Weblog Archive december 2014

Overzicht

Faunabescherming: "De provincie wilde in de groengebieden rond Amsterdam vossen laten afschieten “om de weidevogels te beschermen”. De gemeenteraad van Amsterdam heeft hier nu een stokje voor gestoken. De vos is een beschermd dier en hoort thuis in onze natuur. Om de weidevogels te beschermen moeten andere methoden worden gevonden.

Het is verfrissend dat politici nu eindelijk eens hun verstand gebruiken en niet zonder meer meegaan met de door jagers ingefluisterde “argumenten”. De provincie Noord-Holland zou hier een voorbeeld aan moeten nemen."

Natuurbericht: "9 december debatteerde de Kamer over voedselbeleid. Laat dit debat een keerpunt zijn! Doorgaan op de huidige weg betekent het einde van de biodiversiteit op het platteland. Wat we nodig hebben is een opvolger van Mansholt, maar dan een van meet af aan duurzame. Als op één na grootste landbouwexporteur ter wereld en met Mansholt als founding father van het landbouwbeleid van de EU heeft ons land een bijzondere verantwoordelijkheid.

Het kortetermijnbelang van de Nederlandse agrarische sector mag het debat over toekomstig voedselbeleid niet langer domineren. Daarvoor spelen er te veel grote kwesties op het gebied van gezondheid, dierenwelzijn, milieu, wereldvoedselvoorziening en de kwetsbaarheid van de intensieve landbouw zoals bij de recente uitbraak van de vogelgriep weer bleek.

Boerenlandvogels verdwijnen

421 miljoen vogels minder in Europa

Geen plaats voor weidevogels of bijen."

PvdD: "Het grootste deel van de begroting van de Provincie Noord-Holland gaat naar asfalt. Naar nieuw asfalt, naar onderhoud van oud asfalt, naar verbreding van bestaand asfalt. Jaar in jaar uit. Juichend twitterde Gedeputeerde Post dat investeringen in infra de beste manier zijn om de economie te laten groeien. Daarom dus. In totaal gaf dit Collegeuit eigen middelen, 1,9 miljard uit, 1,1 miljard had als doel economische groei, een percentage van 60%! Allemaal voor die harde waarde: meer geld. Maar hebben wij oneindige economische groei nodig?

Is het genoeg als de lucht zo vol fijnstof zit dat het smogalarm op tilt gaat? Is het genoeg als stikstofdepositie en verdroging de biodiversiteit hebben teruggebracht tot een groene woestijn van Engels Raaigras? Is het genoeg als alle dieren zijn afgeschoten of opgesloten in megastallen?"

Zelfs de natuur moet van dit College meer inkomsten genereren en economische activiteiten ontplooien. Alsof de natuur er alleen is voor boswachters! Dit College deed alsof ze veel investeerde in de natuur, maar de praktijk is erg tegen gevallen. Dit College schrapte 562 hectare uit de Ecologische Hoofdstructuur, dat is meer dan het College in 4 jaar aan natuur realiseerde."

Parool: "Nederland telt nog altijd te veel gemeenten, volgens de nieuwe gemeentekaart van de Atlas voor gemeenten. Het voorstel is om gemeenten zoals Haarlemmermeer en Almere toe te voegen aan de regiogemeente Amsterdam en omstreken."

Goede voornemens

Mijn eerste goede voornemen voor 2015: - Zoek naar een verleden jaar gekocht en gelezen boek niet enkel in mijn boekenkasten, maar ook op mijn iPad. Dat scheelt weer uren zoeken.

NSwinterweer
Klik  voor vergroting

Goed Voornemen voor de NS: - Halveer alvast de salarissen van de NS-directie die de komende eerste sneeuwval al aangrijpen om de dienstregeling te halveren en niet op hun werk te verschijnen, want zij zijn als de dwaze maagden in Mattheüs 25:1-13.

Spreuk 31: 21 Lof der deugdzame vrouw – Zij vreest voor haar huis niet vanwege de sneeuw; want haar ganse huis is met dubbele klederen gekleed.

In de herfst zijn het de bladeren die vierkante wielen zouden veroorzaken, in de winter anticipeert de NS op natte sneeuw. Bezuinigen is vooruitzien.

Het is oorlogstijd, mensen, crisistijd. Terwijl in Siberië de treinen hun normale rooster rijden, gaan de Nederlandse watjes door de knieën voor de geest van Kerstmis straks, the ghost of Christmas to come. Het komt nooit meer goed met dit land.

Xmess

prettige feestdagen1

Jawel, het woord 'christmess' bestaat ook, dat zijn de rommelige en rare dagen na kerstavond en de verwarring over wat je aan wie kan en mag wensen want niet iedereen is christelijk. Het zijn ook rare dagen. De criminaliteit neemt toe, inbraken overal. Toch een beetje kerstmisselijk. En het schijnt ook heel gezellig te zijn als regeringsleiders hun moordjongens in verwegistan een geweer onder de riem gaan steken. We leven in een 'interessante' wereld.

ThinkProgress: "Arnold Abbott, a 90-year-old veteran who has been repeatedly arrested for handing out food to the homeless in Ft. Lauderdale, will be able to give them dinner on Christmas Eve.

In October, the city of Ft. Lauderdale passed a new ordinance cracking down on those who give out food to the homeless in public. Abbott, a veteran of World War II who has handed out meals to the homeless every Wednesday for years, was arrested almost immediately after the law went into effect. He has since been cited two more times for continuing to hand out food to the needy."


"What Is Christmas?" is track #9 on the album The Lost Christmas Eve. It was written by O'neill, Paul F./oliva, John N.

What is Christmas? Tinseled fairy tales

Day old stockings lined up in a row
What is Christmas? Could someone tell me that?
What is Christmas? Surely, I don't know

And everywhere these lights
Who needs to color night?
Could this whole thing be planned?
I do not understand

This Christmas trees with colored lights
Underneath they still are only trees
Do you think that one day perhaps they might
Find that Christmas is kind of a disease?

Every year it's waiting for me, waiting for me
Every year it constantly defies
Placing strangers there before me, there before me
Spreading hope and cheer mixed in with happiness
Fraternal bliss and other Christmas lies

And there's one more thing that I have discovered
That I would now like you to know
The reason for Christmas I now realize
Is an excuse to tolerate snow, snow

I don't even like the sound of it
Anyway, where was I?
Oh, yes

What is Christmas? Candles everywhere
A fire hazard any other day
Children light them, no one seems to care
All for Christmas

Every year it returns here
And every year it's waiting for me
Why can't Christmas disappear
And just pretend it never saw me?

Every year I get my hopes up
That it will somehow just leave
But every year I wake to find
That once again it now is Christmas eve

Voor allen die worstelen met kerstmis, sterkte en take care.

Tegeltreurnis

VARA: 'Tegels verdrijven het groen in tuinen. Dat blijkt grote gevolgen te hebben, ontdekten ecologen en andere deskundigen naar aanleiding van de landelijke operatie Steenbeek begin dit jaar."


Tegelterreur

KenniscentrumBurgers&Biodiversiteit: "Deze verstening heeft aantoonbare gevolgen voor de kwaliteit van de leefomgeving:

• Verstening versterkt het stedelijk hitte-eiland-effect: het gemeten temperatuurverschil tussen stad en buitengebied. Vooral in de zomer kan een verhoogde omgevingstemperatuur een negatief effect op de gezondheid van mensen, met name ouderen en zwakkeren.

• Verstening vermindert de ruimte voor biodiversiteit in de stad. Afname van het leefgebied van bijvoorbeeld de egel, vlinders, (wilde) bijen en andere insecten, heeft tevens een negatief effect op veel vogelsoorten en vleermuizen.

• Verstening speelt een belangrijke rol in de waterhuishouding. Door het aanbrengen van verharding vermindert de doorlaatbaarheid van de bodem voor water. De versnelde afvoer van regenwater leidt tot overbelasting van het riool.

• Verstening zorgt voor verminderd vasthouden van een deel van het winterse neerslagoverschot door planten, waardoor er in tijden van droogte minder water beschikbaar is.

• Verstening heeft een negatief effect op de luchtkwaliteit, met name de concentratie fijn stof.

• Een groene leefomgeving werkt stressvernminderend, en heeft een algemeen positief effect op de gezondheid en het welzijn van de mens."

NO fracking!

no fracking
CREDO

TheAtlantic: "The battle over untapped natural gas in New York State appears to have reached its end. Following an extensive public health review of hydraulic fracturing, Governor Andrew Cuomo announced a complete ban on the oil and natural gas harvesting practice in the state on Wednesday.

The 184-page report, conducted by the New York State Department of Health, cites potential environmental impacts and health hazards as reasons for the ban. The research incorporates findings from multiple studies conducted across the country and highlights the following seven concerns:

Respiratory health: The report cites the dangers of methane emissions from natural gas drilling in Texas and Pennsylvania, which have been linked to asthma and other breathing issues.

Drinking water: Shallow methane-migration underground could seep into drinking water, one study found, contaminating wells. Another found brine from deep shale formations in groundwater aquifers. Ethane was 23 times higher in homes close to fracking sites as well.

Seismic activity: The report cites studies from Ohio and Oklahoma that explain how fracking can trigger earthquakes. Another found that fracking near Preese Hall in the United Kingdom resulted in a 2.3 magnitude earthquake as well as 1.5 magnitude earthquake.

Climate change: Excess methane can be released into the atmosphere, which contributes to global warming. One study predicts that fracking in New York State would contribute between 7 percent and 28 percent of the volatile organic compound emissions, and between 6 percent and 18 percent of nitrogen oxide emissions in the region by 2020.

Soil contamination: One analysis of a natural gas site found elevated levels of radioactive waste in the soil, potentially the result of surface spills.

The community: The report refers to problems such as noise and odor pollution, citing a case in Pennsylvania where gas harvesting was linked to huge increases in automobile accidents and heavy truck crashes.

Health complaints: Residents near active fracking sites reported having symptoms such as nausea, abdominal pain, nosebleeds, and headaches according to studies. A study in rural Colorado which examined 124,842 births between 1996 and 2009 found that those who lived closest to natural gas development sites had a 30 percent increase in congenital heart conditions. The group of births closest to development sites also had a 100-percent increased chance of developing neural tube defects."

Groen in de verdrukking

logo_groengebiedamstelland

Groengebied Amstelland blijft nog steeds stug weigeren om inzage te verlenen in de cijfers die zouden moeten aantonen dat er genoeg geld verdiend kan worden met het exploiteren van onze groengebieden om deze te beheren en te onderhouden. Hoeveel heeft Amsterdam Open Air aan huur voor het Gaasperpark betaald aan GGA? Dat mogen wij niet weten. Dus zal het wel een zeer laag bedrag zijn waarmee het onderhoud van het park bij lange na niet betaald kan worden. De grote evenementenorganisatoren verdienen juist miljoenen door de groene locatie. Dat er geld verdiend kan worden lijkt me logisch, maar het is de eerste taak van GGA om ecologisch verantwoord groenbeheer te leveren, niet om evenementen te faciliteren. En zeker niet in de EHS, de Ecologische Hoofdstructuur, waarin natuur de overhand moet hebben. Om toch evenementen mogelijk te maken (waarmee ook de belangenverstrengeling wordt aangetoond) rommelen de provincie, de gemeente en de stadsdelen met de EHS, en krijgt het woord 'recreatie' een lading die het nooit heeft gehad; dance events vallen niet onder recreatie, maar onder evenementenindustrie. Een bordeel zou volgens de gemeente ook onder recreatie vallen. Dat gaat veel te ver. Onze Amsterdamse parken worden zogoed als gratis ter beschikking gesteld van evenementenorganisatoren. Youp noemde ADE het Amsterdam Drugs Event. De gemeente catert voor de commercie.

DeBrugKrant: "“Ooit waren parken rustpunten in de drukke stad. Plekken waar je op adem kon komen, de vogels kon horen zingen en de drukte kon ontvluchten. De laatste jaren zijn er steeds meer heel drukke festivals met heel veel lawaai in de stad gekomen. Ook in parken, die daarvoor langere tijd worden afgesloten en dan niet beschikbaar zijn voor wie op zoek is naar rust.”

Ecologische Hoofdstructuur

Weer het argument van rust, dat ook al zo vaak in de discussie rondom het Oosterpark is aangevoerd. Maar bij de verplaatsing naar het Flevopark is er meer aan de hand. Want anders dan het Oosterpark behoort dit ruige stuk groen tot de Ecologische Hoofdstructuur. “Grote kans op beschadiging en verstoring van de flora en fauna, al dan niet beschermd”, oordeelde stadsecoloog Els Corporaal over de komst van Appelsap. Bovendien zou het een aanzuigende werking kunnen hebben op andere festivals, die hun bezoekers ook graag willen verwelkomen in een landelijke omgeving zo dicht bij het centrum.

Corporaal adviseerde dan ook tegen de komst van het festival naar het Flevopark. Het stadsdeel schuift haar bezwaren echter aan de kant en adviseert burgemeester Van der Laan om Appelsap eenmalig toestemming te verlenen om de 13.000 verwachte bezoekers in het Flevopark te ontvangen."

demo oosterpark
Demonstratie in Oosterpark

DeBrugKrant: "Stadsdeel Oost wil het Oosterpark vergroten, en ruimte bieden aan grote evenementen. Dan moeten onder meer een kwart van alle bomen gekapt. Veel omwonenden zijn fel tegen. Buurtbewoner Ernst Sonneveldt stapt naar de rechter. “Een verdubbeling van het Oosterpark levert niet meer groen, maar meer grijs op.”"

Staatsbosbeheer: "Op 4 december is door staatssecretaris van Economische Zaken Sharon Dijksma en directeur Staatsbosbeheer Sylvo Thijsen op het ministerie van EZ het convenant “Staatsbosbeheer, een maatschappelijke onderneming”, ondertekend.

Staatsbosbeheer krijgt meer mogelijkheden om zelf inkomsten te genereren."

Lees "Staatsbosbeheer moet zelf inkomsten genereren." Het is duidelijk dat alles in dit land een 'onderneming' is geworden. Mussolini zou er trots op zijn. Ook de natuur moet vermarkt worden. Zo wordt de waarde van het weinige groen dat Nederland heeft ook nog eens ondergeschikt gemaakt aan commercie en winst. De biodiversiteit wordt aangetast. Evenementen vertrappelen onze parken. En het milieu verziekt elk jaar verder. De normale recreatie komt in het gedrang op grote schaal. En ook de democratie wordt met voeten getreden.

LandschapNoord-Holland: "Verkiezingen van 18 maart 2015 worden 'natuurverkiezingen'

17.000 handtekeningen geven duidelijk signaal

Afgelopen maandag heeft onze directeur Ernest Briët samen met twee boswachters bijna 17.000 handtekeningen overhandigd aan de heer Remkes, Commissaris van de Koning. Dit is het super mooie resultaat van de campagne 'Houd de natuur open' om de voorgenomen bezuinigingen van € 1,5 miljoen te stoppen.

De campagne heeft veel aandacht gekregen in de pers. Het grote aantal handtekeningen, de ludieke actie bij het provinciehuis, het symbolisch afsluiten van onze natuurgebieden Buitenplaats Leyduin en de Noordduinen én de vele persoonlijke berichten van natuurliefhebbers naar politici hebben indruk gemaakt! Het is hartverwarmend om te zien hoeveel mensen ons werk steunen; ook in deze moeilijke tijd.

Het is helaas niet gelukt om in de vergadering van de Provinciale Staten voldoende stemmen te vinden. Ondanks het amendement van 50Plus, GroenLinks, Partij voor de Dieren, SP, ChristenUnie en SGP gaan de geplande bezuinigingen vooralsnog door."

Ridders in de Bijlmer

Bijlmerridders

DuynsteePolak: " Het boek "Ridders in de Bijlmer" verhaalt over de geschiedenis van Amsterdam Zuidoost. 364 pagina's weelderig geïllustreerd. De geschiedenis van Amsterdam Zuidoost? Die begon toch pas in de jaren zeventig van de vorige eeuw? Nee hoor, helemaal niet.

Ridders en reigers 

Hier zwoegden in een vorig leven de eerste kolonisten op het deinende veen terwijl ze probeerden om het kletsnatte gebied tenminste nog een béétje droog te krijgen. Toen dat in de 10e eeuw enigszins gelukt was, kwamen de eerste boeren die er met wisselend succes een moeizaam bestaan probeerden op te bouwen. En hop, daar verschenen vanaf de 11e eeuw de ridders op het toneel die in het Reigersbos op reigerjacht gingen. Vonden ze héérlijk, die ridders. Met name het "smout van den scire reiger" (het vet van de blauwe reiger). En als ze niet achter reigers aan zaten, vochten ze gedurende de 11e en 12e eeuw onderling oorlogen uit om het strategisch gelegen gebied dat als een buffer lag tussen de bisschop van Utrecht en de graven van Holland, waaronder Floris V, die van Floris en de Alverman. Vondel baseerde zijn Gijsbrecht van Amstel op de verwikkelingen in dit gebied tussen de graven van Holland, de bisschop van Utrecht en diens leenmannen, het geslacht van de Heren van Amstel. Ach, er valt zoveel meer over te berichten.

Bouwzand 

Van dat verleden is bijna niets meer over. Uiteindelijk werd een handvol boerenfamilies in de jaren zestig van de vorige eeuw door de gemeente uitgekocht, waarna de geschiedenis onder een metersdikke laag bouwzand verdween waarop de grootste wijk zou verrijzen die Nederland ooit vanaf de tekentafel gebouwd zag worden: de Bijlmer."

Het boek is voor 24,95 € (geen geld voor zo'n dik en rijk geïllustreerd boek) te koop bij boekhandel Pölki Reigersbos en CBK Zuidoost. Een must voor elke bewoner van Zuidoost.

Op zaterdag 20 december van 14:00 tot 16:00 uur signeert de auteur, Evert van Voskuilen (met Netty Droog), in boekhandel Pölki Reigersbos zijn werk.

Nog meer verhalen over de geschiedenis van Zuidoost.

Milieu en natuur

Volgens onze overheid gaat het steeds beter met ons milieu en de natuur. Dat zal best waar zijn op een enkel terrein. Maar hoe komt het dan dat fauna en flora toch achteruit gaan op allerlei gebieden en Amsterdam nog steeds niet voldoet aan de normen? Vanzelfsprekend zal een neoliberaal kabinet of bestuur veel propaganda verspreiden en lippendienst bewijzen aan 'het groen' en 'het milieu'. Onder het mom van vereenvoudiging en kostenbesparing wordt het in feite beetje bij beetje slechter met ons milieu en onze natuur. Het doel blijft het faciliteren van steeds meer en grotere ondernemingen.

Natuurbericht: "Binnenkort wordt de nieuwe Natuurwet, die de huidige Natuurbeschermingswet en de Flora- en faunawet gaat vervangen, in de Tweede Kamer behandeld. De uitgangspunten zijn een goede bescherming van de biodiversiteit in Nederland zonder de lasten te verhogen. Als de insteek die nu in het wetsvoorstel gekozen is wordt doorgezet lijkt echter vooral het laatste uitgangspunt leidend. Een adequate bescherming schiet er voor veel soorten bij in. Dit betreft onder andere de wereldwijd bedreigde groep van trekvissen.

Bijna 90% van de in Nederland voorkomende trekvissoorten is sterk achteruitgegaan of verdwenen. Hoewel deze soorten zijn opgenomen in Europese beschermingsrichtlijnen laat de bescherming in ons land helaas nog steeds te wensen over. Navraag bij het Ministerie van Economische Zaken leert dat de meeste trekvissoorten in Nederland alleen onder het regime van de Visserijwet beschermd worden. Tot nu toe heeft dat de vissen geen goed gedaan. Het verhandelen van 60.000 vanuit de Habitatrichtlijn streng beschermde Nederlandse rivierprikken als aas voor snoekvissers in Engeland is hier een schrijnend voorbeeld van."

bodemgebruik
Klik voor vergroting

WageningenUR: "Tussen 2015 en 2020 gaat het aantal koeien in de wei jaarlijks afnemen. Dit staat in een rapport van Alterra Wageningen UR, dat vandaag in Rotterdam wordt gepresenteerd door Milieudefensie. Nu staat 65 procent van de koeien nog maar buiten, drie jaar geleden was dat nog 72 procent, blijkt uit het rapport van Alterra.

Door het verdwijnen van het Europese melkquotum op 1 april 2015 is het de verwachting dat de melkveestapel gaat groeien en dat er meer en grotere stallen komen voor koeien. Hoe groter de stal hoe kleiner de kans daarbij dat koeien nog buiten komen, zo valt in het rapport te lezen. Bij schaalvergroting daalt daarnaast het aantal melkveebedrijven en worden de overblijvende bedrijven steeds groter. De grote mest- en voersilo’s die daar bij horen, vallen sterker op in het landschap. Kleine bedrijven stoppen. Als gevolg hiervan komt in 2030 in Nederland zeker 15 miljoen m² aan stallen leeg te staan, wat bijdraagt aan een verdere verrommeling van het platteland."

Dat is niet zo best voor de koeien en hun 'product'. Maar als er dan toch minder weiden nodig zijn voor koeien, waarom de lege weiden dan niet in gebruik nemen als natuurgebieden? Voor weidevogels en als uitbreiding van groengebieden rond steden. Het zou zelfs mogelijk zijn om een aantal weiden te beplanten met bomen en daar evenemententerreinen van te maken, zodat onze stadparken en EHS met rust gelaten kunnen worden.

De bodem van Nederland bestaat voor 53% uit agrarisch gebied, 20% water, 12% bos en open natuur, 7% steden, 3% verkeer, 2,5% bedrijfsterrein en maar 2,5% recreatieterrein.

CompendiumVoorDeLeefomgeving: "Veel recreatieterreinen (parken, sportterreinen en volkstuinen) bevinden zich in de buurt van de steden. Dat wil niet zeggen dat stedelingen veel vierkante meters recreatieterrein tot hun beschikking hebben. Integendeel, want de grotere recreatieterreinen zijn niet gelegen in de buurt van grote steden, omdat de ruimte daar schaars en duur is."

CVDL: "Tussen 2008 en 2010 is het ruimtegebruik door de landbouw afgenomen. Agrarisch terrein is daarmee de grootste leverancier van gebied met een nieuwe bestemming."

Er is gewoon meer behoefte aan natuur en recreatiegebieden, zowel wat betreft verbetering van ons milieu als recreatiemogelijkheden. Het is niet de bedoeling dat grote evenementen onze bestaande groengebieden en parken gaan opeisen.

Rijksoverheid: "Voor het vijfde jaar op rij is de lucht in Nederland schoner geworden. Dat blijkt uit de monitoringsrapportage Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) die staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu vandaag naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Bijna overal in Nederland ligt de stikstofdioxidevervuiling en de uitstoot van fijn stof ruim onder de grenswaarden."

Het is bekend dat gemeenten aan de overheid onjuiste milieugegevens verstrekken. Je kunt dat 'arithmétique hollandaise' (Hollandse rekenkunde) noemen. Milieudefensie deed daarom eigen metingen waaruit blijkt dat Amsterdam de normen nog steeds blijft overschrijden. 

Luchtvervuiling Amsterdam overschrijdt Europese norm.

Vlieghinder: "Mensen die in de omgeving van van Schiphol wonen, lopen forse gezondheidsschade op. Hun gemiddelde levensverwachting daalt vanwege het vliegverkeer met enkele maanden tot meer dan een jaar. Dit blijkt uit cijfers van Milieudefensie gebaseerd op een vandaag verschenen onderzoek van TNO over luchtvervuiling bij Schiphol. Milieudefensie vindt de cijfers extreem zorgwekkend en eist snel aanvullend onderzoek en maatregelen."

Woon je in de buurt van Schiphol? Dan ga je een jaar eerder dood.

Omwonenden Schiphol tot ruim een jaar eerder dood.

Daarom is elke aantasting van de EHS (NNN) rond Amsterdam een aantasting van de volksgezondheid en van ons milieu. Vooral stadsdeel Zuidoost heeft hierin een belangrijke taak. Het Dagelijks bestuur van Zuidoost heeft voorlopig weinig op met natuur- en milieubescherming. Het Gaasperpark wordt uitgedund om meer ruimte te creëren voor evenementen. VVD en D66 willen dat het in Amsterdam makkelijker wordt om festivals te organiseren. ("Organisatoren die al jaren hun best doen om in samenspraak met de buurt een festival te organiseren verdienen dat." VVD-fractievoorzitter Marja Ruigrok). Ik ken geen organisatoren die hun best doen om in samenspraak met de buurt iets te organiseren. Integendeel.

sustainability

Parool: "Jasper Groen, gemeenteraadslid van GroenLinks, is kritisch over de duurzaamheidsagenda van wethouder Abdeluheb Choho. 'Hij lijkt te ontkennen wat er in de samenleving leeft en wat al die Amsterdammers die zich wel inzetten voor het klimaat drijft,' schrijft hij in een opiniestuk in Het Parool.

Choho verdient een compliment omdat hij zo verstandig is geweest ervoor te kiezen de succesvolle aanpak van zijn voorgangers voort te zetten. Maar het stelt teleur dat hij er niet een schepje bovenop doet, en er op belangrijke punten wat vanaf haalt. Zo lijkt hij het bedrijfsleven - goed voor zestig procent van de CO2-uitstoot in Amsterdam - te willen ontzien.

En waar het vorige college nog van plan was minimaal dertig windmolens neer te zetten, vindt deze wethouder zes windmolens voorlopig wel genoeg. Hij heeft 'de strijdbijl begraven' met de provincie. Logisch. Het zijn immers VVD en nota bene zijn eigen partij (D66) die daar de windmolens tegenhouden."

Jupijn Haffmans van De Gezonde Stad was positiever over Choho vanwege het aanpakken van de vieze bestelbus en de scooter, maar zegt er wel bij dat de gemeente voor zichzelf de ambities voor de reductie van de CO2-uitstoot heeft afgezwakt. "Als we de algemene doelstellingen voor de beperking van de CO2-uitstoot willen halen, moeten de burgers en bedrijven dus meer doen. Dat is niet geloofwaardig."

Trouw: "Nederland loopt flink achter op het gebied van klimaatverandering. Van alle EU-landen staat Nederland op de een-na-laatste plaats in de jaarlijkse Climate Change Performance Index.

'Geen enkel land doet genoeg om gevaarlijke klimaatveranderingen te voorkomen'."

Volkskrant - Marcel van Dam: "Klimaatramp is niet meer tegen te houden

De meeste deskundigen zeggen dat de urgentie om het probleem echt aan te pakken veel te laag is. Er is een ramp nodig om kiezers en gekozenen in beweging te krijgen. Helaas: als in dit geval de nood het hoogst is, is de kans op redding al voorbij. Veel wetenschappers die bang zijn voor spot en erger van klimaatsceptici en collega's verschuilen zich achter 'waardevrije wetenschap' om maar geen politiek of moreel oordeel te hoeven vellen. Hoe is het mogelijk dat, op enkele uitzonderingen na, de Nederlandse academische wereld, eertijds een bolwerk van maatschappijkritiek, nu zwijgt als het graf als het gaat om een probleem dat alle andere problemen in de schaduw stelt?"

Après nous le déluge! Na ons de zondvloed!

Dwangarbeid

logoDANee

DwangarbeidNee: "15 januari om 09.00 uur dient voor de meervoudige kamer van de Rechtbank Amsterdam een zaak namens een cliënt aangebracht door advocaat Mr. Marc van Hoof. De zaak dient tegen de gemeente Amstelveen. De gemeente heeft de tegenprestatie voor bijstandsgerechtigden verplicht gesteld. De zaak gaat onder andere over de principiële vraag, of de verplichte tegenprestatie in strijd is met internationale verdragen en moet worden aangemerkt als dwangarbeid of verboden verplichte arbeid.

Het actiecomité Dwangarbeidnee organiseert op deze dag vanaf 08.00 uur een actie voor de Rechtbank om te protesteren tegen de verplichte tegenprestatie. Daarna gaan we met zijn allen naar binnen om de zitting bij te wonen.

De Rechtbank is gevestigd op de Parnassusweg  220 in Amsterdam."

Het is vrij simpel. Als iemand in de bijstand zit en gedwongen wordt om te werken om recht te hebben op die bijstand, dan is de sociale zekerheid buiten werking gesteld en dan zou niemand nog gedwongen kunnen worden om sociale premies af te dragen voor sociale zekerheid, want als het zover is dan zou je er voor moeten werken. Dan zou de hoogte van de bijstand ook minimaal een minimumsalaris moeten zijn. Het zou afhankelijk van het werk ook hoger kunnen zijn.

Nieuwe Murakami

strange library

Net verschenen is een vertaling (een Engelse en Duitse voorlopig) van een verhaal van Haruki Murakami dat hij schreef in 2008. Hij blijft verbazen. En dat is maar goed ook. Daarvoor lees je Murakami. Zijn roman die dit jaar verscheen – zijn romans verschijnen meestal in vertaling eerst in Nederland en Jacques Westerhoven is een uitmuntend vertaler – De kleurloze Tsukuru Tazaki en zijn pelgrimsjaren was nogal verschillend van sfeer van zijn eerdere boeken. De Nederlandse uitgave is ook een beetje bijzonder; het omslag met de titel in het Nederlands volgt de Japanse drukwijze, hun voorkant is onze achterkant. Ik mag graag een mooi gedrukt boek in handen hebben. En dat is dit zeker.

De kleurloze Tsukuru Tazaki is anders dan zijn vorige boeken. Even uitleggen. Murakami lijdt aan zijn Japanse identiteit. Dat kun je merken aan zijn hang naar alles wat westers is, muziek, gerechten; zijn boeken wemelen van de referenties naar westerse muziek. Er is zelfs een Japans boek uitgegeven met een discografie van alle muziek die vermeld is in zijn boeken. Maar de  inhoud is door en door Japans. Japan drukt op hem. Kafka dringt zich op. Hij heeft ook een roman geschreven getiteld Kafka op het strand. Zijn boeken hebben vaak een dramatisch en onheilspellend karakter. Met De kleurloze Tsukuru heeft Murakami zijn grote voorbeeld F. Scott Fitzgerald (die hij ook vertaalde) ingehaald. Hij kan het, op de westerse manier een boek schrijven. Dit boek behoort daarmee tot de wereldliteratuur. Maar het is geen echte Murakami, althans dat vind ik. De magisch realistische en drukkende sfeer die zijn andere werk zo kenmerkt, zo pakkend maakt is aan het verdwijnen. Murakami is zich aan de last van zijn Japanse cultuur aan het ontrukken. Maar het is en blijft een sterk boek. En eigenlijk is mijn gevoel hierover een beetje overtrokken. Mijn verwachtingen hebben een kleine deuk opgelopen, vandaar.

unheimliche bib

De nieuwste Murakami is er al in verschillende talen, maar vreemd genoeg nog niet in het Nederlands. Het is een klein boekje met veel illustraties. De Engelse vertaling heeft de mooiste illustraties, die ook zeer goed passen bij het verhaal dat zich afspeelt in een bibliotheek. De Amerikaanse uitgave (dezelfde vertaler trouwens) is minder leuk. De Duitse vertaling is ook prachtig geïllustreerd. In het Japans is dit verhaal nu weer uitgegeven met dezelfde illustraties. Ik ben benieuwd wat de Fransen zullen doen, en hoe de Nederlandse vertaling eruit zal zien.

Nu we het toch over boeken hebben, ik mag graag een detective, of een thriller lezen. Maar je krijgt al gauw genoeg van de Jo Nesbo's met hun overdadige geweld. Als de aantrekkingskracht van een boek gebaseerd is op een overdaad aan geweld, dan houdt het voor mij op. Kan best spannend zijn, maar overdaad schaadt. Geef mij maar een leuke culinaire Krimi, van Tom Hillenbrand bijvoorbeeld. Hardstikke leuk en ontspannend.

GGA vergadering

Op donderdag 4 december is er weer een vergadering van Groengebied Amstelland. Er wordt veel besluiten genomen. En het is niet fraai. Het komt neer op een verdere commercialisering van onze groengebieden. Van ecologisch beheer is weinig sprake, wel van allerlei projecten. Groen en rust worden verder aangetast.

shot_2582
Verpretparking van de Ouderkerkerplas

In de brochure 'Omdat het ons veel waard is', een document over de 'bestuurlijke vernieuwing landschap' lezen we: "De schappen lijken van niemand te zijn." Er heerst inderdaad een grote chaos. Wie beslist er eigenlijk? Is dat het bestuur van GGA of is dat Recreatie Noord-Holland NV? Deze laatste is in theorie enkel de uitvoerder van de besluiten van GGA. Maar de voorzitter van GGA is gedeputeerde J. Bond. Transparant is het niet. Wie beslist over de EHS (NNN) van Zuidoost? Is dat Jaensch of Bond? Is Jaensch wellicht niet degene die beslist over ons stadsdeel maar is dat Bond, dus de provincie? In elk geval is hier sprake van een clubje regenten die onder mekaar, zonder zich te storen aan wat burgers denken, vergaande besluiten nemen over het gebruik en misbruik van onze groengebieden. De opgestelde regels laten heel wat misbruik toe. Op deze manier wordt de EHS steeds verder ondermijnd.

Stadsdeel Zuidoost heeft de locatieprofielen voor evenementen op de website gezet.

ZO: "In Amsterdam Zuidoost zijn 15 buitenlocaties aangewezen voor buitenevenementen:

Annie Romeinplein, Anton de Komplein, ArenABoulevard1, ArenABoulevard2, ArenApark, Nelson Mandela park / Bijlmerpark1, Nelson Mandela park / Bijlmerpark2, Bijlmerplein groot, Bijlmerplein klein, Gaasperpark Gaasperplas Noordoever, Gaasperplas Zuidoever, Gaasperplas Zuidoostoever, Hoekenrode, Winkelcentrum Kameleon en Winkelcentrum Reigersbos.

De locatieprofielen (randvoorwaarden voor evenementen) van buitenevenementenlocaties in Amsterdam Zuidoost bevatten beleid over het aanwijzen van gebieden en periodes waarvoor beperkingen worden voorgesteld aan het aantal te houden evenementen.

Wijzigingen in 2014 ten opzichte van de locatieprofielen in 2010

ArenaPark

Hier is een verruiming van de geluidsnorm, om zo de toename van het aantal evenementen mogelijk te maken met een hogere geluidsbelasting (dance festivals).

Bijlmerpark / Nelson Mandelapark, grote weide

De geluidsnorm is aangepast. In de nota van 2010 is de woongevelnorm op 65 dB(A) / 80 dB(C) gesteld. In 2013 en 2014 is door de omgevingsdienst (OD) geadviseerd om een woongevelnorm van 70 dB(A) aan te houden. In 2014 is deze norm ook in de vergunning opgenomen. In het nieuwe locatieprofiel is de woongevelnorm op 68 dB(A) en 85 dB(C) gesteld. Hierbij is rekening gehouden met de klachten van bewoners. De nieuwe maximale geluidswaarden dienen te worden gehandhaafd.

Gaasperplas Noordoever

Maximale belasting gevelnorm blijft gelijk, maar deze is anders genoteerd. De 67 dB(A) (niet gecorrigeerd, dus ‘ruwe’ meetdata) komt ongeveer overeen met de oude voor meteo gecorrigeerde norm van 63 dB(A) op de woongevels. Strikt zou deze dan op 68 dB(A) moeten liggen, maar gezien de standaard meethoogte van 1,5 meter is aan de ‘veilige’ lage kant gezeten van 67 dB(A). Op het evenemententerrein wordt de maximale norm van 103 dB(A) naar 100 dB(A) verlaagd. Er is uitdrukkelijk rekening gehouden met een aantal klachten van bewoners.

Gaasperplas Zuidoever

De gebiedsindeling is ook aangepast: de surfoever is eraf.

Gaasperplas Zuidoostoever

Zuidoostoever Gaasperplas krijgt een verruiming van maximaal aantal bezoekers. De gebiedsindeling is ook aangepast, het surfstrand is bij het Dagkampeerterrein getrokken.

Hoekenrode

Met de oplevering in april 2014 van het gerenoveerde Hoekenrode is de evenementenlocatie aangepast.

Winkelcentra

Een verruiming van het aantal evenementen per jaar."

Deze profielen worden voorgelegd aan de gemeente die hierover binnenkort zal vergaderen en beslissen.

Wat opvalt is dat er in feite op geen enkele manier rekening is gehouden met de klachten van omwonenden. De geluidsoverlast zal groter worden, eenvoudig omdat de bassen,  dus dB(C), met meer geweld over de wijken zullen dreunen, want ook vanuit het ArenaPark en het Bijlmerpark dringen deze kilometersver door. Voor dance-evenementen in het Gaasperpark zijn nog steeds waarden van 115 dB(C) toegestaan.  Dat is schandalig hoog. De woongevelnorm voor het Bijlmerpark en het Gaasperpark is verhoogd van 63 dB(A) (de norm vorige jaren) naar 68 dB(A). En dat er gecontroleerd en gehandhaafd zal worden is een lachertje. Overal gelden verschillende normen en allemaal nog steeds aan de hoge kant, dat wordt een puinhoop. De kick van dance events is de diepe bassen, daarom mogen die bassen met meer geweld de omgeving ingeknald worden. De bassen, dB(C), mogen met 17 dB meer opgefokt worden dan de hogere frequenties of dB(A). Jacques Attali, een van de eerste onderzoekers van geluidsoverlast, noemde dit de dictature de la jeunesse, de dictatuur van de jeugd. 

Nadat Jaensch zo grootmoedig was om te erkennen (na heel wat druk) dat het Gaasperplasgebied wel degelijk tot de EHS behoort (de ontkenning was weer zo'n typische regentenstreek), gaat men met een luchtig hart vrijmoedig de EHS vertrappelen. De heren J. Bond, J. Hylkema en E. Jaensch hebben nu openlijk de EHS nietig verklaard. Kort en bondig gezegd, de heren menen orchideeën te mogen maaien. En als ze dat niet mogen – want er staat in de wet dat dat niet mag, dan kunnen ze altijd een ontheffing aanvragen, en als ze denken dat die ontheffing geweigerd zou kunnen worden, dan vragen ze gewoon geen ontheffing aan, zoals GGA, lees Recreatie Noord-Holland NV, regelmatig doet om het aan alle kanten rammelende – met heel veel dB(C) – evenementenbeleid door te drukken. Regenten onder mekaar regelen dat gewoon. En reken maar dat na de dunningswerkzaamheden van het hele gebied door GGA de geluidsoverlast nog harder door de wijken en hele omgeving zal dreunen.

"Gaasperplas, recreatiegebied (Olonr. 1503245, d.d. indiening 17-10-2014)
Het verrichten van dunningswerkzaamheden aan beplantingen in het recreatiegebied Gaasperplas in het najaar van 2014 en/of voorjaar 2015."

© 2009