Weblog Archive juli 2012

Hoorzitting Open Air


Vanochtend vond in het stadhuis van Amsterdam de hoorzitting plaats waar de mensen werden gehoord die bezwaar hadden gemaakt tegen de vergunning voor Amsterdam Open Air. Bovenstaande keynote is als filmpje aan de commissie getoond. Als vertegenwoordiger van het stadsdeel trad dhr. Gossink, Adviseur Vergunningen op.

Van de heer Gossink ontvingen wij op de zitting nog een niet ondertekend document dat het standpunt van het stadsdeel over de bezwaren weergeeft. Het stadsdeel volhardt in zijn boosheid. Er waren zes bezwaarschriften ingediend waarvan het stadsdeel beweert dat de meeste bezwaarden geen direct belanghebbenden zijn. Enkel het bezwaar van de advocaat van Habitat gemachtigd namens de bewonersvereniging en 10  bewoners van Nellestein vindt men expliciet ontvankelijk.

Het is duidelijk dat het stadsdeelbestuur lak heeft aan de belangen van de omwonenden en gebruikers van het park. Belanghebbenden zijn volgens mij alle gebruikers van dit publieke park. Vooral portefeuillehouder Jaensch schermt voortdurend met het argument dat we mensen uit andere stadsdelen en steden aan moeten trekken naar Zuidoost, vandaar dit festival. Maar als het aankomt op de belangen van de gebruikers van het park dan vindt hij (en het bestuur) dat de bezwaren van de gebruikers en recreanten er niet toe doen. De belangen van een paar organisatoren van Amsterdam Open Air worden wel zeer goed behartigd. Dat betekent gewoon dat er sprake is van ontoelaatbare belangenverstrengeling van dhr. Jaensch als portefeuillehouder van Zuidoost, als vertegenwoordiger van Zuidoost bij Groengebied Amstelland en als neoliberaal politicus die het openbaar eigendom graag wil verhuren aan particulieren die er winst mee maken. Wat dhr. Gossink op deze zitting heeft meegedeeld toont duidelijk aan dat omwonenden en gebruikers niet als belanghebbenden worden gezien (tenzij ze vlak bij het park wonen) maar dat de belangen van een particuliere onderneming als Sky Concepts & Events (Amsterdam Open Air) met hand en tand worden verdedigd. Dhr. Jaensch (en zijn adviseur en het stadsdeelbestuur) verdedigen niet de belangen van de omwonenden. Dat is voor een stadsdeelbestuur een foute opstelling.

Dat het stadsdeel de omwonenden en gebruikers van het park als geen direct belanghebbenden beschouwt, is een schoffering van de inwoners van Zuidoost en omwonenden. Dat is geen reklame voor een stadsdeel dat beweert mensen uit de rest van de stad en de provincie te willen aantrekken, en bovendien ook de Floriade in 2022 wil organiseren. Als je zo met het oude floriadeterrein omgaat, dan geeft dat niet veel fiducie.

Dhr. Gossink heeft op deze zitting verklaard dat het stadsdeel enkel gekeken heeft naar de openbare orde en veiligheid, maar niet de Flora- en Faunawet, en dat het stadsdeel enkel de evenementennota uitvoert. Ecologische Hoofdstructuur, Hoofdgroenstructuur, bestemmingsplan, zorgplicht, deze zijn volgens het stadsdeel niet relevant; wat voor hen telt is de evenementennota. Een zeer dubieuze opstelling.

De vertegenwoordiger van het stadsdeel deed smalend over de foto's die hij te zien kreeg over de abominabele toestand van het Gaasperpark. Daar kon hij niets mee. Nogal wiedes, want het stadsdeelbestuur heeft enkel oog voor de belangen van de festivalorganisatoren, daar passen de meningen van omwonenden die hun park zien verloederen niet bij.

Hoe ligt de verhouding tussen een Adviseur en een portefeuillehouder in dit stadsdeel? Een Adviseur trek je aan om 'de grenzen van de wet' te verkennen, hier en daar zelfs de wet te verkrachten en naar je hand te zetten. De Adviseur verschuilt zich achter het beleid dat hij zogezegd moet uitvoeren (vreemd toch in dat geval de term 'adviseur') terwijl het stadsdeelbestuur zich altijd kan distantiëren van de beleidsvoering van de Adviseur. Denk maar aan het persoonlijke inzagebeleid van de heer Adviseur. Ook dhr. Jaensch heeft zich al schuldig gemaakt aan een verkeerde voorstelling van zaken. Hij beweerde dat het Gaasperpark niet tot de EHS behoorde, ook dat het stadsdeel en GGA orchideeën mochten maaien, wat allebei fout was. Men had geen ontheffing voor het maaien van orchideeën. Het stadsdeelbestuur meent dat niet het behartigen van de belangen van de inwoners het belangrijkste is, maar dat de winsten van de organisatoren van festivals (die niet in Zuidoost wonen) voorgaan. Financieel toezicht op de kosten en baten ontbreekt volkomen. Deze zijn onttrokken aan democratische beoordeling en besluitvorming over dit publieke park. Hoeveel verdient GGA met zo'n festival? Hoeveel is er besteed aan het voorbereiden van het park? Hoeveel geld kostte het herstel van het park? Kan GGA met de opbrengst van het festival het onderhoud van het park bekostigen? Wat als het park onherroepelijk is beschadigd en alle festivalweiden nog meer en duurder onderhoud vergen (wat zeer waarschijnlijk is)?

Een EHS-park als het Gaasperpark is geen geschikte locatie voor een festival. Dat GGA een contract heeft afgesloten met Sky Concepts & Events voor vijf jaar geeft al aan dat een evaluatie na het eerste evenement een wassen neus was. Amsterdam Open Air weet trouwens donders goed dat het terrein na vijf jaar festivals volkomen ongeschikt zal zijn geworden voor festivals of wat voor recreatie ook, tenzij je er een vennetje van maakt. Na die vijf jaar gaat Amsterdam Open Air vast een ander groengebied ruïneren.

Ik hoop dat de bezwarencommissie een eind maakt aan dit soort festivals in EHS-parken. Er zijn alternatieven. Het stadsdeelbestuur van Zuidoost moet zich bezighouden met de belangen van de bewoners en het behoud van het groen. Als de winsten van festivalorganisatoren voorgaan dan is er sprake van ontoelaatbare belangenverstrengeling en onbehoorlijk bestuur.

Regime change

outwithlagarde
Klik voor vergroting

Waarom moest Strauss-Kahn verdwijnen als directeur van het IMF? Niet omdat hij een scheve schaats reed of vanwege zijn sexuele avontuurtjes. Deze man moest weg omdat hij geen neoliberale politiek volgde. Zijn amoureuze escapades waren al veel langer bekend. De geheime diensten van de grote landen bespioneren alle topmensen. Pas op het moment dat sommige politici niet meer in de gedicteerde lijn lopen dan worden ze eenvoudig onderuit gehaald door ze aan te klagen voor persoonlijke misstappen. Zo werkt dat.

TheIndependent: "The IMF under Dominique Strauss-Kahn in the European crisis was the best. That was pretty well known. They argued that you needed to restructure the debts, write down the losses, you couldn’t push excessive austerity. In the Iceland programme you even had capital controls.

Strauss-Kahn was a good economist and he understood that was the effect of austerity, the need to stabilise financial markets, the need to restructure debt. So he was reflecting the non neo-liberal view. You would have thought that 2008 would have destroyed the neo-liberal school, this view that markets always work."

Het IMF onder Christine Lagarde volgt rabiaat een neoliberale politiek. Zij is dus een gevaar voor de hele Europese bevolking. Zij betaalt geen belastingen, maar vindt wel dat de Grieken op schandalige manier belastingen ontduiken. Er zijn dus duidelijk twee soorten mensen in dit bestel, legale belastingontduikers en illegale.

IrishCentral: "The International Monetary Fund has ordered the Irish government to slash dole payments, cut child benefit, and take the automatic right to a medical card away from old age pensioners.

The IMF also wants the government to introduce a hard hitting property tax as it seeks a return on its investment in Ireland.

IMF bosses, in Dublin for their regular review of the Irish economy, ordered the Government to cut high social welfare benefits to encourage people back to work."

Wie heeft de macht in handen? Niet onze regeringen maar de neoliberale regenten van het IMF en de ECB. Is het niet heel, heel vreemd dat de ECB geen landen mag steunen, maar enkel banken? Dat geeft toch al aan waar de echte macht zit, bij de banken. De neoliberale nomenklatura is anti-democratisch, vernietigt de soevereiniteit van alle landen en onderdrukt de werkende bevolking. Niettemin heult ons journaille vrolijk mee met de neoliberale wolven. Het wordt tijd voor een regime change.

De valse idylle

Amsterdam Open Air presenteert zich altijd als een idyllisch evenement in het groen. De overlast voor omwonenden en de vernieling van het Gaasperpark telt voor onze bestuurders van stadsdeel Zuidoost en Groengebied Amstelland niet mee. De powerpoint presentatie die een tijd geleden is aangeboden aan Groengebied Amstelland is hier nu ook als filmpje te bekijken. De idylle blijkt een ravage te zijn.


Hoorzitting bezwaren Amsterdam Open Air

gaasperparkplas c
Gaasperpark op 15 juli

Op dinsdag 31 juli om 10:15 is er in kamer 0243 van het stadhuis van Amsterdam (ingang Zwanenburgwal) een hoorzitting waarin de bezwaren tegen de evenementenvergunning voor grote festivals als Amsterdam Open Air door een aantal indieners toegelicht zullen worden. De hoorzitting is openbaar.

Het volgende filmmateriaal is in deze kwestie van belang:

Van Idylle tot Ravage

Een dag in het park

Orchideeënmaaiers

Amsterdam Open Air 2012

IJs op Groenland smelt zeer snel

Groenland
Nasa foto
IJskap op Groenland - links 8 juli, rechts 12 juli

Guardian: "The Greenland ice sheet melted at a faster rate this month than at any other time in recorded history, with virtually the entire ice sheet showing signs of thaw.

The rapid melting over just four days was captured by three satellites. It has stunned and alarmed scientists, and deepened fears about the pace and future consequences of climate change.

In a statement posted on Nasa's website on Tuesday, scientists admitted the satellite data was so striking they thought at first there had to be a mistake.

Lora Koenig, another Goddard glaciologist, told Nasa similar rapid melting occurs about every 150 years. But she warned there were wide-ranging potential implications from this year's thaw.

"If we continue to observe melting events like this in upcoming years, it will be worrisome." she told Nasa.

The most immediate consequences are sea level rise and a further warming of the Arctic. In the centre of Greenland, the ice remains up to 3,000 metres deep. On the edges, however, the ice is much, much thinner and has been melting into the sea.

The melting ice sheet is a significant factor in sea level rise. Scientists attribute about one-fifth of the annual sea level rise, which is about 3mm every year, to the melting of the Greenland ice sheet."

Een Camargue in Gaasperdam


Romy heeft haar eigen pony, Amor. Hij is 5 jaar oud en komt uit het wild (Zuid-Frankrijk). Hij is een Camargue, een ponyras genoemd naar de streek in Zuid-Frankrijk waar hij vandaan komt. Romy heeft hem zelf ingereden. Het is een hele lieve pony met heel veel karakter. Normaal als hij iets niet wil dan doet ie dat ook niet, maar deze keer ging het wel goed. Voor het eerst het water in!!

De Camargue is een ponyras dat voornamelijk leeft in halfwilde kuddes. Het is één van de oudste ponyrassen en lijkt veel op de oerpony. Ze hebben een goed temperament, zijn moedig, lenig en beweeglijk. Hun uithoudingsvermogen is zeer groot. De Camargue wordt donkerbruin of zwart geboren, maar in de loop der jaren veranderen zij in een schimmel.

Met een zachte hand en wat geduld leert Romy haar pony in een minuut of tien te wennen aan het water. Hij gaat er ook meteen van genieten.

Dichters

We hebben al te veel dichters verloren de laatste tijd. Daarom een eerbetoon aan hen en de magistrale stralende zon met een gedicht van Johnny van Doorn, alias Johnny the Selfkicker, alias Habakuk II de Balker.


Een magistrale stralende zon bracht vandaag de libellen de warmte die ze nodig hebben. Hier en daar een paar brede wespenorchissen, een ruige anjer, de kleverige ogentroost en de rode ogentroost. Al deze schoonheden domweg gelukkig aan de zuidoever van de Gaasperplas. In mijn tuin de eerste houtpantserjuffer.

bloedrodeheidelibel c
Bloedrode heidelibel

bruinrodehl c
Bruinrode heidelibel

bredewespeno c
Brede wespenorchis

ruige anjer c
Ruige anjer

kleverige ogentroost c
Kleverige ogentroost

Brokodyari Gaasperpark

"Podrán cortar todas las flores, pero no podrán detener la primavera."

Ze kunnen alle bloemen maaien, maar de lente kunnen ze niet tegenhouden.

Het maakt niet uit wie dit gezegd of geschreven heeft, el Che of Pablo Neruda; het is een mooie spreuk. Nochtans doet de neoliberale nomenklatura er alles aan om ook de lente aan te pakken met hun vervuiling en exploitatie van de natuur.

kappen c
Het kappen van bomen is een rechtse hobby
Gaasperpark 20 juli

Het lijken mooie dagen te zullen worden dit weekend. Het Gaasperpark is nog steeds herstellende. Voor de grote ligweide is het mogelijk al te laat; dat komt zo te zien nooit meer goed. Net als in het Bijlmerpark kunnen we verwachten dat een volgend festival ineens in het water komt te staan. Dan is de ellende voor het park niet te overzien.

inhetwater c
De grote ligweide vandaag - nog steeds een moeras

Laten we hopen dat het rosarium nog te redden is en dat er over een paar weken weer bloemen bloeien. Het is in elk geval een verademing om er reigers te zien rondlopen. Emiel de schildpad heb ik nog niet gezien. Het arme beestje heeft nauwelijks nog groen om zich in te verschuilen, als ie al Amsterdam Open Air heelhuids heeft doorstaan.

reigerrosarium c

Natuur

strawberry

Parool: "De aardbei als symbool voor Amsterdam, kleding van brandnetels en het Amsterdam Food Center als marktplaats voor in de stad verbouwd voedsel: dat zijn drie ideeën uit de koker van de Urban Agriculture Summit.

De Amsterdamse Innovatie Motor (AIM) hield onder die naam een bijeenkomst over stadslandbouw, in samenwerking met Philips en Deloitte. De gemeente wil met winstgevende stadslandbouw meer voedsel verbouwen, met kortere lijnen tussen boer en consument."

Tuin&Landschap: "Rotterdam wil met de aanleg van buurtmoestuinen de stad groener maken en de leefomgeving verbeteren.

Rotterdam wil dat duurzaam geproduceerd voedsel voor een goede prijs beschikbaar is voor een brede laag van de bevolking. Door zelf aan de slag te gaan met het telen van groenten kunnen stadsbewoners gezonder eten tegen lage kosten. Ook helpt Rotterdam voedselproducenten uit de regio betere toegang te krijgen tot de stedelijke markt.

Zowel commerciële activiteiten om de stad, als niet-commerciële moestuintjes in de stad die beheert worden door buurtbewoners."

Het lijkt me duidelijk dat 'stadstuinbouw' als commerciële activiteit in een stad weinig te zoeken heeft. Rotterdam ziet dat goed, het gaat om buurtmoestuinen en volkstuintjes. Commerciële tuinbouw hoort op het platteland thuis, niet in de stad.

Trouw: "Meer marktwerking in de natuur, luidt het devies van de milieutop in Rio de Janeiro. De Boliviaan Pablo Solón, voormalig ambassadeur bij de VN, walgt ervan. Volgens hem moeten we respectvoller omgaan met de natuur.

Zowel het Unep-rapport als de voorlopige slotverklaring voor de conferentie bevestigen dat we op een milieucrisis afstevenen. Gek genoeg zoeken beide teksten de oorzaak in het ontbreken van het marktmechanisme in de natuur. Hun oplossing: de natuur kapitaliseren.

Natuurlijk gebeurt dat al lang, voegt hij er meteen aan toe, natuurlijke bronnen worden al sinds mensenheugenis gebruikt voor exploitatie. "Het nieuwe is alleen dat het nu niet meer gaat om tastbare producten, maar om functies van de natuur. De capaciteit van een bos, stuk grond of oceaan om CO2 op te slaan, de capaciteit van een bron om water te leveren, daar heeft nooit een prijskaartje aan gehangen. Door die elementaire processen verhandelbaar te maken, raakt het ecosysteem Aarde overgeleverd aan de grillen van speculanten."

Natuur&Milieu: "De uitspraken van het Europeesgerecht in Luxemburg in de zaken van Milieudefensie (luchtkwaliteit) en  Natuur & Milieu (bestrijdingsmiddelen) vandaag zijn een doorbraak. De  uitspraken maken de weg vrij voor milieuorganisaties om EU-besluiten te  kunnen aanvechten op Europees niveau. De Europese Commissie heeft het  verdrag van Arhus, dat het recht van burgers en milieuorganisaties  regelt om bij de rechter aan te kloppen, niet goed toegepast.

Wat betreft luchtkwaliteit betekent het dat de Europese Commissie moet ingaan op de klacht van Milieudefensie dat Nederland ten onrechte uitstel heeft gekregen om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen en dat hiervoor een goed plan moet liggen. Een belangrijk onderdeel van de plannen om aan de luchtkwaliteitsnormen te voldoen, is bijvoorbeeld het invoeren van de kilometerheffing. Dit is door het huidige kabinet juist tegengehouden. Stumpe: "Het uitstel heeft de luiheid van Nederland om luchtvervuiling aan te pakken beloond. Maatregelen om luchtvervuiling tegen te gaan zijn uitgebleven.

Ook klachten over te veel bestrijdingsmiddelen in ons voedsel moeten voortaan serieus worden bekeken en beantwoord door de Commissie, die dat tot nog toe weigerde."

Wil je in een stad eetbare producten telen, dan moeten de lucht en de grond er schoon zijn.

bc

VroegeVogels: "Provinciale Staten van Noord-Holland hebben op 16 juli jl. unaniem het initiatiefvoorstel van de Partij voor de Dieren, Geen Bijzaak, aangenomen om maatregelen te nemen die de bijensterfte in Noord-Holland tegengaan.

2012 is het jaar van de bij. Bijenhouders, fruittelers en natuurliefhebbers waarschuwen al jaren dat het slecht gaat met de honingbij en de wilde bijen. Een normale sterfte van de honingbij in de winter is ongeveer 8 procent, maar de laatste jaren ligt het sterftecijfer boven de 20 procent. En van de 350 wilde bijensoorten die in Nederland nog voorkomen zijn er 188 met uitsterven bedreigd.

De provincie gaat het Rijk oproepen het gebruik van de zeer giftige en nauwelijks afbreekbare groep insecticiden, de neonicotinoïden, te beperken en zo nodig te verbieden. Ook gaat de provincie een proef met bijvriendelijk bermbeheer uitvoeren. Bloemrijke wegbermen zijn niet alleen leefgebied voor wilde bijen maar vormen ook verbindingen tussen gebieden. Daarnaast gaat de provincie andere terreinbeherende organisaties, zoals gemeenten en recreatieschappen vragen hun terreinen ook bijvriendelijk in te richten."

Daar kan Groengebied Amstelland een voorbeeld aan nemen. Het Gaasperpark moet meer bloemen krijgen. Er staat tenslotte ook een bijenstal. De bijen hebben bloemen nodig. Ook mensen bloeien op in een groene omgeving. Wat Zuidoost en GGA nu doen is kapitaalvernietiging door natuur te misbruiken voor festivals die onze parken om zeep helpen.

Natuur is niet verhandelbaar!

Geen honden op stranden

honden

GroengebiedAmstelland: "Groengebied Amstelland is een geliefd gebied om de hond uit te laten, en vooral om de hond lekker los te laten lopen. Omdat het niet voor iedereen altijd even duidelijk is waar dit wel of niet mag, heeft het algemeen bestuur van het groengebied nog eens naar de regels gekeken.

Aangepaste regels

Dit heeft er toe geleid dat de regels voor een aantal gebieden zijn aangepast. De nieuwe regels zijn nu voor alle stranden gelijk, wat betekent dat er in de zomerperiode van 15 april tot 15 oktober geen honden meer mogen komen op de stranden/zwemlocaties en de daarbij behorende ligweiden van de Ouderkerkerplas, De Hoge Dijk en Gaasperplas. Door het gehele groengebied zijn plekken waar honden het gehele jaar mogen loslopen. Deze plekken zijn met borden aangegeven."

Dat hebben de hondenbezitters aan zichzelf te wijten. Voortdurend werden verbodsborden voor honden vernield en gesloopt. Nu mogen honden enkel loslopen waar dat met borden is aangegeven. Als ze die vernielen dan zou dat betekenen dat daar theoretisch geen honden los mogen lopen. Ik vind dit een goede maatregel van GGA.

Het betere feesten

Evenementen: "Van 14 tot en met 21 juli zullen duizenden studenten en reünisten van het A.S.C./A.V.S.V acht dagen lang hun hun 32ste lustrum vieren in Arena Park Amsterdam Zuidoost.

Een groot lustrumdorp zal worden opgebouwd in Arena Park om alle studenten 8 dagen lang in lustrumsferen te doen geraken! Het dorp zal bestaan uit feesttenten, een lustrumrestaurant, een jacuzzi village, bungyjump en nog veel meer. Alle feesten en het festival zullen zich op het terrein van ArenA Park afspelen. Het terrein is uitstekend bereikbaar met het openbaar vervoer en voor de terugreis staan speciale bussen klaar!"

Dat feesten in Zuidoost ook beter kan in het Arena Park dan in het Gaasperpark of Bijlmerpark, blijkt wel uit het volgende filmpje.


Update: Jammer genoeg blijkt er toch e.e.a. mis met de vergunning. Heerst er anarchie op de afdeling vergunningen van stadsdeel Zuidoost? Tot vijf uur 's morgens! Zijn ze gek geworden?

Henk de Boer: "Een enorme herrie in Zuidoost. Kaboenk, kaboenk, kaboenk.
Tot diep in de nacht. Afgelopen zaterdagnacht tot drie uur wakker gelegen (Reigersbos III). Geluidsoverlast is al de hele week gaande. Kaboenk, kaboenk, kaboenk. Lage bastonen. 'De organisatie mag het het geluid zelf monitoren,' zei een ambtenaar van stadsdeel. Een bewoner uit Nieuw-Kempering heeft twee nachten niet kunnen slapen. Hij belde stadsdeel. 'Ze hebben een vergunning tot drie uur uur en zelfs tot vijf uur,' zei de ambtenaar. Bewoner wordt er helemaal gek van. Hij heeft al veel last gehad van Open Air en nu dit."

Van Idylle tot Ravage



Dit filmpje toont de voorbereiding voor het Amsterdam Open Air festival (26-27 mei 2012) in het Gaasperpark en de pogingen tot herstel van het park na het festival. Er is veel geld en moeite besteed aan het herstel van de lig/speelweiden, maar het heeft niet geholpen. Door de zware belasting van de tenten en de duizenden dansende bezoekers is de grond ingeklonken en minder doorlaatbaar voor regenwater. Dat zorgt voor veenvorming: graswortels staan dagenlang in het regenwater en verrotten. Dat proces van verrotting duurt heel lang. Er is geen sprake van compostering. Het resultaat na jaren is turf. Die rottende laag zinkt bij droogte dieper en comprimeert; na regen wordt die laag weer zwaarder en zakt verder tot er een ondoorlaatbare grondlaag onstaat. Dit herhaald proces zorgt ervoor dat regenwater niet meer na een paar uur in de bodem verdwijnt. Het water blijft dagenlang staan en zorgt voor veenvorming. Er onstaat een moeras. Ook het verwijderen van struiken, planten en bloemen heeft als resultaat dat regenwater niet meer opgenomen wordt.
Door ieder jaar een paar grote festivals te organiseren ontstaat een terrein dat niet meer geschikt is voor recreatie, tenzij je er een vennetje laat ontstaan en een habitat voor libellen creëert. Is best een leuk idee.
Grote festivals horen niet in parken thuis.

Laat de ganzen niet stikken

Faunabescherming: "Met één pennenstreek heeft staatssecretaris Bleker duizenden ganzen veroordeeld tot de dood in de gaskamer. De Faunabescherming wil zoveel mogelijk ganzen redden, maar heeft daarbij uw steun nodig. Verspreid dit filmpje!"


Exit rosarium

rosarium15juli
Rosarium op 15 juli

Nellesteiner: "Naar aanleiding van een door ons ontvangen bericht (zie hierboven) over de huidige situatie in het ‘Rosarium’ - zoals dat deel van het Gaasperpark nog steeds door velen wordt genoemd - hebben wij contact opgenomen met Groengebied Amstelland om te informeren wat de plannen zijn met dit gebied. Men informeerde ons als volgt.

  "Groengebied Amstelland zorgt voor het beheer van het Gaasperpark. Aanvankelijk beschikte men nog over middelen om o.a. het Rosarium enigszins te onderhouden, maar in de loop der jaren is dat minder geworden. Een aantal jaren geleden is besloten om de enkele rozenstruiken - die er nog over waren gebleven - weg te halen en het terrein in te zaaien met gras. Het Rosarium was vanaf dat moment geen rosarium meer.
   Op het terrein kwam - met name aan de randen - allerlei struikgewas op. Men heeft dat aanvankelijk zo gelaten, maar later is een deel teruggesnoeid tot een haag. Maar ook het op orde houden van deze haag is arbeidsintensief, vandaar dat men besloten heeft deze haag dit jaar weg te halen en het gehele terrein in te zaaien met graszaad. Het wordt nu een grasveld wat gemakkelijker en goedkoper te onderhouden is. Alleen de kring van struikgewas midden op het terrein wordt nog in stand gehouden."

Wat er in de toekomst met het terrein gaat gebeuren is nog onduidelijk. Of de locatie als evenementen terrein gehandhaafd word of te zijner tijd heringericht gaat worden is afhankelijk van het bestuur van Groengebied Amstelland."

Het is duidelijk dat Groengebied Amstelland niet de waarheid vertelt. Door het insnoeien van het rosarium voor Amsterdam Open Air zijn deze struiken niet meer in staat gebleken om bloemen te produceren. GGA heeft het rosarium daarna totaal uitgeroeid. Wat er in de toekomst met GGA gaat gebeuren is nog onduidelijk. Of GGA als beheerder van groengebieden gehandhaafd kan worden of opgedoekt wordt is afhankelijk van de stadsdelen en de inwoners. Het was volgens mij de bedoeling dat GGA geld zou verdienen aan muziekfestivals om het onderhoud van het park te bekostigen. Maar zelfs dat kan GGA niet waarmaken. U kunt Groengebied Amstelland een e-mail sturen met uw mening hierover. Een andere mogelijkheid is om Sander Groet (Sky Concepts & Events, Piet Heinkade 151, 1019 GM Amsterdam) en/of Sjoerd Wynia, de organisatoren van Amsterdam Open Air, te verzoeken om nieuwe rozenstruiken aan te kopen voor het rosarium.

Als inwoner van Zuidoost kunt u zelf wat gaan planten daar of bloemen inzaaien. Diverse organisaties verschaffen gratis zakjes bloemenzaad. Alles is beter dan het moeras dat nu aan het ontstaan is.

Open Imker Dag

Bijenhouders: "Voor de derde keer op rij organiseert de NBV op tal van locaties de Landelijke Open Imkerijdag.  Op zaterdag 14 en zondag 15 juli zullen meer dan 200 imkers  hun bijenstal openstellen voor het publiek. De Open Imkerijdag sluit zich aan bij het themajaar 'Jaar van de Bij'."

openimkerdag
Open Imker Dag in het Gaasperpark

Tot 4 uur vandaag is de bijenstal in het Gaasperpark open voor het publiek. Je kan er een filmpje bekijken en honing kopen.

Bijlmerhoning
Bijlmer bloemenhoning

gaasperparkplas copy

bankjen copy
Het Gaasperpark vandaag

Het Gaasperpark ligt er verzopen bij; het is eigenlijk een Gaasperparkplas geworden in plaats van een Gaasperplaspark. De zomer wil ook niet erg meewerken. Dus de bijen hebben alle hulp nodig die ze maar kunnen krijgen. Dat betekent bloemen en planten zaaien die de bijen nodig hebben. Het Gaasperpark kan wat bloemen gebruiken na de ravage van Amsterdam Open Air. Gooi de zaadjes niet in de plassen, maar op plekken die redelijk droog zijn. Het rosarium kan ook wat opgefleurd worden met een zaadjesmix speciaal voor bijen en vlinders.

VVD propaganda

De verkiezingen komen eraan, dus laten we de partij met de gierende lachbekken en graaiende handen eens flink in het zonnetje zetten.

tripledip
Meer affiches

ISheARE copy
Klik voor vergroting

IYouAreNot copy
Klik voor vergroting

Eel_Duck copy
Klik voor vergroting

De Bayeux affiches kun je zelf maken met de 'historic tale construction cit'. Leuk voor de kids.

Parool: "De regering kon in de jaren negentig ongestoord tientallen miljarden uit de kas van het ambtenarenpensioenfonds plunderen, tot grote woede van de Algemene Rekenkamer.
Dat zegt hoogleraar Jan van de Poel in een interview met deze krant."

Meer dan 17 miljoen werklozen in EU


EuroZone job crisis: trends and policy responses: "By April 2012, the Eurozone unemployment rate reached 11 per cent, representing 17.4 million jobseekers.

If the current policy course does not change quickly, however, it is possible that a further 4.5 million jobs will be lost over the next four years. This would risk further feeding social unrest and eroding citizen’s confidence in national governments, the financial system and European institutions."

ILO: "The study warns that without a shift in policy direction all countries in the Eurozone – both those currently under stress and their healthier counterparts – will suffer.

“It’s not only the Eurozone that’s in trouble, the entire global economy is at risk of contagion,” said ILO Director-General Juan Somavia.

According to the report, austerity has resulted in weaker economic growth and a worsening of banks’ balance sheets, leading to a further contraction of credit, and consequently lower investment and more job losses.

To move out of the austerity trap, the report recommends:

    Repairing the financial system conditional on resuming credit to small firms. Making shareholders pay for the bailouts would not only be fair but also reduce the need for taxpayers money or further austerity measures.

    Promoting investment and supporting jobseekers, especially for young workers. A “youth guarantee”, at a cost estimated at less than 0.5 per cent of the Eurozone’s government spending could be quickly implemented. To fund this, there is a case for refocusing European Structural Funds and mobilizing the European Investment Bank.

    Addressing differences in competitiveness between Eurozone countries. This opens up a new opportunity for social dialogue to ensure that i) labour incomes grow in line with productivity in the stronger economies; ii) income moderation in deficit countries is complemented with policies to boost the industrial base; and iii) a downward spiral in wages and worker rights is prevented."

CommonDreams: "Following Barclays' Scandal, Stiglitz says 'Send Bankers to Jail'

Without threat of prosecution, says Nobel economist, expect little to change

Nobel Prize winner and former World Bank economist Joseph Stiglitz has called recent revelations that Barclays and other large banks colluded to defraud their costumers by artificially leveraging international interest rates a "textbook illustration" of how banks use privileged information and lax oversight to reap rewards for themselves while savaging the wider societies in which they operate."

Joseph Stiglitz: "But the relevant question is the politics in Germany. Have they created a in their rhetoric a dynamic that makes it difficult to stop. In particular Merkel’s rhetoric that the crisis was caused by profligacy. You know Spain had a surplus, Ireland had a surplus. Every belt tightening, the economy goes down and the results are disappointing. It’s been one tightening of the belt after another. The adjustments have been unprecedeneted. She’s hoisted herself on her own petard. She’s framed the issue as profligacy, rather than framing it as “the European system is fundamentally flawed”. We have a banking system that’s backed by each government. A banking system that is backed by its own government is state aid. Germany is providing more state aid than Ireland, than Spain, because Spain can’t. Money is going to flow to the banking system with more state aid. So it’s a violation of the basic principle of Europe. She has not recognised this yet."

CommonDreams: "The tax rate for those making over $1 million (1.3 million euro) will be 75% come 2013

As he promised throughout his presidential campaign, Francois Hollande on Wednesday introduced a new 2012 corrective budget that calls for, among other measures, a one-off tax levy on the nation's wealthiest individuals and large corporations to help address the nation's current financial woes."

Excursies in Zuidoost

Biologe Tet Roetman organiseert flora excursies in Amsterdam Zuidoost.


De komende excursies:

14 juli: startpunt: onder spoorlijnviaduct naar de Hoge Dijk, bij Ruwelspad

21 juli: startpunt: kruidentuin Klarenbeek, Abcouderstraatweg, tegenover Golfterrein

28 juli: startpunt: kinderboerderij Bijlmerweide, Provinciale weg 46/A

4 augustus: startpunt: zuidoever Gaasperplas, ingang strandje en Ballorig, kinderspeelplaats

11 augustus: startpunt: Metrostation Strandvliet

18 augustus: startpunt hoek Provinciale weg naar Strandvlietpad naar Bijlmerweide

25 aug.: startpunt op Abcouderpad bij viaduct onder Gaasperdammerweg

KOSTEN 10 euro per persoon, jeugd t/m 15 jaar 5 euro p.p.

Graag even van te voren uw deelname melden via e-mail

Denkt u aan goede wandelschoenen en een paraplu bij de hand?

Graag tot zaterdagmorgen om  10.30 uur op een van deze startpunten.

Buurtmarkt

buurt

Bent u op zoek naar een hobby bij u in de buurt?
Wilt u graag uw sociale contacten uitbreiden?
Heeft u behoefte aan meer activiteiten buiten de deur?
Heeft u een beperking en weet u niet of er geschikte activiteiten voor u zijn in stadsdeel Zuidoost?
Zet u zich actief in voor uw eigen buurt en zoekt u daarbij ondersteuning?
Zorgt u voor een naaste met een beperking en heeft u behoefte aan informatie, advies of lotgenotencontact?

Gaasperpark 9 juli

ketikoti
Keti koti tent wordt afgebroken

Gisteren was er in het Gaasperpark een besloten en nergens aangekondigde Keti Koti viering. Alleen GGA had een bericht over de afsluiting van het terrein. Wie deze viering organiseerde is mij niet duidelijk. Het stadsdeel? Een groep Surinamers die niets te maken wilde hebben met de grote viering op 1 juli in het Oosterpark?

rijstrepen

Vandaag is men bezig de grote tent af te breken. Er was veel gerij gisteren naar de feesttent. Dat krijg je als je een feest organiseert midden in het Gaasperpark. Trouwens aan de overkant van het fietspad is het terrein nog steeds ongeschikt voor recreatie (zie foto boven). Hier en daar zie je autosporen op het net ingezaaide veld. Op veel plekken wil het gras niet meer groeien. Dat geldt ook voor de andere speelweiden die zijn gebruikt (misbruikt) door Amsterdam Open Air (zie foto's hieronder).

aoa moeras

aoa ven
Grote speel/ligweide op 9 juli

rosarium9juli
Rosarium vandaag

Het kan nog maanden duren voor het park weer geschikt is voor normale recreatie. Volgens mij is het zelfs onherroepelijk beschadigd en kunnen we de lig- en speelweiden wel afschrijven. Straks is er weer een feest, van Weyu, en zo wordt beetje voor beetje het park tot een evenementenafwerkterrein. Amsterdam Open Air, GGA en dhr Jaensch (VVD) moeten zich diep schamen voor deze ravage. Maar ik ben bang dat een gevoel van schaamte bij hen totaal ontbreekt. Misschien kun je wel spreken van Schadenfreude. Mijn vraag aan GGA over de toekomst van het Rosarium is onbeantwoord gebleven. Het wordt dus waarschijnlijk een grasveld zonder rozen, als het gras wil groeien welteverstaan. Het stadsdeelbestuur heeft er alvast voor gezorgd dat het Gaasperpark niet aantrekkelijk meer is voor recreanten. De bezoekers van Open Air komen vanzelfsprekend ook niet terug om de ravage die ze veroorzaakt hebben eens goed te bekijken.

Genetisch gemodificeerd voedsel

no_gmo_foods

Why genetically engineered food is dangerous: New report by genetic engineers

EarthOpenSource: "Genetically modified (GM) crops are promoted on the basis of a range of far-reaching claims from the GM crop industry and its supporters. They say that GM crops:

Are an extension of natural breeding and do not pose different risks from naturally bred crops
Are safe to eat and can be more nutritious than naturally bred crops
Are strictly regulated for safety
Increase crop yields
Reduce pesticide use
Benefit farmers and make their lives easier
Bring economic benefits
Benefit the environment
Can help solve problems caused by climate change
Reduce energy use
Will help feed the world.

However, a large and growing body of scientific and other authoritative evidence shows that these claims are not true. On the contrary, evidence presented in this report indicates that GM crops:

Are laboratory-made, using technology that is totally different from natural breeding methods, and pose different risks from non-GM crops
Can be toxic, allergenic or less nutritious than their natural counterparts
Are not adequately regulated to ensure safety
Do not increase yield potential
Do not reduce pesticide use but increase it
Create serious problems for farmers, including herbicide-tolerant “superweeds”, compromised soil quality, and increased disease susceptibility in crops
Have mixed economic effects
Harm soil quality, disrupt ecosystems, and reduce biodiversity
Do not offer effective solutions to climate change
Are as energy-hungry as any other chemically-farmed crops
Cannot solve the problem of world hunger but distract from its real causes – poverty, lack of access to food and, increasingly, lack of access to land to grow it on.

Based on the evidence presented in this report, there is no need to take risks with GM crops when effective, readily available, and sustainable solutions to the problems that GM technology is claimed to address already exist. Conventional plant breeding, in some cases helped by safe modern technologies like gene mapping and marker assisted selection, continues to outperform GM in producing high-yield, drought-tolerant, and pest- and disease-resistant crops that can meet our present and future food needs."

Business as usual

BusinessAsUsual
Business as usual

Elsevier: "De VVD wil dat het weer mogelijk wordt een hogere hypotheek dan de koopprijs af te sluiten. Ook moeten ouders tot 100.000 euro belastingvrij aan hun kinderen kunnen schenken voor de aankoop van een huis."

Dat de VVD een partij is die schulden wil wegwerken is een lachertje. De aanleiding van de crisis was de wereldwijde hypotheekcrisis, de oorzaak was de creatie van een huizenbubbel door banksters en overheid en de wereldwijde verkoop van waardeloze derivaten. Rutte gaat lekker verder op het oude stramien. De VVD liegt er ook lustig op los. Rutte gooit geld over de balk, zodat het begrotingstekort weer groter wordt en hij doet dat door de rijken grote financiële voordelen te bieden. Het tekort moet dan weer aangevuld worden met geld van de zieken en werknemers, en de kleine middenstand.

GeenStijl: "De Grave (VVD): Politici mogen liegen over euro"

Nog zo'n monster van verdraaiing: 'de kennisindustrie om zeep helpen'. Dat heet in normaal taalgebruik: geen duur en waardeloos oorlogstuig kopen. De terminologie wordt vanzelfsprekend veel gebruikt door rechtsextremistische partijen als de VVD en het CDA. Dat onzindelijk taalgebruik gaat gepaard met flagrante leugens. Het kabinet weigert ook de meerderheid van de Kamer te volgen en weigert te stoppen met investeren in dit bodemloze project. Rechts Nederland is al tientallen jaren bezig met het om zeep helpen van de kennisindustrie. Het onderwijs in dit land is ronduit belabberd.

NRC: "CDA en VVD beschuldigden de PvdA er vandaag van veel werkgelegenheid op het spel te zetten door nu uit het JSF-project te willen stappen. De tegenstanders helpen de kennisindustrie in Nederland om zeep, stelde VVD-Kamerlid Han ten Broeke.

Iedereen die spreekt van duizenden banen die nu op de tocht staan, doet de realiteit geweld aan, luidde echter het weerwoord van Eijsink. Het gaat volgens haar momenteel om ‘slechts’ 420 banen."

RTL: "Het kabinet weigert te stoppen met investeren in de JSF, terwijl een meerderheid van de Kamer inmiddels tegen de komst van het gevechtsvliegtuig is. Dat bevestigen betrouwbare bronnen aan RTL Nieuws."

Onze moordjongens van defensie willen per se een Amerikaans toestel, gewoon omdat ze zo geïndoctrineerd zijn en Big Brother als de heiland zien. Feit is dat de JSF niet zorgt voor duizenden banen in Nederland, dat meedoen niet voordelig is voor Nederland en steeds meer geld kost, en dat de JSF niet het beste toestel voor de voordeligste prijs is. Voor de Amerikanen is de JSF een melkkoe. Nederlandse politici weigeren in te zien dat de VS een failed state is die de mensenrechten massaal schendt.

Jimmy Carter in The New York Times: "At a time when popular revolutions are sweeping the globe, the United States should be strengthening, not weakening, basic rules of law and principles of justice enumerated in the Universal Declaration of Human Rights. But instead of making the world safer, America’s violation of international human rights abets our enemies and alienates our friends."

VVD-kopstukken ingezet door JSF-lobby van Stork

jsfgeld
Klik voor vergroting (Sevens Heaven)

Onze blunderende minister van defensie (voor mijn part mag hij ook minister van oorlog heten), Hans Hillen, heeft een cyberstrategie. En dat terwijl onze politie te kampen heeft met een datasysteem dat zo lek is als een mandje.

NRC: "De Nederlandse krijgsmacht moet leren digitale aanvallen uit te voeren. Dat heeft demissionair minister van Defensie Hans Hillen (CDA) ... gezegd op een symposium van de Koninklijke Militaire Academie."

Het zou me niet verbazen als dit illegale kabinet op dit moment bezig is met het ondersteunen van de oorlog tegen Syrië. Zijn we binnenkort weer een helicopter kwijt.

Ondanks bezuinigingen is men overal in Europa driftig bezig de bewapening op te voeren. Laatste redding voor een instortend systeem: een oorlog.

Telegraph: "Britain is to forge ahead with a new generation of nuclear weapons with a £1bn contract to be unveiled this week."

Nederland heeft ook flink veel geld over voor grensbewaking. Weer een mooie opdracht voor het bedrijfsleven die de belastingbetaler handen vol geld gaat kosten. Rutte smijt met geld.

EUObserver: "Existing Dutch border mobile surveillance and a new camera system to be launched in August on the Belgian and German borders do not contravene rules governing the EU passport-free area, the European Commission says.

The Dutch royal military police have been conducting mobile surveillance along the border for a number of years. The aim, says the Dutch minister of interior, is to stop crimes like smuggling, human trafficking, identity fraud and money laundering."

EUObserver: "The UK revealed Tuesday (3 July) it is prepared to seal its borders from Greeks and other eurozone citizens caught up in the fall-out of the sovereign debt crisis in the event of “extraordinary stresses and strains”."

Om je een kriek te lachen. Maar niet heus. De grote boeven kunnen gewoon hun gang gaan in Nederland en Europa.

EUObserver: "Financial crisis is boom time for mafia

Struggling banks in the EU and beyond are becoming more willing to launder dirty cash for organised crime.

Meanwhile, the EU institutions themselves are not immune to corruption.

Belgian police in 2007 arrested two Italian nationals - a European Commission official and an EU parliament assistant - on suspicion of taking bribes from an Italian businessman in return for contracts for EU projects in Albania and India."

EUObserver: "Public authorities in member states are sealing their lips when it comes to passing on allegations of fraud, corruption, and criminal activities to the EU anti-fraud office, Olaf."

Barclays is ook weer negatief in het nieuws.

En waarom is onze gezondheidszorg zo duur geworden? Enkel en alleen omdat er geprivatiseerd is en al die bedrijven winst willen maken, telkens meer en meer winst, en wij moeten dat betalen.

Reuters: "GlaxoSmithKline Plc agreed to plead guilty to misdemeanor criminal charges and pay $3 billion to settle what government officials on Monday described as the largest case of healthcare fraud in U.S. history.

The single biggest haul came when the investigators uncovered a racketeering scheme on a EU-funded highway construction project, near Salerno, in southern Italy’s Calabria region."

AlterNet: "At the end of the 1990s, after the total collapse of the mass-privatization experiment in Boris Yeltin’s Russia, some of the more earnest free-market proselytizers tried making sense of it all. The unprecedented collapse of Russia’s economy and its capital markets, the wholesale looting, the quiet extermination of millions of Russians from the shock and destitution (Russian male life expectancy plummeted from 68 years to 56 years)—the terrible consequences of imposing radical libertarian free-market ideas on an alien culture—turned out worse than any worst-case-scenario imagined by the free-market true-believers.

Of all the disastrous results of that experiment, what troubled many Western free-market true-believers most wasn’t so much the mass poverty and population collapse, but rather, the way things turned out so badly in Russia’s newly-privatized companies and industries. That was the one thing that was supposed to go right. According to the operative theory—developed by the founding fathers of libertarianism/neoliberalism, Friedrich von Hayek, Ludwig von Mises, Milton Friedman and the rest—a privately-owned company will always outperform a state-run company because private ownership and the profit-motive incentivize the owners to make their companies stronger, more efficient, more competitive, and so on. The theory promises that everyone benefits except for the bad old state and the lazy.

The problem is systemic, and more importantly, ideological. We still operate under the same neoliberal/libertarian major premises we inherited from the Hayek-Mises-Friedman era, an ideology that considers notions like “the public good” to be quaint delusions at best—as opposed to today’s still-dominant, still-standing foundational ideology, which says that freedom equals the ruthless pursuit of individual self-interest, the unlimited acquisition of private property and wealth, framed within a cold, dystopian “rule of law.”"

AlterNet: "How Jamie Dimon's New Business Model From Hell Could Take Down Wall Street – Again

An "Investment" office sans licensed investment brokers is the latest deregulatory mutation on Wall Street."

MedischContact: "Nog steeds betalen ziekenhuizen goudgerande afkoopsommen aan vertrekkende bestuurders. Na een inventarisatie van alle jaar-verslagen maakte Medisch Contact voor de tweede keer een ranglijst.
De vertrekregeling van een ziekenhuisbestuurder die het afgelopen jaar het meeste stof deed opwaaien, was zonder twijfel die van Paul Smits."

GeenStijl: "Paul Smits is een graaiende zorgparasiet"

Higgs boson

higgs

Privatiseren

Privatiseren komt van het Latijnse werkwoord 'privare', dat 'beroven' betekent.

VVD van de ratten besnuffeld

ruttepippo
Rutte no-action figure
Ieder volk krijgt de leider die het verdient
Klik voor vergroting

Al eerder heb ik geschreven dat wie op de VVD stemt ofwel crimineel is of aartsdom. De VVD maakt het steeds bonter. Je zou denken dat ze na het failliet van het neoliberalisme wel een toontje lager zouden zingen, maar nee hoor, ze drammen lustig met hun doemideologie door till kingdom come. Na hen de zondvloed. Dus ze vullen alvast hun zakken voor het zover is. Naar de hel met Nederland, is hun motto. Graaien zolang het nog kan in dit domme landje.

RTL: "De VVD wil dat de overheid stopt met het runnen van gevangenissen. De partij denkt dat bedrijven dat een stuk goedkoper en beter kunnen. Het privatiseren van gevangenissen zal een belangrijk punt worden in het VVD-verkiezingsprogramma."

Laatst waarschuwde minister Edith Schippers de tandartsen dat hun prijsverhogingen te hoog zijn. Vanzelfsprekend gaat Schippers niets doen om die prijzen weer naar beneden te drijven. Haar woorden zijn pure volksverlakkerij. Het ging Schippers erom de prijzen op te drijven en de tandartsen een douceurtje aan te bieden. Dat is nu eenmaal de ideologie van de VVD. Al dat geblaat dat privatisering en deregulering leidt tot lagere prijzen is klinkklare onzin. Dat iemand en vooral onze pers daar nog intrappen is een gotspe.

Stel dat de gevangenissen geprivatiseerd worden. Wat gebeurt er dan ? De kosten rijzen de pan uit natuurlijk. Het privaat kan doen en laten wat ze willen en ze krijgen er nog flink voor betaald ook. Inkomsten gegarandeerd. De VVD weet waar het geld te halen is, bij de staat, bij de belastingbetaler. De clientèle van de VVD zelf betaalt nauwelijks belasting. Ze kunnen twee kanten op met hun geprivatiseerde petoet:
- de bedrijfskosten meteen verhogen door het promoten van criminaliteit en zoals in de VS ervoor onder andere zorgen dat hasjbezit streng bestraft wordt (men is al in die richting bezig); voor fraude opgesloten VVDers krijgen een luxesuite.
- de inkomsten van de staat gelijkhouden, maar besparen op personeel en beveiliging; daardoor ontsnappen er af en toe wat gevangenen en kan de directie meer geld eisen van de staat.
Resultaat hezelfde: oplopende kosten.

Het wemelt in dit land van de frauderende VVD-ers. Harry Mens bijvoorbeeld heeft zelfs zijn eigen VVD-promotie tv-programma en hij is niet vies van wat fraude. De VVD staat voor criminaliteit en fraude. Het privatiseren van gevangenissen zal alleen maar leiden tot hogere kosten. Want dat is tenslotte de bedoeling van de VVD: geld, bezittingen, eigendommen overhevelen van de staat naar het privaat. Van verantwoordelijkheid is totaal geen sprake bij geprivatiseerde ondernemingen. De praktijk toont aan dat waar geprivatiseerd is alles duurder wordt. En dat is ook de bedoeling. Het gaat om winst. De maatschappij kan verrekken. Dat geldt ook voor geprivatiseerde ziekenhuizen. De winst gaat voor. De kosten rijzen de pan uit.

Wilders beschuldigde Rutte van maffiapraktijken. Soms slaat Wilders wel de spijker op de kop. Hij heeft alleen geen goede oplossingen. Maar ook rechtsgeleerden laten hun kritiek op Rutte horen.

VK: "Wilders spreekt. De premier is 'gedraaid als een tol', omdat hij nu voor bankensteun is. 'Triest', zegt Wilders. Hij heeft één motie: Wilders wil dat het kabinet het ESM-verdrag niet bekrachtigt voordat duidelijk is of de gemaakte afspraken van vorige week een verdragswijziging impliceren.
Pechtold vindt dit een 'laffe' motie, omdat Wilders eerder vandaag zei dat Rutte zaken heeft gedaan met de maffia."

SCOnline: "Het besluit om ook banken steun te kunnen geven vanuit het euronoodfonds ESM moet opnieuw door de nationale parlementen worden geratificeerd. Dat stelt de Leidse hoogleraar Wim Voermans maandag in Het Financieele Dagblad. De regeringsleiders kwamen vorige week tijdens de Europese Top in Brussel na nachtelijk beraad overeen dat niet alleen landen, maar ook banken steun moeten kunnen krijgen uit het ESM-fonds.

Volgens Voermans is het niet mogelijk banken rechtstreeks een uitkering te geven onder het huidige verdrag. Dat moet volgens hem worden gewijzigd en opnieuw geratificeerd.

De Tweede Kamer ging enkele weken geleden akkoord met het ESM, nadat PVV-leider Geert Wilders het debat erover flink getraineerd had. De Eerste Kamer stemt er dinsdag 3 juli over. Vorige week tijdens het debat bleek dat de senatoren in meerderheid voor het noodfonds zijn. VVD, CDA, PvdA, D66 en GroenLinks steunen het kabinet. Dat debat vond echter voor de Eurotop plaats. Maandag werden echter nog geen signalen afgegeven dat de stemming in de Eerste Kamer zou worden uitgesteld. Premier Rutte gaat er vooralsnog vanuit dat een debat in de Tweede Kamer voldoende is voor goedkeuring voor de bankensteun vanuit het ESM."

Intussen doet de rest van het illegale kabinet alsof hun neus bloedt.

VK: "Het kabinet en ook premier Mark Rutte wist niet dat er op de EU-top vorige week al een besluit zou vallen over rechtstreekse bankensteun vanuit het noodfonds voor de euro. Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) vandaag tegen RTLZ."

Wat een beklagenswaardige zielepootjes allemaal. Dat de VVD nog zoveel aanhang heeft is een aanfluiting van de integriteit, het denkvermogen en de menselijkheid van die aanhang. Zoals ik al zei, een VVD-stemmer is ofwel crimineel of aartsdom. De VVD zelf valt volledig onder criminaliteit. Rutte berooft Nederland in de veronderstelling dat zijn clownspak een perfecte vermomming is.

Portefeuilleverdeling

Zuidoost: "Het Dagelijks bestuur van Stadsdeel Amsterdam Zuidoost gaat akkoord met de voorlopige portefeuilleverdeling, te weten:

Emile Jaensch: Openbare Orde & Veiligheid, Economie, Publiekszaken, Bestuurszaken

Muriel Dalgliesh: Arbeidsmarkt & Werk

Urwin Vyent: Communicatie en Participatie/Sociale Activering"

Geen wonder dat Jaensch geen ontslag nam. Hij heeft nu alle belangrijkste portefeuilles onder zich. Dat wordt goed uitkijken voor alle raadsleden. Zonnekoning Jaensch heeft er een handje van weg om alles in zijn voordeel uit te leggen.

Bidbook

floriade2022

Amsterdam: "Tuinbouw in de stad. Dat wordt - als het aan Amsterdam ligt - het thema van de volgende Floriade in 2022. Amsterdam is nog in de race met Almere, Boskoop en Groningen. Begin oktober, op de slotdag van de Floriade in Venlo, maakt de Tuinbouwraad bekend wie van de vier gemeenten in 2022 de Floriade mag organiseren.

Amsterdam gaat voor een Floriade midden in de bestaande stad, tussen de woningen, kantoren, winkels, cafés en theaters, langs het spoor van de trein en de metro, in het Bijlmerpark en op het toekomstige tunneldek van de Gaasperdammerweg (A9).

Hoe het er precies uit komt te zien staat in het bidbook dat binnenkort wordt aangeboden aan de Nederlandse Tuinbouwraad. Er wordt bewust gekozen voor een plan dat nog niet helemaal is dichtgetimmerd. Het idee is om een Floriade te maken die samen met de tuinbouwbedrijven, bewoners en ondernemers, consumenten en producenten, wetenschappers en studenten wordt uitgewerkt."

Download Bidbook

Als de Gaasperdammerweg overdekt is dan wordt dat een groenzone. Dat is heel positief. Hoe dat er precies uit komt te zien, hangt ook van de inwoners van Zuidoost af. Laat uw mening horen. Persoonlijk heb ik geen behoefte aan spruitjes, maar wat meer volkstuintjes  of nutstuintjes zou best een aardig idee zijn. Met de mogelijkheid om een eigen wietplantje te kweken, bijvoorbeeld.

Een week geleden was er een informatiebijeenkomst over de groeninrichting van het dek van de toekomstige Gaasperdammerwegtunnel. Die groeninrichting gaat in elk geval door ook als de Floriade niet lukt.

De globale planning van het project inrichting Gaasperdammerweg is als volgt:

    De publicatie aanpassing TB SAA zomer 2012

    De aanbesteding van de tunnel is gepland in december 2012

    De start van de bouw van de tunnel staat gepland voor begin 2015

    De oplevering van het dek staat gepland in 2020

Keti Koti

Laat ik nu gedacht hebben dat Keti Koti al op 1 juli is gevierd in het Oosterpark. Niets is minder waar.

GGA: "Keti Koti is een jaarlijks terugkerende feestdag, ook wel Dag der vrijheden genoemd in Suriname. Het festival wordt gehouden op zondag 8 juli a.s. in het recreatiegebied Gaasperplas. Zo'n 200 mensen zullen het festival bijwonen. Er staan kraampjes met drankjes, eten en snuisterijen, en er zijn optredens van culturele groepen.

In verband met de organisatie van het festival is het grasveld bij de schuilhut aan de noordzijde van de plas afgesloten. De opbouw begint op vrijdag 6 juli en het terrein zal op 9 juli weer zijn opgeruimd.  Het evenement zelf begint in de middag en zal rond 22.30 eindigen."

Weer een evenement in een natuurgebied. Gelukkig niet zo massaal als Amsterdam Open Air. Vandaag was men nog driftig aan het snoeien en kappen in het park. De hele zomer is het park dus niet echt beschikbaar voor recreanten. Keti Koti had net zo goed plaats kunnen vinden in het Bijlmerpark. Weer zo'n geintje van het bestuur van Zuidoost dat het Gaasperpark om zeep wil helpen met zoveel mogelijk evenementen. In Zuidoost heeft regent Jaensch het voor het zeggen.

Machtsgreep

De_Jager_goes_to_Brussels
Klik voor vergroting

Met de ondertekening en goedkeuring van het fiscaal pact en het 'permanent noodfonds' ESM worden democratie, soevereiniteit en sociale welvaart in Europa zodanig aan banden gelegd dat die ophouden te bestaan. En dat is ook de bedoeling van de heersende neoliberale Eurocraten. Het is een machtsgreep.

Een aantal landen hebben het ESM al goedgekeurd. In Nederland wordt er vandaag over gestemd in de Eerste Kamer. De verwachting is dat het wordt goedgekeurd. Alleen al de manier waarop in diverse landen de ondertekening tot stand komt, ook in Nederland - door een demissionair kabinet, is een bewijs van ondemocratisch handelen. Juridisch deugt het ESM van geen kanten. De top en staf van het ESM zijn vrijgesteld van vervolging. Met andere woorden, het wordt een dictatuur. Niet enkel landen worden 'gesteund', maar ook en vooral banken. ('Steunen' betekent in dit geval: geld overhevelen van de Europese belastingbetalers naar de banken.)

LarouchePAC: "The measures involved guarantee the worst sort of Bruening-style austerity policy, with deadly spending cuts for the real economy, combined with monstrous powers for a hyperinflationary bailout mechanism outside of any government control."

NRC: "Wilders heeft het kort geding tegen de staat over het Europese noodfonds verloren. Er hoeft niet tot na de verkiezingen gewacht te worden voordat er over het ESM gestemd wordt.

Dat wilde de PVV-leider, bijgestaan door advocaat Bram Moszkowicz, wel afdwingen met de zaak. Wanneer het verdrag wordt goedgekeurd door de Kamer, is sprake van de ‘grootste soevereiniteitsoverdracht ooit’, zei hij eerder. Dat kan volgens hem niet worden behandeld door een demissionair kabinet en met verkiezingen op komst."

SP: "SP-Kamerlid Ewout Irrgang wil niet dat de Tweede Kamer akkoord gaat met het zogenaamde ESM-verdrag voor de oprichting van een permanent noodfonds in de eurozone. Volgens dit ESM verdrag verliest Nederland het laatste woord over de besteding van maximaal 40 miljard euro aan Nederlands belastinggeld uit het nieuwe noodfonds. Irrgang vindt dat het geld uit het tijdelijke noodfonds (EFSF) tot nu toe op een verkeerde manier wordt gebruikt door in landen een bezuinigingspolitiek op te leggen die in de praktijk de problemen niet oplost. Ook is de controle op de besteding van middelen uit het fonds volgens het SP-Kamerlid niet goed geregeld."

FD: "De Tweede Kamer en andere nationale parlementen moeten het euronoodfonds ESM opnieuw ratificeren.

Het besluit van de Europese regeringsleiders om banken directe toegang te geven tot het vangnet vereist immers een wijziging van het ESM-verdrag.

Dat zeggen juristen van de Universiteit Leiden. ‘Rechtstreekse uitkering aan banken kan niet onder het huidige verdrag’, zegt hoogleraar staats- en bestuursrecht Wim Voermans. ‘Dan moet het verdrag gewijzigd en geratificeerd.’ Voermans is onlangs door de Eerste Kamer als expert gehoord over het ESM.

Volgens artikel 19 van het verdrag kunnen de bestuurders van het ESM, de ministers van _financiën, gezamenlijk wijzigingen aanbrengen in het ESM-verdrag. Zij kunnen echter artikel 12 niet veranderen en dat bepaalt dat steun naar eurolanden gaat en dus niet naar banken."

LarouchePAC: "The German parliament, the Bundestag, ratified the Fiscal Pact and the ESM yesterday evening after a two-and-a-half-hour debate, which also featured passionate appeals by the opponents from all parties not to vote for the two laws. The ESM was passed 493-106 votes, with 5 abstentions; the Pact was passed 491-111, with 6 abstentions.

Peter Danckert (Social Democrat), Peter Gauweiler (Christian Social Union), and Sahra Wagenknecht (Linke) announced legal complaints against the two laws, to be filed at the constitutional court tonight. Gauweiler — who had called for a referendum to be held on the two laws, because they interfere with the constitutionality of Germany — also made known that the Green Party group in the Bavarian state parliament (Landtag) will go to court against the Pact and ESM as well."

EEC
Klik voor vergroting

Parool: "President Joachim Gauck van Duitsland zal niet tekenen voor de ratificatie van het Europese begrotingspact en het permanente reddingsfonds ESM, ook niet als het parlement ermee heeft ingestemd. Het staatshoofd geeft het Federale Constitutionele Hof eerst de gelegenheid kort gedingen tegen de twee wetsontwerpen te behandelen."

NakedCapitalism: "How the EuroCrisis is Being Used to Break the Social Contract

One aspect of the Eurocrisis that has not gotten the attention it deserves is the way it is destroying not just jobs, but the very underpinnings of society. People who took actions that were prudent at the time are increasingly at the mercy of forces beyond their control. And this isn’t a tsunami-type disaster but a man-made one whose severity is worsened by the callous attitudes of the European elites."

LondonReviewofBooks - Slavoj Žižek: "Greece is not an exception. It is one of the main testing grounds for a new socio-economic model of potentially unlimited application: a depoliticised technocracy in which bankers and other experts are allowed to demolish democracy. By saving Greece from its so-called saviours, we also save Europe itself."

Door de heersende neoliberale criminelen wordt de crisis voorgesteld als een kwestie van ontoereikende macht van de Europese top, met name de banken. Geef de banken en de Europese top meer macht en het probleem is opgelost, is hun redenering. De werkelijkheid is anders. Het zijn de banken en de hedge funds die met instemming van de Europese top, de internationale politiek en financieel toezicht voor honderden miljarden gefraudeerd hebben met derivaten en daardoor de crisis veroorzaakt hebben. Die banken kunnen gewoon doorgaan met hun frauduleuze praktijken. De Europese burgers betalen de schade wel.

Sahra Wagenknecht: "Grüne und SPD haben sich sichtlich gern über den Tisch ziehen lassen, beide Parteien haben als vorgebliche Opposition in der Auseinandersetzung um den Fiskalpakt und den ESM-Rettungsschirm ein jämmerliches Bild abgegeben. Diese Projekte bedeuten das Ende jeder Demokratie und Sozialstaatlichkeit in Europa. Die Zustimmung dazu hätte man sich für keinen Preis abkaufen lassen dürfen und für einen Appel und ein Ei schon gar nicht.

Viele meinen auch, es gehe dabei allein um Griechenland oder Spanien, es ist vielen auch nicht bewußt, daß mit dem Rettungsschirm ESM ein weiteres Milliardenloch geschaffen wird, um europäische Banken und Spekulanten zu retten. Ich hoffe, daß es im Herbst auch in Deutschland mehr Widerstand gegen diese Politik geben wird."

De situatie in Duitsland lijkt zich te herhalen in Nederland. Een PvdA en GroenLinks die zich voor een appel en een ei laten overhalen om mee te doen met de overdracht van soevereiniteit, afbraak van democratie en sociale welvaart. Het is goed dat in gedachten te houden bij de volgende verkiezingen.

AlterNet: "You know the drill by now. The financiers create an economic crisis; their political puppets demand budget cuts; and the rest of us are left holding the bag while the fatcats pop the champagne."

Rosarium

rosarium copy
Foto Marianne Klaassen

Bovenstaande foto toont het rosarium in betere tijden. Nu na Amsterdam Open Air zijn alle rozen gerooid. Groengebied Amstelland kan het niet maken om op de huidige leegte enkel gras te zaaien. Er moeten weer rozenstruiken aangeplant worden. Speciaal voor Open Air zijn de struiken dusdanig gesnoeid dat ze niet normaal meer tot bloei konden komen. Dus Open Air zal voor vervanging moeten zorgen. Voor de rest van dit jaar zullen we bloeiende rozen in elk geval moeten missen. Een schande is het!

rosariumb copy

Nellesteiner - Marianne Klaassen: "Van de week liep ik bij de rozentuin en ben erg geschrokken. Alles maar dan ook alles was weg. Zijn dit de voorbereidingen voor OpenAir van volgend jaar, lekker makkelijk... of zijn ze nog iets van plan daar. Op de website van Groengebied Amstelland heb ik niets kunnen vinden, misschien weet iemand meer?"

Nellestein Online is de site die zo positief was over Amsterdam Open Air. Men begint nu blijkbaar in te zien hoezeer het Gaasperpark is toegetakeld. Als ik met mensen in het park een praatje maak dan is het eerste wat ik te horen krijg dat het een verschrikking is geworden.

Buma rijdt er de kantjes af

screenshot_544
Klik op foto voor CDA propagandavideo

Je kan vaak aan de verpakking van iets zien of het degelijke inhoud heeft of niet. Dat geldt zeker voor politieke partijen. Duidelijk in de reklamespot van het CDA is dat hier grof gesjoemeld wordt. Sybrand Buma heeft het altijd over 'verantwoordelijkheid'. Dat is zijn synoniem voor volksverlakkerij en het voortrekken van ondernemingen voor mensen. Een veel gebruikte truc is het omdraaien van wat je eigenlijke bedoelingen zijn. Ben je onverantwoordelijk bezig met afbraak van de Nederlandse samenleving, dan noem je dat 'verantwoordelijkheid'. Buma zei ook dat hij elke dag mensen ziet meebouwen aan de Nederlandse samenleving. Vreemd, ik zie elke dag mensen die de Nederlandse samenleving afbreken. Waaronder de heer Buma.

De heer Buma stoort zich in bovengenoemde verkiezingsvideo aan geen enkele verkeersregel. Fietspaden? Nooit van gehoord. Dat hoort bij zijn plannen om regels te schrappen neem ik aan. Even verder in het filmpje hangt hij in het openbaar vervoer. Voor de show natuurlijk. Ruim baan voor Buma!

screenshot_546

Op de melodie van Jelle zal wel zien,

Waar het heen gaat...
Buma komt eraan, Buma komt eraan!
Buma is de man die stuurt,
want hij weet de weg in elke buurt.
Buma rijdt waarheen hij wil
Zonder oog voor norm en wet.
Waar het heen gaat...
Buma komt eraan, Buma komt eraan!

© 2009