officieel 11.2 miljard maar sommige schattingen komen zelfs in de buurt van 20 miljard. Geen wonder dus dat de Olympische Spelen een begrotingstekort van 5 miljard betekenden.

De kredietcrisis van 2008 gaf de laatste slag. Naar het 'briljante' voorbeeld van andere EU-landen, gaf de Griekse regering grote kapitaalsinjecties aan de banken om hun faillissement te voorkomen. Tot nu toe hebben Griekse banken meer dan 110 miljard ontvangen in verschillende vormen van financiële steun. Het zal niet verbazen dat ze dit geld nooit gebruikt hebben om de reële economie te stimuleren.

Dit alles heeft de Griekse staatsschuld volslagen onhoudbaar gemaakt. In de laatste 10 jaar heeft Griekenland 490 miljard geleend. Van dit bedrag werd 450 miljard gebruikt om vorige leningen te herfinancieren en maar 20 miljard om het begrotingstekort te dichten (en er is geen bewijs voor wat er met de resterende 20 miljard gebeurd is....). In 2011 bedroeg het geheel aan staatsuitgaven 56 miljard, terwijl de kosten van herbetalen van schulden 58 miljard zijn..."

De crisis is georganiseerd, net als de armoede.

Russische oligarchen

Een Russische oligarch gaat een andere miljonair te lijf in een uitzending over de economische crisis. Hrmpf!


Onethische bedrijven

Hoe in Engeland de publieke sector overgenomen wordt door onethische bedrijven, die in veel gevallen zelfs geen belastingen betalen maar wel winst maken.

FalseEconomy: "Research exposes ethical deficit at the heart of companies taking over public sector

In the ongoing campaign against the cuts and privatisation there's been little mention of the environmental and ethical track record of the companies profiting from the selling-off of our public services. Until now.

In a groundbreaking piece of research Ethical Consumer has put 20 of the biggest of these companies under the ethical spotlight, the results of which are presented in the table below (click to enlarge).

ethicalconsumer1
Klik voor vergroting

Disturbingly our research shows that some of the companies lining up to take a slice of the mushrooming multi-billion pound public service sector are among the most unethical in the UK and many remain largely unknown to the public

We’ve found that the biggest companies that are playing an increasingly important role in running our public services have the bottom rating for many of our ethical and environmental criteria, including environmental reporting, supply chain management, human and workers’ rights and political activity.

The government is now selling our public services to companies seemingly without any scrutiny of a company’s ethical or environmental policies. This apparent policy vacuum challenges the coalition’s stated claim that ‘this will be the greenest government that the UK has seen’. This is significant as it threatens to undermine the progress that the previous government had made in terms of its ethical and environmental purchasing policies.

Another area that gives great cause for concern is the evidence we have uncovered that shows that 13 of the companies we surveyed have subsidiaries in countries that are widely considered to be tax havens, something that is included in our Anti-Social Finance category.

This implies that the companies concerned, including some of biggest names in the outsourcing industry such as BUPA, Capita and Sodexo, are managing their finances in such a way that they may be actively avoiding paying tax here in the UK."

EthicalConsumer: "There are many arguments against the privatisation of public services such as the creation of monopolies and the lack of democratic accountability. However up until now the environmental and ethical track record of the companies that are profiting from the privatisation of public services has gone unnoticed.

The government is now selling our public services to companies seemingly without any scrutiny of a company’s ethical or environmental policies. This apparent policy vacuum challenges the coalition’s stated claim that ‘this will be the greenest government that the UK has seen’. This is significant as it threatens to undermine the progress that the previous government had made in terms of its ethical and environmental purchasing policies."

Protesten in New York

Live vanuit New York: protesten tegen Wall Street.

Watch live streaming video from globalrevolution at livestream.com
Ook in Amsterdam was er verleden zaterdag een bezetting van het beursplein.

Rutte, de aso

RekeningRetour: "Op zaterdag 17 september worden in Amsterdam en Rotterdam pleinprotesten tegen de afbraakwoede van dit kabinet georganiseerd. Op maandag 19 september – aan de vooravond van Prinsjesdag – komen verschillende sectoren bijeen voor protest In Den Haag. Vanaf een programma op het Plein wordt er gezamenlijk naar het Malieveld gedemonstreerd.

Premier Rutte ‘vreest’ dat er nog een bezuinigingsronde nodig zal zijn. Maar vooralsnog hoeft Rutte helemaal niets te vrezen. Zijn pensioen, salaris en sociale voorzieningen staan niet op de tocht. Zijn rijkeluis-achterban likt de vingers zelfs af bij dit afbraakbeleid. In 2010 kwamen er 10 procent meer miljonairs bij in Nederland! Want de rekening voor de crisis werd niet bij hen neergelegd. Het zijn de lage- en middeninkomens die moeten inleveren en het zijn de allerzwaksten die de hardste klappen krijgen."

Het valt me nog mee dat onze politici en media tegenwoordig niet meer rabiaat de dogma's van de markteconomie blijven verkondigen; af en toe hoor je nu ook dat de koopkracht van de bevolking in stand gehouden moet worden, want dat is tenslotte de drijfkracht van de economie. Waar geen geld besteed wordt, kwijnt de economie. Hehe, eindelijk heeft men dat toch begrepen. Maar Rutte heeft het nog niet door. Als verstokte liberaal van de oude stempel wil hij nog eens 16 miljard extra bezuinigen. Dat betekent in feite het onttrekken van nog eens 16 miljard aan de economie. Want wat de kleine burger niet heeft kan hij ook niet besteden.

Dat Rutte de rijken ontziet is een schandaal van ongekende orde, dat Rutte de meest kwetsbare burgers de rekening laat betalen getuigt van ongelofelijke barbariteit. Het groeiende geld dat de rijken binnenhalen wordt vaak besteed aan dubieuze speculaties en transacties, die in veel gevallen kwalijke gevolgen hebben voor de nationale economieën. De kleine som gelds die uitkeringstrekkers maandelijks ontvangen wordt in zijn geheel de maand daarna besteed en gaat dus terug de economie in. Men moet een keer ophouden met het demoniseren van uitkeringstrekkers die tenslotte ook nog eens sociale premies hebben betaald (waar nota bene de grote financiële instellingen ook veel voordeel uit halen).

neverdie
"Als we de sociale zekerheid opheffen, dan sterft niemand meer,
want dan kan niemand dat nog betalen."

SP: "Roemer: ‘De coalitie toont zijn gezicht: de tweedeling in Nederland groeit. De toegang tot goede zorg, het onderwijs en het recht wordt voor gewone mensen steeds verder beperkt. VVD, PVV en CDA breken de solidariteit af. Hun motto is ‘ieder voor zich.’ Dat is niet de samenleving die ik voor ogen heb.’

Roemer hekelt de politiek van het kabinet dat eenzijdig de rekening van de crisis legt bij zieken, gehandicapten, studenten en werknemers. Roemer: ‘De politiek van Rutte is exact hetzelfde als de politiek die ons de crisis heeft gebracht. De hele Miljoenennota staat vol met begrippen als meer markt, minder regulering en meer Europa. Dit terwijl de crisis waar we nu inzitten, begonnen is op de financiële markten, een gevolg is van een gebrek aan regels op die markten en verergerd werd door de miljardensteun aan Griekenland. Rutte denkt dat meer van hetzelfde deze crisis op gaat lossen.’"

Het is toch vreemd dat de financiële markt, dit ongecontroleerde of oncontroleerbare, mystieke lichaam waar alle regeringen voor sidderen, de macht nog steeds in handen heeft. Men spreekt van 'het vertrouwen van de investeerder', maar waar het eigenlijk om gaat is 'de hebzucht van de speculant'. Waarom moet Griekenland nu zoveel meer intrest betalen op zijn leningen? Omdat dat zo is geregeld door onze nomenklatura. Het zijn regels die veranderd kunnen en moeten worden. Regeringen moeten een verbod kunnen instellen op speculatieve transacties die landen in de ellende kunnen storten. Het moet toch mogelijk zijn om landen die het moeilijk hebben even buiten de normale actieradius van de speculanten te houden, zoals dat bijvoorbeeld het geval is bij dreigende faillissementen als de schuldeisers even op afstand gehouden worden. De Europese Centrale Bank kan dan goedkope leningen verstrekken (liefst door geld te creëren uit het niets, zoals banken dat trouwens ook doen), leningen met lage intrest, zodat het die landen mogelijk wordt om die leningen ook terug te betalen. Bovendien zou een dergelijke regeling gunstig zijn voor alle andere Europese landen, want een faillissement en het afschrijven van schulden, met alle gevolgen van dien voor banken en pensioenfondsen, zou niet meer aan de orde zijn.

Het probleem is dat onze nomenklatura daar nog niet aan wil. Het probleem is dat de banken de macht hebben over de creatie van geld en niet de regeringen of centrale banken. Dat is het kernprobleem van onze huidige wereld. Het ondergeschikt maken van de financiële markt aan onze staatsorde is heiligschennis voor neoliberale graaiers, die liever bedrijven, banken en landen failliet zien gaan dan dat ze de winsten van de rogue traders, de criminele handelaren in waardepapieren, aan beperkingen willen onderwerpen die de maatschappij en hele naties intact laten. Het neoliberalisme is de meest dogmatische ideologie tegenwoordig en dreigt de hele wereld in een diepgaande crisis te storten.

Dat er in Nederland mensen zijn die deze failliete neoliberale dogma's nog huldigen, bestempelt hen als ofwel volslagen idioten of criminelen (het is opvallend hoeveel grote fraudeurs onder neoliberalen te vinden zijn). Dat gewone burgers nog achter deze falende neoliberale principes staan is een kwestie van indoctrinatie.

Geslaagd Buurtfeest Gaasperdam

Het Buurtfeest Gaasperdam dat vanmiddag plaatshad kan geslaagd genoemd worden. Het weer viel best mee, alleen af en toe een paar druppeltjes motregen. Pas later in de middag begon het serieus te regenen. Vooral de kinderen hebben weer genoten. En voor ieder was er een hapje en een drankje.


24 hours of reality

24 Hours of Reality werd live online uitgezonden van 14 tot 15 september, 24 uur lang, in 24 tijdszones en 13 talen.



ClimateRealityProject: "24 Presenters. 24 Time Zones. 13 Languages. 1 Message. 24 Hours of Reality is a worldwide event to broadcast the reality of the climate crisis. It will consist of a new multimedia presentation created by Al Gore and delivered once per hour for 24 hours, representing every time zone around the globe. Each hour people living with the reality of climate change will connect the dots between recent extreme weather events — including floods, droughts and storms — and the manmade pollution that is changing our climate. We will offer a round-the-clock, round-the-globe snapshot of the climate crisis in real time. The deniers may have millions of dollars to spend, but we have a powerful advantage. We have reality.

The Climate Reality Project is bringing the facts about the climate crisis into the mainstream and engaging the public in conversation about how to solve it. We help citizens around the world discover the truth and take meaningful steps to bring about change.

Founded and chaired by Al Gore, Nobel Laureate and former Vice President of the United States, The Climate Reality Project has more than 5 million members and supporters worldwide. It is guided by one simple truth: The climate crisis is real and we know how to solve it."

Verblekering van het groen

Tuin&Landschap: "Groen kan de luchtkwaliteit in de stad niet meer dan gering verbeteren en kan die zelfs verslechteren. Door vegetatie langs de weg neemt de windsnelheid af, zodat de concentraties fijnstof en stikstofdioxide stijgen.

Dat zijn de conclusies van de RIVM en GGD Amsterdam in hun rapport Het effect van vegetatie op de luchtkwaliteit - Update 2011. Daarin hebben zij het overzicht van beschikbare gegevens over het effect van vegetatie op de luchtkwaliteit, en dan met name de concentraties fijnstof en stikstofdioxide, uit 2008 aangevuld met de gegevens uit studies van de afgelopen jaren. Ook in 2008 kwam een gering effect van groen op de luchtkwaliteit naar voren als conclusie."

Een gering effect is in elk geval een gunstig effect. Maar met wat 'creatief omgaan met cijfers en metingen' kom je al gauw uit op precies datgene wat je wil bereiken, in dit geval dat groen zoveel mogelijk geweerd moet worden uit de stad om plaats te maken voor de heilige koe, de auto. In België noemen ze dat 'arithmétique hollandaise'. Het rapport van 2008 was niet anti-groen genoeg, dus gaat men aan de slag om het effect van groen helemaal te laten verdwijnen in de recente rapporten.

Tuin&Landschap: "Verschillende bij onderzoek naar het effect van groen op luchtkwaliteit betrokken organisaties vinden de conclusie van het RIVM-rapport, waarin zij stellen dat groen weinig effect heeft op luchtkwaliteit of deze zelfs verslechtert, te stellig."

Er is maar één goede oplossing voor de nijpende situatie in Amsterdam die nog steeds niet is verbeterd, dat is: minder autoverkeer, beter openbaar vervoer. Want waar het om gaat is dit: de luchtkwaliteit in Nederland is nog steeds zeer slecht en dat niet in het minst omdat er obstructie gepleegd wordt, dat rapporten vervalst worden, dat normen 'aangepast' worden om te voldoen aan de uitkomsten die men wil bereiken. Naast de milieuvervuiling hebben we in Nederland ook in stijgende mate te maken met intellectuele vervuiling (mogelijk een gevolg van milieuvervuiling).

run4air

Verslag Meetacties Run4Air Juli 2011: "De hoeveelheid ultrafijn stof in de lucht blijkt gedomineerd te worden door de uitstoot van voertuigen op wegen en snelwegen in en direct langs de stad. Daardoor is het goed mogelijk om de uitstoot van ultrafijn stof aan te pakken. Voor-al maatregelen die gericht zijn op het weren van de meest vervuilende voertuigen leveren een grote gezondheids-winst op. Oude dieselbestelbusjes, vrachtwagens en scooters en hele oude personenwagens hebben daarbij priori-teit. Door deze kleine groep grote vervuilers uit de stad te weren neemt de hoeveelheid schadelijke roetdeeltjes sterk af. Milieuzones zoals die in Duitsland worden gehanteerd, waarbij naast vrachtwagens ook bestelbusjes en de meest vervuilende personenwagens worden geweerd, zijn daarvoor een bewezen effectief middel. Daarnaast tonen de resultaten de noodzaak aan van een voortvarende aanpak van oudere en zeer vervuilende scooters en motoren. Bijvoorbeeld door het stimuleren van schonere elektrische scooters."

Natuur&Milieu: "Het European Environmental Bureau (EEB) en de Duitse Milieuorganisatie BUND onderzochten het succes van verschillende Europese steden in het verminderen van de gezondheidsschade door luchtvervuiling. Uit het onderzoek bleek dat veel buitenlandse steden juist goed presteren met maatregelen die in Nederland niet worden toegepast. Dit geldt bijvoorbeeld voor milieuzones waarbij niet alleen vrachtwagens, maar ook de meest vervuilende bestelbusjes en personenwagens worden geweerd. Ook pakken de steden de sterk vervuilende mobiele werktuigen zoals graafmachines, aggregaten en veegwagens aan en maken ze slim gebruik van economische instrumenten zoals een congestion charge. Hierdoor hebben steden als Berlijn, Zürich, Stockholm en Kopenhagen de meeste gezondheidswinst voor hun inwoners bereikt. Rome en Milaan scoren het slechtst. Amsterdam, de enige Nederlandse stad in het onderzoek, belandde in de middenmoot. De luchtkwaliteit in de Nederlandse steden behoort tot de meest vervuilde van Europa, dat zorgt voor een grote gezondheidsschade. Vaak wordt gezegd dat de Nederlandse steden hier weinig aan kunnen doen. Uit een recente meetactie van Natuur & Milieu en de stedelijke milieucentra blijkt echter dat het weren van oude, vieze voertuigen uit de steden wel degelijk een forse gezondheidswinst oplevert. Goede voorbeelden uit het Europese onderzoek laten nu ook zien dat hier effectieve en in de praktijk bewezen maatregelen voor beschikbaar zijn."

Het idee dat heerst bij onze rechtse regering is dat groen en milieu de economie in de weg staan. Vooral Bleker bestaat het om met plannen te komen die op de meest onchristelijke manier de haat tegen alles wat groen is gestalte moeten geven. "Minder geld, meer groen." Waar haalt ie het vandaan? Nu wil hij "meer evenwicht tussen natuur en economie", wat niets anders is dan dat de economie voorgaat.

SCOnline: "Plan Bleker voor meer evenwicht tussen natuur en economie

Natuur staat soms maatschappelijke ontwikkelingen, zoals de planning van wegen of een windmolenpark, in de weg. Met een tienpuntenplan wil staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie daarom meer evenwicht brengen in het Nederlandse Natura 2000-beleid.

Blekers plan stoelt op een analyse van de Vogelrichtlijn en de Habitatrichtlijn die beide gelden voor de Natura 2000-gebieden. De staatssecretaris heeft gekeken hoeveel ‘rek en ruimte’ deze Europese regels bieden. Ondanks de richtlijnen is op tien punten een aanpassing van het beleid mogelijk. Uitgangspunt blijft daarbij voor hem dat Nederland aan de internationale verplichtingen voldoet, maar dat gelijktijdig normale economische ontwikkelingen kunnen doorgaan.

‘Dit tienpuntenplan biedt duidelijkheid voor ondernemers en omwonenden van Natura 2000-gebieden én voor de bescherming van natuurwaarden. Ik wil nuchter, met verstand en idealisme aan de slag met Natura 2000 en wil daarbij vaart maken,’ aldus Bleker.

De komende jaren wordt er vooral ingezet op het behoud van bedreigde natuurtypen en minder op verbetering of uitbreiding van ecosystemen. In plaats van alleen te bepalen dat bijvoorbeeld de droge heide moet worden uitgebreid, zal worden vastgesteld met hoevéél hectare de droge heide moet zijn uitgebreid en wanneer. Als dat doel is bereikt, is het klaar. Dit geeft duidelijkheid in en rondom het gebied.

Wanneer Nederland heeft laten zien dat de gunstige staat van bepaalde natuurtypen bereikt is en verzekerd is, dan kan in gebieden waar dit type voorkomt, meer speelruimte ontstaan voor andere activiteiten."

Het is niet anders dan het zoeken naar middelen om de bestaande wetten en afspraken te omzeilen. Daar is Nederland heel goed in.

Beschaving

Beschaving uit zich onder andere in het vermogen om foute beslissingen en daden zo snel mogelijk ongedaan te maken en openbaar te maken. Zo heeft het niet lang geduurd voor in de Sovjet Unie de wandaden van Stalin aan de kaak werden gesteld. Dat het westen een halve eeuw na dato nog steeds munt probeert te slaan uit deze periode en intussen zelf verantwoordelijk is voor aardig wat genocide, is te wijten aan indoctrinatie en propaganda, die nergens zo effectief waren als in het 'vrije' Westen. Deze zijn er de oorzaak van dat misdaden tegen de mensheid nog steeds eerder verdoezeld worden dan openbaar gemaakt. En Jan met de pet laat zich maar al te graag informeren, lees 'misleiden', door de mainstream media; volgens Jan Blokker heeft 'de Nederlandse pers zichzelf spontaan gelijkgeschakeld'.

Nederland loopt voorop in het beschuldigen van andere staten van misdaden tegen de mensheid, maar is zeer laks over eigen misdaden en men doet – zij het met enige geprofesseerde tegenzin en de nodige geheimhouding – altijd vlot mee met de oorlogen van Big Brother. Hypocrisie troef in dit land. Sinds de collaboratie van de Bataven en Cananefaten met het Romeinse Rijk is er weinig veranderd in Nederland.

Het NiNsee (Nationaal instituut Nederlands slavernijverleden en erfenis) zal als de bezuinigingsplannen van staatssecretaris Halbe Zijlstra doorgaan vanaf 2013 geen subsidie meer krijgen van het Ministerie OCW. Teken daarom de petitie tegen het wegbezuinigen van dit instituut.

NRC: "De Nederlandse Staat moet zeven weduwen uit het Indonesische dorp Rawagedeh compenseren voor het wegvallen van hun echtgenoten. Dat heeft de rechtbank in Den Haag zojuist geoordeeld.

De staat erkent dat de executies door Nederlandse militairen in het Javaanse dorp Rawagedeh, in 1947, door Nederlandse militairen oorlogsmisdrijven zijn. Maar ter discussie stond of de Staat hiervoor aansprakelijk was. Volgens de landsadvocaat was de zaak verjaard. De rechtbank achtte dat verweer onredelijk.

Nederlandse soldaten voerden in 1947 een actie uit waarbij bijna alle mannelijke inwoners van Rawagedeh werden doodgeschoten. Hierbij kwamen volgens Indonesische telling 431 mannelijke bewoners om. De nabestaanden spanden in 2009 een zaak aan tegen de Nederlandse Staat."

Gelukkig zijn er nog individuën, in dit geval rechters, die meer begrip hebben voor menselijkheid.

Phone story

iPhone

E-mail from YesMen: "iPhone App About Apple's Rotten Supply Chain Gets Past Censors 

This and upcoming Yes Lab projects no hoax

Contact: info@molleindustria.it, michael.pineschi@gmail.com

To the great surprise of its creators, a funny new iPhone game critical of Apple's human rights record was accepted by the iTunes store and is being released today. The app, called Phone Story, teaches players about abuses in the life-cycle of the iPhone by putting them in the manufacturers' shoes. To win, players must enslave children in Congolese mines, catch suicidal workers jumping out of Chinese assembly plant windows, and conscript the poorest of the world's poor to dismantle toxic e-waste resulting from obsolete phones.

The seriously funny new game will sell for 99 cents on iTunes; all proceeds will go to organizations fighting to stop the horrors that smartphone production causes. Read more about Phone Story below. But first, a word from Phone Story's sponsors.

Yes Lab Fundraising Campaign a Shocking Success

Last week the Yes Lab sent you an appeal for support. We set aside forty days and forty nights to reach our goal on Kickstarter—but with your help we've gotten there in just five! (Note: if you haven't yet donated, don't let our success dissuade you! We'll use the extra money to fund more projects, and to develop tools and resources to help folks carry them out. And by the way, if you're a Drupal programmer and feel like helping to make those tools, please write to us!)

Since our fundraising appeal is doing so well, we're launching our very own curated page on Kickstarter, to support other cool projects—like Beautiful Trouble, an activism manual and website written by over forty troublemakers from around the world, including the Yes Men. Beautiful Trouble's goal is to put the best tactics for creative action in the hands of the next generation of change-makers. Support Beautiful Trouble!

So back to those phones....

Would you like to force an African child to mine for precious metals at gunpoint? "Phone Story," a new iPhone app produced by Molleindustria, puts the player in the unsavory shoes of a smartphone executive. Each level in the game explores a different real-life problem in the consumer electronics life cycle: slavery and abuse in Coltan mines, suicide-inducing manufacturing plants, and health-destroying e-waste processing are reduced to a cute, low-res aesthetic driven by simple, addictive game play. The game is available in the iTunes store for 99 cents.

"We wanted to get this story into the hands of consumers, on the shiny devices we love to use but are causing this depraved, destructive cycle," said game developers Paolo Pedercini and Michael Pineschi.

The site provides links to organizations with campaigns to hold phone makers accountable for their horrors, and 100% of proceeds go directly to such organizations.

Apple has a well-documented and controversial history of keeping apps that they don't agree with out of the hands of consumers, so it came as a big surprise to the creators when the iPhone store accepted this one. "If this simply slipped under their radar, we can't wait to see how they respond," said Pedercini. "If it's creative enough, we might have to build a whole other level."

Vanmorgen kreeg ik bovenstaande mail van de Yes Men. Ze hadden een nieuwe actie opgezet over de iPhone en de praktijken van Apple en andere fabricanten bij de productie van smartphones. Zeer goed geslaagd weer met een heuse Apple pagina die het appje aankondigde en zelfs iTunes opstartte waar het appje te koop was voor $ 0,99. Voor een paar uur tenminste, tot Apple het doorkreeg. De links werken dus niet meer, maar geven een foutmelding.

phonestory

Apple heeft ook een tijd geleden aangekondigd om MobileMe en Gallery op te heffen waardoor miljoenen mensen hun websites en foto's naar een andere host moeten verhuizen. Want Apple gaat zich concentreren op gadgets als de iPhone, iPad, etc. etc. en zet een iCloud op om deze gadgets te syncen. Dat is in feite het vervangen van een usb-kabeltje door een gigantisch internetwerk zijnde iCloud. Iedereen kan thuis makkelijk apparaten syncen, daar heb je gewoon een verbindingskabeltje voor nodig. Maar Apple gaat op de Homeland Security toer: iedereen moet al zijn adressen, nieuwe foto's, berichten, etc. op de iCloud zetten waar ze gesynced worden op al je iGadgets en daarna weer van de iCloud verdwijnen. Intussen heeft Big Brother al je persoonlijke gegevens, foto's en documenten doorgesnuffeld. Ik kan er geen andere zinnige reden voor bedenken. Apple is bezig met het schofferen van miljoenen gebruikers van iWeb en Gallery. Volgens mij is dit het begin van de afgang van Apple. Ze kunnen binnenkort Nokia overtroeven met hun verkopen van iPhones, maar het oude Apple, de geweldige apps zoals Final Cut Studio (waarmee overigens de Coen Bros. hun films monteren, ja ook de Coen Bros. worden geschoffeerd met het nieuwe Final Cut X, door velen iMovie on steroids genoemd), die geweldige apps worden dumbed down voor de grote massa. Apple als de nieuwe Microschoft. Triest, intriest. Dus als de iPhone eens flink te grazen genomen wordt dan sta ik helemaal achter de Yes Men.

Maar Apple krijgt zoveel flack over het opheffen van MobileMe en Gallery dat er geruchten zijn dat Apple mogelijk zal toegeven aan de talrijke protesten.
Als Apple mensen verplicht om hun websites gemaakt met iWeb en gehost op de Apple servers, waaronder deze, te verhuizen dan voelen deze gebruikers zich geschoffeerd en dan verliest Apple een hoop goodwill (want het aanpassen van links kost weken werk). In elk geval hoef ik geen iCloud en ik ben zelfs bereid om mijn Apple e-mail adressen op te geven. Als we dan toch moeten verhuizen dan verhuizen we meteen helemaal voorgoed en hoef ik zeker geen iPhone of iPad. Power to the people, dude! Waar is de revolutionaire spirit van Apple gebleven? Als je de 1984 promotievideo van Apple ziet dan krijg je tranen in je ogen want dan zie je die robotmannetjes lopen en dan denk je dat zijn de Apple-freaks van vandaag, de Stephen Frys die elk gadget van Apple in drievoud moeten hebben. Ugh!


In de nieuwsgroepen waar ik dit bericht ook postte heerst een vreemde internetstilte. De stilte voor de storm. Apple weze gewaarschuwd.

iTunesApple: "Phone Story is an educational game about the hidden social costs of smartphone manufacturing. Follow your phone's journey from the Coltan mines of the Congo to the electronic waste dumps in Pakistan through four colorful mini-games. Compete with market forces in an endless spiral of technological obsolescence.

You can keep Phone Story in your favorite device as a reminder of your impact on this world."

De Apple pagina's zijn down, maar hier kunt u het hele verhaal nog wel lezen:

PhoneStory: "Phone Story is a game for smartphone devices that attempts to provoke a critical reflection on its own technological platform. Under the shiny surface of our electronic gadgets, behind its polished interface, hides the product of a troubling supply chain that stretches across the globe. Phone Story represents this process with four educational games that make the player symbolically complicit in coltan extraction in Congo, outsourced labor in China, e-waste in Pakistan and gadget consumerism in the West.

Keep Phone Story on your device as a reminder of your impact. All of the revenues raised go directly to workers' organizations and other non-profits that are working to stop the horrors represented in the game."

Wat wij niet mogen weten

De beelden die we uit Libië voorgeschoteld krijgen laten steevast een paar Japanse trucks met afweergeschut zien en wat ongeregelde rebellen met oude geweren. Dat een ongeregelde bende van deze rebellen – ook al worden ze 'gesteund' met (of geleid door) NATO-bombardementen en zijn ze met een paar duizend – in staat zouden zijn een groot land als Libië te veroveren lijkt mij praktisch onmogelijk. Nooit zien we beelden van een massa zwaar bewapende rebellen. Het is ook duidelijk dat de informatie die we krijgen komt van 'embedded journalists', mogelijk rechtstreeks van de NATO zelf. Het is dus een well-informed guess te veronderstellen dat er wel degelijk NATO-grondtroepen aanwezig zijn in Libië die vrije nieuwsgaring onmogelijk maken om welbekende redenen: de aanwezigheid van buitenlandse troepen mag niet bekend worden. Toch sluipen er hier en daar en steeds meer berichten binnen over grondtroepen. Er vallen ook journalisten (en als het niet te controleren is kunnen ze altijd zeggen dat die door Ghaddafi zijn neergeschoten). Tijdens mijn research stuitte ik regelmatig op websites die plotsklaps niet meer bereikbaar zijn, of slechts gedeeltelijk bereikbaar zodat je naar een artikel moet zoeken op een andere site die er een kopie van heeft. Het is duidelijk dat er censuur wordt toegepast. Ook onze regering zegt niet alles, denk maar aan het helicopter incident.

libyaspoils
Klik voor vergroting

Examiner: "Targeted Killings of non-mainstream reporters in Libya ordered: Attempts to bury truth

The Examiner learned in communications from human rights defenders and independent journalists throughout Monday that they were shaken with news of 1300 Libyans killed and 5000 wounded Saturday, plus, the U.S. allegedly ordered Targeted Killings of Voltaire Network reporters, Mahdi Darius Nazemroaya and Thierry Meyssan, non-mainstream reporters in Libya covering the NATO war, while other independent reporters there are being fired upon and one, Mohammed Nabbous was killed Saturday according to ABC News.  In an interview with journalist Don DeBar on KPFA radio, he reported most mainstream "news" about Libya has been untrue, as alternative news sites heavily report but are increasingly persecuted according to their recent reports."

HuffingtonPost: "But seriously folks, what has happened to journalism? NATO quickly morphed from being a force to protect civilians under its UN and Arab League Mandate into -- 15,000 sorties later -- being the air arm of the rebel ground forces, casualties be damned. In the same spirit, it looks now like the Western media have become the propaganda arm of the insurgency. Or maybe it's just terminal laziness."

libyan-rebels

Pravda: "Let another thing be perfectly clear: the western media is misleading us and is trying to hide the interference in the internal affairs of a sovereign member of the UNO. Let us see some of the many comments from - and a presentation of several points raised by - our readers...

 1. Why did the Libyan "revolution" not start in the capital, Tripoli, but rather in the separatist region of Cyrenaica?

2. Is it important that Cyrenaica is the oil-rich region?

3. How come the terrorists in Libya are referred to as "rebels" yet in other countries in the region they are "terrorists"?

4. How come the authorities of any sovereign nation have the right to impose law and order after armed insurrection, but Muammar Al-Qathafi apparently does not (according to Western media)? What does any civilised nation do when rebels burn buildings, kill women and children (oh didn't the western media publicise this?) and slaughter and torture unarmed civilians? In most countries the authorities have the right to react.

In the case of Libya, it is facing an armed insurrection fuelled by interfering foreign powers, marauding gangs of terrorists aiming to settle tribal scores, all for the right price.

5. How is it possible that the poorly equipped "rebels" "now have access to more sophisticated equipment" (SKY News). Where did it come from?

6. How to explain the fact that Dutch and British special forces have been detained operating inside Libya?"

Lees verder (als de link werkt - soms helpt het om de cached versie op te roepen met de url die je vindt via 'save link as...' en dan ter plekke op print version te drukken).

Afro: "Former U.S. Congressman Walter Fauntroy, who recently returned from a self-sanctioned peace mission to Libya, said he went into hiding for about a month in Libya after witnessing horrifying events in Libya's bloody civil war -- a war that Fauntroy claims is backed by European forces.

Fauntroy's sudden disappearance prompted rumors and news reports that he had been killed.

In an interview inside his Northwest D.C. home last week, the noted civil rights leader, told the Afro that he watched French and Danish troops storm small villages late at night beheading, maiming and killing rebels and loyalists to show them who was in control.

"'What the hell' I'm thinking to myself. I'm getting out of here. So I went in hiding," Fauntroy said.

The rebels told Fauntroy they had been told by the European forces to stay inside. According to Fauntroy, the European forces would tell the rebels, "'Look at what you did.' In other words, the French and Danish were ordering the bombings and killings, and giving credit to the rebels.

"The truth about all this will come out later," Fauntroy said."

Even verderop wordt de band van de VS met massamoordenaars nog duidelijker:

Wired: "If you thought it was bad that Washington is paying a shady French mercenary to do its dirty work in Somalia, you ain’t seen nothing yet. Just wait to you see our latest ally: an admirer of Osama bin Laden with a gory past.

Richard Rouget, a notorious gun-for-hire who uses American funds to train African Union soldiers fighting in the ruins of Mogadishu, has been mentioned in connection with at least one murder. But U.S.-backed Somali government general Yusuf Mohamed Siad, a.k.a. “Indha Adde,” a.k.a, “The Butcher,” once ruled an entire region of Somalia with a bloody fist.

The U.S.-led international intervention in civil war-torn Somalia is unlike any of America’s other wars. Where the conflicts in Iraq and Afghanistan are fought by tens of thousands of U.S. troops, in Somalia Washington pays others to do most of the fighting. These proxies include merc firms, regional bodies such as the A.U. and local allies including the nascent federal government.

That means less direct danger to American lives. But in another sense it means more danger. The more that the U.S. relies on proxy armies to do its fighting, the more it risks those proxies usurping American support and directing it towards their own dubious ends. That’s the subject of ace reporter Jeremy Scahill’s latest piece in The Nation and also of my own feature for The Diplomat."

Cry havoc

Blood and destruction shall be so in use
And dreadful objects so familiar
That mothers shall but smile when they behold
Their infants quarter'd with the hands of war;
All pity choked with custom of fell deeds:
And Caesar's spirit, ranging for revenge,
With Ate by his side come hot from hell,
Shall in these confines with a monarch's voice
Cry 'havoc!' and let slip the dogs of war;
That this foul deed shall smell above the earth
With carrion men, groaning for burial.

Shakespeare - Julius Caesar, 1601

Roep 'Plunder!' en ontketen de oorlogshonden.

"Item, qe nul soit si hardy de crier havok sur peine davoir la test coupe."
(Dat niemand zo driest weze om 'havoc' te roepen op straffe van onthoofding)
'Havoc' was het signaal tot plundering en chaos.

The Black Book of Admiralty, 1385

"... Yet star-struck Democrats in chorus call,
applaud her and cheer the more,
unleash the warlike Hillary,
let slip the bitch of war."

Ian Reed - Down-Hill, 2008

tienjaarlater
Klik voor vergroting

De cartoon zegt het beknopter dan een lang artikel. Wat is de balans na tien jaar havoc? Privacy overal geschonden, de VS folterde net als hun tegenstanders, er is een diepe economische wereldcrisis, de hulpverleners van 9/11 krijgen niet de noodzakelijke gezondheidszorg, de Grondwet en het Congres van de VS zijn zogoed als buiten werking gesteld, en de chaos heerst nog steeds na ontelbare doden.

Militaire coalitie doden tot nu:

Irak: 4791
Afghanistan: 2710

Iraq Deaths Estimator

Totale oorlogskosten VS vanaf 2001

Noam Chomsky: "The senior CIA analyst responsible for tracking Osama bin Laden from 1996, Michael Scheuer, wrote shortly after that “bin Laden has been precise in telling America the reasons he is waging war on us. [He] is out to drastically alter U.S. and Western policies toward the Islamic world,” and largely succeeded: “U.S. forces and policies are completing the radicalization of the Islamic world, something Osama bin Laden has been trying to do with substantial but incomplete success since the early 1990s. As a result, I think it is fair to conclude that the United States of America remains bin Laden’s only indispensable ally.” And arguably remains so, even after his death.

From Kidnapping and Torture to Assassination"

Empire of Chaos: How 9/11 Shaped the Politics of a Failing State

Toen de Russen de Afghaanse regering hielpen om de fundamentalisten daar klein te houden zodat ook meisjes naar school konden gaan, heeft de VS de Taliban voorzien van wapens en geld om de Russen te verdrijven. Nu vechten de VS en coalitiegenoten tegen diezelfde Taliban. Het idee is duidelijk om Europa to forceren om mee te doen in de oorlogen van de VS. De laatste ontwikkelingen wijzen erop dat de steun aan al-Qaeda rebellen in Libië en Syrië niet alleen tot doel heeft de meest vooruitstrevende (dus sociale) landen in een neoliberale chaos en westerse dictatuur te veranderen, maar ook om Europa (dat in feite ook een geheime economische vijand is van de VS – de VS kent geen vrienden, enkel belangen) te betrekken bij oorlogen en zodoende economisch machteloos te maken.

Tengere grasjuffer

Tengere grasjuffer

Weer een primeur voor Zuidoost: de tengere grasjuffer is aangetroffen aan de zuidoever van de Gaasperplas. Ik heb slechts één exemplaar gezien. Het is de kleinste juffer die in Nederland voorkomt (26-31 mm). Deze waarneming is goedgekeurd door de site Waarneming.nl. De tengere grasjuffer is vrij zeldzaam.

Buurtfeest Gaasperdam

buurtfeest
Klik op afbeelding voor downloaden flyer.

Samen sterk in eigen buurt

Buurvrouwennetwerk Gaasperdam, Stichting de Blokhut en Wijkoverleg Gaasperdam organiseren Buurtfeest Gaasperdam

Plaats

Grasveld Wisseloord/Woudrichemstraat
bij de scholen De Ster, De Dumont en De Regenboog

Datum

17 september van 13.00 - 17.00 uur

Met workshops, sport, spel, hapjes, drankjes en

muziek voor jong en oud

De toegang is gratis

Voor meer informatie

E-mail: buurvrouwennetwerk@gmail.com

deblokhut@xs4all.nl

Tel.: 06 51794963 of 06 85515248

Roesje

roesje

Ik ben bezig met het schoonmaken van mijn vogelhuisjes en voederhuisjes. Ergens zat een bruin blaadje dacht ik, dus ik pak het vast, bleek het een roesje te zijn, een nachtvlinder. Die zal toch een ander plekje moeten zoeken want een voederhuisje is geen geschikte plek voor een nachtvlinder. In het Engels heet het een 'herald', de 'aankondiger', maar van wat? Aankondiger van de herfst of de winter, omdat je de 2e generatie vooral in de herfst ziet als ze een beschermd plekje opzoeken voor de winter, of van de lente, omdat ze vroeg in het jaar in eerste generatie verschijnen?

De catalogus van Vivara natuurbeschermingsprodukten valt net in de bus. Tijd om weer wat lekker voedsel voor de vogels te bestellen.

Horeca in Zuidoost

RaadW&D

Op 6 september j.l. werd in de Raadscommissie Werk & Diversiteit van stadsdeel Zuidoost het Horeca- en Hotelbeleid besproken. De SP heeft hierover vragen gesteld omdat Groengebied Amstelland plannen had om horeca/hotelfaciliteiten te realiseren in het natuurgebied De Hoge Dijk (bij Klarenbeek). Zie meer hierover.

Ogenschijnlijk wil het Dagelijks Bestuur zich houden aan het reeds eerder vastgestelde beleid, dus zonder wijzigingen en beraadslaging over aanpassingen van bestemmingsplan en Ecologische Hoofdstructuur. Maar het is duidelijk dat de heer Jaensch probeert de grenzen van wat reeds vastligt op te zoeken. Want duidelijk is dat later gedacht wordt aan het aanpassen van het bestemmingsplan. Dat zou betekenen dat men meer wil dan kleinschalige horeca – die best een plaats kan vinden in de groengebieden van Zuidoost op een paar plekken – maar lonkt naar grootschaliger projecten. Grootschalige projecten zullen zeker het groen bedreigen en in elk geval het groen ondergeschikt maken aan de commercie. Dat is iets wat veel bewoners in Zuidoost niet willen. Ballorig is nog steeds een doorn in het oog van natuurliefhebbers en past niet in een EHS natuurgebied. Zoiets niet weer.

Wie geïnteresseerd is in de gevoerde discussie kan het fragment over het horecabeleid (2011-09-06RaadWerkDiversiteit.mp3) downloaden van deze plek.

BBC berichtgeving

Om even aan te tonen hoe propagandistisch de BBC tewerk kan gaan, zie onderstaande opname van een betoging in India die bij gebrek aan Libische beelden aangeboden wordt als het vieren van de overwinning tegen Ghaddafi. Veel dieper kun je niet zakken. Waarschijnlijk dachten ze dat het domme Engelse volk dat toch niet ziet, en de meesten willen mogelijk wel een oogje dichtdrukken. In elk geval hadden ze in Tripoli nooit zoveel anti-Ghaddafi volk bijeen kunnen filmen. Dus of de nieuwe regering wel de steun heeft van een meerderheid van de bevolking valt serieus te betwijfelen. Maar het gaat om het beïnvloeden van de Engelse bevolking natuurlijk die ervan overtuigd moet worden dat de meerderheid in Libië nu achter het nieuwe regime staat (aan de macht gebracht door de bommen van de NAVO en al-Qaeda terroristen).


vlaggen
Links vlag van India, rechts rebellenvlag Libië.

Gaasper Pleasure revisited

dagkampeer

Een paar dagen geleden deed ik weer een rondje Gaasperplas en zag dat het dagkampeerterrein helemaal opgeploegd is. Ik neem aan dat dat een gevolg is van Gaasper Pleasure en dat het terrein zo beschadigd was dat er opnieuw gras ingezaaid moest worden. Eigenlijk is dat wel een rare bedoening, twee dagen leut en lekker hossen, en de rest van de zomer is het terrein ongeschikt voor dagkamperen. Er zou een vast terrein beschikbaar moeten komen voor festivals. Mijn suggestie is doe dat bij de Amsterdam Arena. Daar kan dan indien gewenst elke week een festival gehouden worden. Iedereen komt aan de beurt. Lekker bereikbaar voor de hele regio. Lijkt me veel beter. Dan kan ook het dagkampeerterrein zijn ware functie als onderdeel van de EHS beter vervullen en kan dat stuk groen dienen als natuurverbindingszone.

Natuurdagboek 1-2 september


Met weer veel libellen, onder andere de houtpantserjuffer. Bovenstaande dandy is zichzelf aan het oppoetsen. Lenig dat die diertjes zijn.

Wheels within wheels

latuff_libya

Al Jazeera: "I managed to smuggle away some documents, among them some that indicate the Gaddafi regime, despite its constant anti-American rhetoric – maintained direct communications with influential figures in the US.

I found what appeared to be the minutes of a meeting between senior Libyan officials – Abubakr Alzleitny and Mohammed Ahmed Ismail – and David Welch, former assistant secretary of state under George W Bush. Welch was the man who brokered the deal to restore diplomatic relations between the US and Libya in 2008.

Welch now works for Bechtel, a multinational American company with billion-dollar construction deals across the Middle East. The documents record that, on August 2, 2011, David Welch met with Gaddafi's officials at the Four Seasons Hotel in Cairo, just a few blocks from the US embassy.

During that meeting Welch advised Gaddafi's team on how to win the propaganda war, suggesting several "confidence-building measures", according to the documents. The documents appear to indicate that an influential US political personality was advising Gaddafi on how to beat the US and NATO.

Minutes of this meeting record his advice on how to undermine Libya's rebel movement, with the potential assistance of foreign intelligence agencies, including Israel.

The documents read: "Any information related to al-Qaeda or other terrorist extremist organisations should be found and given to the American administration but only via the intelligence agencies of either Israel, Egypt, Morroco, or Jordan… America will listen to them… It's better to receive this information as if it originated from those countries...".

The papers also document Welch advising the Gaddafi's regime to take advantage of the current unrest in Syria. The documents held this passage: "The importance of taking advantage of the Syrian situation particularly regarding the double-standard policy adopted by Washington… the Syrians were never your friends and you would loose nothing from exploiting the situation there in order to embarrass the West.""

usdeptofstate
Klik voor vergroting

LandDestroyer: "Libyan Rebels Listed by US State Department as Terrorists

NATO leaders are guilty under US code of providing material support to terrorists.

Image: A screenshot taken directly from the US State Department website showing the Libyan Islamic Fighting Group (LIFG) clearly listed as a foreign terrorist organization. This is important, as US Code prohibits providing material support to listed terrorist organizations. With revelations of Al Qaeda and LIFG fighters leading the Libyan rebellion with NATO-members' full military, financial, and diplomatic support, attempts are being made to plea ignorance as to the true nature of the rebels. Listed below LIFG, is MEK, an Iraqi/Iranian group also being armed and supported by the US. (click on image to enlarge)"

 Het is een vreemde oorlog. We zien nergens beelden van een groot rebellenleger dat steden verovert op Ghaddafi. We zien enkel een kleine groep ongeregeld met een klein aantal tanks en trucks. Het is onmogelijk dat deze groepjes een land kunnen veroveren. Het vermoeden bestaat dus dat er wel degelijk buitenlandse grondtroepen aanwezig zijn die het grondwerk doen. Bovendien zijn de bombardementen van de NAVO voldoende om elke militaire actie van de Libische troepen onmogelijk te maken.

Pravda: "Did Tripoli "fall" two weeks ago, or were we fed a classic piece of disinformation during NATO's blackout? If the images we were receiving were true, then why were all telecommunications hacked in a classic case of cyber terrorism by NATO? Why did NATO continue to carry out terrorist attacks on Government forces in Tripoli after it "fell"? Why did NATO cut the electricity and water supply to the civilian population to "break" them, if the city had fallen into the hands of the NATO/TNC terrorist forces? Did NATO special forces enter the arena? If so, this was a violation of the UNSC resolutions covering the case."

AlterNet: "It’s true that Qaddafi, like many—perhaps a majority of—rulers in his region, was a thug and a brute, if at times a comical figure. But one doesn’t need to be an apologist for him—nor deny the satisfaction of seeing the citizenry joyously celebrating his ouster—to demand some honesty about the motives behind his removal. Especially when it comes to our own government’s role in funding it, and thus every American’s unwitting participation in that action.

Let’s start with the official justification for NATO’s launch of its bombing campaign—for without that campaign, it’s highly improbable the rebels could ever have toppled Qaddafi. We were told from the beginning that the major purpose of what was to be very limited bombing—indeed, its sole purpose—was to protect those Libyan civilians rebelling against an oppressive regime from massive retaliation by Qaddafi. Perhaps because of NATO’s initial intervention, the feared Qaddafi-sponsored, genocidal bloodletting never did occur. (At least, not beyond the military actions one would expect a government to take when facing a civil war: after all, remember General Sherman’s “scorched earth” policy in the US Civil War?). However, protecting civilians apparently didn’t generate sufficient public support for intervention, so we started to hear about other purported reasons for it. Qaddafi was encouraging his soldiers to…commit mass rape! And giving them Viagra! And condoms!

You can’t make this sort of thing up. And yet that’s just what the NATO crew did—made it up. The media, always glad to have a “sexy” story, especially a sick sexy story, even a sick sexy story with no evidence to back it up, covered this ad nauseum, but never bothered to find out if it was true."

libertyoroil
Klik voor artikel

De NAVO is een agressieve organisatie geworden die gebruikt maakt van Goebbelsiaanse propaganda. Zij heeft zichzelf sinds de oorlog tegen Joegoslavië geprofileerd als een illegale organisatie die alle nationale en internationale wetten aan zijn militaire laars lapt. Toen duidelijk was dat één land, namelijk Frankrijk, pardon, niet één land, maar één persoon, namelijk Sarkozy, het in zijn malle hoofd gehaald had om Libië aan te vallen, sprong een ander heethoofd, namelijk Cameron, premier van Engeland, achter hem aan, meteen gevolgd door andere NAVO-landen. Want wat was het idee achter deze onbezonnen daad? De olie in bezit krijgen.

Het trucje is al eerder gepresteerd, een paar politici nemen het initiatief, en de goegemeente struikelt over elkaar om mee te doen, bang om maar iets van de buit te moeten missen. Kohl en Genscher zijn indertijd begonnen met een oorlog tegen Joegoslavië, eenvoudig door de nationalistische gevoelens van de Kroaten (altijd al goede helpers van de Nazis geweest) op te zwepen. Kroatische rebellen werden voorzien van geld en wapens door Kohl en Genscher. Bill 'Blowjob' Clinton werd volledig gepasseerd en deed in arren moede maar mee. Hetzelfde gebeurde in Libië met de aanval door Sarkozy. Cameron zag de olie zijn neus voorbijgaan. Ook de VS. En Cameron en Obama deden in arren moede maar mee, want het gaat tenslotte om olie en contracten om een vernietigd land weer op te bouwen. Eerst platbombarderen dan opbouwen. Daar is geld mee te verdienen. Halliburton weet precies hoe dat moet.

Dus terwijl de westerse spionagediensten een goede relatie aan het opbouwen waren met Ghaddafi kreeg Sarkozy als Franse macho een aanval van zijn minderwaardigheidscomplex – door relatieproblemen en nationale minachting in zijn eigen land – en hup daar gaan de Force de Frappe en de Rafales ('Windvlaag' - Franse gevechtsvliegtuigen). Je zou het een vlaag van verstandsverbijstering kunnen noemen. En plots komt het oeroude instinct van hebzucht weer boven. Het graaien naar olie.

Nog nooit zijn de Engelse media, vooral de BBC, zo Goebbelsiaans bezig geweest. De oude affaires van het neerschieten van een politieagente voor de Londense Libische ambassade en Lockerbie werden uitgebreid opgerakeld, en dat zonder rekening te houden met de feiten die erop wijzen dat in beide gevallen sprake is van valse beschuldigingen. Maar het ging om het manipuleren van de bevolking, die moest oorlogsgezind gemaakt worden. Nog nooit is de ondergang van een beschaving zo expressief aangetoond. Jihadisten worden gesteund door de NAVO, zoals vroeger de Taliban werd gesteund door de VS (om Rusland dwars te liggen). Democratie verbreiden met bommen. Het is ongehoord, het is absurd. Weer een nieuwe regering die niet is gekozen. Nu begint de propaganda-oorlog in Libië om een aantal westersgezinde partijen op te richten. Het kan netzogoed uitlopen op een burgeroorlog want de meerderheid in Libië was voor het Ghaddafi regime. Zonder NAVO bommen hadden de rebellen de strijd verloren. Het nieuwe bewind is kunstmatig opgelegd van buiten af. In elk geval is nu een ongekozen regering aan de macht die het terrorisme dichter bij Europa gebracht heeft. Wat een verwezenlijking!

En wat de olie betreft zou Sarkozy wel eens op zijn neus kunnen kijken. Ook andere Europese landen willen een deel van de buit.

CommonDreams: "The starting pistol has been fired on bids by Britain and other western powers to secure a slice of the oil prize in Libya when France said it was "fair and logical" for its companies to benefit.

The new Tripoli government has denied the existence of a reported secret deal by which French companies would control more than a third of Libya's oil production in return for Paris's support for the revolution."

Ook in Syrië probeert de NAVO onrust te stoken en regime change te verwezenlijken, volgens hetzelfde stramien, het ondersteunen van Jihadisten. Je moet onderhand wel goed naïef zijn om nog te geloven dat het gaat om 'humanitaire oorlogen'. Oorlogen zijn het tegendeel van humanitair. Zoals gewoonlijk proberen onze media recht te breien wat krom is.

ForeignPolicyJournal: "The one thing that is clear is that the Libyan Tragedy has just begun and that the capture of most of northern Libya by the NATO backed rebels is just its first phase. 30,000 bombs over Libya killing some 60,000 Libyans marks the beginning rather than the end of this disaster."

attackpage

Het is mogelijk dat u bovenstaande link niet kunt bereiken doordat Google deze als 'attack page' heeft afgegrendeld (gewoon klikken op 'ignore this warning' om de pagina toch te zien als u een veilige mac heeft). Het is duidelijk dat deze site door (machtige) derden is aangevallen. Ik ken deze site al jaren, blijkbaar is ze door haar kritiek nu voorwerp van aanvallen of uitsluiting. De oorlog wordt ook gevoerd via het internet.

In dit verband is het nuttig te wijzen op de manier waarop websites en internetverkeer worden ingeperkt in andere landen zoals China, Libië en Syrië. Als dat gebeurt dan is de westerse verontwaardiging zeer groot. Maar als er onrust is in onze westerse landen dan worden precies dezelfde middelen gebruikt om verbindingen te verbreken. Wat is het verschil? Zij benne slecht, wij benne goed, ook al brengen we 'democratie' (lees oliegarchie - geen spelfout) met bommen.

Gaswinning of vergassing?

Amerikaanse regeringen blinken niet uit in menselijkheid, maar de regering van George W. Bush spande wel de kroon in criminaliteit. De Bende van Vier, Bush, Cheney, Rumsfeld en Ashcroft hebben de Verenigde Staten een maffiaregering bezorgd die niet door Obama terug te draaien is. Hun slachtoffers zijn in steeds toenemender mate Amerikanen. De Amerikaanse burger moet wijken voor de winst van de grote ondernemingen. En het ergste is dat de bedrijven die de gezondheid van de Amerikaanse burgers bedreigen ook nog eens belastingontduikers zijn. De VS wordt geregeerd door een maffia. Dat hetzelfde met schaliegaswinning in Nederland gebeurt kunnen we niet toestaan.

VPRO: "Op 14 september houdt de Tweede Kamer een hoorzitting over de risico’s van de winning van schaliegas uit diepe aardlagen in Nederland. Er is al toestemming voor een proefboring in het Brabantse Boxtel. In de VS hebben ze al jaren ervaring met wat ze daar 'fracking' noemen.

Filmmaker Josh Fox, woonachtig in het waterwingebied van New York, kan zijn land leasen aan een bedrijf dat gaswinning op zijn terrein wil gaan doen. Voor 100.000 dollar. Zo’n aanbod kun je moeilijk afslaan. Maar Fox vertrouwt het niet.

Het is het begin van een roadmovie langs de boorputten in de VS. Schaliegas wordt gezien als een ideale oplossing om de schaarste te overbruggen nadat de aardolie is uitgeput en duurzame energie op wereldschaal nog niet echt op gang is. In de VS zijn al tienduizenden boorputten geslagen om het gas met behulp van veel chemicaliën aan de aardlagen te onttrekken."

Bekijk de uitzending op de site van Tegenlicht.

Site van Gasland.

Food&WaterWatch: "The company [Chesapeake Energy] made a whopping pre-tax profit of $2.8 billion in 2010, but it paid $0 in corporate income tax to the U.S. Treasury. At the same time, the company’s CEO, Aubrey McClendon, was given $21 million in compensation. I emphasize given because how does one actually earn over $57,000 a day?"

GroenLinks: "GroenLinks wil dat er onmiddellijk gestopt wordt, totdat de schadelijke effecten op het milieu onderzocht en bekend zijn."

schaliegasvrij
Klik voor website van Schaliegasvrij Haaren


Huizenprijzen dalen 7%

BNR: "De woningmarkt raakt verder in het slop en de huizenprijzen blijven dalen met ongeveer 7 procent. Die verontrustende conclusie staat in een rapport van de TU Delft in opdracht van de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de verstrekker van de nationale hypotheekgarantie."

Huizen zijn in Nederland nog steeds veel te duur als gevolg van het kunstmatig opdrijven van de prijzen door de vastgoedsector, de banken en de overheid. Dus nieuwe maatregelen om de vastgoedsector te ondersteunen die de staat geld kosten, en dat in een tijd waarin de burgers de broekriem aan moeten halen, zijn uit den boze. Laat de huizenprijzen maar zakken tot een redelijk niveau. Een nieuwe huizenprijzenbubbel is niet de oplossing. Eerdere maatregelen hebben de staat alleen maar geld gekost. Het uitdelen van subsidies aan huizenkopers is niet meer van deze tijd.

March of a Million

Ook over Israël krijgen we in Nederland nauwelijks fatsoenlijke berichtgeving. Als in Moskou tien demonstranten staan te roepen is de hele westerse pers aanwezig, maar hierover hoor je weinig of niets.

Kikar-Hamedina-March-of-Million

972mag: "Six weeks after Israel’s largest social protest began against the high cost of living in Israel, the J14 movement held its ‘March of a Million’ protest tonight. The movement fell short of bringing a million Israelis into the streets. Yet even at 400,000, the protest will still go down as the largest ever in Israeli history."

Tax Wall Street

Hier ziet u het nieuws dat u niet op het NOS journaal zult zien: Amerikaanse verpleegsters en verplegers eisen een tax op financiële transacties (speculatie) van Wall Street als bijdrage aan de gezondheidszorg.


Windhandel van 'vrije jongens'

SOMO: "Trots meldde DNB in een persbericht op 9-8 j.l. dat Nederland de wereldranglijst van het IMF voor buitenlandse directe investeringen aanvoert. De totale inkomende directe investeringen bedroegen maar liefst 3.000 miljard dollar en de uitgaande investeringen bedroegen 3.700 miljard dollar in 2009, omgerekend 377% en 465% van het BNP. De VS, een land met een nationaal inkomen van ruim 14.000 miljard dollar, stond op de tweede plek met inkomende en uitgaande directe investeringen van respectievelijk 2.300 miljard dollar en 3.500 miljard dollar, oftewel 16% en 25% van het BNP in 2009. De verhouding tussen BNP en buitenlandse directe investeringen is in Nederland dus 20 keer groter dan die van de VS.

Dit is geen reden voor trots, maar zou vooral in tijden van financiële instabiliteit kritische vragen bij DNB moeten oproepen. Het is overigens ook geen nieuws. Het IMF en de Bank voor Internationale Betalingen, de centrale bank voor centrale banken, hebben ook lijstjes van andere wereldwijde kapitaalstromen. In de top tien van grootste inkomende en uitgaande portfolio investeringen en interbancaire leningen scoren landen als Nederland, Zwitserland, de Kaaimaneilanden, Ierland en Luxemburg, altijd hoge ogen. Volgens het IMF zijn buitensporige financiële stromen een maat voor het zijn van een “offshore financial center”, een term die benadrukt dat de financiële stromen met niet ingezetenen vele malen groter is dan de nationale economie zou rechtvaardigen. Deze kleine economieën met gigantische financiële waterhoofden, zijn schakels in een keten van financiële centra die multinationale ondernemingen, banken en hedge funds in staat stellen om onvoorstelbare kapitaalstromen de wereld rond te pompen. Deze financiële stromen hebben geen relatie met enige reële economische activiteiten in het land waar ze in de boeken komen. De inkomende en uitgaande financiële stromen vinden grotendeel plaats in lege hulzen, beter bekend als ‘brievenbusondernemingen. Nederland heeft er naar schatting een slordige  20.000. Het belangrijkste doel hiervan is het ontwijken van belastingsverplichtingen en het omzeilen van regulering.

DNB zou juist kritische vragen moeten stellen over de fiscale en regulatieve vrijplaats die door een klein leger van 15.000 fiscalisten, notarissen en juristen is opgebouwd op de Amsterdamse Zuidas. Tegenover belastingopbrengsten van een miljard euro in Nederland, staat een veelheid aan belastinginkomsten die elders verloren gaat."

Unemployed-People-Bullied

Globalternatives: "Hoe is de situatie nu? De kapitalen zijn zeer vrij. De mensen met geld in principe ook; velen zijn er echter de slaaf van …. De burgers, die zich materieel niet veel zorgen hoeven te maken, hebben dus relatief veel vrijheid en vrijheden. Daarmee is het zelfs totaal uit de hand gelopen. Wat we ons denken te kunnen veroorloven ten opzichte van de natuur, onze naasten en ons nageslacht - we realiseren ons niet hoe fout en dom we bezig zijn. Ja, het is vooral onintelligent. En we worden dom gehouden door reclame, de meeste programma's op TV en radio en waarschijnlijk ook door het hele onderwijs. Dat laatste kan het ook niet helpen, moet ons immers klaarmaken voor de maatschappij, en daarin is geen ruimte voor echt vooruit kijken. Onze hele officiële cultuur ronkt van de vrijheid. Maar vaak is er sprake van pseudovrijheid. "Wat wil je worden?" vragen we onze kinderen. Vrijheid? De maatschappij doet geen beroep meer op hen, heeft een groot deel van hen eigenlijk niet echt nodig, weet er geen weg mee. We zijn met teveel.

Het is het afwentelen door het bedrijfsleven van talloze kosten - privatisering van de winsten, socialisering van de lasten - dat van de overheid zo'n grote overhead heeft gemaakt. Hetgeen vervolgens door hetzelfde bedrijfsleven voortdurend bekritiseerd wordt. En bij de individuele burgers houdt de verantwoordelijkheid meestal op als zij de voordeur uitgaan.

De overheid, inclusief de wetgeving, is bedoeld als ons gezamenlijk, door ons zelf gemaakt, instrument om ons in het gareel te houden, ons aan onze verplichtingen jegens de publieke zaak te herinneren en om de dingen te doen die we alleen niet kunnen. De overheid als ons collectieve geweten en gedragscode, vergelijkbaar met de afspraken die binnen een gezin of op een werkvloer gemaakt worden."

Beleef buiten

lantaarntje

GroeneMaand: "De hele maand september vind je op deze website honderden natuuractiviteiten, wandelroutes en aanbiedingen. Met de activiteitenzoeker zie je snel welke activiteiten er bij jou in de buurt zijn."

© 2009