Weblog Archive maart 2014

Internetneutraliteit

save internet

Bits of Freedom: "Aanstaande donderdag is het zover: het Europees Parlement gaat stemmen over netneutraliteit. Er raken meer en meer politici overtuigd van het belang van netneutraliteit. Er liggen dus goede voorstellen en netneutraliteit maakt een kans, maar we hebben nog niet gewonnen. Dus help ons door het volgende te doen! 

1. Bel Nederlandse parlementsleden.

2. Mail Nederlandse parlementsleden.

Hoe vind ik die parlementsleden? De contactgegevens van parlementsleden kun je eenvoudig opzoeken via deze site. Selecteer ‘Nederland’ in de landenkolom en je kunt per parlementslid alle contactgegevens inzien. De leden met vermelding “NA” (non-affiliated) achter hun naam zijn op dit moment het belangrijkst omdat hun standpunt nog niet vastligt."

GroenLinks: "Europarlementariër Judith Sargentini stelt vragen aan de Europese Commissie over de bekendmaking dat het Amerikaanse Hewlett Packard (HP) opdracht heeft gekregen van de Europese Commissie om een vertrouwelijke clouddienst te bouwen op basis van het eigen besturingssysteem HP CloudOS. Sargentini is verbijsterd dat eurocommissaris Neelie Kroes voor de ontwikkeling van een vertrouwelijke dienst kiest voor een Amerikaanse leverancier, aangezien die valt onder Amerikaanse spionagewetten."

In de VS, het land van de NSA, is netneutraliteit al afgeschaft. Providers kunnen daar nu iedere website of app blokkeren als hun dat goeddunkt. Daar kwam zelfs geen regeringsleider als Erdogan aan te pas.

Zuidoost weer op de kaart

Parool: "De Partij voor de Vrije Amsterdammers (PVVA) heeft in Zuidoost een minderjarige kandidaat naar voren geschoven voor een zetel in de bestuurscommissie.

Nadat lijsttrekker Jan de Weerd uit Apeldoorn deze week schriftelijk had bedankt voor de eer, bleek de nummer twee op de lijst, E. van Bennekum, pas zeventien jaar.  

Dat betekent dat de kandidaat zijn plaats niet mag innemen, mocht hij dat willen. Juristen van het stadsdeel onderzoeken nu of de kandidaat volgend jaar na zijn achttiende verjaardag alsnog aanspraak kan maken op zijn zetel in het bestuur van Zuidoost.  

De PVVA kreeg bij de verkiezingen voor de bestuurscommissie 937 stemmen. Dat was voldoende voor een zetel. In Zuidoost werd gesproken van een spookpartij omdat de kandidaten onbekend waren in het stadsdeel en zich ook tijdens de campagne niet lieten zien.

Het stadsdeel is woest over de gang van zaken. Scheidend stadsdeelvoorzitter Tjeerd Herrema spreekt van misbruik van democratische spelregels. 'Alle kandidaten hebben vooraf een verklaring ondertekend dat ze bereid zijn naar Zuidoost te verhuizen. We zien nu wat dat waard is. Ik vind het een schande.'  

Het CDA in Zuidoost heeft in de centrale stad een verzoek ingediend om de stemmen in het stadsdeel opnieuw te tellen. De partij had acht stemmen minder dan de PVVA. Eerder werd zo'n verzoek bij het hoofdstembureau in het stadsdeel ingediend, maar dat concludeerde dat er geen aanleiding was voor een hertelling."

HERTELLING!!!

Het nieuwe Oekraine

Heeft het westen, de EU en de VS, Oekraine onder druk gezet om de neo-nazi's en fascisten uit te schakelen? Het lijkt erop. Of is het meer te vergelijken met de 'zuivering' van de SA (Sturmabteiling) van Röhm door Hitler, waarna de SS de macht overnam.

RT: "Notorious Ukrainian right-wing militant leader Aleksandr Muzychko, also known as Sashko Bilyi, has been shot dead during a police raid against his gang, confirmed Ukraine’s Ministry of Interior.

Muzychko was killed in Rovno, western Ukraine, where he coordinated actions of local groups belonging to the nationalist Right Sector movement, a national Ukrainian news media outlet reported.

An assault group of Sokol special police task force stormed the restaurant hall in order to detain Muzychko and his henchmen. The militant leader made an attempt to flee through a window and opened fire, two of his bullets wounding a police officer, who returned fire and shot Muzychko in the leg. Other police officers were shooting in the air, maintained deputy Interior Minister Vladimir Yevdokimov."

Of dit nou de juiste manier is om dit probleem aan te pakken is zeer de vraag. Het toont weer aan dat het huidige regime gebaseerd is op geweld. Ongebreidelde agressiviteit zie je bij heel wat Oekraïense politieke figuren, inclusief Julia Timosjenko. Het is absurd dat het westen een regime aan de macht heeft gebracht dat bol staat van haat en agressieve taal, en juist een gevaar vormt voor de nucleaire veiligheid. Nu maakt men goede sier met de NSS top. Ondertussen hebben de terroristen in Oekraine nog de vrije hand. Of worden die binnenkort ook afgemaakt, net als Muzychko?


Hier nog zo'n video met fascistische haatpropaganda.

Daartegenover staat de vrijwel geweldloze overname van de Krim door de Russen als een voorbeeld van hoe het anders kan. Illegaal? Dan is ook het nieuwe regime in Oekraine illegaal. Feit is dat de NAVO al jaren bezig is met het uitbreiden van zijn invloed tot tegen de grenzen van Rusland. Als de VS al een reden had om met dreiging van oorlog te eisen dat de Russiche raketten op Cuba moesten verdwijnen omdat ze een rechtstreekse bedreiging vormden voor Amerika, dan is het ook normaal dat Rusland zich bedreigd voelt door de expansieve politiek van de NAVO die er enkel op uit is om Rusland economisch te annexeren. Trouwens, welk land is voortdurend in oorlog in diverse wereldregio's? Inderdaad, de VS (en zijn oorlogsmachine, de NAVO).

NATO expansion
Satire - klik voor vergroting

Er zijn ook aanwijzingen dat er speciale Amerikaanse troepen in Oekraine aanwezig zijn.

IFC: "The stakes are high in the Ukraine: after the coup, as Crimea and Donbas asserted their right to self determination, American and Russian troops entered Ukrainian territory, both under cover.

The American soldiers are “military advisors”, ostensibly members of Blackwater private army (renamed Academi); a few hundred of them patrol Kiev while others try to suppress the revolt in Donetsk. Officially, they were invited by the new West-installed regime. They are the spearhead of the US invasion attempting to prop up the regime and break down all resistance. They have already bloodied their hands in Donetsk."

The Looting Of Ukraine Has Begun: "According to a report in Kommersant-Ukraine, the finance ministry of Washington’s stooges in Kiev who are pretending to be a government has prepared an economic austerity plan that will cut Ukrainian pensions from $160 to $80 so that Western bankers who lent money to Ukraine can be repaid at the expense of Ukraine’s poor."

Scores of Bulgarians protest against EU sanctions on Russia over Ukraine

Het Westen verwacht weerstand tegen de shockdoctrine die men wil doorzetten in Europa, middels TTIP,  bezuinigingen op welvaart, en vergaande privatisering en deregulering. Daarom is er zoveel aandacht voor repressie en controle van de massa's.

De NSS top is ook een gigantische business venture. Nederland is al leider in het afluisteren van zijn eigen bevolking. Maar Nederland profileert zich verder in deze richting. De Stasi van de DDR was niets vergeleken bij de omvang van de 'security business' die Europa dreigt te overspoelen. Men is al aan het trainen met de Crowd Control Trainer. Op de Security Innovation Expo zijn twintig bedrijven vertegenwoordigd. Security is big business. De markt is het ongenoegen van de bevolking. En dat gaat een centje kosten de komende jaren, want de Europese politiek veroorzaakt steeds meer ongenoegen. De EU en Nederland voorzien problemen (die ze zelf gecreëerd hebben - je moet tenslotte je markt zelf creëren) en het zal natuurlijk weer de belastingbetaler zijn die moet betalen voor zijn eigen repressie en bespionering.

Cyberdienst NAVO vestigt zich in Den Haag: "Binnen twee jaar werken er in Den Haag 50 en 100 medewerkers voor Nato Communications and Information Agency (NCIA), bevestigt een NAVO-woordvoerder tegen het Financieele Dagblad. Daar zetelt nu al een kleine afdeling van de NCIA in het pand op de Waalsdorpervlakte. Volgens de krant is gekozen voor Den Haag omdat ook Europol en Eurojust en meerdere securitybedrijven in de regio zijn gevestigd."

Er is ook een Nuclear Industry Summit. Er is de NSS Innovation Room. Alle twitterverkeer wordt aandachtig gevolgd. De Stasi van weleer lijkt nu op een theekransje van welwillende besjes.

Twitcident: "In the Netherlands about 1,3 million active Twitter users post more than 5 million messages on average every day. This enormous flow of information contains vital information, which is processed by Twitcident."


Kijk, u moet het zo zien. (Satire in aantocht!) Dit is geen Bespitzelung of privacy-inbreuk, het gaat hier gewoon om het bevorderen van een industrietak en veiligheid, natuurlijk niet voor u, want wie bent u tenslotte, maar voor de nomenklatura, de multinationals, de toppolitici die 'moeilijke en onpopulaire, maar rechtvaardige' beslissingen hebben moeten nemen, zoals het sluiten van bejaardenhuizen, ziekenhuizen, brandweerkazernes, bibliotheken, theaters, enz. enz. Dat u deze hele industrie zult moeten bekostigen is maar normaal, u betaalt toch ook al voor de fraudeleuze banken, dus waarom ook niet voor uw eigen bespionering? Laten we wel wezen, 'voor niets gaat de zon op'. En de nomenklatura heeft vanzelfsprekend hoge kosten als ze hun miljoenen ver weg in belastingparadijzen stallen.

AnderEuropa: "Op Globalinfo.nl  en in Solidair kun je een verslag lezen over de “Marsen voor de Waardigheid” die verleden zaterdag in de Spaanse hoofdstad Madrid convergeerden, waar ze trouwens door een brutale politiemacht werden ‘verwelkomd’. De manifestanten waren met honderdduizenden, sommigen hadden in de voorbije weken al honderden kilometers afgelegd. Onnodig te zeggen dat het protest in het teken stond van het verzet tegen het Europese besparingsbeleid zoals toegepast in Spanje.

Er werd nergens melding gemaakt van de aanwezigheid van Europese  politieke leiders op deze manifestatie. Nochtans trokken onlangs verschillende onder hen, o.a. liberaal boegbeeld Verhofstadt, naar de barricaden op Euromaidan in Kiev, om er de ‘Europese waarden’ te vertegenwoordigden."

Een nieuwe weg voor Europa

Obama in Amsterdam

obama rutte
Obama en Rutte in het Rijksmuseum
"Vijf voor twaalf heit de klok!"

De intocht van Obama in Amsterdam ging gepaard met het ceremonieel dat Chinese keizers ten deel viel als zij zich naar een afgelegen provincie begaven. Veiligheid, afscherming, propaganda, alles om te imponeren. Voor de volksfranje werd een schoolklasje aangerukt. De gebruikelijke onderlinge afspraken werden vandaag nog eens benadrukt. Dit om duidelijk te maken dat het volk hier niets mee te maken heeft, maar dat grote mannen onder mekaar alles in de hand hebben. TTIP werd genoemd, natuurlijk ook Oekraine en de historische band tussen Nederland en de VS. Obama beheerst het vak uitstekend. De Nachtwacht werd vandaag misbruikt voor louche propaganda. Hoorde ik de nachtwacht niet roepen 'Vijf voor twaalf heit de klok!'?

Over Oekraine kan ik kort zijn, daar heb ik al genoeg over geschreven. Het komt er gewoon op neer dat de VS middels de NAVO zijn rechten op bedreiging en overmacht wil consolideren. Rusland heeft geen rechten. De VS beschouwt het aantasten van zijn economisch belang als een oorlogsdaad, daarom is  de aantasting van de Russische belangen ook zonder meer te beschouwen als een oorlogsdaad. Het volk mag applaudiseren, maar moet niet teveel nadenken. Rutte heeft zich weer eens geprofileerd als een handlanger van de neo-liberale wereld-kongsi.

NuJij: "De Amerikaanse president Barrack Obama heeft Nederland geprezen om de inzet voor het totstandkomen van het vrijhandelsverdrag tussen Amerika en Europa."

russian+border
Klik voor vergroting

Waar vooral niet over nagedacht moet worden, en onze mainstream media helpen ons daar uitstekend bij door hun zwijgen, is het handelsverdrag tussen de VS en Europa, TTIP, Transatlantic Trade and Investment Partnership.

AnderEuropa: "In een Duitse TV-uitzending over het EU-USA vrijhandelsakkoord wordt handelscommissaris De Gucht aan de tand gevoeld over de enorme jobcreatie die daar volgens hem zou mee gepaard gaan. Wanneer hem gewezen wordt op de cijfers van zijn eigen diensten,  die neerkomen op een pietluttig economisch groeipotentieel  van 0,05% per jaar, moet de commissaris plots heel diep nadenken, en kan hij niet meer uitbrengen dan “euh”. U kunt deze uitzending (Engels ondertiteld) hier bekijken."


Campact: "The proposed free-trade agreement “TTIP” between the EU and the USA serves the interests of corporations and not of citizens:

    TTIP undermines democracy and the rule of law :  The agreement allows foreign corporations to sue countries for high compensation in secretive, arbitration proceedings when countries pass laws that could reduce the profits.

    TTIP opens the door to privatization : The agreement will make it easier for corporations to earn profits from the public water supply and health and education systems, all at the public’s expense.

    TTIP endangers our health : Practices that are legally allowed in the U.S. would legally be permitted in the EU. This clears the way for fracking , genetically-modified food production, and hormone-treated cattle. The agreement weakens the peasant and family-farming agriculture and grants the agricultural industry even more power.

    TTIP undermines freedom : The agreement opens the way for even more monitoring and surveillance of internet users. Excessive copyright regulations restrict free access to culture, education, and science.

    TTIP is practically irreversible : Once agreed upon , the contracts for elected politicians are essentially no longer ammendable as every change requires agreement by all parties. Germany could not unilaterally decide to withdraw from the contract , as it is the EU, and not Germany, who signs enters into the agreement.

Therefore I demand: Stop the negotiations on the TTIP agreement!"

Teken de petitie

OccupyLondon: "The US/EU Free Trade agreement (also known as The Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) or The Transatlantic Free Trade Area (TAFTA)) is the largest free trade agreement ever negotiated and the details of it are being negotiated in secret and the mainstream media is hauntingly silent about  it.

The European states are being represented by the European Trade Commission which as it was revealed brilliantly in a documentary called the Brussels Business, is powerfully influenced by corporate interests.

There have been leaked documents. The inclusion of the ISDS which is the Investor State Dispute Settlement was discovered in one of these leaks covered extensively by independent media but not the mainstream.

ISDS

The ISDS is a provision that allows corporations to sue national governments if any of the corporations’  future making profits are affected by actions of the governments. Any future environmental and employment law are set to lose all their power. A similar version of it is present in NAFTA the North American Free Trade Agreement (Mexico/Canada/US), called the Settlement of Disputes Between a Party and an Investor of Another Party which is Section B of NAFTA. There already have been many suits aimed against governments bodies. The first one being Ethyl v Canada which transpired because Canada passed a law banning a gasoline additive called Methyl Maganese that has been proven to be nuero-toxic. Ethyl filed suit, based on the fact that this law restricted trade which led to Canada apologizing, paying $13,000,000 to Ethyl and withdrawing the safety laws, before going to any judiciary. That is just one of the many sorts of circumstances that will happen in Europe if the ISDS is allowed to remain in the TTIP."

Civil society call for full transparency in EU-US trade negotiations

TTIP2014: "Obama's on his way to Brussels to negotiate a 'Polluters Pact'

TTIP a genuine threat to our environment, and our democracy. It's time to stop this polluters' pact in its tracks, before it's too late."

Guardian: "The lies behind this transatlantic trade deal

Plans to create an EU-US single market will allow corporations to sue governments using secretive panels, bypassing courts and parliaments"

Dat het hier niet gaat om 'free trade', vrije handel, mag duidelijk zijn. Vrije handel bereik je door het opheffen van handelsbarrières. In dit geval worden juist barrières opgeworpen die de vrijheid en soevereiniteit van burgers en landen beperken. Het gaat hier uitsluitend om de volledige vrijheid van multinationals die elke democratische wet of inmenging door belastingbetalers willen uitbannen. Dat komt neer op een dictatuur van de multinationals. Het betekent dat gevaarlijke en schadelijke producten en ondernemingen de vrijheid krijgen de volksgezondheid en de economie van alle betrokken landen grote schade toe te brengen zonder dat de burgers er iets tegen kunnen doen. Alle democratische invloed van burgers wordt onmogelijk. Dat is goed en wel beschouwd gewoon landverraad. De EU zou daarmee een vazal worden van de VS en de Amerikaanse wetten en rechtspraak die de multinationals alle vrijheid geven gewoon overnemen. Zeg maar dag met je handje tegen de democratie.

En mag het dan even, in navolging van de edelachtbare Victoria Nuland ... (dit schijnt in de VS in politieke kringen normaal taalgebruik):

Fuck the US!

Als TTIP doorgaat dan is dit wat we kunnen verwachten: rechtszaken van bedrijven die als hun schadelijke producten verboden worden Europese staten zullen aanklagen en er waarschijnlijk ook nog eens veel geld mee hopen binnen te halen door ongefundeerde claims.

SumofUs: "Bayer has just sued the European Commission to overturn a ban on the pesticides that are killing millions of bees around the world. A huge public push won this landmark ban only months ago -- and we can't sit back and let Big Pesticide overturn it while the bees vanish."

Teken de petitie

Definitieve verkiezingsuitslagen

De definitieve verkiezingsuitslagen zijn binnen. Hier de uitslagen voor Zuidoost. En hiero die voor de gemeenteraad (pdf).

ZO: "Woensdag 26 maart 2014 onderzoekt de (zittende) gemeenteraad of de kandidaten voldoen aan de vereisten voor lidmaatschap van de bestuurscommissie. De 13 leden van de bestuurscommissie in Zuidoost worden donderdag 27 maart 2014 in de Stopera geïnstalleerd. ’s Avonds vindt de eerste vergadering van de bestuurscommissie plaats in Zuidoost. Tijdens deze vergadering zal de bestuurscommissie een tijdelijk voorzitter benoemen. De definitieve benoeming van de voorzitter en van de twee overige DB-leden vindt plaats op 7 april 2014."

De nieuwe mandarijnen

Waar eenheid en saamhorigheid totaal ontbreken, ontwikkelt zich – het bloed kruipt waar het niet gaan kan – een uitwas die het gevoel van gemeenschap probeert te herstellen door terug te vallen op het veroordelen van een gemeenschappelijke vijand. Dat werkte duizend jaar geleden en dat werkt nog steeds. In alle geledingen van de maatschappij, van voetbal en motorclubs tot internationale politiek. De mensheid is niet slimmer of menselijker geworden. Oorlogen woeden nog overal, mensen creperen nog massaal door ondervoeding, armoede en oorlogen.

Om hun eigen verantwoordelijkheid te ontgaan gooien politici alle kommer en kwel op een (vaak ingebeelde) vijand. Wilders doet dat als geen ander. Maar waarom al die ophef over een paar woorden die Wilders heeft uitgesproken? We weten al lang dat hij zo denkt, en het zijn maar woorden. Wilders is intolerant, maar ook de wolven die nu over hem heen vallen worden steeds intoleranter. Het gaat hier om vrijheid van meningsuiting. Niet om daden waarvoor Wilders verantwoordelijk gesteld kan worden. Overigens, Wilders is niet in staat om zijn wensen ooit uit te voeren. Hij krijgt het gewoon nooit voor mekaar. Daartegenover staan de hypocriete politici die Wilders tot hun vijand gebombardeerd hebben. Dat sterkt het gemeenschapsgevoel onder de kudde, leidt af van de werkelijke problemen in de maatschappij en geeft de aanvallers het gevoel dat ze beter zijn, moreel rechtvaardiger en ethisch zuiverder dan Wilders. Maar het zijn juist die politici met hun wolvengehuil tegen Wilders, met name Rutte en Samsom, die verantwoordelijk zijn voor daden die schadelijk zijn voor grote bevolkingsgroepen. Dat is pas verwerpelijk. De zwakkeren in onze samenleving worden steeds meer uitgerangeerd. Zij komen steeds verder in armoede, ontvangen niet meer de zorg die in een menselijke samenleving normaal hoort te zijn. Wilders is intolerant, maar dat is zowat de hele Nederlandse politiek, en de huidige machthebbers in Nederland hebben meer schuld aan de groeiende ellende dan Wilders.

DeWereldMorgen: "Het medische tijdschrift The Lancet publiceerde op 22 februari een wetenschappelijk artikel met de titel “Greece’s health crisis: from austerity to denialism”. Het tijdschrift noemt de toestand van de Griekse volksgezondheid, als gevolg van het besparingsbeleid dat het land wordt opgelegd, een Griekse tragedie.

Heel wat Grieken hebben ondertussen geen toegang meer tot de openbare gezondheidszorg. Het rapport van The Lancet zet het cijfer op ongeveer 800.000, maar dit is niet meer dan een schatting."

Beroepseer: "Met steeds minder personeel steeds meer mensen verzorgen. Het is een zwaar beroep, maar ik dacht: als je je hart erin legt, valt het reuze mee. Het wordt steeds zwaarder. Nog nooit waren er zoveel ziekmeldingen onder de verzorgenden en verpleegkundigen. Niet alleen door ziekte, maar vooral door stress en overbelasting. Overuren worden er genoeg gemaakt, maar niet uitbetaald.
Ik vraag me ook af waarom wij zo lang hebben moeten studeren als ook iedere willekeurige mantelzorger dit werk zonder opleiding kan doen. Rutte, bedankt voor je geweldige afbraakkabinet!

De Nederlandse huisartsen maken zich grote zorgen over ouderen die thuis moeten blijven wonen, maar dat eigenlijk niet kunnen. In een onderzoek van de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt driekwart nu al te merken dat dit moeilijkheden oplevert. De artsen zien dit probleem groter worden door het kabinetsbeleid om de toegang tot verzorgingshuizen te beperken."

bandera-22M-castellano1

In Spanje is momenteel de Mars van de Waardigheid aan de gang. De deelnemers zijn al dagen onderweg en komen vandaag in Madrid aan uit alle hoeken van het land. Veel belangstelling zal deze mars in Nederland niet hebben. Onze media hebben andere katjes te geselen.

RadioCentraal: "De crisis wordt misbruikt om decennia strijd om sociale rechten weer terug te draaien, onder het mom dat ‘we boven onze stand geleefd hebben’, alsof de crisis veroorzaakt werd door de bevolking en niet door de waaghalzerij van de grote financiële actoren. De aangekondigde belastingverlaging zal minieme voordelen voor de armen en veel méér voordelen voor de rijken met zich mee brengen. De BTW wordt binnenkort nog maar eens verhoogd, en dat is bepaald geen anti-armoede-strategie. Het aflossen van de schuld is maar liefst in de grondwet als hoogste prioriteit ingeschreven. Daarnaast wordt protest gecriminaliseerd, ook in de media, die vreedzame activisten als nazi’s en terroristen omschrijven. De Europese verkiezingen zullen een goede indicator worden van de populariteit van de verschillende partijen. Voor prognoses over de Spaanse verkiezingen van eind 2015 is het nog wat vroeg. Momenteel is de bevolking het geloof in de politiek in ieder geval helemaal kwijt."

MANIFESTO

MARCHES FOR DIGNITY 22-M

No to pay the debt

No more cuts

Out governments Troika

Bread, work and shelter for all

Marchas de la Dignidad: "We’re starting 2014 with no improvement for the workers, sunk in an unprecedented capitalist crisis and without any measures on the part of this illegitimate government other than misery, precariousness and repression, rulers who act as reall representatives of big banks, employers and big business, of capitalism, under the order of the Troika (the European Commission, the Central European Bank and the International Monetary Fund)..

Europa heeft het druk met het annexeren van Oost-Europese landen, met voorkeur die met neo-nazi's in hun regering die door een coup aan de macht is gekomen. Herman Achille Van Rompuy, de eerste full-time President van de Europese Raad, is zich bewust van zijn macht en waardigheid. De Europese nomenklatura betuigt hem eer en aanzien. De nieuwe klasse van Euro-mandarijnen is in aantocht. Berg je!

MrPresident1
Klik voor Zweedse website
"Op sommige dagen
mengt de EU president
zich onder het volk
als een gewoon man..."

Beroepseer: "Psychoanalytische ideeën vormen een belangrijk raamwerk om de opkomst van de narcistische cultuur in de wereld van arbeid, bestuur en organisatie te kunnen begrijpen. Narcisme is van toepassing op mensen die niet in staat zijn tot empathie, zich niet kunnen binden aan een ander en zich in het geheel niet bewust zijn van de noden van andere mensen of zelfs maar van hun bestaan.

Volgens Fotaki kunnen we narcisme steeds meer waarnemen bij leiders in de zakenwereld. Oorzaak is het late kapitalisme dat gekenmerkt wordt door een toenemende onzekerheid en een meedogenloos streven naar innovatie.

Publiek beleid is ondergeschikt gemaakt aan deze pathologische afwijkingen. Het loskoppelen van risico en verantwoordelijkheid in de financiële sector betrof niet alleen de perverse prikkels die mensen hebben aangezet tot hebzucht ten tijde van de financiële zeepbel, die wel uit elkaar móest spatten, het betrof ook de beleidsmakers die losgekoppeld werden van de o zo voorspelbare gevolgen van dat beleid."

Obama is voor Amerika de excuuszwarte ('excuusneger' is ook al zo'n ongewenst woord dat niet meer gezegd mag worden - het zijn altijd woorden die verboden worden nooit daden) die als uithangbord moet dienen voor een zogezegd democratisch land en zwarte kiezers moest trekken voor een steeds verder afkalvend geloof in de Amerikaanse regering. Intussen is de VS nog steeds het meest racistische land ter wereld. Zwarten zijn nog steeds de underdog, met het grootste aantal in Amerikaanse gevangenissen. Wilders is de zondebokblanke die als uithangbord moet dienen voor de tolerantie van Nederland en Europa, een tolerantie die in feite steeds verder erodeert, voor autochtonen én allochtonen.

Infowars: "Under the sweeping language of President Barack Obama’s executive order issued today, critics of the US-backed coup in Ukraine could find themselves being banned from entering the United States."

De NSS, Nuclear Security Summit die momenteel plaatsvindt verzamelt alle big shots, 58 leiders. Sommigen vallen gewoon onder de term oorlogsmisdadigers. Hun veiligheid wordt rigoureus verzekerd. Maar bovengenoemde EU president en president Obama hebben net een gewelddadige revolutie veroorzaakt in Oekraine waar een aantal heethoofden al staat te schreeuwen om nucleaire wapens. Absurder kun je het niet maken.

Onze Europese leiders zijn bezig met het overdragen van macht aan multinationals. Protesteer tegen deze plannen.

Dat er bijna een oorlogssituatie is ontstaan momenteel rondom de NSS werd mij duidelijk toen ik een e-mail verstuurde naar iemand van de NSS (nee, niet de Summit maar onze eigen kleine lokale partij die meedeed aan de verkiezingen) en daarna een heel vreemde computermelding kreeg die erop wees dat de server waar dit bericht naartoe ging niet mijn provider was, maar een 'bedrijf' met de naam Sample, Inc., IT Team, common name CA, uit de VS.

shot_1720 copy

Het veiligheidscircus heeft een gigantische omvang. Vogelaars en andere bewoners worden overal rondom Schiphol geweerd. Obama wordt afgeschermd als een Chinese keizer van duizend jaar geleden. Het volk mag hem zelfs niet zien. Voor de goed geïndoctrineerde brave burger hebben we onze gelijkgeschakelde media die het event zullen filmen. Bill Clinton ging ooit poffertjes eten, Obama gaat naar het Rijksmuseum. Daarmee zijn al hun zonden witgewassen, daarmee is de gore werkelijkheid vervangen door een mooi propagandabeeld.
GeenStijl is meestal mijn stijl niet, maar in dit geval komen ze toch aardig uit de verf:

GeenStijl: "Om de gewone Amsterdammer te beschermen tegen de komst van Obama en een paar dozijn andere topleugenaars uit het internationale diplomatieke oplichterscircuit, worden op het Museumplein de zeecontainers drie hoog gestapeld [video]. Ook wordt Amsterdammers in bepaalde afgezette veiligheidsgebieden ten strengste afgeraden om op hun balkon te gaan zitten, om te voorkomen dat ze in aanraking komen met scherpschutters de wereldleiders die naar de Atoomtop NSS komen. Daarnaast kunnen, volgens de noodverordening (pdf), veiligheidstroepen zonder gerechtelijk bevel achter de voordeur van omwonenden komen om de veiligheid van burgers te garanderen. Voor meer informatie kijkt u vanavond naar Nieuwsuur, alwaar in een geveinsd objectief stukje overheidspropaganda haarfijn zal worden uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat de burger beschermd wordt tegen de bezoekende wereldleiders die dit weekend ons land aandoen. Kost wat, maar dan heb je ook wat. 

Instant Safety: Ook omgeving Wassenaar is superveilig. En vlagverbrandingen zijn gewoon toegestaan."

In elk geval wordt weer duidelijk dat onze leiders net als de machthebbers van weleer geen vertrouwen hebben in hun burgers. Zij beschermen vooral zichzelf. En dat kost miljoenen. Weer geld dat van het budget voor veiligheid en zorg voor burgers afgehaald zal worden. Intussen zijn de leiders zelf schuldig aan het onveilig maken van deze wereld. De VS steunde de Taliban, recent nog Al-Qaeda, en tegenwoordig de neo-nazi's in Oekraine. De door de VS gewenste en bevorderde afscheiding van de Kaukasische republieken van de USSR had als gevolg dat gevaarlijk nucleair materiaal in handen viel van rebellen. Ex-KGB man en overloper Litvinenko liet het leven als gevolg van zijn smokkel van Polonium. Wat het westen ook doet het heeft zwaar nadelige gevolgen qua veiligheid in Europa. Maar dat zal wel niet gezegd mogen worden. Alles kan en mag, zolang het maar agressieve daden zijn; wat steeds minder mag is zeggen wat je denkt. En dan maar zeuren over Poetin.

Voorlopige uitslag ZO

ZO: "Tijdens een drukbezochte uitslagenavond in het stadsdeelkantoor werd aan het eind van de avond de voorlopige uitslag van de eerste bestuurscommissie van Zuidoost bekend gemaakt. Omdat de stemmen werden doorgegeven op basis van een sneltelling speciaal voor de uitslagenavond kan de uitslag afwijken omdat na het doorgeven van deze uitslag de stemmen zijn geteld per kandidaat, hetgeen inhoudt dat de officiële uitslag zou kunnen afwijken.

De PvdA blijft volgens deze voorlopige uitslag de grootste partij in Zuidoost. Met ruim 30,5 % van de stemmen zal deze partij 4 van de 13 zetels krijgen. D66 is tweede geworden met 16,3% van de stemmen, goed voor 2 zetels, GroenLinks haalde 12,6% van de stemmen, ook goed voor 2 zetels.

Lees verder in bijgaand persbericht."

shot_1718

Wat me opviel was dat in stembureau Gein 3 er geen evenredige vertegenwoordiging was van de diverse ethnische groepen wat betreft stembureauleden; de Surinamers waren oververtegenwoordigd en dat lijkt mij niet juist. Stevent stadsdeel Zuidoost af op een nieuw soort apartheid? Er zijn genoeg Surinamers die dat normaal zouden vinden. Evenredige vertegenwoordiging is een democratisch principe dat het koste wat het kost behouden moet blijven, anders krijgt straks ook de PVV het recht om andere ethnische groepen overal te weren. Principes moeten voor iedereen gelden of ze zijn ongeldig.

Surinamers zijn oververtegenwoordigd in de overheidsbaantjes in stadsdeel Zuidoost maar ondervertegenwoordigd in participatie. Volgens Emile Jaensch 'gingen nog nooit zo weinig stemmers naar de bus voor het stadsdeel Zuidoost. De opkomst voor de verkiezingen lag met 37,7% lager dan 4 jaar geleden, toen 39,1% van de kiesgerechtigden naar het stembureau ging'. Dat ligt voor een groot deel aan desinteresse bij de allochtone inwoners. Dat is toch wel schandalig. In Gein 3 zag je vooral zwarte gezichten achter de stembureautafels en overwegend autochtone Nederlanders als stemmers. Er klopt iets niet.

OS: "De opkomst van Amsterdammers van Turkse en van Marokkaanse herkomst is substantieel gedaald tussen 2006 en 2014. Stemde 51% van de Turkse Amsterdammers in 2006, vandaag was het aandeel 36%. Onder kiezers van Marokkaanse herkomst is de opkomst gedaald van 37% naar 26%. De opkomst is stabiel op een laag niveau (27%) onder kiezers van Surinaamse en Antilliaanse herkomst."

Landelijk gezien valt op dat de partij van de omstreden Jos van Rey de grootste is geworden in Roermond. Weer blijkt dus dat een groot aantal VVDers juist aangetrokken worden door mensen die verdacht worden van corruptie. Soort zoekt soort. Gelukkig heeft de VVD een flinke klap te verwerken gekregen. Ook de PvdA moet zijn wonden likken. Dat is op zich geen reden om zich over te verheugen. De PvdA heeft het wel aan zichzelf te wijten, namelijk aan zijn neo-liberale koers. En dat is zeer jammer. De PvdA stuurt met Samsom af op een nog groter debacle. De SP was niet verkiesbaar in Zuidoost maar heeft zijn aantal zetels in de stad verdubbeld. Ik hoop dat D66 nu niet weer naast zijn schoenen gaat lopen en het neo-liberale beleid toch overal zal willen doordrukken. D66 is en blijft VVD-light met een hoop capsones. Wordt het in Zuidoost een coalitie van PvdA, GroenLinks en D66?

Nieuwe Stijl Socialisme

nss saranjamNieuwe Stijl Socialisme van lijsttrekker Noush Saranjam  heeft het volgende in het partijprogramma staan: "NSS is voorstander van duurzaam groen en ecologisch beheer. Bij onkruidbestrijding moeten er milieuvriendelijke middelen worden ingezet. NSS is voorstander van groen en tuinen in de leefomgeving en tussen de bedrijfsruimten, en wil lokale duurzame energieprojecten stimuleren en daarin investeren. Wij zijn tegen grote evenementen in het Gaasperpark. Ook willen wij geen bebouwing aan de zuidoever van de Gaasperplas maar het behouden als natuurgebied."

GroenLinks en de andere partijen zijn voor evenementen in het Gaasperpark, dus wie in het park geen kakofonieën van Amsterdam Open Air, geen beschadigd park wil, maar heerlijk wil genieten van natuur, fauna en flora in het park stemt woensdag voor stadsdeel Zuidoost op mevrouw Saranjam. NSS heeft ook een degelijk sociaal programma (zie link boven).

De nazificering van Europa

neonazi ukraine
Who's who in Ukraine?

De inwoners van de Krimrepubliek hebben gekozen voor aansluiting bij Rusland. Dat was een verstandige keuze. De Russische beurs ging meteen omhoog. Daarmee ontsnappen de bewoners van de Krim aan de shocktherapie die het IMF voor de Oekraïeners in petto heeft: bezuinigingen op zorg, openbaar vervoer, pensioenen, enz. enz. Het gaat de VS uitsluitend om militaire uitbreiding tot tegen de Russische grens. Verder kunnen de Oekraïeners van Obama doodvallen. Dat er nu weer neo-nazi's in de onwettige regering van Oekraïne zitten ligt in de lijn van de Europese wil tot macht. Duitsland was al zeer actief in het uiteenbreken van voormalig Joegoslavië. Kroatië was een bondgenoot van Nazi-Duitsland en oude banden met oorlogsbondgenoten worden nog steeds gekoesterd in Duitsland dat sinds de Anschluss van de DDR weer openlijk nazivriendelijk meent te kunnen zijn. Rechtsextremisten die aanslagen pleegden op buitenlanders werden jarenlang de hand boven het hoofd gehouden en zelfs gesteund. De opstand in Kiev is het laatste voorbeeld van nazificering van Europa. Er zijn NAVO officieren actief in Afghanistan  die nazisymbolen op hun uniformen dragen.

Het bericht dat Israelische soldaten meevochten met de opstandelingen in Kiev blijkt toch waar te zijn. Er gebeuren heel absurde dingen. We leven in 'interessante' tijden. Een rerun van de verwarde jaren 30 van de vorige eeuw? De NAVO is een agressieve militaire organisatie die uit is op expansie en dus in strijd is met het internationaal recht. Oekraïne is het toneel van machtspolitiek. De VS wil Europa en Rusland uit mekaar drijven en is uit op confrontatie. Europa heeft alle belang bij vreedzame betrekkingen met Rusland. De VS heeft alle belang bij een arm Europa en Rusland.

BlacklistedNews: "Why would the United States run the risk of siding with anti-Semitic, neo-Nazis in Ukraine?

One of the keys may be found by looking back at Zbigniew Brzezinski’s 1997 book, The Grand Chessboard in which he wrote, “Ukraine, a new and important space on the Eurasian chessboard, is a geopolitical pivot because its very existence as an independent country helps to transform Russia. Without Ukraine, Russia ceases to be a Eurasian empire.”

“However, if Moscow regains control over Ukraine, with its 52 million people and major resources as well as access to the Black Sea, Russia automatically again regains the wherewithal to become a powerful imperial state, spanning Europe and Asia.”"

Van minister Timmermans hoor je geen onvertogen woord over deze neo-nazi's, of over de uitspraak van een Amerikaans onderminister 'Fuck the EU', of de neergeschoten burgers en politie door de neo-nazi rebellen in Kiev. De collaboratie is weer in volle gang. Onze media zijn gelijkgeschakeld. Obama heeft zichzelf al de macht gegeven om alle goederen van diegenen die tegen een oorlog in Oekraïne zijn in beslag te nemen. En moeten alle Europese burgers straks betalen voor een failliet Oekraïne? Barroso wil alvast de geldbuidel trekken; een luttele €11 miljard wil hij uitttekken om Oekraïne te 'stabiliseren' wat dat ook moge zijn. (En dat na het land eerst samen de VS grondig gedestabiliseerd te hebben!!!)

EUObserver: "Germany’s neo-nazi party, the NPD, is feeling euphoric. And it’s all down to Germany’s top court. The constitutional court’s recent decision to overturn the three-percent hurdle for obtaining a seat means the party could get a seat in the next European Parliament."

GewoonNieuws: "Zoals het goud van Saddam Hoessein (Irak) en Moammar Khadaffi (Libië) naar de Verenigde Staten is overgebracht, zo ziet het ernaar uit dat ook Oekraïne zijn goud aan de Amerikanen heeft moeten afstaan.
Waar de Fed er niet in slaagt meer dan 5 ton goud naar Duitsland te transporteren, slaagt Oekraïne er in op 1 dag in om 33 ton te transporteren."

Een bijtende satire op de politshow in Kiev was te zien op de tv-zender ZDF:


Bewolkt Zwolle

Met het boekenweekgeschenk nam ik vanmorgen de trein naar Zwolle. Een gratis boek en een gratis reisje naar Zwolle. Wat wil je nog meer? In Amsterdam scheen de zon toen ik vertrok, maar in Zwolle was het geheel bewolkt. Wijds en weids bewolkt. Er stond ook een kil windje, daarom heb ik er maar een uurtje rondgewandeld. Leuke stad, Zwolle.

shot_1709

Meer lezers hadden voor Zwolle gekozen. De trein zat propvol. Gelukkig kon ik nog een plekje bij het raam bemachtigen. Tegen twaalven arriveerde ik in Zwolle, de stad van Thorbecke. Er wordt nog altijd fel politiek bedreven. Thorbecke staat er nu door de duiven bescheten bij. Enige vermetelen gingen op het bordes van het Bilderberg hotel poseren met het boekenweekgeschenk in de hand. Een buitenproportioneel figuur van bordkarton – zelf ook een fotograferend bezoeker – leek overal in de stad te wijzen op wat de bezoeker moest zien. 

Thorbecke

shot_1707
Met het boekenweekgeschenk voor Bilderberg

shot_1698
Döör staot Thorbecke

shot_1700

Basiliek OL Vrouw
Toren van de Basiliek van Onze-Lieve-Vrouw-ten-Hemelopneming

Sassenpoort
Sassenpoort

In deze boekenweek kocht ik twee boeken van Tommy Wieringa. Knappe man en een knap schrijver. Zorg en aandacht voor het woord en voor mensen, daar gaat het om bij Wieringa. Ik mag hem wel.

Fragment uit Ga niet naar zee:

"Ballon

Achter in het weiland loopt een man. Om hem heen, in de schemering, zijn schapen die hem mijden. Rondom hem deinen de eerste mistflarden. Straks zal er een wit, golvend vel op de velden liggen.

De man loopt langs de slootkant naar huis. In de sloot ziet hij een leeggelopen ballon met een rood lint eraan. Aan het lint hangt een gele kaart. Met zijn wandelstok vist hij de kaart uit het water en leest wat erop staat. De openbare basisschool De Tamboerijn is 20 jaar oud en viert dit met een ballonnenwedstrijd! Stuur dit kaartje naar: De Tamboerijn, Reigersbos 301, Amsterdam.

Achterop staat nog meer. Mijn naam is - en ik ben - jaar en zit in groep -. De voorgedrukte letters zijn leesbaar, de rest is uitgewist door het water. Vaag te zien is alleen nog KLEUTERKLAS.

Ginds drijft het huis van de man in de mist. Ooit speelde daar een vrouw piano. Nu kan zij de weg naar huis niet vinden.

Die avond zit hij onder geel lamplicht en schrijft een brief.

Kleuter,

Ons schip voer honderd zeemijl ten westen van Tristan da Cunha, op weg naar Kaap de Goede Hoop, waar eeuwig de Vliegende Hollander zwerft, toen ik je ballonkaart vond. Het zeewater heeft je naam uitgewist. Zeg je meester dat hij watervaste pennen koopt.

Ik weet niet wat je van me wilt horen. Misschien dit: zorg dat je, wanneer je daar de leeftijd voor hebt, een betrouwbare geliefde vindt. Liefst een die pianospeelt. Blijf daarbij. Dwaal niet af. En vind een huis waarvan het dak niet lekt. Heb je deze dingen, dan bezit je de juiste tuigage om de zwaarste stormen het hoofd te bieden. Verder zul je moeten nadenken over een auto waarin je zonder haperingen duizenden kilometers achter elkaar kunt rijden. Een goede auto is belangrijk, wat de milieubeweging ook beweert.

Probeer niet langer te leven dan je gegeven is, tachtig jaar is genoeg voor een mens. Plant een boom, dat is voldoende. Hang daarin al je goede herinneringen als lampjes voor wanneer je bang bent in het donker. En denk nog eens terug aan de Siciliaan Antonio Todde, die een paar weken voor zijn honderddertiende verjaardag overleed en ons de volgende raad naliet: Houd van je broeders en drink elke dag een goed glas wijn. Hij stierf volgens zijn familie zonder een zucht.

Vrees niet, kleuter, en twijfel niet te veel, ook al zeggen de filosofen dat je daar wijs van wordt.

Wees vrolijk. Eet uien tegen kanker. Draag nooit de schoenen van een dode. Ga niet naar zee."

De lijn naar Zwolle is interessant omdat je vanaf Amsterdam, Duivendrecht langs de Oostvaardersplassen komt en je vanaf Lelystad de Hanzelijn volgt. Zwolle is een Hanzestad. Iedereen heeft intussen wel de prachtige natuurfilm De Nieuwe Wildernis gezien. De trein rijdt langs het natuurgebied de Oostvaardersplassen tussen Almere en Lelystad. Maar wat je ziet is niet meteen een wildernis, maar een grotendeels kale woestenij. Je ziet honderden konikpaarden en wat minder heckrunderen. Maar het lijkt alsof die dieren het natuurgebied zowat kaalgevreten en vernield hebben. Overal ligt dood hout, en de boompjes die nog overeind staan lijken ook dood.

Die dieren hun eigen habitat laten vernietigen is volgens mij niet de juiste manier om een wildernis te creëren. Ik werd er in elk geval niet wild van. Natuur in Nederland kan nooit helemaal aan zichzelf overgelaten worden. Ten eerste omdat het gebied in feite toch vrij beperkt is en een compleet ecologisch systeem nauwelijks mogelijk is zodat bepaalde soorten de overhand zullen krijgen of nemen en andere soorten het leven onmogelijk maken, en omdat uitwijken naar een nabijgelegen gebied waar nog wel voldoende voedsel is niet mogelijk is, en ten tweede omdat uitgemergelde en stervende dieren in een gebied zonder voldoende voedsel geen fraai beeld scheppen van wat wenselijke natuur zou kunnen zijn. Het gebied is kunstmatig aangelegd en volgestopt en daarom zul je het ook handmatig moeten bijsturen om een evenwicht tussen de verschillende soorten te krijgen.

Oostvaardersplassen

shot_1713

shot1715
Oostvaardersplaasen met paarden en dode begroeiing
Foto's gemaakt vanaf rijdende trein

Hoe het verder moet met de Oostvaardersplassen staat nog niet helemaal vast. Er is veel kritiek. Ik ben er zelf ook nog niet uit wat het beste is voor dit natuurgebied.

VroegeVogels: "Als er deze winter grote grazers in de Oostvaardersplassen sterven door kou en honger dan moeten we niet ingrijpen. Dat is de belangrijkste conclusie uit de online enquête van VARA's Vroege Vogels onder 2481 deelnemers. Van de ondervraagden geeft 40% er de voorkeur aan om de natuur haar gang te laten gaan."

Ja, ok, maar dan moeten er ook niet teveel dieren van één soort in geplaatst worden. Zorg er dan voor dat er ter plekke voldoende voedsel groeit en te vinden is.

Ode aan de grutto

De voorbije weken waren ideaal voor een wandelingetje of fietstochtje in de natuur. Het heerlijk landje van Geijsel trekt in deze periode zeer veel vogels aan, ook vogelaars natuurlijk. De grutto's strijken er massaal neer.


Natuurbericht: "Nadat de afgelopen dagen al heel veel vlinders werden gezien die als vlinder de winter hebben doorgebracht komen nu, door het aanhoudende warme weer, ook de popoverwinteraars tevoorschijn.
Kleine vos en citroenvlinder waren het afgelopen weekend de meest talrijke vlinders."

kleine vos
Kleine vos op klein hoefblad

Inderdaad de eerste vlinder die ik dit jaar zag was een citroenvlinder, en er zitten ook veel kleine vosjes in het Bijlmerpark. Kokmeeuwen op de Gaasperplas. Hoewel de kokmeeuwenpopulatie achteruit schijnt te hollen.

kokmeeuwen
Kokmeeuwen

krakeend
Krakeend

kraai
Kraai met nestmateriaal in zijn bek

Politieke integriteit

Politiek is jammer genoeg al te vaak een arena voor leugenaars en graaiers. Zeker in  de neo-liberale maatschappij zoals die de laatste decennia vorm heeft gekregen. Het neo-liberalisme met zijn privatiseringen en dereguleringen is de oorzaak van de huidige economische crisis en veroorzaakt over de hele wereld oorlogen en revoluties; want het gaat ook globaal nog steeds om graaien en anderen het recht ontzeggen op een fatsoenlijk leven. De Nederlandse media lopen in de maat. Een nieuwe revolutie van neo-nazi's en neo-liberalen in Kiev, allez hop, met de zegen van de gelijkgeschakelde Nederlandse pers. Straks komt Obama Europa nog wat stroop op de mond smeren, en gaat dan weer over tot de orde van de dag, het ondertekenen van doodvonnissen met drones. De leugen regeert, het geld bestuurt.

Dat Nederland tot de minst corrupte landen behoort mag dan waar zijn, maar de hypocrisie is in dit land ook een van de hoogste ter wereld, zodat heel wat corruptie gewoon witgewassen wordt en getolereerd. In onze gemeenten is het gebruikelijk dat regels en wetten omzeild worden zolang een politieke coalitie dat gedoogt. Waar nodig gaan besturen tegen de wet in door zich te baseren op een of ander flutnotaatje en te blijven volhouden dat dit notaatje een wet is van Meden en Perzen. Dan komt er nog een schepje propaganda bij over de noodzaak om de kloof tussen burgers en bestuurders te dichten, en het circus is compleet. Allez hop! Het huidige neo-liberale beleid veroorzaakt en tolereert ook veel fraude in het bedrijfsleven. We kennen allemaal de gigantische vastgoedfraude waar ook overheidsinstellingen bij betrokken waren. Er is de bankfraude. Geen kattepis. Dus dat Nederland behoort tot de minst corrupte landen is met een korreltje zout te nemen. Dat het altijd erger kan is geen reden om te berusten. De VVD is een criminele vereniging die anderen zwaar benadeeld. De geldende economische orde in deze wereld is nog steeds onrechtvaardig en zonder meer crimineel te noemen.

corruptie
Corruptie tiert welig in de Europese Unie
Anti-corruptie rapport

VN: "De VVD kent de meeste én ernstigste integriteitsschendingen

De VVD kent de meeste affaires: dertien nieuwe zaken sinds 2013 tegen negen voor de nummer twee, de PvdA. Ook in 2012 was de VVD koploper met tien nieuwe zaken tegen vier voor de nummer twee van dat jaar, het CDA.
Gemeten over de laatste tien jaar scoorde de VVD 54 zaken, het CDA 50 en de PvdA 40.
Maar de VVD kent niet alleen de meeste affaires, het zijn vaak ook opvallend ernstige integriteitsschendingen.
Het hoorde allemaal bij de liberale ondernemerscultuur van netwerken, publiek-private samenwerking, soepel zaken doen en stevig doorpakken. Laissez faire, laissez aller.

En dan was er nog de gênante vertoning rond Bahattin Erbas. Die bleek in 2011 als Haags gemeenteambtenaar te hebben gefraudeerd.
Het voorval toont een zwak punt van de PvdA en andere linkse partijen: cliëntelisme onder etnische minderheden.

Het stadsdeel Amsterdam-Zuidoost maakte zijn reputatie als Bermuda-driehoek van politici weer eens waar toen Lorna Koenen na het sjoemelen met subsidies van de kandidatenlijst werd geschrapt. Hier ging ook Groen­Linkser Iwan Leeuwin nat door een commerciële sessie te organiseren in het stadsdeelkantoor.

Het is goed dat Plasterk de Nederlandse regelgeving op peil brengt, want het zijn juist de lokale partijen waar de meeste problemen zitten. Dat wordt des te urgenter omdat het Rijk veel taken gaat afstoten naar gemeentes. Alleen al in de langdurige zorg gaat het om 16 miljard euro.

Uit een internationaal onderzoek van pr-bureau Edelman bleek in januari dat het vertrouwen van Nederlanders in politici historisch laag is: slechts zes procent van de bevolking gelooft hen.

... zelfs de schijn van misbruik of belangenverstrengeling kan al voor problemen zorgen."

Integriteitsindex

In Zuidoost is er niet alleen een schijn van belangenverstrengeling maar aantoonbaar belangenverstrengeling wat het beheer van het EHS-gebied van Zuidoost door Groengebied Amstelland betreft. Dat heeft te maken met de sluipende privatisering van onze natuurgebieden. GGA, c.q. Recreatie Noord-Holland N.V., inderdaad een N.V. – met aandelen, beheert ook het Gaasperpark. Het is inmiddels overduidelijk dat stadsdeel Zuidoost, alsmede de gemeente Amsterdam en GGA samen met Recreatie Noord-Holland N.V. zich zwaar gecompromiteerd hebben met de verhuur van het Gaasperpark aan Amsterdam Open Air. De belangen van Amsterdam Open Air worden met alle macht door onze besturen als hun eigen belang gezien, terwijl na verrekening van alle kosten de baten negatief uitvallen voor de overheid en de gemeenschap. De winsten vloeien naar een paar particulieren. Vriendjespolitiek dus. In rechtszaken staat de overheid aan dezelfde kant van de festivalorganisatoren tegenover de inwoners van Amsterdam. Belangenverstrengeling is niet meer te ontkennen. Of er ook fraude plaats heeft gevonden zou een zorgenkindje moeten zijn van dezelfde overheid, maar vanzelfsprekend is er niet veel animo om dat te onderzoeken. De onderzoekers moeten zichzelf dan onderzoeken. Quis custodiet ipsos custodes? GGA onttrekt zich aan democratische controle door inzage in zijn financiën te weigeren. De kans dat er binnen afzienbare tijd corruptie ontstaat neemt wel voortdurend toe in zo'n constructie waarbij een overheid zichzelf profileert als een N.V. met nauwe banden met het bedrijfsleven. De overheid ontdoet zich gaandeweg van al zijn verantwoordelijkheden tegenover burgers. Als dat zo verder gaat dan zit er niets anders op dan een overname van alle verantwoordelijkheden door de burgers. Dat is normaal het domein van de politiek, maar die heeft nu juist de dictatuur van het geld ingesteld. En indien lokale politici verantwoordelijk worden voor de zorgbedeling dan vrees ik het ergste, zeker in Zuidoost.

Kiezen voor bomen

boomfeestdag

Boomfeestdag: "In 2014 worden op woensdag 19 maart de gemeenteraadsverkiezingen gehouden in plaats van de eerder geplande datum: 5 maart 2014. Dit is op de derde woensdag in maart en dus traditioneel ook de dag van de Nationale Boomfeestdag. Vanwege de verkiezingen is de Boomfeestdag een week vervroegd, zodat op ludieke wijze bij de lokale overheid aandacht kan worden gevraagd voor bomen/Boomfeestdag in het gemeentelijk groenbeleid en op de jaarlijkse gemeentebegroting.

Boomfeestdag is namelijk een perfect PR-instrument voor het gemeentelijk groenbeleid: door kinderen en hun ouders op deze wijze bij het groen in hun leefomgeving betrekken, worden ze duurzaam betrokken bij het groen in hun gemeente. En…..een groene, boomrijke gemeente levert de gemeente geld op: woningen staan minder lang te koop, omdat mensen graag in een groene omgeving wonen."

GroenLinks: "Minimaal tienduizend nieuwe bomen erbij, dat is de inzet van GroenLinks de komende raadsperiode. Bomen en ander groen zijn belangrijk voor Amsterdam, zeker in woonbuurten. Een groene stad is een gezonde stad, een fijne stad. Daarom knuffelt GroenLinks vandaag, op nationale Boomfeestdag, bomen. Op honderd plekken in de stad knuffelt GroenLinks letterlijk bomen, om te laten zien dat groen in de stad belangrijk."

boomfeestdag_logoEr sprankelt soms veel wijsheid in sprookjes. Er was eens een keer een modern Russisch sprookje waarin verteld werd over een clubje dieren die een Huis van de Vriendschap wilden bouwen. Что делать? Hoe moesten ze dat doen?  Wetende dat een aanvraag voor bakstenen voor het Huis van de Vriendschap maar voor de helft gehonoreerd zou worden – zo ging dat daar vroeger en zo gaat dat hier nu ook – besloten ze om bakstenen aan te vragen voor twee Huizen van Vriendschap. En zo konden ze uiteindelijk toch een heel Huis van de Vriendschap bouwen. GroenLinks zou daar een voorbeeld aan kunnen nemen. Zoals mijn trouwe lezertjes reeds weten worden er in Zuidoost momenteel tienduizenden bomen gekapt, en 10.000 erbij helpt wel, maar het resultaat wordt dan: een stap vooruit, twee achteruit. GroenLinks moet gaan voor 50.000 bomen. Alleen dan is er vooruitgang. En tot overmaat van ramp is GroenLinks ook nog eens voor mega-evenementen in het Gaasperpark waarbij de fauna en flora het zwaar te verduren krijgen. Een partij bouw je ook niet met halve bakstenen of maatregelen.

Misschien een idee voor de werkloze jeugd en oudere jongeren in Zuidoost onder het motto 'Eigen park eerst!':

Trouw: "Werkloze jongeren uit Amsterdam gaan aan de slag in de natuur. Vereniging Natuurmonumenten en de gemeente Amsterdam gaan samenwerken om de jongeren, zonder baan of opleiding werkervaring te laten opdoen. De jongeren beginnen in het Naardermeer, het oudste natuurgebied van Natuurmonumenten. Het is de bedoeling dat ze later ook elders natuuronderhoud gaan doen, zei een woordvoerster van de vereniging woensdag."

Het trieste der Nederlanden

Faunabescherming: "De Faunabescherming geeft met woede en droefheid kennis van het overlijden van de Hoekse Huiskraai. Hij was geboren en getogen in Nederland, maar is nu slachtoffer geworden van bestuurlijke waanzin. Huurmoordenaars zijn bezig alle exemplaren van een mooi en onschadelijk dier af te schieten, alleen maar omdat zij vinden dat het “hier niet thuishoort”.

Als “collateral damage” worden ook beschermde kauwen afgeschoten, omdat stompzinnige of bijziende jagers de huiskraai en de kauw niet uit elkaar kunnen houden."

Rijnmond: "Aan het afschieten van de vogels ging een lang juridisch gevecht vooraf tussen de provincie Zuid-Holland en dierenbeschermers. De provincie wil af van de huiskraaien. Ze zouden niet thuishoren in Nederland en mogelijk een gevaar zijn voor andere diersoorten."

Ongelooflijk! Misschien kunnen we het ook anders formuleren: er zijn bestuurders die volgens mij niet thuishoren in Nederland. Gaat de overheid straks ook illegalen vangen en opsluiten omdat ze hier niet thuishoren?


Kennislink: "Het is een belangrijk goed voornemen van de Nederlandse regering om Nederland in 2050 volledig op duurzame energie te laten draaien. Het laatste energie-rapport van het Energieonderzoek Centrum Nederland laat echter zien dat afgelopen jaren het aandeel duurzame energie wel geleidelijk aan toegenomen is, maar dat Nederland hierin toch nog steeds bescheiden is ten opzichte van buurlanden. Gaan wij dit goede voornemen voor 2050 wel halen?

Ons energiebeleid is nu zodanig opgesteld dat fossiele brandstof de overheid geld oplevert en duurzame energie de overheid geld kost. De belastingen op fossiele brandstoffen leveren de staat jaarlijks zo’n €35 miljard op. Het stimuleren van duurzame energie, zonder accijnzen, laat de inkomens van de staat flink dalen. Daarbovenop komen nog kosten van stimuleringsmaatregelen als subsidies en belastingvoordeel. Desondanks streeft de overheid er naar dat we in 2050 al onze energie duurzaam opwekken.

Een ander aandachtsgebied voor de overheid is transport. Dit bepaalt weliswaar slechts 20% van ons energieverbruik, maar geeft naast het terugbrengen van de CO2-uitstoot nog meer voordelen zoals het tegengaan van roet en fijnstof. In 2012 werd er slechts 2% aan duurzame biobrandstof en 0,4% aan duurzaam biogas uitgegeven. Daarom gaat de Rijksoverheid zuinige en schonere bussen in het openbaar vervoer inzetten. Ook wordt het elektrisch rijden bij burgers gestimuleerd."

Het draait toch altijd om geld in Nederland. Subsidies en stimuleringsgeld komen al te vaak op de verkeerde plek terecht. Als de overheid nu eens het openbaar vervoer zou bevorderen en het autorijden zwaarder belasten dan zouden het milieu en de economie daar een zeer groot voordeel van hebben. De winsten van energieleveranciers moeten voor een groot deel ten gunste komen van de inwoners van Nederland. Nederland heeft een grote eigendunk maar laat nog al te vaak een steekje vallen.

Global women day

G W D 2014

Lijdensweg

Hierna het relaas van de volgende statie in de lijdensweg van bewoners van Zuidoost vanaf het gerechtsgebouw Parnassusweg tot het stadsdeelkantoor Anton de Komplein om de aanvraag voor de vergunning van Amsterdam Open Air voor het Pinksterweekend in te mogen zien.

De rechter had bedongen dat stadsdeel Zuidoost de aanvraag voor de vergunning van Amsterdam Open Air vier weken lang ter inzage moest leggen en niet twee weken, dat er kopieën gemaakt mochten worden en dat betrokkenen een kopie zouden krijgen. Vanmorgen togen twee personen, waaronder uw ondergetekende blogger, ter inzage. Ik wilde nog wat algemene informatie opzoeken en ook de inzageprocedure even checken. Om 10.30 vanmorgen kregen we een nummertje. T0001. Om 10:50 werden we opgeroepen voor hok G. Tegen elven kwam er iemand die vroeg waar we voor kwamen want hij wist nergens van. Na een aantal minuten kwam de Adviseur Vergunningen zelf naar ons toe, zonder documenten.

Even later kwam een kopie van de aanvraag beschikbaar. Eén exemplaar, voor twee personen. Meer waren er niet. Wat oeverloos gepalaver heen en weer. De Adviseur liet meteen merken dat hij ontstemd was over mijn klacht en verzoek aan de burgemeester om de inzageprocedure te versoepelen. Hij pleegde geen obstructie, hij deed gewoon wat in de reglementen stond. Over de terminologie kun je twisten, maar ik vond ook deze inzage niet erg vlot gaan. Het was zeer lastig geweest om binnen een termijn van twee weken alle stukken grondig te bestuderen, gezien de zeer stroeve inzageprocedure ter plekke (o.a. gebrek aan capaciteit), ontbrekende stukken, en het feit dat het twee weken zou duren voor kopieën toegezonden konden worden. De inzage op het stadsdeelkantoor is de normale weg volgens de ambtenaar, dat zou moeten volstaan voor iedereen, wie de stukken toegezonden wil hebben moet dat doen met een WOB-verzoek en dat kost tijd. Maar het is juist de inzage ter plekke die ontzettend belabberd verloopt. Het zou beter zijn als vanaf de eerste dag van de ter inzage legging de bestanden digitaal beschikbaar zouden zijn, zodat de termijn van inzage ook werkelijk 4 weken is.

De wet schrijft voor dat de stukken 'in een gemakkelijk toegankelijke vorm' aangeboden moeten worden. Dat daarvoor de autoriteit van een rechter nodig was kan ik niet echt 'soepel' noemen. Vanmorgen moesten we een half uur wachten. Er mochten nu wel kopieën gemaakt worden, à 30 cent per pagina. Om 11.10 konden we beginnen met het doornemen van de map. Met twee personen tegelijk schiet dat niet echt op. De Adviseur zou om 11.30 wel een punt achter de inzage willen zetten.

 vertrouwelijk

Mijn compagnon kon het niet te lang maken, maar ik wilde toch meer tijd. Daarom werd een nieuwe chaperon (stagiair) gehaald om mij in de gaten te houden. Er was te weinig capaciteit om de inzage te begeleiden. Kan ik begrijpen. Maar juist daarom was het handiger geweest als deze ter inzage liggende documenten als pdf op de website van Zuidoost hadden gestaan. Spaart kosten en tijd. En ergernis. Het gevoel welkom te zijn ontbrak volkomen. Een aantal mensen aanwezig op de rechtszitting zouden een gedrukte kopie krijgen. Ikzelf zou een digitale kopie aangeleverd krijgen. Anderen zullen dus ook een beroep moeten doen op de WOB om een kopie te krijgen, want inzage plegen ter plekke is een lijdensweg en een crime, en wordt eigenlijk nog steeds ontmoedigd. De Adviseur vond en vindt nog steeds dat hij volgens de regels handelde, dan kan de burgemeester wel dit en dat willen, zei hij, maar ..., en dat het Informatiecentrum is opgedoekt is ook zijn schuld niet, en zelfs het Rijk zou stukken niet meer ter inzage leggen ... et patati et patata. Met andere woorden als je voor inzage komt dan is er niet op je gerekend, dan stoor je. De eigenlijke schuld ligt bij het Dagelijks Bestuur van Zuidoost.

Ook Amsterdam Open Air heeft zijn beleid niet soepeler gemaakt. Op elke pagina van hun aanvraag staat 'Vertrouwelijk' en onderaan op pagina 1 een copyrightbeding met kopieer- en verspreidingsverbod. Volstrekte lariekoek natuurlijk. Dit is een stuk dat ter inzage ligt, bedoeld is voor de openbaarheid zodat iedereen daar een zienswijze over op kan stellen en bezwaren indienen. Punt. De rest is obstructie. Toen ik klaar was met mijn inzage heb ik het unieke exemplaar weer zonder ezelsoren overhandigd aan de chaperon (die niets anders te doen had dan ons in de gaten te houden - zoals de waard is zo vertrouwt hij zijn gasten, en daarmee bedoel ik niet de aardige stagiair die daar een beetje gênant op zijn stoel zat te draaien), met de mededeling dat hij het weer in de kluis met 'vertrouwelijke' stukken kon opbergen. Je zou haast denken dat Amsterdam Open Air iets te verbergen heeft.

Dat de Adviseur gebelgd was over de vermelding van zijn persoon eerdere jaren kan ik best begrijpen. Maar ik zie toch een opmerkelijk verschil in de interpretatie die hij, c.q. zijn directeur, nog steeds heeft van de inzageprocedure en die van zijn verantwoordelijke opdrachtgevers, dhr. Jaensch, c.q. dhr. Herrema, c.q. de heer burgemeester. Of is het toch zo dat hij rechtstreeks zijn orders heeft gekregen van het DB? Of van zijn eigen directeur? Of ... het blijft voor mij onduidelijk. Uiteindelijk is de burgemeester verantwoordelijk en aansprakelijk. Maar de uitvoering lag in dit geval bij de Adviseur. En hem is tijdens de rechtszitting opgedragen om de termijn en voorwaarden voor inzage te veranderen. Dat gaat blijkbaar nog steeds niet van harte. Volgens hem hebben wij als burgers niets met deze aanvraag te maken; dat kreeg ik nu weer te horen. De inzage is en blijft een lijdensweg. Dat is nooit de bedoeling van de wet geweest, en is zeker niet de bedoeling van de burgemeester. Op deze manier hangt er aan Amsterdam Open Air weer een vreemd luchtje, en dat niet alleen van rottend gras. Zuidoost staat weer negatief op de kaart. Zuidoost heeft niet de capaciteit om inzage te begeleiden, en dat is inderdaad in de eerste plaats de verantwoordelijkheid van het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuidoost. Is dit hele gedoe weer een teken van een overheid die geen inmenging, inspraak van de inwoners wenst en liever zaken doet met private ondernemingen? Ik mag hopen van niet.

Tijdens het schrijven van dit stukje werden de digitale documenten in mijn mailbox gedropt. Waarvoor mijn dank. Wie interesse heeft kan bij mij terecht. Ik ben momenteel onbezoldigd vrijwillig participerend ambtenaar buitengewone dienst stadsdeel Zuidoost. Dat bespaart het stadsdeel tijd, geld en gedoe. You're welcome!

Gebroken lente

shot_1661 copy

shot_1663 copy

shot_1664 copy

Een zeer warme dag vandaag. Lente. Maar in Amsterdam Zuidoost is het een in de knop gebroken lente. De bomenkap voor de overkapping van de A9 gaat gestaag verder. Als je een schatting maakt van alle gekapte en binnenkort nog te kappen bomen in Zuidoost om diverse redenen (A9, Gaaspersingel, kapwoede van het DB, enz.) dan kom je al gauw aan tienduizenden bomen.

Kijk op de pagina met bekendmakingen van Zuidoost en je vindt elke week een lijst met te kappen bomen.

ZO 12/2/2014: "Develstein t.h.v. nr. 100 (Olonr. 1165165, d.d. indiening 03-02-2014) - 1102 AK. Het kappen van 41 bomen i.v.m. de ruimtelijke ontwikkeling van de D-buurt, waaronder het oprichten van "World of Food"

Alexander Dumaslaan 122 (Olonr. 1109645, d.d. verzending besluit 03-02-2014) - 1102 VX. Het kappen van een boom

Eeftink, t.h.v. nr. 100 (Olonr. 1158287, d.d. verzending besluit 10-02-2014) - 1103 AE. Het kappen van 168 bomen i.v.m. de ruimtelijke ontwikkeling van de E-buurt, waaronder het slopen van de parkeergarage en het oprichten van 179 woningen

ZO 19/2/2014: "Hettenheuvelweg 49 (Olonr. 1169933, d.d. indiening 07-02-2014) – 1101 BM. Het kappen van een populier die gevaar oplevert voor de omgeving

Kelbergen 158 (Olonr. 1172001, d.d. indiening 10-02-2014) – 1104 LH. Het kappen van een boom (1x Chamaecyparis) i.v.m. slechte conditie c.q. afgestorven delen

Kelbergen 10 (Olonr. 1171859, d.d. indiening 10-02-2014) – 1104 LA. Het kappen van een boom (1x Cupressocyparis) i.v.m. slechte aanhechting plakoksel.

Meibergdreef 7 (Olonr. 1178649, d.d. indiening 12-02-2014) – 1105 AZ, Het kappen van drie bomen

Geerdinkhof 359 (Olonr. 1179893, d.d. indiening 12-02-2014) – 1103 RC. Het kandelaberen van een boom (Salix)

Abcouderstraatweg 46 (Olonr. 1179789, d.d. indiening 12-02-2014) – 1105 AA. Het kappen van 10 bomen bij het golfterrein 'De Hoge Dijk'

Stammerlandweg 25 (Olonr. 1180899, d.d. indiening 12-02-2014) – 1109 BR. Het kappen van 19 bomen (in het kader van onderhoud) op het verenigingsterrein "Volkstuin Linnaeus"

Frankemaheerd 2 (Olonr. 1182227, d.d. indiening 13-02-2014) – 1102 AN. Het kappen van drie bomen aan de voorzijde van het pand;

Maasdrielhof, Niftrikhof en Ochtenhof (Olonr. 1182475, d.d. indiening 13-02-2014) Het kappen van 28 bomen t.b.v. herinrichting Holendrecht West;

Sinderenstraat 90 (Olonr. 1081941, d.d. verzending besluit 13-02-2014) – 1107 TP. Het kappen van drie bomen waarvan één in de voortuin en twee in de achtertuin

Wethouder De Roosplein t.h.v. de nrs. 214 t/m 240 (Olonr. 1115315, d.d. verzending besluit 11-02-2014) – 1107 AM. Het kappen van 12 bomen"

Het zal allemaal wel een reden hebben, maar het betekent wel dat er duizenden bomen zullen verdwijnen. Elke week is het weer raak. Er is formeel een herplantplicht, maar wie houdt zich daar aan in vrijstaat Zuidoost? Wat de gekapte bomen voor de A9 0verkapping betreft: er is beloofd dat ze gecompenseerd worden. Vanzelfsprekend heeft het stadsdeel van de gelegenheid gebruik gemaakt om een aantal bomen in de wijken mee te laten liften in de grote kap die als het goed is aan Rijkswaterstaat aangerekend zullen worden voor compensatie. Het Rijk moet betalen voor de herplant.

kelbergenpad
Kelbergenpad met tuintjes
Hier komen graafmachines en materieel voor alle werkzaamheden

Van een bewoner vernam ik dat langs het Kelbergenpad waar nu bijna alles is gekapt, jammer genoeg ook de Ginkgo biloba's, de tuintjes na de werkzaamheden uitgebreid zullen worden. Ondanks de zon vandaag zag het er desolaat uit. Maar ja, het moet. Er komt een boring op drie trajecten onder de A9 waar de leidingen van de ene naar de andere kant vernieuwd zullen worden. De huidige leidingen liggen te hoog want de A9 komt lager te liggen en moet stevig in de grond geheid worden (zie foto's op website Henk de Boer); de nieuwe leidingen gaan 32 meter de grond in. Daarvoor en voor de dienstgebouwtjes moeten al die bomen wijken.  Waar ik wel enige bedenkingen over heb is dat ook de riolering een bocht naar beneden maakt; in die bocht kunnen problemen ontstaan wat doorstroming betreft.

shot_1656 copy
Een week geleden

shot_1659 copy
Nu

shot_1655 copy 

shot_1658 copy

De hele operatie is in handen van Rijkswaterstaat. Het Kelbergenpad moet uiteindelijk over de overkapping van de A9 van Gaasperdam naar de Bijlmer (en omgekeerd ;^) leiden. Er zijn intussen al 7000 bomen gekapt en er zullen er nog meer volgen. In een presentatie voor bewoners in 2013 staat dat de afspraak tussen gemeente en RWS was dat minimaal 1500 bomen bovenop de overkapping komen. Er moeten er dus nog duizenden elders bijgeplant worden. Vanwege de dunne laag aarde die bovenop de overkapping komt, maar één meter dik, moeten de bomen verankerd worden omdat ze anders om kunnen waaien bij storm. Heel veel bomen kan die overkapping ook niet aan. Dus bedenk alvast maar leuke plekken waar die vervangingsbomen kunnen komen te staan.

Voor een betere mensenmaatschappij


Cobi Schreijer - BROOD en ROZEN

Verslag zitting Open Air

rechtbank

Zitting  6 maart 2014 vergunningverlening Open Air 2012 en 2013

Naast de 3 rechters en de griffier waren er 5 partijen aanwezig:

1. advocaat namens de burgemeester van Amsterdam, met ondersteuning van personen namens gemeente Amsterdam, namens Stadsdeel Zuidoost, namens Groengebied Amstelland, namens Omgevingsdienst en namens geluidsbureau Westerveld.

2. Advocaat Open Air met vergunningaanvrager 

3. bewoner die beroep had aangetekend

4. bewoner met juridisch adviseur die beroep had aangetekend

5. advocaat namens juridisch collectief van Bewonersvereniging Nellestein en enkele bewoners en contact persoon van het collectief.

Op de tribune een groep bewoners en een groep studenten bestuursrecht met een docent. De rechters stelden voor om de volgende onderwerpen te behandelen:

ontvankelijkheid, procedure, geluid, Flora en Fauna, kosten en baten, een dwangsom.

Korte samenvatting:

- inzage en reactie termijn 4 weken en mogelijkheid om kopieën te maken van vergunningaanvraag. Rechter kapittelt stadsdeel en gemeente.

- stel dat er strijdigheid met bestemmingsplan is, dan gaat het festival toch door via ‘buitenplans’ route, (ontheffing via kruimelregeling of ‘toverformule Amsterdam’)

- geluidsnorm van 63 dBA op gevel, vastgelegd in vergunning 2013. In bezwaar procedure gaf Omgevingsdienst die aan als absolute norm (geldt altijd en overal), dus er mogen geen correcties meer in mee gewogen worden, ook gaven ze  aan dat die niet gehaald kon worden. Nu schoffelt de aanwezige van Omgevingsdienst dit rapport weer onderuit. 

Westerveld maakt zijn slogan, ‘Haal het maximum uit uw geluidslimiet’, volledig waar: uitgaan van langtijd gemiddelden industrie lawaaimetingen (eerst zachter, dan kan het later harder en blijft het gemiddeld onder de norm), meteocorrecties, reflexiecorrecties vooral bij de bron maatregelen nemen (dat is het goedkoopste), dBC (de hinderlijke basgeluiden) kan heel moeilijk gemeten worden op grote afstand, er kunnen veel stoorgeluiden zijn (apparaten/vliegtuigen/bladgeruis van populieren) waardoor niet vast te stellen is welke bron de overschrijding veroorzaakt dus geen gevelnorm dBC opnemen, alleen bij de bron met max verschil van 15 db. Het geluidsrapport van Asra laat zien dat verschil bij de gevel veel groter is dan 15, meer hinder dus, ook zijn daar dBC waarden gemeten.     

Moeilijk voor handhavers om dBC te goed meten, dus geen norm opnemen.

Rechter moet vaststellen of norm in vergunning haalbaar was op basis van de maatregelen.

- Flora en Fauna wet. Open Air heeft toiletten verplaatst vanwege ransuilnest, dat vond de rechter een blijk van welwillendheid. Open Air zei dat het wel veel gedoe was maar dat ze geen keus hebben; ze zijn verplicht de aanwijzingen van de dienstregelingen op te volgen. Het feit dat die dienst in 2012 genoodzaakt was om aanwijzingen op te leggen geeft aan dat bij de vergunningverlening niet zorgvuldig genoeg gehandeld is volgens de advocaat van de eisende partij.

- kosten/baten afweging van een bewoner levert helaas geen concrete cijfers op van gedaagde partij. Ze hebben geen idee. Voor het stadsdeel in ieder geval in geld niet meer dan leges.

- de bewoners krijgen hun gevraagde dwangsom wegens overschrijden termijn bij bezwaarprocedure toegewezen.

- rechters doen ook uitspraak, zonder extra zitting, over strijdigheid bestemmingsplan. Binnen 6 weken komen ze met een tussenvonnis. Voor de procedures 2012 en 2013 stelden ze een mediation traject voor om afspraken te maken over 2014 en 2015. De gedaagde partijen wilden toch graag een uitspraak, de eisers wezen het voorstel niet af. De rechters sturen het voorstel in ieder geval naar alle partijen. 

Langer verslag met commentaar (tussen haakjes).

Procedure

Bij de procedures werd vastgesteld dat voor 2014 weer dezelfde problemen speelden als bij voorgaande jaren: te korte termijn voor inzage, 2 weken in plaats van 4, en geen mogelijkheid om kopieën van stukken te maken. Ter plekke regelde de rechter dat de termijn 4 weken wordt en dat er een herstel bekendmaking gepubliceerd wordt. Ook moet het mogelijk zijn om kopieën te maken  (gaat u vooral naar het stadsdeelkantoor om inzage te vragen en maak gebruik van de mogelijkheid om zienswijzen in te dienen gedurende die termijn!)  

Mochten er weer problemen zijn, dan een telefoontje naar de advocaat van de burgemeester, raadde de rechter aan.

De al dan niet strijdigheid van een zo omvangrijk festival met het bestemmingsplan werd uitgebreid behandeld. Zelfs Ballorig werd door de gedaagde partijen aangevoerd om aan te geven hoe ruim de bestemming recreatie ingevuld kon worden. Ook werd weer verwezen naar de Floriade, 1982, die miljoenen bezoekers trok! De begrippen lichte en zware recreatie kwamen weer voorbij en de uitspraak van de voorzieningenrechter dat die in het verlengde van elkaar liggen.

Het stadsdeel heeft geen omgevingsvergunning afgegeven, niet nodig, omdat het festival zich verdraagt  met het karakter van het park. Afweging in de APV. Of dat zo is werd onderzocht aan de hand van foto’s van schade aan het park, de kwestie van de aangelegde drainage systemen in 2012, deels door Open Air betaald. GGA zegt dat er wel schade is, vooral als gevolg van extreme weersomstandigheden, veel regen in de zomer 2012, koud voorjaar in 2013, en vooral door het achterstallig onderhoud van het park, waardoor er zwakke plekken zijn in de ligweiden waar het regen water blijft staan. Maar de schade wordt meteen hersteld. (Door extreem droog weer in voorjaar 2011, meer dan 6 weken, voor het eerste, minder omvangrijke festival, geen regen, bleef de schade aan de ligweiden in dat jaar beperkt, alleen de verbinding, schaduwrijk onder bomen, naar het rosarium werd toen kapot gereden).

De rechters betrokken ook de aanwezige studenten bij de zaak door hen uit te nodigen de foto’s te bekijken.

De eisende partij betoogde dat het bestemmingsplan duidelijke grenzen bevat, zeker in de toelichtingen. Dat dit festival bovendien niet in de z.g. Kruimelregeling past, omdat de impact met alle voorbereidingen en herstelwerkzaamheden meer dan 15 dagen omvat. Voor dergelijke omvangrijke festivals is een wijziging van de bestemming nodig, waarbij precies vastgesteld wordt wat er wel, waar, wanneer en hoe mag. Nu wordt op basis van een beleidsnota die behoorlijk vage bepalingen bevat en die bovendien zo weer gewijzigd kan worden, vergunning verleend.

Op de vraag van de rechter of er meer omvangrijke festivals gehouden kunnen worden, antwoordt de advocaat van de burgemeester: dat wordt dan afgewogen met alle partijen op basis van evenementenbeleidsnota’s van gemeente, stadsdeel en GGA. (Benieuwd of de omwonenden ook onder ‘alle partijen’ vallen, tot nu niet in ieder geval!).

De rechter vraagt ook: stel dat er strijdigheid is met het bestemmingsplan, gaat het festival dan niet door?

De advocaat van de burgemeester zegt dat het festival dan wel doorgaat, want dan wordt ‘buitenplans’ gegaan via de ‘toverformule van Amsterdam’, art.37 4e planvoorschriften en ook via de Kruimelregeling, mag 3 keer per jaar.

De rechter vraagt omdat de rechtbank voldoende onderzoek gedaan heeft vandaag of de partijen akkoord gaan als ze ook zonder zitting een uitspraak doen in de zaak van beroep over het bestemmingsplan, die eigenlijk was uitgesteld als aparte zaak. Alle partijen gaan hiermee akkoord (dat scheelt weer een zitting, en de uitspraak komt dan ook eerder.) 

Geluid

(Opvallend was dat de microfoons in de zaal door de partijen zo slecht gebruikt werden dat je zelfs zonder gehoorbeschadiging vaak nauwelijks kon verstaan wat er gezegd werd. De rechter moest herhaaldelijk vragen de microfoon te gebruiken!)

Natuurlijk was er weer discussie over of de norm die in de vergunning genoemd was voor het geluid op de gevel, 63 dBA L AEQ, gemiddelde per 5 minuten gemeten, nu wel of niet gecorrigeerd mocht worden met van alles en nog wat. Het rapport van de omgevingsdienst bij de bezwaarprocedure werd nu evenzo vrolijk door de omgevingsdienst weer onderuitgehaald. ‘Invallend geluid’, dat is standaard bij industrielawaai,  is gemeten naast de gevel en niet voor de gevel, dan meet je ook de reflectie. (Dat je die ook hoort en weerkaatsingen van meer gevels zelfs, telt voor deze geluidsdeskundigen niet mee. Evenmin dat de bassen trillingen veroorzaken in je lijf en in de houten kap van de bovenwoningen.) 

Westerveld, die in 2011 in opdracht van het stadsdeel metingen deed, had gezien dat er maar lukraak middelen in gezet werden door Open Air, was heel kostbaar en niet effectief (hebben we gehoord). Hij stelde voor een geluidsplan te maken, waarmee je maatregelen bij de bron inzet die moeten zorgen dat de normen gehaald worden. (hij rekent met langere tijdsperiode. Dan kun je eerst wat zachter dan de norm en later vul je die ruimte op door harden dan de norm te gaan. Gemiddeld blijft je dan binnen de norm. Dit is ontwikkeld voor industrielawaai!) 

De vooral hinderlijke dBC, de rechter refereerde er nog even aan dat zij haar kinderen ook vaak verzocht om de bassen zachter te zetten, zijn over grotere afstand moeilijker te meten en moeilijker van andere omgevingsgeluiden te onderscheiden. Ook voor handhavers zijn ze moeilijker te meten en is het lastiger om dBC normen te controleren (die kunnen ook harder, want moeilijker te meten en te controleren! Helaas wel veel hinderlijker). Normen voor de bron vaststellen en daar max verschil tussen dBA en dBC van 15. (Hoe en of de afstanden die in de vergunning staan tot de geluidsbronnen gecontroleerd worden? Worden ze alleen als rekenmethode gebruikt? De metingen van Asra, ingeschakeld door de bewonersvereniging, geven aan de  gevelnorm van 63 dBA op 4 plaatsen in Nellestein flink overschreden werden. Met alle correctie die Westerveld toepaste, waardoor de norm op 70-75 dBA kwam, bleek er weinig verschil tussen de metingen. Asra mat op de gevel ook een veel groter verschil dan 15 tussen dBA en dBC, ook dBC waarden zijn gemeten.) 

De deskundigen kraakten elkaars werk flink af, maar de rechter stelde toch heel duidelijke vragen: Is er nu wel of niet de norm op de gevel gehaald in 2012 en 2013?

Volgens de advocaat van de burgemeester was alles binnen de norm van 63 dBA en volgens de omgevingsdienst ook binnen 64 dBA, 1 dBA meetonnauwkeurigheid. Hierbij werd verwezen naar de indicatieve metingen van de handhavers op twee plekken, 1,5 m uit de gevel gedurende 120 sec bij Liendenhof 2 en bij Liendenhof 10 (was Lopikhof volgens de foto) om 14.30-16.00 uur op zaterdag en op zondag  19.00-21.00 uur. (zie Evaluatie Amsterdam Open Air)   

(Volgens Asra en eerste reactie Omgevingdienst is de norm ruim overschreden, overal boven 70 dBA Laeq)

De constante monitoring van het geluid op de gevels is heel kostbaar. In 2013 is vooral in Gein gemeten en minder in Nellestein. Keuze werd bepaald door de windrichting.

dBC normen voor de gevel worden volgens de eisende partij zelden vastgelegd, want moeilijker te meten en stoorgeluiden lastiger te onderkennen, de hinderlijke zoem van een airco bijvoorbeeld. (Voor veel evenementen in Arena park worden wel dBC normen voor gevel dichtstbijzijnde bebouwing vastgesteld in vergunningen). (Het beeld was nogal onthutsend; de bassen, dBC, die voor omwonenden het hinderlijkst zijn, maar die voor deze muziek ‘nodig’ zijn, kunnen moeilijker gemeten worden en moeilijker naar de geluidsbron herleid worden, dus daar maar geen norm op de gevel voor vaststellen, daar waar de hinder het grootst is. Met de dure continue monitoring op de gevel zou onmiddellijk gecorrigeerd kunnen worden voor dBA, want die is tot de bron te herleiden. Welke hinder 11 keer 115 dBC gemeten op de ‘dansvloer’ op de gevel veroorzaakt kan moeilijk gemeten worden en ook moeilijk gecontroleerd worden en dus ook moeilijk gecorrigeerd worden. In de geluidsplannen ontbreken de contouren van dBC, in de vergunning een gevelnorm dBC. Zo leg je wel erg veel eigen verantwoordelijkheid bij organisatoren van festivals. Eigenlijk zou je dan het voorbehoudprincipe moeten toepassen: Het is moeilijk te meten, controleren en corrigeren op grotere afstand bij wisselende weersomstandigheden. Het wordt als zeer hinderlijk ervaren. (Dan alleen toestaan in zeer goed geluidsgeïsoleerde gebouwen en zeker niet in de openlucht.) 

zwanen festival
Drie kuikens uitgekomen tijdens opbouw Open Air
Eentje nog in leven op 2e dag festival
Later niet meer gezien in de omgeving.

Flora en Fauna wet

De rechter prijst Open Air dat ze de toiletten hebben verplaatst vanwege het nest van de ransuilen. Open Air zegt dat het verplaatsen een heel gedoe was en dat ze het heel vervelend vinden maar dat ze geen keus hebben, want een aanwijzing die ze verplicht zijn op te volgen.
(Of het cynisch bedoeld was of om ons te provoceren weet ik niet. Maar erg natuurvriendelijk komen deze antwoorden niet over. 'De extra aanwijzingen en voorschriften vinden we  vooral vervelend, maar we hebben geen  keus.' Bij het Arena park en op P2 heb je een stuk minder kans op aanwijzingen op grond van de Flora en Faunawet.)

In 2012, opdracht GGA, en in 2013, opdracht Open Air, heeft Bureau Waardenbrug broedvogelinventarisaties gedaan op het festivalterrein en in de directe omgeving van het festivalterrein. (De aanbeveling uit 2012, om een broedvogelinventarisatie van het hele park te doen is nooit overgenomen, volgens de organisatie te duur, deze inventarisaties kosten al heel wat.) Nu worden vooraf twee inventarisatierondes gedaan en achteraf ook, waarbij op zicht/geluid geïnventariseerd wordt. De aanwijzingen uit die rapporten moeten opgevolgd worden, om problemen met de dienst Regelingen te voorkomen. 

In 2012 heeft de dienst Regelingen ook aanwijzingen opgelegd. De advocaat van de eisers betoogde dat het feit dat de dienst aanwijzingen heeft opgelegd tijdens de opbouwfase van het festival aangeeft dat de vergunning niet zorgvuldig verleend is.

Kosten-Baten afweging en Dwangsom

Een bewoner heeft een hele kosten-baten analyse gemaakt om aan te tonen dat de baten niet opwegen tegen de kosten. De rechter vond dat een interessante gedachtegang en vroeg  of de gedaagde partijen daar gegevens over hadden. (Dat zou heel aardig zijn als die genoemd zouden worden. Tegen GGA loopt nog een beroep tegen de afwijzing van een WOB procedure over de opbrengsten van het open Air festival voor GGA.

GGA maakt gebruik van de weigergronden die de WOB biedt. Daartegen is beroep aangetekend. Er is nog geen uitspraak.) 

Helaas, de advocaat van de burgemeester had geen idee, een beroep op haar ondersteuners leverde alleen op dat het stadsdeel er slechts legeskosten voor ontving, maar natuurlijk wel heel veel ‘PR voor zuidoost’ en grote groepen jongeren die naar zuidoost komen en zeggen , volgens de enquête van Open Air, dat ze nog eens terug zullen komen naar het park. Echt onderzocht of dat klopt? Nee.

Verder waren er natuurlijk kosten voor: inwinnen advies bij diensten, ambtelijke kosten, inzet van politie, 9 agenten buiten het terrein (bijna de helft van de ingezette agenten was dus ruim een half uur bezig met mijn aanhouding in 2013!). De beveiliging op het terrein was voor rekening van Open Air evenals het verwijderen van de vuilniscontainers en de bankjes uit het park voor de opbouw. GGA kwam met de kosten voor projectbegeleiding Air en voor- en naschouw. 

Helaas geen cijfers van de betrokken partijen dus.

De bewoner vroeg 500 euro schade vergoeding, omdat hij gedwongen is twee dagen zijn huis te verlaten en elders te verblijven.

De dwangsom gevraagd door twee bewoners wegens te laat besluit op bezwaar werd ter plekke toegekend op verzoek van de rechter.

De zitting duurde lang en de rechters schorsten voor een korte pauze en gaven ter overweging mee aan de partijen om af te zien van een uitspraak en een mediation traject aan te gaan om afspraken te maken over 2014 en 2015. Want gezien de opstelling van de partijen verwacht ze dat we er binnenkort weer zitten.

De bewoners wilden wel een uitspraak over het bestemmingsplan en hebben geen hoge verwachtingen van afspraken die we zouden kunnen maken.

Het voorstel wordt na de schorsing door de rechter bijgesteld: een soort tussenvonnis over het bestemmingsplan en geen uitspraak oer 2012 en 2013, maar een mediation traject voor afspraken over 2014 en 2015.

Daar kunnen de bewoners mee akkoord gaan. De gedaagde partijen willen toch een uitspraak over alles, de advocaat van de burgemeester wil nog even overleggen en zal later uitsluitsel geven.

De rechter besluit dat ze in ieder geval een mediation voorstel zal doen aan alle partijen.

Ze sluit de zitting, het is bijna 13.00 uur.

Flora te Riet, 7 maart 2014

Herstel bekendmaking Open Air

ZO: "Op 27 februari 2014 is de kennisgeving van de ter inzage legging van de aanvraag voor een evenementenvergunning door Amsterdam Open Air BV gepubliceerd. In de kennisgeving ontbrak de opname van een beperking in de ter inzage legging. De kennisgeving wordt hierbij opnieuw gedaan. De termijn voor indiening van zienswijzen vangt aan de dag na publicatie van deze kennisgeving

Amsterdam Open Air BV heeft een aanvraag ingediend voor:

Het organiseren van een stadsfestival genaamd “Amsterdam Open AIR 2014 en Amsterdam Open Air Camping”.

Voor dit festival, een dance-evenement op de Noordoever, en campinggelegenheid op de Gaaspercamping, zullen diverse objecten worden geplaatst. Levende en mechanische muziek wordt ten gehore gebracht. Op de camping zullen ten behoeve van de op de camping overnachtende bezoekers van Amsterdam Open Air 2014 diverse objecten worden geplaatst en een randprogrammering met muziek worden aangeboden, een silent disco en een theatervoorstelling.

Data en tijdsduur van het evenement:

Camping: Vrijdag 6 juni 2014 van 20.00 tot 04.00 uur,

Zaterdag 7 juni 2014 van 10.00 tot 04.00 uur,

Zondag 8 juni 2014 van 10.00 tot 04.00 uur;

Festival: Zaterdag 7 juni 2014 van 12.00 tot 23.00 uur,

Zondag 8 juni 2013 van 12.00 tot 23.00 uur

Geluid Festival: zaterdag van 12.00 – 23.00 uur, zondag van 13.00 – 23.00 uur.

Locatie: Gaasperpark (Noordoever Gaasperplas), Gaaspercamping.

Deze aanvraag, ligt vanaf donderdag 6 maart 2014, onder beperkingen, gedurende 4 weken, ter inzage bij het stadsdeel Zuidoost, Anton de Komplein 150, 1102 CW Amsterdam. Het stadsdeelkantoor is geopend op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur, donderdag van 13.00 – 19.00 uur.

Op grond van Algemene wet bestuursrecht kunnen belanghebbenden bedenkingen naar voren brengen, binnen 4 weken na deze publicatie, tot vrijdag 4 april 2014.

Schriftelijk: ter attentie van de voorzitter van het stadsdeel, Directie Dienstverlening en Vergunningen, afdeling Vergunningen, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost.

Mondeling: afdeling Vergunningen, maandag t/m vrijdag van 08.30 – 15.00, m.u.v. donderdag: 13.00 – 19.00 uur.

Telefonisch: U kunt ook bellen via 14020, maandag t/m vrijdag tussen 9.00 – 17.00 uur.

Ook voor informatie kunt u via bovenstaand telefoonnummer contact opnemen."

In bovenstaand stuk staat 'In de kennisgeving ontbrak de opname van een beperking in de ter inzage legging.' Een juiste weergave van de situatie zou zijn: 'In de kennisgeving stond een onjuiste beperking in de ter inzage legging.' De zakkenwassers van stadsdeel Zuidoost geven er weer een eigengereide draai aan. Het is jammer dat de rechter het stadsdeel heeft moeten dwingen om de inzagetermijn te verlengen van twee weken naar vier weken.

Het Dagelijks Bestuur van Zuidoost, met name de heren Herrema, Jaensch en Urwin Vyent, is wat mij betreft alle vertrouwen kwijt. In deze kwestie heeft dhr. Jaensch zich bijzonder kwalijk opgesteld. Hij heeft tot eind verleden jaar de stadsdeelraad verkeerd ingelicht over een aantal zaken, vooral over het Gaasperpark dat volgens hem niet tot de EHS zou behoren. Als vertegenwoordiger van Zuidoost bij Groengebied Amstelland had hij de raad nooit verkeerd mogen informeren. Indien hij niet wist dat het Gaasperpark tot de EHS behoorde dan schoot hij tekort als portefeuillehouder die zijn dossiers moet kennen; indien hij het wel wist, en daar ga ik van uit, heeft hij doelbewust de raadsleden op het verkeerde been gezet om in de raad geen tegenwerking uit te lokken voor zijn festivalplannen voor het Gaasperpark. Dit laatste is een doodzonde wat bestuur betreft. Het ondermijnt de democratie. Ook dit gedoe weer met de bemoeilijking van de inzage kan hem behoorlijk kwalijk genomen worden. Er is sprake van belangenverstrengeling en het is de vraag hoever die zich uitstrekt. Het lijkt mij ook aan te raden om het ambtenarenapparaat van Zuidoost aan een grondig onderzoek te onderwerpen voordat ze onder de bestuurscommissies hun werk kunnen voortzetten. Dit hele gedoe rond de inzage is niet de manier om Zuidoost 'op de kaart te zetten'.

Rechtszaak vergunningen Open Air

Vanochtend om 9 uur begon de rechtszaak in drievoudige kamer (drie rechters dus) tegen de vergunningen voor Amsterdam Open Air in de Rechtbank, Parnassusweg. Het liep uit tot ver over twaalf. De zaak van Bewonersvereniging Nellestein en nog twee particulieren werd behandeld. Veel aanwezige toehoorders/belanghebbenden hadden een paar narcissen meegebracht als symbool voor hun betrokkenheid bij de natuur van Zuidoost. De rechter was zo vriendelijk om haar waterschenkkan aan te bieden om de bloemen vers te houden. Er was ook een groep studenten aanwezig onder leiding van hun docent. De rechter liet ook hen een fotomap zien met de ravage die in het Gaasperpark was aangericht door Amsterdam Open Air.

Het eerste dat bijgesteld werd was dat de termijn van twee weken die stadsdeel Zuidoost gesteld had om bedenkingen in te leveren tegen de aanvraag voor dit jaar verlengd werd tot vier weken. Waarmee weer was vast komen te staan dat stadsdeel Zuidoost zich ook dit jaar niet hield aan de regels. Er werd meteen ook afgedwongen dat alle documenten van de aanvraag t.b.v. Amsterdam Open Air beschikbaar zouden moeten komen, ook de geluidsrapporten, aangezien het nu niet mogelijk is door het copyright-beding een kopie te maken van dit stuk om een tegenexpertise mogelijk te maken. Alleen het veiligheidsplan blijft geheim, wat vanzelf spreekt. Het is natuurlijk absurd dat een geluidsrapport dat bedoeld is voor de openbaarheid op deze manier in verspreiding belemmerd wordt; het is tenslotte geen roman. De inzagetermijn van de documenten van de aanvraag moet opnieuw openbaar gemaakt worden door het stadsdeel en vanaf de datum van publicatie geldt dan een termijn van 4 weken voor inzage door belangstellenden. De rechter heeft de advocaat van de gemeente Amsterdam streng verzocht het gemeentebestuur aan te manen zich aan de regels te houden.

De rechter vroeg aan de advocaat van de gemeente wat er zou gebeuren als zij zou oordelen dat het evenement in strijd was met het bestemmingsplan. Daarop antwoordde de advocaat dat het evenement dan toch zou doorgaan (via een ‘toverformule’ van Amsterdam of via een kruimelregeling zou ontheffing verleend worden) (waarna weer een rechtsprocedure in gang zou moeten worden gezet). Persoonlijk vind ik dit een nogal arrogante opstelling van de burgemeester die in dit geval kiest voor de belangen van Amsterdam Open Air tegen die van de omwonenden die overlast ervaren. Het plezier en vertier van duizenden festivalbezoekers kan ook elders geconsumeerd worden, bijvoorbeeld in daarvoor ingerichte terreinen als het ArenaPark en het Bijlmerpark.

Verschillende punten kwamen aan de orde, het bestemmingsplan, de fauna en flora, het geluid. De geluidsrapporten van beide partijen verschillen nogal en er zijn heel wat onduidelijkheden. Vreemd is het toepassen van correcties op de metingen. Als er bijvoorbeeld veel wind is dan zou een correctie toegepast worden op de metingen zodat het geluidsniveau lager genoteerd wordt. Dat vond de rechter ook raar, want de omwonenden ervaren in zo’n situatie wel degelijk meer geluidsoverlast. Als er veel wind is hebben meer mensen last en is de overlast ook groter.

De burgemeester had (bij het verlenen van een vergunning) van de rechter mee moeten wegen of er schade aan fauna en flora zou ontstaan. Dat heeft de burgemeester nagelaten.

Het kosten/batenplaatje kwam nog even ter sprake. De kosten voor de gemeenschap (politie onder andere) wegen niet op tegen de opbrengsten voor Groengebied Amstelland. Die opbrengst voor het park wordt nog steeds geheimgehouden door GGA. Daarvoor is ook weer een WOB-beroep gaande bij de Bestuursrechter in Haarlem. Ook hierin worden de burgers door GGA stiefmoederlijk behandeld; de belangenverstrengeling tussen GGA, stadsdeel en gemeente en Amsterdam Open Air is overduidelijk. Niet de burger is klant van de overheid, maar de evenementenindustrie.

De advocaat van de gemeente had het over de noodzaak om Zuidoost op de kaart te zetten, bekend te maken door evenementen als dit. Is dit al een voorschotje op de bekendmaking van de cijfers van de opbrengst voor GGA/Gaasperpark na mijn WOB-beroep, waarbij duidelijk zou kunnen worden dat de opbrengsten inderdaad niet volstaan voor het onderhoud van het park, mogelijk niet eens kostendekkend zijn? Dat zou betekenen dat de verhuur van het Gaasperpark aan Amsterdam Open Air een verkapte subsidie is voor dit miljoenen winst makende evenement, met name voor de organisatoren. Dat mag nooit de bedoeling zijn van een gemeentelijke overheid die drastisch bezuinigt op levensonderhoud van noodlijdende burgers. Een dergelijke belangenverstrengeling is niet wenselijk. De vertegenwoordiger van GGA zei dat men geld wil verdienen voor het park en 180.000 euro wil investeren in maatregelen die n.a.v. bijeenkomsten over de toekomst van het Gaasperpark (met vooral eigen GGA-punten, zichtlijnen, en zo) in een uitvoeringsplan waren samengevat. 'Opwaarderen Gaasperpark' was de naam van dit project, 'meer andere inkomsten verwerven' was ook zo'n project-doelstelling. Dat investeren bestaat voorlopig voornamelijk uit het aanpassen van het park voor evenementen.

Amsterdam Open Air heeft al drie weekenden een festival gehad in het ArenaPark. De rechter vroeg waarom niet ook het evenement in het Gaasperpark daarheen kon verhuizen. Het park zou aantrekkelijker zijn voor de bezoekers. Dat is twijfelachtig. Het is een evenement dat vooral plaats heeft in een geheel afgesloten deel van het park; bestaat uit 12 podia met elk een eigen programma, voor de omwonenden een kakofonie van jewelste, en vooral gebaseerd is op dance, drank en drugs. Veel zullen de bezoekers niet meekrijgen van de hen omringende natuur. De echte waarde van het park ligt in zijn natuur. Het lijkt mij dat het vertrappen van de natuur tegenwoordig misschien wel de grootste aantrekkingskracht is voor de jeugd. Decibels, drank en drugs, daar gaat het om, niet natuurbeleving.

reclame-idylle
aoa
Reclame-idylle met bloemen, beestjes en bomen

ravage
De werkelijkheid na het festival

De ambiance van het festival wordt niet door de natuur geleverd, maar door decibels, dance, drank en drugs. Het park, de natuur, dienen enkel als reclame en decor. Men drukt een affiche met leuke natuurtaferelen, veel bloemen en groen erop, maar de werkelijkheid is dat de natuur in het park juist vernietigd wordt; er worden orchideeën gemaaid, er worden bomen gesnoeid en beschadigd, en fauna en flora ondervinden wel degelijk hinder en overlast tijdens de broedperiode. Met andere woorden, het groen dient enkel voor een symbolische reclamecampagne, is pure reclame die tegengesproken wordt door de realiteit van de ravage in het park na het evenement. Het gaat om het maximaliseren van de winst. De opbrengst voor het park is naar verwachting negatief.

Een volledige inventarisatie, aanbevolen door de firma Waardenburg in 2012, is nooit uitgevoerd. De onderzoeken van Waardenburg voor Open Air beperken zich tot een zeer beperkt aantal inventarisaties voor en na het festival alleen op het festivalterrein. De echte gedragswaarnemingen beperken zich tot slechts een aantal (ca. 17), watervogelsnesten, voornamenlijk meerkoeten! Alle voorbehoudens die geformuleerd worden door Waardenburg worden niet geciteerd. 

Er is een afspraak gemaakt met GGA/gemeente dat sommige mensen die schadevergoeding hadden gevraagd voor geleden overlast een vergoeding zouden kunnen krijgen. Het gaat om een dwangsom voor te late uitspraak op ingediend bezwaar. Schadevergoeding wegens noodzaak om een weekend weg te gaan tijdens het festival wordt nog bekeken door de rechter.

De rechter zag al meer rechtszaken aankomen, over dit jaar en komende jaren, en opperde het voorstel dat beide partijen naar een mediator gaan om te overleggen over de voorwaarden waarbinnen komende evenementen wel plaats zouden kunnen vinden in het Gaasperpark. Dan blijft natuurlijk nog de onopgeloste kwestie van het bestemmingsplan, is het evenement in strijd met het bestemmingsplan, wat te doen met het verzoek tot handhaving. Dat zou toch eens goed vastgelegd moeten worden. Er moet hierover een principiële uitspraak komen.

De rechters hebben dus vandaag geen uitspraak gedaan, maar de zaak verwezen naar een mediator. Er komt binnen 6 weken een uitspraak over handhaving van het bestemmingsplan (een soort tussenvonnis; de rechter heeft instemming om hierover zonder zitting te besluiten), over de vergunningverlening 2012 en 2013 wil de gemeente nog overleggen of ze een uitspraak wil; lijkt van wel. Toch wordt het voorstel een mediator aan te stellen aan de partijen voorgelegd. De administratieve molen draait verder.

Intussen is Amsterdam Open Air alweer kaarten aan het verkopen voor het evenement van dit jaar. Tot nog toe is de burgemeester (vergunningverlener) zeer stug geweest tegenover omwonenden en al te soepel voor de festivalorganisatoren. Er zijn nooit beperkende voorwaarden opgelegd aan Open Air. Amsterdam Open Air wil alles, is tot nog toe niet bereid om een andere locatie als het ArenaPark of het Bijlmerpark te overwegen. En elk jaar staat men meer bezoekers toe. Dit jaar per dag 25.000. Tja, dan blijf je zitten met het probleem dat er een mega-evenement plaats heeft in een natuurpark dat behoort tot de Ecologische Hoofdstructuur. Dat zou niet mogen gebeuren, vinden velen. Nederland is al een land met weinig natuur, als dat ook nog allemaal evenemententerreinen worden is het hek van de dam. Elk park moet zonodig zijn eigen evenement hebben. Overal worden omwonenden voor het blok gezet. Dat moet anders als de politiek nog geloofwaardig wil zijn als belangenbehartiger van de burgers. Het Dagelijks Bestuur van Zuidoost heeft zich ook dit jaar onvolwassen gedragen en de absurde toestand qua inzagebeleid gewoon voortgezet. Dat zouden PvdA, VVD en GroenLinks zich toch eens moeten aantrekken.

Breaking news

Letterlijk, brekend nieuws, dat de leugens over Oekraïne voor eens en voor altijd uit de wereld zou moeten helpen. Nu blijkt uit een nieuw onderschept telefoongesprek tussen Minister van Buitenlandse Zaken van Estland, Urmas Paet, en Catherine Ashton,  Hoge Vertegenwoordiger voor het buitenlands beleid van de EU, dat er geen vertrouwen is in de leiders van Maidan en dat de snipers die zowel betogers als politie-agenten doodschoten onder leiding stonden van de coupplegers. Hieronder het volledige gesprek. Er bestaat geen twijfel over de echtheid hiervan.

Een kortere versie is hier te bekijken.

RT: “There is now stronger and stronger understanding that behind the snipers, it was not Yanukovich, but it was somebody from the new coalition,” Urmas Paet said during the conversation.

“I think we do want to investigate. I mean, I didn’t pick that up, that’s interesting. Gosh,” Ashton answered.

 The call took place after Estonia’s Foreign Minister Urmas Paet visited Kiev on February 25, following the peak of clashes between the pro-EU protesters and security forces in the Ukrainian capital.

 Paet also recalled his conversation with a doctor who treated those shot by snipers in Kiev. She said that both protesters and police were shot at by the same people.

“And second, what was quite disturbing, this same Olga [Bogomolets] told as well that all the evidence shows that the people who were killed by snipers from both sides, among policemen and then people from the streets, that they were the same snipers killing people from both sides,” the Estonian FM stressed.

Ashton reacted to the information by saying: “Well, yeah…that’s, that’s terrible.”

“So that she then also showed me some photos she said that as a medical doctor she can say that it is the same handwriting, the same type of bullets, and it’s really disturbing that now the new coalition, that they don’t want to investigate what exactly happened,” Paet said."

Maar ik vraag me af in hoeverre onze gelijkgeschakelde pers deze feiten zal accepteren. Zelfs Trouw zet het woord 'fascisten' tussen aanhalingstekens, alsof ze willen zeggen 'wij vinden het goeie jongens'; de krant bagatelliseert het geweld van de neo-nazi's en vergoelijkt het zelfs. Dieper kun je als krant niet vallen.

Amsterdam Open Air 2014

BVNellestein: "In 2014 in Pinkster-weekend, weer groter, 10.000 bezoekers er bij! Nu 25.000 bezoekers per dag voor het festival en 2500 voor de camping.

(Helaas geen kopie van kaarten of delen van de aanvraag, daarvoor blijkt weer een WOB verzoek nodig te zijn. Gaat u vooral zelf kijken naar de aanvraag op het stadsdeelkantoor.)

 Geluid:

10 podia met 100dBA-115dBC op 25 meter van geluidsbron, (waarvan nu 2 dichtbij Nellestein op de kleine ronde ligweide met de heg. (Wat er over is van de heg.)

2 met 85dBA-100dBC en de camping met 85dBA-100dBC op 25 meter van de geluidsbron, na 03.00 uur ‘stille’ disco.

 Data: opbouw begint 30 mei om 8.00, eind afbouw 12 juni 22.00 uur.

Open Air festival 7 juni en 8 juni van 12.00-23.00 uur, (Pinkster weekend)

Open Air camping van 6 juni 20.00-04.00 uur, 7 juni 10.00- 04.00 uur, 8 juni 10.00-04.00 uur, op 9 juni voor 12.00 uur vertrek.

 Het geluidsplan dat bij de aanvraag zit wijkt af van de geluidsnormen in de vergunningaanvraag m.b.t. tot afstand tot de geluidsbron. In geluidsplan vaak op 10 meter afstand van geluidsbron.

Er staan weer een hoop adviezen en voorstellen in om de geluidshinder te beperken. De meeste staan niet in de vergunningaanvraag. Volgens dit plan zou de gevelbelasting alleen op een klein puntje bij Liendenhof tot 67 dBA komen.

 Parkeren:

Geen parkeerterrein aan de noordkant (metro Gaasperplaskant). Bezoekers van zowel de camping als het festival moeten parkeren bij metrostation Verrijn Stuartweg bij Nienoord en Wildenborch. Ca. 620 auto’s voor de camping en voor het festival totaal op 1704 auto’s in 2 dagen. Aan de Driemondweg wordt een speciaal parkeerterrein gecreëerd alleen voor crew, artists en guests. Naar de bezoekers wordt vooraf gecommuniceerd dat er geen publiek/gratis parkeerterrein is; Amsterdam Open Air is ‘autovrij’! Parkeer tickets online verkopen.

 Flora en Fauna

Weer inventarisatie vlak voor het festival en na afloop. Beperkingen op werktijden; bouwtijd tussen 08.00- 20.00 uur (‘Wil niet afwijken’ staat op aanvraagformulier, verderop in de aanvraag wordt voor donderdag en vrijdag voorafgaand aan festival en voor dinsdag en woensdag na het festival tot 22.00 uur gewerkt!)

Voor de vleermuizen: geen lampen op bosschages en ’s nachts mag geen lawaai geproduceerd worden. Geen schoonmaakwerkzaamheden ’s nachts, pas na zonsopgang.

Leveranciers en medewerkers worden gebrieft over verboden (geen zwerfvuil, geen voertuigen op het gras, geen hard geluid in de nacht) op het terrein (park!).

 Objecten

Diverse grote objecten: tenten, podia van Layer, bouwwerken op maat van merkactivaties (b.v. Reb Bull, Casa Bacardi en Jagermeister), eventueel overige objecten van b.v. artistieke partijen zie bijlage 5. Die zit er dus niet bij!

 Het Draaiboek Event Medical service b.v. bevat een stukje met als bronvermelding Dance in Nederland 2002 door KPMG. Dance wordt beschreven als levensstijl, individualistisch deel uit maken van een groep, kledingcode, waarbij genieten de hoofdrol speelt. Doelgroep 15-35 jaar, ruim 2 miljoen. Veel belangstelling aanbieders van producten en diensten, doelgroep redelijk koopkrachtig, omzet geraamd op 500 miljoen euro per jaar. Het stuk is meer dan 10 jaar oud! Ook andere bronnen waarop ingegaan wordt op gebruik drugs zijn niet erg recent.

 Volgens de inhoudsopgave ontbreekt een groot aantal stukken in deze ter inzage liggende versie van de aanvraag.

Binnen twee weken kunt u bedenkingen (schriftelijk, mondeling) tegen deze aanvraag richten aan de afdelingvergunningen, zie Bekendmakingen website stadsdeel en mogelijk te late aankondiging in stadskrant ZO."

Inzage in aanvraag AOA

Flora te Riet is gisteren ter inzage getogen naar stadsdeelkantoor Zuidoost voor het inzien van de aanvraag voor een vergunning van Amsterdam Open Air. Nu het Informatiecentrum was opgedoekt verliep de procedure enigszins anders. Zij kreeg een volgnummer, werd even later opgeroepen en naar een muffe spreekkamer geleid. Zij kreeg de opdracht om daar te blijven zitten en niets te kopiëren. Leuk is anders. Er kwam ook een controleur/chaperon bijzitten die Flora in de gaten moest houden. Op de aanvraag van Open Air, 2e versie 28 februari 2014, staat op elke pagina ‘vertrouwelijk’ en voorin een zeer streng copyright beding. Ook bij de andere stukken staan copyright bedingen. Nogal raar, want het zijn stukken bedoeld om ter inzage te liggen en de burgers te informeren en de kans te geven een zienswijze in te sturen. De chaperon moest op een gegeven moment weg en werd vervangen door iemand anders.

Een ter plekke geschreven en ingediend WOB verzoek zou het mogelijk moeten maken om wel kopieën te maken van de aanvraag. Toen de spreekkamer dringend nodig bleek voor andere doelen, werd zij eerst verzocht morgen weer terug te komen. Dat weigerde zij. Toen  zou er wel een kopie gemaakt kunnen worden, vooruitlopend op de behandeling van het WOB verzoek, zodat de spreekkamer vrij zou komen en de chaperon weer gewoon zijn werk kon gaan doen. Helaas, na 20 minuten kwam de mededeling dat er geen capaciteit was om te kopiëren, maar dat de kopie opgestuurd zou worden. Daarop verzocht zij de stukken verder ter plekke te mogen inzien. Dat kon, met chaperon, tot drie uur.

Een kopie ter plekke maken bleek technisch niet mogelijk wegens gebrek aan capaciteit. Niet genoeg mensen om te kopiëren, neem ik aan. Inderdaad, honderden pagina’s kopiëren kost heel wat tijd. Het WOB verzoek zou wel zo’n twee weken in beslag nemen. Dus zouden de documenten eigenlijk niet geleverd kunnen worden voor de inlevertermijn van twee weken om een bezwaar in te dienen zou zijn afgelopen. De kopieën moesten wel betaald worden. Er moest leges betaald. Maar hoeveel dat was wist men niet. In totaal hebben zich zes ambtenaren zichtbaar met dit simpele inzageverzoek bemoeid.

In elk geval werd tijdens het lezen van de stukken duidelijk dat Amsterdam Open Air weer wil uitbreiden. Per dag verwacht men 25.000 bezoekers. Dat betekent ook meer schade aan weiden en bomen, meer overlast. Er ontbraken een aantal bijlagen en het hele veiligheidsplan en de objectenportfolio. In de stukken stonden nog heel wat onduidelijkheden, waarover later meer.

Je bent heel wat uren kwijt als je al die stukken wil doornemen. Dat betekent dat ook meerdere mensen ingeschakeld moeten worden om de inzage te begeleiden. Het maken van fotokopieën kost veel tijd, zeker als nog meer mensen een kopie willen. Het aanleveren van digitale stukken zou veel minder tijd en geld kosten. Dus waarom doet men dat dan niet automatisch? Alle stukken digitaal als pdf-file op de webpagina over de aanvraag. Die documenten worden sowieso digitaal aangemaakt op een computer. Dus ik snap het hele gedoe niet. Het zijn tenslotte geen kroonjuwelen waarvoor beveiliging noodzakelijk is.

Voorgaande jaren was het al een hele toestand, en dit jaar nog steeds. En dan noemt Amsterdam zichzelf een metropool. Open Air, maar geen open administratie. Ook het Gaasperpark komt weer weken achter slot en grendel. Deze klunzige procedure komt zeker niet overeen met de wens van de wetgever om inzage mogelijk te maken “in een makkelijk toegankelijke vorm”.

Al met al levert dit weer voldoende materiaal voor een blogpost. Over de stukken zelf rapporteer ik later nog, als ik de inzageprocedure zelf met succes doorlopen heb.

Overigens, als u het nog niet gezien hebt, de rechtszaak tegen de vergunningen van vorige jaren vindt plaats op donderdag 6 maart, om 9 uur, in de Rechtbank Amsterdam, Parnassusweg 220, toren F. U kunt daarbij aanwezig zijn.

Aanvraag vergunning Amsterdam Open Air 2014

StadsdeelZo: "Amsterdam Open Air BV heeft een aanvraag ingediend voor:

Het organiseren van een stadsfestival genaamd “Amsterdam Open AIR 2014 en Amsterdam Open Air Camping”.

Voor dit festival, een dance-evenement op de Noordoever, en campinggelegenheid op de Gaaspercamping, zullen diverse objecten worden geplaatst. Levende en mechanische muziek wordt ten gehore gebracht. Op de camping zullen ten behoeve van de op de camping overnachtende bezoekers van Amsterdam Open Air 2014 diverse objecten worden geplaatst en een randprogrammering met muziek worden aangeboden, een silent disco en een theatervoorstelling.

Data en tijdsduur van het evenement:

Camping: Vrijdag 6 juni 2014 van 20.00 tot 04.00 uur,

Zaterdag 7 juni 2014 van 10.00 tot 04.00 uur,

Zondag 8 juni 2014 van 10.00 tot 04.00 uur;

Festival: Zaterdag 7 juni 2014 van 12.00 tot 23.00 uur,

Zondag 8 juni 2013 van 12.00 tot 23.00 uur

Geluid Festival: zaterdag van 12.00 – 23.00 uur, zondag van 13.00 – 23.00 uur.

Locatie: Gaasperpark (Noordoever Gaasperplas), Gaaspercamping.

Deze aanvraag, ligt vanaf dinsdag 4 maart 2014 ter inzage bij het stadsdeel Zuidoost, Anton de Komplein 150, 1102 CW Amsterdam. Het stadsdeelkantoor is geopend op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur, donderdag van 12.00 – 19.00 uur.

Op grond van de Algemene wet bestuursrecht kunnen binnen 2 weken na de publicatie bedenkingen naar voren worden gebracht.

Schriftelijk: ter attentie van de voorzitter van het stadsdeel, Directie Dienstverlening en Vergunningen, afdeling Vergunningen, Postbus 12491, 1100 AL Amsterdam Zuidoost.

Mondeling: afdeling Vergunningen, maandag t/m vrijdag van 08.30 – 15.00, m.u.v. donderdag: 13.00 – 19.00 uur.

Telefonisch: U kunt ook bellen via 14020, maandag t/m vrijdag tussen 9.00 – 17.00 uur.

Ook voor informatie kunt u via bovenstaand telefoonnummer contact opnemen."

Voor meer informatie kunt u dit weblog volgen. U hoort hier de komende dagen nog meer van. De voorverkoop van kaarten is al op 10 februari van start gegaan, zoals gebruikelijk in voorgaande jaren voordat de vergunning al is verleend. Amsterdam Nergens Anders!

Fuck the EU

Het zijn niet mijn woorden, maar die van Victoria Nuland, staatssecretaris uit de stal van Hillary Clinton, met een dubieuze carrière. Het taalgebruik onder de 'war bitches' Hillary en Nuland is nu eenmaal behoorlijk ruw. Hun daden ook. Hillary Clinton aast ook op het Amerikaanse presidentschap. De hemel verhoede dat zo'n vrouw ooit aan de macht komt.

Uit het 3 weken geleden onderschept telefoongesprek (met de beruchte uitspraak 'Fuck the EU') tussen Victoria Nuland en VS-ambassadeur in Oekraïne, Geoffrey Pyatt, blijkt overduidelijk dat de VS de nieuwe regering van Oekraïne al aan het regelen was. Er bestaat geen twijfel meer over het feit dat de coup in Kiev een staatsgreep was betaald en georganiseerd door de VS. Ze hebben het over 'Jats' (Jatsenjoek) als toekomstig eerste minister. 'Klitsj' zou vice-premier worden. Pyatt zegt "I think we're in play" (Ik denk dat we aan bal zijn).

De VS heeft de EU een gigantisch probleem bezorgd en dat was ook de bedoeling. De Europese ministers zullen dit nooit openlijk durven zeggen, maar wees ervan overtuigd, er is momenteel veel tandengeknars en gevloek in Europese regeringskringen. 'Fuck the US' zal wel vaker in de wandelgangen te horen zijn geweest.


Laatste nieuws uit Oekraïne

John Aravosis, America's gay guru, gaat over zijn nek van de burgers op de Krim. Hiervan moet hij kotsen. Errruuggg, meid!! Ik vraag me af of hij zich realiseert hoe de homo's in Kiev straks aangepakt zullen worden door extreem rechts dat nu de dienst uitmaakt in de stad.

svoboda
Nazi-symbool van Oekraïense partij Svoboda
Klik voor BBC video

NewsFromUnderground: "Ukrainian Rabbi Moshe Reuven Azman, called on Kiev’s Jews to leave the city and even the country if possible, fearing that the city’s Jews will be victimized in the chaos, Israeli daily Maariv reported Friday.

“I told my congregation to leave the city center or the city all together and if possible the country too,” Rabbi Azman told Maariv. “I don’t want to tempt fate,” he added, “but there are constant warnings concerning intentions to attack Jewish institutions.”

According to the paper’s report Azman closed the Jewish community’s schools but still holds three daily prayers. He said the Israeli embassy told members of the Jewish community to avoid leaving their homes."

Retecool heeft een nogal twijfelachtig verhaal over Oekraïne, de oprichter van eBay en IDF veteranen in Kiev. Een combinatie die op het eerste zicht zeer ongeloofwaardig overkomt.

Korrespondent: "И.о. главы государства Александр Турчинов провел кадровые изменения в ряде областных государственных администрациях Украины.
Новыми главами областных государственных администраций (ОГА) Днепропетровской и Донецкой области стали известные бизнесмены: совладелец многопрофильной группы Приват, руководитель Европейского еврейского совета Игорь Коломойский и председатель совета директоров корпорации Индустриальный союз Донбаса (ИСД) Сергей Тарута."

Vertaling: "Interim president Aleksandr Toertsjinov heeft wijzigingen doorgevoerd in de provinciale Oekraïense administraties.
Tot hoofd van de provinciale administratie van Dnepropetrovsk en Donetsk werden bekende oligarchen benoemd: Igor Kolomojskij van de groep Privat,  en Sergej Taroeta, voorzitter van de raad van directeuren van de Industriële Unie van Donbas."

Ook in andere provincies werden nieuwe benoemingen gedaan, onder andere in Charkov, Loegansk, Lvov, Poltava, enz., hoofdzakelijk oostelijke provincies. In Ternopol (in het westen van Oekraïne) werd Oleg Sirotjoek van Svoboda (een fascistische, anti-semitische partij) benoemd,.

De voorzitter van de provinciale raad van Loegansk, Golenko, heeft vandaag een besluit uitgevaardigd waarin de centrale regering in Kiev niet erkend wordt en geëist wordt dat de wettelijke regering hersteld wordt.

Lenta: "Командующий военно-морскими силами Украины Денис Березовский присягнул на верность Крымскому народу. Как сообщает РИА Новости, об этом он в воскресенье, 2 марта, заявил на пресс-конференции в Севастополе."

Vertaling: "De commandant van de zeevloot van Oekraïne, Denis Berezovskij, heeft vandaag zondag tijdens een persconferentie in Sevastopol, trouw gezworen aan de bevolking van de Krim."

En dan te bedenken dat onze minister Timmermans de opstandelingen nog stond aan te moedigen een paar weken geleden. Die ongelooflijke naïviteit heeft nu voor een gigantische chaos gezorgd. Gaat Europa zich nu actief inzetten om de boel weer te normaliseren? Of krijgen we weer die oeverloze koude-oorlogspropaganda van de NATO over ons heen? Er is in deze oorlogsmachine blijkbaar veel sympathie voor onze 'bondgenoot', het neo-nazistisch Oekraïne. En ik vraag me af of John Kerry nog wel helemaal bij zijn verstand is.

Reuters: "You just don't in the 21st century behave in 19th century fashion by invading another country on completely trumped up pre-text," Kerry told the CBS program "Face the Nation."

Verdwazing alom. Heeft Kerry nou net de buitenlandse politiek en oorlogen van de VS aan de kaak gesteld? Of gewoon zichzelf en de Amerikaanse regering voor schut gezet?

Avakov
Klik voor video

De westerse media verkondigden dat het een opstand van het volk betrof gericht tegen de corruptie in het land. Nu zijn door de nieuwe regering precies die elementen aan de macht gebracht die de oorzaak zijn van de corruptie en die nu ook bestuurlijke macht en vaak ook de media in handen hebben. Arsen Avakov is benoemd tot minister van binnenlandse zaken. Avakov stond op de opsporingslijst van Interpol voor fraude.

De situatie is volkomen absurd. Nog nooit heeft het westen zich zo diep hypocriet en leugenachtig getoond. Het vlagvertoon met de Europese vlag was niet meer dan volksverlakkerij en propaganda voor westerse ogen. Men heeft bewust een chaos veroorzaakt om de macht van Rusland onderuit te halen en de Russische legerbasis op de Krim uit te schakelen, maar intussen lijkt het erop alsof Rusland de media-oorlog aan het winnen is. De mainstream media zijn gelijkgeschakeld. In de laatste VN stond nog een column van Ko Colijn waarin hij zich verschuilt achter de uitlatingen van ene Michael McFaul (was VS ambassadeur in Rusland) die benadrukt dat het toch een volksopstand was en dat inmenging een goede zaak is (als het maar stiekem gebeurt) - dus toch geen volksopstand. Van een Vrij Nederland is intussen ook geen sprake meer. In de blogosfeer leeft gelukkig nog de vrije meningsuiting en eerlijke berichtgeving.

Onnodige bomenkap

shot_1606 c
shot_1607 c
shot_1608 c
Bomenkap in de Riethoek

In de Riethoek is de voorbije weken ook flink gekapt, 58 bomen. Ze moeten wel oppassen dat ze niet zoveel bomen kappen dat de natuurbeleving zo goed als verdwijnt. Een doorkijk op een rijweg en bebouwing doet afbreuk aan de natuurwaarde. Je waant je niet meer in een groengebied. Ook daar zijn een aantal bomen gesneuveld door stormweer. Maar de hoek waar gekapt is ziet er niet uit. Alle gekapte bomen bij mekaar opgeteld, de Riethoek, Gaaspersingel, A9 overkapping, grootonderhoud enz. kom je al gauw op tienduizenden bomen die verdwijnen. Dat heeft een schadelijke invloed op het ecologisch evenwicht en het milieu in Zuidoost. Daarom is het van het grootste belang dat op de overkapping uiteindelijk niet een paar honderd bomen geplant worden, maar tienduizenden. Geen flutparkje, maar compensatie voor de tienduizenden gekapte bomen.

shot_1609 copy
shot_1610 c
shot_1611 copy
shot_1633

Dieses Baums Blatt, der von Osten
Meinem Garten anvertraut,
Gibt geheimen Sinn zu kosten,
Wie's den Wissenden erbaut.

Ist es ein lebendig Wesen,
Das sich in sich selbst getrennt?
Sind es zwei, die sich erlesen,
Dasz man sie als Eines kennt?

Solche Frage zu erwidern,
Fand ich wohl den rechten Sinn:
Fühlst du nicht an meinen Liedern,
Dasz ich Eins und doppelt bin?

(Johann Wolfgang von Goethe)

shot_1622 copy
shot_1623 copy
shot_1625 copy
shot_1626 copy
shot_1628 copy
shot_1629 copy
Zinloze bomenkap

Bij Kelbergen is ook iets raars aan de hand. Volgens mij worden daar bomen gekapt onder het mom van aanleg van de overkapping A9 op plekken op een grote afstand van de A9 en in dwarsstraatjes. De omwonenden zijn duidelijk geschrokken van deze werkzaamheden. Er zijn bloemen neergelegd en er staan waxinelichtjes. Er werd daar wel heel erg rigoureus gekapt over een breedte van zo'n dertig meter. Ik kan me niet voorstellen dat er leidingen liggen of komen te liggen onder de strook tussen voetpad en fietspad waar tientallen bomen stonden, en verder ook leidingen over de hele breedte van dit tracé tussen de huizenrijen.

De verklaring van Rijkswaterstaat is deze: "In de omgeving van de nieuwe tunnel moeten alle kabels en leidingen voor water, gas, elektriciteit en telefonie worden verlegd. Rijkswaterstaat boort hiervoor een aantal buizen onder de A9, waarin de kabels en leidingen bij elkaar komen te liggen. Op deze manier hoeven we minder kabels en leidingen te verleggen, wat zorgt voor minder hinder voor voetgangers, fietsers en automobilisten. Daarnaast wordt een warmteleiding verlegd die parallel langs de A9 ligt."

Heeft men gekozen voor het niet leggen van leidingen onder voetpad/fietspad om deze niet te hoeven opbreken en te herleggen, en heeft men daarom al die bomen gekapt omdat daar (een deel van) de nieuwe leidingen komen te liggen? Dat geeft al aan dat tegels belangrijker geacht worden dan bomen door onze overheid. Men had makkelijk alle leidingen onder het voetpad kunnen plannen en voor de voetgangers tijdelijk ruimte kunnen regelen op het fietspad tijdens de werkzaamheden, of de autoweg tijdelijk als gecombineerde voetpad/fietspad/autoweg in kunnen richten.

shot_1631 copy

Sommige bomen zijn al heel oud en ze zijn (waren) allemaal kerngezond. Geen wonder dat er protest komt uit de wijk.

shot_1616 copy
shot_1617 copy
shot_1619 copy
shot_1620 copy

En de kap gaat de komende maanden gewoon verder. Maakt het stadsdeel misbruik van de aanleg van de overkapping van de A9 om een eigen agenda door te drukken en zoveel mogelijk bomen te kappen in de hele omgeving?

Rijkswaterstaat: "Op donderdag 6 maart en vrijdag 7 maart organiseert Rijkswaterstaat inloopavonden over de voorbereidende werkzaamheden. De avonden zijn van 18.00 uur tot 21.30 uur in het Planetarium, Kromwijkdreef 11, Amsterdam Zuidoost.

U kunt de hele avond terecht bij deskundigen voor informatie over de precieze boorlocaties, de werkzaamheden en de hinder in uw directe omgeving. Ook informeert Rijkswaterstaat over de begroeiing en de herplant en over de inrichting van het grote park dat op het dak van de tunnel komt."

© 2009