Weblog Archive april 2011

Pasen aan de Gaasperplas

Van een specialist heb ik vernomen dat de groene kikkers in het Gaasperpark inderdaad poelkikkers zijn, vooral te zien aan de metatarsus, het graafknobbeltje aan de achterpoten dat rond en wit is. Zuivere populaties van poelkikkers zijn zeldzaam. Op het filmpje is ook vluchtig het oranjetipje te zien. Te horen is de koekoek. Het Gaasperpark is een bijzonder park.


(Voor groter beeld klik op het YouTube logo rechtsonder en kies 1080p HD
of kies hierboven eerst 1080p en klik dan op de vier pijltjes)

Poelkikkers

Op eerste paasdag gaan sommige mensen 's ochtends hun auto's wassen (meestal hebben ze er meer dan één), en 's middags wordt de tuin geboend, dat wil zeggen hun betonnen tegeltuin. Daar hebben ze een hogedrukspuit voor nodig en een liter of zes bleekmiddel of iets dergelijks. Betonnen tegels met ingebedde keitjes worden motorisch geschrobd, daarna wordt met de spuit het 'vuil' weggedreven naar de buren en het steegje. Dan is de tuin weer 'schoon', dat wil zeggen dan is hun tuin eigenlijk grondig vervuild. Alleen daarom al zou je de natuur intrekken, want het is niet om aan te zien. Maar ja, er zijn nu eenmaal mensen die beton mooier vinden dan levend mos.

In het Gaasperpark trof ik vandaag een luidruchtig troepje poelkikkers aan. Mooie groene beestjes. Die zijn voornamelijk in het oosten en zuiden van ons land te vinden. Maar ook in het Gaasperpark.

kleinegroenekikker

Volgens recente natuurberichten worden er veel oranjetipjes gesignaleerd. Ik zag er drie in het Gaasperpark. Ze zijn niet erg groot, en ze bleven maar rondvliegen. Dus zag ik geen kans om ze te fotograferen. Veel vogels hadden te lijden van de warmte. De meerkoeten hielden zich zo laag mogelijk op het water en hadden hun vleugels omhoog gespreid. Een reiger stond met zijn snavel open (kon je mooi zijn tong zien).

koet

reiger

De enige vogels die geen last schenen te hebben van de warmte was een paartje verliefde futen die mekaar voortdurend blaadjes aanboden die ze opgevist hadden.

verliefd paar

Overstappaaltje

Vanochtend ben ik naar de Amsterdamse Poort gemetrod voor mijn laatste Paasboodschappen. Het teveel betaalde tijdens een vorige excursie is intussen netjes terugbetaald door het GVB. Maar wat een heisa! Enfin, ook deze keer kwam er een kink in de kabel. De GVB metropoortjes waar je moet uit- en inchecken waren afgesloten. Wat nu? Het vergt heel wat van je creativiteit dat reizen met de metro. Maar goed, er zijn nog de overstappaaltjes. Even denken en ja een overstappaaltje is eigenlijk ook een in- en/of uitcheckpaaltje. Dus midden in de hal op dit GVB overstappaaltje heb ik uitgechecked. Bij terugkomst op station Bijlmer daar weer ingechecked. Had ik ook gewoon het station uit kunnen lopen en op de terugweg dan uit kunnen checken op mijn eindstation? Even denken. Ja, dat had wellicht ook gekund. Want je checkt in en je checkt uit, toch? Nee, want je checkt dan in en uit op hetzelfde station, met een tussentijd van meer dan een uur. Hoe reageert het OVchipwezen daarop? Geen idee.

poortjes
Zo wordt het.

Intussen is men van plan om de in- en uitcheckpoortjes te verplaatsen van de toe/uitgangen van station Bijlmer naar de roltrappen. Ik zit even te denken wat er zo mis kan gaan. Ik ben er nog niet uit. Zolang ze die overstappaaltjes maar aanhouden midden in de hal, voor het geval het weer fout gaat. Toch? Of niet?

Muziek voor vogels


Dit is muziek die ook door vogels en vlinders geapprecieerd wordt. Zet een klein klassiek orkestje in het Gaasperpark onder een eenvoudige luifel en beetje bij beetje zal zich achter de laatste kring van luisteraars een kring van wilde konijnen vormen, in de bomen verzamelt zich het gevogelte en kwettert lekker mee. De oehoe roept zijn instemming. Heerlijk toch. Electronische muziek in het park zou alleen dinosauriërs, neushoorns en mamoeten aantrekken. Die hebben we hier alleen in de politiek.

Nooit genoeg

kanoen

Het is ook nooit genoeg voor de heer Jaensch. Hij gaat stug door om het Gaasperpark om te zetten in een pretpark en heeft lak aan de EHS en HGS. Zijn wens (maar niet die van de inwoners van Zuidoost) is nóg een strand, aan de noordoever van de Gaasperplas. Dat gerealiseerd komt hij met voorstellen voor 'voorzieningen' en horeca natuurlijk.

WeblogEmileJaensch: "Overigens heeft Zuidoost nog een wens voor een extra strand aan de noordzijde van Gaasperplas, in de buurt van de eindhalte van metro 53. We hebben dan ook de afspraak met GGA dat eventuele inkomsten in het gebied (festival, horeca etc) ook geinvesteerd kunnen worden in dezelfde omgeving. Ik spreek de wens uit dat we hier voor 2014 het water vanaf het strand kunnen betreden."

Daar zal zelfs Ballorig niet blij mee zijn. Dan gaat het nog slechter met de omzet. Met andere woorden ook het marktdenken van de heer Jaensch rammelt aan alle kanten. 'Eventuele inkomsten' voor de gemeenschap? Dat is nog nooit vertoond in Zuidoost en dat past ook niet in zijn neoliberale visie over het faciliteren van de commercie, niet de gemeenschap. Hij leeft in een droomwereld en is daarvoor bereid om de werkelijk bestaande droomwereld van het Gaasperpark om zeep te helpen. Wie naar het strand wil gaat naar Zandvoort. Wie van de natuur wil genieten gaat naar het Gaasperpark en omliggende natuurgebiedjes. Ons areaal aan echte natuur (en ook die is gecultiveerd) is piepklein. Daar moeten we zorgvuldig mee omspringen. Er zijn al genoeg strandjes in Zuidoost.

Ik heb de indruk dat de heer Jaensch een hekel heeft aan flora en fauna, en natuur enkel ziet als op zijn best een fraaie entourage voor commercie. Dat er ook miljoenen mensen zijn die daar anders over denken interesseert hem blijkbaar niet.

AOA informatie

Het is duidelijk dat de inwoners van Zuidoost niet adequaat zijn geïnformeerd over het Amsterdam Open Air festival. Daarom heeft niemand een 'zienswijze' in kunnen dienen. Wel zijn vóór het uitgeven van een vergunning diverse bezwaren ingediend. Het stadsdeel beschouwt die voor het gemak en in overeenstemming met hun intentie om dit festival koste wat kost door te drijven, als officiële bezwaarschriften tegen de vergunning. Maar hoe kun je een 'bezwaar' indienen tegen een vergunning als er nog geen vergunning is? (De kennisgeving die is uitgegaan maar niemand bereikt heeft, betreft overigens ook de oostzijde van de Gaasperplas, dus niet het Gaasperpark.) Het stadsdeel interpreteert hier in zijn voordeel. Maar een bezwaar ingediend vóór uitgifte van een vergunning is niets anders dan een 'zienswijze' waarop door het stadsdeel geantwoord had moeten worden. Deze jezuïetenstreek van het Dagelijks Bestuur is bewust zo georganiseerd. Heel handig, maar wel zeer, zeer ondemocratisch. Zelfs een boer op klompen weet dat in een natuurgebied als de Gaasperplas door een festival met electronische muziek onherroepelijk schade toegebracht wordt aan fauna en flora. Het mag volstaan om te vermelden dat het broeden van vogels in de directe hooromtrek van de luidsprekers grondig zal verstoord worden. En dat is bij wet verboden. Men wil hekken plaatsen om de nesten te beschermen. Maar dat is natuurlijk onzin; het geeft wel aan hoe simplistisch men hierover denkt bij Groengebied Amstelland en stadsdeel Zuidoost.

kuifeend
Kuifeend

Toen ik gisteravond naar de informatiebijeenkomst ging langs de Gaasperplas zag ik een kuifeendenpaar. Die zie je niet elke dag op de plas. Toen ik de bijeenkomst verliet en het Gaasperpark inliep, rende er een wild konijn voor me uit. Het Gaasperpark zit vol met veel meer fauna die bescherming nodig heeft. Toen de reclameclip voor het festival werd afgespeeld zonder geluid, kwam uit de zaal de instemmende uitroep 'als dat op het festival ook zou kunnen...'. De slogan 'behoud door ontwikkeling' kwam op mij over als een bedreiging: als jullie niet willen dat we de commercie binnenlaten in het groen dan gaan we het opdoeken! Niet erg fraai. En als je ziet dat er nauwelijks geld verdiend wordt dan begin je je toch af te vragen of dit geen vals argument is. Het ís een vals argument. Er zagen volgens mij ook een paar stromannetjes van de festivalorganisatie onder het publiek.

Ik had na afloop een goed gesprek met de heer La Rose. Net als de heer Jaensch is hij charmant in de omgang. Beiden zijn politici pur sang. Daar kun je alleen maar respect voor hebben. Maar... als je een festival doordrijft zoals dat nu gebeurt dan getuigt dat van weinig respect voor de inwoners van Zuidoost. In feite wordt door beide heren de vloer aangeveegd met de flora- en faunawet, ook de Hoofdgroenstructuur en de Ecologische Hoofdstructuur. Vanzelfsprekend dat je dan veel charme nodig hebt om je inwoners weer te paaien. Het had ook anders gekund. Men had de bewonersorganisaties, vooral Gaasperdam Groen! kunnen informeren over dit festival. Nu beweert dhr. Jaensch dat er een kennisgeving is gepubliceerd, en dat is blijkbaar ook zo, maar die is niet gezien door 99% van de inwoners. Wellicht is die kennisgeving gepubliceerd in De Echo; maar iedereen weet dat de bezorging van De Echo een puinhoop is. En als de kennisgeving is verschenen op de website van het stadsdeel dan kun je niet van iedere burger verlangen dat die elke dag alle kennisgevingen ter kennisname neemt. Dat kan gewoon niet. Daarom is het de taak van het stadsdeel om ervoor te zorgen via eigen krant en huis-aan-huispublikaties bijvoorbeeld, dat die kennisgeving tot bij de burgers komt. Trouwens, in die kennisgeving stond dat het ging om de oostkant van de Gaasperplas, de plek waar ook Gaasper Pleasure werd en wordt gehouden, dus niet het Gaasperpark. De oostzijde is daarvoor wel een geschikt terrein. Maar midden tussen het groen, tussen de bomen van het Gaasperpark is een aantasting van fauna en flora. Dat men het hele Gaasperpark nu wil exploiteren getuigt van grote arrogantie. Men heeft de inwoners ook verkeerd geïnformeerd nadat men er alles aan had gedaan om die kennisgeving zo geruisloos mogelijk bekend te maken.

Wat we nu meemaken is een farce, een ondemocratische exercitie van twee charmante heren met lak aan de wetten en afspraken. Van de VVD kun je dit soort tactieken verwachten, maar van de PvdA verwacht je geen instemming met een neoliberaal beleid dat hoofdzakelijk de commercie bevoordeelt en de natuur verder aantast. Zoals u in onderstaand filmverslag kunt horen brengt dit festival nauwelijks iets op voor ons stadsdeel, ondanks de mooie slogans die gisteren tijdens de presentatie getoond werden. Die slogans zijn een leugen. Het is ook afwachten of de organisatoren zich zullen houden aan het herstellen van alle schade ontstaan tijdens het festival. Het bedrijf dat een aanvraag voor dit festival heeft ingediend is Sky Concepts & Events bv. Tien andere organisaties zijn erbij betrokken. Dus de grootste winst zal naar Sky Concepts gaan, heb ik de indruk. Met een totale opbrengst van tegen de 320.000 euro kun je het stadsdeel en Groengebied Amstelland meer bieden dan een povere 10.000 euro voor zo'n exclusieve omgeving, indien die al geïnd worden. Dit zei Sjoerd Wynia tegen de VPRO: "Er zijn ook genoeg verschillen met andere festivals: 'We zitten op een nieuwe plek, waardoor we relatief goedkoop kunnen blijven.'" Dus GGA en het stadsdeel hebben ons onontdekt pareltje voor een appel en een ei verpacht.


Klik op het YouTube logo om het filmpje groter en leesbaarder te bekijken.

Weer wordt de natuur in Zuidoost aangetast op een hoogst ondemocratische manier. Een dergelijk electronisch festival hoort thuis bij de Arena, hét uitgaansgebied van Zuidoost. Er is daar ruimte genoeg en men stoort er de woonwijken en de natuurgebieden niet. Het stadsdeel is van plan om drie keer per jaar zo'n evenement te organiseren. Veel fauna zal er dan niet overblijven of terugkeren.

Gisteren is door de ChristenUnie een aantal vragen gesteld over de organisatie van het festival:

"Op 4 juni as zal er in het Gaasperplas het grootschalig muziekevenement ‘Amsterdam Open Air’ worden georganiseerd.

Beseffende dat e.e.a. op het terrein van Groengebied Amstelland zich begeeft, zijn de onderstaande vragen gericht op het aandeel/verantwoordelijkheid/bevoegdheid van stadsdeel Zuidoost:

Vraag 1: Ontvangst dit evenement subsidie vanuit Amsterdam Zuidoost? Zijn er kosten aan verbonden voor het stadsdeel, bijvoorbeeld extra kosten van schoonmaak?

Vraag 2: Ontvangt het stadsdeel inkomsten uit dit evenement? Zo ja wat zijn deze inkomsten, bijvoorbeeld vergunning, gebruikmaken grond etc.?

Vraag 3: Hoe wordt gedurende de op- en afbouwwerkzaamheden erop toegezien (door het stadsdeel) dat er geen schade wordt aangericht aan het park?

Vraag 4: Hoe wordt gedurende het evenement toegezien op de veiligheid en openbare orde? Is er bijvoorbeeld extra politie/brandweer inzet?

Vraag 5: Lopen er meer vergunningaanvragen voor grootschalige evenementen in het Gaasperplasgebied? Of verwacht u die?

Vraag 6: Hoe vaak verwacht het DB per jaar een grootschalig evenement toe te laten in het Gaasperplasgebied?

Vraag 7: Kunt u ons toezeggen een evaluatie/notitie (verloop, betreffende dit aanstaande evenement te sturen aan de raad/commissie binnen twee weken na 4 juni?"

Van de andere partijen heb ik nog niets gehoord. Verder wil nog even kwijt dat de mensen van Amsterdam Open Air een professionele indruk maken en serieus en integer een leuk festival willen opzetten. Alleen is het Gaasperpark daarvoor niet de geschikte plek.

Amsterdam Open Air

Vanavond om 20.00 uur is er in het Planetarium in het Gaasperpark een informatieavond over het Amsterdam Open Air festival op 4 juni. Meer hierover leest u hier. Op de site van Emile Jaensch, portefeuillehouder in stadsdeel Zuidoost, staat een reactie op Emiles enthousiaste bericht over het evenement.

gaasperreiger

Onderstaande reactie van Winnie Meyer Ricard geeft precies aan waar het om gaat:

"Beste Emile, geachte stadsdeelportefeuillehouder,

 De droom van de een is de (lange) nachtmerrie van de ander.

Van park tot poptempel.

 “Ik droom van plantsoenen waar het publiek, oud en jong, onwetend en ingewijd, het hele jaar door gemakkelijk getuige kan zijn van wat in de loop der seizoenen, (….) op het gebied van onze inheemse planten- en dierenwereld te beleven valt. Een plantsoen, waar de stedeling zich gedurende enige vrije uren per week kan inleven in onze flora en fauna en een goede inleiding en voorbereiding kan vinden voor een vruchtbaar verblijf in onze beroemde vakantieoorden.”

 Degene die dit zo´n 70 jaar geleden schreef, en bij vakantieoorden nog dacht aan Texel, Otterloo en Schin op Geul, zette zich naast de bevordering van “natuur om de hoek” ook in voor het behoud van “woeste gronden” waar wilde planten en dieren konden blijven gedijen in plaats van het steeds meer ontginnen ervan voor eindeloze aardappelvelden. Hij stimuleerde ook mensen om zich aaneen te sluiten om zo sterker te staan om onze natuur te behouden. Zo werd onder andere de Vereniging tot behoud van Natuurmonumenten opgericht en werd het Naardermeer, bestemd als vuilstortplaats voor Amsterdam – ook toen al! - behouden. Met tientallen fraai geïllustreerde uitgaven, nu zeer geliefd op Marktplaats, zorgde hij ervoor dat ook het “grote publiek” de kans kreeg natuur en omgeving van eigen land te ontdekken.

 Sinds Jac. P. Thijsse, inderdaad hij is die schrijvende natuurliefhebber, ging er nog veel fraais in ons land verloren voordat men eindelijk begreep waarom behoud van dieren- en plantensoorten, van biodiversiteit, niet alleen voor biologen en professoren, maar voor iedereen belangrijk is, waarom genieten van en recreëren in de natuur dichtbij en verder weg essentieel is voor ons levensgeluk en gezondheid.

 Er veranderde veel ten goede. Meer clubs gingen zich inzetten voor onze omgeving, landelijk, maar ook kleinschalig, mensen in gewone woonbuurten komen nu op voor “hun” natuur dichtbij. Landelijk en provinciaal natuurbeleid maakte bijvoorbeeld de EHS met natuurverbindingen en speciale beschermde gebieden mogelijk. Maar ook beleid per woon- en leefomgeving, dat in Amsterdam de HGS, maar ook postzegelparkjes opleverde.

Beleid waarbij, meer en minder succesvol, wordt geprobeerd, recreatie en een veelzijdige leefomgeving te combineren. Zoals in onze regio Groengebied Amstelland dat doet met de recreatie- en natuurgebieden aan de zuidoostelijk stadsranden.

- Als doel heeft dit recreatieschap onder meer: het tot stand brengen en bewaren van een natuurlijk milieu.

- Het bestuur, waarin ook stadsdeel Zuidoost is vertegenwoordigd, en de medewerkers proberen dit onder meer te realiseren door toezicht te houden op naleving van wetten, verordeningen en bepalingen in het gebied.

Er is dankzij deze organisatie veel tot stand gebracht. Wij als bewoners kunnen dichtbij huis ontspannen, andere mensen ontmoeten en genieten van de natuur, zoals tijdens deze mooie aprildagen.

Maar o, wat gaat er ook veel mis, wat worden de oorspronkelijke uitgangspunten onder het mom van “genieten” vaak te grabbel gegooid. Net zoals er landelijk nu een trend is om alles wat in vele jaren hard werk voor de natuur is bereikt bij het grof vuil te zetten.

 Gisteren begroeven we een van de opvolgers van Thijsse en Heimans, iemand die de natuur van Amsterdam en omgeving (en elders in Nederland!) heel goed kende en liefhad, er inspirerend over schreef en ontelbare foto´s ervan maakte. Tien jaar geleden schreef hij “Ik vind het bespottelijk dat we niet in staat zijn de natuur die we nog hebben te behouden”, over het nieuwe hotel en de jachthaven van IJmuiden, waarvoor een duingebied was opgeofferd.

Het is inderdaad bespottelijk, wat er ook nu weer landelijk gebeurt, maar ook steeds weer hier in en nabij ons stadsdeel. Door mensen die beter zouden moeten weten, die de verantwoording kregen voor het “naleven van de wetten enz. om dat “natuurlijke milieu” in stand te houden. In plaats daarvan schenden ze steeds weer zelf de wetgeving die er bijvoorbeeld is voor Flora en Fauna.

Diezelfde bestuurders van stadsdeel en Groengebied zeiden na het Bal-lorig debacle “eens, maar nooit weer”.

Tot aan de volgende grote misser dan weer…

 Nu de Structuurvisie Amsterdam vooralsnog bouwen aan de Gaasperplas uitsluit en het hele gebied is opgenomen in HGS en EHS, vonden Groengebied en stadsdeel het een goed idee het park dan maar op een andere manier te verzieken. Voor “hippe en jonge lui” (dus niet voor bijvoorbeeld buurtbewoners) wordt een festival georganiseerd, dat als test moet dienen, voor ongetwijfeld veel meer vergelijkbaar feestelijks, vooral bedoeld om meer mensen naar het park te trekken en hen te laten ervaren dat dit een heerlijk gebied is om te vertoeven. (Dat het ook een goed gebied is om te wonen, staat er ook nog stiekem tussen gefrommeld).

 Toen verontruste bewoners voor het eerst melding maakten van dit plan, was er veel nog niet duidelijk. Voor hoeveel bezoekers was het bedoeld, wanneer was het gepland, er was sprake van eind juni, waar in het park en op welke manier. Duidelijk aangekondigd en tevoren overlegd met de – niet hippe – bewoners van Zuidoost werd er niet.

Nu blijkt het dus al begin juni te zijn! Verbijsterd vraagt iedereen zich af: hoe halen jullie het in je bolle hoofd!

Een dergelijk “evenement” op die fraaie “metropolitane plek” kan misschien onder voorwaarden eventueel in het Gaasperpark worden georganiseerd.

- Maar niet middenin de broedtijd! De organisatie is “gewend in natuurgebieden” te werken. Ook in de broedtijd, ook in HGS-gebied? Gevraagd? De GGA-medewerker die ik al begin maart er over aansprak had nog nooit van “broedtijd” gehoord. Hij zou het doorgeven…

- Hieronder staat een korte samenvatting van de Natuurwetgeving, Kunnen stadsdeel en Groengebied garanderen dat de genoemde wetgeving niet wordt overtreden?

- Niet in een af te sluiten deel van het park, dat volgens het bestemmingsplan Gaasperdam een openbare functie heeft. Wat wordt er door en voor de hekken beschadigd?

- Niet met een dergelijk groot aantal bezoekers in een gebied dat direct grenst aan de woonbebouwing.

- Niet met 4 hoofdpodia en diverse kleinere. Voor de opbouw alleen al zullen vrachtauto’s´s nodig zijn, rijplaten moeten worden gelegd enz. Wat wordt daardoor beschadigd en verstoord?

- Niet daar waar muziek over water, zoals bekend, heel ver draagt. Het Gaasperpark ligt nu eenmaal aan dat water...

- Wie betaalt de schoonmaakkosten e.d. De bewoners van Zuidoost?

- Datzelfde geldt voor kosten van de beveiliging? Wie betaalt dat?

 Hoor ik iets mompelen over oude taarten?

- Toen jij nog luierde liep ik al in een T-shirt met We Help You in Kralingen rond. In augustus…. Daarna bezocht ik vele pop-concerten, binnen en buiten, maar nooit in kwetsbare gebieden zoals hier en in het voorjaar. Als o.a. mede-oprichter van de Amsterdamse sleep-inns organiseerde ik allerlei grotere en kleinere festivals en activiteiten voor hippe en jonge lui. Natuur en cultuur kunnen goed samengaan, maar niet ten koste van de natuur.

- Sinds enkele jaren organiseren jongeren uit Gaasperdam zelf “Gaasperpleasure”. Ze doen daarvoor alles zelf. Half augustus, op een locatie aan de zuidkant van de Gaasperplas waar niet veel schade kan worden aangericht. Sommige mensen in de nabije en verdere omgeving (het geluid draagt ver!) vinden die dag herrie al een bezoeking. Anderen, zoals ik, hebben er minder moeite mee, op dat moment en die plaats en met een betrekkelijk beperkt aantal bezoekers. Dit jaar wilden deze jongeren ook een dag voor “iedereen” organiseren, ook voor hippe oude lui dus. Dit initiatief van eigen jongeren uit de wijk werd afgewezen ten gunste van de grote commerciële clubs van elders.

- Denk je nu echt dat die bezoekers zullen ervaren hoe heerlijk het hier vertoeven is en weer terug zullen komen om van de natuur te genieten? Wel eens de day after het festival in Spaarnwoude geweest? Eén grote berg rotzooi en vertrapt gras. Wat die schattige roze afvalbakken bij de Gaasperplas niet kunnen verwerken aan vuilnis kun je juist nu zien op foto´s op de AT5 website na afgelopen weekend al. Toen er geen 10.000 mensen rondhopsten.

- Tenslotte. Denken Groengebied Amstelland en stadsdeel Zuidoost echt dat het lieftallige meisje in het filmpje hier straks de kans krijgt om de “nature van de Gaasperplas te exploreren”, die schattige konijntjes te zien en de nachtegaal te horen zingen? En dat ze de moeite neemt om nog eens terug te komen op een “gewone” dag?

 En dan ook nog.

Vandaag organiseert de festivalorganisatie in het Planetarium een bijeenkomst van maar liefst een uur voor “bewoners van Nellestein” om zich voor te stellen en de plooien glad te strijken. Gelukkig zijn ook bewoners van de andere kant van de plas uitgenodigd, want ja, dat ver-dragende geluid hè… Maar grote delen van de buurten daar zijn niet uitgenodigd, hoewel die evenveel overlast ervaren. En nog erger, de organisaties die zijn gevestigd aan de Gaasperplas en/of zich bezig houden met de belangen ervan zijn helemaal niet geraadpleegd, laat staan uitgenodigd.

Om oud vertrouwde kreten te gebruiken: Hoort zegt het voort en Komt allen!

 Winnie MR

gaasperrust

 Een klein lesje wetgeving voor bestuurders.

Iedereen die binnen- en buiten de bebouwde kom activiteiten onderneemt, of dat nu bouwactiviteiten of beheerswerkzaamheden betreft, het aanleggen van wegen of het organiseren van evenementen moet rekening houden met de

Flora- en Faunawet

Het uitgangspunt van de Flora -en Faunawet is 'Nee, tenzij'. Dit betekent dat alles wat schadelijk is voor bedreigde soorten verboden is. Van het verbod ('nee') kan alleen onder bepaalde voorwaarden ('tenzij') worden afgeweken.

Zorgplicht en verbodsbepalingen

In de Flora- en Faunawet is een zorgplicht opgenomen die voor alle dieren geldt. Menselijk handelen mag geen nadelige gevolgen hebben voor dieren. Naast de zorgplicht bevat de wet ook een aantal verbodsbepalingen die zorgen dat in het wild levende soorten zoveel mogelijk met rust worden gelaten. Het is niet toegestaan planten te plukken en dieren te doden, te vangen of te verstoren die onder de Flora- en Faunawet vallen.

Hieronder de voor ons hier het meest relevante.

 Bepalingen betreffende dieren in hun natuurlijke leefomgeving

 Artikel 9: Het is verboden dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te doden, te verwonden, te vangen, te bemachtigen of met het oog daarop op te sporen.

 Artikel 10: Het is verboden dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, opzettelijk te verontrusten.

 Artikel 11: Het is verboden nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te beschadigen, te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren.

Apart even aandacht voor vogels, hoewel in het Gaasperplaspark bijvoorbeeld ook zeer kwetsbare vleermuizen en amfibieën voorkomen, alle beschermd.

 Alle vogels die van nature in het wild voorkomen op het grondgebied van de EU worden beschermd door de Flora- en Faunawet. Vogels die gekweekt worden (…) vallen dus niet onder deze wet. (….). Om deze bescherming gestalte te geven, bevat de Flora- en Faunawet allerlei verboden zoals het verbod op het doden, verwonden en verstoren van vogels, hun nesten en eieren.

 Vogels worden in het bijzonder beschermd tijdens het broedseizoen. Van wanneer tot wanneer duurt het broedseizoen? Vaak wordt als grove lijn gezegd dat het broedseizoen duurt van 15 maart tot en met 15 augustus. De bescherming van vogels is echter niet gebaseerd op een datum, maar op het daadwerkelijke broedseizoen. Dat kan ook al voor 15 maart of na 15 augustus zijn. Het broedseizoen begint niet pas wanneer de eieren gelegd zijn. Het broedseizoen gaat al van start met de paarvorming, territorium afbakenen en het bouwen van nesten. In deze tijdsspan worden vogels, hun nesten en eieren beschermd door de Flora- en Faunawet. Het nest mag niet verwijderd, verstoord of leeggehaald worden."

Dorrestijns YouTube channel

Hans Dorrestijn heeft zijn eigen YouTube channel. Met het dier van de maand.


Il dolce far niente

Cosmo copy
Cosmo

"What is the victory of a cat on a hot tin roof?—I wish I knew...
Just staying on it, I guess, as long as he can..."

Tennessee Williams

Het Gein

pmondriaanslootjelandvreugd
Piet Mondriaan - Slootje bij boerderij Landvreugd

Dit slootje is nu nog steeds vrijwel hetzelfde als toen Mondriaan het tekende en schilderde, en het ligt langs het Gein. Abusievelijk werd dit tafereel en het schilderij dat Mondriaan daar ook maakte achteraf door anderen de titel 'Sloot bij het Kalfje' gegeven. Maar het is nu wel duidelijk dat dit een slootje langs het Gein is, waar vroeger boerderij Landvreugd stond (door Mondriaan en Jacob Olie foutief Landzicht genoemd).

SlootjebijLandvreugd

Voor verdere exploratie van het Gein kijk in de Leuke Sites in de rechterkolom waar een paar nieuwe links (vernieuwde fotosites) naast de oude zijn toegevoegd:
Wandeling in het Gaasperpark
Langs het Gein
Zuidoost in infrarood
Het Gein in Google Maps
Het Gein in Google Earth

Beleef de lente

webcams
Klik op plaatje

Leuke webcams van Vogelbescherming! Hier ziet u zèlf hoe vogels leven: van het eerste ei tot de laatste vogel die het nest uitvliegt. 4 maanden lang, van 1 maart tot 1 juli, live, 7 dagen per week en 24 uur per dag. Volg de ooievaar, oehoe, boomklever, boerenzwaluw, slechtvalk, steenuil, ijsvogel en purperreiger. Kijk mee hoe ze hun nest bouwen, paren, hun jongen voeren en leren vliegen!

Change indeed

imflender

Dat er iets veranderd is in de wereldorde kan niemand meer ontkennen. De signalen zijn duidelijk. Terwijl vroeger de VS, met zijn controlemechanismen als IMF en Wereldbank de wereld geordend hield op basis van zijn eigen belangen, is het land nu zelf voorwerp van kritiek en inmenging.

FT: "The US lacks a “credible strategy” to stabilise its mounting public debt, posing a small but significant risk of a new global economic crisis, says the International Monetary Fund.

In an unusually stern rebuke to its largest shareholder, the IMF said the US was the only advanced economy to be increasing its underlying budget deficit in 2011, at a time when its economy was growing fast enough to reduce borrowing.

The latest warning on the deficit was delivered as Barack Obama, the US president, is becoming increasingly engaged in the debate over ways to curb America’s mounting debt.

To meet the 2010 pledge by the Group of 20 countries for all advanced economies – except Japan – to halve their deficits by 2013, the US would need to implement tougher austerity measures than in any two-year period since records began in 1960, the IMF said."

Het IMF heeft al heel wat economieën om zeep geholpen. Het opdringen van bezuinigingsmaatregelen ging bovendien vaak gepaard met groot geweld, zoals in Chili, Argentinië etc. etc. Die landen zijn tot de bedelstaf gedreven. Duizenden mensen werden vermoord. De bevolking werd bewust arm gemaakt. Nationale industrieën werden door devalutaties zo goed als waardeloos en werden goedkoop opgekocht door buitenlandse (meestal Amerikaanse) multinationals. Het gevolg was dat alle winsten in die landen gemaakt naar het buitenland afvloeiden. Alleen die landen die zich wisten te onttrekken aan de invloed van het IMF konden overleven. Veel van die landen hebben na verloop van tijd gewoon geweigerd hun schulden te betalen en zijn opnieuw van start gegaan met een schone lei. Dat viel niet in goede aarde bij de VS. Militaire ingrepen volgden dus. Maar intussen is wel duidelijk dat 'austerity', een politiek van bezuinigingen negatief werkt op de economie van elk land. Dat geldt ook voor de VS. Het enige voordeel dat er uit te halen is is enkel en alleen voor de multinationals en financiële markten die goedkoop bedrijven en aandelen opkopen, en zelfs hele staten door valutamanipulaties op de rand van de afgrond kunnen brengen om er hun voordeel mee te doen.

UN: "The money spent by countries to achieve targets such as eliminating poverty, educating all children and providing decent health care is still only a fraction of what they spend on arming themselves, a senior United Nations disarmament official warned today."

Feit is wel dat de VS geld uitgeeft aan zinloze oorlogen die uiteindelijk toch verloren worden. Enkel de oliemaatschappijen en multinationals profiteren hiervan. (En wie dacht dat we voor goedkope olie voor ons autootje verplicht zijn om oorlog te voeren komt bedrogen uit.) Maar zelfs de multinationals zijn een blok aan het been van elke staat, ook de VS. Er is geen enkele multinational die de belastingen afdraagt die ze zouden moeten betalen. Het neoliberalisme met zijn 'vrije' markteconomie, onder de dictatuur van het IMF en de Wereldbank, heeft gefaald, maar nog steeds draait de mallemolen door. De crisis wordt afgewenteld op de burgers. Het IMF stelt voorwaarden aan leningen, en die zijn niet bedoeld om de burgers te gerieven (het tegendeel is het geval), maar om de internationale banken en multinationals gigantische winsten te bezorgen. De middelen daarvoor zijn: privatisering van nationaal bezit en deregulering.

crazy

Nu is ook de VS aan de beurt. Al vaker heb ik gewezen op de enige oplossing uit de crisis: het afnemen van het recht op geldcreatie door banken en het terugnemen van dit recht door nationale staten. De schuldenberg bestaat in feite niet. Het is een boekhoudkundig verschijnsel dat ook boekhoudkundig opgelost kan worden. Banken creëren geld uit het niets, wat altijd een privilege is geweest van staten. Dat de banken dit geld uit het niets creëren betekent ook dat ze constant insolvabel zijn. Meer dan 90% van het geld waar ze mee werken, lenen en aandelen mee verhandelen, hebben ze niet. Dat is ook de diepere reden voor deze crisis. Het hele banksysteem staat permanent op instorten, en het zijn vreemd genoeg de staten die dan moeten ingrijpen om de banken overeind te houden als ze teveel risico's genomen hebben. Bovendien worden winsten gemaakt in deze casino-economie meteen zoveel mogelijk uitgekeerd als bonussen, zodat ze zelf geen reserves opbouwen. Reden temeer om de geldcreatie weer in handen te geven van verantwoordelijke staten en centrale banken. 

Het hele bezuinigingscircus is schadelijk voor de reële economie en de wereldbevolking. Het is wel noodzakelijk om kosten die gemaakt worden voor zinloze exercities als oorlogen niet langer goed te keuren, maar dat geld te besteden aan het in stand houden van onze economie en maatschappij. Nu wordt winst gemaakt door te profiteren van dalende koersen, falende bedrijven, instortende valuta. Dat is wat Marx het roofkapitalisme noemde. Er heerst armoede in de VS.

AlterNet: "The ruins of the American economy represent a massive crime scene. Wall Street built a house of cards on fraud and misrepresentation, it crashed, and Americans' aggregate net worth is now more than $12 trillion off of its peak. Unemployment remains sky-high and the prospects for a robust recovery anytime soon are dim.

But as Naomi Klein artfully laid out in her book, The Shock Doctrine, a catastrophe for you and I usually presents an opportunity for the Titans of capital. And the grievous economic crisis affecting so many American families is no exception -- big business has found a number of ways to profit, directly, from Main Street's economic pain. Like vultures descending on a rotting corpse, they've come up with a variety of innovative methods to pull the last scraps of meat off the bones of America's middle-class."

EUObserver: "Greece has won a reduction of 100 basis points - one percent - in the interest rate it pays on its €110 billion loan and an extension of the payment period from the current three and a half years to seven and a half.
Ireland was offered a similar reduction, but the country's new prime minister said he could not accept the terms demanded."

Wat nu in Griekenland en elders in Europa gebeurt is het dwingen van landen die het moeilijk hebben om hun nationale economie goedkoop te verkopen aan het buitenland, in ruil voor een iets lagere rente op hun schulden. De winsten gaan zo naar het buitenland en de burgers zelf draaien op voor de hoge rente wegens hun nationale schuld. Zo worden landen de armoede in gedreven. Zo zijn nationale staten niet meer in staat hun eigen land in stand te houden. Zo gaat Europa ten onder. En dat voor een kaste wereldvreemde financiële machthebbers waarvan we de namen niet eens kennen, voor financiële dogma's die vals gebleken zijn en aantoonbaar leiden tot het verval van welvaart en maatschappelijke samenhang. De enigen die profiteren van de crisis zijn de financiële molochs (too big to fail) en hedge funds. Het gaat niet meer om mensen, maar om geld. Het begin van het einde van een beschaving.

Stop the Austerity Craze! Massive Budget Slashing Can Lead to Economic Disaster, Violence and Repression

Wat de VS in elk geval niet kan doen is zelf deze (kaduke) 'regels' aan de laars lappen en andere landen manu militari – zoals dat met Joegoslavië is gebeurd – dwingen er wel aan te voldoen. Dus ofwel volgt de VS de geldende monetaire regels of ze veranderen die op een manier die gunstig is voor de hele wereld. Maar ik zie Obama niet in die laatste zin optreden. Het zou hem letterlijk zijn hachje kosten. De ware machthebbers in deze wereld zijn de financiële machthebbers. En hun macht is niet gebaseerd op een reële hoeveelheid geld, goud of wat ook, maar op het in handen hebben van de regels en markten.

IMFailure

General Electric Imagination at work

monogram

GENewscenters: "Fairfield, CT, 13th April, 2011 - GE CEO Jeffrey Immelt has informed the Obama administration that the company will be gifting its entire 2010 tax refund, worth $3.2 Billion, to the US Treasury on April 18, Tax Day, and will furthermore adopt a host of new policies that secure its position as a leader in corporate social responsibility.

"We want the public to know that we've heard them, and that we know many Americans are going through tough times," said GE CEO Jeffrey Immelt. "GE will therefore give our 2010 tax refund back to the public and allow the public to decide how to spend it.""

Bovenstaand bericht kreeg ik als e-mail toegestuurd. Gedurende een paar seconden dacht ik, wow, gaat het sociaal ondernemen dan toch van start? Maar even later won mijn argwaan het. De YesMen? Er staat nog niets op hun site over deze actie. Er is toch iets vreemds met bovenstaande link. Maar stel dat het klopt en geen hoax is, dan zou dat toch mooi zijn, niet waar? Even verder gegoogled, en ja hoor, the YesMen are at it again. Zeer goed georganiseerd overigens.

Update: GE had de hoax gauw door. Bovengenoemde link is niet meer bereikbaar. In elk geval kunt u de inhoud hier lezen. Wie het hele artikel wil, kan dat van mij toegestuurd krijgen.

Tweede update: meer nieuws hierover op US Uncut.

NYTimes: "The company reported worldwide profits of $14.2 billion, and said $5.1 billion of the total came from its operations in the United States.
Its American tax bill? None. In fact, G.E. claimed a tax benefit of $3.2 billion."

Onontdekt pareltje

Op zaterdag 4 juni wordt door Amsterdam Open AIR, een initiatief van AIR, MTV en een aantal andere partijen uit het Amsterdamse uitgaanscircuit, een muziekfestival georganiseerd aan de noordzijde van het 'recreatiegebied' Gaasperplas. Zelfs de naam 'Gaasperplaspark' is al vervangen door onze op geld beluste bestuurders en muziekmaffia. Er zijn vier hoofdpodia met Apenkooi, Carnivale, Format en GirlsLoveDJs, terwijl Nachtspelen, Plak en Vage Gasten het programma compleet maken door de kleinere stages onder hun hoede te nemen. Met andere woorden alle grasveldjes worden onder de voet gelopen en hier en daar hoopt men nog wat gaatjes in het park te kunnen vullen.


Het programma is duidelijk bedoeld voor de jongere jongere. Er zal dus ook wel wat gedronken en/of 'gebruikt' moeten worden langs de zijlijn. Dat betekent dat het Gaasperpark dat onderdeel is van de Hoofdgroenstructuur (HGS) en de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) onder de voet gelopen zal worden door jongeren die totaal geen binding hebben met natuur of milieu.

De commercie neemt dus bezit van het Gaasperpark. Waarschijnlijk denkt het stadsdeel hiermee geld te kunnen verdienen, maar het ziet ernaar uit dat de kosten die gemaakt zullen moeten worden om het park netjes af te leveren na het festival de gemaakte winst zullen overschrijden. Het Gaasperpark is niet geschikt voor een festival als dit, hoogstens voor een gezellig strijkkwartetje onder een muziekluifel. Als dit het idee is dat het Stadsdeel heeft van een 'stadspark' dan hebben we te maken met een bende natuurhaters die natuur totaal ondergeschikt willen maken aan de commercie. Dat Groengebied Amstelland zich hiertoe leent is schandalig. Als de commercie maar goed verdient is hun oordeel, de lasten (zowel financieel als anderszins) zullen de bewoners van Zuidoost wel moeten dragen. Meestal is het met evenementen in Amsterdam zo dat de winsten afvloeien naar 'het nut van het particulier' en dat de gemeenschap opdraait voor de kosten en verliezen (denk aan Kwakoe).

reiger
Hier komt een van de 'stages'
(reiger maakt zich al uit de voeten)

U kunt nog bezwaar maken tegen een vergunning bij het stadsdeel. Maar men heeft alvast een voorschot genomen ('de vergunningen zijn zo goed als rond') en kaartjes kunt u al bestellen voor 32,50€ per stuk ex fee ('deur': € 40,-). Maar daarvoor kunt u dan ook Zuidoost flink op zijn kop zetten, fauna en flora grondig teisteren en de bewoners veel overlast bezorgen. Ik kan me voorstellen dat de hoge prijs voor werkende jongeren een bezwaar kan vormen, maar gezien de ligging van het Gaasperpark zijn er genoeg sluipwegen mogelijk, inclusief over water. Houdt dit in dat er een cordon van 'beveiligers' en staketsels rond het Gaasperpark komt te liggen? Ik hou mijn hart vast.

Wie dat niet wil, kan protesteren tijdens de informatieavond die samen met het stadsdeel en Groengebied Amstelland (et tu, Brute!) georganiseerd wordt op woensdag 20 april van 20 tot 21 uur in het Planetarium in het Gaasperpark. Festivals horen niet thuis in een natuurgebied waar ze schade toebrengen aan fauna en flora. Een uitgaansgebied als de Arena is daar in de eerste plaats voor bedoeld.

Wat voor warhoofden zitten er momenteel in ons stadsdeelbestuur om ons 'onontdekt pareltje' te willen verzieken met 'geavanceerde geluidssystemen'! Langs de oever van de Gaasperplas, vooral de zuidzijde, zijn onlangs veel bomen en struiken gekapt; dus het lawaai van de noordzijde kan nu makkelijker Gaasperdam indenderen.

Sommigen hebben blijkbaar niet genoeg aan het beter geschikt terrein van de windsurfers dat ook gebruikt wordt voor Gaasperpleasure, maar hebben ze behoefte aan een echt groen park om te housen. Maar men komt voor de muziek, niet voor het groen, dus de enige geschikte plek is rond de Arena.

Het zou verboden moeten worden!

spielende_klaviertasten

BoF: "Staatssecretaris Fred Teeven kondigt vanmiddag aan dat hij een downloadverbod in Nederland wil introduceren. Individuele gebruikers kunnen worden aangepakt en providers kunnen worden verplicht om websites te blokkeren. Een downloadverbod is slecht voor muzikanten, voor fans en voor internetvrijheid in Nederland.

Op dit moment is het downloaden van muziek en films voor eigen gebruik nog toegestaan. De staatssecretaris wil dat verbieden en internetproviders kunnen laten verplichten om de toegang tot platformwebsites te blokkeren. De voorstellen zijn slecht voor muzikanten, die een thuiskopievergoeding voor blanco dragers mislopen. Daarnaast wordt het gedrag van miljoenen downloadende fans in één klap in de onrechtmatige hoek geplaatst. En het voorstel om websites te laten blokkeren is een eerste stap richting censuur.

Alhoewel de staatssecretaris anders doet voorkomen, zijn de plannen uiteindelijk gericht op de repressie van individuele internetgebruikers. Er zijn nu namelijk al juridische mogelijkheden om commerciële verspreiders aan te pakken via de rechter, zonder een downloadverbod. En hoewel Teeven toezegt dat de politie niet achter individuele downloaders zal aangaan, zouden andere partijen hierdoor wel rechtszaken kunnen aanspannen tegen individuele internetters. Tot slot is uiteindelijk de enige manier om het downloadverbod te handhaven, door een permanente internettap te plaatsen bij alle Nederlanders."

Karin Spaink: "Je ziet het volgende probleem al opdoemen: die blokkades werken namelijk niet. Een beetje internetter omzeilt ze moeiteloos. Bovendien zijn dergelijke sites meestal allang niet meer zichtbaar: alleen op uitnodiging en met een wachtwoord kom je binnen. (Intrigerend feit: juist op zulke besloten sites doen mensen enorm hun best om oud materiaal dat alle commerciële partijen links laten liggen, te digitaliseren en opnieuw te verspreiden.)

Wat is de overheid van plan indien de voorgestelde blokkades niets uithalen? Justitie is nogal gecharmeerd van Deep Packet Inspection, een methode om de inhoud van internetverkeer te analyseren teneinde ‘fout’ verkeer te kunnen betrappen. Daarbij moet al het internetverkeer van alle Nederlanders worden afgetapt en geïnspecteerd. Een draconische schending van de vrijheid van communicatie, en ook: een kanon instellen om op een mug te schieten.

Want is piraterij echt zo erg? Nee. De filmindustrie floreert als nooit tevoren, ook al worden hun producten nu vaker illegaal verspreid. Downloaders zijn zelfs betere klanten. Overal, ook in huishoudens zonder internet, daalt de aanschaf van cd’s en dvd’s, maar fervente downloaders blijken vaker dan gemiddeld muziek te kopen en naar concerten of bioscopen te gaan."

De massamuziek en -films in de verkoop zijn vaak veel te duur. De productiekosten zijn zeer laag, niettemin eist de industrie dat er gigantische winsten gemaakt mogen worden. Dat is in feite bedrog. Dat is een van de hoofdoorzaken dat het minder goed gaat met de muziekindustrie. Repressieve middelen werken averechts.
Trouwens, tegenwoordig kan iedereen zelf muziek maken. Luister naar George Walker Bush over 'freedom and liberty'.

Nog eentje

Eerste vlinders

Mijn eerste vlinders van dit jaar op de gevoelige plaat.

bont zandoogje a
Bont zandoogje

kleine koolwitjes
Parende kleine koolwitjes (denk ik)

klkoolwitje
Klein koolwitje

Crisis van het kapitalisme


Capitalism never solves its crises problems – it moves them around geographically.

Libische achtergronden

cagle
Daryl Cagle

Het onderstaande artikel is zeer belangrijk voor het begrijpen van de diepere achtergronden van de aanval door het westen op Libië. Klik op de link om het hele artikel te lezen.

ForeignPolicyJournal: Libya: The DC/NATO Agenda and the Next Great War

"In the 1930s, the US, Great Britain, and the Netherlands set a course for World War II in the Pacific by conspiring against Japan. The three governments seized Japan’s bank accounts in their countries that Japan used to pay for imports and cut Japan off from oil, rubber, tin, iron and other vital materials. Was Pearl Harbor Japan’s response?

Now Washington and its NATO puppets are employing the same strategy against China.

Protests in Tunisia, Egypt, Bahrain, and Yemen arose from the people protesting against Washington’s tyrannical puppet governments. However, the protests against Gaddafi, who is not a Western puppet, appear to have been organized by the CIA in the eastern part of Libya, where the oil is and where China has substantial energy investments.

Eighty percent of Libya’s oil reserves are believed to be in the Sirte Basin in eastern Libya, now controlled by rebels supported by Washington. As seventy percent of Libya’s GDP is produced by oil, a successful partitioning of Libya would leave Gaddafi’s Tripoli-based regime impoverished.

The People’s Daily Online (March 23) reported that China has 50 large-scale projects in Libya. The outbreak of hostilities has halted these projects and resulted in 30,000 Chinese workers being evacuated from Libya. Chinese companies report that they expect to lose hundreds of millions of yuan.

China is relying on Africa, principally Libya, Angola, and Nigeria, for future energy needs. In response to China’s economic engagement with Africa, Washington is engaging the continent militarily with the US African Command (AFRICOM) created by President George W. Bush in 2007. Forty-nine African countries agreed to participate with Washington in AFRICOM, but Gaddafi refused, thus creating a second reason for Washington to target Libya for takeover.

A third reason for targeting Libya is that Libya and Syria are the only two countries with Mediterranean sea coasts that are not under the control or influence of Washington. Suggestively, protests also have broken out in Syria. Whatever Syrians might think of their government, after watching Iraq’s fate, and now Libya’s, it is unlikely that Syrians would set themselves up for US military intervention. Both the CIA and Mossad are known to use social networking sites to foment protests and to spread disinformation. These intelligence services are the likely conspirators that the Syrian and Libyan governments blame for the protests.

Caught off guard by protests in Tunisia and Egypt, Washington realized that protests could be used to remove Gaddafi and Assad. The humanitarian excuse for intervening in Libya is not credible, considering Washington’s go-ahead to the Saudi military to crush the protests in Bahrain, the home base for the US Fifth Fleet.

Washington’s quest for world hegemony is driving the world toward World War III. China is no less proud than was Japan in the 1930s and is unlikely to submit to being bullied and governed by what China regards as the decadent West. Russia’s resentment to its military encirclement is rising. Washington’s hubris can lead to fatal miscalculation."

Het bevriezen van tegoeden is een oorlogsdaad. Nederland heeft zich daar nu al schuldig aan gemaakt. Nederland is zwaar geïndoctrineerd en het vervelende is dat de meesten dat niet eens doorhebben. Wat Japan en zijn kampen in Indonesië betreft is de Nederlandse houding nog weinig veranderd. Nog steeds wordt Japan als een verschrikkelijke agressor gezien tijdens WOII (en Japan heeft zich inderdaad zwaar misdragen in Mantsjoerije - en daar hoor je nauwelijks iemand over), maar daarbij vergeet men wel dat Nederland ook een en ander te verwijten valt. Nederlandse kolonisten werden door Japan niet meer als 'beter volk' beschouwd, en dat was het eigenlijke Nederlandse trauma.

Zo schrijft Rudy Kousbroek (die zelf als jongen in een kamp zat) in Het Recht op Woede: "We krepeerden van de honger; maar zoals ik al vaker heb geschreven kregen wij in de Japanse kampen aan voeding gemiddeld wat de Indonesische bevolking tijdens ons zegenrijke bewind in vredestijd kreeg; ook de sterfte was van dezelfde orde."

Dezelfde hypocrisie regeert nog steeds. Er zit een grote mate aan racisme in de Nederlandse buitenlandse politiek. En wat nog erger is, die gaat uit van een geloof in de superioriteit van de eigen 'beschaving'. Zelfverheerlijking heeft als andere kant van de medaille het denigreren van de ander. Daar begint ook het fascisme. Het is belangrijk om dit in het oog te houden om deze fouten uit onze geschiedenis te vermijden. Het westerse imperialisme is op terugtocht maar het kan nog rare bokkesprongen maken. Dat zien we in het uitbreiden van het oorlogsgebied over de hele wereld. En daar zijn wij mede verantwoordelijk voor. Het gaat weer om 'Lebensraum' (d.w.z. land en grondstoffen).

Vrije markt zakt in aanzien

american-dream

WorldPublicOpinion: "American public support for the free market economy has dropped sharply in the past year, and is now lower than in China, according to a GlobeScan poll released today.

The findings, drawn from 12,884 interviews across 25 countries, show that there has been a sharp fall in the number of Americans who think that the free market economy is the best economic system for the future.

The results mean that a number of the world's major emerging economies have now matched or overtaken the USA in their enthusiasm for the free market. The Chinese and Brazilians, 67 percent of whom regard the free market system as the best on offer, are now more positive about capitalism than Americans, while enthusiasm in India now equals that in the USA, with 59 percent rating the free market as the best system for the future.

Among the 20 countries polled in both 2009 and 2010, an average of 54 percent today rate the free market economy as the best economic system, unchanged from 2009.

Americans with incomes below $20,000 were particularly likely to have lost faith in the free market over the past year, with their support dropping from 76 percent to 44 percent between 2009 and 2010. American women have also become much less positive, with 52 percent backing the free market in 2010, down from 73 percent in 2009."

Bijen slimmer dan mensen

honey-and-bee-entombedGuardian: "Honeybees are taking emergency measures to protect their hives from pesticides, in an extraordinary example of the natural world adapting swiftly to our depredations, according to a prominent bee expert.

Scientists have found numerous examples of a new phenomenon – bees "entombing" or sealing up hive cells full of pollen to put them out of use, and protect the rest of the hive from their contents. The pollen stored in the sealed-up cells has been found to contain dramatically higher levels of pesticides and other potentially harmful chemicals than the pollen stored in neighbouring cells, which is used to feed growing young bees.

"This is a novel finding, and very striking. The implication is that the bees are sensing [pesticides] and actually sealing it off. They are recognising that something is wrong with the pollen and encapsulating it," said Jeff Pettis, an entomologist with the US Department of Agriculture. "Bees would not normally seal off pollen."

But the bees' last-ditch efforts to save themselves appear to be unsuccessful – the entombing behaviour is found in many hives that subsequently die off, according to Pettis. "The presence of entombing is the biggest single predictor of colony loss. It's a defence mechanism that has failed." These colonies were likely to already be in trouble, and their death could be attributed to a mix of factors in addition to pesticides, he added."

Maar noch de bijen noch de goedmenende mensen zijn voorlopig in staat een werkend beschermingsmechanisme te ontwikkelen. Wellicht dat dat wel mogelijk zou zijn geweest als de ontwikkelingen en kwalijke invloeden van de mens op ons milieu niet zo snel gingen, zodat de bijen langzaam een evolutionaire aanpassing konden ontwikkelen. Maar dat de bijen zelf actief bezig zijn met het uitwerken van een afweermechanisme is wel bijzonder. De mens is daar blijkbaar toch minder toe in staat en is eerder de oorzaak van alle ellende.

6 Aprile


Systemisch falen

Het lijkt er sterk op dat onze maatschappij beetje bij beetje aan het falen is, systemisch falen. Dat uit zich in de manier waarop we onze maatschappij organiseren en daar steeds meer problemen mee hebben. Mijn verzekeringsmaatschappij is een tijd geleden gefuseerd en hun administratie wordt een steeds grotere puinhoop; polissen worden door technische problemen pas op het uiterste nippertje de deur uitgestuurd. Hun inlogprocedures zijn zo lek als een mandje. DigiD kampt met problemen, zowel hardware als software. Enfin, zowat alle commerciële en publieke ICT projecten voldoen niet. Als daar nog eens bezuinigingen bijkomen dan is de ellende niet te overzien. Neem bijvoorbeeld de bezuinigingen op brandweer en politie. Men kan gewoon aannemen dat die bezuinigingen ten gevolge hebben dat mensen niet op tijd geholpen worden en dus overlijden. Dat geldt in nog grotere mate voor de gezondheidszorg. Dat is een zeer ernstige situatie. Maar daar houdt het niet op. Het marktdenken en de commercie zorgen ervoor dat ook onze natuur, ons milieu verder aangetast worden. Een hachelijke situatie die de meeste mensen niet onder ogen durven te zien. Après nous le déluge.

Wij kennen de bijensterfte al, maar nu komt daar ook de vleermuis- en zeeschildpaddensterfte bij. En ook dat heeft gevolgen voor mens en economie.

NU: "De Verenigde Staten houden hun hart vast voor een massale sterfte onder vleermuizen. Ruim een miljoen van deze dieren zijn sinds 2006 gesneuveld door een schimmelziekte, bekend als het white nose syndrome, en grote windmolens, bouwwerken die de vleermuizen vermalen. Vleermuizen zijn echter fanatieke insecteneters. “Zonder vleermuizen worden oogsten aangetast. Het gebruik van chemische pesticiden stijgt dan ook navenant, met alle negatieve ecologische gevolgen van dien”, zei onderzoeker Gary McCracken van de University of Tennessee in Knoxville donderdag. Hij schat de waarde van de vleermuizen in de landbouw op minstens 3,7 miljard dollar (2,6 miljard euro) per jaar."

HuffingtonPost: "Like the dolphin strandings this year, it’s likely that many more turtles have died and will never be found. A recent study of dolphin deaths showed the true number of mortalities is probably 50 times what is recovered. As of Friday, NOAA says recent deaths of sea turtles, all of which are included on the Endangered Species list, include 6 in Alabama, 10 in Louisiana, and 47 in Mississippi."

AlterNet: "By now, we've all seen the news reports of the "Aflockalypse." The New Year came in with a bang in Beebe, Arkansas when thousands of blackbirds fell from the sky. As news reports of the eerie incident spread, similar stories began surfacing all over the world: Massive fish kills by the thousands in Brazil, New Zealand, the Arkansas River and the Chesapeake; more bird deaths in Louisiana, Kentucky and Sweden; and tens of thousands of dead crabs (aptly named dead devil crabs) washing ashore in the U.K."

TheAge: "Life on Earth is hurtling towards extinction levels comparable to those following the dinosaur-erasing asteroid impact of 65 million years ago, propelled forward by human activities, say scientists.

... scientists from the University of California, Berkeley, announced that if current extinction rates continue unabated, and vulnerable species disappear, Earth could lose three-quarters of its species as soon as three centuries from now.

This means that not too far in the future, backyards might not be buzzing with bees, bombarded by seagulls or shaded by redwood trees. And while that might seem far off, species are already disappearing on a global scale."

DePers: "Ruim zestigduizend basisscholieren ademen dagelijks schadelijke hoeveelheden fijnstof in omdat hun school te dichtbij een snelweg of een provinciale weg ligt. Bij elkaar liggen 275 basisscholen te dicht bij een snelweg en 72 basisscholen te dicht bij een provinciale weg."

SCOnline: "In 166 gemeenten in Nederland vormt het verkeer de grootste bron van CO2-uitstoot. Het Kennisplatform Verkeer en Vervoer (KpVV) is verrast door dit cijfer, omdat het sterk afwijkt van het landelijk gemiddelde van twintig procent CO2-uitstoot door het verkeer. Wat de consequenties van de nieuwe cijfers zullen zijn is nog niet duidelijk."

WHO: "Deaths from cancer worldwide are projected to continue rising, with an estimated 12 million deaths in 2030."

ESA: Het ozongehalte boven de Noordpool is weer dramatisch gedaald.

ozone2011


Elke oorlog is naast een humanitaire ramp ook een milieuramp. Als er gebombardeerd wordt dan gebeurt dat meestal met bommen met verarmd uranium. We zijn onze planeet aan het vernietigen.

AlterNet: "Based on Brown's book of the same name, Plan B is likely the scariest horror film that was ever disguised as a documentary, despite its calm narration from superstar Matt Damon. That's because the acclaimed environmentalist has deeply studied the variety of environmental and geopolitical tipping points we are fast approaching, and found that we're headed for a seriously dark dystopia if we don't turn civilization as we know it around, and fast. A catastrophic confluence of food and water shortages, overpopulation and pollution, collapsed governments and communities and more natural disasters than Roland Emmerich can dream up await us on the other side of Plan A, which Brown calls "business of usual."

In a sense, we are without knowing it. Japan's bungled response to a mounting nuclear crisis, thanks to one of Earth’s most destabilizing earthquakes and tsunamis, has in a cosmological eyeblink reset the entire world's nuclear ambition. Uprisings in hotspots like Egypt, Libya, Bahrain, Yemen, Saudi Arabia and more, compounded by America's continuing quagmires in Iraq and Afghanistan, are squarely knitting together civilization's crappy experiments like preemptive war, biofuels and light-speed financial stratagems into one titanic mess that is demanding new theories of cleanup."

Het lijkt erop alsof naarmate de problemen ons over het hoofd groeien we meer moeite doen om die problemen te ontkennen.

Naomi Klein: "There’s overwhelming evidence that climate change is real now. It’s not just about reading the science. It’s about people’s daily experience. And yet, we’ve seen this remarkable drop, where, in 2007, 71—this is a Harris poll—71 percent of Americans believed climate change was real, and two years later, 51 percent of Americans believed it. So, a 20 percent drop. And we’ve seen a similar dramatic just the floor falling out in the same period in Australia, in the U.K. It’s not happening everywhere. It’s happening in countries that have very polarized political debates, where they have very strong culture wars."

groei

EconomischeGroei: "Een economie die harmonie voorop stelt in plaats van groei. Die álle mensen op de wereld in hun behoeften voorziet; die teruggeeft wat zij neemt en volledig op duurzame energiebronnen draait. Een economie die problemen niet afwentelt op volgende generaties of mensen in arme landen maar leidt tot een rechtvaardiger wereld, met respect voor alles wat leeft…

Dat klinkt als een utopie, mijlen ver verwijderd van de dagelijkse praktijk. Toch is het mogelijk, juist nu. Want ons huidige economische systeem, dat marktwerking en winstmaximalisatie tot dogma heeft verheven, stevent regelrecht af op een wereldwijde energie-, voedsel-, en milieucrisis. Met nog scherpere tegenstellingen tussen arm en rijk. Met toenemende maatschappelijke spanningen. En met een dramatisch verlies aan ecosystemen.

De tijd is er rijp voor. Sinds de financiële crisis zien steeds meer mensen in dat we met onze ‘groeiverslaving’ op een doodlopend spoor zitten. Ook de zichtbare gevolgen van een veranderend klimaat en de olieramp in de Golf hebben daartoe bijgedragen. Alleen is de vraag: ‘hoe moet het dan wel?’

De Alliantie Fair & Green Deal neemt bij het beantwoorden van deze vraag het voortouw. Voor de Vierde Conferentie van Tilburg ontwikkelen we een visie en programma’s, op basis waarvan we binnen korte tijd (maximaal vijf jaar) een economische omwenteling in gang zouden kunnen zetten. Tot voorbeeld strekken ons de New Deal waarmee Roosevelt de VS er in de jaren dertig weer bovenop hielp, de oorlogseconomie van Churchill en de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog.

De weg ernaartoe zal niet gemakkelijk zijn, maar wel buitengewoon uitdagend. Want van veel zaken ligt nog open hoe ze aangepakt moeten worden. Het vraagt om bezinning op tal van bestaande denkbeelden; om vernuft en doorzettingsvermogen; om bevlogen leidinggevers, die buiten gebaande kaders durven denken. En het vraagt om burgers die open staan voor vernieuwing en af en toe bereid zijn een stapje terug te doen.

DePers: "Olie, aardgas en steenkool in 2050 volledig afschaffen? Ja, dat kan, zeggen twee Amerikaanse onderzoekers in de meest radicale energiestudie tot nu toe. Met wind, water, zon en aardwarmte is het mogelijk. En tegen dezelfde kosten als nu."

Providing all global energy with wind, water, and solar power, Part I: Technologies, energy resources, quantities and areas of infrastructure, and materials (pdf)

Providing all global energy with wind, water, and solar power, Part II: Reliability, system and transmission costs, and policies (pdf)

solution

Kernenergie

US bombs US schools

usbombs
Klik op plaatje voor complete strip.

Bijenkoningin

koningin2Ik kan me vergissen maar ik dacht dat ik vanmiddag een bijenkoningin in huis had. Het raam stond open en plots hoorde ik een luid nerveus gezoem. Tegen het raam zat een bij die weer naar buiten wilde, lang en groot, bijna 3 cm lang. Het was zeker geen hommel. Heb meteen mijn bug viewer gepakt en heel voorzichtig de bij erin geloodst, dan naar beneden om haar in de tuin vrij te laten. Prachtig beestje. Ik had het wat beter moeten bestuderen, maar zo'n grote bij in zo'n klein potje voelt zich niet echt prettig. Zeker als het een koninginnebij was dan wilde ik haar niet langer plagen dan nodig was om haar veilig in de tuin over te zetten. Men heeft respect voor een koningin.

Tracé Schiphol-Almere

Het Tracébesluit Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere is op 30 maart vastgesteld en bekendgemaakt. Wie een zienswijze heeft ingediend heeft de Nota van Antwoord ontvangen en kan desgewenst nog beroep indienen (wat € 150 kost!). De beroepstermijn loopt van 31 maart tot 11 mei 2011.

Voor Zuidoost is dit tracé van groot belang. Door toename van het verkeer van/naar Schiphol/Almere heeft dit tracé effecten op natuur en milieu.


Zie ook hier en hier.

Hoofdstuk 2.3 van de Nota van Antwoord gaat over de luchtkwaliteit.

"Inspreker 174: In het Ontwerp-Tracébesluit is geen studie gemaakt naar de effecten van PM2.5.

Antwoord: In 2009 is een grenswaarde voor een fijnere fractie van fijn stof in de Wet milieubeheer opgenomen. Het betreft de grenswaarde voor PM2.5. Aan deze grenswaarde moet vanaf 1 januari 2015 worden voldaan. Uit de Wet milieubeheer volgt dat tot 1 januari 2015 niet getoetst hoeft te worden aan de grenswaarde voor PM2.5 (zie Wm bijlage 2 voorschrift 4.4, lid 2), ook niet als een project na deze datum gevolgen voor de luchtkwaliteit heeft."

Dit is de manier waarop in Nederland wetten en reglementen worden omzeild. Als Europa stelt dat na 2015 de grenswaarden voor PM2.5 vastliggen, dan komt Nederland daar toch onderuit. Tenminste daar gaan onze bestuurders van uit.

Overigens komen er geen sleuven halverwege de tunnel in de Gaasperdammerweg. Dus daar kan geen luchtvervuiling uit vandaan komen. Maar zijn er dan geen luchtgaten? In elk geval is de luchtvervuiling door een vermindering van de file-overlast (dank zij de crisis!) aan het dalen.

Bewaarplicht

bitsoffBoF: "Na Duitsland, Roemenië, Bulgarije en Cyprus verklaart het Tsjechische Constitutionele Hof de bewaarplicht telecomgegevens ongrondwettig. Van de vijf rechters die de verplichte opslag van het bel- en internetverkeer van iedere burger hebben getoetst aan het grondrecht op privacy, heeft geen enkele de bewaarplicht overeind gehouden. Met deze klinkende 5-0 zege, is de bewaarplicht op zijn retour.

De gevolgen op het Nederlandse politieke landschap zijn directer. Nu iedere rechter de nationale implementatie van de bewaarplicht ongrondwettig verklaart, kunnen ministers en kamerleden niet blijven volhouden dat de privacy-inbreuk van de bewaarplicht wel meevalt. Politieke tegenstanders van de bewaarplicht hebben dus niet alleen hun politieke visie, maar ook het recht consequent aan hun zijde."

Aangezien het in Nederland altijd om geld gaat, d.w.z. het bevorderen van de markt, is het Nederlandse vasthouden aan de bewaarplicht mogelijk mede ingegeven door het financiële argument dat het de handel in opslagmedia bevordert. Een redelijk doel heeft de bewaarplicht niet. Of het moet zijn dat de DDR-mentaliteit bij onze regenten de doorslag heeft gegeven. Net zoals het energielabel voor huizen ingegeven was door de wens een nieuwe commerciële branche te creëren (en onmiddellijk begon het misbruik).

Huizenprijs kunstmatig hoog

bdesZ24: "In Groot-Brittannië werden de huizen de afgelopen jaren ruim 18 procent goedkoper. In Spanje was dat zo’n 20 procent. Amerikaanse woningen daalden sinds de piek in 2006 met gemiddeld 31 procent. En in Ierland zagen huizenbezitters de waarde van hun woning met meer dan 38 procent omlaag gaan.

En in Nederland? Hier daalde de gemiddelde huizenprijs sinds het hoogtepunt in augustus 2008 met slechts 7,6 procent. In Maastricht daalde de huizenprijs in die periode zelfs met niet meer dan 2,7 procent.

De Nederlandse overheid doet er alles aan om de Nederlandse woningmarkt drijvende te houden. En de banken zijn bang om hun verlies te nemen. Sinds het uitbreken van de kredietcrisis grossiert men in maatregelen om de vraag naar woningen kunstmatig op peil te houden.

Het vorige kabinet wilde de aftrek voor zeer hoge hypotheken voorzichtig verminderen. Maar het kabinet Rutte trok het wetsvoorstel voor deze ‘villabelasting’, zoals de subsidieverlaging curieus genoeg werd genoemd, weer in. De huizenmarkt is te fragiel voor zelfs maar de kleinste inperking van de renteaftrek, meent het kabinet. De prijzen moeten op peil blijven. Koste wat kost."

Schietincident Reigersbos

Ga je lekker boodschappen doen in Reigersbos, is het weer hommeles bij onze schoolgaande jeugd.


Van een omstaander hoorde ik dat er een schietincident was geweest met een luchtdrukpistool, een schot in de arm of hand. Maar gelukkig niet fataal.
Ik dacht eerst 'we gaan vooruit' want een luchtdrukpistool is geen echt pistool. Maar als de ruziënde kinderen 12 en 15 jaar zijn dan lijkt me dit toch geen vooruitgang. Er zal een pittig woordje gesproken moeten worden met deze kids en hun ouders.

AT5: "Een groepje jongens van tussen de 12 en 15 jaar kreeg op het Ravenswaaipad achter winkelcentrum Reigersbos ruzie met elkaar. Een van hen is daarbij in zijn buik geschoten met het pistool, zo laat de politie weten aan AT5.

De verwondingen van de jongen vallen mee. "Hij kon zelf de ambulance in lopen en kon ter plekke behandeld worden", aldus een politiewoordvoerder. De schutter is aangehouden."

Reactie van Farhaad op AT5: "Hehe Mijn school en een jonge neergeschoten . Wat erg jammer dat het een luchdruk was want anders was het wel een van de minst voorkomende school waar een leerling geschoten word en terplekke dood ligt. En niet eens een hooge school maar een Middelbare school . Waar is de opvoeding van deze jongens toch gebleven."

Bush gearresteerd

busharrestWantToKnow: "George W. Bush, de zoon van oud-president George H.W. Bush, en de 43ste president van de Verenigde Staten, is aangehouden in zijn ranche in Texas.

De gronden die aan het aanhoudingsbevel kracht geven, blijken te liggen in de sfeer van ‘schending van de Amerikaanse grondwet’."

Ach, een mens mag toch even dromen, niet? Een waarschuwing voor andere presidenten is nooit weg.

Diplomatie

Twee toekomstige wereldleiders discussiëren over de aanpak van de huidige wereldproblemen en oefenen zich in diplomatie:


© 2009