Weblog Archive februari 2010

Storm op komst?

maan

Vannacht keek ik even naar buiten en zag een zeer heldere hemel. De maan was bijna vol, zie foto. Wat een lekkere hapklare brok is onze maan toch. Morgen is het volle maan. En er komt een storm aan vanuit Spanje. Het zal wel niet zo erg worden als tijdens de watersnoodramp van 1953, maar in Spanje is het al flink aan het waaien. Dat gebied trekt zondag naar Engeland en Nederland toe. Daar komt nog bij dat een volle maan samengaat met springtij, maar in Nederland treedt een springtij pas drie dagen na volle maan op.
We lezen het hier wel mocht het ernstig worden.

Nu we het toch over natuurverschijnselen hebben is de aardbeving in Chili wel noemenswaard. Gelukkig is het volgens de laatste berichten niet zo erg als in Haïti. In Chili komen heel vaak grote bevingen voor. Ook toen Darwin op 20 februari 1835 aan land kwam bij Valdivia was er een aardbeving.

chili

Charles Darwin - A Naturalist's Voyage:
"February 20th. -- This day has been memorable in the annals of Valdivia, for the most severe earthquake experienced by the oldest inhabitant. I happened to be on shore, and was lying down in the wood to rest myself. It came on suddenly, and lasted two minutes, but the time appeared much longer. The rocking of the ground was very sensible. The undulations appeared to my companion and myself to come from due east, whilst others thought they proceeded from south-west: this shows how difficult it sometimes is to perceive the directions of the vibrations. There was no difficulty in standing upright, but the motion made me almost giddy: it was something like the movement of a vessel in a little cross-ripple, or still more like that felt by a person skating over thin ice, which bends under the weight of his body.
March 4th. -- We entered the harbour of Concepcion. While the ship was beating up to the anchorage, I landed on the island of Quiriquina. The mayor-domo of the estate quickly rode down to tell me the terrible news of the great earthquake of the 20th: -- "That not a house in Concepcion or Talcahuano (the port) was standing; that seventy villages were destroyed; and that a great wave had almost washed away the ruins of Talcahuano." Of this latter statement I soon saw abundant proofs -- the whole coast being strewed over with timber and furniture as if a thousand ships had been wrecked."

WOZ onjuist

huis

AT5 (met video): "Zo'n 4000 mensen hebben inmiddels bezwaar gemaakt bij de Dienst Belastingen vanwege de berekende WOZ-waarde.
Ondanks de financiële crisis is de WOZ-waarde van de huizen in Amsterdam namelijk weer gestegen. Met de WOZ wordt door de gemeente de waarde van een woning bepaald. Hoe hoger deze waarde is, hoe meer belasting de burger moet betalen. Veel mensen zijn het dan ook niet eens met de verhoging.
De Dienst Belastingen verklaart dat de WOZ-waarde gestegen is omdat de peildatum van de woningwaarde op 1 januari 2009 was. WOZ-specialisten zijn het hier echter niet mee eens."

WOZ-specialisten maakt gratis bezwaar.

Het duurt tegenwoordig zo'n twee jaar voor je voor de rechter mag verschijnen om je beroep te verdedigen. Intussen krijg je elk jaar weer een nieuwe waardebepaling waartegen je dan weer in bezwaar en beroep moet. Bovendien lijkt het alsof de Dienst Belastingen je WOZ expres nog meer verhoogt als je al eerder bezwaar hebt gemaakt. Een bezwaar dat het ene jaar erkend werd, wordt weer tenietgedaan het volgende jaar. Als er iemand in je buurt met zwart geld een huis koopt en dus meestal een te hoge prijs heeft 'betaald', zal dat de WOZ waarde van een buurt opdrijven. Het komt erop neer dat de gemeente dezelfde belangen heeft als de huizenbubbelblazers.

Een staat van regressie

hoepla

We zitten midden in een crisis, zeggen ze. 'Ze' dat zijn dus hullie. Maar volgens mij is er eerder sprake van een staat van regressie. Nu is politiek altijd vrij infantiel, maar tegenwoordig loopt het wel de spuigaten uit. Ook de godsdiensten doen mee met de algemene trend van regressie. Vooruit naar het verleden!

Netwerk: "Ruim driekwart van protestantse predikanten in Nederland vindt dat je als christen niet op Geert Wilders kunt stemmen. Dit blijkt uit een enquête over de aanhang van de PVV in de kerk die het Nederlands Dagblad uitvoerde onder ruim 1200 predikanten."

Maar dan is er weer dit:
NederlandsDagblad: "Een opvallend verschil is dat binnen de zogenaamde 'biblebelt', waar naar verhouding weinig allochtonen wonen, in meer kerken Wilders-aanhangers zijn (37 procent) dan in de rest van Nederland (29 procent), volgens de voorgangers."

Zijn onze christenen uit de kast gekropen? Hebben zij de geneugten van het fundamentalisme weer leren kennen via de islam? Het lijkt er wel op dat we minstens vijftig jaar teruggeschopt zijn in de tijd, toen de religie nog dicteerde wat kon en niet kon. Homo's worden de communie geweigerd, Rouvoet weigert homo-emancipatie over te nemen, ChristenUnie en SGP zijn tegen heidense straatnamen, etc. En dan heb je ook nog de katholieke kerk die overal ter wereld beschuldigd wordt van sexueel misbruik. Wat een toestanden.
En Wilders? Die wil terug naar de tijd van de kruistochten. Gooi er nog een imammetje en een lijsttrekker van de RMP tegenan en de multikul kermis is compleet.

De christelijke partijen, CDA, ChristenUnie en SGP hebben overigens totaal geen moeite met oorlog voeren. De SGP valt dan wel over het verspreiden van korans in Afghanistan. Dat zou verboden moeten worden. Met andere woorden, de hypocrisie giert door de polders.

bloot
Herinnert u zich de Hoepla affaire nog?

NRC: "Nederland heeft afbreuk gedaan aan het aanzien van de NAVO. Dat zegt Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van het bondgenootschap, vandaag in een interview met NRC Handelsblad."

Het aanzien van Nederland bestaat volgens deze gruwelgristen uit het meedoen aan illegale oorlogen. Djeep de Hoep Skeffer moet zich schamen. Het is tuig van de richel zoals hijzelf dat het aanzien van Nederland schendt. Ook bij hem en Balkenende zie je die gevaarlijke vorm van regressie. Het is juist Normen-en-Waarden-Balkenende die alle normen en waarden met voeten treedt.

Maar de staat van regressie zit ook diep verankerd in andere partijen.

Parool: "De VVD-fractie in de gemeenteraad van Zeist eist dat het patatverbod in zwembad Dijnselburg wordt opgeheven.
Ongezond voedsel is in het gemeentezwembad vervangen door gezondere snacks. Een frietje of blikje cola is niet meer verkrijgbaar. Ouders zijn al een handtekeningenactie begonnen om de vette hap terug op het menu te krijgen."

Politiek rechts eist het recht op om anderen ziek te maken. Dat is een bijzonder trekje van de VVD. De VVD is ook tegen het milieu, tegen natuur, want die zijn hinderlijk voor de commercie. En commercie gaat boven alles, boven god of gebod, boven gezond verstand. De VVD is dus partij van de regressie, de partij van de holbewoners. Ook de partij vóór oorlog als er ergens iets te verdienen valt. De VVD is een partij voor primitieven. Terug naar het neoliberale paradijs is hun motto. En qua hypocrisie doen ze niet onder voor de confessionelen, want als het erop aan komt Wouter Bos aan te vallen over Afghanistan dan doen ze dat, maar ze waren zelf voorstander van militair ingrijpen. De VVD is de partij voor het witteboorden asootje. Hun soort volk heeft de woekerpolissen geïntroduceerd, zij zijn de motor achter de desastreuze golf van privatisering en deregulering.

voortaan

Ok, ze kunnen het krijgen zoals ze willen, back to hollanditis en de provo beweging.

Pimpelmezen

pimpelmees

De pimpelmezen zijn weer heel actief in mijn tuin. Ze hebben al uitvoerig het vogelhuisje geïnspecteerd en zijn nu bezig de omgeving te verkennen. Vlak voor mijn raam zitten ze op de takjes van een rozenstruik en kijken naar binnen. Kopje links, kopje rechts, de takjes op en neer huppelend. Even tikken tegen het raam. Het schijnt dat ze dat doen omdat ze hun spiegelbeeld in het glas zien en denken met een indringer van doen te hebben die ze moeten verjagen. Straks begint het af en aan vliegen voor de bouw van het nestje.

Balkenendes Lösung

BertoltBrechtWäre es da

Nicht doch einfacher, die Regierung

Löste das Volk auf und

Wählte ein anderes?

Tobback over Balkenende


Gevonden via de site van onze Nationale Mental Coach, deze gepeperde uitspraken van voormalig Belgisch minister Louis Tobback over onze VOC piraat JP Balkenende, nu demissionair premier van een rompkabinet, beter gezegd rampkabinet. "Balkenende heeft kroonprinsen die aan zijn poten zagen... Hij bewijst voor de vierde keer dat hij het niet kan... platte electorale manoeuvers waarin Balkenende die voor de rest een bijzonder zwakke figuur is..."
Agnes Kant noemt Balkie een 'draaideurpremier'.

Kunstzinnig naakt


Vimeo

NCAC: "On February 22, 2010, the NCAC and the Electronic Frontier Foundation (EFF), sent a letter to YouTube protesting the removal of work by internationally recognized video artist Amy Greenfield. Greenfield’s videos were taken down because they were allegedly counter to YouTube’s 'community standards'. NCAC and EFF are urging the company to make sure YouTube’s community guidelines are applied judiciously and that a viable appeals process is put in place so that material of clear artistic, political or educational merit is not excluded from the site in the future."

Een talibanmentaliteit bij YouTube? Ik hoop het niet. Maar ook Apple heeft last van preutse oprispingen.

OneMoreThing: "Er heeft zich de afgelopen week een slagveld afgespeeld in Apple's App Store. Niets gemerkt? Probeer dan maar eens een App te vinden met heren in zwembroek of schaarsgeklede dames. Na verwijdering van meer dan 5000 Apps met borsten, billen en bobbels lijkt de App Store meer op een streng islamitische markt dan een voorloper in digitale mobiele softwareverkoop."

Stop bouw startershuizen

NOS: "De komende 15 jaar worden er 100.000 huizen teveel gebouwd. Woningbouwverenigingen roepen de politiek op om anders te gaan bouwen. Meer voor ouderen en minder voor jonge welgestelde tweeverdieners. Volgens de planning worden er in Nederland de komende vijftien jaar ruim één miljoen woningen gebouwd. Volgens de woningbouwverenigingen zou 700.000 voldoende zijn. Voor zo'n 340.000 woningen dreigt leegstand."


Big Brother

rijk

SP: "Sedert 21 september 2009 moet ieder die een paspoort of identiteitskaart aanvraagt vier vingerafdrukken afstaan. Deze komen in een centrale databank waar alle gegevens van Nederlandse reisdocumenten zijn opgeslagen. De gegevens zijn 24 uur per dag en zeven dagen per week opvraagbaar.
Ook in de gemeente Zaanstad worden inmiddels vingerafdrukken opgenomen die opgeslagen worden.
SP Zaanstad stelt schriftelijke vragen op grond van art. 51 van het reglement van orde over het afstaan van vingerafdrukken ter verkrijging van een paspoort of identiteitskaart."

PrivacyWeblog: "De afgelopen dagen heb ik van veel principiële weigeraars de volgende vraag gekregen: hoe moet ik het nu aanpakken bij de gemeente als ik een nieuw reisdocument moet aanvragen omdat het mijne bijna verlopen is? In dit artikel wil ik een aantal dingen duidelijk maken over het bestuursrecht en over de weg die je het beste kunt bewandelen als je voor de bestuursrechtelijke aanpak kiest.

Voordat je bij de gemeente in bezwaar kunt gaan, omdat ze je paspoortaanvraag niet in behandeling willen nemen omdat je weigert je vingerafdrukken af te staan, heb je een schriftelijk besluit nodig. Dit besluit dien je schriftelijk te adresseren aan de burgemeester van je gemeente. Hierin moet je stellen dat je het er niet mee eens bent dat je paspoortaanvraag niet in behandeling is genomen en dat je hiertegen bezwaar zou willen aantekenen. Je moet de burgemeester dan verzoeken een besluit af te geven waarin hij op schrift stellen dat de gemeente je paspoortaanvraag niet in behandeling wil nemen. Zodra hij dit besluit verzonden hebben, kun je in bezwaar gaan."

Crown

Petitie om te ondertekenen.

Tussen haakjes, ook Bijlmer Style heeft de petitie ondertekend.
Ook Europa bedreigt de fundamentele rechten van de burgers:

EUObserver: "The European Union's data privacy watchdog has hammered the European Commission for engaging in secret international negotiations over the enforcement of intellectual property rights.

The European Data Protection Supervisor (EDPS), Peter Hustinx, on Monday (22 February) issued a formal opinion concluding that the EU executive was endangering EU data protection rules and even internet users' fundamental rights by engaging in talks with the US, Canada, Japan and other powers on a new multilateral agreement to combat counterfeiting and piracy - the proposed Anti-Counterfeiting Trade Agreement (Acta).

'He views with concern the fact that little information is publicly made available about current negotiations.'"

Speculeren met huizenprijzen

baracadeBelegger: "In Nederland is het vanaf begin volgend jaar mogelijk om te speculeren op dalende of stijgende huizenprijzen. De Engelse broker Tradition introduceert dan, in samenwerking met fondsbeheerder SBS Investments, vastgoedderivaten op de Nederlandse markt.

Vandaag lanceren de bedrijven, als voorschot, de House Price Index of the Netherlands (HPI-N), waarop de transacties gebaseerd zullen worden. De HPI-N voegt de huisprijscijfers van het CBS/Kadaster, de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en de WOX-index samen.

Voor de stappen die SBS samen met Tradition wil ondernemen, is overigens geen goedkeuring van de Autoriteit Financiële markten nodig. ‘Het gaat om over-the-counterproducten, en de transacties vinden plaats vanuit Londen’, zo legt Leenaards uit. ‘En dan is het Engelse recht van toepassing’, voegt hij toe."

HPI-N: "De partijen [Tradition Financial Services (TFS) en de Nederlandse fondsbeheerder SBS Investments] hebben besloten geen details bekend te maken over de samenwerking."

Die samenwerking tussen Tradition en SBS Investments en de HPI-N is al begonnen in november 2009. Dus ik neem aan dat het speculeren al is begonnen. Dat is vragen om nog meer problemen op de huizenmarkt. Dat geeft speculanten de gelegenheid om de huizenprijzen te manipuleren, op te drijven of te doen zakken al naar gelang hun winstprojecties. Is dit weer een truc vanuit een niet-Euroland om de Euro-economie te destabiliseren? De handel in derivaten zou aan banden gelegd moeten worden. Het is aan te raden dat banken, pensioenfondsen en institutionele beleggers niet meedoen met deze windhandel, want zij zijn meestal de losers in dit casinospel.

Afval in Zuidoost

De afvalstoffenheffing is in Zuidoost het hoogst van alle Amsterdamse stadsdelen.

AT5: "Al jaren verschilt de afvalstoffenheffing per stadsdeel. In Zuidoost betaalt een eenpersoonshuishouden het meest."
Videoclip.

afval

Voor een eenpersoonshuishouden is dat € 297,36. En dan heb je nog de rioolheffing à € 145,46. Regelmatig moet je nog bellen of mailen naar het meldpunt openbare ruimte om ervoor te zorgen dat de straten schoongemaakt worden, dat zwerfvuil en bladeren verwijderd worden omdat die anders bij stortregens de riolering verstoppen. Straten worden soms maanden niet schoongemaakt. Het is ook absurd dat tweepersoonshuishoudens betalen voor drie eenheden. Dat fenomeen staat in het buitenland bekend als de 'arithmétique hollandaise'.


De toekomst van Zuidoost

les in park
Les in het Gaasperpark

'Samenvatting uitwerkingen Structuurvisie Zuidoost 2020' staat er op de brochure die is uitgegeven door Stadsdeel Zuidoost, en is getekend door Els Verdonk (portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Verkeer en Vervoer) en Emile Jaensch (portefeuillehouder Groen). Het boekje is een samenvatting van vier nota's en verkenningen.

Zoals de Wijkvisie Gein staat ook dit boekje bol van de ambities. In 2030 is Zuidoost een wijk waar je wooncarrière kunt maken, van huur naar koop (waaronder watervilla's en vrije kavels). Er komt ook een gymnasium en een universiteit. Er wordt toegegeven dat in de Structuurvisie de hoeveelheid groen zal afnemen, maar dat de kwaliteit en differentiatie juist toeneemt. Mooie maar wollige woorden. Groen is groen en wat bepaalt de kwaliteit van groen? De aanwezigheid van horeca? Groen is geen kunstgras. Er wordt geschermd met 'esthetische kwaliteit, ecologische kwaliteit en gebruikskwaliteit'. De praktijk tot nog toe is dat plekken met zeldzame planten zoals orchideeën gewoon weggemaaid worden, dat de habitat van vogels, insecten en amfibieën wordt aangetast en bovendien dat de groenbeleving van de inwoners grondig wordt verstoord door dure bouwprojecten waar in deze tijd geen belangstelling voor is. Zie de Blauwe Stad.

gpark
Gaasperpark

Het idee dat Zuidoost moet concurreren met andere stadsdelen is van de gekke. Amsterdam is één stad en in dit geheel zou het aardig zijn als diverse stadsdelen ook hun eigen identiteit behouden. Maar onze huidige bestuurders zien zichzelf als burgemeester/wethouders van een geheel aparte stad. Amsterdam heeft al twee universiteiten, waarom nog een erbij in Zuidoost?

Het stadsdeel wil een 'verbetering van de herkenbaarheid door meer variatie in groentypen'. Herkenbaarheid? Ze onderscheiden landschapsgroen, natuurgroen, parkgroen, woongroen, werkgroen, centrumgroen en drevengroen. Groene genade! Is er ook wandelgroen, ecogroen, recreatiegroen, hanggroen en gedooggroen? Woorden kunnen de werkelijkheid niet vervangen. Behoud het groen dat er is, en noem het  bos, park, Oud-Hollands landschap, grienden, rosarium, grassentuin of heidetuin; die hebben we namelijk al in Zuidoost en dat zijn begrijpelijke en herkenbare woorden. Die willen we houden en niet vervangen door 'stadsgroen'. Hou Zuidoost groen dan heeft dit stadsdeel toekomst.

De Blauwe Stad

Blauwestad1

Argos: "De Publiek Private Samenwerking (PPS) bij het omvangrijke natuur en woningbouwproject Blauwe Stad in de provincie Groningen is sinds 1 januari beëindigd. Van het oorspronkelijke plan om 1500 luxe woningen te bouwen is weinig over. Slechts 10 procent van het project is gerealiseerd, vanwege tegenvallende verkoop van kavels. De provincie is inmiddels zo’n 135 miljoen euro kwijt aan het project, de bouwbedrijven houden hun boekhouding gesloten, en de verhoudingen tussen projectontwikkelaars en de provincie zijn danig verziekt. Maar zijn de partijen ook daadwerkelijk van elkaar af? Of komen er nog lijken uit de kast? Wat waren de precieze afspraken? En waarom waren die voor een groot deel vertrouwelijk? Wie misleidde wie?"

De audioclip starten op min. 15.

Megalomane projecten hebben de neiging fout te lopen, zeker in tijden van crisis. En de crisis bezweren door het opzetten van dergelijke projecten is al helemaal onzin. Stadsdeel Zuidoost kan beter lering trekken uit het falen van de Blauwe Stad.

Sven Kramer redt aanzien van Nederland

CultureKitchen: "HOW I LOVE THE DUTCH!"


Oeps, het IOC is boos. Erica [Terpstra], meid, geef het IOC van jetje! Ga boven op ze zitten!

Kabinet gevallen

balkenendeaf

Het is eindelijk zover, het kabinet is gevallen. En het is goed zo. Als de gruwelgristenen per se willen vechten in Afghanistan dan gaan ze zich zelf maar opofferen voor de dubieuze belangen van de VS en hun oorlogszuchtige god. Balkenende heeft zich in de gekste bochten gewrongen om een bestaand besluit toch weer te omzeilen en het volk voor te liegen. Hij en zijn companen kunnen verhuizen naar de VS, een land waar ze meer loyaliteit voor hebben dan voor hun eigen bevolking. Het einde van Balkenende IV heeft Balkenende helemaal aan zichzelf te wijten. Een dictator hebben we hier niet nodig. Leve de democratie!

Jan Blokker: "Dick Berlijn: mond houden en wegwezen!"

Voor wie van een geintje houdt:
Oorsmeer: "Bronnen rond de RVD melden dat Jan Peter Balkenende vandaag een vermanend standje zal krijgen van koningin Beatrix.
Beatrix zou ‘not amused’ zijn dat Balkenende nu voor de derde maal Huis ten Bosch bezoekt om een vroegtijdig einde van het kabinet aan te kondigen. Naar verluidt bereidt de koningin samen met haar adviseurs een slecht-nieuwsgesprek voor, waarin de CDA-leider dringend geadviseerd zal worden om een loopbaanonderzoek te doen. Daarnaast krijgt Balkenende naar alle waarschijnlijkheid een straatverbod van 800 meter opgelegd rondom Huis ten Bosch. Dit met als voornaamste doel toekomstige kabinetten van zijn hand te kunnen voorkomen."

De val van onze regering valt goed bij progressief buitenland:
HuffingtonPost: "Accountability, Dutch Style
Perhaps there is hope for government after all. Oh sorry, you thought I was talking about the U.S. government. Actually, I'm thinking of the Dutch government.

If any government is going to make progress it must be willing to acknowledge past mistakes. As all governments make mistakes one might think governments would constantly be reviewing the past to see what they should do better and what they should not be doing at all. Fighting unnecessary wars should be a topic particularly worth of review.

At least the Dutch are beginning to operate on the basis of what is in their national interest."


Mignonne, allons voir si La Rose

La Rose

A Cassandre

Mignonne, allons voir si la rose
Qui ce matin avoit desclose
Sa robe de pourpre au Soleil,
A point perdu ceste vesprée
Les plis de sa robe pourprée,
Et son teint au vostre pareil.

Las ! voyez comme en peu d'espace,
Mignonne, elle a dessus la place
Las ! las ses beautez laissé cheoir !
Ô vrayment marastre Nature,
Puis qu'une telle fleur ne dure
Que du matin jusques au soir !
PvdA Roos

Aan Cassandra

Liefje, laat ons kijken of de roos,
Die deze morgen haar scharlaken
Kleed heeft ontloken in de zon,
Te vespertijd nog heeft behouden
De vouwen van haar rood gewaad
En haar teint, gelijk aan de uwe.

Helaas, zie hoe in luttel tijd,
Liefje, zij op deze plaats,
Helaas, haar schoonheid verloor!
O, hoe harteloos wreed is de natuur,
Daar zo’n bloem slechts duurt
Van de ochtend tot de avond!

Het groen in Zuidoost

Onderstaand videofilmpje is een impressie van het politieke debat over de woonplannen van deelraad Zuidoost. Ook nu blijkt weer dat de overgrote meerderheid van de bevolking en de partijen tegen bebouwing is in de hoofdgroenstructuur. Enkel PvdA en VVD zijn voor bouwen. Inmiddels is het aantal te bouwen woningen al gereduceerd tot 3200 tot 3500, maar ook dat zou een aantasting zijn van het groen in Zuidoost.

Het is duidelijk dat de nieuwe PvdA corifee de heer Marcel La Rose niet weet waar Abraham de mosterd haalt. Het is ongelooflijk hoe hij met wollig woordgebruik zijn onwetendheid wil verbloemen. Zijn mooipraterij over 'de magische grens van de stad' en zijn 'heiligverklaring van het groen' zijn niet meer dan volksverlakkerij.


Henk de Boer: "Er is onduidelijkheid ontstaan over het wel of niet uitspreken van een veto inzake woningbouw aan de zuidkant van Gaasperplas van GroenLinks.
Volgens mij niet en volgens ingewijden van GroenLinks ook niet. En Elly Muller is daar nogal vaag over toen ik haar gisteravond ernaar vroeg. Trouwens vandaag ook, toen ik haar belde. Antwoord kwam neer op 'geen veto'.
Hom of kuit graag."
Op de site van Gaasperdam Groen! staat dat GroenLinks wel degelijk voor een veto is.

Bijzonder is ook dat GroenLinks voor een verlaging van de Gooiseweg is, terwijl de VVD en andere partijen daar tegen zijn.

Een opvallende verschijning op de bijeenkomst was Bijlmer Style - hun eerste openbare politieke debat, met Joyce Wildschut & Jerry Afriyie, die een zekere en positieve indruk maakten. Bijlmer Style is voor een groen Zuidoost. Als de partij in deze zin doorgaat dan kan dat alleen maar gunstig zijn voor Zuidoost. Waar ik me nog een beetje ongerust over maak is de relatie van Bijlmer Style met de Green Gang. Je kan geweld niet blijven goedkeuren, ook geen crimineel gedrag goedpraten. Maar de partij had op deze bijeenkomst zijn eerste openbare debat en kwam daar heel daadkrachtig over. Hun slogan 'investeer in mensen, niet in stenen' is oersterk. Laten we hopen dat ze doorgaan op de goede weg. Ik ben zeer kritisch geweest over Bijlmer Style en ik moet mijn mening dus toch al enigszins aanpassen. Ik blijf hen kritisch volgen, maar zie ook de positieve ontwikkeling. Als Bijlmer Style echt in de raad komt, dan zal er rekening met hen gehouden moeten worden.

Ja, ik kon het niet laten, maar in de post hierna (of geografisch hierboven) moest ik een poetische ontboezeming kwijt over de heer La Rose, een Geintje voor La Rose. De gelegenheid was te mooi om te laten lopen. Hij moet als kop van Jut dienen, hoewel ik daarvoor liever Balkenende had genomen. Zou iemand kabinet Balkenende IV alsjeblieft uit zijn lijden kunnen verlossen?

Verkiezingsdebat

verkiezingsdebatGaasperdamGroen!: "CDA, Christenunie, GroenLinks, OZO/D66, en SP spraken aan het eind van een verhit debat over de woningbouw problematiek in Gaasperdam een VETO uit ten aanzien van het bouwen aan de zuidzijde van de Gaasperplas. 

In een nieuwe coalitie waar een of meerdere van deze partijen deel van zal uitmaken zal niet gebouwd worden aan de zuidzijde van de Gaasperplas. Deze duidelijke uitspraak, voorafgaand aan de coalitieonderhandelingen, werd aan de kiezers in de zaal meegegeven. 

Een opmerkelijk slot van een verhit debat waarin vooral de nieuwe lijsttrekker van de PvdA (marcel la Rose) het moeilijk kreeg. De eerste stelling van het debat was meer een dilemma dat werd geschetst. De open ruimte rond Amsterdam wil iedereen groen houden hetgeen betekent dat er in de stad verdicht zal moeten worden. Moet dit dan echter ten koste gaan van de beschermde groene gebieden in de stad? 

Volgens La rose is met zgn "chirurgische ingrepen" het niet uitgesloten in de groene ruimte in de stad te bouwen zodat de stad niet hoeft uit te breiden over bepaalde grenzen in het groene buitengebied. Evert Hartog van de SP reageerde hier meteen op door te stellen dat dergelijke grenzen juist getrokken zijn rond bepaalde groene gebieden in de stad en dat de PvdA deze met voeten wil treden door bijv aan de zuidzijde van de Gaasperplas te bouwen. Ook de vijf slagen wil de PvdA bebouwen hetgeen volgens Hartog buiten de stad ligt  in de hoofdgroenstructuur. 

Een opmerkelijk geluid kwam hier van de nieuwe partij Bijlmerstyle die de PvdA opriep tot inkeer te komen, naar de bevolking te luisteren, en te erkennen dat ze op dit punt fout zit. GroenLinks fractielid Barn Geurts bracht naar voren dat er geen licht zit tussen de opvatting van GroenLinks Zuidoost en de fractie van GroenLinks in de centrale stad. 

Beide willen niet bouwen in de hoofdgroenstructuur (die aan de zuidzijde van de gaasperplas loopt vanaf het asfalt van de Valburgdreef tot aan het water). Ook de fracties van OZO/D66 in zuidoost en in de centrale stad lieten weten op 1 lijn te zitten. Beide willen niet bouwen aan de zuidzijde."

Volgens mij zit er wel degelijk wat spanning tussen GroenLinks stad en GL Zuidoost. Maar GL Zuidoost is vierkant tegen bebouwing van de zuidzijde van de Gaasperplas. Van Poelgeest van GL Stad zal zijn structuurvisie dus moeten aanpassen. De mensen van Bijlmer Style kwamen wat later, maar hun inbreng was zeker zeer positief. Ook Bijlmer Style is voor behoud van het groen in Zuidoost.

Een videoimpressie van de avond komt later nog. 

Verkiezingskoorts

Logo_ChristenUnie

Vandaag, vrijdag, organiseert de ChristenUnie Amsterdam Zuidoost een Groene Tour op de fiets door Zuidoost. De Christenunie wil hiermee aandacht vragen voor al het mooie groen dat Zuidoost rijk is en voor haar verkiezingsprogramma. De tour is van 14:30 tot 17:00 uur en loopt van de Bijlmerweide door het Gaasperplasgebied en eindigt in het Centrale Park.D66-OZO houdt een algemene bewonersbijeenkomst deze vrijdagavond in Woon- en zorgcentrum Eben Haëzer, Wisseloord 216,  Gein, om 20:00 uur.
Op deze avond gaat het vooral om de stand van zaken m.b.t. de woningbouw-plannen en de invloed van de burger op de politieke besluitvorming.  Aan de orde komen de vragen:  Wat zijn de laatste besluiten van het stadsdeel en hoe gaat het nu verder,  hoe is het stadsdeel omgegaan met de resultaten van de grote OZO-enquête, hoe staan de andere politieke partijen tegenover het voornemen van D66-OZO om de besluiten over bebouwing aan de zuidkant van de Gaasperplas terug te draaien (geen Manhattan aan de Gaasperplas!) en welke activiteiten kunnen bewoners ontplooien in verband met de bouwplannen.

SOS 2.0

SOS 2.0 is een nieuwe site van stadsdeel Zuidoost, een site die campagne voert om vooral te gaan stemmen op 3 maart. Hier bijvoorbeeld een van de clips:


Hysterie over begrotingstekorten

logo

De Shock Doctrine - Naomi Klein:
"In 1995 was de politieke dialoog in de meeste westerse democratieën geheel doordrongen van gepraat over schuldenmuren en dreigende economische ineenstorting, die steeds meer bezuinigingen en steeds ambitieuzere privatiseringen eisten, waarbij de adviescommissies die de economische leer van Friedman aanhingen altijd in de voorste gelederen riepen dat er een crisis dreigde. Maar in de machtigste financiële instellingen in Washington was men niet alleen bereid om via de media een ogenschijnlijke crisis op te wekken, maar ook om concrete maatregelen te nemen om crises op te wekken die maar al te reëel waren.

In een lezing voor de International Economic Association te Tunis in 1995, die later in de vorm van een artikel door de Wereldbank werd gepubliceerd, stelde [Michael] Bruno vijfhonderd economen uit achtenzestig landen ervan op de hoogte dat er een toenemende consensus aan het ontstaan was over 'de gedachte dat een voldoende omvangrijke crisis anderszins onwillige beleidsmakers zo zou kunnen schokken dat ze hervormingen invoeren om de productiviteit te verhogen'.

Nu pleitte een hoofdeconoom van de Wereldbank, een instelling die destijds werd gefinancierd met belastinggeld uit 178 landen en die de opdracht had economieën die in moeilijkheden verkeerden opnieuw op te bouwen en te versterken, voor het creëren van falende staten vanwege de kansen die ze boden om op de puinhopen opnieuw te beginnen."
(Onze minister Donner heeft dit stuk blijkbaar gelezen.)

Het is tegenwoordig niet makkelijk voor de gewone burger om te begrijpen wat er allemaal aan de hand is op economisch en financieel gebied. We zitten in een crisis, wordt gezegd. Banken vallen om, de beurzen storten in. Maar dat heeft op het eerste gezicht weinig te maken met de reële economie van produktie en handel. Toch heeft de windhandel van beurzen en banken een nadelig effect op onze economie. Als aandelen zakken dan is dat een bedreiging voor de betreffende bedrijven. Werknemers worden ontslagen. De lasten voor het sociale vangnet stijgen. Maar de crisis zelf is veroorzaakt door de ongelimiteerde geldhandel, niet door overheidsuitgaven. Als meer mensen afhankelijk zijn van een uitkering dan is dat te wijten aan het feit dat er meer ontslagen zijn gevallen, dat de economie niet goed draait, dat de banken te veel risico's hebben genomen, dat de beursactiviteiten een aantal bedrijven naar de afgrond hebben gevoerd. Dan is het niet zaak om de uitkeringen te verlagen, maar om de bedrijfs- en geldwereld aan te pakken en te reguleren, of te stimuleren waar wenselijk.

De enige instantie die kan bijspringen in geval van nood is de regering. De vrije markt reguleert zichzelf niet is nu overduidelijk gebleken. De vrije markt gaat door tot de dood erop volgt. De vrije markt profiteert zelfs van crisis en heeft een belang bij het veroorzaken van een crisis. Bankdirecteuren die hun bank de grond in boren krijgen zelfs miljoenen uitgekeerd. Daarom is strenge regulering van essentieel belang. Een vrije markt is alleen vrij voor de sterkste. De hele maatschappij heeft nu te lijden van de onbeperkte graaizucht van de vrije jongens.

Budgetten van regeringen moeten een beetje kloppen. Onbeperkt geld uitgeven kan niet. In Europa heeft men afgesproken dat het begrotingstekort maximaal 3% mag bedragen. Want de staat heeft een taak om bij te springen met financiële injecties als het slecht gaat met de economie. Dus een zeker begrotingstekort is normaal. Die tekorten bestaan al eeuwen en overal. Die 3% is vrij willekeurig. Waarom niet 10%? Het maakt eigenlijk weinig uit.

Tegenwoordig heerst er een soort hysterie over begrotingstekorten, vooral in rechtse kringen, die willen dat het begrotingstekort weggewerkt wordt. Hun enige doel daarbij is de afbraak van alle sociale voorzieningen. Want een begrotingstekort wegwerken betekent bezuinigen, betekent mensen langer laten werken, lagere uitkeringen en pensioenen, minder zorg, duurder openbaar vervoer, etc. etc. Intussen graaien de neoliberalen wat ze maar kunnen. Daardoor ontstaat er weer een klassenmaatschappij, met rijken en armen. De armen zullen voor lage lonen moeten werken, en lage sociale uitkeringen zullen hen ertoe moeten dwingen ook te werken als ze daar echt niet goed meer toe in staat zijn. Terug naar het liberalisme van honderd jaar geleden is het devies.

Rechts zal er alles aan doen om begrotingstekorten te creëren. Bush heeft de Amerikaanse schatkist geplunderd ondanks zijn belofte voor zijn verkiezing om de staatsuitgaven te beperken. Hij heeft de belastingen verlaagd en zo de schatkist bewust benadeeld. Het resultaat van zijn onbeperkte spendeerzucht en tax cuts is de crisis waar we nu in zitten. In ons land heeft Zalm geld uit de pensioenkas gestolen om dat elders te besteden. Nu schreeuwen ze moord en brand over de onbetaalbaarheid van de pensioenen in de toekomst. De explosief stijgende kosten voor ziekenzorg zijn het resultaat van privatisering en winstbejag. Het is in het belang van ziekteverzekeraars om zoveel mogelijk kosten te maken en daardoor hun omzet en winst te verhogen.

Ook de huidige crisis kun je zien als een poging om onze regeringen te dwingen bij te springen in de falende geldhandel en schulden te maken. Daarna kan de neoliberale horde dan ophef maken over de staatsschuld die afgebouwd moet worden, door bezuinigingen in de sociale sector natuurlijk. De schulden die de staat maakt zijn leningen op de kapitaalmarkt, dus die brengen ook nog eens winst op voor die kapitaalmarkt. Zo eten de witteboordencriminelen van twee walletjes. En alle staatsbedrijven die de staat of de gemeenten geld kunnen opleveren moesten geprivatiseerd worden. Dan komen de baten ten gunste van het bedrijfsleven, en als het mis gaat dan moet de regering bijspringen.

Wat dringend noodzakelijk is is het terugdraaien van privatisering en deregulering. De vrije markt reguleert zichzelf niet en werkt schadelijk voor onze economie. Het geld moet gehaald worden waar het zit, bij de rijken en multinationals, en vooral diegenen die de oorzaak zijn van de huidige crisis. Terugdringen van begrotingstekorten in tijden van crisis werkt averechts. Als de koopkracht van de bevolking drastisch daalt door bezuinigingen, dan pas begint de echte crisis. Dus de hypocriete neoliberale geldwolven moeten hun mond houden. Sommigen, zoals Scheringa, horen eerder in een gevangenis thuis voor fraude en bedrog.

Krugman_Unraveling

DeStandaard: "Willen de media en opiniemakers alstublieft stoppen met paniek te zaaien over het groeiende begrotingstekort? Volgens André Decoster is een tekort in de huidige economische situatie onvermijdelijk en mogen we zelfs verwachten dat het - zoals Guy Mathot ooit zei - gedeeltelijk vanzelf zal verdwijnen.

Het lijkt wel of een collectieve verdwazing is neergedaald over dit land, zijn opiniemakers en zijn media. De hysterische manier waarop wordt gediscussieerd over het begrotingstekort en de noodzakelijke ingrepen om het onder controle te houden, overschreeuwt redelijk argumenten om de sanering op een verantwoorde manier te spreiden in de tijd."

NYTimes - Paul Krugman: "These days it’s hard to pick up a newspaper or turn on a news program without encountering stern warnings about the federal budget deficit. The deficit threatens economic recovery, we’re told; it puts American economic stability at risk; it will undermine our influence in the world. These claims generally aren’t stated as opinions, as views held by some analysts but disputed by others. Instead, they’re reported as if they were facts, plain and simple.

Yet they aren’t facts. Many economists take a much calmer view of budget deficits than anything you’ll see on TV. Nor do investors seem unduly concerned.

Let’s talk for a moment about budget reality. Contrary to what you often hear, the large deficit the federal government is running right now isn’t the result of runaway spending growth. Instead, well more than half of the deficit was caused by the ongoing economic crisis, which has led to a plunge in tax receipts, required federal bailouts of financial institutions, and been met — appropriately — with temporary measures to stimulate growth and support employment.

The point is that running big deficits in the face of the worst economic slump since the 1930s is actually the right thing to do. If anything, deficits should be bigger than they are because the government should be doing more than it is to create jobs.

The main difference between last summer, when we were mostly (and appropriately) taking deficits in stride, and the current sense of panic is that deficit fear-mongering has become a key part of Republican political strategy, doing double duty: it damages President Obama’s image even as it cripples his policy agenda. And if the hypocrisy is breathtaking — politicians who voted for budget-busting tax cuts posing as apostles of fiscal rectitude, politicians demonizing attempts to rein in Medicare costs one day (death panels!), then denouncing excessive government spending the next — well, what else is new?

The trouble, however, is that it’s apparently hard for many people to tell the difference between cynical posturing and serious economic argument. And that is having tragic consequences.

For the fact is that thanks to deficit hysteria, Washington now has its priorities all wrong: all the talk is about how to shave a few billion dollars off government spending, while there’s hardly any willingness to tackle mass unemployment. Policy is headed in the wrong direction — and millions of Americans will pay the price."

Gein maak je samen!

ingein

Jazekers. Ik ben net terug van de bijeenkomst over de nieuwe wijkvisie Gein. Er waren voor zover ik heb kunnen tellen, ongeveer tweehonderd mensen aanwezig in Eben Haëzer, net als een aantal jaren geleden bij een vergadering over het fameuze golfterrein (dat waarschijnlijk nu is afgeblazen - het veld is intussen begroeid en een klein paradijsje geworden voor insecten en struiken, houden zo!). Zoveel belangstellenden hadden ze bij het stadsdeel niet verwacht, terwijl ze toch moeten weten dat Geinporums veel van hun wijk houden. Er waren dus veel te weinig 'visies' beschikbaar voor alle aanwezigen. Gelukkig werden er à la minute nog een stapel bijgekopieerd. Ook bleek dat de uitnodigingsbrieven niet overal verspreid waren. Dus de opkomst was ondanks alles zeer goed.

De wijkvisie, "een realistisch droombeeld van de wijk in 2020", is ook te vinden op deze site, tenminste, nu nog niet, maar straks wel heeft men beloofd. Hier is de visie wel al te vinden (klik op Bijlage Geinwijkvisie). Het enige wat ik kon vinden op het internet was mijn eigen webpost van vanmiddag en de oude visie van 2007. Ik kom later nog met een beoordeling. In elk geval zal deze visie t.z.t. nog in de raad besproken worden en zullen de bewoners hun zegje nog kunnen doen. Op deze vergadering heb ik maar weinig opgestoken, behalve dat het deelraadsbestuur heel wat ambities heeft, tien in totaal. Veel blablabla. Van het stadsbestuur zelf was niemand aanwezig.

Collaboratie of verzet?

bankster

Als Washington een scheet laat dan stinkt het in Amsterdam. Daar komt het op neer. De mondiale crisis heeft ook zijn gevolgen voor onze stad. Een van de weinige gunstige gevolgen is dat de bouwwoede van onze bestuurders tijdelijk wat gedempt is. Maar Amsterdam moet bezuinigen door de crisis, en het ziet ernaar uit dat dat vooral de inwoners zal treffen, niet de multinationals. Waarom de burgers het slachtoffer moeten worden van de fouten en fraude van de vrije jongens is vrij eenvoudig: het is zo geregeld, niet op democratische manier, maar door een aantal onverkozen individuen in het buitenland, de banken vooral.

Wat zich in Nederland aan politiek afspeelt wordt gedirigeerd door de VS. Jaap de Hoop Scheffer en Balkenende zijn de collaborateurs van een vreemde mogendheid. Daarvoor gooien ze zelfs hun gristelijke principes te grabbel. De PvdA blaft af en toe nog wat, maar loopt uiteindelijk toch weer aan het leibandje. Sinds Wim Kok het neoliberalisme introduceerde als zijn partijprogramma voegt de PvdA zich naar de wensen van het kapitaal. Je ziet hetzelfde gebeuren met GroenLinks in Amsterdam dat zich ineens gaat inzetten voor een metropole stad waar vooral veel gebouwd moet worden en dat dus zijn principes - als een schoon milieu - gedeeltelijk zal moeten opgeven.

Op het moment dat linkse partijen meedoen met regeren dan zitten ze onherroepelijk vast aan het heersende kapitalistische systeem en al zijn uitwassen. In naam is dit systeem democratisch, maar in wezen is het totalitair. Partijen en regeringen van welke stempel ook zullen zich moeten plooien naar de eisen van het kapitaal. Anders loopt het kapitaal weg en dat mag vooral niet gebeuren. Maar waarom dat kapitaal kan weglopen is enkel omdat het zo geregeld is. Nationale banken zijn verzelfstandigd en kunnen dus niet meer het beleid van regeringen uitvoeren; nationale banken voeren hun eigen beleid, d.w.z. het beleid van de geldwereld. Wat telt is de macht van het geld. Het volk moet bijspringen als de financiële elite de boel heeft belazerd. Onze grootste banken zitten in de problemen. Europa en de VS zijn in crisis. Maar de banksters zelf hebben het goed.

Goldman_Sachs
Hank Paulson
ex Goldman Sachs CEO, ex hoofd Amerikaanse Schatkist

En dat die elite ons aan het belazeren is mag duidelijk zijn. Privatisering, deregulering en globalisering hebben ons naar deze crisis geleid. Graaien was bon ton. Intussen zijn de winsten verdwenen, maar de lasten zijn voor de burger. Na de instorting van de Sovjet Unie zag het Vrije Westen, d.w.z. het Westen van de Vrije Jongens, zijn kans schoon. De stok achter de deur van het communisme was ineens verdwenen, dus hoefden de neoliberalen ook geen concessies meer te doen aan de bevolking, weg met sociale verworvenheden, leve het neokolonialisme. En nu stond het de neocons vrij om ook de bevolking van de Eerste Wereld te gaan uitbuiten. Om te beginnen werden de nationale banken verzelfstandigd, de EU werd steeds groter en ondemocratischer, de problemen groeiden. De banken zagen hun kans schoon en volgden de nieuwe parolen van graaien en frauderen. De soevereiniteit van landen was zogoed als opgeheven. In de financiële wereld werden regeringen buitenspel gezet. Het maakt dus niet uit welke politieke kleur aan de macht komt. Het geld regeert.

Is het toeval dat nu Obama president van de VS is en de grote aanval op alles wat sociaal is is ingezet door de neocons, er plots een financiële crisis is ontstaan? Ik vermoed van niet. Obama werd door Bush opgezadeld met een gigantische schuld en oorlogen. De werkelijke macht in de VS berust bij de banken en multinationals. De band tussen regering en bedrijfsleven is zo sterk dat er nauwelijks onderscheid is tussen de belangen van de staat en het bedrijfsleven. Sommigen spreken zelfs van corporatief totalitarisme of inverted totalitarianism. Van democratie is haast geen sprake meer. Als Obama te ver tegen de belangen van de werkelijke machthebbers ingaat, dan wordt hij gewoon gesaboteerd. De Amerikaanse 'liberals', d.w.z. de progressieven, Democraten, hebben zelf sterkere banden met het geld dan met de bevolking, en zijn dus feitelijk maar papieren tijgers.


Niet alleen Griekenland zit in de penarie, ook Italië, en niet in het minst de VS. Vanzelfsprekend is veel ophef over de crisis opgeklopt, met het doel de bevolking aansprakelijk te stellen. Banken zijn per definitie sjoemelaars. Cooking the books was een hobby van George Bush. De huidige Amerikaanse regering heeft miljarden gestoken in noodlijdende banken en heeft zichzelf daarmee flink in de schulden gestoken. Dat komt goed uit voor sommige banken, die daardoor hun overwicht op de regering nog beter kunnen uitspelen. De kassa rinkelde voor John Paulson en Goldman Sachs met hun verkoop van subprime derivaten. De bevolking moet de broekriem aanhalen. Er gaan steeds meer stemmen op dat de VS zijn begrotingstekorten moet aanzuiveren. De geldhaaien willen niet dat de economie aangezwengeld wordt door het drukken van meer geld, maar door het beperken van de uitgaven (het spreekt vanzelf dat op oorlogen nooit gekort mag worden!).

FT: "Mr Hoenig [president of the Federal Reserve Bank of Kansas City] said that rising debt was infringing on the central bank’s ability to fulfil its goals of maintaining price stability and long-term economic growth.
On Tuesday he said that the worst option for the US was a scenario where the government “knocks on the central bank’s door” and asks it to print more money. Instead, the administration must find ways to cut spending and generate revenue. He called for a “reallocation of resources” and noted that the process would be painful and politically inconvenient."

In moeilijke tijden zijn het altijd de lagere klassen die het moeten verduren. In Nederland hebben we de recente hetze tegen de ouderen. Nu ook de hetze tegen de Grieken. In hard times, Americans blame the poor. Het kapitalistische systeem laat zijn menselijke gezicht vallen en gaat over op roofkapitalisme, omdat het alleen op deze manier zichzelf in stand kan houden. Het heeft gefaald en zoekt nu naar een zondebok om zijn openstaande rekeningen te laten betalen. Banken denken in de eerste plaats aan hun eigen winsten, de nationale economie zal hen worst wezen.

Huizenmarkt-zeepbel: "Banken worden terughoudend met krediet omdat ze een vloedgolf aan nieuwe regels verwachten. Volgens Rabobank ‘zou er in de komende jaren niet of nauwelijks ruimte zijn om de kredietverlening uit te breiden’."

newdeal

NewDeal2.0: "Marshall Auerback warns that unchecked speculation and fraud are threatening the European Monetary Union.

Surprise, surprise: Wall Street tactics akin to the ones that fostered subprime mortgages in America have worsened the financial crisis shaking Greece, Spain, Portugal, and undermined the euro by enabling European governments to hide their mounting debts.

Perhaps now that these destructive practices are appearing in Europe’s own backyard, the authorities there may be sufficiently motivated to do something...
Of course, cracking down on “currency speculators”, or short sellers, is largely beside the point, when you’ve got clear evidence of a bank deliberately conspiring to hide the true extent of an EU government’s debt. That’s abetting fraud, plain and simple. Jeffrey Skilling, former CEO of Enron, is sitting in jail today for that very offence. By contrast, Gary Cohn’s boss, Lloyd Blankfein, just received a $9m bonus.

Eighteen months ago, we experienced the near wipe-out of our global banking system, and today we face the threatened destruction of the European Monetary Union. And still all we get is nothing more than the vague threat of action, and feeble efforts at regulatory reform."

De manier waarop de gezondheidszorg zowel in de VS als in Europa in toenemende mate verkwanseld wordt aan graaiende particuliere ziekteverzekeraars, is ronduit stuitend. Het is een van de voorbeelden van afbraak van onze voorzieningen. Dit is de enige vorm van hervorming die we te zien krijgen.

GlobalEurope

GEAB: "LEAP/E2020 is of the view that the effect of States’ spending trillions to  'counteract the crisis' will have fizzled out. These vast sums had the effect of slowing down the development of the systemic global crisis for several months but, as anticipated in previous GEAB reports, this strategy will only have ultimately served to clearly drag States into the crisis caused by the financial institutions.

The sudden intensification of the global systemic crisis will be characterised by the acceleration and/or strengthening of five fundamental negative trends:
the explosion of the bubble in public deficits and a corresponding increase in state defaults
- the fatal impact of the Western banking system with mounting debt defaults and the wall of debt coming to maturity
- the inescapable rise in interest rates
- the increase in issues causing international tension
- a growing social insecurity
.

Anglo-Saxon leaders and media are using the current situation (just like last year with the so-called banking tsunami coming from Eastern Europe which was going to carry the Eurozone away with it) to hide the catastrophic progression of their economies and public debt and attempt to weaken the attractiveness of the Eurozone at a time when the USA and the United Kingdom have increasing difficulty in attracting the capital which they so desperately need. At the same time Washington and London (which, since the coming into effect of the Lisbon Treaty is completely excluded from any management of the Euro) would be overjoyed to see the IMF, which they control completely, brought into Eurozone management."

In reality it was Goldman Sachs who, in 2002, created one of its cunning financial models of which it holds the secret and which, almost systematically resurfaces several years later, to blow up the client. But what does it matter, since GS (Goldman Sachs) profits were the beneficiary!
But, let’s be clear, the liability of the New York investment bank (as an accomplice) is just as great, especially when one is aware of the fact that Goldman Sachs’ vice-president for Europe was, at the time, a certain Mario Draghi, currently President of the Italian Central Bank and a candidate to succeed Jean-Claude Trichet at the head of the European Central Bank.

LEAP/E2020 takes the view that it would be beneficial for the European Union and its five hundred million citizens, to exclude former managers of these investment banks from any post of financial, budgetary and economic control (ECB, European Commission, National Central Banks). The mixing of these relationships can only lead to even greater confusion between public and private interests, which can only be to the detriment of European public interests. To begin with, the Eurozone should immediately require the Greek government to stop calling on the services of Goldman Sachs which, according to the Financial Times of 01/28/2010, it still uses.

If the head of Goldman Sachs believes he is 'God' as he described himself in a recent interview, it would be prudent to consider that his bank, and its lookalikes, can seriously behave like devils, and it is therefore wise to draw all the consequences. This piece of advice, according to our team, is valid for the whole of Europe, as well as every other continent. There are 'private services' which clash with 'public interests': just ask Greek citizens and American real estate owners whose houses have been repossessed by the banks!"

Wijkvisie Gein

Vanavond wordt de Wijkvisie Gein gepresenteerd door stadsdeel Zuidoost. De buurtbijeenkomst is in Woon- en Zorgcentrum Eben Haëzer, Wisseloord 219, van 19.15 tot 21.00 woensdag 17 februari.

19.15 inloop en koffie
19.30 presentatie wijkvisie Gein
20.15 napraten met drankje
21.00 sluiting

Gein

Een tikkende tijdbom

Rape_of_Europa
De verkrachting van Europa (P.P. Rubens)

DePers: "Bij een filiaal van de Amerikaanse bank JP Morgan in de Griekse hoofdstad Athene is dinsdag een bom ontploft. Daardoor zijn geen slachtoffers gevallen. De aanslag leidde in het centrum van Athene tot een verkeerschaos."

Er zijn al eerder aanslagen gepleegd op Amerikaanse banken in Griekenland. JP Morgan en Goldman Sachs waren betrokken bij het wegmoffelen van het Griekse begrotingstekort. Zij hebben Griekenland opgezadeld met een grote schuld. Wellicht was dit een weldoordacht plan van het Amerikaanse bankwezen om op deze manier Europa en de Euro schatplichtig te maken aan Amerikaanse belangen.

USAToday 18-2-2009: "Greek police on Wednesday destroyed a powerful car bomb left outside the offices of Citibank in a northern Athens suburb."
USAToday 9-3-2009: "A bomb exploded outside a Citibank branch in Athens early Monday causing damage but no injury, authorities said."

WorldMarketMedia: "The EU has put its foot down concerning Greece’s complex financial dealings used to mask their outstanding debt.
After plunging the EU into a financial crisis, Athens has until Friday to explain itself. "

Europa moet niet vergeten dat deze problemen niet te wijten zijn aan de bevolking van Griekenland. Als er strenge bezuinigingsmaatregelen opgelegd worden, dan kun je verwachten dat Griekenland weer in opstand komt. En misschien met hen ook de bevolking van een aantal andere Europese landen die het zwaar te verduren krijgen. De oorzaak van de crisis ligt bij de banken en het feit dat Europa ondoordacht is samengeflanst. Amerikaanse banken zijn intussen bezig met het leegroven van Europa. Indien Europa zich hiertegen niet verzet dan zou het kunnen dat het Europees experiment een kort leven beschoren is. In elk geval is het klinkklare onzin om de bevolking te laten boeten voor de fouten en het criminele gedrag van een financiële top. Het is ook onterecht om de IJslandse bevolking te laten opdraaien voor het falen van hun banken.

Er waart een spook door Europa... het spook van de opstand.
Het is nu de kunst om de bom onschadelijk te maken door het financieel systeem grondig te hervormen en de macht van de banken te breken, in het bijzonder de Wereldbank en het IMF. Regeringen moeten de kans krijgen zelf geld te creëren via hun nationale banken om zo de economie democratisch te kunnen sturen, en het moet onmogelijk gemaakt worden dat banken leningen en hypotheken verlenen zonder dat ze dat geld ook echt in deposito hebben. Speculeren met geleend geld en derivatenhandel moeten aan banden gelegd worden. Zoniet...

Belsazar
Feestmaal van Belsazar (Rembrandt)

Het aanzien van Nederland

Afghanistan

Sommigen zeggen: het aanzien van Nederland staat op het spel in de kwestie Afghanistan. Wat zij bedoelen is dat Nederland moet toegeven aan Amerikaanse druk en moet blijven vechten in Afghanistan. Het 'aanzien van Nederland' is gereduceerd tot het slaafs volgen van de dictaten van Washington. Wat een trieste mentaliteit. Daarmee zou Nederland zich scharen bij de landen die folter en oorlogsmisdaden goedkeuren en uitvoeren. Met andere woorden, Nederland zou elke vorm van aanzien verliezen wat mensenrechten betreft.

Volkskrant: "Op de tweede dag van een groot offensief tegen de Taliban in de Zuid-Afghaanse provincie Helmand zijn zondag zeker twaalf burgers gedood door militairen van de internationale troepenmacht ISAF."

Henk Hofland: "Rasmussen denkt aan een nieuw ‘strategisch concept’. Een commissie onder leiding van oud-minister van Buitenlandse Zaken Madeleine Albright en de vroegere president-directeur van Shell Jeroen van der Veer is al een paar maanden bezig daarvoor een ontwerp te maken.

Als de NAVO goed haar best blijft doen, zal er binnen afzienbare tijd een nationaal Afghaans leger van 150.000 man op de been zijn gebracht. Dat klinkt goed. Maar welke regering zal het dan dienen? Komt na president Karzai die zich met een onnavolgbare corruptie heeft laten herkiezen, een staatshoofd dat ons even vriendschappelijk gezind zal zijn? Of zijn we nu bezig de soldaten te trainen die onder een volgende president onze vijand zullen zijn? Volstrekt uitgesloten is het niet.

Is het niet beter met het besluit tot voortzetting van de Nederlandse militaire aanwezigheid te wachten tot we weten wat het nieuwe strategische concept inhoudt? In de International Herald Tribune van 5 februari staat een bijdrage van Michael Gorbatsjov over ‘de lessen van Afghanistan’ zoals die tussen 1979 en 1988 door de Sovjet-Unie zijn geleerd. Volgens Gorbatsjov is een militaire oplossing niet mogelijk. Er moet gestreefd worden naar een politieke oplossing waarbij de troepen moeten worden teruggetrokken. Ook dan is succes niet verzekerd, maar alles is beter dan een zogenaamde militaire overwinning.

Nu een beslissing nemen is in ieder geval voorbarig en als we instemmen een blijk van voorbarige dienstbaarheid."

Reuters: "The chief prosecutor at the International Criminal Court said ... that he was gathering information about possible war crimes committed by NATO soldiers and insurgents in Afghanistan."

Het feit dat een Shell bureaucraat betrokken is bij een militair strategisch plan, zegt genoeg over de politieke/economische lading van de kwestie Afghanistan. Praten  over 'humanitaire hulp' of 'opbouw' is duivels hypocriet. De meerderheid van de Nederlandse bevolking is tegen verdere interventie in Afghanistan. Dat is tenminste positief.

Spanje klaagt Bush aan voor oorlogsmisdaden

bush-wanted

TheDesperateBlogger: "On Monday February 15 in Madrid, Judge Baltasar Garzon will convene an investigation of War Crimes and Crimes Against Humanity allegedly committed by U.S. government officials and others during the Bush administration.

The first witness called to testify will reportedly be American international human rights lawyer Dr. William F. Pepper.  Dr. Pepper, who convened the International Human Rights Seminar at Oxford University, stated that he was, “asked by the Court to file an Opinion and testify as an expert on the issue of jurisdiction of the Spanish Court with respect to the various crimes being alleged.”  He may also testify as to his opinion on the validity, or invalidity, of the most likely defenses to be offered by defendants should criminal charges result, namely ‘Sovereign Immunity’ and ‘Superior Orders’ (more commonly known as ‘The Nuremberg Defense’).

In his Opinion submitted to the Court last spring, Pepper concluded:

“… from the U.S. government’s own documents and the public statements of its leaders, that there is prima facie evidence of the following crimes:

          o Torture and the Conspiracy to Commit Torture
          o War Crimes and Crimes Against Humanity
          o Waging Aggressive War
          o Illegal (Arbitrary) Detention

[He] places varying degrees of responsibility on particular government officials including George W. Bush and Richard Cheney and dismisses as inapplicable to serious international crimes the relevant defenses available to them and their subordinates including the government lawyers who [he argues] have a special professional responsibility.”

He further concluded that the Spanish Court, “is fully able and obligated …under international law and Universal Jurisdiction” to prosecute if the evidence indicates that prosecutions are legally justified."

Vanzelfsprekend dat onze media dit bericht nog niet hebben opgenomen, het past niet in de heersende oorlogsideologie. Er zijn heel wat meer politici, internationaal en nationaal, met bloed aan hun handen.

Politiek debat

Radio 538 zet Bijlmerstyle voor gek

bereid

Bijlmerstyle gaat de politiek in. That's one small step for man, but a giant leap for mankind. De hiphop boyz gaan het keiharde leven van de politiek in. We zijn tenslotte in de Gooi- en Vechtstreek denken de jongens waarschijnlijk, dus ze zijn bereid te vechten. Bovenstaande flyer komt weer met een pistool op de proppen. Maar gelukkig, deze keer met een blommetje in de loop. Maar waarom ze dan toch bereid zijn om te vechten en waartegen is mij een raadsel. Zal wel tegen de plietsie zijn. Kortom, dit is weer zo'n dubieuze uiting, zoals wel meer van hun uitspraken uiterst dubieus zijn. Hun propaganda is ook echte propaganda, zeer artistiek aangepakt, maar de boodschap is onduidelijk, en zoals dat vaak in de commerciële wereld gaat, alles draait om het flirten met symbolen, in dit geval mucho macho. Het blommetje is voor de show of voor taante.

In een interview voor Radio 538 met Niels Hoogland geeft Gikkels van Bijlmerstyle zijn mening weer over het verband dat politiechef Welten legde tussen het geweld in de Bijlmermeer en hiphop. Als je goed luistert naar dit interview dan hoor je hoe Hoogland Gikkels eigenlijk goed voor schut zet.

Om zich te verweren noemt Gikkels Eminem, de bakra hiphopper, die toch ook volgens hem onterecht beschuldigd is van allerlei dingen. Dat had hij nou net niet moeten zeggen. Eminem is wel degelijk een gevaarlijk typetje, hij is drie keer gearresteerd wegens wapenbezit en geweld, maar telkens veroordeeld tot een proeftijd.  Eminem discrimineert, hij is antisemiet, hij gebruikt drugs, met andere woorden hij is een ongure figuur die leeft in een dubieus wereldje. Dat zijn rap als sarcasme gezien moet worden is kul. Als Gikkels zich met hem wil identificeren dan zit hij goed fout. Bijlmerstyle is net als Eminem dubieus. Om zich te rechtvaardigen hebben ze het over 'weergave van de realiteit', op andere momenten hebben ze het over 'sarcasme' of  'puur entertainment', al naar gelang hun pet staat.

Uit het interview, over de woorden van politiechef Welten:

Niels Hoogland: "Het is eigenlijk een belediging voor iedereen tegen wie hij [Welten] dat zegt want hij gaat ervan uit dat mensen niet snappen dat dat entertainment is en niet het echte leven."

Gikkels: "Ja, je verwoordt het precies zoals hoe ik denk dat het is.
... ik denk als je een rapper bent hoor je je aangesproken te voelen tot dit. Dit is de essentie van hiphop. Fight the power. Als je je..."

Gikkels wordt onderbroken door Hoogland: "Hiphop is toch begonnen met verslag doen van wat er op straat gebeurt."

Het is of het een of het ander. OF het is 'entertainment' die niets met de werkelijkheid te maken heeft, niet 'het echte leven', OF een 'weergave van realiteit', van wat er op straat gebeurt. Hoogland zet hier Gikkels duidelijk voor schut. Dat het enkel om entertainment gaat in hiphop is onzin. Veel – hoewel gelukkig niet alle – rappers zitten in een wereldje van geweld en drugs. Dat hoor je ook in Gikkels' teksten:

"... praktisch opgevoed met geweld, junks en drugs ...
... de doofpot wordt nu geopend ...
... de politie loopt ons te bedreigen, te provoceren ..."

BSagressie

Tijdens een van de talrijke uitzendingen met rappers op de televisie hoorde ik een van de rappergroupies verklaren wat nou eigenlijk de 'provocatie' door politie inhoudt. Het bleek te gaan om 'langsrijden met hun politieauto' en 'kijken naar ons'. Ja, dat is natuurlijk hemeltergend mensonterend, dat politie langsrijdt en naar hen kijkt, dat zou toch verboden moeten worden!

Parool: "'Wanneer wij praten over geweldsdingen en zo, it's only entertainment. Don't take this shit to the streets, por favor.'' Waarschuwende woorden van voorman F.I. van de Amsterdamse rapformatie Green Gang voor de jeugdige toeschouwers tijdens een benefietconcert in Zuidoost voor de vermoorde Ishmael Gumbs.

Drie maanden later zit F.I. met drie medeleden van de Green Gang - Jay Jay, Ossie en Germaine - in hechtenis op verdenking van betrokkenheid bij twee schietpartijen in de Bijlmer, begin vorig jaar. De zaak dient donderdag."

Als Bijlmerstyle in de politiek wil, dan zie ik dat met genoegen gebeuren. Praten is altijd beter dan geweld. Maar hun boodschap is nog steeds erg dubieus. Misschien verandert dat met de tijd. Ik hoop het. Voorlopig kunnen ze hier op commentaar rekenen die 'geen shit neemt' en naar de realiteit kijkt. Goed, de Green Gang is Bijlmerstyle niet, maar Bijlmerstyle zal toch een grotere inspanning moeten doen om serieus over te komen. Flirten met geweld als marktstrategie zal ook niet geapprecieerd worden door de Surinaamse inwoners.

Hanafuda

Japan is een land waar de natuur een speciale plek heeft gekregen in cultuur en spel. Van oudsher is natuur een van de belangrijkste motieven in de Japanse literatuur en dichtkunst. Zo leven de duizend jaar oude gedichten van de Ogura Hyakunin Isshu nog voort in ontelbare heruitgaven, maar ook als kaartspel. Door hun verband met de natuur blijven ze boeien. Een hier minder bekend kaartspel is hanafuda, ook sterk verbonden met de seizoenen en flora en fauna.

Hanafuda, 花札 in het Japans, betekent 'bloemkaarten'. Het is een kaartspel met 48 kaarten, 4 voor elke maand van het jaar. Elke set van vier kaarten heeft een eigen bloem of plant als thema. Het komt erop aan die kaarten te slaan die de hoogste waarde hebben. Er zijn ook een aantal combinaties die je punten opleveren.

hanafuda

Het spel kan op verschillende manieren gespeeld worden, meestal met twee of meer spelers. Voor de Mac is er deze freeware solitair versie (zit verpakt bij andere kaartspelen) en de versie waarin je tegen een van de computermeisjes speelt (niet schrikken van die Japanse mangameisjes, ze zijn wat raar maar onschuldig).
(Sorry, dit is geen gedoogruimte voor windowsgebruikers [geintje], maar google even en je vindt vast een aantal versies voor je pc, of probeer het online.)

Online kun je het hier spelen, EngelsJapans.
Hoe speel je hanafuda?
Geschiedenis en uitleg van de kaarten.
Zeer mooie poetische site (in het Japans) over de kaarten.
Meer websites

Europa in last

GreekFlag

NRC: "Minister Wouter Bos van Financiën vindt dat Griekenland zelf zijn financiële problemen moet oplossen. Na afloop van de ministerraad reageerde hij vandaag op een oproep van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) dat de Europese landen moeten bijspringen."

NRC: "De Nederlandse regering steunt assistentie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) aan de regering van Griekenland om de overheidsfinanciën van het land op orde te krijgen. Bos denkt niet dat de Europese Unie Griekenland te hulp zal schieten."

Dat Nederland een rechts land is wisten we allang, dat de PvdA een rechtse partij is geworden weten we ook, maar dat Wouter Bos zo wereldvreemd is verbaast mij wel. Er is geen hoop meer voor de PvdA.

Wouter Bos hoort te weten dat als het IMF leningen gaat verstrekken - en dat betekent 'eisen stellen', bezuinigingen - de bevolking in diepe armoede terechtkomt. Dat is honderden keren in onze moderne wereldgeschiedenis gebeurt, maar toch schijnt Bos zijn huiswerk niet gedaan te hebben. Is hij dan niet op de hoogte van wat er in deze wereld gebeurt, leest hij geen economische studies, heeft hij geen greintje socialisme meer in zijn neoliberale botten?

Het probleem met Griekenland is dat het diep in de schulden zit. Een lening van het IMF zou het land nog verder de dieperik in duwen. Trouwens waar was iedereen toen Griekenland en andere landen tot de EU werden toegelaten? Er is blijkbaar toch geen degelijke controle geweest. Maar ja, Nederland luistert enkel naar grote broer de VS zodat wij eigenlijk bestuurd worden door de VS. Ook Wellink vond het belang van de Nederlandse spaarder in de Icesave zaak te verwaarlozen. Rechts Nederland roept in koor om het drastisch aanpakken van Griekenland. Dat betekent dat er streng bezuinigd moet worden en dat de Griekse bevolking de grote klap zal moeten dragen. Ineens hebben de rechtse EU-fanatiekelingen geen communautair gevoel meer.

EUObserver: "France and Germany are set to pledge their solidarity with Greece on Thursday (11 February), in a sign to investors that the embattled Greek state will not be allowed to default on debt obligations."

Logo_235_190

2010 is toevallig het jaar van de bestrijding van de armoede in Europa

EuropeseCommissie: "Bijna 80 miljoen Europeanen leven op de rand van de armoedegrens. Dat wil zeggen dat ze een onzeker bestaan leiden en het zonder basisbehoeften moeten stellen die de meeste mensen als vanzelfsprekend ervaren.

Een leven onder de armoedegrens kan allerlei problemen tot gevolg hebben, van niet genoeg geld hebben voor eten en kleding tot slechte huisvesting of zelfs dakloos zijn. Armoede beperkt mensen ook in de keuzen die ze hebben op allerlei andere gebieden, wat kan leiden tot sociale uitsluiting.

Geïnspireerd door haar belofte van solidariteit, bundelt de Europese Unie haar krachten met de Lidstaten om 2010 het Europees Jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting te maken. De belangrijkste doelstellingen zijn de bewustmaking van de bevolking van deze problemen, en een hernieuwde politieke inzet van de EU en de individuele lidstaten om armoede en sociale uitsluiting te bestrijden."

bannerstoppoverty

EUObserver: "Paul Krugman, writing on the Asian crisis, points out that the orthodox budget balancing medicine recommended by the IMF in 1997 flew in the face of economic logic - and has resulted today, he might have added, in a large Asian savings glut which has contributed to the crisis. How could so many clever economists get it so wrong?

‘Fear of speculators' was Mr Krugman's answer. In truth, economic policy is increasingly driven not by logic but by sentiment in the financial sector. Europe seems set to apply the same budget balancing medicine used in the 1997 financial crisis. That's what makes the euro debt crisis dangerous.

... it makes no sense to call for budget balance in the midst of a recession.
But it is always the case that in a recession, tax receipts fall and government transfers rise. Belt tightening makes things worse. The greater the squeeze on aggregate demand caused by tight fiscal policy, the longer recovery takes.

This is true not just in Greece but throughout the Eurozone. Moreover, where labour is made to bear the cost of a crisis created largely by the fat cats of finance, the political fallout of squeezing labour too hard could be very serious.

Is nominal euro devaluation a good thing?
Given that Eurozone countries run a current account deficit, offset almost entirely by the German surplus, there is a good case for saying that depreciation is desirable insofar as it boosts Eurozone exports. Indeed, since in much of the rest of the world, central banks deliberately manage their currency to stay in line with the dollar, it is arguable that the Eurozone has done a disproportionate share of the heavy lifting in helping the US external adjustment process."

AlterNet: "For more than a quarter century now the countries of the world have been dreaming the neoliberals' dream. They have been trying to shrink their states back to their core competencies to promote economic efficiency, global economic integration, and growth, and to slash through red tape, rent-seeking, and simple corruption. They have been actively privatizing state holdings. They have hugely reduced their ownership and their active involvement in "national champion" companies. They have cut back on interventions to affect market outcomes and on regulation to scrutinize and control market players.

But now they are waking up. And the neoliberals' dream is at an end."

polyp_cartoon_rich_poor_neoliberal

Laten we wel wezen, de grootste macht op deze wereld, de VS, zit ook diep in de schulden. Als de VS gigantische bedragen blijft uitgeven aan oorlogen en aan de andere kant de eigen bevolking nog verder de armoede in stuurt, dan is dat slecht voor de economie. Koopkracht blijft nog steeds DE motor van een goed draaiende economie. Tast die aan en je zaait onrust, ellende en oorlog.

Wat Wouter Bos en Balkenende moeten begrijpen is dat het afgelopen is met de hegemonie van de VS. Investeren in de dollar is fout, meedoen met hun geostrategische en financiële spelletjes is fout, werkt negatief voor onszelf. Wat onze politici moeten doen is het belang van Europa vooropstellen, dat wil zeggen van de bevolking, niet het belang van de multinationals die toch geen enkele soevereiniteit erkennen en hun geld plaatsen waar het het meeste opbrengt.

Wouter Bos is niet consequent. Hij zadelt de Nederlandse belastingbetaler op met een belofte om het Icesave spaargeld op ons aller risico terug te betalen, terwijl IJsland geen EU-land is, maar met Griekenland wil hij niets te maken hebben. Europa was ook mijn idee niet, maar als het dan toch een feit is dan heb je verplichtingen en moet je nadenken over eventuele gevolgen als het in een van de EU-landen fout gaat, ook voor de Euro. En het is vooral zaak Griekenland uit de klauwen van het IMF te houden, want dat geeft een externe mogendheid een koevoet om in Europa in te breken.

Dit kabinet hoort te vallen wegens verregaande incompetentie. Bos en Balkenende moeten terug naar de schoolbanken en hun economische en sociale literatuur opfrissen. Eerder mogen ze niet terug in de politieke arena.

Nederland aan de rand van de afgrond

presidentbalkenende
Joep Bertrams
(klik op tekening voor animatie)

Lekkere kop, niet? Maar ik kan niet anders concluderen. Balkenende en Donner willen de pensioenleeftijd verhogen tot 67 jaar. Dat is nog straffer dan wat in crisisland Griekenland staat te gebeuren. Ergo, de financiële toestand in Nederland moet wel veel erger zijn dan die in Griekenland. Wat is namelijk het geval, in Griekenland dat nu aan de rand van de afgrond staat, denkt men aan het verhogen van de gemiddelde pensioenleeftijd van 61 naar 63. Dus... Het wordt tijd om Balkenende eens goed te waterboarden over de feitelijke toestand waarin dit land verkeert.

Parakalo: "Het verhogen van de pensioenleeftijd is één van de maatregelen die de Griekse regering wil nemen om de ernstige financiële problemen het hoofd te bieden. In 2015 moet de gemiddelde pensioenleeftijd opgetrokken zijn van 61 naar 63 jaar.
De officiële pensioengerechtigde leeftijd is in Griekenland 65 jaar voor een man en 60 jaar voor een vrouw. Maar er bestaan diverse regelingen waardoor Grieken al op hun 55ste met vervroegd pensioen kunnen."

Nee, Balkenende is gewoon een recalcitrante gelover in de spreuk 'in het Zweet uws Aanschijns zult gij uw Brood verdienen'. Typisch voor de gruwelgristen.

Goldman Sachs

goldmanDat Goldman Sachs een van de aasgieren van deze wereld is kan niemand meer ontkennen. Als er ergens iets fout gaat in de wereld dan is Goldman Sachs erbij betrokken. Het gaat goed met Goldman Sachs, en dat betekent dat het niet goed gaat met iedereen die te maken krijgt met hen. Er zijn sterke banden tussen Goldman en de Federal Reserve, en ook het Witte Huis (uit de Bush tijd).

Spiegel: "Goldman Sachs helped the Greek government to mask the true extent of its deficit with the help of a derivatives deal that legally circumvented the EU Maastricht deficit rules. At some point the so-called cross currency swaps will mature, and swell the country's already bloated deficit.

At some point Greece will have to pay up for its swap transactions, and that will impact its deficit. The bond maturities range between 10 and 15 years. Goldman Sachs charged a hefty commission for the deal and sold the swaps on to a Greek bank in 2005."

Nu wordt Goldman Sachs naar Griekenland gestuurd om het land te redden. Het is werkelijk obsceen. Een hogere graad van cynisme is niet mogelijk. Griekenland ligt aangeschoten neer, nu verschijnt Goldman Sachs voor de kill.

FT: "A team from Goldman Sachs was in Athens on Thursday shepherding representatives of Paulson, the US hedge fund, around meetings with local bankers, economists and analysts.

The client visit, the second to Athens this month arranged by the US investment bank, highlights a deepening involvement with Greece’s socialist government as it desperately tries to shore up the public finances and avoid default – and comes after the Financial Times reported this week that the bank was mooting a controversial debt deal with China.

Goldman has not been given an official mandate by the government, but it is playing a large role in the rescue effort [sic].

Goldman’s main source of income in Greece is from the Hellenic republic’s borrowing operation, to which it has access as one of 15 Greek and foreign banks that act as market-makers.

“They’re very active in the bond swaps market, which is extremely lucrative,” said the fund manager. It also regularly advises NBG, the country’s biggest commercial lender."

GS

Hier zie je overduidelijk hoe catastrofekapitalisme werkt.  Disaster capitalism noemde Naomi Klein het.
The Shock Doctrine: "Titans like Goldman Sachs and JPMorgan Chase are making fortunes in hot areas like trading stocks and bonds, rather than in the ho-hum business of lending people money. They also are profiting by taking risks that weaker rivals are unable or unwilling to shoulder — a benefit of less competition after the failure of some investment firms last year...."

De maffia is peanuts vergeleken bij Goldman Sachs. Het is de grootste criminele organisatie ooit. Hun slachtoffers zijn niet langer individuen maar staten. Zij zijn de ingenieurs van de financiële crisis, en het gaat zeer goed met hen. Business is booming... with a bang.

Geloofwaardigheid

NRC: "De ministerraad werd het dinsdag na weken van moeizame besprekingen eens over een kabinetsreactie op het rapport van de commissie-Davids."

Geloofwaardig
Geloofwaardig
(Ruben Oppenheimer)

Aanval op de Euro

animated-euro-gold

FT: "Traders and hedge funds have bet nearly $8bn (£5.1bn) against the euro, amassing the biggest ever short position in the single currency on fears of a eurozone debt crisis."

De aanval op de Euro is ingezet. Algemeen wordt beweerd dat het 'consumentenvertrouwen' in de Euro is gedaald. Onzin natuurlijk, het gaat om het vertrouwen van geldhandelaren in de Euro. Geld is fictie. Het zijn cijfertjes op een rekening. Met die cijfers wordt gemanipuleerd. Wat gebeurt er nu als een graaiende geldhandelaar het gevoel heeft dat er ergens in de economie van een land voor hem een ongunstige ontwikkeling is geslopen, of als die handelaar gewoon weer een nieuw trucje wil uitproberen om geld te verdienen? Hij denkt of wenst dat de Euro gaat zakken, en daar ziet hij winst in. Hij verkoopt grote hoeveelheden Euros (en die hoeft hij niet eens zelf te hebben, hij kan ze lenen, desnoods van iemand die ze ook geleend heeft, van iemand die deze weer geleend heeft, die op zijn beurt... etc. u snapt het systeem wel - dat heet short selling), de verkoop levert een mooi bedrag op; door die verkoop zakt het vertrouwen in de Euro die dus in waarde zakt; de handelaar koopt dan Euros terug voor een lagere prijs en betaalt diegene die hem zijn Euros had 'geleend' terug. Bij deze transactie maakt hij winst, het verschil tussen zijn hoge verkoopprijs en zijn lagere aankoopprijs. De Euro is nu aan het dalen.

euro

Af en toe moet je je constructie omdraaien en kun je speculeren op een stijgende valuta. Het is dus een gewetenloze manipulatie van valuta die zeer ernstige gevolgen heeft voor de reële economie van een land. Maar zolang er grote winsten gemaakt worden door deze gewetenloze geldhandelaren menen onze regeringen dat dit soort constructies positief zijn voor het bbp (bruto binnenlands product). Dat de economie, de bedrijfswereld en de werkgelegenheid daardoor in het gedrang komen, mag de pret niet drukken. Het gaat tenslotte om de cijfers op de balans en geld geleend met geleend geld geleend ergens anders etc. tikt lekker aan in de statistieken. Risico's en nadelen worden wel opgevangen door de bevolking, door bezuinigingen, door ontslagen, door pensioenleeftijdverhogingen, etc.
Met andere woorden, het hele gedoe is een overheveling van de lasten naar de bevolking en de winsten naar de geldhandelaars. Eenvoudiger gezegd, we worden belazerd!

Devaluatie van valuta om monetaire problemen op te lossen is in Europa niet meer mogelijk, er is enkel de Euro, en Griekenland, Spanje, Portugal of welk land dan ook kunnen niet uit de EU munt stappen.

De enige uitweg die regeringen zien (ook die in de VS) is het lenen van geld op de kapitaalmarkt en dus het maken van nog meer schulden. Het is een zelfopgelegde constructie. Dat kan enkel leiden tot een gigantische crisis en revolutie. Derdewereldlanden zitten zo diep in de schulden dat ze die nooit terug zullen kunnen betalen. Ook de VS zit in hetzelfde bootje.
"It Is Now Mathematically Impossible To Pay Off The U.S. National Debt". So what? Nu ook Europa?

Dat de Derde Wereld diep in schulden zit, is een doelbewuste truc. Je leent derdewereldlanden zoveel geld dat ze het nooit terug kunnen betalen (hetzelfde is gebeurd met de subprime hypotheken), et voilà, ze zijn voor eeuwig aan je onderworpen, je kan je eisen stellen over de inrichting van het land, je kan ze dwingen te bezuinigen, kort gezegd, je hebt die landen in je macht.

loesje-europa1Hetzelfde gebeurt nu met de Westerse landen. Wij zitten allemaal zo erg in de schulden dat we ze niet terug kunnen betalen. Het doel is het dwingend opleggen van bezuinigingen, de afbraak van sociale voorzieningen etc. Wat we in toenemende mate te zien zullen krijgen is dat regeringen terugkeren naar de 'liberale' toestanden van honderd jaar geleden, werken tot je erbij neervalt, lage lonen, geen uitkeringen. Read my lips, de vrije jongens met geld en macht, de geldhandelaren, de banken, draaien de 'bank'schroeven aan. Wat we de laatste tijd geconstateerd hebben is dat armen armer worden en rijken rijker. Dat is geen toeval, dat is opzet.

En dat allemaal op basis van een fictie, de creatie van geld uit het niets door de banken. Er is een fraude van gigantische omvang aan de gang.

Volkskrant: "Speculanten en media zijn bezig met een samenzwering tegen de euro en de Spaanse welvaart. Dat is tenminste de mening van de Spaanse minister voor Publieke Werken José Blanco."

Monbiot: "Third World debt is a fraud. It is not a debt at all, but the artefact of a deformed accounting system.
In his startling new book Goodbye America!, the economist Michael Rowbotham shows that the debt is the inevitable outcome of the 1944 Bretton Woods conference.
Interestingly, this could mean that the “debt crisis” is much easier to solve than world leaders imagine. As nearly all money arises from the issue of debt, then debt redemption is largely a matter of accountancy. Were banks allowed to cancel the debt bonds they hold, yet keep them on their books, they could balance their accounts without suffering any losses from their reserves. It’s a fiddle of course, but a fiddle of the kind which already keeps international banking afloat, as unrepayable debts are reported at their full theoretical value. And were the IMF and the World Bank to be replaced by a system of the kind Keynes proposed, the mistakes of the past 50 years could not be repeated."

Op dezelfde manier is de schuld van onze nationale regeringen in toenemende mate een kwestie van een bewust foutief financieel systeem. Regeringen hebben niet langer het monopolie op geldcreatie; de banken en geldhandelaren hebben dat overgenomen. Regeringen hebben hun essentiële economische controlefunctie van het scheppen van geld opgegeven, ze menen dat ze geld moeten lenen op de kapitaalmarkt en dat ze die schulden moeten afbetalen, terwijl het hele financiële systeem van banken erop gericht is om geld en schulden te creëren met niet bestaand geld. De regels zijn zo opgesteld dat de banken er van profiteren. De crisis is dus georganiseerd, wordt veroorzaakt door deze doelbewuste verdraaiing in het systeem. Dat is voordelig voor de financiële wereld, en daarom wordt het in stand gehouden, maar het is nadelig voor de bevolking en de reële economie. Daarom moet dit systeem op de schop. Het is fraude en is gedoemd te falen.

bolsa

Proberen het goed te vertellen


Intussen is D66 toegetreden tot het verouderde politieke systeem en is het vlees noch vis. Goed voor een stem als het volk al te zeer geschoffeerd is door de leidende partijen, te bang om voor echte verandering te kiezen. Ze proberen het goed te vertellen, maar zijn vergeten het goed te doen.

Honourable Men

Hieronder ziet u hoe Alastair Campbell, voormalig woordvoerder van Tony Blair zich in alle mogelijke bochten wringt om de vragen van Andrew Marr (BBC) te ontwijken. Hij weigert te zeggen dat Blair gelogen heeft maar weet het duidelijk wel, dus na veel draaien en smoelen trekken gooit hij het eruit: 'Blair is a totally honourable man'. Zijn gedrag is voer voor psychologen. Shakespeare's Julius Caesar komt in gedachten:

"For Brutus is an honourable man; So are they all; all honourable men..."
maar toch zijn de honourable men, Bush en Blair, oorlogsmisdadigers.


Craig Murray: "A minute later Andrew Marr asked him if he were not troubled by the 800.000 deaths following the invasion of Iraq, and Campbell snapped back:

'You can't prove that'.

It was a very revealing riposte. Not only did it contradict the tearful innocent demeanour, it revealed the mindset of the guilty. Innocent people in the throes of deep emotion shout out 'That's not true'. They don't shout out 'You can't prove that'."

Balkenende's gristelijke hypocrisie

Waarom Balkenende als gristen illegale Amerikaanse oorlogen steunt is mij een raadsel. Hij weet dat de VS in strijd handelt met alle wettelijke conventies, folter toepast en burgers bombardeert; nog steeds. Balkenende is een gruwelgristen. Maar dat de PvdA deze collaborateur zou steunen in zijn Afghanistan politiek zou de laatste nagel aan de doodskist van onze democratie zijn.

NRC: "Nederland zou zich in de toekomst mogelijk in kunnen zetten voor het opleiden van Afghaanse soldaten, vindt zowel CDA als PvdA. Tijdens een lijsttrekkersdebat op Radio 1 vandaag, was zowel CDA-fractievoorzitter Van Geel als PvdA-fractievoorzitter Mariëtte Hamer positief over deze mogelijkheid."

Elsevier: "Het kabinet-Balkenende is het nagenoeg eens over een blijvende militaire aanwezigheid in Afghanistan. Details over het zwaar bevochten compromis zijn nog niet bekend, maar het is duidelijk dat het aantal militairen – thans 1.800 – sterk wordt verminderd."

Volkskrant: "Nederlandse militairen en civiele krachten zouden kunnen worden ingezet voor het opleiden van Afghaanse soldaten in zes trainingscentra in meerdere regio’s."

NRC: "CDA-minister Maxime Verhagen (Buitenlandse Zaken) wil niet bezuinigen op defensie. Ook wil hij geen nieuw toptarief van 60 procent in de inkomstenbelasting, zoals de PvdA eerder bepleitte."

Let'sTryDemocracy: "The director of U.S. national intelligence told the House Intelligence Committee the government has the right to kill Americans abroad."

BushAdmin

AfterDowningStreet: "Professor Francis A. Boyle of the University of Illinois College of Law in Champaign, U.S.A. has filed a Complaint with the Prosecutor for the International Criminal Court (I.C.C.) in The Hague against U.S. citizens George W. Bush, Richard Cheney, Donald Rumsfeld, George Tenet, Condoleezza Rice, and Alberto Gonzales (the “Accused”) for their criminal policy and practice of “extraordinary rendition” perpetrated upon about 100 human beings. This term is really their euphemism for the enforced disappearance of persons and their consequent torture. This criminal policy and practice by the Accused constitute Crimes against Humanity in violation of the Rome Statute establishing the I.C.C."

freefromparliamentHet buitenlandse beleid van de VS is in strijd met alle nationale en internationale wetten. Niettemin denken een aantal politici in Nederland dat ze het recht hebben te collaboreren met schurkenstaat VS. Terwijl Nederland voor een zware bezuinigingsronde staat voor zijn eigen bevolking, mag er niet bezuinigd worden op defensie. Op de beveiliging van de Nederlandse bevolking kan best wel bezuinigd worden, vinden ze. Het is te gek voor woorden.
Cartoon rechts: Balkenende free from parliamentary constraint (Woldhek)

Volkskrant: "Burgemeester Van Aartsen van Den Haag, tevens voorzitter van het Korpsbeheerdersberaad, voorziet een fors conflict met het kabinet over nieuwe kortingen op politie en justitie. Deze nieuwe ingreep in de veiligheidsketen, die dit voorjaar dreigt, zal in de samenleving op breed protest stuiten, voorspelt Van Aartsen."

Waar het op neerkomt is dat rechts Nederland bereid is mee te werken aan oorlogsmisdaden en het eigen land verwaarloost. Balkenende c.s. kunnen hun ogen sluiten voor de foltergevangenissen, voor het neerschieten van burgers, voor illegale bombardementen in Pakistan, maar ze blijven medeplichtig aan oorlogsmisdaden.

Vanzelfsprekend is het moeilijk om politici aan te klagen voor oorlogsmisdaden. Een aangifte tegen Balkenende voor deelname aan genocide in Irak heeft weinig kans van slagen. Maar wat niet is kan nog komen. Balkenende heeft zich in elk geval een hardnekkig extremist van het laagste allooi getoond. Zijn gristelijk hypocrisie schreit ten hemel. En dan heeft hij nog het lef te zeuren over mensenrechten in China of elders. Je hoorde hem nooit de mensenrechten verdedigen tegenover Bush of Obama. Balkenende is politiek crimineel.

VerdonkBalkenende
Verdonk en Balkenende
door Woldhek

Extremisten


TikunOlam: "Anyone who knows much about Israeli politics knows the kind of white-hot far-right anger displayed in this astonishing video. But it’s good to have one’s sense of outrage refreshed every so often to see such Israeli fascism in full eruption.

A word of context: make no mistake, this is not the view of the majority of Israelis, not nearly. But it is the view of enough that it is deeply frightening and poses a real danger for Israeli democracy. These are the Jack Teitels of Israel and seeing them on video reminds us of the real violence of which they are capable. You’ll also learn some choice tidbits of Hebrew curses and scatology from the ranters.

These charming gentlemen are harrassing one of the weekly Friday demonstrations by Israeli peace activists in Sheikh Jarrah against the evictions of long-time Arab residents of that neighborhood from their homes."

Muis in de aanslag

cat2

Er zijn van die onnozele dingen in het leven waar je toch trots op bent, zeker als je niet erg technisch onderlegd bent. Ik heb vandaag mijn Mighty Mouse geopereerd. Het scrollwieltje deed het al enige tijd niet, en dat betekent dat er stof tussen de wieltjes zit. Apple maakt zijn producten altijd zo dat ze niet zonder moeite zijn open te maken, dat levert meer verkoop op neem ik aan. Maar goed, met een goede handleiding op het internet kreeg ik voor het mekaar. Niet dat het makkelijk was, er zaten twee minischroefjes muurvast, maar ik kreeg ze eruit, heb het scrollwieltje schoongemaakt, en alles weer in mekaar gezet. Et voilà! Alle bits verzamelen! We gaan er weer tegenan. Maak je borst maar nat.

muis

Hypotheeklasten

Telegraaf: "Het aantal huizenbezitters dat zijn maandelijkse hypotheeklasten niet meer kan opbrengen, gaat de komende tijd minstens verdubbelen.
Dit verwachten de banken. Het gaat vooral om gezinnen met twee huizen, waarbij geen nieuwe koper gevonden kan worden voor het oude huis en die met dubbele maandlasten blijven zitten. Uit een onderzoek van consultancybureaus IG&H Consulting & Interim en Hypsotech onder vrijwel alle marktpartijen op de hypotheekmarkt blijkt dat bijna vijftig procent zelfs denkt aan een verviervoudiging van de achterstanden tegen het eind van dit jaar.
Er zijn nu zo'n 15.000 gezinnen met een betalingsachterstand van langer dan drie maanden. Als gevolg van oplopende betalingsachterstanden rekenen geldverstrekkers op een verlies dat kan oplopen tot wel 1,2 miljard euro."

for-sale-animated

Contracten zijn contracten, dus die moeten nageleefd worden. Maar als je weet dat 90% van het geld dat is uitgeleend door de banken niet eens in deposito was bij die banken, dus niet eens bestaat, dan zou ik zeggen dat het probleem oplossen een kwestie is van creatief omgaan met die hypotheekcontracten. De schuld is een papieren schuld, en die kan papiermatig ook bijgewerkt worden. De bank heeft tenslotte geld uitgeleend dat niet bestond. Het lijkt er dus op dat de banken krokodillentranen plengen om maar in aanmerking te komen voor steun van de regering. Het echte probleem is dat van de mensen die hun huis moeten verkopen, gehouden zijn hun schulden af te betalen en dat niet kunnen. Dan is die papieren schuld omgezet in echte ellende, terwijl de bank zelf enkel het vooruitzicht, de verwachte winst mist op jarenlange aflossingen en rentebetalingen.

Wie steun verdient zijn de huizenkopers die door omstandigheden buiten henzelf in de problemen komen. Banken kunnen er makkelijk voor zorgen dat deze probleemgevallen tijdelijk geholpen worden, later kunnen ze dat weer inhalen. Banken verdienen genoeg geld aan hypotheken. Veel risico hebben ze niet, het 'verlies' van de banken is een fictief verlies, het derven van verwachte winst. Eigenlijk zou deze constructie om geld te creëren zonder dekking verboden moeten zijn voor banken. Het is de oorzaak van veel reële problemen.

Het werkelijke probleem van de kredietcrisis is het nadelige effect van de windhandel van banken op de reële economie en de bevolking, vooral als ten gevolge van steunmaatregelen aan deze criminele banken regeringen beweren te moeten bezuinigen op sociale zekerheid en dienstverlening aan de burger. Zeuren over budgettekorten is belachelijk als onze banken niet eens 10% van de totale waarde van al hun transacties in deposito hebben. Het zijn de banken die een gigantisch budgettekort hebben. Maar om een of andere reden schijnt dat onze politici en financiële top niet te deren. Indien banken een tekort van 90% mogen hebben, dan mag een staat toch zeker wel zo'n 10% in het rood staan. Eerlijk is eerlijk. Banken hebben blijkbaar toch meer macht dan regeringen.

Afscheid van onze bomen?


Laten we het in Gaasperdam zover komen als in Bie's plekje? Wim de Bie en mede-activisten hebben in elk geval een compromis bereikt, honderden bomen werden gespaard. Maar in Zuidoost gaat het om duizenden en duizenden bomen. Dat is een aantasting van het milieu van gigantische omvang. In 30 jaar zouden zo'n 40.000 bomen sneuvelen in totaal. Stem bij de komende verkiezingen op een partij die tegen woningbouw langs de Gaasperplas is. Het Gaasperpark, de Riethoek en Klarenbeek moeten blijven in hun volle glorie.

Wijze raad van Wim de Bie: "Als je actie voert, hou vol!"

Stemwijzer onbetrouwbaar

stemwijzer1

De stemwijzer voor Zuidoost is zeer onbetrouwbaar. Vooral de standpunten van de PvdA kloppen niet met de werkelijkheid. Zo staat de PvdA genoteerd als zijnde voor de stelling 'Elke gekapte boom moet door twee nieuwe worden vervangen'. De PvdA heeft samen met de VVD zo'n 9.000 bomen gekapt in Zuidoost en nog wel meer als je alle velvergunningen meetelt, en zou dus voor het planten van 18.000 nieuwe bomen zijn. Dat is te mooi om waar te zijn.

De PvdA is in de stemwijzer tegen bouwen in het Centraal Park, terwijl ze in De Echo niet voor of tegen zijn; de VVD kiest niet. In de Echo kiezen de PvdA en VVD niet voor of tegen 'geen woningbouw in Gaasperplasgebied', terwijl ze juist mordicus willen bouwen. Dus ook de verkiezingswijzer in De Echo rammelt.

Henk de Boer (CDA): "Ook wil de PvdA dat de bewoners gratis blijven parkeren, terwijl ze wel betaald parkeren wil invoeren. Gisteren verdedigde Els Verdonk nog betaald parkeren in Vogeltjeswei, de Venserpolder en de F-buurt. Op de Stemwijzer vindt de PvdA het niet nodig de bewoners 'extra te belasten' voor het parkeren van de auto."

Stem wijzer, gebruik de stemwijzer niet!

Kiezen voor groenKiezen voor groen!

Gaan Zuidoostbewoners het doen?

Stadsdeelraad Zuidoost besloot in 2009 dat bouwen op groene locaties zoals de zuidzijde van de Gaasperplas moet kunnen. Wordt dit na de verkiezingen teruggedraaid?  Of wordt vrolijk voort ontworpen?


Platform Gaasperdam Groen!

organiseert

Politieke debatavond

tussen kandidaten voor deelraad en gemeenteraad

Kom ook, ontmoet en ondervraag de kandidaten voor de partijen op donderdag 18 februari 2010 

in Sportcentrum Henny Pleizier, Wisseloordplein, Gein

Inloop vanaf 19.30 uur Begin programma 20.-- uur tot ± 22.-- uur

Na afloop informeel napraten met bewoners en politici.

 

Thema´s onder andere: 

- bouwen aan de zuidkant van de Gaasperplas en in deel van de Riethoek? Doorgaan of terugdraaien?

- Verlagen en bebouwen Gooiseweg, oplossing? 

- Bouwen in beschermde gebieden, kan dat, mag dat, moet dat?

 

De huidige PvdA en VVD meerderheid in de stadsdeelraad Zuidoost besloot in 2009 dat bouwen aan (onder meer) de zuidzijde van de Gaasperplas moet kunnen. Draaien de oppositiepartijen, die hier tegen waren, dit besluit na de verkiezingen terug?  

Ook in de gemeentelijke Structuurvisie-voorstellen voor Amsterdam staan deze plannen. Wat vinden de kandidaat-partijen voor de gemeenteraad hiervan? En wat van de plannen om in beschermde gebieden te gaan bouwen? Zijn zij het eens met de stadsdeelfracties of varen zij een eigen koers?


Als kiezer beoordeelt u zelf welke partij uw vertrouwen waard is. Natuurlijk kunnen de bewoners tijdens de debatavond volop vragen stellen en mee discussiëren. 
Houdt u de datum vast vrij? Toegang vanzelfsprekend gratis.


Hoe groen blijft Gaasperdam, hoe grijs wordt Zuidoost?


Zie ook www.gaasperdamgroen.nl  Ook voor een overzicht van de partijstandpunten in Zuidoost.

Nepagent

toplogo

Politie Amsterdam-Amstelland: "De politie heeft dinsdagmiddag 2 februari een 23-jarige man aangehouden die zich uitgaf als politieman. Door te zeggen dat hij kwam voor een huiszoeking wist hij zich in Zuidoost toegang tot een woning te verschaffen.

De man was zodanig gekleed dat het leek alsof hij een politieman was. Hij ondersteunde dit met een vals legitimatiebewijs en wist de bewoonster van een woning aan de Jacob Krusestraat (Amsterdam Zuidoost) op die manier te misleiden. Tijdens de zogenaamde huiszoeking kreeg de bewoonster argwaan waarop zij via bekenden de politie waarschuwde. Toen agenten bij de woning kwamen sloeg de man op de vlucht. Hij werd na een korte achtervolging aangehouden.

Vraag altijd naar legitimatie

Wees alert als iemand zich uitgeeft namens een bedrijf. Vraag altijd naar een legitimatiebewijs en bekijk dit goed alvorens personen binnen te laten. Controleer zonodig de hoedanigheid van de persoon die aan de deur staat, door dit na te vragen bij het bedrijf waarvoor men zegt te werken. Bel bij twijfel altijd met de politie."

Bij een huiszoeking is neem ik aan nooit één enkele agent betrokken en het vereist een huiszoekingsbevel. Dus de bewoonster was alert genoeg om hulp te vragen. Er komen tegenwoordig ook zogenaamde verkopers aan de deur met de gekste dingen, voor een rioleringscontract, schoonmaken van vuilnisbakken, energiecontracten, etc. Stuur die gasten allemaal weg en hou ze in de gaten.

De metropolitane heilstad

struvi

DRO: "Het college van B&W heeft de Ontwerp Structuurvisie vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak.
Een andere nieuwe ontwikkeling is dat er, aansluitend op de geplande ontwikkelingen, een ruimtelijke verkenning naar de toekomst van Gaasperdam zal worden gedaan.

Studie herstructurering Gaasperdam

Terwijl de herstructurering van de Bijlmermeer zijn afronding nadert komt Gaasperdam steeds meer in beeld als omvangrijke herstructureringsopgave. Binnen twee jaar zal een studie gedaan worden naar de mogelijkheden om dit gebied op te waarderen. Deze studie zal aansluiten bij de bestaande ontwikkelingsplannen. Grootschalige sloop wordt niet voorzien.

Stadsdeel Zuidoost

In Zuidoost zijn twee gebieden volop in ontwikkeling. In de Zuidoostlob wordt ArenAPoort ontwikkeld als uitgaansgebied en Amstel III tot gemengde woon/werkwijk. Ook het AMC-terrein zal worden vernieuwd en geïntensiveerd. Daaraan voegt de structuurvisie nog nieuwe transformatielocaties toe. Ook in de Bijlmermeer (K-, D- en E-buurt en Bijlmerpark) wordt nog flink gebouwd. Daar moet nog ongeveer 40% van de nieuwbouw gerealiseerd worden. De aanpak van de Gooiseweg maakt onderdeel uit van dit plan.

De ontwikkelingen rondom de Gaasperplas zijn gekoppeld aan de overkluizing van de Gaasperdammerweg. Na 2020 komt de herstructureringsopgave van Gaasperdam in beeld. Daarvoor wordt de komende jaren een studie gedaan.

Ter inzage

Het college heeft de Ontwerp Structuurvisie en het daarop betrekking hebbende milieueffectrapport vrijgegeven om ter inzage te worden gelegd. Gedurende de termijn dat de stukken ter inzage liggen kan iedereen zienswijzen over de Ontwerp Structuurvisie en het milieueffectrapport naar voren brengen. De ter inzage legging start op 25 februari voor een periode van twaalf weken. Deze verdubbeling van de standaardtermijn, door de gemeenteraadsverkiezingen en de wens ook besturen van aangrenzende gemeenten in de gelegenheid te stellen tot het indienen van zienswijzen, geldt voor iedereen. De Ontwerp Structuurvisie en het milieueffectrapport zijn vanaf heden te vinden op dro. De officiële kennisgeving staat vanaf 24 februari op deze site. In de officiële kennisgeving is ook aangegeven hoe en waar zienswijzen kunnen worden ingediend.

De documenten liggen vanaf 25 februari ter inzage in het Voorlichtingsloket van het stadhuis, Amstel 1 (bel voor openingstijden 14 02) en in het Informatiecentrum De Zuiderkerk voor ruimte, bouwen en wonen, Zuiderkerkhof 72. Bel voor openingstijden 020 552 7987).

Informatieavond op 25 februari

Op 25 februari wordt van 20.00-22.00 uur voor belangstellenden een algemene informatieavond georganiseerd in de Zuiderkerk. Wethouder Van Poelgeest zal de plannen toelichten en er is gelegenheid tot het stellen van vragen. Meer informatie en de mogelijkheid tot aanmelding vindt u op dro."

metropoolGaasperdam

DRO: "Op 25 februari organiseren we van 20.00 tot 22.00 uur in de Zuiderkerk een informatiebijeenkomst over de Ontwerp Structuurvisie.

Programma:

19.30 uur    Inloop
20.00 – 20.30 uur Welkom & toelichting door Maarten van                                  Poelgeest (wethouder Ruimtelijke Ordening)
20.30 – 21.00 uur      Gelegenheid tot het stellen van vragen ter toelichting
21.00 – 22.00 uur Na een korte pauze gelegenheid tot het stellen                                  van vragen aan vakinhoudelijke specialisten.

Indien je bij deze bijeenkomst aanwezig wilt zijn, verzoeken wij je om je komst aan te melden via structuurvisie@dro.amsterdam.nl."

Ontwerp Structuurvisie

PlanMER (Plan Milieueffectrapport behorende bij de Ontwerp Structuurvisie)

Downloadpagina van DRO

PlanMER: "De centrale parkenwig, de doorlopende groenstructuur die centraal vanaf het Bijlmerpark via het Centraal Park Gaasperdam (CPG) naar de Gaasperplas en het Gaasperpark door Zuidoost loopt, wordt verbeterd. Net als bij het Bijlmerpark worden aan de oost- en zuidzijde van het Centraal Park Gaasperdam en de noordzijde van de wijk Gein woningen gebouwd die gericht zijn naar het park. In de parkenzone rond de Gaasperplas worden de mogelijkheden voor recreatief gebruik vergroot, waardoor een recreatieve groene plek van metropolitane betekenis ontstaat."

- Verbeterd: Wat houdt dat in? Wat zijn de uitgangspunten, referentienormen?
- Dus: toch wil Amsterdam bouwen aan de zuidzijde van de Gaasperplas
- Metropolitane betekenis: Wat houdt dat in?
- Omvangrijke herstructuringsopgave - grootschalige sloop is niet voorzien: dat betekent toch dat er gesloopt gaat worden!

Zijn ze helemaal van de pot gerukt! Gaasperdam is kortgeleden gebouwd. Is dit weer zo'n plan om de bouwindustrie te subsidiëren? Als dit het plan is van GroenLinks dan voorzie ik donderwolken aan de hemel voor deze partij. GroenLinks rijdt zichzelf in de wielen. En dat ondanks de grote inzet van GroenLinks Zuidoost. Dit is werkelijk een schoffering van alle mensen van GL in Zuidoost die zich zo hebben ingezet voor het groen. Ik heb in elk geval geen fiducie in deze metropolitane plannen van neolib kabouter Van Poelgeest. Dus ga allen naar de bijeenkomsten en stuur uw mening in.

metropolitaangroen
Metropolitaan groen (met kunstgras en molen gesponsord door McDonald's?)

PlanMER: "Voor alle drie alternatieven geldt dat enige verslechtering van de luchtkwaliteit in vergelijking met de referentiesituatie optreedt."
En dat in een stad die al grondig vervuild is! Is Van Poelgeest wel goed bij zijn hoofd? Hij moest zich schamen om dat als GroenLinkser te durven voorstellen.

De ondraaglijke lichtheid van schulden


Bovenstaande creatieve montage geeft toch een goed beeld van de werkelijkheid. Voor de internationale financiële wereld is het nog steeds 'niet genoeg'. Alle bonzen in de geldwereld spelen mekaar de zwartepiet toe in de Commissie De Wit. Ja, ze hadden wel een kleinigheidje anders moeten doen, maar dan waren daar de wetten, was daar hun gebrek aan informatie, etc. Blijkbaar zijn er ook geheime afspraken waardoor Wellink ons bepaalde gegevens niet kan doorspelen. Zeker is dat er niet alleen fouten zijn gemaakt, maar dat ons hele financiële systeem rot is tot op het bot en op de schop moet. Daar ligt het hoofdprobleem. Er is niet zoveel misgegaan, de doelstellingen waren verkeerd van begin af aan. Het graaien was onderdeel van 'onze' financiële welvaart (voor sommigen dan).

Het erge is dat er waarschijnlijk helemaal niets gedaan zal worden om het systeem om te buigen. Nederland, en heel Europa, loopt aan de leiband van de VS. In de VS hebben een aantal criminele banken onverantwoorde risico's genomen, die doorverkocht werden en waarmee de hele wereld werd opgezadeld. Dat creëerde in een aantal landen een papieren bubbel, een balans op papier die er goed uitzag, maar het waren de nieuwe kleren van de keizer.

Het gevolg was dat regeringen overal moesten bijspringen om falende banken en instellingen te redden. Daarvoor moesten deze regeringen geld lenen en hun eigen land zodoende opzadelen met een gigantische schuld. Wouter Bos heeft zelfs een groot bedrag aan deposito's van Nederlanders in IJsland op voorschot uitbetaald terwijl niet eens zeker was dat hij dat geld terug zou krijgen. Dat was heel stom en niet fair tegenover de belastingbetaler. Waarom zou een oppassende burger solidair moeten zijn met de calculerende spaarder die zijn geld liever in het buitenland deponeert? Nu zitten wij met een groot risico.

Lees hoe de graaiers in de bankwereld nog steeds te werk gaan:

Crain's: "What should have been a profitable quarter a Lazard Ltd. turned into a surprising loss due to the investment bank paying its people big bonuses.
The firm doled out $616 million in compensation and benefits to about 2,300 employees last quarter, or more than triple the amount handed out in the same period in 2008. It was a consequence, Lazard said, of a decision to pay more bonuses in cash and accelerate some deferred cash awards from a prior year. But so great was the firm's generosity that compensation costs overwhelmed quarterly revenues and resulted in a net loss of about $55 million for the fourth quarter. The charges also almost wiped out full-year profits.

Wouter Bos heeft zijn reddingsmiljarden op de 'kapitaalmarkt' geleend. Wat ik graag zou willen weten is welke banken? De Nederlandsche Bank, ECB of andere banken? Waarom maakt Bos zelf geen geld ter financiering? Dat is toch het voorrecht van een staat of centrale bank, of in dit geval de Europese Centrale Bank? Het geleende geld behoort in feite ook tot de categorie van fictief geld waarvan maar hoogstens 10% reële waarde in echte deposito's aanwezig is. Heeft Bos misschien geld geleend van de VS? Dan zijn we het schip in. Dan zijn we afhankelijk van de grillen van de VS. Als het mis gaat met IJsland dan zitten we met een strop. Is het fair dat alle belastingbetalers in IJsland moeten betalen voor het graaien van een paar banken? Is het fair dat alle Nederlandse belastingbetalers moet opdraaien voor een risico veroorzaakt door calculerende burgers?

Dat de VS de oorzaak is van deze wereldcrisis is duidelijk. Sommige banken hebben doelbewust zichzelf verrijkt ten koste van anderen. Overheersing van de geldmarkt is een doel dat niet ontkend kan worden. Het IMF en de Wereldbank gaan over lijken. Dat is een feit. Is Europa nu ook het doelwit geworden? Het is zeer wel mogelijk. Daarom moet Europa een eigen koers gaan volgen. Dat is een bittere noodzaak. Verscheidene Europese staten zijn in problemen geraakt en staan op de rand van een failliet. Europa onder de knoet van het IMF zou een ramp zijn.

IMF090529

WebOfDebt: "Europe’s small, debt-strapped countries could follow the lead of Argentina and simply walk away from their debts. That would shift the burden to the creditor countries, which could solve the problem merely by a change in accounting rules. 

Total financial collapse, once a problem only for developing countries, has now come to Europe. The International Monetary Fund is imposing its “austerity measures” on the outer circle of the European Union, with Greece, Iceland and Latvia the hardest hit. But these are not your ordinary third world debtor supplicants. If anyone can stand up to the IMF, these stalwart European warriors can.

And Iceland and Latvia have been saddled with responsibility for private obligations to which they were not parties. Economist Michael Hudson writes:

“The European Union and International Monetary Fund have told them to replace private debts with public obligations, and to pay by raising taxes, slashing public spending and obliging citizens to deplete their savings. Resentment is growing not only toward those who ran up these debts . . . but also toward the neoliberal foreign advisors and creditors who pressured these governments to sell off the banks and public infrastructure to insiders.”

Greece may be the first in the EU outer circle to revolt.
The currency cannot be devalued because the same Euro is used by all. That means that while the country’s ability to repay is being crippled by austerity measures, there is no way to lower the cost of the debt. Evans-Pritchard concludes:

“The deeper truth that few in Euroland are willing to discuss is that EMU is inherently dysfunctional – for Greece, for Germany, for everybody.”

Which is all the more reason that Iceland, which is not yet an EU member, might want to reconsider its position. As a condition of membership, Iceland is being required to endorse an agreement in which it would reimburse Dutch and British depositors who lost money in the collapse of IceSave, an offshore division of Iceland’s leading private bank. Eva Joly, a Norwegian-French magistrate hired to investigate the Icelandic bank collapse, calls it blackmail. She warns that succumbing to the EU’s demands will drain Iceland of its resources and its people, who are being forced to emigrate to find work.

Latvia is a member of the EU and is expected to adopt the Euro, but it has not yet reached that stage.

failIn November, the Latvian government adopted its harshest budget of recent years, with cuts of nearly 11%. The government had already raised taxes, slashed public spending and government wages, and shut dozens of schools and hospitals. As a result, the national bank forecasts a 17.5% decline in the economy this year, just when it needs a productive economy to get back on its feet. In Iceland, the economy contracted by 7.2% during the third quarter, the biggest fall on record. As in other countries squeezed by neo-liberal tourniquets on productivity, employment and output are being crippled, bringing these economies to their knees. 

The cynical view is that that may have been the intent. Instead of helping post-Soviet nations develop self-reliant economies, writes Marshall Auerback, “the West has viewed them as economic oysters to be broken up to indebt them in order to extract interest charges and capital gains, leaving them empty shells.”

Iceland, Latvia and Greece are all in a position to call the bluff of the IMF and EU. In an October 1 article called “Latvia – the Insanity Continues,” Marshall Auerback maintained that Latvia’s debt problem could be fixed over a weekend, by a list of measures including (1) not answering the phone when foreign creditors call the government; (2) declaring the banks insolvent, converting their external debt to equity, and having them reopen with full deposit insurance guaranteed in local currency; and (3) offering “a local currency minimum wage job that includes healthcare to anyone willing and able to work as was done in Argentina after the Kirchner regime repudiated the IMF’s toxic package of debt repayment.” 

Evans-Pritchard suggested a similar remedy for Greece, which he said could break out of its death loop by following the lead of Argentina. It could “restore its currency, devalue, pass a law switching internal euro debt into [the local currency], and ‘restructure’ foreign contracts.”

Standing up to the IMF is not a well-worn path, but Argentina forged the trail. In the face of dire predictions that the economy would collapse without foreign credit, in 2001 it defied its creditors and simply walked away from its debts.  By the fall of 2004, three years after a record default on a debt of more than $100 billion, the country was well on the road to recovery; and it achieved this feat without foreign help.

moneycount1Issuing and lending currency is the sovereign right of governments, and it is a right that Iceland will lose if it joins the EU, which forbids member states to borrow from their own central banks. Still, the people of these crisis-struck countries could continue to develop their own resources if they had the credit to do it; and with sovereign control over their local currencies, they could get that credit simply by creating it on the books of their own publicly-owned local banks.

In fact, there is nothing extraordinary in that proposal. All private banks get the credit they lend simply by creating it on their books. Contrary to popular belief, banks do not lend their own money or their depositors’ money. As the U.S. Federal Reserve attests, banks lend new money, created by double-entry bookkeeping as a deposit of the borrower on one side of the bank’s books and as an asset of the bank on the other.  

Besides thawing frozen credit pipes, credit created by governments has the advantage that it can be issued interest-free. Eliminating the cost of interest can cut production costs dramatically.

When the debtor nation refuses to pay, the burden shifts to the creditors to make themselves whole. British economist Michael Rowbotham suggests that in the modern world of electronic money, this can be accomplished by creative banking regulators simply with a change in accounting rules. “Debt” today is created with accounting entries, and it can be reversed with accounting entries. Rowbotham outlines two ways the rules might be changed to liquidate impossible-to-repay debt:

   “The first option is to remove the obligation on banks to maintain parity between assets and liabilities . . . . Thus, if a commercial bank held $10 billion worth of developing country debt bonds, after cancellation it would be permitted in perpetuity to have a $10 billion dollar deficit in its assets. This is a simple matter of record-keeping.
   “The second option . . . is to cancel the debt bonds, yet permit banks to retain them for purposes of accountancy. The debts would be cancelled so far as the developing nations were concerned, but still valid for the purposes of a bank’s accounts. The bonds would then be held as permanent, non-negotiable assets, at face value.”

If the banks were allowed either to carry unrepayable loans on their books or to accept payment in local currency, their assets and their solvency would be preserved. Everyone could shake hands and get back to work."

Parakalo: "De economische crisis treft ook Griekenland in alle hevigheid. De Europese Commissie waarschuwt voor een lange periode zonder economische groei en een stijging van de werkloosheid met meer dan tien procent. In werkelijkheid zal het aantal mensen zonder baan nog veel sterker toenemen omdat veel migranten in Griekenland werkzaam zijn in het grijze circuit en dus niet worden meegenomen in de voorspellingen."

CurrentConcerns: "But what will happen, if the initially specified prognoses on the coming national debts will come true? How will those responsible in the EU and in the states react? Will more and more EU states have to explain their financial bankruptcy? Will more and more EU states be downgraded by the rating agencies in their creditworthiness due to their high debts – as has already happened in some cases – and then charged with even higher interest rates by the financiers? Will the powerful states in the EU put even more pressure on those states with little influence so that they have to submit to the financial interests of the larger ones and mutate even further toward a “directorate of the big ones and some of their vassals” (Jean Asselborn)? Will the EU become an increasingly blatant instrument of redistribution in favor of the high finance? Will increasingly sumptuous interest payments to the financiers eventually replace the actual state operations? Will more national services be privatized – so that public interest becomes an even smaller and profit an even bigger criterion for state expenditures? Or will the governments of the EU member states try their luck with a value-destroying inflationist policy?"

EconHitMan
John Perkins

Indien de VS Europa in een houdgreep blijft houden dan zou de druk vanuit Europa op Griekenland om 'orde op zaken te stellen' (vreemd want de orde is verstoord door de VS) dan zou de Euro in kunnen storten. De vraag is of Europa bereid en in staat is zich financieel los te maken van de VS. Dat is wat de realiteit nu toch eist. Het is de enige oplossing. Het doel van het IMF is het scheppen en in stand houden van schulden over de hele wereld. Het is een instrument van overheersing. De degradatie van Europa tot de status van derdewereldland is ondenkbaar en zou tot revolutie leiden. De enige oplossing is het afboeken van de nationale schuldenlast. De schuldenlast is sowieso al onrechtvaardig, want gebaseerd op het doelbewust financieel onderdrukken van landen met verschrikkelijke gevolgen voor de inwoners. Schulden zijn voor het grootste deel ficties, net als het scheppen van geld door de banken een fictie is.

Rode kelkzwam

De Ruige Hof: "De rode kelkzwam is gevonden op ons terrein! Het zou ook de krulhaarkelkzwam kunnen zijn. De twee zijn alleen microscopisch van elkaar te onderscheiden. Maar: er staat maar één exemplaar. Die gaan we niet aan de wetenschap opofferen. Mooi is hij toch wel en zeldzaam ook!"

rode-kelkzwm
Foto: Loes Timmer

Groen in Gaasperdam

Op deze pagina van de Echo kunt u kiezen of u voor of tegen verdere bebouwing van Gaasperdam bent (zie Stelling in de rechterbalk).

geenbouwGaasperdam
Uitslag na 5 stemmen

De komende verkiezingen zijn belangrijk voor Zuidoost. PvdA en VVD zien het groen enkel als entourage voor commercie en willen het Gaasperpark verbouwen tot een veredelde hondenpoepplek met horeca. Meer dan 8500 bomen zijn al gesneuveld in de Bijlmer. SP, GroenLinks, CDA, OZO/D66, CU en nog een paar kleinere fracties zijn tegen verdere bebouwing.

GaasperdamGroen!: "Platform Gaasperdam Groen organiseert op donderdag 18 februari een politiek debat in sportcentrum Henny Pleizier (Wisseloordplein 4) waarvoor zowel de lijsttrekkers voor de deelraad als die voor de gemeenteraad worden uitgenodigd."


Stufi en de klassenmaatschappij

LSVb: "De studiefinanciering staat fel ter discussie. De Tweede Kamer en het kabinet buigen zich momenteel over een nieuw studiefinancieringsstelsel. De kans is groot dat de studiefinanciering niet langer een gift zal zijn. Er wordt zelfs gesproken over het afschaffen van de studiebeurs. Maar, hoe denken studenten, scholieren en ouders over de studiefinanciering? Wat zijn voor jou/u de consequenties als bijvoorbeeld het gehele bedrag aan studiefinanciering voortaan een lening is? Dát is wat de Landelijke Studenten Vakbond graag wil weten."

Iedereen die de capaciteiten heeft om te studeren, zou daartoe in staat gesteld moeten worden. Eigenlijk zou onderwijs geheel gratis moeten zijn. Het is tenslotte een investering in de toekomst van een land. Als alleen de rijken de studie van hun kinderen kunnen betalen, dan krijg je een klassenmaatschappij. Een typisch voorbeeld van een rijkeluiszoontje dat zijn diploma te danken heeft aan de status van zijn vader is George W. Bush. Zijn prestaties tijdens zijn opleiding aan de Harvard Business School en zijn training als piloot waren belabberd. Als president heeft Bush zijn land en de wereld in een diepe crisis gestort. Dat kan je verwachten in een oligarchie, waarin een kleine elite, waaronder dommen, asocialen en graaiers, de dienst uitmaakt.


Klimaatverandering

Je hoort de laatste tijd weer vaak dat klimaatverandering onzin zou zijn, een groot complot om de burger op kosten te jagen. De kritiek komt natuurlijk van rechtse vrije jongens die gewoon door willen gaan met het vervuilen van de aarde; zij willen doorgaan met het vervuilen van onze steden. Vooral onder de VVDers is de weerstand tegen alles wat het milieu verbetert groot. Zij willen bedrijven niet opzadelen met milieuwetgeving, zij willen de olie-industrie niets in de weg leggen en ook de autobezitter niet dwingen om zijn omgeving schoon te houden door minder te rijden. De auto-industrie en de calculerende autobezitter hebben geen cent over voor een gezond milieu. De VVD is een asociale partij van en voor neoliberale hooligans. En ze zijn bovendien erg dom. Want dat de opwarming van de aarde een feit is kan niet geloochend worden.

glaciers

Op Google Earth (download de placemarks, Google Earth is gratis) is duidelijk te zien dat gletsjers aan het verdwijnen zijn:
Climate change tour of cold places (bekijk de foto's in GE).

De volgende uitzending van Beagle, In het Kielzog van Darwin, toont duidelijk aan dat er heel ingrijpende veranderingen op onze aarde te constateren zijn, sommige oud en variërend, andere zeer recent.

Get Microsoft Silverlight

Concertzender

cz-logoConcertzender: "Uit alle macht wordt momenteel gezocht naar fondsen, subsidies en donateurs om de concertzender in leven te houden. We zijn op zoek naar 5 ton per jaar, dat is wat we nodig hebben om op dezelfde manier door te gaan als voorheen. Wilt u uw steentje bijdragen, dan kan dit op verschillende manieren: u kunt vriend worden van de concertzender en op deze manier jaarlijks bijdragen, of u kunt een éénmalige donatie doen. Klikt u voor de verschillende mogelijkheden door naar deze pagina."

In de balk rechts (onder 'leuke sites') kunt u de concertzender aanzetten. Deze zender is een van de beste muziekzenders van Nederland, met oude muziek, nieuwe muziek en wereldmuziek.

Vernieuwing in de Bijlmer

ZONieuws: "Dit jaar starten ook nieuwe projecten. Maar wel minder dan gepland. Vooral projecten met koopwoningen schuiven we iets door. 

Om de vaart in de vernieuwing te houden hebben we afgesproken om te bouwen zonder voorverkoop. Dat brengt natuurlijk een risico met zich mee. En dat doet zich nu voor. Want sinds september 2008 worden er veel minder koopwoningen gekocht dan daarvoor. Bij de projecten die zijn gestart in 2008 en begin 2009, staan nu al met al nog een flink aantal woningen  te koop. De bedoeling is natuurlijk wel dat alle woningen ook bewoond zijn op het moment dat een project klaar is. Zoals het nu loopt, is er voldoende aanbod. Dus wat voor 2010 gepland was, moet even doorschuiven naar een volgend jaar. Een voorbeeld is de D-buurt. Er lag een plan voor koopwoningen aan de Dolingadreef. Dat is opgeschort. Bovendien nemen we de tijd om te onderzoeken of de Daalwijkdreef verlaagd kan worden. Wellicht komen er in een deel van de D-buurt tijdelijk studentenwoningen.

De woningstichtingen Rochdale en De Key halen de bouw van sociale huurwoningen, die eigenlijk later waren gepland, nu naar voren."

trots

Dus het heeft geen zin om nu nieuwe dure koopwoningen te plannen, zeker niet op plekken met waardevol groen. De crisis zal een aantal jaren duren, als het al geen decennia zijn. Financiële deskundigen voorspellen een serieuze dip. Als er gebouwd wordt in de Bijlmer dan zullen dat eenvoudige betaalbare woningen moeten zijn. En dat is best mogelijk. Het afbreken van flats heeft geen zin meer. De doorstroming naar duurdere woningen is gestopt, dus zijn die flats broodnodig om te voorzien in de woonbehoeften. Bovendien is het opdrijven van huizenprijzen mede oorzaak van de heersende crisis. Het is een kwestie van omdenken nu.

SP: "De Amsterdamse woningmarkt zit volkomen op slot. Zo’n 85.000 mensen zijn op zoek naar een sociale huurwoning in de stad, waardoor de gemiddelde wachttijd is opgelopen naar twaalf jaar. Er worden nauwelijks huizen bij gebouwd, en als dat gebeurt gaat het om dure huur- en koophuizen. Ondertussen gaat de sloop van sociale huurwoningen gewoon door. De gemeente doet hier weinig aan, met de verzelfstandiging van de woningcorporaties is zij veel van haar invloed op de woningbouw kwijtgeraakt. Ivens: 'Woningcorporaties en projectontwikkelaars bepalen het Amsterdamse woonbeleid. Zij richten zich te weinig op volkshuisvesting en te veel op winst. Niet alleen bepalen zij de nieuwbouw, ook dwingen zij vaak sloop af. Niet zelden laten ze het onderhoud van sociale huurwoningen jarenlang versloffen om het stadsbestuur er van te overtuigen dat sloop de enige optie is. En het stadsbestuur laat zich steeds overtuigen.'"

© 2009