Weblog Archive juli 2011

Natuurdagboek

Mijn natuurdagboek voor 27 juli. Te zien zijn onder andere de grote kattestaart, de trosvlier, het blauw glidkruid, het harig wilgenroosje, zeepkruid, de ruige anjer, de brede wespenorchis, de bruine sprinkhaan, de kleine rode weekschildkever (soldaatje), het klein geaderd witje, het icarusblauwtje, het lantaarntje, de gewone oeverlibel en de steenrode heidelibel (dezelfde als in het vorige filmpje).


Steenrode heidelibel

De steenrode heidelibel is een vrij kleine libel (3,5-4 cm). Hier ziet u een paar verse (=jonge) mannetjes. De steenrode heidelibel is te herkennen aan de 'hangsnor', het zwarte streepje op het voorhoofd dat langs de oogranden naar beneden loopt. 


Vuurlibel

Zo rond de middag was het lekker zacht wandelweer na de regens en windvlagen van de laatste weken waar veel insecten van te lijden hadden maar het groen flink van groeide. Veel vlinders gezien, onder andere veel bruine zandoogjes, ook icarusblauwtjes. Verder nog juffers, lantaarntjes, de bruine winterjuffer, een paar onbekende juffers; wat libellen, de mooie vuurlibel en de steenrode heidelibel of de bruinrode heidelibel, beide laatste zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden. De brede wespenorchis komt ook in bloei.

bredewespenorchis
Brede wespenorchis

dagpauwoog
Gehavende dagpauwoog

crocothemis erythraea copy
Vuurlibel

sympetrum striolatum1? copy
Steenrode heidelibel (vers mannetje)

sympetrum sanguineum copy

Steenrode heidelibel (mannetje)

De mythe van de vrije markt

the-free-market-what-now-348-Sm-72-dpi-color-

Nu het vakantietijd is, is het verstandig om ook eens de tijd te nemen voor een goed boek, bijvoorbeeld: 23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme, geschreven door Ha-Joon Chang.

VN: "Niet de vrije markt, maar de overheid heeft welvaart gebracht.

‘Het is een echte breinbreker,’ zegt econoom Ha-Joon Chang. ‘Jullie land is bijna het dichtst bevolkte land ter wereld. Het laatste waar het te veel aan heeft is ruimte. Toch staat het mondiaal op nummer drie als het om de export van landbouwproducten gaat.’ Uit verlangen die puzzel te kraken, verdiepte Chang zich in het succes van de Nederlandse boer. Het antwoord dat hij vond was dit: ‘De cruciale interventie was dat de overheid vroeg in de twintigste eeuw op grote schaal onderzoek in de landbouw financierde, landbouwcoöperaties ondersteunde en technische adviseurs het platteland liet afreizen om boeren te voorzien van advies over moderne landbouwmethoden.’

Het Nederlandse wonder is een fraaie illustratie van zijn boodschap, vindt Chang: prille economische sectoren komen tot wasdom dankzij slim beleid van een daadkrachtige overheid; niet door de tucht van de markt. De econoom van Zuid-Koreaanse afkomst die in Cambridge doceert, is in Amsterdam ter gelegenheid van het verschijnen van zijn boek 23 dingen die ze je niet vertellen over het kapitalisme. Een van de heilige huisjes die hij daarin omver trapt, is dat de vrije markt welvaart brengt. Westerse landen zijn volgens Chang juist rijk geworden dankzij alles wat de god van het kapitalisme verbiedt: het ondersteunen van jonge industrieën met exportsubsidies, handelsbarrières en wat ze maar konden bedenken. Hoe wrang dat we ontwikkelingslanden nu dwingen al die middelen waar we zelf groot mee zijn geworden niet toe passen en ze zo tot armoede veroordelen.

Een vloek in de neoliberale kerk is ook Changs opvatting dat het broodnodig is het aandeelhouderskapitalisme te beteugelen. ‘Wat aandeelhouders hun macht geeft, is de eenvoud van een vijandige overname. Ze zeggen: wij verkopen onze aandelen als je ons niet snelle winst geeft. Een bedrijf weet dat als ze dat doen, de prijs zakt en de kans op een vijandige overname stijgt. Dus doen ze alles om dat te voorkomen. Het gevolg is dat ze opereren binnen een tijdshorizon van een jaar, soms een kwartaal.’"

Bloomberg-cover-Pay-No-Taxes

Inleiding: "Het kan jaren duren voordat bedrijven en huishoudens hun balansen weer op orde hebben. De enorme begrotingstekorten die de crisis heeft doen ontstaan, zullen regeringen dwingen de publieke investeringen en sociale uitkeringen aanzienlijk te verlagen, met alle negatieve gevolgen van dien voor de economische groei, de armoede en de maatschappelijke stabiliteit, misschien wel decennialang. Sommigen van de mensen die tijdens de crisis hun baan en woning kwijtraakten, zullen misschien nooit meer hun oude welvaartsniveau bereiken. Dat zijn beangstigende vooruitzichten.

Uiteindelijk is deze catastrofe veroorzaakt door de vrijemarktideologie die de wereld sinds de jaren tachtig van de twintigste eeuw heeft beheerst. Ons werd verteld dat markten, als ze maar de vrije hand werd gelaten, voor de meest efficiënte en rechtvaardige uitkomsten zouden zorgen."

obama-class-warfare-cartoon

De Engelse versie van dit boek is vanzelfsprekend stukken goedkoper dan de Nederlandse vertaling.

Met noemt het 'vrije markt' maar in feite is het enkel de vrijheid van een kleine groep financiële dealers om bedrijven en zelfs hele landen de afgrond in te storten, waarna ze alles voor een schijntje op kunnen kopen. Het vreemde in onze 'vrije' maatschappij is dat er dingen zijn waarvan veel bestuurders vinden dat die wel grondig gereguleerd dienen te worden.

must regulate
Must regulate...

Hoorzitting vergunning AOA

"Beste Gaasperdammers,

zoals de meesten van jullie weten zijn er, zowel door ons, het WOG, Gaasperdam Groen en Vrienden van het Gaasperplaspark, als door enkele anderen, bezwaren ingediend tegen het, inmiddels gehouden Open Airfestival in het Gaasperplaspark op 4 juni j.l.

De bezwaren richten zich vooral op de procedure, de communicatie, het geluid, de overlast (park 10 dagen afgesloten voor bewoners en gebruikers) en last but not least het organiseren van dit festival midden in de broed- en bloeitijd.

Er zijn beschermde planten weggemaaid, er is erg veel gekapt, bloeiende weiden zijn gemaaid, door het neerleggen van rijplaten zijn gazons beschadigd. Niet te constateren viel in hoeverre broedvogels, vleermuizen enz. schade hebben opgelopen, dan hadden tevoren alle nesten b.v. moeten worden geïnventariseerd. Dit alles is in strijd met de Flora- en Faunawet.

Er zijn heel veel klachten binnengekomen, zowel bij het stadsdeel, de stad, Groengebied Amstelland, als bij organisaties. De bewonersvereniging Nellestein heeft inmiddels 310 handtekeningen aangeboden aan het DB.

Op heel korte termijn is er voor enkele van de bezwaarden, waaronder wij, een Hoorzitting georganiseerd door de Centrale stad (De aangetekende brief hierover is niet bij ons aangekomen, daardoor waren we pas laat op de hoogte). Daar is ook het stadsdeel bij vertegenwoordigd.

Deze Hoorzitting is morgenochtend (19 juli) en openbaar. Dus wie daarbij aanwezig wil zijn (en ons wil steunen!) kan dat doen. Er is inmiddels een gigantisch dossier aan stukken, dus dat is niet even in te zien. Uit de gebruikersovereenkomst tussen de organisatoren en Groengebied A. die wij vandaag pas konden inzien blijkt overigens dat er ook voor de komende vijf jaar al een contract is afgesloten voor een dergelijk (1 of zelfs 2 daags) festival. Dus het "eens maar nooit weer" waarop veel mensen hopen is w.s. een mooie droom...

De Hoorzitting wordt gehouden 19/7 om 10.15 uur in het stadhuis in kamer 0243. Melden bij de portier, dan krijg je een pasje en kun je naar binnen, 2e verdieping.

Winnie Meyer Ricard"

Dat er al een contract is gesloten voor de komende vijf jaar toont duidelijk aan dat de heren La Rose en Jaensch gelogen hebben over hun belofte dit evenement eerst aan een evaluatie te onderwerpen voor er verdere besluiten genomen zouden worden. Groengebied Amstelland gaat voortvarend tewerk en heeft lak aan democratische besluitvorming.

Hittestress

We hebben gelukkig wat regen deze dagen zodat het Gaasperpark zich kan herstellen van geleden schade, hoewel we natuurlijk niet ophouden te zeuren over tekort aan zon. Sommige stadsbewoners willen maar niet begrijpen waar het naartoe gaat met ons klimaat.

gaasperplasoever

Hittestress in Rotterdam: "Volgens scenario’s van het KNMI is het waarschijnlijk dat Nederland ten gevolge van klimaatverandering in de toekomst te maken gaat krijgen met meer en langere periodes van zomerse en tropische temperaturen (in 2050 ongeveer een verdubbeling ten opzichte van nu). Met name in een grote stad als Rotterdam kan dit problematisch worden. Door het typisch stedelijk land- en materiaalgebruik (veel wegen en gebouwen, minder groen en water) blijft de warmte er namelijk langer hangen en blijft de temperatuur hoger dan in het omringende landelijke gebied: het zogenaamde stedelijk hitte-eiland effect. Dit effect wordt versterkt door de voortdurende verdichting van de stad en leidt er naar verwachting toe dat stedelingen in toenemende mate hinder ondervinden van overmatige warmte (hittestress).

Rotterdam heeft de ambitie in 2025 100% klimaatbestendig te zijn."

En waar blijft de ambitie van Amsterdam? GroenLinks en andere partijen?

KlimaatonderzoekNederland: "Gevolgen van hitte op de mens

Hittestress kan leiden tot warmteziekten en sterfte, en kan ook invloed hebben op het menselijk gedrag (bijvoorbeeld agressiviteit oproepen) en op de slaapkwaliteit.

Over het algemeen kan blootstelling aan warmte leiden tot warmte uitslag, hittekrampen, hitte-uitputting en hitteberoerte. Voor heel Nederland neemt de sterfte tijdens hittegolven met zo’n 12 procent toe.

Ook gaf de GGD aan dat in de zomer van 2006 rond de 600 hitte gerelateerde klachten binnen zijn gekomen bij huisartsen in de regio Rijnmond."

RotterdamClimateInitiative: "Meer groen en water

Nu steeds duidelijker wordt  dat groen, water en wind belangrijke factoren zijn, kan Rotterdam gerichte maatregelen nemen. Er zijn al subsidiemogelijkheden voor de aanleg van een groen dak: groene daken zorgen voor een koeler huis in de zomer. Maar ook groen langs gevels en het isoleren van gevels is effectief. De aanleg van extra waterpartijen, parken en bomen biedt uiteraard ook uitkomst. Het voordeel van zowel water als groen is dat het ruimte biedt aan een verkoelend briesje, waardoor de lucht- en de belevingstemperatuur tot aangename proporties worden teruggebracht. Bij de (her)inrichting van woonwijken kan daar rekening mee worden gehouden. Andere veelbelovende maatregelen om de overlast van hitte te beperken liggen in het aanpassen van het gedrag, zoals de ramen overdag dichthouden en de zonneschermen omlaag, 's nachts de ramen open, luchtige kleding, voldoende drinken, etc. De GGD heeft hiervoor een speciale sticker met tips voor uitgebracht."

Hittestress in Rotterdam: "Vergroenen van de stad, de aanleg van meer open water en het aanpassen van het gebruik van materialen voor huizen en wegdek worden vaak als veelbelovende maatregelen genoemd. Zo bieden bomen met hun schaduw niet alleen aangename beschutting; ze hebben ook een verlagend effect op de luchttemperatuur. Uit deelrapport 8 blijkt dat een toename van 10% in het percentage groenoppervlak (bomen, struiken, gras) in de buurt de oppervlaktetemperatuur met ongeveer 1°C verlaagt."

DeGroeneStad: "Een boom is te vergelijken met tien airco

Het is heter in de stad doordat er veel asfalt ligt dat meer zonnestraling absorbeert, zoals ook donkere gebouwen doen. Dichte bebouwing staat bovendien een verkoelend windje in de weg. Ook verkeer leidt tot hogere temperaturen. Voor groen is in steden die dichter bebouwd zijn minder ruimte, terwijl juist parken een verkoelend effect hebben. Een boom is te vergelijken met tien airco's. De vrees is dat het door de klimaatverandering te warm zou kunnen worden in de Nederlandse steden, die niet op hitte zijn gebouwd."

reigerindezon

Metro54

Eindelijk een festival op een plek zoals god het bedoeld heeft (en betaalbaar): Metro54

INDEXM54

Zuidoost: "Zaterdag 16 juli wordt het ArenaPark in Zuidoost, dat bijna net zo groot is als het Museumplein, geopend met een eerste evenement: het urban arts & culture festival METRO54.

Officiële opening om 20.00 uur

METRO54 is door stadsdeel Zuidoost geïnitieerd ter versterking van de urban art & culture en creatieve industrie in Zuidoost. Het festival laat nieuwe ontwikkelingen binnen Europese stedelijke (jongeren)cultuur zien op het gebied van muziek, dans, spoken word, beeld, lifestyle en kunst. Het resultaat is een festival met toptalent uit Zuidoost: van nationale en internationale muzikale acts tot dansoptredens, kunstinstallaties en ambitieuze modeontwerpers op de catwalk. Tijdens de finale van Write4Gold, een wereldwijd georganiseerde graffiti wedstrijd, opent Urwin Vyent, portefeuillehouder Kunst en Cultuur van stadsdeel Zuidoost het ArenaPark om 20.00 uur met het zetten van een persoonlijke ‘tag' .

Uitgaanscentrum Zuidoost

Het ArenaPark is hiermee een belangrijke (tijdelijke) toevoeging voor de podia en voorzieningen die de ArenAPoort in Amsterdam Zuidoost al heeft, zoals de Heineken Music Hall, de Amsterdam ArenA, Pathé Arena, de Endemol studio, het Bijlmerpark het Bijlmer Parktheater en in 2012 Ziggodome.

Tijdelijke invulling van braakliggende terreinen

Ook mensen die werken in het gebied en bezoekers van de ArenAPoort kunnen vanaf nu dagelijks genieten van deze groene oase. Gemeente Amsterdam zet met de aanleg van het ArenaPark een belangrijke stap in het hergebruik van braakliggende terreinen. Zo is deze plek oorspronkelijk bestemd voor het Getz Entertainment Centre. De bouw van dit uitgaanscentrum heeft echter door de economische crisis vertraging opgelopen en wordt pas over 5 jaar hervat."

arenapark

Tati time

14 juli is Tati time in dit huis, jour de fête. Deze keer met de animatiefilm L'illusionniste, naar een scenario van Tati.


Geen races in de Waddenzee!

pbraces

Waddenvereniging: "Houdt u van de Wadden vanwege de rust, ruimte en natuur? Wist u ook dat er deze zomer een race met extreem snelle speedboten (225 km/u) gehouden wordt in de Waddenzee? Een natuurgebied met wereldallure, aangewezen als UNESCO Werelderfgoed juist vanwege die zeldzame rust en natuur. Onbegrijpelijk vinden wij dat als Waddenvereniging. U toch ook?

Laat de provincie Noord-Holland weten dat powerboatraces in ons werelderfgoed Waddenzee echt niet kunnen! Stuur een digitale ansichtkaart naar de verantwoordelijke gedeputeerde Jaap Bond."

Geen evenementen in Gaasperpark

gaasperparkberk

SP: "De SP wil dat het bestuur in Zuidoost geen evenementen meer organiseert in het Gaasperpark. Duoraadslid Freddy Lap: "Het evenement Amsterdam Open Air festival heeft veel schade aan de natuur veroorzaakt. Daarnaast hebben omwonenden veel overlast ervaren. We willen dat het stadsdeel zich bewust is van de grote schade aan de natuur en dat het bestuur een nieuwe afweging maakt over het organiseren van evenementen in dit park."

De keuze om in het Gaasperpark een festival te organiseren was opmerkelijk. Alle partijen in de deelraad zijn het erover eens dat het Gaasperpark een van de mooiste gebieden in het stadsdeel is. Het festival, begin juni, werd midden in het broedseizoen en de periode dat jonge vogels worden grootgebracht georganiseerd. Na afloop van het festival was de ravage groot.

De SP wil dat het stadsdeelbestuur op zoek gaat naar alternatieve plekken om dit soort evenementen te kunnen organiseren. Freddy Lap: 'Ook in ons stadsdeel is er ruimte voor evenementen, daarvoor moeten we nu een betere plek vinden. Het Bijlmerpark zou bijvoorbeeld een goede plek zijn voor grotere evenementen.'"

Gratis RapidWeaver

RapidWeaver_icon
RapidWeaver 4 voor de Mac is gratis te downloaden en je krijgt de registratiecode er ook gratis bij. Maar er is dus ook een nieuwere (betalende) versie 5.

Koopkrachtdaling

Beursgorilla: "Vooral zelfstandigen en gepensioneerden leverden in koopkracht in. Bij zelfstandigen liep de koopkracht met 1,4 procent terug; bij gepensioneerden was dat 0,8 procent.

Mensen met een bijstands- of arbeidsongeschiktheidsuitkering en werknemers die hun baan behielden, konden hun koopkracht nog op peil houden. Van werknemers die terechtkwamen in een uitkeringssituatie, daalde de koopkracht ruim 17 procent.

Bij de laagste inkomensgroep bleef het koopkrachtverlies beperkt tot 0,1 procent. De hogere inkomens gingen er juist meer op achteruit, doordat de koopkracht vooral terugliep bij zelfstandigen en gepensioneerden. Zelfstandigen zijn oververtegenwoordigd bij de hogere inkomensgroepen. Bij gepensioneerden bleven vooral de aanvullende pensioenen achter, omdat die vorig jaar nauwelijks zijn geïndexeerd."

Komkommertijd

cycling5

Hoewel... de komkommers zijn ook niet meer wat ze geweest zijn. Maar goed, een paar weken geleden begon de ellende met UPC: verschillende keren per dag werden software updates uitgevoerd en dat resulteerde in het telkens uitschakelen van de kabelverbinding. Mijn oude televisie kon er niet meer tegen en gaf de geest. Hij heeft denk ik wel meer dan 15 jaar goede diensten geleverd. Net toen de ronde van Frankrijk begonnen was gaf ie het op. Maar ik treur er niet om. Het kostte nog wat moeite om die oude zware bullebak bij het grofvuil te krijgen, maar met de hulp van een buurman is het toch gelukt. Mijn nieuwe LCD/LED tv heeft ook zijn voordelen. Het beeld is veel scherper en het geluid kan je zo instellen dat de menselijke stem niet door de muziek overstemd wordt. Maar het instellen van kleur en helderheid valt buiten de gebruikelijke kleurcorrectie van foto en film. Aan dit systeem moet je even wennen. Dus ik ben al een paar dagen bezig met voortdurend kleine aanpassingen. Ik ben er bijna. Nog even en dan is ook dat perfect afgeregeld. Dan zie ik Mart Smeets in la douce France weer in zijn rozig gloeiende wangetjes gezellig keuvelen bij een wijntje.

Blijft nog het probleem met UPC. Er hebben meerdere mensen last van. Mijn mediabox ging voortdurend ongewenste software updates uitvoeren die geen  echte updates van UPC zijn. Een mediabox die uit zichzelf gaat updaten is wel heel raar. Trouwens, bij meerdere mensen, ook bij mij, waren de pootjes van de mediabox helemaal gesmolten door de warmte die dat ding produceert. Mogelijk dat deze warmteproduktie voor storingen zorgt. Of dat een storing in de hardware voor de hitte zorgt.

Ik ga de handleiding van mijn tv nog eens goed doornemen, want er zijn dingen die ik niet zo goed begrijp. Waarom hoor ik het geluid van analoge kanalen zachtjes door het digitale signaal heen, terwijl toch digitale tv is ingeschakeld? Geen analoge kanalen instellen dan maar? Er waarom zit er soms een zachte zoem in de DVD verbinding via SCART (die niet te horen is bij een gewone A/V aansluiting)? Ik heb de indruk dat deze generatie tv's niet zo lang mee zal gaan als de oude. Maar in elk geval zijn ze een stuk lichter.

Update 18:00 uur: Vanmiddag heb ik mijn tv fijn afgesteld en de tourrit in uitstekende kwaliteit bekeken. Wat een spectaculaire, maar ook schandalig stomme rit. Hoogerland en Flecha werden door een auto tegen de grond gereden. Hoogerland vloog het prikkeldraad in. Beiden zijn zwaar benadeeld door dit voorval waar zij geen schuld aan hadden. Ik vind wel dat ze op een of andere manier gecompenseerd moeten worden in de tour.

Verder ben ik de DivX capaciteiten van mijn tv aan het uitproberen. Mijn tv is nu DivX geregistreerd en kan deze films nu afspelen. Heb meteen maar een film gekocht. Iets meer dan vijf euro voor True Grit van de Coen Brothers valt echt wel mee. Nu nog op een usb-stick zetten en stick in tv. True Grit is weer zo'n knaller van een Coens film. Prachtige beelden, zeer mooie kleurcorrectie. Mijn Coen collectie is hiermee weer compleet, na mijn eerdere aanschaf van de goedkope en prachtige Coen collectie van de Volkskrant.

Vlinders


Vlinders en libellen gespot op 4 juli aan de zuidzijde van de Gaasperplas: het bruin zandoogje, de gehakkelde aurelia, de kleine vuurvlinder, het landkaartje (zomervorm), klein koolwitje en de gewone oeverlibel.

Luisteren!

R2PtgF1309779686

Info.NU: "Festivals, concerten en megaparties staan gelijk met loeiharde muziek en bonkende beats. De geluidsniveaus die op dergelijke evenementen gehaald worden, zijn voldoende om voor blijvende gehoorschade te zorgen. Iedereen is vatbaar voor schade aan het gehoor, ook jongeren kunnen er jarenlang last van hebben."

Gezondheid: "Uit een onderzoek naar ‘Gehoorschade en luide muziek bij jongeren in Vlaanderen’ blijkt dat jonge mensen steeds meer gehoorschade oplopen door luide muziek. Uit de studie blijkt dat 85% van de 19 tot 20-jarigen last heeft van tijdelijk oorsuizen na het uitgaan. 15% van deze groep ervaart zelfs een constant oorsuizen. 80% van de bevraagde jongeren maakt gebruik van draagbare audiospelers: 24% van hen luistert meer dan 15u per week en 45% van de jongeren haalt een geluidsintensiteit van 75 tot 100% van de capaciteit van het toestel. Ook blootstelling aan te luide muziek tijdens het uitgaan of tijdens concerten en festivals draagt bij tot gehoorschade."

DeZwijger: "- Er moeten wettelijke maximumgrenzen komen. 100 dB is wellicht niet veilig genoeg, maar het is beter dan geen normen. Verstandige landen zoals Duitsland, Zwitserland en Zweden tonen aan dat een norm kan werken.

- Voorkomen is beter dan genezen, maar ik besef nu dat we klacht kunnen indienen voor slagen en verwondingen wanneer organisatoren te luide muziek toelaten en gehoorschade veroorzaken. Herman Schueremans & Co, better be prepared!"

De discussie lijkt zich vooral in België af te spelen, in Nederland is men blijkbaar oostindisch doof. Het gaat in dit VOC-land ten slotte altijd om geld, zeker met dit Wammes Waggel Rutte kabinet. Gevolg: de jongeren van vandaag zijn op hun veertigste al stokdoof.

Gesprek 20 jaar in de toekomst:
"Opa, herinner je je Amsterdam Open Air nog?"
"Wat zeg je, jongen?"
"He, wat?"
"Ik versta je niet."

"Amsterdam Open Air in 2011, hoe was dat?"
"Plezier gehad, joh."
"Geen zier aan gehad, opa?"

"Nee, bier genoeg."

Het vakantiegevoel

Vakantie is soms gewoon je verplaatsen in een andere cultuur. De laatste weken heb ik drie Maigrets gelezen. Vandaag begint de tour de France. Altijd goed voor een luie rit door la douce France, met een bakje kersen of aardbeien bij de hand. Om er alvast in te komen, voici une grande dame de la chanson française.


Erfvogels

Erfvogels in beeld 2011 is een leuke brochure over vogels die je op erven vaak aantreft. Download de brochure door op onderstaande foto te klikken.

erfvogels

© 2009