Weblog Archive juli 2013

Enquete festivals

Dichtbij:  "Festivals? Niet in Amsterdamse parken!

Stelling   |   29 juli 2013

De eerste editie van Edelwise Festival barstte zaterdag los. De vrienden van Rembrandtpark waren allesbehalve blij met het feest in het park. Zo zouden zij het liefst alle festivals uit het Rembrandtpark weren. Deze feesten brengen schade aan flora en fauna, zorgen voor geluidsoverlast en meer rommel, zo schrijven de Vrienden. Al eerder waren er klachten over evenementen in het Westerpark. Volgens veel omwonenden zorgen de festivals daar voor overlast. Wat vind jij? Moeten festivals geweerd worden uit Amsterdamse parken."

Doe mee met de enquête op bovenstaande link.

Hoorzitting Amsterdam Open Air

Morgen donderdag 1 augustus 2013 heeft om 12:15 uur in kamer 0235 van het stadhuis (ingang Zwanenburgwal) de hoorzitting plaats over de vergunningverlening voor Amsterdam Open Air. De hoorzitting is openbaar.

Barbecuegekte

Parool: "Niet langer ruik je de geur van aangebrande worstjes op het barbecueveld aan de Amstelveenseweg in het Vondelpark. Vanwege de overlast die de barbecueërs op het veld veroorzaakten, mag er vanaf 1 augustus niets meer op de grill.

Bezoekers kunnen uitwijken naar twee veldjes in het centrum van het park (tussen de Picassoweide en de Speelvijver). Ook de huidige weide bij het Vondelbeeld mag nog gebruikt worden. De nieuwe plekken grenzen niet direct aan horeca, sportvelden en kinderspeelplekken. Dit om overlast voor andere parkbezoekers zo veel mogelijk te voorkomen."

barbecueverbod

Van een lezer kreeg ik deze mededeling:

"We komen vaak bij het strandje van de Hoge Dijk. Dit was vroeger een rustig familiestrandje maar is nu ontdekt door lawaaierige barbecuers.

Je wordt er uitgerookt door de vele bbq partijen en door harde muziek die uit de soms zelfs wel op een karretje vervoerde boxen over het voorheen zo rustige strandje schalt. Ik heb vandaag gga gebeld. Bbq’en schijnt daar ook gewoon te mogen. Dat is eigenlijk het beleid van ZO. De bbq’s moeten wel een aantal cm van de grond af staan, dus die wegwerpdingen die daar meestal gebruikt worden mogen niet.

De ‘muziek’ mag gewoon niet. Ik heb ze gevraagd om vaker te controleren, maar kreeg geen duidelijk antwoord hierop. De man van GGA wilde wel graag dat ik een klacht indiende. Dan staat ze sterker.  Dat heb ik maar gedaan. Ik vraag me af of er in het parkenoverleg hier ook over gesproken wordt. En misschien kan je zelf ook een klacht indienen. Hoe meer klachten hoe beter. Ik ga zelf ook een stukje hierover op fb zetten."

Stuur uw klacht over overlast in groengebied Gaasperplas naar GGA.

Bradley Manning

Orwell

BradleyManningSupportNetwork: "Judge Lind is expected to announce her verdict on Tuesday, July 30 at 1pm ET.  The sentencing phase of the trial is currently scheduled to begin July 31.

Heroic WikiLeaks whistle-blower PFC Bradley Manning’s trial began on June 3. It is expected to last into August."

manning-nyt-ad300

Houtpantserjuffer

Gisteren wandelde ik in het Gaasperpark en ineens kwam er een houtpantserjuffer aanvliegen die op mijn neus ging zitten. Even later vloog hij weer weg, maar ik kon hem nog wel filmen. Hij heeft vreemd genoeg zijn vleugels allemaal langs zijn achterlijf en nog wel aan één kant net als de bruine winterjuffer, terwijl houtpantserjuffers eigenlijk altijd hun vleugels half gespreid houden in rusthouding. Alle juffers, behalve de houtpantserjuffers, hebben hun vleugels in rusthouding langs hun achterlijf, de bruine winterjuffer zelfs allemaal aan één kant. Deze was dus een bijzondere verschijning. 

houtpantserjuffer

houtpantserjuffer man
Mannetje houtpantserjuffer

Zuidoost weer op de kaart

Jammer genoeg heeft stadsdeel Zuidoost zich weer eens fout op de kaart gezet. En na indienen van mijn klacht over de arrestatie van Flora te Riet bij stadsdeelvoorzitter Herrema verklaarde deze dat hij hierin niet bevoegd was. Waarvan akte. De media volgen deze zaak nauwgezet. Dit is ook echt geen reclame voor Amsterdam Open Air.



Parool"Burgemeester Eberhard van der Laan heeft zijn verontschuldigingen aangeboden aan Flora te Riet uit Zuidoost voor de gewelddadige aanhouding van de 65-jarige demonstrant tijdens Open Air aan de Gaasperplas.

Tijdens een gesprek met de burgemeester en de districtschef van het bureau Ganzenhoef heeft Te Riet onlangs excuses aangeboden gekregen voor het incident. Van der Laan maakte duidelijk dat de agenten hun boekje te buiten zijn gegaan door naar het identiteitsbewijs te vragen."

We zijn niet gewend te betalen

AT5 heeft een prachtige video met twee Zurinaamse "VIPs" die hun oordeel geven over de nieuwe opzet van Kwaku. Kostelijk. Het festival schijnt 'iets geondender', maar – 'de intree stuit tegen het hart' – men is duidelijk niet gewend te betalen (Ruud Gullit lijkt daar ook last van te hebben), zeker niet voor poffertjes.


Van zomerlust tot zomerleed


De media hebben het al over 'vuilnisbelt Vondelpark' en de 'barbecuebacterie'.

Parool: "Prijsvraag moet vuilnisbelt Vondelpark tegengaan

Met dit zomerweer wordt er in het Amsterdamse Vondelpark massaal gepicknickt en gebarbecued. Dat leidt tot bergen zwerfafval.

Stadsdeel Zuid moet steeds meer mensen inzetten om de troep op te ruimen en de kosten lopen dan ook steeds verder op. Aanleiding om een prijsvraag uit te roepen voor het beste idee om het bekendste park van de hoofdstad schoon te houden."

Jammer genoeg is de Battle of Concepts waar je je voorstel in kunt sturen enkel open voor snotneuzen tot 30 jaar.

Meer over Vuilnisbelt Vondelpark op RTV-NH.

Pas op voor de barbecuebacterie!

Barbecue twee keer zo vies als wcbril.

De beste oplossing voor alle barbecueproblemen lijkt me gewoon het verbieden van barbecues en het promoten van picknicks. Barbecues zijn ongezond, soms zelfs gevaarlijk. Dat iedereen maar een koelbox gaat kopen en die volstopt met lekkere, gezonde en frisse gerechten en fruit. En de stadsdelen zullen aan de slag moeten met meer handhaving en meer reiniging. Een andere goede oplossing is meer groengebieden, meer parkjes, zodat er meer spreiding is over de stad. En het moet ook afgelopen zijn met het dumpen van festivals in alle parken, want die hinderen de normale recreatie.


AT5: "Stadsdeel West vindt het aantal festivals in het Westerpark 'doorgeslagen'. Er komen er daarom minder in dezelfde maand.

Niet iedereen is blij met alle festivals die er worden gehouden in het Westerpark. Dit weekend had je er Milkshake én Buiten Westen en begin deze maand was muziekfestival Pitch. Die festival moeten worden op- en afgebouwd, ze maken veel herrie, bezoekers zorgen voor overlast en buurtbewoners hebben nauwelijks bereik met hun mobieltje."

Parool: "In het Amsterdamse Westerpark komen minder evenementen en festivals, waardoor het park minder vaak is afgesloten voor 'normaal recreatief gebruik' door omwonenden.

'Het park is een enorm succes. Het aantal festivals en concerten is aan het doorslaan,' zegt Dirk de Jager, bestuurder van stadsdeel West. De evenementen worden ook steeds groter, waardoor het park in sommige gevallen, inclusief op- en afbouw, soms twee weken deels is afgesloten."

Het uitbreiden van de terrassen in de stad lijkt mij ook geen goede oplossing. Die veroorzaken veel meer overlast, en eerlijk gezegd het is helemaal niet gezellig op een overvol terras in een vervuilde binnenstad. Maak desnoods terrassen boven op gebouwen met een fraai uitzicht over de stad. Hou het kleinschalig, maar creëer dan overal kleine terrasjes, met wat groen erbij.

Dichtbij"Amsterdam wordt de laatste twee weken geteisterd door stroomstoringen. Met name het centrum moet het ontgelden. Vanwaar ineens die stijging?

Volgens een woordvoerder van Liander valt de toename van stroomstoringen in het algemeen te wijten aan het lekkere weer. "De kabels, zowel onder als boven de grond, worden te warm en vallen uit."

Parool: "Vanaf maandag aan het einde van de middag kan er matige smog voorkomen door de hitte. Dat meldde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) maandag. De waarschuwing geldt voor het midden en zuiden van Nederland."

Samenvattend: Wij willen meer groen in Amsterdam! En minder festivals!

Barbecue days

Terwijl de zonnekloppers in de hitte liggen te bakken, stijgt hun behoefte aan een zwartgeblakerd stukje vet vlees besprenkeld met een koppig biertje. De barbecue craze heeft bezit genomen van spiesburger, commercie en gemeenteraden. Onze parken puilen uit van de bezoekers. Na de barbecue blijft een zondvloed van rotzooi achter, inclusief afgedankt ameublement.


Groengebied Amstelland was zeer tevreden over zijn afvalbakken, maar het is duidelijk dat deze de berg afval niet meer aankunnen. Wat een doorsnee barbecuer kwijt wil in een afvalbak past niet in de bestaande paarse containers. Bovendien heb je ook toiletvoorzieningen nodig.

Het Vondelpark wordt onleefbaar door overlast van diverse aard. Hetzelfde zie je in toenemende mate in andere parken. De regels zijn niet meer toereikend. Er is steeds meer handhaving en reiniging noodzakelijk.

shot_1294
Vondelpark

barbecuezeikers
Uitzeiken van containerbrandje

GGA: "In Groengebied Amstelland kunt u barbecueën in recreatiegebied Ouderkerkerplas en Gaasperplas. U dient wel uw eigen barbecue mee te nemen. 

U mag van deze terreinen gebruik maken van april tot en met september tussen zonsopgang en zonsondergang. Op de stranden is barbecueën niet toegestaan. 

Om de veiligheid te waarborgen en anderen geen overlast te bezorgen, vragen wij u de volgende regels in acht te nemen:

- zorg voor een deugdelijke barbecue, die vrij staat van de grond (minimaal 30cm);
- gebruik alleen meegebrachte houtskool als brandstof;
- zet de barbecue nooit op een bank of picknickset;
- houd water bij de hand;
- gooi uw afval in de afvalbak of neem het mee naar huis."

Onze besturen promoten het parkbezoek, maar laten daarbij na om gepaste voorzieningen te verschaffen. De massa heeft blijkbaar recht op een stuk gras om te verbranden en recht op het veroorzaken van overlast. Stephan Sanders zei het al in VN: "Cultuur dat mag van de massa-buiksprekers alleen maar 'entertainment' zijn." Dat geldt ook voor natuur en recreatie; stuur de burger maar het park in met een kilo worst en een barbecue. Dat dat ook heel veel geld kost aan reiniging en handhaving is nog niet bij hen opgekomen. Als het vuil niet snel weggehaald wordt krijgen meeuwen en ratten de kans om de vuilniszakken open te scheuren en het vuil overal te verspreiden. Erg hygiënisch is dit niet.

De Tour

moeheid
Laatste dag van de Tour,
moeheid alom.

Excuus van de burgemeester

activiste
Parool 10 juni 2013

Er gebeurt wel vaker iets in de ambtelijke molen van Zuidoost dat het daglicht niet veelt, maar het siert burgemeester Van der Laan wel dat hij zijn verontschuldigingen heeft aangeboden aan Flora te Riet voor haar onterechte en brutale arrestatie tijdens haar protest tegen Amsterdam Open Air in het Gaasperpark. Hieronder een verslag van Flora van haar gesprek met de burgemeester en het hoofd van politie.

actie


"Vervolg aanhouding op 8 juni 2013 bij protest tegen Open Air Festival wegens het niet kunnen tonen van identiteitsbewijs.

Gesprek met de burgemeester: Identiteitsbewijs had in deze situatie niet gevraagd mogen worden

Na in handboeien te zijn afgevoerd naar bureau Ganzenhoef, kreeg ik daar een proces-verbaal en een lift naar huis. Ik heb mijn identiteitsbewijs gepakt en mijn protest hervat op 8 en op 9 juni 2013. De aanhouding leverde aardig wat publiciteit op: parool, artikel 10 juni , Eén Vandaag, Ned 1 10 juni, Radio Lokaal FM 13 juni , e-mails met vragen naar stadsdeelvoorzitter Amsterdam Zuidoost en burgemeester van Amsterdam.

Na een week kreeg ik per telefoon een uitnodiging om te komen praten over deze aanhouding met leidinggevende van Politie Bureau Ganzenhoef, doel gesprek: “de communicatie met de burgers”. Ik gaf aan dat ik  langer over deze uitnodiging wilde nadenken. 

Een paar dagen later werd ik gebeld met een uitnodiging voor een gesprek met de burgemeester n.a.v. de e-mail die hij gekregen had. Omdat ik ook de gelegenheid zou hebben mijn protest toe te lichten, heb ik deze uitnodiging geaccepteerd. 

Op 15 juli opende de burgemeester het gesprek met de mededeling dat de agenten niet naar mijn identiteitsbewijs hadden mogen vragen en dat deze aanhouding niet had mogen gebeuren. Hij bood zijn verontschuldigingen aan voor dit incident. De districtschef van bureau Ganzenhoef  sloot zich daarbij aan, hij had dit al duidelijk gemaakt aan de betreffende agenten. De bekeuring zou ongedaan gemaakt worden.

De kennis van de wettelijke regels in dit soort situatie schiet kennelijk te kort en leidt te vaak verkeerd handelen met buitengewoon vervelende gevolgen voor de burgers; aanhouding, in Utrecht en Amsterdam, persoon met protest Koninginnedag bord met ‘Geen Onderdaan’ bord en nu weer. De burgemeester, ook advocaat, denkt na over een brochure voor alle betrokken handhavers en uitvoerders van de wet waarin de regels nog eens helder uiteen gezet worden.

De regels zijn:

Protest van 1 persoon valt onder vrijheid van meningsuiting.

Protest van meerdere personen geldt als demonstratie en dient 24 uur van te voren aangemeld te worden.  

Vrijheid van meningsuiting is geen overtreding en geen aanleiding om naar identiteitsbewijs te vragen.

Mijn protest, voor 1 tot 5 personen, was correct aangemeld bij het stadsdeel Zuidoost. Het was  niet op tijd doorgegeven aan de politie. Omdat het  in dit geval om slechts 1 persoon ging, was aanmelding eigenlijk niet nodig.  

De agenten hebben niet gevraagd naar een aanmelding (Had niet gemogen, omdat ik alleen was), maar ze hadden ook niet naar een identiteitsbewijs mogen vragen.

In een paar zinnen heb ik aangegeven dat mijn protest en dat van vele buurtbewoners zich richt tegen grootschalige festivals op die plek en in die tijd, waarbij alleen al door de honderden rijplaten, door de enorme transporten van materiaal door het hele park via voet- en fietspaden en door het daarop anticiperende onderhoudsbeleid, het hele park, gelegen in de Ecologische Hoofdstructuur naar de kloten gaat. Naast de geweldige geluidsoverlast in de omliggende woonwijken. De burgemeester gaf aan zich in dit gesprek vooral tot correct toepassen van de regelgeving te willen beperken en niet op de inhoud van het protest te willen ingaan, maar het goed Amsterdamse woord ‘kloten’ had hij wel gehoord. Ik gaf aan dat de inhoud binnenkort, na omvorming van de stadsdelen wel in de gemeente aan de orde zou komen. 

‘Schadevergoeding’

De districtchef deed het aanbod een middag met hem mee te lopen en ook naar het park te kijken en de burgemeester stelde voor om bij mijn volgende protest namens de burgemeester een taart en iets te drinken te laten bezorgen. Ik heb nog even bedenktijd gevraagd.

Inmiddels op 18 juli in mijn brievenbus, een Strafbeschikking wegens strafbaar feit: niet voldoen aan de verplichting om een identiteitsbewijs ter inzage aan te bieden. Sanctie: € 97,00.

Zal ik die verscheuren zoals de districtschef op 15 juni suggereerde, wachten of er nog een 1e /2e  verhoging gestuurd wordt of voor de zekerheid toch maar binnen 2 weken in verzet gaan ? 

En wat ga ik doen met mijn klacht over het politieoptreden?

Flora te Riet" 

Ik vraag me af hoeveel echte wetsovertredingen er zijn geregistreerd tijdens Amsterdam Open Air, zoals drugsgebruik, openbare dronkenschap, gevechten, diefstal, beschadiging van het park, enz. Is daar al een evaluatie van? Of wordt alles  onttrokken aan publieke beoordeling, zoals dat in steeds toenemende mate gebeurt bij Groengebied Amstelland dat de laatste vergadering had afgezegd waarna de bestuurleden onderling per correspondentie zouden hebben vergaderd met uitsluiting van alle toehoorders en insprekers? Saillant detail: een nieuw contract met Amsterdam Open Air zou zijn behandeld (terwijl er nog twee jaar te gaan zijn van het huidige contract - er is blijkbaar veel haast om e.e.a. zo snel mogelijk door te drukken). De volgende vergadering is in november. Nee, GGA is zeker geen democratische instelling meer. En dat wordt steeds erger. Dat is nu echt iets dat aangepakt zou moeten worden.

Bedreiging van Nederlandse natuur

Natuurbericht: "De Nederlandse natuur en biodiversiteit worden bedreigd door factoren zoals verdroging, vermesting, verzuring en versnippering. De Nederlandse overheid neemt al sinds eind jaren tachtig van de vorige eeuw maatregelen om de condities voor natuur te verbeteren. Toch is nu, ruim twintig jaar, later zowel de ruimtelijke samenhang als de milieukwaliteit nog altijd onvoldoende om de biodiversiteit te behouden. Nederland voldoet daardoor niet aan de eisen van de Europese Commissie voor biodiversiteitbehoud en Natura 2000. Extra maatregelen zijn nodig, bijvoorbeeld overgaan naar een meer duurzame vorm van agrarische bedrijfsvoering.

Het uitgevoerde onderzoek geeft duidelijk aan dat voor veel natuurgebieden, inclusief de Natura 2000 sites de ruimtelijke en milieucondities nog (lang) niet op orde zijn om de Nederlandse biodiversiteit te behouden en aan de eisen van de EU te voldoen en dus om de habitats en de soorten in een goede staat van instandhouding te krijgen. Meer maatregelen zijn nodig om de deels door de Habitats and Birds directive van de EU opgelegde doelen te bereiken. Deze maatregelen kunnen zowel worden genomen in het veld, bijvoorbeeld door het aanleggen van robuuste verbindingen tussen grote en kleine natuurgebieden, als bij de bron, door bijvoorbeeld de uitstoot van stikstof (ammoniak en nitraat) te voorkomen."

knelpuntenkaart
Knelpuntenkaart

En dit helpt zeker niet:

Tuin&Landschap: "Staatssecretaris Dijksma van Economische Zaken wil geen verbod op maaien, snoeien en kappen tijdens het broedseizoen. Dat antwoordt zij op schriftelijke vragen van de Partij voor de Dieren."

Het probleem in Nederland is dat de gedoogpolitiek verworden is van een goedbedoelde bijsturing van te harde maatregelen tot een systeem dat zijn eigen wetten en regels niet meer volgt. De Flora- en faunawet, de EHS, bestemmingsplannen, ze worden overal en voortdurend geschonden. En het is voornamelijk de PvdA die normaal gesproken nog een rem had moeten zetten op een al te rabiaat neoliberaal beleid, die het nu laat afweten en het allemaal laat gebeuren, ja zelfs promoot.

Ook internationaal wordt de natuur geweld aangedaan ten gunste van graaiende oliebedrijven.


Greenpeace: "We zijn verwikkeld in een strijd die de toekomst van onze planeet bepaalt. Beschermen we de Noordpool of gaat het ongerepte natuurgebied ten onder aan menselijke hebzucht? Aan de ene kant staan de rijkste bedrijven ter wereld, die alles op alles zetten om de laatste druppels olie uit de aarde te persen.  Aan de andere kant staat een wereldwijde beweging van al ruim 3 miljoen mensen die de Noordpool willen uitroepen tot natuurreservaat. Hun boodschap is duidelijk: Handen af van de Noordpool.

Om de relatief kleine olievoorraad die in de zeebodem aanwezig is te winnen, nemen oliebedrijven willens en wetens het risico het kwetsbare ecosysteem op de Noordpool te verwoesten."

Hengelo-o-o


Geld genoeg

De idiotie van het clownsduo Rutte-Samsom kent geen grenzen. Mijn verwachting is dat ze binnenkort precies 6 miljard nodig hebben om een aantal JSF gevechtsvliegtuigen aan te kopen, puur machospeelgoed natuurlijk. Ontwikkelingsgeld mag straks gebruikt worden om oorlog te voeren (voor Big Brother natuurlijk). Kassa voor BB! Een ander leuk ideetje voor beide ziekelijke cliniclowns is dit (want de barbecue is de waan van de dag in dit kneuterlandje):

barbecue summer
"We verwachtten een koude, natte zomer,
dus kochten we een terrasverwarmer i.p.v. een barbecue."

Iedere straat zijn eigen terrasverwarmer. Het zal wel een centje kosten, maar dat boeken we creatief onder 'industriële innovatie'. Regering, pensioenfondsen en gemeenten kunnen op deze manier investeren in een commerciële opleving en het consumentenvertrouwen kan een schop onder zijn luie gat krijgen zodat de burger meer worst gaat kopen. Rutte blij met de miljoenensubsidie voor het horecagebeuren van zijn zieltogende achterban en Samsom blij met de worstnivellering.

Maarten!: "Hoogleraar economie en overheidsfinanciën Bas Jacobs heeft geen goed woord over voor het kabinetsbeleid. In een interview met Maarten van Rossem hekelt hij de 3-procentsnorm, het bankenbeleid, het woningmarktbeleid en de pensioenmaatregelen. Politici zien de crisis als een kwestie van schuld en boete. Dat is een misverstand, zegt Jacobs. ‘Staatsschulden waren niet de oorzaak van de crisis, dus als we die gaan bestrijden nemen we de oorzaken niet weg.’ Jacobs vertelt in het interview ook wat het kabinet wel zou moeten doen."

Het zal Rutte en Samsom worst wezen! Volgens Bas Jacobs snapt Rutte niets van de economische situatie waarin Nederland zit. Idem ditto met Samsom. Intussen wordt D66 en GroenLinks een worst voorgehouden. Wat? Of je worst lust!
Howdy, all y'all!

Groot onderhoud Gein III

ZO: "Naar verwachting start het groot onderhoud in Gein 3 in september.

In de nieuwsbrief Groot onderhoud Gein 3, juni 2012 staat gedetailleerd beschreven om wélke werkzaamheden het gaat. In het Definitief Ontwerp is voor het gebied in kaart gebracht wáár de werkzaamheden worden uitgevoerd.

De aannemer heeft voor het uitvoeren van de werkzaamheden ruimte nodig. Het is daarom nodig tijdig het overhangend groen in de openbare ruimte te verwijderen. Het is ook belangrijk tijdig (illegale) objecten in de openbare ruimte te verwijderen. Wij hebben u in een bewonersbrief gevraagd dit zelf vóór 15 juli a.s. te doen.

Als u niet in staat bent dit zelf te doen geeft het stadsdeel de aannemer de opdracht het overhangende groen te verwijderen en af te voeren evenals (illegale) objecten in de openbare ruimte. Hierover vindt geen overleg meer plaats.

Geveltuinen die niet geregistreerd zijn of waar geen toestemming voor is afgegeven worden ook voorafgaand aan de onderhoudswerkzaamheden verwijderd. Tot 15 juli a.s. kunt u nog geveltuintjes melden of aanvragen. De wijkopzichter neemt deze meldingen en aanvragen dan nog in behandeling voor aanvang van de onderhoudswerkzaamheden.

Meer informatie over de voorbereidingen en het eventueel melden of aanvragen van een geveltuin vindt u in de nieuwsbrief Groot onderhoud Gein 3 juli 2013."

Barbecue is groot gezondheidsrisico

Spits: "De brandwondencentra liggen vol met barbecueslachtoffers. Minstens zes mensen liepen afgelopen dagen zeer ernstige brandwonden op door het gebruik van brandbare vluchtige vloeistoffen zoals spiritus en bioethanol om de gril op te stoken. Ongeveer vier keer zoveel slachtoffers met minder zware verwondingen kwamen binnen bij de Eerste Hulp.
Ook drankgebruik speelt vaak een rol. In combinatie met de euforie over het warme weer zijn mensen minder alert en worden gevaren niet altijd juist ingeschat."

verbrand
Kankerverwekkende barbecue

Er is niet alleen het gevaar van brandwonden, want vlees geroosterd op een barbecue is van binnen vaak niet gaar en van buiten verkoold, wat meteen diverse gevaren oplevert, vergiftiging door salmonella en andere bacteriën, kanker en besmetting met PAK (polycyclische aromatische koolwaterstoffen) door verkoold vlees en vet. Volgens sommigen hoort drankmisbruik en een ouderwetse neanderthaler vechtpartij ook bij een gezellige barbecue. Vanzelfsprekend ook een minimum aan decibels uit de gettoblaster.

Wikipedia: "Bij het bereiden van vlees in een barbecue kan het vlees met PAK besmet raken. Als men het vet uit het vlees op de kolen laat druipen, verbrandt het vet, waarbij PAK ontstaan die in het vlees kunnen trekken.

PAK zijn een groep van honderden organische stoffen opgebouwd uit twee of meer benzeenringen, welke vooral in de belangstelling staan vanwege hun carcinogene eigenschappen. PAK ontstaan bij onvolledige verbranding of verkoling van diverse koolstof bevattende materialen.

Naast de carcinogene werking kunnen verscheidene PAK ook negatieve effecten als huid-, oog- en slijmvliesirritaties veroorzaken."

Onze huidig kabinet is zeer geporteerd van barbecues, want die werken omzetverhogend voor de gezondheidsindustrie, en daar gaat het om in een neoliberale distopie.

Mooi weer spelen

SP: "SP-Kamerlid Henk van Gerven is blij dat staatssecretaris Dijksma gezwicht is voor de felle kritiek op haar plannen om natuurgebieden te verkopen. 'Het is goed dat Dijksma tot inkeer is gekomen. Dat onzalige plan was een ramp voor onze natuur.'"

ehsnl

Dat is mooi. Maar iedereen die ooit een melding aan de Algemene Inspectiedienst (AID, vallend onder de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit) heeft gestuurd over inbreuken op de Flora- en Faunawet weet dat mevr. Dijksma ondanks haar steun voor de voortzetting van de EHS weinig doet aan de instandhouding van de EHS en de bescherming van fauna en flora. Zij speelt mooi weer terwijl de toestand op verschillende punten toch voortdurend verslechtert. En dan is er nog de sluipende aantasting van de volksgezondheid door de aanhoudende verspreiding van gifstoffen in onze natuur en omgeving. Het beleid van Kamp en Dijksma krijgt een dikke onvoldoende.

ToekomstNatuur: "Door de groeiende bereidheid van overheden, bedrijven en burgers om zich in te zetten voor natuur, wordt het belang van natuur voor andere maatschappelijke doelen steeds meer erkend, zoals het belang voor gezondheid, water, wonen en vestigingsklimaat bedrijven. Het Ministerie van Economische Zaken wil deze beweging versterken en versnellen en de natuur opnieuw positioneren in de samenleving."

Bla, bla, bla en nog eens bla. Mooie woorden. Maar de kluit wordt intussen grondig belazerd. 24 Uur aandacht voor de natuur  dat is zowat alles wat je in Nederland mag verwachten, de rest van het jaar is de natuur vogelvrij.

Iets wat vroeger nauwelijks voorkwam was kanker bij kinderen. Dat bestond in mijn tijd niet. Dat tegenwoordig ook peuters al hieraan kunnen lijden zou iedereen zeer moeten verontrusten, want het betekent dat kinderen kankerverwekkende stoffen binnenkrijgen, in voeding of door andere oorzaken.

Milieudefensie: "Uit onderzoek van Milieudefensie en Friends of the Earth Europe in achttien Europese landen blijkt dat mensen het gif glyfosaat in hun lichaam hebben. Bij vijf van de acht Nederlandse proefpersonen zijn resten van het onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat in de urine gevonden. Van alle Europese deelnemers is vierenveertig procent positief getest op de aanwezigheid van glyfosaat, ook wel bekend onder de merknaam Roundup. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) test niet op de aanwezigheid van dit gif op groente en fruit."

monsantoland

Guardian: "Slug poison was found in one in eight rivers and reservoirs used for drinking water in England and Wales according to the Environment Agency's (EA) most recent survey, prompting environmentalists to call for greater use of natural predators instead of chemicals.

The EA told the Guardian that between 2009 and 2011 concentrations of metaldehyde, used by farmers to protect their crops from slugs, were found in 81 of 647 reservoirs, rivers and groundwater from which drinking water is sourced. The chemical is almost impossible to remove from drinking water using standard treatments.

But the agency said the levels of metaldehyde were not a human or environmental health concern."

GlobalPossibilities: "Thanks to the “super food” debate that has raged over the past several years, we’ve been led to believe that these and other types of grains, fruits, and veggies are the key to living a long and healthy life.

From classrooms to media campaigns, we’ve been told that if we eat the proper portions of fruits, grains, and veggies each and every day, we’ll be on the road to a life of optimum health.

But, since the dawn of the agricultural revolution, and particularly over the last 100 years, we’ve been changing the nature of the food that we produce and consume, and as result, removing the vital nutrients from our diets that were once staples of our ancestor’s diets.

Studies published over the last several years show that our current selection of produce is remarkably low in phytonutrients, the compounds that reduce the risk of health ailments like cancer, diabetes, and cardiovascular disease.

We’ve been systematically stripping phytonutrients from our diet ever since we stopped hunting and gathering wild plants thousands of years ago and started farming our food.

Food production is controlled by giant transnational corporations like Monsanto, that care more about making a profit than providing nutritious foods to the you and me.

Their goal isn’t to produce foods that contain the most phytonutrients; it’s to produce foods that will help create the largest profits.

And it’s making us sick – and making our planet sick – which is why it needs to change."

antioxi
Klik voor grafieken
In blaadjes van paardebloemen zitten veel meer antioxidanten dan in sla
(dus zeer goed voor hamstertjes)

NaturalNews: "Microwaves absolutely decimate the nutritional value of your food, destroying the very vitamins and phytonutrients that prevent disease and support good health. Previous studies have shown that as much as 98% of the cancer-fighting nutrients in broccoli, for example, are destroyed by microwaving."

CSPInet: "New chemical analyses have found that Coca-Cola, Pepsi-Cola, Diet Coke, and Diet Pepsi contain high levels of 4-methylimidazole (4-MI), a known animal carcinogen. The carcinogen forms when ammonia or ammonia and sulfites are used to manufacture the “caramel coloring” that gives those sodas their distinctive brown colors, according to the Center for Science in the Public Interest, the nonprofit watchdog group that commissioned the tests. CSPI first petitioned the FDA to ban ammonia-sulfite caramel coloring in February 2011."

Alternet: "Despite Claims to the Contrary, Pepsi Is Still Using Caramel Coloring Linked to Cancer

The caramel coloring used in PepsiCo Inc. drinks contains high levels of a probable carcinogen, according to a new study by the watchdog group The Center for Environmental Health (CEH). Pepsi had claimed to have removed the chemical, but the CEH reports otherwise."

En dan heb je nog de debieltjes met hun mobieltjes.

NaturalNews: "Could exposure to radiation from cell phone towers really responsible for over 7,000 cancer deaths? According to research findings from Brazil, the facts speak for themselves. The study established a direct link between cancer deaths in Belo Horizonte, Brazil's third largest city, with the cell phone network.

Over 80 percent of those who succumbed to certain types of cancer resided approximately a third of a mile away from one of the hundreds of cell phone antennae that populate the city.

These cancers, primarily found in the prostate, breasts, lungs, kidneys, liver, are the ones associated with exposure to electromagnetic fields (EMFs)."

Onze regeringen privatiseren zoveel mogelijk openbare eigendommen en natuurlijke hulpbronnen. De bescherming van de burgers en hun omgeving staat op een laag pitje. De natuur wordt verder  aangetast, wat zeer slecht uitpakt voor de volksgezondheid. Onze natuurgebieden worden evenemententerreinen. Wat dat levert zogezegd geld op; geld, niet voor de gemeenschap, maar voor de evenementemaffia.

Picknickkleedjes


Er worden nu in diverse parken gratis picknickkleedjes uitgedeeld die na de picknick gebruikt kunnen worden om de afval in te verzamelen en netjes op de daarvoor bestemde plek te deponeren. In het Westerpark betekent dat een besparing van 150.000 euro per jaar op schoonmaakkosten. De firma die ze maakt is Cleanpicnic.nl.

Bomenkap Oosterpark

op site

Stadsdeel Oost gaat honderden gezonde bomen kappen in het Oosterpark om een vernieuwd park te creëren. Normaal plant je bomen om een park uit te breiden, maar in dit geval wil men vooral kappen. Vreemd. Daarvoor heeft men een schandlaparchitect aangetrokken die met veel blabla een nieuw ontwerp heeft gemaakt om deze bomenkap te rechtvaardigen. Voor een drukke stad als Amsterdam betekent dat ook dat er nog meer luchtvervuiling in de stad blijft hangen. Zo gaat Amsterdam de Europese normen voor luchtzuiverheid nooit halen. Het is duidelijk de bedoeling om nog meer ruimte te creëren voor evenementen die schadelijk zijn voor het park.

Bomenwerkgroep: "Bomen met een blauw kruisje moeten verdwijnen omdat zij het nieuwe ontwerp in de weg staan. In het nieuwe ontwerp wordt namelijk gesproken over langere zichtlijnen waardoor de noordelijke gebouwen visueel in het parklandschap worden opgenomen. Dat betekent volgens de architect Santhagens een dunnere bebossing. Kijkend op de situatietekening zien wij in het westen dat daar nogal wat fraaie en gezonde bomen voor moeten wijken; wij vragen ons af of dit nodig is. Ronduit schokkend is de situatie rondom het pierebadje en de muziekkoepel: het eikenlaantje (dat de Mauritskade verbindt met het brede pad) wordt vrijwel geheel geruimd. Van de bossage die het NH hotel zo mooi aan het oog onttrekt verdwijnt een groot gedeelte. In onze ogen is deze kap schadelijk, ongewenst en onnodig. Bovendien gaat het in tegen het ontwerp van de toenmalige architect Springer. Over cultureel erfgoed gesproken!"

Steun de petitie

Red de bomen in het Oosterpark

Tropenrooster

siberische dwerghamsterHet is zomer en vakantie. Vaak een drukke en stressvolle tijd. Normaal heb ik twee katten te verzorgen, nu komen daar nog twee siberische dwerghamstertjes bij. Het zijn schattige diertjes. Maar hun verzorging is toch een hele verantwoordelijkheid. De hamstertjes houden van paardebloemblaadjes, maar het vinden van die blaadjes is geen sinecure op dit moment. Ik heb toch nog zegge en schrijve één paardebloem gevonden. Ik hoop dat die er morgen nog staat. Ik hoef het niet meer te herhalen, maar op onze grasvelden worden bloemen nauwelijks nog getolereerd. Dat vinden deze hamstertjes niet leuk.

Dan is er nog de Tour de France die de nodige aandacht wil en voor thuisblijvers altijd een soort vakantie is, je rijdt als het ware door la douce France. Verder heb je nog een paar goede boeken nodig. Iain Banks is een paar weken geleden overleden. Reden genoeg om als hommage een van zijn boeken ter hand te nemen. De proloog van Transition is alvast een geweldig begin. Witty, funny, imaginative and with lots of innuendo about the here and now. En het is zeer goed geschreven. Dus vanavond kan Mart Smeets de berg op.

IainBanksNet: "A world that hangs suspended between triumph and catastrophe, between the dismantling of the Wall and the fall of the Twin Towers, frozen in the shadow of suicide terrorism and global financial collapse, such a world requires a firm hand and a guiding light. But does it need the Concern: an all-powerful organisation with a malevolent presiding genius, pervasive influence and numberless invisible operatives in possession of extraordinary powers?"

Er is zelfs een Iain M. Banks appje, met heel wat extra materiaal. Dit weblog gaat een tijdje op tropenrooster met siesta- en hamstermomenten.

Summer blues

 Eddie Cochran - Summertime Blues

In tijden van crisis geldt nog altijd 'bloot en spelen', anders gaat het volk morren. Er is de Tour de France natuurlijk. Vergeet de doping, het gaat om het spektakel. En Mart Smeets levert het gedistingeerde equivalent van een ouderwets gezellige caféklets. Onze bestuurderen jagen het volk de parken in voor festivals en barbecues, want daar schijnt het geluk te lonken. Het slaat nergens op natuurlijk, maar je moet het volk  toch dwingen te consumeren en geld uit te geven. De staat bezuinigt alles kapot en geeft zo weinig mogelijk geld uit aan dringend noodzakelijke dingen als zorg voor ouderen, maar het volk moet het geld laten rollen volgens Rutte en Samsom nadat ze dat domme volk eerst de portemonnee leeg hebben geroofd. De collectieve waan van de dag vindt zijn beslag in de parken. Maar klopt de vergelijking zon + mensen = genieten wel? The Guardian vindt van niet.

Trouwens, ik denk dat we deze frisse zomer te danken hebben aan de opwarming van de aarde. Het poolijs smelt en de straalstroom is ontregeld. Komende jaren is die afkoeling uitgewerkt en dan komt de hittegolf. En dat zal geen pretje zijn. Als er dan niet meer en grotere parken zijn dan zullen de steden niet meer leefbaar zijn. Misschien dat we dan terugdenken aan deze zomer als de heerlijkste zomer sinds mensenheugnis.

vondelparkkudde

Guardian: "But does sunny weather really make us happier? According to a study in The American Journal of Psychology, nearly 10% of residents of Alaska experience depression during dark winter months. I know what you're thinking. Only 10%?

But human being plus sun does not equal happy. Indeed, in one study, rates of depression in the Netherlands were found to be highest in the summer and autumn. Is this because one group of Dutch people were kept awake all summer by another group of Dutch people sitting outside the first group's house with their tops off, out of their nuts on funny cigarettes and Amstel, and singing along to Poker Face and Skyfall? Of course it is. The study's findings may be skewed by Dutch psychologists spending summers doing glum research rather than catching rays.

Other research has found that levels of aggression rise with temperatures. If you want to get punched in the face, just wait until the next hot day and go next door to complain about a) their barbecue fumes stinking up your washing line and b) how the Rihanna on their outdoor stereo contains sexually commodifying messages that will corrupt any child within earshot.

Astoundingly, the biggest group (50%) is not emotionally affected by the weather. This figure confounds the very idea that a sunny summer will make us feel good and give the economy a boost. For the meteorologically unmoody it might as well rain.

The scantily clad, aggressive, barbecuing narcissists will head indoors allowing us to – yay! – premiere our autumn knitwear. At which point we can start moaning about how cold and wet it is again."

Kunnen we binnenkort smakelijke berichten verwachten in de Telegraaf (keurig gerapporteerd op het weblog van Henk de Boer) in de trant van 'Rellen in het Gaasperpark", "Penose neemt Gaasperpark over", "Man levend geroosterd op barbecue"? We zien het wel. Mijn rozen genieten in elk geval van de welkome regen. En een stuk verbrand barbecuevlees dat van binnen nog niet gaar is trekt me zeker niet aan.

Terwijl ik dit schrijf hoor ik buiten weer de maaimachines bezig met het vernielen van alle grasvelden. Als deze grasvelden al geschikt waren voor picknicken en lekker zonnen of vol met bloemen staan om van te genieten, dan zijn ze dat niet meer na de maaibeurt. In Amsterdam Zuidoost heerst de maaimaffia. Hoe meer ze maaien en hoe meer gemaaid gras ze laten liggen (dat composteert nog steeds volop op de voet- en fietspaden) hoe onbruikbaarder de grasvelden en hoe vaker er gemaaid moet worden. Dat is goed voor één soort volk: de maaiers. Kassa! Onder het gras, het beton! Zuidoost, nergens anders!

shot_1064

Gekwetter

Sjoerd Wynia van Amsterdam Open Air tweeterde het nog een tijdje geleden: 

"Vogels zijn een beetje de bouwvakkers van de natuur.
S ochtends herrie terwijl je probeert te slapen,
de rest vd dag zie je ze niet meer."

De Speld heeft ook een leuke:

"Vogels mogen in de gemeente Tiel voortaan vóór 8 uur ‘s ochtends niet meer dan 40 decibel aan gekwetter produceren. De gemeenteraad stemde unaniem voor het voorstel, dat de toenemende geluidsoverlast van de dieren moet inperken."

Maar de werkelijkheid is vaak nog absurder dan de satire. Het carillon van Nellestein mag niet meer dan 75dB(A) produceren, terwijl Amsterdam Open Air tegen de 115dB aanzit. Maar ja, het gaat altijd om het geld in dit land natuurlijk, voor de happy few vanzelfsprekend. De VOC mentaliteit tiert nog steeds welig. Het geld verdiend door GGA aan Amsterdam Open Air wordt besteed aan het maaien van potentiële evenemententerreinen.

GGA specialist maaien

ZO 1656-0

ZO 1656-6

ZO 1656-19
Fietspad zuidoever Gaasperplas

Vanmiddag fietste ik langs de zuidoever van de Gaasperplas en genoot van de rietorchissen die nu volop in bloei staan. Een tijdje later fiets ik weer naar huis en wat zien ik? Rietorchissen langs het fietspad gemaaid over een breedte van zo'n twee meter. Ook grote stukken van de bloemenweiden zijn gemaaid, met een dubbele klepelmaaier. Het gemaaide en geklepelde gras liet men liggen, om de grond te verrijken en te verhinderen dat er nog rietorchissen op zullen groeien. En waar is zo'n brede maaistrook voor nodig? Amsterdam Zuidoost, nergens anders voor! Nu is men verplicht om om de paar weken te maaien want wat er zal groeien zal hoofdzakelijk onkruid zijn. En dat gaat een paar centjes kosten. Aan de westkant van de Gaasperplas bij een bosje abelen zijn alle brede wespenorchissen gemaaid. Groengebied Amstelland is gespecialiseerd in klepelmaaien. GGA heeft niets meer te maken met verantwoord beheer van een groengebied maar is een vulgair evenemententerreinverhuurbedrijf geworden.

ZO 1656-4

ZO 1656-2
Weg ratelaars en rietorchissen!

De stukken weide die zijn gemaaid staan nu te blaken van gruwelijke lelijkheid. Ze zijn niet geschikt om overheen te wandelen of op te zitten want de stoppels zijn te hard. Dus die gemaaide velden zijn enkel geschikt als hondenpoepplek, wellicht ook niet eens. Leuk is anders! Ik begrijp Groengebied Amstelland niet meer. Is dit weer een van hun beruchte misverstanden, verkeerd doorgegeven aan de maaiende beunhazen? Of is dit bewust beleid? Ik begin wel serieus te twijfelen aan het participatiebeleid van Zuidoost. Heeft het tegenwoordig überhaupt nog zin om te participeren en inspraak te leveren als er geen mens luistert en de besturen eigengereid hun eigen zin doordrijven tegen alle gezond verstand in? De orchideeënmaaiers zijn nog steeds actief.

ZO 1656-15
Beun de maaihaas

klepelmaaier
met dubbele klepelmaaier

Bewonersoverleg

Uitnodiging aan alle bewoners van Gein 1,2,3 en 4 voor het

Bewonersoverleg Gein

Datum: woensdag 3 juli

Aanvang: 20.00 uur tot 21.30 uur

Plaats: Buurthuis Gein, Wisseloord 83

© 2009