Weblog Archive december 2010

2011

De beste wensen voor 2011, een gezond en gelukkig nieuw jaar!

champagne_glasses_confetti_md_wht

Verknal het niet, maak er wat van.

Schandalig!

AT5: "Woensdagochtend was het weer raak, ouderen met rollators en moeders met kinderwagens stonden voor de zoveelste keer voor een kapotte lift. Ook de roltrap stond stil. En dat is, gezien de reacties die AT5 krijgt, niet voor het eerst."


En Amsterdam durft zich een metropool te noemen! Het is werkelijk schandalig zoals het GVB met mensen omgaat. En het ergste is dat je er nog voor moet betalen ook. Het station is een tijdje geleden helemaal gerenoveerd en is nu al weer aan renovatie toe. Zijn het weer beunhazen die verantwoordelijk zijn voor falende liften? Het ziet ernaar uit dat het weer 'vrije jongens' zijn die dit station 'winterklaar' hebben gemaakt. Het wordt tijd om een paar verantwoordelijken te ontslaan. Er is tegenwoordig overal controle op personen, maar niet op de technische staf.

Fabeltjes

blokhuisjes

Nederland hangt tegenwoordig met fabeltjes aan mekaar. Ik las net ergens dat het vertrouwen in het kabinet zou groeien. Naarmate het kabinet WildVerRutte een lame-duckkabinet wordt groeit inderdaad het vertrouwen dat het niet ver zal komen. Nederland is altijd al een land geweest dat bol staat van de trends. De werkelijkheid doet er niet zo toe. Het gaat om wat het commerciële bolwerk RTL ons wil doen geloven. Volgens hen is de oorzaak van de crisis het teveel uitgeven door regeringen, iets wat pertinent onjuist is, maar het past precies in het doctrinaire en leugenachtige karakter van onze nomenklatura.

Terwijl allang bewezen is dat het neoliberalisme de oorzaak is van de crisis, dreigt nu ook GroenLinks, net als de PvdA eerder, af te zakken naar een neoliberale marktpolitiek. Het is triest. Onze politiek is volkomen los van de wereld. De maatregelen die dit kabinet neemt staan haaks op wat ons land nodig heeft.

BNR: "De bezuinigingen van de Britse overheid zorgen volgend jaar voor een verdere daling van de huizenprijzen in het land. Dat meldt de Britse krant Financial Times woensdag na een rondgang langs economen.

Vijftig van de 56 ondervraagde economen verwachten dat de prijzen volgend jaar met 5 tot 10 procent dalen ten opzichte van 2010. De bezuinigingen raken potentiële huizenkopers in de portemonnee en schaden het vertrouwen in de ontwikkeling van de economie, zo stellen ze."

Het vergt niet veel verbeelding om je hetzelfde scenario voor te stellen in Nederland. Ondanks berichten van belanghebbende makelaars over het tegendeel, blijven de huizenprijzen in Nederland dalen. Dat is logisch. En dat zal nog een tijdje doorgaan als Donner nog meer nieuwbouwhuizen op de markt wil gooien en het bestaande onverkoopbare huizenbestand wil vergroten.

Het vermogen van de Nederlandse huishoudens daalt met 20%. En de verwachtingen van sommigen voor 2011 zijn niet erg positief. Estland mag volgend jaar ook de Euro invoeren. Ook weer zo'n behoorlijk onstabiel land. Gordon Brown verwacht zelfs een crash in de eurozone. Maar dit komt vanzelfsprekend uit een land dat geen belang heeft bij de euro, integendeel, wat stemmingmakerij tegen de euro komt Engeland wel goed uit. Want het zijn nog steeds landen als Engeland en de VS die met hun hedge funds de aanval op de euro inzetten. Het zijn juist landen als de VS en het VK die gigantisch in de problemen zitten en daarom bezig zijn de euro onderuit te halen om er geld mee te verdienen. Maar het is intussen overal wel een zooitje geworden. De effectieve leiding van onze economie ligt bij de banken, de casino-banken, en zolang dat een feit is zal het er niet beter op worden.

Met fabeltjes komen we er niet. Bezuinigen helpt niet. Zeker niet als het alleen de koopkracht van de burger aantast en niet gaat om het bezuinigen op nutteloze dingen als JSF fighters, subsidies voor het bedrijfsleven die in de zakken van de top verdwijnen, en uitkeringen voor graaiende banksters. Rutte is averechts bezig. Daarom wordt het volk ook dom gehouden met fabeltjes.

eurocoin
fas et nefas ambulant

De Ronde Venen

hetgein
Delphinemolen langs het Gein

Op 1 januari 2011 worden Abcoude en De Ronde Venen (Mijdrecht) samengevoegd tot één gemeente onder de naam De Ronde Venen. Ook hier spelen nieuwe structuurvisies een belangrijke rol.

De december nieuwsbrief van Spaar het Gein geeft meer informatie over allerlei zaken die het Gein betreffen. Het Gein is een heel bijzonder en aantrekkelijk gebied ook voor Amsterdammers, zeker voor ons hier in Zuidoost.

Onderwerpen die ter sprake kwamen bij de behandeling van de structuurvisie waren:

* Een autoverbinding Abcoude - Amsterdam Zuidoost langs het spoor (en het daarmee verband houdende onderwerp oostelijke rondweg)

* Afsluiting Geindijken voor gemotoriseerd niet-bestemmingsverkeer en sluipverkeer (en de verkeersproblematiek in de Stationsstraat)

* Recreatie

* Bebouwing Land van Schoenmaker

* Een bedrijventerrein in het Geingebied, ten oosten van de spoorbaan (in de Broekzijdse polder!)

* Oude stationsgebouw

* Windturbines in het Gein

Een mogelijke autoverbinding heeft ook gevolgen voor Zuidoost en vooral de natuur daar.

Reactie SpaarHetGein: "Op blz 15 van de deelvisie A/B wordt gerefereerd aan de wens van Zuidoost  om de Amsterdamsestraatweg af te sluiten voor autoverkeer en een nieuwe ontsluitingsweg op de oude spoorbaan aan te leggen.

Aan die wens kleven behalve voordelen ook nadelen. Nu is de oude spoorbaan (bedoeld wordt de zone ten westen van de spoorbaan) in gebruik als fietspad, dat ook (en probleemloos) gebruik wordt door voetgangers. Het recreatiegebied bij Zuidoost gaat nu naadloos (via de fietstunnel onder het spoor) over in het recreatiegebied ten westen van het spoor. Bij aanleg van een autoweg gaat die situatie verloren. Ook zal een weg op het gedeelte tussen die fietstunnel en het bedrijventerrein zorg dragen voor visuele en geluidshinder in het westelijke deel van de Broekzijdse polder."

delphine
Oostzijdse molen (Delphine) door Mondriaan

Er zijn ook plannen voor een bedrijventerrein in het Geingebied en het plaatsen van windturbines. Dat lijken mij geen goede plannen omdat ze de natuur en het landschap zouden aantasten.

Gelukkig zijn de plannen van Waternet om 4500 bomen te kappen langs de dijken van het Gein gewijzigd en kunnen er 4300 blijven staan. De dijkverbetering kan op een betere manier uitgevoerd worden. Het loont dus als burgers protesteren tegen plannen van overheden.

Verder zijn er ook plannen om het kruispunt bij Driemond aan te passen. Voor fietsers moet er een betere oplossing zijn dan nu het geval is, want het is voor fietsers die van Gein Zuid komen een hele klus om netjes vanuit stilstand de dijkhelling op te fietsen en linksaf te slaan langs de Provincialeweg.

Een fietspad over het Amsterdam-Rijnkanaal naar Nigtevegt zou voor fietsers een prachtige recreatieve route creëren naar de Vecht, met Muiden aan de noordkant, en de diverse plassen zuidelijker. Daarmee zou de oude verbinding met Nigtevecht bij het Velterslaantje weer hersteld zijn.

EHS verbindingen

EenVandaag: "De voorzitter van het Nationaal Groenfonds, Pieter van Vollenhoven uit in EenVandaag harde kritiek op het natuurbeleid van het kabinet Rutte I. Hij zegt dat de aangekondigde bezuinigingen absoluut niet mogen leiden tot het stoppen van de aanleg van verbindingen tussen verschillende natuurgebieden, zoals vastgelegd in de Ecologische Hoofdstructuur."

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Kerst

Prettige kerstdagen!

HotChocolateBiscuits

Staatsfinanciering

SCOnline: "Overheidsbedrijven hebben het Rijk in crisisjaar 2009 geen windeieren gelegd. In totaal droegen ze 4,5 miljard euro dividend af. Dat blijkt uit het deze week gepubliceerde jaarverslag beheer staatsdeelnemingen van het ministerie van Financiën."

DE manier om een overheid liquide te houden is het behoud van overheidsbedrijven. Blijkbaar doen die het toch stukken beter dan de geprivatiseerde beunhazen die veel overheidsbedrijven hebben overgenomen en er een puinhoop van maken. Bezuinigen is geen optie, het veroorzaakt juist crisis. Hieronder hoort u het nog eens van een ander.

Who Will Pay for the Great Recession? If You're Retired, Working Poor, Middle Class, or a Student: You Will!


RobinHoodTax: "This year bankers were paid over £10billion in bonuses. At the same time jobs and public services are at risk in the UK while many other developed and developing countries face a similar struggle.  Across the world  ordinary people are paying the price for a crisis they did nothing to cause.

We know there are a few ‘wise’ men in the banks who have the power to perform miracles and this festive season we want everybody to send them our Christmas wish list.

We don't want a new X-box and you can forget the socks - we want University fees kept down, we want our local libraries to be kept open and we want to end poverty in the UK.

This year has been a tough one for all of us and we need a break.  It's time these 'wise' men and their institutions were made to pay their fair share and make poverty in the UK and overseas a ghost of Christmas past.

The Robin Hood Tax is a simple idea that could change our world, not just for Christmas but for life."

Wit

Martijn de Jonge is de beste natuurfotograaf die ik ken. Recent heeft hij een paar foto's gepubliceerd van de roerdomp en de grote zilverreiger. Prachtig!

grote_zilverreiger
Foto: Martijn de Jonge

IJspegels

ijspeg
Alaska of Amsterdam Zuidoost?

Putter

Met dit heerlijke zonnetje vanochtend kon ik de prachtige kleuren van deze putter mooi op foto vastleggen.

putteropvoederbak

Vink

Met dit weer heb ik regelmatig bezoek van vinken in mijn tuin. Hieronder een jonge vink in winterkleed.

vink1

Hokken fotograferen

flyer NL in beeldECNC: "De stichting Saxifraga heeft besloten om het project NL in Beeld te starten. De bedoeling is om van elk kilometerhok in Nederland ten minste drie foto’s te maken volgens een gestandaardiseerde methode. Deze verzameling foto’s zal het mogelijk maken om kwantitatief vast te stellen hoe het Nederlandse landschap er nu uit ziet. Als zo’n project over tien of twintig jaar wordt herhaald, is de ontwikkeling van de veranderingen in principe eenvoudig te analyseren. Bovendien kan iedereen zien hoe Nederland er nu uit ziet. Het project is overlegd met SOVON en De Vlinderstichting. Zij willen op dit punt samenwerken met Saxifraga, zodat het gezamenlijke materiaal voor een analyse van het landschap voor een eventuele volgende verspreidingsatlas kan worden gebruikt. Alle foto’s worden tevens op een website geplaatst en zijn voor iedereen toegankelijk en vrij te gebruiken.

Als je je uitgedaagd voelt om aan dit baanbrekende project mee te doen, kun je een mailtje sturen naar saxifraga@planet.nl.

Weersomstandigheden

AVFeniks: "Vanwege de weersomstandigheden gaat de Gaasperplasrun op 18 December 2010 NIET DOOR."

Tortels

vogelsinsneeuw
Vaste gasten: twee Turkse tortels.

Openbare bekendmakingen

StadsdeelZuidoost: "Vanaf 1 januari verschijnen de openbare bekendmakingen niet meer in de Echo, zoals u van ons gewend bent. De bekendmakingen worden vanaf dat moment elke woensdag gepubliceerd op de website van het stadsdeel. Daarnaast zijn ze ook in te zien bij het Infocentrum op het Anton de Komplein. In de stadsdeelkrant, die vanaf januari elke twee weken verschijnt, worden de bekendmakingen ook gepubliceerd."

Gaasperplas Run

AVFeniks: "Elk kwartaal organiseert Atletiek Vereniging Feniks een loop door het prachtige park rondom de Gaasperplas. Meedoen is gratis voor kinderen tot 16 jaar en leden van AV Feniks. Degene die zijn persoonlijk record verbreekt, wordt beloond. Aan deze sportieve en gezellige run doen jong en oud even enthousiast mee. Onder luide aanmoediging van de toeschouwers lopen de deelnemers de door hun gekozen afstand in het prachtige park rondom de Gaasperplas. Eenmaal over de finish worden de tijden nauwkeurig genoteerd en bewaard. Doe je de volgende keer ook mee en verbeter je dan je eigen tijd? Dan krijgen de kids een mooie medaille.

Deelnemers kunnen zich inschrijven op de 1, 2, 5 of 10 km.

Iedereen vanaf 6 jaar is welkom om mee te doen!

Eerstvolgende: 18 december

Start inschrijving: 9.30 uur, 10 km start om 10.00 uur. Gezamelijke warming up voor de andere afstanden: 10.15 uur, 5 om 10.25 uur en 1 en 2 km rond 10.30 uur.

Lokatie: Zeilvereniging Gaasperplas, Langbroekpad 1."

Postbode de dupe

SCOnline: "De verwikkelingen op de postmarkt zijn geen reclame voor marktwerking. Elfduizend postbodes van TNT raken hun baan kwijt, terwijl nieuwe spelers onder het minimumloon duiken. Alleen zakelijke grootverbruikers zul je niet horen klagen: die profiteren van sterke prijsdalingen."

Red de postbode!

En die prijsdalingen zullen niet lang standhouden. Zoals te verwachten was de privatisering van de post een kwestie van het creëren van meer winstmogelijkheden voor het particuliere bedrijfsleven. Dat prijzen zouden dalen en de service zou verbeteren is een fabeltje. Het gaat in een neoliberale orde niet om dienstverlening of een leefbare maatschappij, maar om de winst van de bedrijfsleiders.

rutverwild

Het toppunt van verdwazing is wel dat Rutte nu is verkozen tot beste politicus van het jaar, gevolgd door Verhagen en Wilders. Wat een zielig zooitje! Het toont weer eens aan hoe rechts en geïndoctrineerd onze media zijn. Kabinet Bruin1 heeft de goedkeuring van een gelijkgeschakelde pers. 't Is triest. Rutte zit er voor de rijken, Verhagen zit er voor Amerika en Wilders doet het voor de tokkies.

Probleem opgelost

De onrust op Basisschool Het Gein is grotendeels verdwenen. Het probleem met het halen/brengen van de kinderen is min of meer opgelost. De directeur heeft besloten alle schooltijden voor de dependance een kwartier vooruit te schuiven. Op die manier kan iedereen eerst zorgen voor de kinderen in het hoofdgebouw en vervolgens naar de dependance fietsen/lopen. Het betekent voor ouders met kinderen op beide locaties natuurlijk extra heen en weer geren, maar goed, so be it. De verhuizing gaat plaatsvinden 3 en 4 januari. Op 5 januari zullen de kinderen van groep 5 en 6 dan echt beginnen op de locatie Dumontschool. Voor sommige kinderen zal deze regeling anderhalf jaar gaan duren.

De Wall Street 'elite'

dobbelsteen

De ongereguleerde derivatenhandel is de oorzaak van de crisis waar we nu in zitten. Die derivatenhandel is in handen van een kleine groep speculerende banken en hedge funds. De leiders van deze casinobanken kunnen complete nationale economieën platleggen. Zij speculeren op dalende koersen en zijn de oorzaak van de golf van bezuinigingen die in meerdere landen worden uitgewerkt. Het is deze maffia die aangepakt moet worden om nog meer crises in de toekomst te vermijden en om ervoor te zorgen dat onze wereld leefbaar blijft.

NYTimes: "On the third Wednesday of every month, the nine members of an elite Wall Street society gather in Midtown Manhattan.

The men share a common goal: to protect the interests of big banks in the vast market for derivatives, one of the most profitable — and controversial — fields in finance. They also share a common secret: The details of their meetings, even their identities, have been strictly confidential.

Drawn from giants like JPMorgan Chase, Goldman Sachs and Morgan Stanley, the bankers form a powerful committee that helps oversee trading in derivatives, instruments which, like insurance, are used to hedge risk.

In theory, this group exists to safeguard the integrity of the multitrillion-dollar market. In practice, it also defends the dominance of the big banks.

The result of the maneuvering of the past couple years is that big banks dominate the risk committees of not one, but two of the most prominent new clearinghouses in the United States."

Onrust op Basisschool Het Gein

bshetgein

In september kwamen in dit blog de bouwplannen van Basisschool Het Gein al even ter sprake. Intussen heeft de school de ouders officieel meegedeeld dat een aantal kinderen naar een andere school moeten gedurende meer dan een jaar dat de werkzaamheden zullen duren. Maar eind september was er nog geen bouwvergunning aangevraagd en de directeur wilde daarover ook geen mededelingen doen. Ook op de website van de school is geen informatie hierover te vinden. Dat is heel vreemd. Op 3 januari moeten de kinderen die ondergebracht waren in het noodgebouw al verhuizen naar de Dumontschool. Dit noodgebouw is onveilig en daarom moet er een permanent gebouw voor in de plaats komen. Dit zou wel eens heel lang kunnen duren als er nu nog een bouwprocedure opgestart moet worden.

Voor gezinnen die meerdere kinderen op deze basisschool hebben waarvan er een of twee naar een andere school moeten ontstaat er een probleem. Niet alleen is die andere school, in dit geval de Dumontschool, verder van huis, maar de ouders die meestal allebei werken moeten ofwel voorzieningen treffen om hun kinderen van twee scholen af te halen ofwel extra betalen voor het laten overblijven van hun kinderen op de Dumontschool.

Een van de verontruste ouders schreef dit:

"Ik maak me zorgen om de verhuizing naar de Dumontschool. Gisteren hebben we een brief ontvangen. Toen ik vanmorgen de kinderen naar school bracht, werd duidelijk dat ik niet de enige ben die zich over de inhoud verbaasde en opwond. Ik denk dan ook dat ik spreek namens een grote groep ouders, met name ouders die straks een of meerdere kinderen op dislocatie hebben zitten, en een of meerdere kinderen op de hoofdlocatie.

 Het grote probleem en de grote zorg is: hoe komen mijn kinderen veilig van en naar de Dumontschool en hoe organiseren we dat met onze andere kinderen? De brief die we gisteren hebben gekregen schept verwarring en veroorzaakt onrust. Er wordt namelijk alleen maar gesproken over ‘het eerste kwartier’ en dat daar flexibel mee zal worden omgegaan. Dat is mooi, maar hoe zit het dan met de lunchpauze en om 15.15?

 Wat mijn gezin betreft is het geen optie om de kinderen elke dag te laten overblijven. Ten eerste vanwege de kosten, ten tweede omdat onze kinderen wanneer zij overblijven veel slechter eten dan gewoon thuis. Een keer is dan niet erg, maar niet structureel. Bovendien zien wij de lunch thuis als een belangrijk rustpunt voor de kinderen.

 De kinderen die op dislocatie zitten zonder volwassen begeleiding heen en weer laten fietsen, is voor ons ook geen optie. We vinden ze daar nog te jong voor, zeker de kinderen van groep 5. Er kan altijd iets gebeuren onderweg en bovendien vinden we de buurt waarin de Dumontschool staat en de route ernaartoe onveilig.

 Tijdens de informatie-avond enige tijd geleden is ons verzekerd dat de veiligheid van de kinderen voorop staat. Ik vind dan ook dat de school met een oplossing voor deze kwestie moet komen. Er is nu totaal geen duidelijkheid en ouders maken zich zorgen. Ik vind ook niet dat dit kan wachten tot begin januari met het idee van ‘het loopt wel los en het regelt zich vanzelf wel’. Ouders willen duidelijkheid hebben. Het zou fijn zijn als op zeer korte termijn nog een informatie-avond zou worden georganiseerd, zodat een en ander kan worden uitgelegd en zodat mensen vragen kunnen stellen.

 Mijns inziens zijn er twee oplossingen voor het probleem, wellicht te combineren. Ten eerste kan worden gedacht aan een continuerooster voor de groepen 5/6. De kinderen eten dan allemaal in de Dumontschool en zijn een half uur eerder vrij, zodat ouders eerst hen kunnen ophalen en vervolgens eventuele andere kinderen in het hoofdgebouw. Het slecht-eten-probleem is daarmee voor ons nog niet opgelost, maar goed, ook wij zijn bereid iets in te leveren.

 De tweede oplossing is het meefietsen van een of meer juffen met de kinderen van en naar het hoofdgebouw. Hier kunnen vast ook wat extra ouders worden ingezet, een soort wisseldienstsysteem. Ik denk dat het voor de meeste ouders vooral gaat om de tijden 11.45, 12.45 en 15.15. Bij invoering van een continuerooster gaat het dan alleen nog om 15.15."

Het lijkt mij dat de ouders in dit geval positief meedenken om een oplossing te vinden, dus als de school ook nog een bijdrage levert dan kan dit naar tevredenheid opgelost worden.

Een continuerooster wil de school niet aan en ze willen niet dat de juffen ‘heen en weer gaan lopen’ voor begeleiding. Een soort rooster opstellen voor de ouders vindt de directie te veel gedoe, dat moeten de ouders zelf maar doen. En een informatie-avond houden wil de directeur ook niet, omdat hij bang is dat er dan vooral stampei gemaakt gaat worden. Soms is het nodig om stampei te maken, zeker als een directie onduidelijk is en zijn verantwoordelijkheid uit de weg gaat.

Toeval?

Sunsetpark
Sunset Park, Brooklyn

Nee, geen toeval. Twee dagen geleden vermeldde ik hier het boek The Great Gatsby. Ik had het net gelezen. Vandaag begin ik aan een nieuw boek, Sunset Park van Paul Auster, en op pagina acht lees ik hoe een jonge man een meisje ontmoet.

"She was sitting on the grass reading a book, and not ten feet away from her he too was sitting on the grass reading a book, which happened to be the same book as hers, the same book in an identical soft-cover edition, The Great Gatsby, which he was reading for the third time since his father gave it to him as a present on his sixteenth birthday."

Zoals ik al zei, dit is geen toeval. It's in the air.

Fluit Rutte terug

Wat mij betreft is het kabinet Rutte volkomen retro. Het is afbraak op alle fronten. In de eerste plaats wat betreft het sociaal aanzien van Nederland. Maar ook de leefbaarheid wordt grondig aangetast. Natuur en cultuur zijn niet veilig bij dit kabinet van retro-dorpsgekken.

fluitrutte
Geef vogels en natuur toekomst!

Burgemeester bezoekt Bijlmermeer

riethoekberk
De Riethoek

Burgemeester van der Laan heeft onlangs de Bijlmermeer bezocht en was positief over Zuidoost.

DeEcho: "De burgemeester heeft een goede indruk van Zuidoost gekregen. Hij vindt dat Zuidoost de afgelopen jaren veel mooier is geworden en dat de bewoners er met veel plezier wonen. 'Omdat dit positieve beeld van het stadsdeel inderdaad niet vaak in de krant is terug te vinden zal ik journalisten na de zomer uitnodigen voor een wijkbezoek om hen uw Zuidoost te laten zien', zo beloofde hij."

Ik neem aan dat de burgemeester het heeft over een uitnodiging 'na de winter'. Dat is een heel goed idee. Een uitstapje naar de terreinen van De Ruige Hof, Klarenbeek en De Riethoek, en naar het Oranjebos is ook aanbevolen. Want de trots en aantrekkingskracht van Zuidoost is en blijft het groen in ons stadsdeel.

Oorlog op het internet

youcanclick

Het spel om de macht wordt tegenwoordig uitgevochten op internet. Politiek wordt beïnvloed door diegenen die de massamedia in handen hebben, in toenemende mate via het internet. Regeringen proberen een greep te krijgen op alternatieve media en liegen en bedriegen als nooit tevoren om de bevolking achter illegale oorlogen te krijgen. De overheden deinzen er niet voor terug om illegale middelen in te zetten tegen ongewenste informatie die de illegale handel en wandel van hun ambtenaren aantoont. DPI (deep packet inspection) is zo'n illegale praktijk.

WebWereld: "Het Ministerie van Veiligheid overweegt serieus het Nederlands internetverkeer inhoudelijk te gaan screenen op inhoud middels deep packet inspection. Zo kan de overheid kinderporno stoppen.

Dat bevestigt het departement desgevraagd aan Webwereld. Een besluit is nog niet genomen. Toch gaf staatssecretaris Fred Teeven de Tweede Kamer donderdag de toezegging de opties te onderzoeken."

Om een paar ellendelingen te kunnen pakken is men bereid de hele bevolking als verdachte te beschouwen. Dat gaat wel erg ver. Trouwens, de schuldigen zijn vaak te vinden onder gezagsdragers. Het afluisteren van alle burgers is gewoon een machtsmiddel waarmee men andere, politiek onoirbare, doelen wil bereiken.

Bof: "DPI kan op verschillende manieren worden ingezet, maar hiermee wordt doorgaans gedoeld op het automatisch inspecteren en mogelijk blokkeren van de inhoud van internetverkeer. Zo kan met DPI worden bijgehouden welke webpagina’s een internetgebruiker bezoekt en wat internetgebruikers aan elkaar mailen. Als DPI wordt gebruikt om websites of afbeeldingen voor Nederlanders ontoegankelijk te maken, betekent dat echter dat alle internetverkeer van alle Nederlanders moet worden afgeluisterd: een permanente internettap voor alle Nederlandse internetgebruikers.

Het afluisteren van alle internetverkeer schendt het communicatiegeheim

Het moge duidelijk zijn dat de inzet van DPI op deze manier in flagrante strijd is met het grondrecht op privacy en in het bijzonder met het briefgeheim, zoals beschermd in de Nederlandse Grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens. Het is volstrekt onacceptabel om zonder concrete verdenking het internetverkeer van alle burgers – en bedrijven – af te luisteren. Dit is in het kader van de handhaving van het downloadverbod in 2009 ook uitgebreid aan de orde gekomen en heeft toen tot grote publieke weerstand geleid."

wikiassange

Bof: "Door het publiceren van stukken uit het intern diplomatiek verkeer van de Verenigde Staten is de klokkenluiderssite WikiLeaks onder vuur komen te liggen.

In plaats van de gestelde illegaliteit voor de rechter te bepleiten wordt juist gepoogd om via andere wegen een website met een journalistieke functie van het internet te bannen op wereldwijde schaal. Belangrijke internetdienstverleners, zoals Amazon en PayPal, hebben hun diensten aan WikiLeaks beëindigd, deels onder druk van Amerikaanse politici zoals de Democratische senator Lieberman. WikiLeaks stelt het slachtoffer te zijn van aanhoudende technische aanvallen op haar website. De Franse regering heeft aangegeven dat zij maatregelen zal nemen om te voorkomen dat de site in Frankrijk wordt aangeboden. Sarah Palin vergelijkt het boegbeeld van WikiLeaks, Julian Assange, met Osama Bin Laden, en een Canadese hoogleraar pleit er openlijk voor dat hij wordt vermoord. En inmiddels dringt ook in Nederland CDA-politicus Bijleveld erop aan dat een kopie van WikiLeaks door omroep PowNed wordt verwijderd.

Hoewel deze pogingen tot nu toe vooral averechts lijken te werken – inmiddels zijn er honderden klonen van WikiLeaks ontstaan – schept dit een bijzonder zorgwekkend precedent voor de vrijheid van meningsuiting op het internet. WikiLeaks vervult een belangrijke journalistieke functie en de politieke druk die wordt uitgeoefend om haar website onbereikbaar en haar werk onmogelijk te maken is onacceptabel. Dit betekent dat andere media die controversiële, politiek onwenselijke informatie willen publiceren, in de toekomst ook rekening hebben te houden met een dergelijke druk."

Petitie Red Wikileaks.

AlterNet: "A group of hackers have pledged to wage war against companies that have "censored" WikiLeaks. Yesterday morning Operation Payback targeted PayPal in a DDoS attack (the company no longer lets people donate to WikiLeaks through its service). Later in the day they launched a successful attack on PostFinance, the bank that froze the assets of the Julian Assange Defense Fund. As of last night, the PostFinance site was still down."

Maar diegenen die onze economie duurzaam ontwrichten, de speculanten, hedge funds en malafide banken, mogen gewoon doorgaan met hun subversieve praktijken. Terwijl de macht over het nationale en internationale financiën en de maatschappij steeds ondemocratischer wordt, groeit de macht van de overheid over de burger.

The Great Gatsby

socialism-rich

Soms denk ik wel eens dat de mensheid niet in staat is lering te trekken uit de geschiedenis. Eigenlijk zijn het financiële belangen die telkens tot ellende leiden. Van gezond verstand of intelligentie is meestal geen sprake in de loop van onze geschiedenis. The Great Gatsby van F. Scott Fitzgerald is gepubliceerd in 1925 en het lijkt alsof er weinig is veranderd. De rijken worden rijker en de kleine burger delft het onderspit.

"Gatsby believed in the green light, the orgastic future that year by year recedes before us. It eluded us then, but that's no matter – tomorrow we will run faster, stretch out our arms farther.... And one fine morning –
So we beat on, boats against the current, borne back ceaselessly into the past."

DePers: "Volgens Chang is de top van het bedrijfsleven zo zeer verknoopt met de politiek dat maatregelen die de financiële elite treffen niet snel worden genomen. Hij vestigt zijn hoop op ‘actief economisch burgerschap’: als we het beter doorzien en druk uitoefenen, is verandering op termijn mogelijk. Al realiseert hij zich dat de meeste mensen het veel te druk hebben om zich te verdiepen in economische finesses, of daar geen zin in hebben.

‘Er zijn in het verleden veel dingen gebeurd die niet voor mogelijk werden gehouden. Bovendien: ik zeg niks vreemds. In de jaren zeventig en tachtig was het voor sommige westerse landen normaal om kapitaalstromen van en naar het buitenland te controleren.’ Chang citeert bij openbare bijeenkomsten vaak de Italiaanse marxist Antonio Gramsci: ‘Ik ben een pessimist vanwege mijn intelligentie, maar een optimist vanwege mijn wil.’ "

Sneeuwstorm

Een vink zie ik niet vaak in mijn tuin. Maar gisteren tijdens de sneeuwstorm was het er druk. Zelfs spreeuwen wilden een graantje meepikken.


Kadootje

kalender2011Ook dit jaar weer een kadootje voor mijn lezers, een kalender. Die kan hier gedownload worden. Kies de optie rechts, de 'free account', klik op 'slow download' en wacht een paar seconden tot je op de download knop kan klikken.

De twaalf pagina's kun je printen en met een posterclip bij mekaar houden en ophangen.

Het Oranjebos

Hoe je het ook noemen wil, Oranjebos, Zilverbos of zuidoever van de Gaasperplas, het is en blijft een idyllisch plekje.


Roodborstje

roodborstjetuin

Je zou het niet denken, omdat je ze in de winter vaak ziet, maar roodborstjes zijn trekvogels. Ze trekken in de winter naar de Middellandse Zee. Omdat ze meestal alleen verschijnen zijn we gauw geneigd te denken dat het telkens hetzelfde roodborstje is. Maar de kans is groot dat het telkens andere zijn, op weg naar een warmere streek. Nochtans zijn er vogels die in de zomer in het hoge noorden en oosten verblijven en die trekken ook zuidelijker en kunnen besluiten om hier te overwinteren. Dus er zijn soms wel blijvertjes.

Ik denk dat hetzelfde het geval is voor spreeuwen. In mijn tuin zie ik regelmatig een paar spreeuwen, gelukkig geen grote zwermen. Ze sprongen nogal ruw met het voer om, wat ze niet lusten gooien ze eruit, dus moest ik een ander voersysteem bedenken. Het schijnt dat het spreeuwenbestand aan het dalen is, dus ze mogen best wat bijgevoerd worden.

Intussen is het flink gaan sneeuwen, het lijkt wel een sneeuwstorm. Misschien zijn er in onze buurt wel ouderen die niet meer goed ter been zijn en die nu ook een beetje hulp, bijvoorbeeld met boodschappen, kunnen gebruiken.

Bezuinigen leidt tot recessie

human need

NRC: "Elk jaar worden ruim 100 miljoen mensen in armoede gedompeld door ziekte of torenhoge ziekenhuisrekeningen."

BNR: "Het wereldwijde economische herstel verliest aan kracht en is te zwak om de 30 miljoen mensen die hun baan zijn kwijtgeraakt door de recessie weer aan het werk te helpen. De groei wordt te veel afgeremd door draconische bezuinigingsmaatregelen van rijke industrielanden. Daarvoor waarschuwen de Verenigde Naties in een woensdag gepubliceerd rapport."

AFP: "The number of very poor countries has doubled in the last 30 to 40 years, while the number of people living in extreme poverty has also grown two-fold, a UN think-tank warned Thursday."

HeraldScotland: "Conspicuous consumption is back on Wall Street, in anticipation of bonuses close to pre-recession levels. Some American companies have just posted the largest quarterly profits ever. Meanwhile, one in five families is relying on food stamps to get by and unemployment remains stuck at around 10%."

The Shock Doctrine Push To Gut Social Security and Middle Class.

En terwijl onze 'eerste wereld' intussen langzaam maar zeker een derde wereld aan het worden is, worden de rijken steeds rijker en agressiever.

NRC: "Staatssecretaris Frans Weekers (VVD) heeft van de Belastingdienst een overzicht gekregen van alle fiscale trucs die het internationale bedrijfsleven in Nederland uithaalt. Weekers vindt dat de fiscus bedrijven zo min mogelijk moet lastigvallen en dat de regels zo simpel mogelijk moeten zijn.

Wie geen fair share afdraagt door een slimme toepassing van belastingregels, krijgt wél een lastige fiscus tegenover zich. Het gaat vooral om het tegen elkaar uitspelen van belastingregels van verschillende landen. Strikt juridisch kunnen multinationals op die manier onder belastingheffing uitkomen. Maar Weekers gaat een extra inspanning leveren om die praktijken te bestrijden. Dan doet het er niet toe of de regel strikt juridisch naar een belastingaanslag naar nul euro leidt. Dat geldt zeker voor de volgende constructies die multinationals toepassen en die de staatssecretaris met extra inspanning wil bestrijden. Het gaat op de volgende zaken:

1. gebruik maken van belastingparadijzen

2. octrooien en dergelijke onderbrengen bij een vestiging in een land dat heel weinig belasting heft

3  de winst die de Nederlandse fiscus wil belasten, kunstmatig verminderen met een rentelast aan een vestiging in bijvoorbeeld Luxemburg

4.een verliesgevende buitenlandse vestiging omzetten in een filiaal van het Nederlandse bedrijf waardoor het buitenlandse verlies fiscaal in Nederland wordt geïmporteerd.

5. het twee keer opvoeren van dezelfde aftrekpost, in een ander land zo goed als in Nederland (‘double dip’) omdat beide landen andere normen hanteren (kwalificatieverschillen).

6. het omgekeerde: kwalificatieverschillen tussen de Nederlandse en een buitenlandse belastingwet uitbuiten zodat de winst in geen van beide landen wordt belast."

LeMondeDiplomatique: "The proposal for a directive on Alternative Investment Fund Managers (AIFM) was agreed by the EU finance ministers on 19 October and ratified by the European Parliament on 11 November. This directive - which relates to hedge funds - names a scapegoat - speculative funds - yet fails to increase their surveillance. Worse, it makes it impossible for national authorities to control them.

This directive claims to exercise oversight over hedge funds but does not include surveillance at EU level. Nor is it a step forward in the creation of a European financial space. Contrary to its intention, the directive reinforces that centre of financial dominance, the City of London, which manages the bulk of speculative funds in the EU. The directive is also said to be part of the fight against tax havens but, in reality, through the City, it will open the door to the EU - with nothing but the “benevolent” oversight of the British authorities, and none from any other member state."

Paul Krugman - NewYorkTimes: "The Irish story began with a genuine economic miracle. But eventually this gave way to a speculative frenzy driven by runaway banks and real estate developers, all in a cozy relationship with leading politicians. The frenzy was financed with huge borrowing on the part of Irish banks, largely from banks in other European nations.

Then the bubble burst, and those banks faced huge losses. You might have expected those who lent money to the banks to share in the losses. After all, they were consenting adults, and if they failed to understand the risks they were taking that was nobody’s fault but their own. But, no, the Irish government stepped in to guarantee the banks’ debt, turning private losses into public obligations.

Before the bank bust, Ireland had little public debt. But with taxpayers suddenly on the hook for gigantic bank losses, even as revenues plunged, the nation’s creditworthiness was put in doubt. So Ireland tried to reassure the markets with a harsh program of spending cuts.

Step back for a minute and think about that. These debts were incurred, not to pay for public programs, but by private wheeler-dealers seeking nothing but their own profit. Yet ordinary Irish citizens are now bearing the burden of those debts."


De Europese landen gaan nu voor miljarden steun verlenen aan Ierland. Dat geld is bestemd voor 'investeerders' (lees: speculanten) die anders het vertrouwen zouden kunnen verliezen in deze casino-economie. Om die speculanten ter wille te zijn en een signaal af te geven dat de belangen van deze speculanten veilig zijn, wordt de Ierse bevolking gedwongen drastische maatregelen te accepteren en zullen velen hun werk en sociale zekerheid verliezen. Door de hoge kosten van die 'hulp' zal Ierland nog verder het financiële moeras in zinken, waardoor nog meer bezuinigd zou moeten worden.

Er komt ooit nog eens een tijd dat de financiële top die dit allemaal bekokstoofde voor de rechter zal moeten verschijnen, wegens landverraad of het toebrengen van grote schade aan de natie en de bevolking.

De omgekeerde wereld

Latuff crisis

NRC: "Portugal wist vandaag voor 500 miljoen euro aan staatsobligaties te verkopen, maar moest daar de hoogste rente op bieden sinds de invoer van de euro."

Weinig mensen staan erbij stil, maar het bovenstaande geeft precies weer waar het fout zit in onze financiële wereld. Wie het moeilijk heeft moet extra betalen. Wie het moeilijk heeft zal het nog moeilijker krijgen. In onze economie is menselijkheid, redelijkheid, rechtvaardigheid, noem maar op, totaal onbestaand. Het is schandalig. Maar zo is het geregeld. De speculanten gaan voor. De rijkdom van de rijken moet beschermd en bevorderd worden. De wetten van de waanzin regeren. De bevolking die het het zwaarst heeft moet nog meer lijden. Dit systeem kan nooit lang standhouden. Het mag niet langer voortduren.


© 2009