Weblog Archive mei 2013

Festivalblues

shot_1096

Parool: "Amsterdamse festivals in zwaar weer

’De bubbel gaat een keer barsten’

Veel dancefestivals in Amsterdam hebben het zwaar. De kaartverkoop valt vaak tegen door een overaanbod en het slechte weer.

Rond Amsterdam zijn er dit jaar een hoop kleine festivalletjes bij gekomen, waaronder Chateau Techno, DGTL en het Lente Kabinet. 'Er is duidelijk een overkill aan festivals. De bubbel gaat een keer barsten, maar dat wordt al jaren gedacht', zegt Tim Rothfusz, marketing manager bij Loveland Events, de organisator van het gelijknamige festival en het kleinere 909, dat dit weekeinde in het Amsterdamse Bos is. 'Er is wel heel veel keuze.'"

Men kan beginnen met alle festivals in EHS-gebieden te verbieden. Vandaag reden de trucks en vrachtwagens met opleggers weer druk rond in het Gaasperpark. De nog aanwezige recreanten zaten tussen het lawaai van rondrijdende trucks en op de grond denderende stalen platen. Sommigen werden zeer boos als ze aan de ene kant van het park wel naar binnen konden, maar aan de andere kant er niet meer uit. Een deel van de omheining werd boos opzij geduwd. We kunnen meer van dit soort acties van boze burgers verwachten. Iemand hoorde ik zeggen dat dit de laatste keer was en dat hij dit niet langer over zich heen liet gaan.

Er staat een straffe wind, dus zal het zeer lastig worden om tenten op te zetten. Met de klimaatsverandering kunnen we meer catastrofen verwachten, tenten die omver geblazen worden, onweer en bliksem, windhozen. Het risico van festivals neemt toe. Maar de organisatoren en vergunningverleners doen alsof hun neus bloedt. Don't worry, be happy and cash in. Tot het goed mis gaat.

2013-05-31 at 17.02.26
31 mei

2013-05-31 at 17.03.19

2013-05-31 at 17.06.41

2013-05-31 at 17.07.10

2013-05-31 at 17.07.56

2013-05-31 at 17.08.30

2013-05-31 at 17.10.35

SCOnline: "Met ‘Swung-2’ moeten gemeenten verkeerslawaai zoveel mogelijk in kaart brengen om geluidshinder te verminderen. Uit gemakzucht er een 30 kilometerweg van maken, kan niet meer. De VNG geeft zich echter nog niet gewonnen."

Valt geluidsoverlast door festivals onder bedrijfslawaai? Ik vind van wel. Daarom graag dezelfde normen voor festivals als voor verkeers- en bedrijfslawaai in Swung-2.

Natuur en winst

Het was gisteren een heel drukke dag. Eerst was er de rechtszaak tegen de vergunningverlening voor Amsterdam Open Air. De zitting begon om 11 uur en zou een uur in beslag nemen. De rechter nam echter alle tijd en het werd een zitting van bijna twee en een half uur; wat al aangeeft dat het geen eenvoudige zaak was, en dat stadsdeel Zuidoost, de niet nader te noemen ambtenaar, en zijn opdrachtgever, pfh. Jaensch, stadsdeelvoorzitter Herrema, casu quo burgemeester Van der Laan, heel wat steken hadden laten vallen onder andere bij de terinzagelegging, de Flora- en faunawet en het bestemmingsplan. Deze niet nader te noemen ambtenaar had een stapel documenten van zo'n 30 cm bij zich om indruk te maken, waaronder stukken die wij nog niet eerder mochten inzien, hoewel hij verder regelmatig met de mond vol tanden zat bij vragen van de rechter. De bijlagen bij het geluidsrapport zijn achtergehouden door deze ambtenaar, alias Jaensch, alias Herrema, alias Van der Laan, waardoor er geen controle is op de metingen. De rechter komt zo spoedig mogelijk met een gefundeerde uitspraak. Dat is teleurstellend; want de opbouw van het festival is al een week aan de gang. Vandaag zou de officiële start zijn van de opbouw, maar ook daar hield men zich niet aan. Groengebied Amstelland is al eerder met het festivalklaar maken begonnen. Er werden drie dagen geleden al stalen platen gelegd. De rechter had eigenlijk meteen haar uitspraak moeten doen en verantwoorden. Dat de aanklagers zoveel tijd toegemeten kregen kan ook uitgelegd worden als het wekken van de indruk dat er grondig geluisterd is naar hun klachten, en/of dat de rechter het moeilijk zal krijgen om een gefundeerde uitspraak te formuleren die de aanklager niet al te zeer openlijk tegenwerkt. We wachten af. U hoort hier nog meer over.

DSC09663 copy
30 mei - ingang Gaasperpark

GP2013-05-30 at 16.13.52

GP2013-05-30 at 23.20.44

In het park gingen de voorbereidingen voor Open Air tijdens de rechtszitting vrolijk door. Groengebied Amstelland heeft weinig respect voor de rechtspraak. De rechtszaak was aangespannen tegen de vergunningverlener, de niet nader te noemen ambtenaar van Zuidoost, alias pfh. Jaensch, alias voorzitter Herrema, alias burgemeester Van der Laan, maar de eigenlijke veroorzaker van dit onheil is Groengebied Amstelland die ook aanwezig was op de rechtszitting.

Later op de dag zagen we de programmamanager van recreatieschap Groengebied Amstelland weer terug op een bijeenkomst in de Prins Willem Alexander Manege, getiteld Aan de slag met de Gaasperplas! georganiseerd samen met Recreatie Noord-Holland. Dit is na een stuk of drie Verkenningen Gaasperplas georganiseerd door stadsdeel Zuidoost de zoveelste poging om de geldende wetten en reglementen te omzeilen en op een stiekeme manier de bevolking te sensibiliseren voor meer commercie in onze natuurgebieden. Het Gaasperpark behoort tot de EHS en daar mogen enkel evenementen van incidentele aard plaatsvinden. Dat is ook ter sprake gekomen tijdens de rechtszaak. Vanzelfsprekend beweert de nomenklatura van Zuidoost en de recreatieschappen dat één keer per jaar incidenteel zou zijn, maar dat is natuurlijk ambtelijk gerommel.

GP2013-05-30 at 23.21.50 copy
Opruiing tot wetsovertreding

De heer Houtkamp van GGA is een zeer aimabel man. Ondanks onze meningsverschillen praten we altijd heel open met mekaar. Maar het blijft onacceptabel dat onze natuurgebieden (volgens hen recreatiegebieden, met nadruk op grootschalige evenementen) op deze manier gecommercialiseerd worden en misbruikt door bedrijven als Amsterdam Open Air. Het heeft niet veel gescheeld of de aanwezigen van de bijeenkomst die de naam 'Amsterdam Open Air' ter sprake brachten werden stante pede naar Siberië verbannen. Geintje. Maar het is natuurlijk achterlijk dat op deze bijeenkomst die eigenlijk over niets anders gaat dan het financieel beheer van het Gaasperpark, de grootste steen des aanstoots (dus Amsterdam Open Air) niet genoemd zou mogen worden, zoals de vertegenwoordiger van Recreatieschap N-H insinueerde.

Iemand uit de zaal vroeg wat het beleid was van GGA in deze. De organisator had het gore lef om daarbij te verwijzen naar de Structuurvisie Amsterdam 2040. Dit is zeer kwalijk. Burgers en ondernemers werden naar deze bijeenkomst gelokt onder het voorwendsel dat er nog heel wat mogelijk is in het Gaasperpark qua inplanten van horeca. DAT KAN DUS NIET! Dat is per definite verboden door de structuurvisie, het bestemmingsplan en de EHS-status van het park. Er mag niet worden gebouwd in dit EHS-gebied, dus ook geen horeca. Niettemin bestaat GGA het om voorstellen op te dringen om dit wel voor mekaar te krijgen. Dit is volksverlakkerij. Onder het mom van inspraak van burgers worden burgers aangezet om de wetten en geldende afspraken te negeren en voorstellen in te dienen voor de corrumpering van de status van het park. Eigenlijk schandalig. De meeste uitgenodigden voor deze bijeenkomst hebben de structuurvisie nooit gelezen, hebben geen weet van wat er allemaal speelt, hebben nooit een vergadering van GGA bijgewoond. Als je jongeren uitnodigt, dan zul je in zo'n situatie al gauw te horen krijgen dat er een skeelerbaan moet komen. Het bedrijfsleven wil natuurlijk meer horeca in een leuke omgeving. Deze bijeenkomst zet aan tot wetsovertredingen en corrumpering van de EHS-status van het park, de Flora- en faunawet en het bestemmingsplan. Zover zijn onze ondemocratische besturen al gezakt.

Overigens is de hele opzet van dit ondemocratische gerommel gebaseerd op foute dogma's. Het is onmogelijk om geld te verdienen ('behoud door ontwikkeling') met onze parken. Je kan bezuinigen door het park 10 jaar te sluiten waardoor je geen kosten meer hebt voor beheer, onderhoud, reiniging en handhaving, en het park toch zijn miljoenenwaarde behoudt voor de volksgezondheid, het milieu en de biodiversiteit; je kan recreanten aantrekken voor barbecues, maar daar verdien je niets aan, integendeel, die kosten je alleen maar geld, voor dagelijkse reiniging en handhaving; of je kan grote evenementen organiseren als Amsterdam Open Air (vreemd toch dat dit op de bijeenkomst een naam was die onder de zwijgplicht scheen te vallen, de omertà) en dan is je park na een paar jaar geen EHS meer, is de fauna en flora flink gereduceerd en is het park een consumptieterrein geworden, of je kan sponsoren zoeken als grote bedrijven, met name tuinbouwbedrijven en -ketens die een stukje van het park zouden kunnen adopteren en onderhouden. De Japanse ambassade zou wat kunnen doen met de Japanse tuin. Het Oud-Hollandse landschap in het park zou gesponsord kunnen worden door het nabijgelegen Waternet. Ik noem maar een paar mogelijkheden.

Wat Recreatieschap Noord-Holland voorstelt, en dat werd bekrachtigd door het stiekem invoeren van commerciële mogelijkheden uit hun eigen pen bij de voorstellen van burgers, komt neer op de uitbating van het park door commercie. Ballorig is al illegaal neergezet en GGA volhardt in zijn boosheid door nog meer van het slechte toe te willen voegen. Dat gaat altijd ten koste van de natuur, van de onschatbare fauna en flora die we hier hebben, iets waar meerdere aanwezigen ook op hebben gewezen.

GP2013-05-30 at 23.21.36 copy

Geld verdienen met parken is een fout beleid, het is in strijd met de wet, en het werkt gewoon niet. Wat je krijgt is een groeiende privatisering van onze natuurgebieden. Geld verdienen met parken door het inplempen van meer horeca is gedoemd te falen. De horeca die er zou zitten zou de winsten opstrijken, de overheid krijgt een grijpstuivertje maar kan daarmee nooit het onderhoud, de reiniging en de handhaving bekostigen. Het wordt op deze manier een verholen subsidiëring van het bedrijfsleven dat nu ook (illegaal) gebruik en vooral misbruik mag maken van onze natuur. En het aantrekken van meer bezoekers voor barbecues en dergelijke levert al helemaal geen geld op, maar kost alleen maar heel veel geld, namelijk voor dagelijkse reiniging en handhaving.

En wat me ook tegen de borst stuit is de manier waarop dan op het voorstel van de voorzitter van Platform Gehandicapten en Ouderen van Zuidoost, mevr. Caroll Sastro, gereageerd werd door Recreatieschap N-H; haar voorstel was om de paden in het park beter berijdbaar te maken voor gehandicapten en ouderen. Een zeer zinnig voorstel. Grote evenementen als Amsterdam Open Air veroorzaken veel schade aan de paden. De zware vrachtwagens met o.a. stalen platen rijden er letterlijk de kantjes vanaf. Het wegdek wordt ingedrukt en gaat scheuren. Er werd door de vertegenwoordiger van Noord-Holland gezegd dat daar waarschijnlijk geen geld voor is. Gehandicaptenvoorzieningen zijn wettelijk voorgeschreven en ook GGA moet zich daar aan houden. Dat dit soort voorzieningen ook betaald zouden moeten worden uit de opbrengst van evenementen in het park is te belachelijk om los te lopen. Er heeft zich van onze overheden een kwalijke overtuiging meester gemaakt dat voorzieningen zichzelf moeten bekostigen. Dat is in strijd met onze huidige maatschappelijke orde. Wij betalen belastingen voor onze voorzieningen en daaruit moet alles betaald worden, gehandicaptenvoorzieningen en het onderhoud van onze natuurgebieden. De huidige tendens om de verantwoordelijkheid van de overheid af te schuiven op particulieren of instellingen neemt absurde vormen aan. Zo wordt onze maatschappij stap voor stap afgebroken en betalen we enkel belastingen om de banksters te ondersteunen die vaak  ook nog de belastingen ontduiken.

Een natuurgebied verdient zijn eigen geld als oord van luchtzuivering, biodiversiteit en psychisch en fysiek herstellingsoord voor jong en oud, als habitat van fauna en flora, als toevluchtsoord voor een gestresste (en radicaliserende - ook etnisch gezien) bevolking.

Tot hoelang zal het Gaasperpark, dat vandaag zowat helemaal afgesloten wordt voor Amsterdam Open Air, ongeschikt zijn voor normaal gebruik? Maandenlang wordt het park onttrokken aan zijn eigenlijke functie: recreatie, d.w.z. wandelen, fietsen, zonnebaden, picknicken, barbecueën in een omgeving waar ook fauna en flora zich thuisvoelen en beschermd voelen. Natuur mag niet te grabbel gegooid worden voor een op winst beluste commercie. GGA is een organisatie geworden die niet in de eerste plaats de natuur beheert en beschermt, maar die exploiteert. Dat is een zeer kwalijke en ongewenste ontwikkeling.

Nieuwe wandelpaden

GGA: "Groengebied Amstelland heeft plannen voor de aanleg van een nieuw wandelpad tussen de Lambert Rimastraat en het recreatiegebied Gaasperzoom en voor een nieuw ruiterpad aan de zuidkant van de Gaasperplas. 

Gaasperzoom
Vanaf het parkeerterrein aan de zuidoever van de Gaasperplas loopt geen directe wandelverbinding naar het recreatiegebied Gaasperzoom. Wel is er in de loop der jaren een voetspoor ontstaan via een tijdelijke dam in de hoofdwatergang. Het plan voorziet in het maken van een schelpenpad om deze wandelverbinding voor meer mensen geschikt te maken. Tegelijk wordt een aftakking gemaakt naar de Lambert Rimastraat, zodat het recreatiegebied ook vanaf de woonwijk beter te bereiken is. De tijdelijke dam in de hoofdwatergang zal worden vervangen door een voetgangersbrug.

gga_luchtfoto_wandelpad_gaasperzoom_2013

Groen: bestaande wandelpaden
Blauw: bestaande fietspaden (met medegebruik wandelaars)
Oranje: bestaande ruiterpaden
Rood: voorgestelde nieuwe verbinding (wandelpad en voetbrug) 

Gaasperplas
De ruiterroutes in het recreatiegebied Gaasperplas worden veel gebruikt door gehandicapte ruiters vanuit de Manege Prins Willem-Alexander, die vergezeld worden door een begeleider te voet.Aan de zuidkant van de Gaasperplas ligt een ruiterpad. Dit loopt via een doorwaadbare plaats door een plasje, waardoor dit pad niet gebruikt kan worden door ruiters met een begeleider. Daarom is er een plan gemaakt om een nieuw ruiterpad aan te leggen langs de zuidkant van het plasje. Het pad met de doorwaadbare plaats blijft gewoon bestaan. 

gga_luchtfoto_ruiterpad_gaasperplas

Groen: bestaande ruiterpaden en –routes
Rood: plan nieuw te realiseren ruiterpaden

Op woensdag 26 juni 2013 organiseert Groengebied Amstelland een inloopavond in het gebouw van Ballorig in het recreatiegebied Gaasperplas, Valburgdreef 1001, 1108 AW Amsterdam-Zuidoost. Van 19.30 uur tot ca. 21.00 uur kunt u binnenlopen om de tekeningen van de paden te bekijken en kunt u vragen stellen aan medewerkers van Groengebied Amstelland en Adviesburo RIET. Als u vragen of opmerkingen over deze plannen heeft kunt u die per e-mail stellen aan Groengebied Amstelland op info@groengebied-amstelland.nl."

Maaien, altijd maar maaien

GP2013-05-29 at 16.55.44
Als ze die rotzooi maar eens wilden wegmaken!
Voorlopig zijn het bloemen en planten die wegmoeten.

Ook vandaag ging het maaien in het Gaasperpark vrolijk door. Dus sinds de Dag van het Park is het Gaasperpark niet meer te genieten. De voorbereidingen voor de opbouw van Amsterdam Open Air zijn ruim vóór vrijdag 31 mei begonnen: banken en vuilcontainers zijn maandag al weggehaald. Dus de opbouw ging eerder van start dan was aangekondigd. Vorige week zijn langs de paden nog takken weggesnoeid ("Zodat de maaiers er door kunnen" aldus de projectbegeleider Recreatie Noord Holland; prima timing om dat zo te doen voor de Dag van het Park, het lijkt toch vooral of vandalen takken afgerukt hebben). Op modderige plekken op de grote speelweide werd zand gestrooid. "Alles wat technisch mogelijk is om de velden voor het evenement geschikt te maken zullen we uitvoeren" aldus de projectleider Recreatie Noord Holland. Er moet dit jaar veel meer het park in getransporteerd worden, dus zal men mogelijk gebruik maken van de twee fietsweggetjes voor alle verkeer.

Er zijn nu vergeleken bij vorig jaar veel meer paden aan beide kanten gemaaid. Er zijn dus ook veel bloemen gesneuveld, hoewel men met mijn camera in de buurt toch zijn best deed om de klokjes te ontzien. Ik ben bang dat als er geen pottenkijkers zijn, er heel wat meer bloemen gemaaid worden. Maar men weet dat er door een aantal burgers 'geïnspecteerd' wordt in het park, dus zal men oppassen als er toegekeken en gefilmd wordt.

29 mei - voorbereiding voor de ravage van Open Air

GP2013-05-29 at 16.49.23

GP2013-05-29 at 16.52.00

gp2013-05-29 at 16.49.56

GP2013-05-29 at 16.53.36

GP2013-05-29 at 16.53.59

Screen Shot 2013-05-29 at 18.15.52

Nog even genieten van de bloemen zolang het nog kan.

GP2013-05-29 at 16.53.04

GP2013-05-29 at 16.54.57

GP2013-05-29 at 16.55.31

GP2013-05-29 at 18.16.18
Zijn er ook oordoppen voor wilde konijnen?

Balen in de raad

Balen: meer dan genoeg hebben (van), het beu zijn
(Dikke Van Dale)

Wim Mos

D66-OZO: "Tijdens het debat over het bestemmingsplan Grote H-Buurt Holendrecht ontstond een situatie waarin de voorzitter, mw. Eckhart (PvdA) Wim Mos diverse malen in de reden viel tijdens zijn interruptie op mevrouw Koenen (PvdA). Dit was voor Wim Mos aanleiding om zijn ontevredenheid heirover uit te spreken. Hij deed dit in de volgende bewoording:"Ik baal van uw voorzitterschap". In de online encyclopedie wordt balen zoals gebuikt in deze zin als volgt omschrven: "balen, [regelmatig werkwoord] • het heel erg vervelend vinden, vb: hij baalde ervan dat de les niet doorging • balen als een stier [heel erg balen]"

Hoewel dit een zeer gebruikelijke en onschuldige uitdrukking is vond de heer Botse (VVD) het nodig dat Wim MOs zijn excuses aanbood aan de voorzitster. Iets wat hij, gezien de onschuld van zijn opmerking, uiteraard niet deed.

Daarop diende de heer Botse (VVD) een ordevoorstel in. Dit ordevoorstel was: "de vergadering te schorsen tot het moment dat de heer Mos zijn excuses aanbied aan de voorzitster". Uiteraard overzagen wij meteen de gevolgen als dit voorstel werd aangenomen namelijk schorsen tot sint-juttemis. Hoewel de fractievoorzitter van de PvdA dezelfde conclusie trok werd hij door de raadsvoorzitster onder druk gezet. Het niet steunen van het ordevoorstel werd opgevat alsof de fractie haar zou laten vallen.

Na diverse minuten schorsing werd gestemd over het voorstel. GroenLinks stemde tegen maar door de stemmen voor het voorstel van PvdA en VVD werd het voorstel aangenomen. En toen konden we naar huis. Echter men overzag plotsklaps de gevolgen van dit besluit en alle zeilen werden bijgezet om te regelen dat een zojuist genomen RAADSBESLUIT niet zou worden uitgevoerd. Hiertoe getriggert door de opmerking van D66-OZO dat we elkaar dan weer na de verkiezingen weer zouden zien.

Hoe nu verder. VVD en PvdA zullen bedenken dat ze het genomen besluit formeel weer moeten herroepen en een nieuwe vergadering uitschrijven. Agendapunt een zal moeten zijn het herroepen van het door PvdA en VVD genomen raadsbesluit.

Conclusie:"Balen van" wordt in Zuidoost door de VVD en PvdA gezien als een persoonlijke belediging, de heer Botse speelt de moraalridder van Zuidoost en de uitvoering van een aangenomen raadsbesluit wordt meteen ter discussie gesteld door degenen die het besluit seconden daarvoor genomen hebben. Het herroepen van het besluit en op een ander tijdstip doorgaan met de vergadering heeft  niets bijgedragen aan het beoogde doel van de heer Botse, tijdverlies is geleden en bewoners zijn door de actie van de VVD teleurgesteld en zonder besluit over het bestemmingsplan huiswaarts gekeerd."

Afgelopen maand werden we weer opgeschrikt door berichtgeving over integriteitproblemen bij een afdeling van de stadsdeelorganisatie.

Henk de Boer heeft een uittreksel op YouTube gezet en zijn commentaar op zijn weblog gezet.

AT5: "Een nogal kolderieke situatie dinsdagavond in de deelraad in Zuidoost."

Bobo's in het park

Vanochtend werden weer een aantal bobo's gesignaleerd in het Gaasperpark. Amsterdam Open Air, Groengebied Amstelland, en Recreatie Noord-Holland waren aanwezig, en ook nog een aantal onbekenden. Ze waren de grote speelweide aan het keuren, die eigenlijk nog steeds niet helemaal hersteld is van de ravage verleden jaar.

Screen Shot 2013-05-28 at 11.56.06

Screen Shot 2013-05-28 at 11.59.16

Screen Shot 2013-05-28 at 12.00.06
Ravageklaar!

Een bioloog was al heel vroeg in het Gaasperpark om de vogelstand vast te leggen. Tjiftjaf en koekoek werden gehoord. Ik heb hem gewezen op de broedende zwanen. Volgens hem zouden ze bij het broeden niet gestoord worden tijdens het festival, want hij dacht dat zwanen meer gestoord worden door beweging dan door geluid. Ze zouden afgeschermd worden. Maar broeden midden tussen 11 podia bij een geluid van 115 dB gedurende twee dagen, lijkt mij een zeer zware beproeving voor zwanen. Op mijn vraag of hij zijn quickscan in opdracht van GGA deed, antwoordde hij 'nee, in opdracht van Amsterdam Open Air'. Dan kan je dus terecht twijfelen aan de integriteit van zo'n quickscan. De onderzoeker wordt betaald door de wetsovertreder. Ook al was de opdrachtgever GGA dan nog zou er reden genoeg voor twijfel zijn, want GGA is meer bezorgd om het geld dat ze verdienen met Amsterdam Open Air dan om de fauna en flora. De boterbloemetjes die er gisteren nog stonden zijn vakkundig weggemaaid, ausgerottet, terminated!

Screen Shot 2013-05-28 at 12.49.42
Gisteren, vóór het maaien

Screen Shot 2013-05-28 at 12.01.09
Vandaag na het maaien, tabula rasa

Zwanen zijn beschermde vogels, al helemaal als ze aan het broeden zijn. Het is verboden nesten, holen of andere voortplantings- of vaste rust- of verblijfplaatsen van dieren, behorende tot een beschermde inheemse diersoort, te beschadigen, te vernielen, uit te halen, weg te nemen of te verstoren.

Dus ik ben benieuwd hoe bovengenoemde bioloog die de quickscan gaat opstellen zich hieruit gaat wurmen. Als men dit toelaat dan is van een integere quickscan geen sprake meer. De Flora- en faunawet is duidelijk. Het is aan Groengebied Amstelland om de wet te respecteren, anders dient deze organisatie meteen opgeheven te worden.

Terugfietsend hoorde ik aan de zuidoever nog een specht.

Screen Shot 2013-05-28 at 12.02.49

Machtsmisbruik

D66-OZO: "Als gevolg van het feit dat de coalitiepartijen PvdA, VVD en GroenLinks het presidium gebruikten als politiek instrument hebben de leden van de oppositie een voorstel ingediend. Dit voorstel van D66-OZO, CDA, NSS, CU en PPB behelst het gebruiken van het uitgangspunt 'one man, one vote'.

Ondanks deze handreiking wilde met name de PvdA niet aan dat principe. Hetgeen maar weer eens aangeeft dat het ze echt alleen maar om de macht gaat. De VVD dacht er in eerst instantie genuanceerder over maar was weer snel terug in het (coalitie)hok. En GroenLinks had uiteraard dezelfde mening als de PvdA.

Inmiddels heeft de fractievoorzitter van D66-OZO zich formeel teruggetrokken uit het presidium. De fractievoorzitters van de overige coalitiepartijen volgden hem daar in."

Verjaagd uit het park

2013-05-27 at 16.38.01
Maaien in het Gaasperpark 27 mei

Wat een heerlijk weertje vandaag. In het Gaasperpark zag je voor het eerst weer talrijke zonnebaders, picknickers, wandelaars en natuurgenieters. Maar lang hebben ze er niet van kunnen genieten. Het park werd onveilig gemaakt door twee bozo's van Amsterdam Open Air (ok, die ene jongere jongere was best aardig toen ik hem aansprak) en zo'n stuk of vijf, zes maaitractoren die het hele park in een lawine van lawaai stortten. Stuk voor stuk werden de recreanten van hun plekje verdreven.

Dit is de eerste mooie dag sinds lange tijd en meteen de eerste dag al wordt het park onttrokken aan zijn eigenlijke functie. Recreanten moesten door het lawaai en de gevaarlijke tractoren hun heil elders zoeken. De komende dagen zal er waarschijnlijk nog meer gemaaid worden, mogelijk waren de AOA bozo's aan het kijken welke bomen nog flink gesnoeid moesten worden. Dus vanaf vandaag tot begin september is het Gaasperpark door Amsterdam Open Air weer geen park meer, maar een bouwterrein.

2013-05-27 at 16.44.42
Zo lig je lekker

2013-05-27 at 16.57.06
Zo moet je met fiets en al opkrassen

2013-05-27 at 16.46.02
Niet echt gezellie zo'n picknick

2013-05-27 at 16.42.56

2013-05-27 at 16.47.35
Hondjes in veiligheid brengen

2013-05-27 at 17.01.38

De twee Open Air bozo's waren het park ingereden de een met zijn scooter, de ander met zijn motor. Toen de schooterrijder zag ik dat ik aan het filmen was schoot hij een zijweggetje in, en durfde niet meer op zijn scooter weg te rijden. Je mag daar nu eenmaal niet rijden met scooters. Ik denk dat hij wel op zijn scooter was weggesnord als ik daar niet had staan filmen. Leuk toch, het zijn net mensen. De jongere van de twee begreep wel dat het toch behoorlijk wrang is als op de eerste mooie dag de bezoekers al weggejaagd worden voor de voorbereidingen voor het festival. Het park stond vol gele bloemetjes, die werden onnodig meedogenloos weggemaaid. Waar heb dat nou voor nodig! Zonnebaden of picknicken tussen de bloemen is juist leuk. Maar niet voor de harteloze maaiers van Groengebied Amstelland. Het toont wel aan dat fauna en flora van ondergeschikt belang zijn voor hen, dat ze geen gevoel hebben voor natuur.

Amsterdam Open Air bekijkt het terrein

2013-05-27 at 16.58.12

2013-05-27 at 17.06.40
Tot daar komt de tent

2013-05-27 at 17.09.41
Deze knaap heeft toch honderd meter moeten lopen met zijn scooter,
de dame met rollator in de verte was veel kraniger.

2013-05-27 at 16.39.59
Bloemen weg en gras 2 mm korter! Fraai!

2013-05-27 at 17.04.37
Deze broedende zwaan weet niet wat haar straks te wachten staat
midden tussen de podia van AOA.

2013-05-27 at 23.40.38
En zoals altijd is er geen handhaving in het park.

Zonnepanelen

zonnepanelen

GroenLinks: "Op 6 juni start GroenLinks Zuidoost een aktie om bewoners in het stadsdeel te stimuleren zonnepanelen te installeren op het eigen dak of initiatieven te starten om huurcomplexen te voorzien van zonnepanelen.

De aktie wordt afgetrapt met een bewonersavond in basisschool "Het Gein" (Cornelis Aarnoutsstraat 80) Hier worden de bewoners deskundig voorgelicht wat er bij komt kijken om zonnepanelen op het dak te installeren. Niet altijd hoeven bewoners daarvoor zelf geld op tafel te leggen."

Festivalkleding

festivalitis
Ben jij al festivalklaar?

Festivals in het groen zijn in bij de yups en bij onze bestuurderen die de kassa al horen rinkelen voor hun achterban. Ook de commercie wil een centje meepikken. PK, PaardenKracht, dus Pauline en Kunna, 'twee creatieve regelneven die elkaar haarfijn aanvoelen en naadloos aanvullen' kennen we ook van Amsterdam Open Air. Zij doen veel met leuke kleding en fotografie op festivals. Leuk, echt wel!

Maar de echte doorgewinterde festivalganger (vooral diegene die door wil feesten tot in de vroege uurtjes op de camping) die onbeschadigd uit een festival wil komen moet zich degelijk voorbereiden. Oordoppen volstaan niet. Zie hieronder wat goede tips. Maar eerst de tekenvoorspelling voor de komende dagen. Die ziet er niet best uit. De natuur is niet zo lief als de natuurvreemde yup wel mag denken en vooral wordt wijsgemaakt door organisatoren lijdend aan een zware aanval van festivalitis.

tekenbeet
Tekenmeldingen en besmettingen
(klik kaart voor site en laatste meldingen)
(De enige melding van Erythema migrans komt uit Zuidoost!)

tekenverwachting
De tekenverwachting voor de komende 10 dagen is zeer hoog.

controle

Dus voor alle zekerheid: trek geschikte kleding aan en koop een tekentangetje.

5584854834_5cd2b1d97d_m_d

tekensoks

Powerpointpresentatie

In deze tijd moet je vooral niet de ziekte van Lyme oplopen, waardoor je carrière meteen een flinke knauw zou kunnen krijgen. Be prepared! Geef de teek geen kans!

Vragen over Open Air 2013

BVNellestein: "Vragenuurtje voor bewoners over Amsterdam Open Air 2013 

Vergunningverlener en andere politiek verantwoordelijken schitteren door afwezigheid!
Stadsdeel Zuidoost zet zichzelf op de kaart!

Transparantie van bestuur, dichtbij de burgers, een belangrijke taak van de stadsdelen. Voor het evenementenbeleid van Stadsdeel Zuidoost geldt dat even niet. Een zwaar copyright op ter inzage gelegde stukken, zoals op de bijlagen bij het geluidsplan, 12 pagina's die de berekeningen van het dit jaar eindelijk wel opgestelde plan moeten onderbouwen. Een deskundige contra-expertise over dit plan wordt hierdoor ernstig belemmerd. 

Dit jaar heeft het stadsdeelbestuur, op eigen initiatief, de taak om een informatieavond over Open Air 2013 voor omwonenden van het Gaasperpark te organiseren overgenomen van de vergunningaanvrager en Groengebied Amstelland.

Geen uitnodiging per brief voor een avond in de buurt zoals in 2011 en 2012, maar slechts een mededeling onder het kopje “nieuws”, 4 werkdagen van te voren, op de website van het Stadsdeel. 

Belangrijk verschil met vorig jaar, het evenement wordt aanzienlijk groter: in aantal bezoekers, in gebruik van grote delen van het Park, duur van de afzetting van die delen en het komt veel dichterbij woonwijk Nellestein. Bovendien wordt er uitgebreid met evenementen op de camping die starten op vrijdagavond 21.00 en duren tot 4.00 uur 's nachts, ook op zaterdagavond. 

Geen informatieavond voor omwonenden dus zoals in 2011 en 2012, maar op donderdag 23 mei een vragenuurtje op het stadsdeelkantoor van 17.00 uur tot 18.00 uur, een soort ‘speeddate’, waarbij je vragen kon stellen aan medewerkers van de afdeling vergunningen, de evenementencoördinator van het stadsdeel,  medewerkers van Groengebied Amstelland en Recreatie Noord-Holland en de organisatoren van Amsterdam Open Air, geen vergunningverlener, geen bestuurder, geen deelraadsleden. (Misschien hebben we al een stadsdeel nieuwe stijl!)"

EHS google
EHS - Ecologische Hoofdstructuur Zuidoost

Het verbaast me toch ten zeerste van mensen van GGA, beheerders van een groengebied, te moeten horen dat de beschermde planten die zich in het Gaasperpark (wat zij 'recreatieterrein Gaasperplas' noemen) bevinden daar niet thuis horen en dat de Ecologische Hoofdstructuur (die zij (P)EHS noemen, Provinciale EHS) voor hen niet telt. De EHS is de EHS en die geldt al sinds een paar decennia voor de groengebieden van Zuidoost. Als de heer Jaensch beweert dat de EHS pas in 2011 is ingesteld voor dit gebied, dan heeft hij het deerlijk mis. De evenementennota van Zuidoost is een illegale nota in strijd met de EHS. Stadsdeel Zuidoost en ook de stad Amsterdam (vertegenwoordigd door dhr. F. Ossel bij GGA - maar die meestal niet komt opdagen bij vergaderingen) proberen de EHS te ondermijnen en daarvoor hun onwettige plannen in de plaats te stellen. Zo is op illegale wijze Ballorig gebouwd. Het Dagelijks Bestuur van Zuidoost heeft lak aan de EHS, het bestemmingsplan, de TAC (Technische Advies Commissie), de Hoofdgroenstructuur en de mening van betrokken burgers die keer op keer het stadsdeel tot de orde roepen maar geen gehoor krijgen. GGA is ook niet de 'eigenaar' van het Gaasperpark, maar de beheerder. Het probleem is dat GGA zich wel gedraagt als de eigenaar, waardoor Sjoerd Wynia van Amsterdam Open Air het voortdurend heeft over 'GGA als eigenaar'. Het park is publiek bezit, en is eigendom van de Nederlandse bevolking.

Betoging tegen Monsanto

monsanto_banner

Karin Spaink: "Vanwege de voedselveiligheid wil de Europese Commissie dat alleen wie geregistreerd is, nog zaaigoed mag verhandelen. Alle zaad moet worden getest en gecertificeerd voor het mag worden verkocht, en handelaars moeten bijhouden wie welke partij heeft gekocht. Elk EU-land krijgt een nationaal bureau voor zaaigoed, dat testresultaten moet beoordelen en toezicht op de handel houdt.

Het voorstel past in een trend. Biotechbedrijven, zoals Monsanto en Dupont Pioneer, hebben tal van cruciale zaden gepatenteerd en dwingen overal monopolies af. Hun motto: ‘U koopt geen zaad. U koopt slechts een licentie op ons patent.’

Bij voorkeur leveren ze zaaigoed dat onvruchtbaar is, zodat boeren elk jaar verplicht zijn om nieuw zaaigoed te kopen. Waar dat niet lukt, voeren ze rechtszaken tegen iedereen die met zelfgewonnen zaad werkt."

logo

March Against Monsanto: "25 mei 2013 wordt wereldwijd aangehouden door activisten als protestdag tegen het multinationale biotechnologie- en landbouwgif bedrijf Monsanto. Deze demonstratie richt zich tegen de bedrijfsstrategie van Monsanto, waaronder de patentregelingen op leven, en de groeiende invloed van dit bedrijf op publieke en wetenschappelijke instituten wereldwijd. Voor een groep bezorgde burgers en studenten leek Wageningen de meest voor de hand liggende plek om deze demonstratie te laten plaats vinden. Dit omdat de Wageningen University and Researchcentre (WUR) wereldwijd een van de grootste universitaire onderzoekscentra op het gebied van biotechnologie is, en hieromheen een epicentrum van voedselbedrijven is ontstaan. De Wageningen Universiteit is een onderdeel van het commerciele onderzoeks instituut de WUR, en de recente benoeming van BASF-functionaris Bennard van Ravenzwaay tot bijzonder hoogleraar is een van de vele voorbeelden van de verstrengeling van wetenschappelijk onderzoek en commerciele belangen. Monsanto heeft ook een vestiging in Wageningen door de overname van Seminis."

De demonstratie tegen Monsanto in Amsterdam vindt op 25-05-2013 om 14:00 plaats op de Dam.


De Α en Ω van AOA

AmOpAi

De bijeenkomst over Amsterdam Open Air is vandaag bezocht door zo'n stuk of vijf mensen die vragen hebben gesteld aan vertegenwoordigers van Groengebied Amstelland, Recreatie Noord-Holland en stadsdeel Zuidoost. Het stadsdeelkantoor is eigenlijk niet zo'n geschikte locatie voor zo'n bijeenkomst.

Ik had een vraag aan Sjoerd Wynia, een van de organisatoren van AOA over het eilandgedeelte achter het naakteiland. Dat staat op de nieuwe kaart als niet omheind en afgesloten. Maar dat wordt wel degelijk afgezet en ontoegankelijk gemaakt voor feestgangers. Daar staan namelijk heel wat beschermde planten. Dan heb ik ook te horen gekregen dat er nog een bewonersbrief komt over de geluidsoverlast, met telefoonnummers waar mensen naartoe kunnen bellen met klachten, nummers die dit jaar hopelijk wel werken. Volgens de heer Wynia is er in Nederland geen natuur meer, dus mag volgens hem alle groen misbruikt worden als evenemententerrein. Dit is de mentaliteit van de neoliberale yup, de natuurbarbaar die natuur eigenlijk alleen maar ziet als decor voor evenementen. Triest, intriest!

Verder had ik nog een goed gesprek met een niet nader te noemen ambtenaar van Zuidoost over het waarom van het verlenen van een vergunning zonder daarbij rekening te houden met de Flora- en faunawet. Tja, dat bleek dus een aangelegenheid te zijn voor Groengebied Amstelland, die hadden rekening te houden met fauna en flora. Dat het tot op heden altijd fout is gegaan met het maaien van orchideeën en dat ook dit jaar bedenkingen kunnen ingebracht worden tegen het maaibeleid van GGA in het park was geen reden voor GGA om dit festival niet door te laten gaan. In het verleden zijn klachten bij de AID ook niet echt serieus genomen. Dus de situatie is momenteel de volgende:

- Amsterdam Open Air wil heel veel geld verdienen en pakt wat ze krijgen kunnen, verdere overwegingen zijn voor hun van geen belang. De omvang van dit jaar zou de komende jaren niet uitgebreid worden. Er zijn intussen ook twee Open Air festivals geweest in het Arenapark. AOA wil dus alles bezetten wat maar groen is. Kassa!

- Groengebied Amstelland beweert te voldoen aan de wetgeving qua flora en fauna, maar gaat voortdurend in de fout, en gedraagt zich als een particuliere onderneming die contracten afsluit met derden.

- Stadsdeel Zuidoost, Vergunningen, in naam van Voorzitter Herrema, beweert niets te maken te hebben met fauna en flora en verleent vergunningen enkel op basis van veiligheid en orde.

Dat intussen de EHS en het bestemmingsplan met voeten getreden worden deert geen van de drie partijen. Ze schuiven de verantwoordelijkheid door en af. Het ontbreekt aan democratische besluitvorming. Vertegenwoordigers van de stadsdelen bij GGA melden indien gevraagd dat hun respectievelijke stadsdeelraad niet geïnteresseerd is in hun afspraken met GGA. Wat telt is geld, en daar hebben de burgers van Amsterdam niets mee te maken vinden de regenten van GGA.

Interessant was dat ik van een niet nader te noemen ambtenaar expliciet te horen kreeg: "Groengebied Amstelland is geen democratische organisatie." Interessant, zeer interessant. Voeg daarbij de geheimhouding van de financiën die nog eens door Sjoerd Wynia werd benadrukt en volgehouden, dan dringt zich toch gauw de schijn op van gebrek aan integriteit ergens in deze hele ondemocratische constructie. (Daar hebben we het trouwens ook even over gehad, inclusief opgeheven vingertje.) Maar ik blijf bij mijn standpunt. De schijn van belangenverstrengeling is gewekt. Dat moet tot op de bodem uitgezocht worden. Daarom heb ik een paar dagen geleden, mij beroepend op de Wet Openbaarheid van Bestuur, GGA verzocht om toezending van alle financiële gegevens over Amsterdam Open Air. Het gaat tenslotte om een publiek terrein dat maandenlang ongeschikt wordt voor recreatie en weken afgesloten wordt voor iedereen behalve de betalende feestgangers. Het Gaasperpark is geen bedrijventerrein, hoewel ik wel uitspraken in die zin gehoord heb, van een niet nader te noemen ambtenaar van Zuidoost zoals u al kon vermoeden.

Ook heel interessant (dit begint onderhand wel een beetje op een conference van Wim Kan te lijken) is dat diezelfde ambtenaar het ook had over een 'verzoek tot handhaving' dat ze 'ergens vandaan' hadden gekregen, en dat volgens hem niet veel voorstelde, want dat men hoogstens op een foutje betrapt kon worden en dat de zaak dan afgedaan zou worden met een boete. Klaar! Ik zal dit soort persoonlijke contacten met onze ambtenaren na de opheffing van de stadsdelen wel heel erg missen.

Voor twee dagen festival is het publieke park maandenlang in de mooiste tijd van het jaar niet bruikbaar. Dat is een feit. Dus de belangen van Amsterdam Open Air wegen blijkbaar zwaarder dan die van de rechtmatige eigenaren van het park, de Nederlandse bevolking. Dus is er volgens mij reden genoeg om te twijfelen aan de democratische basis van deze organisatie en dient dit openbare eigendom terug onder de besluitvorming te vallen van het stadsdeel. Volgens weer die niet nader te noemen ambtenaar hebben de raadsleden van Zuidoost geen belangstelling voor wat er allemaal door GGA bekokstoofd wordt. Maar mij is gebleken dat de vertegenwoordiger van Zuidoost bij GGA, dhr. Jaensch, herhaaldelijk de raad verkeerd heeft ingelicht. Dat in de Structuurvisie Amsterdam 2040 het park uitdrukkelijk als behorende tot de Ecologische Hoofdstructuur is opgenomen, werd door hem zelfs een keer ontkend, tijdens deze bijeenkomst ook weer te berde gebracht door de heer Wynia, zodat we kunnen constateren dat hun feitelijke kennis over de wettelijke situatie rammelt en dat dit evenement zich situeert aan de rafelranden van wat is toegestaan. Door te goochelen met terminologie probeert men de wettelijke grenzen te omzeilen.

De stad Amsterdam is in de zomertijd vergeven van de festivals. De stadsdelen concurreren mekaar kapot. Al onze parken gaan door de mallemolen van kakofonische festivals, waarvan Amsterdam Open Air wel de kroon spant in kakofonie en schade. Hier gaat de overlast tot 115dB.

"Zeer bekwaam", zou Wim Kan zeggen over onze ambtenaren, "Zeer, zeer bekwáám."
"Weet je wie ook zéér bekwaam is? ...."

Zuidoost slooft zich uit

StadsdeelZuidoost: "Amsterdam Open Air geeft dit jaar voor de derde keer in recreatiegebied Gaasperpark het startschot voor de zomer. In het weekend van 8 en 9 juni kunnen bezoekers genieten van een uitgebreide muzikale, culinaire en culturele invulling, en voor het eerst ook genieten van een speels programma op de camping. In totaal zijn delen van het park 15 dagen niet toegankelijk. Het gaat hierbij om 8 dagen opbouwen, 2 dagen festival en 5 dagen afbouwen.

Heeft u vragen over het hoe en waarom van het festival, de regelgeving en vergunning of het terreinbeheer? Dan kunt u die stellen op 23 mei tussen 17.00 en 18.00 uur in vergaderzaal 5.02 in het stadsdeelkantoor, Anton de Komplein 150. De organisator, de terreinbeheerder en medewerkers van het stadsdeel zitten dan voor u klaar om antwoord te geven."

moerasbankje
Welkom in het Gaasperpark na Amsterdam Open Air

Een antwoord over het hoe en waarom zult u niet echt krijgen. Men heeft de inzage van de aanvraag al moeilijk genoeg gemaakt. Gaat u er vooral heen met een advocaat gespecialiseerd in WOB-zaken. Maar over de opbrengsten (het 'waarom' dus) zult u niets maar dan ook niets te horen krijgen van de zakkenwassers van het stadsdeel en AOA. Als het startschot voor de zomer is gegeven dan kunt u maandenlang de gemolesteerde terreinen niet meer gebruiken voor picknicken en dan heeft het aanzien van het park door de ravage een flinke deuk opgelopen. Maar de festivalgangers komen toch niet terug gedurende de zomermaanden, dat zou te pijnlijk zijn voor ze om te zien wat ze hebben aangericht.

Dancefestival

sloterpark

Westerpost (pag. 20): "Sinds 2005 vindt jaarlijks het Lovelandfestival plaats in het Sloterpark. Veel bewoners van Nieuw-West zijn niet blij met ieder jaar opnieuw een hele dag geluidsoverlast. Ook de kwaliteit van de grasmat van het grote parkeiland - nabij de heuvel - is door belasting met te zwaar materieel en te intensief gebruik in de afgelopen jaren sterk verslechterd. Vorig jaar was het dan ook een goede beslissing van het stadsdeel om het parkeiland niet als festivalterrein beschikbaar te stellen.

Voor het Lovelandfestival 2013 op 10 augustus a.s. is de precieze locatie nog niet bekend gemaakt. Maar wel kregen omwonenden van de Sloterplas afgelopen week een brief in de bus dat er nu een nieuw festival, weliswaar kleiner, op het kwetsbare parkeiland gaat plaatsvinden. De schade van de vorige jaren gehouden Lovelandfestivals is nog steeds niet hersteld. Als dit 'Mystic Garden Festival' doorgaat, zal de grasmat opnieuw achteruitgaan door veel en zwaar rollend materieel, 40 wc’s, grote podia, tenten etc. Bovendien zal het gebied een week ontoegankelijk zijn voor bezoekers (29 mei tot 5 juni) en zal dit jaar niet een maar twee keer 12 uur lang versterkte elektronische muziek (70 tot 100 decibel) ten gehore gebracht worden.

Dit nieuwe lawaaifestival vindt plaats in de broedtijd. De pal naast het terrein gelegen reigerkolonie is druk aan het broeden en onlangs is hier zelfs een broedend lepelaarspaar gespot.

Zoals we hebben gemerkt is het jaarlijkse vuurwerk op de Sloterplas om deze reden geannuleerd (verankerd in de flora- en faunawet).

Bij navraag op 9 mei jl. bleek dat de vergunning voor dit festival nog niet is afgegeven. Bezwaar kan pas worden gemaakt in de 6 weken volgend op de afgifte van de vergunning. Dus als dit festival doorgaat, vindt het plaats binnen de bezwaartermijn en in de broedtijd.

Wij hopen maar dat het stadsdeel zijn werk goed doet en het festival niet laat doorgaan."

Electrosmog

smog

VerminderElectrosmog: "In tegenstelling tot wat de media en helaas ook de overheid ons laten geloven, zijn er talloze wetenschappelijke bewijzen die duidelijk aantonen dat electrosmog behoorlijk wat schadelijke effecten heeft op ons lichaam en op onze geest.

Electrosmog noemen wij hier de schadelijke straling afkomstig van (binnenshuis) Wifi, Dect, Gsm, en slimme meters, (buitenshuis) zendmasten voor Gsm, Umts en LTE.

Niet voor niets..

- Is Wifi en Gsm in Frankrijk voor kinderen op scholen verboden om gezondheidsredenen

- Zijn Dect telefoons en Dect babyfoons in Israël verboden om de veel te hoge schadelijke straling

- Adviseert de Russische gezondheidsraad mensen onder de 18 jaar en zwangere vrouwen om totaal niet te bellen met een mobiel

- Is een Mobiel voor kinderen tot 7 jaar verboden in België

- Adviseert de Raad van Europa om Wifi en Gsm te verbieden op alle scholen en om Landelijk voorlichting te geven rondom dit onderwerp

- Erkennen het Italiaanse en Israëlische gerechtshof het verband tussen hersenkanker en Gsm."

Petitie

Zoals gebruikelijk kent de commercie geen maat. Als er geld mee te verdienen is dan gaat men door tot er slachtoffers vallen. Het heeft decennia gekost voor de sigarettenindustrie aan banden werd gelegd. Tegenwoordig woekeren de wifi en draadloze verbindingen. Dat zou wel eens grote schade kunnen toebrengen aan de gezondheid van mensen, vooral kinderen. En wie dat nog niet wil geloven, die zou toch moeten weten dat storingen in verbindingen met de regelmaat van de klok voorkomen, ook waar draadloze verbindingen voor noodgevallen gebruikt worden. De politie heeft te kampen met een uitvallend verbindingssysteem. Ook de videoverbinding van de nieuwe Amsterdamse metro valt voortdurend uit. Mijn buurman komt met zijn signaal sterker binnen dan ik binnen in mijn eigen huis. Regelmatig is er tv-storing door dect telefoons en microgolfovens. Sommige mensen hebben de dect-functie op hun modem standaard aanstaan, ook al hebben ze geen dect telefoon. Maar zolang er flink veel geld te verdienen is met de draadloze waan van de dag, zal dat doorgaan tot het aantal kinderen in kankerziekenhuizen opnieuw drastisch is gestegen. Ik heb in huis nu powerline adapters, aangesloten op het lichtnet. Overal waar ik internet radio of een computerverbinding nodig heb in huis kan ik een ethernetkabeltje aansluiten. Zo draag ik niet meer dan nodig bij aan de overal groeiende electrosmog en stoor ik ook geen andere verbindingen. In de vaste electrische leidingen zit al genoeg smog, daar hoeft niet nog eens een de veel indringender draadloze smog bij te komen.

Het kan gewoon anders. Het aanleggen van glasvezel kan ervoor zorgen dat noodzakelijke draadloze verbindingen voor politie en ambulance wel goed blijven werken en de electrosmog drastisch vermindert. De privatisering en versplintering van telecombedrijven werkt in dit opzicht zeer nadelig. Indien KPN nog een staatsmonopolie had gehad, dan was heel Nederland intussen al voorzien van glasvezelkabels.

Wist u dat ...

- een Dect of Wifi in huis net zoveel straling kan geven als een UMTS mast in de buurt? Zoek een stralingsarme Dect telefoon.

- een 4G netwerk 10x zo'n sterke straling geeft dan het vorige 3G netwerk en dit in Brussel niet eens mag komen omdat het daar simpelweg alle gezondheidsnormen overschrijdt?!

- Je hersenen onder invloed van straling te weinig Melatonine aanmaken en je daardoor een verstoring van dag/nacht ritme krijgt en een afname van de bescherming van je cellen?

GlobalPossibilities: "As a multitude of hazardous wireless technologies are deployed in homes, schools and workplaces, government officials and industry representatives continue to insist on their safety despite growing evidence to the contrary. A major health crisis looms that is only hastened through the extensive deployment of “smart grid” technology."

EMF
iEMF

Electromagnetisch veld-detector voor iPhone en iPad.
(De instelling dc toont grosso modo de aardmagnetische straling, de ac knop geeft de straling in huis weer)

iEMF voor iPhone en iPad
(Stel in op zero, daarmee wordt de aardmagnetische straling weggefilterd. Je kunt ook het ambient filter inschakelen, of zelf instellen - heel accuraat is het niet, omdat het moeilijk precies te bepalen is hoe groot de aardmagnetische straling is - hier in Nederland ergens tussen 47-60 µT. Het wordt pas link als de gemeten waarde minus de aardstraling hoger dan 7,5 µT komt. Hoe dichter je de metende iPad bij een electrisch apparaat brengt hoe hoger de waarde. Die waarde stijgt ook gigantisch als je de voorkant van de iPad hoes met magneet tegen de iPad aan legt.)

Ook de aarde heeft een magnetisch veld. Dat werkt al een paar miljard jaar en beschermt de aarde tegen gevaarlijke zonnestraling. Het heeft dus een gunstig effect. Het is zelfs noodzakelijk denkt men voor het oriënteringsvermogen van vogels en mogelijk ook walvissen. Het zou kunnen dat schommelingen en variaties van het aardmagnetisch veld (mogelijk door verhoogde stralingsactiviteit van de zon) verantwoordelijk zijn voor het aanspoelen van walvissen. Het aardmagnetisch veld gaat van ongeveer 30 tot 60 µT en hoger. Dat veld varieert en verplaatst zich. Maar er zijn ook verschillende soorten straling, de ene is gunstig voor de mens, de andere schadelijk. Stralingen zijn electromagnetische velden. Die heb je als radiogolven, microgolven, zichtbaar licht, infrarood & ultraviolet, röntgenstraling en gammastraling. Röntgen en gammastraling zijn gevaarlijk. Er zijn aanwijzingen dat ook gsm en umts straling schadelijk kan zijn in hoge en langdurige doses.

Wormstekige appel

apple evolution

Sinds Eva een hap uit de appel beet, is er veel veranderd, maar niet altijd in de goede zin. Want Apple lijkt vast te zitten in een back-to-the future mode. Een stap vooruit, twee achteruit. De rot zit in de appel.

iPadclub: "Het overkwam Wilfried de Jong ook al eens: zijn nieuwe boek ‘De man en zijn fiets’ werd geweigerd omdat de schrijver naakt op de omslag staat. Schrijfster Heleen van Royen komt op een soortgelijke manier in aanvaring met Apple. Haar nieuwe roman ‘De hartsvriendin’ wordt geweigerd door Apple, omdat er links naar pornografische websites op staan. “Een tekst op pagina 282 moet worden verwijderd, anders komt De hartsvriendin de App Store niet in”, moppert de schrijfster op Facebook."

Ja, maar Apple blijft toch netjes de fabrieksarbeiders in China uitbuiten, dat moet altijd kunnen.

Camelia

camelias

De camelia is eigenlijk bedoeld voor een warmer klimaat dan het onze, maar wellicht door de klimaatopwarming doet mijn camelia het steeds beter. Hij is al vrij oud, eind 1980er jaren geplant, maar dit jaar bloeit hij met meer dan één of twee bloemen zoals dat alle voorgaande jaren het geval was. Hij wacht nu eigenlijk op een beetje meer zon.

camelia

Onbeperkt houdbaar


Raad voor de Leefomgeving en Infrastructuur: "De Nederlandse natuur verandert snel. Een aantal soorten breidt zich uit, voor een deel als gevolg van klimaatverandering, maar ook door herstelmaatregelen en de omzetting van landbouwgrond in natuurgebied. Veel andere soorten nemen daarentegen steeds verder af, en we blijken niet in staat de juiste maatregelen te treffen om deze ontwikkeling te stoppen.

Ook de Nederlandse maatschappij verandert in hoog tempo als het gaat om natuur: steeds meer burgers voelen zich verantwoordelijk voor de natuur in hun directe omgeving. In deze nieuwe constellatie is het urgent om de vraag te beantwoorden op welke wijze we de natuur in Nederland een duurzame toekomst kunnen geven niet alleen in bestuurlijke en financiële zin, maar ook in de zin van ruimte voor de betrokkenheid van burgers en bedrijven."

We kunnen nog toevoegen aan het advies:

- flikker natuur- en cultuurvervuilende festivalondernemingen als Amsterdam Open Air uit onze parken

- stop met de leugen 'behoud door ontwikkeling' en maak van Groengebied Amstelland een democratische, controleeerbare organisatie; GGA is nu een privéonderneming geleid door een handvol regenten die geen verantwoording afleggen aan de burgers en een geheime boekhouding voeren.

Het zou het Dagelijks Bestuur van stadsdeel Zuidoost sieren als ze eindelijk eens rekening zouden houden met bestemmingsplannen en de EHS, en zich niet langer zouden laten ringeloren door dubieuze ambtenaren die een eigen beleid lijken te voeren en lak hebben aan de Flora- en faunawet. Het soort ambtenaren dat beweert dat ze orchideeën mogen maaien hoort niet in een groen stadsdeel thuis.

Gaasper Pleasure en Groen als Gras

gp13

Het blijkt nu dat de informatie die te vinden was op internet over Groen als Gras niet helemaal correct was. Dit evenement behoort volgens de organisator van Gaasper Pleasure ook tot het tweedaagse geheel van Gaasper Pleasure. Men heeft om onderscheid te maken met Amsterdam Open Air nogal onverstandig de locatie Valburgdreef aangegeven, terwijl Groen als Gras ook op hetzelfde terrein zal plaatsvinden als Gaasper Pleasure, dus ten oosten van de Gaasperplas. In tegenstelling tot Amsterdam Open Air doet Gaasper Pleasure er alles aan om een bescheiden voetafdruk neer te zetten en ook het geluid zoveel mogelijk te dempen. Het zal niet altijd en overal even rustig blijven, maar vergeleken bij Amsterdam Open Air weet Gaasper Pleasure zijn eigen grenzen te stellen. Dat apprecieer ik. Dus voor alle duidelijkheid: Gaasper Pleasure is op 10 augustus en Groen als Gras (voor zover er nog gras over is dan) op 11 augustus op hetzelfde terrein ten oosten van de Gaasperplas. De vergunning moet nog verleend worden.

Met Gaasper Pleasure valt te leven, met Amsterdam Open Air niet. Het probleem ontstaat pas als Gaasper Pleasure van deze locatie (Gaasperplas oost) weg moet (daar komt ook een Gaasper Singel die het stadswater om zal leiden van de zuidkant van de plas naar het gemaal) en elders moet feesten, mogelijk ook in het Gaasperpark. Dan krijg je een situatie waarbij het park nog steeds een ravage is, en het volgende evenement zich al aandient. We zullen er dan zeker voor moeten waken dat het NIET aan de zuidoever, dus echt langs de Valburgdreef gehouden wordt.

Groen als gras...

... maar niet lang meer.

groenalsgras
Partyflock
Locatie: Valburgdreef

Wie zich afvroeg waarom Groengebied Amstelland zo druk bezig was met het kappen van bomen en struiken en het maaien van gras aan de zuidoever van de Gaasperplas die kan nu vermoeden dat GGA zich als particuliere onderneming voor de volle 100% heeft gestort op het exploiteren van al onze zuidoostelijke groengebieden, EHS of niet, de regentenclub van GGA gaat voor het grote geld en verhuurt ons groen aan derden zodat de omwonenden gedurende de hele zomer verdreven worden door muziekfestivals en erna niet meer kunnen recreëren, picknicken op het groene gras, want veel gras zal er niet overblijven. Hondenbezitters kunnen alvast een nieuwe woning gaan zoeken buiten Zuidoost of hun hond uitlaten op het Anton de Komplein, want de festivals nemen bezit van ons groen. Of is er weer sprake van een foute adresvermelding en is dit dag twee van GaasperPleasure? Het is altijd wat met die festivals. Ik heb informatie opgevraagd. Op de site van ZO! staat op 11 augustus niets geprogrammeerd. Meer informatie later.

De stadsdeelraad weet natuurlijk weer nergens van. Het zou me verbazen als onze raadsleden zich geschoffeerd zouden voelen door GGA of onze vertegenwoordiger van Zuidoost bij GGA, of de verantwoordelijke voor vergunningen, onze voorzitter Tjeerd Herrema. Zelfs GroenLinks is zeer geporteerd van evenementen, dus het groen van GroenLinks is bruin geworden en stinkt naar rottend gras. Een trieste ontwikkeling. De evenementenmaffia regeert. Inzage in de financiën is er niet, want het gaat om een privaatrechtelijk contract. Het Dagelijks Bestuur vindt echter dat zo'n regelmatig terugkerend festival als Amsterdam Open Air toch 'incidenteel' is. Men vindt zelfs dat inzage in de vergunningsaanvragen in feite onnodig is en dat bewoners eigenlijk toch een beroep zouden moeten doen op de WOB om inzage te krijgen. Maar uit de goedheid van hun hart verstrekt het DB grootmoedig inzage aan het gemene volk. Het taalgebruik van het DB is niets anders dan NewSpeak. In de woordenlijst van Zuidoost: "Incidenteel = regelmatig terugkerend". GGA is een private onderneming die openbare terreinen verhuurt. Het groenbeheer is bijzaak, het gaat om het festivalklaar maken van de groengebieden. Het DB van Zuidoost redeneert  waarschijnlijk zo dat de stadsdelen straks toch  opgeheven worden, en zij dan niet meer ter verantwoording geroepen kunnen worden. Voorlopig kunnen ze dus lekker de beest uithangen en vergunningen verlenen voor de gras- en bloemenvertrappers. Voorzitter Herrema weet in elk geval dat hij binnenkort toch een andere baan zal moeten zoeken. Ik begin me toch af te vragen wat de persoonlijke belangen van een aantal personen in deze zijn, als men zo krampachtig alles geheim wil houden en inspraak zoveel mogelijk belemmert.

De website van het groenalsgrasfestival is nog niet eens bereikbaar op het internet, maar de kaarten worden al verkocht. Het DB van Zuidoost strooit met vergunningen, want men heeft niets, maar dan ook niets te maken met de flora- en faunawet, ook niet met de zorgplicht die elke burger heeft voor de natuur. Dit is Zuidoost, verdulleme! Nergens Anders! Wij hosselen! En pottenkijkers zijn daarbij niet nodig. In de Vrijstaat Zuidoost gelden andere wetten, wat zeg ik, daar gelden helemaal geen wetten. De regenten van Groengebied Amstelland regeren als vanouds.

Open Air vergunning is verleend

planAOA
Nieuwe kaart festivalterrein

De vergunningen voor Amsterdam Open Air 2013 en AOA Camping zijn vandaag 16 mei 2013 bekendgemaakt en afgegeven aan de vergunninghouder.
In het informatiecentrum ligt de vergunning ter inzage vanaf 17 mei 2013. Een kopie is beschikbaar, maximaal 1 kopie per persoon.
Op de website van het stadsdeel worden de bijlagen geplaatst.
Het veiligheidsplan is niet openbaar.
Uit het geluidsplan zijn enkele technische berekeningsstaten weggelaten ivm eigendomsrecht/copyright.

Op dit moment lijkt men bij het stadsdeel nog bezig met het uploaden van alle stukken, want de site is gedeeltelijk nog niet bereikbaar. De stukken verschijnen zo meteen op deze pagina,  klikken op Amsterdam Open Air 2013.
Als u nog geen documenten op bovenstaande link met de AOA 2013 pagina ziet, en u wil ze toch meteen inzien, stuur mij een berichtje via het contactraampje, dan stuur ik ze per email op.

Bekendmakingen ZO:

"Kennisgeving 1

Namens de Burgemeester van Amsterdam heeft de stadsdeelvoorzitter op 16 mei 2013 aan Amsterdam Open Air BV een vergunning verleend voor het organiseren van een evenement genaamd “Amsterdam Open Air 2013 en Amsterdam Open Air Camping”.

Data van het evenement:

Camping: Vrijdag 7 tot en met zondag 9 juni 2013;

Festival: Zaterdag 8 en zondag 9 juni 2013.

Locatie:

Camping: Gaasper Camping;

Festival: Noordoever Gaasperplas

Kennisgeving 2

Namens de Burgemeester van Amsterdam heeft de stadsdeelvoorzitter op 16 mei 2013 op grond van artikel 5.6, lid 2 onder d van de Algemene Plaatselijke Verordening 2008 besloten ontheffing te verlenen aan Gaasper Camping Amsterdam B.V. voor de locatie Loosdrechtdreef 7, Gaasper Camping Amsterdam.

Data en tijden:

    Vrijdag 7 juni 2013 van 21.00 – 04.00 uur (zaterdag)

    Zaterdag 8 juni 2013 van 22.00 – 04.00 uur (zondag); 

Locatie: Camping: Gaasper Camping;

Beide beschikkingen, waaraan voorschriften zijn verbonden, liggen vanaf 17 mei 2013 ter inzage bij het informatiecentrum in het stadsdeelkantoor Zuidoost, Anton de Komplein 150, 1102 CW Amsterdam.

Het informatiecentrum is geopend op werkdagen van 09.00 uur tot 16.00 uur.

Belanghebbenden hebben de mogelijkheid om binnen 6 weken na de dag waarop dit besluit bekend is gemaakt een bezwaarschrift in te dienen bij de Burgemeester van Amsterdam, Amstel 1, 1011 PN Amsterdam. Het maken van bezwaar schorst de werking van deze beslissing niet.

Tevens kan de belanghebbende, die een bezwaarschrift heeft ingediend en die meent een spoedeisend belang te hebben, aan de voorzieningenrechter verzoeken een voorlopige voorziening te treffen.

Het verzoekschrift dient te worden gericht aan de rechtbank Amsterdam, sector Bestuursrecht Algemeen, Postbus 75850, 1070 AW Amsterdam. Voor het indienen van het bezwaarschrift is griffiegeld verschuldigd.

Voor meer informatie naar aanleiding van deze publicatie kan contact worden opgenomen met de afdeling Vergunningen, telefoon 2525 151 van 9.00 uur tot 15.00 uur."

Groot onderhoud Gein 3

Aarnouts

De bewoners van Gein 3 hebben een aantal dagen geleden een bewonersbrief gekregen over het grootonderhoud van de wijk in september. Daarin heeft men het ook over de geveltuintjes. In sommige straten zijn deze geveltuintjes echt een noodzaak, vooral daar waar auto's achterstevoren kunnen parkeren en soms een heel stuk over de stoep heen staan met uitlaat en al.

Er is nog wat onduidelijkheid over deze geveltuintjes die in het verleden gewoon gedoogd werden als versiering of bescherming van gevels. Op 13 september 2011 hebben we met een paar mensen een schouw gedaan van de buurt met de heer Kapiteijn van stadsdeelkantoor Zuidoost en daarbij is door dhr. Kapiteijn toegezegd dat de geveltuintjes behouden kunnen blijven. Dus twee tegels diep (60 centimeter) en max. 4 meter lang. Het is wel de bedoeling dat iedereen die een geveltuintje heeft en wil behouden dat doorgeeft en om (kosteloze) toestemming vraagt bij stadsdeel Zuidoost.

Voor de werkzaamheden worden opgestart wordt nog een bewonersbrief gestuurd met nadere informatie over het verloop van het werk, waar wordt gestart, met opgave van een bewonersspreekuur.

Leuk

weekers

Hoe het debat vanavond ook afloopt, ik hoor het morgen wel, ik ga een goed boek lezen. Maar onderstaand commentaar is alvast erg leuk. Ik benieuwd hoe PvdA en VVD zich zullen gedragen.

DeSpeld: "Frans Weekers was tot voor kort niet van op de hoogte van zijn staatssecretariaat. Dit verklaarde hij voor aanvang van het Kamerdebat over de Bulgaarse toeslagfraude.

De VVD’er kwam er naar eigen zeggen onlangs via een uitzending van KRO Reporter achter dat hij staatssecretaris van Financiën is. “Ik had geen idee. Mijn ambtenaren hebben mij daar nooit iets over verteld. Maar toen ik het doorkreeg, ben ik natuurlijk meteen beleid gaan maken.”

VVD en PvdA noemen de fout van Weekers ‘ernstig’, maar zij hebben er vertrouwen in dat hij zelf orde op zaken kan stellen. VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra: “Het verklaart natuurlijk wel veel. Ik reken erop dat de staatssecretaris, nu hij zich bewust is van zijn eigen functie, de toeslagfraude doortastend en adequaat weet aan te pakken.”

Het is de vraag of de oppositie genoegen neemt met de verklaring van Weekers. Uit gelekte documenten blijkt dat hij meerdere keren door leden van het kabinet is ingelicht over zijn functie. CDA’er Pieter Omtzigt: “De heer Weekers heeft doelbewust informatie achtergehouden. Hij zal moeten ophelderen of hij in ontkenning was of werkelijk geen idee had.”"

teletubbiesUpdate 15 mei: Je kan je klok er gelijk op zetten, zo voorspelbaar is dit kabinet in Teletubbyland. Po (Samsom) en Tinky Winky (Rutte) gaan van 'O-oh!' naar 'Dikke knuffel!', en 'Nogkeer!'. De media staan op hun buik geschreven. Laa-laa-li-laa, laa-laa-li-laa. Noe-noe lekker puh! Wij gaan mooi door met centjes uitdelen aan stoute mensen. Slaap lekker lieve kijkbuiskindertjes! 

iEvade

Het gaat me aan het hart. Multinationals horen belasting te betalen net als ieder ander. Ik heb zelf heel wat Apple apparatuur en apps, en daarom vind ik dat ook Apple belasting moet betalen en dat Nederland geen belastingsluiproute mag worden voor Apple. (Sorry voor de reclame vooraf.)


Zie ook Tegenlicht.


Speel het spel

Dat Apple de kluit behoorlijk belazert blijkt ook uit het volgende. Vanmorgen heb ik de 2 x 2 GB geheugenmodules van mijn laptop vervangen door 2 x 4 GB modules. Apple verkoopt die in de VS voor 200$, in Europa (hun koloniale territorium waar ze van onze overheid hun belastingen mogen ontduiken) kost dezelfde kit 203€! Hier zijn ze voor 78,95€ te koop (met levenslang garantie). Ik vind dat eerlijk gezegd een schandalige praktijk van Apple. Ze storen zich zelfs niet aan de normale valutakoers!

Van Zuks Dus

roetman

RTV-NH: "In de Bijlmer is meer te zien dan alleen grauwe flats. Biologe E. Roetman laat ons een hele andere kant zien van het stukje Amsterdam."

Verdwijngaten

verdwijngaten

DeRedactie: "Een verdwijngat is een natuurfenomeen waarbij de grond plots wegzakt en alles meesleurt. Een slapende man lijkt op die manier te zijn verdwenen. In de ondergrond van Florida zit poreuze kalksteen, en die wordt aangevreten door zure regen."

Je kan het louter symbolisch bekijken, maar onze huidige wereld is één groot verdwijngat geworden. In de VS, waar alles natuurlijk bigger is, verdwijnen mensen en huizen zomaar in de grond. Een soort Bermuda driehoek. Je kan er om grinniken maar nog veel erger is het fracken, het boren naar schaliegas dat zelfs het drinkwater vergiftigt. Ook in Nederland scheurt en zakt de grond waar eerder mijnen waren gegraven of waar geboord is naar gas. De grote verdwijnmagiërs van Nederland zijn inmiddels ook het boren naar schaliegas aan het promoten. Nederland zal dan nog verder onder de zeespiegel zakken. Intussen is het CO2 gehalte boven de grens van  400 ppm (deeltjes per miljoen) gestegen. CO2 draagt ook bij aan de zure regen. En zure regen veroorzaakt onder andere de 'verdwijngaten', bossensterfte en verzuring en groeiende onleefbaarheid van onze oceanen.

Study: Global Warming Causes Most Monthly Heat Records Today

Ook onze economie is een gigantisch verdwijngat geworden en veroorzaakt deze en andere gaten. Miljarden verdwijnen in het grote gat van de banken. Banksters verdienen er nog miljoenen aan. Onze economie, tenminste een piepklein deel daarvan, floreert op de ellende. Spanje is ook al in een zwart gat gevallenBezuinigingen vernietigden in de VS 2,2 miljoen banenIn Engeland sterven mensen wegens bezuinigingen. En dat allemaal om de asociale banksters boven jan te houden. De een zijn brood is de ander zijn dood. Dat is een van de reëel existerende dogma's van het neoliberalisme. Navigare necesse est, vivere non est necesse.

De Nieuwe Linie

Ik ben een paar jaar geabonneerd geweest op De Nieuwe Linie, tot het blad jammer genoeg niet meer verscheen. Nu kun je een speciale digitale editie downloaden. Leuk voor Hemelvaart morgen.

DNL

VK: "Het geruchtmakende opinieblad De Nieuwe Linie bestond 19 jaar en verscheen voor het laatst in 1982. De ouwe knarren van het blad wilden 50 jaar nadat het eerste nummer is verschenen nog één keer gezamenlijk hun stem verheffen. Eigenwijs, progressief en links als in hun jonge jaren.

'We maakten een bevrijdingskrant. Vrij van regenten, vrij van de verkalkte kerk. We streden voor een vrije opvoeding, voor vrije seksualiteit, voor bedrijfsdemocratie. Het feminisme, de studentendemocratisering, het Tweede Vaticaans Concilie dat de luiken in de katholieke kerk opengooide - dat waren bevrijdingsstrijden en we steunden ze allemaal.'"

Het kan ook anders


Voor feestneuzen

De stadsdeelkrant is uit. Op pagina 2 staat een stukje over feestlocaties in Zuidoost. De lijst van feestlocaties, meer dan 20 locaties momenteel, zou te vinden zijn op de website van Zuidoost. Niet dus. Er zijn geen zoekresultaten te vinden.

Dag-van-het-Park

Er staat ook een hele pagina in over de Dag van het Park, op zondag 26 mei, met activiteiten in het Bijlmerpark, het Gaasperpark en de Bijlmerweide. In de krant staat ook een bon voor een gratis lunchpakket. Geld genoeg in Zuidoost. Oproep aan alle minima: ga uw lunchpakket claimen in het Informatiecentrum van stadsdeel Zuidoost. Ga allen derwaarts voor het Bijlmerpark en het Gaasperpark weer geteisterd zijn door Zomerfestival en Amsterdam Open Air en de terreinen weer maandenlang ongeschikt zijn om te picknicken. Het DB kan na die evenementen natuurlijk modderevenementen organiseren en zwerfvuilzoektochten.

Er staat ook een nieuw kunstwerk in Zuidoost, Ouroborus Arborum, gemaakt door Sjoerd Buisman. Voor hem is de natuur een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zelf noemt hij zijn kunstwerk 'een stuk geconstrueerde natuur'. Ja, kijk, allemaal goed en wel, maar de natuur is op zich al een kunstwerk, en dat groeit en bloeit nog gratis ook. Hopelijk zal dit kunstwerk bijdragen aan meer respect voor natuur. Maar ik vrees van niet. Het stadsdeel gaat gewoon door met het verlenen van vergunningen voor evenementen die schadelijk zijn voor onze natuur. Het geld dat GGA verdient met de evenementen wordt gestoken in het kappen van nog meer bomen en het festivalklaar maken van de parken. De bruggetjes in het Gaasperpark zijn nu voorzien van steunpilaren om duizenden festivalgangers te kunnen dragen. Alles voor de feestneuzen. Leve de natuurconsument! Op naar de 115 dB!

Overigens ben ik van mening dat de vergunning voor Amsterdam Open Air allang bekendgemaakt had moeten zijn en gepubliceerd op de website van Zuidoost. Nog vier weken en de kakofonie davert weer los. En dan maar de Dag van het Park vieren alsof er niets aan de hand is. Zuidoost nergens anders!

"De hoogste vorm van cultuurbeleving wordt entertainment."
(Thomas Decreus - Een paradijs waait uit de storm)

Update 14 mei: Van dhr. Jaensch ontving ik vandaag de link naar de lijst met feestlocaties.

Verdwazing

We leven in interessante tijden. Als geld dé heersende ideologie is, de alfa en omega in deze globale wereld, dan raken normen en waarden makkelijk ondergesneeuwd. Je kan gerust spreken van totale verdwazing, vooral op politiek vlak. Het onzindelijke gedachtengoed tiert weer welig bij de PVV-aanhangers. Het is ook niet makkelijk om inzicht te krijgen in het reilen en zeilen van deze aardkloot, als de massamedia voornamelijk in dienst staan van het geld. Het misbruik maken van goedgelovige tot domme zielen is van alle tijden. Van de geschiedenis leren weinigen.

Europa heeft nieuwe markten willen aanboren om zijn falende neoliberale economie erbovenop te helpen. Maar die drang naar het oosten gaat voorbij aan het meest rudimentaire gezond verstand. Europa zoekt Lebensraum. We zien de gevolgen wat betreft Roemenen en Bulgaren. Onze regering houdt zich meer bezig met het verstrekken van illegale uitkeringen aan Bulgaren dan aan onze eigen bevolking. Er zijn wel degelijk problemen en die mogen niet onder tafel geschoven worden. Maar een goed beleid is gebaseerd op een objectieve analyse.

EUObserver: "Croatia, about to enter the EU, is one of the most corrupt countries in Europe according to a new survey. But Slovenia - an EU and eurozone member - is even worse.

The findings come in an annual report on corporate graft published on Tuesday (7 May) by the US-based financial services company, Ernst & Young.

Ninety percent of people in Croatia, which is slated to join the EU on 1 July, said "bribery/corrupt practices happen widely in business in this country."

The figure was 96 percent in Slovenia - which joined the EU in 2004 and which adopted the euro in 2007 - higher even than Kenya, on 94 percent.
Greece and Slovakia came next on 84 percent, followed by the Czech republic (73%), Portugal (72%), Hungary (70%), Spain (65%), Romania (61%) and Italy (60%)."

De financiële problemen van Europa zullen alleen maar groter worden door het toelaten van nog meer landen uit het oosten. Dat gaat leiden tot nog meer protesten, sociale onrust en ontwrichting in de westerse Europese landen. Dat is een blauwdruk voor brisante ontwikkelingen. Voeg daarbij het groeiende totalitarisme in Europa en elders en we gaan op weg naar meer verdwazing en nieuwe oorlogen. Door de anti-Syrië politiek van het westen die de oppositie in Syrië steun verleent krijgen we straks een gevaarlijke extremistische onderstroom binnen de grenzen van Europa. Ook in Duitsland steekt de kop van het fascisme weer op met medeplichtigheid van de top van de Duitse staat. Niet voor niets heeft Duitsland de opstand van Kroatië tegen Joegoslavië met geld en wapens gesteund. Kroatië was een goede nazi-bondgenoot.

Ondanks dat sommigen het fascistische gevaar bagatelliseren, is er genoeg reden voor ongerustheid (de nazigroet is er nog steeds in). Ook in Griekenland groeit het gevaarlijke rechts-extremisme. Maar blijkbaar heeft de Europese top meer bezwaren tegen een sociaal rechtvaardig systeem dan een asociaal rechts-extremisme.

Guardian: "Croatian politicians, especially the prime minister Ivo Sanader, loudly promote European values and declare their commitment to join the EU. While such un-European behaviour as war crimes, terrorism and fascism might be legally banned, they are, in practice, tolerated and even nourished. Does the EU need this Croatia - a country that is showing the world only its pretty summer face, but keeping its dubious values hidden?"

Tijdens WO II heeft Kroatië 750.000 Serven, 60.000 joden en 26.000 Roma vermoord. De hetze tegen de Serven kreeg een nieuw hoogtepunt in de westerse inval in Joegoslavië. Dat is een zeer verontrustende ontwikkeling. De tendens is inmiddels duidelijk, dat zien we al jaren in het Midden-Oosten, en recentelijk ook in Syrië: elk systeem dat socialer is dan het westen moet vernietigd worden, desnoods met de hulp van extreemnationalisten en jihadisten die elders bestookt worden met drones en officieel bekend staan als terroristen. De verdwazing kent geen grenzen.

terrorism

FreeRepublic: "CROATIA - FASCIST ENOUGH FOR THE EUROPEAN UNION

While Germany and Austria have just blocked Serbia's entry into the European Union Croatia was admitted in a ceremony at which David Cameron shook the hand of Croat leaders, whose country by any democratic or moral standards is a disgrace.

Serbia and the former Yugoslavia, in an exact reprise of the fascist 1940s, have been systematically attacked and dismembered by Germany and Austria since the 1980s. Germany, without the support of other countries, the EU or the UN, joined the Vatican in illegally recognising Croatia in 1991 which led to that State effectively declaring war on Yugoslavia (of which it was a constitutional part) and on Serbs in Croatia. Reuters reported the Nazi hunter Simon Wiesenthal as saying "The first refugees in the Yugoslav conflict were the 40,000 Serbs who fled Croatia after a constitutional amendment defined them as an alien minority." In this they had the full support of Germany and the Vatican - whose funds, liberally deployed among American PR firms helped to spread pro Croatia propaganda - so avidly absorbed by inter alia the BBC.

This was followed by the 1995 murder of thousands and ethnic cleansing of 300,000 Serbs from the so called "Krajina" by the Croats while NATO looked on. Today Serbia has been forced to hand over most of its historic Christian orthodox territory of Kosovo to Albanian Muslims and 1 million Serb refugees have sought refuge inside Serbia.

Croatia is once again flying the same fascist checkerboard flag that it flew in 1941, when Hitler recognized Croatia as an independent nation for being his loyal ally. The map of the Balkans drawn by the Nazis in 1942 is almost identical to today's map of the Balkans created by NATO."

1984, de staat van permanente oorlog, staatscontrole en gegevensbewaking, staatsterrorisme en folter, afschaffing van elke vorm van vrijheid, geleid door Big Brother en afgedwongen met drones, wordt stapje voor stapje voorbereid en geïmplementeerd. 

U vindt dit overdreven? Ja, dat vond de goegemeente in de jaren dertig van de vorige eeuw ook. Dat is de banaliteit van het kwaad dat kruipt waar het niet gaan kan.

Moebezuinigd

poenscheppers

De cliniclowns van de Nederlanden, Rutte en Samsom, zijn waarschijnlijk nog prettig gestoord bezig achter hun bureautjes. Lekker autistisch bezig, geen weet hebbende van wat de wereld denkt en zegt, of wat de gevolgen van hun beleid zijn.

EuropaNu: "De tijd waarin bezuinigen als het enige middel werd gezien om de schuldencrisis te bestrijden, is voorbij. Dat heeft de Franse minister van Financiën Pierre Moscovici zondag gezegd tegen de radiozender Europe 1."

Salon: " Austerity never works: Deficit hawks are amoral — and wrong

The 1 percent and the financial class caused the Great Recession. So why do we keep allowing them to shape policy?

Intensified belt-tightening deepens depression by further undercutting purchasing power generally. Despite facile analogies between governments and households, government is different from other actors. In a depression, even with high levels of public debt, additional government borrowing and spending may be the only way to jump-start the economy’s productive capacity at a time when the private sector is too traumatized to invest and spend.

The austerity scenario blurs the short term with the long term, confuses the issue of social insurance reform with the question of the best recovery strategy, makes improbable claims about what is depressing business and consumer confidence, and inverts cause and effect. The level of public spending and the degree of budget balance are two entirely separate issues.

In a deflated economy, an increase in the short-term deficit to finance investment is better medicine than austerity.

If we cut the deficit, reduce social spending and tighten our belts as the deficit hawks recommend, we will condemn the economy to stagnant growth and flat or declining wages. That will indeed leave the next generation a lot poorer. The existing debt will loom larger relative to the size of the real economy, and there will be too few public funds to invest in the education, employment, job-training and research outlays that our children and grandchildren need.

Despite the scapegoating of Social Security and Medicare, the failure to apply the right remedies to the crisis is also harms the older generation."

Intussen worden in Engeland de groeiende rijen werklozen voor de gek gehouden met onzinnige psychometrische tests, met als doel hen zoveel mogelijk te korten op hun uitkering.

Guardian: "Jobseekers made to carry out bogus psychometric tests

Unemployed people are told they risk losing benefits if they fail to carry out meaningless questionnaire

Jobseekers are being made to complete bogus psychometric tests by the Department for Work and Pensions – and told that in some cases they risk losing their benefits if they do not complete the meaningless online questionnaire."

Terrorisme en zo


Internationale betrekkingen zijn tegenwoordig een heel gevaarlijk wespennest. De behoefte om de geschiedenis aan te passen aan de noden van de heersende ideologie wordt steeds groter naarmate die systemen de controle verliezen over de macht en steeds vaker hun toevlucht denken te moeten zoeken in wapengeweld en geheime oorlogen. Macht corrumpeert. Dat hebben we gezien in de propaganda voor de inhuldiging van WA die beweerde dat protesten moeten kunnen, maar teruggefloten wordt door de praktijk van vulgaire repressie. We kunnen waarschijnlijk meer van hetzelfde verwachten in het nieuwe koningsschap. Vrijheid betekent voor mij dat ik dit kan schrijven zonder dat de AIVD mij bespitzelt. Maar dit is maar klein bier, vergeleken bij de machinaties van organisaties als de Engelse SAS en MI6, de Amerikaanse CIA, de Israëlische Mossad of hun Saudi-Arabische tegenhanger. Of de waarheid het haalt hangt af van individuen met een hoge integriteit en daar blinken ambtenaren meestal niet in uit, zij staan in dienst van een overheid die maar al te vaak de waarheid bewust geweld aandoet om zijn politiek door te drijven.

Vandaag is vastgesteld dat de Syrische rebellen gifgas hebben gebruikt. Onze media wringen zich in alle mogelijke bochten om dat te relativeren. Maar wie goed geïnformeerd is kon vermoeden dat dit eraan zat te komen. De precieze details wist je niet, maar wel waar het naartoe ging. Als in de VS geruchten verspreid worden over gebruik van gifgas met de insinuatie dat dat mogelijk gebruikt zou kunnen worden door de Syrische regering, dan kun je al vermoeden dat deze informatie bedoeld is om Syrië politiek te isoleren. Waar zou dat gifgas vandaan moeten komen? Naar alle waarschijnlijkheid van een of meerdere van die landen die regime change willen in Syrië, zeg maar de VS, Engeland, Israël of Saudi-Arabië.

Olie en macht spelen een rol in de internationale politiek die momenteel grenst aan pure waanzin. Al-Qaeda werd door het Westen gesteund om net als in Afghanistan een regering omver te werpen die vergeleken bij andere landen in die regio vrij modern en tolerant was, die onder andere meisjes een degelijke opleiding verschafte.

We hebben net de dodenherdenking en het bevrijdingsfeest gehad. Maar de kans is groot dat er onder de herdenkers en bevrijdingsvierders nogal dubieuze figuren te vinden zijn. Tegenwoordig herdenkt men niet meer de slachtoffers van WO II, maar ook die van de recente illegale westerse oorlogen. Dat gaat mij te ver. Ik volg altijd de herdenking op de Waalsdorpervlakte; wat op de Dam gebeurt valt onder propaganda. Door het kwaad te projecteren op de anderen (l'enfer c'est les autres) verklaart men zichzelf 'goed' en dat is vooral van belang als er echt wat te verdoezelen valt. Het kwaad kruipt waar het niet gaan kan. Het is zeker niet makkelijk om je tegenwoordig goed te informeren, maar het is wel een noodzaak, anders ben je een speelbal van de powers that be.

Een staat die zelf over gulags beschikt zal altijd wijzen op andere landen die o zo totalitair zijn.

NileBowie: "The private prison population in the US has rocketed 17-fold over the last two decades mostly on the shoulders of the deep-pocketed prison lobby, and the business continues to thrive.

While the US faces economic stagnation and unprecedented spending cuts to programs of social uplift, business is booming for the private prison industry. Like any other business, these institutions are run for the purpose of turning a profit."

Het huidige neoliberale systeem is verantwoordelijk voor heel veel ellende. De westerse oorlogen worden gevoerd niet door reguliere legers, maar door huurlingen. London herbergt honderden 'beveiligingsfirma's', die uitgestuurd worden als er ergens illegale interventies uitgevoerd moeten worden om de westerse multinationals van olie en macht te voorzien.

De literatuur die het thema van het kwaad aanpakt wordt meestal niet belicht in onze media. Literatuur is literatuur en heeft niets te maken met de werkelijkheid, beweert men. Laat staan dat in literatuur een boodschap te vinden zou zijn, of iets zou aanklagen. Onze media hebben er alles aan gedaan om de ongemakkelijke realiteit uit de literatuur te bannen. Literatuur is amusement, vindt men. We amuseren ons kapot. Maar goede literatuur heeft altijd iets te zeggen, maakt zich desnoods kwaad over bepaalde toestanden. Het nieuwste boek van John le Carré, A Delicate Truth, is zo'n boek. Ik heb eerder al verwezen naar Wolfgang Schorlau wat betreft Duitse toestanden.

JohnLeCarré: "A counter-terror operation, codenamed Wildlife, is being mounted in Britain’s most precious colony, Gibraltar. Its purpose: to capture and abduct a high-value jihadist arms-buyer. Its authors: an ambitious Foreign Office Minister, and a private defence contractor who is also his close friend. Kit Probyn, Foreign Office veteran with a safe pair of hands and no previous experience of the dark arts, is to be the Minister’s eyes and ears on the ground. His “red telephone”.

So delicate is the operation that even the Minister’s personal private secretary, Toby Bell, has been kept out of the loop. Suspecting a disastrous conspiracy, Toby attempts to forestall it, but is promptly posted overseas.

Three years on, summoned by Sir Christopher Probyn, retired British diplomat, to his decaying Cornish manor house, and closely watched by Probyn’s daughter Emily, Toby must choose between his conscience and his duty to the Service.

If the only thing necessary for the triumph of evil is that good men do nothing, how can he keep silent?"

Dit boek is geen fictie meer. De personen en situaties zijn bedacht, maar de waarheid er achter klopt als een bus. In zijn dankwoord bedankt John le Carré een aantal mensen "for instructing me in the British Government's latest assaults on our liberty, whether implemented or planned. Most of all I must thank Carne Ross, former British foreign servant and founder and director of the not-for-profit Independent Diplomat, who by his example demonstrated the perils of speaking a delicate truth to power."

A Delicate Truth:

"Intelligence traffic between London and Madrid meanwhile was never brisker or more crucial. Its subject is not any more Saddam Hussein and his elusive weapons of mass destruction but the new generation of jihadists brought into being by the West's assault on what was until then one of the more secular countries in the Middle East - a truth too raw to be admitted by its perpetrators."

"'All those bent lobbyists and arms salesmen beavering away at the fault lines between the defence industry and procurement,' Matti complains, as if Toby is familiar with the problem.
But Toby isn't, so he waits for more:
'Licensed, of course. That was half the trouble. Licensed to ripp off the Exchequer, bribe officials, offer them all the girls they can eat, holidays in Bali. Licensed to go private, go public, go any way they like, long as they've got a ministerial pass, which they all have.'"

"In a half-hearted effort to find excuses for Crispin, Toby even wondered whether, deep down, the man was just plain stupid. How else to explain the cock-up that was Operation Wildlife? And from there, he wandered off into an argument with Friedrich Schiller's grandiose statement that human stupidity was what the gods fought in vain. Not so, in Toby's opinion, and no excuse for anybody, whether god or man. What the gods and all reasonable humans fought in vain wasn't stupidity at all. It was sheer, wanton, bloody indifference to anybody's interests but their own."

Wie het lastig vindt om een aantal boeken over oorlog en internationale betrekkingen te lezen, vindt ook in dit boek de werkelijkheid terug.

broze waarheid

Waterdieren en insecten

VroegeVogels: "Uit een nieuwe studie blijkt dat de helft van het Nederlandse oppervlaktewater giftig is voor insecten. Dat is deze week te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift PLOS ONE. Volgens één van de auteurs, Jeroen van der Sluijs, Universitair docent nieuwe risico’s aan de Universiteit Utrecht, is het ‘superinsecticide’ imidacloprid de boosdoener.  Wetenschappers luiden de internationale noodklok over het gif: ‘Met een strengere norm alleen komen we er niet. Dit insecticide is zo schadelijk en blijft zo lang in het milieu dat een internationaal verbod zeker op zijn plaats is.’ "

vuurlibel
Vuurlibel

Natuurbericht: "Nieuw grootschalig veldonderzoek toont aan dat het systemische pesticide Imidacloprid een nefaste invloed heeft op libellen en andere waterdieren, zoals eendagsvliegen, slakken en schaaldieren. In de studie, die gisteren verscheen in het vakblad PLOS ONE, werden monitoringsgegevens van Imidaclopridconcentraties in het oppervlaktewater vergeleken met waarnemingen van waterdieren. In waterlopen en rivieren waar de concentraties hoger waren dan de toegelaten norm daalde de soortenrijkdom met 70%. De risico’s die gepaard gaan met het gebruik van neonicotinoïden zijn te groot, Natuurpunt dringt er daarom op aan om een totale ban in te stellen."

Milieudefensie: "Lokale afdelingen van Milieudefensie zijn vandaag een handtekeningenactie begonnen om Intratuin ertoe te bewegen gif dat bijdraagt aan bijensterfte uit de schappen te halen.

Onlangs verbood de Europese Commissie de verkoop van drie soorten neonicotinoïdengif. Er blijven echter nog steeds producten te koop met andere gifsoorten, waaronder ook neonicotinoïden, die slecht zijn voor de bij. De lokale afdelingen willen dat de Intratuin, als marktleider onder de tuincentra, verantwoordelijkheid toont en al deze gifsoorten uit de verkoop haalt.

Vraag intratuin haar verantwoordelijkheid te nemen, teken de petitie!"

stadebijbij

Zadendiversiteit bedreigd

zaden
Klik voor petitie

Aseed: "Actie noodzakelijk om vrije zaden voor landbouw en moestuin te behouden!

Er is in de Europese Unie weer een stap gezet naar het verbieden van het gebruik van bijzondere en zelf bewaarde zaden. Grote bedrijven als Monsanto kunnen tevreden zijn. Het meest recente voorstel van DG SANCO (het Directoraat-generaal Gezondheid en Consumenten van de EU) lijkt nog beroerder te worden dan de vorige 'draft' en dus meer in het voordeel van grote bedrijven en uniforme zaden. Alleen geregistreerd zaaigoed zou nog verkocht mogen worden. Tot nu toe leek een uitzondering te worden gemaakt voor oude en zeldzame soorten zaaigoed die vooral worden geruild of slechts in kleine hoeveelheden verhandeld. Maar deze uitzondering is slechts zeer beperkt. Volgens het huidige voorstel zouden zelfs hobbytuinders veel van hun zelf bewaarde zaaigoed niet meer mogen ruilen of weggeven. Heel wat groente- en graansoorten zullen daardoor verdwijnen."

DG SANCO is al jaren bezig aan een voorstel voor nieuwe regelgeving voor zaden van groente en granen. 

De twee andere directoraat-generaals die direct met dit onderwerp te maken hebben zijn DG AGRI (landbouw) en DG ENVI (milieu). Omdat de regelgeving negatief uitpakt voor veel boeren en de biodiversiteit kunnen ze niet instemmen met het voorstel van de DG SANCO. Het gevolg is dat het voorstel op 6 mei aan de hele Europese Commissie wordt gepresenteerd en dat zij zich over het onderwerp moet uitspreken. In de commissie is uiteindelijk geen consensus noodzakelijk en volstaat een meerderheid. Als de meerderheid tegen het voorstel stemt is het voorstel van tafel. Als het wordt aangenomen wordt het doorgestuurd naar het Europees Parlement.

Briefschrijfactie

Er is opgeroepen emails te sturen naar de eurocommissarissen. Liefst zo snel mogelijk en in elk geval voor 6 mei als DG SANCO het voorstel presenteert in de Commissie. De Nederlandse Eurocommissaris is Neelie Kroes. Zij zou toch kritisch moeten zijn als het gaat om oneerlijke concurrentie en een concentratie van macht over onze agro-diversiteit bij het bedrijfsleven. De Belgische commissaris is De Gucht.

Hun emailadressen zijn neelie.kroes@ec.europa.eu en karel.de-gucht@ec.europa.eu

Hier vind je kant-en-klare voorbeeldbrieven voor Kroes en De Gucht. Je kunt echter ook een eigen brief schrijven. Dat maakt toch meer indruk dan alsmaar dezelfde identieke tekst. Het is natuurlijk wel altijd mogelijk te knippen en plakken uit bestaande teksten en argumenten over te nemen.

Het is ook mogelijk andere eurocommissarissen te schrijven. Je vindt ze hier: http://ec.europa.eu/commission_2010-2014/index_en.htm. In de meeste gevallen is bijbehorende emailadres voornaam.achternaam@ec.europa.eu.

Petities

De Campaign for Seed Sovereignty is samen met het Duitse platform Kulturpflanzen-nutztiervielfalt de petitie gestart met de titel "De zaaigoed-diversiteit is in gevaar - tegen een Europese zadenwetgeving die de zaaigoed-industrie bevoordeeldt". De petitie zal worden aangeboden aan de leden van de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad.

Hier vind je een link naar de petitie.

(Voor de overhandiging worden de ondertekenaars van de petitie in de verschillende talen bij elkaar opgeteld. Er zijn dus al meer ondertekenaars dan je ziet bij de engelstalige versie.)

Arche Noah en Global2000 zijn de petitie "Vrijheid voor de Verscheidenheid" gestart: http://helfen.global2000.at/de/node/19.

Een petitie op AVAAZ gericht tegen de regeringen van Frankrijk, Duitsland en Nederland tegen het patenteren van gewassen. Dit is net een ander onderwerp dan de Europese zadenwetgeving, maar de twee problemen versterken elkaar wel: http://www.avaaz.org/en/monsanto_vs_mother_earth_loc/?fp de teller van de petitie staat al op bijna 2 miljoen."

Earth-Matters: "Via de nieuwe zadenwet  wilde de EC 12 bestaande wetgevingen vervangen door één nieuwe Europese wet inzake de teelt van en handel in zaaigoed voor de land- en tuinbouw. De eerdere versies van de wet hebben kritiek opgeleverd omdat de positie van akkerbouwers, tuinders en kwekers die zaden van eigen teelt bewaren en uitwisselen verder zal worden uitgehold. Zaden van gewassen die generaties lang hun nut hebben bewezen tellen niet meer mee: alleen zaden die voldoen aan strikte, industriële criteria worden nog toegelaten op de Europese markt. De mogelijkheden om octrooien (patenten) op planten en dieren te verlenen zal daarentegen worden uitgebreid. Volgens het nieuwe Europese Eenheidsoctrooi moeten die octrooien op Europees niveau worden geregeld, en zijn uitzonderingen op nationale schaal niet meer mogelijk. Er is nauwelijks democratische controle op de werkwijze en beslissingen van het Europees Patent Bureau en de mogelijkheid in hoger beroep te gaan dreigt te worden afgeschaft.

Elke vorm van handel in zaden die niet gecertificeerd zijn, wordt strafbaar. Dat vormt wel degelijk een probleem voor kleine telers die niet afhankelijk willen zijn van de zadenmultinationals die vandaag nagenoeg de hele wereldmarkt van zaaigoed beheersen."

De natuur wordt geprivatiseerd. Burgers worden gereduceerd tot consumenten en krijgen producten opgedrongen. Van echte keuze is steeds minder sprake. Mensenrechten worden afgeschaft ten voordele van de multinationals.

How Monsanto Went From Selling Aspirin to Controlling Our Food Supply

GM wheat could permanently damage human genetics by silencing hundreds of genes throughout the body

Nog geen vergunning

Er is nog steeds geen vergunning bekendgemaakt voor Amsterdam Open Air door het Dagelijks Bestuur. Dat betekent dat het DB weer niet aan de wet voldoet, iets wat tegenwoordig schering en inslag is geworden in Zuidoost. Belanghebbenden moeten tot zes weken na het bekendmaken van de vergunning hun bezwaren kunnen indienen. Maar dat haalt men niet meer. Dat zijn intussen vier weken geworden. En mogelijk gaat het DB ook dit jaar de bekendmaking zo lang mogelijk vertragen om de bezwarenprocedure en een rechtszaak te saboteren. Gezien de slechte staat van de wegen, paden en bruggen in het Gaasperpark (waar de vorige evenementen ook debet aan zijn) zou de brandweer dit evenement gewoon moeten verbieden. Het verlenen van een vergunning zou een aanfluiting zijn.

Het vreemde is dat Open Air al in februari kaarten aan het verkopen was; de propagandamachine werkte op volle toeren. Maar de procedurele voorbereiding van het evenement is er een van likmevestje. En het barst nog van de onduidelijkheden in de aanvraag. Wij willen graag weten wat nu het definitieve plan is. Ik ga er voorlopig van uit dat het naakteiland uit de aanvraag verdwijnt.

Parkinspectie

shot_1024

Groengebied Amstelland inspecteerde gisteren het Gaasperpark. Orchideeën staan er nog niet. Het gras op de grote speelweide lijkt redelijk te groeien, maar op de plek waar de tent komt te staan voor Open Air kun je nog steeds niet spreken van een grasveld.

shot_1000 copy

Ik ben zelf ook even gaan inspecteren. Een paar bruggetjes lijken een onderhoudsbeurt te krijgen, of mogelijk hadden de vrije jongens behoefte aan stevige bouten, maar dit laatste is onwaarschijnlijk. Er zijn bouten verwijderd van deze bruggetjes, maar dat gebeurde blijkbaar met overleg en inzicht; de bouten die werkelijk het gewicht van de brug dragen zitten er nog. Dus ik veronderstel dat het beheer van het Gaasperpark bezig is met het repareren van die bruggen. Maar dan begrijp ik weer niet waarom er niemand aan het werk was daar. In elk geval is dit een onveilige situatie. Het hout is ook dringend aan vervanging toe. Onderstaand bruggetje ligt in het festivalgebied (wat niet?) en het is onverantwoord om daar duizenden mensen over te laten lopen. Ik heb het DB van Zuidoost op de hoogte gesteld. Ik had de indruk dat men dit nog niet wist. Het zou doorgegeven worden aan de beheerder. Het is toch raar dat het beheer van het park volledig los staat van het bestuur van Zuidoost.

Indien deze bruggetjes niet zijn gerepareerd voor het festival dan kunnen ze ook niet gebruikt worden tijdens het festival. Ze zijn een veiligheidsrisico. In dat geval zal op het naakteiland geen podium opgericht mogen worden en zullen er geen festivalgangers op mogen. Ik verwacht dus een bezwaar van de brandweer voor dit gedeelte.

shot_993 copy

shot_995 copy

shot_992 copy

Ik trof ook de resten aan van een braspartij in een plantsoentje. Er lag nog een heel stokbrood naast het vuurtje dat daar illegaal is gestookt en bakken met lege bierflesjes. Veel handhaving is er niet in het park, daarom kan dit soort dingen ongestraft gebeuren. Er was verderop een man vuil aan het verwijderen, een eenmansbedrijfje had ik de indruk; ik heb hem de plek aangewezen en ik neem aan dat de rotzooi nu verwijderd is.

shot_989 copy

Verder vond ik in het park nog zo'n vijftal van die beroemde 'recycleerbare' Heinekenbekers, een archeologisch restantje van het vorige festival.

shot_998

shot_1003

De rotstuin is flink aangepakt en ziet er niet uit. Maar ik ga ervan uit dat deze tuin zal voorzien worden van de nodige rotstuinsplanten en dat het t.z.t. een mooie tuin zal worden. Er kan een prachtige Japanse rotstuin van gemaakt worden, met mossen en zo.

shot_1006 copy

De bloemen en planten in het park zijn zoals elders een beetje aan de late kant. Het daslook komt nu schuchter in bloei. Die mag niet gemaaid worden, want is in Nederland wettelijk beschermd. Ik ben benieuwd of men zich daar dit jaar aan houdt. We houden het in de gaten. De bosanemonen staan in bloei. Overal zie je de piepkleine draadereprijs tussen het gras, ook speenkruid. Tussen de bomen bloeit muskuskruid.

bosanemoon2
Bosanemoon

muskuskruid1
Muskuskruid

Oosterpark

vrienden oosterpark

De Vereniging Vrienden van het Oosterpark is een paar maanden geleden opgericht. Uit noodzaak. Al te vaak worden onze Amsterdamse parken misbruikt voor commerciële doeleinden die een bedreiging zijn voor fauna en flora, en voor mensen die willen genieten van de natuur.

shot_1023

"Het park zal de komende maanden, rond 7 juli en 10 augustus, nóg twee keer afgesloten worden, namelijk voor Roots en Appelsap.

Appelsap is al een privéfeestje, Roots mag ook afsluiten en toegang vragen omdat haar subsidie gestopt is.

Als het aan het stadsdeel ligt is afsluiting van het Oosterpark mogelijk voor maar liefst vijf grote evenementen per jaar, met een ongelimiteerd aantal bezoekers.

De Vrienden van het Oosterpark vindt dat dit de draagkracht van park en buurt overschrijdt. Wij willen dat het park beschikbaar is voor de hele buurt, met alleen kleinschalige activiteiten. Daarom is het park altijd een fijn park geweest.

Het park wordt in toenemende mate bedreigd.

Wij willen niet dat ons park een evenemententerrein wordt voor afgesloten feesten; daarvoor zijn andere, geschiktere, locaties.

Een tegengeluid van de Vrienden van het Oosterpark is hard nodig.

De Deelraad luistert beter naar een grote Vereniging dan naar een kleine!

U kunt al lid worden voor een tientje per jaar. Ga naar onze website en meld u aan als lid. Steun ons, steun het park!"

"Vrienden van het Oosterpark richt zich op het behoud van het park als prachtige groene oase in Amsterdam.

Een voor iedereen toegankelijk monument waar mensen te allen tijde van de natuur kunnen genieten, elkaar ontmoeten, wandelen of deelnemen aan kleinschalige activiteiten. Een veilige enclave met respect voor flora, fauna, de andere bezoekers van het park en de omwonenden. Om het Oosterpark te beschermen en te behouden voor ons en voor de generaties na ons hebben wij in het najaar van 2012 de vereniging Vrienden van het Oosterpark opgericht."

Milieunieuws

Tuin&Landschap: "Van mei tot oktober inspecteren de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), de NVWA en de waterschappen gezamenlijk bij hoveniers en gemeenten of zij onkruid op de voorgeschreven wijze bestrijden.

De inspecties richten zich vooral op de toepassing van middelen met de werkzame stof glyfosaat. Resten van glyfosaat zijn de afgelopen jaren in hoge concentraties in het oppervlaktewater aangetroffen en vaak afkomstig van onkruidbestrijding op verhardingen."

Verkeersnet: "Een nieuwe app geeft smartphonegebruikers inzicht in de actuele luchtkwaliteit. Mensen met luchtwegklachten kunnen zich laten waarschuwen als een concentratie boven een zelfingestelde alarmwaarde uitkomt.

De app toont realtime de concentraties van fijn stof, ozon en stikstofdioxide op circa 75 locaties in Nederland (meetstations). De app toont deze drie luchtverontreinigende stoffen, omdat met deze stoffen wordt vastgesteld of er sprake is van smog. Ook geeft de app inzicht in de ernst van de gemeten luchtverontreiniging. De app toont indien gewenst de verwachte concentraties voor de volgende dag. Verder zijn de gemeten concentraties van de dagen ervoor te zien."

luchtkwaliteit

Deze app is voor de iFoons en iPadden.

Loonsverhoging

EUObserver: "EU social commissioner Laszlo Andor has asked Germany to raise its wages in order to boost consumption and help other countries in the eurozone to export more.

A shift from budget cuts and austerity towards economic stimulus is needed to help the southern euro-countries overcome the crisis, Andor told Sueddeutsche Zeitung in an interview published on Monday (29 April)."

Zoiets moet in Nederland ook dringend gebeuren.

Scheur in de schone schijn

prem

Dat de inhuldiging van Willem Alexander gisteren een gigantische propagandastunt was konden we vernemen uit de mond van onze eigen Prem Radhakishun in het Belgische programma Reyers laat (vanaf minuut 16). "De beste marketingmachine ter wereld" noemde Prem het gebeuren. Hij heeft nog gelijk ook. Er zit ook een grote barst in het tolerante imago dat de voorbij dagen door onze bestuurders in de media is gespuid. Kijk even naar de 'arrestatie' van de twee protesteerders op de Dam.


Ogenschijnlijk ging het heel netjes. Maar het is overduidelijk dat dit geen vergissing was maar een bewust beleid. Dit was gepland. Van der Laan deed vrolijk mee met de propaganda en de geveinsde tolerantie. De arrestanten kregen achteraf een 'verontschuldiging'. Die was heel waarschijnlijk al opgesteld vóór 30 april. Men heeft de arrestanten zolang vastgehouden dat hun protest niet vanaf het Paleis opgemerkt zou worden. Een kwartier voor de balkonscene toen er nog geen protestborden te zien waren, begon de politieactie al. Een uur lang werden ze door Amsterdam rondgereden voor ze bij een politiebureau afgeleverd werden. Je moet blind zijn om dat niet als geplande repressie te zien.

Socialisme: "Joanna, van de protestgroep Weg met de Monarchie, werd vanmiddag gearresteerd toen ze wilde protesteren tijdens de abdicatietoespraak van Beatrix. Zij en haar mededemonstrant van het Republikeins Genootschap zijn twee uur vastgehouden.

‘Ik stond dus op de Dam en had nog niet eens mijn bord omhoog gehouden en drie agenten in uniformen liepen ons af en vroegen om ons ID-bewijs. Pas een kwartier later kregen we onze ID weer terug. Toen gingen ze over tot actie. Zonder formeel te zijn aangehouden werd ik meegenomen. Ontvoering heet dat. Toen werden we in een geblindeerde politiebus gestopt. Ik werd duizelig, had een waterflesje bij me, maar mocht daar niet eens uit drinken. We zaten een uur in de bus. Ik mocht niet naar de wc, niets.

Toen werden we naar het politiebureau gebracht. Daar werd ik op hele intimiderende manier gefouilleerd. ‘Trek je bh maar uit’ zei een politie-agente. Dat deed ik, maar toen ik niet snel genoeg mijn benen spreidde, schopte die agent ze uit elkaar en duwde me tegen de muur, voelde onder mijn borsten en in mijn kruis.’

‘Ze zeiden dat we de openbare orde hadden gestoord, maar moesten daar onderling ook nog overleggen. Toen kwamen ze terug en zeiden ze dat we onrechtmatig waren meegenomen en boden opeens hun excuses aan. Ik heb ze verteld dat ze hun mond moesten houden. Ik hoef hun excuses niet. Ze hebben me expres tijdens de ceremonie monddood gemaakt.’

‘De burgemeester heeft letterlijk gezegd dat individueel protest was toegestaan. Maar zelfs dat is dus gewoon niet zo. Het is walgelijk. We staan nu op het Waterlooplein en er is één agent voor elke demonstrant."


Ravage: "De aanhouding van twee vreedzame betogers tegen de monarchie heeft naar alle waarschijnlijkheid op verzoek van de aftredende koningin plaats gevonden.

Op beelden van de staatsomroep is duidelijk te zien dat een veiligheidsagent van de DKDB, de dienst die zorgt voor de beveiliging van leden van het Koninklijk Huis, deelneemt aan de verwijdering van de demonstranten. Het gaat om de man in het grijze pak, die op een gegeven moment een protestbord van een van de aangehouden betogers van achteren naar beneden trekt.

Het heeft er dan ook alle schijn van dat de agenten van de Amsterdamse politie tot hun onrechtmatige daad, ze hebben het recht op demonstreren met voeten getreden, zijn overgegaan op aandrang van de DKDB, die handelt in opdracht van het ministerie van Justitie. De kans is dan ook groot dat de aanhoudingen het directe gevolg zijn geweest van een opdracht vanuit koninklijke huize.

Het is algemeen bekend dat sinds het aantreden van Beatrix honderden tegenstanders van de monarchie personen preventief zijn aangehouden bij belangrijke openbare feestelijke aangelegenheden waarbij veel pers aanwezig is."

NRC: "De arrestatie op de Dam van twee demonstranten was geen 'inschattingsfout', zoals de politie meldde, maar "een georkestreerde actie". Dat zegt Hans Maessen, één van de arrestanten, tegen nrc.nl. Hij werd afgevoerd toen koning Willem-Alexander de menigte toesprak. Op zijn bord stond: 'Geen monarchie, maar democratie.'"

Weer blijkt dat in Nederland hypocrisie nog steeds de heersende staatsideologie is. Publiekelijk verklaren alle autoriteiten achter een tolerant beleid te staan, maar in de praktijk is dat beleid geen knip waard. Erger nog zijn de banden van de Nederlandse monarchie met totalitaire staten als Saudi-Arabië. Dit land is een dictatuur dat bovendien op grote schaal oorlogen en terrorisme sponsort. Wat deze relatie betreft zal er waarschijnlijk niet veel veranderen onder het bewind van Willem Alexander. Eberhard van der Laan (lid van het Republikeins Genootschap) heeft of gelogen of is door the powers that be flink voor aap gezet. Wat Willem Alexander in een interview over het toelaten van protesten zei, klopt dus ook niet. Iets wat schering en inslag blijkt te zijn in de politiek. De leugen regeert en het volk wordt nog steeds niet voor vol aangezien, want moet met propaganda om de tuin geleid worden. Het Nederlandse koningshuis behoort nog steeds tot de elite (zie Bilderberg) die mede verantwoordelijk is voor de crisis in de wereld. En ze zijn ook zo ontzettend duur.

Volkskrant: "Zes miljoen aan 'hoedjes- en jurkjestoeslag' voor Willem-Alexander en Máxima"

Massahysterie-Oranje
Klik voor vergroting

Dag van de arbeid


 Call It Democracy
by Bruce Cockburn

Padded with power here they come
International loan sharks backed by the guns
Of market hungry military profiteers
Whose word is a swamp and whose brow is smeared
With the blood of the poor

Who rob life of its quality
Who render rage a necessity
By turning countries into labour camps
Modern slavers in drag as champions of freedom

Sinister cynical instrument
Who makes the gun into a sacrament --
The only response to the deification
Of tyranny by so-called "developed" nations'
Idolatry of ideology

North South East West
Kill the best and buy the rest
It's just spend a buck to make a buck
You don't really give a flying fuck
About the people in misery

IMF dirty MF
Takes away everything it can get
Always making certain that there's one thing left
Keep them on the hook with insupportable debt

See the paid-off local bottom feeders
Passing themselves off as leaders
Kiss the ladies shake hands with the fellows
Open for business like a cheap bordello

And they call it democracy
And they call it democracy
And they call it democracy
And they call it democracy

See the loaded eyes of the children too
Trying to make the best of it the way kids do
One day you're going to rise from your habitual feast
To find yourself staring down the throat of the beast
They call the revolution

IMF dirty MF
Takes away everything it can get
Always making certain that there's one thing left
Keep them on the hook with insupportable debt 

© 2009