Weblog Archive april 2009

Koninginnedag

Koninginnedag begon heerlijk vandaag, met een warm zonnetje. Reigersbos is altijd erg gezellig op koninginnedag. Je vindt er ook boeken in verschillende talen, Engels, Frans, Russisch en Nederlands natuurlijk. Dus elk jaar ga ik even naar Reigersbos en kom met een stapeltje boeken weer terug.


Toen ik thuis was hoorde ik het tragische nieuws uit Apeldoorn. Dat drukte de stemming behoorlijk. Maar ik ben toch even de stad in gegaan. Ook daar was de viering enigszins in mineur.


Advocaat van de duivel

geertwilders

Met verbazing heb ik zojuist zitten kijken naar de uitzending van Advocaat van de Duivel van de Avro. Hassnae Bouazza en Thomas von der Dunk waren de opponenten van mr. Hiddema die de verdediging van Wilders op zich nam. De vaste advocaat van de uitzending, mr. Spong, was in deze uitzending vervangen door Hiddema omdat Spong eerder in een echte rechtszaak was verwikkeld tegen Wilders voor 'haatzaaien'.

Wat mij ten eerste opviel is het gebrek aan inzicht en oordeelsvermogen bij de jury en de opponenten. Von der Dunk kwam naar voren als een man met een grote eigendunk. Maar dat doet niet ter zake. Dat het jury-systeem een onwenselijk juridisch systeem is werd weer eens duidelijk. De beoordeling is gebeurd op basis van emoties en foute redeneringen. Wilders' ideeën zijn verwerpelijk, maar hij heeft volgens mij het recht zijn mening te zeggen.

Jury-oordeel:
Aanklacht 1 - Geert Wilders is een bedreiging voor de maatschappelijke orde: schuldig
Aanklacht 2 - Geert Wilders minacht het parlement: onschuldig
Aanklacht 3 - Geert Wilders discrimineert en zet aan tot geweld: schuldig 

1. Over aanklacht 1 zegt Bouazza: "Wilders veroorzaakt maatschappelijke onrust. Als tegenstander van Wilders' echte vervolging, voelde ik me in deze positie ook een advocaat van de duivel. Hoewel hij zijn steentje zeker bijdraagt, denk ik dat het nog altijd de verantwoordelijkheid is van elk individu of hij/zij meegaat in de waan of hysterie van de dag. Om die reden zou ik zelf voorzichtiger zijn geweest met dit oordeel."

Met haar en von der Dunk ben ik het volledig eens op dit punt. De veronderstelling die de jury maakt is dat de woorden van Wilders zouden kunnen resulteren in daadwerkelijk geweld van moslims tegen Nederlanders. Dus het is verstandig te zwijken voor deze dreiging.

Men vooronderstelt dus wel degelijk dat geweld door moslims een reële mogelijkheid is. Dat zou dus Wilders' stellingen onderbouwen. Het zou bovendien inhouden dat men zwicht voor de dreiging van geweld. Dat heeft niets met democratie te maken, integendeel. Dus Wilders is geen bedreiging voor de maatschappelijke orde. Het is zijn bedoeling te waarschuwen voor een in zijn ogen bedreiging van onze maatschappelijke orde. Of zijn tirades het juiste effect zullen hebben is een andere kwestie.

2. Het parlement en onze regering hebben al zo vaak het volk - dat ze dienstbaar moeten zijn - geminacht, dat deze aanklacht ronduit belachelijk is.

3. Wilders gebruikt woord en beeld voor zijn stellingen. Er bestaat geen gevaar dat hij moslims fysiek zou aanvallen. Zijn 'discriminatie' is een alledaags onderscheid zoals ook moslims dat toepassen. Er zijn nu eenmaal allochtonen en autochtonen. Wilders discrimineert in het daadwerkelijke leven niet, hij maakt enkel een onderscheid in woorden.  En dat kan niet altijd van moslims gezegd worden, waarvan een meerderheid in onze Nederlandse samenleving anderen ook daadwerkelijk discrimineren, op gebied van sekse, seksuele voorkeur en geloof, en mensen soms ook fysiek aanvallen.  Men kan wel degelijk spreken van discriminatie in landen als Marokko en Turkije waar discriminatie en aanzetten tot geweld een dagelijkse realiteit is. Met andere woorden, Wilders haalt het niveau van discriminatie en haatzaaien in sommige moslimlanden bij lange na niet. Indien Bouazza dat 'apartheid' noemt dan is dat zwaar overdreven, stemmingmakerij. Er is geen apartheid in Nederland en Bouazza kan het ook niet waarmaken dat Wilders bezig is met het instellen van apartheid.

Al bij al is er veel verwarring in dit land. Ook al ben ik het vierkant oneens met Wilders, ik vind dat hij het recht heeft zijn mening te uiten. Dat is het enige wat hij doet. En dat kan je niet zeggen van sommige islamitische landen of groeperingen. Voor alle aanklachten zijn meer schuldigen te vinden onder de islamitische bevolking in Nederland, waarvan de meerderheid homofoob en intolerant is. Nederland tolereert zelfs discriminatie door moslims:
Volkskrant: "Minister Donner van Justitie verdedigt het besluit van het Openbaar Ministerie om het omstreden boek 'De weg van de moslim' ongemoeid te laten. Het boek, waarin onder meer staat dat homo's gestenigd mogen worden, blijft beschikbaar in bibliotheken en boekwinkels."
En dan Wilders aanklagen voor discriminatie? Het is te gek voor woorden. Het is discriminatie.

Rechtspraak door een jury is een wangedrocht. Een jury laat zich makkelijk verleiden tot de waan of de angst van de dag. Mr. Spong zelf heeft eens gezegd er erg voor te zijn, en liet daarbij doorschemeren dat het voor een goede advocaat een ideale gelegenheid kon zijn voor emotionele beïnvloeding, wat met zijn kunde zijn inkomsten zeker ten goede kon komen. Zijn aanklacht tegen Wilders voor 'haatzaaien' is dan ook volkomen onredelijk en zinloos. Reden temeer om een jury-systeem af te wijzen. Rechtspraak is geen circus of vertoning met goocheltrucs en emotionele beïnvloeding. Het gaat om de wetten van dit land. Wilders heeft die niet overtreden. De jury heeft zich op essentiële punten vergaloppeerd. Hun oordeel is een bedreiging van de vrijheid van meningsuiting, iets wat in islamitische landen niet hoog in het vaandel staat. Als Wilders daar op wijst, dan heeft hij gelijk. Deze uitzending is weer koren op de molen van Wilders. De verkeerde benadering om mensen als hij aan te pakken.

In een eerdere uitzending werd Bin Laden, verdedigd door Spong uiteraard, vrijgesproken door de jury. Het ergste is dat hier weer ernst en amusement onlosmakelijk en onsmakelijk met elkaar verweven worden.

Anton de Kom

ADeKom

Zuidoost: "Op 24 april presenteerde stadsdeel Zuidoost een lespakket over het leven en werk van Anton de Kom. Hart van het lespakket is een dvd met een filmisch portret over Anton de Kom. De film bevat uniek beeldmateriaal uit het familiearchief. Het lespakket is voor leerlingen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. Iedere basisschool in Zuidoost krijgt het lespakket.

Sinds 24 april 2006 staat op het Anton de Komplein in Amsterdam Zuidoost een monument ter nagedachtenis van De Kom. Het monument heeft tot veel reacties geleid, waaronder ook de vraag wie Anton de Kom precies was. Zijn verhaal als strijder voor rechtvaardigheid ongeacht kleur en etniciteit is nog niet bij een ieder bekend. Stadsdeel Zuidoost wil middels dit lespakket de betekenis van Anton de Kom overdragen."

Ondanks alle commotie vind ik dit een prachtig beeld. Maar toch zit iets me niet lekker. Er wordt een lespakket samengesteld voor de 'bovenbouw van het basisonderwijs'. Ach. Klinkende woorden - holle vaten. Het gaat allemaal zo mondjesmaat en zuinigjes. Dat doet me denken aan mijn Surinaamse buurman die een Nederlandse vlag kocht en uithing toen een paar weken geleden zijn dochtertje de Citotoets van de basisschool haalde. Tien dagen heeft de vlag met bijhorende schooltas zielig alleen de straat gesierd. Het stelt eigenlijk niet zo veel voor.

Wat de Kom verdient is niet enkel een lespakket voor de basisschool, maar een pakket voor de hele bevolking van Zuidoost. Zet de film op YouTube of breng de DVD in de handel, zendt de film uit op AT5, geef een editie van zijn werk uit. Maar blijkbaar houdt men zich toch een beetje in. De Kom was een communist. Wellicht dat men dat niet aan de grote klok wil hangen. Hij stierf in een concentratiekamp.

Geschiedenis VPRO: "Anton de Kom (1898-1945)
Nu al een legendarische Surinamer en straks wellicht ook Grootste Nederlander Aller Tijden. Anton de Kom maakte zijn denkbeelden onsterfelijk met het persoonlijke 'Wij slaven van Suriname’, een klaagschrift tegen de Nederlandse staat. Zette zijn leven op het spel als Surinaams revolutionair en antikoloniaal strijder voor mensenrechten. Hij stierf als verzetsman voor het land waarnaar hij werd verbannen."

De initiatieven zijn zo benepen allemaal. Vertrouwen in eigen kunnen is nog steeds niet vanzelfsprekend. Als de Kom nu nog had geleefd, dan had hij zeker de heersende Surinaamse politiek aan de kaak gesteld.
Hoe Suriname met zijn burgers omgaat.

Volkskrant: "Uniek in de wereld, zo noemt Unesco de houten binnenstad van Paramaribo. Toch staat het huis van Suriname’s bekendste verzetsstrijder, Anton de Kom, nagenoeg op instorten."

Adekhuis

Ouderlijk huis van Anton de Kom in Paramaribo

HannieSchaft: "Antropoloog Emanuels heeft wel een verklaring voor het gebrek aan belangstelling in Suriname. 'Suriname gelooft nog steeds niet echt in de eigen kracht en helden. Iemand als Anton de Kom is wel een boegbeeld voor Surinamers in Nederland, omdat die al een stuk bewuster zijn van hun eigen identiteit dan hun familieleden hier. Vroeger werd ons geleerd dat onze voorouders die strijd leverden oproerkraaiers en criminelen waren. Dat beïnvloedt het zelfbeeld van de Surinamer nog steeds.'"

Vrije Bron

Ja, het heet officieel Open Source in het Nederlands. Zo'n week geleden las ik ergens over het 'Open Source' project in de Bijlmer. Ik hou van kunst dus ik zocht naar meer informatie en vooral foto's van kunstwerken. Weinig foto's tot nog toe. Maar wel veel poeha.

Zuidoost: "Zaterdag 9 mei 2009 vindt de allereerste internationale kunstmanifestatie in de openbare ruimte plaats in Amsterdam Zuidoost. Open Source Amsterdam is de titel van dit unieke evenement. Van 9 mei t/m 11 juli vormen 17 kunstwerken van 15 kunstenaars uit buiten- en binnenland, internationaal gevestigd en aanstormend talent, een drie kilometer lange kunstroute tussen NS station Bijlmer-ArenA en metrostation Kraaiennest."

WWWelcome to their WWWebsite.

The making of ...

Ha, informatie voor de inboorling: Straat van Sculpturen.
"De Bijlmermeer speelt de hoofdrol in een nieuw kunsthoofdstuk van Amsterdam en Nederland. Op initiatief van de stichting Straat van Sculpturen krijgt de Bijlmermeer een verzameling kunst in de openbare ruimte."

En een heuse Movie. De Bijlmer opgestoten in de vaart der volkeren.


Bruut geweld zo te zien. Sponsors: Rochdale, de Key, EU ... Allemaal bronnen met veel geld blijkbaar. Met bedrijfsvrienden, mediapartners en fondsen. En een Royal Start. Contracten werden getekend, de pers werd ingelicht. Randprogramma. Rondleidingen. Edutainment. En tot overmaat van ramp heb je ook nog kunstwerken: "Several art works at Open Source Amsterdam (like Thomas Hirschhorn's, Chikako Watanabe's and Amalia Pica's) are the platform for lectures, performances and seminars."

chika

Een werkje van kunstenares Watanabe
getiteld 'Sarphati Park'

Bovenstaand werkje heb ik zelf ergens aangetroffen op het WWW. Maar verder vond ik alleen op de site van Henk de Boer wat foto's, een stelletje gekleurde zeikerds onder een viaduct. Primaire kleuren. Tja, wat moet ik me daar bij voorstellen? De vrije bron, the open source? De mens die over zijn eigen water wandelt? Ik moet het toch eens gaan bekijken allemaal.

Route.

Groot onderhoud Gein3

Achteruit

Netjes achteruit parkeren is geen sinecure

Alle inwoners van Gein3dorp hebben een bewonersbrief gekregen met een enquêteformulier waarin ieder een mening kan geven over het geplande groot onderhoud in Gein3. 

Waar nodig zullen grondverzakkingen aangepakt worden. Het voetbalpleintje in de C. Aarnoutsstraat zou verbeterd kunnen worden. Maar er blijft daar altijd een plek waar geen gras meer op groeit en die voortdurend inzakt en verzandt. Dus dit zal waarschijnlijk toch een probleem blijven.

Een punt waar meer aandacht aan besteed mag worden is het parkeren in de buurt van basisscholen. Bezoekers van buiten de wijk parkeren vaak achteruit, d.w.z. staan met hun uitlaat vlak bij of zelfs over de stoep waar de kinderen dan langs lopen. Het meeste verkeer komt tijdens het brengen en halen van de kinderen. Als de kinderen op een afstand van soms minder dan vijftig centimeter achter de autos naar school lopen dan zullen ze onvermijdelijk veel meer fijnstof naar binnen krijgen dan volwassenen. Al was het maar voor één kind, al verhindert het een nare ziekte voor maar één koter, dan zou een verbod op achteruit parkeren al gerechtvaardigd zijn. Ik denk zelfs dat er meer kinderen een hoop ellende bespaard kan worden.

Bord

De heer van den Berg, projectleider van het groot onderhoud, is van oordeel dat het plaatsen van borden met het verzoek niet achteruit te parkeren tot de mogelijkheden behoort. Het is ook in andere wijken gedaan waar balkonnetjes op de straatkant uitgeven. Zo'n bord schept geen wettelijke verplichting maar is een verzoek. Er zullen altijd verknochte kontparkeerders blijven, maar ik denk dat de meeste autobezitters, als ze nadenken, wel positief zullen reageren. Bovendien hebben de meeste huizen in de buurt van de basisschool Het Gein luchtverwarming. Er wordt dus lucht van buiten aangezogen, zowel in de winter als in de zomer, voor de ventilatie. Reden temeer om achteruit parkeren te ontmoedigen. Het is opvallend dat achteruit-parkeerders meestal niet in de straat zelf wonen. Het schijnt te horen bij de onzekerheid van het macho-typetje of het gedrag van een crimineel aangelegd persoon die altijd en overal snel weg wil wezen. Stoer doen is vaak niet meer dan asociaal gedrag.

Een ander punt waar aandacht aan besteed kan worden is de compostering van de fiets- en wandelpaden. Het gras wordt regelmatig gemaaid in de wijk, maar het wordt niet weggehaald. Men laat het gewoon composteren. Er is geen enkel pad in Gein3 dat nog helemaal compleet is. Langs alle randen ligt een compost-strook van 10 to 20 cm over de paden heen.

Gras

Gemaaid gras blijft liggen en composteert

Parkeergelegenheid is er genoeg in Gein3. Het is niet de bedoeling dat iedereen drie auto's voor de deur heeft. Meestal is dat toch een uiting van arrogantie en indrukmakerij. Wie meer auto's heeft die vindt makkelijk een mooi huis in Almere met carport (en 'room for a pony').

Huizenprijzen

Gein3

Rond 1985 werd Gein3Dorp gebouwd. De prijzen varieerden van 100.000 tot 150.000 gulden. GULDEN! Sindsdien heeft de gemeente de WOZ waarde systematisch opgedreven, zodat we nu een inflatie in de huizenprijzen hebben van meer dan 400%. Een huis van 100.000 gulden is kunstmatig door gemeente, makelaars en taxateurs opgedreven tot 240.000 Euro. Jawel, EURO!

Nu wil de gemeente de prijzen nog hoger opdrijven door dure woningen en flats te bouwen en dat terwijl er op dit moment al overal huizen te koop staan. Sommige families worden hun huis uitgezet omdat ze de hypotheek niet meer kunnen betalen. Dat kan enkel uitlopen op een gigantische crash van huizenprijzen als de geplande nieuwbouw van de deelraad doorgaat. Er wordt echt niet gebouwd voor de gemiddelde inkomens. De huurprijzen volgen de WOZ waarde in de buurt, maar gaan nooit naar beneden. Eens opgekrikt blijven ze op die hoogte. Alle woningcorporaties maken gigantische winsten, die nooit gebruikt worden om de huurprijzen te verlagen, maar om de exorbitante salarissen en bonussen voor wanbeheer van de directeuren mee te betalen, en ook voor megalomane bouwprojecten die enkel meer winst voor de bouwindustrie tot doel hebben.

Het is de bedoeling van de deelraad om Zuidoost te gaan vullen met de hogere inkomens. Dat zou dus neerkomen op het verdrijven van een grote laag van de allochtone bevolking, voornamelijk Surinamers, dat wil zeggen de minder koopkrachtigen, de uitkeringstrekkers, de ouderen. Alleen, ze hebben het nog niet door. En de Surinaamse deelraadsleden zijn makkelijk 'om te praten' volgens oud traditioneel gebruik. Mijn Surinaamse buurvrouw beweerde dat sommigen al een woning hadden gereserveerd. Kletspraat natuurlijk. Maar het geeft wel de sfeer aan.

IJburg is zo'n voorbeeld van bouwen voor de hogere inkomens, voor de yuppen. Sommigen kochten zelfs meerdere huizen als speculatie-object. Die zitten nu mooi met een strop. Woningen moeten gebouwd worden voor de bevolking om in te wonen, niet om mee te speculeren. Intussen moest Amsterdam stoppen met de bouw van de tweede fase van IJburg. Dat kost de gemeente nog eens miljoenen Euros. Het begin van de verloedering van IJburg is er al. Steeds meer bewoners zijn ontevreden over de leefbaarheid. Hetzelfde dreigt te gebeuren met de plannen van deelraad Zuidoost.

Novocatie: "Het aantal transacties op de woningmarkt is in januari met 47% gekelderd ten opzichte van december. Vergeleken met januari 2007 is de daling ongeveer een kwart."

We hebben gezien hoe de huizenbubble in de VS ingestort is. Deelraad Zuidoost loopt al enige tijd achter op de feiten en heeft blijkbaar oogkleppen op. Wat mij verontrust is de nauwe band van onze bestuurders met de projectontwikkelaars, waardoor de belangen van de bewoners in het gedrang komen. Zuidoost moet geen toestanden krijgen zoals die in andere wijken bestaan, of erger nog zoals die in de Franse voorsteden.

Freedumb and Libbedy


Drie politieagenten willen een naakte man op het Coachella festival (California) weer in de kleren krijgen en gebruiken daarbij herhaaldelijk hun taser. Het publiek staat duidelijk aan de kant van de man. Meerdere mensen tonen hun sympathie, geven hem een hand, brengen hem wat te drinken. Maar in het land van freedumb and libbedy moet orde heersen en zal het gezag handhaven. Gelukkig had de man een gezond hart en was hij in blakende gezondheid anders was hij dood geweest. Het zijn de agenten die uiteindelijk in hun nakie komen te staan. De enige geautoriseerde lulhannessen zijn natuurlijk de agenten. Die voelden zich waarschijnlijk flink op hun politionele pik getrapt.

Geen wonder dat Verhagen een herziening wil van de Hague Invasion Act.

'Amerikaanse wetgeving die gebruik van geweld tegen Nederland zou kunnen rechtvaardigen om Amerikanen uit handen te houden van het Internationale Strafhof in Den Haag, is uit de tijd en zou moeten worden aangepast.'
Dat verklaarde minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) na een gesprek met Afgevaardigde Van Hollen in het Congres in Washington.
'Als gastland verwelkomt Nederland de verbeterde samenwerking tussen de Verenigde Staten en het Internationaal Strafhof, bijvoorbeeld wanneer het gaat om Darfur,' aldus Verhagen.
'Ik hoop dat die trend zich zal voortzetten, en dat dit ook zal leiden tot de herziening van de zogeheten Hague Invasion Act. Nederland en de Verenigde Staten delen dezelfde waarden. We zouden ook samen op moeten trekken om een eind te maken aan straffeloosheid.'" 

Aanbevolen lectuur: De Pias van het Pentagon, door Pieter Nouwen.

Vertrouwen in de economie

ing

Volkskrant: "ING en Fortis Bank zijn massaal hun belangen in Nederlandse bedrijven aan het afstoten, blijkt uit een analyse van de Volkskrant.
Doordat de twee zich de afgelopen maanden steeds meer hebben teruggetrokken als grootaandeelhouder, worden de Nederlandse bedrijven kwetsbaarder voor de invloed van buitenlandse aandeelhouders.
ING is via zijn dochterbedrijf Nationale Nederlanden al jarenlang grootaandeelhouder in tientallen Nederlandse bedrijven. De bank-verzekeraar, die twee keer is gered door de Nederlandse staat, keert Nederlandse bedrijven nu de rug toe. In zeventien beursbedrijven heeft ING zijn belang afgebouwd, blijkt uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten.
De bank-verzekeraar bouwt aandelenbelangen af om minder kwetsbaar te zijn, zegt de woordvoerder. ‘Door de crisis en koersdalingen lopen we risico met onze beleggingen. Dat hebben we in deze schommelende markten willen verminderen.’"

Het lijkt een logische uitleg, maar het rammelt als een oud Dafje. ING en Fortis hebben geen vertrouwen in de Nederlandse economie. Dat is logisch want ze weten als geen ander hoe de vork in de steel zit. Er is door banken gesjoemeld en gerommeld. En nu weigeren ze het vertrouwen in de economie op te krikken door zelf wat vertrouwen ten toon te spreiden. Dalende koersen worden juist veroorzaakt door dit soort beslissingen. Ik vraag me af of ik nu nog vertrouwen in mijn bank heb.

Volkskrant: "De ene na de andere Amerikaanse bank komt met onverwacht goed nieuws over de enorme winsten die ze in de eerste maanden van dit jaar hebben gemaakt. Maandag was het nog de beurt aan bankgigant Bank of America.
De rente is dicht bij de nul procent komen te liggen, waardoor banken bijna gratis geld kunnen ophalen en voor veel en veel meer kunnen wegzetten als lening."

Volkskrant: "Duizenden ING-medewerkers krijgen ook dit jaar een bonus. Deze ‘discretionaire’ bonus komt boven op de prestatiepremie die is afgesproken in de collectieve arbeidsovereenkomsten, aldus een woordvoerder. Hoe groot de bonuspot dit jaar precies is, maakt ING niet bekend."

De Pers: "ING-werknemers zijn woedend over de oproep van topman Jan Hommen om de bonussen in te leveren. Dat zegt voorzitter van de centrale ondernemingsraad Rob Eijt dinsdag in De Telegraaf."

Nou, ik ben ook woedend. Een herenakkoord?

NRC: "Bankiers gaan hun lonen en bonussen matigen. Ze hebben toegezegd dat de salarisstijging van topbestuurders niet hoger zal zijn dan die van de rest van het personeel in de financiële sector. Dat is de kern van een herenakkoord dat minister Wouter Bos (Financiën, PvdA) vandaag in Den Haag heeft gesloten met de top van de financiële sector."

Zoiets als wat Kok bekokstoofde met de Shell indertijd? Een garantie voor een koppeling tussen olie- en gasprijzen en een loze belofte voor werkgelegenheid. In dit geval een garantie dat de banken toch de mazen in het 'herenakkoord' zullen opzoeken. Dat is bij de duivel te biecht gaan of de kat op het spek binden. De banken zijn verantwoordelijk voor de crisis. En ze zijn ook verantwoordelijk voor het voortduren van de crisis. Ze slaan er munt uit. De lasten zijn voor de burger, de winsten (die verdwijnen naar het buitenland meestal) voor henzelf.
Er zijn geen heren in een markteconomie, alleen profiteurs en aan de andere kant van de munt de losers.

Een menselijke fout

parkshuttle

NRC: "Bij alle voordelen van het openbaar vervoer is voor één probleem nog steeds geen bevredigende oplossing gevonden: de bestuurder. Hij is het duurste en ook het gevaarlijkste onderdeel van bus, taxi en metro. 'Computers zijn goedkoper, worden nooit moe en kunnen veel beter rijden', zegt Jan van Dijke, bij TNO Automotive verantwoordelijk voor het Europese project Citymobil, waarin chauffeurloos openbaar vervoer wordt beproefd. 'Van alle verkeersongelukken is meer dan 90 procent het gevolg van menselijke fouten."
Het busje volgt zelf een magneetspoor dat in zijn betonnen baan is ingebouwd. Vier jaar geleden startte deze bus voor twintig mensen, maar na een een frontale botsing in 2005 ('door een menselijke fout', benadrukken de technici) lag het project jarenlang stil."

Inderdaad, chauffeurs zijn mensen. Ze zijn duur, soms onbeschoft, maar ze kunnen denken en reageren op bijzondere omstandigheden. Dat kunnen computers niet.

Er zit een foutje, een gigantisch, ja inderdaad 'menselijk foutje' in de redenering van TNO. Ook computers zijn gemaakt door mensen. Alle computers hebben bugs, die zich hopelijk alleen voordoen in extreme situaties, maar toch, die zijn er. En als een computersysteem uitvalt, dan valt het hele vervoer in de regio uit. En dan zijn er geen chauffeurs die de zaak zelf in handen kunnen nemen. Ook computer programma's zijn gemaakt door mensen, dus daar zitten ook fouten in. En de mensen achter de knoppen van deze vervoer-computers kunnen dan nog steeds fouten maken, menselijke fouten, jawel. Om de paar jaar moet het computersysteem aangepast worden aan nieuwe eisen, en dan heb je weer gedonder met de overschakeling. Kassa! Over de werkgelegenheid zal ik het maar niet hebben. Het gaat hier tenslotte enkel om winst maken, zoveel mogelijk winst. Uiteindelijk zal dit project meer gaan kosten dan een systeem met chauffeurs. Want daar gaat het om: winst maken. Dat de bevolking ook ergens van moet leven zal de Wallaces in onze marktgestuurde maatschappij niet deren. Chauffeurs zijn de Gromits, die alles weer recht moeten breien.

Dit is weer zo'n voorbeeld van ongelofelijke hubris, van aanmatiging en overmoed. De enige en exclusieve reden voor de introductie van deze geleide projectielen is het bezuinigen op personeelskosten en het overhevelen van belastinggeld naar de private (maar nog steeds 'openbare') vervoerssector. En daarvoor worden alle gevaren van automatische besturing op de koop toe genomen. Dat er bij de eerste proeven al een ongeluk gebeurde is geen toeval. Je ziet nu al hoe de geautomatiseerde veiligheid van ons spoornet in het gedrang komt. Stel je voor dat een hele stad wordt doorkruist door deze computergestuurde bussen, dan komt het op een gegeven moment automatisch, ja automatisch, tot een gigantische puinhoop.

Nog steeds proberen de marktgoeroes dit soort projecten te slijten aan de goegemeente. Er is nog niets geleerd van  het debacle van Enron, een concern dat zijn eigen energieleveranties systematisch saboteerde om de prijzen van de electriciteit op te drijven. Eventjes zag het er in Nederland zo uit dat dezelfde truken werden toegepast en gedurende een paar maanden hadden we te kampen met onverklaarde en 'onverklaarbare' energiestoringen. Hetzelfde kan gebeuren met dit busproject. Een private onderneming kan heel eenvoudig het hele vervoer platleggen onder het mom van een computerstoring. Intussen worden de vervoersprijzen flink omhoog gejaagd of wordt de bevolking gedwongen met eigen vervoer te gaan. De belangen van ondernemingen met aandelen zijn wijd verspreid. Het is niet ondenkbaar dat een private openbaar-vervoer onderneming  belangen heeft in de auto-industrie of de olie. Openbaar vervoer, net als energie, is een zaak van nationaal belang en hoort in handen te blijven van de Nederlandse staat of gemeenten. We leven nu jammer genoeg in het tijdperk van het rampenkapitalisme. Lees Naomi Klein's The Shock Doctrine: The Rise of Disaster Capitalism.

Weg met die dingen! Deze bussen zijn een menselijke fout, maar wat erger is, een doelbewuste fout met schadelijke gevolgen.

Wallace

Wallace in The Wrong Trousers (klik op Wallace)

Im Westen nichts Neues

ObamaChange

President Obama zal CIA agenten die hebben deelgenomen aan folterpraktijken niet vervolgen. Maar folteren is nog steeds illegaal, ook in America. Dus Obama overtreedt de grondwet van de VS, ook nationale en internationale wetten.

ACLU: "To restore America's commitment to human rights, we must demand a thorough criminal investigation."

De VS, net als Nederland, is ook niet aanwezig op de Durban Review Conference, de VN conferentie tegen racisme. Volg de conferentie hier.
De VS (en Nederland) steunen nog steeds de racistische en volgens sommigen fascistische politiek van zionistisch Israel. De slachtoffers van de holocaust zouden zich schamen voor hun zionistische geloofsgenoten.

De laatste weken vind je hele bergen sinaasappels en mandarijnen uit Israel in onze supermarkten. Gedumpt voor zeer lage prijzen, want door de boycot kunnen ze hun besmette producten zelfs aan de straatstenen niet meer kwijt.

Wat Obama betreft zijn we een illusie armer. Het was te verwachten. De uitdrukking die vaak gebruikt wordt is 'een illusie rijker'. Daar begint de verwarring.

Im Westen nichts Neues.

CDA tegen bouwlocaties Gaasperdam

CDA: "Het CDA is tegen de woningbouwlocaties Centraal Park, Zuidoever Gaasperplas en volkstuin De Vijf Slagen. Een duurzame samenleving vraagt om een duurzame omgeving. Centraal Park is de groene long van Gaasperdam met  natuurgebied De Riethoek, kinderboerderij Brinkie,  groot aantal volkstuintjes en schooltuinen.

De fractie krijgt via post en e-mail veel steunbetuigingen om niet te bouwen.

Als alternatief ziet het CDA Amstel III. Veel kantoren staan leeg. Transformeer Amstel III om tot wonen en werken. Maak Amstel III geschikt voor voldoende gevarieerde bedrijvigheid, voor een hoog voorzieningenniveau, voor groen, water en openbare ruimte van hoge kwaliteit en voor een betere bereikbaarheid. Dat betekent meer ruimte voor wonen, in gemengde milieus en hoge dichtheden.

In de Bijlmer is de verharding toegeslagen door afbraak van flats in het groen en woningbouw (laagbouw) met hier en daar een boom.

Het CDA zal dan ook in het debat ingaan op de motieven van de bewoners om niet te bouwen en haar standpunt met argumenten verdedigen om geen boom om te zagen, geen struik te verwijderen en geen vogel te verjagen.

Alles van waarde is weerloos en dat moet beschermd worden."

GroenLinks in actie


Vanmiddag was er langs de zuidoever van de Gaasperplas een ludieke actie van GroenLinks voor het behoud van het groen in Zuidoost. Een 'monument ter nagedachtenis aan de teloorgegane schoonheid van de Gaasperplas' werd onthuld.

Ook RTV N-H was aanwezig en zond vandaag al een reportage uit in het nieuws.

PvdA vraagt uw mening

PvdA

Goed, het is een beetje laat, maar vanavond vond ik in mijn brievenbus een flyer van de PvdA Zuidoost waarin mij werd meegedeeld dat de PvdA graag van mij hoort over de bouwplannen. Ik heb uiteraard aan dit verzoek voldaan. Zie mijn vorige berichten over deze desastreuze plannen.

U kunt uw meningen rechtstreeks kwijt via e-mail:

p.bals@upcmail.nl

Wat mij betreft komt geen enkele locatie in aanmerking voor woningbouw. Ik stel voor dat mevr. Verdonk burgemeester wordt in Almere, waar ze haar bouwwoede bot kan vieren.

George Eliot

eliot_g_02

George Eliot (Mary Anne Evans)

Ik lees op de achterpagina van het ABP Magazine de column van Susan Smit, 'Geld om te scheppen'. Susan Smit is schrijfster en literair recensente volgens de 'blurb' onder haar glamour foto. Dit schrijft ze:

"'Ik wil niet dat de wereld me iets geeft voor mijn boeken,' schreef George Eliot ooit, 'behalve geld om me te behoeden voor de verleiding alleen voor het geld te schrijven.' En hij heeft gelijk."

A pretty face and fine clothes do not make character ... noch een goede schrijfster of literair recensente.

Aktie-Monument Gaasperplas

flyerZoNiet

Op Zaterdag 18 april zal GroenLinks Zuidoost een monument plaatsen en onthullen aan de zuidzijde van De Gaasperplas. Dit monument wordt geplaatst 'Ter nagedachtenis aan de teloorgegane schoonheid van de Gaasperplas'. GroenLinks Zuidoost denkt namelijk dat deze schoonheid door de huidige bouwplannen ernstig wordt bedreigd. In de plannen is sprake van grootschalige woningbouw aan de zuidzijde van de Gaasperplas. Gigantische flats zullen boven de boomgrens uitsteken en zo het unieke karakter van het gebied aantasten.

Vindt u ook dat de schoonheid van de Gaasperplas niet door de bouwplannen van het stadsdeel moet worden aangetast, kom dan zaterdag 18 april om 14.00 uur naar de zuidzijde van de Gaasperplas ter hoogte van de Jan Krusestraat (vlakbij het toiletgebouwtje aan het strandje).

Het programma is als volgt :

14.00 onthulling monument
14.15 uur planten bloemen
14.20 uur Koffie en cake.

Huiseigenaren massaal in de problemen

Popversie

Volkskrant: "Door de crisis komen dit en volgend jaar tussen de 100 en 140 duizend huiseigenaren in betalingsproblemen. Daarmee dreigt een op de twintig huizenbezitters zijn hypotheeklasten niet meer te kunnen dragen.

Die berekening is af te leiden uit een risicoanalyse van ING, een van de grootste hypotheekaanbieders van Nederland. De belangrijkste oorzaak van de problematische hypotheekleningen is de werkloosheid. Die stijgt volgens het Centraal Planbureau in 2010 naar 8,5 procent van de beroepsbevolking."

En toch wil stadsdeel Zuidoost zijn megalomane bouwplannen doorzetten. Terwijl de koopkracht van de bevolking door werkloosheid, lagere pensioenen, hogere prijzen etc. steeds minder wordt, wil Zuidoost de hogere inkomens aantrekken. Dat moeten dus in de eerste plaats fraudeurs, criminelen en sjoemelaars zijn, want de doorsnee burger heeft geen geld voor een duurdere woning. De realiteitszin van onze bestuurders is ver te zoeken.

In tijden van economische crisis groeien corruptie en illegaliteit.

EUObserver: "While just about every part of Europe's economy is shrinking in the current recession, one sector - the black market - has started to grow, according to fresh research in Austria. The 'shadow economy' - which includes untaxed trade in goods and services, such as cash-in-hand construction work or car repairs, but excludes serious crime such as illegal drugs and prostitution - is predicted to expand by 0.3 to 0.9 percent this year in 14 rich EU states, which are also members of the OECD."

NRC: "De verkoop van nieuwe woningen is in het laatste kwartaal van 2008 gehalveerd. In de eerste voorlopige cijfers over januari en februari daalt de verkoop van nieuwe woningen zelfs met 60 en 70 procent ten opzichte van dezelfde periode maanden in 2008. Dat is de grootste daling in 26 jaar."

NRC: "Van eenderde van de huizen die te koop staan, is de vraagprijs minimaal één keer verlaagd. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens op de website Funda van de makelaarsvereniging NVM, waarop de meeste te koop staande woningen worden aangeboden. De gemiddelde prijsverlaging is 6 procent. Bij huizen met een vraagprijs van meer dan 1 miljoen euro is dat 13 procent."

Maar het grote graaien van de vrije jongens is nog steeds aan de orde van de dag. Wellicht is het voor deze doelgroep dat stadsdeel Zuidoost wil bouwen.

De Pers: "De Amsterdamse woningcorporatie Rochdale doet bij justitie aangifte tegen twee ex-bestuurders. Voormalig directeur Hubert Möllenkamp en zijn voorganger Henryk Koziolek zouden zichzelf een hoger pensioen hebben toegewezen.

Na de recente schandalen stelde minister Eberhard van der Laan voor Wonen en Wijken een interventieteam samen dat actief op zoek gaat naar schendingen van integriteit bij corporaties."

Babysterfte

Parool'''Het blijft een mysterie', zegt TNO-onderzoekster Simone Buitendijk. Nederland staat al jaren min of meer bovenaan in het ranglijstje van landen met een hoge babysterfte.

Deskundigen opperden altijd dat het te maken zou hebben met het hoge percentage van Nederlandse vrouwen dat thuis bevalt. Maar onderzoek van TNO, het Amsterdamse AMC-ziekenhuis en het Maastricht Universitair Medisch Centrum, heeft woensdag uitgewezen dat thuis bevallen geen extra risico's voor de baby oplevert.

Het is voor een ontwikkeld land als Nederland geen lijstje om trots op te zijn: cijfers uit december 2008 geven aan dat hier tien op de duizend baby's sterven rond de geboorte, terwijl dat in Luxemburg, Slowakije en Spanje de helft minder is. Frankrijk en Letland doen het nog slechter dan Nederland. Daar sterven maar liefst elf kinderen per duizend pasgeborenen."

Een mogelijke verklaring is deze: Nederland heeft relatief veel allochtonen en de gebruiken bij de geboorte van babies worden meestal overgenomen uit de landen waar deze mensen vandaan komen. Sommige landen kennen praktijken die nogal afwijken van de Nederlandse. Dat betreft vooral de manier waarop met de babies wordt omgegaan vlak na de geboorte.

Het was mij een paar jaar geleden opgevallen dat de babies van mijn Hindustaanse buren al de eerste weken na de geboorte naar buiten werden genomen en in de vrieskou voor op de fiets gezet voor een ritje in de kou. Toen ik hen daarop aansprak en vroeg of dat niet gevaarlijk was, kreeg ik als antwoord dat dat gebeurde om de babies te 'harden'. Ze waren ook niet tevreden met de kraamzorg en zijn dus gestopt met de reguliere kraamzorg. Het is ook gebruikelijk dat vreemden, zoals buren, de eerste weken de babies niet te zien krijgen. Intussen is er geen zicht op de behandeling van deze babies. En wegens werkdruk bij de kraamzorg wordt de eigengereide behandeling in deze families al gauw door de vingers gezien.

Dat 'harden', het afwijzen van de aangeboden kraamzorg en het volgen van de eigen gebruiken kan leiden tot meer sterfgevallen. Het is een verklaring die men niet graag zal durven te bespreken, maar het kan wel degelijk verklaren waarom er meer babies sterven in Nederland. In elk geval lijkt het me aan te raden daar een objectief wetenschappelijk onderzoek naar te doen.

Wat reeds eerder in de pers is verschenen is dit:

Allochtonenweblog: "Onder Turken en Marokkanen blijkt vaak een hoge babysterfte voor te komen. Dit is deels te verklaren door de bloedverwantschap tussen de ouders van het kind. Dit blijkt uit een onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum.

De sterfte onder baby's met allochtone ouders is ongeveer 150% ten opzichte van Nederlandse baby's. Volgens berekeningen van de onderzoekers heeft 5 tot 23 procent van die sterfte te maken met verwantschap tussen de ouders. Gemiddeld 1 op de 5 Turkse of Marokkaanse paren is neef en nicht of achterneef en -nicht. Bovendien speelt bij Turken roken vaak een rol."

Andere risicofactoren zijn het laat krijgen van kinderen en ivf.

Zienswijze bouwplannen

Irissen

Zienswijze tegen bebouwing van de groenzones in Zuidoost, in het bijzonder Gaasperdam.

Aantrekkingskracht van Zuidoost

In het verleden zijn er afspraken gemaakt over het groene karakter van Zuidoost. De aantrekkingskracht van Zuidoost is precies dit groene karakter. Bebouwing volgens de plannen van stadsdeel Zuidoost zal dit groene karakter grondig aantasten. Er zal minder groen zijn. De 'kwaliteit van het groen' is niets anders dan de kwantiteit van het groen. Minder groen zal de aantrekkingskracht van Zuidoost aantasten. Als het al de bedoeling was om de hoge inkomens aan te trekken dan zal de uitvoering van de plannen eerder het tegendeel bereiken. Indien de politiek serieus genomen wil worden en de kloof met de burger wil overbruggen, dan is het essentieel dat de politiek zich aan afspraken houdt.

Taak van het stadsdeel

Het stadsdeel heeft als taak het leven voor zijn inwoners zo aangenaam mogelijk te maken, om de belangen van de inwoners ter harte te nemen. Het is duidelijk dat de meerderheid van de inwoners tegen aantasting van het groen is. Het is niet de taak van het stadsdeel fantastische plannen te ontwikkelen die tegen de wensen van de inwoners ingaan en bedoeld zijn om imaginaire hogere inkomens aan te trekken. De woonvisie van het stadsdeel lijkt enkel ingegeven door de wens de bouwindustrie te ondersteunen en te subsidiëren; het is geen woonvisie maar een bouwvisie. Het is overigens ook niet de taak van het stadsdeel om zich enkel te richten op de hogere inkomens (die naar men aanneemt voor hogere opbrengsten moeten zorgen). Indien het stadsdeel al een taak heeft dan is dat het beschikbaar stellen van betaalbare woningen voor iedereen.

Er staan op dit moment voldoende huizen leeg om nieuwe bewoners aan te trekken. Het voeren van een bevolkingspolitiek om woningen te bouwen voor de rijken en hen het exclusieve recht te geven op een uitzicht over water en natuur is een beleidskeuze die strijdig is met de taak van het stadsdeel om de belangen te dienen van alle bewoners. Het subsidiëren van dure woningen past niet in een sociaal woningbeleid. Dat is in feite enkel een ondersteuning van grote bouwondernemingen van buiten de regio en zelfs dit land. Sociale woningbouw kan nog tot de taak van het stadsdeel gerekend worden, maar daar lijkt in deze bouwplannen weinig sprake van te zijn. En er is in een overwogen visie eenvoudigweg geen plaats voor het bouwen van 5000 nieuwe woningen.

Het ruimere kader

Een bouwvisie betrekt zich op de hele regio, niet een klein deel daarvan. Een stadsdeel kan niet onbeperkt uitbreiden of zich opwerpen als een aparte stad met eigen allures en woonvisies van een paar bestuurders. Amsterdam zit in Gaasperdam aan de grens met de provincie Utrecht. Het Gein en Abcoude bevooorbeeld zijn rustieke plekken die hun eigenheid moeten behouden. Om de woningnood op te vangen zijn steden opgezet als Almere en Lelystad. De grenzen van Zuidoost zijn bereikt. Hoogbouw is geen oplossing. Het vernietigt natuur en uitzicht, is esthetisch onaanvaardbaar en is economisch niet haalbaar. Het is rampzalig voor de toekomst van Zuidoost.

Bovendien zijn deze plannen ontwikkeld in een tijd waarin nog geen economische crisis heerste. Intussen weten we allemaal wat de oorzaak van de economische neergang is, nl. de ongebreidelde privatisering en deregulering die de vrije markt de vrijheid gaf ongekende winsten te maken voor een steeds kleiner wordende groep. De huizenprijzen zijn systematisch omhoog gedreven en hebben een onrealistisch niveau bereikt. De inflatie van huizenprijzen in Zuidoost is meer dan 400% sinds 1985. Intussen zijn de bouwprijzen gigantisch gestegen, en de huizenprijzen zijn aan het instorten; intussen staan er ook voldoende huizen in Zuidoost leeg die steeds moeilijker verkocht kunnen worden, en intussen zijn de vooruitzichten voor de verkoop van nieuwbouw ook behoorlijk ingekrompen. Er is geen markt voor dure nieuwbouw de komende decennia.

Zuidoost heeft ook een verplichting en verantwoordelijkheid tegenover de omliggende gebieden die een landelijk karakter hebben. Rond Gaasperdam liggen polders die gebruikt worden voor veeteelt en landbouw. De toename van verkeer langs de Gaasperdammerweg vereist meer groen. Het riviertje het Gein behoort tot het aanpalende milieu van Zuidoost. De financiële belangen van een paar bouwconcerns en bestuurders mogen niet de overhand halen op de belangen van alle bewoners in deze regio.

De Gaasperplas

De Gaasperplas en het Gaasperpark mogen in geen geval verder aangetast worden. Ballorig is al een doorn in het oog. Op de zuidoever en in het Centraal Park mogen geen woningen worden gebouwd. De zuidoever behoort onlosbrekelijk tot het park. Een bebouwde zuidoever maakt van het park een desolaat gebied. Het zou het park reduceren tot minder dan de helft van wat het nu is. Rond de plas horen geen woningen gebouwd te worden. Gebeurt dit toch dan wordt de aantrekkingskracht van park en plas volkomen vernietigd.

De uitbreiding van de Gaasperdammerweg mag niet ten koste gaan van het Gaasperpark. Indien de ondertunneling van de Gaasperdammerweg er komt, dan is het aan te bevelen het park zover mogelijk door te laten lopen over de weg heen. Nutstuinen horen niet op een plek te staan waar uitlaatgassen verspreid worden. Wat nodig is om de luchtvervuiling op te vangen is meer en echt groen, d.w.z. bomen.

Leefbaarheid en volksgezondheid

Amsterdam is een behoorlijk vervuilde stad. Het fijnstof in sommige wijken overschrijdt de normen. Tussen de negenhonderd en elfhonderd Amsterdammers per jaar sterven vroegtijdig door fijnstof, goeddeels veroorzaakt door luchtvervuiling door het verkeer. Tot die conclusie komt de Amsterdamse GGD na eigen onderzoek. Als de Gaasperdammerweg verbreed wordt en het verkeer uit Almere zoals verwacht zal toenemen, dan zal ook de luchtvervuiling hier toenemen. Voeg daarbij de extra 5000 auto's behorend bij de te bouwen nieuwe woningen en het zal duidelijk zijn dat alleen al om de extra luchtvervuiling op te vangen er meer groen nodig zal zijn, geen parkgroen, maar echt kwaliteitsgroen, d.w.z. bomen en grote stroken groen. Amsterdam Zuidoost zou meer groen nodig hebben. Niettemin voorzien de bouwplannen in minder groen.

Behoud van bestaand groen is een dringende noodzaak. Minder groen is geen optie. Nieuwbouw kan nog steeds plaatsvinden in Almere. De Gaasperdammerweg en een goed openbaar vervoer moeten zorgen voor het dagelijks woon/werkverkeer. Daarbij is een verantwoorde filtering van de vuile lucht uit de ondertunneling van de Gaasperdammerweg van essentieel belang.

Het behoud van De Hoge Dijk,  De Riethoek en 't Brinkie is essentieel voor de leefbaarheid en volksgezondheid van Zuidoost.

Mogelijkheden of afgang

In Zuidoost staan diverse bedrijfspanden leeg; een gevolg van ongebreidelde bouwplannen en falende toekomstvisies. Deze panden kunnen omgebouwd worden tot wooncomplexen en zodoende duizenden woningen opleveren, zonder gigantische investeringen te vereisen.

Zoals het er nu uitziet zal het 'aantrekken van de hogere inkomens' eerder bestaan uit het aantrekken van frauduleuze kooppraktijken, het witwassen van zwart geld, het opdrijven van huizenprijzen, waarna een paar jaar later de hele structuur instort en leegstand en criminaliteit een feit worden. Door de vernieling van het groene karakter van Zuidoost en het sleutelen aan de economische structuur en de prijzenpolitiek zullen waarschijnlijk nog meer mensen wegtrekken. De hogere inkomens zullen hun heil wel elders zoeken.

Falende visie

Natuur verpesten door er horeca te dumpen is een aantasting van het leefklimaat van de huidige bewoners. Een speelpaleis of restaurant horen niet gebouwd te worden op een groene plek. Commercie, amusement en horeca zijn een gevaar voor het groene karakter van Zuidoost. Het heeft geen zin om een speelhal te bouwen aan een plas. Dat kan ook naast Ikea of de Arena. Wie gebruik wil maken van een speelhal heeft geen nut van het nabijgelegen water. Maar het genieten van water en natuur wordt ernstig aangetast door de aanwezigheid van storende horeca en dergelijke. Het is duidelijk dat het stadsdeel geld wil verdienen aan alles. Maar natuur is natuur; een stadspark met wat los groen, een voetbalveld of golfterrein behoren niet tot de natuur. Een echt groen gebied zorgt voor de broodnodige zuivere lucht, echte onspanningsmogelijkheden (wandelen, fietsen, zwemmen, zeilen) en een leefbare omgeving. Een gezonde bevolking is een bevolking die fietst en wandelt. Vooral in Gaasperdam met meerdere bejaardentehuizen en instellingen voor geestelijke gezondheidszorg is de onmiddellijke nabijheid van groen noodzakelijk. De beschikbaarheid van een groene strook aan de zuidoever van de Gaasperplas is essentieel.

De woonvisie van stadsdeel Zuidoost is in wezen een bouwvisie, geen woonvisie. De gevolgen ervan in de huidige economische situatie zullen desastreus zijn.  Afbraak van hoogbouw in de Bijlmer en opbouw van hoogbouw in Gaasperdam getuigt van gebrek aan visie. De huidige politiek van deregulering, vrije markt en ongelimiteerde projecten is voorbij. Het gaat er nu om te behouden en te verbeteren wat goed is. Het groen in Zuidoost en vooral in Gaasperdam moet kost wat kost behouden blijven. Het groen is van alle inwoners, niet een voorrecht voor de hogere inkomens.

Conclusie

Mijn zienswijze is dat er geen verdere bebouwing van Gaasperdam en het Centraal Park mag plaatsvinden. Het groen dient uitgebreid te worden en een betere kwaliteit te krijgen, dat wil zeggen geen grasperkjes, maar bomen, bos en struikgewas waar ook de bijzondere fauna en flora van Zuidoost tot zijn recht komt. De belangen van de inwoners dat is waar het stadsdeel zich op zou moeten concentreren; daarbij hoort ook aandacht voor de volksgezondheid. Een woonvisie is geen bouwvisie. Het stadsdeel beperkt zich tot een bouwvisie bedoeld voor een imaginaire doelgroep. De economische situatie laat op dit moment geen fantastische plannen toe. De huidige bouwplannen kunnen alleen maar leiden tot een nieuw debacle. Een gezonde, werkzame bevolking in een groene, gezonde omgeving, dat is waar het stadsdeel zich op moet richten. Wat dat betreft kan er nog heel wat gedaan worden met de Bijlmermeer. Meer waterpartijen in de Bijlmermeer kan deze wijk aantrekkelijker maken voor hogere inkomens.

'Zuidoost is nog kwetsbaar waar het gaat om imago' staat in het concept Woonvisie van het stadsdeel. Dat is een overweging die zeker ook meegenomen moet worden in deze bouwplannen. Wat bepaalt de toekomst van Zuidoost? De belangen van projectontwikkelaars of die van de inwoners? Doorzetten van de bouwplannen kan alleen maar leiden tot een groot fiasco. Er is geen behoefte aan dure woningen en er is geen draagvlak voor meer bebouwing bij de bevolking. De huidige bouwplannen zijn financieel niet onderbouwd en zijn een groot financieel risico. Ze tasten bovendien de aantrekkingskracht van Zuidoost aan, het groene karakter.

Op zee begon de zomer


Vink

De Vink

11 april 1947

Vrijdag. Wolkelooze warme dag. Blootshoofds en zonder overjas gefietst. Weesp, Uitermeer, Nigtevecht. In den tuin van De Vink gezeten (voor 't eerst buiten gezeten), Abcou, Ouerkerk, langs Amstel terug.

De eerste kikkers sprongen te water (in de Bullewijk).

12 april

Zaterdag. Weer zoo'n dag van opstanding. Langs Gaasp en kanaal naar Nigtevecht. Over naar Nederhorst den Berg. Naar den driesprong in Loosdrecht, op den steiger gezeten. Loenen, Vreeland, westelijken Vechtoever, Nigtevecht voorbij, langs kanaal (hier mooi lentegezicht op Nigtevecht) en Gaasp naar huis. Van 10 uur tot bij 1/2  6 uitgeweest, jasloos en blootshoofds.

14 april

Maandag. Gaasp, hooge brug, terug naar het Gein, Abcou (Andersen), Ouerkerk, Duivendrecht, Amsterdam. Veel wind, weinig zon.

Uit Nescio - Natuurdagboek

Zinloos Geweld


Geweld is in de meeste, zoniet alle gevallen zinloos. Het is een uiting van onvermogen om via andere weg zijn zin te krijgen. Het is een uiting van primitief functioneren. Onze maatschappij is gekenmerkt door een grote mate van agressiviteit of asociaal gedrag. Dat gaat van onze regering, die troepen stuurt naar landen waar we niets te zoeken hebben en bezuinigt op sociale zorg, tot tandartsen die het gebit van hun patiënten vernielen, tot de computer freak die de meest agressieve spelletjes speelt, en wat nu weer erg in beeld is de allochtoon die mensen besteelt en aanvalt in het openbaar vervoer.

NRC: "Negentig procent van alle agressie in het openbaar vervoer komt voort uit misdragingen van het eigen ov-personeel. Dat zegt oud-controleur Ed van Heijzen, die afgelopen najaar een boek schreef over zijn ervaringen (1984-1993) bij de Rotterdamse vervoersmaatschappij RET, getiteld Werken met tranen in je ogen."

Volkskrant: "Geweld tegen buschauffeurs wordt vaak veroorzaakt door de krappe dienstregeling. Vertragingen leiden tot agressie bij passagiers, en door tijdgebrek ontstaan conflicten over kaartverkoop en controle. Dat blijkt uit een inventarisatie onder buschauffeurs door FNV Bondgenoten."

Maar goed, dat rechtvaardigt nog geen geweld. Er lopen behoorlijk veel mensen rond met een kort lontje. Maar de tijden dat je buurman na een vriendelijk verzoek om zijn geluidsoverlast te beperken, kwam aanstormen met een hakbijl en je dreigde om zeep te helpen, lijken in Zuidoost toch stilaan tot de geschiedenis te gaan behoren. De laatste primitievelingen krijgen het langzaam aan door hoe het hoort. Het zijn meestal de slimsten niet. Maar in het openbaar vervoer blijft geweld een ernstig probleem.

Volkskrant: "Een filmpje van een gewelddadig incident in een Parijse bus, heeft in Frankrijk tot veel ophef geleid. Een agent is woensdag aangehouden omdat hij wordt verdacht van het laten uitlekken van de beveiligingsbeelden. In het filmpje, dat op internet circuleert, is te zien hoe een groep jongens van Noord-Afrikaanse afkomst een blanke jongeman aftuigt. De extreemrechtse politieke partij Front National spreekt van ‘anti-Frans racisme’.

Geweldsincidenten als deze komen vaker voor in Parijs, maar de beelden van de beveiligingscamera’s bereiken slechts zelden de media. Het laten uitlekken van dergelijk bewijsmateriaal is strafbaar. De betrokken agent staat dan ook vervolging te wachten."

Om onduidelijke reden is het filmpje op YouTube in Nederland niet te bekijken. Het straffen van degene die de video uitgelekt heeft, en censuur lijkt me niet bij te dragen aan een oplosssing van het probleem. Beelden van agressie door een controleur zijn wel te bekijken. Dus waar bemoeit YouTube of wie dan ook zich mee? Intussen is de clip al overal beschikbaar. Er is ontegensprekelijk een probleem met bepaalde groepen allochtone jongeren. Dat moet gezegd kunnen worden om tot een oplossing te kunnen komen.

Heldhaftig, Vastberaden, Barmhartig

Marcouch

Zo ken ik mijn Amsterdam weer, tolerant, open en vooruitstrevend.

"Stadsdeelvoorzitter van Slotervaart Ahmed Marcouch heeft dinsdagavond de plannen gepresenteerd die hij wil nemen om de emancipatie van homo's in zijn stadsdeel te promoten.

AT5 video

Volgens Marcouch moet er in Slotervaart een homocafé komen. Verder zou de Gay Pride er dit jaar moeten beginnen. Ook moeten er in het stadsdeel voetbalwedstrijden tussen homoseksuelen en Marokkaanse jongeren worden georganiseerd.

Marcouch denkt dat het zichtbaar maken van homoseksualiteit al veel intolerantie kan tegengaan. Daardoor beseffen mensen namelijk dat niet alle homo's hetzelfde zijn en dat stereotypes vaak niet kloppen. 'Het probleem van mensen is dat ze vol met vooroordelen zitten.'

De stadsdeelvoorzitter stelt overigens dat hij anderen nodig heeft in zijn strijd voor de emancipatie van homo's. Zo vindt hij dat minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) een belangrijke rol kan spelen bij het signaleren en tegengaan van intolerantie in gezinnen. Juist christelijke politieke partijen als het CDA en de ChristenUnie zouden volgens hem het voortouw moeten nemen om aan nieuwe religies in Nederland te laten zien hoe ze met homoseksualiteit moeten omgaan."

Er is nog hoop voor Amsterdam. En premier Balkenende en Rouvoet zijn terecht op hun plaats gezet. Marcouch made my day.

In Zuidoost is men nog niet zover. Na de schandalige uitlatingen van Yvette Lont, voormalig raadslid voor de CU, nu Lijst Lont, loopt de Surinaamse bevolking nog steeds achter (laten we eerlijk zijn het is voornamelijk de Surinaamse achterban die nog problemen heeft met homosexualiteit). Discriminatie is vandaag de dag hoofdzakelijk te vinden bij onze allochtone bevolking. Triest maar waar. En daar ligt inderdaad nog een mooie taak voor Mevr. Sweet als stadsdeelvoorzitter.

De bodemloze bouwputten

Vijzel

Er moet een speciale crisis- en herstelwet komen waarmee het Rijk tijdrovende procedures rond infrastructurele bouwprojecten opzij kan zetten. Daarvoor pleit premier Balkenende. De wet moet ‘regelvrije gebieden’ aanwijzen waar slepende bezwaarprocedures van de milieubeweging flink kunnen worden beperkt. Volgens de minister-president kunnen provincies en gemeenten zodoende voldoen aan een eerdere oproep van het kabinet om geplande investeringen in bijvoorbeeld weg- en waterbouw naar voren te halen. ‘Iedereen weet dat het soms te lang duurt voordat de eerste spade de grond ingaat', aldus Balkenende, die de speciale crisiswet samen met de ministers Eurlings (Verkeer) en Cramer (VROM) wil indienen.

Klinkklare onzin. Juist nu in deze gedereguleerde tijd, is regulering dringend noodzakelijk. De bouwindustrie is corrupt. Het bouwen gebeurt steeds meer op onverantwoorde wijze, zodat bouwprojecten regelmatig fout aflopen, en er later gesaneerd moet worden.

Rotterdam: "De bouw van de parkeergarage aan het Museumpark in Rotterdam draait letterlijk op volle toeren. De ondergrondse parkeergarage met waterberging wordt in de volksmond de blunderput genoemd omdat het project keer op keer te maken kreeg met tegenslagen. Bodemverontreiniging, kabels en leidingen in de ondergrond en schade aan het nabijgelegen Sophia Kinderziekenhuis legden de bouw lange tijd stil. Als klap op de vuurpijl bleek de omstreden garage twee keer zo duur te worden dan begroot. Het project kost nu ruim 100 miljoen euro."

Amsterdam: "Een parkeergarage onder het Bos en Lommerplein in Amsterdam-West staat op instorten, nadat een scheur van tien meter in het dak is ontstaan."

En de bouwindustrie heeft de gemeenten praktisch in haar macht. Nog steeds worden onderlinge afspraken gemaakt, en worden de gemeenten voor het blok gezet. Voorbeeld: het Rijksmuseum.

De Noord-Zuidlijn is een ander voorbeeld. Hoe dat gaat aflopen is een andere kwestie met mogelijk veel ernstiger gevolgen. Verzakkingen en lekkages zijn schering en inslag. De gemeente wordt aansprakelijk gehouden, maar in feite is het een falen van de bouwondernemingen. Van kwaliteitswerk is geen sprake, maar de kosten stijgen voortdurend. Ondanks de propagandafilmpjes gaat het goed mis met de Noord-Zuidlijn. Hetzelfde bedrijf is verantwoordelijk voor het instorten van het historisch archief in Keulen. Ik hou mijn hart vast.

Reden temeer om sceptisch te zijn over de gigantische bouwplannen van een paar mensen in stadsdeelraad Zuidoost.

Blinden
Breugel - De blinde leidt de blinde

Gaasperdam tegen bouwplannen

GrBl

AT5: "Stadsdeel Zuidoost wil 5000 woningen bouwen in Gaasperdam. Maar zowel de voltallige oppositie in de deelraad als veel bewoners zien de komst van die flats en de huizen niet zitten. Ze zijn bang dat het groen verloren gaat door de bouw.

Op 15 [sic] april mogen de bewoners nog een keer hun mening geven. Daarna beslist de deelraad of de plannen doorgaan of dat het slechts bij een droom blijft."

Nieuwsitem op video

Let wel, het is NIET op 15 april maar op dinsdag 14 april dat er nog een inspraakmogelijkheid is, namelijk in activiteitencentrum Holendrecht, Holendrechtplein 37, van 19.30 tot 22.00 uur. Schriftelijke zienswijzen kunnen gestuurd worden aan het dagelijks bestuur van het Stadsdeel Zuidoost, t.a.v.

mw. M. de Vree,

Postbus 12491,

1100 AL Amsterdam Zuidoost

of per e-mail aan:

c.glerum@zuidoost.amsterdam.nl

De schriftelijke zienswijzen moeten uiterlijk dinsdag 20 april bij het stadsdeel Zuidoost ingediend zijn.

Bezorgklachten Echo en Stadsblad

Al geruime tijd ligt de bezorging van de streekbladen het Amsterdams Stadsblad en de Echo plat in de wijk Gein. Ik weet niet hoever dit zich uitstrekt maar het schijnt wel een algemeen verschijnsel te zijn. De gemeente Amsterdam publiceert regelmatig informatie in deze kranten en verwacht daarvoor ook dat deze gedistribueerd worden.

Weekmedia: "De Telegraaf Media Groep (TMG), de uitgever van onder meer De Telegraaf heeft het grootste deel van de huis- aan-huis weekbladen van Argo Press overgenomen. De overnamesom is niet bekend gemaakt. TMG verstevigt hiermee zijn positie in de regio Amsterdam. Het concern krijgt het Amsterdams Stadsblad, de Diemer Courant, het Amstelveens Weekblad, de Aalsmeerder Courant, de Uithoornse Courant en De Ronde Vener in handen. De bladen verschijnen in een oplage van ruim 500.000 in de regio."

Als ik het niet dacht, het zijn de vrije jongens van de Telegraaf weer die zich niet houden aan reglement noch fatsoen.

Als u dezelfde problemen heeft, contacteer dan hun bezorgafdeling.

De Echo

Bezorgklachten Echo

Bezorgklachten Amsterdams Stadsblad

Nu u er toch bent, kunt u ook deze reacties lezen: Landelijk woonkarakter Gaasperdam niet aantasten door woningbouw.

Indien de Echo en het Stadsblad verharden in hun laksheid dan kunt u ook hier de mededelingen van de stadsdeelraad volgen.

Bouwplannen deel 2

Hier vindt u het tweede deel van de korte videopresentatie over de 'inspraak' vergadering van 28 maart met bijzondere aandacht voor de zuidoever van de Gaasperplas en het Centraal Park.

Een strook van 80 meter groen wordt door de eerste spreker gezien als een 'barrière tussen plas en buurt' en er werd bijgezegd dat dat ook gezien kon worden 'als kwaliteit of non-kwaliteit'. Dat is een heel vreemde benadering. Groen wordt door de plannenmakers gezien als een barrière. In de plaats van dit groen komt echter een gigantische echte barrière, ook 'wand' genoemd door de spreker, bestaande uit acht (hoogte tot 25 meter) tot twaalf bouwlagen appartementencomplexen. Daarbij werd gewezen op het niet al te rooskleurige uitzicht van de bestaande situatie met tunneltjes e.d. Iemand uit de zaal zei dat dat door het stadsdeel zelf is aangelegd.

De eerste spreker op deze videoclip verklaarde dat wat ons werd voorgesteld geen plannen zijn maar modellen. Als de inwoners het recht hebben op inspraak dan moet dit wel gaan over de daadwerkelijke plannen van het stadsdeel. Trouwens als het gaat om 'wanden' dan kunnen we een voorbeeld daarvan zien in IJburg, waar de meest afschuwelijke wanden zijn gebouwd, die er meer uitzien als gevangenissen dan wooncomplexen.

Er werden twee modellen voorgesteld. Het eerste model behelst 850 woningen, appartementen als een wand gekeerd naar de Gaasperplas en herenhuizen en gezinswoningen naar het zuiden toe. Dit zou 8 to 12 bouwlagen omvatten. De 12 lagen noemt men 'hoofdaccenten'. Dat betekent dus dat deze complexen boven de bomen uit zullen torenen en als 'hoofdaccent' het uitzicht vanuit ander woningen zullen verpesten. Een strook van 100 tot 150 meter zou vrijblijven voor groen. In de praktijk denk ik dat dat veel minder zou zijn, een 'groen' schaamgordeltje enkel bedoeld ten behoeve van de kopers van de appartementen, waarschijnlijk om hun hondjes uit te laten.

Het tweede model omvat 1000 woningen, allemaal appartementen, in 6 tot 10 lagen, met parkeergarages.  Een extra model werd door spreker toegevoegd om erop te wijzen dat er nog veel ergere mogelijkheden bestaan, namelijk alle groen van de zuidoever verwijderen en bouwen tot en zelfs in de Gaasperplas. Kwestie van wat druk op de ketel te zetten.

Het Centraal Park zou bebouwd worden met 'wanden' tot 8 lagen hoog, maar ook herenhuizen en gezinswoningen langs de parkzijde. Wat er dan nog van het park overblijft valt weer in de categorie hondenpoeplocatie en het zou er wel eens zo uit kunnen gaan zien.

Dan zijn er ook nog ingrijpende plannen voor de waterhuishouding. Men wil ergens de waterstroom omdraaien. Nu wordt het overtollige water opgepompt van de Gaasperplas naar de Gaasp. Bij omdraaiing zouden er in de toekomst een aantal opvangreservoirs gebouwd moeten worden om het overtollige water daarin op te vangen. Eerlijk gezegd heb ik niet veel fiducie in dit soort plannen. De kans op overlast is te groot lijkt me. Of is het de bedoeling van het stadsdeel om recalcitrante wijken onder water te zetten als laatste pressiemiddel? Nochtans is volgens spreker het besluit hierover nog niet genomen maar 'wordt hier wel op gekoerst zowel door Rijkswaterstaat als de gemeente Amsterdam'.

Dan is er nog de Gaasperdammerweg die verbreed zal worden en ondergronds gaat. In de 'kamelenvariant' (gaan ze een woestijn creëren?) zou bovenop de Gaasperdammerweg een groene strook komen van 2,5 km lang en 75 m breed, in totaal 17 ha. Dit 'groen' zal 'gebruiksgericht ingericht' worden, dus sportvelden, volkstuinen, nutstuinen en schooltuinen. Nu moet u zich realiseren dat de Gaasperdammerweg een grote toename van verkeer tegemoet ziet, en de luchtvervuiling zal worden afgevoerd aan begin en eindpunt van de tunnel en ergens in het midden. Dat betekent dat het fijnstof en de vervuiling uitgespuwd worden over sportvelden en nutstuinen, wat een regelrechte aantasting is van de volksgezondheid. In plaats van minder groen heeft Zuidoost juist behoefte aan meer groen, echt groen, geen 'parkgroen' maar bomen en struiken.

Een van de aanwezige bewoners vroeg of er ook een model drie mogelijk was, namelijk niet bouwen. Dat bleek niet tot de mogelijkheden te behoren: 'We moeten al deze locaties bebouwen.' Het antwoord van mevr. Verdonk was 'ja, maar dan wel met woningbouw'. Zij is blijkbaar de leukste van het Dagelijks Bestuur van Zuidoost. Mevr. Verdonk zei verder 'dit is een voortzetting van een vastgestelde nota van 4 jaar geleden.' Situaties veranderen mevr. Verdonk. Wij hebben geen boodschap aan een onzinnige nota. We zitten nu een economische crisis en bouwen voor de hogere inkomens zal Gaasperdam en de stadsdeelraad zuur opbreken. Het wordt tijd dat het stadsdeel zich laat leiden door de wensen van de huidige inwoners en de huidige situatie. In Gaasperdam mag onder geen beding gebouwd worden. Ook het bestemmingsplan laat dat niet toe. En het Centraal Park moet park blijven.



Bouwplannen Zuidoost

Afgelopen zaterdag 28 maart werden de bouwplannen voor Zuidoost voorgesteld door Els Verdonk (PvdA), portefeuillehouder Ruimtelijke Ontwikkeling, Emile Jaensch (VVD), portefeuillehouder Financiën, Beheer en Milieu, en een paar andere coryfeeën.

Mevr. Verdonk zal u bekend zijn van haar poging om zichzelf een bouwvergunning te verlenen tegen de wens van de beroepscommissie in. Het lijkt erop alsof ze dezelfde truuk nu gaat toepassen voor haar megalomane bouwplannen voor Zuidoost. Ik dacht dat het bestemmingsplan voor Gaasperdam duidelijk staat voor behoud van alle groengebieden.

Herinnert u zich nog het liedje van Cornelis Vreeswijk, de zanger die furore maakte in Zweden en daar nog steeds zoveel jaren na zijn dood vereerd wordt als een nationale bard? In zijn Domela Blues heeft hij het over de wolven en de apen; de wolven (geldwolven) zijn de lieden die overal geld aan willen verdienen en de apen, de naäpers, zijn de navolgers van de wolven die tegen hun eigen traditie ingaan en gekozen hebben voor de nieuwe politiek van 'marktdenken', privatisering en deregulering. Dus het liedje gaat over de VVD mentaliteit en de afgang van de PvdA. Jan Schaeffer moet zowat de laatste socialist geweest zijn. Dank zij hem zijn hier in Zuidoost betaalbare woningen gebouwd in een groene omgeving.

Hieronder kunt u het eerste deel van een korte video impressie van de vergadering van 28 maart volgen. Het is aan te raden om deze te bekijken op de website van YouTube zodat u het grootst mogelijke beeld te zien krijgt. Klik op HD voor de beste kwaliteit. Het is vandaag 1 april, dus schrik niet van de webpagina die op z'n kop staat; een geintje van de lolbroeken van YouTube. Klik op 'I prefer the old-fashioned layout' om de pagina weer om te draaien.

Alvast een paar opmerkingen over deze beelden. De plannen betreffen 5000 woningen te bouwen onder andere aan de zuidoever van de Gaasperplas. Dat betekent minder groen, maar 'van betere kwaliteit' volgens een spreker. Groen is groen en landschapsgroen is nog steeds de beste kwaliteit. 'Parkgroen' is wat het stadsdeel op het oog heeft, ook genoemd 'familiepark', een park waar de familie zijn bankstellen en rommel kwijt kan wellicht. Dat komt dus neer op verwaarloosde parkjes, percelen en perkjes. Van het creëren van een groot groengebied is geen sprake. Er gaat groen verdwijnen op grote schaal. Het 'koesteren van het landschap' is een illusie, propaganda.

'Waar willen we met z'n allen naar toe?' was de vraag. Het is duidelijk waar de ambtenaren naar toe willen, het vernielen van natuur voor woningbouw. Het 'verbeteren van het imago van zuid-oost', 'aantrekken van middenklasse en hogere inkomens' en 'doorstroming'. U ziet de bui al hangen. Hiervoor zullen de wensen van de huidige bevolking volkomen genegeerd worden. De bedoeling van het stadsdeel is om dure woningen te bouwen; er zijn plannen voor woontorens van 60 meter hoog. En er moeten parkeergarages komen natuurlijk. En wij moeten natuurlijk doorstromen. Ik zou zeggen laten de leden van de stadsdeelraad nu eens 'doorstromen'. Almere is gebouwd om de woningnood in Amsterdam op te vangen. We zitten hier aan de grens met de provincie Utrecht. Dus ons stadsdeel zegt dan met Van Speijk 'dan liever de lucht in' met woontorens.

M.a.w. de zuidoever van de Gaasperplas wordt geruïneerd als deze plannen doorgaan. Het verkeer zou sterk toenemen, zodat het milieu ook nog eens flink aangetast wordt, zeker als de Gaasperdammerweg verbreed wordt. Dus we kunnen een toename van luchtvervuiling verwachten die nog verergerd wordt door de verkleining van het groengebied dat dit kan opvangen.

Er werd ook een Studie 'Over Dreven' gepresenteerd. Een studie is geen plan, maar het ziet ernaar uit dat inspraak hierover ook in een zwart gat zal vallen. Alles bij mekaar zijn dit gigantische plannen, terwijl we nu juist in een financiële crisis verkeren, veroorzaakt door het grote graaien, door privatisering en deregulering. Woningbouw aan de zuidoever zal het Gaasperpark aantasten en de aantrekkingskracht van dit gebied teniet doen, waardoor minder mensen, zeker de hoge inkomens, minder geneigd zullen zijn hier een woning of appartement te kopen. Er staan nu al voldoende huizen in Gaasperdam leeg. Worden er meer woningen gebouwd dan zal er leegstand en verloedering plaatsvinden. De huizenprijzen zullen zakken als een baksteen. Gaasperdam wordt een wingewest voor winstbeluste ondernemers en bestuurders.

Het is duidelijk dat het stadsdeel niet de belangen van de inwoners vertegenwoordigt, maar die van de projectontwikkelaars. Dat is niet de taak van onze bestuurders. Een stadsdeel is geen onderneming die winst moet maken.


© 2009